The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for the ‘Pendakian Gunung’ Category

kisah pendakian gunung

Latihan Pre Mt Kinabalu 2014 ~ Broga Hill & Gunung Tokwan

Posted by hamydy on 26, October 2013

Broga
Pada 26 Oktober 2013 yang lalu telah berlangsung program sesi latihan Pre Mt Kinabalu 2014. Seramai 9 orang semuanya telah mendaftarkan diri untuk mendaki Bukit Broga dan Gunung Tokwan secara DayPack.
Broga Broga
Kami semua berkumpul di petronas simpang Broga jam 5.45am, Setelah selesai solat subuh kami semua bertolak ke pakir kerata kelapa sawit. Bayaran pakir dikenakan sebanyak RM2 oleh pemilik tanah.  Kemudahan tandas dan surau telah disediakan oleh pemilik tanah. Jadi mudah la kepada pengunjung muslim. Sekitar Jam 6.15am baru kami mula mendaki. Awal pendakian beberapa orang peserta agak semput sikit, maklumlah dah lama tak mendaki.
Broga Broga

Kami tiba di puncak satu sekitar 6.55am sempat jugak mengejar matahari terbit. Walaupun tak berapa cantik disebabkan kabus, namun sempat la jugak menikmati suasana tersebut bersama pengunjung2 lain. Setelah berehat sekitar 5 minit kami meneruskan perjalanan ke puncak Bukit Broga dan sampai 7.39am. Di puncak Broga kami berhenti rehat menikmati sarapan pagi yang telah di tapau.
Broga Broga
Sekitar 8.00am kami mula mendaki ke Gunung Tokwan. Selalunya tak ramai pengunjung yang akan meneruskan perjalanan ke Gunung Tokwan. Mula2 masuk terdapat dua simpang, kami tersilap ambil simpang kanan dan menyebabkan kai kerugian masa 45 minit, mula sedar apabila laluan tersebut membawa kami ke kebun getah. Seterusnya kami berpatah balik semula ke simpang dan ambil simpang ke kiri barulah betul laluan tersebut. Dah lama saya tak naik tak tahu pulak ada dua simpang tersebut.
Tok Wan Tok Wan
Kami sampai di landmark Pokok Besar Banyak Akar sekitar jam 8.52am, Sempat bergambar kami kat situ dan kami dapati terdapat bendera bewarna yang di ikat pada pokok besar tu dengan banyak dan rasanya mungkin salah satu amalam keagamaan masyarakat siam.
Tok Wan Tok Wan
Seterusnya kami sampai sungai yang kering sekitar 9.47am. Dari sungai ni laluan menegak dan curam, semput jugak haha :D. Sempat juga kami bergambar di lokasi sungai yang kering ini sambil rehat.
Tok Wan
Kami sampai di Puncak Gunung Tokwan sekitar jam 10.40am. Lega rasanya sampai. Kami berehat dan makan tapau lunch sehingga jam 11.3am barulah kami bergerak keluar. Disebabkan saya mengalami kecederaan lutut maka saya tidak dapat bergerak laju. So saya yang paling lambat sampai. kami sampai di pakir kereta dan rehat sambil minum air kelapa. Memang penat. Tapi bagus untuk latihan. Kami mula bergerak dari pakir ke destinasi masing2 sekitar jam 5.00pm.

Terima kasih kepada semua peserta yang hadir dalam latihan ini.

Sekian Terima Kasih.

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | Leave a Comment »

Latihan Pre Mt Kinabalu 2014 ~ Gunung Datuk Rembau

Posted by hamydy on 20, October 2013

Datuk
Pada 12 Oktober 2013 yang lalu telah berlangsung program pertama sesi latihan Pre Mt Kinabalu 2014. Seramai 14 orang semuanya telah mendaftarkan diri untuk mendaki gunung datuk secara DayPack.

Ada yang datang dari Bangi, Johor, Kuala Lumpur dan Shah Alam. Program di rancang seminggu sebelumnya. Program ini adalah sebahagian latihan persediaan untuk mendaki Gunung Kinabalu bagi trip 13-15 Jun 2014. Dalam 14 orang ini 1 orang adalah peserta untuk trip 29-31 Oktober 2013 yang turut serta untuk latihan, manakala 11 lagi adalah peserta trip 13-15 Jun 2014, dan lagi 2 orang adalah bukan peserta Mt Kinabalu.

Sekitar jam 7.30am Semua berkumpul di Tapak Rekreasi Gunung Datuk dan membuat pendaftaran permit mendaki yang berharga RM5 seorang, Peserta rata-rata bergerak dari tempat masing2 sekitar jam 5.00am. Perjalanan dari Kuala Lumpur mengambil masa 2 jam ( termasuk berhenti sarapan).
Datuk Datuk
Tepat jam 8.00am, taklimat ringkas diberikan dan kemudiannya sesi pemanasan badan di jalankan dan dipimpin oleh En Siva. Sekitar 8.30am kami memulakan pendakian. Diawal pendakian semuanya berjalan lancar dan sekitar 45minit pertama salah seorang peserta terpaksa di hantar turun kerana pening2 mungkin tidak cukup stamina. Laluan menuju ke cek point 1 iaitu Pondok Roboh treknya agak curam dan banyak akar. Jadi kena hati-hati ketika melangkah supaya kaki tidak terkehel :D.
Datuk Datuk
Kami sampai di Cek Point Pondok Roboh dalam masa 1 jam. Sebenarnya boleh buat lagi laju, sekitar 30 minit, tetapi memandangkan ada peserta yang baru dan blom ada stamina maka kami ambil masa 1 jam. Sampai di cekpoin ini kami rehat dan minum air dan makan sedikit coklat. sambil tunggu kawan2 yang lain sampai. Seterusnya perjalanan diteruskan.
Datuk Datuk
Trek dari Pondok Romoh ke Cek Poin 2 iaitu Base Champ tidak berapa curam, ada part yang sedikit landai. Pengalaman kali ini di trek ini agak best kerana kelihatan berkabusdan sedikit sejuk. mungkin sbb cuaca hujan sebelumnya. Suasana pemandangan nampak cam best yer.

Seterusnya kami sampai ke Cek Pont kedua dalam masa 1 jam. Sampai kami rehat dan tunggu semua rakan2 sampai barulah kami naik ke puncak. Di Cek point 2 ini la tempat orang champing dan bermalam. Tetapi disebabkan faktor keselamatan dan cuaca, difahamkan pihak pengurusan Gunung Datuk buat masa ini tidak benarkan pengunjung bermalam. Ada yang dapat naik pepagi untuk lihat sunrise adalah bergantung kepada budi bicara mereka.
Datuk Datuk
Setelah semua sampai maka kami pun mendaki ke puncak. Puncak Gunung Datuk berbatu besar. Terdapat tangga besi disediakan. Namun faktor keselamatan perlu diambil perhatian, naik dengan teliti dan satu-satu. Tidak dibenarkan naik kepuncak dengan sweater besar dan longar kerana sekiranya angin kuat badan boleh melayang atau tak seimbang. oleh itu pakai sweater yang ketat sikit atau pun masa nak ke puncak jangan pakai atau masuk dalam beg.
Datuk Datuk
Puncak Gunung Datuk tidak besar, naik perlu hati-hati dan dengan kawalan keselamatan yang ketat oleh rakan2. Keluasan puncak berbatu ini tidak besar dan boleh memuatkan kira2 30 orang dalam satu masa. Sekiranya hujan dan berpetir pengunjung hendaklah turun dengan segera. Terdapat beberapa kes pendaki di sambar petir. Jika hujan dan berpetir cepat2 matikan telefon dan cabut bateri bagi mengelakkan sambaran petir. Di puncak terdapat lekuk tapak kaki. Mitos mengatakan tapak kaki tersebut milik Datuk Panglima Hang Tuah.
Datuk Datuk
Kami sarapan di puncak sambil menikmati pemandangan. Kurang bernasib baik kerana cuaca berkabus dan tiada view yang dapat kami rakam, hanya putih sahaja sekeliling kami. selesai sarapan kami mula turun.
Datuk Datuk
Kami selamat sampai ke Tapak Rekreasi Gunung Datuk sekitar 1.30pm, setelah bersihkan diri dan masing-masing pulang ke destinasi masing2.

Sekian.

Sumber Foto dari Rakan2 TQ :D

Line Up – Trip KK 13-15 Jun 2014
1. Hamydy
2. Koh Siu Teen
3. Nor Ziana Sarbini
4. NORLIYANA HANISA JAAFAR
5. Ifzuan Bin Mazlan
6. Khairul Hafizi Bin Mohd Dalam
7. HAFIZA WATI BINTI JUSOH
8. Tinagar
9. Norsahida binti Mustafa Kamarudin
10. Nur Atiqah binti Nordin
11. Nurhazwani binti Tumin

Line Up – Trip KK 29-31 Oktober 2013
12. Nor Hafizah Ali

Line up biasa
13.Sivalingam
14.Fadly

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 1 Comment »

Jeju Island ~ Korea 2013

Posted by hamydy on 4, October 2013

Jeju air
Jeju Island ~ Land of Love
Trip 4h3m ke Korea Selatan kali kedua ini membawa saya ke daerah Selatan Korea Selatan iaitu Pulau Jeju.
Pulau ini asalnya adalah sebuah pulau gunung Berapi yang membentuk sebuah gunung yang diberi nama Gunung Halla (Halla Mountain/Hallasan), Hallasan dalam bahasa korea bermaksud Gunung Halla, gunung ini setinggi 1950 meter dari aras laut dan merupakan gunung tertinggi di Korea Selatan. Kenapa saya cakap jeju lan of love, sbbnya tempatnya yang cantik sesuai sangan bagi couple2 yang tengah hangat bercinta atau yg tengah berbulan madu datang sini. Banyak tempat yang menarik yang sesuai datang pada musim luruh musin bunga dan musim panas. Kalau musim sejuk salji jer nampak putih jer tak menarik pun. kalau nak main salji tapi nak panas datang sekitar mac atau april kerana yang masih ada salji di kawasan pergunungan sahaja di bandar dah tiada.

Trip ke Jeju ini memang dinantikan saya setelah mendapat tahu yang Air Asia akan buat promosi laluan pertama ke Busan. Sebelum ini ramai yang pergi ke Jeju dengan turun ke Seoul dahulu kemudian menaiki pesawat terus ke jeju, atau melalui train ke Busan kemudiannya menaiki pesawat atau ferry ke jeju. Jadi dengan promo Air asia terus ke Busan memang menjimatkan masa. Saya berjaya mendapatkan tiket promo KL- Busan dengan harga paling murah iaitu RM338 pergi balik…murah kan :D. dibeli pada 26 May 2013.

Setelah berjaya mendapat tiket maka bermulalah sedikit home work mencari info pasal Busan dan jeju. Banyak jugak blog dan juga website yang saya baca seperti Lonely Planet dan Trip Advisor. Selain itu rakan2 blogger saya yang telah pergi juga saya rujuk antaranya andrejournal (Andrita) dan juga Sham East. Info transport dari Busan ke Jeju seperti Domestik flight, Train dan ferry. Transport di Jeju saya mendapatkan info berkaitan Bus, teksi dan sewa motosikal. Kemudiannya membuat sedikit kajian tentang tentative yang bersesuaian dengan masa yang saya ada. Misi utama trip ini adalah untuk mendaki Gunung Hallasan.
jejuair jejuair
Persediaan
Setelah mendapat semua info yang diperlukan, saya membuat keputusan untuk menaiki domestik flight dari Busan ke Jeju dan menyewa motosikal untuk pusing-pusing di Jeju. Terdapat beberapa syarikat penerbangan Domestik yang boleh kita gunakan seperti Jejuair, Korean Air, Busan Air dan Jetstar. So saya berjaya dapatkan tiket yang paling murah dari Jeju Air dengan harga RM250 pergi balik tempahan online. Untuk tempahan online Jeju Air anda perlu daftar jadi ahli dahulu.Seterusnya saya membuat tempahan sewa motosikal dari Mr Lee (Lee’s Bike Shop). Kedai moto ni antara kedai yang terkenal dikalangan pelancong. Untuk tempah perlu ada Lesen International. Saya hanya berurusan melalui email.
lee bike shop DSC_8348
Seterusnya saya mencari hostel yang murah untuk menginap. Carian dalam Booking.Com dan juga Agoda. Akhirnya saya memilih Green Guest House di Jeju city untuk menginap sepanjang 3 malam. Saya memilih guest house ini kerana hostel ini terkenal dikalangan para pendaki gunung hallasan. Hostel ini menyediakan perkhidmatan transport percuma ke kaki Gunung hallasan. Bagi kebanyakan pelancong yang tidak mendaki saya cadangkan supaya menginap di Yeha Guest House yang terletak di tengah Jeju City. So perkara asas telah saya selesaikan seperti berikut

1. Flight – KL-Busan-KL
2. Flight – Busan – Jeju – Busan
3. Hostel
4. Sewa Moto

Pakaian, Makanan dan Bahasa
Memandangkan September adalah musim permulaan musim luruh, maka cuaca di sana adalah panas. Jadi saya bawa pakaian biasa sahaja. Jaket dan Glove tidak perlu. Makanan pula saya tapau Sambal Ikan bilis, serunding dan mee segera. Memandangkan kebanyakkan orang Korea tidak boleh berbahasa English maka saya telah save perkataan tertentu dalam tulisan Korea. Antaranya Daging Babi, Sos Babi, Minyak Babi, Kulit Babi, Ikan, Nasi, Alamat Hostel, Nama Tempat di dalam handphone saya, selain itu gambar tertentu juga saya simpan seperti gambar babi, gambar ikan, gambar nasi, bus dan lain-lain. Tujuannya adalah untuk komunikasi, bila bercakap dengan orang korea yg tidak tahu english maka saya hanya tunjukkan perkataan tersebut. Contohnya jika saya hendak masuk ke restoran yang 100% seafood untuk pastikannya saya akan tunjuk perkataan Daging Babi, Sos Babi, Minyak Babi, Kulit Babi jika semua itu tiada barulah saya masuk makan. Itupun saya oder Nasi putih sayur segar dan ikan bakar, selebihnya lauk saya gunakan ikan bilis dan serunding.

Hari Pertama
Saya menuju ke LCCT menaiki Bus Air dari KL Sentral. Seawal 3.00am saya telah menunggu bus di KL Sentral, Dapat naik bus jam 3.30 dan sampai di LCCT sekitar jam 4.30am. Cari kerusi urut tutup suiz kat belakang dan sambung tido sehingga jam 6.30am. Selepas tu jam 7 dah masuk boarding dan menunggu di gate. Flight tidak delay dan saya berlepas tepat pada jam 8.30am. Penerbangan selama 6 jam dengan pesawat Air Bus memang selesa lebih besar dari Pesawat Boieng. Kebetulan saya dipilih lagi sebagai Spy AirAsia, apa lagi semasa boring2 dalam flight saya beramah mesra dengan Flight Atendant untuk dapatkan nama dan menilai perkhidmatan mereka.
Jeju air Jeju air
Busan – Gimhae International Airport
Saya tiba di busan sekitar jam 3.00pm. sampai sahaja di airport perkara pertama saya buat adalah dapatkan peta Busan di kaunter informasi. Kemudiannya saya terus mencari kaunter JejuAir, disebabkan ia penerbangan Domestik maka kita perlu keluar dari terminal antarabangsa ke banggunan sebelah untuk terminal Domestik. Sampai sahaja di terminal domestik saya terus ke kaunter jejuair. Sepatutnya flight saya jam 7.00pm, sengaja saya beli lewat kerana taku pesawat Air Asia lewat. Sebenarnya saya hendak cek in awal, tapi masa kat kaunter petugas ingat saya nak tukar flight awal, so dia terus tukar saya masuk ke penerbangan lebih awal iaitu jam 5.00pm free. Apalagi bila dia ckp no caj, saya ckp ok aja. dapat sampai jeju lebih awal. Pesawat JejuAir ini walaupun domestik dan murah dia tetap hidangkan air oren percuma kepada penumpang yang mintak, kira baik sikit dari Air Asia. Jam 6.00pm saya sampai di Jeju Airport.

Jeju
Di Airport saya dapatkan peta jeju dari kaunter informasi. Seterusnya saya tanyakan bus ke alamat hostel saya. Petugas Kaunter Informasi sangat bagus walaupun englishnya merangkak dia sangat membantu saya. Dia berikan jadual dan no bus, dia bulatkan no bus dan juga nama tempat berhenti. Seterusnya dia tuliskan dalam bahasa korea lokasi saya hendak berhenti. Jika hendak ke Green Guest House bole naik bus no 90 dan 100, saya tunjukkan nota yang ditulis oleh petugas kaunter informasi. Ternyata driver bus tak pandai english. dia cuma guna bahasa isyarat sahaja dgn saya dia suh saya duduk dan dia akan stop bus bila sampai lokasi green guest house. Tambang bus cuma 1ribu won. Bus mengambil masa 30minit. jika naik teksi cuma sekitar 10minit sahaja. Sampai di lokasi Green Guest House saya tercari2 sighboard hostel tetapi tidak jumpa, saya bertanya orang dan mereka menunjukkan hostel yang ternyata sudah di depan mata saya. mana tidak jumpa ternyata sighboarnya dalam bahasa korea, puas saya cari. haha.
Green Guest House Green Guest House Jeju
Green Guest House Jeju Green Guest House Jeju
Green Guest House
Masuk sahaja yang fasih english adalah pemilik hostel tersebut, setelah buat bayaran saya terus masuk ke bilik. tempah online melalui Booking.com tak perlu bayar online. Setelah unpacking barangsaya kuar hendak bersiar2 dan cari makan, sempat berbual dengan owner hostel dan memaklumkan yang saya akan mendaki Hallasan, so dia bagitau jam 7.00am bertolak dan dia ambil jam 4.30pm. Hostel ini bersih dan selesa. Tidak dibenarkan merokok di dalam hostel. Jadi ramai la yang melepak kat luar hostel untuk merokok.

