The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for the ‘Pendakian Gunung’ Category

kisah pendakian gunung

Bukit Besi Alam Damai

Posted by hamydy on 12, September 2018

Bukit Besi

Bukit Besi Alam Damai
Ramai yang tertanya2 dimanakah bukit ini dan kenapa diberi nama Bukit Besi, adakah ada besi disana. Jawapannya ialah ia asal nya terletak di kawasan Kem Sg Besi. Dan dari Sg Besi ada laluan jalan tar menuju ke Menara Telekon. Disebabkan itu namanya Bukit Besi. Laluan trek dari Alam Damai ini adalah trek baru yang mula menjadi popular setelah beberapa lama penduduk dikawasan tersebut mendaki dan melihat pemandangan KL.

Puncak Bukit besi yang sebenarnya adalah kawasan Menara Telekom. Memandangkan kawasan menara ini kawasan larangan, oleh itu penduduk yang merintis laluan ini membina pondok beberapa meter sebelum Menara diberi nama puncak Bukit Besi.
Bukit Besi Bukit Besi Alam Damai 2018
Lokasi Mula
Landmark Bank OCBC Alam Damai dan Restoran Mamak Al Mashoor. Kat kawasan ni dah jadi kawasan parking pendaki Bukit Besi. Parking kemudian lintas jalan ke simpang.
Bukit Besi Bukit Besi Alam Damai 2018

Dekat dengan simpang ini anda akan dapat lihat dua jalan masuk. Satu jalan tar ke tangki air dan kedua denai sebelah paip besar. Dua-dua laluan pun sama akan bertemu di tempat view KL. Terdapat dua Tangki air dan kedua2 tangki air tersebut ada laluan. so bole pilih nak ikut laluan tangki air pertama atau kedua. Pada pengalaman saya ikut laluan tangki air kedua lebih selamat kerana laluan tangki air pertama tu sedikit licit dan curam. Berikut adalah Peta Trek bukit Besi.
Bukit Besi
Untuk sampai ke puncak bermula dari laluan masuk hanya mengambil masa 30-40 minit sahaja. Tetapi kebanyakkan pendaki akan buat satu pusingan (Loop). Sama ada ke puncak kemudian ke menara dan pusing semula atau sebaliknya.

Bukit Besi

Kalau buat satu pusingan dapat la elevation seperti ini. Sampai Simpang ke Puncak turun dan naik semula hingga ke menara dan seterusnya ke puncak Bukit Besi dan terus turun dan pulang. Kalau ikut masa dan speed saya ni  1jam 34minit. Ini kelajuan sederhana saja sambil stop sekejap bergambar.

Bukit Besi Bukit Besi Alam Damai 2018
Ini spot untuk melihat pemandangan KL. Kalau malam tahun baru ramai orang akan lepak sini untuk lihat bunga api. Kalau dari laluan masuk ke spot ini cuma mengambil masa 10-15 minit sahaja melalui tangki air pertama.

Bukit Besi Bukit Besi Alam Damai 2018
ini pula spot yang view ke arah hulu langat dan alam damai. view ni tak berapa cun sangat compare view kl. Tapi kawasan ini lebih lapang dan luas. Seterusnya setelah melalui dan melepasi spot view KL dan View langan anda akan jumpa laluan ke puncak. Memang takde signboard kat sini, tapi senang sahaja nak tau.
Bukit Besi Bukit Besi Alam Damai 2018
Jika anda nampak simpang ini, ini la simpang Loop (Pusingan), kalau ke kiri menuju ke puncak dahulu dan jika ke kanan menuju ke Water Fall dahulu. Jika ke waterfall dahulu, maka laluan akan menurun sahaja sehingga paling bwah jumpa waterfall. selepas waterfall anda akan mula menaik sehingga jumpa menara dan dari menara menurun sedikit rata menuju ke puncak Bukit Besi.
Bukit Besi Bukit Besi Alam Damai 2018
Di puncak Bukit Besi ini ada pondok yang dibina oleh otai-otai Bukit Besi. kat sini tiada view, cuma tempat berehat sahaja. ada kemudahan Dumbel dan juga hammok.

Sekian.

Berikut adalah video youtube yang saya buat semasa mendaki Bukit Besi. Harap anda terhibur

Watch My Video of this Bukit Besi hiking at : https://www.youtube.com/watch?v=bb0xA0dxrOc

Advertisements

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | Leave a Comment »

Bukit Bendera @ Penang Hill ~ Via Moongate 5

Posted by hamydy on 20, August 2018

Penang Hill 2018
Bukit Bendera (Penang Hill)
Sekiranya melawat ke Pulau Pinang jangan lepaskan peluang mencuba aktiviti hiking di Bukit Bendera ini. Terdapat beberapa trail yang boleh digunakan untuk mendaki Bukit Bendera. Hiking tidak dikenakan bayaran, apabila turun boleh turun dengan Train dengan bayaran RM5 (My Kad). Waktu paling sesuai untuk mula adalah jam 7.00am kerana cuaca tidak panas. Ada trail yang pendek dan ada trail yang panjang. Berikut adalah antara pilihan Tempat Mula Trail.

  1. Bukit Bendera Cable Car Station, Sebelah Parking (5.409135, 100.277472)
  2. Seafood Restaurant Happy Family, Jalan Taman Cantik 5.407747, 100.280585
  3. Youth Park Car Park, Jalan Kebun Bunga, (1. 5.431611, 100.297364, 2. 5.430565, 100.297365)
  4. Moongate 5 Botanic Garden,(5.435734, 100.292855)
  5. Tar Road Botanical Gardens, Jalan Kebun Bunga, Jalan Tar (5.437418, 100.290486)

Trail – Bukit Bendera Cable Car Station
Trail ini paling senang dan berdekatan dengan Cable Car Station. Anda boleh parking kereta di parking bertingkat atau pun parking di kawasan belakang Cable Car Station masuk melalui Jalan Pokok Ceri. Jika anda parking di Parking bertingkat, sebelah Cable Car Station ada laluan yang akan melalui bahagian bawah Cable Car Station dan menuju ke belakang berdekatan dengan laluan masuk dari parking Jalan Pokok Ceri. Trail ini adalah selali dengan laluan Cable Car melalui Middle Station dan seterusnya ke puncak Penang Hill.

Trail – Seafood Restaurant Happy Family
Sekiranya anda suka pemandangan kampung dan kebun maka laluan ini juga menarik. Laluan ini lebih panjang dari laluan trail Cable Car Station. Masuk melalui simpang Jalan Taman Cantik 500 meter sebelum Cable Car Station. Masuk 130 meter Jalan Taman Cantik kemudian melepasi Seafood Restaurant Happy Family. Simpang trail ini betul-betul selepas Seafood Restaurant Happy Family selepas melalui jambatan pendek. Apabila anda masuk simpang ini anda berjalan terus sehingga ke hujung sehingga jumpa tokong kecil tempat sembahyang maka laluan masuk disitu. Trail ini hanya orang local sahaja yang biasa masuk orang luar jarang melalui trail ini.

Trail – Taman Belia/Youth Park, Jalan Kebun Bunga
Kawasan ini lebih jauh dari Cable Car Station, kalau naik Grab sekitar RM5-10. Lebih kurang 6.5km jaraknya dari Cable Car Station. Terdapat 2 kawasan Tempat letak kereta. Anda boleh parking mana2 dua kawasan tersebut kerana setiap satu ada laluan masuk ke trail yang sama. 1. 5.431611, 100.297364, 2. 5.430565, 100.297365.

Trail – Tar Road Botanic Garden
Trail ini atas lagi dari pintu masuk Moongate 5. Ia adalah laluan tar untuk naik ke Bukit Bendera. Hanya kenderaan yang dibenarkan sahaja dibenarkan masuk. Jadi kalau mendaki di laluan ini anda akan kerap bertembung dengan kenderaan Jeep dan motosikal. Agak kurang selesa.

Trail – Moongate 5
Pintu masuk trail ini merupakan trail yang paling famous. jika anda google cara untuk mendaki Penang Hill, anda akan dapati rata2 orang tulis masuk dari sini. Kawasan ini parking limited sedikit, parking ditepi sepanjang jalan. Memang ramai pengunjung di kawasan ini. Saya mendaki melalui pintu ini.
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Sampai di Moongate 5 ni sekitar jam 7.00am Dan mula mendaki jam 7.20am, kebetulan dapat parking betul2 hadapan Moongate ini. Awal pendakian dari moongate ini trek sedikit menaik di tambah dengan beberapa anak tangga. Lebih kurang 1.2km 35 minit mendaki anda akan jumpa CP Station 5. Di sini ada kemudahan toilet kedai kopi dan mini gym.
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Dari CP Station 5 anda akan bertemu dengan simpang ke CP Station 39. Selepas CP Station 5 ni, trek banyak juga yg mendatar. Disebabkan Station 39 tu kebawah sebelah kiri maka saya tidak turun ke station 39 sebaliknya meneruskan perjalanan ke CP Station 84 lebih kurang 1.1km 20 minit. Sebenarnya anda telah mendaki melepasi Bukit Cendana jika sampai ke Station 84. Di Station 84 ini ada banggunan tinggalan tandas awam yang sudah tidak digunakan. Disini anda akan melalui sedikit jalan Tar sebelum simpang masuk ke trail semula.
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Selepas Station 84 barulah anda mendaki bukit bendera. Laluan ini sepanjang lebih kurang 1.6km dengan masa 30-40 minit. Anda akan sampai ke Lower Tunnel. Sampai disini anda akan mendaki sepanjang laluan cabel car dan sampai ke puncak Upper Station Penang. Pendakian santai dengan kelajuan biasa mengambil masa 2 jam 20 minit. jika anda sedikit laju bole buat 2 jam sahaja.
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Seterusnya tanpa berehat lama saya terus membeli tiket Cabel Car untuk turun dengan harga RM5 sahaja. Sampai di bawah terus ambil Grab ke Moongate 5 Botanic Garden untuk ambil kereta. Bayaran Grab kesana RM11.
Penang Hill 2018 Penang Hill 2018
Ok begitulah seba sedikit Pendakian Bukit Bendera / Penang Hill.

Sekian

Tentatif
0720 Start Trekking
0752 CP Station 5
0845 CP 84
0920 Reached Lower Tunnel
0950 Reach Upper Station – Summit
1005 Reach Lower Station
1006 Ending Point

Height :  833 m (2,723 ft) above sea level
Duration : 2 hours to 2 1/2 hours ascent
Distance : about 5-6 KM

Facilities and Fees
Toilet and Bathroom : Toilet at CP Station 5
Parking Fee : –
Climbing Fee : –

Watch My Video of this Penang Hill hiking at : https://www.youtube.com/watch?v=nj4Tt2qebIA

Posted in Cuti2 Malaysia, Pendakian Gunung | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Mt Kinabalu 4-5 May 2018 ~ Via Timpohon (Liwagu Trail)

Posted by hamydy on 30, May 2018


Mt Kinabalu 2018
Trip mendaki Gunung Kinabalu 2018 kali ini di sertai oleh 20 orang peserta semuanya (seorang tiada dalam gambar). Booking saya buat sejak Ogos 2017 lagi. Trip kali ini tentative hampir sama dengan trip sebelum ini iaitu 5h4m. Peserta terdiri daripada 11 orang lelaki dan 9 orang perempuan dan diantaranya 9 orang sudah pernah mendaki sebelum ini bersama saya pada tahun 2015. En BAHARUDIN merupakan peserta tertua dalam group saya berumur 59 tahun dan berjaya sampai ke puncak.

Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Pendaftaran di Liwagu Trail. Lencongan ke KM0.5 Timpohon Trail. Lencongan ni sepanjang 1 KM. Kerana ada tanah runtuh 0.5KM dari pintu masuk Timpohon. Disebabkan ada hujan sehari sebelumnya maka trek 1km ni sangat becak, licin dan memenatkan.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Seperti biasa selepas taklimat dan senaman memanaskan badan kami mula mendaki.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Semua peserta dapat mendaki ke Laban Rata dengan lancar walaupun ada yang sedikit mengalami kesakitan pada lutut dan kekejangan otot.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Makan malam di Cafe Laban Rata Resthouse
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Jam 2.30am mula pendakian ke puncak. Semua peserta dapat mendaki pada waktu ini dan cuaca sangat baik.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Berjaya sampai ke puncak dan bergambar di KM8, Cuaca sangat cantik. Kali ini saya tidak ada shooting gambar baju raya, kerana kebanyakkan peserta pernah mengikuti trip saya sebelum ini.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Berjaya sampai ke Puncak dan View yang cantik. Nampaknya penamat penganjuran Trip oleh saya 2018.

Tentative seperti berikut

Day 1 : Rabu- 2 May 2018
Free & Easy
Penginapan = Borneo Backpacker
10.00pm – Taklimat dan sesi suai kenal dan serahan Tshirt

Day 2 :  Khamis – 3 May 2018 – Tour 
6.00am – Tour ke Kinabalu Park untuk register
– Register di Kinabalu Park
– Check In Bag D’Villa Lodge
– Tour Desa Cattle
– Tour Sactuary ikan kelah – Sg Maroli
– Tour Poring Hot Spring
– Tour Desa Cattle
– Lunch at Kundasang
– Check In D’Villa Lodge
06.30pm – Dinner at Kundasang (Puteri Nabalu)
08.30pm – Check In D’Villa Lodge
09.00pm – Packing barang2 yang hendak bagi portal dan yang hendak disimpan di Kinabalu Park
*Beg simpan di Kinabalu Park HQ = RM10 satu beg
*Portal dari Mesilau = RM12 untuk 1 KG

Day 3 : Jumaat – 4 May 2018 – Mendaki
05.00am – Bangun dan persediaan
06.00am – Sarapan pagi
07.00am – Timbang beg untuk bagi portal dan hantar beg untuk simpan di HQ
08.00am – Mula Mendaki via Liwagu Trail (Ada tanah runtuh 0.5KM dari pintu masuk Timpohon)
– lencongan 1km untuk sampai ke 0.5KM Timpohon
04.00pm – Dijangka sampai di Laban Rata – jika kelajuan 1km/1jam = jarak 6km
05.00pm – Makan malam dan cek in chalet di Laban Rata non heated (Lemaing Hut)
08.00pm – wajib tido

Day 4 : Sabtu –  5 May 2018
01.00am – Bangun dan siap2 untuk mendaki
01.30am – Sarapan
02.00am – mendaki ke Gunting Lagadaan Gate & taklimat oleh guide
02.30am – Mula Mendaki ke puncak ( Jarak 2.8km)
05.00am – Mesti melepasi Sayat-sayat Cekpoint sebelum jam 5.00am atau anda tidak dibenarkan naik.
07.00am – Sampai Peak bergambar
08.00am – Berkumpul di KM8 gambar duit seringgit bergambar baju raya dengan pantas
08.30am – Bergerak turun ke Laban Rata Rest House
10.00am – Sarapan dan Cek Out
11.00am – Bergerak turun ke Timpohon Gate
03.00pm – Dijangka tiba di Timpohon Gate
04.00pm – Ambil sijil dan tunggu Beg dari Portal dan ambil beg di HQ
05.00pm – Bergerak pulang ke Kota Kinabalu/ yang balik kl ( Terus akan hantar ke Airport)
08.00pm – Cek in Borneo Backpacker
09.00pm – Majlis Perpisahan, penyerahan sijil dan program berakhir

Day 5 : Ahad – 6 May 2018
Free & Easy

Terima kasih saya ucapkan kepada semua peserta yang telah menyertai Trip Mt Kinabalu 2018 kali ini

1. ABDUL HAMYDY ABDUL HAMID
2. THANENDRAN A/L D. JENES NAYAGAM
3. SHEELA DEVI A/P SUKURU
4. PREMILA DEVI A/P SUKURU
5. DIBA A/P RAMAN
6. NUR DALILA BINTE MD SALLEH
7. MOHD RIZAL BIN NONAN
8. MOHD FADZLY BIN ISMAIL
9. MUHAMMAD ASYRAF BIN ABDUL RAHMAN
10. SITI ASMIDA BINTI MD RAHIM
11. NASRUL HAFIDZ BIN SALEH
12. MUHAMAD HAFIZ BIN OTHMAN
13. BAHARUDIN DURABA
14. MOHD SHAKIR BIN MOHD MAIDIN
15. CHONG KUI LIAN
16. IZZAT SHAFAAH BINTI IBRAHIM
17. ABDULLAH AZHAR BIN ZOLKIFLY
18. NORSHAFINAZ BINTI OTHMAN
19. NORSHAIDAYU BINTI OTHMAN
20. M.MUH LISIN BIN M.MESWAN

Berikut adalah Peserta pertama yang sampai ke Puncak Kinabalu dalam group ini
1. MOHD FADZLY BIN ISMAIL – Peserta pertama keseluruhan dan juga pertama dlm group
2. CHONG KUI LIAN & SITI ASMIDA BINTI MD RAHIM – Peserta wanita dalam group

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 4 Comments »

Mt Kinabalu 13-14 May 2017 ~ Via Timpohon

Posted by hamydy on 21, August 2017

Gunung Kinabalu 2017
Mt Kinabalu 2017
Trip mendaki Gunung Kinabalu 2017 kali ini di sertai oleh 12 peserta orang semuanya. Sebenarnya saya dapat seat 20 orang, tapi semasa konfirm booking, yang sempat bayar cuma 12 orang. So bakinya saya return balik. Booking saya buat sejak Ogos 2016 lagi. Trip kali ini tentative hampir sama dengan trip sebelum ini iaitu 5h4m. Peserta terdiri daripada 7 orang lelaki dan 5 orang perempuan dan diantaranya 4 orang sudah pernah mendaki sebelum ini dan juga pernah mendaki bersama saya pada tahun 2015.

Hari Pertama : Khamis – 11 May 2017
Penginapan backpacker disediakan. Para peserta datang berbeza waktu. Ada yang sampai pagi, Petang dan juga lewat malam. Ada juga yang memilih menginap di Hotel. Transport Airport ke Backpacker, ramai menggunakan perkhidmatan Uber dengan bayaran sekitar RM10. Lebih murah dari teksi airport. Jika anda sorang dan sampai awal dan tidak terburu-buru boleh naik bus airport dengan bayaran RM5. Tapi jika anda berdua atau bertiga lebih baik naik uber yang caj dalam RM10 sahaja.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Bus Airport
Perkhidmatan Airport Bus ni untuk ke pusat bandar Kota Kinabalu dengan beberapa hentian station. Kebetulan Borneo Backpacker berdekatan dengan station Padang Merdeka dan di laluan yang sama, so bole minta driver bus untuk turunkan di Borneo Backpacker.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Borneo Backpacker Sabah
Backpacker ini memang selesa dan dekat dengan pasar filipine. Maklumat lanjut berkenaan dengan Backpacker Hostel ini boleh la di baca di entri saya yang lepas di link berikut: https://hamydy.wordpress.com/2012/08/02/backpacker-borneo-backpackers-sabah/. Tahun 2015 Borneo Backpacker ini telah diambil alih oleh pengurusan syarikat yang baru. Syarikat Sticky Rice Travel Sdn Bhd telah mengambil alih Borneobackpacker dan juga kedai kopi di bawahnya. Web site borneobackpacker juga telah bertukar wajah baru di alamat http://www.borneobackpackers.com/.

Hari pertama peserta dengan aktiviti sendiri, ada yang sewa kereta dan jenjalan sampai kundasang, ada yang shoping pasar filipine dan ada yang rehat sahaja.

Hari Kedua : Jumaat – 12 May 2017
Pada hari kedua seawal 6.00am kami semua telah bersiap sedia menunggu transport datang. Kami mula gerak ke Kundasang sekitar jam 7.00am dan singgah pickup Cikgu Awal dan Huzam di Tune Hotel 1 Borneo. Kemudian singgah sarapan (tempat baru Lupa nama tempat ni) tapi kali ini bukan Putrajaya yang selalu singgah.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Kami singgah di Pekan Nabalu untuk bergambar. Pemandangan bagus dan dapat merakam gambar yang bagus jugak. Sini memang port tempat bergambar bagi para pelancong yang datang ke kundasang. Kami tidak singgah lama disini dan tidak juga shoping kerana mahu meneruskan perjalanan ke Kinabalu Park.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Sampai di Kinabalu Park, sementara buat pendaftaran ada yang mengambil peluang bergambar sekitar kinabalu park. Selesai mendaftar kami check in di Tahubang Lodge untuk letak Bag. Tahubang Lodge ni terletak seberang jalan dihadapan pintu masuk Kinabalu Park. Sebelum ini saya biasa booking chalet dalam kinabalu park, tapi kali ini cuba yang lain pula. seterusnya kami bertolak ke Kundasang untuk makan tengahari dan menunaikan Solat Jumaat di Masjid Jamek Kundasang. Masjid Jamek Kundasang ini terletak di atas bukit boleh jalan kaki sahaja dari pekan kundasang ini. Kami Lunch di Pekan kundasang bersebelahan dengan War Memory terdapat kedai makan yang famous dengan Chicken Wing bakar, so kami pun tidak melepaskan peluang untuk mencuba.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Seterusnya perjalanan diteruskan ke Kampung Marakau untuk melihat ikan kelah. Plan asal hendak ke Sg Maroli tetapi disebabkan jarak dan masa maka Kg Marakau dipilih kerana lebih dekat. Ternakan ikan kelah di sini tidak sebesar dan sebanyak seperti Santuari Ikan Kelah di Sg Maroli tapi ok la boleh merasa bagi makan dan pegang ikan kelah yang jinak-jinak.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Kami menghabiskan masa lebih kurang 1 jam bagi makan dan bergambar. Destinasi seterusnya adalah Poring Hot Spring. Di sini tiada peserta yang mandi, sebaliknya cuma merendam kaki sahaja dan bergambar.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Seterusnya kami meneruskan perjalanan ke Desa Dairy Farm. Malangnya kami sampai jam 4.30pm dan Gate telah ditutup. Jadi kami cuma bergambar di luar sahaja. Desa Dairy Farm Buka 8.00am-5.00pm, tapi masuk sebelum 4.30pm. so kena datang awal sikit next time :(.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Makan Malam kami di Restoran Puteri Nabalu didalam Nabalu Kundasang Lodge. Kawasan Lodge ni agak besar selain restoran dan ia turut menyediakan perkhidmatan Lodge, Meeting Room dan function room dan event. Makan malan adalah Seafood Stimboat. Harga yang ditawarkan tidak la terlalu mahal dan makanan pun sedap. Tapi sebelum makan kami singah shopping bazar tepi di kundasang, melihat buah-buahan dan sayuran yang segar2.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Setelah makan Malam kami pulang ke Tahubang Lodge, rehat sambil packing barang2 dan buat sesi taklimat ringkas sambil agihan Tshirt program.

Hari Ketiga : Sabtu – 13 May 2017
Jam 6.00am kami semua dah siap sedia, bergerak ke Kinabalu Park untuk tinggalkan beg di HQ Park dan seterusnya sarapan pagi di Balsam Cafe. Setelah sarapan kami tunggu guide dan juga porter untuk timbang beg. Semua dah siap tunggu bas untuk ke Timpohon Gate. Sampai di timpohon gate kami dengar sesi taklimat yang diberikan oleh guide. setelah selesai taklimat kami buat sesi regangan badan dan seterusnya memulakan pendakian.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Diawal pendakian masing-masing masih berkumpulan sehinggalah mencapai KM 3-4 masing2 sudah berpecah dengan kelajuan masing-masing. Peserta paling awal sampai ke laban rata sekitar 2.30pm dan paling lambat sampai dalam group ini adalah 6.00pm. Nane antara yang terawal sampai ke Laban Rata mengejar untuk join Via Ferata, Malangnya apabila beliau sampai di Pendant Hut, Pakej Short Via Ferata telah penuh.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Kami semua menginap di Lemaing Hut, setelah makan malam masing-masing mula berehat dan tido. Lemaing Hut ni Dorm Besar dan campur, walaupun campur peserta tiada masalah kerana nak tukar baju dan mandi dilakukan di toilet, katil untuk tido sahaja dari jam 8.00pm-1.00am, disebabkan sejuk semua peserta berselimut. Terdapat toilet dan Bilik mandi, ada dapur dan sinki, dapur boleh untuk masak air.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Hari Keempat : Ahad – 14 May 2017
Jam 1.00am dah ada peserta yang bangun siap sedia untuk ke Cafe Laban Rata Resthouse untuk sarapan. Kali ini saya tewas dengan AMS, tak tahu kenapa, biasanya saya kena symtom AMS dengan sakit kepala. Tapi kali ini saya kena pening yang teruk. Nak melangkah pun terasa dunia yang bergoyang :D. Lagi seorang kena AMS adalah Nur Dalila, beliau pun sama tak sangka, sbb 2 tahun semasa mendaki Kinabalu beliau sampai ke Puncak. So dua orang sahaja yang tak naik pagi tu.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Setelah semua dah sarapan, guide bagi taklimat ringkas dan seterusnya memulakan pendakian melalui jalan baru yang berhampiran dengan Lemaing Hut. Kalau dulu jalan masuk sebelah Gunting Lagadan Hut. Pertengahan Jalan sebelum sempat Check Point Abg Azmi pun tewas juga kerana masalah penghadaman, jadi beliau berpatah balik. Selebihnya meneruskan perjalanan dan melepasi Check Point Sayat-Sayat.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2017

Peserta yang paling awal sampai Puncak dalam group ini adalah Hamyzy dan Nane Tahniah !!!. Saya kat laban rata tido jer. Keadaan cuaca sepanjang pendakian ke puncak hujan sedikit renyai2 tipis dan berangin.

sekitar 9.00am kesemua peserta group ini sudah selamat kembali ke Lemaing Hut dan bersiap2 untuk check out dan sarapan di Laban Rata Resthouse cafe. Sekitar 11.00am kami semua sudah beransur turun dengan kelajuan masing2. Cikgu Awal dan Cikgu Huzam perlu sampai ke Kinabalu Park Awal kerana kejar Flight Jam 9.00pm.

 Gunung Kinabalu 2017  Gunung Kinabalu 2017

Sekitar jam 5.00pm semua peserta sudah pun tiba di Kinabalu Park HQ dan menerima sijil masing-masing. satu Avanza bergerak dahulu untuk hantar Cikgu Awal dan Cikgu Huzam terus ke Airport. Tiba di KK ada yang menginap di Backpacker dan ada yang menginap di Hotel dan ada yang pulang ke kampung Kota Belut (En Sablidi). Sesi makan malam dan penutup program di buat di Gerai Seafood tepi Pasar Filipine.

Gunung Kinabalu 2017

Hari Kelima : Isnin – 15 May 2017
Hari kelima ini aktiviti free n easy, kali ini tiada yang kepulau, semua rehat di hostel sahaja. selesai sarapan peserta masing2 bergerak ke pasar filipine untuk shopping. Ada yang pulang Flight tengahari dan ada yang pulang petang.

 Gunung Kinabalu 2017  Gunung Kinabalu 2017

Begitulah cerita trip mendaki kali ini. harap terhibur membacanya.

Tentative Program

Day 1 : Khamis – 11 May 2017
– Free & Easy
– Check In Borneo Backpacker

Day 2 : Jumaat – 12 May 2017 – Tour
06.00am – Transport telah sampai di Backpacker
07.00am – Mula bertolak dan singgah di Tune Hotel 1Borneo untuk pickup 2 peserta yang menginap disitu, kemudian singgah sarapan di pertengahan jalan.
09.20am – Singah di Pekan Nabalu untuk bergambar, seterusnya meneruskan perjalanan ke Kinabalu Park
10.30am – Singah di Kinabalu Park untuk Pendaftaran
11.30am – Singah di Pekan Kundasang untuk Makan Tengahari dan juga Solat Jumaat
12.30pm – Solat Jumaat di Jamek Kundasang
02.15pm – Melawat ikan Kelah di Sg Kg Marakau
03.15pm – Melawat Poring Hot Spring
04.30pm – Melawat Desa Dairy Farm Mesilau – Tidak sempat masuk kerana tutup 4.30pm, so bergambar di luar sahaja
08.00pm – Makan malam Seafood di Restoran Puteri Nabalu Kundasang
09.00pm – Cek In di Tahubang Chalet di hadapan Kinabalu Park
10.00pm – Taklimat dan sesi suai kenal dan agihan Tshirt Program
10.30pm – Packing barang2 yang hendak bagi portal dan yang hendak disimpan di Kinabalu Park
*Beg simpan di Kinabalu Park HQ = RM10 satu beg
*Portal dari Mesilau = RM12 untuk 1 KG

Day 2 : Sabtu – 13 May 2017
05.00am – Bangun Solat subuh
06.00am – Simpan beg di kinabalu park
06.30am – Sarapan pagi di Balsam Cafe Kinabalu Park
07.00am – Timbang beg untuk bagi portal dan Naik bas ke Timpohon Gate
08.30am – Taklimat oleh Guide dan Mula Mendaki
03.00pm – Peserta pertama dalam group ini sampai di Laban Rata
06.15pm – Peserta terakhir dalam group ini yang sampai laban rata
05.00pm – Makan malam dan cek in chalet Lemaing Hut
08.00pm – wajib tido

Day 3 : Ahad – 14 May 2017
01.00am – Bangun dan siap2 untuk mendaki
01.30am – Sarapan
02.30am – Mula Mendaki ke puncak ( Jarak 2.8km)
05.00am – Mesti melepasi Sayat-sayat Cekpoint sebelum jam 5.00am atau anda tidak dibenarkan naik.
07.00am – Sampai Peak bergambar
08.00am – Berkumpul di KM8 gambar duit seringgit bergambar baju raya dengan pantas
08.30am – Bergerak turun ke Laban Rata Rest House
10.00am – Sarapan dan Cek Out
11.00am – Bergerak turun ke Timpohon Gate
03.00pm – Dijangka tiba di Timpohon Gate
04.00pm – Ambil sijil dan tunggu Beg dari Portal dan ambil beg di HQ
05.00pm – Bergerak pulang ke Kota Kinabalu/ yang balik kl ( Terus akan hantar ke Airport)
08.00pm – Cek in Borneo Backpacker
09.00pm – Makan malam di Pasar Malam (Makan Seafood tepi laut)
– Majlis Perpisahan dan program berakhir

Day 4 : Isnin – 15 May 2017
Free & Easy, Peserta rehat dan shopping di pasar Filipine.

untuk Melihat Galeri Gambar trip ini sila klik capaian link ini https://kinabalufoto.wordpress.com/2017/07/07/mt-kinabalu-13-14-may-2017-timpohon/

Posted in Cuti2 Malaysia, Melancong, Pendakian Gunung | 2 Comments »

Mt Kinabalu 20-21 Nov 2016 ~ Via Timpohon

Posted by hamydy on 30, December 2016


Trip Kinabalu November 2016
Trip Kinabalu November 2016 ini merupakan trip last minit adhoc. Tiada perancangan dibuat, booking pun tidak. cuba tempah tiket flight sahaja. Cuma di fikiran jika tiba di kinabalu park ada seat kosong atau ada orang cansel maka naikla :). Kalau tak ada anggap pergi bercuti di sabah.

Trip terjah ni tidak digalakkan kalau ramai. kalau 2-3 orang atai 1-2 orang boleh la buat. Berikut saya ceritakan step by step trip terjah saya. Trip saya ini mengambil masa 4 hari. Hotel tidak boking kerana jika ada perubahan plan maka senang nak re-plan, cuma hari pertama sahaja booking. Cuma saya buatkan tentative bercuti sabah jika tidak berjaya mendaki. Flight tiket saya cuma beli 2 minggu dari tarikh yang pergi. Harga tidak la mahal sangat kira average. Sebenarnya selepas beli tiket flight saya ada call sabah park tanya seat mendaki tapi penuh katanya.

Day 1
Untuk hari pertama ini saya menginap di backpacker yang paling hampir dengan stesen bas untuk ke KK Park. Saya menginap di Akinabalu Youth Hostel. Hostel ni ada dorm (RM27 perhead) dan ada bilik (RM65). Saya booking melalui http://www.booking.com saja. Kalau nak hotel yang betul2 dihadapan stesen bus tu ialah Dreamtel Kota Kinabalu. Akinabalu Youth Hostel ni ok dan bersih, majoriti yang menginap disini masa ketibaan saya adalah mat salleh. Kekurangan hostel ini adalah ada toiletnya yang tiada Pili getah paip sebab fokus untuk western. Toilet yang ada getah paip ni ada beberapa saja. Jadi sebelum buang air besar cek dulu toilet mana untuk asia :).

Hari pertama ni saya tak buat apa2 aktiviti just relaks dan beli keperluan untuk mendaki sahaja, seperti coklat dan air isotonik untuk buat bekal semasa mendaki

Day 2
Hari kedua saya bangun awal sekitar jam 4.30am, mandi dan bersiap. Sarapan start jam 7.00am tapi saya mintak staf hostel tu prepare awal 5.30am ( sibbaik staf hostel ok :)). Disebabkan jarak yang dekat dengan stesen bus, saya takla terkejar2, jalan kaki dalam 2-3 minit sahaja.

Sampai di stesen bus ini saya dapati sudah ada van yang menunggu pelanggan. Katanya jam 7.00am nak gerak tapi sebenarnya dia tunggu orang penuh jugak, kalau nak cepat dia suruh carted 1 van. Kalau normal caj RM25 seorang untuk sampai ke Kinabalu Park. Ada masa 6.30am tu dah ada orang yang nak ke Kinabalu Park kalau bernasib baik kita boleh kongsi carted van dengan pendaki lain kos carted dengan kos per head lebih kurang sahaja. Kalau dapat nego maybe dapat murah, harga charted biasanya RM150-200.

Kebetulan masa saya tiba tiada pendaki lain atau penumpang lain, so saya tunggu sampai jam 7.00am, masih tak ada van yang hendak gerak, last2 saya ambil keputusan untuk ambil teksi, nego punya nego dapat harga RM90. Terus saya gerak ke Kinabalu Park. Sebenarnya kalau nak tunggu pun boleh sbb last time mendaki di Timpohon Gate jam 11am, kalau naik van kul 8.30am pun sempat sampai. Tapi sebab nak terjah kena la awal.

Sampai di Kinabalu Park terus saya ke kaunter Sutera untuk booking, memang ada 1-2 seat last minit yang cansel, so dapat la saya naik. So bayar Pakej 2H1M RM500 + RM230 Guide + RM14 Bas ke Timpohon Gate.

Seterusnya saya memulakan pendakian melalui Timpohon Gate. Begitulah serba sedikit edisi terjah saya buat. Tidak digalakkan sebab risiko kekosongan tempat tiada. kalau nak juga terjah kena buat plan backup, kalau penuh.

Untuk trip kali ini saya sampai di laban rata agak lewat iaitu sekitar jam 5.00pm, stamina kurang kerana lasminit plan tidak sempat buat latihan.

Day 3
Seperti biasa jam 1.00 pagi sudah bangun untuk persiapan mendaki ke puncak. Selepas 2.30am sarapan saya memulakan pendakian. Ini kali pertama saya mendaki selepas kejadian gempa melalui laluan baru. Laluan ini extra 300 meter. Saya hanya melepasi sayat-sayat jam 5.00am, sudah agak lewat. Guide tidak membenarkan saya meneruskan perjalanan, jadi saya minta kebenaran untuk mendaki dalam 100-200 meter selepas cekpoin sayat2 untuk bergambar dan melihat sunrise.

Tips : Jika anda sampai di sayat-sayat cekpoint selepas jam 5.00am, anda jangan putus asa dan rasa kecewa, anda minta la kebenaran untuk naik dlm 100-200 meter untuk bergambar ditemani guide. Jika anda stoo di sayat2 cekpoint, view untuk bergambar agar kurang cantik.

selepas bergambar dan menunggu sehingga matahari terbit saya pun turun, Sampi di timpohon gate sudah ada bus yang membawa saya ke Kinabalu park, selepas ambil sijil saya bergegas turun ke jalan di hadapan kinabalu park untuk menahan teksi (Van) ke Kota kinabalu.

Tips : Anda perlu turun dengan cepat supaya dapat tunggu bus sebelum jam 5.00pm, sebab jika lewat bus akan jadi sangat kurang dan kemungkinan tiada. Saya sampai jam 3.30pm jadi sempat la minum kejap di Restoran Tahubang Cafe sebelum menahan Van. Anda jangan malu2 nampak saja van tahan sahaja, kekadang ada juga van Tour yang kosong sudi tumpangkan. Selepas dapat bus saya pun bergerak pulak ke Kota kinabalu. Hotel yang saya menginap juga berdekatan dengan stesen bus.

Day 4
Free and easy – selepas sarapan shoping2 sikit dan gerak ke airport

Sekian

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | Leave a Comment »

Mt Kinabalu 9-10 May 2015 ~ Via Mesilau

Posted by hamydy on 20, December 2016

Gunung Kinabalu 2015
Mt Kinabalu 2015
Trip mendaki Gunung Kinabalu 2015 kali ini di sertai oleh 30 peserta orang semuanya. Sebenarnya yang telah mendaftar semasa saya mula buka pendaftaran sejak 4 Jun 2014 adalah melebihi 100 orang, tetapi saya hanya dapat 30 seat sahaja. Jadi terpaksalah pilih ikut sistem siapa cepat dia dapat semasa buat deposit. Selepas dah penuh 30 pun saya masih mendapat permintaan, tetapi terpaksa saya tolak.

Untuk trip kali ini saya tidak sempat menganjurkan siri latihan mendaki persediaan mendaki gunung kinabalu seperti sebelumnya kerana jadual yang agak padat dan sibuk. Mohon maaf sekali lagi kepada peserta. Peserta kali ini ada dari Utara (Kedah Penang), kuala lumpur, Johor, Sabah dan Sarawak. Peserta terdiri daripada 15 orang lelaki dan 15 orang perempuan dan diantaranya 6 orang sudah pernah mendaki sebelum ini dan juga pernah mendaki bersama saya pada tahun 2013.

7 May 2014
Kebanyakan peserta telah bertolak ke Kota Kinabalu pada 7 May 2015, ada yang penerbangan pagi, tengahari petang dan malam menggunakan pesawat Air Asia, Malindo dan juga MAS, Saya sendiri mencuba pesawat Malindo kali ini. Menarik juga sebab harga yang saya dapat RM200 sudah termasuk bagasi, pilihan tempat duduk, snek dan hiburan. Semua peserta yang sampai terus ke Borneo Backpacker Hostel yang terletak di Jalan Dewan ada yang menggunakan teksi dan ada yang menggunakan bus.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Ok saya ceritakan trip saya lalui, satu flight dengan saya ialah Nane dan Nasrul kami menaiki pesawat Malinndo jam 12.45 tengahari, asalnya flight 3.45pm tapi Malindo awalkan. Naik pesawat Malindo jangan lupa bawa cabel USB untuk carge handphone dan earfone sebab pada seat ada screen yang kita boleh layan tgk movie, lagu, dan games. Sampai sahaja di Airport Kota Kinabalu mulanya cadang nak ambik teksi ke Backpacker, tapi terlihat ada kemudahan transport baru iaitu Bus Airport.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Bus Airport
Perkhidmatan Airport Bus ni masih baru dan menyenangkan hanya RM5 sahaja untuk ke pusat bandar Kota Kinabalu dengan beberapa hentian station. Kebetulan Borneo Backpacker berdekatan dengan station Padang Merdeka dan di laluan yang sama, so saya pun minta driver bus untuk turunkan kami di Borneo Backpacker. Sampai di Backpacker ternyata sudah ramai yang sampai dan masing2 pun sudah free n easy jalan2 di kawasan sekitar. ketika ini kami masih tidak mengenali para peserta secara keseluruhannya hanya berhubung melalui group whatsap sahaja selama ini.

Pada sebelah malam ada yang keluar makan seafood dan ada yang hanya lepak di backpacker sahaja. Sekitar jam 10.00 malam group dari penang dan kedah pun sampai, mereka adalah kawan2 Fazly (Palie) dan Abdullah (Pak Lah). Mereka sampai, lepas letak beg saja mereka terus ke Gerai Seafood.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Borneo Backpacker Sabah
Backpacker ini memang selesa dan dekat dengan pasar filipine. Maklumat lanjut berkenaan dengan Backpacker Hostel ini boleh la di baca di entri saya yang lepas di link berikut: https://hamydy.wordpress.com/2012/08/02/backpacker-borneo-backpackers-sabah/. Tahun 2015 Borneo Backpacker ini telah diambil alih oleh pengurusan syarikat yang baru. Syarikat Sticky Rice Travel Sdn Bhd telah mengambil alih Borneobackpacker dan juga kedai kopi di bawahnya. Web site borneobackpacker juga telah bertukar wajah baru di alamat http://www.borneobackpackers.com/.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
8 May 2015
Sekitar jam 8.00am kebanyakkan peserta sudah siap untuk sarapan di backpacker. Ketika ini la kami mula berkenalan dan bertegur-tegur sambil minum kopi dan makan roti bakar, Seterusnya ada yang keluar untuk shoping di sekitar Pasar Filipine dan yang masih membuat persiapan packing. Sekitar 10.00am lagi 4 orang peserta dari kuala lumpur tiba menjadikan kami semua lengkap 30 orang.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Seterusnya kami simpan bag yang tidak dibawa di stor backpacker dan mula berkumpul dan membuat semakkan nama dan kedatangan untuk memastikan tiada yang tertinggal dan seterusnya bertolak sekitar jam 11.00am. Kami singgah makan tengahari di Petra Jaya, di sini terdapat dua buah restoran masakan nasi campur dan sebuah pasaraya Giant Mini, kat sini lah kami membeli keperluan seperti minuman, coklat dan sebagainya sebelum meneruskan perjalanan ke Taman Negara Kinabalu.

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

Kinabalu Park
Perjalanan jauh berliku-liku, ada peserta yang tido dan ada peserta yang menghayati keindahan panorama hutan tropika. Sekitar 2.30pm kami sampai di Kinabalu Perk HQ, sementara saya buat pendaftaran dan ambil permit, peserta yang lain mengambil masa untuk bergambar dan bersiar di kawasan Kinabalu Park HQ.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Setelah nama disemak dari segi ejaan dan panjang, Harus ingat bagi yang mempunyai nama yang panjang perlu ditanya adakah nama tersebut semuanya muat dalam sijil, jika tidak muat maka dipendekkan nama seperti buang perkataan BIN, Binti, A/P, Muhammad pendekkan jadi MUHD kerana sijil muat sekitar 39 huruf (termasuk space bar) sahaja. Setelah urusan permit sudah selesai sekitar 3.30pm, kami meneruskan perjalanan ke Desa Catle Farm Mesilau.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Desa Catle Farm
Trip ke Desa Catle sudah termasuk dalam pakej cuma tiket masuk RM5 sahaja dibayar sendiri. Kami sampai di Desa Catle sekitar 4.00pm, suasana dan cuaca baik, kawasan bersuhu sejuk dan dingin. Desa catle ini menjadi tumpuan pengunjung kerana kawasan ladang lembu dengan padang rumput luas seolah-olah seperti di New Zeland. Ramai yang datang sini untuk bergambar dengan berlatar belakangkan Gunung Kinabalu, Kami kurang bernasib baik untuk dapat latarbelakang gunung kinabalu kerana keadaan berkabus di pergunungan.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Singgah di Desa Catle ini jangan lepaskan peluang untuk makan Ais Cream dan juga minum kopi panas sambil menghayati pemandangan. Kawasan Desa Catle ini sebenarnya sudah hampir dengan Mesilau Nasional Park. Jadi jika kita mendaki dari Mesilau jangan lepaskan peluang untuk singgah di sini semasa perjalanan ke Mesilau National Park. Seterusnya kami bertolak ke Mesilau Nasional Park untuk Cek In Chalet.

Mesilau National Park
Penginapan di Mesilau kali ini berbeza sedikit. Kalau sebelum ini saya selalu dapat Bishop Chalet, tapi kali ini dapat Croker Ranger Chalet dan St John Chalet. Satu chalet muat untuk 8 orang. Croker Ranger chalet ni ada 4 bilik dan satu ruang tamu yang lengkap dengan sofa dan astro dan setiap bilik ada toilet dan tempat mandi. yang paling best adalah St John Chalet, dua tingkat dan ada 3 bilik, setiap bilik muat 2 orang, ruang tamu besar dan ada astro, rasa macam duk kat umah pulak.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Sesi Suai Kenal – Ice Breaking
Makan malam 6.00pm di cafe , Selepas makan malam sekitar jam 8.00 , kami mula berkumpul di St John Chalet untuk sesi suai kenal dan sedikit taklimat pengenalan dan persediaan. Dalam taklimat ini saya tekankan supaya membawa item yang diperlukan sahaja dan tinggalkan item yang tidak diperlukan di Kinabalu Park (Satu beg RM10).
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Barang yang hendak bagi portal bawa di packing ke bag lain, Jadi yang perlu ada pada setiap peserta ketika mendaki adalah bag pack kecik yang memuatkan baju hujan, glove, air dan makanan ringan, serta bekal yang diberi. Camera dan Hp wajib dibawa oleh setiap peserta kerana setiap peserta mungkin akan terpisah jarak mengikut keupayaan masing-masing, jadi camera mesti ada sendiri untuk bergambar kenangan tak kisah la selfie atau selftimer atau mintak pendaki lain atau guide ambilkan. Ini penting kerana kita tidak tahu keadaan cuaca semasa perjalanan naik dan turun adakah clear atau hujan. Semasa di Laban rata nanti peserta juga dinasihatkan supaya memaklumkan kawan2 dan juga guide jika mengalami symtom AMS seperti pening dan sakit kepala atau demam. Biasanya jika kena AMS peserta dinasihatkan untuk tidak meneruskan pendakian ke puncak. Barang-barang yang tidak diperlukan atau tidak mahu dibawa naik keesokkan harinya boleh di packing dan dihantar ke pejabat Mesilau National Park untuk dihantar ke Kinabalu Park dengan caj RM10 untuk satu beg. Setelah selesai taklimat peserta semua kembali ke dorm masing-masing untuk berehat dan tido.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Bagi peserta yang tidak boleh tido awal, ada yang masih melepak sambil minum kopi dan makan meggi. Makan meggi panas-panas ketika suasana sejuk ni memang terasa best. Di Chalet ini ada disediakan pinggan dan mug, peti sejuk, Dapur atau Hot kettle untuk masak air.

9 May 2015
Jam 6.30am semua sudah berkumpul di Cafe membawa beg masing2. pada jam 6.40am kaunter dibuka untuk perkhidmatan simpanan beg ke Kinabalu park. Peserta meletakkan beg dan membuat bayaran RM10 untuk satu beg. Beg ini akan di hantar ke Kinabalu Park HQ untuk disimpan disana kerana semasa turun kita akan melalui Timpohon. Selesai letak beg semua peserta mula menjamu selera sarapan pagi. Selesai sarapan semua dibekalkan dengan lunch Pack yang berupa sandwish, epal dan air sebotol. Jam 8.00am semua peserta sudah berkumpul di hadapan Gate Mesilau, Kami buat senaman regangan yang di pimpin oleh En Sazali. Selesai buat senaman regangan barulah guide kami sampai. Peserta juga diserahkan Tag Nama Permit Mendaki dan dinasihatkan supaya tidak menghilangkan tag ini dan hendaklah dipakai setiap masa.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Timbang Beg ~ Porter
Beg-beg yang hendak bagi porter mula di susun dan di timbang satu persatu. Selesai timbang bag dan buat bayaran RM12 untuk 1 kg berat,  kami berkumpul di di satu tempat untuk sesi taklimat oleh Guide. Guide semuanya 6 orang dan tambahan 2 orang porter, ketua guide namanya Jaidi, abang kepada guide Kamaluddin yang saya guna sebelum ini. Guide kami bagi tshirt warna kuning dan peserta memakai tshirt warna pink.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Selesai taklimat kami memulakan langkah dengan diiringi doa yang di pimpin oleh En Sazali, kemudiannya kami mula laporkan nama dan tandatangan di gate sebelum melangkah masuk memulakan pendakian sekitar jam 8.45am. Permulaan pendakian semua peserta sangat bersemangat dan teruja.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM1 – Menaik
Permulaan pendakian semua peserta sangat bersemangat. Bermula dari 0km ke KM0.5 dan ke km1, trek tidak sukar mendatar dan ada sedikit menaik dan ada tangga-tangga kecil dan pendek. Tidak sukar mendaki dan peserta masih berada dalam satu kumpulan. Selepas KM0.5 peserta akan dapat melihat pemandangan gunung kinabalu dan bergambar. Yang menariknya jika melalui mesilau ini adalah anda dapat lihat banyak view yang cantik berbanding jika anda melalui Timpohon yang tiada view sehingga KM4. Saya sering mengingatkan peserta supaya KM1-KM3 peserta dapat bergerak sedikit laju supaya dapat curi masa. Digalakkan supaya kita cuba buat 1km dalam masa maksimum 1 jam sahaja, dengan itu kita boleh sampai ke Laban Rata dalam masa 8jam maksimum. Jadi jika kita curi masa pada KM1-KM3 so kita ada sedikit masa di KM-KM yang terakhir yang mana kita mungkin sedikit penat dan pelahan.

KM2 – Menurun – Pondok Schima – Pondok Bambu
Selepas anda melepasi papan tanda KM1, anda akan berjumpa pondok yang pertama iaitu Pondok Schima. Biasanya peserta akan target untuk rehat seketika (take 5) di pondok ini sambil bergambar kerana terdapat view yang cantik berlatar belakangkan Gunung Kinabalu. Peserta tidak digalakkan berhenti lama atau duduk di pondok ini kerana baru 1km tidak la penat sangat. Selepas melalui pondok ini anda akan bergerak menuruni bukit seterusnya trek mendatar sehingga anda bertemu dengan Papan tanda KM1.5, kemudiannya trek mula menurun lagi sehingga anda bertemu dengan pondok seterusnya iaitu Pondok Bambu. Di pondok ini tiada view pemandangan jadi kebanyakkan peserta tidak berhenti. Di pondok ini ada kemudahan tandas dan air paip. Selepas melepasi pondok ini trek masih menurun dan ada sedikit tangga dan masih menurun sehingga anda bertemu dengan papan tanda KM2. Semasa hampir dengan KM2 salah seorang peserta Eizam mula tercungap, kerana tidak biasa mendaki, beliau rehat sebentar manakala peserta lain meneruskan perjalanan.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM3 – Menurun
Setelah melepasi papan tanda KM2 trek menurun dan mula mendatar seterusnya kembali menurun sehingga jumpa papan tanda KM2.5. Seterusnya anda akan jumpa batu besar, batu besar ini menandakan anda akan berjumpa dengan kawasan air terjun (Waterfall) yang pertama.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014

Di waterfall ini ada satu jambatan kayu yang pendek, disini kebanyakan pendaki berhenti untuk bergambar dan ada yang menyegarkan muka dengan air sungai yang bersih dan sejuk sebelum meneruskan perjalanan. Kebanyakkan peserta kali ini tidak berhenti lama disini. Seterusnya selepas melalui waterfall ini anda akan bertemu dengan Papan Tanda KM3. Di sini peserta sudah tidak lagi dalam kumpulan, peserta telah terbahagi kepad 3 kumpulan, kumpulan yang laju, sederhana dan pelahan.

KM4 – Menaik – Pondok Nepenthes – Jambatan Gantung Kipuyut
Seterusnya setelah melepasi papan tanda KM3 anda akan bertemu dengan pondok ketiga iaitu Pondok Nepenthes sebaik sahaja melepasi pondok ini anda akan menurun lagi dan kemudiannya sedikit mendatar dan bertemu dengan sebuah sungai dengan Jambatan Gantung, Jambatan gantung ini dinamakan Jambatan Gantung Kipuyut. Tahun 2013 saya datang masih ada papan tanda nama jambatan ini tapi tahun 2015 saya lihat sudah tiada papan tanda ini dan telah jatuh diletakkan di suatu sudut. Sungai di jambatan gantung ini juga memberikan pemandangan yang menarik, ramai peserta tidak melepaskan peluang bergambar disini.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014

Setelah melepasi sungai dan jambatan gantung ini trek mula mendaki sedikit dan anda akan bertemu jambatan kayu pendek merentasi sungai, selepas itu terdapat tangga pada KM3.5 dan trek ini mula terus mendaki dan beberapa tangga sehinggala anda bertemu dengan pondak keempat iaitu Pondok Tikalod.  Seterusnya selepas melalui pondok ini anda akan jumpa papan tanda KM4.

KM5 – Menaik – Pondok Lompoyou
Selepas melalui papan tanda KM4 kebanyakkan peserta sudah mulai jauh antara satu sama lain dan tidak lagi berkumpulan. Masing-masing dengan kelajuan tersendiri. Ada yang sudah jauh kedepan dan ada yang perlahan di belakang. Semua peserta tidak perlu risau kerana ada salah seorang guide akan menjadi guide untuk orang yang paling belakang. Sebaik sahaja melalui papan tanda KM4 peserta mula mendaki dan tiada lagi trek mendatar dan menurun dan akan jumpa beberapa tangga dan ada yang panjang, laluan di trek ini pun tiada view dengan kiri kanan hutan. Selepas melepasi KM4.5 rasanya anda akan bertemu dengan pondok kelima iaitu Pondok Lompoyou. Biasanya di pondok ini menjadi kebiasaan pendaki berhenti untuk makan bekalan sandwich yang diberi. Di pondok ini anda akan dapat view pemandangan yang cantik dan berada atas bukit. Seterusnya dari pondok ini tak jauh anda akan bertemu dengan kawasan lapang yang dikatakan sebagai HeliPad. Ramai juga yang berhenti di Helipad berbanding dengan Pondok Lompoyou ni kerana view lagi menarik. Dikawasan Helipad ini sebenarnya anda berada di atas rabung gunung dimana kiri dan kanan anda adalah cerun. Jadi view keliling dengan 360 darjah. Disini anda kan lihat pokok- pokok diselaputi sejenis lumut, kawasan ini anda akan mula terasa sejuk dan dingin. Seterusnya anda akan melalui sedikit mendatar di atas rabung yang kecil dan dihadapan anda akan lihat sebuah lagi bukit yang hendak di daki. Sebaik sahaja melepasi rabung ini anda akan mula jumpa tangga yang agak tinggi.

KM6 – Menurun – Pondok Magnolia
Seterusnya kita akan menaiki tangga yang tinggi dan panjang jugak sebelum berjumpa pondok keenam iaitu Pondok Magnolia yang baru dan ada view. Pondok lama lagi kehadapan dan tiada view, Pondok Magnolia yang lama sudah di runtuhkan, disebabkan pondok ini di tepi cerun dan keadaan tanah yang sentiasa basah dan berair serta berlumut menyebabkan tiada pendaki yang hendak rehat dan jadi usang, mungkin ini sebabnya pihak kinabalu park buatkan pondok yang baru yang ada view. Selepas pondok ini trek mula menurun dan akan landai sebelum berjumpa persimpangan trek Mesilau Timpohon. Di persimpangan ini ada sedikit lapang kawasannya, menjadi kebiasangan pendaki berhenti sekejap sambil menikmati beri-beri merah yang tumbuh liar disini. Disimpang ini anda akan anda akan Jumpa Papan Tanda KM6. Kebetulan trip kali ini saya lihat beri-beri merah tiada banyak mungkin bukan musinnya. Semasa perjalanan ke persimpangan mesilau timpohon ini hujan mula turun, tetapi tidak lebat sangat, ada yang menggunakan rain cot dan ada yang menggunakan payung. Saya menggunakan payung sahaja sebab hujan tak lebat. Group dah terpisah jauh, saya berada di kelompok belakang, sudah 2 group di hadapan
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM7 – Menaik – Pondok Vilosa
Sebaik sahaja anda bertemu dengan KM6 anda jangan terkejut kerana anda kan jumpa papan tanda 4km. sebenarnya bermula dari simpang papan tanda adalah dari Timpohon. Jarak Gate Timpohon ke Laban Rata adalah 6KM, jadi papan tanda adalah ikut timpohon. Bermula di simpang ini juga anda akan terus mendaki lagi 2km untuk sampai ke Laban Rata. Dari sini trek bertangga dari batu-batu, dan pohok pun sudah mula renek serta terasa dingin. Disini anda akan jumpa peserta dari Timpohon sama ada naik dan turun, tetapi kebanyakkan yang turun la. Anda akan melepasi Papan tanda timpohon KM4.5 yang bermaksud anda sudah KM6.5 dari mesilau. Trek masih menaik dan anda akan jumpa tangga kayu, selepas tangga kayu ini anda akan jumpa kawasan batu lapang , kebiasaannya ramai juga bergambar disini. Atas sikit dari diri anda akan jumpa Pondok Vilosa kat sini terdapat tandas dan jika tidak berkabus anda boleh bergambar berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu. Seterusnya anda naik lagi dan anda akan jumpa Papan Tanda KM5 yang bermaksud ada dari mesilau sudah KM7.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM8 – Menaik – Taman Bonsai – Pondok Paka
Sebaik sahaja anda melepasi papan tanda KM5, anda akan melihat pemandangan seperti taman bonsai. Memang cantik. Lebih cantik lagi jika tiada kabus atau tidak berhujan. Semasa saya melalui kawasan ini ia berkabus dan menutupi pemandangan Gunung Kinabalu. Trek makin menaik dengan batu-batu dan anda akan lihat kebanyakkan pokok diselaputi lumut yang panjang2. Selepas melalui kawasan ini anda akan memasuki kawasan seperti hutan semula tiada pemandangan selepas memasuki kawasan ini anda akan bertemu dengan Pondok Paka. Kalau dah jumpa pondok paka ni berbakna anda sudah dekat la. Ada tandas di Pondok ini dan juga air bukit. Saya tak galakkan anda minum air bukit yang di tadah ini jika perut anda sensitif. Seterusnya setelah melepasi pondok ini anda akan bertemu pula dengan papan tanda KM5.5 yang bermaksud anda sudah KM7.5 dari mesilau dan hanya tinggal 500m sahaja lagi untuk sampai ke Laban Rata.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Waras Hut
Dari Papan tanda KM5.5 ini anda akan jumpa chalet pertama iaitu Chalet Waras Hut. Ramai yang kata terasa macam tak waras untuk 500m ni, sebab dah penat dan mental. Tapi sebaik sahaja jumpa Waras Hut ni kebanyakkan pendaki berasa sangat lega. Biasanya ramai akan rehat seketika di sini sebelum melangkah terus ke Laban Rata Rest House. Kiranya kumpul tenaga dan one shot terus ke Laban rata. Laban rata cuma dibelakang Waras Hut sahaja. Sebelum jumpa Cafe Laban Rata Resthouse anda akan jumpa kawasan lapang untuk Helipad. Sampai di Laban Rata kira dah mencapai KM8 dari mesilau dan KM6 dari Timpohon. Kalau dari Timpohon anda boleh sampai di laban rata sekitar jam 1pm-2pm. Tapi kalau dari Mesilau kebiasaannya pendaki sampai sekitar jam 4pm -jam 5pm.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Laban Rata
Laban Rata Resthouse cafe dibuka sekitar jam 4.00pm. Ramai peserta group ini sampai sekitar 4.00pm – 4.30pm. Alhamdulillah kami semua dapat penginapan di Laban Rata Rest House. Makan di Laban Rata cafe ni memang sedap, sentiasa ada menu kambing (my Faveret ni). Antara peserta group saya yang paling awal sampai sekitar jam 3.00pm, selebihnya sekitar jam 4.00pm dan 5.00pm. Saya agak tersasar, saya sampai sekitar jam 6.15pm bersama Shikin dan suaminya Zakaria, sama sama penat dan slow kami. Selepas makan dan rehat maka yang lain2 mula bergerak ke chalet. Disebabkan kami ganjil 15 lelaki dan 15 perempuan, maka salah satu dorm tu terpaksa bercampur. Biasanya kalau kita group kecil 3-4 orang pun akan bercampur jugak kat sini, kerana kat sini tidak di khususkan dorm lelaki atau perempuan. Tapi bilik air ada lelaki dan perempuan, jadi kalau nak tukar baju atau bersihkan diri peserta akan buat di bilik air, dorm tu tempat tidur sahaja. Jadi yang perempuan tidak perlu risau jika tetiba terpaksa mix. Sepanjang pengalaman saya perkara ini tidak menjadi isu pun.

Saya, shikin dan zakaria masih berada di cafe makan pelahan2 ketika ini jam sudah hampir jam 7.00pm dan masih ada 4 orang lagi yang belum sampai iaitu Hashimah,Eizham, Erhan dan Erliyani. Saya dan beberapa orang kawan tapaukan makanan kepada mereka dan minta salah seorang guide yang telah sampai untuk turun hantarkan makanan kepada mereka. Saya terharu dengan kesungguhan guide yang sanggup turun semula untuk hantar makanan walaupun beliau juga turut menjadi porter.

Sekitar 7.00pm Hasimahwati sampai, Beliau sempat makan sebelum dapur di tutup. Seterusnya setelah semua beredar ke bilik masing2 saya masih menunggu kawan yang belum sampai di cafe. Dalam 8.15pm barulah saya nampak kelibat Eizham sampai dengan penuh kepenatan dengan hanya memakai baju hujan (Rain Coat) sahaja sebagai pembekal haba di kala kesejukan dalam perjalanan. Saya buatkan Air gula suam kosong beberapa cawan untuk beliau. Dapur dah tutup jadi air manis sudah tiada. Air gula kosong ini dapat juga recover tenaga Eizham. Setelah berehat dan beliau pelahan2 makan makanan yang di tapau.

Sekitar jam 9.00pm saya dan Eizham mula beredar ke bilik setelah mendapat berita yang Erhan dan Erliyani di jaga oleh guide dan sudah 1km ke Laban Rata. Sekitar 9.30pm barulah Erhan dan Erliyani sampai ke laban rata. Bila semuanya sudah sampai baru la rasa lega dan boleh tidur. Kami semua cuba tidur dan rehatkan badan dengan masa yang agak terhad sebab jam 12.00 tengah malam sudah mau bangun. Ada beberapa orang yang tidak sempat tidur.

10 May 2015
Sekitar jam 12.00 tengah malam kami semua mula bangun, siapkan diri untuk mendaki. Sekitar jam 1.00am kami dah tunggu di cafe untuk sarapan. Lambat jugak cafe buka, sambil tunggu dan melihat tukang masak masak. Sekitar hampir jam 2.00am semua pendaki mula beratur dan mengambil makanan.

Kejutan Hari Jadi
Selepas makan kami buat Kejutan sambutan hari jadi salah seorang peserta group kami tanpa beliau ketahui. Paklah dan palie membawa pinggan diisi dengan cocopie dan lilin kearah meja pendaki perempuan sambil menyanyikan lagu “selamat hari jadi” sampai di meja orang yang diraikan iaitu Mursyida. Tapi malangnya beliau tiada di meja kerana ke toilet…huhuhu malu kejap Parklah 🙂 semua orang pandang…kejutan tidak menjadi. Terima kasih kepada kawan2 pendaki yang sangat perihatin dan bersemangat setia kawan berkumpulan. Akhirnya cocopie di tapau ke puncak gunung :). Tidak dapat nak tunggu mursyida yang lama sangat kat toilet sebab 2.30am kami sudah mau mula mendaki. Beliau pun tak tau yang kami nak buat kejutan :).

Setelah semuanya berkumpul di hadapan pintu cafe, kami mendengar taklimat dari guide seterusnya bacaan doa dipinpin oleh En Sazali sebelum kami memulakan langkah. Memandangkan Marzuria (Chia) akan buat Via Ferata, maka seorang guide lead chia dahulu kehadapan. Seterusnya kami semua melangkah menuju ke Gunting Lagadan, Gate masuk ke trek Summit.

Sebaik sahaja melepasi Gunting Lagadan trek terus mendaki dan bertangga yang banyak sehingga ke tali pertama. Memang semput kejap la kat tangga-tangga ni tapi ikut petua jika kita tidak larat, kita jalan pelahan2 tapi jangan berhenti duduk atau tido. Dalam kegelapan bersuluhkan lampu head lamp kami melangkah, mula mula di hadapan kemudian sedikit2 di potong pendaki lain. Ketika ini ramai antara kami sudah terpisah. Saya bergerak sedikit pelahan tetapi saya tidak berhenti.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Tali pertama
Setelah mendaki banyak anak tangga kayu anda akan jumpa tempat tali pertama di KM6.5. Sampai di kawasan tali pertama semua orang berbaris, part ni memang curam dan perlu pegang tali dengan kuat, Disini sudah tiada pokok dan mula mendaki batu curam. Di tali pertama ini agak curam dan anda perlu memanjat menggunakan tali. Disini pastikan tangan anda bebas untuk memegang tali, jika ada camera atau tongkat sila masukkan pada beg dan berikan perhatian yang penuh. So mesti ingat keselamatan diutamakan dahulu. Semasa awal pagi dalam keadaan masih gelap kita tidak akan terasa sangat gayat sebab curam.

Km7 – Cek Point Sayat-Sayat
Pendaki mendaki dengan memegang tali sehingga sampai ke Sighboard KM7 barulah trek kembali rata sehingga jumpa Sayat-Sayat Cek Point. Saya sampai di Cek point Sayat-Sayat sekitar jam 4.45am, Saya dapati semua peserta group saya telah melepasi Sayat-sayat alhamdulillah. Saya yang paling last dalam group saya.

Saya pun tak larat sangat, rasa cepat penat, jadi saya berjalan 10 langkah dan stop 30saat. saya tidak duduk dan tidak baring untuk mengelakkan rasa malas timbul. Saya mendaki lagi sehingga sampai ke sighboard Mountain Torgh, kat sini saya take 2-3minit rehat. Kat sini saya bertemu dengan group Mr Zein Wong. Mereka pun kepenatan sambil duduk berehat. Saya tolong ambil gambar mereka dan kat sini sudah mula sunrise.

Group Zein Wong
Setelah bergambar group Zein Wong seramai 4 orang ini mengambil keputusan untuk turun, mereka dah giveup. Saya cuba pujuk mereka supaya sampai ke KM8 tempat sighboard duit seringgit tempat orang ramai bergambar. Saya dapat yakinkan mereka dan motivasikan mereka supaya teruskan perjalanan.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Dalam perjalanan saya Terjumpa dengan Chia yang sudah bergerak turun kerana mengejar masa untuk buat via ferata. Tak sampai berapa lama jumpa pulak Palie juga turun awal, Palie tidak kejar via ferata, sebaliknya dia kejar toilet.. 🙂 patutla laju semacam. Apa pun tahniah buat chia dan palie sebab sudah berjaya sampai puncak. Saya meneruskan perjalanan sehingga sampai ke KM8.

KM8
Sampai di KM8 rehat kejap dan manakala Group Zein Wong pun turut sampai. Gembira mereka sebab berjaya sampai kat situ. Bergambar kejap dan saya mengambil keputusan untuk menerukan perjalanan ke puncak. Dalam perjalanan seorang demi seorang saya bertembung dengan pendaki group saya yang bergerak turun. Saya pasing banner putih saya pada Nane untuk bergambar group di KM8.

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

KM8.5
Dari kawasan ini jika sudah cerah kita akan dapat lihat puncak Gunung Kinabalu iaitu Low Peak yang sudah tidak jauh. So kita bergerak sehingga jumpa papan tanda kecil atas batu KM8.5. So tinggal 300meter sahaja lagi. Selepas papan tanda ini kita akan nampak Bukit Low Peak. Perlu mendaki untuk sampai ke Puncak Low Peak yang ada Papan Tanda Puncak.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Puncak Low’S Peak
Guide kami sangat bagus, mereka tidak halang saya untuk terus ke puncak, sebaliknya bagi semangat untuk saya sampai puncak. Saya menuju ke puncak dengan pelahan-lahan. Sampai di puncak saya lihat ada satu group pendaki Filipina. Mereka adalah group last dengan saya di puncak. Group Filipina ni sempat menyambut Besday rakan mereka secara kejutan di puncak gunung kinabalu. Di puncak cuaca tidak berapa sejuk sebab sudah jam 8.00am. Selepas bergambar dengan mintak mereka ambilkan, saya mula bergerak turun.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Dari puncak saya lihat group pendaki saya sedang bergambar group dan bergambar dengan baju raya masing2 di KM8. Semua sangat teruja, bergambar sakan sebab cuaca yang baik. Biasanya setiap kali trip saya akan buat fotoshoot baju raya kat sini semasa turun dari Low’s Peak.

Laban Rata
Sekitar jam 11.00am saya sampai di Laban Rata bersama pasangan suami isteri Shikin dan Zakaria. Sampai di Cafe sempat lagi kami makan. Manakala peserta lain sudah bersiapsedia untuk turun. Selepas rehat dan makan barulah saya, shikin dan zakaria bergerak turun.

Timpohon
Sekitar jam 3.00pm Beberapa peserta telah sampai di Timpohon Gate. Menunggu cukup 10 orang untuk gerak dengan van yang telah siap menunggu. Van pertama gerak ke Kinabalu Park dan sempat makan di cafe, Van kedua mula gerak sekitar 4.30pm sempat makan tapau :(. Van ketiga mula gerak dari Timpohon Gate 6.30pm. Sampai di Kinabalu Park HQ dah dekat kul 7.00pm tunggu bag dari porter dan begerak pulang ke KK. Kami selaku van terakhir hanya makan tapau dalam perjalanan. huhuhu memang lapar dan keletihan tapi rasa syukur sebab semua berjaya menamatkan pendakian dengan baik.

Sampai di KK Borneo Backpacker jam 9.00pm, group yang dah sampai awal sudah siap bersihkan diri dan ready untuk keluar makan. Memandangkan esoknya kami punya free and easy yang tidak sama jadi memutuskan untuk buat majlis perpisahan dan penyerahan sijil malam ini jugak. Sekitar jam 9.45pm semua peserta telah berkumpul di ruang tamu borneo backpacker. Sedikit ucapan terima kasih dan penghargaan kepada yang berjaya dan juga penyerahan sijil. Ucapan perpisahan buat Kak Mazlina, En Sazali, Shikin dan Zakaria menginap di hotel lain. Ucapan tahniah buat peserta yang pertama sampi ke puncak Low’s Peak iaitu Lidiah.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Makan Malam Sea Food
Sekitar 10.30pm kami sudah berada di tepi laut (Waterfront). Berjalan sekitar gerai2 seafood ini mencari gerai yang sedap.. huhuhu tapi kami pun tak tau mana yang sedap, jadi pusing2 kami singgah di gerai yang ramai orang sahaja. Rasanya harga dari satu gerai dengan yang lain lebih kurang sahaja. Kami tempah beberapa menu yang melibatkan ketam, ikan dan sotong untuk menu seperti bakar, masak pedas dan tiga rasa, rasa masakkan ok jugakla not bad la. Selepas makan kami pulang ke Backpacker tido.

11 May 2015
Harini free and easy, jadi peserta bebas buat aktiviti, ada yang hendak shopping, ada yang hendak ke pulau dan ada yang nak rehat sahaja. Group penang paklah and the geng memilih untuk aktiviti pulau. Untuk aktiviti pulau mudah sahaja cuma pergi ke Jeselton cari pakej boat untuk ke pulau. Bole carted satu boat dan boleh juga bayar perperson. Boleh pilih 1 pulau , 2 pulau atau 4 pulau.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Ada peserta yang pulang ke semenanjung dan kuching penerbangan pagi, tengahari petang dan malam, ada juga yang pulang keesokkan harinya.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Begitulah kesudahan trip pendakian kami. Terima kasih kepada semua peserta yang menyertai trip kinabalu kali ini, walaupun kami cuma kenal semasa trip sahaja namun selepas itu kami telah menjadi perkenalan baru. 🙂
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Contact Borneo Backpacker
Sticky Rice Travel Sdn Bhd
58 Jalan Pantai, 3-A 3rd Floor
(Hainan Association Building)
Kota Kinabalu 88000 SABAH

Office : +6088.251.654
Mobile : +6016.8201.839

http://www.stickyricetravel.com
http://www.borneobackpackers.com/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Berikut adalah kisah Marzuria dan Via Feratanya… coretan ini di tulis sendiri oleh beliau 🙂

Kisah Marzuria dan Via Ferata

Pengalaman kali ke-2 sampai ke puncak Gunung Kinabalu bagi saya mendebarkan kerana saya mudah tercabar dari segi mental disebabkan ‘pernah sampai’ maka, perasaan malas dan tidak bermotivasi sering menghantui saya kali ini. Namun, perancangan tahun 2014 bersama seorang rakan iaitu Dr.Malinna Binti Jusoh yang juga mendaki Gunung Kinabalu buat kali ke-2 pada kali ini membuatkan saya bersemangat tinggi. Kami bertolak dari Mesilau tepat jam 8:50 pagi dan mesti sampai di Laban Rata sebelum atau pada jam 3 petang untuk pendaftaran via ferrata.

Alhamdulillah, berkat kesungguhan dan sokongan dari admin Hamydywordpress iaitu En. Abdul Hamydy selaku ketua rombongan yang mendaki gunung Kinabalu buat kali ke-9 (saya sangat kagum dengan kekuatan mental beliau), saya tiba di Laban Rata tepat jam 2:50 petang. Walau pun agak sedih kerana rakan saya, Dr.Malinna tidak dapat tiba di Laban Rata seperti yang dirancangkan, saya teruskan juga rancangan untuk mendaftar aktiviti via ferrata yang diuruskan oleh Mountain Torq di Pendant Hut.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Saya perhatikan ramai pendaki dari luar negara yang berminat untuk mengikuti aktiviti via ferrata tersebut. Terasa sangat terpinggir di bumi sendiri dan semangat untuk mengikuti aktiviti berkobar-kobar apabila dilayan dengan sangat baik oleh krew Mountain Torq. Tepat jam 4 petang, taklimat tentang aktiviti via ferrata diadakan dan dikendalikan oleh James (krew mountain Torq) dan sesi praktikal turut dijalankan oleh Liow (krew Mountain Torq).

Kinabalu 2014

Sebenarnya aktiviti via ferrata ini terbahagi kepada 2 laluan, iaitu laluan pendek (Walk the Torq) dan laluan yang panjang (Low’s Peak Circuit). Untuk mencuba buat kali pertama, saya memilih untuk mengalami pengalaman laluan pendek dahulu (sebab saya tak tahu tahap gayat yang saya miliki).

Kinabalu 2014
Kinabalu 2014

Laluan warna merah ialah laluan yang panjang (Low’s Peak Circuit) dan laluan warna kuning ialah laluan yang pendek (Walk the torq). Laluan warna biru ialah laluan pendaki dari Laban Rata ke puncak gunung Kinabalu.

Dalam sesi taklimat tersebut, pendaki yang mengikuti aktiviti via ferrata dikehendaki tiba di puncak pada atau sebelum jam 6:15 pagi  dan mesti tiba di check point via ferrata pada atau sebelum jam 8 pagi. Sekiranya pendaki tidak dapat berada di check point mengikut masa yang ditetapkan, bayaran yang telah dijelaskan tidak akan dipulangkan. Bayaran hanya akan dipulangkan sekiranya aktiviti tidak dapat diteruskan disebabkan faktor cuaca atau masalah teknikal yang dihadapi oleh pihak Mountain Torq itu sendiri.

Apa yang membimbangkan saya ialah masa. Adakah saya dapat mencapai masa seperti yang disarankan oleh krew Mountain Torq? Kerisauan saya terjawab apabila James mencadangkan supaya pendakian ke puncak perlu saya teruskan tanpa pasukan, yang mana seorang jurupandu (guide) akan menemani saya seorang dan menjayakan misi saya tersebut  (terasa seperti VIP pula!).

Bertemankan seorang jurupandu yang selalu mengingatkan saya tentang masa, saya dapat mendahului pendaki-pendaki lain dan dapat tiba di Sayat-sayat Hut jam 4:10 pagi dan sampai ke puncak jam 6:15 pagi. Selepas sesi mengambil gambar selesai, saya terus turun ke Sayat-sayat Hut untuk mendaftar diri untuk aktiviti Walk the Torq. Saya sampai awal iaitu jam 7 pagi (tanpa kelam kabut sebab turun lebih laju daripada mendaki). Selesai mengalas perut dengan roti dan air, saya dan pendaki-pendaki yang telah bersiap sedia dengan brain bucket (helmet) dan juga harness (tali keselamatan) turun ke check point Walk the Torq.

Kinabalu 2014

Sebelum melakukan aktiviti tersebut, peserta diberi pilihan sama ada mahu memakai baju sejuk atau tidak kerana sepanjang aktiviti selama lebih kurang 2 jam ini, peserta memang berada di bawah matahari terik tetapi suasana dingin. Mujurlah saya hanya memakai windbreaker dan 3 helai baju di dalam, maka tidaklah terlalu berpeluh. Sekiranya peserta tidak mahu menggunakan baju sejuk yang tebal, maka bolehlah diserahkan kepada jurupandu (guide) masing-masing untuk dibawa ke chalet di Laban Rata. Beg air dan kudapan seperti roti, gula-gula atau coklat juga disarankan bawa bersama semasa aktiviti Walk the Torq ini kerana dalam masa 2 jam lebih memang kita akan keletihan dan kelesuan setelah penat mendaki dan turun dari puncak gunung Kinabalu pagi tadi.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014

Untuk melakukan aktiviti ini, pada mulanya saya agak risau kerana tiada kawan dan tiada kumpulan. Saya keseorangan dan saya dikagumi oleh peserta lain kerana berani menyertai walau pun keseorangan. Namun begitu, satu kumpulan (kapasiti untuk 1 tali panjang dan seorang krew) ialah seramai 8 orang. Saya bergabung dengan 4 orang sekumpulan dari Singapura dan 3 orang Cina sekumpulan dari Puchong (oh, Malaysian rupanya! Ingatkan dari Hong Kong). Hehehe. Saya kira, saya seorang sahaja orang muda sebab 7 orang lagi semuanya berpangkat uncle dan aunty. Huhuhu….jadi pergerakan saya agak terhad sebab 3 orang di hadapan saya amat laju dan 4 orang di belakang saya amat perlahan. Saya dalam dilema di tengah-tengah, terpaksa menjerit pada uncle Sie Sie Yong dari Puchong “Hold On, Hold On…Wait uncle, wait!”. Keadaan tali di antara orang depan dan orang belakang tidak boleh terlalu tegang. Bersabar je lah sebab bukan kenalan kita. Kalau kenalan kita, boleh la jerit dari depan sampai belakang tanpa segan silu.

Kinabalu 2014Kinabalu 2014

Sampai sahaja ke check point terakhir, semua orang kelaparan, nasib baik betul-betul 2 jam masa yang diambil oleh kumpulan kami (mula jam 9 pagi, tamat tepat jam 11 pagi). Semua peserta ke Pendant Hut untuk sarapan sebelum turun ke Timpohon gate. Sijil yang saya terima kali ni sangat istimewa, 3 keping sijil (via Mesilau, sampai puncak dan Walk the Torq). Sijil Walk the Torq boleh terus ambil dari pejabat Mountain Torq, bertentangan dengan HQ Kinabalu Park. Kesimpulannya, tidak lah menakutkan sangat Walk the Torq ni, sebab laluan tidak mencabar, hanya curam-curam yang ‘suam-suam kuku’ sahaja. Lain kali saya akan ke laluan yang panjang pula, untuk merasai cabaran yang lebih sukar. Disarankan kepada sesiapa yang ingin mengikuti aktiviti via ferrata ini, eloklah naik melalui Timpohon supaya dapat sampai di Laban Rata sebelum atau pada jam 3 petang.

Sekian….

—————————————————————–

Update Berkenaan Via Ferata : 17/04/2017

Web Site : http://mountaintorq.com/contactbooking/enquiries/
Harga 2017 untuk Aktivi
1. Walk The Torg = RM680 (Laluan Pendek)
2. Low Peak Circuit = RM900 (laluan Panjang)

Contact Mountain Torq
Visit Us
Mountain Torq Sdn Bhd
Suite #01-03/04,
Level 2 Menara MAA,
6 Lorong Api Api 1,
88000 Kota Kinabalu,
Sabah, Malaysia
T +60 88 268 126
Office hours Mon to Fri 9am to 5pm GMT +8.

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | 1 Comment »

Bromo Borobudur 2015

Posted by hamydy on 20, December 2016

Trip Bromo Borobudur 2015
Trip Bromo Borobudur merupakan trip singkat yang melibat Surabaya dan Yogjakarta, Tiket Penerbangan kami dapat sangat murah semasa promo Air Asia iaitu KL – Surabaya (RM79.00 beli 13 nov 2014) dan Jogyakarta – KL (RM35.29 beli 13 nov 2014). Murah kan Total return cuma RM114.29. Naik trek ETS ke Padang besar sehala pun dah RM80, ini naik flight lagi :).

Trip ini di pecahkan kepada 3. Total 13 orang peserta ke Bromo selepas Bromo kami berpecah kepada Jogja dan Malang Batu. Bila habis di Jogja kami berpecah dua pula satu pulang terus ke kl dan satu lagi sambung ke jakarta bandung. Detail perjalanan kami seperti berikut:

Day 1 : 17/10/2015 – Sabtu
Kami semua buat janji bertemu di KLIA2. Masing2 masih belum kenal ahli-ahli lain. Selepas Boarding dan di ruang menunggu barulah kami semua berkenalan secara ringkas dengan ahli2 lain, ada 4 orang dari Penang selebihnya semua dari KL. Semua kenal dalam group whatsap sahaja sebelum ini. Kami 11 orang berlepas ke Surabaya dengan Pesawat QZ321 pada jam 10.05am. Ada peserta yang beli tiket 6.45am tapi di delaykan ke flight yang sama jam 10.05am. Manakala lagi 2 orang telah berlepas ke Surabaya sehari sebelumnya.

Tiba di Airport Surabaya, kami menggunakan Wifi gratis Airport untuk berkomunikasi secara whatsap. Supir pun memang sudah menunggu ketibaan kami kerana flight tidak delay. Kami menaiki Mini Bus dan Avanza. Kami dibawa terus makan tengahari di sebuah restoran nasi campur yang murah. Makanan juga ok.

Selepas makan kami meneruskan perjalanan dan singgah di kawasan perniagaan kulit Tanggulangin iaitu di Mall Permata Tanggulangi. Kawasan ni memang banyak butik2 dan kedai taylor kulit, tapi kami masuk mall ini kerana lebih besar. Harga kat mall ni ok la boleh tahan jigak ada yang murah dan ada yang biasa. Ada pelbagai barangan disini. Dalam ramai-ramai kami ada jugak yang membeli yang lain cuci mata sahaja sbb plan nak shooping hari last trip di Jogja. Seterusnya kami bergerak ke Bromo Dalam perjalanan kami singgah di sebuah gerai Telco untuk beli Simcard SIMPATI untuk internet.

Kami sampai di Hotel Bromo Permai sekitar 6.00pm. Selepas Cek in kami keluar untuk makan2 di kedai luar hotel, cafe Hotel juga ada jual makanan sehingga jam 9.30pm, tapi kami saja nak mencuba makanan local seperti bakso, nasi goreng dan lain2 lagi. Selepas makan kami pun berehat di bilik masing2.

Day 2 : 18/10/2015 – Ahad
Sekitar jam 2.00am kami semua sudah siap bangun. Juga sudah pesan wakeup call pada petugas hotel, tepat jam 2.00am memang diketuk pintu bilik. Setelah siap-siap menunggu jip didepan hotel kami sempat bergambar dahulu. Kami 13 orang naik 3 buah jip yang bertutup. Jip ni maksimum penumpang 5 orang. Persiapan kena sediakan jaket, glove dan mask. Suhu sejuk masa malam dan pagi sahaja.

Kami meentasi padang pasir kawah gunung berapi dan menaiki puncak penanjakan. Kena awal jika lewat jeep parking jauh dengan puncak. Kami sampai tidak la lewat tapi parking agak jauh kerana sudah penuh jeep parking di hadapan. So kena berjalan kaki. Bagi yang malas berjalan dan tak kisah pasal duit boleh naik Ojek Moto, ada saja penduduk yang ofer naik motor untuk hantar sampai ke puncak dengan bayaran 60ribu rupiah. Boleh tawar2 sehingga dapat murah jika hendak. Kalau boleh ambik sehala sahaja bagi yang malas bejalan, sebabnya biasanya bila turun driver jeep ini akan cuba naik sampai keatas bila ada kosong.

Kami sampai di Puncak Penanjakkan sekitar jam 4.00am. Suhu memang sejuk la, kena pakai jaket dan sarung tangan. Masa ni dah ramai orang berada di puncak penanjakkan untuk menunggu sunrise. Sekitar jam 4.30 – 5.00am matahari terbit, tetapi nasib tak berapa baik sbb sedikit berkabus jadi kurang jelas kelihatan matahari tu. Selepas matahari terbit dan suasana mulai cerah, para pengunjung mulai bergambar berlatarbelakangkan Gunung Bromo dan Gunung Semeru. Kami pun tak ketinggalan bergambar. Selesai bergambar kami tidak terus turun ke jip, sebaliknya kami singgah di gerai2 sepanjang ke puncak penanjakan untuk minum teh panas dan makan pisang goreng panas. Selepas makan baru kami turun ke jeep.

Jeep membawa kami turun ke savanah padang pasir hitam. Kata orang pasir berbisik, sebab bila angin bertiup bunyinya seperti ia seakan-akan berbisik kepada kita. Kami berhenti di tengah untuk bergambar dan seterusnya menaiki semula jeep ke tempat parking jeep untuk mendaki Gunung Bromo. Sampai sahaja di parking sudah di serbu oleh pemilik kuda yang ofer untuk naik kuda. Masa ini tawar menawar berlaku dan ada beberapa orang yang menaiki kuda sehingga ke tangga gunung Bromo. Bagi yang pertama kali datang, saya nasihatkan supaya menaiki kuda, sebab ia suatu pengalaman yang jarang kita dapat, harga pun tidak mahal sekitar 100ribu sahaja, ikut tawar menawar yang anda dapat. Lagipun bagi yang semput memang la terasa penat berjalan tambah debu pasir yang berterbangan. Jadi kena pakai mask.

….Bersambung… 😦

Tentatif

Day 1 : 17/10/2015 – Sabtu
10.05am – Berlepas ke Surabaya
12.00pm – Tiba di Surabaya
01.00pm – Terus Transport ke Bromo
06.00pm – Cek in Hotel Bromo Permai
08.00pm – Shoping and minum sekitar Hotel Bromo Permai
09.00pm – Lepas Dinner Terus Tidur

Day 2 : 18/10/2015 – Ahad
02.00am – Siap sedia menunggu Jeep
02.30am – Bertolak ke Puncak Penanjakkan
04.00am – Sampai Puncak Penanjakkan cari port untuk lihat sun rise
05.30am – Layan Sunrise, Solat Subuh
07.00am – Minum teh dan Pisang goreng panas di puncak penanjakkan
08.00am – Bertolak ke Gunung Bromo
08.30am – Layan Gunung Bromo
10.00am – Balik ke Hotel Sarapan dan mandi
12.00pm – Cek Out dan bertolak ke air Terjun Madakaripura (Berpecah satu van ke Malang Batu)
05.00pm – Bertolak pulang ke Jogjakarta
06.00pm – Berhenti makan malam di Probolinggo

Day 3 : 19/10/2015 – Isnin
04.00am – Sampai di Jogyakarta, singgah mandi dan solat beberapa km dari Borobudur
08.00am – Tiba dan beli tiket Borobudur
12.00pm – Cek in hotel di Jalan Malioboro
01.00pm – Taman Sari dan Masjid
03.00pm – Shoping dan jenjalan di Malioboro

Day 4 : 20/10/2015 – Selasa
09.00am – Candi Prambanan
11.00pm – Ratu Boko
02.00pm – Terus ke Airport
05.15pm – Berlepas Pulang ke Kuala Lumpur

Anggaran Kos
Pakej Bromo (Tiket Masuk, Jeep, Transport dan Hotel) = RM300
Pakej Borobudur (Tiket Masuk, Hotel, Van) = RM370

Posted in Backpacker, Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , | Leave a Comment »

Foto Broga dalam web Suria FM – Tempat ‘Awesome’ Untuk Si Kaki Hiking Sekitar Lembah Klang

Posted by hamydy on 14, April 2016

http://roundabout.my
Laman web Suria FM 
Pada 18 November 2015, Salah satu foto Trip Bukit Broga & Gunung Tokwan pada 2011  saya telah dikongsikan dalam laman web Suria FM dalam Artikel Tempat ‘Awesome’ Untuk Si Kaki Hiking Sekitar Lembah Klang. Ini link artikel tersebut  http://www.suriafm.com.my/tempat-awesome-untuk-si-kaki-hiking-sekitar-lembah-klang/.
http://roundabout.my
Tidak sangka pula gambar lama ini masih di kongsi, gambar ketika Bukit Broga masih belum terkenal. ketika ini masih banyak pokok dan lalang berbanding sekarang.

Posted in Pendakian Gunung, Riadah Santai | Tagged: , | 2 Comments »

Foto Mt Kinabalu dalam Portal RoundAbout.my

Posted by hamydy on 15, February 2016

http://roundabout.my
Portal Roundabout.my
Pada June 22, 2015, Salah satu foto Trip Mt Kinabalu 2015 saya telah terpilih dalam “12 Awesome Photos of Mount Kinabalu Round”. Laman web http://roundabout.my/ adalah salah satu portal online yang fokus kepada berita travel dan kisah-kisah travel. Artikel ini boleh dilihat pada pada link berikut  http://roundabout.my/2015/06/22/12-awesome-photos-of-mount-kinabalu-from-fellow-malaysians-thisismtkinabalu/

“RoundAbout.my is a community on-line portal focusing on travel news and stories. We are a small team yet passionate writers/editors nested in the heart of Kuala Lumpur. Other than writing our own articles, we are consistently looking for extraordinary stories written by other fellow travellers. In this on-line portal, you will find content of the light of “Walter Mitty” inspirational travel stories with tonnes of photographs to feed our readers’ travel appetite. The information will also serve as a travel tip and guide to our esteemed readers.”
http://roundabout.my
Foto saya terpilih di tempat ke 12 dalam kategori pakaian unik. Terima kasih kepada salah seorang pembaca blog dan juga merupakan sahabat saya iaitu Juliati yang telah berkongsi maklumat ini kepada saya. Saya pun tak tau sebenarnya sehinggalah beliau maklumkan saya :). Terima kasih yer

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , | 12 Comments »

Hutan Simpan Ayer Hitam UPM ~ Bukit Puchong

Posted by hamydy on 4, March 2015


Bukit Puchong dan Air Terjun Hutan Simpan Ayer Hitam UPM
Bukit Puchong memang tidak asing lagi di kalangan penduduk Puchong malah ia turut di kunjungi oleh orang luar dari kawasan Puchong. Bukit Puchong ini merupakan salah satu lokasi untuk rekreasi mendaki. Bukit ini tidak la terlalu tinggi tetapi trek nya yang simple dan ada beberapa bahagian yang agak menegak memberikan suatu kepuasan kepada pengunjung yang inginkan senaman yang mengeluarkan peluh secara hiking dan trekking.

Ok berbalik kepada trip saya. Bukit Puchong ini selalu juga saya kunjung untuk riadah. Jika hujung minggu sabtu atau ahad seawal 6.00 pagi sudah kelihatan ramai pengunjung yang datang terutama dari pengunjung kaum cina, mereka memang terkenal dengan budaya senaman di awal pagi dan rajin senaman. Jadi jika anda sampai ke lokasi sekitar jam 7.00 pagi pun parking dah penuh. Jadi sebaiknya anda sampai di lokasi sekitar jam 6.45pagi, Solat subuh boleh dilakukan di masjid berdekatan.

Bukit Puchong Bukit Puchong

Ramai yang tertanya2 saya dimana Bukit Puchong ini. Sebenarnya Bukit Puchong ini adalah terletak didalam Hutan Simpan Ayer Hitam milik Pengurusan UPM. Trek hiking ini diikutkan pun salah disisi undang-undang kerana dah masuk dalam kawasan Hutan Simpan. Sebelum ini pun pernah kecoh dan masuk Akbar yang pengunjung Bukit Puchong adalah penceroboh. Siap di tutup laluan masuk trek ini. Tetapi disebabkan trek Bukit Puchong ini telah lama menjadi trek riadah penduduk disitu, maka pihak perhutanan dan UPM tidak terdaya hendak menghalang aktiviti ini. Oleh itu jangan hairan jika anda terlihat papan tanda ” Amaran Penceroboh akan didakwa” sepanjang trek Bukit Puchong. Mungkin setakat ini pihak berkuasa hanya pejam mata selagi pengunjung tidak pergi kawasan lain selain trek hiking sahaja.

Bukit Puchong Bukit Puchong

Oleh itu trek ke Air Terjun Hutan Simpan Ayer Hitam ini memang tidak dibenarkan masuk. Sekiranya terserempak dengan pihak Renjer pengunjung pasti akan di tahan dan ambil keterangan dan kemungkinan besar akan di denda. Jika di sabihkan kesalahan boleh didenda RM10,000.00 atau penjara 3 tahun. Dari Puncak Bukit Puchong memang terdapat trek ke Air Terjun, disebabkan pengunjung tidak dibenarkan masuk, oleh itu trek ini sedikit tertutup kerana jarang orang lalu, melainkan penyelidik UPM sahaja.

Pejabat Renjer
Laluan masuk yang sah dan Rasmi Pejabat Renjer UPM adalah melalui Taman Saujana Puchong iaitu di Jalan SP 10/13 Saujana Puchong dengan koordinat simpang masuk ialah  3.000778, 101.644190. Jadi kalau nak masuk secara sah boleh la masuk ikut sini dan mohon kebenaran di pejabat renjer ataupun buat permohonan terus dengan dekan UPM. 🙂

Lokasi Trek Bukit Puchong
Hutan Simpan Ayer Hitam ini terletak dikelilingi oleh Taman Puncak Kinrara, Taman Damai Utama, Taman Desaminium, Taman Lestari puchong, Taman Saujana Puchong, Taman Puchong Hartamas dan Taman Wawasan Puchong. Pintu Masuk Trek ke bukit Puchong yang sah dan utama hanya terletak di Taman Wawasan Puchong trek masuk adalah bersebelahan Apartment Sri Cempaka Bandar Puteri. Koordinat pintu masuk Bukit Puchong adalah 3.024689, 101.629714  dengan posisi 3°01’28.9″N 101°37’47.0″E.

Bukit Puchong Bukit Puchong
Ok berbalik kepada trip saya. saya sampai sekitar 7.15am. Mula mendaki jam 7.30am haftway mendaki tetiba ada peserta nak buang air besar, terpaksa patah balik, nak cari tandas berdekatan memang tak ada kecuali ke stesen minyak berdekatan atau surau yang berdekatan. Sib baik kawan dibenarkan tumpang tandas di salah sebuah kedai yang buka waktu itu :). So mula hiking semula jam 8.30am macam tu.
Bukit Puchong Bukit Puchong

Mula-mula hiking kawasan terbuka, sedikit mendaki dan licin jika selepas hujan atau basah, trek tanah merah. Diatas kawasan terbuka ini anda dapat lihat view kerana ia seperti bertebing curam, so tengok view dari atas kawasan lapang tersebut. Selepas melepasi kawasan lapang ini anda mula masuk ke trek permulaan hutan, anda akan mendaki lagi terasa jugak la kalau lama tak hiking, selepas itu trek mendatar semula dan anda akan jumpa 2 simpang.

Simpang kiri dan simpang kanan. Kedua2 simpang ini sama sahaja ia adalah satu pusingan ke puncak bukit. Jadi biasanya pengunjung akan bermula dari simpang kanan dan keluar melalui simpang kiri. Masuk sahaja ke simpang kanan, treknya bersih dan jelas kelihatan, selepas beberapa meter anda akan jumpa trek sedikit menegak untuk sampai ke puncak bukit.

Saya mengambil masa sekitar 30minit untuk sampai ke puncak, dengan kelajuan biasa sahaja. Di puncak ini kawasan nya lapang dan tiada view, ia dikelilingi oleh pokok2. biasanya pengunjung akan berehat sebentar sebelum turun melalui jalan lagi satu yang menuju semula ke simpang masuk tadi. Biasanya pengunjung akan buat beberapa pusingan sebelum selesai.
Bukit Puchong Bukit Puchong
Puncak Bukit Puchong
Dari puncak bukit akan kelihatan satu trek yang sedikit tertutup dan ada papan tanda larangan menceroboh, kekadang ada pila larangan masuk. Kalau nak tau ini la trek ke air terjun. Biasanya pengunjung tidak lalu dan tidak pergi ke trek air terjun ini. Kekadang pengunjung veteran terutama uncle2 cina tidak berapa suka kita masuk kerana jika terlalu ramai sangat menceroboh nanti seluruh kawasan trek bukit puchong ini akan di tutup seperti mana yang berlaku sebelum ini akibat ramai menceroboh ke air terjun. Koordinat Puncak Bukit Puchong adalah 3.015322, 101.636971 dengan posisi 3°00’55.2″N 101°38’13.1″E .
Bukit Puchong Bukit Puchong
Trek ke air terjun ini kelihatan sedikit kabur dengan daun-daun kering, tetapi treknya masih kelihatan dan treknya hanya satu, jadi susah untuk kita tersesat. Daripada puncak ke air terjun mengambil masa sekitar 40minit untuk sampai ke laluan 4wd. Setelah melalui trek ke air terjun ini dari puncak bukit puchong anda akan jumpa simpang satu laluan atas dan satu laluan bawah kedua-duanya menuju ke jalan 4WD.

Berhampiran simpang ini anda akan kelihatan peralatan kajian pelajar2 Botani UPM, Mohon jangan diusik. Jika anda ikut laluan bawah terus anda akan sampai ke jalan 4wd dan anda belok kiri sehingga jumpa papan tanda berdekatan laluan turun ke air terjun. Jika anda ambil simpang naik ke atas treknya berbukit dan sedikit curam dan anda akan jumpa jalan 4wd dan belok ke kanan sehingga jumpa laluan turun ke air terjun. Jika anda ambil simpang ke atas, jika jumpa jalan 4WD anda perlu belok ke kanan untuk ke air terjun.

Laluan 4wd ini boleh dimasukki oleh kereta dan motosikal tapi pintu masuknya saya tak sure dari mana. Jika anda sampai di laluan 4wd ini diharap anda berhati-hati supaya tidak terserempak dengan Pihak Renjer. Jika terjumpa anda mungkin akan di denda atau di halau keluar. Oleh itu jika sampai di laluan 4wd ini cepat2 anda turun ke waterfall dan lepak diam2 jangan buat bising. Harap pengunjung jangan buang sampah atau memasak di kawasan ini. Jagalah kebersihan 🙂 . Koordinat Air Terjun ini adalah 3.014648, 101.646842 dengan posisi 3°00’52.77″N 101°38’48.63″E .


Begitulah serba sedikit maklumat yang saya dapat kongsikan. Harap tiada pihak yang akan persalahkan saya jika anda tertangkap. Menceroboh masuk adalah risiko sendiri. Saya sendiri lebih suka hiking trek bukit Puchong sahaja, tidak suka masuk ke kawasan air terjun sebab tidak dibenarkan, melainkan anda mohon permit dari pihak UPM.

Tips
Sekiranya anda fit cergas dan boleh berlari, anda sebenarnya cuma perlukan masa 1 jam sahaja untuk trekking berlari dari Trek masuk Bukit Puchong ke Air Terjun.

Sekian

Berikut adalah Video dari YouTube yang sangat best sehingga teruja untuk explore Air Terjun ini 🙂

Kredit to ownernya Mr owlsomebrah

Info Tentang Hutan Simpan Air Hitam yang saya copy dari website UPM

Hutan Simpan Ayer Hitam

Hutan Simpan Ayer Hitam, Puchong merupakan destinasi yang sangat sesuai untuk dijadikan aktiviti rekreasi oleh pelajar dan juga staf. Pelbagai prasarana telah dibina untuk kemudahan para pengguna seperti penginapan, dewan serbaguna, surau, dapur, bilik mandi, tandas, padang dan tapak perkhemahan yang boleh menampung sehingga 150 orang dalam satu-satu masa.

Selain aktiviti rekreasi, Hutan Simpan Ayer Hitam boleh dijadikan destinasi aktiviti pengajaran, penyelidikan dan pengembangan. Aktiviti pengajaran yang biasa dijalankan di hutan ini merangkumi bidang sains perhutanan hingga kepada sains kayu serta pengurusan taman dan rekreasi. Bagi penyelidikan pula, pelbagai bidang termasuk silvikultur, pengurusan hidupan liar dan ekologi hutan. Dari segi pengembangan, aktiviti yang biasa dikendalikan di hutan ini termasuk kem perhutanan kem sains, kem motivasi, kem interpretasi hutan, kem ekologi dan pelbagai lagi.

Hutan ini merupakan satu-satunya hutan pamah dipterokarp yang masih wujud  dalam keadaan sempurna di Kawasan Lembah Kelang dan Putrajaya. Ia merangkumi Kompatmen 1, 2, 12, 13, 14 dan 15 dan dianugerahkan secara perjanjian jangka panjang selama 80 tahun kepada UPM oleh Kerajaan Negeri Selangor.

Hutan yang terletak lebih kurang 20 kilometer daripada UPM ini mempunyai pelbagai keunikan seperti merupakan sejarah peninggalan penempatan Orang Asli, kesan tinggalan sejarah perang, mempunyai pelbagai rupa bentuk muka bumi seperti jeram perigi, jeram belanga, bukit sawa busu serta memiliki 127 spesies flora dan 197 spesies fauna.

Maklumat lanjut, sila klik di sini untuk melayari laman sesawang Fakulti Perhutanan.

Hutan Dipterokarp = Kawasan hutan yang terdapat di ketinggian antara 300 hingga 750 meter dari paras laut.

  • En. Paiman Baiwon
  • 03-89467162/7219/7171
  • Kemaskini Terakhir 24 02 2012 ( hairul_nizam )

 

———————————————————————————
Video yang menjadi Viral di media sosial

Update : 8/4/2015 jam 9.31am

Semenjak video yang awesome yang dibuat oleh saudara ownernya Mr owlsomebrah menjadi viral di media sosial dan juga di web http://thevocket.com/ (http://thevocket.com/tidak-boleh-dimasuki-sewenang-wenangnya-tempat-ini-digelar-syurga-tersembunyi-malaysia/) Tetiba entri saya berkaitan dengan hutan simpan ayer hitam ini menjadi hit. Huhuhu terasa bersalah pulak sebab share. Sebenarnya video Mr owlsomebrah ni dah lama dah dia buat, tapi sebab best dan awesome maka tetiba jadi viral. Sekarang semua orang tau. Harap tiada la yang menceroboh dan merosakkan hutan simpan tu yer.

Saya mula perasan dalam media sosial FaceBook video oleh encik Mr owlsomebrah ini mula di share dan viral dari web http://thevocket.com setelah 2 minggu entri saya di post. Saya mula post entri ini pada 4 March 2015 dan video ini mula di post dalam http://thevocket.com pada 28 March 2015. Dan kalau ikut statistik saya Hit pembaca untuk entri ini mula meningkat dengan mendadak pada 28 March 2015 juga.. huhu

😦 maaf yer Mr owlsomebrah bukan saya yg share dalam media sosial

Mungkin selepas pihak renjer UPM akan buat kawalan akan lebih ketat..

Posted in Jom Piknik, Pendakian Gunung, Sukan | Tagged: , , | Leave a Comment »