The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for January, 2012

Air Terjun BERKELAH 2012

Posted by hamydy on 26, January 2012


Air Terjun BERKELAH Maran Pahang.
Aktiviti ini merupakan aktiviti pembuka tirai bagi tahun 2012. Trip ini seramai 15orang. Trip ini di anjurkan oleh kakitangan ORA (Outrange Adventure Team) yang diketuai oleh En Amir. Outrange Adventure Team merupakan sebuat syarikat penganjuran semua jenis aktiviti Outdoor. Tapi trip kali ini adalah trip suka2 santai kakitangan ORA yang selalu sibuk dengan penganjuran aktiviri untuk pelanggan mereka. Jadi trip ni mereka panggil trip santai bercuti :D. Selain kakitangan ORA kawan2 outdoor yang terdekat turut dijemput memeriahkan aktiviti ini. Trip Adhoc ni cuma baru dirancang tidak sampai seminggu sahaja. Terima kasih Kepada En Amir kerana turut menjemput saya untuk turut serta 😀 lain kali jemput lagi yer.

Trip ini dinamakan “Trip Santai Abselling, Flying Fox dan BBQ Kambing


Cadangnya berkumpul di LRT Gombak jam 9.00malam pada jumaat 6/1/2012 tapi last2 semua berkumpul kat gerai makan. Berhampiran LRT ini ada beberapa gerai makan.. tak jauh jalan kaki dalam 5 minit sahaja. Sekitar jam 11.00mlm barula semua ahli sampai di gerai makan ini dan sempat makan dan minum dulu sementara tunggu yang lain. Kami buat Carpool jimat dan senang. So sebanyak 4 buah kereta semuanya. 3 buah bergerak dari gombak berhimpit2 jugak la sebab keta lagi satu (Keta Azmi) tunggu kat toll karak. sampai kat tol karak baru bahagikan semula ahli dalam keta supaya selesa. Perjalanan diteruskan sehingga la sampai di tapak rekreasi Air Terjun Berkelah. sekitar jam 2.00pagi. Sampai jer kat situ bulan cerah dan hanya keta kami sahaja yang paking kat situ. So nak jaga keselamatan kereta kami pakir rapat2 nak buka pintu pun tak dapat..tapi keta yang hujung kiri kanan terdedah la :D. Siap-siap kelengkapan, pembahagian RATION (Makanan), Kelengkapan tali dan sebagainya, Kemudian kami ada sesi taklimat oleh en Amir. Dan mula bergerak trekking ke air terjun.
 

Selepas meredah malam yang terang kami singgah di CP4 untuk buat chamsite, kawasan ni lapang dan tinggi dari punca air, jadi jika hujan dan ada kepala air yang turun dari atas chamsite kami selamat dari pukulan arus air dan juga keselamatan diri. ramai yang tidak tahu dan ambil mudah dengan chamsite ditepi sungai..kononnya mudah nak menggunakan air dan mandi-manda..namun harus ingat tentang kepala air bila ada hujan di hulu. Kemudian sementara belom mengantuk ada dikalangan ahli membuka gajet masing2 Ipone, Ipad, labtop dan sebagainya melayari internet….saya cuma ada kamera.. 😀 jadi sambil2 tu shoot gambar bintang.

Beginilah rupa chamsite kami. ada yang khemah tertutup, ada yang duk khemah terbuka (Ground dan Fly) dan ada yang buat kondo bertingkat ( Hamok 4 bertingkat). Suasana malam sunyi dan agak sejuk. Tiada gangguan nyamuk. semua tidur nyenyak.
 
Bangun pagi kelihatan yang lain masih nyenyak tido, cuma beberapa orang yang sudah bangun menikmati keindahan pagi. Saya tanpa membuang masa mula memancing ikan tengas. Last minit persediaan tak sempat cari ciji kelapa sawit masak masam, cuma guna roti gardenia sahaja. Cuma 30minit memancing boleh la dapat 5 ekor ikan tengas. Cukupla boleh buat tambahan lauk untuk sarapan pagi.
Bersambung……..