Makan Malam
Saya jalan2 sekitar kawasan tersebut dan singgah makan di sebuah restoran kecil. masuk sahaja saya pun tunjukkan perkataan yang saya save dalam bahasa korea, bila yakin tiada babi maka saya pun oder ikan bakar dan nasi putih. Mahal jugak kedai ini iaitu 30ribu Won, silap saya juga tak cek dulu ikan apa, main ambik jer ..ikan spesis mahal kot :D. Selepas makan saya balik ke hostel. Masa kat hostel saya mula mengkaji peta dan menggunakan aplikasi WAZE Navigasi untuk saya save lokasi2 yang saya hendak pergi. Di guest house ada wifi free jadi saya buka map WAZE dan navigate siap2 tempat yang saya nak pergi dan save. Bila buka peta dalam aplikasi WAZE pastikan anda zoom sebesar mungkin supaya ia dapat save, jadi bila esoknya guna navigasi walaupun tiada wifi maka masih dapat buat navigasi.
Lee bike Shop Lee bike Shop
Hari Kedua
Selepas sarapan sekitar jam 8.00am saya mula berjalan kaki ke Kedai Motor Lee’s Bike Shop berpandukan navigasi WAZE, saya berjalan sejauh 3km. Sampai saja di kedai moto saya serahkan pasport dan tunjukkan lesen international. dan sain surat kontrak sewa. Hati2 dengan moto sewa, sbb kat kontrak tu tertulis sebarang kerosakkan mesti kita bayar, dan jika terlibat dalam kemalangan kita kena ganti nilai motosikal tersebut. Setelah saya cek motosikal tu bebas segala kerosakan, calar atau kemek maka saya menerima kunci. Mr Lee ni siap bagi mask dan sovinior dari batu gunung berapi kepada pelancong yang menyewa. Mr Lee ini tidak akan ajar kita menggunakan moto so kalau yang tak pandai naik scuter tu hati la :D. Maka bermula la perjalanan solo saya, Pemanduan sebelah kanan mula2 janggal sikit selepas tu dah biasa. Saya menggunakan WAZE pergi ke lokasi yang hendak di tuju. Jika hendak pusing pulau Jeju tak cukup satu hari, 2-3 hari, jadi saya saya memilih trip ke East. sebenarnya jika anda sewa driver anda boleh tour seawal 6.00am untuk ke tempat2 menarik sebelah timur atau barat atau terus ke selatan iaitu Seongwipo. Saya gerak lambat jam 11.00baru mula so sempat pusing jeju city dan pergi ke arah timur sahaja.
Love land Love land
Love Land
Love Land adalah sebuah taman yang terletak tidak jauh dari jeju city, di taman ini diabadikan kesenian dan kenikmatan cinta. :D hahaha. Sebenarnya taman ni macam Sex Garden jer. Banyak patung-patung yang menunjukkan posisi sex dan ilmu sex. Terdapat juga galeri dan muzium sex. Dalam galeri dan muzium itu anda akan dapat tahu tentang kehidupan sex warga korea dan ada dijual alat2 bantuan sex. Tak pandai saya nak ceritakan pasal taman ini kena masuk tengok sendiri. Sebenarnya banyak lagi pic yang menarik lagi dasyat…tetapi tidak sesuai untuk tayangan umum :D, jadi saya pilih 4 keping sahaja yang  elok sikit untuk masuk dalam blog ni hihihi..
Love land Love land
Love land Love land
Tiket masuk adalah 9ribu won seorang sekali masuk. Sesuai sangat untuk pasangan baru kawen atau yg sedang berbulan madu masuk ke park ini. Saya lihat orang korea open minded dan tidak pelik tentang perkara ini. Memang ramai pengunjung yang masuk. Selain Love Land ni ada beberapa lagi tempat yang seumpama ini seperti Sex Museum and Art. Selepas masuk Love Land saya melawat Art Musium and Culture sebelahnya.

Art Museum
Di art museum yang bersebelahan Love Land ni saya singgah sebentar sahaja tak masuk pun. tgk landskap saja, memang cantik. jumpa landskap dulu baru jumpa dewan museum di kawasan landskap ini pun terdapat sculpture2 yang unik dan cantik. Ramai yang datang, kebanyakan pelancong local dari tanah besar dan Pelajar sekolah.
Culture art village Culture art village
Culture art village Culture art village
Culture Village & Art
Seterusnya saya meneruskan ke Culture Village & Art, masih dalam Jeju City. Kat sini saya dapat memahami sedikit sebanyak sejarah orang Korea Jeju. Bagaimana kehidupan mayarakat secara tradisional sebelum moden. Pertukangan, Pertanian, Pakaian dan cara hidup. Memang menarik tambahan pulak landskap yang cantik di kawasan luar Museum ini. Ramai juga pelajar sekolah yang datang. Sebanarnya banyak lagi museum dan culture village yang ada yang boleh dilawati. Memang bagus kalau dapat pergi banyak tempat , cuma masa saja tak cukup.
Seongsan Ilchulbong (Sunrise) Peak Seongsan Ilchulbong (Sunrise) Peak
Seongsan Ilchulbong (Sunrise) Peak Seongsan Ilchulbong (Sunrise) Peak
Seongsan Ilchulbong – “Seongsan Sunrise Peak”
Seterusnya saya meneruskan perjalanan ke Seongsan Ilchulbong. Tempat ini merupakan kawah gunung berapi kecil yang telah tidak aktif dimana jika musim bunga akan kelihatan pemandangan kawah yang cantik dilitupi bunga dan hijauan. memang cantik. Perjalanan tidak susah kerana saya sudah save navigasi WAZE. Ikut saja saya sampai di pantai sudah jam 4.00pm, ikut hati saya nak naik sampai ke Seongsan Park dan terus mendaki ke puncak melihat pemandangan. Tapi disebabkan sewa moto yang perlu hantar sebelum jam 7.00pm maka saya sempat bergambar di kawasan pantai dengan berlatarbelakang kan Seongsan Ilchulbong. Tempat ini sesuai untuk melihat matahari terbit sesuai dengan namanya “Seongsan Sunrise Peak” jadi kalau boleh datang awal pagi. Cuma jika anda naik motosikal agak bahaya kerana perjalanan yang jauh ini jalannya sunyi dan tiada lampu diwaktu malam jika merentasi desa dan ladang. View memang cantik lagi cantik kalau dapat naik ke puncak kawah tersebut. Seterusnya selepas rehat dan makan bekal yang saya bawa. saya meneruskan perjalanan pulang ke Jeju City. Sampi di kedai moto ngam2 jam 7.00pm, pekerja mr lee dah siap2 tunggu nak tutup kedai. Sebenarnya jika kita sewa satu hari dan kemudiannya kalau kita lewat hantar dan moto dipulangkan esok hari dia akan caj jadi dua hari.
Jeju Jeju
Setelah hantar motosikal saya berjalan pulang, jam baru 7.00pm, jadi saya sempat merayap shoping kompleks sekitar perjalanan pulang yang sejauh 3.6km. Saya usha hp samsung ..ingat lagi murah dari Malaysia, ternyata lebih kurang saja harganya, sbb dia datang dengan pakej talian. Saya tanya kalau body sahaja dia jual atau tidak, tapi dia cakap pakej. Rasanya kalau dia jual body sahaja sure lagi murah.
Jeju Jeju
Makan malam, kali ini saya sudah bijak cari kedai makan, makan kat salah satu restoran seafood yang murah. memang best, mulanya saya tunjukkan tulisan korea pasal daging babi, sos babi dan sebagainya, dia ingat saya nak mkn yang tu, so dia siap keluar tunjukkan kedai yang ada benda2 tu…:D. last2 dia paham jugak.. dapat la saya makan murah. ikan sotong dan beberapa seafood hidup2 lagi dalam akuarium. Saya cuba sotong korita, pilih dan tangkap sendiri, ambil yang kecil saja ..kang besar mahal pulak. saya mintak dia masak, kalau tidak dia hidang mentah2 siap bergerak2 lagi. :D. Dah puas makan saya kuar jejalan. hurrmm hotel saya tu boring sikit sebab takde hiburan. org kat sekitar situ nampaknya jenis lepak makan dan minum arak, terdapat beberapa pusat karaoke berhampiran. Setakat ni saya jalan sorang selamat tiada gangguan pun. Dan sekitar jam 9-10pm tu kita akan perasan orang2 korea mula kuar berjoging, mungkin siang hari tak sempat. So malam tu saya pusing2 bandar dan cari supermarket dan kedai runcit untuk membeli keperluan bekalan makanan untuk persediaan mendaki esoknya. Ada beberapa supermarket yang buka 24jam selain dari kedai 7-11. memang senang dan mudah.
Hallasan Hallasan
Hari Ketiga
hari ketiga ni saya mendaki Gunung Hallasan. sebab dah ada entri pasal gunung hallasan dalam entri sebelumnya maka saya tak akan citer banyak, jika nak tau sila klik link ini https://hamydy.wordpress.com/2013/09/16/mt-hallasan-jeju-korea-selatan/ . Saya bangun awal dan sarapan jam 6.30am. Lepas makan jam tujuh naik van ke Entrance Gunung Hallasan. Saya balik jam 8.00pm dengan teksi sebab dah lewat, Transport hotel (Green Guest House) cuma pick up pada jam 4.30pm sahaja. Balik sahaja saya terus la berehat, letih jugak naik Gunung Hallasan Daypack ni. Lepas mandi dan badan dah segar saya pun kuar cari makan. Kali ini restoran lain pulak Makan belut bakar. murah saja satu set 14ribu won. Kenyang giler. Kalao orang korea makan mentahh letak atas kuali macam steamboat.

Hari ke Empat
Selepas sarapan 6.30am saya mula kuar menahan teksi di luar, kebetulan keluar saja dah dapat teksi, Tambang teksi ke Airport cuma 5ribu Won sahaja perjalanan 5minit sahaja. Dekat saja sebenarnya jika tidak melalui Jeju City, Kalau bus melalui bandar boleh sampai 30 minit. Sampai di airport saya cek in Jeju Air. Seterusnya menaiki pesawat JejuAir ke Busan.
Busan Busan
Busan
Sampai di busan saya terus ke International Terminal untuk letak beg. Ada perkhidmatan simpan beg murah saja ikut jam so saya simpan dari jam 10.00am hingga jam 3.00pm, Maaf lupa berapa dia caj tapi murah la. Selepas letak beg saya bergerak untuk misi saya ke Jagalchi Market, banyak tempat yang boleh pergi kat Busan. tapi kesuntukan masa jadi saya pilih la Jagalchi Market. Tempat ni memang tumpuan shoping jugak.

Saya tgk peta Busan ada maklumat bus, train dan subway. Bila dah paham saya pun naik la Train keluar dari kawasan airport menuju ke bandar merentasi sungai yang besar, pemandangan memang cantik. Seterusnya tukar train subway ke station berikutnya. Station ni tiada pun yang jaga, nak tukar syiling ada mesin tukar, nak tanya petugas tiada. sbb org korea ni displin dan tak nakal. tak ada pun polis, Lagi pun senang saja ikut warna train jer bila ada pertukaran. contohnya mula2 kita line hijau then tukar train line biru..ikut jer singboard sure tak susah.
Jagalchi Jagalchi
Jagalchi Jagalchi
Jagalchi Market
Sampai saja station subway Jagalchi Market saya dah nampak kedai2 yang menjual barang2 outdoor, memang murah dan berkualiti jugak. memang orang korea di busan rajin hiking rasanya. Jadi seterusnya saya berjalan2 di pekan Jagalchi. Memang Happening kat sini sbb saya bukan kaki shopping maka saya jalan2 cuci mata sahaja di pasar ini, pasar ini ada kering dan ada basah. Terdapat 2-3 kawasan pasar nama saya tak ingat tapi berpeluh jugak la saya jalan sebab besar dan banyak blok. Lebih kurang macam petaling street la keadaannya dari satu pasar ke satu pasar. Kawasan ini terletak di jalan Gudeok-ro 84beon-gil dan jalan Junggu-ro 5beon-gil. Cuma saya tak pergi Pasar Ikan segar yang terkenal di Jagalchi Market yang terletak di jalan Jagalchihaean-ro sebelah laut yang hanya mengambil masa 5-10minit perjalanan , yang saya melawat adalah pasar di pekan. Tak pandai saya nak cerita pasal pasar ni.. boleh tgk gambar ya.
GAMCHEON Culture Village GAMCHEON Culture Village
GAMCHEON Culture Village GAMCHEON Culture Village
GAMCHEON Culture Village
Jika anda ada masa anda seterusnya boleh meneruskan lawatan ke GAMCHEON Culture Village yang sangat unik dan cantik. Banggunan diwarnakan dengan cat warna warni, terdapat lukisan mural yang cantik dan pelbagai lagi. Kawasan ini merupakan kawasan kediaman dan ada juga galeri seni. Terletak tidak jauh dari Jagalchi sama ada anda naik subway turun dulu di Station Subway Goejeong dan berjalan kaki 30minit ke GAMCHEON Culture Village ataupun semasa pulang dari Jagalchi Market anda singgah disini. Saya tidak sempat melawat tempat ini kerana kesuntukan masa. Gambar2 GAMCHEON Culture Village ni saya ambil dari FB rakan saya ini.

Jalan-jalan jam dah pukul 3.00pm. Hasrat saya untuk berjumpa rakan saya yang belajar di Busan yang bernama Ang Wei Eng tidak kesampaian. Kebetulan dia kerja part time waktu itu, jadi tak sempat untuk dia jumpa saya. Saya menaiki teksi ke Airport, dari market mengambil masa 30minit, tidak la jauh cuma teksi bawa slow dan relaks saja sebab banyak trafik light dan simpang dalam pekan. Sampai di Airport baru saya makan tengahari, beli nasi segera masuk microwave dan makan dengan lauk yang saya bawa dari Malaysia.

Seterusnya saya selamat pulang ke Malaysia.

** Travel seorang ke Busan dan Jeju ini memang selamat dan tidak susah. Cuma kena berani dan jgn malu2 sahaja. Orangnya juga peramah walaupun nampak serius. Tapi yang fasih english kebanyakan yang kerja fronliner seperti perkhidmatan international saja. yang lain tu kurang fasih. Jadi kalau nak tahu maklumat apa2 tentang logistik, bus, teksi dan caj tambang pastikan semasa di airport anda cuba dapatkan dari staff Information Kaunter. Dan pastikan anda ada peta Busan dan Jeju yang diambil di airport..sbb ia lengkap.

Ringkasan Perbelanjaan dan TIPS

- Tiket Air Asia Return – RM338 (Promo route pertama Busan)
- Tiket Jeju Air Return – RM250 (Antara yg murah saya dapat)
- Bus Jeju Airport- Green Guest House, Bus no 100 dan 90 – turun di jalan Dongmun-ro, 1100 WON
- Teksi Green Guest House – Jeju Airport = 5,000WON
- Green Guest House 44,000 WON semalam
- Transport percuma ke Entrance Hallasan oleh Green Guest House pergi jam 7.00am, balik jam 4.30pm, kalau terlepas kena naik teksi la.
- Kalau teksi sekitar 20,000 WON sehala ke Entrance Hallasan
- Sijil Mt Hallasan = 1,000WON
- Yuran masuk hallasan – tiada
- Bayaran Guide – Tiada, naik sendiri ikut trek, tapi ada no tel kecemasan di hampir setiap tiang.

Tips

Bahasa
Tulis atau print dalam bahasa korea perkataan seperti, babi, sos babi, minyak babi, ikan, nasi, nama tempat, nama hotel. Bila nak Tanya driver bus atau kedai makanan dia tak paham English kita tunjuk sahaja perkataan tu.

Makan
Tapau lauk dari Malaysia seperti meggi cup segera, sambal ikan bilis, serunding, tuna dan sardine. Nasi tak perlu bawa. Kat sana beli nasi kat 7-11, nasi segera masuk microwave 2 minit dah siap di makan.

Pakaian
Bulan September Musim Luruh – Panas tak perlu coat atau glove, seluar pendek dan Tshirt dah cukup.

Kasut Hiking
Perlu kasut hiking yang baik kerana trek ada berbatu gunung berapi boleh sakit kaki dan terseliuh jika kasut tak sesuai.

Tentative
Day 1 : 12.09.2013 – Khamis
8.30am – LCCT (Air Asia) – Busan
3.00pm – Sampai Busan
5.00pm – Busan (Jeju Air) – Jeju Island
6.00pm – Jeju Island
7.00pm – Bus ke Green Guest House
7.30pm – Jalan2 sekitar hotel

Day 2 : 13.09.2013 – Jumaat
7.30am – Sarapan
11.00am – Tour Jeju Island – sewa motosikal
7.00pm – Jalan2 waktu malam

Day 3 : 14.09.2013 – Sabtu
6.30am – Sarapan dan tapau nasi
7.30am – Bertolak ke Gwaneumsa Trail dan Seongpanak Trail.
8.00am – Mula mendaki melalui Seongpanak Trail
8.00pm – Balik Hotel

Day 4 : 15.09.2013 – Ahad
6.30am – Sarapan
7.00am – Teksi ke Airport
9.00am – Jeju Island – Busan
10.00am – Busan
11.00am – Train dan Subway to Bandar Jagalchi Market
3.00pm – Teksi – Airport
5.00pm – Busan – Kuala Lumpur

Untuk kisah saya Hiking Gunung Hallasan sila baca dalam entri sebelumya . https://hamydy.wordpress.com/2013/09/16/mt-hallasan-jeju-korea-selatan/ .

