The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for the ‘Memancing’ Category

Aktiviti Memancing la apa lagi

Memancing ~ Kelong Greenway Pulau Ketam

Posted by hamydy on 12, January 2014

Greenway Pulau Ketam

Trip memancing kali ini membawa saya ke Kelong Greenway Pulau Ketam. http://www.greenway2u.com/
Cara untuk ke pulau ketam dan apa yang ada di pulau tersebut boleh merujuk entri saya yang lepas di https://hamydy.wordpress.com/2013/11/03/pulau-ketam/. Banyak juga yang saya ceritakan tentang pulau ketam, pembaca boleh baca entri ini untuk dapatkan gambaran pulau ketam. Untuk ke kelong ikan greenway ini anda perlu naik speed boat dengan bayaran RM10 sehala. Ferry tidak boleh. Bila anda di jetty anda hanya perlu bertanya pada speed boat mana yang boleh singgah di Kelong Ikan Greenway. Speedboat last jam 6.00pm sama juga dengan ferry. Jika selepas jam 6.00pm speed boat hanya ambil harga carted (sewa satu boat) dengan harga sekitar RM120 satu boat. Jadi pastikan anda tidak lewat dan timming yang betul. Kalau ramai berbaloi, tapi kalau 1-2 org saja kiranya agak mahal la.
Greenway Pulau Ketam Greenway Pulau Ketam

Greenway Pulau Ketam Greenway Pulau Ketam
Untuk trip memancing ini saya tidak sampai ke pulau Ketam. Kelong ini terletak berhampiran pulau ketam, jika menaiki ferry atau speed boat ia akan melalui kawasan sangkar ikan. Kelong Greenway ini asalnya adalah sangkar ikan suatu masa dahulu, kemudiannya bertukar menjadi kelong memancing. Jika pembaca membaca blog pemancing yang dulu2 memang kita akan lihat ada gambar sangkar dan ikan yang besar dari sangkar. Tapi sekarang sangkar sudah tiada dan kita memancing bergantung sepenuhnya pada nasih. Kalau dulu bole la curi2 pancing dalam sangkar :).

Greenway Pulau Ketam Greenway Pulau Ketam

Kemudahan yang disediakan.
Kelong memancing ini boleh dikatakan selesa dan ada kemudahan asas. Besar dan boleh dibuat aktiviti santai bersama keluarga. Terdapat Tempat memasak, meja, ruang menonton TV, Bilik penginapan, ruang solat dan juga tandas. Makanan yang disediakan cuma megi segera dan air tin, selebihnya pengunjung perlu bawa bahan bekalan sendiri.

Greenway Pulau Ketam Greenway Pulau Ketam
Greenway Pulau Ketam Greenway Pulau Ketam
Pakej
Pakej yang disediakan cuma ada dua iaitu bermalam atau harian. Jika bermalam ada disediakan chalet iaitu RM60 satu orang masuk jam 12.00 tengahari dan keluar 12.00 tengahari hari berikutnya. Jika harian masuk jam 8.00am dan keluar jam 4.00pm dengan bayaran cuma RM20 seorang dan tiada penginapan. Tempahan boleh dibuat melalui no contact yang terdapat di laman webnya.

Hasil
Sepanjang malam saya dan kawan2 memancing tak banyak ikan yang kami berjaya naikkan. Ada pari (tuka), Gelama, Ikan Duri, ikan selar, ikan kerapu biasa. Namum dalam masa yang sama ada group lain yang berjaya dan bernasib baik menaikkan ikan merah dan ikan siakap yang berat sekitar 3-4 kilo. Umpan yang digunakan cuma sotong dan ikan kembung dan udang.

Greenway Pulau Ketam Greenway Pulau Ketam Greenway Pulau Ketam

Rasanya itu sahaja yang dapat saya kongsikan.

Sekian

Contact Green Way Kelong

PULAU KETAM GREEN WAY TOUR SERVICE SDN BHD
4, Jalan Merdeka, 42940 Pulau Ketam,
Selangor, Malaysia.
T: (603)3110-5402
F: (603)3110-5402
E: Customer Service
W: greenway2u.com

Contact Person:
Calvin Tan h/p: (012)322-5333
Vincent h/p: (013)361-6668

Pakej Memancing dari Syarikat Green Way
greenway
http://www.greenway2u.com

Advertisements

Posted in Memancing | Tagged: , | Leave a Comment »

Selamat Hari Raya Aldilfitri 2012

Posted by hamydy on 18, August 2012

Salam semua pembaca blog saya. Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Semoga Lebaran kali ini memberikan kita lebih makna.

Selamat Bercuti dan bergembira bersama keluarga.

Posted in Agrotek, Backpacker, Blogroll, Cuti2 Malaysia, Fotografi, Jalan2 Cari Makan, Jom Piknik, Jurnal Kehamilan, Kesihatan, Koleksi Buku Lelong, Melancong, Memancing, Multimedia ICT, Pendakian Gunung, Riadah Santai, Ruangan Perniagaan, Sajak Nusantara, Sukan, tiada | Tagged: , , | 2 Comments »

Memancing di Sawah

Posted by hamydy on 2, September 2011


Memancing ikan di Sawah
Sudah lama tak memancing ikan di sawah. Peluang pulang ke kampung tidak dilepaskan untuk memancing ikan di sawah ditepi rumah. Padi pun belum masak untuk di tuai dan air sawah masih belum kering. Biasanya ikan yang ada di sawah seperti ikan haruan, ikan keli dan ikan puyu. Kebiasaannya yang sering dapat ditangkap adalah ikan haruan.

Umpan untuk pancing di sawah tidak susah hanya cari belalang sahaja pun dah cukup. Memancing di sawah senang dan cepat dapat tapi kena tinjau2 dulu lokasi ikan. Bila jumpa lokasi ikan barula turunkan pancing. Guna pancing rod buluh, pancing rel memang tidak sesuai.

Posted in Memancing | Tagged: , | Leave a Comment »

Memancing Di Pulau Angsa

Posted by hamydy on 19, December 2010


Trip memancing ke pulau angsa.
Pulau angsa atau boleh juga dikenali sebagai rumah api terletak di dalam negeri selangor. Perjalanan kesana kalau dari KL mengambil masa tidak sampai 2 jam bergantung kepada kesesakan jalan. Biasanya jika travel malam ia tidak sibuk dan cepat sampai.

Dari KL saya mudah melalui lebuhraya persekutuan terus ke arah klang. Tiba di Klang ikut tanda arah menghala ke Kapar. Seterusnya jalan yersebut akan membawa anda ke kuala selangor. Jeram merupakan daerah sebelum kuala selangor. Kami bertolak dari Kuala Lumpur jam 9.15pm dan tiba di pangkalan jeram (Medan ikan bakar Jeram) jam 10.30pm. untuk menaiki boat ke pulau Angsa anda perlu memastikan waktu air pasang terlebih dahulu. biasanya orang boat akan membawa kita apabila air mula pasang.

Menaiki Boat ke Pulau angsa mengambil masa 30 minit dari pangkalan jeram (Pangkalan bersebelahan dengan medan ikan bakar jeram). Untuk ke Pulau Angsa anda boleh menaiki mana2 boat yang menawarkan perkhidmatan penghantaran. Terdapat beberapa orang yang menawarkan perkhidmatan menghantar . Ada yang mengenakan bayaran mengikut bilangan orang dan ada yang mengenakan bayaran sebiji boat. anatara bayaran cas perkhidmatan boat antaranya RM250 sebiji boat pergi-balik maksimum 6 orang. dan ada penghantaran mengikut perkepala iaitu RM35 minimum 4 orang sebiji boat.

Inilah adalah Boatman yang saya gunakan untuk ke pulau Jemur dan Pulau Angsa. Nama Boatman ini adalah Saroni, Orang tempatan biasa memanggil beliau dengan panggilan “WAK” ,dan beliau gagap bila bercakap, so cakap jgn laju2. Saya sudah 3 kali termasuk trip ini menggunakan perkhidmatan wak untuk pergi ke pulau Jemur (Pangkalan Penyelidikan Unisel) dan Pulau angsa. Pulau Angsa merupakan trip kali pertama. Cas boat yang dikenakan adalah RM250 pergi balik. Beliau juga menyediakan perkhidmatan menjual Udang hidup dan pumpun.

Pulau Angsa
Pulau Angsa terdapat Rumah Api yang masih berfungsi dengan baik. Di pulau tersebut terdapat chalet yang telah ditinggalkan oleh pemiliknya setelah sebahagian dari chalet itu terbakar. jika di lihat dari segi struktur dan binaan yang masih tinggal chalet tersebut merupakan chalet yang best dan lengkap dengan pelbagai kemudahan. Kami turut dimaklumkan bahawa chalet tersebut merupakan tempat singgahan Sultan Selangor. Dan penjaga pulau tersebut turut menunjukkan bekas bilik singgahan Sultan Selangor. Bayaran RM10 seorang dikenakan untuk memancing diatas tinggalan chalet tersebut. Bayaran dibuat kepada penjaga pulau tersebut. Saya pun tidak pasti sama ada penjaga tersebut bekerja dgn jabatan laut ataupun orang tempatan. Menurut beliau mereka hanya bertiga sahaja menjaga rumah api dan chalet tersebut dan pulang ke darat setiap 2 minggu.


Rumah Api

Chalet yang terbiar dan masih boleh digunakan


Chalet yang terbakar dan rosak

Sebahagian chalet yang ditinggalkan terdapat juga bilik yang masih boleh digunakan dan ia berkunci. tetapi bilik tersebut tiada kemudahan toilet yang sempurna seperti bekalan air yang bersih. Oleh itu setiap kali menggunakan tandas anda perlu menggunakan bekalan air hujan yang telah di takung. Chalet yang boleh digunakan tersebut boleh di sewa dengan bayaran RM30 ( Tak pasti pulak sama ada semalam adatau sepanjang berada di pulau). Bagi chalet yang telah rusak dan pecah, toilet memang tidak dapat digunakan terus hanya boleh jadi tempat berteduh sahaja jika berlaku hujan ribut. Bekalan air yang bersih digalakkan dibawa sendiri oleh anda. Tiada bekalan makanan di pulau ini oleh itu kita perlu membawa peralatan memasak dan bekalan makanan yang mencukupi sepanjang berada di pulau tersebut. Kemudahan Elektrik disediakan, oleh itu anda tidak perlu risau bila malam, kerana terdapat lampu, malah anda boleh menggunakan peralatan elektik sendiri seperti Rice Cooker, Cas handphone dan juga menggunakan laptop.

Lokasi Memancing
Untuk memancing anda boleh memilih mana2 lokasi yang terdapat di pulau dan chalet tersebut. Jika air surut anda boleh mengelingi disekitar pulau tersebut dengan berjalan diatas batu. Jika air pasang pulak tempat yang paling sesuai adalah sekitar lokasi chalet tersebut. Terdapat kawasan chalet yang hanya tinggal bentuk simen konkrit sahaja, tiada tempat berteduh juga boleh dijadikan lokasi untuk memancing, tetapi kena la berhati-hati ketika meniti  tiang2 konkrit tersebut.



Hasil tangkapan sepanjang 2 hari 1 malam di pulau angsa tidak memberangsangkan. Sedikit kecewa tambah lagi salah seorang kawan yang ikut adalah pemancing baru yang belum pernah memancing di laut. Aktiviti ikan hanya dirasai ketika malamnya sahaja ketika air tengah pasang penuh. Hanya ikan gelama banyak diperolehi. Pada siang esoknya langsung tiada aktiviti ang menarik. Jadi pada tengaharinya ramai pemancing ambil kesempatan untuk tido.

Pada sebelah petang ketika air pasang penuh pulau angsa mula dikunjungi oleh pemancing lain yang ingin bermalam sehingga hari ahad, Kumpulan ini datang dengan family yang besar habis semua chalet yang elok mereka tempah ( ada 3 je pun chalet yang elok tu).

Hasil temubual dengan pemancing2 lain, saya mendapati bahawa mereka adalah kerap datang dan menurut mereka aktiviti yang paling baik ketika air pasang penuh semasa bulan penuh. Kebanyakkan mereka menggunakan kaedah casting.