Advertisements

Posted in Pendakian Gunung, Riadah Santai, Sukan | Tagged: , | 2 Comments »

Hutan Lipur Sg Tekala

Posted by hamydy on 4, January 2012


Hutan Lipur Sg Tekala
Rentetan dari Broga Hill kami singgah di hutan lipur Sg tekala untuk mandi manda. Tak jauh dari Broga Hill. Sempena New Year ni dan cuti2 ni tempat ini menjadi tupuan dan kunjungan orang ramai. terutama family. Dehadapan Sg Tekala ini pula terdapat kolam memancing, pun penuh dengan orang ramai. So saya pun menjenguk Hutan Lipur Sg Tekala ini, rasanya dah hampir 3 thn tak datang sini. Banyak juga perubahan yang ada.
 

Satu perkara yang saya tak tahan tengok adalah sampah. ramai pengunjung kat sini main buang jer sampah merata2. Pihak pengurusan ada sediakan tong sampah tapi masih takde kesedaran. yang lagi tak tahan tengok tu lampin pakai buang bayi di buang camtu jer.. takde kesedaran betul la ibu-bapa tu.. macamana dia nak didik anak dia supaya baik kalau dia sendiri buang lampin camtu jer..orang kat bawah sedang mandi, lampin dibawa air habis tercemar.

Bayaran masuk yang dikenakan cuma RM1, antara kemudahan yang disediakan yang sempat saya perhatikan adalah seperti, Pondok, Tandas, Bilik Salin dan tapak untuk khemah, boleh BBQ. Kawasan ni tiada kawasan air yang dalam, kalau dalam pun cuma paras pinggang sahaja.

itulah seba sedikit yang boleh saya story kan pasal Hutan Lipur Sg Tekala ni.
Saya dan kawan2  layan jer lepak dan masak. Menu kat Sg Tekala ni adalah sup Cendawan Panas dengan Milo Panas serta baki makanan dari Broga, Roti dan biskut. Sambung Goreng kopok leko panas memang sedap petang 2 makan.

Ok sampai disini sekian dulu..jumpa lagi.. 😀

Posted in Cuti2 Malaysia, Jom Piknik, Riadah Santai | Tagged: , , | 2 Comments »

New Year 2012

Posted by hamydy on 3, January 2012


New Year 2012 di Broga Hill.
31 Dis 2011..New Year Broga tahun ini 2011-2011 agak sunyi. Ramai yang ke KL untuk celebrate, Bagi kaki Outdoor pulak banyak undangan yang dapat, antaranya Jelawang, Bukit Tabur, Gunung Tahan, Broga Hill dan lain2 lagi. Tapi tahun ni bagi penamat 2011 saya pilih Broga Hill jer. Buget sikit jimat kos.

Roger2 kawan2 maka mula la berkumpul kat Pekan Semenyih jam 9.00pm beli barang, g tandas, makan dan apa2 yang patut. memandangkan tiada kemudahan awam di puncak broga tu (air dan tandas).

Sampai jer di parking ladang kelapa sawit…didapati parking kosong gelap gelita. Masuk lagi kedalam pun tiada keta.. sah la cuma kami 2 biji keta sahaja yang masuk nampaknya malam tu. Setelah dah parking kereta mula buat persediaan barang2 yang hendak dipikul naik. Air 5 liter 1 botol..sampai pancit Mr Rizal bawa..selebihnya 1.5 liter setiap orang belum masuk 100plus dan lain2. Roti, Milo, Megi dan yang tak boleh lupa ialah bahan mentah dan rencah-rencam untuk masak Char Koew Teow.. Menu istimewa Char Koew Teow ni akan di masak oleh rakan saya Mr Qi. Penuh satu beg dia bawa perkakasan.

Setelah trekking dari ladang kelapa sawit hingga ke kaki Broga barula ternampak sebiji kereta, Dasyat jugak dia bawa wira sampai ke atas tu dgn jalan yang tak rata. Sembang2 mereka ckp mereka naik kejap jer pastu nak turun semula dan tidak bermalam.

Sepanjang perjalanan Mr Rizal yang baru buat camback to outdoor mengeluh semput.. biasala lama tak hiking..yang lain maintain jer..Sampai di CP1 Broga ..ternyata kami lah yang pertama sampai.. 😀

Kami mula berlabuh pasang khemah di CP3, di CP2 pun ada kaw lapang tapi rendah dari CP3. Jadi untuk tengok view yang cantik dan boleh buat khemah adalah di CP3. di CP4 tapak khemah terhad manakala CP5 (puncak) View tak menarik kerana sebelah nampak hutan dan sebelah nampak view dan perlu naik atas batu. Jadi CP3 adalah yang terbaik kerana view boleh lihat 280 darjah.

Kami sampai di CP3 jam sudah 11.00 malam, pasang khemah dan Mr Qi sudah mula mengeluarkan barang dan perkakasan untuk memasak. Sementara menunggu Char koew teow siap dimasak, kami layan kopi panas special sambil di badai hembusan angin yang sejuk, sambil memandang langit yang cerah dan penuh bintang.

Tepat jam 12.00 tengah Malam, maka bermula la Sambutan Tahun Baru.. kedenganran mercun dan bunga api 280 darjah pemandangan. sungguh cantik, Bunga api dari Kuala Lumpur juga kelihatan. Orang2 semenyih Branang dan Broga kaya2 jugak la rasanya sebab banyak jugak bunga api yang mereka mainkan. View indah sekali.
Setelah selesai layan view pancaran bunga api, lagi 2 orang rakan kami yang baru sampai mula menapak ke CP3 dari CP1. kami pun lepak sambil makan Char koew Teow yang ternyata sungguh lazat, resepi keluarga Mr Qi turun temurun kot..rasanya. Selepas tu kami Lepak2 makan Prosperity burger, Chiken Burger, Frenfried dan char koew teow dan minum kopi. Kemudian sesi Fotografi pun bermula la.




Lebih kurang sekitar jam 2.00am baru la mula yang tido. Ada yang tak leh tido sbb banyak minum kopi. Saya dah ngantuk tido jer sambil membilang bintang terus terlelap. Sedar jam sudah kul 4.30am dah ada pengunjung yang sampai ke Broga Hill. Saya layan tido jer.. kawan2 lain ada yang tak dapat tido dek bising pengunjung yang baru sampai. Jam 5.30semua sudah bangun sbb dah makin ramai yang sampai. Mr Qi lagi sekali menyiapkan sarapan pagi Char Koew Teow. Kami sarapan sekitar jam 6.30am.

Pengunjung dah semakin ramai. Sembang2 rupanya kebanyakan mereka tidak tido lagi merka da yang lepas celeberate new year kat kl pastu terus datang ke Broga. Memang ramai. Kami layan sarapan dan sambil menunggu ketibaan lagi 4 orang rakan kami.


tengah sedap2 lepak dan berborang tetiba dikejutkan dengan kehadiran kumpulan Pertahanan Awam dan ada kakitangan yang membawa Bed Medic melepasi kami. Mulanya tiada sapa pun perasan sebab mereka terus berjalan saja sedangkan pengunjung lain sedang berehat keletihan. Saya pun pelik..Ermmm..ermm.. sambung makan lagi. tambahan menu dari kawan Muffin kenduri dan krepek.


Hasil soal selidik dan fakta kurang jelas, yang saya dengar lelaki berbangsa cina ini terjatuh dari batu di puncak Broga (CP5), dan bahu nya terkehel. Batu kat puncak Broga tidak la besar dan menjadi port untuk lepak melihat pemandangan. Dahulunya ada tangga besi untuk naik, tapi sudah lama tiada tangga tu, jadi kalau nak naik kena la panjat batu tu, walaupun tak tinggi tapi nak naiknya kena kangkang luas2, kalau yang kaki pendek masalah la sikit. 😀 . Kesian budak tu dia asyik risau tulang belakang dia sahaja. Org Pertahanan Awam tu tanya budak tu kaki boleh gerak tak.. dia cakap boleh.. so kalau boleh tulang belakang masih ok la..dan dinasihatkan jgn tido..Tengok muka kakitangan Pertahanan Awam tu nampak penat tercungap2. Terima kasih pada Pertahanan Awam yang bersedia dan bersungguh-sungguh menyelamatkan mangsa tu walaupun tengah cuti New Year.

Kami turun seiring dengan pertahanan awam yang membawa mangsa tersebut.  Sampai dibawah sekitar jam 9 am agak lewat sbb que panjang dibelakang pertahanan awam yang membawa mangsa semasa di curam2 trek broga.

Sekian sahaja.  Kisah New Year 2011-2012

Sumber Pic FireWork untuk pic yang diedit  : http://malay.cri.cn/621/2012/01/02/26s127124.htm

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | Leave a Comment »