Sekian Terima Kasih

Posted in Backpacker, Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , , , | 4 Comments »

Mt Hallasan Jeju Korea Selatan

Posted by hamydy on 16, September 2013

Hallasan
Mt Hallasan Jeju Island South Korea
Pendakian gunung Hallasan ini memberikan pengalaman baru buat saya. Trip singkat walaupun hanya 4h3m namun sempat memberikan kepuasan pada pandangan saya. Trip bermula dari LCCT ke Busan dan dari busan saya menaiki Jeju Air ke Jeju Island. Untuk entri Mt Hallasan ini saya akan ceritakan tentang trip mendaki saya sahaja, untuk tentative lain akan saya ceritakan dalam entri yang lain. Gunung Hallasan ini merupakan gunung tertinggi di Korea Selatan dengan ketinggian 1950m dari aras laut. Gunung ini asalnya adalah terbentuk dari letusan gunun berapi yang telah lama dan sudah tidak lagi aktif sekarang ini. Pendakian gunung ini sebenarnya adalah pendakian ke Puncak kawah.
Green Guest House Jeju Green Guest House Jeju
Green Guest House Jeju Green Guest House Jeju
Penginapan di Jeju Island
Saya menginap di Green Guest House di Jeju City, Boleh booking melalui Booking.com. Harga bagi 3 malam adalah 132,000 WON iaitu bersamaan dengan RM390. Saya ambil bilik supaya senang boleh privasi, jika anda ramai boleh ambil 1 dorm 4 orang. Sarapan disediakan dari jam 6.30am – 9.00am, Saya makan nasi putih yang disediakan oleh pihak hotel dengan sambail ikan bilis dan tuna yang saya bawa dari Malaysia. Saya cadangkan penginapan Green Guest House ini kerana ia selesa dan ada perkhidmatan transport ke kaki gunung Hallasan secara percuma. Pergi Jam 7.00am dan pulang jam 4.30pm. Transport ini tidak tunggu anda jika anda lambat maka kenala naik teksi. Transport yang disediakan ini bagus dia akan hantar anda ke dua pintu masuk Mt Hallasan Trail iaitu Gwaneumsa Trail dan Seongpanak Trail.

Trail
Terdapat dua trail untuk mendaki Mt Hallasan iaitu Gwaneumsa Trail dan Seongpanak Trail. Terpulang pada anda hendak mendaki dari trail yang mana. Adalah di cadangkan anda mendaki dari Seongpanak Trail dan turun melalui Gwaneumsa Trail.
Seongpanak Trail
Seongpanak Trail sepanjang 9.6km dan tidak begitu susah kerana ia landai dan sekali sekala menegak dan bertangga. Disebabkan trail ini cantik maka anda harus bermula dari trail ini untuk ke puncak. Terdapat 2 Shelter sepanjang pendakian iaitu Sokbat Shelter dan Jindallaebat Shelter. Jika dilihat dalam peta kita akan mendapati pendakian melalui trail ini adalalah dari luar kawah gunung berapi melalui lereng dan menuju kepuncak.
Gwaneumsa Trail
Gwaneumsa Trail sepanjang 8.7km. Trail ini curam dan sesuai untuk perjalanan turun. Anda akan melalui banyak tanggan yang curam dan view juga cantik Cuma tidak secantik jika melalui Seongpanak Trail. Trek ini adalah pendakian yang melalui dari bahagian dalam kawah menuju ke puncak.

Permulaan Pendakian
Saya sarapan jam 6.30am, nasi putih dan sambal bilis dan telur goring. Jam 7.00am saya sudah siap naik van yang disediakan oleh pihak hotel. Masa ini saya berkenalan dengan warga korea yang lain yang akan mendaki bersama saya, Ramah mesra buat kawan, walaupun mereka tidak paham sangan English. Perjalanan ke Pintu masuk Seongpanak Trail cuma ambil masa 30minit sahaja dari hotel.
Mt Halasan (3) Mt Halasan (2)
Mt Halasan Mt Halasan
Di pintu masuk Seongpanak Trail saya hendak beli tiket masuk tapi tiada bayaran dikenakan , dia suruh saya terus mendaki sahaja. Saya pun tak paham apa dia cakap, agaknya tiket parking sahaja dikenakan bayaran. Permulaan mendaki saya dah kena hujan yang lebat, tapi nasib baik sekejap sahaja, saya beli baju hujan di kedai sebelah pintu masuk 2000 WON. Tidak perlu guide atau pendaftaran, terus naik sahaja. Trek cantik dan bersih. Awal pendakian trek landai berbatu dan sedikit bertangga kayu. Awal2 pendakian view blom ada kerana dikelilingi hutan, hutannya jenis jarang. Kalau tengok peta 3.5km pertama dia gred kan sebagai Easy , kerana landai dan tidak susah pun. kita akan jumpa banyak trek yang dilapisi dengan kayu. Memang memudahkan pendakian.
Mt Halasan (8) Mt Halasan (8)a
Sokbat Shelter
Setelah mendaki sejauh 4.1km saya pun sampai di pondok rehat pertama Sokbat Shelter. Kat sini ada kemudahan pondok dan tandas. Kat sini saya perhatikan semua pendaki hanya berehat sekejap sahaja sama ada ke tandas atau duduk sebentar makan buah. Tidak digalakkan makan dan rehat lama disini, dinasihatkan Cuma 5-10minit sahaja. Tanda tidak ada air jadi anda kena bawa air. Orang Korea guna kertas tisu sahaja.

Mt Halasan (10)a Mt Halasan (11)
Mt Halasan (9)a Mt Halasan (10)
Saraoreum Entrance
Seterusnya saya meneruskan perjalanan 1.7km hingga sampai ke Saraoreum Entrance. Disini anda akan jumpa persimpangan menuju ke puncak dan ke Saraoreum Entrance. Saraoreum Entrance adalah kawasan kawah kecil yang cantik pemandangannya dengan ketinggian 1324m aras laut. Perjalanan untuk kekawah dan ke menara pandang mengambil masa 40 minit pergi balik, ini tidak termasuk jika anda berhenti rehat dan bergambar. Perlu trekking naik tangga yang curam dan tinggi sehingga sampai ke kawah Saraoreum ni, kemudian merentasi kawah ini menuju ke menara pandang. Di kawasan menara ini view sangatla cantik, memang best sangat. Anda boleh Nampak pemandangan Bandar Seongwipo-si dengan jelas, kawasan berangin dan sejuk.
Mt Halasan (16)a Mt Halasan
Jindallaebat Shelter
Seterusnya perjalanan saya 1.5km lagi menuju ke Jindallaebat Shelter. Anda kena sampai ke pondok ini sebelum 12.30pm. ini bermakna anda kena sampai paling lewat jam 12.00pm untuk rehat dan makan dan hendaklah meneruskan perjalanan ke puncak sebelum jam 12.30pm, jika anda lewat anda tidak akan dibenarkan naik meneruskan perjalanan. Saya bernasib baik kerana Berjaya melepasi Jindallaebat Shelter sebelum jam 12.30pm. Disini barulah kita akan Nampak ramai orang berhenti rehat makan nasi dan megi segera, saya bawa nasi yang saya tapau dari hotel dan makan bersama sambal ikan bilis dan tuna. Anda patut juga bawa megi segera kat sini kerana ramai orang korea makan megi segera panas2 dan sushi. Memang best bila makan megi segera dengan suasana sejuk2 sambil menyedut meggi sama macam orang korea. Kat pondok ini ada kedai yang menjual megi segera tapi tak pasti halal ke tidak. Jadi kalau kita nak merasa suasana kita bawalah meggi cup segera dan mintak air panas kat pondok tu.
Hallasan Hallasan
Hallasan
Kat sini juga terdapat kemudahan tandas, tapi tandasnya tiada air, mangkuk tandas lubang terus ke bawah tanah, mereka guna tisu jer memang busuk dan lalat punya la banyak…tapi bau busuk dan lalat ni dalam tandas tu jer. Dari luar pondok tandas tu Nampak cantik dan bersih, tapi bila masuk dalam jer terus pening kepala, sinki pun tadak, nak basuh tangan pun susah, jadi kenala bawa air dan tisu basah.
Mt Halasan (19) Mt Halasan (20)
Mt Halasan (21) hallasan
Baekrokdam (Puncak Mt Hallasan)
Seterusnya saya meneruskan lagi perjalanan 2.3km menuju ke puncak. Bermula disi anda akan mula terpesona dengan keindahan kerana pokok-pokok sudah mula tiada dan anda akan Nampak puncak dari jauh. Kalau kat sini hujan ribut memang naya ja.. Trek tidak susah, pihak taman Negara telah menyediakan trek berkayu dan bertangga yang cantik dan memudahkan pendakian. Kat sini kita akan mula melihat ramai orang berhenti bergambar. Semakan menuju kepuncak semakin tiada pokok dan hanya rumput dan batu. Di menara pandang anda akan dapat lihat Bandar Seongwipo-si dengan jelas dan juga pemandangan tinggalan gunung berapi yang kecil yang kelihatan seperti “Chocolate Hill” memang cantik. Bayangkan sekiranya waktu ini musim bunga sure lagi cantik.
Hallasan Hallasan
Seterusnya saya sampai ke puncak 2.30pm, puncaknya ada sebuah pondok penjaga gunung. Sampai saja di puncak rupanya saya antara orang yang terakhir sampai. Kerana leka bergambar maka saya sampai lewat dan kena halau oleh penjaga supaya terus turun. Tapi sempat juga pakcik tu ambil gambar saya pastu halau turun .
Hallasan Hallasan
Hallasan Hallasan
Di puncak terdapat dek kayu dan berpagar kayu untuk melihat pemandangan kawah Gunung Hallasan dan Bandar Seongwipo-si. Di puncak Cuma ada batu tanda sahaja dalam bahasa Korea, tak paham pun dia tulis apa. Setelah bergambar saya meneruskan perjalanan turun melalui Gwaneumsa Trail.
Hallasan Hallasan
Perjalanan Turun
Perjalanan turun melalui Gwaneumsa Trail memang mencabar jika kaki dah sakit, sebab ia curam, Trek turun ini akan melihat view dalam kawah. Setelah trekking 1.3km melalui Wanggwanbawi Rock anda akan melalui Jambatan Yongjingak Hyunsugyo, View memang cantik di kawasan ini.
Hallasan Hallasan
Dahulu, sebelum sampai jambatan ini terdapat Yongjingak Shelter yang dibina pada tahun 1974 namun telah lenyap setelah dilanda taufan NARI pada tahun 2007.
Hallasan Hallasan
Samgakbong Shelter
Setelah melepasi jambatan Yongjingak Hyunsugyo saya melalui tepi lereng gunung yang ada tanda amaran bahaya batu jatuh. Kawasan ini di lengkapkan dengan 2 lapisan jaring pagar bagi melindungi pendaki yang lelalui kawasan ini.
Hallasan Hallasan
Setelah 1.4km berjalan saya sampai di pondok Samgakbong Shelter. Pondok ini ada kemudahan tandas dan ruang rehat. Lagi sekali saya kena halau turun kerana sudah lewat. Hendak turun laju kaki pun dah sakit. Ada seorang pakcik tua warga korea pun tengah rehat siap minum kopi panas, Malu pulak sebab dia lebih laju dari saya.
Hallasan Hallasan
Gaemideung
Setelah 1.1km berjalan maka sampai di kawasan rehat Gaemideung, sini tiada pondok, Cuma hentian rehat sahaja. Perjalanan diteruskan ke shelter seterusnya.
Hallasan Hallasan
Tamnagyegok Valley Shelter
Perjalanan 1.7 menuju ke Tamnagyegok Valley Shelter memang memenatkan tangga curam dan berbatu. Seterusnya sehingga jumpa Jambatan Tamnagyegok Makgyo. Dikawasan ini anda mula melihat pemandangan sungai yang cantik, Cuma tiada air sahaja sungai2 ini. Rasanya ketika hujan lebat atau pun masa musim ais cair nak masuk musim panas sungai2 ini penuh air. Namun view tetap cantik. Saya merasa sedikit lega setelah melepasi Jambatan Tamnagyegok Makgyo trek sudah semakin landai dan tidak susah dan kawasan sudah seperti hutan kecil, tiada lagi view, Suasana sudah semakin gelap.
Hallasan Hallasan
Saya bernasib baik kerana selepas melepasi jambatan Jambatan Tamnagyegok Makgyo saya dapati pekerja taman Negara tengah hendak bersiap2 pulang menggunakan mini monorail, haha saya ambil kesempatan Tanya dia boleh tumpang ke tidak, kebetulan sebab saya sorang maka dia bagi saya tumpang.. Fuhh lega rasanya dapat naik mini mono rail tu. Dah jimat masa dan jimat tenaga, kaki pun dah sakit.
Hallasan
Gwaneumsa Hiking Trail Entrance (Tamat)
Saya sampai di pejabat taman Negara jam 6.45pm, fuhh lega rasanya , Terima kasih pada pakcik yang serius tapi baik hati tadi tu, kalau tak kerana dia tumpangkan saya sure saya sampai jam 8.00mlm. Pejabat Taman Negara tutup jam 7.00pm jadi anda kena sampai turun sebelum jam 7.00pm. Sampai saya di pejabat terus saya masuk dan minta sijil, dapat saja sijil, saya pun nak gerak keluar dan pegawai taman Negara Tanya naik apa saya cakap teksi sbb dah lewat dan transport percuma hotel Cuma pickup jam 4.30pm. Saya sebut saja nama hotel saya Green Guest House terus pegawai tu panggil teksi kat luar untuk hantar saya pulang. Bagusnya. Rupanya Green Guest House memang terkenal dikalangan pendaki dan juga pejabat taman Negara. Saya sampai hotel jam 8.00pm dengan bayaran 20,000 WON. Lega rasanya. Misi Berjaya walaupun tersasar timing.

Ringkasan Perbelanjaan dan TIPS

- Tiket Air Asia Return – RM300 (Promo route pertama Busan)
- Tiket Jeju Air Return – RM250 (Antara yg murah saya dapat)
- Bus Jeju Airport- Green Guest House, Bus no 100 dan 90 – turun di jalan Dongmun-ro, 1100 WON
- Teksi Green Guest House – Jeju Airport = 5,000WON
- Green Guest House 44,000 WON semalam
- Transport percuma ke Entrance Hallasan oleh Green Guest House pergi jam 7.00am, balik jam 4.30pm, kalau terlepas kena naik teksi la.
- Kalau teksi sekitar 20,000 WON sehala ke Entrance Hallasan
- Sijil Mt Hallasan = 1,000WON
- Yuran masuk hallasan – tiada
- Bayaran Guide – Tiada, naik sendiri ikut trek, tapi ada no tel kecemasan di hampir setiap tiang.

Tips

Bahasa
Tulis atau print dalam bahasa korea perkataan seperti, babi, sos babi, minyak babi, ikan, nasi, nama tempat, nama hotel. Bila nak Tanya driver bus atau kedai makanan dia tak paham English kita tunjuk sahaja perkataan tu.

Makan
Tapau lauk dari Malaysia seperti meggi cup segera, sambal ikan bilis, serunding, tuna dan sardine. Nasi tak perlu bawa. Kat sana beli nasi kat 7-11, nasi segera masuk microwave 2 minit dah siap di makan.

Pakaian
Bulan September – Panas tak perlu coat atau glove, seluar pendek dan Tshirt dah cukup.

Kasut Hiking
Perlu kasut hiking yang baik kerana trek ada berbatu gunung berapi boleh sakit kaki dan terseliuh jika kasut tak sesuai.

Tentative
Day 1
8.30am – LCCT (Air Asia) – Busan
3.00pm – Sampai Busan
5.00pm – Busan (Jeju Air) – Jeju Island
6.00pm – Jeju Island
7.00pm – Bus ke Green Guest House
7.30pm – Jalan2 sekitar hotel

Day 2
7.30am – Sarapan
9.00am – Tour Jeju Island – sewa motosikal
7.00pm – Jalan2 waktu malam

Day 3
6.30am – Sarapan dan tapau nasi
7.30am – Bertolak ke Gwaneumsa Trail dan Seongpanak Trail.
8.00am – Mula mendaki melalui Seongpanak Trail
8.00pm – Balik Hotel

Day 4
6.30am – Sarapan
7.00am – Teksi ke Airport
9.00am – Jeju Island – Busan
10.00am – Busan
11.00am – Train dan Subway to Bandar Jagalchi Market
3.00pm – Teksi – Airport
5.00pm – Busan – Kuala Lumpur

Untuk kisah saya jalan2 di Busan dan juga di Jeju Island saya akan ceritakan dalam entri berikut https://hamydy.wordpress.com/2013/10/04/jeju-island-korea-2013/ . Entri ini khas untuk Mt Hallasan.

Selamat menonton Video ringkas trip Mt Hallasan saya

Sekian Terima Kasih

Posted in Backpacker, Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , , | 13 Comments »

Gunung Irau 6 Julai 2013 – Daypack

Posted by hamydy on 5, August 2013

Irau
Gunung Irau Daypack
Trip mendaki Gunung Irau Cameron Highland kali ini disertai seramai 37 orang peserta. Trip ini merupakan anjuran bersama dengan Kelab Orang Hutan Malaysia. Ada dari Penang, Perak dan Kuala Lumpur. Trip ini berbula dari hari jumaat, dimana semua peserta mula menuju ke Brincang malam jumaat. Ada yang bertolak dari kl seawal jam 6.00pm dan ada yang bergerak sekitar tengah malam, Kerana semua akan berkumpul di pekan Brinchang sekitar jam 5.00am. Mulanya trip ini di rancang oleh Group Penang yang diketuai oleh En MOHD RIDZWAN BIN DERANI, Beliau memaklumkan tentang plan beliau dan mengajak saya untuk turut serta, selepas itu saya mengajak ahli kelab dan juga membuka event di Blog.

6 Julai 2013
Setelah semua peserta berkumpul di Pekan Brincang, semakan kehadiran di buat. Ikutkan list yang mendaftar adalah seramai 60orang. Tapi yang berjaya hadir adalah seramai 37 orang sahaja. Dalam trip kali ini peserta yang paling muda adalah berumur 10 tahun dan dia mendaki dibawah jagaan bapanya. Setelah kedatangan diambil, senarai kehadiran tersebut di serahkan kepada Balai Polis Brinchang. Semua peserta menapau makanan masing2 di pekan brinchang, beberapa gerai dan kedai makanan memang sudah buka seawal jam 5am.

Seterusnya setelah selesai solat subuh kami bergerak ke Puncak Brincang. Sampai di Puncak Brincang sekitar jam 7.30am, semua peserta membuat persiapan dan juga senaman memanaskan badan. Setelah taklimat diberikan barulah kami memulakan pendakian. Guide terdiri daripada ahli kelab dan juga rakan2 yang pernah mengikut saya mendaki sebelum ini. Bila berkumpulan maka 3 guide dilantik, iaitu Lead, Runner dan Sweeper. Semua peserta tidak boleh memotong Guide Lead (guide depan), dan tidak boleh berjalan dibelakang guide sweeper (guide last). Manakala Runner pula adalah guide yang di tengah. Memandangkan kita memasuki hutan, oleh itu semua pantang larang hutan mesti dijaga seperti tidak menjerit nama, tidak bercakap besar, dan tidak membuang tuala wanita sesuka hati.
Irau Irau
Setelah semuanya siap sedia dan jelas dengan taklimat maka kami mula mendaki melalui trek Hutan Mossy. Trek hutan mossy memang cantik dan mempersonakan. Peserta tidak henti2 bergambar setiap kali bertemu dengan lokasi yang menarik. Perjalanan lancar dan tidak hujan. Semua peserta enjoy dan mendaki dengan baik.

Untuk mengetahui step-step dan cek point gunung irau boleh rujuk entry sebelum ini di link ini  https://hamydy.wordpress.com/2012/09/20/gunung-irau-15-sept-2012/

Sampai di Mini Irau salah seorang dari peserta group Penang tidak mampu untuk meneruskan perjalanan. Jadi peserta tersebut duduk rehat di mini irau menunggu kami pulang dari puncak. Jika dari mini irau untuk kepuncak Irau mengambil masa sekitar 45minit hingga 1 jam.

Kami sampai di Puncak Irau sekitar jam 12.00 tengahari dan ada yang sampai 12.30pm, Tapi kami limitkan untuk rehat dan mula turun dari Puncak Irau paling lewat jam 1.30pm. Ini bagi mengelakkan kelewatan sekiranya mengalami masalah. Akhirnya hampir semua peserta berjaya sampai ke pintu masuk hutan mossi sekitar jam 4.00pm, setelah membersihkan diri dari kotoran tanah lumpur irau para peserta mula kembali ke pekan Brinchang dan ada yang terus pulang.

Nasib kurang baik bagi group Penang, salah seorang dari group mereka mengalami sedikit masalah stamina dan ditambah pulak kasut pecah. Jadi saya menunggu group tersebut keluar sambil bersiap sedia untuk mendapatkan bantuan pertolongan sekiranya diperlukan. Akhirnya Group Penang berjaya keluar sekitar jam 7.00pm dan hari pun sudah gelap. Alhamdulillah semua selamat keluar. Setelah semua selamat keluar barulah saya memaklumkan kepada pihak polis yang kami semua selamat keluar.

Saya dan group penang mengalami kesesakkan lalu lintas, jalan menghala ke Brinchang Jem teruk disebabkan pasar malam di Pekan Brincang. Salah satu sebab kita kena keluar sebelum jam 5.00pm adalah untuk mengelakkan jem. Kalau dah keluar jam 7.00pm nak sampai pekan brincang dah jam 8.00pm, tambah tambah jem sampai hotel dah jam 10.00mlm.

7 Julai 2013
Sekitar jam 10.00am baru la kebanyakan peserta yang menginap di hotel brinchang mula keluar bersiar2 di pekan Brinchang, melawat ladang strawbery, ladang sayur, shoping, dan juga melawat ladang teh. Sebelum pulang kami sempat singgah di ladang teh Barath bergambar dan menikmati Teh Segar.

Irau

Trip ke Gunung irau ini jika tidak ditambah dengan trip bercuti tidak lengkap. Jadi sekiranya anda ingin mendaki Gunung Irau, dicadangkan anda mendaki daypack hari sabtu, pastu tidur semalam dan bersiar2 pada hari ahad sebelum pulang ke rumah masing2 menjadikan trip outdoor ini santai dan adventure.

Irau Irau

Ucapan ribuan terima kasih kepada ahli Kelab OHM (Orang Hutan Malaysia) yang membantu menjadi Guide dan juga kepada Group Penang yang telah merancang trip irau kali ini. Semoga jumpa lagi.

Tentative

Jumaat : 5 Julai 2013
Para peserta mula bertolak ke Brinchang mengikut masa masing2. Ada yang datang seawal tengahari dan cek in hotel. rata2 dari KL mula bertolak malam sekitar 6.00pm dan 11.00pm.

Sabtu : 6 Julai 2013
05.00am – Pastikan semua sudah berada di pekan Brincang di Surau Pekan Brincang hadapan Balai Polis
06.00am – Selepas tapau makanan dan solat subut mula bergerak ke Puncak Brincang
07.00am – Sudah berada di Puncak Brincang untuk memulakan Pendakian
08.00am – Mula mendaki
12.00thr – tiba di Puncak Gunung Irau
01.00pm – Mula Turun
04.00pm – Mula bergerak balik dari Puncak Brincang
05.00pm – Bebas – ada yang menginap di apartment

Ahad : 7 Julai 2013
10.00am – Peserta yang menginap apartment mula keluar sarapan dan bersiar di
- Ladang Strawbery, Ladang Teh Barat sambil minum teh.
01.00pm – Peserta pulang ke rumah masing2

Sekian

Posted in Pendakian Gunung | Leave a Comment »

Mt Kinabalu 2013 Challenge ~ Via Mesilau

Posted by hamydy on 3, August 2013

Kinabalu

Gunung Kinabalu ~ Via Mesilau 2013
Program pendakian gunung kinabalu kali ini melibatkan 33 orang peserta seluruh Malaysia. Peserta dari Kedah, Perak, Selangor, Kuala Lumpur dan Labuan. Program ini dirancang dan dibuat booking sejak Ogos 2012 lagi. Program ini bermula pada 30 May 2013 dan tamat pada 3 Jun 2013.

Program dengan kerjasama antara http://www.hamydy.worpress.com dan http://www.oranghutanmalaysia.com telah berlangsung dengan jayanya. Seramai 12 orang adalah peserta dari kelab dan selebihnya terbuka dimana kebanyakan adalah cikgu dan pensyarah.

Hari Pertama
Para peserta mula tiba di Kota Kinabalu pada 30 May 2013 dan ada sebahagiannya pada 31 May 2013. Peserta yang tiba pada 30 May 2013 telah disediakan penginapan di Hostel Backpacker ( Borneo Backpacker) ada juga yang memilih menginap sendiri dengan pasangan masing-masing di hotel yang berlainan. Setelah semua peserta tiba kami mula bertolak ke Kinabalu Park untuk pendaftaran sekitar jam 12.00 tengahari.  kami singgah makan tengahari di kawasan bernama  Putra Jaya, kawasan kedai dan gerai makan.

Dalam perjalanan kami singgah di Rumah Terbalik, tapi kali ini pengurusan rumah terbalik telah mengenakan caj jika hendak masuk dan bergambar di kawasan luar rumah. Sebelum ini jika masuk dalam rumah sahaja dikenakan bayaran. Sekarang mereka telah meletakkan pagar yang tinggi jadi jika hendak ambil gambar dari luar pagar sudah tak nampak rumah terbalik tu. Untuk bergambar kalau tak silap RM5 dan jika masuk kedalam rumah RM10 rasanya. Memandangkan tidak boleh bergambar maka kami semua meneruskan perjalanan ke Pekan Nabalu untuk bergambar latar belakang Gunung Kinabalu.

Kinabalu

Setelah tiba Pekan Nabalu, kami mula bergambar pemandangan gunung walaupun sikit kurang bernasib baik kerana gunung di litupi awan dan kabus. Di pekan Nabalu ada pasar kraftangan, dan anda boleh shoping disini. kami singgah sekejap

Setibanya di Kinabalu Park, kami mula membuat pendaftaran dan juga menjelaskan bayaran2 tertentu seperti bayaran guide. sementara peserta lain mengambil kesempatan untuk bergambar.

Kinabalu Kinabalu

Selesai pendaftaran dan mengambil Tag permit, kami meneruskan perjalanan ke Dairy Cattle Farm, tempat ternakan lembu yang kelihatan seperti Switzerland. Kami sempat melihat bagaimana susu lembu diperah dan membeli produk tenusu dan juga kraf. ramai pengunjung yang datang. tiket masuk cuma RM4 sahaja,

Mesilau National Park
Sampai di Mesilau National Park kami terus ambil kunci bilik dan cek in. Makan malam disediakan. Suasana di mesilau memang sejuk. Selepas makan malam kami pun berehat di bilik masing-masing. Sebelum semua mula tidur sekitar jam 9.00 malam kami adakan sesi ice breaking dan sesi suai kenal. Selesai sesi suai kenal maka diadakan taklimat ringkas berkaitan pendakian gunung kinabalu.

Hari kedua
Kami bangun seawal jam 6.00am, membuat persiapan dan seterusnya sarapan pagi. Jam 7.00am kami sudah mula berkumpul di depan gate Mesilau sambil bergambar dan juga menunggu ketibaan Guide2 Gunung. Setelah guide kami sampai, peserta yang ingin ambil porter mula menimbang beg masing2. Harga untuk 1kg adalah RM10, ada juga yang ambil portal peribadi dengan bayaran RM80 tak termasuk berat beg. Portal peribadi akan berjalan sebelah tuannya. kalau portal biasa, biasanya mereka berjalan belakang sekali.

Kinabalu kinabalu

Kami mula mendaki setelah dibuat regangan memanaskan badan serta dengan dibimbing bacaan doa oleh ketua guide iaitu en Kamaluddin. Permulaan mendaki semua peserta teruja dan masih bergerak dalam kumpulan, sesi berfoto sepanjang perjalanan km1, km2 dan seterusnya. Trek mesilau bermula dengan trek hutan yang indah diselami dengan kabus nipis. Treknya yang menaik dan menurun tiada tangga di permulaan.

KM 1
Permulaan trek memang santai, trek hutan tiada bertangga, selepas jumpa Signboard O.5km baru jumpa sikit trek bertangga kemuan kembali trek hutan. Setelah jumpa  Signboard 1km kita sudah boleh nampak view yang cantik. dan akan jumpa pondok pertama ( Pondok Schima)

KM 2
Laluan ke KM2 kita kembali trek hutan  dan akan jumpa Signboard 1.5km dan seterusnya akan jumpa pondok ke dua (Pondok Bambu) kat sini kita boleh jumpa tandas. Kemudian kita melalui trek hutan sehingga jumpa Signboard 2km.

KM 3
Setelah melalui Signboard 2km kita mula menurun melalui trek sedikit bertangga dan kembali landai. Di laluan ini kita akan jumpa titi kayu pendek, ada air sungai mengalir cetek yang jernih dan sejuk. laluan ini kita akan jumpa sedikit berbatu. Selepas jumpa Signboard 2.5km kita jumpa lagi titi kayu pendek dan mula melalui suasana hutan yang nampak menarik dan cantik ditambah dengan kabus nipis. Memang memberikan suasana aman dan tenang, hilang semua keletihan :D.

Selepas melalui Signboard 3km dan pondok ketiga (Pondok Nepenthes) kita akan melalui titi kaju yang besar yang merentasi sungai yang mempunyai  air terjun yang cantik. Kami tidak melepaskan peluang untuk bergambar di sini, ada yang membasuh muka dan ada yang berani meminum air sungai yang jernih dan segar itu. Bagi orang bandar yang tak biasa minum air mentah amat tidak digalakkan minum. Seterusnya kita akan jumpa jambatan gantung ( Jambatan Gantung Kipuyut) merentasi sungai yang  cantik pemandangannya. Selepas jumpa Signboard 3.5km kita akan jumpa trek sikit bertangga menuju ke pondok keempat (Pondok Tikalod). Selepas jumpa pondok ini kita akan melalui Tangga kayu yang agak tinggi sebelum sampai ke pondok kelima ( Pondok Lompoyou). Biasanya kat pondok Lompoyou ni para pendaki berehat untuk makan makanan yang di tapau oleh pihak kinabalu park. Di pondok ini kita dapat lihat view yang cantik dan kawasan agak lapang.

KM 4-5
Selepas melalui Pondok Lompoyou kita akan mula jumpa beberapa tangga kayu diselang seli trek bertangga. Seterusnya kita akan berjumpa pondok keenam (Pondok Magnolia). Pondok ini kelihatan berlumut jarang orang berhenti di pondok ini kerana tiada tandas. Selepas pondok ini trek mula menurun dan akan landai sebelum berjumpa persimpangan trek Mesilau Timpohon. Di persimpangan ini ada sedikit lapang kawasannya, menjadi kebiasangan pendaki berhenti sekejap sambil menikmati beri-beri merah yang tumbuh liar disini.

KM 5-8
Seterusnya trek mula menaik dan bertangga dan akan jumpa Signboard 4.5km dan sudah kelihatan view yang cantik. Seterusnya perjalanan diteruskan sehingga jumpa Signboard 5.0km, kalau ikutnya kita sudah berjalan 7km, cuma di persimpangan mesilau dan timpohon Signboard ikut Signboard Timpohon yang hanya 6km ke laban rata. So setelah jumpa Signboard 5km bermakna kita cuma 1km sahaja ke laban rata. Kita akan melalui pondok ke tujuh ( Pondok Villosa. Depan pondok ini terdapat batu besar tempat ramai pendaki bergambar.

Melalui Signboard 5km kita akan melalui kawasan taman bonsai yang sungguh indah berlatar belakangkan gunung kinabalu jika tidak berkabus. Seterusnya pada Signboard 5.5km kami melalui pondok yang ke lapan pondok yang terakhir iaitu pondok ke lapan ( Pondok Paka). Pendakian mula makin menaik menuju ke Chalet pertama iaitu Waras Hut. Setelah jumpa Waras Hut pendaki akan berasa sangat lega dan gembira kerana dibelakang Waras Hut tersebut adalah Laban Rata Rest House yang ada cafe.

Kami kebanyakkannya sampai di Laban Rata Rest House sekitar 5.00pm. Jika ikut kebiasaan 8jam dan patut sampai sekitar jam 4.00pm. tapi ada peserta yang muda dalam group kami berjaya sampai jam 4.00pm dan peserta yang paling lambat sekitar jam 7.30pm.

Kinabalu Kinabalu
Kinabalu Kinabalu

Setelah makan malam dan bergambar di laban rata. kami mula cek in chalet. seramai 30 orang peserta menginap di Chalet Gunting Lagadan. Peserta perlu mendaki anak tangga kayu sekitar 15 minit untuk ke Chalet Gunting Lagadan. Lagi 3 orang peserta menginap di Laban Rata Rest House. Sekitar jam 8-9.00pm semua pendaki mula mengambil masa untuk tidur kerana perlu bangun pada jam 12.30am untuk sarapan dan memulakan pendakian ke puncak. Bagi peserta yang menginap di Chalet Gunting Lagadan mereka perlu turun ke Laban Rata Rest House untuk sarapan. Jangan berharap kepada guide untuk tapaukan kita makanan (Teh dan Roti) kerana mereka bergantung pada pihak dapur laban rata kalau ada makanan dan mereka masak awal maka ada la, kalau tak tak ada la, walaupun mereka cuba nak tapau untuk kita. So saya lebih suka pendaki turun makan supaya dapat panaskan badan dan dapat makan untuk berikan tenaga.

Hari ketiga
Sekitar jam 2.30am kami mula berkumpul di Gunting Lagadan untuk penerangan akhir daripada ketua Guide kami. Setelah bacaan doa kami mula mendaki dengan melalui Gate gunting Lagadan. Diawal pendakian sudah terasa penatnya kerana menaiki tangga kayu dan juga suasana yang sejuk dan kurang oksigen. Salah seorang peserta group kami mengalami AMS dan terpaksa turun semula ke Chalet Gunting Lagaadan.

Pendakian makin mencabar apabila tiba ke lokasi pendakian menggunakan tali yang pertama, di kawasan ini curam sikit. Pendaki perlu memegang tali sehingga melepasi curam ini. Setelah melepasi curam ini kami bertemu dengan Signboard 7.0km seterusnya kami melepasi Cek Point puncak iaitu Sayat-Sayat. Di cekpoint ini semua pendaki dikehendaki mempamirkan permit masing-masing. Pendaki yang gagal menunjukkan permit akan menghadapi kemungkinan tidak dibenarkan melepasi gate sayat-sayat. Anda perlu sampai ke Sayat-Sayat sebelum jam 5.00am untuk membolehkan anda melepasi Gate Sayat-sayat, jika lewat tidak dibenarkan, semua 32peserta. Tali sebagai panduan memang terdapat sepanjang trek sehingga ke puncak. Diwaktu pagi tengah gelap2 pendaki mesti memegang tali dan berjalan mengikut tali sebagai langkah keselamatan dan mengelakkan kita tersasar laluan yang boleh menyebakkan terjatuh.

di KM8 kita melalui Signboard 8km yang berlatar belakang puncak seperti yang ada pada duit RM1. dikawasan ini sudah landai untuk menuju kepuncak. Sebelum sampai puncak kita akan jumpa Signboard 8.5km dan mula mendaki menaiki puncak.

Kinabalu Kinabalu
kinabalu Kinabalu
Kinabalu Kinabalu

Kami sampai di puncak sekitar jam 6-7am, tak sempat untuk melihat sunrise di puncak, namun semua dapat melihat sunrise ketika perjalanan ke puncak. Puncak sangat kecil dan ada Signboard tempat pendaki bergambar.

Jam 8.00am para pendaki mula turun semula ke Chalet untuk cek out dan makan. Pendaki tidak digalakkan turun selepas jam 8.00am kerana jika kita turun selepas jam 8.00am kita akan lewat untuk cekout dan jika lewat cekout kita akan didenda RM100. Waktu akhir cekout adalah sebelum jam 10.30am.

Kinabalu
Selepas selesai cekout dan makan kami semua mula turun dari laban rata sekitar jam 11.00am. Pendakian turun mengikut kelajuan masing dan tidak perlu terlalu lambat untuk mengelakkan otot kaki lemah. Kami semua sampai di Timpohon Gate sekitar jam 3.30pm dan yang terakhir sampai sekitar jam 6.00pm. Setelah makan dan mengambil sijil kami bertolak semula ke Kota Kinabalu (Penginapan Backpacker)

Setelah sampai di Hostel kami membersihkan diri dan bersiap2 untuk makan malam di pasar malam sebelah Pasar Filipine.

Hari Keempat
Pagi-pagi selepas sarapan kami mula menuju ke Jeselton untuk trip snorkeling ke pulau Manukan , Mamutik dan Sapi. Sampai di jeti terminal kami pecah 2 group, 1 group hendak terus snorkeling di pulau mamutik dan sapi dan satu lagi group nak island hopping sambil snorkeling di pulau manukan, mamutik dan sapi. Jadi di jeti terminal kami survey harga boat dari kaunter yang terdapat disitu, mula mintak kurang dan sebagainya, setelah dapat harga yang kami suka barula buat deal.

Kinabalu Kinabalu

Kami meehatkan badan dengan snorkeling dan Island hooping.

Akhir kata saya mengucapkan tahniah kepada semua peserta yang telah berjaya dalam ekspidisi kali ini dan semoga berjumpa lagi.

Sekian

Senarai Peserta
Ahli Kelab KOHM
1.ABDUL HAMYDY BIN ABDUL HAMID
2.NURUL AZLINA BT OMAR
3.MUHAMMAD KHAIDIR BIN HASHIM
4.ZAINUL RIZAL BIN JAMIL
5.NOR AZIZAH BINTI AHMAD
6.ZELA AZNI BINTI NAHIZAN
7.AFIQAH BINTI NOOH
8.SYED AHMAD ZULFADHLI BIN SAIYID SHAIFUDDIN
9.SHARIFAH KHAIRUN NISAA’ BINTI SAIYID SHAIFUDDIN
10.NUR FARHIYAH BINTI BASIR
11.SHALIZA BINTI NASRUDDIN
12.ESAH NINI BINTI TAJUDDIN

Bukan Ahli Kelab – Mendaftar dengan http://www.hamydy.wordpress.com
13.YANG ADLINA ZULKIFLY
14.ZULAFANDI ZULKIFLY
15.MAHANI BINTI BAHARY
16.MARLINA IBRAHIM
17.ANDRITA KASSIM
18.MOHD FADZLY BIN ISMAIL
19.MARZURIA BINTI MOHAMAD
20.MALINNA BINTI JUSOH
21.ABDULLAH AZHAR BIN ZOLKIFLY
22.MOHAMMAD AMIRUDDIN BIN OTHMAN
23.NOOR AZURA BINTI MAT ISA
24.MOHAMAD ZAIDAN B MOHAMAD NOR
25.SAHARA BT ABDUL RAZAK
26.SHARUN NIZAM ABDUL MANAN
27.AHMAD ZAHURI B DAHALAN
28.NURILAZWA BT SAAD@HAMID
29.MOHD QIAMUDDIN B MOHD HASHIM
30.MUHAMMAD IQBAL B MOHD QIAMUDDIN
31.ROZITA BT HUSSIEN
32.NUR HAYATI BINTI SAJUDI
33.JENEFER BT MOIN

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , | 2 Comments »

Bukit Gasing ~ Latihan Pre Mt Kinabalu

Posted by hamydy on 26, May 2013

Gasing
Bukit Gasing
Latihan Pre Kinabalu kali ini di bukit gasing merupakan latihan terakhir sebelum kami mendaki Mt Kinabalu pada 31 May 2013 ini. Ramai yang tidak percaya yang bukit gasing ini boleh dijadikan sebahagian dari latihan. Latihan kali ini saya buat lain dari biasa, memandangkan saya tidak sempat untuk buat latihan ke Gunung Nuang, Gunung Irau dan Gunung Datuk sebulan sebelum tarikh mendaki disebabkan kekangan tugas maka untuk latihan akhir ini saya buat Latihan 5 jam di Bukit Gasing. Bagi mendapat kepenatan yang hampir sama dengan mendaki Mt Kinabalu maka perlu buat 5-6 jam dengan merancang laluan trek tertentu di Bukit Gasing.
gasing
Berikut adalah laluan Trek Bukit Gasing yang telah saya rancang dengan bantuan salah seorang rakan saya iaitu Mr Siva yang merupakan pendaki tetap Bukit Gasing. Kami memulakan latihan jam 7.30am, dengan peserta yang datang sebanyak 11 orang.
Gasing Gasing

Gasing Gasing
1. Trek Kuil dan Menara Telekom
Trek ini memang menegak dan tinggi, ada 3 laluan untuk ke kuil ini. Mana2 pun boleh. Biasanya pendaki akan memilih laluan naik dan turun yang berbeza. Untuk Trek ini kami ulang 2 kali, jadi dapat 2 bukit yang mencanak 2 kali, nak tercabut lutut jugak peserta yang lama tak traning. tapi semua ok dan bersemangan.
 
Gasing Gasing

2. Trek Menara Pandang
Selepas turun dari trek kuil yang pertama kami melalui trek ke menara pandang. Dari menara pandang ini kita akan dapat lihat puncak Kuil, trek ini kita dapat merasa tangga, walaupun tidak tinggi sangat, sebab i menegak dan bertangga maka dapat la merasa kaki ni latihan tangga. Selepas turun trek menara pandang kami ulang trek kuil kali kedua selepas tu kami turun trek kuil melalui trek Tangki Air. kat sini sudah satu bukit.
Gasing Gasing
3. Trek Tangki Air
Trek tangki air ni jalan tar, ada 2 tangki air, satu rendah dan satu tinggi yang turun dari kuil. jadi di trek ini anda boleh sambung buat latihan dengan berjoging naik dan turun 2 kali sebelum meneruskan ke trek lain. Kat trek ini kalau kita buat ulang alik dapat la merasa 1 bukit yang sederhana.
Gasing Gasing
Gasing Gasing
4. Trek Taman Rek Rekreasi
Setelah selesai trek tangki air kami meneruskan trekking ke menuju ke Taman Rek Reasi yang terletak di tengah2 hutan bukit gasing. Dari trek tangki air kami akan melaui sungai dan mula mendaki bukit yang sederhana tinggi sebelum sampai ke Taman Rekreasi. Di taman rekreasi kami berhenti rehat dan makan. Di sini ada kemudahan pondok dan tandas. Kelihatan juga pengunjung yang mandi manda di sungai. Taman Rekreasi ini baru sahaja siap tahun ini. Untuk trek ini kita dapat 1 bukit yang sederhana.
Gasing Gasing
5. Trek Bunglow Lama Terbiar
Setelah selesai berehat di Taman Rekreasi kami meneruskan trekking melalui Trek Bunglow Lama. Bunglow lama yang nampak scary ini dah lama terbiar rasanya bunglow ini di bina zaman british dahulu dimana kawasan ini dahulunya sebahagiannya adalah estet. Trek ini memang mencabar sebab menegak dan bertangga.. memang menyengat la kaki lalu trek ini. kat trek ini kita dah dapat 1 bukit. selepas trek bunglow ini kami menerus trekking ke Trek Jambatan Gantung.
IMG-20130525-02340 Gasing
6. Trek Jambatan Gantung dan Bukit Abu Bakar
Trek ini memang trek kebiasaan para pengunjung lalu. Di trek ini kita akan melalui satu jambatan Gantung yang terletak betul2 belakang rumah Bunglow. Jadi kalau nak shortcut boleh masuk terus ke jambatan gantung ini melalui rumah bunglow tepi jalan. Selepas melalui jambatan anda akan mula mendaki satu bukit. selepas turun bukit ini akan jumpa anak sungai kecil kekadang kering. Dari anak sungai kecil yang hampir kering ini kiata akan mula mendaki Bukit Abu Bakar, Trek bertangga dan menegak, memang tinggi. Sesuai untuk latihan kaki. di trek ini biasanya pengunjung atau pun para pendaki yang buat latihan akan membuat berulang kali trek ini sehingga penat. Sebelum ini ada 2 orang pendaki yang hendak mendaki Gunung Kilimanjaro telah membuat latihan di trek ini hampir setiap minggu dengan 12-20 kali pusingan dengan membawa beg beban berkilo2. Memang terbaik la mereka.

setelah selesai trek Jambatan gantung dan Bukit Abu Bakar kami mula trekking pulang ke pintu gerbang. Keseluruhan latihan tamat pada jam 12.30 tengah hari. Ngam-ngam 5 jam. Kesemua peserta puas dan rasa teruja dengan latihan ini dan tidak sagka buleh buat latihan seperti ini tanpa pergi jauh ke gunung2 lain seperti Nuang dan Datuk. Jadi rumusan dari latihan ini kami berjaya mendaki 7 buah bukit dalam hutan Bukit Gasing ini.

Selepas latihan ini para peserta hanya akan membuat latihan stamina dengan berjoging sahaja kerana tinggal 1 minggu sahaja lagi untuk ke Mt Kinabalu.

Sekian Laporan

Posted in Pendakian Gunung, Riadah Santai, Sukan | Tagged: | Leave a Comment »

Knowledge Sharing Mt Kinabalu – Group TM

Posted by hamydy on 16, April 2013

TM
Pada 25 March 2013, Saya dipanggil untuk berkongsi maklumat dan pengalaman dengan Kumpulan IT Telekom Malaysia di Menara TM. Rasa berbesar hati dan ribuan terima kasih kepada Kumpulan Pendaki IT TM yang akan mendaki Mt Kinabalu pada bulan April 2013.

Sesi sharing ini berlangsung selama 1 jam dan sesi soal jawab. Para pendaki saya lihat sangat teruja untuk Cabaran Mt Kinabalu mereka dan telah membuat persediaan dan juga latihan.

Terima kasih kerana menjemput saya.

Posted in Pendakian Gunung | Leave a Comment »

Save Our Rain Forest ~ Chamang Waterfall

Posted by hamydy on 3, March 2013

PEKA
Race to Save Nature ~ PEKA Malaysia
Bentong Pahang, Chamang Waterfall. Satu aktiviti amal penanaman semula pokok balak telah diadakan. Aktiviti amal ini di anjurkan oleh PEKA Malaysia. Sarapan dan makan tengah hari di taja oleh Hotel Concorde yang juga merupakan penaja utama untuk program ini. Antara penaja lain yang saya ingat seperti Saloma Bistro, Hardrock, Tanah Aina, True Fitnes, Glenmarie Properties, Gaya Travel, Tourims Malaysia, Syarikat Mesra Alam Sekitar dan Social Jus.
peka
PEKA MALAYSIA adalah sebuah badan NGO yang dikenali sebagai Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam Malaysia, Dimana ia dibentuk untuk menghalang kemusnahan sumber alam dan mempertahankan hak alam sekitar juga menjadi suara kepada alam untuk mempertahankan dan melindungi alam dan juga mewujudkan kesedaran kepada masyarakat.

“PEKA MALAYSIA is an NGO known as Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam Malaysia, which was formed to stop the destruction of natural resources, to defend the rights of environment and be the voice of nature, and further more to educate to create awareness about nature, sound health and the preservation and sustenance of the environment” http://pekamalaysia.org
Peka 20130302_075233
Pendaftaran
Seawal jam 7.00am semua peserta sudah mula berkumpul. Setelah mendaftar peserta dibekalkan beg recycle, Bid Perlumbaan, Rain Coat, Coupon makan, Vaucer Fitnest, bekas minuman, Pasport pertandingan dan TShirt. Race ini secara berpasangan, jika ada yang mendaftar seorang pihak urusetia akan pasangkan kita secara random. Tujuan berpasangan kerana boleh bergilir bawa anak pokok dan juga ada task yang kena buat secara berdua sepanjang pertandingan. Dalam pertandingan ini peserta perlu bejalan kaki dan menyiapkan ujian2 yang diberikan. Penyertaan akan dibatalkan sekiranya ada peserta berlari. Ada Marshal yang menjaga setiap cek point dengan pen merah, sekiranya pasport sudah kena pangkah dengan pen merah maka disqualify la untuk menang, tetapi tetap kena siapkan dan tamatkan race. Antara kumpulan yang menghantar penyertaan terbanyak adalah Angkatan Tentera Malaysia, Sekolah Sri Chempaka, Hotel Concorde, Universiti Kebangsaan Malaysia dan beberapa lagi.
peka peka
Penerangan dan Pemanasan Badan
Sesi penerangan ringkas oleh penganjur dan juga dari Jabatan hutan tentang cara menanam anak pokok, setelah itu peserta dihiburkan dengan lagu HIJAU nyanyian penyanyi Zainal Abidin yang turut hadir. Antara artis yang turut hadir seperti Sharifah Sofea dan Rina. Sesi pemanasan badan secara senamrobik diadakan.
IMG-20130302-00947 peka
peka peka
Race Bermula
Tepat jam 9.00am semua peserta di lepaskan dengan kanak2 dihadapan. Semua peserta berjalan dengan laju mendaki trek yang berbukit. dari mula sampai ke atas menaik sahaja. ramai yang tercungap2. Biasala takde latihan. Tugasan Pertama dikehendaki mencari batu dan yang dicat huruf untuk melengkapkan puzzle “Save Our Forest”. Setelah menyiapkan puzzle ini pasport akan di cop. seterusnya kami berjalan lagi, jarak dari tempat mula ke tapak penanaman adalah 5km, jadi pergi balik adalah 10km. Tugasan kedua kami dikehendaki memberi sumbangan kepada kampung orang asli. cabaran kedua dinamakan “Market” peserta perlu mengambil no dalam kotak secara rawak dan mencari makanan yang telah dilabel dengan no tersebut dan perlu mencari rumah orang asli yang berlabel no tersebut. setelah diserahkan makanan tersebut barulah pasport akan di cop. Seterusnya berjalan lagi ke cabaran ke 3 iaitu menjawab soalan berkaitan hutan tropika.
PEKA IMG-20130302-00985
Kawasan Penanaman
Setelah sampai di kawasan tapak penanaman peserta dikehendaki buat 2 tugasan lagi iaitu menanam pokok dan mengambil air untuk disiram. Seorang tanam dan seorang ambil air. Peserta yang mengambil air perlu menggunakan baldi yang diikat tali dicampakkan kedalam sungai dan baru menuangkan air tersebut kedalam tempurang yang disediakan. Air dalam tempurung perlu dibawa berhati2 ke tapak anak pokok ditanam untuk disiram. Setelah selesai peserta berlumba2 berjalan kaki pulang ke penamat.

Penamat
Setelah selesai sampai ke penamat, peserta perlu menyerahkan pasport, peserta akan dapat Vaucer Concert dan juga makanan tengahari. Sesi penyampaian hadiah kepada pemenang dilakukan dengan cepat dan majlis bersurai.
Chamang Waterfall
Mandi Manda
Setelah tamat program sekitar jam 1.oopm, semua peserta mula mandi manda di air terjun Chamang. Air sejuk dan memang seronok mandi manda. Arus air agak kuat dan susah untuk menyeberangi, jadi tiada orang mandi dibahagian tengah. Dikawasan ini juga ada tanda kawasan bahaya kerana arus kuat dan dalam. jadi kena berhati2 mandi ditempat yang dibenarkan sahaja.

Sekian

Posted in Cuti2 Malaysia, Pendakian Gunung, Riadah Santai | Tagged: , , | Leave a Comment »

Backpacker : Trans Java 2013

Posted by hamydy on 12, February 2013

Para Pembaca blog saya .. Entri Text sahaja yang mampu saya siapkan buat masa ini.  Nanti ada kelapangan saya akan upload kan gambar..

Sementara Itu Boleh la saksikan video Clip yang dibuat oleh teman saya yang bernama Syaiful.


Trans Java
Trip Backpacker kali ini dinamakan sebagai Trans Java kerana ia merupakan trip mengelingi Pulau Jawa. Walaupun tidak 100% tetapi kami berjaya buat dari hujung ke hujung. trip ini telah dirancang sekitar Jun 2012 dan telah membeli tiket Promo Airasia pada Mon 16 Jul 2012 dengan harga RM52 sahaja jika total dengan tax dan insuran adalah RM159 sahaja. Memang murah dan berbaloi. Mulanya hendak turun dari Surabaya dan dari Jakarta, tetapi tiada promo.

Seramai 8 orang telah mendaftarkan diri dan telah membeli tiket pesawat. Sepanjang tahun 2012 kami telah membuat sedikit research backpacking untuk mendapatkan maklumat tentative kami. Maklumat dari pengalaman teman2 dan juga blog2. Setelah itu tentative perjalanan mula di susun dan dirancang, tentative kami buatkan 3 sebagai backup, Plan A, Plan B dan Plan C dan Plan kecemasan. Adalah penting backup plan ini supaya kita mempunyai arah tujuan dan tidak membuang masa jika berlaku masalah dalam perjalanan.

Perbelanjaan
Kami memperuntukkan 2juta rupiah setiap seorang untuk kos ground termasuk sewa van, tiket masuk wisata, hotel, teksi, tiket kereta api, angkutan kota, makanan tertentu (makan Hidang) Bayaran Guide, Supir dan parkir, tol kampung dan sebagainya. Dan lagi 1juta seorang untuk perbelanjaan peribadi dan makan. 2juta ini diasingkan dan di pegang oleh bendahari dan kami namakan sebagai “Duit Kompeni”

Perancangan
Beberapa perkara dan keperluan telah kami bincangkan untuk persediaan sebelum dan semasa disana antaranya seperti berikut:

Perkara yg perlu dibawa:
1) Beg galas (beg tarik@troli@beg pegi haji xdibenarkan. Kata backpackers)
2) Passport
3) Lesen
4) Pakaian yg secukupnye. Cuma bawa 2 helai tshirt (satu dipakai satu dibawa) selebihnya beli kat sana.
5) Seluar Panjang : Sehelai sahaja 2in1 – Sebaiknya yang boleh buka kaki jadi seluar pendek
6) Seluar Dalam Pakai Buang : Cari kat Guardian yang 100% Cotton
7) Baju sejuk biasa : Sehelai sahaja untuk di Pakai di Bromo dan waktu malam
8) Torchlight, headlamp
9) Adaptor dan extension wayer (utk charge tepon)
10) Kasut sport nak buat hiking sikit2
11) Selipar jepon
12) Camera Dslr, Water Proff (wajib)
13) Sabun, berus gigi, (personal things)
14) Poncho (kalo2 ujan)
15) Ubat-Ubatan

Hari Pertama – 4 Feb 2013
Perjalanan hari pertama menuju ke LCCT para peserta melalui pelbagai cara, antaranya orang hantar, Bus KL Central dan juga melalui ERL Tasik Selatan. 2 orang peserta telah membeli tiket pesawat lebih awal iaitu jam 10.00am maka mereka berdua telah sampai dahulu lebih awal. Dikesempatan tersebut mereka mula berbackpacking berdua sekitar bandar surabaya sehingga mati kutu :D sementara menunggu kami yang lain sampi, lagi 4 orang sampai jam 5.20pm waktu Surabaya. Sampai sahaja di Airport kami mula mencari Kartu Telpon (sim telefon). Harga di Airport yang dijual oleh ulat adalah 2 kali ganda dari yang dijual di toko Telpon. Harga Sim yang dijual oleh ulat sekitar 20ribu Rupiah, jika di toko sekitar 10ribu Rupiah sahaja.

Pemilihan Sim Telefon
Terdapat beberapa syarikat, antaranya SIMPATI, XL, M3 dan beberapa lagi, ada sim untuk penggunaan Internet, Blackbery dan juga Panggilan Biasa. Jadi anda buatla pilihan yang bijak. Saya nasihatkan anda beli 2 jenis sim, iaitu 1 untuk penggunaan Internet dan juga 1 untuk panggilan. Untuk panggilan anda pilih syarikat SIM yang sebolehnya sama dengan Contact anda di sana supaya lebih murah jika panggilan tersebut diantara syarikat yang sama. Sebelum anda beli pastikan Sim card tersebut telah diaktifkan dan telah diregister oleh penjual tersebut. Jika tidak anda perlu register card SIM tersebut. Pastikan anda terus pasang SIM tersebut kedalam handphone anda dan ON dan mencuba membuat panggilan atau Menggunakan Internet, jika berhasil baru anda bayar.

Ketibaan kami 4 orang telah disambut oleh Bambang Pamungkas (Nama betul ni kebetulan sama dengan nama pemain bola). Kami bersama Bambang menaiki Van ELF yang boleh memuatkan 13 Orang yang telah di Booking sebelumnya. Van ELF ini boleh memuatkan 13 penumpang tetapi jika termasuk dengan bag maka van ini cuma sesuai dan selesa dimuatkan cuma 8 orang untuk keselesaan, kerana kami akan tido dalam perjalanan. Kami memulakan perjalanan dengan memungut 2 peserta yang terawal tiba di bandar Surabaya. Setelah itu kami pergi semula ke Airport untuk menjemput lagi seorang peserta terakhir yang tiba dengan pesawat jam 11.00pm. Jadi kesemuanya yang hadir adalah 7 orang sahaja, seorang terpaksa tarik diri kerana ada urusan yang tidak dapat dielakkan.

Kami meneruskan perjalanan dengan terus bergerak ke Daerah Probolingo untuk ke Gunung Bromo. Kami sampai di Cemoro Lawang sekitar jam 2.00am. Lokasinya bersebelahan dengan Pintu Masuk Taman Nasional Bromo Tengger Semeru dimana tiket masuk dan permit untuk ke Gunung Bromo dan Semeru dibeli disini. Cemoro Lawang ini merupakan kawasan chalet buget dan tempat berkumpulnya para pengunjung yang hendak melihat matahari terbit. Cemoro Lawang ini sudah dekat dengan Hotel Bromo Permai yang terletak selepas masuk pintu Masuk Taman Nasional Bromo Tengger Semeru mana hotel ini mempunyai View Gunung Bromo. Sampai sahaja kami semua tidur didalam Van sementara menunggu jam 4.00pagi.

Hari Kedua : 5 Feb 2013
Sekitar Jam 4.00pagi kami semua sudah bersiap sedia dengan kelengkapan untuk trekking. Suhu sekitar memang sejuk maka baju sejuk dan sarung tangan diperlukan ketika ini. Memandangkan kami tidak menginap di hotel mahupun di chalet buget maka kami mengalami sedikit kesukaran untuk ke Tandas. Tandas yang boleh kami masuk adalah tandas di Hotel Bromo Permai dengan caj masuk sekitar 10ribu. Terdapat 2 point untuk melihat matahari terbit, iaitu Puncak Penanjakan ( Yang paling tinggi) dan Seruni Point ( Rendah sedikit dari Penanjakan dan lebih dekat). Kebetulan trek ke Penanjakan View jalannya tidak elok dan jeep tidak digalakkan naik, jika mahu naik kena trekking la..(bak kata orang sana lumayan jika berjalan). Selain itu jika anda ingin jimat untuk kos jeep anda boleh bejalan kaki dari Cemoro Lawang ke Seruni View seperti mat salleh yang tidak berapa jauh sekitar 30minit berjalan kaki (timing orang Fit). Kos 1 jeep adalah sekitar 300ribu-400ribu Rupiah. Semasa di kawasan chalet buget Cemoro Lawang ketika kami sedang membuat persiapan kami didatangi dengan para penjual sarung tangan dan sarung kepala yang menawarkan harga. Harga sarung tangan dan sarung kepala yang ditawarkan oleh penjaja ini lebih mahal sedikit berbanding dengan toko EDELWAES yang terletak sebelah pintu masuk Taman Negara. Tapi kalau awal pagi toko tersebut belum buka jadi jika anda terlupa bawa sarung tangan maka terpaksalah belikan… :D

Kami menaiki 2 buah jeep untuk ke Seruni Point. Setelah sampai jalan mati untuk jeep kami perlu trekking dan menaiki anak tangga. Sepanjang trek ini akan kelihatan orang tempatan yang menawarkan kuda padi untuk di tunggang sehingga ke anak tangga. Kos yang ditawarkan sekitar 20ribu – 30ribu rupiah kekadang boleh dapat 10ribu. Kalau dah nama backpacker..maka kena la jalan kaki kan.

Kami sampai di Seruni point ngam2 dah nak sunrise. Apa lagi kami semua pakat menghayati pemandangan yang indah dalam suasana sejuk serta Bergambar sakan. Jika hari hujung minggu pastinya View poin ini penuh sesak dengan para pengunjung. Jadi saya nasihatkan jika anda hendak pergi tempat2 begini cubalah pergi hari biasa supaya anda punyai lebih masa untuk menghayati dan tidak terburu2.

Setelah puas menikmati suasana matahari terbit, maka kami mula bergerak ke Gunung Bromo. Merentasi padang pasir larva gunung berapi, disini anda perlu memakai MASK muka bagi melindungi diri anda dari tersedut pasir dan debu. Jeep akan parking dikawasan Jeep Point bersebelahan Gunung Batuk. Disini anda akan dapat lihat banyak jeep dan kuda. Sebaik sahaja anda berjalan menghala ke Kawah Gunung Bromo anda akan ditawarkan perkhidmatan menunggang kuda sehingga sampai ke Tangga. Sebaiknya anda jangan naik kuda dahulu, anda berjalan kaki sehingga ke tanggan supaya dapat menikmati pemandangan. Bila hendak pulang ke jeep barulah anda ambil kuda dekat tangga, biasanya harga menjadi makin kurang jika pulang, biasanya harga dari bawah ke tangga sekitar 50ribu Rupiah, tetapi bila turun dari tangga untuk ke jeep harga boleh turun sehingga 20ribu Rupiah. Sepanjang trekking ini anda perlu membawa mask muka untuk perlindungan habuk. Sepanjang merentasi padang pasir menuju ke tangga bromo memang sesuatu perkara yang sangat best kerana masing2 tergamam dengan pemandangannya yang cantik. Menaiki anak tangga macam batu cave sahaja. Tidak la tinggi sangat tapi bagi yang semput memang terasa pancet la kan :D. Kami semua naik selamba jer sebab memang dah ada traning pre-kinabalu sebelum ni :D. Sampai di atas anda akan kelihatan lubang kawah gunung berapi yang masih aktif mengeluarkan asap. Berada di puncak Bromo ini anda harus berhati2 supaya tidak tergelincir jatuh ke dalam kawah, tiada jaminan anda akan hidup jika anda ambil mudah perkara ini dan terjatuh, menurut orang tempatan baru sahaja seorang warga German yang mencuba merakam gambar aksi melepasi pagar batu dan beliau terjatuh ke bawah.

Gunung Bromo
Gunung Bromo adalah kawah gunung berapi yang tinggalan yang masih aktif didalam kawah gunung berapi yang besar. Jika dilihat dari google map anda akan kelihatan Gunung Bromo dan Gunung batuk berada dalam kawah gunung berapi yang besar yang sudah tidak aktif. Ketinggian Gunung Bromo adalah 2329m dari paras laut. Pendakian gunung Bromo ini tidak la sesukar Gunung Kinabalu, ia boleh dianggap Trip mendaki santai. Kerana semua orang bisa mendaki anak tangga ini. Suhu sekitar 3-20 darjah. Terdapat sebuah kuil hindu terletak di tengah2 padang pasir. Dan Kuil ini masih aktif digunakan ketika perayaan tertentu seperti Festival Kasada sekitar bulan September – November, dimana suku Tengger datang ke Bromo untuk melemparkan sajian seperti sayuran, ayam dan uang kedalam kawah Gunung Bromo dengan harapan gunung ini tidak meletus dan sentiasa aman.

Setelah puas menikmati pemandangan dan bergambar maka kami mula bertolak ke Cemoro Lawang tempat dimana kami mula sampai dan van paking. Setibanya dikawasan chalet buget ini kami dapati gerai-gerai makan sudah pun mulai dibuka. kami semua tak sabar untuk bersarapan kerana masing2 sudah kelaparan. Disini kami mencuba makanan tempatan, antaranya Nasi Rawon, Nasi campur, Teh Botol. Es Teh, Es Jeruk, Soda Gembira dan nasi kuning. Memang sedap la ikut selera sana , jagn ikut selera kita kat Malaysia, kita patut menikmati makanan sana. Cuma minuman saya galakkan jika anda ingin minum minuman sejuk supaya anda minum minuman dalam botol sahaja, kerana dikuatiri jika perut kita tidak biasa kemungkinan ais yang digunakan untuk buat air itu tercemar. Jika anda mengambil minuman panas tak apa sebab air tersebut telah dimasak. Adalah penting untuk anda menjaga pemakanan dan minuman supaya anda tidak cirit birit di awal penjelajahan.

Air Terjun Mandakaripura
Setelah perut kenyang kami meneruskan ke lokasi seterusnya iaitu Air Terjun Mandakaripura. Air terjun ini merupakan antara air terjun yang sangat cantik dan mengangumkan. Anda boleh singgah ke air terjun ini dalam perjalanan pulang ke surabaya. Ketinggian Air terjun ini adalah 620m aras laut dan terletak di Desa SAPIH Kecamatan Lumbang. Mandakaripura bermaksud “Tempat Tinggal Terakhir” Dikatakan Pahlawan hebat Patih Gajah Mada menjadikan tempat ini untuk pertapaan dan juga menghabiskan sisa hidup tuanya. Beliau juga dikatakan disemadikan disini. Terdapat bayaran tiket masuk dikenakan di pintu masuk yang dikendalikan penduduk tempatan dan juga bayaran Guide sebanyak 100ribu bagi seorang Guide. Dahulunya tempat ini dibuka secara umum tetapi selepas kejadian batu gelongsong jatuh mencederakan 200 orang pelajar sekolah dan mengorbankan beberapa orang maka tempat ini ditutup oleh pemerintah. Tetapi setelah itu tempat ini dibuka semula dengan tanggungjawab di pikul oleh penduduk kampung tersebut. Oleh sebab itu perlu mengambil guide orang kampung kerana hanya mereka sahaja yang paham keadaan air terjun itu di saat hujan lebat dan keadaan air laju dari atas. Selain itu guide ini sentiasa menjaga keselamatan kami sepanjang kami melangkah anak sungai, tangan kami di pegang dan di pimpin dengan cermat, dan setiap langkah kami di arahkan oleh mereka. Kami seramai 7 orang menggunakan seramai 2 orang guide tempatan.

Mandi
Disini terdapat Tandas dan Bilik mandi dan juga tempat solat ada disediakan disini. Bayaran Tandas 2ribu. disinilah hari pertama kami mandi dan membersihkan badan :D.

Trekking masuk ke lokasi air terjun ini mengambil masa sekitar 30-45 minit, Setibanya anda di airterjun yang pertama anda akan terpesona dengan keindahan nya seperti air hujan yang turun. Memang cantik. Memang anda akan basah saat anda melalui air terjun yang pertama ini, memang tidak dapat dielakkan sama sekali, jadi bersedialah untuk basah. dalam perjalanan akan kelihatan orang kampung menjual plastik bag untuk anda simpan beg duit, camera dan sebagainya yang tidak boleh basah. Adalah digalakkan supaya anda bawa camera water proof untuk lebih bebas bergambar. Anda juga harus memastikan selipar anda tidak licin atau lebih baik anda berkaki ayam, bagi megelakkan anda tergelincir jaduh dan cedera dengan batuan tersebut.

Air terjun Utama
Setelah penat anda trekking selama 30-45 minit anda akan sampai ke air terjun utama, Kolam air terjun ini sangat dalam jadi jika anda tidak pandai berenang janganlah cuba2 untuk berenang. Ketinggian dinding air terjun ini 70m dan berbentuk melengkung “C” dengan diameter sekitar 25m. Di pertengahan dinding air terjun ini terdapat sebuah gua yang dikatankan tempat bertapanya Patih Gajah Mada dan juga tempat bersemadinya beliau.

Makan Tengah Hari
Setelah penat mandi manda di Air Terjun MandaKaripura kami singgah makan tengah hari di restoran Pak Hj. Soleh ( Lesehan Ayam Goreng + Ikan Bakar) yang terletak daerah Tongas di alamat Jln Raya Tongas Probolinggo. Restoran ini terletak betul2 di simpang tiga untuk ke Bromo. disinilah kami betul2 makan nasi dan makan puas2 dengan sedap. antara menu nya seperti Ikan Gurami Bakar, ayam penyet dan lain2 lagi. Kos kami makan berhidang untuk 9 orang termasuk supir dan guide adalah sekitar 360ribu. Memang kenyang. Seterusnya kami menuju ke Malang

Malang
Rancangan asalnya hendak memetik epal di Malang, tetapi memandangkan keterbatasan waktu maka kami tak bisa sampai sebelum ladang epal tersebut ditutup. kami sampai Malamg sekitar jam 8.00malam. Jadi seterusnya kami singgah di Kota BATU. Di Kota Batu ini kami masuk ke BATU NIGHT SPECTACULER, Tempat ini serupa macam Funfair dan semacam Genting Outdoor Theme Park. Bayaran cuma 10ribu sekali masuk. Didalamnya ada perbagai permainan yang juga ada cas setiap satu sekitar 3-10ribu. Bagi menghabiskan masa malam itu kami ramai2 masuk menonton movie 4D dengan bayaran 3ribu seorang. setelah itu kami bersiar2 didalamnya membeli tshirt. Kami cuba menghabiskan masa sehingga jam 10.00malam supaya kami dapat sampi ke Candi Borobudur sekitar jam 7.00pagi. Malam itu kami bergerak ke Jogja jam 10.00malam dari Kota Batu dan sampai sekitar jam 7.00pagi, sampai sahaja di kawasan Candi Borobudur kami dilitupi kabus tebal seperti memasuki alam lain..:)

Hari Ketiga : 6 Feb 2013
Candi Borobudur
Setibanya di kawasan paking ternyata kami adalah antara orang yang terawal sampi :D. Lepak kejap dan kami sarapan di warung. Seterusnya kami membeli tiket masuk yang berharga 20USD bersamaan 195ribu rupiah. Bagi tiket masuk warga tempatan cuma 30ribu sahaja. Setelah beli tiket kami dipakaikan dengan kain sarung dan juga diberi percuma air mineral dan juga minum kopi.

Adalah tidak digalakkan membeli tiket local jika anda warga asing kerana jika ditangkap anda mungkin akan didenda sebanyak 2juta rupiah. Setelah melepasi pintu masuk dan pengawal kami terpesona dengan keagungan kesenian senibina candi Borobudur yang sangat halus dan menarik. Memang terbukti orang indonesia sangat berseni. Setelah menaiki candi dan bergambar dan pusing2 sekitar candi kami mula bergerak keluar, ternyata timing kami untuk masuk seawal pagi berbaloi kerana sebaik sahaja kami keluar kami dapati bertambah ramai pengunjung tenmpatan dan asing sedang membeli tiket masuk. yang membuatkan pengunjung nampak sangat ramai apabila terdapat kunjungan dari rombongan pelajar sekolah.

antara yang menariknya disini apabila matahari dah sampai atas kepala memang terasa panas dan berpeluh.. jadi keluar sebelum jam 12 tengahari. Selain itu dalam perjalanan menuju ke van kami melalui kawasan gerai yang menawarkan tshirt dan seluar. Nah disini lah baru kita beli tshirt untuk kegunaan, jangan beli lebih dari sehelai dan jangan beli lebih sebagai souvenir, ingat kita baru di hari ketiga dan kita adalah backpacker. shoping di hari terakhir sahaja. Saya di tawarkan dengan harga 100ribu untuk 7 helai tshirt. murah tu sehelai jatuh 14ribu sahaja bersamaan dengan RM4.2. Biasanya kami akan beli satu Tshirt hari ini untuk pakai esoknya begitulah seterusnya.

Cadangnya kami ingin ke Semarang dan ke Jepara untuk ke Pulau Karimun Jawa, tetapi disebabkan Ombak Besar, perkhidmatan boat hanya ada sekali sahaja pada pagi itu pada jam 9.00am, jadi memang tidak sempat. jadi kami meneruskan plan B iaitu langsung ke Bandung. Kami pergi ke kota jogja untuk membeli tiket Kereta Api di stasiun Yogyakarta, yeahh Tiket dah beli baru kami senang hati pergi makan tengahari di restoran nasi Padang murah yang khas untuk harga pelajar. Nama kedai makan tersebut adalah “Rumah Makan Padang Murah Harga Pelajar”. Ternyata memang murah seorang purata hanya sekitar 10ribu rupiah sahaja untuk nasi satu lauk, sayur dan minuman.

Museum SITI HINGGIL PAGELARAN KARATON Ngayogyakarta
Muzium ini adalah muzium Raja Keraton. Tiket masuk cuma 7ribu seorang dan permit camera 1ribu. Kawasan ruang musium ini cuma kecil sahaja yang dibuka untuk umum, sebaliknya dibahagian belakang musium ini bersambung adalah kawasan istana Raja Karaton. Tak banyak yang dapat di lihat di musium ini antaranya Patung dengan pakaian tradisonal, Gambar kereta kuda raja dan juga Potret Raja2 Karaton antaranya yang terhebat adalah salah seorang raja Karaton yang menaiki tahta 1921-1939 yang mempunyai 41 Orang Anak.

Setelah puas melawat musium Karaton kami melawat pula perusahahan batik yang terdapat bersebelahan museum Karaton. Ternyata orang-orang Karaton mempunyai kesenian batik yang halus dan tinggi. Batik-Batik yang dihasilkan adalah buatan tangan yang halus juga harganya ternyata juga mahal. Oleh sebab kami ini cuma backpacker..maka tiada la yang membeli. Tetapi kami berkesempatan mendapat penerangan percuma dari pembuat batik itu tentang kerajaan Karaton.

Taman Sari (Pulau Cemeti Taman Sari)
Taman sari merupakan dahulunya sebuah taman yang sangat indah dan besar. Binaan Purba ini masih kukuh dan masih tejaga dengan rapi. Taman ini juga dikenali sebagai Istana Bawah Air, menurut kepercayaan penduduk tempatan ia merupakan tempat pertemuan Sultan dengan Ratu Pantai Selatan Nyi Roro Kidul. Namun ketibaan kami sedikit lewat dan kami tidak dapat masuk kedalamnya, hanya dibenarkan melawat sekitar taman dan juga terowong yang menghubungkan Taman Sari. Kami juga Sempat melawat Masjid Terowong, Uniknya masjid ini dia direka supaya Imam tidak perlu menggunakan pembesar suara. Kerana suara imam akan menghasilkan gema sehingga semua lorong kedengaran. Memang unik ciptaan masjid ini. Di Taman Sari ini juga terdapat terowong yang boleh menuju sehingga ke laut, Namun terowong ini sudah tertimbus. Di Taman Sari, Menurut Guide kami dahulunya Raja akan berdiri di sebuah jendela dan mencampakkan bunga, barang siapa diantara dayang2 tersebut yang mendapat bunga itu dibenarkan memandikan Raja.

Kota Jogja
Sementara menunggu keretapi ke Bandung 9.24malam, kami menghabiskan masa untuk window shoping di Kota Jogja. Kami window shoping di kedai Outdoor dan juga membeli tshirt untuk di pakai esoknya. Murah jugak Tshirt dan seluar Pendek bertulis Jogja sekitar 10ribu rupiah sahaja. Memang happening dan padat sekali pemandangan kota Jogja dengan penjaja dan juga orang ramai yang membeli belah. Kami sempat terhibur dengan persembahan Band Jalanan yang menngunakan Angklung untuk memainkan muzik moden dengan enak sekali. Memang berbakat mereka. bak kata teman Indonesia saya untuk hidup di Indonesia kita perlu Kreatif untuk mencari peluang”. Memang mereka kreatif. Pusing-pusing di kota Jogja anda boleh menggunakan beca dan juga kereta kuda. Harga sekitar 10-20ribu, kena la pandai tawar.

Nasi Gudeg – Makan Malam
Selesai window shoping dan beli tshirt dan seluar pendek, kami makan malam Nasi Gudeg, Kebetulan petang itu hujan turun dengan lebat dan jalan raya kota jogja dinaiki air, Jarak penglihatan juga terhad, Pak supir kami mengalami sedikit kesukaran untuk mencari Restoran Nasi Gudeg Bu Sri. Tiga kali pusing dalam hujan lebat dan banjir barulah kami jumpa restoran tersebut.

Mandi
Disini restoran ini terdapat Tandas dan tempat mandi dan juga tempat solat jadi Kami makan malam dan mandi di sini. Bilik air restoran ini agak selesa.

Selesai makan kami berangkat ke Stasiun Keretapi Jogja. Disini kami berpisah dengan supir dan juga Guide kami iaitu saudara Bambang Pamungkas, Beliau juga akan pulang ke Surabaya malam itu juga kerana esok paginya beliau perlu menjadi guide kepada seorang pelancong German yang bernama Lucy untuk ke Pulau Bali.

Train
Kami menaiki kereta api malam bernama LODAYA Malam ke Bandung dengan seat EKSekutif yang berharga 160ribu. Masa perjalanan selama 9 jam. Semasa membeli tiket dan juga cek masuk bagi warga asing perlu menunjukkan pasport, manakala warga tempatan perlu menunjukkan ID. Di Gerabak Eksekutif kami mendapat layanan istimewa, dimana selimut dan bantal dibekalkan, manakala petugas keretapi akan datang menawarkan makanan dan minuman untuk dibeli dan juga boleh di pesan dari tempat duduk sama seperti dalam flight murah Air Asia. Yang lagi bestnya setiap kerusi dibekalkan dengan soket untuk charge handpone memang bagusla. memandangkan kami bawa extension wayer maka dapat la kami charge semua bateri handpone, power bank, camera. Digerabak ini juga ada disediakan pegawai Sekuriti yang menjaga keamanan dan keselamatan penumpang. Penumpang di lain class tidak dibenarkan merentasi gerabak class yang berbeza.

Hari Keempat : 7 Feb 2013
Bandung
Setibanya di Stasiun Bandung sekitar jam 5.20am. Ketibaan kami telah pun di tunggu oleh supir. Sepatutnya kami sampai Bandung pada 8Feb 2013, tetapi disebabkan plan ke Pulau Karimun Jawa tidak jadi jadi kami sampai awal sehari, Nasib baik supir kami masih boleh mengubah jadual beliau. Sepatutnya Pak Edi Cahyaperma yang menjemput kami, tetapi disebabkan ada kesulitan beliau menggantikan adiknya yang bernama Andang.

Solat Subuh
Andang membawa kami ke Masjid Utama di Bandung untuk solat subuh dan membersihkan diri, gosok gigi dan sebagainya. Kami tak mandi disini :D terus g sarapan.

Sarapan
Diawal pagi belum ada restoran yang buka, jadi Andang membawa kami ke gerai tepi jalan yang bersih. Kami makan ketupat nasi (ketupat nasi yang dicampur dengan gulai nangka masak lemak + keropok), Pulut dan pisang goreng dan Mee Ayam. Memang sedap dan selera la.. kalau backpacker rasa tu no dua..kenyang itu no 1 :D.

Tangkuban Parahu
Setelah selesai sarapan kami berangkat ke Tangkupan Perahu. Perjalanan mengambil masa sekitar 1jam 30 minit. Kami sampai di Tangkupan Perahu jerupakan antara orang yang terawal. Sampai sahaja kami ke kantor informasi untuk mendengar sedikit taklimat berkaitan dengan Tangkupan Perahu. Kami di dampingi 4 orang orang tempatan yang merupakan guide berlesen disitu. Mereka mengikuti kami sampai habis dan menjadi jurufoto walaupun tidak diminta. Sukar untuk menolak mereka kerana kita adalah pelancong. Kami berjalan dan bergambar sekitar tepian kawah melewati gerai2. Lami berjalan sampai ke hujung. Memang menakjubkan pemandangan kawah ini. jika anda tidak tahan dengan bau bererang, mungkin anda akan terasa sedikit pening. Tangkupan Perahu ini akan ditutup jika aktiviti gunung berapinya aktif dan membahayakan pengunjung, biasanya sekiranya terdapat letusan gas yang banyak. Kawah yang besar adalah Kawah Ratu. Terdapat beberapa kawah di sini.

Kawah Upas
Kawah Upas telah ditutup kepada umum, kerana aktivitinya yang masih aktif mengeluarkan gas beracun. Disebabkan kami ditemani guide maka kami dibenarkan masuk oleh pegawai pos yang menjaga Post Kawah Upas. Kami hanya dibenarkan masuk sampai kekawasan view point sahaja. tidak dibenarkan sampai ke dasar kawah.

Air Keramat dan Gua Keramat
Seterusnya selepas Kawah Upas akan ada simpang ke Air Keramat dan Gua. Menurut kepercayaan orang tempatan Air Keramat ini bisa menyembuhkan penyakit dan juga dapat menjadikan wajah kita awet muda. Airnya boleh diminum, dibasuh muka dan juga dimandi. Tiada penjaga disini, kebiasaannya pengunjung akan menderma sebanyak 1-2ribu ke dalam tabung yang disediakan. Disebelah Air Keramat ini ada gua. Menurut guide gua ini dijadikan tempat untuk orang tertentu untuk mengaji didalamnya. Gua ini sangat gelap dan tidak panjang, rasanya sekitar 100 meter sahaja panjang dan ditengahnya ada satu bilik atau ruang yang dijadikan tempat untuk mengaji mungkin juga untuk bertapa.

seterusnya kami pulang ke pakir kereta, namun dalam perjalanan sebelum sampai ke gerai, kami di paksa beli cenderamata dari guide yang mengikuti kami sehingga ke air keramat. Menurut mereka, mereka hanya mendapat komisyen dari penjualan cenderamata tersebut. cenderamata tersebut seperti frige magnet, tasbih batu, gelang batu, key chain dan juga rantai batu. Harga barang tersebut memang mahal dan tidak setimpal, tetapi kami tidak melihat kepada barang tersebut, kami mengambil kira masa dan juga bantuan yang mereka berikan seperti penerangan, jadi jurufoto sepanjang perjalanan, jadi kami bayar atas sebab perkhidmatan mereka. Jika anda tidak mahu beli tetapi hendak bagi duit, mereka tidak akan terima. Bayangkan satu rantai tasbih batu tu berharga 100ribu, jika anda hendak derma duit sahaja 50ribu sebagai upah, mereka tidak terima.

Jadi jika anda rasa rimas anggap sahaja yang anda beli itu sebagai bayaran upah mereka. jadi hati tidak pusing dan happy. Janganla kita terlalu berkira sebabnya keadaan mereka susah dan ada diantara mereka hanya bergantung pada komisyen dari penjualan tersebut. Setelah setiap guide tu dapat menjual barang cenderamata pada kawan2 saya, mereka tidak lagi mengikut kami. Oleh kerana saya pernah kesini Mereka tidak menjual kepada saya sebab mereka masih kenal saya, jadi saya terselamat hahahah :D

Kami singgah minum pagi di salah satu gerai di tepi Kawah Ratu. Memang menarik view disini, kami makan pisang goreng yang rasanya enak dan manis, tempe goreng, tauhu, ubi goreng dan cucur sayur. Minum teh dan kopi panas sambil layan view.

Kawah Domas
Untuk pergi ke Kawah Domas anda boleh pergi tanpa Guide dan juga dengan guide. Jika anda bertanya di Kantor Informasi , bayaran guide yang dikenakan adalah sekitar 350ribu – 400ribu ada ikut jam dan ada sehingga habis. Pada mulanya kami ada bertanya di kaunter informasi dan di beri tawaran 300ribu satu group untuk satu jam. Bila nego kami dapat 350ribu sampai puas. Tapi masa kami nak trekking masuk ke Kawah Domas, ada sorang guide yang menawarkan 300ribu untuk satu jam, Bila di tanya berapa masa diambil beliau cakap sekejap sahaja iaitu sekitar 10minit berjalan. Jadi kami tertipu ingatkan boleh habiskan dalam masa 1 jam. rupanya 2jam 30 minit. Jalan masuk ke kawah pun sudah ambil masa lebih 30 minit, belum campur mandi lumpur lagi. Akhirnya nak jimat 50ribu kami terkena 450ribu :D hahaha gelak jer kami masatu tu sebab tak terima tawaran dari kantor informasi. Jadi nasihat saya adalah lebih baik anda ambil guide di kantor informasi. cuba nego untuk dapat 300ribu atau kurang untuk ke kawah DOMAS hingga selesai cuba jangan ambil perjam.

Jika anda tidak mau ambil guide, anda juga boleh bejalan terus masuk di trek ke kawah Domas, sebabnya masa kami melalui trek tersebut, tiada pun orang yang menjaga. dan kami ada juga terlihat beberapa group yang masuk tanpa guide. Bezanya dengan guide dan tanpa guide ini adalah perkhidmatan mereka. guide yang kami ambil ini akan memberi perkhidmatan seperti penerangan sepanjang perjalanan, Akan jadi jurufoto, dan juga akan masage kan lumpur gunung berapi pada tangan, kaki dan muka kita, jadi tak rugi pun biaya guide ni. cuma nasihat saya ambil di kantor informasi untuk elakkan dari harga mahal.

Untuk makluman juga, guide yang telah mengikut dan menjual cenderamata semasa kami ke Air Keramat tidak lagi dibenarkan menjadi guide untuk ke Kawah Domas. itu peraturan Penguasa taman wisata tu. Dan Setiap Guide ada Taq nama dan Lesen, jadi jika anda rasa tertipu anda boleh report pada kantor informasi. Sebenarnya mereka tak berani tipu cuma mungkin mereka up harga sedikit.

Di Kawah Domas anda akan dapat menjejaki sampai ke dasar dimana anda akan dapat lihat wap air dan juga lumpur gunung berapi, terdapat beberapa kolam yang terhasil dari air panas “Hot Spring”. Disini jika anda seorang perokok anda boleh tiupkan asap rokok ke wap air tersebut dan akan menghasilkan tindak balas seperti asap yang berkepul2. anda patut cuba. Terdapat satu kolam yang airnya paling panas sehingga mampu merebus telur ayam. anda juga boleh buat buat sauna di muka anda dengan mengenakan muka anda pada wap yang keluar di celah2 batu tersebut. Anda boleh merendam kaki anda di dalam kolam yang airnya tidak berapa panas sambil menyental daki – daki di kaki anda dengan lumpur.

selain itu anda boleh melumur lumpur di muka tangan dan kaki untuk buat masker dan juga untuk melicinkan kulit. memang seronok dan enjoy ajer. kami semua tidak melepaskan peluang mandi lumpur. Setelah lumpur yang dilumur itu kering barulah dicuci. Lumpur yang telah ditapis dan halus ada dijual dengan harga 100ribu untuk botol mineral ber volume 250ml. jadi pandai2 la anda menawar. Saya sebagai ketua rombongan boleh dapat free 1 botol, jika semua beli sorang satu botol :D. Pasir lumpur ini boleh di bawa balik ke Malaysia dengan bagasi.

Kampung Daun : Makan Tengahari
Kami makan tengahari di Restoran Kampung Daun. Kampung Daun ini memang terkenal. Kerana suasana restoran yang menarik seperti berada dalam taman dan hutan, terdapat sungai dan lanskap yang cantik. Setiap ruang makan di buat seperti pondok -pondok yang indah. Untuk memanggil pelayan cukup sekadar mengetuk tabung buluh yang disediakan, seperti cara tradisional. Memang Best. Makanan juga sedap2 dan banyak menu… Hahahha harga pun sedap jugak la kan :D. Jadi kat sini kami makan dan dibayar dengan “Duit kompeni” Total 650ribu untuk 7 orang makan.. ini menu buget :D.

Shoping Cuci Mata
Setelah puas makan di Kampung Daun kami pulang melewati satu kampung yang mengusahakan tanaman bunga, memang cantik, lupa dah nama kampung tu, kalau ada yang minat pokok2 bunga boleh la singgah. Kami terus pulang ke kota Bandung dan melawat butik- butik fesyen pakaian. Antara butik yang kami lawati untuk edisi cuci mata adalah Butik Rumah Mode, Fashion World, FOS (Factory Outlet Secret) dan beberapa gedung lain. Lawatan ini bagi peserta yang akan datang sendiri shoping ke Bandung nanti. Jadi untuk trip Backpacking ini mereka tertakluk kepada syarat dan peraturan backpacking….”Tak boleh Shoping sehingga hari last” hahaha nampak muka tertekan dan frust kat peserta wanita yang dah kemaruk nak shoping hahaha…

Minum
Setelah penat window shoping kami singgah minum di cafe Kopi Progo. Minum disini sambil menggunakan wifi dan berbincang semula tentative program. Mulanya kami duduk di bilik VIP disebabkan semua meja biasa penuh.. minimum 200ribu berbelanja baru boleh duduk bilik VIP yang privasi ni, siap dengan sofa, TV dan Playstation, DVD. padahal kami baru berbelanja tak sampai 100ribu minum kopi :D. Sejam duduk dah kena halau keluar sebab dah ada kosong…hahhaha.. kira sempat la jugak merasa bilik VIP :D.

Mandi
Selepas minum kami singgah mandi di sebuah stesen minyak. ada yang mandi ada yang tak mandi :D.

Sekitar jam 12 tengah malam kami mula bergerak ke Jakarta, waktu ini supir untuk ke Jakarta bertukar kepada Bang Edi Cahyaperma. Seronok kami dapat jumpa beliau, orangnya manis , peramah, lemah lembut dan tak lekang dek senyuman. Saya sudah kenal Bang Edi ini sudah lama cuma baru pertama kali jumpa. Beliau belikan makanan dan air untuk buat bekal dalam perjalanan kami, tak sangka kami sebab tiada lagi supir yang baik hati macm itu. Salah seorang teman teringin Pisang Molen dan Brownies.. Sempat lagi beliau carikan. Masuk sahaja ke highway semua pakat2 tido. kesian selama 4 hari belum jumpa katil lagi teman2 saya, semua tido dalam mobil dan kereta api. hahaha :D cobaan.

Hari ke 5 : 8 Feb 2013
Kami sampai di Jakarta sekitar jam 3 pagi. Hasil informasi teman saya yang bekerja di Jakarta beliau menasihatkan saya mencari penginapan di Jalan Jaksa. Jalan Jaksa ini pusat backpacker dan berdekatan dengan kemudahan seperti Stasiun Keretapi Gambir. Sampai jam 3 pagi dikala teman2 yang lain sedang nyenyak tido dalam Van, saya dan Bang Edi keluar mencari Hotel… ternyata memang susah hampir semua hotel buget yang harganya dibawah 100ribu semuanya telah penuh. haha cuak kejap :D. Cari dan cari lagi yang ada pun bilik yang berharga 250ribu semalam. Tanpa pusus asa saya dan Bang Edi cari lagi dan akhirnya jumpa juga, walaupun buget kami hanya untuk hotel bawah 100ribu, tetapi dah tiada bilik maka kami terima juga bilik yang berharga 150ribu semalam. hotel tersebut adalah Hotel Bintang Kejora. Hotel ini dekat dengan Circle K dan sepanjang jalan Jaksa ini ada gerai makan dan juga Pub. Memang happening dan sampai kepagi masih ada orang. Kelihatan Mat saleh sedang minum dan mabuk :D. Setelah berjaya mendapat hotel saya ingin terus bayar tetapi karyawan hotel tersebut tidak benarkan dia suruh datang paginya sekitar jam 8.00am baru dibenarkan booking. Jadi kami booking nama sahaja.

