The life journey

Kembara Kehidupan

Gunung Kinabalu 2007

Posted by hamydy on 16, April 2008

Xpdc Gunung Kinabalu (4095m)

Sabah7-11 Ogos 2007

Akhirnya hajat aku nak mendaki gunung kinabalu tercapai jugak kali. Program kali ini mendapat sambutan yang banyak aku terima, tetapi terpaksa aku hadkan kepada 11 orang sahaja kerana tempahan penginapan di Laban Rata yang aku berjaya tempah hanya 11 tempat sahaja.

Info Gunung

Gunung Kinabalu, Sabah. (13,455′)

Gunung tertinggi di Malaysia ini menjadi kebanggaan rakyat Sabah khususnya. Gunung ini diwartakan Taman Negara dan juga diiktiraf sebagai Warisan Dunia (World Heritage) mempunyai keunikan tersendiri.

Pendaki dikehendaki mendaftar dan mendapat permit mendaki di HQ Kinabalu Park. Waktu mula mendaki dibuka jam 8:30pagi – 12:30tgh. Kebiasaannya pendaki akan mendaki melalui Timpohon Gate. Pendaki juga boleh membuat pilihan melalui Mersilau trail, di Kundasang. Bagaimanapun sejarah pendakian Gunting Lagadan dan Sir Hugh Low bukanlah melalui kedua-dua trail ini. Setiap Checkpoint dibina pondok untuk berehat serta ada kemudahan tandas dan air.

Hut (Waras, Panar Laban, Laban Rata, Gunting Lagadan, Burlington)
Hut-hut diatas adalah antara asrama untuk pendaki bermalam. Setiap satu hut terletak berdekatan walaupun di ketinggian berbeza. Paling rendah Waras Hut (3243.7m), Burlington Hut (3270.9m), Laban Rata (3272.7m), Panar Laban (3314.3m) dan paling tinggi Gunting Lagadan Hut (3323.5m). Beberapa kemudahan asas telah disediakan seperti katil, gebah/sleeping beg, bantal, dapur memasak, periuk-miuk, pinggan mangkuk, tandas dan bilik mandi. Satu Restoren ada ditempatkan di Laban Rata.

Sumber : Apip Embi, Eryn, Paei & Kinabalu Park http://www.ogkl.com.my/infoGUNUNG/infoKinabalu.htm

Hari Pertama 7/08/07 (Selasa)

06.00pm  -Berkumpul di Stesen kl Sentral

-Naik Bas LCCT express

08.00pm -Boarding

09.15pm -Berlepas ke KK

11.45pm -Tiba di KK

12.00am -Check in Hotel Inanam

Hari Kedua 8/08/07 (Rabu)

08.00am  -Sarapan dan bertolak ke Taman Negara Kinabalu

11.00am  -Sampai Taman Negara

-Melawat hot spring, kanopi,

06.00pm- -Check in chalet Taman Negara

Hari Ketiga 9/08/07 (Khamis)

07.00am  -Mula mendaki

12.00am  -Tiba di Laban Rata dan bermalam di chalet

Hari Keempat 10/08/07 (Jumaat)

02.00am  -Mendaki ke puncak

-Melihat matahari terbit

-Mendaki turun ke Laban Rata

06.00pm -Tiba di KK

-Makan Malam di Pasar Philipine

-Bermalam di Hotel Backpaker

Hari Kelima 11/08/07 (Sabtu)

07.00am  -Selepas sarapan terus ke Jeti

-Berlayar ke Pulau Manukan, Pulau Sapi da Pulau Mamutik

-Aktiviti Snorkeling

12.00pm  -Balik ke KK

01.00pm -Makan dan Shoping di Pasar Philipine

06.00pm  -Bertolak ke Lapangan Terbang

20.05pm  -Berlepas ke Kuala Lumpur

22.35pm -Sampai di Kuala Lumpur

CONTACT

Sutera Sanctuary Lodges

G 15, Ground Floor, Wisma Sabah

8000 Kota Kinabalu Sabah

tel : 088 243629

Fax: 088 259552

Email : info@suterasanctuarylodges.com

Web : : www.suterasanctuarylodges.com

Bayaran Mendaki

Individual Fee

Entrance Fee                                                                           Rm3.00

