The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for July, 2012

Restoran D’ Arab Cafe

Posted by hamydy on 31, July 2012


Restoran D’ Arab Cafe
Restoran masakan arab yang terletak di Shah Alam ini sememangnya tidak asing lagi. Boleh tahan sedapnya bagi pengunjung yang meminati resepi masakan arab ini. Restoran ini milik bumiputera. Dah lama saya tak buat entri berkaitan makanan. Bukan apa, kurang masa nak jalan2 cari makan ini.
 
Restoran ini terletak di Seksyen 7 Shah Alam bersebelahan dengan UniSel. Dan terletak di Komplek Anjung 7. Restoran ini mempunyai 15 cawangan di Selangor dan Putrajaya.

Jika anda ingin berbuka Puasa di restoran ini pastikan anda tempah awal kerana meja sentiasa full booked. Tapi kalau anda datang lewat sedikit sekitar jam 8.00pm selepas orang berbuka..maka masih banyak meja lagi. Selain restoran ini di Komplek Anjung 7 ini terdapat banyak lagi restoran. Antaranya kedai burger besar, kedai minuman buahan jus. dan beberapa restoran lain. Komplek ini 2 tingkat dan Restoran D’ Arab Cafe ini terletak di tingkat bawah.

 
Terdapat banyak juga menu dan minuman dalam masakan arab. Tapi biasalah mata saya akan tertumpu pada menu yang ada Kambing. Ada 2-3 menu yang ada daging kambing seperti Hanith Lamb, Kabsah Lamb, Aukdah Lamb. Saya mencuba Kabsah Lamb dan Hanith Lamb, Setakat ni kalau antara 2 tu saya lebih prefer Hanith Lamb, sebabya dagingnya di kukus bersama rempah menjadikan ia lembut. Daging kambing ini di makan bersama sos yang rasanya ada pudina. minuman dalam botol yang diimport dari arab juga ada disediakan.

Berikut adalah Contact Number setiap Cawangan

Sekian..

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , | Leave a Comment »

Backpacker ~ Tips Bergambar

Posted by hamydy on 29, July 2012


Tips Bergambar
Entri ringkas ini saja saya buat memandangkan ramai jer yang asyik tanya saya kalau Backpacker seorang diri macamana hendak bergambar supaya gambar kita ada dalam foto tak la semua gambar pemandangan dan banggunan :D. Sebenarnya mudah saja dan jangan malu dan segan. Berikut adalah sedikit pengalaman yang saya ingin kongsikan. pic diatas ni adalah contoh gajet yang saya sering bawa jika ber Backpacker. Camera Dlsr, Camera Compact, Smart Phone dan 1 camera cap ayam.

Mintak Orang Ambilkan
Cara ni jangan segan dan malu. Biasanya sebelum kita mintak tolong dari orang ramai yang berhampiran kita tu, pertama sekali kita kena la jugak pilih, kita tengok gaya orang tu, kalau nampak yakin dia ramah dan tak buta camera barulah kita minta tolong dia. lagi satu pastikan camera kita di set pada seting auto, kalau tak sure tak jadi. lagi satu kalau mintak orang ramai ambilkan jangan anggap komposisi yang kita nak tu dia tau. Biasanya dia ambik ikut sedap dia janji nampak muka kita. Kita mungkin nak nampak sedikit sigh board atau latar belakang yang menunjukkan tempat tersebut. Selaluya tak jadi la. Jadi untuk mengelakkan masalah ini saya selalunya akan snap dahulu komposisi yang saya nak lepas tu saya tunjuk pada orang tersebut macam mana nak tangkap foto saya. Biasa nya cara ini berkesan. Jadi jangan lupa beritahu macamana yang kita nak..tapi jgn mintak banyak2 dan pelik2 kang marah pulak dia. selalunya kita akan target 2 kali shoot sahaja jangan lebih, tapi kalau orang tersebut ok dan ramah dan sendiri nak shoot pic kita beberapa kali kita layan ajer dan ucap terima kasih banyak2 kat dia.



Guna Tripod
guna tripod adalah kaedah paling terbaik dan boleh merakan dengan cara yang kita inginkan. Namun cara ini tidak berkesan jika kita berana di laluan pejalan kaki dimana ramai orang lalu lanlang. Tripod boleh terdapat pelbagai saiz dan bentuk. bagi saya yang suka travel saya tidak suka bawa tripod besar Cukup la Mini tripod yang fleksibel. Ada satu lagi Monopod yang jarang kita jumpa, Biasanya orang akan pegang camera dengan tangan dan snop foto sendiri, tapi cara ni membuatkan muka kita nampak dominan (Besar) sedangkan latar belakang yang kita nak tu tak nampak. Jadi penggunaan monopod ini membantu, ia dipasangkan pada camera dan boleh dipajangkan pastu setkan selftimer dan pegang hulu dan ambil gambar, carani pun ok cuma kita mungkin akan nampak gambar tripod dalam pic kita tu..

Ini adalah Tripod Mini Flexibel yang saya suka. Ia boleh dibentuk dan boleh di letak di pelbagai permukaan yang tak rata sekali pun tergantung, pada tiang, pada pintu dan sebagainya ikut kretiviti kita.

Sekian..

Posted in Melancong | Tagged: | Leave a Comment »

Backpacker ~ Batam Indonesia

Posted by hamydy on 29, July 2012


Batam 2012
Trip Batam lagi kali ini saya buat disebabkan atas permintaan rakan2 saya. Semua kawan2 saya ni belum pernah ke Batam. Jadi mereka teruja hendak kesana, walaupun Batam dan Johor tidak jauh tapi mereka tidak pernah pun pergi sebelum ini. Trip 3h2m memang menarik dan happening. Mulanya saya dan rakan2 cuma plan reunion sambil bakar kambing di PD tapi last2 minit tukar distinasi kerana PD tu dah selalu pergi.

Kami bertolak pada hari khamis malam sekitar 11.00pm dari kuala Lumpur dan sampai di JB 2.30am. Memang laju kawan2 saya bawa. Sampai di JB kami singgah minum di Restoran Mamak dan tukar matawang Indonesia di Pengurup wang yang buka 24 jam di Meldrum Walk.  Tempat ni happening , dimana hujung minggu sampi pagi pun ada kedai yang masih buka. Dikatangan Singaporean selalu lepak minum kat sini.

Setelah itu kami singgah tidur di rumah nenek Sarul di JB. Bangun pagi sarapan dah disediakan oleh ibunya ( TQ ibu sarul). Selepas Solat jumaat kami di jamukan oleh nasi beriani yang cukup sedap lagi enak berlauk KAMBING…yang dimasak sendiri oleh ayah Sarul. Memang sodap, kalau buka restoran sure laku punya. Bapa dia hidang kambing punya la banyak sorang 2 ketul pun tak habis. Apa2 pun TQ bapa Sarul..Memang terangkat punya sodap. Sekitar jam 4.30pm kami pun berangkat ke Terminal Ferry di The ZON.

Tiket Ferry Sehala RM80 dah termasuk tax. Agak mahal jugak. Ada orang ckp beli satu-satu, iaitu sehala pergi then bila balik beli pulak lagi jimat. tapi rasanya sama jer, sebab kalau belu pergi balik harga dalam RM120 tapi tak termasuk tax dan bayaran kat terminal ferry kat batam, bila di total lebih kurang jugak la harganya.

Menaiki Ferry boleh tahan jugak la lamanya sekitar 1 jam 30 minit rasanya. Masa ferry melalui selat antara Singapore dan Johor dia bergerak perlahan mungkin sebab faktor keselamatan ataupun undang2 perairan. Kami memilih untuk duduk atas bumbung untuk menikmati pemandangan dan juga untuk melihat sempadan singapore. Kelihatan juga Pulau Batu Putih yang menjadi rebutan. Duduk di atas memberi kan kami kelebihan untuk bergambar dan jugak melihat kapal terbang yang mendarat rendah ke singapore.

Kami tiba di Batam pun sudah malam.  Sampai saja di Batam supir yang kami tempah sudah pun siap sedia menunggu kami. Kami tidak booking hotel pun sebelum datang. Kami walk in sahaja. Tapi cara ni agak bahaya sebabnya jika cuti sekolah alamatnya semua hotel di tengah pekan sudah penuh. Sebab kami datang hari jumaat makanya hotel masing banyak yang ada kekosongan. Kami mintak supir bawakkan kami ke hotel yang mudah untuk kami kemana2 hanya dengan jalan kaki untuk g shoping dan juga makan.

Tentative Perjalanan

Khamis 5 July 2012
11.00pm – Bertolak ke JB dengan Kereta

Jumaat 6 July 2012
02.30am – Sampai JB, Minum dan tukar Matawang Indonesia
04.00am – Lepak Umat Nenek Sarul
08.00am – Sarapan
08.30am – Tengok barang alat ganti kereta di sebuah kilang kereta potong.
04.30pm – Mula bertolak ke Terminal Ferry The Zon dengan teksi.
06.00pm – Menaiki Ferry ke Batam
08.00pm – Sampai di Batam
09.00pm – Cek in Hotel
09.30pm – Makan Malam Ayam Bakar Rujak- ( Restoran Dapur Unik)
11.00pm – Jalan2 tengok hiburan malam di Bandar Batam
01.00am – Balik Tido

Sabtu 7 July 2012
09.00am – Sarapan
10.00am – Shoping
12.00pm – Makan Tengah hari di Restoran Nasi Padang
01.00pm – Betolak Melawat Jambatan Barelang
02.00pm – Sesi bergambar sakan di Jambatan Barelang
03.00pm – Melawat port memancing dan juga Restoran sea food terapung beberapa kilometer dari Jembatan Barelang
04.00pm – Hilangkan dahaga di Restoran Ladang Buah Naga
06.00pm – Shoping di Factory Outlet
08.00pm – Shoping di Nagoya
11.00pm – Makan Malam di Restoran Bebek Penyet ( Itik Penyet)
12.00pm – Cekin Hotel
01.00am – Jalan2 tengok hiburan malam di Bandar Batam
02.00am – Balik Tido

Ahad 8 July 2012
09.00am – Sarapan
10.00am – Shoping last kat Batam Center
12.00thr – Naik Ferry
02.00pm – Sampai JB
03.00pm – Singgah Tido di rumah nenek Sarul
08.00pm – Jalan2 di Dangga Bay JB
11.00pm – Bertolak balik ke KL dengan kereta
11.00pm – Sampai KL
02.00am – Sampai KL Balik Umah Tido

 

Untuk transport anda boleh rujuk blog ini http://mvhtourbatam.blogspot.com/2013/04/minibus-and-car-rent-at-batam-indonesia.html

….akan Bersambung….

Posted in Jalan2 Cari Makan, Melancong | Tagged: , | Leave a Comment »

Backpacker ~ Karimun Indonesia

Posted by hamydy on 21, July 2012

Destinasi Backpacker kali ini adalah Pulau Karimun Tanjung Balai Indonesia. Pembaca jangan keliru antara Karimun Tanjung Balai dan Karimun Jawa. Karimun Jawa terletak di Jawa. Manakala Karimun Tanjung Balai terletak di Selat Melaka berhampiran dengan Negeri Johor.

Mulanya saya pun konfius, bila saya google gambar, keluar gambar Karimun Jawa yang terletak di Jawa. so saya ingat gambar pulau dan pantai yang cantik itu adalah Pulau Karimun Tanjung Balai yang terletak berhampiran Johor, rupanya salah. Pulau Karimun Tanjung Balai ini sangat dekat dengan daerah KUKUP Johor

Pulau Karimun ini mempunyai 8 bahagian yang dipanggil  Kecamatan. Pulau ini mempunyai keluasan 7.984 kilometer persegi. Terdapat beberapa tempat2 (Wisata) yang boleh kita lawati disini. Kepulauan Karimun ini besar dan terdiri dari Pulau Karimun Besar, Pulau Kundur, Pulau Bela dan beberapa pulau kecil sekelilingnya.  Sejarah2 melayu juga boleh didapati di sini contohnya makam Badang di Pulau Bela.

Antara Wisata di kepulauan ini adalah:

  • PANTAI PONGKAR
  • PANTAI PELAWAN
  • PANTAI LUBUK
  • PANTAI TELUNAS
  • AIR TERJUN
  • SUMBER AIR PANAS

Pantai Pongkar

Pantai Palawan

Air Terjun

Pantai Pongkar-P.Karimun

Pantai Pelawan-P.Karimun

Air Terjun-P.Karimun

airpanasedit.png

Pantai Lubuk Pulau Kundur

dd.jpg

Sumber Air Panas-P.Buru

Sumber

Pantai Lubuk-P.Kundur

Sumber

Pantai Telunas-P.Moro

Sumber

Pulau Karimun

peta-karimun-bpk

Sumber Peta: http://www.bpkarimun.net/

peta-karimun-bpk

Sumber Peta: Google Map

Mulanya plan nak ke Karimun sebab tergoogle Pulau Karimun Jawa, sebab gambar pulau dan pantai Karimun Jawa sangat cantik. Tapi bila di Google cara hendak kesana rupanya yang terdekat adalah Karimun Tanjung Balai dan Bukannya Karimun Jawa. Jadi akhirnya pergi jugak la ke Karimun Tanjung Balai. Itupun last minit plan. Plan hujung minggu 2H1M

Untuk ke Pulau Karimun Tanjung Balai tak susah. Kalau dari Kuala Lumpur kita cuma perlu beli tiket bus ke Pontian di TBS (Terminal Bersatu Selatan). Harga tiket sekitar RM35, Antara bus yang ke Pontian antaranya seperti Syarikat Bus Mayang Sari. Sebaiknya beli tiket bus yang terakhir sekitar jam 12.00 malam supaya kita sampai di Hentian bus Pontian sekitar jam 5.00 pagi.

Setelah sampai di hentian bus Pontian terdapat teksi yang sudah beroperasi seawal jam 5.00 pagi untuk membawa penumpang ke Jeti Kukup. Bayaran teksi adalah RM20 satu teksi untuk sehala. Jika anda seorang anda boleh tunggu penumpang lain untuk penuhkan teksi tersebut kepada 4 orang dan seorang dia caj RM5. Jika anda tidak mahu menaiki teksi anda boleh menaiki Bus awam yang mula beroperasi sekitar jam 7.30 pagi. Sementara menunggu bus anda boleh la pergi ke pantai Pontian yang berdekatan yang ada deretan kedai-kedai, ada kedai yang dah buka dan boleh anda sarapan sementara menunggu bus. Tetapi jika anda hendak mengejar Ferry pertama ke Pulau Karimun Tanjung Balai ada kena la naik teksi, sebabnya ferry yang pertama sekitar jam 8.00pagi.
 

Bas Awam ke Kukup yang terawal adalah bus Kembara City. Harga tiket ke Kukup adalah RM2.90, jika anda naik bus pastikan anda tidak terlepas bus yang pertama ini, kalau tak untuk bus berikutnya lama sejam lebih baru ada. So cadangan saya jika nak cepat beter naik Teksi. Bila balik pulak dari Kukup lebih baik naik teksi sebabnya hentian bus Kukup tu macam takde orang atau syarikat bus pun yang beroperasi untuk kita tanya jadual bus. kalau tunggu mau berjanggut.
 

Terdapat 2-3 syarikat penyedia ferry kalau tak silap saya. Ada kaunter dibuka didalam terminal ferry tersebut, apa yang kita perlua buat adalah serahkan Pasport dan bayar duit tiket, Petugas akan sediakan tiket dan juga borang Emigresen yang sudah siap tercetak nama kita. Tiket pergi balik adalah sekitar RM90. Ferry yang saya naik pula adalah MV Tuah dari syarikat Penaga Timur.
 

Ferry ke Tanjung Balai mengambil masa lebih kurang 1 jam. Ferry ini selesa dan dilengkapi dengan jaket keselamatan. Sepanjang perjalanan diamainkan movie. Jika boring kita boleh juga keluar dan duduk di atas bumbung sambil menikmati angin laut dan melihat pemandangan.
 

Pulau Karimun Tanjung Balai – Setibanya di Tanjung Balai ni saya dapati suasana nya sama seperti di Malaysia seperti di pekan2 kecil. Kebanyakan rakyat karimun ini berbahasa hampir sama seperti bahasa melayu. Ini kerana majoriti rakyatnya adalah kaum melayu. Jika di kaji sejarah kesultanan Melaka dan Johor memang terdapat penghijrahan antara pulau Karimun dan orang-orang melayu di semenanjung. Setibanya di luar jetty memang anda akan di datangi supir2 yang menawarkan perkhidmatan teksi dan kereta sewa. Jika anda rimas, anda boleh jer terus berjalan keluar dan tidak perlu melayan supir tersebut jika anda pening tak tau nak pilih yang mana. Kalau nak jalan di Pekan Tanjung Balai tu tak perlu ambil teksi atau Angkutan Kota sebab jalan kaki pun boleh. Kecuali jika anda hendak pergi tempat jauh then ok ambil teksi.


Penginapan
Terdapat banyak hotel murah dan mahal sekitar pekan Tanjung Balai semurah 45 Ribu rupiah (RM15) hingga RM100++ semalam. Saya pun tak booking awal hotel, jalan2 cari hotel jumpa hotel buget yang berharga 60 ribu rupiah (RM20) untuk bilik Standard (untuk 2 orang) selesa dan bersih. Terdapat beberapa hotel yang saya telah survey antaranya Paragon Hotel (Bilik Standard Rp250,000) , Gabion Hotel (Bilik Standard Rp180,000) , Hotel Tanjung Balai (Bilik Standard Rp75,000) dan Hotel Royal (Bilik Standard Rp60,000). Hotel yang saya menginap adalah Hotel Royal dengan harga bilik Standard Rp60,000 tiada tingkap. Hotel Royal ni ditengah pekan jadi senang untuk bergerak. Hotel ni baru sahaja dibuka beberapa bulan masa saya menginap. sebelah hotel ini ada satu hotel yang agak mewah dan mahal di Pekan Tanjung Balai adalah Hotel Maximilian.

Pengangkutan
Di Tanjung Bali anda boleh menaiki teksi, angkutan kota ataupun sewa kereta. Jika anda ingin explore dan merasa naik angkutan kota ( Van Bas) anda boleh cuba naik, tapi make sure anda tahu serba sedikit tentang jalan2. senang untuk kita cakap hendak turun diimana dan senang juga untuk bertanya supir angkutan kota tersebut. Saya sewa Kereta Tayota Kijang (Unser) harganya Rp3oo,ooo untuk sehari dengan supir. Saya sewa untuk ke Pantai Pongkar, Pantai Pelawan dan Air Terjun Desa Pongkar. Kalau hendak ke pantai2 ini adalah sebaiknya pada hari Ahad.


Pantai Pelawan
Pantai merupakan salah satu tumpuan warga Karimun untuk beriadah di hujung minggu ( Hari Ahad), Saya datang pada hari sabtu, jadi tak happening la, ada pelawat tapi tak ramai, manakala kedai2 pun banyak yang tidak buka. Pantai ni juga bersih, Terdapat pondok2 yang dibuat nampak cantik ala kampung.


Pantai Pongkar
Pantai Pongkar lebih panjang berbanding Pantai Pelawan. Pantai ini juga menjadi tumpuan dikala hujung minggu. Panti ini juga menjadi tumpuan para pelajar yang buat aktiviti champing.

Air Terjun Pongkar
Bila melawat Pantai Pongkar jangan ketinggalan untuk melawat air terjunnya. Kawasan air terjun ini sedikit kedalam dimana kita perlu berjalan kaki sekitar 10-15minit sahaja. Air terjun nya biasa aja. Ada bibuat kolam kecil buat pengunjung mandi manda.

Begitulah Trip sehari di Pulau Karimun Tanjung Balai ketika melawat tempat Wisata. setelah petang saya berehat di hotel sambil berjalan sekitar pekan yang menjual pakaian dan juga pasar malamnya. Mencuba makanan dan bershoping. Aktiviti malam tidakla menarik sangat jika anda inginkan hiburan malam di pekan Karimun. Disko dan Kelab malam juga kurang. Tetapi hasil temu bual dengan warga sekeliling dan juga warga Malaysia yang saya terjumpa di sana, saya di maklumkan yang pengunjung muda sering ketempat yang di panggil VILLA (komplek perumahan Villa Nomor 58, Kelurahan Kapling, Kecamatan Tebing, Karimun) untuk berseronok. Memandangkan saya cuma 2h1m sahaja saya tidak sempat untuk explore lebih banyak tempat.

