The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for November, 2011

Restoran Dangau Anis Putri Corner Pantai Dalam

Posted by hamydy on 30, November 2011


Restoran Dangau Anis Putri Corner 26 Nov 2011
Restoran Dangau Anis Putri Corner yang terletak Pantai Dalam merupakan sebuah restoran masakan Pantai Timur yang sangat terkenal. Restoran ini terletak berhampiran dengan stesen komuter pantai dalam. Terdapat pelbagai jenis menu -menu masakan pantai timur. Terima kasih kepada salah seorang pembaca blog saya yang telah mencadangkan saya untuk mencuba masakan di  restoran ini.

Pelbagai menu Ulam-ulaman, pelbagai jenis ikan oreng ikan.


Banyak betul menu, Gulai kawah dan pelbagai lagi..

Ruang makan ada banyak. gambar ni baru satu ruang makan, sebenarnya sebelahnya ada lagi satu. Dan satu lagi kawasan yang ber Aircond. so memang besar. Meja2 agak banyak dan laluan sedikit sempit sebab memuatkan banyak meja. Jika kat ruang dalam yang ber Aircond lagi la padat dengan meja, nak jalan kena alihkan kerusi dulu. Saya selalu makan kat dalam saja. Restoran ini akan sentiasa pasang lagu Dikir Barat. so sambil makan anda akan dibuai oleh pelbagai lagu2 dikir barat.

Dalam banyak2 menu saya cuma ambik ini jer sebagai juadah makan tengahari saya. Cukupla kan perut kecik jer. Next time cuba menu lain pulak. Dari segi harga saya rasa ada menu yang mahal dan ada menu yang murah. kena cuba baru tau la. Juadah yang saya makan diatas ni termasuk air teh ais pun tak sampai RM10. Gambar diatas adalah diambil pada 26 Nov 2011, selepas pulang dari mendaki Gunung Datuk pada malam 25 Nov 2011.

Advertisements

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , , | 2 Comments »

Bukit Tabur East 28 Nov 2011

Posted by hamydy on 29, November 2011


Bukit Tabur East 28 Nov 2011
Seramai 15 Orang line up yang mendaki Bukit Tabur East kali ini. Even kali ini adalah anjuran Kelab Orang Hutan Malaysia (Orang Hutan Malaya) KOHM. 13 orang adalah ahli kelab termasuklah saya. lagi 2 orang bukan ahli kelab turut juga sertai even kali ini. salah seorang bukan ahli kelab adalah en Sham salah seorang pembaca blog saya dan lagi seorang Cikgu Faizan peserta kinabalu pada 9-11 Dis 2011 ini.

Even kali ini cadangnya hendak turun melalui kemensah sebelah Zoo Negara. tetapi last2 majoriti pilih untuk turun laluan kebun sebelah kawasan lot bunglow mewah yang baru siap disebabkan kesuntukan masa. Mengikut perancangan hendak mula mendaki pada jam 7.00am, disebabkan sedikit masalah teknikal pendakian bermula jam 8.00am. Peserta semua parking kereta dekat dengan Gate Empangan Klang Gate, kemudian merentasi anak sungai empangan dan melalui paip besar. Diawal Pendakian cuma 13orang terpaksa bergerak dahulu kerana lagi 4 orang terpaksa naik kemudian menyusul dibelakang kerana mereka ada masalah teknikal membuatkan mereka lambat.

Trip kali ini saya telah dilantik menjadi Guide (Telah di undi oleh Sham 🙂 ), so saya dengan penuh tanggung jawab membawa yang lain. Walaupun Otai2 KOHM lain juga sudah biasa dengan Tabur East ini. Seperti biasa yang jadi Sweeper En Garfu.

So tak banyak yang saya hendak cerita kali ini disebabkan dah banyak post sy buat berkenaan dengan Bukit Tabur ini. Just layan gambar saja kat bawah ni ok.

Permulaan mendaki, semua peserta merentasi sungai empangan. ketika ini air empangan tidak dilepaskan oleh itu sungai cetek dan boleh di lalui tanpa basah.

Sidang Taklimat Ringkas dan Pemilihan Guide dan Sweeper. Time ni Sham calonkan sy..menang tanpa bertanding.. Pendakian bermula dengan melalui paip besar sebelum ke trek.

Pendakian baru bermula. tapi dah posing ambil gambar.


Cabaran Pertama, memanjat menggunakan tali untuk sampai ke cek point Tongkat Ali. Peserta berhenti rehat sekejap sambil layan view.

Cek point Empangan View. kawasan cek point kecil dan boleh buat 15orng dengan duduk berhimpit. cek point ini kita akan jelas kelihatan empangan. jika masa empangan melepaskan air kita akan nampak deruan air empangan dan dengan bungi deruan airnya. View disini memang cantik.

Cek Point Puncak  dan Cek Poin RnR. Cek Puncak belum lagi puncak cuma ia dumanakan begitu. di cek poin RnR kita akan dapat melihat View Kuala Lumpur.


Laluan puncak pertama, peserta melalui kawasan lumut hijau yang cantik macam carpet dan kawasan rabung yang curam. Perlu hati-hati.

Dah sampai Puncak. Layan gambar aktiviti di puncak.


Saya dan Sham (Pembaca Blog Saya) akhirnya bertemu jua atas Tabur. Cuma 3 orang gadis saja yang kental sampai puncak. Layan view disini memang best. Tapi jgn sampai tengahari.. sbb panas tu.

Aktiviti seterusnya yang lain dari yang lain dan tidak pernah dibuat orang adalah sarapan pagi dengan Buat Durian di puncak Tabur East. Buat durian di taja khas oleh en Is (yang sedang Kopek tu).  Memang sodap layan durian…Terbaek..

Laluan turun yang sama masa naik menjadi agak mencabar apabila turun, Walaupun naik tak terasa sangat.

Laluan Turun
 
Laluan Kebun ini jika selepas hujan atau ketika hujan. Perghh mesti licin dan comot habis kasut dan seluar silap2 anda gelungsur sampai bawah. jadi untuk elakkan kan ia berlaku gunakan la pokok2 yang sedia ada sebagai brek.



Akhirnya Selesai melalui kawasan rumah-rumah bunglow mewah. Kami menuju semula ke kawasan sungai empangan. Berkumpaul dan berehat sebentar sebelum masing2 mengucapkan salam perpisahan untuk pulang ke destinasi masing2.

Terima kasih semua yang hadir. Next time kita buat lagi.

Posted in Pendakian Gunung, Riadah Santai, Sukan | Tagged: | 2 Comments »

Bukit Gasing 27 Nov 2011

Posted by hamydy on 27, November 2011


Bukit Gasing
Ahad 27 Nov 2011.7.00am . Sekali lagi sy Jogging+Trekking+Hiking di Bukit Gasing entah kali yang keberapa pun dah tak ingat. Bukit Gasing antara salah sebuat tempat yang yang sering menjadi tumpuan sy dikala hendak joging waktu pagi atau petang. Bukit Gasing ini telah diwartakan sebagai salah sebuah taman rekreasi. Bentuk muka bumi Bukit Gasing ini yang pelbagai bentuk membuatkan kita merasai 3 aktiviti sekaligus iaitu boleh jogging sebab ada laluan trek yang mendatar, boleh trekking kerana ada laluan yang naik dan turun dan seterusnya hiking kerana ada kawasan yang agak tinggi perlu didaki.
 
Bukit Gasing ini amat terkenal dan mendapat kunjungan ramai oleh kebanyakkan Kaum Cina. mungkin kawasan ini majoritinya kaum cina atau mungkin kaum cina lebih suka aktiviti readah kesihatan seperti ini berbanding kaum2 lain. Semasa saya jogging disini boleh dikatakan kalau kaum melayu tu boleh bilang dengan jari sahaja. (Tak ramai).
 
 
Masa Jogging cuma mengambil 30 minit untuk habiskan satu pusingan. Kalau tak fit atau jarang joging mungkin akan ambil masa satu jam, kalau santai2 menikmati pemandangan, bergambar boleh jadi sampai 2 jam. Kawasan Bukit Gasing ini boleh dikatakan masih Dara. Kerana Hutan kecil ini masih belum tercemar dan masih mempunyai pokok-pokok hutan seperti sediakala. Trek laluan jogging telah dibina dengan baik sekali, ada kawasan yang bertangga, ada yang diletakkan batu dan ada trek biasa. Dalam Hutan Bukit Gasing ini terdapat beberapa puncak bukit, Bagi yang suka mencabar dan mendaki mungkin boleh melalui laluan mendaki ke puncak. Bagi yang hanya hendak Jogging mungkin boleh ikut laluan biasa. Terdapat juga laluan yang melalui jambatan gantung. tetapi jambatan ini sy dapati telah uzur dan cabel telah karat. walaupun belum putus tetapi pengunjung di galakkan untuk melalui trek dibawah jambatan ini. Jika anda perasan masih terdapat haiwan seperti monyet yang menghuni hutan Bukit Gasing ini dan masih liar. Oleh itu jangan anda jinakkan monyet ini dengan memberi makanan atau membuang makanan. Laluan Trek adalah bersih dari sampah, harap pengunjung tidak membuang sampah sesuka hati, sebab tiada tong sampah disini.
 
Antara kemudahan yang disediakan di Taman Bukit gasing ini hanyalah pondok dan tempat duduk. Sumber air paip atau Tandas tiada disediakan. Di hutan bukit gasing ini ada anak sungai yang kecil, kekadang kalau kemarau mungkin tiada langsung.
 

Selain itu terdapat sebuat menara pandang dibina disalah sebuah puncak. Menara pandang ini dapat memberikan pemandangan Kuil Hindu di puncak yang ada Pencawang. Kalau tak silap saya ada trek laluan ke puncak kuil tersebut dari bukit gasing tetapi sy tidak pernah cuba pun. Terdapat sebuah Pentas disebelah menara pandang. Pentas ini menjadi tempat singgahan bagi pengunjung melakukan senaman.
 

Cara Hendak ke Bukit Gasing
Mudah sahaja Bukik Gasing terletak dalam daerah Petaling Jaya. kalau dari KL anda akan melalui Federal Higway melepasi LRT Universiti, lepas tu jumpa pintu Gerbang Selangor selepas pintu gerbang tu anda terus himpit kiri dan masuk ke jalan Gasing. Terus sehingga jumpa kedai-kedai ada restoran india kat sebelah kiri simpang dan masuk simpang kiri tersebut terus sehingga hujung dan belok kanan. kemuadian terus dan akan jumpa pintu gerbang Bukit Gasing.

Posted in Kesihatan, Riadah Santai, Sukan | Leave a Comment »

Gunung Datuk Pendakian Malam 25 Nov 2011

Posted by hamydy on 17, November 2011

Gunung Datuk Pendakian Malam kali ini adalah sebagai latihan Pre Kinabalu untuk Group yang akan mendaki pada 9-11 Dis 2011. Turut disertai oleh peserta yang akan mendaki pada 18-20 May 2012. Penyertaan pendakian malam AGunung Datuk ini adalah terbuka, sesiapa sahaja boleh join.

Tarikh seperti berikut : 25 Nov 2011 Malam

 

Kepada yang berminat hendak join sama2 pendakian ini, Boleh la berikan saya butiran berikut: secara email atau sms.

Nama :
No Tel :
Tempat tunggu : (Lokasi hentian RnR anda hendak tunggu jika hendak sekali bergerak)

Jika SMS : Type ” Datuk ..Nama penuh.. Lokasi”

Penganjuran kali ini open, jadi keselamatan adalah tanggungjawab sendiri. sila pastikan anda membawa keperluan yang mencukupi. anda dikehendaki tiba di Tapak Reakreasi Gunung Datuk sebelum jam 10.30malam pada 25 Nov 2011. Setelah tiba anda rehat buat persiapan sambil tunggu ahli2 lain datang. Pendakian akan bermula sekitar jam 11-12 Malam.

Keperluan yang perlu anda bawa:
1. Head Lamp
2. Sweater
3. Rain Cot
4. Khemah atau Fly Sheet/ Ground Sheet, jika tidak hujan anda boleh tidur berlapik tikar sahaja
5. Air 1.2 liter x 2
6. Makanan untuk sarapan

Bayaran:
Tiada Kutipan, anda terus daftar dan bayar pada renjer untuk permit masuk dan permit khemah jika bawa.

Tentative Program
25 Nov 2011
08.00pm – Mula bertolak dari Kuala Lumpur
10.30pm – Dijangka tiba hutan rekreasi
11.00pm – Persiapan – Toilet makan dan sebagainya
11.30pm – Mula Mendaki

26 Nov 2011
04.00am – Tiba di Base champ puncak
04.30am – Tido
06.00am – Bangun sarapan solat
06.30am – Naik ke puncak batu
07.30am – mulai turun dari base camp
11.00am – Dijangka tiba di tapak rekreasi gunung datuk
02.00pm – dijangka sampai KL

Peserta :
1. Abdul Hamydy Bin Abdul Hamid
2. Noor Faizan Binti Mohamad Azmi
3. Mohd Zaidan Mohd Nor
4. Aiman sofiah bt razlan
5. Hanis hannani bt shamsul kamal
6. Siti azwan bt mohd aini
7. Robiatul adawiah bt ohn
8. Awaludin Bin Ahmad
9. Norethanom
10. Mohd Hezuan Bin Bachok – Dari JB
11. Ina Omar
12. Ina Omar (Kawan)
13. Ina Omar (kawan)
14. Zulia
15. Zulia (Kawan)

Lokasi Menunggu

Hentian Nilai : Robiatul & Geng : 8.30pm

Hentian Seremban : Zulia & Geng  : 9.00pm

Terus ke Tapak Rekreasi Gunung Datuk : Mohd Hezuan : 10pm

Hentian Tempat bertemu : Hentian Nilai atau selepas exit Pedas Linggi siapa yang tunggu di hentian ini sila maklumkan kepada saya

To Get There
Gunung Datuk is about 1½ hours drive from KL. To go there, get onto the North-South Expressway and head South for Rembau, Negeri Sembilan. Take Exit 223 (Pedas/Linggi). Immediately after the toll, take a left turn at the T-junction.
Go all the way along the road until you reach a round-about. If you follow the signboards along the way, you will be directed to take the 12 o’clock exit to Pedas town.

However, a much shorter and quicker route is to take the 3-o’clock exit (you’ll by-pass Pedas). Continue along the road until you come to the traffic lights at the end of the road. Take a right turn. Keep going forward (you will soon pass another set of traffic lights) until you see a signboad indicating a left turn to Gunung Datuk. Take the left turn and move on for about About 4km. There will be a junction to the left. This road goes through a rubber estate. Not long along the road, there is a fork; take the left turn. Go all the way and you’ll come to Gunung Datuk’s base camp. Sumber : http://www.mchwen.com/mountains/Mount%20Info/G%20Datuk/G%20Datuk.html

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 2 Comments »

Charity Run Nov 2011

Posted by hamydy on 13, November 2011

Di Kuala Lumpur kebiasaan pada hari Ahad akan ada Anjuran Larian. Ada larian yang menawarkan hadiah lumayan dan ada larian mengumpul dana kebajikan.

13 Nov 2011. Saya menyertaai 2 larian amal yang diadakan di Dataran Merdeka dan Padang Merbok. Disebabkan jadual perlepasan larian yang bermula jam 8.ooam dan 9.00am membolehkan sy menyertai kedua2 larian tersebut.

1st Run : 18th Annual Charity Walk/Jog/Wheel-A-Thon With The Disabled 2011
Flag Off : 8.30am
Distance : 4km
Date : 13 Nov 2011

2rd Run : Terry Fox Run KL 2011 The Contribution to Canser Research
Flag Off : 9.00am
Distance : 3.6 + 1.2 km
Date 13 Nov 2011

Total Run : 8.8 km

18th Annual Charity Walk/Jog/Wheel-A-Thon With The Disabled 2011

Terry Fox Run KL 2011 The Contribution to Canser Research

Terry Fox run diadakan setiap tahun. tiada yuran dikenakan dan percuma dan tiada pertandingan. Peserta Cuma perlu membeli T-shirt yang tidak bertarikh sahaja jika berminat dgn T-Shirt tersebut. sepanjang pemerhatian sy memang T-Shirnya banyak terjual. ada pelbagai saiz untuk kanak2 pun ada. harga T-shirt cuma RM30 sahaja. Saya tak beli pun sbb yang Charity run anjuran persatuan kanak2 spastik dikenakan yuran penyertaan sebanyak rm20. Jika nak bandingkan penyertaan antara Tery Fox dan Charity run anjuran persatuan kanak2 spastik. Larian Terry Fox lebih ramai yang masuk dan ada yang datang sahaja bagi sokongan untuk group syarikat masing2. Memang meriah dibuat di padang Merbok.

Habis sahaja larian Charity run kat Dataran merdeka sy terus berlaki ke Padang Merbok untuk pelepasan larian Terry Fox. Sib baik sempat. Larian Terry Fox cuma 4.8km sahaja. Tak sampai 30 minit sudah boleh habiskan larian. Di majlis Terry Fox run ini turut ada aktiviti Penjualan T-shirt, sesi tandatangan, untuk kanak2 dan juga pemberian roti dan air Milo percuma. tiada hadiah yang ditawarkan.

Posted in Kesihatan, Sukan | 1 Comment »

Tabur West +Tabur East+ Batu Cave Nov 2011

Posted by hamydy on 13, November 2011

Tabur West

12 Nov 2011. Lagi Bukit Tabur West dan Bukit Tabur East dan juga Batu Cave saya naik lagi cuma selang beberapa minggu sahaja. Kali ini yang special sikit adalah saya mendaki bersama dua orang pembaca blog saya. Lutfi bekerja di Syarikat Felda dan Hawa yang bekerja Swasta, kenalan baru. Mereka berdua dan 3 org lagi sudah buat perancangan untuk ke kinabalu pada Bulan April 2012.


Tebing Curam. kawasan curam ini ada sebuah tali pendek yang digunakan oleh pendaki untu turun dan melalui trek. Kawasan ini kita boleh nampak UIA bunmbung biru. Biasanya ketika melalui laluan curam ini ramai pendaki yang salah langkah dengan menggunakan tali tersebut sepenuhnya untuk menyokong berat badan.. cara ini salah. tali tersebut sebagai sokongan badan untuk imbang. Kenapa tidak boleh gunakan sepenuhnya tali tersebut untuk sokong badan, kerana tali tersebut telah lama dipasang dan kita tidak pasti kekuatan nya. Pernah seorang budak pompuan mati terjatuh disebabkan tali tersebut terputus. Oleh itu sy nasihatkan jika anda melalui kawasan curam ini hendaklah satu tangan memegang batu dan satu tangan pegan tali sebagai sokongan.

Kali ini sebelum menamatkan Bukit Tabur West saya singgah di Puncak Carpet, Jarang naik puncak ni sebab tiada view. kebanyakan pendaki akan terus turun semasa di persimpang antara kebun dan puncak carpet. Keunikan puncak ini adalah kerana ia mempunyai hamparan lumut hijau yang membentuk seperti carpet yang cantik. Namun kadang2 para pendaki yang tidak peka dan sayang keindahan telah merosakkanya dengan duduk di atas carpet tersebut. Pesan saya jika anda hendak pergi ke Puncak carpet ini jangan la beramai2 dan ambil lah turn. Sbbnya jika anda ramai anda kakan duduk di banyak tempat dan menyebabkan carpet ini mati. jika anda pergi ke puncak carpet cuba sebolehnya jgn duduk di atas hamparan carpet tersebut, duduklah diatas laluan trek sahaja.

Tabur East
Ketika menamatkan Tabur West jam sudah 9.00am, Tanpa berhenti kami terus meneruskan perjalanan untuk ke Tabur East. Semasa di laluan kebun turun dari tabur west hujan sudah pun turun renyai2.

Kami merentasi sungai. sungai ini cetek ketika air tidak dilepaskan dari empangan, jika air dilepaskan dari empangan adalah bahaya untuk melintas kerana arus deras. disamping itu juga anda merenah air sehingga paras pinggan. so kalau tidak mahu basah kena pergi keseberang melalui jalan tar dan jambatan.

Air empangan ini jika selepas hujan atau pun selepas air empangan dibuka memang jernih dan terasa hendak mandi. Tetapi awas jika airnya sudah tidak jernih jangan la anda mandi sbbnya air itu dah bertakung  dan menyebabkan ada parasit dan patogen yang boleh menyebabkan kulit anda gatal.

Saya seperti biasa, selepas turun dari Tabur East saya meneruskan perjalanan untuk latihan kaki di Batu Caves. Selepas singgah di Petro station sebelum tiba Batu Cave sy tukar pakaian yang basah kena hujan semasa di Tabur East. Dah mandi wangi2 sy pun terus menaiki tangga batu Cave sebanyak 5 kali naik. pastu terus balik umah rehat.

Batu Caves

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , | Leave a Comment »

Broga Hills Okt 2011

Posted by hamydy on 13, November 2011


Broga Hill ku daki lagi. Dipagi 30 Oktober 2011. Latihan kecergasan saya lakukan di Bukit Broga. Memandangkan dah lama jugak tidak pergi so kali ini trekking di Broga pulak. Tiba di Pakir kereta jam 6.30am dan terus mendaki setelah sedikit regangan dibuat. Boleh dikatankan ramai yang mendaki ketika itu. nasib baik tiada rombongan BAS kalau tak lagi padat la.

Tiada apa yang menarik untuk saya kongsi catatan kali ini memandangkan sudah selalu sy mendaki Broga Hill ini. Untuk post kali ini sy just nak share pic2 terkini yang saya ambil.


Batu yang telah diconteng oleh pengunjung. ada terlulis “MIDI” tapi itu buka nama saya yer,

Lereng bukit juga curam dan licin

Terdapat Gerai Menjual minuman

Tandas dan paklir kereta.

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , | Leave a Comment »