The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for the ‘Pendakian Gunung’ Category

kisah pendakian gunung

Bukit Senaling (Awan Carpet View) ~ Kuala Pilah

Posted by hamydy on 4, December 2018

Bukit Senaling 2018

Bukit Senaling
Bukit Senaling terletak di Senaling, Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Ketinggian Bukit Senaling adalah 394 meter. Tempoh masa pendakian biasanya akan mengambil masa satu hingga satu jam setengah untuk tiba ke puncak.

Menurut orang ramai yang pernah mendaki, awan karpet akan kelihatan mengelilingi puncak bukit pada awal pagi dan ada masa boleh menyentuh pendaki di puncak sehingga ditenggelami awan dan kabus. Awan karpet ini masih boleh dilihat sehingga jam 10 pagi, namun awan karpet yang betul2 mengelingi puncak Bukit Senaling adalah diawal pagi.

FB : Ulu Senaling Hikers merupakan sebuah persatuan yang diberi mandat oleh Jabatan Perhutanan Negeri untuk operasi pendakian Bukit Senaling. Ini kerana sepanjang laluan mendaki, pendaki perlu melalui kawasan tanah persendirian termasuk lah kawasan meletak kereta. Nombor yang boleh dihubungi 013-7991477 Ajim, 017-2249601,012-6582470.

Bayaran
Bayaran yang dikenakan adalah RM15 tanpa sarapan dan RM20 dengan sarapan. Pada saya bayaran ini agak mahal kerana. Pendakian ke Bukit Senaling ini tidak susah dan hanya melalui kebun dan ladang kelapa sawit sebelum mendaki ke Bukit Senaling.

  • Pakej RM20
    – RM5.00 Permit Jabatan Hutan
    – RM5.00 Buffet Minum Pagi
    – RM5.00 Guide
    – RM3.00 Pengurusan
    – RM2.00 Basic First Aid
    – Termasuk Parking

Bukit Senaling 2018

Lokasi
Bagi pendaki yang luar Negeri Sembilan anda hanya perlu waze Pekan Senaling, Tak jauh dari pekan senaling ada simpang masuk ini Koordinat simpang masuk 2.698796, 102.261535, manakala lokasi parking adalah 2.690491, 102.264534. Atau anda boleh terus waze “Start Point Bukit Senaling Hiking Trail” (2.690491, 102.264534).

Bukit Senaling 2018 Bukit Senaling 2018

Trekking Mula
Terdapat kawasan parking yang agak besar dan luas sebelum starting point. Kawasan parking ini adalah tanah milik orang, oleh itu sila lah parking dengan baik dan teratur supaya tuan tanah tidak marah dan benarkan kita parking. Permulaan di starting point, anda akan buat pendaftaran di pondok sebelah rumah penduduk ( Ada Banner Selamat datang ke Bukit Senaling dan Signboard Pendaftaran), selepas mendaftar anda akan mula mendaki bukit pertama sehingga ke puncaknya kebun getah dan ada pondok kecil. Selepas itu anda akan turun bukit menuju ke ladang kelapa sawit.

Ladang Kelapa Sawit
Selepas melintasi sungai kecil anda akan mula mendaki melalui kawasan kebun kelapa sawit. Trek menaik ini jika musim hujan sangat becah dan berklumpur tanah merah ( Jangan trekking selepas hujan 😦 ). Sepanjang trekking ini anda akan dapat lihat awan karpet sebelah kiri anda walaupun jauh  tapi pemandangan tetap nampak cantik. Seterusnya anda akan trekking sehingga penghujung ladang kelapa sawit ini. Disini anda akan dapat lihat hutan sehingga ke puncak Bukit Senaling.
Bukit Senaling 2018
Treking ke Puncak
Selepas penghujung ladang, trek semakin bercerun dan anda akan memasuki hutan dan jumpa tangga kayu. Dari tangga kayu itu anda akan mendaki agak curam sehingga ke puncak palsu. Selepas sampai False Peak trek landai menuju ke Puncak Bukit Senaling yang mempunyai Beirut. Tempoh masa mendaki jika normal adalah 1 jam 30minit untuk sampai puncak dan turun mengambil masa 45minit. Jarak dari starting pont ke puncak lebih kurang -+3km.
Bukit Senaling 2018 Bukit Senaling 2018

Bukit Senaling 2018
Bukit Senaling 2018
Sekian

Tentatif
0720 Start Trekking
0732 Puncak Kebun Getah
0806 Hujung Ladang Kelapa Sawit dan mula masuk hutan
0821 Puncak Palsu
0830 Puncak Bukit Senaling

Height :  394 m (1,293 ft) above sea level
Duration : 1 hours to 1 1/2 hours ascent, Decent 30 – 45 minute
Distance : About 3 KM

Facilities and Fees
Toilet and Bathroom : Tiada
Parking Fee : – Termasuk dalam pakej
Climbing Fee : – 2 Pakej (RM20 Dengan Sarapan), (RM15 Tanpa Sarapan)

Watch My Video of this Bukit Senaling hiking at : https://www.youtube.com/watch?v=t94uVQiSyzQ

Advertisements

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Everest Base Camp Trekking 2018

Posted by hamydy on 1, October 2018

Everest Base Camp
Everest Base Camp

Pekan Thamel

Ini adalah catatan perjalan untuk Trip EBC saya. Kali pertama saya ke Nepal adalah 2015 untuk trekking ABC.
Saya plan apabila habis trip EBC ini nanti semua catatan ini akan saya gabungkan menjadi satu entri. Tapi sementara itu pembaca bole la folow catatan harian saya seperti berikut.

Day 1 (29.09.2018) Sabtu
Persiapan dari KL adalah Latihan stamina dan juga persiapan barang. Nanti saya buatkan senarai.
Flight jam 9.30am. So jam 7.30am dah sampai KLIA untuk drop bag.

Penerbangan ke khatmandu mengambil masa 4jam lebih. Sampai di Airport khatmandu, Visa on arival. Isi borang ketibaan dan aply visa di kios. Selepas aply visa dan buat bayaran baru la dapat melepasi emigresen Nepal. Proses sangat mudah dan lancar. Mesin kios pun banyak. Cuma kekadang slow jika kios tu hang je. Bayaran visa untuk 30 hari sebanyak 40USD. Untuk ke hotel saya ambil teksi kat airport dengan kos 8USD selepas tawar. Harga biasa 10USD. Jika rajin keluar sikit dari airport bole dapat harga 4USD. Lebih kurang jam 3.30pm saya tiba di hotel. Selepas cek in dan letak barang saya keluar cari makanan halal di pekan thamel. Sebelum tu saya cari simkad di Ncell center berdekatan dengan Sherpa Mall. Perlukan sekeping gambar untuk register simkad. Harga bergantung pada pakej yg dipilih. Saya ambil pakej internet 5GB 30hari dan call 46minit dengan harga 800NPR. Jika beli simkad di kedai2 kecil yg bukan center dia. Caj lebih mahal iaitu sekitar 1500NPR untuk 2GB. So lebih baik pergi ke center telco tu untuk lebih murah. Restoran Shafqat Halal Restaurant tidak jauh dari hotel jadi makan disini saja hari pertama. Harga makan satu hidangan biasa sekitar RM15-20 duit kita. Agak mahal sedikit tapi itu restoran yg sempat saya explore. Selepas makan jalan2 window shoping peralatan hiking. Sebelah malam saya rehat sahaja sambil unpack bag.

Day 2  (30.09.2018) Ahad
Hari kedua selepas sarapan di hotel saya keluar jejalan ke The Garden of Dream yang terletak tidak jauh sari hotel. Jalan kaki sahaja. The Garden of Dream ini merupakan sebuah taman tinggalan istana raja. Takde apa sangat kat sini cuma taman yg cantik tempat lepak je. Tiket masuk 200NPR. Lepas masuk taman ini baru la mencari kawasan makanan Halal iaitu kawasan Al Madina Halal Food. Kawasan ini ada beberapa kedai muslim. Restoran Al Madina Halal Food ni terkenal juga la. Selain restoran ini ada restoran lain yg lebih murah iaitu di lorong sebelahnya seperti Lhasa Cafe (Tibet Muslim) Roll Station sebelahnya dan Restoran Bismillah. Di area ni terdapat Masjid yg terletak didalam banggunan. Kalau dilihat dari luar takde pun sign masjid. Bila bertanya kepada pekedai disitu baru mereka tunjukkan masjid tersebut yg sebaris dengan Lhasa Cafe. Saya makan di  Lhasa Cafe mencuba makanan muslim tibet. Selepas makan jalan pusing pekan thamel.

Shopping di Pekan Thamel
Thamel ini memang kawasan tourist. So memang dicadangkan untuk stay area sini. Disini kita bole lihat dan jumpa banyak kedai barangan outdoor merata-rata. Ada 3 jenis barang Origenal, Nepal Fake dan China Fake. Kalau yg ori dah sure qualitinya, tapi yang fake nepal dan china ni pun berkualiti juga cuma kena pandai pilih jer. Harga yg fake ni lebih murah. Hasil pemerhatian saya yang fake Nepal juga berkualiti dari segi meterial dan juga kualiti jahitan. Untuk yg nak buget dan tak kisah brand..bole beli yg fake ini sbb still bagus.

Mengikut pengalaman saya sebanyak dua kali ke Nepal. Saya dapati harga barang outdoor asas untuk hiking ke EBC dan ABC adalah lebih murah berbanding jika beli dari Malaysia. Oleh itu saya cadangkan untuk beli sahaja di Pekan Thamel ini. Walaupun bukan origenal tetapi anda masih bole dapat yg Fake yang berkualiti. Sebagai contoh barang asas seperti tongkat ( jika kat sport direct tongkat clip sepasang yg promo RM111) tapi kat sini bole dapat Black Diamond copy dgn harga tak sampai seratus, seluar hiking juga murah bole dapat bawah seratus dan jika pandai tawar bole dapat sekitar RM30-40. Termasuk juga la baju sejuk, jaket, sarung tangan dan beg. Semua barang ini anda pandai tawar untuk lebih murah. Ada org cakap terus mintak separuh harga then nego. Oleh jika ambil pakej EBC atau ABC cuba datang 2 hari awal dari date pakej supaya anda dapat shoping so dari malaysia datang kosong sahaja. Ada blog yg bagi tips katanya Fake Nepal lebih kualiti dari Fake China. Tapi pada saya sblm beli cek kualiti mana yg anda mahu. Setakat ini hasil pemerhatian saya jika seluar dan jaket saya dapati kedua2 mempunyai jahitan yg kemas dan kualiti yang sama. Yg penting pilih yg berkualiti bukan pilih jenama.

Day 3  (01.10.2018) Isnin
Hari kedua plan untuk sesi panaskan badan dengan buat daypack hike. Lokasi yang dipilih adalah Shivapuri National Park masuk melalui Sundarijal. Untuk pergi ke Sundarijal ini bole sewa kereta atau menaiki Bus. Saya pilih menaiki bus untuk kos yg lebih murah tapi ambil masa sebab bus lokal henti-henti. Bus bole dicari di Ratna Park Bus Station. Kat bus stop ni kena tanya orang bus untuk cari bus yg mana ke Sundarijal. Kalau bole naik bus dan cari tempat duduk siap2. Sebabnya bila bas berjalan saja nanti orang mula naik dan penuh. Perjalanan ke sundarijal mengambil masa 1jam 40minit. Tambang bus dalam 100NPR. Bus akhir dari sundarijal 5.30pm. Bus akan stop di last stop sundarijal. Jadi tak perlu risau nak tengok kat mana nak turun. Dari bus stop sundarijal kita perlu berjalan kaki dalam 2-3minit untuk ke pintu masuk Taman Negara. Bayaran fee masuk adalah 600NPR, kena tunjuk pasport untuk registration. Tiada guide diperlukan. Selepas bayar fee trekking sehingga gerbang pintu taman negara akan ada maps trail. So disitu bole pilih trail yg mana hendak hiking mengikut kesesuaian masa kita. Adalah baik jika downlod app maps.me sbb dlm maps ni ada trail hiking. Diawal treking kita akan melalui waterfall kemudian kawasan kampung kecil penduduk kampung. Semakin tinggi semakin cantik pemandangan. Saya trekking sehingga kampung Murkharka sahaja kerana kesuntukan masa. Jam 3.00pm dah mula turun dari Murkharka dengan view kawasan teres padi. Sampai semula ke bus stop jam 5.00pm. Tanya beberapa orang bus yg ke Thamel. Silap tanya kereta sapu dia cakap tiada bus sebab nak suruh ambil keta sapu dia caj 6000NPR. So saya tunggu saja nampak ja driver bus terus tanya bus ke Ratna Park. Naik bus lokal ni kalau dah last bus memang siksa sikit la. Sepanjang perjalanan bus macam tin sardin. Selagi bole sumbat dia sumbat. Dah dekat nak sampai pekan thamel baru la ok selesa org dah ramai turun. Nasib baik la awal2 lagi dah dapat seat. Tapi bus ni tak sampai ke ratna park dia stop kat Chabahil Chowk dgn caj tambang 50NPR. So dari sini naik pula Van (macam Angkutan kota) untuk ke Ratna Park bus stop dgn tambang 25NPR.

Day 4  (02.10.2018) Selasa
Harini saya plan untuk pergi ke Chandragiri Cabel Car. Dari Thamel saya ambil bus di Ratna Park Bus Station. Jenuh juga bertanya bus yg mana ke chandragiri. Bole juga naik bus yg ke Thankot dan turun di Chandragiri Selepas dapat bus terus naik. Jarak dari pekan thamel ke chandragiri lebih kurang 14km. Selepas beberapa kali naik bus lokal ini saya dapat belajar satu perkara. Sediakan duit kecil 100NPR. Jangan tanya harga masa bayar, sebab kalau tanya harga cunducter bus ni dia up harga. Sebagai contoh semalam saya ke Sundarijal bila sampai disana saya tanya harga dia caj saya 100NPR, tetapi saya lihat kalau local dia siap pulang baki mungkin cuma 80NPR.

Jadi kali ini apabila saya ke Candragiri saya tak tanya harga. Bila turun saya bg 100NPR dan tunggu dia pulang baki. So dapat tambang cuma 20NPR sahaja. Memandangkan saya naik bus ke Thankot jadi bila sampai Kawasan Chandragiri saya Turun dihadapan Tribhuvan Park. Part ni kena kena tengok Maps Gps, dah sampai kena bgtau konductor bus untuk stop. Jika anda stop di depan Tribhuvan Park Chandragiri maka ada lorong dan laluan melalui kampung menuju ke cabel car station. Saya gunakan Apps Maps.me sebab ada laluan denai short cut.

Setelah menapak berjalan kaki lebih kurang 20minit saya pun sampai cabel car station yang terletak atas bukit. Tiket cabel car ni 22USD untuk dua hala. Jika sehala 13USD. Dahulu sebelum ada cabel car ni orang akan treking naik ke temple Chandragiri Vhaleswor Mahadev Temple. Owner cabel car ni dapat inspirasi buat cabel car ni selepas dia naik cabel car Genting Highlands. Jika hendak trekking ke temple ni mengambil masa dalam 3-7 jam bergantung starting point anda. Jika menaiki kereta ikut jalan off road dalam 11km. Tapi kalau naik cabel car yang panjang 2.5km ni cuma 9minit. Masa saya sampai kebetulan ada masalah teknikal jadi cabel car terpaksa tutup, bila saya tanya petugas mereka pun tak pasti tutup sampai bila selagi masalah teknikal tak dapat dibaiki. Ramai juga pengunjung yg datang agak kecewa tidak dapat naik. Termasuklah saya. Jadi nak hilangkan rasa frust tak dapat naik saya cuma lepak minum kopi di cafe cabel car sambil melayan view yang cantik. Setelah satu jam lepak saya pun turun untuk pulang ke thamel. Sampai di  depan Tribhuvan Park saya mula bertanya setiap bus yg lalu untuk ke Ratna Park. Dapat mini bus seat penuh terpaksa berdiri. Nak dijadikan cerita time saya balik tu adalah juga mungkin waktu puncak maka jalan jem giler. 3km ambil masa 1jam 15minit. Kalau jalan kaki 14km pun dah sampai pekan thamel. Tapi jalan berdebu, so saya duk je la dalam bus. Naik bus jam 4.00pm dan sampai Ratna Park jam 6.30pm lebih kurang 2 jam 30minit disebabkan jam. Bila beberapa meter nak sampai Rakna park kalau ramai dah turun anda pun kena turun sbb kalau bus berhenti di ratna park penumpang yg duk menunggu akan berebut2 naik tanpa bg peluang anda untuk turun. Time ni ramai giler orang sekitar ratna park sbb orang balik kerja. Then saya berjalan kaki pulang ke hotel. Begitulah trip seharian menaiki public transport. Tak susah sebenarnya dan orang nepal pun baik2 takde yang nak seluk saku.

Day 5  (03.10.2018) Rabu – Day 1 Pakej
Harini semua ahli group 5 orang telah berkumpul di hotel yang sama Hotel Thamel (Day 1 pakej) free n easy harini. Sebelum ini kami semua terpisah dengan masing2 punya itenari dan  hotel yg berbeza. Semua sepakat untuk tour ke Bhaktapur harini. Selepas dibenarkan cek in bilik jam 8.30am kami ambil teksi depan hotel, selepas tawar dapat 1100NPR untuk sehala. Ini harga normal kalau anda bernasib baik bole dapat 1000NPR. Sebelum itu dah tanya dengan staff hotel berapa harga normal ke sana dia cakap harga jgn lebih 1200NPR. Masa mula2 tanya teksi letak harga 1500-2000NPR. Setelah dapat teksi kami pun bertolak ke Bhaktapur. Perjalanan mengambil masa 1 jam. Sampai di entrance kena beli tiket 15USD atau 1500 NPR bayar dalam rupees untuk lebih jimat. Selepas bayar tiket kami dihampiri oleh lokal guide bertanya jika berminat untuk guna khidmat beliau dengan bayaran 10USD. Kami ambil guide untuk mendengar info dan penerangan sejarah. Guide lokal baik2 semua mereka tidak paksa2 kita untuk ambil guide. Bhaktapur adalah kawasan kota dan temple yang paling tua di sini. Keluasan 6.88sq KM. Masa diperlukan adalah 5-6 jam untuk melawat dan menghayati sejarah kota ini sampai berhenti makan di mana2 restoran. Terdapat 4 Square (4 kawasan) Durbar Square, Taumadhi Square, Pottery Square dan Dattaraya Square. Kat sini anda bole lihat senibina ukiran kayu yang asal beratus tahun. Antara yang menarik adalah “Golden Gate and 55 Window Palace” kat dalam ni ada banggunan istana yang tidak bole diambil gambar untuk elakkan orang meniru ukiran tersebut, dimasa pembinaannya dahulu juga tukang ukir dipotong tangan supaya tidak bole mengukir semula hasil kerja tersebut. Jadi ukiran ini kira jadi unik dan special. Kat area ini tiada restoran halal tapi kalau lapar bole stop mana2 restoran vegetarian untuk makan. Setelah melawat 2 square kami berhenti makan tengahari dan selepas itu sambung melawat lagi 2 square. Guide kami nama Pawan baru 19 tahun, menurut beliau sebelum jadi guide kena pergi training dengan 3 badan. Memang setiap tempat beliau dengan detail memberi penerangan.

Setelah selesai kami  menaiki teksi yang sama pulang ke hotel. Disini ada sedikit salah paham deal dengan driver teksi. Masa sampai beliau cakap 2-3jam bole tunggu dengan caj yg sama datang. So apabila kami abis melawat sudah 5jam, jadi driver teksi mintak 3000NPR pergi balik sebab dah tunggu 5 jam. Lepas gaduh mulut dan tawar kami bayar 2700NPR. Sebenarnya kami dah salah paham dengan driver teksi tersebut, pada kita “2-3 hours no problem same price” beranggapan dia sanggup tunggu lama pun takpe. So pengajaran jika anda dalam situasi ini masa ambil teksi jika dia cakap “2-3 hours no problem same price” baik anda tanya jika 4-5jam berapa harga. Atau anda cuma ambil sehala sahaja, bila nak balik cari teksi lain pula. Sebenarnya kami pun tak sampai hati sbb driver teksi ni baik dan bukan la samseng. Cuma salah paham masa deal.

Dah sampai hotel kami pergi makan di restoran Muslim Tibet (Lhasa Cafe) tak berdekatan lorong sebelah Al Madinah Halal Restoran. Kat sini ada Masjid yg terdiri dari banggunan kedai. Kalau lihat tak nampak Masjid, tapi jika anda duduk di cafe Lhasa ni anda akan dengan azan dari masjid ini. Selepas makan kami ada perjumpaan dengan agen dan juga guide untuk taklimat dan persiapan. Selepas taklimat guide bawa kami untuk ambil Down Jaket dan Sleeping beg sewa dari salah sebuah kedai. Malamnya kami mula packing semula bawa yang perlu sahaja.

Bersambung esok……..ke lukla dengan pesawat…

Day 6  (04.10.2018) Khamis – Day 2 Pakej 
Jam 7.15am kami semua sudah siap sarapan dan tunggu guide. Semua barang2 perlu masuk dalam beg termasuk tongkat, down jaket dan sleeping bag kerana akan naik domestik flight. Kami menaiki van ke airport domestik. Kemasukkan ke domestik flight mudah dan lancar walaupun ramai orang. Setelah letak beg satu tempat kami dimaklumkan yg flight ke Lukla delay minimum 2 jam kerana cuaca buruk di airport lukla. So tunggu jerla kat airport ni. Group kami total 6 orang 5 Malaysia dan 1 USA. Semasa saya taip ni masih boring menunggu di airport. Sekarang waktu Nepal 9.10am. Sekiranya delay yang teruk maka jadual trip akan berubah. Jika dapat ke lukla harini ini mungkin akan jadi kurang rehat untuk esoknya…

Jam dah 10.30am Masih tiada harapan untuk terbang ke lukla. Guide call sedara dia kat lukla ckp setakat ni tiada harapan cuaca akan baik. Jadi kami mula berbincang dengan guide. Guide bagi option untuk naik helicopter dengan bayaran tambahan 100USD seorang. Setelah berbincang kami decide untuk dapatkan confirmation cansel dari airport untuk proses claim insuran. Airport belum keluarkan apa2 confirmation lagi. So kami masih menunggu sehingga jam 12.00 tengahari. Sementara itu kami dah booking helikopter untuk jam 3.00pm stanby. Nasib baik tak perlu bayar upfront untuk booking. Jika jam 1pm masih tak bole maka kami akan menaiki helikopter. Satu helikopter bole muat 6 orang. Sebenarnya saya lebih risau naik helikopter berbanding flight. Kalau ikut prinsipnya kalau cuaca buruk flight ke heli ke sama sahaja. Sbb flight ke lukla ni airportnya agak scary dan pendek. Walaupun heli terbang rendah tapi kalau ribut bole juga terbabas. Harap trip kami selamat.

Sekarang jam sudah 12.30 tengahari. Dalam tempoh kami nego dengan airline untuk dapatkan canselation letter supaya bole claim insuran dan pilih helicopter tiba2 hujan turun dengan lebatnya.. ini membuatkan keadaan bertambah buruk. Dengan cuaca begini take off dari sini menjadi semakin mustahil. Harga helikopter sudah menjadi semakin naik. Pagi tadi sekitar 100USD seorang, sekarang menjelang petang sudah ada yg sanggup bayar 300USD seorang.

Selepas lebih kurang 6.5 jam menunggu akhirnya Tara Air @ Yeti Air membuat pengumuman kata flight ke Lukla harini Cansel. Kami agak frust namun petugas Tara Air sangat membantu dengan membuatkan surat pemakluman rasmi kepada kami kerana kami beritahu mereka kami perlukan untuk claim insuran. Selepas dapat surat kami pun pulang semula ke Hotel Thamel ( free bilik 1 malam). Dan hujan lebat turun semula pada jam 5.00pm. Masa di airport dah berhenti sekejap.

So untuk esok guide telah buat arrangement untuk dua option, satu jika cuaca pagi baik terus flight ke Lukla, jika cuaca tak elok  akan naik flight Rumjata. Dari Rumjata akan menaiki helikopter ke Lukla dengan kos 180USD. Kalau dari kahtmandu harga dah jadi semakin mahal 300USD seorang. Jadi flight ke Rumjata sudah termasuk dalam booking canselation. Jd kami cuma kena bayar tambahan 180usd jika tidak berjaya direct ke Lukla. Harap esok cuaca elok dan dapat terus ke Lukla

Day 7  (05.10.2018) Jumaat – Lukla -Day 3 Pakej 
Harini agen bagi jaminan yang kami confirm akan ke Lukla sama ada direct atau melalui heli dari Rumjata. Jam 7.30am kami dah sampai airport. Group kami bertambah lagi seorang mamat dari midle east ( dari Jordan). Beliau baru sampai kathmandu dan jadual juga lambat kerana flight beliau delay 2 hari untuk ke kahtmandu. So total group jadi 7 orang. Cuaca di kahtmandu pagi ini mendung2 sahaja, kami harap sangat pagi ni dapat terus ke Lukla. Sekarang jam 8.00am masih tunggu update dari guide.

Akhirnya kami sampai ke Lukla dengan Helicopter. Ikut plan asal agen deal dengan Airline compeny dan kami bayar 180USD jika sambung dengan heli. Tapi plan tukar bila guide dapat heli dgn syarikat lain dengan kos 200USD. Kami perlu bayar cash. Ini luar jangkaan kami. Jika kami tunggu juga flight ada risiko kerana flight akan clearkan penumpang hari ini dahulu kemudian baru yg delay. So kami risau by the time turn kami cuaca kembali teruk. Nampaknya kami telah buat pilihan yang betul kerana selepas beberapa flight mendarat cuaca kembali buruk dan semua penerbangan untuk harini cansel. Guide kami dan lagi seorang ahli group dari jordan tidak dapat terbang ke lukla. Mereka akan mencuba nasib keesokkanya pula. Guide kami telah buat arrangement dengan sherpa disini. Jadi sherpa yang bernama Purna datang cari kami dan kami dibawa lunch terlebih dahulu. Beg John terpaksa di hantar dengan flight semasa kami naik helikopter kerana lebih muatan. Nasib baik flight tersebut sempat mendarat di lukla. Semasa kami naik heli pun kapten heli terpaksa berpusing untuk mengelak awan tebal.
Setelah selesai makan kami bersiap2 back pack untuk memulakan trekking. Disebabkan guide kami belom sampai jadi kami perlu bayar dahulu tiket dan permit masuk yg berharga 2000NPR, perlu sertakan pasport. Lepas dah beli tiket dan permit akan melepasi check point polis so kena tunjuk tiket ini. Perjalanan ke Phakding mengambil masa 4 jam trekking. Kami mula jam 2.30pm dan sampai 6.30pm. Satu jam sebelum sampai cuaca hujan jadi sampai sahaja Phakding semua orang terus masuk guest house sebab dah sejuk dan takde yang bergambar. Restoran ni tiada babi, so kami cuma oder menu vegi, telur dan tuna seperti Dalbat, nasi goreng telur, spagety tuna. Selepas makan malam kami unpack beg yang sherpa bawa untuk pakaian tidur. Kat hotel ni tiada selimut jadi tidur guna sleeping bag. Jam 9.00 malam masing2 sudah mula tidur kerana keletihan.

Day 8 (6 Okt 2018) – Sabtu – Phakding – Day 4 Pakej
Sarapan jam 7.00am. Kami bangun jam 5.00am. Antara menu sarapan yang kenyang adalah set kentang roti telur dan kopi atau teh. Pakej yang kami ambil ini cuma bole 1 meal dan 1 air. Jika tambah kami kena bayar sendiri. Kami dimaklumkan ada selimut tapi on request…rugi rasanya tak tau.. kalau tak tidur mesti selesa. Selepas sarapan kami mula trekking. Kami tiba di Monju 11.30am setelah 4jam trekking. Disini perlu beli permit masuk taman negara dengan harga 3500NPR. Setelah beli dan melepasi cekpoint kami meneruskan perjalanan. Trekking dari Lukla ke Phakding senang kerana menurun pada ketinggian 2600m. Dari Phakding ke Namche Bazar akan menaik kepada 3200m. Dari Phakding permulaan trekking trek tidak mencacak cuma landai dan sesekali menaik dan ada sedikit bertangga. Kami berhenti makan tengahari di Jaesaly jam 1.00pm. Di Jaesaly ini guide kami pesan supaya mencuba dalbat katanya sini sedap. So kami mencuba dalbat, sedap kerana kari kentang dia yang lain sama. Selepas lunch di Jaesaly kami diberitahu trek akan mula mencacak dan guide pesan supaya berjalan perlahan. Kami trekking menaik hingga Topdanda yang ketinggian 3140m, sampai sini jam 3.45pm. Kat sini bole dapat lihat view lembah sungai yang cantik.Hujan dah mula turun kami Trekking lagi 45minit dan sampai ke cekpoint Namce Bazar jam 4.30pm. Selepas pemeriksaan tiket dan permit kami treķking lagi 45 minit baru la sampai ke pekan Namche Bazar. View memang cantik. Kami tidak bergambar semasa sampai kerana hujan. Kami terus dibawa hotel. Setelah makan malam kami berhubung dengan guide melalui telefon. Beliau tidak jadi menaiki helikopter terus ke Namce Bazar. Beliau tiba di lukla dengan flight dan sekarang sudah berada di Phakding. Esok kami akan berjumpa beliau selepas sesi climatise di Everest View Hotel, yang memerlukan kami trekking naik 2jam dan kemudian turun semula ke Namche Bazar. Malam ni kami tidur dengan selesa selepas minta selimut.

Day 9 (7 Okt 2018) – Ahad – Namche Bazar (3,530m) –  Day 5 Pakej
Hari ni kami semua kena buat aktiviti climates. Selepas sarapan jam 7.30am kami mula trekking naik dari ketinggian 3440m Namche Bazar menuju ke Hotel Everest View yang berada pada ketinggian 3880m. Trekking sehingga penghujung kampung Namche Bazar akan ada dua simpang Pangboche dan ke puncak bukit Everest View Hotel. Perjalanan menaik memang memenatkan. Disatu point anda akan bole lihat keseluruhan Namche Bazar. Permulaan trek bertangga berbatu apabila sampai diatas anda akan dapat lihat kawasan lapang yang menaik. View sini memang menarik seperti padang dengan background gunung. Disini memang semua pendaki tidak melepaskan peluang bergambar apabila tiada awan dan kabus. Pemandangan memang sangat cantik. Ada yang siap berbaring. Selepas padang rumput anda akan jumpa Everest Sherpa Resort, mulanya kami ingat ini la hotelnya dari jauh, rupanya bukan. Kami bergerak ke belakang hotel dan lihat masih jauh lagi Everest View Hotel. Tapi trekking sedikit mudah kerana agak mendatar. Berhampiran hotel ini anda akan lihat banyak helikopter turun dan naik. Hotel ini antara hotel yang paling mahal di Namche Bazar kerana view Everest. Dan ada perkhidmatan helikopter terus dari Kathmandu. Kalau banyak duit bole la naik helikopter tak perlu susah2 trekking. Trekking ke Everest View Hotel ni cabarannya adalah angin yang sejuk sekitar 4-6 darjah. Walaupun panas matahari kena badan kita rasa panas tapi angin sejuk yang bertiup boleh buat kita mengigil jika tidak pakai glove dan penutup mula.

Sampai di hotel ini kami lepak di cafe yang menghala ke Everest. Namun nasib tidak berapa bagus kerana awan tebal. Jadi kami duduk lepak sambil minum teh panas 2 jam untuk climates pada ketinggian 3880m. Setelah itu bergerak turun semula ke Namche Bazar untuk makan tengahari pada jam 2.00pm.

Semasa lunch kami bertemu guide dan lagi seorang group member dari Jordan. Mereka baru sampai dari Phakding. Sekarang group kami dah lengkap 7 orang 1 guide dan 4 portal. Dari malaysia Hamydy, Hafiza, Aini, Shiela dan Tinagar, dari Texas USA Mr John dan dari Jordan Mr Mohammad. Guide Mr Ganesh say pernah ambil semasa trekking ke Annapurna Base Camp, Portal Mr Purna, Kumar, Ram Kumar dan Zam. Selepas makan ada sesi taklimat oleh guide. Selepas itu kami free n easy shopping di Namche Bazar. Jalan2 cuti mata dan akhirnya kami singgah di satu cafe untuk makan kek dan kopi. Ok sedap juga.

Dinner macam biasa jam 7.00pm. Selepas dinner guide sekali lagi bagi taklimat. Selepas itu kami pulang ke bilik untuk packing bag untuk esoknya.

Day 10 (8 Okt 2018) – Isnin – Pangboche (4,000m) – Day 6 Pakej
Harini kami start sarapan jam 6.45am. Harini kami akan ke Pangboche Kami trekking sehingga hujung Kampung Namche Bazar. Kalau hendak ke Everest View Hotel kena naik bukit arah kiri tapi kalau nak ke Pangboche kearah kanan. Semasa di simpang ini saya bertemu dengan Group Malaysia 12 orang, mereka juga terkandas satu hari di kahtmandu jadi hari kedua mereka tidak berani ambil risiko untuk tunggu flight lagi so mereka naik heli dengan kos 450USD, dan mereka tidak sempat climates di Namche mereka terus ikut jadual. Trekking untuk ke Pangboche harini merupakan perlajalan yang paling jauh dan lama bermula jam 7.30am. Sepatutnya kami akan bermalam di Tengboche tetapi hotel disini full dan sangat sejuk menurut guide dan beliau cadangkan Pangboche yang lebih jauh dah kurang sejuk. Trekking permulan dari penghujung Namche Bazar sangat senang hanya mendatar sahaja melalui lereng bukit. Kawasan ini terbuka tiada pokok besar jadi waktu pagi memang sejuk ditambah pula dengan tiupan angin. Selepas melepasi satu kampung kami mula trekking menurun ke Fungi Thanga sehingga ke coffee house ditepi sungai untuk makan tenghari. Masa makan tengahari panas terik matahari mulai terasa dan disini ramai pendaki mula membuka baju sejuk dan hanya trekking dengan tshirt termasuklah kami semua. Selepas makan di kami mula trekking mencacak disini ada cek point post, kena cek tiket tapi semua diuruskan oleh guide kami. Trekking untuk ke Tengboche sangat memenatkan kerana sepanjang perjalanan adalah menaik. Sampai di Tengboche kami sempat masuk kuil untuk melihat sami budha sedang membuat ritual sembahyang. Kuil ini memang menyediakan ruang untuk tetamu melihat, jika ada yang hendak sembahyang bole kedepan patung budha untuk sembahyang. Kami cuma duduk diruang pelancong beberapa minit melihat ritual tersebut, tidak dibenarkan ambil gambar dan video. Inilah pengalaman pertama saya melihat secara live ritual sembahyang seperti dalam rangcangan dokumentari tibel. Suatu pengalaman yang berharga. Setelah melawat kuil budha kami meneruskan lagi perjalanan sekitar 2 jam untuk ke Pangboche. Waktu ini pancaran matahari sudah kurang di liputi kabus jadi kami rasa sejuk. Kami sampai di Pangboche jam 5.40pm dan hari mulai gelap. Total perjalanan ke Pangboche mengambil masa 10jam 10minit. (7.30am-5.40pm).

Day 11 (9 Okt 2018) – Selasa – Dingboche – Day 7
Memangkan kami di Pangboche maka perjalanan hari ini ke Dingboche adalah singkat sekitar 4-5jam. Dari kampung Pangboche ini kita bole melihat puncak Everest walaupun terlindung puncak gunung lain dihadapannya. Kami start trekking jam 8.30am slow-slow sambil melihat view gunung yang sangat cantik dan bergambar. Trekking harini tidak stres kerana trek agak mendatar sedikit menaik dan apabila hendak sampai ke Dingboche sedikit menaik. Dipertengahan jalan kami melalui kampung Shomare (4,040m) kampung kecil ada coffee house. Masa sampi sini guide ada tanya sama ada lunch disini atau di Dingboche. Memandangkan kami masih kenyang maka teruskan perjalanan ke Dingboche. Di penghujung kampung Shomare ada sebuah rumah ditengah lembah berpadang. View sangat cantik dengan pemandangan gunung bersalji dan Everest Terlindung dibelakang. Kawasan ini lapang dan trek kering. Jadi kalau ada Yak atau kuda lalu debu akan berterbangan jadi perlukan buf untuk tutup hidung dan mulut. Selepas melintasi sungai kecil trek sedikit menaik untuk sampai ke Kampung Dengboche. Kami sampai di Dengboche ( Hotel Yak) 1.00pm. Lepas makan tengah hari plan nak pergi ke sebuah Bakery Shop yang menayangkan free movie jam 2.00pm. Tapi sebab keletihan kami hanya sempat pergi jam 3.00pm sempat lihat movie dah nak habis. Lepas tengok movie kami terus oder coffe dan cake relaks.

Sebelah malam selepas makan malam kami agak malas nak balik kebilik kerana suhu sangat sejuk tahap mencabar mental. Dalam 8.30pm baru balik kebilik. Sejuk giler. Nak berak pun cabaran bila cebuk nak basuh rasa nak beku jari.

Baju tiga lapis. Lapisan pertama long john lapisan kedua fless lapisan ketiga jaket. Seluar pun 2 lapis, lapisan pertama long john dan kedua trek suit.

Sarung kaki Yak wool dan penutup kepala beanie yak wool beli di Kathmandu supaya kaki dan kepala tidak sejuk. Beanie yak wool beli yang bole tutup telinga.

Kat Yak Hotel ni toilet dalam bilik senang sikit dan disediakan selimut. Sebelum tidur kami dinasihatkan untuk minum 1liter air untuk elakkan dehydrated.

Day 12 (10 Okt 2018) – Rabu – Dingboche (4,343m) – Day 8 Pakej
Hari ini di Dengboche kami perlu buat aktiviti climates lagi. Jadi sarapan pagi hari ini tepat jam 7.00am. Mula hiking ke bukit Nagarjun jam 8.15am. Dari hotel bole nampak bukit nagarjun ini dibelakang hotel. Jika mendaki sampai puncak mengambil masa 7-8 jam pergi balik. Tapi guide hanya suruh kami naik separuh sahaja pada ketinggian 4,600m ada mark bendera disini. Tujuan naik separuh adalah untuk rehatkan badan untuk trekking esoknya. Ada juga pendaki yg meneruskan perjalan sehingga ke punjak Bukit Nagarjun tapi yg sampai ke puncak hanya beberapa orang sahaja yang lain kebanyakkan trekking sampai tahap yang mampu dan sempat untuk turun lunch jam 2.00pm. Sampai bukit pertama saya terjumpa dengan group malaysia 8 orang. Mereka tidak climates pun di Namche Bazar dan di Dingboche mereka meneruskan perjalanan ke Lobuche. Mereka kejar jadual mereka. Kami pula 1 hari lambat dari jadual, kami hanya akan speed up masa turun sahaja kami sepakat untuk tidak speed up kejar jadual masa naik untuk elakkan AMS. Cabaran diatas bukit ini adalah angin yang sangat sejuk. Mulanya rasa happy sebab kena panas terik matahari, tapi bila angin bertiup menggigil rasa sampai ke tulang. Bukit ini berpasir dan berdebu jadi memang kena pakai buff untuk elak bibir kering dan hidung sejuk serta habuk debu yang berterbangan. Pemandangan dari laluan menuju ke bukit Nagarjun sangat indah. Kiri kanan depan belakang dapat lihat puncak gunung yang bersalji. Kami sampai ke ketinggian 4,600 jam 11.00am lepak satu jam untuk climates kemudian baru turun. Turun semula ke hotel sampai jam 12.00 tengahari. Selepas makan tengahari kami sempat untuk melihat movie di Himalaya Bakeri jam 2.00pm. Kena datang awal 1.30pm, kami sampai jam 2.00pm dah penuh dengan orang, hanya kami 4 orang sahaja sempat dapat kerusi lagi 3 orang terpaksa pergi ke Bakery Shop lain iaitu French Bakery. Movie yang ditayangkan adalah dokumentari ke puncak Everest dengan Sherpa Long Dorma yang mendaki ke puncak Everest sebanyak 14 kali, durasi movie ni 1jam 30minit.

Makan malam jam 6.30pm. Menu macam biasa sahaja kami oder ulang2 antaranya Dalbat, Me Goreng telur, Nasi Goreng Telur, Vegi Pizza.

Selepas taklimat oleh Guide Mr Ganesh kami lepak di Cafe sehingga jam 8.30pm. Ada yang membaca, ada yang menulis dan ada yang duduk saja.

Day 13 (11 Okt 2018) – Khamis – Loboche (5,030m) – Day 9 Pakej
Perjalanan harini ini panjang dan mencabar. Sarapan jam 6.45am dan mula trekking jam 7.45am. Permulaan trekking meninggalkan Dingboche tidak susah santai sahaja mendatar tetapi sedikit menaik dan kawasan lapang. Cabaran pagi ini adalah kesejukkan yg melampau.. embun di cermin pun beku dan lapisan atas air juga beku. Setelah trekking sehingga 9.00am panas matahari mula terasa tetapi keadaan berangin menyebabkan kami kesejukkan. Kami sampai di Thukla jam 11.30pm. Coffee House dan Guest House Thukla ini terletak betul2 ditepi sungai. Jadi sebelum sampai kena seberang sungai. Selepas makan tengahari kami jam 12.30pm kami memulakan langkah yang agak mencabar kerana trek adalah menaik 2 jam kelajuan biasa saya dan sampai di puncak jam 2.30pm. Selepas itu trek mendatar dan sedikit menaik menyusuri sungai. Disini kita akan dapat lihat Puncak Pumori sebelah kiri dan Puncak Lhotse sebelah kanan dengan jelas sekali, terasa dekat sahaja. Cuaca memang cerah tidak berkabus sangat dan gambar memang superb cantik. Tapi nak bergambar lama2 sejuk woo. Trekking perlahan2 sampai Loboche jam 4.00pm. Saya yg last sampai 4.00pm. Member yang lain ada yang sampai 1.30pm (Muhammad) dan yg lain sampai jam 3.00pm. Jadi guide perlu oder makan malam sebelum jam 4.00pm. Muhammad dan John ambil kesempatan untuk mendaki bukit depan Loboche untuk melihat view Puncak Lhotse dengan lebih jelas dan bergambar. Jam 5.00pm kampung Loboche dah liputi kabus dan jam 6.00pm dah gelap. Suhu dah semakin sejuk ikut sensor hp suhu -3 darjah. Mamang kalau nak keluar tidak la. Hotel yg kami ni namanya Mother Earth Hotel bilik takde toilet..aduiih nak keluar pergi ke toilet pun sejuk tambah kat bilik pun sejuk.

Air botol disini memang agak mahal iaitu 300NPR sebotol 1 liter. Kami dimaklumkan air botol di Gorakshep lagi mahal 500NPR sebotol 1liter. So nak jimat kami guna akua tap untuk air paip.

Perancangan esok
Esok kami akan ke Gorakshep dan lepas makan tengahari terus ke Base Camp. Timing agak kritikal. Jadi disebabkan saya yang paling perlahan dalam group maka esok saya akan bergerak terlebih dahulu supaya dapat sama2 sampai sama2 di Gorakshep. So masa di Gorakshep pun saya akan makan dahulu cepat2 dan bergerak dahulu supaya sampai di Base Camp jam 3.00pm dan bergerak pulang semula ke Gorakshep jam 6.00pm untuk elaklan cuaca gelap.

Day 14 (12 Okt 2018) – Jumaat – Gorakshep (5,030m) – Day 10 Pakej
Selepas sarapan jam 7.00am kami semua start trekking ke Gorakshep. Setiap orang sangat teruja kerana hari ini kami akan ke EBC selepas lunch di Gorakship. Trekking ke Gorakship tidak terlalu sukar mendatar dan sedikit menaik. Kami sampai Gorakship jam 11.00am dan saya sampai jam 11.30am, kami hanya dibenarkan makan 30 minit sahaja karana nak kejar masa untuk sampai ke EBC jam 3.00pm. Guide suruh tinggalkan semua barang dan bawa hanya air sahaja. Waktu ini semua dah siap pakai down jaket dan glove tebal. Perjalanan ke EBC mendatar dan menaik. Kita akan trekking di rabung dan boleh nampak puncak Everest. Kami sampai jam 3.00pm dan saya yang last dalam group sampai 3.30pm. Sampai sahaja tgk ramai dah beratur untuk bergambar. Sebenarnya bole bergambar dimana2 sahaja kerana tiada sign board pun. Tapi disebabkan ada satu batu yang dah ditulis Everest Base Camp 2018 jadi semua berkumpul bergambar disitu kerana ada bendera nepal. Kawasan base camp untuk pendaki Everest terletak berhampiran Glasier Ais. Dan tempat kami ambil gambar berhampiran dan bole nampak kumbu glasier tersebut. Selepas bergambar solo dan group 3.45pm kami dah mula gerak. Kami perlu bergerak cepat kerana jika lambat suhu semakin sejuk dan akan gelap. Group Malaysia yang saya kenal ada 3 semuanya termasuk group saya. Satu group brader Shariman dan lagi satu group Madam Teoh dari KL. Kami sampai semula ke Gorakship jam 6.30pm dalam keadaan gelap dan kesejukan.

Semasa makan malam jam 7.00pm kami semua sangat gembira kerana berjaya sampai ke EBC kesemuanya 7 orang.

Semasa makan malam guide berbincang dengan kami tentang trekking ke puncak Kalapathar keesokkanya. Jika hendak mendaki perlu keluar seawal 4.00am dan kena sampai semula ke hotel jam 7.00am untuk sarapan. Memandangkan jadual kami memang sudah delay 1 hari. Semasa trekking naik kami tidak skip hari maka masa turun kami perlu skip hari. Jadi keadaan ini membuat kami sangat letih. Jadi hasil perbincangan semua tidak jadi untuk ke Kalapatar.

Sebelah malamnya mau tidur satu cabaran buat kami kerana suhu sangat sejuk. Sampaikan permukaan air pun jadi lapisan ais. Tidur pun tak tukar baju, tidur dengan down jaket.

Day 15 (13 Okt 2018) – Sabtu – Pangboche (5,030m) – Day 11 Pakej
Harini ini disebabkan kami tak naik Kalapatar kami tidak la terburu2 sangat. Selepas sarapan kami gerak jam 8.00am, Waktu ini sudah ada pancaran matahari. Walaupun sejuk tapi tak perlu pakai down jaket yang tebal.

Kami perlu bergerak cepat harini ini kerana perjalanan yang panjang. Dari Gorakshep kami singgah lunch di Thukla dan dari situ kami meneruskan perjalanan ke Pangboche melalui Pareche. Ada group yang cuma singgah di Pereche sahaja untuk lunch.

Akhirnya kami sampai di Pangboche jam 6.30pm dalam keadaan gelap. Masing2 membawa head lamp. Kebetulan hotel yang kami menginap sebelum ini penuh dah terpaksa menginap di hotel lain.

Semasa menunggu makan malam kami bertemu dengan Sherpa Nigma yang sudah 21 kali naik puncak Everest. Semua sangat teruja mendengar kisah beliau. Kebetulan beliau sedang bawa klien dari china. Selepas bersembang dan bergambar kami balik ke bilik masing2

Tidur di Pangboche lebih selesa berbanding gorakshep. Kami dapat tidur dgn selesa dan nyenyak kerana hotel tersebut tidak terlalu sejuk.

Day 16 (14 Okt 2018) – Ahad – Namche Bazar (5,030m) – Day 12 Pakej
Perjalanan pagi ini agak panjang juga. Kami perlu sampai Namche Bazar maksimum jam 4.00pm. Selepas sarapan jam 8.00am kami trekking. Kami perlu melepasi cekpoint Fungkitenga. Perjalanan ke Fungkitenga agak mencabar kerana menaik dan kemudian menurun ke Fungkitenga. Sampai di Fungkitenga sherpa purna dah tunggu untuk register di pondok post. Selepas melepasi Fungkitenga trek menaik semula memang letih. Kami berhenti makan di Sanasa jam 1.30pm. Gerak 2.00pm Dari sanasa trek sedikit mendatar dan menaik. Lagi 2 km nak sampai Namche Bazar trek dah mendatar dan menurun. Kami sampai hotel di Namche Bazar jam 3.30pm. Kami rasa gembira kerana sempat untuk berjalan2 di Namche Bazar dan minum Kopi di Kedai Bakery sambil menggunakan perkhidmatan charging free dan free wifi.

Day 17 (15 Okt 2018) – Isnin – Lukla – Day 13 Pakej
Perjalanan dari Namche ke Lukla memang jauh lebih kurang 18km dan mengambil masa 9 jam. Selepas sarapan jam 6.30am kami dengan segera bertolak. Kami singgah makan tengahari di Pakding di hotel yang sama kami sampai.

Sampai di Pakding kami jumpa lagi Malaysia (Chinese Group) dalam perjalanan ke EBC.

Trekking hari ini memang memenatkan. Dalam perjanan trekking bersama group Shariman yang tinggal 3 orang sahaja (5 orang dah balik naik heli dari Gorakship dan thukla) saya terserempak lagi dgn group Malaysia yg lain. Group Pak Syed yang baru gerak dari lukla, sempat bertanya kabar.

Kami sampai di Lukla jam 4.00pm. Menginap di hotel Nest.

Day 18 (16 Okt 2018) – Selasa – Lukla – Day 14 Pakej
Sarapan jam 7.00am. Semua dah teruja untuk pulang ke kathmandu. Jam 9.30am kami dah masuk airport check in. Tunggu punya tunggu sampai jam 2.00pm tiba2 cuaca makin teruk. Turn kami adalah next flight yg telah berada di airport berhampiran. Tapi akhirnya airport tutup kerana cuaca buruk dengan Kabus tebal. Semua syarikat penerbangan sudah cansel kecuali Tara Air yg akan kami naik. Kami dimaklumkan yg last flight tersebut sedang cuba untuk berlepas ke kathmandu jika cuaca kembali baik. So kami sangat berharap flight tersebut dapat. Setelah tunggu satu jam flight tersebut pun tidak dapat berlepas.

Kami terkandas satu hari. Terpaksa menginap di hotel shangrila satu malam. Harap esok pagi dapat terbang. Guide hendak cuba selit sorang2 dalam flight awal. Maknanya kami mungkin tidak akan pulang serentak bersama.

Bila kena bayar sendiri penginapan. Guide uruskan menginap di hotel ini. Kami mula pelik kenapa tidak hotel ini dari awal sedangkan hotel ini lebih murah berbanding hatel Nest.

Selidik punya selidik barulah kami tahu. Hotel yg agen uruskan untuk kami semua ada komisyen buat agen. Itu sebab hotel tersebut caj mahal sedikit untuk makan dan bilik supaya bole bagi margin profit pada agen.

Jadi bila kami kena bayar sendiri baru guide carikan hotel yg murah dan selesa untuk kami.

Day 19 (17 Okt 2018) – Rabu – Lukla
Harini ini kami dimaklumkan yang kami akan menaiki flight ke Ramechhap Airport dan tak jauh dari Ramechhap Airport ada bus station. Bus ke Kathmandu ambil masa 5-6jam. Itu sahaja pilihan yang ada buat masa ini. Sehingga 10.00am tiada satu pun flight yg mendarat di Lukla Airport. Semua orang dah mulai risau. Dalam pukul 11.00am baru ada flight mendarat, semua orang di airport dan gembira menepuk tangan, menaruh harapan yg flight2 lain turut muncul. Namun harapan tinggal harapan sahaja hanya beberapa flight sahaja yang sempat ambil penumpang kalau tak silap saya cuma 3 flight dari 3 syarikat iaitu Tara Air, Summit Air dan Nepal Air yang sempat. Selepas itu cuaca kembali buruk. Kabus tebal kembali menutup kawasan lukla. Tiada harapan akan ada flight mendarat. Sama seperti semalam kami hanya perlu lagi satu flight Tara Air sahaja mendarat untuk giliran kami. Akhirnya 2.30pm petugas airport memberitahu Tara Air Cansel. Barulah kami dapat keluar dan ambil luggage kami semula. Tara Air selalu yg last sekali buat makluman cansel.

Seterusnya kami kembali ke Shangrila Hotel. Penginapan dan makan 2 harini terkandas adalah sendiri. Masing2 dah kehabisan cash dah. Jadi mula berjimat2 makan dan berbelanjan.

Guide maklumkan esok kami ada pilihan untuk naik heli dengan bayaran 100usd seorang. Harga ini kira munasabah. Pilihan ini kami dapat disebabkan client agen yang baru yang hendak ke lukla juga terkandas penerbangan satu hari. Jadi esok mereka juga perlu naik heli. Jadi agen dapat pujuk mereka naik heli untuk esok. Jadi mereka bayar sehala ke Lukla dan kami bayar sehala ke Kathmandu. Jika tidak 450usd seorang untuk charter heli.

Harap esok client baru agen ke lukla tiada masalah supaya kami dapat pulang.

Day 20 (18 Okt 2018) – Khamis – Lukla
Seperti dijanjikan kami menunggu clent baru yang akan sampai ke Lukla. disebabkan cuaca buruk (Kabus Tebal) Airport Lukla telah ditutup. heli pun tidak dapat mendarat. Disebabkan itu heli terpaksa mendarat di kawasan yang lebih rendah dari Lukla. iaitu di Surke Heli Pad. Kami dimaklumkan bahawa heli tersebut adalah penerbangan terakhir, jadi kami perlu turun 2 jam perjalanan untuk sampai ke Surke.

Sampai di Surke Helipad, pilot heli bagitau kami ada masa 2 minit untuk berlepas, kebetulan dalam heli ada 2 orang matsaleh dah naik. jadi kami 6 orang terpaksa tinggal 2 orang tidak dapat naik. Masa ini kami terpingga2 kejap, dalam keadaan pilot bergegas nak berlepas dan 2 orang tidak muat. Mr Ganesh cuba mendapatkan penjelasan dari pilot tetapi tidak dilayan kerana beliau perlu berlepas mengikut masa yang ditetapkan. Mr ganesh dan lagi 2 orang kawan kami terduduk dan buntu, dah la terkejar2 dari lukla dengan beg untuk turun ke Surke helipad, bila sampai tak de tempat pula. Kami yang sempat naik terpaksa berlepas tanpa mereka. Sampai di Kathmandu, syarikat heli datang memeriksa kami, dan dapati yang 2 mat salleh tersebut telah salah naik heli, syarikat heli meminta bayaran daripada mereka dan mereka tidak mahu bayar kerana telah buat bayaran. Jadi kecoh sebentar. Waktu ini terdengar suara Mr Shanker dari telefon petugas syarikat heli tu berkata ” If the dont wan to pay just sent them to police and put them in jail” Mungkin beliau dah bengang sbb dia carted heli untuk bawa kami.

Akhirnya syarikat agen mat salleh tersebut dan syarikat agen kami dapat kata sepakat, dimana mereka syarikat matsalleh tersebut akan bawa turun 2 rakan kami yang tertinggal pada esokknya. Kami membuat bayaran 100usd seorang. Disebabkan kami tak cukup cash, ada yang dapat bayar dan ada yang tak dapat bayar, tapi nasib baik dapat jaminan dari Mr Shanker, barulah petugas syarikat heli benarkan kami keluar ke airport. Sampai di Airport kami disambut oleh Mr Shanker. Beliau siap mohon maaf atas problem tersebut dan cakap ia tidak dapat dijangka.

Mr Shanker dah siap tempah teksi untuk hantar kami pulang ke Hotel Thamel.

Day 21 (19 Okt 2018) – Jumaat – Kathmandu
Jam 8.00am 2 lagi rakan kami telah selamat sampai di kathmandu dengan heli, flight mererka ke KL adalah sebelah malam. Nasib baik sempat juga sampai kathmandu diawal pagi. boleh siap2 dan bersihkan diri.

Setelah berbincang dengan pihak agen kami dimaklumkan yang kami dapat harga murah 100usd untuk heli adalah usaha agen dengan refund tiket flight dan topup bayaran heli. Kebanyakan orang yang terdesak untuk pulang ke Kathmandu terpaksa membayar sekitar 400-450usd seorang untuk heli.

Semua kami masing2 berjalan sendiri2 sekitar pekan thamel mencari keperluan masing2 seperti souvenir dan last shoping. John dari USA jam 12 dah gerah ke Airport. so kami yang lain sempat last jalan dan shoping.

Jam 8 Malam 3 orang dah berangkat ke airport untuk pulang ke Kuala Lumpur. Disebabkan hotel Tamel penuh saya menginap di Hotel Thamel Park.

Day 22 (20 Okt 2018) – Sabtu – Kathmandu – Kuala Lumpur
Selepas sarapan pagi. Jam 9.00am Shanker datang untuk ucap selamat jalan. dan seterusnya ke airport dan bertolak pulang ke Kuala Lumpur jam 1.00pm.

Beberapa hari selepas pulang ke Malaysia Mr john dari USA telah create kan Google Foto album, dimana setiap dari kami share dan exchange gambar dalam folder tersebut. Memudahkan dengan cara ini daripada share dalam whatsap yang akan reduce kualiti.

Syarikat Agen
Adventure Magic Trek & Expedition P. Ltd. Syarikat agen ground ini ownernya nama Mr Shanker. Guide yang kami guna namanya Mr Ganesh Niraula. Mr Shanker sangat membantu dan sedaya upaya menguruskan urusan kami dengan lancar berkaitan Heli dari Kathmandu dan Lukla. Manakala Guide kami Mr Ganesh sangat bagus bagi memastikan trekking kami berjalan lancar.

Setelah pulang ke Malaysia, kami masing2 membuat tuntutan insuran berkaitan “Travel Delay” disebabkan flight cansel, tuntutan ini kalau berjaya dapat la menampung semula kos tambahan yang kami keluarkan untuk naik heli. Mr Shanker sangat membantu dalam mendapatkan dokumen2 dan resit yang kami perlukan.

Syarikat ini juga membantu dalam mendapatkan harga heli yang berpatutan, berbanding pendaki lain yang dikenakan bayaran yang mahal. Jika tiada rundingan dan arrangement dari agen, kalau kita direct guna heli, maka kita akan dapat harga mahal. Ini kerana semua yang terlibat dalam tempahan heli ( agen, tea house, local broker, hotel) akan mendapat komisen dari urusan heli jika kita tempah melalui orang tengah. So jika agen kita boleh tempah sendiri dengan syarikat heli kemungkinan kita boleh dapat harga murah. Di Nepal ni tiada jenayah penipuan berkaitan trekking ini, cuma silap deal mereka akan cuba up harga untuk komisen masing2.

Sebagai contoh, jika anda pergi sendiri dari Kathmandu ke lukla. dan sampai lukla anda baru cari Free lance guide dan porter. Jadi mereka ini tiada syarikat agen. So boleh jadi mereka dealkan heli untuk kita mereka juga cuba dapatkan sedikit komisen dari agen heli atau dari tea house atau hotel.

Jadi kalau kita ambil Syarikat agen yang boleh dipercayai, kemungkinan harga yang lebih ini boleh dijimatkan. Tidak dinafikan jika anda direct pergi sendiri ke lukla DIY untuk trekking ke EBC anda kemungkinan besar boleh dapatkan harga dan kos yang lebih murah seperti kebanyakkan mat salleh buat. Tapi ada urusan yang mungkin anda tidak dapat nak elakkan dan terpaksa bayar lebih seperti heli.

Setakat ini saya menggunakan syarikat agen ini untuk ABC (2015) dan EBC (2018) dengan guide yang sama iaitu Mr Ganesh, saya amat berpuas hati dengan syarikat ini.

Pengalaman dan Tips
Hasil pengalaman saya Trekking ABC (2015) dan EBC (2018), saya dapati trek EBC lebih mudah berbanding trek ABC. Tapi cabaran EBC adalah kita berada di altitut tinggi, dimana kita akan cepat rasa penat walaupun trek tak susah dan boleh kena AMS. Manakala ABC adalah lebih rendah cuma trekking ABC banyak juga bertangga naik turun melalui satu kampung ke satu kampung.

EBC = Altitut tinggi, trek pendek, mendatar, dan tak banyak naik turun, risiko AMS, Jalan Udara  Kos 1100 – 1300 USD
ABC = Trek panjang, Naik turun dan bertangga, kurang sejuk. Kurang risiko AMS, Jalan darat, Kos 500 – 600 USD

EBC boleh buat jalan darat tapi mengambil masa 5-7 hari trekking dari last bus stop. ABC pula hanya menaiki Bus sahaja dari Pokhara.

Jumlah Hari
Jumlah hari pakej adalah 14 hari. 14 hari ni kira selesa la. Ada hari climates di Namche dan juga di Dingboche. So kalau 14 hari trekking (pakej) adalah selamat anda buat jadual 18-20 hari. 2 hari sebelum pakej dan juga 2-3 hari selepas pakej. Extra hari ni adalah untuk reserve jika ada delay perjalanan sebab cuaca. Jika jadual anda lancar tiada delay, maka boleh guna reserve day itu untuk jalan2 sightseen.

Tips saya jika anda delay semasa mula trekking atau delay semasa hendak ke lukla, adalah dinasihatkan supaya jangan skip hari semasa trekking naik. ini untuk elakkan risiko AMS. So masa kami telah delay satu hari, Guide kami Mr Ganesh dapat buat arrangement semula dengan penginapan yang beliau telah booking.

sebagai contoh, group Malaysia lagi satu yang kami jumpa telah delay satu hari, jadi mereka telah skip satu hari semasa di Namche Bazar (Sepatutnya bermalam 2 malam), so akibatnya salah seorang ahli mereka telah kena AMS semasa di Thukla dan terpaksa di hantar pulang dengan heli.

Semasa turun boleh skip tapi semasa naik tak boleh skip. Disebabkan guide kami Mr Ganesh ni sudah biasa dengan pihak penginapan hotel yang kami duduk so beliau dapat adjust booking.

Tapi semasa turun ke Pangboche kami terpaksa pindah hotel lain kerana hotel asal penuh. Tapi kalau masa peak season mungkin susah juga nak adjust booking kalau group besar sbb peak season ramai orang dan penginapan yang biasa akan cepat penuh.

Tips – Stanby Duit Kecemasan
Kalau trekking EBC anda perlu stanby duit 800-1000 USD untuk Helikopter sekiranya cuaca buruk atau ada masalah perlu evakuasi. Kebiasaan kalau seorang kos heli sekitar 400-450 USD. Jika dapat nego atau dapat cari yang murah boleh dapat sekitar 200-300 USD. Sekiranya flight anda ke Kathmandu – Lukla – Khatmandu lancar dan tiada masalah cuaca dan tidak delay maka anda jimat tidak perlu keluar duit tambahan. Dan anda tiada masalah kesihatan dan tidak perlu evakuasi juga anda jimat. Jadi 800-1000 USD adalah stanby.

Sebagai contoh semasa di Gorakshep saya dapati ada 4 orang group dari Malaysia buat shortcut, mereka malas untuk trekking balik, so mereka tempah heli untuk balik terus ke Kathmandu. Kalau tak silap saya ia diluar pakej mereka dan mereka sanggup bayar sekitar 450 – 600 USD seorang. So anda pun boleh buat macam ni kalau tetiba rasa malas nak trekking balik 🙂 .

Duit belanja semasa di Trek
Hasil berbincang dengan guide dan shanker kami di nasihatkan untuk membawa duit belanja anggaran satu hari 1000 rupie. So ada 14 hari jadi 14ribu rupie = 140 USD. Duit belanja ini adalah untuk keperluan sendiri seperti beli air mineral, mandi air panas, makanan tambahan selain pakej, charging hp dan power bank. Shopping2 di namche bazar dan semasa di Dengboche serta lain2. Saya tidak pun habis guna 14ribu rupie untuk perbelanjaan harian. Cuma habis bila terkandas 3 hari sebab kena bayar hotel dan makan sendiri semasa di lukla.

Saya banyak abis duit dekat air, walaupun ada bawa akuatab tapi kebanyakkan masa beli air mineral kerana takut perut tak biasa. Air semakin tinggi ke Basecamp harga semakin mahal. Kalau di lukla kita boleh beli air 1 liter 80rupie, semakin tinggi harga semakin naik, 100, 150, 300 (Loboche), 400 (Gorakship).

Sekian, 😀

____________________________________________________________________________________________________________________________

Berikut saya Sharekan Itenari dari syarikat agen beserta KOS

Day to Day Itinerary for the Everest Base camp Trekking:

Day 01: Arrival day in Kathmandu (1,300m/4,264 ft).
Upon arrival at the Tribhuvan intl airport our representative welcomes you and transfer in your hotel in Kathmandu,hotel is located at the heart of Kathmandu and briefing about your your trip and overnight at Hotel.

Day 02:Fly to Lukla (2,800m/9,186ft) & trek to Phakding (2,652m/8,700ft), 3-4 hrs walk
Everest base camp trek start with the senic fly from Kathmandu to the tiny airstrip at Lukla for about 40 minutes scenic flight; you will have time to stroll around, while the guide sort and divide the load baggage to be carried by porters. Guide will manage the lunch place depending upon the time of arrival at Lukla. We then take an easy walk to Phakding village for the overnight stop and rest of the time look around the village for local cultural experience

Day 03: Phakding to Namche Bazaar (3,440m/11,283ft), 5-6 hrs walk
After breakfast your second day to everest base camp will continue up the banks of the Dudh Kosi, crossing it twice by small suspension bridges before reaching the village of Monjo the entrance gate of the Sagarmatha National Park . When enter the National park boundary we descend and a gradual walk brings us to the suspension bridge over the Bhote-Koshi river to Jorsalle village, the last village till Namche Bazaar.Namche is a prosperous trading town and the capital of the Khumbu Region.Mt Everest can be seen today while we hike to namche bazaar.

Day 04: Acclimatization day at Namche Bazaar
We will spend a day in Namche Bazaar resting and allowing our bodies to become acclimatized to the altitude of (3,440m/11,283ft).You have full day leisure or visit Everest View Point hotel in Syanboche for wonderful panoramic views and also possible to see all the way of everest base camp trail & Everest.if Saturday can be seen many people in Saturday market for shopping to fulfill their daily needs and only one shopping market in the surrounding areas. Also you can visit Sherpa Museum as well a great place to learn Sherpa culture and history of mountaineering and stroll back to hotel for overnight.

Day 05:Namche to Tyangboche (3,867m/12684ft), 5-6 hrs walk
Today after breakfast we start our trek with pleasant walk through the forest with magnificent view of mountains. The great view of the mighty peaks of Everest, Nuptse, Lhotse , Ama Dablam, Thamserku and Kwangde peak with view of the eastern snow capped mountains. The trail leads up hill through the forested path and the hardly walk to get to Tyangboche. One of the most beautiful place in the Himalaya and the first thing that comes to your eye is the big Monastery, then the large field with campsites and teahouses, lodges beneath the towering majestic beautiful peak Ama Dablam.You will have great view of everest from your hotel in tyangboche.

Day 06: Tyangboche to Dingboche (4,358m/14,295 ft), 5-6 hrs walk
The trail descends down from Tengboche,winding through the rhododendron forest to Deboche and crossing a bridge over the raging Imja Khol River. Hug the valley wall, and then traverse the plains to Dingboche, the start of the Imja Tse Valley . Dingboche is also the gateway to Chukung and farther beyond for the most challenging traverses towards Makalu area and Hinko Valley via Sherpani col 6,100m and Amphu Laptsa pass 5,780m.

Day 07:Acclimatization day at Dingboche
On this day you will rest before the last leg of the journey. You may have full day rest or there are some places where you can go for a day walk like trek to Chhukung (4,730m) is worth while which takes approx. 3-4 hours from Dingboche, towards east with in the Imjatse Valley, although the trek is gradual, however you can feel the thin air as the altitude gains slowly coming towards Chhukung. At Chhukung, there are few teahouses overlooking superb view of the snow capped peaks and glaciers After enjoy stroll back to Dingboche for overnight.

Day 08:Dingboche to Lobuche (4,928m/16164 ft), 5-6 hrs walk
Tackle the steep incline to the terminal moraine of the Khumbu glacier, continuing along the rugged route to your resort at Loboje. Above the huts looms the famous Lhotse Ridge.

Day 09: Trek to Gorakshep (5,160m/16,929ft) & hike to Everest Base Camp (5,320m/17,450ft) 5-6 hrs walk
After breakfast we continue our trek to Gorekshep in a windy and rocky path with the wonderful view of Mt. Pumori , Mt. Nuptse,Everest and other magnificent peaks. After check in at lodge & lunch, our adventure continues to wards Everest Base Camp and to the Khumbu Ice-fall.The trail passes through over rocky dunes and moraine and streams, till you reach the base camp. In Everest Base Camp the climbers gather for summiting Everest during the high expedition season. We explore Everest base camp.Everest base camp is full of with white rocks and snow.you can touch the glacier to.Everest base camp is kind of valley.From everest base camp we can see the beautiful views of world biggest khumbu glacier to.

Day 10: Early Hike to Kala Pathar(5,550m/18,204ft) & trek back to Pheriche 6-7 hrs walk
Guide will arrange time for this morning to start early hike up to Kala Pathar for the most wonderful sunrise views of the Everest. It takes about 2 hours to reach this hill top (the famous view point).This small peak offers the best views of Mt. Everest, Nuptse, Pumori and Ama Dablam along with the entire mountain views of Khumbu Himalayan range and we also can see most popular everest base camp.Being here for some hours,we hike down to Gorekshep,breakfast and retrace back towards Pheriche for overnight.

Day 11: Pheriche to Namche (3,500m/11,480ft), 5-6 hrs walk
Heading down now, the going is easier and the pace faster. Take back great memories with you and walk down hill towards the Phungithanka vis Tangboche and after crossing the suspension bridge over the Dudh Koshi river trek onwards to the Kyanjuma the junction of the trinity ways to Gokyo Valley , Khumjung village and Namche Bazzar. Great view of Ama Dablam, Thamserku, Tawache and Lhotse as well as dense wildlife of some species of Pheasants, Himalayan Griffons, Musk deer and wild goat can be found insides the rhododendron forest, evening explore Namche Bazar.

Day 12: Namche to Phakding(2,850m/9,348ft),4 hrs walk
Today after breakfast short climb to hidden valley called Khumjung village, probably the biggest village of the areas and visit Hillary school established by Sir Admund Hillary and visit to Khunde village where a place of famous climber and big hospital running by charity, after a great moments take back to Namche Bazzar for lunch via Syangboche airstrip which is the world highest airport in the world.We walk back to the downhill for overnight at Phakding.

Day 13: Phakding to Lukla (2,800m/9,186ft),3hrs walk
Leisurely this morning we trek back to Lukla, you can walk at your own pace and enjoying the lush green scenery around and passing through the incredible mountain scenery and local Sherpa village. Arrival in Lukla and you’ll have time to stroll around the areas and guide will re-confirm your flight ticket and enjoy the last celebrate dinner with your crew member and overnight at Hotel.

Day 14: Fly back to Kathmandu
After an early morning flight to Kathmandu our guide transfer you to your hotel. You may have time to relax after long journey and take back your breath and rest at your hotel where you can share the great experiences of Everest base camp trek with us.

Day 15:Departures from kathmandu ,
Today is free or last minute shopping for souvenirs or gift to your family, friends or relatives for you until your departure flight/drive or to commence any extra trips or activities you may have booked with us. If departing, you’ll be transferred to the International Airport for your departure flight to your onwards destination.

___________________________________________________________
Trip cost : 1050 usd$ per-person
___________________________________________________________

Cost Inclusive:

Airport arrival and departure by private vehicle
2 star accommodation in Kathmandu with breakfast
All domestic airfares as per the itinerary
Full board meal (breakfast, lunch, dinner, tea & coffee) in during the trek
Comfortable accommodation on teahouse/lodge during the trek
One english speaking guide ,one sherpa helper ( porter ) and their payment
Sagarmatha National park entry fee and necessary permits
Everest base camp trek permit & tims card
Down jacket and four seasonal sleeping bag
Exclusive medical kit bag
All government and local taxes.

Cost Exclusive:

Lunch and dinner in kathmandu
excess baggage charge
Travel and rescue insurance,battery re-charged.
Personal trekking Equipment
Personal expenses e.g. phone calls, laundry, bar bills & extra porters
Tips for driver, guides and porters,hot shower,pot of tea or coffee

Shankar Pandey
Adventure Magic Treks & Expedition(p).Ltd
http://www.adventuremagictreks.com
info@adventuremagictreks.com
Tel:00977-1-4410361,4412061
Cel:977-9841570317
Skype;adventure.magic,
P.O.B;24495,
Bhagawotistan,Thamel,Kathmandu,Nepal

 

Direct dengan Guide Ganesh

Sekiranya anda tidak ramai dan ingin direct dengan guide, anda boleh juga terus hubungi Mr Ganish Niraula di FB beliau. Cuma jika beliau lambat reply maybe beliau sedang bawa group. Antara group besar yang pernah guna khidmat Ganesh adalah Group TM. Trip ABC dan EBC saya guna khidmat Ganesh. So far memang terbaik dari beliau sebagai guide dan menjaga keselamatan kami dan juga melancarkan urusan.

https://www.facebook.com/ganesh.niraula1

Ganesh

Posted in Pendakian Gunung | Leave a Comment »

Bukit Besi Alam Damai

Posted by hamydy on 12, September 2018

Bukit Besi

Bukit Besi Alam Damai
Ramai yang tertanya2 dimanakah bukit ini dan kenapa diberi nama Bukit Besi, adakah ada besi disana. Jawapannya ialah ia asal nya terletak di kawasan Kem Sg Besi. Dan dari Sg Besi ada laluan jalan tar menuju ke Menara Telekon. Disebabkan itu namanya Bukit Besi. Laluan trek dari Alam Damai ini adalah trek baru yang mula menjadi popular setelah beberapa lama penduduk dikawasan tersebut mendaki dan melihat pemandangan KL.

Puncak Bukit besi yang sebenarnya adalah kawasan Menara Telekom. Memandangkan kawasan menara ini kawasan larangan, oleh itu penduduk yang merintis laluan ini membina pondok beberapa meter sebelum Menara diberi nama puncak Bukit Besi.
Bukit Besi Bukit Besi Alam Damai 2018
Lokasi Mula
Landmark Bank OCBC Alam Damai dan Restoran Mamak Al Mashoor. Kat kawasan ni dah jadi kawasan parking pendaki Bukit Besi. Parking kemudian lintas jalan ke simpang.
Bukit Besi Bukit Besi Alam Damai 2018

Dekat dengan simpang ini anda akan dapat lihat dua jalan masuk. Satu jalan tar ke tangki air dan kedua denai sebelah paip besar. Dua-dua laluan pun sama akan bertemu di tempat view KL. Terdapat dua Tangki air dan kedua2 tangki air tersebut ada laluan. so bole pilih nak ikut laluan tangki air pertama atau kedua. Pada pengalaman saya ikut laluan tangki air kedua lebih selamat kerana laluan tangki air pertama tu sedikit licit dan curam. Berikut adalah Peta Trek bukit Besi.
Bukit Besi
Untuk sampai ke puncak bermula dari laluan masuk hanya mengambil masa 30-40 minit sahaja. Tetapi kebanyakkan pendaki akan buat satu pusingan (Loop). Sama ada ke puncak kemudian ke menara dan pusing semula atau sebaliknya.

Bukit Besi

Kalau buat satu pusingan dapat la elevation seperti ini. Sampai Simpang ke Puncak turun dan naik semula hingga ke menara dan seterusnya ke puncak Bukit Besi dan terus turun dan pulang. Kalau ikut masa dan speed saya ni  1jam 34minit. Ini kelajuan sederhana saja sambil stop sekejap bergambar.

Bukit Besi Bukit Besi Alam Damai 2018
Ini spot untuk melihat pemandangan KL. Kalau malam tahun baru ramai orang akan lepak sini untuk lihat bunga api. Kalau dari laluan masuk ke spot ini cuma mengambil masa 10-15 minit sahaja melalui tangki air pertama.

Bukit Besi Bukit Besi Alam Damai 2018
ini pula spot yang view ke arah hulu langat dan alam damai. view ni tak berapa cun sangat compare view kl. Tapi kawasan ini lebih lapang dan luas. Seterusnya setelah melalui dan melepasi spot view KL dan View langan anda akan jumpa laluan ke puncak. Memang takde signboard kat sini, tapi senang sahaja nak tau.
Bukit Besi Bukit Besi Alam Damai 2018
Jika anda nampak simpang ini, ini la simpang Loop (Pusingan), kalau ke kiri menuju ke puncak dahulu dan jika ke kanan menuju ke Water Fall dahulu. Jika ke waterfall dahulu, maka laluan akan menurun sahaja sehingga paling bwah jumpa waterfall. selepas waterfall anda akan mula menaik sehingga jumpa menara dan dari menara menurun sedikit rata menuju ke puncak Bukit Besi.
Bukit Besi Bukit Besi Alam Damai 2018
Di puncak Bukit Besi ini ada pondok yang dibina oleh otai-otai Bukit Besi. kat sini tiada view, cuma tempat berehat sahaja. ada kemudahan Dumbel dan juga hammok.

Sekian.

Berikut adalah video youtube yang saya buat semasa mendaki Bukit Besi. Harap anda terhibur

Watch My Video of this Bukit Besi hiking at : https://www.youtube.com/watch?v=bb0xA0dxrOc

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | Leave a Comment »

Bukit Bendera @ Penang Hill ~ Via Moongate 5

Posted by hamydy on 20, August 2018

Penang Hill 2018
Bukit Bendera (Penang Hill)
Sekiranya melawat ke Pulau Pinang jangan lepaskan peluang mencuba aktiviti hiking di Bukit Bendera ini. Terdapat beberapa trail yang boleh digunakan untuk mendaki Bukit Bendera. Hiking tidak dikenakan bayaran, apabila turun boleh turun dengan Train dengan bayaran RM5 (My Kad). Waktu paling sesuai untuk mula adalah jam 7.00am kerana cuaca tidak panas. Ada trail yang pendek dan ada trail yang panjang. Berikut adalah antara pilihan Tempat Mula Trail.

  1. Bukit Bendera Cable Car Station, Sebelah Parking (5.409135, 100.277472)
  2. Seafood Restaurant Happy Family, Jalan Taman Cantik 5.407747, 100.280585
  3. Youth Park Car Park, Jalan Kebun Bunga, (1. 5.431611, 100.297364, 2. 5.430565, 100.297365)
  4. Moongate 5 Botanic Garden,(5.435734, 100.292855)
  5. Tar Road Botanical Gardens, Jalan Kebun Bunga, Jalan Tar (5.437418, 100.290486)

Trail – Bukit Bendera Cable Car Station
Trail ini paling senang dan berdekatan dengan Cable Car Station. Anda boleh parking kereta di parking bertingkat atau pun parking di kawasan belakang Cable Car Station masuk melalui Jalan Pokok Ceri. Jika anda parking di Parking bertingkat, sebelah Cable Car Station ada laluan yang akan melalui bahagian bawah Cable Car Station dan menuju ke belakang berdekatan dengan laluan masuk dari parking Jalan Pokok Ceri. Trail ini adalah selali dengan laluan Cable Car melalui Middle Station dan seterusnya ke puncak Penang Hill.

Trail – Seafood Restaurant Happy Family
Sekiranya anda suka pemandangan kampung dan kebun maka laluan ini juga menarik. Laluan ini lebih panjang dari laluan trail Cable Car Station. Masuk melalui simpang Jalan Taman Cantik 500 meter sebelum Cable Car Station. Masuk 130 meter Jalan Taman Cantik kemudian melepasi Seafood Restaurant Happy Family. Simpang trail ini betul-betul selepas Seafood Restaurant Happy Family selepas melalui jambatan pendek. Apabila anda masuk simpang ini anda berjalan terus sehingga ke hujung sehingga jumpa tokong kecil tempat sembahyang maka laluan masuk disitu. Trail ini hanya orang local sahaja yang biasa masuk orang luar jarang melalui trail ini.

Trail – Taman Belia/Youth Park, Jalan Kebun Bunga
Kawasan ini lebih jauh dari Cable Car Station, kalau naik Grab sekitar RM5-10. Lebih kurang 6.5km jaraknya dari Cable Car Station. Terdapat 2 kawasan Tempat letak kereta. Anda boleh parking mana2 dua kawasan tersebut kerana setiap satu ada laluan masuk ke trail yang sama. 1. 5.431611, 100.297364, 2. 5.430565, 100.297365.

Trail – Tar Road Botanic Garden
Trail ini atas lagi dari pintu masuk Moongate 5. Ia adalah laluan tar untuk naik ke Bukit Bendera. Hanya kenderaan yang dibenarkan sahaja dibenarkan masuk. Jadi kalau mendaki di laluan ini anda akan kerap bertembung dengan kenderaan Jeep dan motosikal. Agak kurang selesa.

Trail – Moongate 5
Pintu masuk trail ini merupakan trail yang paling famous. jika anda google cara untuk mendaki Penang Hill, anda akan dapati rata2 orang tulis masuk dari sini. Kawasan ini parking limited sedikit, parking ditepi sepanjang jalan. Memang ramai pengunjung di kawasan ini. Saya mendaki melalui pintu ini.
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Sampai di Moongate 5 ni sekitar jam 7.00am Dan mula mendaki jam 7.20am, kebetulan dapat parking betul2 hadapan Moongate ini. Awal pendakian dari moongate ini trek sedikit menaik di tambah dengan beberapa anak tangga. Lebih kurang 1.2km 35 minit mendaki anda akan jumpa CP Station 5. Di sini ada kemudahan toilet kedai kopi dan mini gym.
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Dari CP Station 5 anda akan bertemu dengan simpang ke CP Station 39. Selepas CP Station 5 ni, trek banyak juga yg mendatar. Disebabkan Station 39 tu kebawah sebelah kiri maka saya tidak turun ke station 39 sebaliknya meneruskan perjalanan ke CP Station 84 lebih kurang 1.1km 20 minit. Sebenarnya anda telah mendaki melepasi Bukit Cendana jika sampai ke Station 84. Di Station 84 ini ada banggunan tinggalan tandas awam yang sudah tidak digunakan. Disini anda akan melalui sedikit jalan Tar sebelum simpang masuk ke trail semula.
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Selepas Station 84 barulah anda mendaki bukit bendera. Laluan ini sepanjang lebih kurang 1.6km dengan masa 30-40 minit. Anda akan sampai ke Lower Tunnel. Sampai disini anda akan mendaki sepanjang laluan cabel car dan sampai ke puncak Upper Station Penang. Pendakian santai dengan kelajuan biasa mengambil masa 2 jam 20 minit. jika anda sedikit laju bole buat 2 jam sahaja.
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Seterusnya tanpa berehat lama saya terus membeli tiket Cabel Car untuk turun dengan harga RM5 sahaja. Sampai di bawah terus ambil Grab ke Moongate 5 Botanic Garden untuk ambil kereta. Bayaran Grab kesana RM11.
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Ok begitulah seba sedikit Pendakian Bukit Bendera / Penang Hill.

Sekian

Tentatif
0720 Start Trekking
0752 CP Station 5
0845 CP 84
0920 Reached Lower Tunnel
0950 Reach Upper Station – Summit
1005 Reach Lower Station
1006 Ending Point

Height :  833 m (2,723 ft) above sea level
Duration : 2 hours to 2 1/2 hours ascent
Distance : about 5-6 KM

Facilities and Fees
Toilet and Bathroom : Toilet at CP Station 5
Parking Fee : –
Climbing Fee : –

Watch My Video of this Penang Hill hiking at : https://www.youtube.com/watch?v=nj4Tt2qebIA

Posted in Cuti2 Malaysia, Pendakian Gunung | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Mt Kinabalu 4-5 May 2018 ~ Via Timpohon (Liwagu Trail)

Posted by hamydy on 30, May 2018


Mt Kinabalu 2018
Trip mendaki Gunung Kinabalu 2018 kali ini di sertai oleh 20 orang peserta semuanya (seorang tiada dalam gambar). Booking saya buat sejak Ogos 2017 lagi. Trip kali ini tentative hampir sama dengan trip sebelum ini iaitu 5h4m. Peserta terdiri daripada 11 orang lelaki dan 9 orang perempuan dan diantaranya 9 orang sudah pernah mendaki sebelum ini bersama saya pada tahun 2015. En BAHARUDIN merupakan peserta tertua dalam group saya berumur 59 tahun dan berjaya sampai ke puncak.

Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Pendaftaran di Liwagu Trail. Lencongan ke KM0.5 Timpohon Trail. Lencongan ni sepanjang 1 KM. Kerana ada tanah runtuh 0.5KM dari pintu masuk Timpohon. Disebabkan ada hujan sehari sebelumnya maka trek 1km ni sangat becak, licin dan memenatkan.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Seperti biasa selepas taklimat dan senaman memanaskan badan kami mula mendaki.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Semua peserta dapat mendaki ke Laban Rata dengan lancar walaupun ada yang sedikit mengalami kesakitan pada lutut dan kekejangan otot.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Makan malam di Cafe Laban Rata Resthouse
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Jam 2.30am mula pendakian ke puncak. Semua peserta dapat mendaki pada waktu ini dan cuaca sangat baik.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Berjaya sampai ke puncak dan bergambar di KM8, Cuaca sangat cantik. Kali ini saya tidak ada shooting gambar baju raya, kerana kebanyakkan peserta pernah mengikuti trip saya sebelum ini.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Berjaya sampai ke Puncak dan View yang cantik. Nampaknya penamat penganjuran Trip oleh saya 2018.

Tentative seperti berikut

Day 1 : Rabu- 2 May 2018
Free & Easy
Penginapan = Borneo Backpacker
10.00pm – Taklimat dan sesi suai kenal dan serahan Tshirt

Day 2 :  Khamis – 3 May 2018 – Tour 
6.00am – Tour ke Kinabalu Park untuk register
– Register di Kinabalu Park
– Check In Bag D’Villa Lodge
– Tour Desa Cattle
– Tour Sactuary ikan kelah – Sg Maroli
– Tour Poring Hot Spring
– Tour Desa Cattle
– Lunch at Kundasang
– Check In D’Villa Lodge
06.30pm – Dinner at Kundasang (Puteri Nabalu)
08.30pm – Check In D’Villa Lodge
09.00pm – Packing barang2 yang hendak bagi portal dan yang hendak disimpan di Kinabalu Park
*Beg simpan di Kinabalu Park HQ = RM10 satu beg
*Portal dari Mesilau = RM12 untuk 1 KG

Day 3 : Jumaat – 4 May 2018 – Mendaki
05.00am – Bangun dan persediaan
06.00am – Sarapan pagi
07.00am – Timbang beg untuk bagi portal dan hantar beg untuk simpan di HQ
08.00am – Mula Mendaki via Liwagu Trail (Ada tanah runtuh 0.5KM dari pintu masuk Timpohon)
– lencongan 1km untuk sampai ke 0.5KM Timpohon
04.00pm – Dijangka sampai di Laban Rata – jika kelajuan 1km/1jam = jarak 6km
05.00pm – Makan malam dan cek in chalet di Laban Rata non heated (Lemaing Hut)
08.00pm – wajib tido

Day 4 : Sabtu –  5 May 2018
01.00am – Bangun dan siap2 untuk mendaki
01.30am – Sarapan
02.00am – mendaki ke Gunting Lagadaan Gate & taklimat oleh guide
02.30am – Mula Mendaki ke puncak ( Jarak 2.8km)
05.00am – Mesti melepasi Sayat-sayat Cekpoint sebelum jam 5.00am atau anda tidak dibenarkan naik.
07.00am – Sampai Peak bergambar
08.00am – Berkumpul di KM8 gambar duit seringgit bergambar baju raya dengan pantas
08.30am – Bergerak turun ke Laban Rata Rest House
10.00am – Sarapan dan Cek Out
11.00am – Bergerak turun ke Timpohon Gate
03.00pm – Dijangka tiba di Timpohon Gate
04.00pm – Ambil sijil dan tunggu Beg dari Portal dan ambil beg di HQ
05.00pm – Bergerak pulang ke Kota Kinabalu/ yang balik kl ( Terus akan hantar ke Airport)
08.00pm – Cek in Borneo Backpacker
09.00pm – Majlis Perpisahan, penyerahan sijil dan program berakhir

Day 5 : Ahad – 6 May 2018
Free & Easy

Terima kasih saya ucapkan kepada semua peserta yang telah menyertai Trip Mt Kinabalu 2018 kali ini

1. ABDUL HAMYDY ABDUL HAMID
2. THANENDRAN A/L D. JENES NAYAGAM
3. SHEELA DEVI A/P SUKURU
4. PREMILA DEVI A/P SUKURU
5. DIBA A/P RAMAN
6. NUR DALILA BINTE MD SALLEH
7. MOHD RIZAL BIN NONAN
8. MOHD FADZLY BIN ISMAIL
9. MUHAMMAD ASYRAF BIN ABDUL RAHMAN
10. SITI ASMIDA BINTI MD RAHIM
11. NASRUL HAFIDZ BIN SALEH
12. MUHAMAD HAFIZ BIN OTHMAN
13. BAHARUDIN DURABA
14. MOHD SHAKIR BIN MOHD MAIDIN
15. CHONG KUI LIAN
16. IZZAT SHAFAAH BINTI IBRAHIM
17. ABDULLAH AZHAR BIN ZOLKIFLY
18. NORSHAFINAZ BINTI OTHMAN
19. NORSHAIDAYU BINTI OTHMAN
20. M.MUH LISIN BIN M.MESWAN

Berikut adalah Peserta pertama yang sampai ke Puncak Kinabalu dalam group ini
1. MOHD FADZLY BIN ISMAIL – Peserta pertama keseluruhan dan juga pertama dlm group
2. CHONG KUI LIAN & SITI ASMIDA BINTI MD RAHIM – Peserta wanita dalam group

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 4 Comments »

Mt Kinabalu 13-14 May 2017 ~ Via Timpohon

Posted by hamydy on 21, August 2017

Gunung Kinabalu 2017
Mt Kinabalu 2017
Trip mendaki Gunung Kinabalu 2017 kali ini di sertai oleh 12 peserta orang semuanya. Sebenarnya saya dapat seat 20 orang, tapi semasa konfirm booking, yang sempat bayar cuma 12 orang. So bakinya saya return balik. Booking saya buat sejak Ogos 2016 lagi. Trip kali ini tentative hampir sama dengan trip sebelum ini iaitu 5h4m. Peserta terdiri daripada 7 orang lelaki dan 5 orang perempuan dan diantaranya 4 orang sudah pernah mendaki sebelum ini dan juga pernah mendaki bersama saya pada tahun 2015.

Hari Pertama : Khamis – 11 May 2017
Penginapan backpacker disediakan. Para peserta datang berbeza waktu. Ada yang sampai pagi, Petang dan juga lewat malam. Ada juga yang memilih menginap di Hotel. Transport Airport ke Backpacker, ramai menggunakan perkhidmatan Uber dengan bayaran sekitar RM10. Lebih murah dari teksi airport. Jika anda sorang dan sampai awal dan tidak terburu-buru boleh naik bus airport dengan bayaran RM5. Tapi jika anda berdua atau bertiga lebih baik naik uber yang caj dalam RM10 sahaja.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Bus Airport
Perkhidmatan Airport Bus ni untuk ke pusat bandar Kota Kinabalu dengan beberapa hentian station. Kebetulan Borneo Backpacker berdekatan dengan station Padang Merdeka dan di laluan yang sama, so bole minta driver bus untuk turunkan di Borneo Backpacker.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Borneo Backpacker Sabah
Backpacker ini memang selesa dan dekat dengan pasar filipine. Maklumat lanjut berkenaan dengan Backpacker Hostel ini boleh la di baca di entri saya yang lepas di link berikut: https://hamydy.wordpress.com/2012/08/02/backpacker-borneo-backpackers-sabah/. Tahun 2015 Borneo Backpacker ini telah diambil alih oleh pengurusan syarikat yang baru. Syarikat Sticky Rice Travel Sdn Bhd telah mengambil alih Borneobackpacker dan juga kedai kopi di bawahnya. Web site borneobackpacker juga telah bertukar wajah baru di alamat http://www.borneobackpackers.com/.

Hari pertama peserta dengan aktiviti sendiri, ada yang sewa kereta dan jenjalan sampai kundasang, ada yang shoping pasar filipine dan ada yang rehat sahaja.

Hari Kedua : Jumaat – 12 May 2017
Pada hari kedua seawal 6.00am kami semua telah bersiap sedia menunggu transport datang. Kami mula gerak ke Kundasang sekitar jam 7.00am dan singgah pickup Cikgu Awal dan Huzam di Tune Hotel 1 Borneo. Kemudian singgah sarapan (tempat baru Lupa nama tempat ni) tapi kali ini bukan Putrajaya yang selalu singgah.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Kami singgah di Pekan Nabalu untuk bergambar. Pemandangan bagus dan dapat merakam gambar yang bagus jugak. Sini memang port tempat bergambar bagi para pelancong yang datang ke kundasang. Kami tidak singgah lama disini dan tidak juga shoping kerana mahu meneruskan perjalanan ke Kinabalu Park.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Sampai di Kinabalu Park, sementara buat pendaftaran ada yang mengambil peluang bergambar sekitar kinabalu park. Selesai mendaftar kami check in di Tahubang Lodge untuk letak Bag. Tahubang Lodge ni terletak seberang jalan dihadapan pintu masuk Kinabalu Park. Sebelum ini saya biasa booking chalet dalam kinabalu park, tapi kali ini cuba yang lain pula. seterusnya kami bertolak ke Kundasang untuk makan tengahari dan menunaikan Solat Jumaat di Masjid Jamek Kundasang. Masjid Jamek Kundasang ini terletak di atas bukit boleh jalan kaki sahaja dari pekan kundasang ini. Kami Lunch di Pekan kundasang bersebelahan dengan War Memory terdapat kedai makan yang famous dengan Chicken Wing bakar, so kami pun tidak melepaskan peluang untuk mencuba.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Seterusnya perjalanan diteruskan ke Kampung Marakau untuk melihat ikan kelah. Plan asal hendak ke Sg Maroli tetapi disebabkan jarak dan masa maka Kg Marakau dipilih kerana lebih dekat. Ternakan ikan kelah di sini tidak sebesar dan sebanyak seperti Santuari Ikan Kelah di Sg Maroli tapi ok la boleh merasa bagi makan dan pegang ikan kelah yang jinak-jinak.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Kami menghabiskan masa lebih kurang 1 jam bagi makan dan bergambar. Destinasi seterusnya adalah Poring Hot Spring. Di sini tiada peserta yang mandi, sebaliknya cuma merendam kaki sahaja dan bergambar.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Seterusnya kami meneruskan perjalanan ke Desa Dairy Farm. Malangnya kami sampai jam 4.30pm dan Gate telah ditutup. Jadi kami cuma bergambar di luar sahaja. Desa Dairy Farm Buka 8.00am-5.00pm, tapi masuk sebelum 4.30pm. so kena datang awal sikit next time :(.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Makan Malam kami di Restoran Puteri Nabalu didalam Nabalu Kundasang Lodge. Kawasan Lodge ni agak besar selain restoran dan ia turut menyediakan perkhidmatan Lodge, Meeting Room dan function room dan event. Makan malan adalah Seafood Stimboat. Harga yang ditawarkan tidak la terlalu mahal dan makanan pun sedap. Tapi sebelum makan kami singah shopping bazar tepi di kundasang, melihat buah-buahan dan sayuran yang segar2.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Setelah makan Malam kami pulang ke Tahubang Lodge, rehat sambil packing barang2 dan buat sesi taklimat ringkas sambil agihan Tshirt program.

Hari Ketiga : Sabtu – 13 May 2017
Jam 6.00am kami semua dah siap sedia, bergerak ke Kinabalu Park untuk tinggalkan beg di HQ Park dan seterusnya sarapan pagi di Balsam Cafe. Setelah sarapan kami tunggu guide dan juga porter untuk timbang beg. Semua dah siap tunggu bas untuk ke Timpohon Gate. Sampai di timpohon gate kami dengar sesi taklimat yang diberikan oleh guide. setelah selesai taklimat kami buat sesi regangan badan dan seterusnya memulakan pendakian.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Diawal pendakian masing-masing masih berkumpulan sehinggalah mencapai KM 3-4 masing2 sudah berpecah dengan kelajuan masing-masing. Peserta paling awal sampai ke laban rata sekitar 2.30pm dan paling lambat sampai dalam group ini adalah 6.00pm. Nane antara yang terawal sampai ke Laban Rata mengejar untuk join Via Ferata, Malangnya apabila beliau sampai di Pendant Hut, Pakej Short Via Ferata telah penuh.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Kami semua menginap di Lemaing Hut, setelah makan malam masing-masing mula berehat dan tido. Lemaing Hut ni Dorm Besar dan campur, walaupun campur peserta tiada masalah kerana nak tukar baju dan mandi dilakukan di toilet, katil untuk tido sahaja dari jam 8.00pm-1.00am, disebabkan sejuk semua peserta berselimut. Terdapat toilet dan Bilik mandi, ada dapur dan sinki, dapur boleh untuk masak air.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Hari Keempat : Ahad – 14 May 2017
Jam 1.00am dah ada peserta yang bangun siap sedia untuk ke Cafe Laban Rata Resthouse untuk sarapan. Kali ini saya tewas dengan AMS, tak tahu kenapa, biasanya saya kena symtom AMS dengan sakit kepala. Tapi kali ini saya kena pening yang teruk. Nak melangkah pun terasa dunia yang bergoyang :D. Lagi seorang kena AMS adalah Nur Dalila, beliau pun sama tak sangka, sbb 2 tahun semasa mendaki Kinabalu beliau sampai ke Puncak. So dua orang sahaja yang tak naik pagi tu.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Setelah semua dah sarapan, guide bagi taklimat ringkas dan seterusnya memulakan pendakian melalui jalan baru yang berhampiran dengan Lemaing Hut. Kalau dulu jalan masuk sebelah Gunting Lagadan Hut. Pertengahan Jalan sebelum sempat Check Point Abg Azmi pun tewas juga kerana masalah penghadaman, jadi beliau berpatah balik. Selebihnya meneruskan perjalanan dan melepasi Check Point Sayat-Sayat.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2017

Peserta yang paling awal sampai Puncak dalam group ini adalah Hamyzy dan Nane Tahniah !!!. Saya kat laban rata tido jer. Keadaan cuaca sepanjang pendakian ke puncak hujan sedikit renyai2 tipis dan berangin.

sekitar 9.00am kesemua peserta group ini sudah selamat kembali ke Lemaing Hut dan bersiap2 untuk check out dan sarapan di Laban Rata Resthouse cafe. Sekitar 11.00am kami semua sudah beransur turun dengan kelajuan masing2. Cikgu Awal dan Cikgu Huzam perlu sampai ke Kinabalu Park Awal kerana kejar Flight Jam 9.00pm.

 Gunung Kinabalu 2017  Gunung Kinabalu 2017

Sekitar jam 5.00pm semua peserta sudah pun tiba di Kinabalu Park HQ dan menerima sijil masing-masing. satu Avanza bergerak dahulu untuk hantar Cikgu Awal dan Cikgu Huzam terus ke Airport. Tiba di KK ada yang menginap di Backpacker dan ada yang menginap di Hotel dan ada yang pulang ke kampung Kota Belut (En Sablidi). Sesi makan malam dan penutup program di buat di Gerai Seafood tepi Pasar Filipine.

Gunung Kinabalu 2017

Hari Kelima : Isnin – 15 May 2017
Hari kelima ini aktiviti free n easy, kali ini tiada yang kepulau, semua rehat di hostel sahaja. selesai sarapan peserta masing2 bergerak ke pasar filipine untuk shopping. Ada yang pulang Flight tengahari dan ada yang pulang petang.

 Gunung Kinabalu 2017  Gunung Kinabalu 2017

Begitulah cerita trip mendaki kali ini. harap terhibur membacanya.

Tentative Program

Day 1 : Khamis – 11 May 2017
– Free & Easy
– Check In Borneo Backpacker

Day 2 : Jumaat – 12 May 2017 – Tour
06.00am – Transport telah sampai di Backpacker
07.00am – Mula bertolak dan singgah di Tune Hotel 1Borneo untuk pickup 2 peserta yang menginap disitu, kemudian singgah sarapan di pertengahan jalan.
09.20am – Singah di Pekan Nabalu untuk bergambar, seterusnya meneruskan perjalanan ke Kinabalu Park
10.30am – Singah di Kinabalu Park untuk Pendaftaran
11.30am – Singah di Pekan Kundasang untuk Makan Tengahari dan juga Solat Jumaat
12.30pm – Solat Jumaat di Jamek Kundasang
02.15pm – Melawat ikan Kelah di Sg Kg Marakau
03.15pm – Melawat Poring Hot Spring
04.30pm – Melawat Desa Dairy Farm Mesilau – Tidak sempat masuk kerana tutup 4.30pm, so bergambar di luar sahaja
08.00pm – Makan malam Seafood di Restoran Puteri Nabalu Kundasang
09.00pm – Cek In di Tahubang Chalet di hadapan Kinabalu Park
10.00pm – Taklimat dan sesi suai kenal dan agihan Tshirt Program
10.30pm – Packing barang2 yang hendak bagi portal dan yang hendak disimpan di Kinabalu Park
*Beg simpan di Kinabalu Park HQ = RM10 satu beg
*Portal dari Mesilau = RM12 untuk 1 KG

Day 2 : Sabtu – 13 May 2017
05.00am – Bangun Solat subuh
06.00am – Simpan beg di kinabalu park
06.30am – Sarapan pagi di Balsam Cafe Kinabalu Park
07.00am – Timbang beg untuk bagi portal dan Naik bas ke Timpohon Gate
08.30am – Taklimat oleh Guide dan Mula Mendaki
03.00pm – Peserta pertama dalam group ini sampai di Laban Rata
06.15pm – Peserta terakhir dalam group ini yang sampai laban rata
05.00pm – Makan malam dan cek in chalet Lemaing Hut
08.00pm – wajib tido

Day 3 : Ahad – 14 May 2017
01.00am – Bangun dan siap2 untuk mendaki
01.30am – Sarapan
02.30am – Mula Mendaki ke puncak ( Jarak 2.8km)
05.00am – Mesti melepasi Sayat-sayat Cekpoint sebelum jam 5.00am atau anda tidak dibenarkan naik.
07.00am – Sampai Peak bergambar
08.00am – Berkumpul di KM8 gambar duit seringgit bergambar baju raya dengan pantas
08.30am – Bergerak turun ke Laban Rata Rest House
10.00am – Sarapan dan Cek Out
11.00am – Bergerak turun ke Timpohon Gate
03.00pm – Dijangka tiba di Timpohon Gate
04.00pm – Ambil sijil dan tunggu Beg dari Portal dan ambil beg di HQ
05.00pm – Bergerak pulang ke Kota Kinabalu/ yang balik kl ( Terus akan hantar ke Airport)
08.00pm – Cek in Borneo Backpacker
09.00pm – Makan malam di Pasar Malam (Makan Seafood tepi laut)
– Majlis Perpisahan dan program berakhir

Day 4 : Isnin – 15 May 2017
Free & Easy, Peserta rehat dan shopping di pasar Filipine.

untuk Melihat Galeri Gambar trip ini sila klik capaian link ini https://kinabalufoto.wordpress.com/2017/07/07/mt-kinabalu-13-14-may-2017-timpohon/

Posted in Cuti2 Malaysia, Melancong, Pendakian Gunung | 2 Comments »

Mt Kinabalu 20-21 Nov 2016 ~ Via Timpohon

Posted by hamydy on 30, December 2016


Trip Kinabalu November 2016
Trip Kinabalu November 2016 ini merupakan trip last minit adhoc. Tiada perancangan dibuat, booking pun tidak. cuba tempah tiket flight sahaja. Cuma di fikiran jika tiba di kinabalu park ada seat kosong atau ada orang cansel maka naikla :). Kalau tak ada anggap pergi bercuti di sabah.

Trip terjah ni tidak digalakkan kalau ramai. kalau 2-3 orang atai 1-2 orang boleh la buat. Berikut saya ceritakan step by step trip terjah saya. Trip saya ini mengambil masa 4 hari. Hotel tidak boking kerana jika ada perubahan plan maka senang nak re-plan, cuma hari pertama sahaja booking. Cuma saya buatkan tentative bercuti sabah jika tidak berjaya mendaki. Flight tiket saya cuma beli 2 minggu dari tarikh yang pergi. Harga tidak la mahal sangat kira average. Sebenarnya selepas beli tiket flight saya ada call sabah park tanya seat mendaki tapi penuh katanya.

Day 1
Untuk hari pertama ini saya menginap di backpacker yang paling hampir dengan stesen bas untuk ke KK Park. Saya menginap di Akinabalu Youth Hostel. Hostel ni ada dorm (RM27 perhead) dan ada bilik (RM65). Saya booking melalui http://www.booking.com saja. Kalau nak hotel yang betul2 dihadapan stesen bus tu ialah Dreamtel Kota Kinabalu. Akinabalu Youth Hostel ni ok dan bersih, majoriti yang menginap disini masa ketibaan saya adalah mat salleh. Kekurangan hostel ini adalah ada toiletnya yang tiada Pili getah paip sebab fokus untuk western. Toilet yang ada getah paip ni ada beberapa saja. Jadi sebelum buang air besar cek dulu toilet mana untuk asia :).

Hari pertama ni saya tak buat apa2 aktiviti just relaks dan beli keperluan untuk mendaki sahaja, seperti coklat dan air isotonik untuk buat bekal semasa mendaki

Day 2
Hari kedua saya bangun awal sekitar jam 4.30am, mandi dan bersiap. Sarapan start jam 7.00am tapi saya mintak staf hostel tu prepare awal 5.30am ( sibbaik staf hostel ok :)). Disebabkan jarak yang dekat dengan stesen bus, saya takla terkejar2, jalan kaki dalam 2-3 minit sahaja.

Sampai di stesen bus ini saya dapati sudah ada van yang menunggu pelanggan. Katanya jam 7.00am nak gerak tapi sebenarnya dia tunggu orang penuh jugak, kalau nak cepat dia suruh carted 1 van. Kalau normal caj RM25 seorang untuk sampai ke Kinabalu Park. Ada masa 6.30am tu dah ada orang yang nak ke Kinabalu Park kalau bernasib baik kita boleh kongsi carted van dengan pendaki lain kos carted dengan kos per head lebih kurang sahaja. Kalau dapat nego maybe dapat murah, harga charted biasanya RM150-200.

Kebetulan masa saya tiba tiada pendaki lain atau penumpang lain, so saya tunggu sampai jam 7.00am, masih tak ada van yang hendak gerak, last2 saya ambil keputusan untuk ambil teksi, nego punya nego dapat harga RM90. Terus saya gerak ke Kinabalu Park. Sebenarnya kalau nak tunggu pun boleh sbb last time mendaki di Timpohon Gate jam 11am, kalau naik van kul 8.30am pun sempat sampai. Tapi sebab nak terjah kena la awal.

Sampai di Kinabalu Park terus saya ke kaunter Sutera untuk booking, memang ada 1-2 seat last minit yang cansel, so dapat la saya naik. So bayar Pakej 2H1M RM500 + RM230 Guide + RM14 Bas ke Timpohon Gate.

Seterusnya saya memulakan pendakian melalui Timpohon Gate. Begitulah serba sedikit edisi terjah saya buat. Tidak digalakkan sebab risiko kekosongan tempat tiada. kalau nak juga terjah kena buat plan backup, kalau penuh.

Untuk trip kali ini saya sampai di laban rata agak lewat iaitu sekitar jam 5.00pm, stamina kurang kerana lasminit plan tidak sempat buat latihan.

Day 3
Seperti biasa jam 1.00 pagi sudah bangun untuk persiapan mendaki ke puncak. Selepas 2.30am sarapan saya memulakan pendakian. Ini kali pertama saya mendaki selepas kejadian gempa melalui laluan baru. Laluan ini extra 300 meter. Saya hanya melepasi sayat-sayat jam 5.00am, sudah agak lewat. Guide tidak membenarkan saya meneruskan perjalanan, jadi saya minta kebenaran untuk mendaki dalam 100-200 meter selepas cekpoin sayat2 untuk bergambar dan melihat sunrise.

Tips : Jika anda sampai di sayat-sayat cekpoint selepas jam 5.00am, anda jangan putus asa dan rasa kecewa, anda minta la kebenaran untuk naik dlm 100-200 meter untuk bergambar ditemani guide. Jika anda stoo di sayat2 cekpoint, view untuk bergambar agar kurang cantik.

selepas bergambar dan menunggu sehingga matahari terbit saya pun turun, Sampi di timpohon gate sudah ada bus yang membawa saya ke Kinabalu park, selepas ambil sijil saya bergegas turun ke jalan di hadapan kinabalu park untuk menahan teksi (Van) ke Kota kinabalu.

Tips : Anda perlu turun dengan cepat supaya dapat tunggu bus sebelum jam 5.00pm, sebab jika lewat bus akan jadi sangat kurang dan kemungkinan tiada. Saya sampai jam 3.30pm jadi sempat la minum kejap di Restoran Tahubang Cafe sebelum menahan Van. Anda jangan malu2 nampak saja van tahan sahaja, kekadang ada juga van Tour yang kosong sudi tumpangkan. Selepas dapat bus saya pun bergerak pulak ke Kota kinabalu. Hotel yang saya menginap juga berdekatan dengan stesen bus.

Day 4
Free and easy – selepas sarapan shoping2 sikit dan gerak ke airport

Sekian

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | Leave a Comment »

Mt Kinabalu 9-10 May 2015 ~ Via Mesilau

Posted by hamydy on 20, December 2016

Gunung Kinabalu 2015
Mt Kinabalu 2015
Trip mendaki Gunung Kinabalu 2015 kali ini di sertai oleh 30 peserta orang semuanya. Sebenarnya yang telah mendaftar semasa saya mula buka pendaftaran sejak 4 Jun 2014 adalah melebihi 100 orang, tetapi saya hanya dapat 30 seat sahaja. Jadi terpaksalah pilih ikut sistem siapa cepat dia dapat semasa buat deposit. Selepas dah penuh 30 pun saya masih mendapat permintaan, tetapi terpaksa saya tolak.

Untuk trip kali ini saya tidak sempat menganjurkan siri latihan mendaki persediaan mendaki gunung kinabalu seperti sebelumnya kerana jadual yang agak padat dan sibuk. Mohon maaf sekali lagi kepada peserta. Peserta kali ini ada dari Utara (Kedah Penang), kuala lumpur, Johor, Sabah dan Sarawak. Peserta terdiri daripada 15 orang lelaki dan 15 orang perempuan dan diantaranya 6 orang sudah pernah mendaki sebelum ini dan juga pernah mendaki bersama saya pada tahun 2013.

7 May 2014
Kebanyakan peserta telah bertolak ke Kota Kinabalu pada 7 May 2015, ada yang penerbangan pagi, tengahari petang dan malam menggunakan pesawat Air Asia, Malindo dan juga MAS, Saya sendiri mencuba pesawat Malindo kali ini. Menarik juga sebab harga yang saya dapat RM200 sudah termasuk bagasi, pilihan tempat duduk, snek dan hiburan. Semua peserta yang sampai terus ke Borneo Backpacker Hostel yang terletak di Jalan Dewan ada yang menggunakan teksi dan ada yang menggunakan bus.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Ok saya ceritakan trip saya lalui, satu flight dengan saya ialah Nane dan Nasrul kami menaiki pesawat Malinndo jam 12.45 tengahari, asalnya flight 3.45pm tapi Malindo awalkan. Naik pesawat Malindo jangan lupa bawa cabel USB untuk carge handphone dan earfone sebab pada seat ada screen yang kita boleh layan tgk movie, lagu, dan games. Sampai sahaja di Airport Kota Kinabalu mulanya cadang nak ambik teksi ke Backpacker, tapi terlihat ada kemudahan transport baru iaitu Bus Airport.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Bus Airport
Perkhidmatan Airport Bus ni masih baru dan menyenangkan hanya RM5 sahaja untuk ke pusat bandar Kota Kinabalu dengan beberapa hentian station. Kebetulan Borneo Backpacker berdekatan dengan station Padang Merdeka dan di laluan yang sama, so saya pun minta driver bus untuk turunkan kami di Borneo Backpacker. Sampai di Backpacker ternyata sudah ramai yang sampai dan masing2 pun sudah free n easy jalan2 di kawasan sekitar. ketika ini kami masih tidak mengenali para peserta secara keseluruhannya hanya berhubung melalui group whatsap sahaja selama ini.

Pada sebelah malam ada yang keluar makan seafood dan ada yang hanya lepak di backpacker sahaja. Sekitar jam 10.00 malam group dari penang dan kedah pun sampai, mereka adalah kawan2 Fazly (Palie) dan Abdullah (Pak Lah). Mereka sampai, lepas letak beg saja mereka terus ke Gerai Seafood.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Borneo Backpacker Sabah
Backpacker ini memang selesa dan dekat dengan pasar filipine. Maklumat lanjut berkenaan dengan Backpacker Hostel ini boleh la di baca di entri saya yang lepas di link berikut: https://hamydy.wordpress.com/2012/08/02/backpacker-borneo-backpackers-sabah/. Tahun 2015 Borneo Backpacker ini telah diambil alih oleh pengurusan syarikat yang baru. Syarikat Sticky Rice Travel Sdn Bhd telah mengambil alih Borneobackpacker dan juga kedai kopi di bawahnya. Web site borneobackpacker juga telah bertukar wajah baru di alamat http://www.borneobackpackers.com/.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
8 May 2015
Sekitar jam 8.00am kebanyakkan peserta sudah siap untuk sarapan di backpacker. Ketika ini la kami mula berkenalan dan bertegur-tegur sambil minum kopi dan makan roti bakar, Seterusnya ada yang keluar untuk shoping di sekitar Pasar Filipine dan yang masih membuat persiapan packing. Sekitar 10.00am lagi 4 orang peserta dari kuala lumpur tiba menjadikan kami semua lengkap 30 orang.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Seterusnya kami simpan bag yang tidak dibawa di stor backpacker dan mula berkumpul dan membuat semakkan nama dan kedatangan untuk memastikan tiada yang tertinggal dan seterusnya bertolak sekitar jam 11.00am. Kami singgah makan tengahari di Petra Jaya, di sini terdapat dua buah restoran masakan nasi campur dan sebuah pasaraya Giant Mini, kat sini lah kami membeli keperluan seperti minuman, coklat dan sebagainya sebelum meneruskan perjalanan ke Taman Negara Kinabalu.

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

Kinabalu Park
Perjalanan jauh berliku-liku, ada peserta yang tido dan ada peserta yang menghayati keindahan panorama hutan tropika. Sekitar 2.30pm kami sampai di Kinabalu Perk HQ, sementara saya buat pendaftaran dan ambil permit, peserta yang lain mengambil masa untuk bergambar dan bersiar di kawasan Kinabalu Park HQ.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Setelah nama disemak dari segi ejaan dan panjang, Harus ingat bagi yang mempunyai nama yang panjang perlu ditanya adakah nama tersebut semuanya muat dalam sijil, jika tidak muat maka dipendekkan nama seperti buang perkataan BIN, Binti, A/P, Muhammad pendekkan jadi MUHD kerana sijil muat sekitar 39 huruf (termasuk space bar) sahaja. Setelah urusan permit sudah selesai sekitar 3.30pm, kami meneruskan perjalanan ke Desa Catle Farm Mesilau.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Desa Catle Farm
Trip ke Desa Catle sudah termasuk dalam pakej cuma tiket masuk RM5 sahaja dibayar sendiri. Kami sampai di Desa Catle sekitar 4.00pm, suasana dan cuaca baik, kawasan bersuhu sejuk dan dingin. Desa catle ini menjadi tumpuan pengunjung kerana kawasan ladang lembu dengan padang rumput luas seolah-olah seperti di New Zeland. Ramai yang datang sini untuk bergambar dengan berlatar belakangkan Gunung Kinabalu, Kami kurang bernasib baik untuk dapat latarbelakang gunung kinabalu kerana keadaan berkabus di pergunungan.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Singgah di Desa Catle ini jangan lepaskan peluang untuk makan Ais Cream dan juga minum kopi panas sambil menghayati pemandangan. Kawasan Desa Catle ini sebenarnya sudah hampir dengan Mesilau Nasional Park. Jadi jika kita mendaki dari Mesilau jangan lepaskan peluang untuk singgah di sini semasa perjalanan ke Mesilau National Park. Seterusnya kami bertolak ke Mesilau Nasional Park untuk Cek In Chalet.

Mesilau National Park
Penginapan di Mesilau kali ini berbeza sedikit. Kalau sebelum ini saya selalu dapat Bishop Chalet, tapi kali ini dapat Croker Ranger Chalet dan St John Chalet. Satu chalet muat untuk 8 orang. Croker Ranger chalet ni ada 4 bilik dan satu ruang tamu yang lengkap dengan sofa dan astro dan setiap bilik ada toilet dan tempat mandi. yang paling best adalah St John Chalet, dua tingkat dan ada 3 bilik, setiap bilik muat 2 orang, ruang tamu besar dan ada astro, rasa macam duk kat umah pulak.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Sesi Suai Kenal – Ice Breaking
Makan malam 6.00pm di cafe , Selepas makan malam sekitar jam 8.00 , kami mula berkumpul di St John Chalet untuk sesi suai kenal dan sedikit taklimat pengenalan dan persediaan. Dalam taklimat ini saya tekankan supaya membawa item yang diperlukan sahaja dan tinggalkan item yang tidak diperlukan di Kinabalu Park (Satu beg RM10).
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Barang yang hendak bagi portal bawa di packing ke bag lain, Jadi yang perlu ada pada setiap peserta ketika mendaki adalah bag pack kecik yang memuatkan baju hujan, glove, air dan makanan ringan, serta bekal yang diberi. Camera dan Hp wajib dibawa oleh setiap peserta kerana setiap peserta mungkin akan terpisah jarak mengikut keupayaan masing-masing, jadi camera mesti ada sendiri untuk bergambar kenangan tak kisah la selfie atau selftimer atau mintak pendaki lain atau guide ambilkan. Ini penting kerana kita tidak tahu keadaan cuaca semasa perjalanan naik dan turun adakah clear atau hujan. Semasa di Laban rata nanti peserta juga dinasihatkan supaya memaklumkan kawan2 dan juga guide jika mengalami symtom AMS seperti pening dan sakit kepala atau demam. Biasanya jika kena AMS peserta dinasihatkan untuk tidak meneruskan pendakian ke puncak. Barang-barang yang tidak diperlukan atau tidak mahu dibawa naik keesokkan harinya boleh di packing dan dihantar ke pejabat Mesilau National Park untuk dihantar ke Kinabalu Park dengan caj RM10 untuk satu beg. Setelah selesai taklimat peserta semua kembali ke dorm masing-masing untuk berehat dan tido.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Bagi peserta yang tidak boleh tido awal, ada yang masih melepak sambil minum kopi dan makan meggi. Makan meggi panas-panas ketika suasana sejuk ni memang terasa best. Di Chalet ini ada disediakan pinggan dan mug, peti sejuk, Dapur atau Hot kettle untuk masak air.

9 May 2015
Jam 6.30am semua sudah berkumpul di Cafe membawa beg masing2. pada jam 6.40am kaunter dibuka untuk perkhidmatan simpanan beg ke Kinabalu park. Peserta meletakkan beg dan membuat bayaran RM10 untuk satu beg. Beg ini akan di hantar ke Kinabalu Park HQ untuk disimpan disana kerana semasa turun kita akan melalui Timpohon. Selesai letak beg semua peserta mula menjamu selera sarapan pagi. Selesai sarapan semua dibekalkan dengan lunch Pack yang berupa sandwish, epal dan air sebotol. Jam 8.00am semua peserta sudah berkumpul di hadapan Gate Mesilau, Kami buat senaman regangan yang di pimpin oleh En Sazali. Selesai buat senaman regangan barulah guide kami sampai. Peserta juga diserahkan Tag Nama Permit Mendaki dan dinasihatkan supaya tidak menghilangkan tag ini dan hendaklah dipakai setiap masa.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Timbang Beg ~ Porter
Beg-beg yang hendak bagi porter mula di susun dan di timbang satu persatu. Selesai timbang bag dan buat bayaran RM12 untuk 1 kg berat,  kami berkumpul di di satu tempat untuk sesi taklimat oleh Guide. Guide semuanya 6 orang dan tambahan 2 orang porter, ketua guide namanya Jaidi, abang kepada guide Kamaluddin yang saya guna sebelum ini. Guide kami bagi tshirt warna kuning dan peserta memakai tshirt warna pink.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Selesai taklimat kami memulakan langkah dengan diiringi doa yang di pimpin oleh En Sazali, kemudiannya kami mula laporkan nama dan tandatangan di gate sebelum melangkah masuk memulakan pendakian sekitar jam 8.45am. Permulaan pendakian semua peserta sangat bersemangat dan teruja.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM1 – Menaik
Permulaan pendakian semua peserta sangat bersemangat. Bermula dari 0km ke KM0.5 dan ke km1, trek tidak sukar mendatar dan ada sedikit menaik dan ada tangga-tangga kecil dan pendek. Tidak sukar mendaki dan peserta masih berada dalam satu kumpulan. Selepas KM0.5 peserta akan dapat melihat pemandangan gunung kinabalu dan bergambar. Yang menariknya jika melalui mesilau ini adalah anda dapat lihat banyak view yang cantik berbanding jika anda melalui Timpohon yang tiada view sehingga KM4. Saya sering mengingatkan peserta supaya KM1-KM3 peserta dapat bergerak sedikit laju supaya dapat curi masa. Digalakkan supaya kita cuba buat 1km dalam masa maksimum 1 jam sahaja, dengan itu kita boleh sampai ke Laban Rata dalam masa 8jam maksimum. Jadi jika kita curi masa pada KM1-KM3 so kita ada sedikit masa di KM-KM yang terakhir yang mana kita mungkin sedikit penat dan pelahan.

KM2 – Menurun – Pondok Schima – Pondok Bambu
Selepas anda melepasi papan tanda KM1, anda akan berjumpa pondok yang pertama iaitu Pondok Schima. Biasanya peserta akan target untuk rehat seketika (take 5) di pondok ini sambil bergambar kerana terdapat view yang cantik berlatar belakangkan Gunung Kinabalu. Peserta tidak digalakkan berhenti lama atau duduk di pondok ini kerana baru 1km tidak la penat sangat. Selepas melalui pondok ini anda akan bergerak menuruni bukit seterusnya trek mendatar sehingga anda bertemu dengan Papan tanda KM1.5, kemudiannya trek mula menurun lagi sehingga anda bertemu dengan pondok seterusnya iaitu Pondok Bambu. Di pondok ini tiada view pemandangan jadi kebanyakkan peserta tidak berhenti. Di pondok ini ada kemudahan tandas dan air paip. Selepas melepasi pondok ini trek masih menurun dan ada sedikit tangga dan masih menurun sehingga anda bertemu dengan papan tanda KM2. Semasa hampir dengan KM2 salah seorang peserta Eizam mula tercungap, kerana tidak biasa mendaki, beliau rehat sebentar manakala peserta lain meneruskan perjalanan.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM3 – Menurun
Setelah melepasi papan tanda KM2 trek menurun dan mula mendatar seterusnya kembali menurun sehingga jumpa papan tanda KM2.5. Seterusnya anda akan jumpa batu besar, batu besar ini menandakan anda akan berjumpa dengan kawasan air terjun (Waterfall) yang pertama.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014

Di waterfall ini ada satu jambatan kayu yang pendek, disini kebanyakan pendaki berhenti untuk bergambar dan ada yang menyegarkan muka dengan air sungai yang bersih dan sejuk sebelum meneruskan perjalanan. Kebanyakkan peserta kali ini tidak berhenti lama disini. Seterusnya selepas melalui waterfall ini anda akan bertemu dengan Papan Tanda KM3. Di sini peserta sudah tidak lagi dalam kumpulan, peserta telah terbahagi kepad 3 kumpulan, kumpulan yang laju, sederhana dan pelahan.

KM4 – Menaik – Pondok Nepenthes – Jambatan Gantung Kipuyut
Seterusnya setelah melepasi papan tanda KM3 anda akan bertemu dengan pondok ketiga iaitu Pondok Nepenthes sebaik sahaja melepasi pondok ini anda akan menurun lagi dan kemudiannya sedikit mendatar dan bertemu dengan sebuah sungai dengan Jambatan Gantung, Jambatan gantung ini dinamakan Jambatan Gantung Kipuyut. Tahun 2013 saya datang masih ada papan tanda nama jambatan ini tapi tahun 2015 saya lihat sudah tiada papan tanda ini dan telah jatuh diletakkan di suatu sudut. Sungai di jambatan gantung ini juga memberikan pemandangan yang menarik, ramai peserta tidak melepaskan peluang bergambar disini.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014

Setelah melepasi sungai dan jambatan gantung ini trek mula mendaki sedikit dan anda akan bertemu jambatan kayu pendek merentasi sungai, selepas itu terdapat tangga pada KM3.5 dan trek ini mula terus mendaki dan beberapa tangga sehinggala anda bertemu dengan pondak keempat iaitu Pondok Tikalod.  Seterusnya selepas melalui pondok ini anda akan jumpa papan tanda KM4.

KM5 – Menaik – Pondok Lompoyou
Selepas melalui papan tanda KM4 kebanyakkan peserta sudah mulai jauh antara satu sama lain dan tidak lagi berkumpulan. Masing-masing dengan kelajuan tersendiri. Ada yang sudah jauh kedepan dan ada yang perlahan di belakang. Semua peserta tidak perlu risau kerana ada salah seorang guide akan menjadi guide untuk orang yang paling belakang. Sebaik sahaja melalui papan tanda KM4 peserta mula mendaki dan tiada lagi trek mendatar dan menurun dan akan jumpa beberapa tangga dan ada yang panjang, laluan di trek ini pun tiada view dengan kiri kanan hutan. Selepas melepasi KM4.5 rasanya anda akan bertemu dengan pondok kelima iaitu Pondok Lompoyou. Biasanya di pondok ini menjadi kebiasaan pendaki berhenti untuk makan bekalan sandwich yang diberi. Di pondok ini anda akan dapat view pemandangan yang cantik dan berada atas bukit. Seterusnya dari pondok ini tak jauh anda akan bertemu dengan kawasan lapang yang dikatakan sebagai HeliPad. Ramai juga yang berhenti di Helipad berbanding dengan Pondok Lompoyou ni kerana view lagi menarik. Dikawasan Helipad ini sebenarnya anda berada di atas rabung gunung dimana kiri dan kanan anda adalah cerun. Jadi view keliling dengan 360 darjah. Disini anda kan lihat pokok- pokok diselaputi sejenis lumut, kawasan ini anda akan mula terasa sejuk dan dingin. Seterusnya anda akan melalui sedikit mendatar di atas rabung yang kecil dan dihadapan anda akan lihat sebuah lagi bukit yang hendak di daki. Sebaik sahaja melepasi rabung ini anda akan mula jumpa tangga yang agak tinggi.

KM6 – Menurun – Pondok Magnolia
Seterusnya kita akan menaiki tangga yang tinggi dan panjang jugak sebelum berjumpa pondok keenam iaitu Pondok Magnolia yang baru dan ada view. Pondok lama lagi kehadapan dan tiada view, Pondok Magnolia yang lama sudah di runtuhkan, disebabkan pondok ini di tepi cerun dan keadaan tanah yang sentiasa basah dan berair serta berlumut menyebabkan tiada pendaki yang hendak rehat dan jadi usang, mungkin ini sebabnya pihak kinabalu park buatkan pondok yang baru yang ada view. Selepas pondok ini trek mula menurun dan akan landai sebelum berjumpa persimpangan trek Mesilau Timpohon. Di persimpangan ini ada sedikit lapang kawasannya, menjadi kebiasangan pendaki berhenti sekejap sambil menikmati beri-beri merah yang tumbuh liar disini. Disimpang ini anda akan anda akan Jumpa Papan Tanda KM6. Kebetulan trip kali ini saya lihat beri-beri merah tiada banyak mungkin bukan musinnya. Semasa perjalanan ke persimpangan mesilau timpohon ini hujan mula turun, tetapi tidak lebat sangat, ada yang menggunakan rain cot dan ada yang menggunakan payung. Saya menggunakan payung sahaja sebab hujan tak lebat. Group dah terpisah jauh, saya berada di kelompok belakang, sudah 2 group di hadapan
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM7 – Menaik – Pondok Vilosa
Sebaik sahaja anda bertemu dengan KM6 anda jangan terkejut kerana anda kan jumpa papan tanda 4km. sebenarnya bermula dari simpang papan tanda adalah dari Timpohon. Jarak Gate Timpohon ke Laban Rata adalah 6KM, jadi papan tanda adalah ikut timpohon. Bermula di simpang ini juga anda akan terus mendaki lagi 2km untuk sampai ke Laban Rata. Dari sini trek bertangga dari batu-batu, dan pohok pun sudah mula renek serta terasa dingin. Disini anda akan jumpa peserta dari Timpohon sama ada naik dan turun, tetapi kebanyakkan yang turun la. Anda akan melepasi Papan tanda timpohon KM4.5 yang bermaksud anda sudah KM6.5 dari mesilau. Trek masih menaik dan anda akan jumpa tangga kayu, selepas tangga kayu ini anda akan jumpa kawasan batu lapang , kebiasaannya ramai juga bergambar disini. Atas sikit dari diri anda akan jumpa Pondok Vilosa kat sini terdapat tandas dan jika tidak berkabus anda boleh bergambar berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu. Seterusnya anda naik lagi dan anda akan jumpa Papan Tanda KM5 yang bermaksud ada dari mesilau sudah KM7.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM8 – Menaik – Taman Bonsai – Pondok Paka
Sebaik sahaja anda melepasi papan tanda KM5, anda akan melihat pemandangan seperti taman bonsai. Memang cantik. Lebih cantik lagi jika tiada kabus atau tidak berhujan. Semasa saya melalui kawasan ini ia berkabus dan menutupi pemandangan Gunung Kinabalu. Trek makin menaik dengan batu-batu dan anda akan lihat kebanyakkan pokok diselaputi lumut yang panjang2. Selepas melalui kawasan ini anda akan memasuki kawasan seperti hutan semula tiada pemandangan selepas memasuki kawasan ini anda akan bertemu dengan Pondok Paka. Kalau dah jumpa pondok paka ni berbakna anda sudah dekat la. Ada tandas di Pondok ini dan juga air bukit. Saya tak galakkan anda minum air bukit yang di tadah ini jika perut anda sensitif. Seterusnya setelah melepasi pondok ini anda akan bertemu pula dengan papan tanda KM5.5 yang bermaksud anda sudah KM7.5 dari mesilau dan hanya tinggal 500m sahaja lagi untuk sampai ke Laban Rata.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Waras Hut
Dari Papan tanda KM5.5 ini anda akan jumpa chalet pertama iaitu Chalet Waras Hut. Ramai yang kata terasa macam tak waras untuk 500m ni, sebab dah penat dan mental. Tapi sebaik sahaja jumpa Waras Hut ni kebanyakkan pendaki berasa sangat lega. Biasanya ramai akan rehat seketika di sini sebelum melangkah terus ke Laban Rata Rest House. Kiranya kumpul tenaga dan one shot terus ke Laban rata. Laban rata cuma dibelakang Waras Hut sahaja. Sebelum jumpa Cafe Laban Rata Resthouse anda akan jumpa kawasan lapang untuk Helipad. Sampai di Laban Rata kira dah mencapai KM8 dari mesilau dan KM6 dari Timpohon. Kalau dari Timpohon anda boleh sampai di laban rata sekitar jam 1pm-2pm. Tapi kalau dari Mesilau kebiasaannya pendaki sampai sekitar jam 4pm -jam 5pm.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Laban Rata
Laban Rata Resthouse cafe dibuka sekitar jam 4.00pm. Ramai peserta group ini sampai sekitar 4.00pm – 4.30pm. Alhamdulillah kami semua dapat penginapan di Laban Rata Rest House. Makan di Laban Rata cafe ni memang sedap, sentiasa ada menu kambing (my Faveret ni). Antara peserta group saya yang paling awal sampai sekitar jam 3.00pm, selebihnya sekitar jam 4.00pm dan 5.00pm. Saya agak tersasar, saya sampai sekitar jam 6.15pm bersama Shikin dan suaminya Zakaria, sama sama penat dan slow kami. Selepas makan dan rehat maka yang lain2 mula bergerak ke chalet. Disebabkan kami ganjil 15 lelaki dan 15 perempuan, maka salah satu dorm tu terpaksa bercampur. Biasanya kalau kita group kecil 3-4 orang pun akan bercampur jugak kat sini, kerana kat sini tidak di khususkan dorm lelaki atau perempuan. Tapi bilik air ada lelaki dan perempuan, jadi kalau nak tukar baju atau bersihkan diri peserta akan buat di bilik air, dorm tu tempat tidur sahaja. Jadi yang perempuan tidak perlu risau jika tetiba terpaksa mix. Sepanjang pengalaman saya perkara ini tidak menjadi isu pun.

Saya, shikin dan zakaria masih berada di cafe makan pelahan2 ketika ini jam sudah hampir jam 7.00pm dan masih ada 4 orang lagi yang belum sampai iaitu Hashimah,Eizham, Erhan dan Erliyani. Saya dan beberapa orang kawan tapaukan makanan kepada mereka dan minta salah seorang guide yang telah sampai untuk turun hantarkan makanan kepada mereka. Saya terharu dengan kesungguhan guide yang sanggup turun semula untuk hantar makanan walaupun beliau juga turut menjadi porter.

Sekitar 7.00pm Hasimahwati sampai, Beliau sempat makan sebelum dapur di tutup. Seterusnya setelah semua beredar ke bilik masing2 saya masih menunggu kawan yang belum sampai di cafe. Dalam 8.15pm barulah saya nampak kelibat Eizham sampai dengan penuh kepenatan dengan hanya memakai baju hujan (Rain Coat) sahaja sebagai pembekal haba di kala kesejukan dalam perjalanan. Saya buatkan Air gula suam kosong beberapa cawan untuk beliau. Dapur dah tutup jadi air manis sudah tiada. Air gula kosong ini dapat juga recover tenaga Eizham. Setelah berehat dan beliau pelahan2 makan makanan yang di tapau.

Sekitar jam 9.00pm saya dan Eizham mula beredar ke bilik setelah mendapat berita yang Erhan dan Erliyani di jaga oleh guide dan sudah 1km ke Laban Rata. Sekitar 9.30pm barulah Erhan dan Erliyani sampai ke laban rata. Bila semuanya sudah sampai baru la rasa lega dan boleh tidur. Kami semua cuba tidur dan rehatkan badan dengan masa yang agak terhad sebab jam 12.00 tengah malam sudah mau bangun. Ada beberapa orang yang tidak sempat tidur.

10 May 2015
Sekitar jam 12.00 tengah malam kami semua mula bangun, siapkan diri untuk mendaki. Sekitar jam 1.00am kami dah tunggu di cafe untuk sarapan. Lambat jugak cafe buka, sambil tunggu dan melihat tukang masak masak. Sekitar hampir jam 2.00am semua pendaki mula beratur dan mengambil makanan.

Kejutan Hari Jadi
Selepas makan kami buat Kejutan sambutan hari jadi salah seorang peserta group kami tanpa beliau ketahui. Paklah dan palie membawa pinggan diisi dengan cocopie dan lilin kearah meja pendaki perempuan sambil menyanyikan lagu “selamat hari jadi” sampai di meja orang yang diraikan iaitu Mursyida. Tapi malangnya beliau tiada di meja kerana ke toilet…huhuhu malu kejap Parklah 🙂 semua orang pandang…kejutan tidak menjadi. Terima kasih kepada kawan2 pendaki yang sangat perihatin dan bersemangat setia kawan berkumpulan. Akhirnya cocopie di tapau ke puncak gunung :). Tidak dapat nak tunggu mursyida yang lama sangat kat toilet sebab 2.30am kami sudah mau mula mendaki. Beliau pun tak tau yang kami nak buat kejutan :).

Setelah semuanya berkumpul di hadapan pintu cafe, kami mendengar taklimat dari guide seterusnya bacaan doa dipinpin oleh En Sazali sebelum kami memulakan langkah. Memandangkan Marzuria (Chia) akan buat Via Ferata, maka seorang guide lead chia dahulu kehadapan. Seterusnya kami semua melangkah menuju ke Gunting Lagadan, Gate masuk ke trek Summit.

Sebaik sahaja melepasi Gunting Lagadan trek terus mendaki dan bertangga yang banyak sehingga ke tali pertama. Memang semput kejap la kat tangga-tangga ni tapi ikut petua jika kita tidak larat, kita jalan pelahan2 tapi jangan berhenti duduk atau tido. Dalam kegelapan bersuluhkan lampu head lamp kami melangkah, mula mula di hadapan kemudian sedikit2 di potong pendaki lain. Ketika ini ramai antara kami sudah terpisah. Saya bergerak sedikit pelahan tetapi saya tidak berhenti.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Tali pertama
Setelah mendaki banyak anak tangga kayu anda akan jumpa tempat tali pertama di KM6.5. Sampai di kawasan tali pertama semua orang berbaris, part ni memang curam dan perlu pegang tali dengan kuat, Disini sudah tiada pokok dan mula mendaki batu curam. Di tali pertama ini agak curam dan anda perlu memanjat menggunakan tali. Disini pastikan tangan anda bebas untuk memegang tali, jika ada camera atau tongkat sila masukkan pada beg dan berikan perhatian yang penuh. So mesti ingat keselamatan diutamakan dahulu. Semasa awal pagi dalam keadaan masih gelap kita tidak akan terasa sangat gayat sebab curam.

Km7 – Cek Point Sayat-Sayat
Pendaki mendaki dengan memegang tali sehingga sampai ke Sighboard KM7 barulah trek kembali rata sehingga jumpa Sayat-Sayat Cek Point. Saya sampai di Cek point Sayat-Sayat sekitar jam 4.45am, Saya dapati semua peserta group saya telah melepasi Sayat-sayat alhamdulillah. Saya yang paling last dalam group saya.

Saya pun tak larat sangat, rasa cepat penat, jadi saya berjalan 10 langkah dan stop 30saat. saya tidak duduk dan tidak baring untuk mengelakkan rasa malas timbul. Saya mendaki lagi sehingga sampai ke sighboard Mountain Torgh, kat sini saya take 2-3minit rehat. Kat sini saya bertemu dengan group Mr Zein Wong. Mereka pun kepenatan sambil duduk berehat. Saya tolong ambil gambar mereka dan kat sini sudah mula sunrise.

Group Zein Wong
Setelah bergambar group Zein Wong seramai 4 orang ini mengambil keputusan untuk turun, mereka dah giveup. Saya cuba pujuk mereka supaya sampai ke KM8 tempat sighboard duit seringgit tempat orang ramai bergambar. Saya dapat yakinkan mereka dan motivasikan mereka supaya teruskan perjalanan.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Dalam perjalanan saya Terjumpa dengan Chia yang sudah bergerak turun kerana mengejar masa untuk buat via ferata. Tak sampai berapa lama jumpa pulak Palie juga turun awal, Palie tidak kejar via ferata, sebaliknya dia kejar toilet.. 🙂 patutla laju semacam. Apa pun tahniah buat chia dan palie sebab sudah berjaya sampai puncak. Saya meneruskan perjalanan sehingga sampai ke KM8.

KM8
Sampai di KM8 rehat kejap dan manakala Group Zein Wong pun turut sampai. Gembira mereka sebab berjaya sampai kat situ. Bergambar kejap dan saya mengambil keputusan untuk menerukan perjalanan ke puncak. Dalam perjalanan seorang demi seorang saya bertembung dengan pendaki group saya yang bergerak turun. Saya pasing banner putih saya pada Nane untuk bergambar group di KM8.

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

KM8.5
Dari kawasan ini jika sudah cerah kita akan dapat lihat puncak Gunung Kinabalu iaitu Low Peak yang sudah tidak jauh. So kita bergerak sehingga jumpa papan tanda kecil atas batu KM8.5. So tinggal 300meter sahaja lagi. Selepas papan tanda ini kita akan nampak Bukit Low Peak. Perlu mendaki untuk sampai ke Puncak Low Peak yang ada Papan Tanda Puncak.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Puncak Low’S Peak
Guide kami sangat bagus, mereka tidak halang saya untuk terus ke puncak, sebaliknya bagi semangat untuk saya sampai puncak. Saya menuju ke puncak dengan pelahan-lahan. Sampai di puncak saya lihat ada satu group pendaki Filipina. Mereka adalah group last dengan saya di puncak. Group Filipina ni sempat menyambut Besday rakan mereka secara kejutan di puncak gunung kinabalu. Di puncak cuaca tidak berapa sejuk sebab sudah jam 8.00am. Selepas bergambar dengan mintak mereka ambilkan, saya mula bergerak turun.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Dari puncak saya lihat group pendaki saya sedang bergambar group dan bergambar dengan baju raya masing2 di KM8. Semua sangat teruja, bergambar sakan sebab cuaca yang baik. Biasanya setiap kali trip saya akan buat fotoshoot baju raya kat sini semasa turun dari Low’s Peak.

Laban Rata
Sekitar jam 11.00am saya sampai di Laban Rata bersama pasangan suami isteri Shikin dan Zakaria. Sampai di Cafe sempat lagi kami makan. Manakala peserta lain sudah bersiapsedia untuk turun. Selepas rehat dan makan barulah saya, shikin dan zakaria bergerak turun.

Timpohon
Sekitar jam 3.00pm Beberapa peserta telah sampai di Timpohon Gate. Menunggu cukup 10 orang untuk gerak dengan van yang telah siap menunggu. Van pertama gerak ke Kinabalu Park dan sempat makan di cafe, Van kedua mula gerak sekitar 4.30pm sempat makan tapau :(. Van ketiga mula gerak dari Timpohon Gate 6.30pm. Sampai di Kinabalu Park HQ dah dekat kul 7.00pm tunggu bag dari porter dan begerak pulang ke KK. Kami selaku van terakhir hanya makan tapau dalam perjalanan. huhuhu memang lapar dan keletihan tapi rasa syukur sebab semua berjaya menamatkan pendakian dengan baik.

Sampai di KK Borneo Backpacker jam 9.00pm, group yang dah sampai awal sudah siap bersihkan diri dan ready untuk keluar makan. Memandangkan esoknya kami punya free and easy yang tidak sama jadi memutuskan untuk buat majlis perpisahan dan penyerahan sijil malam ini jugak. Sekitar jam 9.45pm semua peserta telah berkumpul di ruang tamu borneo backpacker. Sedikit ucapan terima kasih dan penghargaan kepada yang berjaya dan juga penyerahan sijil. Ucapan perpisahan buat Kak Mazlina, En Sazali, Shikin dan Zakaria menginap di hotel lain. Ucapan tahniah buat peserta yang pertama sampi ke puncak Low’s Peak iaitu Lidiah.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Makan Malam Sea Food
Sekitar 10.30pm kami sudah berada di tepi laut (Waterfront). Berjalan sekitar gerai2 seafood ini mencari gerai yang sedap.. huhuhu tapi kami pun tak tau mana yang sedap, jadi pusing2 kami singgah di gerai yang ramai orang sahaja. Rasanya harga dari satu gerai dengan yang lain lebih kurang sahaja. Kami tempah beberapa menu yang melibatkan ketam, ikan dan sotong untuk menu seperti bakar, masak pedas dan tiga rasa, rasa masakkan ok jugakla not bad la. Selepas makan kami pulang ke Backpacker tido.

11 May 2015
Harini free and easy, jadi peserta bebas buat aktiviti, ada yang hendak shopping, ada yang hendak ke pulau dan ada yang nak rehat sahaja. Group penang paklah and the geng memilih untuk aktiviti pulau. Untuk aktiviti pulau mudah sahaja cuma pergi ke Jeselton cari pakej boat untuk ke pulau. Bole carted satu boat dan boleh juga bayar perperson. Boleh pilih 1 pulau , 2 pulau atau 4 pulau.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Ada peserta yang pulang ke semenanjung dan kuching penerbangan pagi, tengahari petang dan malam, ada juga yang pulang keesokkan harinya.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Begitulah kesudahan trip pendakian kami. Terima kasih kepada semua peserta yang menyertai trip kinabalu kali ini, walaupun kami cuma kenal semasa trip sahaja namun selepas itu kami telah menjadi perkenalan baru. 🙂
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Contact Borneo Backpacker
Sticky Rice Travel Sdn Bhd
58 Jalan Pantai, 3-A 3rd Floor
(Hainan Association Building)
Kota Kinabalu 88000 SABAH

Office : +6088.251.654
Mobile : +6016.8201.839

http://www.stickyricetravel.com
http://www.borneobackpackers.com/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Berikut adalah kisah Marzuria dan Via Feratanya… coretan ini di tulis sendiri oleh beliau 🙂

Kisah Marzuria dan Via Ferata

Pengalaman kali ke-2 sampai ke puncak Gunung Kinabalu bagi saya mendebarkan kerana saya mudah tercabar dari segi mental disebabkan ‘pernah sampai’ maka, perasaan malas dan tidak bermotivasi sering menghantui saya kali ini. Namun, perancangan tahun 2014 bersama seorang rakan iaitu Dr.Malinna Binti Jusoh yang juga mendaki Gunung Kinabalu buat kali ke-2 pada kali ini membuatkan saya bersemangat tinggi. Kami bertolak dari Mesilau tepat jam 8:50 pagi dan mesti sampai di Laban Rata sebelum atau pada jam 3 petang untuk pendaftaran via ferrata.

Alhamdulillah, berkat kesungguhan dan sokongan dari admin Hamydywordpress iaitu En. Abdul Hamydy selaku ketua rombongan yang mendaki gunung Kinabalu buat kali ke-9 (saya sangat kagum dengan kekuatan mental beliau), saya tiba di Laban Rata tepat jam 2:50 petang. Walau pun agak sedih kerana rakan saya, Dr.Malinna tidak dapat tiba di Laban Rata seperti yang dirancangkan, saya teruskan juga rancangan untuk mendaftar aktiviti via ferrata yang diuruskan oleh Mountain Torq di Pendant Hut.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Saya perhatikan ramai pendaki dari luar negara yang berminat untuk mengikuti aktiviti via ferrata tersebut. Terasa sangat terpinggir di bumi sendiri dan semangat untuk mengikuti aktiviti berkobar-kobar apabila dilayan dengan sangat baik oleh krew Mountain Torq. Tepat jam 4 petang, taklimat tentang aktiviti via ferrata diadakan dan dikendalikan oleh James (krew mountain Torq) dan sesi praktikal turut dijalankan oleh Liow (krew Mountain Torq).

Kinabalu 2014

Sebenarnya aktiviti via ferrata ini terbahagi kepada 2 laluan, iaitu laluan pendek (Walk the Torq) dan laluan yang panjang (Low’s Peak Circuit). Untuk mencuba buat kali pertama, saya memilih untuk mengalami pengalaman laluan pendek dahulu (sebab saya tak tahu tahap gayat yang saya miliki).

Kinabalu 2014
Kinabalu 2014

Laluan warna merah ialah laluan yang panjang (Low’s Peak Circuit) dan laluan warna kuning ialah laluan yang pendek (Walk the torq). Laluan warna biru ialah laluan pendaki dari Laban Rata ke puncak gunung Kinabalu.

Dalam sesi taklimat tersebut, pendaki yang mengikuti aktiviti via ferrata dikehendaki tiba di puncak pada atau sebelum jam 6:15 pagi  dan mesti tiba di check point via ferrata pada atau sebelum jam 8 pagi. Sekiranya pendaki tidak dapat berada di check point mengikut masa yang ditetapkan, bayaran yang telah dijelaskan tidak akan dipulangkan. Bayaran hanya akan dipulangkan sekiranya aktiviti tidak dapat diteruskan disebabkan faktor cuaca atau masalah teknikal yang dihadapi oleh pihak Mountain Torq itu sendiri.

Apa yang membimbangkan saya ialah masa. Adakah saya dapat mencapai masa seperti yang disarankan oleh krew Mountain Torq? Kerisauan saya terjawab apabila James mencadangkan supaya pendakian ke puncak perlu saya teruskan tanpa pasukan, yang mana seorang jurupandu (guide) akan menemani saya seorang dan menjayakan misi saya tersebut  (terasa seperti VIP pula!).

Bertemankan seorang jurupandu yang selalu mengingatkan saya tentang masa, saya dapat mendahului pendaki-pendaki lain dan dapat tiba di Sayat-sayat Hut jam 4:10 pagi dan sampai ke puncak jam 6:15 pagi. Selepas sesi mengambil gambar selesai, saya terus turun ke Sayat-sayat Hut untuk mendaftar diri untuk aktiviti Walk the Torq. Saya sampai awal iaitu jam 7 pagi (tanpa kelam kabut sebab turun lebih laju daripada mendaki). Selesai mengalas perut dengan roti dan air, saya dan pendaki-pendaki yang telah bersiap sedia dengan brain bucket (helmet) dan juga harness (tali keselamatan) turun ke check point Walk the Torq.

Kinabalu 2014

Sebelum melakukan aktiviti tersebut, peserta diberi pilihan sama ada mahu memakai baju sejuk atau tidak kerana sepanjang aktiviti selama lebih kurang 2 jam ini, peserta memang berada di bawah matahari terik tetapi suasana dingin. Mujurlah saya hanya memakai windbreaker dan 3 helai baju di dalam, maka tidaklah terlalu berpeluh. Sekiranya peserta tidak mahu menggunakan baju sejuk yang tebal, maka bolehlah diserahkan kepada jurupandu (guide) masing-masing untuk dibawa ke chalet di Laban Rata. Beg air dan kudapan seperti roti, gula-gula atau coklat juga disarankan bawa bersama semasa aktiviti Walk the Torq ini kerana dalam masa 2 jam lebih memang kita akan keletihan dan kelesuan setelah penat mendaki dan turun dari puncak gunung Kinabalu pagi tadi.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014

Untuk melakukan aktiviti ini, pada mulanya saya agak risau kerana tiada kawan dan tiada kumpulan. Saya keseorangan dan saya dikagumi oleh peserta lain kerana berani menyertai walau pun keseorangan. Namun begitu, satu kumpulan (kapasiti untuk 1 tali panjang dan seorang krew) ialah seramai 8 orang. Saya bergabung dengan 4 orang sekumpulan dari Singapura dan 3 orang Cina sekumpulan dari Puchong (oh, Malaysian rupanya! Ingatkan dari Hong Kong). Hehehe. Saya kira, saya seorang sahaja orang muda sebab 7 orang lagi semuanya berpangkat uncle dan aunty. Huhuhu….jadi pergerakan saya agak terhad sebab 3 orang di hadapan saya amat laju dan 4 orang di belakang saya amat perlahan. Saya dalam dilema di tengah-tengah, terpaksa menjerit pada uncle Sie Sie Yong dari Puchong “Hold On, Hold On…Wait uncle, wait!”. Keadaan tali di antara orang depan dan orang belakang tidak boleh terlalu tegang. Bersabar je lah sebab bukan kenalan kita. Kalau kenalan kita, boleh la jerit dari depan sampai belakang tanpa segan silu.

Kinabalu 2014Kinabalu 2014

Sampai sahaja ke check point terakhir, semua orang kelaparan, nasib baik betul-betul 2 jam masa yang diambil oleh kumpulan kami (mula jam 9 pagi, tamat tepat jam 11 pagi). Semua peserta ke Pendant Hut untuk sarapan sebelum turun ke Timpohon gate. Sijil yang saya terima kali ni sangat istimewa, 3 keping sijil (via Mesilau, sampai puncak dan Walk the Torq). Sijil Walk the Torq boleh terus ambil dari pejabat Mountain Torq, bertentangan dengan HQ Kinabalu Park. Kesimpulannya, tidak lah menakutkan sangat Walk the Torq ni, sebab laluan tidak mencabar, hanya curam-curam yang ‘suam-suam kuku’ sahaja. Lain kali saya akan ke laluan yang panjang pula, untuk merasai cabaran yang lebih sukar. Disarankan kepada sesiapa yang ingin mengikuti aktiviti via ferrata ini, eloklah naik melalui Timpohon supaya dapat sampai di Laban Rata sebelum atau pada jam 3 petang.

Sekian….

—————————————————————–

Update Berkenaan Via Ferata : 17/04/2017

Web Site : http://mountaintorq.com/contactbooking/enquiries/
Harga 2017 untuk Aktivi
1. Walk The Torg = RM680 (Laluan Pendek)
2. Low Peak Circuit = RM900 (laluan Panjang)

Contact Mountain Torq
Visit Us
Mountain Torq Sdn Bhd
Suite #01-03/04,
Level 2 Menara MAA,
6 Lorong Api Api 1,
88000 Kota Kinabalu,
Sabah, Malaysia
T +60 88 268 126
Office hours Mon to Fri 9am to 5pm GMT +8.

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | 1 Comment »

Bromo Borobudur 2015

Posted by hamydy on 20, December 2016

Trip Bromo Borobudur 2015
Trip Bromo Borobudur merupakan trip singkat yang melibat Surabaya dan Yogjakarta, Tiket Penerbangan kami dapat sangat murah semasa promo Air Asia iaitu KL – Surabaya (RM79.00 beli 13 nov 2014) dan Jogyakarta – KL (RM35.29 beli 13 nov 2014). Murah kan Total return cuma RM114.29. Naik trek ETS ke Padang besar sehala pun dah RM80, ini naik flight lagi :).

Trip ini di pecahkan kepada 3. Total 13 orang peserta ke Bromo selepas Bromo kami berpecah kepada Jogja dan Malang Batu. Bila habis di Jogja kami berpecah dua pula satu pulang terus ke kl dan satu lagi sambung ke jakarta bandung. Detail perjalanan kami seperti berikut:

Day 1 : 17/10/2015 – Sabtu
Kami semua buat janji bertemu di KLIA2. Masing2 masih belum kenal ahli-ahli lain. Selepas Boarding dan di ruang menunggu barulah kami semua berkenalan secara ringkas dengan ahli2 lain, ada 4 orang dari Penang selebihnya semua dari KL. Semua kenal dalam group whatsap sahaja sebelum ini. Kami 11 orang berlepas ke Surabaya dengan Pesawat QZ321 pada jam 10.05am. Ada peserta yang beli tiket 6.45am tapi di delaykan ke flight yang sama jam 10.05am. Manakala lagi 2 orang telah berlepas ke Surabaya sehari sebelumnya.

Tiba di Airport Surabaya, kami menggunakan Wifi gratis Airport untuk berkomunikasi secara whatsap. Supir pun memang sudah menunggu ketibaan kami kerana flight tidak delay. Kami menaiki Mini Bus dan Avanza. Kami dibawa terus makan tengahari di sebuah restoran nasi campur yang murah. Makanan juga ok.

Selepas makan kami meneruskan perjalanan dan singgah di kawasan perniagaan kulit Tanggulangin iaitu di Mall Permata Tanggulangi. Kawasan ni memang banyak butik2 dan kedai taylor kulit, tapi kami masuk mall ini kerana lebih besar. Harga kat mall ni ok la boleh tahan jigak ada yang murah dan ada yang biasa. Ada pelbagai barangan disini. Dalam ramai-ramai kami ada jugak yang membeli yang lain cuci mata sahaja sbb plan nak shooping hari last trip di Jogja. Seterusnya kami bergerak ke Bromo Dalam perjalanan kami singgah di sebuah gerai Telco untuk beli Simcard SIMPATI untuk internet.

Kami sampai di Hotel Bromo Permai sekitar 6.00pm. Selepas Cek in kami keluar untuk makan2 di kedai luar hotel, cafe Hotel juga ada jual makanan sehingga jam 9.30pm, tapi kami saja nak mencuba makanan local seperti bakso, nasi goreng dan lain2 lagi. Selepas makan kami pun berehat di bilik masing2.

Day 2 : 18/10/2015 – Ahad
Sekitar jam 2.00am kami semua sudah siap bangun. Juga sudah pesan wakeup call pada petugas hotel, tepat jam 2.00am memang diketuk pintu bilik. Setelah siap-siap menunggu jip didepan hotel kami sempat bergambar dahulu. Kami 13 orang naik 3 buah jip yang bertutup. Jip ni maksimum penumpang 5 orang. Persiapan kena sediakan jaket, glove dan mask. Suhu sejuk masa malam dan pagi sahaja.

Kami meentasi padang pasir kawah gunung berapi dan menaiki puncak penanjakan. Kena awal jika lewat jeep parking jauh dengan puncak. Kami sampai tidak la lewat tapi parking agak jauh kerana sudah penuh jeep parking di hadapan. So kena berjalan kaki. Bagi yang malas berjalan dan tak kisah pasal duit boleh naik Ojek Moto, ada saja penduduk yang ofer naik motor untuk hantar sampai ke puncak dengan bayaran 60ribu rupiah. Boleh tawar2 sehingga dapat murah jika hendak. Kalau boleh ambik sehala sahaja bagi yang malas bejalan, sebabnya biasanya bila turun driver jeep ini akan cuba naik sampai keatas bila ada kosong.

Kami sampai di Puncak Penanjakkan sekitar jam 4.00am. Suhu memang sejuk la, kena pakai jaket dan sarung tangan. Masa ni dah ramai orang berada di puncak penanjakkan untuk menunggu sunrise. Sekitar jam 4.30 – 5.00am matahari terbit, tetapi nasib tak berapa baik sbb sedikit berkabus jadi kurang jelas kelihatan matahari tu. Selepas matahari terbit dan suasana mulai cerah, para pengunjung mulai bergambar berlatarbelakangkan Gunung Bromo dan Gunung Semeru. Kami pun tak ketinggalan bergambar. Selesai bergambar kami tidak terus turun ke jip, sebaliknya kami singgah di gerai2 sepanjang ke puncak penanjakan untuk minum teh panas dan makan pisang goreng panas. Selepas makan baru kami turun ke jeep.

Jeep membawa kami turun ke savanah padang pasir hitam. Kata orang pasir berbisik, sebab bila angin bertiup bunyinya seperti ia seakan-akan berbisik kepada kita. Kami berhenti di tengah untuk bergambar dan seterusnya menaiki semula jeep ke tempat parking jeep untuk mendaki Gunung Bromo. Sampai sahaja di parking sudah di serbu oleh pemilik kuda yang ofer untuk naik kuda. Masa ini tawar menawar berlaku dan ada beberapa orang yang menaiki kuda sehingga ke tangga gunung Bromo. Bagi yang pertama kali datang, saya nasihatkan supaya menaiki kuda, sebab ia suatu pengalaman yang jarang kita dapat, harga pun tidak mahal sekitar 100ribu sahaja, ikut tawar menawar yang anda dapat. Lagipun bagi yang semput memang la terasa penat berjalan tambah debu pasir yang berterbangan. Jadi kena pakai mask.

….Bersambung… 😦

Tentatif

Day 1 : 17/10/2015 – Sabtu
10.05am – Berlepas ke Surabaya
12.00pm – Tiba di Surabaya
01.00pm – Terus Transport ke Bromo
06.00pm – Cek in Hotel Bromo Permai
08.00pm – Shoping and minum sekitar Hotel Bromo Permai
09.00pm – Lepas Dinner Terus Tidur

Day 2 : 18/10/2015 – Ahad
02.00am – Siap sedia menunggu Jeep
02.30am – Bertolak ke Puncak Penanjakkan
04.00am – Sampai Puncak Penanjakkan cari port untuk lihat sun rise
05.30am – Layan Sunrise, Solat Subuh
07.00am – Minum teh dan Pisang goreng panas di puncak penanjakkan
08.00am – Bertolak ke Gunung Bromo
08.30am – Layan Gunung Bromo
10.00am – Balik ke Hotel Sarapan dan mandi
12.00pm – Cek Out dan bertolak ke air Terjun Madakaripura (Berpecah satu van ke Malang Batu)
05.00pm – Bertolak pulang ke Jogjakarta
06.00pm – Berhenti makan malam di Probolinggo

Day 3 : 19/10/2015 – Isnin
04.00am – Sampai di Jogyakarta, singgah mandi dan solat beberapa km dari Borobudur
08.00am – Tiba dan beli tiket Borobudur
12.00pm – Cek in hotel di Jalan Malioboro
01.00pm – Taman Sari dan Masjid
03.00pm – Shoping dan jenjalan di Malioboro

Day 4 : 20/10/2015 – Selasa
09.00am – Candi Prambanan
11.00pm – Ratu Boko
02.00pm – Terus ke Airport
05.15pm – Berlepas Pulang ke Kuala Lumpur

Anggaran Kos
Pakej Bromo (Tiket Masuk, Jeep, Transport dan Hotel) = RM300
Pakej Borobudur (Tiket Masuk, Hotel, Van) = RM370

Posted in Backpacker, Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , | Leave a Comment »

Foto Broga dalam web Suria FM – Tempat ‘Awesome’ Untuk Si Kaki Hiking Sekitar Lembah Klang

Posted by hamydy on 14, April 2016

http://roundabout.my
Laman web Suria FM 
Pada 18 November 2015, Salah satu foto Trip Bukit Broga & Gunung Tokwan pada 2011  saya telah dikongsikan dalam laman web Suria FM dalam Artikel Tempat ‘Awesome’ Untuk Si Kaki Hiking Sekitar Lembah Klang. Ini link artikel tersebut  http://www.suriafm.com.my/tempat-awesome-untuk-si-kaki-hiking-sekitar-lembah-klang/.
http://roundabout.my
Tidak sangka pula gambar lama ini masih di kongsi, gambar ketika Bukit Broga masih belum terkenal. ketika ini masih banyak pokok dan lalang berbanding sekarang.

Posted in Pendakian Gunung, Riadah Santai | Tagged: , | 2 Comments »