Tentative

Jumaat 22 June 2012
11.30pm – Bus dari TBS ke Pontian

Sabtu 23 June 2012
05.00am – Sampai pontian lepak tunggu bus, teksi pun ada RM20 ke kukup, bus baru Rm2.90
07.00am – Bus ke Kukup
08.00am – Sarapan -sbb terlepas ferry kul 8.00am
09.30am – Ferry ke Tg Balai

09.30am – Waktu Indonesia – sampai
10.00am – Jalan2 cari hotel..dapat hotel harga 60ribu = RM20 semalam
11.00am – Sewa Tayota Kijang ( Tayota Unser) + Supir ronda2 200ribu = RM60
08.00pm – Malam lepak2 pasar malam dan jalan2 cari makan sampai penat dan mengantuk

Ahad 24 june 2012
08.00am – Jalan2 cari sarapan – Jumpa kedai roti prata (roti canai) sedap, kopi pun sedap
09.00am – Jalan2 Shoping – macam2
12.00thr – Cek out
01.00pm – Naik Ferry ke Kukup
03.00pm – Waktu malaysia – sampai kukup – makan2 dulu
04.00pm – Naik teksi ke Pontian
05.30pm – Naik bus ke KL ( Bus tu Singgah Muar)
11.00pm – Sampai KL
12.00mlm – Sampai Umah Tido

Update 14.10.2014

Memandangkan ramai yang bertanya berkenaan dengan Karimun Tanjung Balai, maka berikut saya kongsikan info yang saya dapat berkaitan Contact Jetty Pontian

NAMA JETI : TERMINAL FERI ANTARABANGSA  KUKUP
LOKASI : KUKUP, PONTIAN
KEGUNAAN : PENUMPANG
PEMILIK : KERAJAAN NEGERI JOHOR
NO.TEL/FAX : 07-227 4045 / 07-221 9000
PELESENAN : JABATAN LAUT MALAYSIA
PENYELENGGARAAN : PENAGA TIMUR SDN BHD

Ini antara syarikat ferry yang beroperasi

BIL
SYARIKAT
NO TELEFON
NO FAKS
 DESTINASI
 1  TUAH FERRY PENAGA TIMUR SDN BHD  07-6969098  07-6969532  KUKUP – TG.BALAI
 2  OCEAN INDOMA SDN BHD  07-6969098  07-6960988  KUKUP – TG.BALAI
 3  MARINA BARU 5 SDN BHD  07-6961888  07-6961888  KUKUP – TG.BALAI

1. Laman Web Majlis  Daerah Pontian berkaitan Jetty :  http://www.mdpontian.gov.my/feri

2. Laman Web Jeti Penumpang Pontian :   http://kukupterminal.com.my/

Alamat TERMINAL FERI ANTARABANGSA KUKUP
JALAN KUKUP LAUT
82300 PONTIAN JOHOR DARUL TA’ZIM
No. Tel : 07-6969098 No.
Faks : 07-6969532
Emel : info@kukupterminal.com.my

PENAGA TIMUR ( M ) SDN BHD merupakan pemaju yang telah membangunkan semula Jeti Kukup Laut.

Sumber Foto : http://kukupterminal.com.my/

Posted in Melancong | Tagged: | 51 Comments »

Backpacker ~ Universal Studio Singapore

Posted by hamydy on 18, July 2012

Universal Studio Singapore (USS)
USS merupakan tempat kunjungan kebanyakan rakyat Malaysia yang bercuti dan membawa keluarga. terdapat pelbagai cara untuk ke USS. Ada melalui Flight, Keretapi dan ada melalui Bas. Semuanya bergantung kepada keselesaan, buget dan masa masing-masing. Untuk post kali ini saya akan fokuskan kepada backpacker melalui laluan darat iaitu BAS.

Bas ke Singapore
Terdapat dua cara melalui bas, pertama bas ekpress terus ke singapore dan kedua bus terus ke Johor. Stesen bas di johor yang paling dekat dengan Singapore adalah Larkin. Jika tiket bas ekpres terus ke singapore habis pilihan kedua adalah ke Larkin. Tiket bas ke selatan boleh dibeli di Terminal Bas Selatan TBS di Bandar Tasik Selatan. Tiket bas sekitar RM40 – RM45 sehala. Ikuti tentative perjalanan saya seperti dibawah.

