The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for the ‘Riadah Santai’ Category

Foto Broga dalam web Suria FM – Tempat ‘Awesome’ Untuk Si Kaki Hiking Sekitar Lembah Klang

Posted by hamydy on 14, April 2016

http://roundabout.my
Laman web Suria FM 
Pada 18 November 2015, Salah satu foto Trip Bukit Broga & Gunung Tokwan pada 2011  saya telah dikongsikan dalam laman web Suria FM dalam Artikel Tempat ‘Awesome’ Untuk Si Kaki Hiking Sekitar Lembah Klang. Ini link artikel tersebut  http://www.suriafm.com.my/tempat-awesome-untuk-si-kaki-hiking-sekitar-lembah-klang/.
http://roundabout.my
Tidak sangka pula gambar lama ini masih di kongsi, gambar ketika Bukit Broga masih belum terkenal. ketika ini masih banyak pokok dan lalang berbanding sekarang.

Advertisements

Posted in Pendakian Gunung, Riadah Santai | Tagged: , | 2 Comments »

Broga Hill ~ Singgah Sahur 2015

Posted by hamydy on 10, July 2015

Broga Hill
Program Singgah Sahur Bukit Broga
Program Singgah Sahur ini merupakan program anjuran Kelab Rekreasi PPUKM yang di ketuai oleh Alif. Alif merupakan Ketua Medic team semasa program Felda Everest yang lalu. Program singgah sahur ini sebenarnya adalah salah satu aktiviti rekreasi trekking dan hiking yang dibuat pada sebelah malam di bulan puasa. Kalau buat bulan lain kita tak panggil la singgah sahur :), kita panggil hiking malam sahaja.

Peserta mula berkumpul di PPUKM sekitar jam 11.45pm, ada yang bergerak terus dari rumah dan ada yang berkumpul di PPUKM untuk buat carpool. Sekitar 1.20am kami sampai di tapak parking, Walau pun malam kereta di parking tetap banyak, rupanya ramai juga yang buat hiking malam ni. Tapi semasa kami mulai mendaki kebanyakan pendaki sudah mulai turun, rasanya mereka bermula awal sekitar jam 10-11mlm. Untuk singgah sahur ni tidak berapa ramai sekitar 3-4 group sahaja yang kelihatan, satu group sekitar 6-10orang. Pintu gerbang masuk ke kaki bukit broga telah dibuat cantik dengan sumbangan dari pihak RHB. Bagus juga kalau ada badan2 koperat yang turut menyumbang untuk aktiviti rekreasi ni.
Broga Hill Broga Hill
Kami hanya trekking dan hiking sehingga puncak 1 sahaja, Sampai di puncak satu sekitar jam 2.00am. Kami bentangkan GroundSheet dan letak makanan yang dibawa. Memandangkan kami akan bersahur di restoran sebelum subuh maka di puncak satu ini kami cuma bersahur ringan2 sahaja. Ada yang membawa Karipap, Roti dan Mc Donald, dan ada yang masak air buat kopi. Sambil makan kami bergambar.

Sekitar jam 3.00am kami mula turun dan kebetulan hujan pula turun, apa lagi basah lencun la kami. Ada yang bawa rain coat dan ada yang tiada. Pergi hiking ni kita kena sentiasa bersiap sedia dengan cuaca. sampai Parking sekitar jam 3.45am dan kami bergerak ke Restoran di Pekan Broga untuk Bersahur.
Broga Hill

Terima kasih kepada semua yang terlibat.

Sekian

Posted in Kesihatan, Riadah Santai | Tagged: | 4 Comments »

Bukit Gasing ~ Latihan Kecergasan

Posted by hamydy on 10, June 2015

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Bukit Gasing ~ Latihan Kecergasan
Trip Bukit Gasing kali ini khas anjuran Kelab Rekreasi PPUKM Cheras. Kelab telah buat perancangan untuk mengalakkan aktiviti kecergasan hujung minggu ni sebagai aktiviti bulanan pada setiap sabtu ketiga setiap bulan. Lokasi adalah bukit-bukit sekitar Kuala Lumpur dan Selangor yang memerlukan masa yang pendek untuk pergi dan trekking.

Antara bukit-bukit yang boleh kita trekking bagi mengeluarkan peluh antaranya seperti Bukit Gasing, Bukit Saga, Bukit Apek, Bukit Puchong, Bukit Broga dan beberapa lagi yang berdekatan.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Para peserta berkumpul di PPUKM sekitar jam 6.30am dan mula bergerak sekitar 7.15am. Parking kereta di Pusat Komuniti Lembah Pantai yang terletak selepas Pantai Hill Park. Sekitar 7.45am selepas sedikit taklimat kami mula mendaki trek bukit gasing masuk ke trek Bukit Abu Bakar. Masuk melalui Pantai Hill Park ni selesa kerana parking kereta yang banyak dan tidak sesak berbanding masuk ikut main entrance di jalan gasing. Lagi satu kalau masuk ikut sini boleh buat trek pendek iaitu trek jambatan gantung dan bukit abu bakar.

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Pemulaan masuk kalau kita lihat dihadapan pusat komuniti ni ada projek pembinaan Kondo yang sudah siap. So masuk memelalui denai bersebelahan U turn.  Masuk sahaja ke laluan denai  ini anda akan jumpa simpang dengan 2 buah Bangku, sebelah kiri adalah ke menara pandang dan sebelah kanan ke Bukit Abu Bakar dan Jambatan Gantung.

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Adalah di cadangkan supaya anda melalui laluan ke Jambatan gantung terlebih dahulu supaya anda mendapat kesan mendaki 2 buah bukit. Selepas melalui jambatan gantung anda akan mendaki satu bukit kecil tidak la terlalu curam sangat. Setelah itu anda akan menurun sehingga jumpa kesan sungai kecil, kekadang ada air jika tidak kering. Selepas sungai kecil itu barulah permulaan mendaki bukit abu bakar yang sememangnya curam lebih kurang 45-55 darjah. Setelah sampai di puncak Bukit Abu Bakar anda akan menurun ke simpang yang mula2 anda sampai jika dari pantai hillpark td. Sampai di puncak bukit abu bakar kami rehat sekejap sebab ada yang semput mendaki bukit ni :D. Sedihnya di puncak ni kami lihat banyak pokok sudah kering dan mati, menurut maklumat dari pendaki tetap bukit gasing katanya bukit gasing yang sempadan kuala lumpur ini telah dijual kepada pemaju, hasil kesan pembinaan tu menyebabkan kehijauan bukit gasing ini makin berkurangan. Harap komuniti bukit gasing ni dapat membuat sesuatu :).

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Semasa di kawasan jambatan gantung kami terserempak dengan komuniti bukit gasing yang sedang melakukan kerja-kerja pembaikan trek, kami turut membantu secara sukarela membawa batu bata ke point berikutnya A dan B melalui jambatan gantung dan dapat  mendaki 2 buah bukit :), Best jugak berpeluh para peserta.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark

Seterusnya turun dari Bukut Abu Bakar kami meneruskan trekking melalui trek yang diberi nama “Highway”. Kenapa disebut highway sebab i trek yang panjang terus ke main entrance. Di pertengahan trek ini ada satu signboard peta trek Bukit Gasing. Kat sini berhenti sekejap sambil buat taklimat berkaitan trek bagi yang pertama kali datang.

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Seterusnya trekking diteruskan sehingga ke Main entrance yang keluar ke Jalan Gasing kawasan perumahan. Jalan gasing ni dah kawasan Selangor. Sampai di pintu masuk kami dapati ada event menanam pokok yang di buat oleh kelab bukit gasing. Dah terlambat kami nak join aktiviti ni, jadi kalau ada orang ramai nak join aktiviti amal memulihara bukit gasing ni boleh la join Kelab Sahabat Bukit Gasing ni, selalu jugak mereka buat aktiviti. Web Site http://www.friendsofbukitgasing.com.my  Tel o3-79546603.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Setelah bergambar di pintu masuk treking diteruskan ke menara pandang (Watchtower). Menaiki trek Watchtower ini kita akan dapat satu bukit yang banyak tangga dan agak menegak jugak. Semput jugak bagi yang tak biasa. Sampai di Watchtower kami rehat sekejap dan makan roti. Kebetulan semasa di Watchtower  ada seorang makcik yang mengalami masalah kesihatan, kebetulan dalam group kami ada seorang MA iaitu sarah. Beliau telah memberi bantuan kepada makcik tersebut…Gud Job Sarah..
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Gasing
Selesai di Watchtower kami meneruskan trekking melalui trek Bunglow lama yang terbiar. Bunglow lama yang nampak scary ini dah lama terbiar rasanya bunglow ini di bina zaman british dahulu dimana kawasan ini dahulunya sebahagiannya adalah estet. Tidak banyak yang diketahui asal usul bunglow lama ini. Trek ini memang mencabar sebab menegak dan bertangga.. memang menyengat la kaki lalu trek ini. kat trek ini kita dah dapat 1 bukit. selepas trek bunglow ini kami menerus trekking ke persimpangan trek Abu Bakar.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Gasing
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Gasing
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Gasing

Akhirnya program tamat sekitar jam 9.50am apabila kami sampai di simpang masuk dari Pantai Hill Park. Peserta kembali ke parking dan bersurai.

Rumusan program kecergasan selama 2 jam ini, kami berjaya mendaki 4 buah bukit iaitu Bukit Abu Bakar, Bukit Jambatan Gantung, Bukit Menara Pandang dan Bukit Bunglow Lama. Walaupun sekejap tapi peserta semua dapat berpeluh. Bagi yang pertama kali ambil masa 2jam jika yang sudah biasa dengan trek biasa bole buat satu jam sahaja.

Sekian

Tentatif
Day 1 : 13 Jun 2015 ~ Sabtu
06.30am – Berkumpul di HUKM (PPUKM)
07.15am – Bergerak ke Pantai Hill Park
07.45am – Mula trekking dari Parking Pusat Komuniti Lembah Pantai
09.50am – Program Tammat

Tips dan Panduan
1. Sila gunakan Insect Repellent – untuk mencegah nyamuk ketika musim nyamuk banyak. Sebagai pencegahan.
2. Tongkat jika perlu
3. Air, Roti, gula2

Peringatan

1. Jangan trekking jika waktu sunyi dan tiada orang dan jangan melalui trail yang jarang orang lalu jika berseorangan dan lewat petang atau lewat tengahari. Sebagai Langkah keselamatan. Biasanya waktu paling ramai orang adalah sekitar jam 6.00am-9.00am dan 4.00pm-6.30pm.

Anda boleh baca entri bukit gasing untuk trail2 lain di entri berikut

1. https://hamydy.wordpress.com/2013/05/26/bukit-gasing-latihan-pre-mt-kinabalu/
2. https://hamydy.wordpress.com/2012/10/11/latihan-pre-kinabalu-bukit-gasing/
3. https://hamydy.wordpress.com/2011/11/27/bukit-gasing-27-nov-2011/
4. https://hamydy.wordpress.com/2011/02/02/bukit-gasing/

Posted in Riadah Santai | Tagged: | 6 Comments »

SetiaWalk ~ The Litle Shanghai

Posted by hamydy on 31, March 2015


SetiaWalk ~ The Litle Shanghai
The Litle Shanghai, Jika nak merasa suasana Shanghai tak perlu pun pergi jauh. Kita boleh jumpa di tempat ini di SetiaWalk yang terletak tidak jauh dari IOI Mall. Sebenarnya tempat ini merupakan tempat makan yang bertemakan Shanghai. Nama sebenar tempat ini adalah “Grand Shanghai Food Theme Park


Memang tempat ini dekorasinya di buat seolah-olah kita kat sana dimasa silam, Food Court ni saya dapati tidak sesuai untuk saya makan kerana tidak halal. Bagi kawan2 non muslim boleh la mencuba makan kat sini, saya cuma singgah bergambar jer 🙂 . Terletak kalau tak silap saya tingkat 4 dibawah pusat Movie TGV. Terdapat beberapa gerai makan dan juga beberapa shop lot.


Di sini jurugambar profesional tidak dibenarkan buat fotoshoot tanpa kebenaran. So kalau bergambar dengan camera phone dan compact tu kira ok la. Nak lagi menarik anda datang makan kat tempat ini pakai pakaian warna warni ala-ala zaman 80an sure bila bergambar nampak macam zaman tu 🙂 .

SetiaWalk ini merupakan tempat makan dan Mall yang berkonsepkan shop lot, Terdapat juga pusat Gym seperti Celebriti Fitnes, Restoran Mamak, Supermarket dan banyaknya adalah tempat minum happy hour la. Tak banyak yang dapat saya ceritakan tentang tempat ini. Tarikkan utama adalah Movie la. Rasanya kalau takde Movie TGV kat sini mesti tak ramai pengunjung. SetiaWalk ini adalah Gabungan tempat Komersial dan Residen. Dimana pada tingkat tertentu setiap blok ada residen. So lebih kurang 3 tingkat ke bawah adalah shop lot dan restoran. Landskap SetiaWalk ini juga cantik dimana lokasi tempat minum banyak terdapat. Sangat happening ketika waktu malam dan hingga larut malam.

Lokasi

Koordinat : 3.031846, 101.617334
Persiaran Wawasan

Posted in Jalan2 Cari Makan, Riadah Santai | Tagged: , | Leave a Comment »

Panggung Bandaraya DBKL

Posted by hamydy on 31, March 2015


Panggung Bandaraya DBKL
Jalan-jalan di Kuala Lumpur kali ini membawa saya menonton persembahan Teater di Panggung Bandaraya DBKL yang terletak di sebelah Banggunan Sultan Abdul Samad dan dihadapan Dataran Merdeka. Sebelum saya ceritakan tentang Teater yang saya tonton, biarlah saya ceritakan serba sedikit berkenaan banggunan Panggung Bandaraya DBKL ini. Banggunan ini mula dirancang sejak 1901 dengan direkabentuk oleh A.B Hubback dan mula pembinaan oleh Messrs W. Nicholas pada tahun 1902 dengan kos 100,000 Dollar Selat. Dan banggunan ini menjadi pusat pentadbiran Kuala Lumpur yang pertama.

Pada tahun 2007 Panggung Bandaraya telah di Gazetkan sebagai Banggunan Kebudayaan di bawah Akta Antik 2007. Sejak daripada itu Panggung Bandaraya menjadi tempat persembahan pelbagai persembahan termasuk teater.

Teater MUD Our Story of Kuala Lumpur The Musical
Teater ini adalah sejarah kewujudan Kuala Lumpur dari awal penerokaannya sebagai pusat bijih timah suatu masa dahulu. Kuala Lumpur dibuka oleh Raja Abdullah secara rasmi untuk perlombongan bijih timah, dan mula membangun selepas Kapitan Cina ketiga dilantik iaitu Yap Ah Loy bagi menerajui perlombongan bijih di Kuala Lumpur ketika itu. Cerita ini bermula antara tahun 1857 hingga 1881 dan sehingga sekarang. Terdapat 4 babak, Babak 1 permulaan zaman perlombongan bijih timah, Babak 2 berkaitan masyarakat ketika itu,Babak 3 berlaku kebakaran besar yang melanda Kuala Lumpur dan babak 4 berkaitan banjir besar dan berlumpur.

Persembahan Teater ini berlangsung selama 3 tahun, dengan kerjasama Projek Visit Kuala Lumpur. Saya di maklumkan selepas 3 tahun baru bertukar tajuk persembahan teater ini. Tiket boleh di beli di kaunter di dalam Panggung Bandaraya, atau pun boleh dibeli secara online di www.mudKL.com. Harga tiket boleh tahan jugak mahalnya iaitu RM45 untuk pemegang Mykad dan RM60 tanpa MyKad. Saya kebetulan dapat voucher diskaun 15%, so jimat sikit la.

Ini merupakan pengalaman pertama saya melihat teater musikal di kl. Sebelum ini tidakl pernah lagi menonton teater musikal secara live asyik dalam TV sahaja :). Persembahan sebanyak 2 kali sehari dan setiap hari. Waktu persembahan ialah 3.00pm dan 8.30pm dengan durasi 60 minit tempoh persembahan. Maaf tidak banyak gambar yang dapat saya rakam, kerana semasa persembahan penggunaan camera dan juga handphone tidak dibenarkan. Hanya dibenarkan bergambar dengan pelakon selepas selesai.

Komen
Memandangkan ini kali pertama saya menonton teater musikal secara live, pada pendapat saya persembahan teater MUD Our Story of Kuala Lumpur The Musical ini sangat menghiburkan. Memang tidak boring. Pelakon2 teater semuanya muda2 dan berbakat serta Suara penyanyi juga sedap. Setiap babak ada penonton akan dipilih untuk turut serta dalam teater sebagai watak tambahan :). Anda patut cuba menonton teater ini. Biasanya jika waktu petang jam 3.00pm ramai kunjunggan pelancong yang dibawa oleh pihak agen pelancongan, so masa terbaik kalau tak nak sesak adalah pilih waktu malam yang tidak terlalu ramai.

Parking Kereta
Jika tidak ramai anda boleh jer parking betul2 dihadapan pintu masuk Panggung Bandaraya ini. Kalau sudah penuh anda boleh parking di Parking di bawah Dataran Merdeka dan belakang makamah.

Contact
http://www.mudKL.com
Tel : 032602 3335, 016 266 6190
Koordinat : 3.150295, 101.694977

Harga Tiket
RM60
RM45 – Mykad

Posted in Cuti2 Malaysia, Riadah Santai | Tagged: , , | Leave a Comment »

Broga Hill ~ Bersama Tamu dari Jakarta

Posted by hamydy on 30, October 2014

Broga Hill
Broga Hill
Broga Hill ini sudah banyak kali saya mendaki, entah kali keberapa pun sudah tak ingat :). Kebetulan saya mendapat kunjungan dari Ibu Yola (Siti Nur Mahallia) dari Jakarta yang datang melawat anaknya Saudara Maulana yang belajar di APU (Asia Pasifik University) berhampiran IMU dan TPM. Ibu Yola teringin untuk mendaki Broga Hill dan melawat Air Terjun Sg Gabai, jadi di google di internet jumpa blog saya dan beliau terus menghubungi saya bertanyakan info kesana. Kebetulan 22 Oktober 2014 cuti umum Deepavali jadi saya menawarkan untuk membawa beliau ke sana, alang-alang boleh keluarkan peluh juga kan :).

Awal pagi sekitar jam 5.00am saya jemput Ibu Yola dan Maulana di hotel berdekatan dengan KL Sentral tempat beliau menginap. Ini merupakan pertemuan pertama dan baru berkenalan sama Ibu Yola 🙂 . Jam 6.00am kami berlima (saya ditemani lagi 2 orang teman) sampai di Stesen Petronas simpang nak ke Broga, berhenti solat dan membeli sedikit makanan untuk sarapan seperti roti dan air.
Broga Hill Broga Hill
Sekitar 6.30am suasana masih gelap, kami mula mendaki. Saya lihat parking kereta di kawasan parkir ladang kelapa sawit ini hampir penuh, nampaknya sudah ramai pengunjung yang telah mendaki lebih awal dari kami. Kami sampai di Puncak Broga Hill sekitar 9.30am, mendaki secara santai dan bergambar. Selepas berhenti rehat seketika dan sarapan pagi dengan bekalan yang dibawa barulah kami bergerak turun.
Broga Hill Broga Hill
Broga Hill Broga Hill
Broga Hill Broga Hill
Ibu Yola sudah berumur sekitar 56 tahun sudah punya cucu dan masih sihat serta mampu mendaki Bukit Broga sehingga sampai ke puncak. Memang hebat la Ibu Yola :). Bila naik bukit Broga ni kekadang kita akan terserempak dengan kawan2 kita, saya kebetulan berjumpa dengan sahabat yang pernah mendaki bersama Gunung Datuk iaitu Abang Najib dari TM, Beliau dan kumpulan beliau sedang dalam usaha latihan stamina bagi mendaki Gunung Kinabalu sekitar Januari 2015. Sempat bersembang2 dan berkenalan dengan group Abg Najib ni.
Broga Hill Broga Hill
Sekitar Jam 10.30am kami sudah bergerak turun dan singgah minum di gerai di kaki bukit Broga sambil makan Cendawan Goreng. Memang sedap la panas-panas cendawan goreng tu. Terdapat beberapa gerai disini ada juga Gerai Muslim. Antara yang dijual biasanya seperti Minuman Sejuk, Minuman Panas, Coconut Shake, air kelapa, Nasi Lemak, Cendawan Goreng dan beberapa makanan lain.
Broga Hill Broga Hill
Broga Hill Broga Hill
Air Terjun Sungai Gabai
Seterusnya kami langsung ke Air Terjun Sg Gabai dan sampai sekitar jan 12.20pm, Bayaran masuk dikenakan RM1 seorang. Sampai di Waterfall kami bergambar dan Mandi di tingkat atas dimana anda perlu menaiki anak tangga yang banyak..tidak pasti berapa anak tangganya. Di tingkat atas juga menjadi tumpuan pengunjung yang ingin buat BBQ dan juga main gelunsur semula jadi.
Broga Hill Broga Hill
Restoran Dangau Anis Putri Corner
Setelah selesai saya bawa ibu Yola dan Maulana makan tengahari dengan mencuba masakan Pantai Timur di Restoran Dangau Anis Putri Corner yang terletak di Pantai Dalam Kuala Lumpur. Entri berkaitan restoran ini di link ini https://hamydy.wordpress.com/2011/11/30/restoran-dangau-anis-putri-corner-pantai-dalam

Akhir Sekali Terima Kasih kepada Ibu Yola kerana sudi menghubungi saya untuk ke Broga Hill dan Sg Gabai, Ibu Yola sangat ramah dan baik sekali, Semoga ketemu lagi.

Sekian

Berikut adalah sedikit info dan Tips

Transport ke Broga
Buat masa ini belum ada transport khusus untuk ke Broga Hill, Rata-rata pengunjung menggunakan kenderaan sendiri kesana. terdapat Shutle Bus untuk Penuntut Universiti Nottingham Malaysia (www.nottingham.edu.my). Tapi shuttle bus ini hanya untuk pelajarnya sahaja yang diambil dari Kajang. Jadualnya saya kurang pasti, boleh semak websitenya.

Bus Awam
Terdapat Bus awam dari kajang ke Semenyih dan Broga tapi saya tidak pasti jadualnya. rasanya tiada bus seawal pagi jam 6.00pm. Jika naik Transport Awam anda boleh turun di Kajang melalui Stesen Komuter seterusnya anda menaiki bus awam ke pekan semenyih, dari pekan semenyih anda boleh ambil teksi untuk hantar anda ke Broga Hill. Tapi apabila hendak pulanggnya anda juga mengalami masalah.

Teksi
Anda boleh juga ambil teksi dari Stesen Komuter Kajang, atau dari pekan semenyih Tapi mahal la Bayarannya

Oleh itu transport terbaik buat masa ini adalah menggunakan kenderaan sendiri

 

Bayaran
Buat masa ini pendakian Bukit Broga tiada dikenakan bayaran kecuali bayaran Parking sahaja iaitu RM2 satu kereta. Adalah dinasihatkan anda parking di dalam kebun kelapa sawit dengan bayaran RM2 berbanding ditepi jalan yang sempit dan membahayakan. Apala sangat RM2 daripada kereta bergesir dan risiko keselaman diri kan 🙂

Broga Broga

Kemudahan
Di parking kebun kelapa sawit ada disediakan Toilet dan Surau yang kecil. Jadi pengunjung boleh melakukan solat subuh disitu. Terdapat Gerai Makan yang menjual sarapan pagi disini ada gerai di kawasan Parking dan ada gerai di kawasan Kaki Bukit Broga. Terdapat peniaga muslim juga yang berniaga.

Stesen Petronas Simpang ke Broga
Atau anda boleh berhenti di stesen ini untuk solat subuh dan juga urusan Toilet, selain itu anda boleh membeli minuman dan juga roti di kedai Petronas ini.

Lokasi
Bukit Broga terletak bersebelahan Universiti Nottingham Malaysia. Bertentangan Ladang Rabbit Fun Land. Jadi jika anda dari simpang Petronas Broga anda ambil kiri dan terus sehingga melepasi Universiti Nottingham Malaysia seterusnya anda akan nampak parking kereta dalam ladang kelapa sawit yang bertentang dengan Rabbit Fun Land.

koordinat
Parking :  2.938800, 101.901397
Puncak Broga : 2.950361, 101.903113

Tips
Waktu yang sesuai naik adalah
Sunrise – Naik Jam 6.00am – pastikan tiba di Bukit 1 sekitar jam 6.30am untuk lihat sunrise
Sunset – Naik Jam 5.00pm
Turun sebelum jam 10.00am kerana sudah panas matahari

Bawa sedikit bekalan berupa sebiji roti dan sebotol air.

Pesanan : Jangan membuang Sampah :), dan jangan membuka laluan baru pada kawasan lalang.

Broga Broga Broga
Buaian PreWedding Angkasawan Malaysia
Buaian Datuk Sheikh Muszaphar Shukor Angkasawan Malaysia yang pertama yang pernah dibuat di kawasan sebelum bukit pertama sudah tidak digunakan lagi. Buian ini sudah tidak boleh untuk bergambar lagi, dah rosak dan laluan pun dah tertutup. Saya sempat buat night fotografi di buaian ini pada tahun 2010.

Entry Broga Hill Sebelumnya
1. Broga Hill 2014 – Bersama Tamu dr Jakarta
2. Broga Hill 2013 – Gunung Tok Wan
3. Broga Hill 2012 – New Year 2012 (Bermalam)
4. Broga Hill 2011 Broga Hill 2012 – Fotografi
5. Broga Hill 2011 – Gunung Tok Wan (Bermalam) New Year 2011
6. Broga Hill 2011
7. Broga Hill 2011
8. Broga Hill 2010

Posted in Pendakian Gunung, Riadah Santai | Tagged: , , , | 2 Comments »

RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH, OLAK LEMPIT

Posted by hamydy on 19, July 2014

RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH, OLAK LEMPIT
RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH, OLAK LEMPIT
Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Entri kali ini sempena Bulan Ramadan yang mulia ini saya dan beberapa orang kawan dari tempat kerja telah menganjurkan satu aktiviti amal bagi membantu meringankan beban rumah anak yatim di Olak Lempit iaitu RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH.

Entri ini bukanlah untuk menunjuk-nunjuk akan aktiviti amal yang kami buat. Tujuan saya untuk berkongsi maklumat dan aktiviti ini, manalah tahu jika ada pembaca blog saya ini yang tercari-cari aktiviti amal ataupun tidak ada idea untuk membuat sumbangan.
RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH, OLAK LEMPIT RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH, OLAK LEMPIT
Sebenarnya banyak tempat yang boleh kita buat sumbangan, banyak rumah anak yatim, orang-orang susah dan pelbagai lagi. cuma kekadang kita tiada idea dan memikirkan yang kita juga tidak berkemampuan. Sebenarnya jika kita buat secara jemaah kumpul rakan-rakan dan masing2 beri sedikit sumbangan lama2 ia akan banyak jugak. Mungkin harini ini kita sumbang RM500 sahaja dari kumpulan rakan2 kita, tapi dalam masa yang sama juga mugkin terdapat lagi insan2 lain yang pemurah turut juga menderma dan menyumbang, jadi sumbangan makin bertambah.
RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH, OLAK LEMPIT RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH, OLAK LEMPIT
Aktiviti ini di ketuai oleh sahabat saya En Anuar Rahman yang telah memilih lokasi RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH, OLAK LEMPIT ini sebagai aktiviti amal tempat kerja kami. Seminggu dua sebelum pergi kami mengumpulkan sumbangan dari kalangan kakitangan yang ingin disumbangkan, ada yang sumbang duit dan ada yang sumbang beras dan bahan makanan.

Alamat rumah amal ni :
RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH, OLAK LEMPIT
Lot 11537, Jln Sepakat, Taman Cenderawasih,
Kg Olak Lempit, 42700 Kuala Langat.
Banting, Selangor. ( Belakang Shell).
Puan Norjia – 017-2967860

Koordinat : 2.830284, 101.597297

Pembaca blog boleh hubungi Puan Norjia – 017-2967860 jika hendak datang memberi sumbangan.

Anak-anak kat sini sekitar 45 orang. Yang paling muda sekitar 3 tahun dan yang paling tua sekitar Tingkatan 5, RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH, OLAK LEMPIT ini terdiri dari anak-anak yatim, yatim piatu dan juga muallaf.

Adalah baiknya jika anda dan kumpulan anda ingin membuat aktiviti amal atau menyumbang, cuba hubungi dahulu penjaga RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH ini iaitu Puan Norjia atau datang sendiri ke sini dan bertanyakan tentang keperluan yang sesuai untuk disumbangkan. Jika hendak sumbangkan pakaian dan peralatan yang terpakai yang masih elok kuatir menjadi lambakkan atau tidak sesuai, jadi ada baiknya kita berbincang dan bertanya dahulu tentang keperluan yang diperlukan oleh rumah anak yatim ini sebelum kita membuat sumbangan.

Sepanjang Bulan Puasa ini saya dimaklumkan oleh Warden yang RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH ini hampir setiap hari ada badan dan juga dermawan yang menaja majlis berbuka puasa untuk anak-anak yatim ini, sama ada majlis dibuat di RUMAH AMAL ASNAF AL BARAKH sendiri dan juga di Hotel.

Selain sumbangan wang ada juga yang membuat sumbangan tenaga dan juga ilmu, saya difahamkan terdapat ustaz dan ustazah yang datang mengajar serta terdapat para pelajar dari MARA yang datang memberi Tuisyen percuma kepada anak-anak yatim ini.

Harapan saya agar semua rumah-rumah anak yatim ini sentiasa ada bantuan dan sumbangan setiap masa agar ia dapat membesarkan anak-anak yatim ini sehingga dewasa.

Sekian

Antara blog yang dirujuk : http://aksarafendi.blogspot.com/2014/06/sumbangan-di-rumah-amal-asnaf-al-barakh.html

Posted in Kerja Amal, Riadah Santai | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Art Sphere di Atmosphere

Posted by hamydy on 6, July 2014

Art Sphere
Art Sphere di Atmosphere
Jalan-jalan ke Pasar Borong Selangor saya singgah di Art Sphere di Atmosphere. Tempat ini adalah Lot Kedai baru yang hampir siap pembinaannya. Belom dibuka sepenuhnya lagi. Idea untuk membuat lukisan mural 3D ini oleh pemilik banggunan ini merupakan suatu idea yang bijak kerana sebelum ia dibuka sepenuhnya orang ramai sudah tahu dan sudah berkunjung ketempat ini untuk melihat lukisan dan bergambar dengan lukisan mural ini.
Art Sphere Art Sphere
Hujung minggu memang ramai yang berkunjung kesini. Tak perlu kita pergi sampai ke Penang untuk lihat lukisan murah ini. Lukisan memang cantik la. Ada banyak lokasi lukisan ini dalam kawasan premis yang besar ini
Art Sphere Art Sphere
Terdapat lebih kurang 80 lukisan mural pelbagai rupa yang dilukis oleh 20 orang artis. So anda perlukan masa hampir 2 jam jika hendak melihat semua lukisan mural ini sambil bergambar. Lokasi Art Sphere di Atmosphere ini dibelakang Giant Sri Kembangan di Taman Prima Tropika dekat dengan trafik light. Takjauh dengan Pasar Borong Selangor. Tiada apa lagi kat premis ini. Jadi kalau anda ke Giant Sri Kembangan atau Pasar Borong Selangor boleh la singgah sini untuk bergambar.
Art Sphere Art Sphere
Art Sphere Art Sphere

Alamat
Artsphere 20/8ty 3D Murals, Jalan Prima Tropika,
Taman Prima Tropika, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia

Koordinat : 2.981690, 101.662260

Posted in Cuti2 Malaysia, Riadah Santai | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Bukit Gasing ~ F&N Treasure Hunt

Posted by hamydy on 18, May 2014

F&N Treasure Hunt Bukit Gasing
F&N Treasure Hunt
18 May 2014 saya telah terlibat sebagai salah seorang Urusetia untuk Program F&N Treasure Hunt. Program khas bagi kakitangan F&N ini telah diadakan di Bukit Gasing. Sebanyak 6 cek point telah di sediakan untuk peserta F&N Treasure Hunt ini. Peserta Treasure Hunt ini dibahagikan kepada 7 kumpulan semuanya. Di setiap cek point terdapat tugasan yang akan diberikan untuk dilengkapkan.
F&N Treasure Hunt Bukit Gasing F&N Treasure Hunt Bukit Gasing
F&N Treasure Hunt Bukit Gasing F&N Treasure Hunt Bukit Gasing
Cek point ini melalui trail-trail ringkas iaitu melalui menara pandang, Taman Rekreasi dan juga melalui laluan utama. Setelah habis keenam cekpoint peserta berkumpul di lokasi taman permainan kanak-kanak berhampiran pintu gerbang bukit gasing untuk sarapan dan juga melalkukan tugasan berkumpulan terakhir.
F&N Treasure Hunt Bukit Gasing F&N Treasure Hunt Bukit Gasing
F&N Treasure Hunt Bukit Gasing F&N Treasure Hunt Bukit Gasing
Progam ini tamat sekitar 11.30am dengan acara penyampaian hadiah kepada kumpulan yang berjaya. Memang seronok terlibat dengan kakitangan F&N ini semuanya memberikan kerjasama berkumpulan yang baik dan sporting. Terima kasih.

Sekian

Tugasan Paling Susah
Imej 3D yang perlu mencari Ibu Burung bagi makan 3 ekor anak. Kejulingkan mata untuk tengok pic ini. Dah balik umah tenung dalam PC baru saya berjaya nampak.
F&N Treasure Hunt Bukit Gasing

Ok la sebab ramai yang telah whatsap saya bertanya dimana imej burung bagi makan anak maka saya tunjukkan lebih kurang gambarnya seperti di bawah. Apa yang kita nampak adalah bentuk imej burung bagi makan dengan warna seperti background cuma kita akan nampak dia timbul. seperti dibawah. Kita cuma nampak bentuk sahaja dan bukannya gambar burung.
F&N Treasure Hunt Bukit Gasing
Memang susah nak buat fokus mata supaya juling tanpa melihat pada satu2 warna. jika anda terfokus pada satu2 warna maka susah nak nampak bentuk. dan jangan cari bentuk burung apa anda kena buat adalah tengok ditengah2 foto sambil juling2 kan mata anda atau lihat seolah2 anda lihat menembusi foto tersebut barulah anda akan lihat.

satu hari saya duk tenung benda ni, bila dapat sahaja lihat bentuk burung dan anaknya dalam sarang maka sangatlah gembira.. saya ambil masa lama juga untuk betulkan kembali penglihatan saya… :D, mana tak semua saya nampak dua..so dinasihatkan selepas anda berjaya lihat bentuk burung ..anda pejamkan mata beberapa minit dan selepas itu cuba baca perkataan pada buku.

ok selamat mencuba..

Posted in Riadah Santai, Sukan | Tagged: , | 1 Comment »

Cuci-Cuci Zoo Negara 2014

Posted by hamydy on 18, May 2014

Zoo Negara
Zoo Negara Volunteer
Pada 17 May 2014 yang lepas saya lagi sekali ke Zoo Negara untuk aktiviti program sukarelawan zoo negara. Untuk trip ini saya anjurkan sendiri untuk group kerja saya. Seramai 18 orang semuanya group kerja saya yang terlibat.

Program Sukarelawan Zoo Negara ” Zoo Negara Volunteer”
Program ini boleh disertai oleh semua orang yang berumur 16 tahun keatas. Untuk sertai senang sahaja, apa anda perlu buat adalah dengan menghubungi zoo negara bahagian “Education Department” untuk mendaftarkan diri pada tarikh yang anda suka mengikut kekosongan yang ada. Satu hari sekitar 80 orang sukarelawan dibenarkan, jadi anda perlu call terlebih dahulu bagi memastikan anda dapat tempat.

Anda boleh hubungi no 603-4108 3422       (Education Department) dan Maklumat boleh di capai di laman web Zoo Negara http://www.zoonegaramalaysia.my/volunteerprogram.html . Borang boleh di muat turun di link berikut http://www.zoonegaramalaysia.my/education/pdf/volunteer_form2014_03.pdf . Terdapat dua sesi Anda boleh memilih untuk tugasan sukarelawan separuh hari atau sepanjang hari.

Bayaran
Bayaran yang dikenakan sebagai sukarelawan cuma RM10 bagi kali pertama. Bayaran ini sah selama setahun. Ini bermakna anda boleh datang menjadi sukarelawan sebanyak kali yang anda suka selama setahun tanpa bayaran. Bayaran masuk biasa bagi MyKad untuk melawat Zoo Negara adalah RM30 bagi 13 tahun keatas, RM6 bagi kanak-kanak 6-12 tahun dan warga tua RM10. bagi warga asing RM50 dewasa, RM20 kanak-kanak dan RM40 warga tua.
Zoo Negara Zoo Negara
Ok berbalik kepada trip saya. Peserta mestilah berada tepat jam 8.00am di depan pejabat Education Department untuk mendengar taklimat dan arahan dari pihak zoo negara. Jika anda lewat anda mungkin tidak dibenarkan untuk melakukan aktiviti. Peserta di berikan kumpulan dan kemudiannya diserahkan kepada beberapa penjaga zoo untuk tugasan tertentu mengikut kandang haiwan yang telah ditetapkan. Saya dan group dapat kandang Zirafah dan Kandang Gajah.
Zoo Negara Zoo Negara
Zoo Negara Zoo Negara
Antara tugasan yang dilakukan seperti membersihkan kandang, bagi mandi haiwan dan juga memberi makan haiwan. Tugasan kekadang bergantung kepada kandang yang anda dapat, ada kandang memerlukan kerja yang banyak dan juga sedikit memenatkan tapi enjoy. Ada juga tugasan ringan jika anda dapat kandang yang kurang aktiviti pembersihan. Group saya hanya membuat aktiviti sukarelawan untuk separuh hari sahaja iaitu 8.00am-12.30pm. Petugas sukarelawan tidak dibernarkan mengambil gambar didalam kandang dan juga apa yang dibuat dalam dan belakang kandang, jadi setiap kumpulan sukarelawan dibenarkan melantik seorang jurugambar dan juga ketua bagi mengawasi kumpulannya dan merakam gambar ahli dari luar kandang. Peserta juga diberi sedikit masa untuk melawat haiwan jika mahu sebelum menamatkan program. Kami berhenti pada jam 12.00 tengahari dan diberi masa melawat haiwan sehingga tamat program pada 12.30pm.

Sebelum beredar kami di beri taklimat dan ucapan terima kasih oleh pegawai zoo negara dan kami di alu-alukan untuk terus memberikan khidmat sukarelawan ini di masa akan datang.

Berikut adalah antara pic sempat di rakan oleh rakan2 saya.
Zoo Negara Zoo Negara
Zoo Negara Zoo Negara
Zoo Negara Zoo Negara

Sekian

Posted in Riadah Santai | Tagged: , | Leave a Comment »