The life journey

Kembara Kehidupan

Malaysia Brunei Mt Kinabalu Challenge 9-11 Dis 2011

Posted by hamydy on 14, December 2011

Inilah Peserta Mt Kinabalu Malaysia dan Brunei yang mendaki pada Trip 9-11 Disember 2011. Seramai 13 orang peserta dari Brunei dan 8 orang peserta dari Semenanjung Malaysia. Saya namakan trip ni sebagai
Malaysia Brunei Mt Kinabalu 11.12.11 Chalenge 2011.

Laporan selanjutnya akan saya update kemudian. agak bz sikit selepas bercuti ni, nak selesaikan banyak perkara. Harap pembaca semua dapat bersabar,

sekian terima kasih.

20 Dis 2011
Selepas 10 hari berlalu barulah saya sempat untuk update laporan Trip 9-11 Dis 2011 yang lalu.

Kota Kinabalu (8 Dis 2011)
Saya dan 7 lagi pendaki bertolak ke Kota Kinabalu pada 8 Dis 2011, Penerbangan jam 6.00 dan 7.00 Petang. Saya cikgu zaidan dan cikgu faizan satu pesawat manakala Cik Robiatul, aiman sofea, hanis dan siti azwan satu pesawat jam 7.00mlm. Kami sampai agak sedikit delay ke KK. Sampai di KK ssekitar jam 10.00pm sudah ada pemandu yang menunggu dengan kad nama tertera Selamat Datang Group Hamydy.

Setelah semuanya sampai 7 Orang kami semua dibawa ke Penginapan Borneo Backpacker kat KK. Selepas Check in kami keluar mencari makan ada restoran mamak yang bertentangan dengan Borneo Backpacker iaitu Azlina Sulawesi bersebelahan dengan Sensi Backpacker. Penginapan di Borneo Backpacker memang selesa, bersih dan aman. Sekitar borneo backpacker terdapat beberapa backpacker lain yang menawarkan kharga dari RM23-RM25 satu bed semalam. Cuma Borneo Backpacker setakat ini harga nya RM20 satu bed semalam. untuk maklumat lanjut pasal Borneo Backpacker akan saya ulas dalam post lain khas tentang Borneo Backpacker.
 
 
Makan tengah malam di Azlina Sulewesi. Restoran Mamak yang paling hampir dengan Borneo Backpacker. Roci canai teh tarik semua ada. Buka pun sampai lewat malam jugak. Jadi tiada masalah bab makan jika datang lewat ke KK.
 
 
 
Esok paginya 9 Disember 2012 kami keluar sarapan pagi di Pasar Besar, Seterusnya berjalan2 sekitar pasar filipine (pasar Kraftangan) sambil layan pemandangan Waterfront. Sambil tu Pasar Filipine baru sedang hendak beroperasi so banyak kedai yang belum buka. ada beberapa kedai yang sudah buka kami singgah melihat2 Kraftangan seperti mutiara, T-Shirt dan sebagainya. Seterusnya kami pulang ke hotel Backpacker sambil menunggu Pn Fadhilah sampai dari Airport.

Perjalanan Ke Kundasang (9 Dis 2011)
Perjalanan ke kundasang memang bagus kerana cuaca baik. Kami bertolak dari KK sekitar jam 10.00 pagi. Dalam perjalanan kami sebenarnya dapat singgah di Poring Hot Spring dan Kanopi Walk. Terima kasih kepada pemandu kami En Rudy kerana sudi singgah. Sebelum tu kami melepasi Kinabalu Park dan singgah di Pekan Kundasang untuk makan tengahari. Suasana sudah terasa sejuk. Kawasan ini masih dalam pembinaan jalan namun masih banyak aktiviti perniagaan yang dijalankan.
 

Poring Hot Spring dan Kanopy Walk
Untuk sampai ke Poring Hot Spring dan Kanopy Walk kita akan melalui pekan Ranau. Jika tidak berhenti makan di kundasang, Boleh juga berhenti di pekan ranau kerana banyak restoran aneka pilihan berbanding pekan kundasang yang terhad restoranya. Di Poring Hot Sping kami tidak mandi cuma main air dan cuci mata sahaja. Memang ramai pengunjung yang berkelah sempena cuti sekolah. sampai penuh sesak kena ambil turn lagi kalau nak mandi dalam kolam individu tu. kolam besar boleh jer terjun ramai2. Kami terus menaiki kanopi Walk. Banyak yg sedang diabaik pulih. tapi masih boleh naik la. masa nak naik terpaksa beratur lama kerana ramai orang dan tak tahan bila tgk pelancong dari China yang gayat dan berpatah balik..menambahkan lagi lambat..😀.

 
 

Bersambung…22 Dis 2012

Kinabalu Park
Setelah puas menaiki kanopi Walk, kami terus bergerak ke Kinabalu park. Ketika sampai di Kinabalu Park baru jam 5.00pm dan terus cek in Rock Hostel. Jadi sementara tunggu Balsam Cafe dibuka untuk Dinner, kami bersiar2 sekitar Kinabalu Park HQ.

 
 
Jam 6.00pm kami lapan orang menjamu selera di Balsam Cafe. Makanan yang dihidangkan secara Buffet. Macam2 ada semua sedap2 belaka, dari makanan biasa hinggalah ke western. Yang bestnya ada daging kambing dgn sos lada hitam.. makan sekenyang2nya, abis jer ada top up. Sambil makan sebenarnya sambil menunggu kedatangan Group Hj Shouef dari Brunei Darul Salam yang travel menggunakan bas dari Brunei di jangka sampai Jam 7.00pm.

Ketibaan Group Hj Shouef dari Brunei
Lebih kurang jam 8.00pm sedang saya sedang menunggu di Balsam Cafe saya dikejutkan oleh panggilan telefon oleh pihak Kinabalu Park mengatakan Group dari Brunei telah sampai. Kebetulan Cafe pun sudah hendak tutup. Jadi makan malam di bungkus untuk Group Brunei.

Group Hj Shouef datang dengan menaiki Bas Sewa. Bas tersebut mengalami sedikit masalah teknikal ketika mendaki jadi slow. itu sebab berlaku kelewatan. Total rombongan yang datang melebihi 13 orang kalau tak silap 20 lebih. yang mendaki seramai 13 orang dan yang selebihnya kebanyakan wanita cuma datang bercuti2 di sabah.  Selesai punggah beg pakaian semua group Brunei cek in di Rock Hostel. Sementara tu ramai-ramai menjamu selera dinner yang di tapau di ruang tamu Rock Hostel.

Sehingga jam 1.00am masih ada lagi Group Brunei yang masih belum tido. Mereka lepak minum kopi dan berbual. Tetiba saya dikejutkan kerana salah satu bilik telah tertinggak kunci didalam. Kopek punya kopek menggunakan card tapi masih tak dapat buka, Akhirnya solutionnya ialah tidur di bilik lain. Kebetulan pulak setiap katil ada 2 tilam. So dapat la tidur. Keesokkan paginya sekitar jam 5.00am sy berjaya hubungi petugas Kinabalu Park dan kunci spare dihantar dan bilik pun dapat dibuka.

Mula Mendaki (10 Dis 2011)
Kami semua mula bangun dan bersiap sekitar jam 6.00am semua sudah siap sedia, di sabah jam 6.00am sudah hendak cerah. Kami sempat bergambar Group di hadapan Rock Hostel dengan berlatarbelakang kan Gunung Kinabalu yang bakal di daki. setelah itu kami berjalan kaki menuju ke Balsam Cafe bagi permulaan memanaskan badan. Beg pakaian di bawa oleh Pemandu.

Setelah semua selesai sarapan, kami berkumpul di hadapan Kinabalu Park HQ, bagi mengasingkan beg-beg yang hendak di simpan di Stor dengan kadar bayaran RM10 bagi satu beg (tak kira kecik ker besar) jadi nak jimat beg2 kecik kami sumbat dalam beg besar supaya jadi satu beg. Beg2 lain yang hendak di bawa naik kami upah Portal untuk bawa beg, Upah 1kg adalah RM8, Jadi beg yang digalas cuma beg pack kecil sahaja bawa minuman dan makanan tapau (Pack Lunch). Buat apa bawa beg berat2 kan buat lenguh lenguh dan sakit badan jer.. kuar duit sikit upah portal. Naik pun boleh lenggang.

Bersambung……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: