The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for October, 2008

Kos Mendaki Gunung Kinabalu Meningkat

Posted by hamydy on 17, October 2008

Kos untuk mendaki Gunung Kinabalu telah meningkat. Boleh dikatakan berganda jugak la. Aku jadi mendaki gunung kinabalu kali kedua tahun depan 2009. Oleh sebab rancangan ini telah dibuat awal sebelum semakan harga 2009 keluar, maka rancangan di teruskan walaupun kosnya telah meningkat. kalau tahun lepas 2007 cuma bayar chalet di laban rata (RM40 semalam di gunting lagadan hut) tanpa makan. tapi kos sekarang seperti berikut:

Gunting Lagadan Hut x 1pax = RM290
Termasuk
1 x Pkg Accommodation (LR)
1 x Pkg Packed Lunch from Balsam C
1 x Pkg Dinner at LR
1 x Pkg Breakfast at LR
1 x Pkg Lunch at Balsam Rest at KP

Setelah ditambah kos asas mendaki (permit, insuran, guide…) kos total sekitar RM500

itu belum termasuk sewa van, hotel dan tiket flight. kira2 dalam RM1000 jugak la habis. Tapi tidak perlu risau kita bukan sekali gus kena bayar RM1000.

Ini cara aku buat planing
Step 1
mula2..6 bulan sebelum tarikh dirancang, buat tempahan tempat dulu, kena awal sebab selalu je penuh. so bayar tempahan chalet di laban rata. ini dalam RM300-350 (2009 la). tempahan boleh melalui telefon atau email jer pon boleh. bayaran Bank in jer ke akaun mereka.

Step 2
Survey tiket Air asia pada tarikh yang di tempah. cari tiket best price punya. jika ada terus beli. boleh jugak survey tiket dulu sebelum tempah di kinabalu. tapi kekadang tiket dapat murah ..tarikh pulak penuh.so pandai2 la

Step 3
1 atau 2 bulan sebelum bertolak, baru booking hotel murah dan van. biasnya hotel murah dan van ni tak perlu risau, memang banyak dan senang dapat. jika pergi 2-3 orang tidak perlu sewa van, naik teksi atau bas pun dah cukup.

step 4
tiba masa bertolak la….

kepada sesiapa yang berminat boleh tempah terus dari no berikut
088 245742 mintak sambungkan ke bahagian reservation mendaki.

ok itu saja tips.

Kemaskini terbaru : 16 Sept 2009
Sila Muat Turun Senarai Harga Pakej Penginapan Mendaki dan Senarai Yuran mendaki di bawah ini.

1. Harga Pakej Penginapan Mendaki kinabalu
2. Harga Yuran Mendaki Gunung Kinabalu

**harus ingat yuram mendaki dan pakej menginap di laban rata adalah berbeza so kena bayar dua2 la. yuran mendaki dibayar semasa hendak mendaki, manakala pakej penginapan perlu di tempah dan bayar lebih awal.

Jika ada pembaca blog saya ini mendapat senarai terkini yang berbeza dari yang saya ada harap dapat maklumkan pada saya. sekian.

CONTACT
Sutera Sanctuary Lodges
G 15, Ground Floor, Wisma Sabah
8000 Kota Kinabalu Sabah
tel : 088 243629
Fax: 088 259552
Email : info@suterasanctuarylodges.com
Web : : http://www.suterasanctuarylodges.com

email untuk tempahan : sswisma@suteraharbour.com.my, sslgillian@suteraharbour.com.my, ssl_reservation@suteraharbour.com.my

 

 

Kepada pembaca2 blog saya dan pelawat2 yang budiman (4/11/2010)

sy mohon maaf sekiranya lambat membalas komen anda atau pun terlepas pandang untuk balas komen anda disebabkan aktiviti yang sering sibuk..

harap maklum

Advertisements

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , , | 297 Comments »

Frozen Food Tempatan Kepala Batas Penang

Posted by hamydy on 5, October 2008

Frozen Food tempatan yang menjadi kegemaran orang sekitar Kepala Batas Pulau Pinang adalah dari keluaran jenama Al-Iman Taman Abdullah Fahim. Produk Frozen Food ini dibuat sendiri oleh seorang surirumah bernama Hajah Maznah secara kecil-kecilan. Walaupun dibuat secara kecil-kecilan, Namun produk ini sangat laris dan mendapat sambutan hangat.
  
Produk-produk beliau boleh diperolehi terus dari rumah beliau ataupun dari gerai di komplek Dato Kailan yang sering beliau hantar. Produk frozen food Al-Iman ini sangat terhad dan kuantitinya tidak banyak kerana dibuat sendiri oleh beliau secara “home made” oleh itu kebanyakan pelanggan sekitar kawasan beliau akan menelefon terlebih dahulu sebelum pergi membeli.

Berikut adalah antara produk-produk yang beliau buat sendiri:

Frozen
1. Karipap Daging RM4 – 12biji
2. Karipap Ayam RM4 – 12biji
3. Onde-Onde RM4 – 15biji
4. Kuih Keria RM4 – 14biji
5. Kuih Kacang RM4 – 12biji
6. Kuih Badak RM4 – 12biji
7. Samosa RM4 – 12biji
8. Roti Canai RM4 – 5biji

Bukan Frozen
9. Snack Bilis RM30 Sekilogram
10.Tepung Goreng Serbaguna (ayam,Ikan,Sotong,Udang,Ketam, Pisang, Ubi, Keledek dan lain2) RM3 300gram (resepi rahsia)
  
saya semasa pulang berhari raya ke Kedah baru2 ini sempat singgah rumah beliau di kepala batas Penang untuk membeli frozen food kegemaran saya iaitu Roti Canai frozen. Senang jer masak, masuk dalam kuali leper tak perlu letak minyak, masak dalam beberapa minit lepas tu tepuk dgn dua belah tangan dah sedia untuk dimakan. Banyak produk dah habis maklumlah hari raya.

Hjh Mazanah ni jarang ambil tempahan, menurut beliau kalau buka tempahan nanti tak sempat beliau nak buat, maklum lah beliau sendiri yang membuatnya. oleh itu pelanggan biasanya dapat beli produk apa yang telah beliau buat la.

Jika anda berminat dan tinggal di kawasan kuala lumpur boleh la kirim dengan saya apabila saya pulang ke kampung di Kedah, kalau tempahan yang banyak tak jamin la ada stok ke tak.

Posted in Ruangan Perniagaan | Tagged: , , , , , , | 1 Comment »

Rumah Terbuka Pak Lah Aidilfitri 2008

Posted by hamydy on 4, October 2008


Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Perdana Menteri Malaysia 2008 diadakan pada 4 Oktober 2008. Bertempat di dewan Milinium Kepala Batas Pulau Pinang. Sambutan dari orang ramai dari pelbagai kaum sangat meriah sekali. Keriangan terpapar di wajah setiap kanak-kanak yang hadir tidak kira kaum melayu, cina atau india, telatah mereka tiada bezanya seolah-olah mereka adalah satu kaum sahaja di Malaysia. Sedangkan orang dewasa sesak berbaris untuk bersalam dengan Pak Lah. Sudah menjadi adat orang kita sebelum pulang mesti bersalam dengan tuan rumah.

Jamuan makan diadakan di 3 tempat. Pertama kawasan luar dewan yang luas, kawasan ini didirikan banyak khemah besar bersambungan. Makanan dihidangkan secara ala-ala gerai tapi tidak dikenakan bayaran la. Kita boleh berjalan dari satu gerai ke gerai lain untuk menjamu selera dengan pelbagai juadah. semuanya di hidangkan segera dan masih panas. Antara gerai yang mendapat sambutan panas adalah gerai satay, char kueteow, murtabak dan nasi daging. Kedua dalam dewan, kawasan ini untuk vip dan juga wartawan, makanan disini lebih menarik kerana disediakan oleh Katering, antara juadah yang sedap adalah cendol pulut dan laksa penang. Ketiga adalah kawasan makan Pak Lah dan Para menteri lain. Saya sempat melihat Paklah Satu meja dengan Lim Guan Eng. Datuk Jins Samsudin juga kelihatan. Sekejap saja dapat meninjau kekawasan tersebut sebelum diusir keluar oleh bodyguard2.

Selepas bersalaman dengan Paklah, saya sempat lagi tawaf gerai makan luar dewan untuk menjamu selera. walaupun orang sangat ramai tapi Alhamdulillah tiada yang berebut dan tak cukup makan. Gerai yang disediakan juga banyak dan meja-meja makan juga banyak. Apa yang uniknya rakyat Malaysia ini yang dapat saya perhatikan adalah kalau dalam politik berbalah pendapat dan berbalah parti, tapi kalau masa makan di majlis-majlis rumah terbuka langsung tidak nampak apa-apa perbezaan pun. Semua orang ramai pelbagai kaum boleh duduk satu meja bercakap tentang juadah yang dimakan.

Diharap generasi akan datang akan dapat mengekalkan perpaduan ini yang telah dibina selama ini.

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , , | 1 Comment »

Pregnancy Cartoon

Posted by hamydy on 4, October 2008

Koleksi Kartun dari awal kehamilan sehingga minggu ke 40 kehamilan. Sumber dari http://pregnancy.baby-gaga.com/cartoons/cartoon1

Posted in Jurnal Kehamilan | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Berbuka Puasa di Restoran Bora-Bora Ombak

Posted by hamydy on 2, October 2008

Buffe Ramadan di Restoran Bora ombak

Berbuka puasa di restoran ini memang menarik, banyak varieti makanan terdapat di sini. Menu Ramadan setiap tahun tidak banyak yang berubah. Ada penyanyi lelaki asal di bora ombak telah menjadi pelajar AF, nak tahu siapa?. tentulah DIDI. Boleh dikata kan setiap tahun aku mesti berbuka puasa kat sini, sekali sekala la, kalau setiap hari maunya pokai.

Harga buffe untuk seorang tahun ini 2008 adalah RM55 + 10% servis caj. Buffe Ramadan dibuka dari jam 6.30pm-9.00pm. Selepas jam 9.00pm dibuka secara ala carte dan dihidangkan dengan  nyanyian live oleh penyanyi bora ombak. Restoran ini pernah masuk dalam rangcangan TV Jalan-Jalan Cari Makan. kalau nak tahu maklumat lanjut seperti dibawah.

Info Restoran : Sumber http://www.mymesra.com.my

Keunikan restoran ini adalah pada tempatnya bertemakan bali. Terletak berdekatan dengan pusat membeli belah Ampang Point dan Hotel De Palma, restoran Bora Ombak bertemakan Bali dengan mempamerkan konsep restoran dalam taman dengan dua pilihan tempat duduk .Pelanggan-pelanggan restoran ini akan disambut dengan pukulan gong oleh pelayan restoran. Bersesuaian dengan konsep restoran ini, para pelayan mengenakan uniform ala pantai. Menu Bora pula berkonsep fusion, meliputi makanan Indonesia, Melayu dan Barat. Ini memberi pilihan yang pelbagai kepada pelanggan. Orang ramai lebih suka duduk di luar yang dipanggil Tamansari Bali. Tempat makan terbuka “Laman Sore” yang dipenuhi dengan pokok kelapa dan kolam air berciri Bali ini amat menarik pada waktu malam. Sambil melihat keindahan senibina taman, lebih berselera menikmati juadah yang disediakan.

Alamat:
G1, Kompleks Sukan Ampang,
Persiaran Mamanda 1,
Taman Dato Ahmad Razali (Ampang Point)
68000 Ampang, Selangor
Tel: 03 – 4251 6303
Fax: 03 – 4251 6302

Update Terkini


Gambar bawah ni update : 15 Sept 2009 (Buffe Ramadan 2009)

P9150316P9150322P9150323P9150325P9150321P9150345

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , | 5 Comments »

Kraftangan Logam

Posted by hamydy on 2, October 2008

Kraftangan Logam Hasil Pelajar Dari Jurusan Seni Logam INSTITUT KRAFTANGAN MALAYSIA


RM150 – Balley Art Metal


RM135 – Balley Art Metal


RM120 – Balley Art Metal


RM80 – Balley Art Metal


RM25 – Balley Art Metal


RM15 – Balley Art Metal

Gambar cincin diatas adalah contoh hasil kerja tangan bekas pelajar kraf logam. Banyak lagi barang2 hasil tangan akhir peperiksaan pelajar seperti hasil batik, hasil logam, hasil Kayu, hasil tenunan, hasil seramik dan hasil rotan akan dijual dengan harga murah pada hari Konvo INSTITUT KRAFTANGAN MALAYSIA yang bertempat di RAWANG pada 24-25 Oktober 2008 ini. Orang ramai dijemput hadir.

Alamat
No. 1 KM20, Jalan Ipoh-Rawang,
Taman Rekreasi Templer,
48000 Rawang,
Selangor Darul Ehsan
Tel : 603-6091 5322

Untuk Hasil Kraf Logam. Kepada sesiapa yang berminat untuk menempah boleh hubungi

Balley Art Metal
Kedai Emas Reedana
City Point
Alor Setar Kedah
012 9750802 – Balley
Bekas Pelajar Institut Kraftangan Malaysia
(Seni Kraf Logam 2008}

Posted in Ruangan Perniagaan | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »