The life journey

Kembara Kehidupan

Medan 2012

Posted by hamydy on 27, November 2012

DSC_7018

Medan 2012
Trip medan kali ini saya buat secara sewa Van tanpa pakej. Tempahan hotel semua saya buat melalui Agoda dan Booking.com. Cari hotel yang murah dan selesa. Manakala untuk Tour pulak saya sewa van Pregio 11 seat. Sewa dengan maklumkan tentative perjalanan kita. So dengan cara ini saya bebeas bergerak dengan masa sendiri. Jika sempat pergi jika tak sempat pergi tempat lain. Tentative sebagai rujukan dan guide.

saya folow semua tentative yang saya buat, cuma kat Danau toba saya tak pergi ke perkampungan Kaum Batak yang ada tempat potong kepala tu dan juga kawasan pemandangan padi bukit kerana kesuntukan masa nak spent banyak masa untuk shoping.

Tips: Masa di Airport akan ada orang yang akan minta tip untuk angkat beg dan juga Tolak beg dalam Troli. So kalau tak kisah nak bayar boleh la bagi mereka angkat. Tapi kalau rasa mahal boleh angkat sendiri dan cakap kat mereka yang kita tidak perlukan servisnya. Kesimpulan jika di Airport kalau ada yang ofer diri nak membantu sebenarnya semuanya ada bayaran.

🙂 saya pun dah terkena Pau RM20 sebab tak perasan beg saya dah mereka angkat masuk dalam Van. Siap susun cantik2 lagi.

Gambar2 Akan saya Upload kemudian.

Tentative
16 Nov 2012
08.45am – Berlepas ke Medan
08.45am – Tiba di medan waktu Indonesia
09.00am – dijemput supir
09.30am – Melawat Istana Maimoon
10.30am – Bergerak ke Parapat ( Danau Toba)
05.00pm – Sampai dan cek in hotel (Danau Toba International Cottage)
05.30pm – Naik Boat merentasi Lake Toba ke Kampung Tomok

17 Nov 2012
08.00am – Sarapan
08.30am – Pusing2 Bandar Parapat
09.30am – Bergerak ke Air Terjun Sipiso
11.30am – Tiba di Air Terjun SIPISO
01.00pm – Menuju ke Berastagi
03.00pm – Tiba di Berastagi – Terus Shoping di pekan Berastagi
05.00pm – Cek in Hotel ( Horisson Berastagi)
08.00pm – Jalan2 cari Makan

18 Nov 2012
07.00am – Sarapan
08.00am – Jalan2 melihat landskap indah
10.00am – menuju ke Medan
12.00th – Sampai di Medan dan Cek in Hotel (Hotel Garuda Citra)
01.00pm – Mula Shoping di Pasar Jalan Perniagaan
03.00pm – Sambung Shoping di Plaza SUN – Pasaraya Besar dan barangan berjenama
08.00pm – Jalan2 cari makan

19 Nov 2012
07.00am – Sarapan
09.00am – Menuju ke Airport
11.00am – Berlepas pulang ke Kuala Lumpur

Kos Perbelanjaan

No Perkara Kos
1. Hotel Danau Toba International Cottage 120
2. Hotel Berastagi – Hotel Horison Berastagi 158
3. Hotel Medan – Hotel Garuda Citra 70
4. Makan (anggaran sekali makan) 15
5. Transport – Van Fregio 11 seater utk 4 hari 800
6. Tiket masuk Wisata dan lain2 – Anggaran 50
Total 1113

Jumlah RM1113 kalau di share bilik hotel dan share Transport kos jadi murah

Hotel 2 orang satu bilik = RM174 – Untuk 3 Malam
Transport  kalau 9 0rang = RM78

Total : RM252

Contact Transport
EDSUrentcar-Medan
Mob:085370653333
http://www.edsurentcar.com
Email : Edy S Ginting <edsurentcar@yahoo.com>;

Pak Edy memang banyak membantu dan senang berurusan melalui email dan juga telefon. Saya dapat contact Pak Edy ini melalui teman saya Linda Bandot dari Jakarta. Semuanya lancar. driver yang Pickup saya juga Ok namanya Sufiyan.

One Response to “Medan 2012”

  1. Hani NJ said

    Salam,

    Thanks for sharing the info Mydy. Thump up! hihihi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: