The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for the ‘Kayak’ Category

Aktiviti Kayak

Statistik Terkini Pengunjung Blog Saya

Posted by hamydy on 1, December 2010

Saya menghargai kunjungan dan komen2 anda di laman blog saya. semoga saya semakin rajin menulis blog selalu.

terima kasih kepada peminat dan pengunjung blog saya. terima kasih..terima kasih…terima kasih

Posted in Agrotek, Blogroll, Cuti2 Malaysia, Fotografi, Jalan2 Cari Makan, Jom Piknik, Jurnal Kehamilan, Kayak, Kesihatan, Koleksi Buku Lelong, Melancong, Memancing, Multimedia ICT, Pendakian Gunung, Ruangan Perniagaan, Sajak Nusantara | Leave a Comment »

Kayak Jeram Kenaboi

Posted by hamydy on 28, April 2008

 

 

 

 

 

 

 Pengalaman kayak jeram di daerah Kenaboi. Trek yang aku gunakan ni adalah trek beginner, walaupun beginner tapi penatnya boleh tahan jugak. Jarak sungai lebih kurang 10km. Ini pertama kali aku main kayak di jeram, sebelum ni main kayak di tasik dan laut  sahaja, kayak pun guna kayak biasa. Tapi kali ni aku cuba kayak lazer, kayak ni lebih laju, tapi susah jugak kawalannya kalau tak biasa guna.

 Hari tu tak ramai yang main kayak, Cuma aku berdua dgn kawan dan  dibantu oleh 2 org guide. Setiap sorang satu guide la. Disebabkan pertama kali main kayak jeram ni, boleh dikatakan sepanjang perjalanan tu kami asyik terbalik jer sampai tak terkira berapa kali. Terbalik satu hal nak buang air dari kayak satu hal hanyut dek arus deras pun satu hal, ini semua menambahkan lagi cabaran bagi beginner macam kami ni. Mula kayak dari jam 11am dan tamat lebih kurang 3.30pm, 4 jam lebih berkayak penat tu tambah pulak lapar.

 Semua kelengkapan kayak, guide dan rescue disediakan oleh Kenaboi Adventure Team. Selain kayak team ni juga organize aktiviti mendaki di Gunung Besar Hantu. Semasa kami tiba di lokasi rumah Kenaboi Adventure Team ni ada satu group orang Filipina tengah sedang menaiki 4WD untuk ke kaki Gunung Besar Hantu.

Maklumat lanjut boleh klik http://kenaboiadventure.multiply.com

 

 

Pakej

Harga : RM150.00 /pax

Tempoh :  1 hari

Peserta : 10 orang (minimum)

Lokasi : Kemsite Sg Kekabu

Trek : Kg Bertam – Kemsite Sg Kekabu (10km)

 

Perkhidmatan Yang Disediakan

1.       Peralatan kayak

2.       Guide/rescuer

3.       4×4 Kg Chennah-kemsite-lokasi

4.       Makan tengahari

 

Tentatif

0800 – Berkumpul di Kg Chennah

0830 – Bertolak ke Kg Bertam dengan menaiki 4×4

0930 – Tiba di Kg Bertam

1000 – Pengenalan kayak

             Water confident

1100 – Memulakan aktiviti ekspedisi

1500 – Tiba di Kemsite Sungai Kekabu

            Makan tengahari

1600 – Packing

1800 – Bertolak ke Kg Chennah dengan menaiki 4×4

1900 – Tiba di Kg Chennah

             “Sayonara”

2000 – Bersurai

 

 

 

Posted in Kayak | Tagged: | 2 Comments »