Accommodation (Kinabalu Park)                              Rm46.00

Accommodation (Kinabalu Park)                              Rm46.00

Climbing Permit                                                        Rm30.00

Climbing Insurance                                                  Rm7.00

Transportation (PHQ to Timpohon Gate)                 Rm8.00

Certificate (Optional)                                                                 Rm10.00

Group Payment

Mountain Guide Fee

Timpohon Gate/Peak/Timpohon Gate

1-3 cimbers                              Rm70.00 return trip

4-6 cimbers                              Rm74.00 return trip

7-8 cimbers                              Rm80.00 return trip

Porter Fee (Optional)

Timpohon Gate/Peak/Timpohon Gate

To Laban Rata        Rm60.00 return trip (10kg)

To Sayat-sayat        Rm80.00 return trip (10kg)

To Summit Rm88.00 return trip (10kg)

***Ini semua harga pada masa itu la, sekarang mungkin dah naik.

Van Sewa

Andaras Rent Car Sdn. Bhd.

Lot G-03, Wisma Sabah,

88864 Kota Kinabalu

Tel : +60 88211866 / 252280

Fax : +60 88216010

Email : arackk@steamyx.com

Web : http://www.freewebs.com/adaras-rent-a-car

** harga yang aku dapat masa tu Rm250 sehala, hantar dan ambik ke kinabalu park.

Hotel

Hotel Inanam

1st-2nd Floor, Lot 40A

Inanam Baru, Kota Kinabalu Sabah

Tel : 60 088 436627

Harga Sebilik hanya Rm20 sahaja

*aku tak rekemen hotel ni next time, nama je Hotel tapi sebenarnya macam rumah tumpangan itu sebab murah. Pastu jauh pulak dengan KK.

Kinabalu Backpackers Lodge

Lot 4, Lorong Dewan, 88000

Kota Kinabalu Sabah

Tel : 6088 253 385

Email : info@kinabalubackpaker.com

Web :  www.kinabalubackpaker.com

*chalet yang ini ok, dalam KK dekat je kalau nak jalan kaki ke pasar Philipine dan ke Jeti

harga Rm20 per kepala untuk Dorm. Satu Dorm boleh muat 7 org. Selesa dan ada free internet. Kat area chalet ni terdapat banyak chalet2 backpacker

5 Responses to “Gunung Kinabalu 2007”

  1. wahyukresna said

    salam kenal dari saya. saya dari indonesia, wah saya kira di malaysia tak ada gunung., kalau sempat ke Indonesia coba naik gunung Semeru 3676m (gunung tertinggi di Pulau Jawa)… bagus pemandangannya, ada danau juga. Perjalanan 1 minggu.

  2. hamydy said

    salam kenal dari saya juga. di malaysia banyak gunung yang mencabar untuk di daki. ada 7 gunung yang dilabel sebagai G7 gred A oleh kebanyakan pendaki. G7 ini sememangnya betul2 mencabar.

  3. cyril said

    tahun depan sya nak buat tempahan mendaki gunung so mari kita ramai2 naik gunung. 1 book everyone go. kita cipta record naik gunung berkumpulan tanpa mengenali antara 1 sm yg lain. berbeza asal, kaum, agama, pangkat, keturunan, warna kulit, bau badan, dan lain2 lagi.
    so kpd mrk yg mahu dan berani nak cipta rekod. mari kita naik gunung sm2.kt cuba kongsi 1 pengelaman dan membuahkan byk cerita tersendiri
    ( webs_81@yahoo.com.my )
    respon 2 mee

  4. […] as stated Post terdahulu https://hamydy.wordpress.com/2009/03/20/gunung-kinabalu-march-2009/ https://hamydy.wordpress.com/2008/04/16/gunung-kinabalu/ https://hamydy.wordpress.com/2008/04/17/sabah-tour/ 4.210484 […]

  5. […] https://hamydy.wordpress.com/2009/03/20/gunung-kinabalu-march-2009/ https://hamydy.wordpress.com/2008/04/16/gunung-kinabalu/ 2007 4.210484 101.975766 This entry was posted in Uncategorized by hamydy. Bookmark the […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: