The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for the ‘Pendakian Gunung’ Category

kisah pendakian gunung

Mt Kinabalu 9-10 May 2015 ~ Via Mesilau

Posted by hamydy on 20, December 2016

Gunung Kinabalu 2015
Mt Kinabalu 2015
Trip mendaki Gunung Kinabalu 2015 kali ini di sertai oleh 30 peserta orang semuanya. Sebenarnya yang telah mendaftar semasa saya mula buka pendaftaran sejak 4 Jun 2014 adalah melebihi 100 orang, tetapi saya hanya dapat 30 seat sahaja. Jadi terpaksalah pilih ikut sistem siapa cepat dia dapat semasa buat deposit. Selepas dah penuh 30 pun saya masih mendapat permintaan, tetapi terpaksa saya tolak.

Untuk trip kali ini saya tidak sempat menganjurkan siri latihan mendaki persediaan mendaki gunung kinabalu seperti sebelumnya kerana jadual yang agak padat dan sibuk. Mohon maaf sekali lagi kepada peserta. Peserta kali ini ada dari Utara (Kedah Penang), kuala lumpur, Johor, Sabah dan Sarawak. Peserta terdiri daripada 15 orang lelaki dan 15 orang perempuan dan diantaranya 6 orang sudah pernah mendaki sebelum ini dan juga pernah mendaki bersama saya pada tahun 2013.

7 May 2014
Kebanyakan peserta telah bertolak ke Kota Kinabalu pada 7 May 2015, ada yang penerbangan pagi, tengahari petang dan malam menggunakan pesawat Air Asia, Malindo dan juga MAS, Saya sendiri mencuba pesawat Malindo kali ini. Menarik juga sebab harga yang saya dapat RM200 sudah termasuk bagasi, pilihan tempat duduk, snek dan hiburan. Semua peserta yang sampai terus ke Borneo Backpacker Hostel yang terletak di Jalan Dewan ada yang menggunakan teksi dan ada yang menggunakan bus.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Ok saya ceritakan trip saya lalui, satu flight dengan saya ialah Nane dan Nasrul kami menaiki pesawat Malinndo jam 12.45 tengahari, asalnya flight 3.45pm tapi Malindo awalkan. Naik pesawat Malindo jangan lupa bawa cabel USB untuk carge handphone dan earfone sebab pada seat ada screen yang kita boleh layan tgk movie, lagu, dan games. Sampai sahaja di Airport Kota Kinabalu mulanya cadang nak ambik teksi ke Backpacker, tapi terlihat ada kemudahan transport baru iaitu Bus Airport.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Bus Airport
Perkhidmatan Airport Bus ni masih baru dan menyenangkan hanya RM5 sahaja untuk ke pusat bandar Kota Kinabalu dengan beberapa hentian station. Kebetulan Borneo Backpacker berdekatan dengan station Padang Merdeka dan di laluan yang sama, so saya pun minta driver bus untuk turunkan kami di Borneo Backpacker. Sampai di Backpacker ternyata sudah ramai yang sampai dan masing2 pun sudah free n easy jalan2 di kawasan sekitar. ketika ini kami masih tidak mengenali para peserta secara keseluruhannya hanya berhubung melalui group whatsap sahaja selama ini.

Pada sebelah malam ada yang keluar makan seafood dan ada yang hanya lepak di backpacker sahaja. Sekitar jam 10.00 malam group dari penang dan kedah pun sampai, mereka adalah kawan2 Fazly (Palie) dan Abdullah (Pak Lah). Mereka sampai, lepas letak beg saja mereka terus ke Gerai Seafood.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Borneo Backpacker Sabah
Backpacker ini memang selesa dan dekat dengan pasar filipine. Maklumat lanjut berkenaan dengan Backpacker Hostel ini boleh la di baca di entri saya yang lepas di link berikut: https://hamydy.wordpress.com/2012/08/02/backpacker-borneo-backpackers-sabah/. Tahun 2015 Borneo Backpacker ini telah diambil alih oleh pengurusan syarikat yang baru. Syarikat Sticky Rice Travel Sdn Bhd telah mengambil alih Borneobackpacker dan juga kedai kopi di bawahnya. Web site borneobackpacker juga telah bertukar wajah baru di alamat http://www.borneobackpackers.com/.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
8 May 2015
Sekitar jam 8.00am kebanyakkan peserta sudah siap untuk sarapan di backpacker. Ketika ini la kami mula berkenalan dan bertegur-tegur sambil minum kopi dan makan roti bakar, Seterusnya ada yang keluar untuk shoping di sekitar Pasar Filipine dan yang masih membuat persiapan packing. Sekitar 10.00am lagi 4 orang peserta dari kuala lumpur tiba menjadikan kami semua lengkap 30 orang.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Seterusnya kami simpan bag yang tidak dibawa di stor backpacker dan mula berkumpul dan membuat semakkan nama dan kedatangan untuk memastikan tiada yang tertinggal dan seterusnya bertolak sekitar jam 11.00am. Kami singgah makan tengahari di Petra Jaya, di sini terdapat dua buah restoran masakan nasi campur dan sebuah pasaraya Giant Mini, kat sini lah kami membeli keperluan seperti minuman, coklat dan sebagainya sebelum meneruskan perjalanan ke Taman Negara Kinabalu.

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

Kinabalu Park
Perjalanan jauh berliku-liku, ada peserta yang tido dan ada peserta yang menghayati keindahan panorama hutan tropika. Sekitar 2.30pm kami sampai di Kinabalu Perk HQ, sementara saya buat pendaftaran dan ambil permit, peserta yang lain mengambil masa untuk bergambar dan bersiar di kawasan Kinabalu Park HQ.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Setelah nama disemak dari segi ejaan dan panjang, Harus ingat bagi yang mempunyai nama yang panjang perlu ditanya adakah nama tersebut semuanya muat dalam sijil, jika tidak muat maka dipendekkan nama seperti buang perkataan BIN, Binti, A/P, Muhammad pendekkan jadi MUHD kerana sijil muat sekitar 39 huruf (termasuk space bar) sahaja. Setelah urusan permit sudah selesai sekitar 3.30pm, kami meneruskan perjalanan ke Desa Catle Farm Mesilau.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Desa Catle Farm
Trip ke Desa Catle sudah termasuk dalam pakej cuma tiket masuk RM5 sahaja dibayar sendiri. Kami sampai di Desa Catle sekitar 4.00pm, suasana dan cuaca baik, kawasan bersuhu sejuk dan dingin. Desa catle ini menjadi tumpuan pengunjung kerana kawasan ladang lembu dengan padang rumput luas seolah-olah seperti di New Zeland. Ramai yang datang sini untuk bergambar dengan berlatar belakangkan Gunung Kinabalu, Kami kurang bernasib baik untuk dapat latarbelakang gunung kinabalu kerana keadaan berkabus di pergunungan.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Singgah di Desa Catle ini jangan lepaskan peluang untuk makan Ais Cream dan juga minum kopi panas sambil menghayati pemandangan. Kawasan Desa Catle ini sebenarnya sudah hampir dengan Mesilau Nasional Park. Jadi jika kita mendaki dari Mesilau jangan lepaskan peluang untuk singgah di sini semasa perjalanan ke Mesilau National Park. Seterusnya kami bertolak ke Mesilau Nasional Park untuk Cek In Chalet.

Mesilau National Park
Penginapan di Mesilau kali ini berbeza sedikit. Kalau sebelum ini saya selalu dapat Bishop Chalet, tapi kali ini dapat Croker Ranger Chalet dan St John Chalet. Satu chalet muat untuk 8 orang. Croker Ranger chalet ni ada 4 bilik dan satu ruang tamu yang lengkap dengan sofa dan astro dan setiap bilik ada toilet dan tempat mandi. yang paling best adalah St John Chalet, dua tingkat dan ada 3 bilik, setiap bilik muat 2 orang, ruang tamu besar dan ada astro, rasa macam duk kat umah pulak.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Sesi Suai Kenal – Ice Breaking
Makan malam 6.00pm di cafe , Selepas makan malam sekitar jam 8.00 , kami mula berkumpul di St John Chalet untuk sesi suai kenal dan sedikit taklimat pengenalan dan persediaan. Dalam taklimat ini saya tekankan supaya membawa item yang diperlukan sahaja dan tinggalkan item yang tidak diperlukan di Kinabalu Park (Satu beg RM10).
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Barang yang hendak bagi portal bawa di packing ke bag lain, Jadi yang perlu ada pada setiap peserta ketika mendaki adalah bag pack kecik yang memuatkan baju hujan, glove, air dan makanan ringan, serta bekal yang diberi. Camera dan Hp wajib dibawa oleh setiap peserta kerana setiap peserta mungkin akan terpisah jarak mengikut keupayaan masing-masing, jadi camera mesti ada sendiri untuk bergambar kenangan tak kisah la selfie atau selftimer atau mintak pendaki lain atau guide ambilkan. Ini penting kerana kita tidak tahu keadaan cuaca semasa perjalanan naik dan turun adakah clear atau hujan. Semasa di Laban rata nanti peserta juga dinasihatkan supaya memaklumkan kawan2 dan juga guide jika mengalami symtom AMS seperti pening dan sakit kepala atau demam. Biasanya jika kena AMS peserta dinasihatkan untuk tidak meneruskan pendakian ke puncak. Barang-barang yang tidak diperlukan atau tidak mahu dibawa naik keesokkan harinya boleh di packing dan dihantar ke pejabat Mesilau National Park untuk dihantar ke Kinabalu Park dengan caj RM10 untuk satu beg. Setelah selesai taklimat peserta semua kembali ke dorm masing-masing untuk berehat dan tido.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Bagi peserta yang tidak boleh tido awal, ada yang masih melepak sambil minum kopi dan makan meggi. Makan meggi panas-panas ketika suasana sejuk ni memang terasa best. Di Chalet ini ada disediakan pinggan dan mug, peti sejuk, Dapur atau Hot kettle untuk masak air.

9 May 2015
Jam 6.30am semua sudah berkumpul di Cafe membawa beg masing2. pada jam 6.40am kaunter dibuka untuk perkhidmatan simpanan beg ke Kinabalu park. Peserta meletakkan beg dan membuat bayaran RM10 untuk satu beg. Beg ini akan di hantar ke Kinabalu Park HQ untuk disimpan disana kerana semasa turun kita akan melalui Timpohon. Selesai letak beg semua peserta mula menjamu selera sarapan pagi. Selesai sarapan semua dibekalkan dengan lunch Pack yang berupa sandwish, epal dan air sebotol. Jam 8.00am semua peserta sudah berkumpul di hadapan Gate Mesilau, Kami buat senaman regangan yang di pimpin oleh En Sazali. Selesai buat senaman regangan barulah guide kami sampai. Peserta juga diserahkan Tag Nama Permit Mendaki dan dinasihatkan supaya tidak menghilangkan tag ini dan hendaklah dipakai setiap masa.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Timbang Beg ~ Porter
Beg-beg yang hendak bagi porter mula di susun dan di timbang satu persatu. Selesai timbang bag dan buat bayaran RM12 untuk 1 kg berat,  kami berkumpul di di satu tempat untuk sesi taklimat oleh Guide. Guide semuanya 6 orang dan tambahan 2 orang porter, ketua guide namanya Jaidi, abang kepada guide Kamaluddin yang saya guna sebelum ini. Guide kami bagi tshirt warna kuning dan peserta memakai tshirt warna pink.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Selesai taklimat kami memulakan langkah dengan diiringi doa yang di pimpin oleh En Sazali, kemudiannya kami mula laporkan nama dan tandatangan di gate sebelum melangkah masuk memulakan pendakian sekitar jam 8.45am. Permulaan pendakian semua peserta sangat bersemangat dan teruja.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM1 – Menaik
Permulaan pendakian semua peserta sangat bersemangat. Bermula dari 0km ke KM0.5 dan ke km1, trek tidak sukar mendatar dan ada sedikit menaik dan ada tangga-tangga kecil dan pendek. Tidak sukar mendaki dan peserta masih berada dalam satu kumpulan. Selepas KM0.5 peserta akan dapat melihat pemandangan gunung kinabalu dan bergambar. Yang menariknya jika melalui mesilau ini adalah anda dapat lihat banyak view yang cantik berbanding jika anda melalui Timpohon yang tiada view sehingga KM4. Saya sering mengingatkan peserta supaya KM1-KM3 peserta dapat bergerak sedikit laju supaya dapat curi masa. Digalakkan supaya kita cuba buat 1km dalam masa maksimum 1 jam sahaja, dengan itu kita boleh sampai ke Laban Rata dalam masa 8jam maksimum. Jadi jika kita curi masa pada KM1-KM3 so kita ada sedikit masa di KM-KM yang terakhir yang mana kita mungkin sedikit penat dan pelahan.

KM2 – Menurun – Pondok Schima – Pondok Bambu
Selepas anda melepasi papan tanda KM1, anda akan berjumpa pondok yang pertama iaitu Pondok Schima. Biasanya peserta akan target untuk rehat seketika (take 5) di pondok ini sambil bergambar kerana terdapat view yang cantik berlatar belakangkan Gunung Kinabalu. Peserta tidak digalakkan berhenti lama atau duduk di pondok ini kerana baru 1km tidak la penat sangat. Selepas melalui pondok ini anda akan bergerak menuruni bukit seterusnya trek mendatar sehingga anda bertemu dengan Papan tanda KM1.5, kemudiannya trek mula menurun lagi sehingga anda bertemu dengan pondok seterusnya iaitu Pondok Bambu. Di pondok ini tiada view pemandangan jadi kebanyakkan peserta tidak berhenti. Di pondok ini ada kemudahan tandas dan air paip. Selepas melepasi pondok ini trek masih menurun dan ada sedikit tangga dan masih menurun sehingga anda bertemu dengan papan tanda KM2. Semasa hampir dengan KM2 salah seorang peserta Eizam mula tercungap, kerana tidak biasa mendaki, beliau rehat sebentar manakala peserta lain meneruskan perjalanan.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM3 – Menurun
Setelah melepasi papan tanda KM2 trek menurun dan mula mendatar seterusnya kembali menurun sehingga jumpa papan tanda KM2.5. Seterusnya anda akan jumpa batu besar, batu besar ini menandakan anda akan berjumpa dengan kawasan air terjun (Waterfall) yang pertama.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014

Di waterfall ini ada satu jambatan kayu yang pendek, disini kebanyakan pendaki berhenti untuk bergambar dan ada yang menyegarkan muka dengan air sungai yang bersih dan sejuk sebelum meneruskan perjalanan. Kebanyakkan peserta kali ini tidak berhenti lama disini. Seterusnya selepas melalui waterfall ini anda akan bertemu dengan Papan Tanda KM3. Di sini peserta sudah tidak lagi dalam kumpulan, peserta telah terbahagi kepad 3 kumpulan, kumpulan yang laju, sederhana dan pelahan.

KM4 – Menaik – Pondok Nepenthes – Jambatan Gantung Kipuyut
Seterusnya setelah melepasi papan tanda KM3 anda akan bertemu dengan pondok ketiga iaitu Pondok Nepenthes sebaik sahaja melepasi pondok ini anda akan menurun lagi dan kemudiannya sedikit mendatar dan bertemu dengan sebuah sungai dengan Jambatan Gantung, Jambatan gantung ini dinamakan Jambatan Gantung Kipuyut. Tahun 2013 saya datang masih ada papan tanda nama jambatan ini tapi tahun 2015 saya lihat sudah tiada papan tanda ini dan telah jatuh diletakkan di suatu sudut. Sungai di jambatan gantung ini juga memberikan pemandangan yang menarik, ramai peserta tidak melepaskan peluang bergambar disini.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014

Setelah melepasi sungai dan jambatan gantung ini trek mula mendaki sedikit dan anda akan bertemu jambatan kayu pendek merentasi sungai, selepas itu terdapat tangga pada KM3.5 dan trek ini mula terus mendaki dan beberapa tangga sehinggala anda bertemu dengan pondak keempat iaitu Pondok Tikalod.  Seterusnya selepas melalui pondok ini anda akan jumpa papan tanda KM4.

KM5 – Menaik – Pondok Lompoyou
Selepas melalui papan tanda KM4 kebanyakkan peserta sudah mulai jauh antara satu sama lain dan tidak lagi berkumpulan. Masing-masing dengan kelajuan tersendiri. Ada yang sudah jauh kedepan dan ada yang perlahan di belakang. Semua peserta tidak perlu risau kerana ada salah seorang guide akan menjadi guide untuk orang yang paling belakang. Sebaik sahaja melalui papan tanda KM4 peserta mula mendaki dan tiada lagi trek mendatar dan menurun dan akan jumpa beberapa tangga dan ada yang panjang, laluan di trek ini pun tiada view dengan kiri kanan hutan. Selepas melepasi KM4.5 rasanya anda akan bertemu dengan pondok kelima iaitu Pondok Lompoyou. Biasanya di pondok ini menjadi kebiasaan pendaki berhenti untuk makan bekalan sandwich yang diberi. Di pondok ini anda akan dapat view pemandangan yang cantik dan berada atas bukit. Seterusnya dari pondok ini tak jauh anda akan bertemu dengan kawasan lapang yang dikatakan sebagai HeliPad. Ramai juga yang berhenti di Helipad berbanding dengan Pondok Lompoyou ni kerana view lagi menarik. Dikawasan Helipad ini sebenarnya anda berada di atas rabung gunung dimana kiri dan kanan anda adalah cerun. Jadi view keliling dengan 360 darjah. Disini anda kan lihat pokok- pokok diselaputi sejenis lumut, kawasan ini anda akan mula terasa sejuk dan dingin. Seterusnya anda akan melalui sedikit mendatar di atas rabung yang kecil dan dihadapan anda akan lihat sebuah lagi bukit yang hendak di daki. Sebaik sahaja melepasi rabung ini anda akan mula jumpa tangga yang agak tinggi.

KM6 – Menurun – Pondok Magnolia
Seterusnya kita akan menaiki tangga yang tinggi dan panjang jugak sebelum berjumpa pondok keenam iaitu Pondok Magnolia yang baru dan ada view. Pondok lama lagi kehadapan dan tiada view, Pondok Magnolia yang lama sudah di runtuhkan, disebabkan pondok ini di tepi cerun dan keadaan tanah yang sentiasa basah dan berair serta berlumut menyebabkan tiada pendaki yang hendak rehat dan jadi usang, mungkin ini sebabnya pihak kinabalu park buatkan pondok yang baru yang ada view. Selepas pondok ini trek mula menurun dan akan landai sebelum berjumpa persimpangan trek Mesilau Timpohon. Di persimpangan ini ada sedikit lapang kawasannya, menjadi kebiasangan pendaki berhenti sekejap sambil menikmati beri-beri merah yang tumbuh liar disini. Disimpang ini anda akan anda akan Jumpa Papan Tanda KM6. Kebetulan trip kali ini saya lihat beri-beri merah tiada banyak mungkin bukan musinnya. Semasa perjalanan ke persimpangan mesilau timpohon ini hujan mula turun, tetapi tidak lebat sangat, ada yang menggunakan rain cot dan ada yang menggunakan payung. Saya menggunakan payung sahaja sebab hujan tak lebat. Group dah terpisah jauh, saya berada di kelompok belakang, sudah 2 group di hadapan
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM7 – Menaik – Pondok Vilosa
Sebaik sahaja anda bertemu dengan KM6 anda jangan terkejut kerana anda kan jumpa papan tanda 4km. sebenarnya bermula dari simpang papan tanda adalah dari Timpohon. Jarak Gate Timpohon ke Laban Rata adalah 6KM, jadi papan tanda adalah ikut timpohon. Bermula di simpang ini juga anda akan terus mendaki lagi 2km untuk sampai ke Laban Rata. Dari sini trek bertangga dari batu-batu, dan pohok pun sudah mula renek serta terasa dingin. Disini anda akan jumpa peserta dari Timpohon sama ada naik dan turun, tetapi kebanyakkan yang turun la. Anda akan melepasi Papan tanda timpohon KM4.5 yang bermaksud anda sudah KM6.5 dari mesilau. Trek masih menaik dan anda akan jumpa tangga kayu, selepas tangga kayu ini anda akan jumpa kawasan batu lapang , kebiasaannya ramai juga bergambar disini. Atas sikit dari diri anda akan jumpa Pondok Vilosa kat sini terdapat tandas dan jika tidak berkabus anda boleh bergambar berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu. Seterusnya anda naik lagi dan anda akan jumpa Papan Tanda KM5 yang bermaksud ada dari mesilau sudah KM7.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM8 – Menaik – Taman Bonsai – Pondok Paka
Sebaik sahaja anda melepasi papan tanda KM5, anda akan melihat pemandangan seperti taman bonsai. Memang cantik. Lebih cantik lagi jika tiada kabus atau tidak berhujan. Semasa saya melalui kawasan ini ia berkabus dan menutupi pemandangan Gunung Kinabalu. Trek makin menaik dengan batu-batu dan anda akan lihat kebanyakkan pokok diselaputi lumut yang panjang2. Selepas melalui kawasan ini anda akan memasuki kawasan seperti hutan semula tiada pemandangan selepas memasuki kawasan ini anda akan bertemu dengan Pondok Paka. Kalau dah jumpa pondok paka ni berbakna anda sudah dekat la. Ada tandas di Pondok ini dan juga air bukit. Saya tak galakkan anda minum air bukit yang di tadah ini jika perut anda sensitif. Seterusnya setelah melepasi pondok ini anda akan bertemu pula dengan papan tanda KM5.5 yang bermaksud anda sudah KM7.5 dari mesilau dan hanya tinggal 500m sahaja lagi untuk sampai ke Laban Rata.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Waras Hut
Dari Papan tanda KM5.5 ini anda akan jumpa chalet pertama iaitu Chalet Waras Hut. Ramai yang kata terasa macam tak waras untuk 500m ni, sebab dah penat dan mental. Tapi sebaik sahaja jumpa Waras Hut ni kebanyakkan pendaki berasa sangat lega. Biasanya ramai akan rehat seketika di sini sebelum melangkah terus ke Laban Rata Rest House. Kiranya kumpul tenaga dan one shot terus ke Laban rata. Laban rata cuma dibelakang Waras Hut sahaja. Sebelum jumpa Cafe Laban Rata Resthouse anda akan jumpa kawasan lapang untuk Helipad. Sampai di Laban Rata kira dah mencapai KM8 dari mesilau dan KM6 dari Timpohon. Kalau dari Timpohon anda boleh sampai di laban rata sekitar jam 1pm-2pm. Tapi kalau dari Mesilau kebiasaannya pendaki sampai sekitar jam 4pm -jam 5pm.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Laban Rata
Laban Rata Resthouse cafe dibuka sekitar jam 4.00pm. Ramai peserta group ini sampai sekitar 4.00pm – 4.30pm. Alhamdulillah kami semua dapat penginapan di Laban Rata Rest House. Makan di Laban Rata cafe ni memang sedap, sentiasa ada menu kambing (my Faveret ni). Antara peserta group saya yang paling awal sampai sekitar jam 3.00pm, selebihnya sekitar jam 4.00pm dan 5.00pm. Saya agak tersasar, saya sampai sekitar jam 6.15pm bersama Shikin dan suaminya Zakaria, sama sama penat dan slow kami. Selepas makan dan rehat maka yang lain2 mula bergerak ke chalet. Disebabkan kami ganjil 15 lelaki dan 15 perempuan, maka salah satu dorm tu terpaksa bercampur. Biasanya kalau kita group kecil 3-4 orang pun akan bercampur jugak kat sini, kerana kat sini tidak di khususkan dorm lelaki atau perempuan. Tapi bilik air ada lelaki dan perempuan, jadi kalau nak tukar baju atau bersihkan diri peserta akan buat di bilik air, dorm tu tempat tidur sahaja. Jadi yang perempuan tidak perlu risau jika tetiba terpaksa mix. Sepanjang pengalaman saya perkara ini tidak menjadi isu pun.

Saya, shikin dan zakaria masih berada di cafe makan pelahan2 ketika ini jam sudah hampir jam 7.00pm dan masih ada 4 orang lagi yang belum sampai iaitu Hashimah,Eizham, Erhan dan Erliyani. Saya dan beberapa orang kawan tapaukan makanan kepada mereka dan minta salah seorang guide yang telah sampai untuk turun hantarkan makanan kepada mereka. Saya terharu dengan kesungguhan guide yang sanggup turun semula untuk hantar makanan walaupun beliau juga turut menjadi porter.

Sekitar 7.00pm Hasimahwati sampai, Beliau sempat makan sebelum dapur di tutup. Seterusnya setelah semua beredar ke bilik masing2 saya masih menunggu kawan yang belum sampai di cafe. Dalam 8.15pm barulah saya nampak kelibat Eizham sampai dengan penuh kepenatan dengan hanya memakai baju hujan (Rain Coat) sahaja sebagai pembekal haba di kala kesejukan dalam perjalanan. Saya buatkan Air gula suam kosong beberapa cawan untuk beliau. Dapur dah tutup jadi air manis sudah tiada. Air gula kosong ini dapat juga recover tenaga Eizham. Setelah berehat dan beliau pelahan2 makan makanan yang di tapau.

Sekitar jam 9.00pm saya dan Eizham mula beredar ke bilik setelah mendapat berita yang Erhan dan Erliyani di jaga oleh guide dan sudah 1km ke Laban Rata. Sekitar 9.30pm barulah Erhan dan Erliyani sampai ke laban rata. Bila semuanya sudah sampai baru la rasa lega dan boleh tidur. Kami semua cuba tidur dan rehatkan badan dengan masa yang agak terhad sebab jam 12.00 tengah malam sudah mau bangun. Ada beberapa orang yang tidak sempat tidur.

10 May 2015
Sekitar jam 12.00 tengah malam kami semua mula bangun, siapkan diri untuk mendaki. Sekitar jam 1.00am kami dah tunggu di cafe untuk sarapan. Lambat jugak cafe buka, sambil tunggu dan melihat tukang masak masak. Sekitar hampir jam 2.00am semua pendaki mula beratur dan mengambil makanan.

Kejutan Hari Jadi
Selepas makan kami buat Kejutan sambutan hari jadi salah seorang peserta group kami tanpa beliau ketahui. Paklah dan palie membawa pinggan diisi dengan cocopie dan lilin kearah meja pendaki perempuan sambil menyanyikan lagu “selamat hari jadi” sampai di meja orang yang diraikan iaitu Mursyida. Tapi malangnya beliau tiada di meja kerana ke toilet…huhuhu malu kejap Parklah 🙂 semua orang pandang…kejutan tidak menjadi. Terima kasih kepada kawan2 pendaki yang sangat perihatin dan bersemangat setia kawan berkumpulan. Akhirnya cocopie di tapau ke puncak gunung :). Tidak dapat nak tunggu mursyida yang lama sangat kat toilet sebab 2.30am kami sudah mau mula mendaki. Beliau pun tak tau yang kami nak buat kejutan :).

Setelah semuanya berkumpul di hadapan pintu cafe, kami mendengar taklimat dari guide seterusnya bacaan doa dipinpin oleh En Sazali sebelum kami memulakan langkah. Memandangkan Marzuria (Chia) akan buat Via Ferata, maka seorang guide lead chia dahulu kehadapan. Seterusnya kami semua melangkah menuju ke Gunting Lagadan, Gate masuk ke trek Summit.

Sebaik sahaja melepasi Gunting Lagadan trek terus mendaki dan bertangga yang banyak sehingga ke tali pertama. Memang semput kejap la kat tangga-tangga ni tapi ikut petua jika kita tidak larat, kita jalan pelahan2 tapi jangan berhenti duduk atau tido. Dalam kegelapan bersuluhkan lampu head lamp kami melangkah, mula mula di hadapan kemudian sedikit2 di potong pendaki lain. Ketika ini ramai antara kami sudah terpisah. Saya bergerak sedikit pelahan tetapi saya tidak berhenti.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Tali pertama
Setelah mendaki banyak anak tangga kayu anda akan jumpa tempat tali pertama di KM6.5. Sampai di kawasan tali pertama semua orang berbaris, part ni memang curam dan perlu pegang tali dengan kuat, Disini sudah tiada pokok dan mula mendaki batu curam. Di tali pertama ini agak curam dan anda perlu memanjat menggunakan tali. Disini pastikan tangan anda bebas untuk memegang tali, jika ada camera atau tongkat sila masukkan pada beg dan berikan perhatian yang penuh. So mesti ingat keselamatan diutamakan dahulu. Semasa awal pagi dalam keadaan masih gelap kita tidak akan terasa sangat gayat sebab curam.

Km7 – Cek Point Sayat-Sayat
Pendaki mendaki dengan memegang tali sehingga sampai ke Sighboard KM7 barulah trek kembali rata sehingga jumpa Sayat-Sayat Cek Point. Saya sampai di Cek point Sayat-Sayat sekitar jam 4.45am, Saya dapati semua peserta group saya telah melepasi Sayat-sayat alhamdulillah. Saya yang paling last dalam group saya.

Saya pun tak larat sangat, rasa cepat penat, jadi saya berjalan 10 langkah dan stop 30saat. saya tidak duduk dan tidak baring untuk mengelakkan rasa malas timbul. Saya mendaki lagi sehingga sampai ke sighboard Mountain Torgh, kat sini saya take 2-3minit rehat. Kat sini saya bertemu dengan group Mr Zein Wong. Mereka pun kepenatan sambil duduk berehat. Saya tolong ambil gambar mereka dan kat sini sudah mula sunrise.

Group Zein Wong
Setelah bergambar group Zein Wong seramai 4 orang ini mengambil keputusan untuk turun, mereka dah giveup. Saya cuba pujuk mereka supaya sampai ke KM8 tempat sighboard duit seringgit tempat orang ramai bergambar. Saya dapat yakinkan mereka dan motivasikan mereka supaya teruskan perjalanan.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Dalam perjalanan saya Terjumpa dengan Chia yang sudah bergerak turun kerana mengejar masa untuk buat via ferata. Tak sampai berapa lama jumpa pulak Palie juga turun awal, Palie tidak kejar via ferata, sebaliknya dia kejar toilet.. 🙂 patutla laju semacam. Apa pun tahniah buat chia dan palie sebab sudah berjaya sampai puncak. Saya meneruskan perjalanan sehingga sampai ke KM8.

KM8
Sampai di KM8 rehat kejap dan manakala Group Zein Wong pun turut sampai. Gembira mereka sebab berjaya sampai kat situ. Bergambar kejap dan saya mengambil keputusan untuk menerukan perjalanan ke puncak. Dalam perjalanan seorang demi seorang saya bertembung dengan pendaki group saya yang bergerak turun. Saya pasing banner putih saya pada Nane untuk bergambar group di KM8.

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

KM8.5
Dari kawasan ini jika sudah cerah kita akan dapat lihat puncak Gunung Kinabalu iaitu Low Peak yang sudah tidak jauh. So kita bergerak sehingga jumpa papan tanda kecil atas batu KM8.5. So tinggal 300meter sahaja lagi. Selepas papan tanda ini kita akan nampak Bukit Low Peak. Perlu mendaki untuk sampai ke Puncak Low Peak yang ada Papan Tanda Puncak.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Puncak Low’S Peak
Guide kami sangat bagus, mereka tidak halang saya untuk terus ke puncak, sebaliknya bagi semangat untuk saya sampai puncak. Saya menuju ke puncak dengan pelahan-lahan. Sampai di puncak saya lihat ada satu group pendaki Filipina. Mereka adalah group last dengan saya di puncak. Group Filipina ni sempat menyambut Besday rakan mereka secara kejutan di puncak gunung kinabalu. Di puncak cuaca tidak berapa sejuk sebab sudah jam 8.00am. Selepas bergambar dengan mintak mereka ambilkan, saya mula bergerak turun.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Dari puncak saya lihat group pendaki saya sedang bergambar group dan bergambar dengan baju raya masing2 di KM8. Semua sangat teruja, bergambar sakan sebab cuaca yang baik. Biasanya setiap kali trip saya akan buat fotoshoot baju raya kat sini semasa turun dari Low’s Peak.

Laban Rata
Sekitar jam 11.00am saya sampai di Laban Rata bersama pasangan suami isteri Shikin dan Zakaria. Sampai di Cafe sempat lagi kami makan. Manakala peserta lain sudah bersiapsedia untuk turun. Selepas rehat dan makan barulah saya, shikin dan zakaria bergerak turun.

Timpohon
Sekitar jam 3.00pm Beberapa peserta telah sampai di Timpohon Gate. Menunggu cukup 10 orang untuk gerak dengan van yang telah siap menunggu. Van pertama gerak ke Kinabalu Park dan sempat makan di cafe, Van kedua mula gerak sekitar 4.30pm sempat makan tapau :(. Van ketiga mula gerak dari Timpohon Gate 6.30pm. Sampai di Kinabalu Park HQ dah dekat kul 7.00pm tunggu bag dari porter dan begerak pulang ke KK. Kami selaku van terakhir hanya makan tapau dalam perjalanan. huhuhu memang lapar dan keletihan tapi rasa syukur sebab semua berjaya menamatkan pendakian dengan baik.

Sampai di KK Borneo Backpacker jam 9.00pm, group yang dah sampai awal sudah siap bersihkan diri dan ready untuk keluar makan. Memandangkan esoknya kami punya free and easy yang tidak sama jadi memutuskan untuk buat majlis perpisahan dan penyerahan sijil malam ini jugak. Sekitar jam 9.45pm semua peserta telah berkumpul di ruang tamu borneo backpacker. Sedikit ucapan terima kasih dan penghargaan kepada yang berjaya dan juga penyerahan sijil. Ucapan perpisahan buat Kak Mazlina, En Sazali, Shikin dan Zakaria menginap di hotel lain. Ucapan tahniah buat peserta yang pertama sampi ke puncak Low’s Peak iaitu Lidiah.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Makan Malam Sea Food
Sekitar 10.30pm kami sudah berada di tepi laut (Waterfront). Berjalan sekitar gerai2 seafood ini mencari gerai yang sedap.. huhuhu tapi kami pun tak tau mana yang sedap, jadi pusing2 kami singgah di gerai yang ramai orang sahaja. Rasanya harga dari satu gerai dengan yang lain lebih kurang sahaja. Kami tempah beberapa menu yang melibatkan ketam, ikan dan sotong untuk menu seperti bakar, masak pedas dan tiga rasa, rasa masakkan ok jugakla not bad la. Selepas makan kami pulang ke Backpacker tido.

11 May 2015
Harini free and easy, jadi peserta bebas buat aktiviti, ada yang hendak shopping, ada yang hendak ke pulau dan ada yang nak rehat sahaja. Group penang paklah and the geng memilih untuk aktiviti pulau. Untuk aktiviti pulau mudah sahaja cuma pergi ke Jeselton cari pakej boat untuk ke pulau. Bole carted satu boat dan boleh juga bayar perperson. Boleh pilih 1 pulau , 2 pulau atau 4 pulau.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Ada peserta yang pulang ke semenanjung dan kuching penerbangan pagi, tengahari petang dan malam, ada juga yang pulang keesokkan harinya.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Begitulah kesudahan trip pendakian kami. Terima kasih kepada semua peserta yang menyertai trip kinabalu kali ini, walaupun kami cuma kenal semasa trip sahaja namun selepas itu kami telah menjadi perkenalan baru. 🙂
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Contact Borneo Backpacker
Sticky Rice Travel Sdn Bhd
58 Jalan Pantai, 3-A 3rd Floor
(Hainan Association Building)
Kota Kinabalu 88000 SABAH

Office : +6088.251.654
Mobile : +6016.8201.839

http://www.stickyricetravel.com
http://www.borneobackpackers.com/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Berikut adalah kisah Marzuria dan Via Feratanya… coretan ini di tulis sendiri oleh beliau 🙂

Kisah Marzuria dan Via Ferata

Pengalaman kali ke-2 sampai ke puncak Gunung Kinabalu bagi saya mendebarkan kerana saya mudah tercabar dari segi mental disebabkan ‘pernah sampai’ maka, perasaan malas dan tidak bermotivasi sering menghantui saya kali ini. Namun, perancangan tahun 2014 bersama seorang rakan iaitu Dr.Malinna Binti Jusoh yang juga mendaki Gunung Kinabalu buat kali ke-2 pada kali ini membuatkan saya bersemangat tinggi. Kami bertolak dari Mesilau tepat jam 8:50 pagi dan mesti sampai di Laban Rata sebelum atau pada jam 3 petang untuk pendaftaran via ferrata.

Alhamdulillah, berkat kesungguhan dan sokongan dari admin Hamydywordpress iaitu En. Abdul Hamydy selaku ketua rombongan yang mendaki gunung Kinabalu buat kali ke-9 (saya sangat kagum dengan kekuatan mental beliau), saya tiba di Laban Rata tepat jam 2:50 petang. Walau pun agak sedih kerana rakan saya, Dr.Malinna tidak dapat tiba di Laban Rata seperti yang dirancangkan, saya teruskan juga rancangan untuk mendaftar aktiviti via ferrata yang diuruskan oleh Mountain Torq di Pendant Hut.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Saya perhatikan ramai pendaki dari luar negara yang berminat untuk mengikuti aktiviti via ferrata tersebut. Terasa sangat terpinggir di bumi sendiri dan semangat untuk mengikuti aktiviti berkobar-kobar apabila dilayan dengan sangat baik oleh krew Mountain Torq. Tepat jam 4 petang, taklimat tentang aktiviti via ferrata diadakan dan dikendalikan oleh James (krew mountain Torq) dan sesi praktikal turut dijalankan oleh Liow (krew Mountain Torq).

Kinabalu 2014

Sebenarnya aktiviti via ferrata ini terbahagi kepada 2 laluan, iaitu laluan pendek (Walk the Torq) dan laluan yang panjang (Low’s Peak Circuit). Untuk mencuba buat kali pertama, saya memilih untuk mengalami pengalaman laluan pendek dahulu (sebab saya tak tahu tahap gayat yang saya miliki).

Kinabalu 2014
Kinabalu 2014

Laluan warna merah ialah laluan yang panjang (Low’s Peak Circuit) dan laluan warna kuning ialah laluan yang pendek (Walk the torq). Laluan warna biru ialah laluan pendaki dari Laban Rata ke puncak gunung Kinabalu.

Dalam sesi taklimat tersebut, pendaki yang mengikuti aktiviti via ferrata dikehendaki tiba di puncak pada atau sebelum jam 6:15 pagi  dan mesti tiba di check point via ferrata pada atau sebelum jam 8 pagi. Sekiranya pendaki tidak dapat berada di check point mengikut masa yang ditetapkan, bayaran yang telah dijelaskan tidak akan dipulangkan. Bayaran hanya akan dipulangkan sekiranya aktiviti tidak dapat diteruskan disebabkan faktor cuaca atau masalah teknikal yang dihadapi oleh pihak Mountain Torq itu sendiri.

Apa yang membimbangkan saya ialah masa. Adakah saya dapat mencapai masa seperti yang disarankan oleh krew Mountain Torq? Kerisauan saya terjawab apabila James mencadangkan supaya pendakian ke puncak perlu saya teruskan tanpa pasukan, yang mana seorang jurupandu (guide) akan menemani saya seorang dan menjayakan misi saya tersebut  (terasa seperti VIP pula!).

Bertemankan seorang jurupandu yang selalu mengingatkan saya tentang masa, saya dapat mendahului pendaki-pendaki lain dan dapat tiba di Sayat-sayat Hut jam 4:10 pagi dan sampai ke puncak jam 6:15 pagi. Selepas sesi mengambil gambar selesai, saya terus turun ke Sayat-sayat Hut untuk mendaftar diri untuk aktiviti Walk the Torq. Saya sampai awal iaitu jam 7 pagi (tanpa kelam kabut sebab turun lebih laju daripada mendaki). Selesai mengalas perut dengan roti dan air, saya dan pendaki-pendaki yang telah bersiap sedia dengan brain bucket (helmet) dan juga harness (tali keselamatan) turun ke check point Walk the Torq.

Kinabalu 2014

Sebelum melakukan aktiviti tersebut, peserta diberi pilihan sama ada mahu memakai baju sejuk atau tidak kerana sepanjang aktiviti selama lebih kurang 2 jam ini, peserta memang berada di bawah matahari terik tetapi suasana dingin. Mujurlah saya hanya memakai windbreaker dan 3 helai baju di dalam, maka tidaklah terlalu berpeluh. Sekiranya peserta tidak mahu menggunakan baju sejuk yang tebal, maka bolehlah diserahkan kepada jurupandu (guide) masing-masing untuk dibawa ke chalet di Laban Rata. Beg air dan kudapan seperti roti, gula-gula atau coklat juga disarankan bawa bersama semasa aktiviti Walk the Torq ini kerana dalam masa 2 jam lebih memang kita akan keletihan dan kelesuan setelah penat mendaki dan turun dari puncak gunung Kinabalu pagi tadi.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014

Untuk melakukan aktiviti ini, pada mulanya saya agak risau kerana tiada kawan dan tiada kumpulan. Saya keseorangan dan saya dikagumi oleh peserta lain kerana berani menyertai walau pun keseorangan. Namun begitu, satu kumpulan (kapasiti untuk 1 tali panjang dan seorang krew) ialah seramai 8 orang. Saya bergabung dengan 4 orang sekumpulan dari Singapura dan 3 orang Cina sekumpulan dari Puchong (oh, Malaysian rupanya! Ingatkan dari Hong Kong). Hehehe. Saya kira, saya seorang sahaja orang muda sebab 7 orang lagi semuanya berpangkat uncle dan aunty. Huhuhu….jadi pergerakan saya agak terhad sebab 3 orang di hadapan saya amat laju dan 4 orang di belakang saya amat perlahan. Saya dalam dilema di tengah-tengah, terpaksa menjerit pada uncle Sie Sie Yong dari Puchong “Hold On, Hold On…Wait uncle, wait!”. Keadaan tali di antara orang depan dan orang belakang tidak boleh terlalu tegang. Bersabar je lah sebab bukan kenalan kita. Kalau kenalan kita, boleh la jerit dari depan sampai belakang tanpa segan silu.

Kinabalu 2014Kinabalu 2014

Sampai sahaja ke check point terakhir, semua orang kelaparan, nasib baik betul-betul 2 jam masa yang diambil oleh kumpulan kami (mula jam 9 pagi, tamat tepat jam 11 pagi). Semua peserta ke Pendant Hut untuk sarapan sebelum turun ke Timpohon gate. Sijil yang saya terima kali ni sangat istimewa, 3 keping sijil (via Mesilau, sampai puncak dan Walk the Torq). Sijil Walk the Torq boleh terus ambil dari pejabat Mountain Torq, bertentangan dengan HQ Kinabalu Park. Kesimpulannya, tidak lah menakutkan sangat Walk the Torq ni, sebab laluan tidak mencabar, hanya curam-curam yang ‘suam-suam kuku’ sahaja. Lain kali saya akan ke laluan yang panjang pula, untuk merasai cabaran yang lebih sukar. Disarankan kepada sesiapa yang ingin mengikuti aktiviti via ferrata ini, eloklah naik melalui Timpohon supaya dapat sampai di Laban Rata sebelum atau pada jam 3 petang.

Sekian….

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | 1 Comment »

Bromo Borobudur 2015

Posted by hamydy on 20, December 2016

Trip Bromo Borobudur 2015
Trip Bromo Borobudur merupakan trip singkat yang melibat Surabaya dan Yogjakarta, Tiket Penerbangan kami dapat sangat murah semasa promo Air Asia iaitu KL – Surabaya (RM79.00 beli 13 nov 2014) dan Jogyakarta – KL (RM35.29 beli 13 nov 2014). Murah kan Total return cuma RM114.29. Naik trek ETS ke Padang besar sehala pun dah RM80, ini naik flight lagi :).

Trip ini di pecahkan kepada 3. Total 13 orang peserta ke Bromo selepas Bromo kami berpecah kepada Jogja dan Malang Batu. Bila habis di Jogja kami berpecah dua pula satu pulang terus ke kl dan satu lagi sambung ke jakarta bandung. Detail perjalanan kami seperti berikut:

Day 1 : 17/10/2015 – Sabtu
Kami semua buat janji bertemu di KLIA2. Masing2 masih belum kenal ahli-ahli lain. Selepas Boarding dan di ruang menunggu barulah kami semua berkenalan secara ringkas dengan ahli2 lain, ada 4 orang dari Penang selebihnya semua dari KL. Semua kenal dalam group whatsap sahaja sebelum ini. Kami 11 orang berlepas ke Surabaya dengan Pesawat QZ321 pada jam 10.05am. Ada peserta yang beli tiket 6.45am tapi di delaykan ke flight yang sama jam 10.05am. Manakala lagi 2 orang telah berlepas ke Surabaya sehari sebelumnya.

Tiba di Airport Surabaya, kami menggunakan Wifi gratis Airport untuk berkomunikasi secara whatsap. Supir pun memang sudah menunggu ketibaan kami kerana flight tidak delay. Kami menaiki Mini Bus dan Avanza. Kami dibawa terus makan tengahari di sebuah restoran nasi campur yang murah. Makanan juga ok.

Selepas makan kami meneruskan perjalanan dan singgah di kawasan perniagaan kulit Tanggulangin iaitu di Mall Permata Tanggulangi. Kawasan ni memang banyak butik2 dan kedai taylor kulit, tapi kami masuk mall ini kerana lebih besar. Harga kat mall ni ok la boleh tahan jigak ada yang murah dan ada yang biasa. Ada pelbagai barangan disini. Dalam ramai-ramai kami ada jugak yang membeli yang lain cuci mata sahaja sbb plan nak shooping hari last trip di Jogja. Seterusnya kami bergerak ke Bromo Dalam perjalanan kami singgah di sebuah gerai Telco untuk beli Simcard SIMPATI untuk internet.

Kami sampai di Hotel Bromo Permai sekitar 6.00pm. Selepas Cek in kami keluar untuk makan2 di kedai luar hotel, cafe Hotel juga ada jual makanan sehingga jam 9.30pm, tapi kami saja nak mencuba makanan local seperti bakso, nasi goreng dan lain2 lagi. Selepas makan kami pun berehat di bilik masing2.

Day 2 : 18/10/2015 – Ahad
Sekitar jam 2.00am kami semua sudah siap bangun. Juga sudah pesan wakeup call pada petugas hotel, tepat jam 2.00am memang diketuk pintu bilik. Setelah siap-siap menunggu jip didepan hotel kami sempat bergambar dahulu. Kami 13 orang naik 3 buah jip yang bertutup. Jip ni maksimum penumpang 5 orang. Persiapan kena sediakan jaket, glove dan mask. Suhu sejuk masa malam dan pagi sahaja.

Kami meentasi padang pasir kawah gunung berapi dan menaiki puncak penanjakan. Kena awal jika lewat jeep parking jauh dengan puncak. Kami sampai tidak la lewat tapi parking agak jauh kerana sudah penuh jeep parking di hadapan. So kena berjalan kaki. Bagi yang malas berjalan dan tak kisah pasal duit boleh naik Ojek Moto, ada saja penduduk yang ofer naik motor untuk hantar sampai ke puncak dengan bayaran 60ribu rupiah. Boleh tawar2 sehingga dapat murah jika hendak. Kalau boleh ambik sehala sahaja bagi yang malas bejalan, sebabnya biasanya bila turun driver jeep ini akan cuba naik sampai keatas bila ada kosong.

Kami sampai di Puncak Penanjakkan sekitar jam 4.00am. Suhu memang sejuk la, kena pakai jaket dan sarung tangan. Masa ni dah ramai orang berada di puncak penanjakkan untuk menunggu sunrise. Sekitar jam 4.30 – 5.00am matahari terbit, tetapi nasib tak berapa baik sbb sedikit berkabus jadi kurang jelas kelihatan matahari tu. Selepas matahari terbit dan suasana mulai cerah, para pengunjung mulai bergambar berlatarbelakangkan Gunung Bromo dan Gunung Semeru. Kami pun tak ketinggalan bergambar. Selesai bergambar kami tidak terus turun ke jip, sebaliknya kami singgah di gerai2 sepanjang ke puncak penanjakan untuk minum teh panas dan makan pisang goreng panas. Selepas makan baru kami turun ke jeep.

Jeep membawa kami turun ke savanah padang pasir hitam. Kata orang pasir berbisik, sebab bila angin bertiup bunyinya seperti ia seakan-akan berbisik kepada kita. Kami berhenti di tengah untuk bergambar dan seterusnya menaiki semula jeep ke tempat parking jeep untuk mendaki Gunung Bromo. Sampai sahaja di parking sudah di serbu oleh pemilik kuda yang ofer untuk naik kuda. Masa ini tawar menawar berlaku dan ada beberapa orang yang menaiki kuda sehingga ke tangga gunung Bromo. Bagi yang pertama kali datang, saya nasihatkan supaya menaiki kuda, sebab ia suatu pengalaman yang jarang kita dapat, harga pun tidak mahal sekitar 100ribu sahaja, ikut tawar menawar yang anda dapat. Lagipun bagi yang semput memang la terasa penat berjalan tambah debu pasir yang berterbangan. Jadi kena pakai mask.

….Bersambung… 😦

Tentatif

Day 1 : 17/10/2015 – Sabtu
10.05am – Berlepas ke Surabaya
12.00pm – Tiba di Surabaya
01.00pm – Terus Transport ke Bromo
06.00pm – Cek in Hotel Bromo Permai
08.00pm – Shoping and minum sekitar Hotel Bromo Permai
09.00pm – Lepas Dinner Terus Tidur

Day 2 : 18/10/2015 – Ahad
02.00am – Siap sedia menunggu Jeep
02.30am – Bertolak ke Puncak Penanjakkan
04.00am – Sampai Puncak Penanjakkan cari port untuk lihat sun rise
05.30am – Layan Sunrise, Solat Subuh
07.00am – Minum teh dan Pisang goreng panas di puncak penanjakkan
08.00am – Bertolak ke Gunung Bromo
08.30am – Layan Gunung Bromo
10.00am – Balik ke Hotel Sarapan dan mandi
12.00pm – Cek Out dan bertolak ke air Terjun Madakaripura (Berpecah satu van ke Malang Batu)
05.00pm – Bertolak pulang ke Jogjakarta
06.00pm – Berhenti makan malam di Probolinggo

Day 3 : 19/10/2015 – Isnin
04.00am – Sampai di Jogyakarta, singgah mandi dan solat beberapa km dari Borobudur
08.00am – Tiba dan beli tiket Borobudur
12.00pm – Cek in hotel di Jalan Malioboro
01.00pm – Taman Sari dan Masjid
03.00pm – Shoping dan jenjalan di Malioboro

Day 4 : 20/10/2015 – Selasa
09.00am – Candi Prambanan
11.00pm – Ratu Boko
02.00pm – Terus ke Airport
05.15pm – Berlepas Pulang ke Kuala Lumpur

Anggaran Kos
Pakej Bromo (Tiket Masuk, Jeep, Transport dan Hotel) = RM300
Pakej Borobudur (Tiket Masuk, Hotel, Van) = RM370

Posted in Backpacker, Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , | Leave a Comment »

Foto Broga dalam web Suria FM – Tempat ‘Awesome’ Untuk Si Kaki Hiking Sekitar Lembah Klang

Posted by hamydy on 14, April 2016

http://roundabout.my
Laman web Suria FM 
Pada 18 November 2015, Salah satu foto Trip Bukit Broga & Gunung Tokwan pada 2011  saya telah dikongsikan dalam laman web Suria FM dalam Artikel Tempat ‘Awesome’ Untuk Si Kaki Hiking Sekitar Lembah Klang. Ini link artikel tersebut  http://www.suriafm.com.my/tempat-awesome-untuk-si-kaki-hiking-sekitar-lembah-klang/.
http://roundabout.my
Tidak sangka pula gambar lama ini masih di kongsi, gambar ketika Bukit Broga masih belum terkenal. ketika ini masih banyak pokok dan lalang berbanding sekarang.

Posted in Pendakian Gunung, Riadah Santai | Tagged: , | 2 Comments »

Foto Mt Kinabalu dalam Portal RoundAbout.my

Posted by hamydy on 15, February 2016

http://roundabout.my
Portal Roundabout.my
Pada June 22, 2015, Salah satu foto Trip Mt Kinabalu 2015 saya telah terpilih dalam “12 Awesome Photos of Mount Kinabalu Round”. Laman web http://roundabout.my/ adalah salah satu portal online yang fokus kepada berita travel dan kisah-kisah travel. Artikel ini boleh dilihat pada pada link berikut  http://roundabout.my/2015/06/22/12-awesome-photos-of-mount-kinabalu-from-fellow-malaysians-thisismtkinabalu/

“RoundAbout.my is a community on-line portal focusing on travel news and stories. We are a small team yet passionate writers/editors nested in the heart of Kuala Lumpur. Other than writing our own articles, we are consistently looking for extraordinary stories written by other fellow travellers. In this on-line portal, you will find content of the light of “Walter Mitty” inspirational travel stories with tonnes of photographs to feed our readers’ travel appetite. The information will also serve as a travel tip and guide to our esteemed readers.”
http://roundabout.my
Foto saya terpilih di tempat ke 12 dalam kategori pakaian unik. Terima kasih kepada salah seorang pembaca blog dan juga merupakan sahabat saya iaitu Juliati yang telah berkongsi maklumat ini kepada saya. Saya pun tak tau sebenarnya sehinggalah beliau maklumkan saya :). Terima kasih yer

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , | 12 Comments »

Hutan Simpan Ayer Hitam UPM ~ Bukit Puchong

Posted by hamydy on 4, March 2015


Bukit Puchong dan Air Terjun Hutan Simpan Ayer Hitam UPM
Bukit Puchong memang tidak asing lagi di kalangan penduduk Puchong malah ia turut di kunjungi oleh orang luar dari kawasan Puchong. Bukit Puchong ini merupakan salah satu lokasi untuk rekreasi mendaki. Bukit ini tidak la terlalu tinggi tetapi trek nya yang simple dan ada beberapa bahagian yang agak menegak memberikan suatu kepuasan kepada pengunjung yang inginkan senaman yang mengeluarkan peluh secara hiking dan trekking.

Ok berbalik kepada trip saya. Bukit Puchong ini selalu juga saya kunjung untuk riadah. Jika hujung minggu sabtu atau ahad seawal 6.00 pagi sudah kelihatan ramai pengunjung yang datang terutama dari pengunjung kaum cina, mereka memang terkenal dengan budaya senaman di awal pagi dan rajin senaman. Jadi jika anda sampai ke lokasi sekitar jam 7.00 pagi pun parking dah penuh. Jadi sebaiknya anda sampai di lokasi sekitar jam 6.45pagi, Solat subuh boleh dilakukan di masjid berdekatan.

Bukit Puchong Bukit Puchong

Ramai yang tertanya2 saya dimana Bukit Puchong ini. Sebenarnya Bukit Puchong ini adalah terletak didalam Hutan Simpan Ayer Hitam milik Pengurusan UPM. Trek hiking ini diikutkan pun salah disisi undang-undang kerana dah masuk dalam kawasan Hutan Simpan. Sebelum ini pun pernah kecoh dan masuk Akbar yang pengunjung Bukit Puchong adalah penceroboh. Siap di tutup laluan masuk trek ini. Tetapi disebabkan trek Bukit Puchong ini telah lama menjadi trek riadah penduduk disitu, maka pihak perhutanan dan UPM tidak terdaya hendak menghalang aktiviti ini. Oleh itu jangan hairan jika anda terlihat papan tanda ” Amaran Penceroboh akan didakwa” sepanjang trek Bukit Puchong. Mungkin setakat ini pihak berkuasa hanya pejam mata selagi pengunjung tidak pergi kawasan lain selain trek hiking sahaja.

Bukit Puchong Bukit Puchong

Oleh itu trek ke Air Terjun Hutan Simpan Ayer Hitam ini memang tidak dibenarkan masuk. Sekiranya terserempak dengan pihak Renjer pengunjung pasti akan di tahan dan ambil keterangan dan kemungkinan besar akan di denda. Jika di sabihkan kesalahan boleh didenda RM10,000.00 atau penjara 3 tahun. Dari Puncak Bukit Puchong memang terdapat trek ke Air Terjun, disebabkan pengunjung tidak dibenarkan masuk, oleh itu trek ini sedikit tertutup kerana jarang orang lalu, melainkan penyelidik UPM sahaja.

Pejabat Renjer
Laluan masuk yang sah dan Rasmi Pejabat Renjer UPM adalah melalui Taman Saujana Puchong iaitu di Jalan SP 10/13 Saujana Puchong dengan koordinat simpang masuk ialah  3.000778, 101.644190. Jadi kalau nak masuk secara sah boleh la masuk ikut sini dan mohon kebenaran di pejabat renjer ataupun buat permohonan terus dengan dekan UPM. 🙂

Lokasi Trek Bukit Puchong
Hutan Simpan Ayer Hitam ini terletak dikelilingi oleh Taman Puncak Kinrara, Taman Damai Utama, Taman Desaminium, Taman Lestari puchong, Taman Saujana Puchong, Taman Puchong Hartamas dan Taman Wawasan Puchong. Pintu Masuk Trek ke bukit Puchong yang sah dan utama hanya terletak di Taman Wawasan Puchong trek masuk adalah bersebelahan Apartment Sri Cempaka Bandar Puteri. Koordinat pintu masuk Bukit Puchong adalah 3.024689, 101.629714  dengan posisi 3°01’28.9″N 101°37’47.0″E.

Bukit Puchong Bukit Puchong
Ok berbalik kepada trip saya. saya sampai sekitar 7.15am. Mula mendaki jam 7.30am haftway mendaki tetiba ada peserta nak buang air besar, terpaksa patah balik, nak cari tandas berdekatan memang tak ada kecuali ke stesen minyak berdekatan atau surau yang berdekatan. Sib baik kawan dibenarkan tumpang tandas di salah sebuah kedai yang buka waktu itu :). So mula hiking semula jam 8.30am macam tu.
Bukit Puchong Bukit Puchong

Mula-mula hiking kawasan terbuka, sedikit mendaki dan licin jika selepas hujan atau basah, trek tanah merah. Diatas kawasan terbuka ini anda dapat lihat view kerana ia seperti bertebing curam, so tengok view dari atas kawasan lapang tersebut. Selepas melepasi kawasan lapang ini anda mula masuk ke trek permulaan hutan, anda akan mendaki lagi terasa jugak la kalau lama tak hiking, selepas itu trek mendatar semula dan anda akan jumpa 2 simpang.

Simpang kiri dan simpang kanan. Kedua2 simpang ini sama sahaja ia adalah satu pusingan ke puncak bukit. Jadi biasanya pengunjung akan bermula dari simpang kanan dan keluar melalui simpang kiri. Masuk sahaja ke simpang kanan, treknya bersih dan jelas kelihatan, selepas beberapa meter anda akan jumpa trek sedikit menegak untuk sampai ke puncak bukit.

Saya mengambil masa sekitar 30minit untuk sampai ke puncak, dengan kelajuan biasa sahaja. Di puncak ini kawasan nya lapang dan tiada view, ia dikelilingi oleh pokok2. biasanya pengunjung akan berehat sebentar sebelum turun melalui jalan lagi satu yang menuju semula ke simpang masuk tadi. Biasanya pengunjung akan buat beberapa pusingan sebelum selesai.
Bukit Puchong Bukit Puchong
Puncak Bukit Puchong
Dari puncak bukit akan kelihatan satu trek yang sedikit tertutup dan ada papan tanda larangan menceroboh, kekadang ada pila larangan masuk. Kalau nak tau ini la trek ke air terjun. Biasanya pengunjung tidak lalu dan tidak pergi ke trek air terjun ini. Kekadang pengunjung veteran terutama uncle2 cina tidak berapa suka kita masuk kerana jika terlalu ramai sangat menceroboh nanti seluruh kawasan trek bukit puchong ini akan di tutup seperti mana yang berlaku sebelum ini akibat ramai menceroboh ke air terjun. Koordinat Puncak Bukit Puchong adalah 3.015322, 101.636971 dengan posisi 3°00’55.2″N 101°38’13.1″E .
Bukit Puchong Bukit Puchong
Trek ke air terjun ini kelihatan sedikit kabur dengan daun-daun kering, tetapi treknya masih kelihatan dan treknya hanya satu, jadi susah untuk kita tersesat. Daripada puncak ke air terjun mengambil masa sekitar 40minit untuk sampai ke laluan 4wd. Setelah melalui trek ke air terjun ini dari puncak bukit puchong anda akan jumpa simpang satu laluan atas dan satu laluan bawah kedua-duanya menuju ke jalan 4WD.

Berhampiran simpang ini anda akan kelihatan peralatan kajian pelajar2 Botani UPM, Mohon jangan diusik. Jika anda ikut laluan bawah terus anda akan sampai ke jalan 4wd dan anda belok kiri sehingga jumpa papan tanda berdekatan laluan turun ke air terjun. Jika anda ambil simpang naik ke atas treknya berbukit dan sedikit curam dan anda akan jumpa jalan 4wd dan belok ke kanan sehingga jumpa laluan turun ke air terjun. Jika anda ambil simpang ke atas, jika jumpa jalan 4WD anda perlu belok ke kanan untuk ke air terjun.

Laluan 4wd ini boleh dimasukki oleh kereta dan motosikal tapi pintu masuknya saya tak sure dari mana. Jika anda sampai di laluan 4wd ini diharap anda berhati-hati supaya tidak terserempak dengan Pihak Renjer. Jika terjumpa anda mungkin akan di denda atau di halau keluar. Oleh itu jika sampai di laluan 4wd ini cepat2 anda turun ke waterfall dan lepak diam2 jangan buat bising. Harap pengunjung jangan buang sampah atau memasak di kawasan ini. Jagalah kebersihan 🙂 . Koordinat Air Terjun ini adalah 3.014648, 101.646842 dengan posisi 3°00’52.77″N 101°38’48.63″E .


Begitulah serba sedikit maklumat yang saya dapat kongsikan. Harap tiada pihak yang akan persalahkan saya jika anda tertangkap. Menceroboh masuk adalah risiko sendiri. Saya sendiri lebih suka hiking trek bukit Puchong sahaja, tidak suka masuk ke kawasan air terjun sebab tidak dibenarkan, melainkan anda mohon permit dari pihak UPM.

Tips
Sekiranya anda fit cergas dan boleh berlari, anda sebenarnya cuma perlukan masa 1 jam sahaja untuk trekking berlari dari Trek masuk Bukit Puchong ke Air Terjun.

Sekian

Berikut adalah Video dari YouTube yang sangat best sehingga teruja untuk explore Air Terjun ini 🙂

Kredit to ownernya Mr owlsomebrah

Info Tentang Hutan Simpan Air Hitam yang saya copy dari website UPM

Hutan Simpan Ayer Hitam

Hutan Simpan Ayer Hitam, Puchong merupakan destinasi yang sangat sesuai untuk dijadikan aktiviti rekreasi oleh pelajar dan juga staf. Pelbagai prasarana telah dibina untuk kemudahan para pengguna seperti penginapan, dewan serbaguna, surau, dapur, bilik mandi, tandas, padang dan tapak perkhemahan yang boleh menampung sehingga 150 orang dalam satu-satu masa.

Selain aktiviti rekreasi, Hutan Simpan Ayer Hitam boleh dijadikan destinasi aktiviti pengajaran, penyelidikan dan pengembangan. Aktiviti pengajaran yang biasa dijalankan di hutan ini merangkumi bidang sains perhutanan hingga kepada sains kayu serta pengurusan taman dan rekreasi. Bagi penyelidikan pula, pelbagai bidang termasuk silvikultur, pengurusan hidupan liar dan ekologi hutan. Dari segi pengembangan, aktiviti yang biasa dikendalikan di hutan ini termasuk kem perhutanan kem sains, kem motivasi, kem interpretasi hutan, kem ekologi dan pelbagai lagi.

Hutan ini merupakan satu-satunya hutan pamah dipterokarp yang masih wujud  dalam keadaan sempurna di Kawasan Lembah Kelang dan Putrajaya. Ia merangkumi Kompatmen 1, 2, 12, 13, 14 dan 15 dan dianugerahkan secara perjanjian jangka panjang selama 80 tahun kepada UPM oleh Kerajaan Negeri Selangor.

Hutan yang terletak lebih kurang 20 kilometer daripada UPM ini mempunyai pelbagai keunikan seperti merupakan sejarah peninggalan penempatan Orang Asli, kesan tinggalan sejarah perang, mempunyai pelbagai rupa bentuk muka bumi seperti jeram perigi, jeram belanga, bukit sawa busu serta memiliki 127 spesies flora dan 197 spesies fauna.

Maklumat lanjut, sila klik di sini untuk melayari laman sesawang Fakulti Perhutanan.

Hutan Dipterokarp = Kawasan hutan yang terdapat di ketinggian antara 300 hingga 750 meter dari paras laut.

  • En. Paiman Baiwon
  • 03-89467162/7219/7171
  • Kemaskini Terakhir 24 02 2012 ( hairul_nizam )

 

———————————————————————————
Video yang menjadi Viral di media sosial

Update : 8/4/2015 jam 9.31am

Semenjak video yang awesome yang dibuat oleh saudara ownernya Mr owlsomebrah menjadi viral di media sosial dan juga di web http://thevocket.com/ (http://thevocket.com/tidak-boleh-dimasuki-sewenang-wenangnya-tempat-ini-digelar-syurga-tersembunyi-malaysia/) Tetiba entri saya berkaitan dengan hutan simpan ayer hitam ini menjadi hit. Huhuhu terasa bersalah pulak sebab share. Sebenarnya video Mr owlsomebrah ni dah lama dah dia buat, tapi sebab best dan awesome maka tetiba jadi viral. Sekarang semua orang tau. Harap tiada la yang menceroboh dan merosakkan hutan simpan tu yer.

Saya mula perasan dalam media sosial FaceBook video oleh encik Mr owlsomebrah ini mula di share dan viral dari web http://thevocket.com setelah 2 minggu entri saya di post. Saya mula post entri ini pada 4 March 2015 dan video ini mula di post dalam http://thevocket.com pada 28 March 2015. Dan kalau ikut statistik saya Hit pembaca untuk entri ini mula meningkat dengan mendadak pada 28 March 2015 juga.. huhu

😦 maaf yer Mr owlsomebrah bukan saya yg share dalam media sosial

Mungkin selepas pihak renjer UPM akan buat kawalan akan lebih ketat..

Posted in Jom Piknik, Pendakian Gunung, Sukan | Tagged: , , | Leave a Comment »

Broga Hill ~ Bersama Tamu dari Jakarta

Posted by hamydy on 30, October 2014

Broga Hill
Broga Hill
Broga Hill ini sudah banyak kali saya mendaki, entah kali keberapa pun sudah tak ingat :). Kebetulan saya mendapat kunjungan dari Ibu Yola (Siti Nur Mahallia) dari Jakarta yang datang melawat anaknya Saudara Maulana yang belajar di APU (Asia Pasifik University) berhampiran IMU dan TPM. Ibu Yola teringin untuk mendaki Broga Hill dan melawat Air Terjun Sg Gabai, jadi di google di internet jumpa blog saya dan beliau terus menghubungi saya bertanyakan info kesana. Kebetulan 22 Oktober 2014 cuti umum Deepavali jadi saya menawarkan untuk membawa beliau ke sana, alang-alang boleh keluarkan peluh juga kan :).

Awal pagi sekitar jam 5.00am saya jemput Ibu Yola dan Maulana di hotel berdekatan dengan KL Sentral tempat beliau menginap. Ini merupakan pertemuan pertama dan baru berkenalan sama Ibu Yola 🙂 . Jam 6.00am kami berlima (saya ditemani lagi 2 orang teman) sampai di Stesen Petronas simpang nak ke Broga, berhenti solat dan membeli sedikit makanan untuk sarapan seperti roti dan air.
Broga Hill Broga Hill
Sekitar 6.30am suasana masih gelap, kami mula mendaki. Saya lihat parking kereta di kawasan parkir ladang kelapa sawit ini hampir penuh, nampaknya sudah ramai pengunjung yang telah mendaki lebih awal dari kami. Kami sampai di Puncak Broga Hill sekitar 9.30am, mendaki secara santai dan bergambar. Selepas berhenti rehat seketika dan sarapan pagi dengan bekalan yang dibawa barulah kami bergerak turun.
Broga Hill Broga Hill
Broga Hill Broga Hill
Broga Hill Broga Hill
Ibu Yola sudah berumur sekitar 56 tahun sudah punya cucu dan masih sihat serta mampu mendaki Bukit Broga sehingga sampai ke puncak. Memang hebat la Ibu Yola :). Bila naik bukit Broga ni kekadang kita akan terserempak dengan kawan2 kita, saya kebetulan berjumpa dengan sahabat yang pernah mendaki bersama Gunung Datuk iaitu Abang Najib dari TM, Beliau dan kumpulan beliau sedang dalam usaha latihan stamina bagi mendaki Gunung Kinabalu sekitar Januari 2015. Sempat bersembang2 dan berkenalan dengan group Abg Najib ni.
Broga Hill Broga Hill
Sekitar Jam 10.30am kami sudah bergerak turun dan singgah minum di gerai di kaki bukit Broga sambil makan Cendawan Goreng. Memang sedap la panas-panas cendawan goreng tu. Terdapat beberapa gerai disini ada juga Gerai Muslim. Antara yang dijual biasanya seperti Minuman Sejuk, Minuman Panas, Coconut Shake, air kelapa, Nasi Lemak, Cendawan Goreng dan beberapa makanan lain.
Broga Hill Broga Hill
Broga Hill Broga Hill
Air Terjun Sungai Gabai
Seterusnya kami langsung ke Air Terjun Sg Gabai dan sampai sekitar jan 12.20pm, Bayaran masuk dikenakan RM1 seorang. Sampai di Waterfall kami bergambar dan Mandi di tingkat atas dimana anda perlu menaiki anak tangga yang banyak..tidak pasti berapa anak tangganya. Di tingkat atas juga menjadi tumpuan pengunjung yang ingin buat BBQ dan juga main gelunsur semula jadi.
Broga Hill Broga Hill
Restoran Dangau Anis Putri Corner
Setelah selesai saya bawa ibu Yola dan Maulana makan tengahari dengan mencuba masakan Pantai Timur di Restoran Dangau Anis Putri Corner yang terletak di Pantai Dalam Kuala Lumpur. Entri berkaitan restoran ini di link ini https://hamydy.wordpress.com/2011/11/30/restoran-dangau-anis-putri-corner-pantai-dalam

Akhir Sekali Terima Kasih kepada Ibu Yola kerana sudi menghubungi saya untuk ke Broga Hill dan Sg Gabai, Ibu Yola sangat ramah dan baik sekali, Semoga ketemu lagi.

Sekian

Berikut adalah sedikit info dan Tips

Transport ke Broga
Buat masa ini belum ada transport khusus untuk ke Broga Hill, Rata-rata pengunjung menggunakan kenderaan sendiri kesana. terdapat Shutle Bus untuk Penuntut Universiti Nottingham Malaysia (www.nottingham.edu.my). Tapi shuttle bus ini hanya untuk pelajarnya sahaja yang diambil dari Kajang. Jadualnya saya kurang pasti, boleh semak websitenya.

Bus Awam
Terdapat Bus awam dari kajang ke Semenyih dan Broga tapi saya tidak pasti jadualnya. rasanya tiada bus seawal pagi jam 6.00pm. Jika naik Transport Awam anda boleh turun di Kajang melalui Stesen Komuter seterusnya anda menaiki bus awam ke pekan semenyih, dari pekan semenyih anda boleh ambil teksi untuk hantar anda ke Broga Hill. Tapi apabila hendak pulanggnya anda juga mengalami masalah.

Teksi
Anda boleh juga ambil teksi dari Stesen Komuter Kajang, atau dari pekan semenyih Tapi mahal la Bayarannya

Oleh itu transport terbaik buat masa ini adalah menggunakan kenderaan sendiri

 

Bayaran
Buat masa ini pendakian Bukit Broga tiada dikenakan bayaran kecuali bayaran Parking sahaja iaitu RM2 satu kereta. Adalah dinasihatkan anda parking di dalam kebun kelapa sawit dengan bayaran RM2 berbanding ditepi jalan yang sempit dan membahayakan. Apala sangat RM2 daripada kereta bergesir dan risiko keselaman diri kan 🙂

Broga Broga

Kemudahan
Di parking kebun kelapa sawit ada disediakan Toilet dan Surau yang kecil. Jadi pengunjung boleh melakukan solat subuh disitu. Terdapat Gerai Makan yang menjual sarapan pagi disini ada gerai di kawasan Parking dan ada gerai di kawasan Kaki Bukit Broga. Terdapat peniaga muslim juga yang berniaga.

Stesen Petronas Simpang ke Broga
Atau anda boleh berhenti di stesen ini untuk solat subuh dan juga urusan Toilet, selain itu anda boleh membeli minuman dan juga roti di kedai Petronas ini.

Lokasi
Bukit Broga terletak bersebelahan Universiti Nottingham Malaysia. Bertentangan Ladang Rabbit Fun Land. Jadi jika anda dari simpang Petronas Broga anda ambil kiri dan terus sehingga melepasi Universiti Nottingham Malaysia seterusnya anda akan nampak parking kereta dalam ladang kelapa sawit yang bertentang dengan Rabbit Fun Land.

koordinat
Parking :  2.938800, 101.901397
Puncak Broga : 2.950361, 101.903113

Tips
Waktu yang sesuai naik adalah
Sunrise – Naik Jam 6.00am – pastikan tiba di Bukit 1 sekitar jam 6.30am untuk lihat sunrise
Sunset – Naik Jam 5.00pm
Turun sebelum jam 10.00am kerana sudah panas matahari

Bawa sedikit bekalan berupa sebiji roti dan sebotol air.

Pesanan : Jangan membuang Sampah :), dan jangan membuka laluan baru pada kawasan lalang.

Broga Broga Broga
Buaian PreWedding Angkasawan Malaysia
Buaian Datuk Sheikh Muszaphar Shukor Angkasawan Malaysia yang pertama yang pernah dibuat di kawasan sebelum bukit pertama sudah tidak digunakan lagi. Buian ini sudah tidak boleh untuk bergambar lagi, dah rosak dan laluan pun dah tertutup. Saya sempat buat night fotografi di buaian ini pada tahun 2010.

Entry Broga Hill Sebelumnya
1. Broga Hill 2014 – Bersama Tamu dr Jakarta
2. Broga Hill 2013 – Gunung Tok Wan
3. Broga Hill 2012 – New Year 2012 (Bermalam)
4. Broga Hill 2011 Broga Hill 2012 – Fotografi
5. Broga Hill 2011 – Gunung Tok Wan (Bermalam) New Year 2011
6. Broga Hill 2011
7. Broga Hill 2011
8. Broga Hill 2010

Posted in Pendakian Gunung, Riadah Santai | Tagged: , , , | 2 Comments »

Mt Kinabalu 2014 ~ Via Mesilau

Posted by hamydy on 19, July 2014

Kinabalu 2014
Mt Kinabalu 2015 ~ Via Mesilau
Trip Mendaki Gunung Kinabalu 2014 kali ini berlangsung pada 13-15 Jun 2014. Ramai yang telah mendaftar untuk trip ini sejak 23 Jun 2013 namun seat yang berjaya saya dapat adalah 27 sahaja. Peserta yang terlibat adalah terdiri dari 9 orang lelaki dan 18 orang perempuan.

Saya mohon maaf kepada semua pembaca kerana sedikit lewat post entri ini. Masa tidak berapa mengizinkan untuk saya buat entri ini sebaik sahaja pulang dari mendaki. Dalam entri ini saya ada masukkan juga pic dari trip saya yang lepas untuk selari dengan penulisan entri ini. Kalau ada pic dengan baju oren tu merupakan baju trip 2014, kalau warna lain tu maksudnya pic dari trip-trip saya yang lepas la 😀

Berbalik pada trip ini.

Setelah seat mendaki berjaya ditempah pada tarikh 13-15 Jun 2014, maka semua peserta mula menunggu dan membeli tiket promosi Air Asia dan juga Malindo Air dan harga termurah berjaya di beli adalah seperti berikut:
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Malindo Air -Pergi OD1002 13.06.2014 – RM112 total pergi balik (termasuk ludgage, Snek, seat)
Air Asia- Pergi AK5122 -12.06.2014 – RM99 Total Pergi Balik – Tiket sahaja

Kalau tengok harga macam Air Asia lagi murah, Tapi sebenarnya Malindo Air lagi murah walaupun dengan harga RM112 kita dapat Free Luggage 20kg, Minum dan Snek, Bole pilih seat, Seat luas dan ada TV pada seat. 😀

Hari Pertama 12.06.2014 – Khamis
Ramai yang beli tiket penerbangan pada 12.06.2014 iaitu seramai 18 semuanya. Bakinya 9 orang beli tiket pada 13.06.2014. Ada yang sampai tengah hari, ada yang sampai petang dan ada yang sampai malam. Semua yang sampai terus ke penginapan Borneo Backpacker. Penginapan ini dah termasuk dalam pakej. Harga semalam untuk dorm bagi satu katil adalah RM25. Peserta yang datang awal ini mengambil kesempatan untuk jejalan di pasar Filipine dan juga makan makanan laut. Rumpai laut diharamkan buat sementara waktu kerana terdapat kes tercemar dengan kolera. Bagi yang hendak mendaki saya juga tidak menggalakkan untuk makan rumpai ini sebelum mendaki kerana kuatir sakit perut.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Borneo Backpacker Sabah
Backpacker ini memang selesa dan dekat dengan pasar filipine. Maklumat lanjut berkenaan dengan Backpacker Hostel ini boleh la di baca di entri saya yang lepas di link berikut: https://hamydy.wordpress.com/2012/08/02/backpacker-borneo-backpackers-sabah/

Hari Kedua 13.06.2014 – Jumaat
saya bertolak pada 13.06.2014, 8 orang semuanya pada penerbangan awal pagi dan kami sampai sekitar jam 9 dan 10 pagi dengan pesawat Air asia dan Malindo. Sampai di Airport Van yang di tempah sudah siap untuk menjemput kami. 3 buah van semuanya, 1 jemput kami di Airport dan 2 lagi sudah stanby di Backpacker. Sehingga 13.06.2014 peserta yang sampai ke Kota Kinabalu cuma 24 orang sahaja. Lagi 3 Orang last minit tidak dapat pergi kerana ada urusan yang tidak dapat dielakkan walaupun sudah membayar pakej dan juga tiket penerbangan.

Sekitar jam 12 tengahari kami semua sudah berkumpul di Borneo Backpacker. Ada beg yang kami simpan di Stor Borneo Backpacker. Perjalanan kami bermula dan kami singgah makan tengahari di kawasan Putra Jaya. Kawasan ini jadi pilihan kerana terdapat lot kedai makan bersebelahan dengan kedai runcit dan mini Giant. Jadi selepas makan tengahari peserta dapat membeli keperluan dan bekalan untuk mendaki seperti air mineral, air isotonik, biskut, coklat, bateri dan sebagainya. Seterusnya kami meneruskan perjalanan terus ke Kinabalu Park untuk pendaftaran.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu Park
Sementara saya menyemak senarai nama dan mendapatkan kad permit pendakian, Para peserta mengambil kesempatan untuk bersiar dan bergambar di sekitar Kinabalu Park dan ada juga yang Repacking semula bag untuk ditinggalkan di Stor Kinabalu Park dengan caj RM10 untuk satu beg. Setelah nama disemak dari segi ejaan, Harus ingat bagi yang mempunyai nama yang panjang perlu ditanya adakah nama tersebut semuanya muat dalam sijil, jika tidak muat maka dipendekkan nama seperti buang perkataan BIN, Binti, A/P, Muhammad pendekkan jadi MUHD kerana sijil muat sekitar 39 huruf (termasuk space bar) sahaja. Setelah permit sudah dapat kami meneruskan perjalanan ke Desa Catle.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Desa Catle
Trip ke Desa Catle sudah termasuk dalam pakej cuma tiket masuk RM4 sahaja dibayar sendiri. Kami sampai di Desa Catle sekitar 3.40pm, suasana dan cuaca baik, kawasan bersuhu sejuk dan dingin. Desa catle ini menjadi tumpuan pengunjung kerana kawasan ladang lembu dengan padang rumput luas seolah-olah seperti di New Zeland. Ramai yang datang sini untuk bergambar dengan berlatar belakangkan Gunung Kinabalu, Kami kurang bernasib baik untuk dapat latarbelakang gunung kinabalu kerana keadaan berkabus di pergunungan.

Singgah di Desa Catle ini jangan lepaskan peluang untuk makan Ais Cream dan juga minum kopi panas sambil menghayati pemandangan. Kawasan Desa Catle ini sebenarnya sudah hampir dengan Mesilau Nasional Park. Jadi jika kita mendaki dari Mesilau jangan lepaskan peluang untuk singgah di sini semasa perjalanan ke Mesilau National Park. Seterusnya kami bertolak ke Mesilau Nasional Park untuk Cek In Chalet.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Mesilau National Park
Kami sampai di Mesilau National Park sekitar jam 5.00pm, kebetulan hujan turun lebat ketika itu tapi sekejap sahaja,suhu memang sejuk la. Kami menginap di Chalet Bishop 1 dan 2. Sekitar jam 6.00pm kami ke Cafe untuk dinner secara buffet. Di cafe ini ada dijual glave dan baju sejuk dan tapi harga mahal la harganya.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Sesi Suai Kenal – Ice Breaking
Sekitar 8.30pm kami berkumpul di Chalet Bisop 1 untuk sesi sual kenal dan juga Taklimat Ringkas pendakian. Setiap peserta memperkenalkan diri masing-masing. Peserta dari pelbagai latar belakang dan peserta paling muda adalah berumur 11 tahun.

Taklimat ringkas merangkumi maklumat trek, masa pendakian, persediaan dan beberapa tip semasa mendaki. Barang yang hendak dibawa naik kebanyakkan peserta hendak bagi portal bawa, Jadi yang perlu ada pada setiap peserta ketika mendaki adalah baju hujan, glove, air dan makanan ringan, serta bekal yang diberi. Camera dan Hp wajib dibawa oleh setiap peserta kerana setiap peserta mungkin akan terpisah jarak mengikut keupayaan masing-masing, jadi camera mesti ada sendiri untuk bergambar kenangan tak kisah la selfie atau selftimer atau mintak pendaki lain atau guide ambilkan. Ini penting keranan kita tidak tahu keadaan cuaca semasa perjalanan naik dan turun adakah clear atau hujan. Semasa di Laban rata nanti peserta juga dinasihatkan supaya memaklumkan kawan2 dan juga guide jika mengalami symtom AMS seperti pening dan sakit kepala atau demam. Biasanya jika kena AMS peserta dinasihatkan untuk tidak meneruskan pendakian ke puncak. Peserta juga diserahkan Tag Nama Permit Mendaki dan dinasihatkan supaya tidak menghilangkan tag ini dan hendaklah dipakai setiap masa. Barang-barang yang tidak diperlukan atau tidak mahu dibawa naik keesokkan harinya boleh di packing dan dihantar ke pejabat Mesilau National Park untuk dihantar ke Kinabalu Park dengan caj RM10 untuk satu beg. Setelah selesai taklimat peserta semua kembali ke dorm masing-masing untuk berehat dan tido.

Bagi peserta yang tidak boleh tido awal, ada yang masih melepak sambil minum kopi dan makan meggi. Makan meggi panas-panas ketika suasana sejuk ni memang terasa best. Di Chalet ini ada disediakan pinggan dan mug, peti sejuk, Dapur atau Hot kettle untuk masak air.

Hari Ketiga 14.06.2014 – Sabtu
Jam 6.00am peserta semua sudah siap sedia bangun dan membuat persiapan. Jam 7.00am kami sudah berada di Cafe untuk sarapan pagi. Makan secara buffet dan diberikan bekal yang mengandungi sandwish, pisang dan air mineral. Setelah semua selesai sarapan kami bergambar kenangan di hadapan Mesilau Cafe sambil menunggu kedatangan guide.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Timbang Beg
Setelah guide sampai kami yang ingin mengambil portal mula mengumpulkan beg di hadapan pintu masuk trek. Guide akan bawa penimbang dan kami semua menimbang beg masing2 dan dicatat pada list nama yang disediakan untuk guide. Di mesilau caj portal adalah M12 bagi setiap 1kg. Peserta digalakkan ambil portal bagi mengurangkan berat beg yang dibawa. Saya cadangkan anda beli waterbag pack yang ada komparment, beg ini selain isi air anda boleh letakkan baju hujan, makanan ringan dan juga bekal. Sebaiknya tangan anda bebas dari menjingjing sebarang beg.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Setelah selesai menimbang beg kami diberi taklimat oleh ketua guide dan diperkenalkan guide dan portal yang akan mengikuti sepanjang trip kami. Setelah taklimat selesai semua peserta membuat sedikit regangan otot yang dipimpin oleh adik Vijayalaxmi Naidu, excited adik ini hendak mendaki. Kami buat sedikit regangan bermula dari kepala hingga turun ke pergelangan kaki. Regangan ini penting bagi memanaskan badan sebelum sesi pendakian.

Setelah semuanya bersedia kami naik ke Cekpoint Mesilau Gate, peserta mengambil gambar guide supaya dapat ingat wajah mereka, ada 4 orang guide semuanya dan 2 orang portal, guide ini diketuai oleh en Kamaluddin. Guide yang selalu saya tempah untuk naik gunung Kinabalu. Jika anda sudah kenal guide atau ada guide pilihan anda perlu contact guide tersebut dan maklumkan date mendaki anda dan semasa pendaftaran di kinabalu park anda sebutkan nama guide tersebut, jadi dapatlah dia jadi guide anda. Jika tidak pihak kinabalu park akan bagi mana-mana guide yang ada pada kita.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Di cekpoint kami perlu tandatangan borang kehadiran dan tunjukkan permit sebelum mula melepasi gate. Di awal pendakian semua sangat excited.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM1 – Menaik
Bermula dari 0km ke KM0.5 dan ke km1, trek tidak sukar mendatar dan ada sedikit menaik dan ada tangga-tangga kecil dan pendek. Tidak sukar mendaki dan peserta masih berada dalam satu kumpulan. Selepas KM0.5 peserta akan dapat melihat pemandangan gunung kinabalu dan bergambar. Yang menariknya jika melalui mesilau ini adalah anda dapat lihat banyak view yang cantik berbanding jika anda melalui Timpohon yang tiada view sehingga KM4. Saya sering mengingatkan peserta supaya KM1-KM3 peserta dapat bergerak sedikit laju supaya dapat curi masa. Digalakkan supaya kita cuba buat 1km dalam masa maksimum 1 jam sahaja, dengan itu kita boleh sampai ke Laban Rata dalam masa 8jam maksimum. Jadi jika kita curi masa pada KM1-KM3 so kita ada sedikit masa di KM-KM yang terakhir yang mana kita mungkin sedikit penat dan pelahan.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM2 – Menurun – Pondok Schima – Pondok Bambu
Selepas anda melepasi papan tanda KM1, anda akan berjumpa pondok yang pertama iaitu Pondok Schima. Biasanya peserta akan target untuk rehat seketika (take 5) di pondok ini sambil bergambar kerana terdapat view yang cantik berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu. peserta tidak digalakkan berhenti lama atau duduk di pondok ini kerana baru 1km tidak la penat sangat. Selepas melalui pondok ini anda akan bergerak menuruni bukit seterusnya trek mendatar sehingga anda bertemu dengan Papan tanda KM1.5, kemudiannya trek mula menurun lagi sehingga anda bertemu dengan pondok seterusnya iaitu Pondok Bambu. Di pondok bambu ini semua peserta tidak berhenti kerana tidak penat dan tiada view pemandangan. Di pondok ini ada kemudahan tandas dan air paip. Selepas melepasi pondok ini trek masih menurun dan ada sedikit tangga dan masih menurun sehingga anda bertemu dengan papan tanda KM2.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM3 – Menurun
Setelah melepasi papan tanda KM2 trek menurun dan mula mendatar seterusnya kembali menurun sehingga jumpa papan tanda KM2.5. Seterusnya anda akan jumpa batu besar, batu besar ini menandakan anda akan berjumpa dengan kawasan air terjun (Waterfall) yang pertama. Di waterfall ini ada satu jambatan kayu yang pendek, disini kebanyakan pendaki berhenti untuk bergambar dan ada yang menyegarkan muka dengan air sungai yang bersih dan sejuk sebelum meneruskan perjalanan. Seterusnya selepas melalui waterfall ini anda akan bertemu dengan Papan Tanda KM3.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM4 – Menaik – Pondok Nepenthes – Jambatan Gantung Kipuyut
Seterusnya setelah melepasi papan tanda KM3 anda akan bertemu dengan pondok ketiga iaitu Pondok Nepenthes sebaik sahaja melepasi pondok ini anda akan menurun lagi dan kemudiannya sedikit mendatar dan bertemu dengan sebuah sungai dengan Jambatan Gantung, Jambatan gantung ini dinamakan Jambatan Gantung Kipuyut. Tahun 2013 saya datang masih ada papan tanda nama jambatan ini tapi tahun 2014 saya lihat sudah tiada papan tanda ini. Sungai di jambatan gantung ini juga memberikan pemandangan yang menarik, ramai peserta tidak melepaskan peluang bergambar disini. Semasa di sini peserta group saya masih berjalan dalam kumpulan walaupun ada yang kedepan dan ada yang kebelakang..masih boleh nampak lagi. Setelah melepasi sungai dan jambatan gantung ini trek mula mendaki sedikit dan anda akan bertemu jambatan kayu pendek merentasi sungai, selepas itu terdapat tangga pada KM3.5 dan terus mendaki sehinggala anda bertemu dengan pondak keempat iaitu Pondok Tikalod. Kebanyakkan peserta mula terasa penat dan berehat di pondok ini. Seterusnya selepas melalui pondok ini anda akan jumpa papan tanda KM4.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM5 – Menaik – Pondok Lompoyou
Selepas melalui papan tanda KM4 kebanyakkan peserta sudah mulai jauh antara satu sama lain dan tidak lagi berkumpulan. Masing-masing dengan kelajuan tersendiri. Ada yang sudah jauh kedepan dan ada yang perlahan di belakang. Semua peserta tidak perlu risau kerana ada salah seorang guide akan menjadi guide untuk orang yang paling belakang. Sebaik sahaja melalui papan tanda KM4 peserta mula mendaki dan tiada lagi trek mendatar dan menurun dan akan jumpa beberapa tangga dan ada yang panjang, laluan di trek ini pun tiada view dengan kiri kanan hutan. Selepas melepasi K4.5 rasanya anda akan bertemu dengan pondok kelima iaitu Pondok Lompoyou. Biasanya di pondok ini menjadi kebiasaan pendaki berhentik untuk makan bekalan sandwich yang diberi. Di pondok ini anda akan dapat view pemandangan yang cantik dan berada atas bukit. Seterusnya dari pondok ini tak jauh anda akan bertemu dengan kawasan lapang yang dikatakan sebagai HeliPad. Ramai juga yang berhenti di Helipad berbanding dengan Pondok Lompoyou ni kerana view lagi menarik. Dikawasan Helipad ini sebenarnya anda berada di atas rabung gunung dimana kiri dan kanan anda adalah cerun. Jadi view keliling dengan 360 darjah. Disini anda kan lihat pokok- pokok diselaputi sejenis lumut, kawasan ini anda akan mula terasa sejuk dan dingin. Seterusnya anda akan melalui sedikit mendatar di atas rabung yang kecil dan dihadapan anda akan lihat sebuah lagi bukit yang hendak di daki. Sebaik sahaja melepasi rabung ini anda akan mula jumpa tangga yang agak tinggi.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM6 – Menurun – Pondok Magnolia
Seterusnya kita akan menaiki tangga yang tinggi dan panjang jugak sebelum berjumpa pondok keenam iaitu Pondok Magnolia yang baru dan ada view. Pondok lama lagi kehadapan dan tiada view, Pondok Magnolia yang lama sudah di runtuhkan, disebabkan pondok ini di tepi cerun dan keadaan tanah yang sentiasa basah dan berair serta berlumut menyebabkan tiada pendaki yang hendak rehat dan jadi usang, mungkin ini sebabnya pihak kinabalu park buatkan pondok yang baru yang ada view. Selepas pondok ini trek mula menurun dan akan landai sebelum berjumpa persimpangan trek Mesilau Timpohon. Di persimpangan ini ada sedikit lapang kawasannya, menjadi kebiasangan pendaki berhenti sekejap sambil menikmati beri-beri merah yang tumbuh liar disini. Disimpang ini anda akan anda akan Jumpa Papan Tanda KM6.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM7 – Menaik – Pondok Vilosa
Sebaik sahaja anda bertemu dengan KM6 anda jangan terkejut kerana anda kan jumpa papan tanda 4km. sebenarnya bermula dari simpang papan tanda adalah dari Timpohon. Jarak Gate Timpohon ke Laban Rata adalah 6KM, jadi papan tanda adalah ikut timpohon. Bermula di simpang ini juga anda akan terus mendaki lagi 2km untuk sampai ke Laban Rata. Dari sini trek bertangga dari batu-batu, dan pohok pun sudah mula renek serta terasa dingin. Disini anda akan jumpa peserta dari Timpohon sama ada naik dan turun, tetapi kebanyakkan yang turun la. Anda akan melepasi Papan tanda timpohon KM4.5 yang bermaksud anda sudah KM6.5 dari mesilau. Trek masih menaik dan anda akan jumpa tangga kayu, selepas tangga kayu ini anda akan jumpa kawasan batu lapang , kebiasaannya ramai juga bergambar disini. Atas sikit dari diri anda akan jumpa Pondok Vilosa kat sini terdapat tandas dan jika tidak berkabus anda boleh bergambar berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu. Seterusnya anda naik lagi dan anda akan jumpa Papan Tanda KM5 yang bermaksud ada dari mesilau sudah KM7.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM8 – Menaik – Taman Bonsai – Pondok Paka
Sebaik sahaja anda melepasi papan tanda KM5, anda akan melihat pemandangan seperti taman bonsai. Memang cantik. Lebih cantik lagi jika tiada kabus atau tidak berhujan. Semasa saya melalui kawasan ini ia berkabus dan menutupi pemandangan Gunung Kinabalu. Trek makin menaik dengan batu-batu dan anda akan lihat kebanyakkan pokok diselaputi lumut yang panjang2. Selepas melalui kawasan ini anda akan memasuki kawasan seperti hutan semula tiada pemandangan selepas memasuki kawasan ini anda akan bertemu dengan Pondok Paka. Kalau dah jumpa pondok paka ni berbakna anda sudah dekat la. Ada tandas di Pondok ini dan juga air bukit. Saya tak galakkan anda minum air bukit yang di tadah ini jika perut anda sensitif. Seterusnya setelah melepasi pondok ini anda akan bertemu pula dengan papan tanda KM5.5 yang bermaksud anda sudah KM7.5 dari mesilau dan hanya tinggal 500m sahaja lagi untuk sampai ke Laban Rata.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Waras Hut
Dari Papan tanda KM5.5 ini anda akan jumpa chalet pertama iaitu Chalet Waras Hut. Ramai yang kata terasa macam tak waras untuk 500m ni, sebab dah penat dan mental. Tapi sebaik sahaja jumpa Waras Hut ni kebanyakkan pendaki berasa sangat lega. Biasanya ramai akan rehat seketika di sini sebelum melangkah terus ke Laban Rata Rest House. Kiranya kumpul tenaga dan one shot terus ke Laban rata. Laban rata cuma dibelakang Waras Hut sahaja. Sebelum jumpa Cafe Laban Rata Resthouse anda akan jumpa kawasan lapang untuk Helipad. Sampai di Laban Rata kira dah mencapai KM8 dari mesilau dan KM6 dari Timpohon. Kalau dari Timpohon anda boleh sampai di laban rata sekitar jam 1pm-2pm. Tapi kalau dari Mesilau kebiasaannya pendaki sampai sekitar jam 4pm -jam 5pm.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Laban Rata
Laban Rata Resthouse cafe dibuka sekitar jam 4.00pm. Ramai peserta group ini sampai sekitar 4.00pm – 4.30pm. Kalau ikutkan booking ada yang dapat penginapan di Waras Hut, Panar Laban Hut dan Gunting Lagaadan Hut, tapi masa cek in pihak pengurusan bagi kami semua di Gunting Lagaadan sebab katnya senang satu group. Makan di Laban Rata cafe ni memang sedap, sentiasa ada menu kambing (my Faveret ni) Selepas semua makan dan rehat maka yang lain2 mula bergerak ke chalet.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Cuma satu pasangan yang sampai lewat iaitu En Jayaverakumar dan Madam Jayanthi yang sampai sekitar 7.30pm. Anaknya dah tapau siap2 makanan bufet dalam pinggan dan letak atas meja. Jika tak buat begitu, pihak cafe cuma tapaukan nasi goreng sahaja kepada yang lambat. Sekurang2nya ada la juga lauk, sebab cafe tutup pada jam 7.00pm. Para pendaki akan cuba untuk tidur seawal 8.00pm kerana perlu bangun untuk persiapan pada jam 1.00am esoknya. Saya Galakkan semua pendaki untuk turun makan di Laban Rata Cafe supaya ada tenaga untuk mendaki. Tapi kebanyakkan peserta ada bawa bekalan dan malas hendak turun ke Laban Rata Rest House pagi-pagi kerana sejuk dan perlu mendaki 10-15minit. Harus ingat di Laban Rata ini signal telefon sangat rendah. Kebanyakkan guide menggunakan 2 no iaitu no maxis dan celcom, biasanya maxis dapat signal ok jugak di laban rata compare celcome dan Digi. Jadi untuk memudahkan perhubungan ramai yang menggunakan perkhidmatan SMS untuk berhubung dan call hanya bila dapat signal yang kuat sahaja.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Hari Keempat 15.06.2014 – Ahad
Sekitar 2.30am semua pendaki sudah siap sedia untuk mendaki di Gunting Lagadan, kerana Gate ke puncak adalah dibelakang Chalet Gunting Lagaadan. Selepas Taklimat ringkas oleh guide kami semua memulakan pendakian untuk sampai ke puncak yang jaraknya 2.8km sahaja. Semua peserta bergerak dengan kelajuan masing-masing pelahan-lahan tanpa berhenti terlalu lama. Tidak digalakkan untuk berehat lama dan duduk kerana ia akan menyebabkan anda menjadi malas. Cuba target sampai di Last Cek Point Sayat-Sayat sebelum jam 5.00am. Kerana jika anda sampai jam 5.00am anda mungkin tidak dibenarkan melepasi cekpoint tersebut.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Tali Pertama
Setelah mendaki banyak anak tangga kayu anda akan jumpa tali pertama. Disini sudah tiada pokok dan mula mendaki batu. Di tali pertama ini agak curam dan anda perlu memanjat menggunakan lagi di KM6.5. Disini pastikan tangan anda bebas untuk memegang tali, jika ada camera atau tongkat sila masukkan pada beg, Kebetulan ada seorang pendaki wanita dari group lain tergelincir dan terduduk, beliau bernasib baik tidak menggelungsur kebawah gara-gara mendaki tali dengan tongkat. Rasanya dia tidak meneruskan perjalanan kerana buku lalinya sakit. So mesti ingat keselamatan diutamakan. Semasa awal pagi dalam keadaan masih gelap kita tidak terasa sangat curam dan bagi yang gayat dia tidak terasa kerana keadaan gelap.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Km7 – Cek Point Sayat-Sayat
setelah melepasi cerun curam tersebut anda akan melalui kawasan yang sudah kurang curam di KM7. Di Km7 ini anda berjalan sedikit mendatar diatas batu untuk sampai ke Pondok Cek Point Sayat – Sayat. Di cekpoint Sayat-sayat ini sudah dibuat pondok baru yang lebih baik. Dahulunya masa saya mula mendaki padata tahun 2007 masih terdapat pondok telefon telekom. Ketika itu pondok telefon dan telefon masih ada cuma tidak berfungsi. Jadi kalau anda ingin merehat pastikan anda berehat setelah melepasi cekpoint dengan menunjukkan permit. Sebelum ini ada peserta yang berehat sebelum cek point, sebaik nak melepasi masa sudah melepasi jam 5.00am, walaupun dia sampai awal tapi disebabkan dia lambat untuk cekin so dia tidak dibenarkan.. rugi2.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM8
Setelah melepasi cekpoint Sayat-Sayat anda akan melalui kawasan yang sering menjadi sungai jika hujan lebat. So kalau hujan lebat dan sungai terbentuk kita juga mungkin tidak dibenarkan melepasi sungai ini dan naik ke puncak. Setelah melepasi kawasan ini anda akan mendaki naik… letih jugak kerana oksigen makin kurang waktu ini. Jalan 5 langkah macam jalan 10 langkah bagi pendaki yang tiada stamina. Seterusnya anda akan berjumpa Papan Tanda Mountain Torgh KM7.7, Selepas anda melalui papan tanda ini anda sudah sampai di atas Gunung Kinabalu dimana trek menaik dan sedikit mendatar, anda akan trekking dengan bersebelahan puncak seperti gambar dalam Duit RM1, anda akan bergerak sehinggalah anda jumpa papan tanda KM8.0. Di papan tanda ini merupakan tempat orang bergambar dan juga landmark Gunung Kinabalu. Disini ada tempat solat yang dibuat daripada susunan batu. Ramai yang bersolat subuh disini. Kebanyakkan solat secara duduk bagi mengelakkan pukulan angin. Biasanya pendaki muslim akan ambil wuduk di Cek poin Sayat-Sayat atau pun ada yang membawa air.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM8.5
Dari kawasan ini jika sudah cerah anda akan dapat lihat puncak Gunung Kinabalu iaitu Low Peak yang sudah tidak jauh. So anda bergerak sehingga jumpa papan tanda kecil atas batu KM8.5. So tinggal 300meter sahaja lagi. Selepas papan tanda ini anda akan nampak Bukit Low Peak. Perlu mendaki untuk sampai ke Puncak Low Peak yang ada Papan Tanda Puncak.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Puncak Low  – (Low’s Peak) 4,095 metres
Di puncak ini kawasan cuma kecil, dan ada kabel penghalang keselamatan untuk menghalang dari pendaki terjatuh. Awal tahun ini 2014 ada seorang pendaki watita luar negara (Mat Salleh) yang maut terjatuh dari tebing puncak. Beliau cuma mengambil gambar selfie di sebalik cabel dan dia tergelincir.
Sampai disini anda mesti mengambil gambar anda sendiri samaada selfie atau mintak guide ambilkan kerana jika hendak tunggu kawan sampai ..ia akan makin sesak. lepas bergambar boleh la anda duduk sedikit bawah untuk menunggu teman2 lain.

Disini lah para pendaki yang bawa banner bergambar. Ada yang bawa banner penaja, Bannder syarikat dan macam-macam. Group saya kebanyakkan sampai puncak walaupun ada yang tidak berjaya ke puncak namun ada yang berjaya sampai ke KM8 untuk sesi bergambar.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Sesi Bergambar
Memang menjadi kebiasaan group saya anjurkan akan bergambar di KM8. Kami berkumpul di KM8 sekitar jam 8.00am selepas ke Low Peak. Sesi bergambar berjalan dengan baik sekali kerana cuaca bagus dan tidak berkabus. Kebanyakkan membawa pakaian tradisional seperti Baju Melayu, Baju Kurung dan juga Jubah, ada juga yang bergaung sempena preweding. Setelah selesai bergambar kami terus turun ke Laban Rata. Sampai di chalet sudah melebihi jam 10.00am, tetapi nasib baik peserta yang tidak sampai ke puncak telah tolong cekout kan bilik dan meletak beg di luar bilik.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Sarapan
Semua peserta sarapan pagi di Laban Rata resthouse cafe sebelum turun. setelah siap packing dan memberikan beg pada porter barulah kami semua siap sedia untuk bertolak turun. Sebelum turun kami semua bergambar kenangan di kawasan Helipad.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Untuk perjalanan turun ini saya akan ceritakan bermula dari KM4 Timpohon, Memandangkan naik saya dah ceritakan dari mesilau sehingga persimpangan antara mesilau dan timpohon. Perjalanan turun memang lebih mudah jika melalui Timpohon Trail ini. Saya pernah buat rekod cuma turun dalam masa 2jam 30minit sahaja, memang laju berlari, tapi itu dulu la masa masih muda. Sekrang tidak lagi kena jaga kesihatan lutut. Sekarang turun ikut kemampuan tidak terlalu laju dan tidak terlalu perlahan. Tidak digalakkan berlari turun kerana amat berbahaya berlaku risiko kecerderaan pergelangan kaki dan juga lutut.
Kinabalu 2014
KM4 – Pondok Layang-Layang
Setelah melepasi papan tanda KM4 anda akan bertemu dengan Pondok Layang-Layang. Di pondok ini ada chalet mini untuk renjer dan juga guide. Saya terjumpa dengan dua orang penyelidik dari luar negara yang menurut mereka mereka menginap di Pondok Layang-layang satu malam sebelum meneruskan perjalanan bermalam di puncak 2 malam. Mereka ni penyelidik tumbuhan. Menjadi kebiasanya kalau kita naik dari Timpohon, pondok Layang-layang ni merupakan tempat hentian untuk makan bekalan yang di tapau.
Kinabalu 2014
KM3 – Pondok Mempening
Bermula dari KM4 menurun ke Timpohon Gate, kita tidak lagi dapat melihat pemandangan, trek dilitupi pokok2 sepanjang perjalanan turun. Trek berbatu dan bertangga. Seterusnya anda akan jumpa Pondok Mempening setelah melalui papan tanda KM3.5. Terdapat tandas di pondok ini dan kawasannya agak kecil. Anda akan bergerak sehingga bertemu dengan papan tanda KM3.

KM2 – Pondok Lowii
Setelah melalui KM3 anda akan melalui kawasan sedikit mendatar. Setelah melepasi KM2.5 anda akan bertemu dengan Papan Tanda Stesen Pemancar TV RTM Layang Layang. Trek ke stesen pemancar ni kecik sahaja laluannya mungkin jarang dimasuki orang. Seterusnya anda ankan bertemu dengan Pondok Lowii
Kinabalu 2014
KM1 – Pondok Ubah, Pondok Kandis – Air Terjun Garson
Di KM1.5 anda akan bertemu dengan pondok Ubah dan seterusnya dalam setelah melepasi KM1 anda akan bertemu pula dengan Pondok Kandis. Antara pondok Ubah ke Pondok kandis anda akan bertemu dengan trek yang ada antaranya mendatar. So di kawasan ini anda boleh memperlajukan langkah jika mahu. Seterusnya perjalanan semakin hampir bila anda bertemu dengan Air Terjun Garson. Setelah bertemu air terjun ini maka sudah dekat la dengan Timpohon Gate.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Akhirnya sehingga jam 6.00pm kesemua pendaki telah berjaya selamat sampai di Timpohon gate. ada yang sampai sekitar 3.30pm dan ada yang sampai sekitar jam 5.00pm. Yang sampai awal di kinabalu Park dan di Balsam Cafe telah tapaukan makanan kepada yang lewat.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Seterusnya setelah beg dan sijil di ambil di Kinabalu park kami semua bertolak pulang ke Backpacker di Kota Kinabalu. Ada yang terus dihantar ke Marina Court kerana ada ambil pakej Rafting keesokkan harinya.

Makan Malam
Setelah siap membersihkan diri, peserta keluar mencuba makanan laut di tepi pasar Besar. Banyak gerai yang menghidangkan makanan laut. Tak pasti gerai mana yang sedap dan murah, kami cuma mencuba mana-mana gerai yang kami rasakan sedap sahaja. Harga pun ok boleh tahan.

Hari Kelima 16.06.2014 – Ahad
Hari kelima ini aktiviti bebas, Joana Puteh dan geng, Shahida and geng meneruskan aktiviti White Water Rafting. Manakala peserta yang lain ada yang balik penerbangan awal pagi, tengahari dan juga malam. Biasanya saya akan ke Pulau Manukan (Island Hopping) untuk snorkeling. Tapi kebetulan kali ini peserta tidak berkesempatan kerana jadual penerbangan yang berbeza, so yang balik lambat ada yang rehat dan ada yang pergi shooping.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Sekitar jam 12.00 tengahari kami yang penerbangan petang dan malam sudah siap-siap cek out, Barang letak di luar bilik dan lepak di tempat berehat sambil menonton TV dan juga melayari Internet di PC yang disediakan. Di backpacker ada disediakan ruang santai lepak dan juga kawasan sofa untuk pembacaaan. Disamping itu kami yang sudah cek out ini masih boleh mandi di toilet luar yang disediakan. Memang selesa.

Seterusnya kami semua pulang ke destinasi masing2. Pesawat Air Asia kebetulan delay, Saya menaiki Pesawat Malindo tiba dahulu :).

Ribuan terima kasih kepada semua peserta yang telah turut serta dalam rombongan kali ini. Terima kasih juga kepada Lagionella Erika, Asim, Habibah, Koh dan kawan-kawan yang lain yang telah memberikan gambar untuk saya muatkan dalam blog saya ini.Ada juga gambar2 dari trip saya yang lepas turut saya masukkan untuk selari penulisan dengan entri ini.
Kinabalu 2014
Terima Kasih Penaja Syarikat Sedijaya Enterprises
Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Syarikat Sedijaya Enterprises kerana sudi menaja Tshirt pendakian Mt Kinabalu 2014 yang berwarna oren dan juga Banner. Terima kasih yang tidak terhingga dari saya dan juga para peserta di atas Penajaan tersebut.

Sekian

 

Tentative

Hari Pertama – 12.06.2014 – Khamis
– Penginapan Backpacker (Hostel Dorm), disediakan bagi yang datang awal, atau malam.
– Penginapan di Borneo Backpacker

Jumaat – 13.06.2014 – Hari Pakej
– Jika sampai awal boleh rehat di Backpacker
– 12.00pm – Tranport akan pickup dan hantar ke Mesilau Park
– 01.00pm – Singgah makan tengahari dalam perjalanan
– 02.00pm – Singgah Kinabalu Park Pendaftaran
– 02.30pm – Singgah Chatel Farm – Tiket masuk sendiri (Rm4)
– 04.00pm – Sampai Mesilau Park – Cek in
– 06.00pm – Dinner

Sabtu – 14.06.2014
– 07.00am – Sarapan
– 08.00am – Mula mendaki via Mesilau Gate
– 05.00pm – Sampai Laban Rata – Dinner
– 08.00pm – Tido

Ahad – 15.06.2014
– 01.00am – Sarapan
– 02.30am – Mula mendaki ke Puncak
– 05.00am – Sampi di Peak
– 08.00am – Mula turun ke Laban Rata
– 10.00am – Cek out dan turun ke timpohon
– 03.00pm – Sampai Timpohon Gate
– 03.30pm – Hi-Tea dan ambil Sijil
– 07.00pm – Transfer ke KK cek in di Backpacker Hostel/ Airport
– Program Tamat

Isnin – 16.06.2014
– 08.00am – Free and Easy (Sendirian Berhad)
– 08.00pm – ke Airport – Balik KL

 

Perkongsian Penulisan dari Peserta
Berikut dibawah ini saya sharekan penulisan dari dua orang peserta dan sahabat saya iaitu Azim Ashaary dan juga Madam Jayanthi yang menyentuh perasaan saya. Penulisan ini saya copy dari Facebook Azim dan juga Madam Jayanthi. Harap peserta dapat merasai pengalaman mereka.

Have Fun Reading…. 🙂

Kinabalu 2014
Azim Ashaary

June 16 · Edited

Ringkasan Laporan pendakian Gunung Kinabalu 13 – 15 June 2014.

Dari Mesilau nature Resort, bertolak pada jam 8.30am menuju ke Laban Rata Rest House. Kumpulan kami seramai 24 orang. Fun. Terdiri dari pelbagai bangsa dan umur. Cuaca baik. Sesekali gerimis. Mesilau trail ada tambahan 2km dari Timpohon trail but I enjoyed the scenery along the mesilau trail even it’s longer than timpohon. With a burden 18kg at my back, it does slow me down. Keep moving anyway.

Tiba di Laban rata Rest house jam 4.05pm. Berehat sebentar di Cafe sebelum buffet bermula pada jam 4.30pm. Makan dan berbual bersama teman lain yang dah tiba. Kami akan bermalam di Gunting Lagadan Hut. Balik ke bilik dan mandi, solat, baca yassin dan terus tidur pada jam 8pm.

Jam 1am. Alarm telefon berbunyi.

Bangun dan kepala ada sedikit pening. Mungkin kesan AMS. Sapu minyak angin dan terus bersiap untuk mendaki ke puncak. Jam 3am, memulakan perjalanan ke puncak dari gunting lagadan gate. Sedikit lewat dari kebiasaan. Biasanya jam 2am dah sepatutnya make a move.

Pendakian adalah slow dan steady. Naik tangga dan laluan berbatu. Sampai part paling kritikal di tempat laluan bertali. Sebelum sayat sayat check point. Climber must arrived at sayat sayat check point before 5am. We arrived there at 4.05am. Within time frame given.

Another challenge i had to face – to watch out one 14 years old indian little girl, vijay because I’ve promised to her parent I will take care of her. Apparently her parents not fit to make it to the top. They were in my group so I try my best to help them. Sampai km6 she keep asking me jauh lagi ke uncle nak sampai. I just telling her we almost there.

Sampai di km 7.5

We stop by at the flat area to solat subuh berjemaah. With abang sham, kak dila dan haiza. Because we stop too long maybe that’s the reason why vijay don’ want to do this anymore. She felt give up and so sleepy. Can’t laugh anymore at our joke. So close to km8.0. I decided to carry her at my back. Just to make sure she can make it to the 8km. Bergilir dukung vijay dengan our porter, Adi. And finally we arrived at km8 where she can rest safely. Am so proud of her though. Kuat semangat walaupun baru umur 14 tahun.

Watching the sunrise at km8. Not so clear sebab awan dan kabus tebal. But I can see the ray of lights and that’s enough for me.

Leave her with our guide, I continued to another 700 meter to the lows peak. Am so glad cuaca adalah baik. Kalau hujan mesti sangat tak selesa dan sejuk. Angin pun tak kuat mana.. sesekali berangin dan banyak kabus but everything still under our reach. Sampai di lows peak around 7am.. cuaca dah cerah dan terang. Sejuk tu memang sejuk sampai kebas tangan walaupun dah pakai sarung tangan. Our team members ramai sampai sama-sama di puncak so acara bergambar adalah sangat rancak. Banner sampai dua tiga keluar. Kesian lah orang duk tunggu giliran nak ambil gambar. Some people say macam kelakar sebab signage bodoh tu semua berebut nak ambik gambar dan seksa diri. But for me, it’s a sign of achievement. Masing-masing punya pendapat.

Turun balik quite easy. But still have to watch the step. One thing I want to remind you guys, don’t you ever be overconfident walaupun korang memang terer. Sebab malang tak berbau. Cuai sesaat merana sepanjang hayat. Be careful all the time ya. Sampai di km8 sempat lagi our group buat photoshoot baju raya. Ada pakai baju melayu baju raya jubah baju kurung, dress pun ada. Semua sporting! Later lah aku share gambar dengan korang ya. It was fun! Sejuk gila tangan dan kaki dah kebas tapi demi photoshoot gagahkan diri jugak lah.

Tak lupa juga aku rakamkan pemandangan indah di atas gunung kinabalu ni. Subhanallah! MAHA SUCI ALLAH yang menciptakan alam ini dengan indah.

Then at 9am semua pakat pakat turun ke gunting Lagadan semula. Tolong abang Sham turun sebab dia gayat dan ada masalah sakit lutut. Perjalanan turun lebih mudah dari naik dan pemandangan yang sangat menarik juga dapat dilihat. dalam jam 10am sampai di gunting Lagadan dan mandi manda serta tukar baju. Buffet breakfast sampai jam 10.30am sahaja tapi ada a few members from our group da siap tapaukan dulu di laban rata rest house. Turun ke cafe sarapan pagi jam 11am. Makan makan dan berkongsi pengalaman mendaki tadi. Ada jugak our member group yang tak dapat sampai ke puncak. But it’s okay. Kesihatan lebih penting. Know your limit and your potential. Tak lari gunung dikejar.

By 12pm, we gathered at the heli pad outside of laban rata rest house before memulakan journey turun via timpohon gate. Ambik gambar dulu then we start untuk turun. From my previous record I take 1 jam 50 minit to turun. Tu pun dah cuba sedaya upaya follow pace porter. This time around just want to follow my own pace. Turun tak berhenti rest sebab nak cepat sampai. By 2.30pm da sampai di timpohon gate. Congratulations you are all the successful climbers!

Mission accomplished. I conquered mount kinabalu again for the third time. This time around I felt so much better than last year. I think when you do something to others and not about yourself, you gonna enjoy everything peacefully and that’s what I felt throughout this journey. It’s not about me anymore. It’s about Helping people, sharing the knowledge, don’t think about a negative things and there you go – I really enjoy this trip so much!

Congratulations to all of my friends yang dapat sampai ke puncak dengan jayanya. 4095.2 m, the highest mountain of Malaysia . Kepada yang tak berjaya, boleh cuba lagi tahun depan. tak lari gunung dikejar. Quite disappointed because my sister Ayang Ati can’t make it to the top but heath is much more important kan. Try again next time ya!

Thanks to all of my friends yang helping each other sepanjang waktu mendaki. Abang sham, tinagar, kak dila, mydy, hafizah, haiza, kak haida, ellis, puteh, fizi, izuan, zura, ziana, efah, kak bib, just to name a few. You guys are fun and sporting! To Mr. Jaya and madam Jayanthi, proud of your daughter vijay because she made it to the km8. Thanks to our malim gunung, Din, and our porter/guide hamidi, shahrul, Adi. We’ll see each other again. Thanks to the organiser Abdul Hamydy Abdul Hamid for the memorable trip .hope to see you guys again in another hiking trip!

Insya Allah.

*karang laporan mendaki gunung kinabalu ni di KKIA Terminal 2 sebab flight delayed. Dah 2 jam from 2 pm – 4pm.delayed. tak tahu lah jam berapa nak sampai KL ni.

— feeling accomplished with Habibah Sulaiman and 9 others at Mount Kinabalu(30 photos)

 

Kinabalu 2014
Jayanthi Reddy

June 19

Wonderful journey…………

I had a fascinating, adventures and non forgettable experience in KK. At first, I was quite reluctant to go for this trip, however I was feeling that it would be wonderful to be there with my whole family (except my little one). Thank you to Hamydy for the advice on the journey. I forced my whole family to go for training prior to the actual trip ( believe me just simple training such as walking 10 km per week or hiking Broga Hill alone is not enough)
On the 14/6/2014, we ( my husband Jaya Kumar and my two kids Vijaya Laxmi and Tana Laxmi ) went to the Kinabalu park, after we kept our luggage there, we went to Mesilau Nature park resort to stay a night before the adventures journey began. On the way we had an opportunity to visit Kundasang cow farm.
The next morning around 8 am, all of us were so excited to continue our journey. The first 1 km was so excited, all of us were together. As we progresses, we had to split following our own speed. My two daughters, was excellent…. They were very energetic. My husband and I had to go at our own speed. I thought at that moment, it is not easy at all ( only at 2 km). At 3 km, Tanalaxmi couldn’t carry her bag anymore. I have no other option than to carry it, eventhough the bag is only around 2kg, I felt like 10kg.
I tried my very best to carry it. It makes me to walk even slower.
Every 0.5km seems to be as though 10 km. Really….. It is not easy at all, even you go for regular training, maybe my knee is not strong enough to take this challenge…. However, I still continue…. At around 3.5 km, I lost my husband… Ops… What I meant was I couldn’t see his sight. I waited at the resting hut there. I saw some KTAR’s student who told me that my hubby was hurt.
I had to wait for him, I felt sorry for him because I pass my daughter’s bag to him just before the rest hut. We walk slowly to ensure no further damage to our knees.
the journey seems to be tougher and tougher….. We still try to walk but I realized that my steps are being slower…. My hubby was still with me that makes me the courage to continue the journey….. At around, 4.30 pm, Vijayalaxmi called us to inform that she already reach Labuan rata (3, 323.2 m). But, she told us that Tanalaxmi was not with her. We were panic…. Where is Tanalaxmi????Even, Vijayalaxmi was panic too. We were 2 km to Labuan rata, but deep in my heart I knew that we would not reach before 7 pm because the trail became tougher, the rocks were rough, uneven, to make thing worse it is raining…. We had to stop to wear rain cot. Along the way, I was keep on praying that she will be ok….
Thank god that at around 6pm, Vijayalaxmi called us to inform us that Tanalaxmi was ok.
We continue, walk and walk…. It seems to be never ending journey…..the 1.5 km was really challenging our physical and mental. Our water supply, finish at the last 0.5 km. I felt like giving up…. I even told my hubby that’s enough… I knew I still have to walk. In the dark (eventhough wearing head torch light), cold (raining heavily), heavy bag ( needs to carry extra loads) and very very rough trail, makes me as tough to cry…. But the God is there I believe, the jungle ranger came to help. Thank God, he had some water supply and he carried my bag. Believe me, even 0.5km is not easy…..We walk up and reach Labuan rata around 7.30 pm. My husband and I felt relieved to saw Hamydy and Hafiza there. They were waiting for us at the cafeteria… Thank god I reached at least 3,323.20m. Thank you to my hubby too because being together with me through out this tough journey…..
After dinner we went to our room, it is like domiciliary. Our family had a very small room with 2 double deckers. Tanalaxmi was fast asleep and Vijayalaxmi is still waiting for me. I told my hubby I will not go to the next 2 km…. Eventhough, I wish to continue but I don’t want to compromise my health. My husband understand it.
At 1 am, Vijayalaxmi and my husband wake up and got ready to continue their journey to the top. I knew Vijayalaxmi was a bit reluctant because, I can see from her eyes that she knew that her both parents are not too fit to continue…. But, I know she can do it. But I believed that God still be at our side when Azim Ashaary told us that he will take care of our little one. He had encourage Vijayalaxmi to continue her journey to the peak….
It is very cold and Vijayalaxmi was shivering eventhough she is wearing a thick clothing and gloves….. I am proud that she continue…… My hubby, Vijayalaxmi and the rest of the team walked up towards the mountain. I only pray that all of them will be ok….
At 8am, Vijayalami knock our door, she told me that she reached up with the help of Azim. Thank you Azim, that was great…… I kissed her because I am so proud of her. She was the first to reach the peak from my family… Well done… Bravo……
After we eat our breakfast, we walk down first knowing our limitation that we are quite slow. Again, Vijayalaxmi and Tanalaxmi walked very fast leaving us behind….
But, I was quite faithful to wait for my hubby… We reach down around 5 pm…

This journey taught me a lot and it became a life time experience to me and my family. Eventhough, I did not reach to the peak but I am still proud of myself ( did my level best) and my family ( to reach at least to Labuan rata together). Furthermore, I had to thank Hamydy to give us this wonderful opportunity to explore the God’s wonder with my whole family. Thank you Azim to actually be a role model for my kids and to teach them that reaching to the peak alone is not important but how you reach the peak is important ( by helping others to reach too). Hope that what you had instilled in her will remain. God may bless you for you good deed. Azim you are really a hero in our expedition for my family. Not forgetting, Koh who really helped my little one Tanalaxmi to carry her bag. You had been a heroin to Tanalaxmi, I am sure she will not forget you forever…..
Finally to anyone whom had helped my family and myself that I did not mention here, thank you very very much….. God may bless you all. My family and myself will always treasure the experiences and the good deeds. I felt I had achieved my objectives my reaching at least to Labuan rata with my family at this age….. I hope Vijayalaxmi will guide her two sisters Tanalaxmi and Yugalaxmi to reach the peak one day……. Thanks to everyone…….

— with Azim Ashaary and 8 others(10 photos)

Posted in Backpacker, Pendakian Gunung | Tagged: , , | 8 Comments »

Trip Yogyakarta Bromo 2014

Posted by hamydy on 29, June 2014

Yogjakarta Bromo 2014
Trip Yogyakarta Bromo 5H4M
Trip ini asalnya adalah dirancang untuk trip Bromo sahaja. Tetapi setelah ada promosi Air Asia yang ke Jogyakarta murah maka ramai pulak yang bertukar fikiran untuk turun ke jogyakarta sebelum ke Bromo. Trip yang dirancang sejak tahun 2013 lagi setelah pulang dari Mt Kinabalu.

Tiket pulang dari Surabaya telah dibeli terlebih dahulu dengan harga RM29.10 sehala pada 20/09/2013. Tiket tiket pergi kami blom beli ketika ini kerana masih mahal, Sekitar 24 Jan 2014 Promo Air Asia keluar lagi tetapi tiket ke Surabaya masih mahal dan kebetulan tiket ke Yogjakarta murah hanya RM112 sehala, jadi kami telah sepakat membeli tiket ke Yogjakarta.

Ada yang sempat beli tiket ke Yogjakarta pada 29 May 2014 dan ada yang telah beli tiket pada 30 May 2014 dan ada seorang iaitu Shukri telah beli tiket ke Surabaya pada 29 May 2014 beliau tidak mahu ke Yogjakarta kerana baru sahaja pergi sebelum ini. Total yang telah berjaya membeli tiket penerbangan adalah 14 orang namun pada hari berlepas seorang tidak dapat turut serta kerana ada urusan keluarga di saat akhir.

Akhirnya dapat juga saya siapkan entri ini setelah tertangguh 27 hari selepas pulang. Maaf kelewatan ini disebabkan sedikit bz dengan trip Mt Kinabalu yang berlangsung seminggu selepas pulang dari trip bromo. Harap pembaca dan peserta trip tidak kecewa dengan tulisan entri ini jika terdapat kekurangan maklumat kerana dah lama mungkin ada yang saya dah lupa atau terlupa untuk masukkan dalam entri ini.

Ok berbalik kepada trip saya seperti berikut

Hari Pertama – 29 May 2014
Penerbangan ke Yogjakarta melalui KLIA2 yang baru siap dibina. 6 orang berlepas jan 9.45am, 2 orang berlepas 4.20pm. Manakala seorang berlepas ke Surabaya jam 9.50pm. Perjalanan kami semua lancar dan tiada masalah.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Ketibaan kami 6 orang (Koh Siu Teen, Lidiah, Juliaty, Zaidan, Sahara dan saya)  di Airport Adi Sucipto Yogjakarta di sambut oleh ahli kelab Vespa yang telah saya tempah untuk membawa kami tour di hari pertama. Kami simpan beg di airport ( Titip Beg) sehingga jam 5.00pm dengan bayaran yang murah, tak ingat berapa, tapi masih murah la. Kami simpan beg di Airport keranan memandangkan Candi Prambanan dan Ratu Boko berdekatan dengan Airport jadi kami buatkan tentative kesana dahulu jadi tidak perlu membawa beg ketika menaiki vespa.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Vespa
Vespa ini saya tempah melalui kenalan saya di Yogjakarta, Teman saya juga merupakan presiden kelab vespa dan juga pelukis Airbrush terkenal di Yogjakarta, namanya Mas Wiwid dan Uchee. Sebanyak 6 buah Vespa dan sebuah Scuter yang jemput kami. Cikgu Zaidan dan isterinya Sahara menaiki Skuter yang dipandu sendiri oleh Cikgu Zaidan, manakala yang lain jadi pembonceng sahaja. Harga sewa Vespa ini 100ribu satu vespa sudah termasuk petrol, Cuma tidak termasuk makan dan minum drivernya sahaja. Aktiviti ini adalah sampingan kelab vespa ini bagi membawa tetamu disamping dapat menghidupkan suasana vespa ini.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Candi Prambanan
Setelah simpan beg kami bergerak ke Candi Prambanan. Perjalanan Cuma mengambil masa sekitar 10minit sahaja. Sampai di Candi Prambanan kami telah membeli tiket Pakej Prambanan – Ratu Boko dengan harga Rp45 ribu. Jika beli satu-satu lebih mahal iaitu kalau tak silap Rp30 ribu untuk satu candi. So kalau pakej 2 candi Cuma Rp45 ribu lebih jimat dan gratis transport, tapi kami tak ambil transport sebab sudah ada vespa.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Kawasan luar candi Prambanan ni besar jugak seperti taman tapi kawasan candi tidak la berapa besar, Sampai sahaja kami diwajibkan memakai kain sarung yang diikat pada pinggang sebagai adat memasuki candi. Candi Prambanan ini memang cantik walaupun hanya sebahagian sahaja yang berjaya di bina semula dan diselamatkan. Semasa lawatan kami kerja2 baik pulih masih dijalankan. Kami menghabiskan masa selama lebih kurang satu jam bergambar dan melawat setiap satu candi Prambanan. Seterusnya kami bergerak pula ke Candi Ratu Boko.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Candi Ratu Boko
Candi ini terletak tidak jauh dari candi Prambanan dalam 10minit jugak perjalanan, ia terletak di atas bukit. Dikawasan entrance candi ini kita boleh rehat minum di restoran yang memberikan pemandangan Gunung Merapi. Kami menaiki sedikit anak tangga menuju ke candi Ratu Boko. Candi ini hanya tinggal pintu gerbang sahaja, selebihnya sudah runtuh dan tiada lagi. Namun kebiasananya ia menjadi tempat tumpuan untuk fotografer merakam sunset membelakangkan pintu gerbang Ratu Boko ini.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Nasi Gudeg
Setelah bersiar-siar menikmati pemandangan di Ratu Boko kami bertolak ke Bandar Yogjakarta sebelum itu kami singgah ambil beg di airport terlebih dahulu. Kami menginap di jalan berhampiran dengan jalan Malioboro yang terkenal. Sebelum ke hotel kami singgah makan malam di kawasan makanan terkenal di yogjakarta iaitu Nasi Gudeg di jalan Wijilan. Di lorong ni banyak rumah makan nasi gudeg yang terkenal dan sedap-sedap dan selesa, anda perlu pilih sahaja. Teman Yogjakarta saya mencadangkan rumah makan Nasi Gudeg Yu Djum, Rumah makan ini selesa dan ada free wifi. Makanan nasi gudeg ini memang sedap bergantung menu yang kita pilih. Kami 14orang termasuk driver vespa makan Cuma Rp294,800 ribu sahaja, murah tu. Setelah makan kami berangkat ke Hotel. Lagi 2 orang peserta rombongan yang flight 4.20pm iaitu Hilal dan Hermi sampai terus mereka ke hotel dan siap jalan2 di jalan Malioboro.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Family Homestay
Memandangkan kebanyakkan hotel online booking di agoda dan booking.com banyak yang habis bagi hotel buget maka saya minta teman saya bookingkan hotel family Homestay yang terletak di Jalan Sosrowijalan. Jalan ni sebelah sahaja dengan jalan Malioboro. Harga satu kamar untuk satu malam Rp350 ribu termasuk sarapan.Banyak lagi hotel yang murah dan buget tetapi kebetulan tarikh tersebut banyak yang habis dan jika ada pun bilangan bilik agak terhad. Hotel ini pun selesa dan ada free wifi. Kawan-kawan berjalan kaki sahaja ke Jalan Malioboro untuk shoping.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Limanam Airbrush Studio
Setelah berehat dan segarkan diri dengan mandi saya dan beberapa kawan dijemput ke Studio Airbrush Mas Wiwid. Disini kami dapat lihat hasil kerja beliau seperti lukisan dan juga Airbrush pada vespa. Hasil seni beliau memang menarik dan halus. Beliau sudah menempa nama di Yogjakarta dan juga di Indonesia. Saya dipelawa untuk bermalam di rumah beliau malam itu sambil berkongsi ilmu tentang seni.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Hari Kedua – 30 May 2014
Setelah sarapan kami bersiap sedia untuk tour, saya telah menempah sebuah Mini Bus yang memuatkan 12 orang untuk ke Taman sari, Kraton dan ke Candi Borobudur. Dari syarikat Aditya Transport (www.sewamobilyogyakarta.net, erwan_41@yahoo.com). Setelah mini bus sampai kami bergerak ke Stasiun Keretapi untuk print Tiket yang telah di Booking. Tiket Keretapi boleh di beli secara online di http://www.kereta-api.co.id tetapi saya minta Teman saya Pak Emanuel untuk belikan tiket ini supaya kami semua dapat seat satu gerabak dan berdekatan. Kalau online hanya boleh 4 seat sekali transaksi so kalau lebih dari empat kena buat 2 -3 kali. So setelah teman saya beli dia Cuma email No Booking pada saya. So di Stasiun saya just bagi no booking dan seterusnya tiket di cetak oleh petugas. Setelah semua tiket saya dapat baru lega untuk tour. Kami pergi ke Istana Kraton dan ke Taman Sari.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Istana Karaton
Tiket masuk ke Istana Karaton Rp 12.500. Kawasan istana ini besar dan kita dapat mempelajari tentang sejarah dan asal usul kerajaan Karaton dan kenapa ia dipanggil daerah istimewa. Yogjakarta ini merupakan wilayah yang di takbir sendiri oleh kesultanan Karaton dimana Gabenor yogjakarta adalah dari keturunan Sultan karaton.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Taman Sari
Seterusnya kami ke Taman Sari. Tiket yang dikenakan kalau tak silap saya Rp10 ribu. Taman Sari ini dulunya merupakan tempai mandian raja-raja Karaton bersama dayang2 yang terpilih. Memang cantik Taman Sari ini, di taman sari ini ini akan ada pemandu pelancong yang akan mengiringi kita sepanjang lawatan, beliau akan tolong jadi jurufoto dan juga menceritakan sejarah, susah kita nak elak jadi kami bayar sahaja upahnya Cuma Rp50 ribu. Setelah puas bergambar kami dan berpusing-pusing kami bergerak ke Airport kerana lagi 4 orang teman baru sampai di Airport.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Candi Borobudur
Setelah menjemput 4 orang lagi teman (Fadhilah, Azurahani, Nini dan Awaluddin) di Airport kami sekarang sudah 12 orang semuanya. Candi Borobudur berada diluar kota jadi perjalanan memang jauh sekitar 2 jam perjalanan melalui jalan dalam (jalan Kampung) untuk mengelakkan macet. Kami sampai sekitar 3.45pm. Kami beli tiket dengan agen travel yang kami sewa van. Harga sama saja cuma agen tu beli murah sikit dan jual harga standard pada kami. Kalau beli di kaunter pun boleh juga. Kekadang supir van ckp kena beli awal takut habis, sebenarnya tak habis pun tiket tu kerana pintu Borobudur ditutup jam 5.00pm, so selagi belum jam 5.00pm boleh jer masuk tak perlu risau kehabisan tiket. Tapi tak apa la harga sama jer. Bagi pelawat internasional masuk ikut pintu utama khusus untuk international dan dapat free minum kopi. Sebelum masuk setiap pelawat diberikan kain untuk di ikat pada pinggang sebagai adat masuk ke candi. Setelah selesai minum kopi kami mula masuk ke Candi Borobudur. Memang besar candi ini dan ramai yang datang. Setelah pusing2 dan bergambar kami pun keluar. Keluar sahaja di pintu pagar sudah ada penjaja yang menunggu untuk mencuba nasib memujuk kami beli. Jika anda tidak mahu beli Cuma senyum dan cakap ngak mau dan berlalu pergi. Itu sahaja tak perlu banyak cakap. Tapi jika anda ingin membeli anda boleh dapat harga yang murah bila menawar. Seterusnya kami pulang semula ke bandar Yogjakarta ke Hotel Family Homestay.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Jalan Malioboro
Setelah pulang ke Hotel untuk mandi dan bersihkan diri kami semua keluar ke Jalan Malioboro untuk cari makan dan juga shooping. Group berpecah kepada 3 kumpulan. Masing-masing dengan agenda tersendiri. Kami mencuba makan di warung tepi jalan dan mencuba masakan tempatan. Harga murah dan sedap jugak. Ada menu Burung Dara, ini bukan ayam sebaliknya adalah burung merpati. Selepas makan kami mula shooping dan juga window shooping. Di sepanjang jalan Malioboro ini anda akan terlihat kumpulan musik yang mencari wang sebagai pemuzik jalanan. Terdapat beberapa kumpulan musik yang menggunakan Anglung sebagai alat muzik utama. Melodi dan irama dari anglung ini memang menarik dan sedap didengar. Habis satu lagu ada ahlinya akan meminta bayaran ikhlas dari pengunjung yang menonton persembahan mereka. Sepanjang jalan ini terdapat pelbagai kedai dan gerai yang menjual cenderahati seperti tshirt jogya, terdapat juga Mall Matahari. Ada yang buka lewat malam dan ada bahagian yang buka sampai lewat pagi. Tapi rata-rata shop lot tutup sekitar jam 10malam.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Di Surabaya
Sementara kami ke ke Taman Sari dan juga ke Candi Borobudur salah seorang peserta yang turun Surabaya iaitu Shukri telah tour ke Malang. Beliau melawat kebun epal, Candi Singosari dan juga air terjun Coban Rondo yang telah saya uruskan dengan teman saya di Surabaya.

Hari Ketiga – 31 May 2014
Sekitar jam 6.00am kami dah siap bertolak ke Stasiun Keretapi. Dari hotel kami ke Stasiun sekitar cuma 5 minit sahaja berjalan kaki melalui lorong depan hotel yang melalui celah2 rumah penduduk. Tiket keretapi jam 7.25am jadi kami kena masuk 30minit awal. jadi kami mencari sarapan terlebih dahulu di gerai-gerai dihadapan statiun keretapi.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Stasiun Keretapi
Kami menaiki keretapi Ekpress Sancaka di Stasiun Tugu (Yogyakarta). Keretapi Ekpress Sancaka ini merupakan ekpress Jogyakarta – Surabaya (Gubeng). Saya menempah seat Eksekutif yang berharga total Rp225000 dah termasuk caj-caj. Seat kami selesa dan luas. Disetiap seat ada tempat soket pengecaj, apa lagi semua pakat caj handphone, camera dan powerbank. Seat kami boleh di pusing 180 darjah samaada menghadap hadapan atau belakang. Memandangkan belakang kami ada TV yang sedang memainkan movie yang bagus maka kami memusing seat ke belakang supaya senang menonton.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Perjalanan menaiki keretapi ini juga menarik dapat melihat pemandangan kampung dan alam sepanjang perjalanan. Terima kasih kepada Cikgu Zaidan yang telah mencadangkan perjalanan siang hari yang asalnya dicadangkan perjalanan malam untuk jimat hotel 1 malam.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Boring-boring kami lepak di cafe gerabak untuk minum dan makan. Makanan juga sedap dan ada terdapat beberapa variaty termasuk makanan western. Selain itu tandas juga selesa untuk digunakan. Khidmat pelayan dan petugas gerabak memang mesra. Pastikan anda simpan tiket untuk diperiksa.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Surabaya Gubeng
Kami sampai di statiun Surabaya Gubeng sekitar jam 1.00pm. Sampai sahaja teman saya Pak Emmanuel telah sedia menunggu kami dengan MIni Bus bersama salah seorang peserta iaitu Shukri yang datang melalui Surabaya sebelum ini.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Kami teruskan perjalanan ke Bromo, sebelum itu kami singgah di Masjid Nasional Al-Akbar Surabaya untuk bersolat. Kami singgah makan tengahari sekitar jam 5.00pm di Rumah Makan Sedarum Asli yang terletak pertengahan jalan diantara Surabaya dan Bromo. Kami makan tengahari lambat kerana masing2 sudah makan semasa di dalam gerabak keretapi. Selepas makan kami meneruskan lagi perjalanan.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Bromo
Kami sampai di hotel Bromo Permai sekitar 7.00pm, Selepas turunkan barang dan cek in bilik kami keluar untuk minum dan makan di gerai sebelah hotel Bromo Permai. Hotel Bromo Permai ini menjadi pilihan kerana hotel ini berada di tebing kawah dengan memberikan pemandangan gunung Bromo dan Gunung Batuk. So memang cantik, tambahan lagi perjalanan untuk melihat matahari terbit ke puncak penanjakan adalah bermula disini. Hotel ini menjadi pilihan ramai dan sering penuh, oleh itu kena tempah awal. Terdapat juga chalet-chalet murah yang berdekatan dengan Hotel Bromo Permai, boleh juga kalau nak tempah supaya lebih buget dan murah, tapi pada saya kita datang jauh2 ni sekurang2nya ambil la Hotel Bromo Permai yang lebih selesa dan indah dengan pemandangan yang cantik.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Shoping
kedai bersebelahan Hotel Bromo Permai ini yang menjadi rekomendasi ramai orang adalah kedai Edelwish, sebelum ini ada papantanda besar kedai ini didepan nya, tapi kali ini tiada pulak, tapi kedai ini satu jer kat sebelah Hotel so anda tak mungkin tersilap la. Kedai ini menjual Tshirt Bromo dan Semeru yangan harga yang lebih berbatutan berbanding dengan penjual yang anda jumpa di gunung bromo dan juga di puncak penanjakan, so baiknya anda boleh beli sini dan cuba tawar menawar, kualiti juga baik. selain tshirt juga ada jual sarung tangan, penutup kepala dan juga mask.

setelah habis shoping kami pulang kehotel untuk tidur beberapa jam kerana jam 1.00am sudah kena bangun.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Hari Keempat – 1 Jun 2014
Seawal 1.00am kami dah bangun mandi dan siapkan diri untuk ke Puncak penanjakan. Keperluan yang perlu dibawa iala glave, mask dan baju sejuk tak lupa juga botol air untuk hilangkan dahaga.

Puncak Penanjakan
Setelah semuanya bersedia kami berkumpul di hadapan Hotel Bromo Permai dimana Jip2 yang membawa kami sudah siap sedia menunggu. Saya menempah 3 buah Jip yang bertutup, Jip bertutup ini lebih selesa sedikit berbanding Jip yang terbuka… selesa dari segi habuk ketika merentasi padang pasir. Satu Jip kami naik 5 Orang so total 15 orang termasuk 2 orang iaitu Pak Emannuel dan anaknya Yoga. Kami mula bergerak sekitar 2.30am.

Perjalanan ke Puncak Penanjakan memang mencabar kerana jalannya berliku2, tapi setakat ini selamat. Perlu bergerak awal supaya menjadi antara pengunjung yang pertama sampai kerana masalah parking.. kalau lambat sampai parking dah berbaris kebawah dan kita perlu berjalan kaki mendaki ke puncak. Alhamdulillah kami antara yang awal sampai jadi Jip-jip kami dapat parking di atas jadi kami cuma jalan kaki sedikit sahaja sampai ke menara Puncak Penanjakan.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Sampai di Menara Pak Emannuel menyuruh kami ambil tempat di hadapan sekali dan tunggu disitu jangan bergerak kerana orang makin ramai datang. Kami tiba sekitar 4.00am dan duduk di hadapan sekali. Memang berbaloi duduk dihadapan sekali kerana sekitar jam 6.00am kami semua bersorak melihat matahari terbit yang sangat indah dan cantik. Sekali pandang kebelakang ….padatnya orang. Semua tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar matahari terbit. Terdapat ruang solat yang terletak di kawasan menara tetapi padat jugak orang. Jadi ada yang membawa botol air untuk berwuduk.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Sekitar jam 7.00am pengunjung sudah beransur turun dari menara Penanjakkan untuk menuju ke Gunung Bromo. Sebenarnya aktiviti di Puncak Penanjakkkan ini cuma sekejap sahaja kerana kemuncaknya adalah untuk lihat matahari terbit.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Minum Teh Panas
Kami juga mula bergerak turun ke Jip, sebelum itu kami singgah di gerai2 yang terdapat sepanjang jalan menuju ke menara untuk minum teh dan kopi. Memang rasa seronok dapat minum minuman panas sejuk2 ini, ada yang tidak melepaskan peluang makan meggi segera yang terasa enak panas2 ketika dalam suasana sejuk… :D. Selain itu pisang goreng panas dan juga jagung bakar juga antara yang sering di makan pengunjung. Mungkin anda berkata ala kat Malaysia pun ada bila2 boleh makan. Tapi yang pennting dan penuh kenangan adalah suasana kita mencuba makanan tersebut di puncak Penanjakan yang sejuk…pengalaman ini bukan selalu kita dapat so nasihat saya ..cuba la jangan tak cuba. Macam tiada kenangan pula jika anda cuma naik ke Penanjakan lihat matahari terbit selepas tu terus turun ke bromo…rugi kan.. Selai gerai makan terdapat juga gerai2 yang menjual cenderamata seperti Tshirt dan juga oleh-oleh.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Gunung Bromo
Sekitar 9.30am kami tiba di padang pasir tempat Jip-jip Parking. Sampai sahaja sudah ada tuan-tuan kuda yang datang ofer kuda padi untuk dinaiki untuk ke tangga Gunung Berapi Bromo. Pada pendapat saya anda perlu atau wajib naik kuda ini bagi merasai pengalamannya.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Jadi saya cadangkan supaya anda naik kuda untuk pergi ke Tangga Bromo kerana ia ada sedikit menaiki bukit dan agak penat sedikit bagi yang tidak pernah buat senaman dan lebih cepat jika naik kuda masa mendaki. Bayar kuda sehala sahaja iaitu perjalanan pergi, bila balik jangan ambil kuda sebaliknya anda jalan kaki turun ke Parking JIP supaya anda boleh merakam gambar2 yang indah. Jangan terlepas ambil foto ukiran wajah pada batu yang dibuat oleh penduduk tempatan..ramai orang terlepas foto ini.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Di puncak Bromo kami dapat lihat kepulan asap yang keluar dari lubang. Gunung Bromo masih Aktif dan telah meletus tahun Lepas memuntahkan pasir dan batu. Ia tidak lagi memuntahkan larva. Jadi ada masanya juga ia di tutup jika tidak selamat.

Sarapan Pagi
Seterusnya kami pulang ke Hotel untuk sarapan pagi sekitar 10.00am. Sarapan ini disediakan oleh pihak hotel. Makanan juga sedap dan mengenyangkan kami. Selepas pulang ke bilik kami mandi dan bersiap-siap untuk cek out jam 1.00pm . Sekitar jam 2.00pm kami bertolak keluar dari Hotel Bromo Permai.

Air Terjun Madakaripura
Kami tiba di Air terjun Madakaripura sekitar jam 3.15pm. Kami siap-siap dengan pakaian kerana perjalanan ke air terjun akan membuatkan kita basah. Keperluan yang perlu adalah Baju Hujan dan Beg Waterprof untuk simpan camera. Sampai sahaja kami telah didatangai oleh penduduk kampung yang mendakwa mereka adalah guide. Sebenarnya kalau orang tempatan yang nak ke air terjun tidak perlu pun guna pengiring atau guide kerana perjalanannya senang sahaja. Tapi disebabkan mereka tahu kita orang luar ( Luar Negara) maka mereka mendesak untuk mengambil guide. Dalam hal begini saya biarkan teman saya Pak Emannual untuk uruskan, so bila didatangi oleh guide kampung saya minta dia bercapap dengan teman saya Pak Emannuel. Pada mulanya Pak Emannuel cuma menyuruh anaknya sahaja yang jadi pengiring kami, tetapi tidak diterima oleh mereka akhirnya kami terpaksa akur, akhirnya 2 orang pengiring (guide) telah mengikut rombongan kami. Meraka cuba membantu peserta melintas sungai dan sebagainya. Kalau datang berkumpulan biarkan ketua kumpulan yang deal harga, biasanya dia akan minta Rp50ribu-Rp100ribu untuk seorang guide..so kena tawar menawar.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Perjalanan ke air terjun pada mulanya perlu melintasi 2-3 sungai kecil, dan kemudiannya akan melalui dibawah titisan air terjun seperti hujan semasa melalui lereng. Baju memang basah tapi semua peserta seperti enjoy dan suka saja basah :D. Perjalanan mengambil masa sekitar 30 minit bermula dari pintu masuk.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Air terjun Madakaripura ini mengikut sejarah dan dongeng adalah tempat bersemayam Patih Gajah Mada. Terdapat sebuat gua di air terjun ini yang dikatakan beliau dikuburkan disitu. Menurut dongeng dengan dikuburkan jasad beliau disitu beliau kekal hidup dalam bentuk alam ghaib. Ir terjun ini memang cantik dan tak rugi kalau kita melawatnya sekiranya ke Gunung Bromo atau Semeru.

Seterusnya setelah selesai kami menukar pakaian di tandas dan bilik mandi yang disediakan, terdapat juga ruang solat disediakan di pintu masuk. Di pintu masuk anda jangan ketinggalan bergambar dengan patung yang dikatakan Patih Gajah Mada. Selepas itu boleh la memanaskan badan dengan mencuba makan Bakso Daging panas dan pedas di gerai2 yang terdapat disitu. Seterusnya kami bergerak ke Surabaya.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Dalam perjalanan pulang kami singgah makan malam di Rumah makan Cafe Tahu. Lain dari yang lain kali ini kami mencuba masakan ini. Rumah makan ini memang khusus menunya semuanya berasaskan TAHU. Tapi ada juga menu lain seperti ayam daging dan juka ikan. Saya mencuba Ikan Gurami Salai, sedap jugak disamping menu2 sampingan yang berasas tauhu.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Pusat Kulit Tanggulangin
Pertengahan jalan hendak sampai ke bandar Surabaya kami singgah di Pusat Kulit Tanggulangin di Sebuah Shop Lot Besar 2 tingkat, Nama kedai ini adalah Permata Tanggulangin. Kedai ini merupakan kedai yang terbesar disini. Dalam kedai ini banyak barangan kulit tempatan dan juga import yang ditawarkan dengan harga murah. Memang rambang mata la kalau masuk kat sini. Kami sampai sekitar 8.00pm so tak banyak masa nak shoping sebab kedai tutup sekitar jam 9.00pm. Kedai Permata Tanggulangin ni memang terkenal ramai orang Malaysia singgah di kedai ini dan juga di kawasan ini untuk membeli barangan Kulit.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Hotel BEKIZAAR Surabaya
Di Surabaya kami menginap di Hotel Bekizaar. Hotel ini memang bagus lokasinya kerana bersebelahan MacDonal dan berhadapan dengan Mall Besar yang ada Gedung Matahari didalamnya. Malamnya kami semua tidak keluar kerana masing-masing telah letih, cuma beberapa orang sahaja yang kuar minum malam di MCD.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Hari Kelima – 2 Jun 2014
Hotel ini menyediakan sarapan pagi. Kami pesan dari bilik sahaja dan sarapan pagi di hantar ke bilik. Sarapan pagi yang dihantar ke bilik adalah nasi goreng. anda boleh memilih jenis menu nasi goreng. Selain itu anda boleh juga makan di Cafenya yang lebih variaty makanannya. Hotel ini memang selesa dan aman dan free wifi.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Sekitar jam 9.00am semuanya telah siap sedia untuk keluar shooping. Kami membahagikan group kepada 2 kumpulan ada yang hendak shooping barangan Outdoor dan ada yang hendak shooping barangan telekung dan kain. Jadi antara lokasi shooping yang kami pergi adalah Butik Eiger, Mall Jembatan Merah Plaza, Butik MIROTA untuk barangan Craf.
Yogjakarta Bromo 2014 Yogjakarta Bromo 2014
Seterusnya sekitar jam 3.00pm kami semua berangkat ke Airport untuk pulang ke Malaysia. En Shukri pulang lebih awal kerana flight nya sekitar jam 12.ootengahari.
Yogjakarta Bromo 2014
Akhir sekali saya ucapkan ribuan terima kasih kepada semua peserta yang juga merupakan teman2 saya yang telah turut serta dalam Trip kali ini. Sekiranya ada salah dan silap dan kekurangan harap di Maafkan, saya cuba perbaiki di trip yang akan datang.

terima kasih juga kepada teman2 yang telah memberikan gambar2 yang menarik sepanjang trip ini. Semoga berjumpa lagi di trip yang akan datang.

Maaf tak dapat nak masuk banyak pic… kerana ini pun dah banyak…so saya masukkan beberapa pic untuk mewakili setiap cerita dalam entri ini.

Sekian

Ringkasan Perbelanjaan
A. Pakej Bromo RM400 3H2M all in
– Hotel Bromo Permai, JIP, Tiket Masuk
– Air Terjun Madakaripura + Tiket masuk dan guide
– Lawatan ke Pusat Kulit Tanggulangin
– Hotel Bekizaar Surabaya
– Tour Shoping Mirota, Jembatan Merah, Eiger
– Pickup dan airport Transfer
– Transport Mini Bus sepanjang 3H2M

B. Pakej Yogjakarta
– Rp100ribu/Vespa – Sewa Vespa ke candi Prambanan dan Ratu Boko 6 Vespa 1 Scuter
– Rm120/night – Hotel Family Homestay 2 malam
– Rp1.5juta Minibus -Transport tour ke Taman sari, Istana Kraton dan Candi Borobudur
– Rp200ribu/tiket – Tiket Keretapi Ekpress Sancaka
– Rp230ribu/tiket – Tiket Masuk Candi Borobudur
– Rp12,500/tiket – Tiket Masuk Istana Karaton
– Rp10,000/tiket – Tiket Masuk Taman Sari
– Rp45,000/tiket – Tiket Masuk Prambanan + Ratu Boko (Pakej)

** Perbelanjaan di Yogjakarta berbeza-beza kerana ada yang tiba 29 May dan ada yang tiba 30 May.

C. Lain-Lain
– Airport Tax Surabaya – Rp200ribu

Line Up
1. Abd Hamydy Abd Hamid
2. Awaludin Bin Ahmad
3. Koh Siu Teen
4. Mohd Hilal Bin Mohammed Marsan
5. Mohd Zaidan B Mohd Nor
6. Sahara Bt Abdul Razak
7. Azurahani Ab Aziz
8. Juliati Huberlus Ola.
9. Lidiah Kondorid
10. Mohd Shukri Daud
11. Esah Nini Tajuddin
12. Norfadhilah maarif
13. Mohd Hermi bin Osman

14. Mazlina Bt Othman – Last minit tak dapat ikut

Ringkasan Tentative

Khamis – Hari Pertama – 31 May 2014
07.00am – Berkumpul di Airport
09.45am – Berlepas ke Yogjakarta – 6 Orang
11.20am – Tiba di Yogjakarta Airport (Waktu Indonesia)
12.01pm – Solat dan simpan beg di Airport
01.00pm – Mula bergerak ke Candi Prambanan dan Candi Ratu Boko dengan Vespa
04.20pm – Hilal dan Hermi baru tiba di Airport Yogjakarta dan terus ke Hotel
07.00pm – Makan Malam Nasi Gudeq di Jln Wijilan
09.00pm – Cek in Hotel
10.00pm – Studio Limanam Jogya Airbrush, ada yang ke Jlm Malioboro

Jumaat – Hari Kedua – 31 May 2014
07.00am – Sarapan pagi disediakan Hotel
08.00am – Stasiun Keretapi Tugu – Print Tiket
09.00am – Lawatan ke Istana Kraton dan juga Taman Sari
12.30pm – Ke airport jemput lagi 4 orang
01.00pm – Bertolak ke Candi Borobudur
03.00pm – Tiba di Candi Borobudur
06.00pm – Bergerak pulang ke Yogjakarta melintasi Candi Mendut
09.00pm – Tiba di Hotel Family Homstay rehat dan mandi
09.30pm – Kuar makan malam dan jalan2 di Jalan Malioboro

Sabtu – Hari Ketiga – 31 May 2014
06.00am – Ke Stasiun dan sarapan
07.00am – Boarding ke Keretapi
07.25am – Bergerak ke Surabaya
12.00pm – Tiba di Stesen Gubeng Surabaya
01.00pm – Singgah di Masjid Nasional Al-Akbar
05.00pm – singgah Makan di rumah Makan Sedarum Asri
07.00pm – Tiba di Hotel Bromo Permai
08.00pm – Kuar makan dan shooping di kedai edelwish

Ahad – Hari Keempat – 1 Jun 2014
01.00am – Bersiap sedia dan berkumpul
02.30am – Mula mendaki menaiki jip 4WD ke puncak Gunung Penanjakan
06.00am – Dijangka sunrise dan menikmati view
07.00am – Sarapan di gerai gunung Penanjakan
08.00am – Bertolak ke Gunung Bromo..rentas padang pasir, menaiki kuda, anak tangga
10.00am – Bertolak ke hotel dan sarapan
12.00pm – Cek out dan bertolak ke Surabaya
03.15pm – Singgah di Air terjun Mandakaripura – tempat bersemayam Patih Gajah Mada
06.00pm – Singgah makan di Cafe Tahu
08.00pm – singgah di Pusat Kulit Permata Tanggulangin
10.00pm – Tiba di surabaya cek in hotel Bekizaar
11.00pm – Minum malam di MCD

Isnin – Hari Kelima – 2 jun 2014
07.00am – Sarapan di Bilik
09.00am – Aktiviti bebas shoping di Jembatan Merah Plaza
12.00pm – Shoping di kedai kraf MIROTA, shoping Outdoor Eiger dan Jembatan Merah
03.00pm – Bergerak ke Airport
04.10pm – Berlepas ke KL (Cikgu Zaidan dan Isteri)
05.55pm – Berlepas ke KL

Info Tambahan
Sewa Mobil di Yogjakarta
http://www.jogjarentalmobil.co.id – 62819 04040499
http://www.sewamobilyogyakarta.neterwan_41@yahoo.com – ini yg saya guna
– Maya Trans – 62 87739237234

Bekizaar Business Hotel jln Basuki Rahmat Surabaya
http://www.bekizaarhotel.com – 6231 5312296

Family Homestay – Yogjakarta
– Jln Sosrowijayan – 62 274 515010

Rumah Makan Nasi Gudeg Yu Djum – Yogjakarta
– Jln Wijilan No 167 – 62 274 786 0204

Posted in Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , , , , , , , , , , , | 5 Comments »

Bukit Kutu 2014

Posted by hamydy on 12, May 2014

Bukit Kutu
Bukit Kutu
Trip Day Pack ke Bukit Kutu ini saya join event Group BAT (Boarderles Atventure Team) . Kelab outdoor BAT. Trip yang di uruskan oleh Cik Diana dan groupnya berjalan lancar dan baik. Lead pendakian di ketuai oleh Aidil dan Sweeper pula oleh Azman dan runner oleh Rizal. Team BAT cuma mengenakan bayaran RM5 seorang untuk luch dan pengurusan. Trip yang santai ini memang menarik. Trip di sertai seramai 23 orang dari pelbagai latarbelakang. Tahniah kepada Team BAT kerana penganjuran trip yang baik ini.

“Gunung Kutu juga dikenali sebagai Bukit Kutu, kedudukannya berada dalam daerah Hulu Selangor iaitu di Kuala Kubu Baru yang terletak berhampiran Kampung Pertak, Selangor, Malaysia. Bukit Kutu atau dahulunya dikenali sebagai Trecher’s Hill yang terletak pada ketinggian 3456 kaki atau 1090 meter daripada aras laut. Dahulunya ketika zaman kolonial British puncak Bukit Kutu adalah stesen pemantauan tentera British. Namun ia terbengkalai setelah dibom oleh tentera Jepun ketika Perang Dunia Kedua. Perjalanan atau pendakian untuk sampai ke puncak Bukit Kutu mengambil masa lebih kurang kira-kira empat jam perjalanan yang bermula melalui kawasan perkampungan orang Asli peretak penempatan baharu Kampung Orang Asli Simpang, tidak jauh dari Empangan Hulu Selangor.  Perjalanan ke Bukit Kutu agak mudah pada permulaannya, tetapi selepas melintasi dua buah jambatan besi, kesukaran mula dirasai. Terdapat juga dua buah gua yang dikenali sebagai Gua Air dan Gua Kambing Bukit Kutu juga banyak menyimpan seribu satu khazanah alam semulajadi yang belum diterokai.Bukit kutu ini juga adalah merupakan tempat peranginan bangsawan-bangsawan British suatu ketika dahulu. Sumber http://ms.wikipedia.org/wiki/Gunung_Kutu”

Sejarah Bukit KUTU
“Bukit Kutu juga dikenali sebagai Bukit Treacher apabila William Hood Treacher menemui tempat ini pada tahun 1893 (New Straits Times 2003). Sir WH Treacher, K.C.M.G. berkhidmat sebagai Residen British di Selangor dari 1892 hingga 1896.
-sumber : http://www.jimmychew.com/Places/Remembering-Bukit-Kutu/

Banglo di puncak Bukit Kutu dipercayai dibina pada 1894 apabila tender untuk mendirikannya dikeluarkan pada 21 Mei 1894. Ini bermakna banglo tersebut sudahpun berusia 119 tahun. Tinjauan S2 di puncak Bukit Kutu pada 25 Ogos 2013 lalu mendapati runtuhan banglo termasuk dinding, cerobong asap, perigi dan tangga masih ada.- Artikel Penuh: http://202.190.126.82/utusan/Laporan_Khas/20130921/lk_02/Upah-pikul-tandu-RM5-seorang © Utusan Melayu (M) Bhd”
Bukit Kutu Bukit Kutu
Berbalik pada trip saya. Kami semua berkumpul di Exit Tol Tanjung Malim pada jam 6.00am. Selesai solat subuh di Tol kami betolak ke Pekan Kuala Kubu Baru. Kami singgah sarapan di Restoran Mamak Fazlina Maju sambil urusetia melaporkan pendakian di Balai Polis. Selesai Sarapan satu taklimat ringkas diberikan oleh Aidil di kawasan Parking. Setelah itu baru kami bertolak ke Kg Pertak untuk ke Bukit Kutu.

Kami bergerak sehingga penghujung jalan yang ada jambatan besi. Disini Parking kereta agak terhad, jadi perlu susun kereta cantik2, Selain yang mendaki ada juga yang datang bercamping dan berkelah di kawasan sungai ini.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Pada jam 8.35am kami semua sudah siap sedia untuk naik. Satu taklimat ringkas diberikan sekali lagi oleh Aidil sebelum sesi pemanasan badan dan bacaan doa.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Perjalanan diawal pendakian tidak susah cuma mendatar sahaja dengan melalui 3 buah sungai, Sungai pertama dan kedua melalui 2 buah jambatan Besi. Jambatan Besi yang pertama masih kukuh dan boleh digunakan Manakala jambatan besi kedua telah roboh dan masih boleh boleh melintas dengan berhati-hati. Setelah 25minit berjalan melepasi jambatan kedua ini kita akan berjalan mendatar di laluan yang luas sehingga jumpa sungai ke tiga yang perlu direntasi. Jadi kat sini perlu buka kasut la jika tidak mahu basah. Kecuali yang pakai sander atau kasut getah adidas kampung :D.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Setelah merentasi sungai ini maka laluan makin sempit dan melalui kawasan hutan. Kita juga akan jumpa sungai kecil jika air tak banyak boleh melangkah sahaja kalau tak kena merentas jugak jika air banyak. Setelah jumpa sungai kecil ini barulah cabaran bermula. Trek mula menaik sehingga 45 darjah. Kesemputan mula terasa bagi yang beginer :D. Dilaluan ini anda akan jumpa satu pokok besar yang sangat berakar. Memang banyak akar dan anda perlu berjalan dan melangkah secara berhati2 untuk mengelakkan kaki terseliuh.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Penanda Cekpoint pun sudah tidak kelihatan. So kami pun tak pasti cekpoin berapa yang kami lalui. Seterunya kami terus mendaki melalui kawasan pokok buluh. Mencabar juga di kawasan pokok buluh ini kerana trek terhalang oleh pokok buluh yang patah dan tumbang. terpaksa membongkok dan merangkak. Laluan trek memang jelas kelihatan. Ada tempat kelihatan ada simpang namun kita ikut tali merah yang ditandakan sahaja.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Pada jam 11.15am kami sampai di kawasan batu besar yang pertama. So bila jumpa batu ini maka anda sudah dekat dengan tempat hentian rehat Kawasan Berbatu Besar cuma berjalan dalam masa 10minit sahaja lagi. Sampai kawasan Berbatu besar ni jam 11.26am, kawasan ini memberikan pemandangan yang menarik. So biasanya disinilah semua pendaki berhenti rehat dan makan. Batu ini sangat besar dan tinggi sehinggakan kita boleh berteduh jika hujan. Kebetulan masa kami mendaki dikatakan musim lebah. Jadi banyak juga lebah yang hinggap pada kita. Jangan di tepuk nanti kena sengat jadi kibas-kibas sahaja. lebah ni mungkin hinggap untuk menjilat air garam peluh kita :).
Bukit Kutu Bukit Kutu
Kami berehat selama lebih kurang 15 minit, sambil makan roti, biskut dan minum air. Tidak ketinggalan sesi bergambar. Trip kami ni santai sahaja jadi kami tidak terkejar masa. Namun kami juga target untuk sampai ke kawasan tinggalan Bunglow lama ini jam 12.00pm. Setelah melalui kawasan batu besar ini kami lagi sekali melalui kawasan pokok buluh. kawasan ini kelihatan pernah terbakar kemungkinan ketika musim kemarau yang lalu.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Bukit Kutu Bukit Kutu
Seterusnya kami sampai di kawasan puncak iaitu kawasan Tinggalan Bunglow lama pada jam 1.00pm. Nampaknya kami telah tersasar satu jam. sampai di kawasan ini kami rehat sambil tunggu peserta yang lain yg sedikit pelahan kerana masalah kekejangan. Di Tapak Bunglow lama ini yang tinggal hanyalah Cimney (Cerobong asap yang masih kukuh, tangga dan serpihan dinding. Terdapat juga telaga besi yang masih kukuh.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Kalau dah sampai ke Bunglow Lama ini bermakna anda sudah sampai puncak, jadi untuk ke Peak anda pelu memanjat Batu menggunakan tangga. Peak batu ini kecik sahaja, cuma boleh naik 2 orang sahaja satu masa. jadi kita kena bergilir-gilir untuk naik. Memang bahaya dan pendaki hendaklah berhati-hati.
Bukit Kutu Bukit Kutu Bukit Kutu
Terdapat 3 tangga yang disediakan. Tangga pertama yang paling tinggi, jika tangga pertama ni tiada rasanya memang susah untuk memanjat batu ini. Kemudian tangga kedua dan ketiga pendek sahaja. Tangga kedua dan ketiga ini terletak diatas batu, tidak kukuh sangat, jagi anda jangan goyang2 kan tangga ini kalau jatuh memang terus kebawah dan bembawa maut. Di Peak batu hanya boleh duduk seorang sahaja, jika berangin di harap anda jangan bangun dan jika hujan juga bahaya sebab licin.

Bukit Kutu
Setelah bergambar di Peak Bukit Kutu, kami turun ke Kawasan Bunglow Lama untuk makan tengahari. Pihak penganjur telah pun masak air dan juga masak sardin untuk di cicah dengan roti sandwich. Stetelah semua siap makan kami pun bersiap2 turun dengan membawa semua sampah yang kami yang hasilkan.

Bukit Kutu Bukit Kutu
Bukit Kutu Bukit Kutu
Menu ringkas ini memang mengenyangkan. Tambahan pula jika ada ada bawa meggi cup, memang terasa lazat saja makan meggi atas gunung tambah lagi jika hujan dan sejuk. Hendak lagi sedap tambahkan meggi anda dengan sardin yang di masak. Pergghh memang terbaik la rasanya kennyang sehingga menjilat magkuk la orang kata.. haha 😀

Bukit Kutu
Perjalanan turun lebih cepat dari naik. Kami bertolak turun pada jam 3.45pm dan sampai ke sungai pertama yang kami rentasi pada jam 6.20pm. Sampai si sungai ini ada peserta melepaskan penat dengan mandi dan berendam sambil menunggu peserta lain tiba. Lebih kurang 6.45pm kami semua bergerak ke parking kereta dan pulang menuju destinasi masing2.

Bukit Kutu Bukit Kutu
Terima kasih kepada semua peserta yang telah memberikan kerjasama menjayakan trip Bukit Kutu dan juga ribuan Terima kasih kepada penganjur Team BAT.

Sekian

Tips
– Bole buat daypack tanpa bermalam
– Digalakkan mula pendakian awal iaitu sekitar jam 7.30am
– Bawa Baju Hujan
– Makanan untuk lunch
– Ada pacat jika hujan sebelumnya
– Insect repellent jika perlu untuk elak nyamuk dan lebah
– Pastikan anda sarapan sebelum mendaki, jangan minum yang berangin seperti nescafe
– Bila sampai kat Puncak, kat area Cimney (Cerobong asap) jangan lupa pergi ke belakangnya ada satu trail pendek ke Bunglow Tersembunyi yang masih ada tinggalan dinding dan jendela. Saya terlepas Bunglow ini…huhuhu
Bukit Kutu Bukit Kutu
Sumber Gambar : Blog http://dexxy.net/2011/07/bukit-kutu-revisited/

Tips, Bayaran dan Guide
– Setakat ini tiada bayaran dikenakan
– Permit – Kalau ikutkan jika kita masuk hutan simpan ni kena bayar permit kat Jab Perhutanan, tapi kat sini tiada
– Guide – Tidak perlu guide, tapi anda perlu pergi dengan orang yang biasa pergi untuk keselamatan.
– Sediakan List Nama lengkap dengan IC dan waris untuk lapor diri pada Pejabat polis kat Pekan kuala Kubu Baru

Amaran
– Peak Batu Puncak Bukit Kutu kecil – Perlu Hati-hati jika hendak panjat ke batu, Utamakan keselamatan
– Jangan Buang sampah
– Sila bawa turun sampah yang anda buat

Lokasi : Kuala Kubu Bharu, Selangor, Malaysia
– Masuk ikut Kampung Pertak (Kampung Moden Orang Asli)- Terus hingga ke sungai.
– Point Mula: 3.572510, 101.738128
– Summit: 3.543263, 101.719998
– Ketinggian : 1053m atas paras laut

Tentatif
Hari Pertama : 10 May 2014 : Sabtu
05.00am – Bergerak dari KL
06.00am – Berkumpul di Exit Tol Tanjung Malim
06.30am – Mula bergerak
07.30am – Tiba Pekan Kuala Kubu Baru
08.00am – Bergerak ke Kampung Pertak
08.24am – Tiba di penghujung jalan – Parking kereta dan Siap sedia
08.35am – Mula bergerak
09.00am – Menyeberangi Sungai
11.23am – Tiba di Batu Sangat Besar
01.00pm – Tiba di Kawasan Tinggalan Bunglow dan rehat tunggu peserta lain
01.30pm – Mula naik ke Peak Bukit Kutu dan Bergambar
02.00pm – Lunch
06.20pm – Tiba di Sungai
06.45pm – Bertolak ke Parking dan pulang.

Gambar Lama Bunglow di Bukit Kutu
Gambar lama ini saya petik dari Blog En SHIEK ENG MENG, Beliau bertuah kerana semasa beliau mendaki beliau telah terserempak dengan Mr Tony Wright yang turut mendaki. Mr Tony Wright adalah merupakan salah seorang cucu kepada pegawai British yang pernah menginap di Bunglow tersebut yang satu masa dahulu yang merupakan rumah peranginan bagi Pegawai-Pegawai British.
Blog En Shiek http://shiekblog.blogspot.com/2011/07/bukit-kutu-interesting-story-from.html.

Gambar dan text dibawah ni saya petik dari Blog En Shiek. Gambar Hitam putih ini pula sumbangan Mr Tony Wright kepada En Shiek.
Bukit Kutu Bukit Kutu
Bukit Kutu
(Photo contributed by Mr Tony Wright)
Bukit Kutu
Mr Tony Wright (second from right) showing photos to other trekkers at the peak of Bukit Kutu. The old photos of the bungalow created massive interest among the trekkers.
Bukit Kutu
Photo of Tony’s grandmother (sitting) with Sister Sutton (who was working at the sanatorium). You can still find these two big rocks among the overgrown vegetation at the peak of Bukit Kutu.
(Photo contributed by Mr Tony Wright)

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , | 3 Comments »

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark

Posted by hamydy on 4, May 2014

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Bukit Gasing via Pantai HillPark
Ramai yang kurang tahu yang kita boleh masuk Bukit Gasing melalui Pantai Hillpark. Sebelum ini saya pun masuk melalui Pintu Gerbang utama sahaja. Tapi disebabkan masalah parking maka saya beralih masuk melalui Pantai Hillpark. Ternyata parking tidak la menjadi masalah walaupun tidak meriah macam Laluan Utama Pintu Gerbang Bukit Gasing.

Untuk entri yang ini saya kongsikan trail pendek yang sangat berkesan jika dibuat berulang kali. Cuma perlukan masa 30minit untuk buat satu pusingan trail ini dan kita mendapat 2 buah bukit. Trail yang saya maksudkan adalah Trail Bukit Abu Bakar. Saya kurang pasti macamana bukit ini dapat nama Bukit Abu Bakar dikalangan pengunjung melayu, atau pun ada yang panggil Trail Jambatan gantung.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Pintu Masuk Pantai Hillpark
Pintu masuk adalah melalui hadapan pintu masuk Pusat Komuniti Lembah Pantai di  Hillpark. Jadi kalau nak masuk ikut sini boleh la parkin dalam kawasan parking pusat komuniti ini. Pusat komuniti ini mempunyai kemudahan yang lengkap, seperti Toilet, Dewan, Swimming Poll, Gim dan padang permainan kanak-kanak. Tapi untuk pendaki Bukit Gasing atlest kita dapat guna kemudahan tandas kira dah ok kan :D. Tandas ni memang selesa dan bersih serta ada bilik mandi di dalam tandas ini.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Pemulaan masuk kalau kita lihat dihadapan pusat komuniti ni jalan mati kerana ada projek pembinaan. So masuk memelalui denai bersebelahan tepi pagar Zink. Selepas laluan dinding Zink anda akan nampak 2 simpang, so ambik simpang kanan, Laluan ini akan membawa kita sampai ke Trail Bukit Abu Bakar/ Jambatan Gantung. Masuk sahaja ke laluan trail ini anda akan jumpa simpang dengan 2 buah Bangku, sebelah kiri adalah ke menara pandang dan sebelah kanan ke Bukit Abu Bakar dan Jambatan Gantung.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Adalah di cadangkan supaya anda melalui laluan ke Jambatan gantung terlebih dahulu supaya anda mendapat kesan mendaki 2 buah bukit. Selepas melalui jambatan gantung anda akan mendaki satu bukit kecil tidak la terlalu curam sangat. Setelah itu anda akan menurun sehingga jumpa kesan sungai kecil, kekadang ada air jika tidak kering. Selepas sungai kecil itu barulah permulaan mendaki bukit abu bakar yang sememangnya curam lebih kurang 45-55 darjah. Setelah sampai di puncak Bukit Abu Bakar anda akan menurun ke simpang yang mula2 anda sampai jika dari pantai hillpark td.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Jika anda malas atau tiada masa boleh la sekadar pusing Trail ini. Satu pusingan trail ini ambil masa 30 minit, kalau anda sudah biasa dan boleh berlari anda mungkin ambil masa 15 minit sahaja. So selalu kalau saya kesuntukan masa saya buat trail ini 2-3 pusingan sahaja dan terus balik rumah. Kira dapat dua buah bukit yang mencabar pun ok dah untuk mengekalkan stamina dan latihan kaki.

Tips dan Panduan
1. Sila gunakan Insect Repellent – untuk mencegah nyamuk ketika musim nyamuk banyak. Sebagai pencegahan.
2. Tongkat jika perlu
3. Air

Peringatan
1. Jangan trekking jika waktu sunyi dan tiada orang dan jangan melalui trail yang jarang orang lalu jika berseorangan dan lewat petang atau lewat tengahari. Sebagai Langkah keselamatan. Biasanya waktu paling ramai orang adalah sekitar jam 6.00am-9.00am dan 4.00pm-6.30pm.

Anda boleh baca entri bukit gasing untuk trail2 lain di entri berikut
1. https://hamydy.wordpress.com/2013/05/26/bukit-gasing-latihan-pre-mt-kinabalu/
2. https://hamydy.wordpress.com/2012/10/11/latihan-pre-kinabalu-bukit-gasing/
3. https://hamydy.wordpress.com/2011/11/27/bukit-gasing-27-nov-2011/
4. https://hamydy.wordpress.com/2011/02/02/bukit-gasing/

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | Leave a Comment »