Tentatif Perjalanan

Jumaat
10.00pm – Tiba di TBS cari tiket, kebetulan tiket ekpress ke Singapore habis. so saya beli tiket bas ke Larkin.
12.30am – Bas mula bergerak – saya tido jer atas bus..senang

Sabtu
05.00am – Sampai di Stesen Bas Larkin – cari sarapan dan tukar matawang singapore. ada money changger yang buka awal pagi.
05.30am – Naik Bas ke singapore – tiket cuma RM2.20
– Bila dah dekat Emigresen nampak orang kuar dari bas ramai2 maka kita pun kuar masuk emigresen cop pasport. Selepas dah cop pasport cepat2 keluar dari emigresen cari semula bus yang kita naik tadi. kalau naik bus yang sama tak perlu bayar. kalau tetiba naik Bas yang lain kena bayar semula la.
06.30am – Tiba di Stesen Bus yang berhampiran dengan Stesen MRT Bugis
07.00am – Jumpa hotel backpacker yang ditempah melalui online (Corzy Backpacker)
07.30am – Walaupun tidak boleh Cek in lagi tapi backpacker ni benarkan kita mandi dan letak beg dahulu. nanti malam baru masuk bilik.
08.30am – mula gerak ke USS menaiki MRRT Station Bugis
09.00am – Sampai di Marina Park.. Bergambar kat Merlion ( Singa yang ada air pancut kat mulut).
10.00am – Sampai di USS beratur beli tiket. Masuk USS …hoooreeyy- hoorey
10.00pm – Keluar USS balik ke hotel backpacker
11.30pm – jalan2 kat bugis road tgk aktiviti malam.
12.30am – Tido

Ahad
10.00am – Bangun Mandi dan Sarapan
11.00am – Cek out dan Shoping2 kat Bugis Street
01.00pm – Pergi ke Stesen bus berhampiran Bugis MRRT, Cari bus ke Larkin Johor. Jika hendak terus balik ke KL cari bas kat stesen yang berdekatan dengan Beach Road. Sebb kebanyakkan bas express yang direct dari KL akan stop kat Beach Road.
02.00pm – Sampai ke Larkin, cari tiket bus ke KL
03.00pm – Menaiki Bus Ke KL.
———Tamat—————

 
Terminal Bas Selatan (TBS) Tasik Selatan. Sedang menunggu bus. Tiket bus untuk ke USS ada 2 cara, Jika dapat tiket bus express terus ke Singapore lagi bagus. kalau tak ada kena beli tiket bus ker JB (Larkin). Saya plan last minit tiket bus direct ke Singapore abis jadi terpaksa beli singgah di JB dahulu.

Sampai di Stesen Bus Larkin tunggu Bus SBS Transit, Bus No 170, bus ni paling awal masuk Singapore sekitar jam 5.30am harga tiket cuma rm2.20. Bus no 170 ini sampai ke Stesen bus Bugis, dekat dengan Bugis Street dan MRT Bugis. Jika dekat Emigresen anda sudah tersalah naik bas tak apa, nanti dah sampai kat singapore cari mana2 MRRT station dan naik MRRT ke stesyen Bugis.

Ini lah Stesen Bus yang berdekatan dengan Stesen MRT Bugis. dari stesen ni kita jalan dalam 500 meter jumpa la. Bila jumpa Stesen MRT Bugis..jalan lagi ke kawasan Bugis Street, kat sini banyak hotel backpacker yang murah.

Inilah backpacker yang saya menginap Cozy Backpacker. Bawah hotel ni ada restoran mamak Muslim. jadi kalau nak makan tak susah la. Hotel ni pun ok dan selesa bagi backpacker. Ramai jugak foreiner yang menginap kat sini.

Signboard hotel ni kecil jadi anda mungkin terlepas pandang. Jadi nak senang anda rujuk banggunan tu. Sebelah kedai Seng Huat tu la Cozy Backpacker. Sebenarnya saya pernah menginap di Backpacker lain selain Cozy ni seperti di area Geylang road.

Bilik dan koridor pun selesa dan bersih.

Antara kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan adalah seperti PC Internet, Wifi dan sarapan pagi. Biasanya backpacker bilik airnya di luar. Toilet dan Bilik air setiap tingkat ada jadi tak susah.

Shoping2 di Bugis Street

Bersambung

Posted in Melancong | 22 Comments »