Setelah berjaya mendapatkan hotel kami meneruskan perjalanan ke Stesen Keretapi Gambir untuk membeli Tiket Keretapi ke Surabaya. Sampai di Stesen masih awal iaitu sekitar jam 4 pagi. Kami tido lagi dalam Van yang di pakir dihadapan surau stesen Gambir sehingga menjelang waktu subuh. Setelah solat subuh Saya dan teman saya Nasrul mula beratur untuk mendapatkan tiket. Rupanya yang beratur itu untuk beli tiket hari yang sama :D. So kami diminta beli dari agen tiket yang terdapat kontornya di dalam stesen itu juga. Kami beli tiket keretapi dari Gambir ke Gubeng Surabaya dangan harga 395ribu seorang. Kami memilih Station Gubeng kerana telah dinasihatkan oleh Bambang kerana disitu mudah dapat hotel backpacker dan juga mudah ke mall.

Mandi
Kami mandi di toilet umum di stesen Gambir dengan bayaran 3ribu sahaja. Nak mandi di tandas surau tak sampai hati kerana ramai orang nak guna kuatir orang marah sbab lama menungu.

Bogor : Taman Safari
Setelah selesai mandi kami bertolak ke Bogor untuk melawat Wisata Alam iaitu Taman Safari yang mengambil masa 2 jam perjalanan dari jakarta. Taman safari Bogor ini sangat unik dan berbeza sekali dari Malaysia. Kami singgah sarapan pagi di warung makan di pekan Bogor. Baru saya ingat teman2 saya di Kuala lumpur juga ada diantara mereka adalah keturunan Bogor. Makan di warung memang jimat nasi dengan lauk dan air teh sekitar 10-13ribu sahaja. Setelah kenyang makan kami menyambung perjalanan ke Taman Safari dan dalam perjalanan anda akan kelihatan banyak gerai yang menjual lobak. tertanya juga saya kenapa banyak yang jual lobak, rupanya lobak itu buat makanan haiwan ketika melawat taman safari. Kami berjaya beli tiket dengan harga tempatan kerana pegawai tiket itu tidak bertanya banyak ” dia tanya berapa orang” dan kami jawab “lapan” (termasuk supir) terus dia minta bayaran dan saya bayar sahaja. Di dalam sudah tiada pemeriksaan, jadi tak kantoi la. Tapi kalau dia tanya masa beli tiket tu dari mana ..hahaha susah la mau tipu.. nasib2 la :D.

Uniknya Taman Safari ini adalah kita melawat haiwan menggunakan kereta dan haiwan tersebut dibiar bebas di taman. Jadi kita cuma buka tingkap kereta untuk memberi makan. Bila memasuki taman harimau dan singa jika ada yang tak sayang nyawa boleh la buka tingkap dan tepuk kepala harimau tu :D . Taman Safari ini sangat besar. Setelah habis pusing melawat haiwan liar yang ternyata bebas kami singgah di pusat safari ini. di pusat ini kami dapat melihat pertunjukkan ikan dolphin, pertunjukkan harimau, pertunjukkan gajah, pertunjukkan burung pemangsa. Pertunjukkan burung pemangsa ini agak unik dimana burung ini memang jinak dan dibiarkan bebas terbang tanpa sangkar dan juga ikatan. apa bila tiba waktu makan iaiitu waktu pertunjukkan kita akan dapat lihat burung ini terbang dari dalam hutan kearah padang pertunjukkan burung, selesai Antara burung yang datang dalam pertunjukkan itu adalah burung helang, burung hantu, dan burung enggang.

Yang paling menariknya adalah Cowboy Town. Disini jika sesiapa pernah masuk Universal Studio Water World pasti akan paham keadaan di show ini. Ada lakonan tembak menembak dengan efek yang menarik, ada aksi tunggang kuda, haiwan seperti tikus, kucing, itik, kambing dan juga lembu. kisah nya seperti konflik antara sherif, penjahat dan juga red indian. Efek letupan dan tembakkan juga nampak real. Hati hati yang duduk bertentangan dengan air, hahaha :D sebabnya ada ketika efek air memancut mengenai penonton. Selain itu ada kerusi penonton yang tiba-tiba dijatuhkan sedikit supaya terkejut terutama pada efek letupan…. hahaha saya terkena efek air tu..melompat saya nak elakkan dari basah :D.

Seterusnya kami masuk ke Baby ZOO kat sini ada burung yang diletak dalam sangkar besar, kanggaru, dan juga dapat lihat burung cenderawasih yang jarang kita lihat. Orang Hutan dan Harimau yang hanya di rantai.. kalau berani pergi dekat sure kena baham..boleh bergambar jika ada penjaga harimau. jika tak KO la. Selain itu kami juga melihat pertunjukkan Wheel of Death, dimana aksi penunggang moto dalam sangkar bulat. memang bahaya dan boleh membawa maut. tapi anak2 muda tu memang cekap, semuanya timing denagan baik dan lancar.

Selain itu Taman safari ini juga ada Night Safari yang dibuka hanya pada hujung minggu sahaja.

Kampung Arab
Perkampungan arab terletak tidak jauh dengan kawasan Taman Safari. menurut Bang Edi, di perkampungan ini ramai warga arab yang menginap. disini terdapat aktiviti kawen kontrak warga arab ini. mereka akan berkahwin dengan wanita tempatan selama beberapa bulan dan cerai sebelum pulang ke negara masing2.

Makan Malam : Sea Food
Setelah penat di Taman Safari kami bertolak pulang ke Jakarta untuk makan… waduh2 macet sekali perjalanan pulang ke kota jakarta, semua peserta dah terbongkang kat dalam van dek penangan jem. Kami makan malam seafood di Santika Baru Seafood Bendungan Hilir Jakarta. Warung tepi jalan yang besar ini hanya beroperasi waktu malam sahaja. Siang hari tempat ni kosong sebab dihadapan premis perniagaan. Memang ramai sekali yang makan kat sini. Makanan sedap selera jakarta dan murah. Nasi Goreng juga banyak..kenyang den.

Hotel
Alhamdulillah akhirnya barula kami dapat Cek in hotel.. Semua peserta dah happy giler sbb dapat jumpa katil. kiranya hari kelima baru jumpa katil :). Bilik yang kami ambil ni tiada aircond cuma kipas. Masuk sahaja dah terasa panas :D cepat2 buka tingkap dan buka kipas supaya bahang keluar. Jakarta memang panas macam Malaysia. Setelah siap mandi manda, saya dan teman2 di jemput teman sekuliah saya semasa belajar dahulu, Namanya Kurniwan dan beliau bekerja di Jakarta.

Night Life Jakarta
Malam itu teman saya bawa pusing sekitar Jakarta, Kami singgah di Tugu Monas melihat aktiviti santai warga kota. Tugu Monas ni besar sekali siap ada kebun haiwan didalamnya yang menempatkan rusa. Tugu Monas ni disaluti Emas yang jumlahnya seberat 70kilo. Setelah itu kami melawat Kota Tua, kota tinggalan Belanda. Dahulunya Kota Tua ini adalah pusat pemerintahan belanda. Disini kelihatan ramai pengunjung lepak santai sambil makan dan berbual, selain itu terdapat juga kedai2 seperti down town yang menjual pelbagai barang.

Hari Keenam : 9 Feb 2013

Sarapan
Pagi setelah sarapan di restoran Nasi Padang yang berdekatan dengan Hotel Bintang Kejora, kami pusing2 kawasan tersebut melihat2, tiada apa yang menarik di siang hari kawasan ini kerana di siang hari banyak pub dan gerai makan malam tutup. Kelihatan juga ramai backpacker mat saleh mundar mundir di kawasan ini.

Setelah Cek Out, kami menyimpan beg di stesen keretapi dengan biaya sejam 3ribu. seterusnya kami meneruskan perjalanan ke Tanah Abang merentasi Tugu Monas, di Tugu Monas kami dapati ramai pengunjung yang datang. Termasuklah pengunjung yang beratur panjang untuk menaiki menara Monas. Kami berjalan kaki menuju ke Tanah Abang sehinggakan salah seorang peserta terkoyak seluarnya dan terpaksa beli yang baru.. hahaha..

Tanah Abang
Tanah Abang merupakan kawasan yang terkenal dengan pusat membeli belah. Agak keliru jugak kami kerana lokasi mall yang kami hendak pergi adalah antara mall yang besar di Tanah Abang. setelah berjalan akhirnya kami jumpa juga Mall Tanah Abang. Mall ini sangat besar meliputi 2 blok, A dan B yang terdiri dari 18 tingkat. Di Tanah Abag Mall ini jika anda pernah ke Pasar Baru Bandung maka keadaannya hampir sama. cuma menurut orang tempatan jika anda membeli borong di Pasar Abang Mall ini anda akan dapat lebih murah berbanding dari Pasar Baru bandung. Mall borong ini merupakan mall yang terbesar di Asia Tenggara.

Setelah Pusing2 Window Shoping di Tanah Abang kami bergegas pulang ke stesen keretapi untuk perjalanan berikutnya ke Surabaya. Kami sempat singgah di Monas untuk membeli tshirt sedondon untuk di pakai di Surabaya. Setelah mengambil beg dan membeli minuman di Mart kami terus masuk Cek in Train jam 5.oopm.

Train
Train petang BIMA dengan seat Eksekutif memang selesa dengan harganya 395ribu. Tandas gerabak juga selesa. Kami mandi di dalam tandas gerabak. Kami juga makan malam di Kamar Makan ( Kantin) Harga nasi goreng sekitar 20-25ribu. Setelah makan semua meneruskan aktiviti tido selama 12 jam perjalanan ke Gubeng Surabaya…haha tido lagi dalam Train…nasib la.

Hari Ke Tujuh : 10 Feb 2013
Gubeng Surabaya
Sampai sahaja di Gubeng kami singgah di masjid dihadapan Station. Bersihkan diri sikit2, ada yang mandi dan ada yang tidak. Seterusnya kami meneruskan perjalanan mencari Hotel Backpacker. Hotel pertama yang kami jumpa hotel Gubeng telah penuh. kami jalan lagi sampai ke Jalan Kayun dan jumpa Hotel Sparkling Backpacker. Nasib baik, hotel ini masih ada kekosongan. Harga bilik 150ribu ada aircond dan wifi cuma bilik air share di luar. Ada juga yang ada bilik mandi di dalam bilik tetapi tiada tandas. hotel ini selesa dan dibekalkan dengan sarapan pagi berupa nasi goreng dan roti serta minum kopi dan teh. Hotel ini sesuai untuk backpacker. Dan kurang sesuai jika anda hendak berbulan madu :D.

Jalan Kayun ini berdekatan dengan Monumen Kapal Selam dan tak jauh dengan Plaza Surabaya ( Shoping Mall). Memandangkan kami sampai awal, kami tidak dapat cek in hotel lagi. jadi kaki dibenarkan mandi dan menggunakan tandas. setelah membersihkan diri kami mula keluar ke Plaza Surabaya makan dan window Shoping.

Plaza Surabaya
Plaza Surabaya ini agak besar. kami sampai sebelum jam 10.00am, tengok ramai pengunjung dah tunggu depan pintu untuk masuk. Kami makan di food Court di lantai 5. semasa makan kami buat audit akaun “duit Kompeni” didapati kami masih ada baki 200ribu lebih setiap orang, ini bermakna kami ada total 1juta800ribu lagi. Banyak ni.. masa ni dah ada yang nampak nak shoping siap undi supaya dikembalikan untuk shoping. 6 lawan 1 akhirnya semua akur supaya wang tersebut digunakan untuk travel lagi ke wisata lain esoknya.

Kedai Outdoor Eiger
Setelah makan dan pusing2 dalam Plaza Surabaya tetiba terjumpa kedai Outdoor Eiger terus semua kena sawan sekejap. apa lagi semua asyik dengan membelek peralatan outdoor. Setelah diskusi semula hahaha akhirnya “Duit Kompeni ” setuju digunakan untuk membeli seorang sehelai Tshirt Backpacker Eiger yang berharga 95ribu sehelai sebagai kenangan. cari punya cari saiz tak cukup, setelah tanya petugas Eiger dia cakap ada lagi satu store Eiger yang terletak tak jauh dari situ iaitu di jalan Manyar. Disini Store Eiger bersebelahan dengan Store Rei Adventure. Kat sini kami mula berbelanja membeli barangan Eiger. dan juga membeli Tshirt Backpacker Eiger. Saiz masih tak cukup cuma dapat beli 3 helai dan minta Eiger Plaza surabaya untuk simpan lagi 4 helai :D. akhirnya kami lagi sekali patah balik ke Plaza Surabaya untuk mengambil Tshirt tersebut.

Makan Malam
Makan Malam di Plaza Surabaya. Setelah makan malam cadangnya nak tengok wayang last2 balik hotel dan berehat. malam itu kami tidak kemana2 hanya rehat di bilik masing2 main FB menggunakan wifi hotel.

Hari ke Lapan (Terakhir) : 11 Feb 2013

Pantai Kenjeran
Setelah bersarapan yang disediakan oleh pihak hotel, kami menaiki angkutan kota untuk menuju ke Pantai Kenjeran. Semasa tiba dilokasi hujan turun renyai2, kos angkutan kota 60ribu sehala. Di pantai Kenjeran ini anda akan dapati jeti dan pondok di cat dengan warna yang menarik seperti merah biru kuning, Tiket masuk 5ribu seorang. Dipantai Kenjeran ini sangat sesuai pergi pada waktu petang kerana petang baru happening dengan banyak gerai makan dibuka. Ia juga sesuai pada peminat fotografi juka menunggu saat matahari terbit. Di pantaj Kenjeran ini anda akan dapat melihat Pulau Madura dan Jambatan yang menghubungkan Pulau Madura.

Water Park
Semasa perjalanan pulang ke bandar, kami singgah di Water Park, saja singgah bergambar tidak masuk pun. waterpark ini besar dan nampak menarik. Mungkin anda patut pergi jika ada kelapangan.

Setelah pulang ke bandar kami lagi sekali pergi mencari lagi sebuah Store Eiger yang terletak di Plaza Tunjungan. Disini teman saya Kaidir ingin mencari barang yang tiada saiz di Plaza surabaya dan Jalan Manyar tetapi hampa juga tidak ada. Setelah itu kami bergegas pulang menaiki angkutan Kota dan terkena, kerana supir anggkutan kota salah paham dia ingat Hotel Surabaya. Jadi kami lagi sekali terpaksa menaiki angkutan kota yang baru dan sampai di Hotel jam 12.30 tengahari.. Petugas hotel dah sound ” Sudah tiba masanya ya Cek Out”. Kami mandi dan Cek Out. untuk ke airport kami ambil charted Van Kijang dari hotel tersebut, beliau boleh memanggil Transport untuk kita.

Way To Airport Juanda
Perjalanan ke airport jika salah timing boleh jem. jadi sentaisalah keluar awal. Pesawat kami ke Kuala Lumpur jam 5.45pm. Setibanya di airport sekitar 2.00pm. Nak jadikan cerita salah seorang teman tercicir handpone Samsung S3 didalam kereta tersebut. Nasib Baik saya ada meminta Kad Nama dari Supir tersebut sebelum berpisah. Saya call dan minta beliau cari dalam kereta beliau, setelah puas cari akhirnya beliau jumpa handphone tersebut yang tersepit di celah seat. sungguh baik hati beliau sanggup berpatah balik untuk memulangkan kan telefon tersebut. nama supir itu adalah Pak Cik Soekri.

Sekitar jam 3.30pm kami bertemu Bambang yang baru pulang dari Bali. Lepak makan dan minum dengan beliau sambil berkongsi pengalaman dan trip backpacker berikutnya. Bambang sangat membantu dalam memberi informasi kepada kami. Sekitar jam 4.00pm kami mula cek in. Pesawat berlepas pulang jam 5.45pm.

kami tiba di ruang udara sepang sekitar jam 8.30pm namun flight tidak dibenarkan mendarat kerana terpaksa menunggu giliran. Flight akhirnya mendarat jam 10.00pm. kami semua selamat pulang.

Sekian Laporan Edisi Text dari saya.

Senarai Peserta:

1) Abd Hamydy
2) Syaiful Adha
3) Nazrul Hisham
4) Yom Nurul Akmar
5) Mohd Khaidir
6) Nurul Azlina
7) Esah Nini Tajuddin
8) Lukman Hakim – Batal

Tentative


4/2/13 – Isnin
Surabaya
Flight KL-Surabaya (tiba jam 1030 pm)
Terus ke Bromo

5/2/13 – Selasa
Surabaya
Bromo
Air Terjun Mandakaripura
Malang – Kampung Batu
Berangkat ke Jogja (Borobudur)

6/2/13 – Rabu
Jogja
Borobudur
Bandar Jogja
Train ke Bandung

7/2/13 – Khamis
Bandung
Tangkuban Parahu
Kampung Daun
Butik – Rumah Mode, Fashion World, FOS
Cafe Kopi Probo
Van ke Jakarta

8/2/13 – Jumaat
Jakarta
Bogor – Taman Safari
Makan Seafood
Cek in Hotel

9/2/13 – Sabtu
Jakarta
Pusing2 Jakarta
Train ke Surabaya

10/2/13 – Ahad
Surabaya
Cek in Hotel
Shoping

11/2/13 – Isnin
Surabaya
Pantai Kenjeran
Shoping
Pulang ke KL

Kos Setiap Orang
Ground = 2 juta Rupiah ada baki Seratus Ribu
Personal = 1 juta

Posted in Backpacker, Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , , , , , , , , , , , , , , | 6 Comments »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 153 other followers