Perjalanan pulang sebelum air surut, kami bertolak pulang sekitar jam 4.30pm. Perhatian sekiranya anda menggunakan perkhidmatan boatman tersebut dikawasan jeram pastikan anda yang tidak pandai berenang membawa sendiri LIFEJAKET kerana mereka tidak menyediakan life jaket untuk kita. kali pertama saya menggunakan perkhidmatan beliau cuak jugak, masa kat atas boat tu bila di tanya dia tiada life jaket, tambahan hujan ribut pulak ketika itu.. fuuhhh gabra .. mada tu tong polestrin jadi harapan..

ok itu sahaja coretan kisah trip memancing di Pulau Angsa.. Sudi baca sudi-sudilah bagi komen dan pandangan.

Posted in Memancing | Tagged: , , , , | 10 Comments »

Ramalan Pasang Surut Laut

Posted by hamydy on 17, December 2010

Posted in Memancing | 3 Comments »

Statistik Terkini Pengunjung Blog Saya

Posted by hamydy on 1, December 2010

Saya menghargai kunjungan dan komen2 anda di laman blog saya. semoga saya semakin rajin menulis blog selalu.

terima kasih kepada peminat dan pengunjung blog saya. terima kasih..terima kasih…terima kasih

Posted in Agrotek, Blogroll, Cuti2 Malaysia, Fotografi, Jalan2 Cari Makan, Jom Piknik, Jurnal Kehamilan, Kayak, Kesihatan, Koleksi Buku Lelong, Melancong, Memancing, Multimedia ICT, Pendakian Gunung, Ruangan Perniagaan, Sajak Nusantara | Leave a Comment »

Memancing di Empangan Hulu Langat

Posted by hamydy on 15, November 2010

Pada 13 Nov 2010, boring2 petang tu saya terus jer memandu kereta pergi memancing kat empangan hulu langat. Terdapat banyak lokasi di kawasan ini, tetapi sering kali penuh dgn pemancing2 yang menghabiskan masa hujung minggu mereka disini. Untuk berchamping walaupun kawasan banyak tetapi kawasan yg rata untuk pasang khemah tidak banyak. kebiasannya pemancing akan datang hari sabtu lewat petang atau malam dan memancing sehingga keesokkanya hari ahad.

Terdapat sesetengah tempat ada kain plastik pvc yang ditinggalkan oleh pemancing sebelum ini, ia boleh dijadikan tempat berteduh, tetapi kebanyakannya bocor. oleh itu ada baiknya kalau hendak bermalam bawala ground sheet dan fly sheet sendiri. kawasan lokasi memancing ini berhampiran dengan jalan, oleh itu anda akan rasa selamat pakir kereta dan jika berlaku kecemasan. cuma kawasan ini jauh dari bandar. Bandar yang terdekat adalah pekan batu14.

Hasil temuramah dan berkongsi pengalaman dan ilmu dgn jiran2 pemancing maka saya dapat mempelajari beberapa ilmu baru dan tip jika memancing dikawasan ini. Kebiasanyannya pemancing di lokasi ini menggunakan 4 jenis umpan serentak pada satu kail 4 mata. Umpan tersebut adalah Cengkerik, Cacing, Dedak, Palet makanan ikan. Ikan yang diperolehi pulak adalah ikan keli, talapia, toman, puyu, baung.

Berikut adalah waktu2  yang sering ikan makan

Pagi – Toman, puyu
Petang – Keli, Talapia
Malam – Keli, Talapia
Tengah Malam – Baung

Tips : kalau nampak org asli pada waktu tersebut menunjukkan kan langkah kanan la kita. ini bermaksud time ikan tengah banyak. tetapi kena tgk apa umpan orang asli tu guna. ikut jer, biasanya orang asli guna cacing.

Ini adalah antara risiko yang dihadapi jika pakir kat sini. tetapi kejadian ini jarang sangat la berlaku. Lori yang terlebih ,uatan tergelongsir turun dari menaiki bukit dan meranapkan kereta yang pakair kat sini. kejadian berlaku sejam sebelum saya datang. tiada kematian, pemiliknya ketika itu sedang asyik memancing. Kalau boleh jgn pakir terlalu tepi jalan sangat.

Posted in Memancing | Tagged: , , | 2 Comments »

Memancing di Jeram 23 Okt 2010

Posted by hamydy on 28, October 2010

Lokasi Memancing di kawasan Pulau Botak Jeram. Dikawasan ini terdapat 2-3 buah pulau yang boleh kita mendarat untuk aktiviti memancing. cuma pulau yang sy pergi ini mempunyai pengkalan. menurut tekong boat, tempat ini merupakan pengkalan pusat pengajian tinggi buat kajian, tapi tidak pasti dari U mana. kemudahan yang terdapat di pulau ini adalah seperti tandas dan 2 buah chalet. kawasan pengkalan berbumbung boleh dijadikan tempat berteduh.

Waktu paling sesuai untuk memancing adalah ketika air pasang. jika air surut pengkalan ini kering sehinggakan kita boleh berjalan dibawah pengkalan tersebut.

Tiada kos untuk bermalam di pulau ini. kos yang diperlukan hanya kos boat sahaja. Untuk pergi ke pulau ini atau pulau2 berdekatan anda boleh menghubungi tekong boat seperti berikut:

1. Wak Sandi 012 9194421 Beliau juga mempunyai kelong berdekatan dgn pulau ini. Kos satu boat pergi balik antara RM100-150 termasuk umpan ( Bergantung pada umpan apa yang kita pesan seperti udang hidup)

Kawasan pulau ini paling banyak tangkapan ikan gelama, kalau bernasib baik kita akan dapat siakap ketika air pasang. Berdasarkan pengalaman saya memancing pertama kali kat pulau ini ikan paling banyak sy dapat adalah gelama. ikan2 lain seperti ikan duri, bawal juga ada, Ikan siakap sy dapat lihat dgn jelas naik ketika air pasang, cuma tak mengena sahaja. Bagi memancing ikan kerapu, penduduk kampung disiti biasa menggunakan pancing buluh yang panjang dan pancing di celah2 batu ketika air pasang. Menurut hasil temuramah pemancing yang kerap datang ke pulau ini , beliau pernah mendapat ikan siakap seberat 12 kilo ketika memancing di pulai ini ketika air pasang besar.

Sebelum anda pergi kesana pastikan anda call terlebih dahulu tekong boat untuk pastikan waktu air pasang surut. tekong hanya menghantar ketika air pasang, kalau surut sampan tidak boleh masuk dekat.

Walaupun trip pertama ini kami blom dapat ikan2 yang di tunggu..maka kami mungkin akan datang semula lain kali.

Selain dari pulau2 botak ini terdapat Pulau Angsa yang tak jauh dari pulau ini, Menurut tekong Pulau Angsa adalah pulau yang lengkap dgn kemudahan chalet dan restoran, Penginapan paling murah RM60 semalam. Kos untuk ke Pulau Angsa adalah lebih kurang RM250 sebuah boat tidak melebihi 6 orang.

Posted in Memancing | Tagged: | Leave a Comment »

Memancing Tasik Jenderam Hilir Dengkel

Posted by hamydy on 22, August 2010

Tasik di kampung jenderam hilir Dengkel selangor. Tasik yang besar ini juga dikenali sebagai tasik biru dan merupakan kawasan tadahan air bagi syarikat bekalan air  selangor. disebelah tasik biru terdapat tasik kecil. Lokasi tasik ini belom lagi popular dikalangan kaki pancing. Namun hasil tangkapan tetap ada. antara ikan yang ada adalah haruan, toman, sepat dan paling banyak ikan Pikot. Untuk menagkap ikan toman dan haruan menggunakan umpan tiruan casting…pemancing perlukan kesabaran 3-4 jam untuk dapat. Jika menggunakan umpan hidup seperti anak ikan seluang biasanya tanggkapan agak lumayan. menurut hasil temuduga pemancing yang selalu memancing disitu. waktu yang terbaik adalah pada awal pagi dan lewat petang. tetapi bergantung pada cuaca jugak. mereka cadangkan waktu terbaik adalah pada cuaca cerah dan air tenang.

Umpan toman seperti hati ayam tidak berkesan di tasik ini.

Posted in Memancing | Tagged: | Leave a Comment »

Empangan Tekala June 2009

Posted by hamydy on 19, July 2010

Petang  21 june 2009 . boring2 rojer2 rakan2 terus jer jadi memancing kat empangan hulu langat (Tekala). Port ni port ikan toman. umpan yang sesuai anak keli dan hati ayam.

Posted in Memancing | Tagged: | 2 Comments »