The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for December, 2010

Ilmu Menternak dari Seberang

Posted by hamydy on 28, December 2010

Blog ini dari rakan kita dari seberang. Saya telah melihat blog Pak Asp dan saya dapati banyak info menarik yang boleh kita pelajari bersama bagi yang berminat dalam industri penternakan puyuh, ayam dan sebagainya.

silalah kunjungi blog Pak Asep ini di http://ternakunggas.wordpress.com

Posted in Agrotek | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Penginapan Murah di Bandung

Posted by hamydy on 27, December 2010

Merayau2 di dalam internet untuk mencari maklumat tentang penginapan murah di Bandung Indonesia saya terjumpa entri yang saya rasa menarik dan penuh maklumat. berikut adalah entri yang saya copi dari blog tersebut dan saya nyatakan sumbernya. Semoga menjadi panduan bersama.

Penginapan Hotel Murah di Bandung

8/27/2009 02:01:00 AM

Link asal : http://www.bloggerceria.com/2009/08/penginapan-hotel-murah-di-bandung.html

Custom Title Versi Blogspot

 

Hanya ingin sharing informasi seputar hotel-hotel murah di Bandung. Daftar penginapan murah di Bandung ini diambil berdasarkan pengalaman sendiri lho ubek-ubek dan mencari info terbaru dari komunitas-komunitas para traveller dan backpakers (backpaking) Indonesia. Semoga bermanfaat.. 
Sekedar catatan, yang dimaksud hotel dan penginapan murah disini adalah yang tarifnya terjangkau. Dengan tarif dibawah 100ribu atau Rp 100 ribu – Rp 300.000 per malamnya. Hotelnya bervariasi mulai dari bintang tiga, bintang dua, hotel kelas melati atau losmen. Berikut ini daftar Hotel dan Penginapan Murah di Bandung.

UPDATE : Silakan cek Komentar di bagian bawah, banyak yang promosi hotel juga..

Hotel Picasso 19
Hotel baru buka neh! Bersih + Nyaman + fasilitas lengkap + MURMERR!!

150rb/mlm, dah include sarapan, internet unlimited, kabelvision, hot water! Ada kamar yg pny bathtub pula.
RESERVASI : 022-825 22544 atau 0813 948 99766 (http://hotelpicasso19bandung.blogspot.com)

WISMA ASRI
Jl. Merak No. 5 Tlp. 4521717 Bandung
Standar – Rp 150.000,– + sarapan pagi u/2 org.
Luxury – ” 205.000,– sda
Deluxe – ” 225.000,– sda

Edelweiss Hotel
Jl. Sukajadi No. 206
Bandung – 40161
Jawa Barat, Indonesia
Telp: 022-2032369

Graha Sartika Hotel
Jl. Pelajar Pejuang 45 No 42
Bandung
Telp: 022-7312516, 022-7303369
Standard Room Rp150.000,-(NON AC)
Executive Room Rp 180.000,-(AC)
Deluxe Room Rp 200.000,-(AC)
Superior Room Rp 220.000,-(AC)
Suite Room Rp 240.000,-(AC)

Cherry Home Residence
Daerah Pasteur
Telp : 022-2021628

Wisma Telkom
Jl. Geger Kalong, 100m dr Enhai
Telp : 022-2014508 ext. 2715

Marala
Pelajar Pejuang 45/114-116
Telp: 022-7307946
Weekday Std Rp 225,000, Deluxe Rp 300,000
Weekend Std Rp 250,000, Deluxe Rp 300,000

Puri Tomat Dago
Jl. Ir. H. Juanda 420 (seberang Hotel Jayakarta)
Telp : 022-2501746

Puri Gardenia Hotel
Telp : 022-2501221
Ext : 225.000

Wisma Pertamina Sawunggaling
Telp : 022-4231897 atau 021-3860994
Double : Rp 160.000
Triple : Rp 180.000

Dipersembahkan oleh Blogger Ceria, jangan ganggu piring nasi orang lain. Uda lama nih ga main ‘n nginep di Bandung. Untuk yang sedang ingin jalan-jalan ke Bandung, lain kesempatan mungkin bisa pertimbangin juga untuk mencoba berlibur ke Objek Wisata di Pandeglang.. 😀

Read more: http://www.bloggerceria.com/2009/08/penginapan-hotel-murah-di-bandung.html#ixzz19HbOSV00


Jangan kalah dengan blogger negara tetangga, sertakan link sumber saat berbagi informasi

Kepada Bloggerceria : Permisi untuk sharing ya

 

Link Lain

http://bandung.blogspot.com/2008/10/penginapan-murah-di-bandung.html

http://hotelpicasso19bandung.blogspot.com/

Posted in Cuti2 Malaysia, Melancong | Tagged: , , | 3 Comments »

Challenger Sport Center

Posted by hamydy on 24, December 2010

Ini pusat sukan yang sering saya kunjungi setiap minggu untuk bermain futsal.

….bersambung…

Posted in Sukan | Tagged: | Leave a Comment »

Melawat Istana Sri Menanti 360° Secara Virtual Realiti

Posted by hamydy on 22, December 2010

Berikut saya kongsikan hasil kerja rakan saya dari france. kita melawat Istana Sri Menanti secara Virtual Realiti 360° . Untuk menghasilkan gambar sebegini kepakaran dan teknik yang betul sangat diperlukan. Basic kos yang beliau tawarkan di france adalah serendah 360 matawang france so kalau tukar duit malaysia bersamaan RM1548. Harga tersebut paling basic untuk bilik sahaja, jika melibatkan halaman dan dewan, hall dan bilik2 lain. Maka harga tentula semakin bertambah. Jadi kepada sesiapa yang ingin menggunakan perkhidmatan beliau boleh la berurusan dgn saya. Disebabkan beliau pulang ke malaysia beberapa kali saja setahun. Maka Temujanji yang tepat dan comfirm mesti dibuat terlebih dahulu.

Saya pun masih dalam Proses belajar dengan beliau.

Berikut adalah Link untuk Melawat Istana Sri Menanti 360° Secara Virtual Realiti

http://www.fnd-fnd.com/media/SeriMenantiVR/

Jgn lupa untuk zoom gambar tu dan klik bilik2 di dalamnya.

Posted in Fotografi, Multimedia ICT | Tagged: , | Leave a Comment »

General keyboard shortcuts Window XP

Posted by hamydy on 22, December 2010

General keyboard shortcuts

  • CTRL+C (Copy)
  • CTRL+X (Cut)
  • CTRL+V (Paste)
  • CTRL+Z (Undo)
  • DELETE (Delete)
  • SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
  • CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
  • CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
  • F2 key (Rename the selected item)
  • CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
  • CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
  • CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
  • CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
  • CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
  • SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
  • CTRL+A (Select all)
  • F3 key (Search for a file or a folder)
  • ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
  • ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
  • ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
  • ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
  • CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously)
  • ALT+TAB (Switch between the open items)
  • ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
  • F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
  • F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
  • SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
  • ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
  • CTRL+ESC (Display the Start menu)
  • ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu)
  • Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
  • F10 key (Activate the menu bar in the active program)
  • RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
  • LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
  • F5 key (Update the active window)
  • BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer)
  • ESC (Cancel the current task)
  • SHIFT when you insert a CD-ROM into the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)
  • CTRL+SHIFT+ESC (Open Task Manager)

Dialog box keyboard shortcuts

If you press SHIFT+F8 in extended selection list boxes, you enable extended selection mode. In this mode, you can use an arrow key to move a cursor without changing the selection. You can press CTRL+SPACEBAR or SHIFT+SPACEBAR to adjust the selection. To cancel extended selection mode, press SHIFT+F8 again. Extended selection mode cancels itself when you move the focus to another control.

  • CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
  • CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
  • TAB (Move forward through the options)
  • SHIFT+TAB (Move backward through the options)
  • ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
  • ENTER (Perform the command for the active option or button)
  • SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
  • Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
  • F1 key (Display Help)
  • F4 key (Display the items in the active list)
  • BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Opendialog box)

Microsoft natural keyboard shortcuts

  • Windows Logo (Display or hide the Start menu)
  • Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
  • Windows Logo+D (Display the desktop)
  • Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
  • Windows Logo+SHIFT+M (Restore the minimized windows)
  • Windows Logo+E (Open My Computer)
  • Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
  • CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
  • Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
  • Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
  • Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
  • Windows Logo+U (Open Utility Manager)

Accessibility keyboard shortcuts

  • Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
  • Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
  • Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
  • SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
  • NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
  • Windows Logo +U (Open Utility Manager)

Windows Explorer keyboard shortcuts

  • END (Display the bottom of the active window)
  • HOME (Display the top of the active window)
  • NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
  • NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
  • NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
  • LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder)
  • RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder)

Shortcut keys for Character Map

After you double-click a character on the grid of characters, you can move through the grid by using the keyboard shortcuts:

  • RIGHT ARROW (Move to the right or to the beginning of the next line)
  • LEFT ARROW (Move to the left or to the end of the previous line)
  • UP ARROW (Move up one row)
  • DOWN ARROW (Move down one row)
  • PAGE UP (Move up one screen at a time)
  • PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
  • HOME (Move to the beginning of the line)
  • END (Move to the end of the line)
  • CTRL+HOME (Move to the first character)
  • CTRL+END (Move to the last character)
  • SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected)

Microsoft Management Console (MMC) main window keyboard shortcuts

  • CTRL+O (Open a saved console)
  • CTRL+N (Open a new console)
  • CTRL+S (Save the open console)
  • CTRL+M (Add or remove a console item)
  • CTRL+W (Open a new window)
  • F5 key (Update the content of all console windows)
  • ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu)
  • ALT+F4 (Close the console)
  • ALT+A (Display the Action menu)
  • ALT+V (Display the View menu)
  • ALT+F (Display the File menu)
  • ALT+O (Display the Favorites menu)

MMC console window keyboard shortcuts

  • CTRL+P (Print the current page or active pane)
  • ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window)
  • SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
  • F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
  • F5 key (Update the content of all console windows)
  • CTRL+F10 (Maximize the active console window)
  • CTRL+F5 (Restore the active console window)
  • ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for the selected item)
  • F2 key (Rename the selected item)
  • CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console)

Remote desktop connection navigation

  • CTRL+ALT+END (Open the Microsoft Windows NT Security dialog box)
  • ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
  • ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
  • ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
  • ALT+HOME (Display the Start menu)
  • CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
  • ALT+DELETE (Display the Windows menu)
  • CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.)
  • CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)

Microsoft Internet Explorer navigation

  • CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
  • CTRL+E (Open the Search bar)
  • CTRL+F (Start the Find utility)
  • CTRL+H (Open the History bar)
  • CTRL+I (Open the Favorites bar)
  • CTRL+L (Open the Open dialog box)
  • CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
  • CTRL+O (Open the Open dialog box, the same as CTRL+L)
  • CTRL+P (Open the Print dialog box)
  • CTRL+R (Update the current Web page)
  • CTRL+W (Close the current window)

Sumber : http://support.microsoft.com/kb/301583

Bagus di hafal untuk mencepatkan tugasan harian.. short cut yang saya tau CTRL+C dan CTRL+V jer copy & paste.. Yang lain2 tak tau sebab tak selalu guna. Org IT mesti benda2 ni kat hujung jari mereka jer kan.

Posted in Multimedia ICT | Tagged: | 2 Comments »

Smiley

Posted by hamydy on 22, December 2010


sumber: http://virtualfriends.net

Selalu nak buat smiley asyik lupa dan kekadang tak tahu. Surve2 jumpa senarai ini kat VF. so saya share kat sini untuk rujukan saya dan juga rujukan kawan2 blogger yang lain. Harap dapat manfaat.

Posted in Multimedia ICT | Tagged: , , | 5 Comments »

Roti Canai Kasim Taman Mulia

Posted by hamydy on 21, December 2010

Roti Canai Kasim Taman Mulia.

Gerai ini terletak di tingkat satu Pusat Komuniti Taman Mulia bersebelahan dengan stesyen star LRT Bandar Tun Razak. Bagi penggemar roti canai kosong, anda mungkin ingin mencuba roti canai pak kasim ini. Setelah beberapa kali sarapan roti canai pak kasim ini, saya dapati roti canai yang beliau buat sangat  lembut dan sedap. Ramai orang datang beli. Cuma kuah kari, kuah dall dan Teh Tarik nya biasa sahaja. Kalau lah kuahnya sedap dan teh tariknya power sure berduyun2 orang datang beratur beli kan.

Kawasan gerai tingkat satu pusat komuniti ini pagi2 memang ramai yang datang sarapan. ada gerai2 ini hanya beroperasi petang hingga malam dan ada daripadanya hanya beroperasi pada sebelah pagi sahaja.

Terdapat pelbagai kemudahan yang disediakan di pusat komuniti ini, antaranya ialah Pejabat Pos, Pejabat JPN, Pasar Basah, Kedai Dobi, Lot2 kedai dan Gelanggang Badminton.

 

 

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , , , | 1 Comment »

Memancing Di Pulau Angsa

Posted by hamydy on 19, December 2010


Trip memancing ke pulau angsa.
Pulau angsa atau boleh juga dikenali sebagai rumah api terletak di dalam negeri selangor. Perjalanan kesana kalau dari KL mengambil masa tidak sampai 2 jam bergantung kepada kesesakan jalan. Biasanya jika travel malam ia tidak sibuk dan cepat sampai.

Dari KL saya mudah melalui lebuhraya persekutuan terus ke arah klang. Tiba di Klang ikut tanda arah menghala ke Kapar. Seterusnya jalan yersebut akan membawa anda ke kuala selangor. Jeram merupakan daerah sebelum kuala selangor. Kami bertolak dari Kuala Lumpur jam 9.15pm dan tiba di pangkalan jeram (Medan ikan bakar Jeram) jam 10.30pm. untuk menaiki boat ke pulau Angsa anda perlu memastikan waktu air pasang terlebih dahulu. biasanya orang boat akan membawa kita apabila air mula pasang.

Menaiki Boat ke Pulau angsa mengambil masa 30 minit dari pangkalan jeram (Pangkalan bersebelahan dengan medan ikan bakar jeram). Untuk ke Pulau Angsa anda boleh menaiki mana2 boat yang menawarkan perkhidmatan penghantaran. Terdapat beberapa orang yang menawarkan perkhidmatan menghantar . Ada yang mengenakan bayaran mengikut bilangan orang dan ada yang mengenakan bayaran sebiji boat. anatara bayaran cas perkhidmatan boat antaranya RM250 sebiji boat pergi-balik maksimum 6 orang. dan ada penghantaran mengikut perkepala iaitu RM35 minimum 4 orang sebiji boat.

Inilah adalah Boatman yang saya gunakan untuk ke pulau Jemur dan Pulau Angsa. Nama Boatman ini adalah Saroni, Orang tempatan biasa memanggil beliau dengan panggilan “WAK” ,dan beliau gagap bila bercakap, so cakap jgn laju2. Saya sudah 3 kali termasuk trip ini menggunakan perkhidmatan wak untuk pergi ke pulau Jemur (Pangkalan Penyelidikan Unisel) dan Pulau angsa. Pulau Angsa merupakan trip kali pertama. Cas boat yang dikenakan adalah RM250 pergi balik. Beliau juga menyediakan perkhidmatan menjual Udang hidup dan pumpun.

Pulau Angsa
Pulau Angsa terdapat Rumah Api yang masih berfungsi dengan baik. Di pulau tersebut terdapat chalet yang telah ditinggalkan oleh pemiliknya setelah sebahagian dari chalet itu terbakar. jika di lihat dari segi struktur dan binaan yang masih tinggal chalet tersebut merupakan chalet yang best dan lengkap dengan pelbagai kemudahan. Kami turut dimaklumkan bahawa chalet tersebut merupakan tempat singgahan Sultan Selangor. Dan penjaga pulau tersebut turut menunjukkan bekas bilik singgahan Sultan Selangor. Bayaran RM10 seorang dikenakan untuk memancing diatas tinggalan chalet tersebut. Bayaran dibuat kepada penjaga pulau tersebut. Saya pun tidak pasti sama ada penjaga tersebut bekerja dgn jabatan laut ataupun orang tempatan. Menurut beliau mereka hanya bertiga sahaja menjaga rumah api dan chalet tersebut dan pulang ke darat setiap 2 minggu.


Rumah Api

Chalet yang terbiar dan masih boleh digunakan


Chalet yang terbakar dan rosak

Sebahagian chalet yang ditinggalkan terdapat juga bilik yang masih boleh digunakan dan ia berkunci. tetapi bilik tersebut tiada kemudahan toilet yang sempurna seperti bekalan air yang bersih. Oleh itu setiap kali menggunakan tandas anda perlu menggunakan bekalan air hujan yang telah di takung. Chalet yang boleh digunakan tersebut boleh di sewa dengan bayaran RM30 ( Tak pasti pulak sama ada semalam adatau sepanjang berada di pulau). Bagi chalet yang telah rusak dan pecah, toilet memang tidak dapat digunakan terus hanya boleh jadi tempat berteduh sahaja jika berlaku hujan ribut. Bekalan air yang bersih digalakkan dibawa sendiri oleh anda. Tiada bekalan makanan di pulau ini oleh itu kita perlu membawa peralatan memasak dan bekalan makanan yang mencukupi sepanjang berada di pulau tersebut. Kemudahan Elektrik disediakan, oleh itu anda tidak perlu risau bila malam, kerana terdapat lampu, malah anda boleh menggunakan peralatan elektik sendiri seperti Rice Cooker, Cas handphone dan juga menggunakan laptop.

Lokasi Memancing
Untuk memancing anda boleh memilih mana2 lokasi yang terdapat di pulau dan chalet tersebut. Jika air surut anda boleh mengelingi disekitar pulau tersebut dengan berjalan diatas batu. Jika air pasang pulak tempat yang paling sesuai adalah sekitar lokasi chalet tersebut. Terdapat kawasan chalet yang hanya tinggal bentuk simen konkrit sahaja, tiada tempat berteduh juga boleh dijadikan lokasi untuk memancing, tetapi kena la berhati-hati ketika meniti  tiang2 konkrit tersebut.



Hasil tangkapan sepanjang 2 hari 1 malam di pulau angsa tidak memberangsangkan. Sedikit kecewa tambah lagi salah seorang kawan yang ikut adalah pemancing baru yang belum pernah memancing di laut. Aktiviti ikan hanya dirasai ketika malamnya sahaja ketika air tengah pasang penuh. Hanya ikan gelama banyak diperolehi. Pada siang esoknya langsung tiada aktiviti ang menarik. Jadi pada tengaharinya ramai pemancing ambil kesempatan untuk tido.

Pada sebelah petang ketika air pasang penuh pulau angsa mula dikunjungi oleh pemancing lain yang ingin bermalam sehingga hari ahad, Kumpulan ini datang dengan family yang besar habis semua chalet yang elok mereka tempah ( ada 3 je pun chalet yang elok tu).

Hasil temubual dengan pemancing2 lain, saya mendapati bahawa mereka adalah kerap datang dan menurut mereka aktiviti yang paling baik ketika air pasang penuh semasa bulan penuh. Kebanyakkan mereka menggunakan kaedah casting.

Perjalanan pulang sebelum air surut, kami bertolak pulang sekitar jam 4.30pm. Perhatian sekiranya anda menggunakan perkhidmatan boatman tersebut dikawasan jeram pastikan anda yang tidak pandai berenang membawa sendiri LIFEJAKET kerana mereka tidak menyediakan life jaket untuk kita. kali pertama saya menggunakan perkhidmatan beliau cuak jugak, masa kat atas boat tu bila di tanya dia tiada life jaket, tambahan hujan ribut pulak ketika itu.. fuuhhh gabra .. mada tu tong polestrin jadi harapan..

ok itu sahaja coretan kisah trip memancing di Pulau Angsa.. Sudi baca sudi-sudilah bagi komen dan pandangan.

Posted in Memancing | Tagged: , , , , | 10 Comments »

Ramalan Pasang Surut Laut

Posted by hamydy on 17, December 2010

Posted in Memancing | 3 Comments »

Blogging Dimana Sahaja

Posted by hamydy on 11, December 2010

Posted in Uncategorized | Tagged: | 3 Comments »