The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for June, 2008

GUNUNG TEBU, TERENGGANU 25-27 Julai 2008

Posted by hamydy on 14, June 2008



Puncak                                                                                       Tapak khemah view laut.

View laut, nampak pulau perhentian                            Tanda kumpulan yang bertapa

Ini Puncak Sebenar, terlalu kecil dan view tak cantik. Sebelah ni apabila penat mendaki boleh mandi-manda, air sejuk dan meyegarkan.

Line-up kesemuanya 21 orang!!
guide – 2 org (fendi & mamak)
ppukm – 5 org
klang – 3 org (2 dr takaful, 1 pesara)
Damansara- 1 org
Melaka – 6 org
Johor – 2 org
K.Terengganu – 2 org

Jumpa group Amy / Joe (20 orang) di Hentian Putra yang kebetulannya bertolak ke G tebu pada masa dan hari yang sama dengan group kami.Tiada perancangan bersama dibuat untuk ke tebu dengan mereka 🙂

Jarak menapak dari Hutan Lipur Lata Belatan ke puncak Gunung Tebu adalah 7088meter.

Bagi mereka yang ingin mendapatkan khidmat guide untuk ke gunung tebu boleh la hubungi rakan saya ini iaitu
Asrul Effendi Abidin (Fendi) 012-2220450

Info Tentang Gunung Tebu

GUNUNG Tebu adalah kemuncak paling tinggi di Te rengganu dengan ketinggian kira-kira 1,037 meter (m) dari paras laut. Keunikan bentuk muka buminya menarik kunjungan pen daki tempatan dan luar negara. Pengunjung dapat menyaksikan pemandangan indah gu gusan pulau zamrud Terengganu termasuk Pulau Perhentian dan Pulau Redang, daratan yang bertaburan di Laut China Selatan.Ada berkata, puncak gunung ini paling mudah ditawan. Justeru, tidak hairanlah tanah tinggi di daerah Setiu ini semakin popular di kalangan penggemar aktiviti lasak dan pencinta alam sekitar.

Selain pendaki tempatan yang kerap mengadakan kembara berkumpulan, ada beberapa agensi pelancongan menawarkan pakej ekspedisi menawan puncak Gunung Tebu.Kembara ini memakan masa antara dua atau tiga hari. Ada juga segelintir pendaki yang dahagakan pengembaraan lebih lasak, menyambung kembara mereka dengan menawan banjaran tanah tinggi lain di sekitar Besut, sebelum me namatkan ekspedisi di Kolam Air Panas La.“Pendakian dari kaki gunung ke puncak Gunung Tebu mengambil masa dua hari satu malam. Tempoh masa yang agak singkat ini membolehkan aktiviti lasak ini diadakan secara berkumpulan terutama di hujung minggu. “Ada pula yang apabila sudah tiba di puncak Gunung Tebu, mahu ke Bukit Batu Balai dengan laluan dan pendakian lebih mencabar,” kata seorang pemandu pelancong berpenga laman. Sebelum memulakan perjalanan, peserta akan berkumpul di kaki Gunung Tebu, iaitu di kawasan perkelahan terkenal, Lata Belatan.

Peserta akan menjalankan pemeriksaan rutin dan diberikan taklimat pegawai Jabatan Perhutanan, sebelum memasuki hutan.Setiap peserta perlu memiliki pas yang dikeluarkan Jabatan Perhutanan dengan bayaran RM5.Selepas Lata Belatan, destinasi pertama yang akan dituju adalah Sungai Chakah Dua, kira-kira 30 minit perjalanan dari Lata Belatan.Dari sini, peserta akan meneruskan perjalanan ke destinasi kedua, Batu Mat Hassan – yang mendapat namanya sempena dengan orang lama yang bertapa di gua berhampiran. Dari batu ini, peserta meneruskan pendakian mereka ke Jendela Tebu, yang memakan masa sehingga 20 minit per jalanan. Lazimnya, peserta akan berehat seketika bagi me nyaksikan pemandangan indah panorama menarik kawasan sekitarnya.Dari kedudukan ini, pengunjung akan dapat melihat punca mata air semula jadi kira-kira 30m di bawah Jendela Tebu. Ada yang memanfaatkannya untuk tujuan membersihkan diri atau mengambil wuduk. Selepas berehat seketika bagi menikmati hidangan makan tengah hari, pendakian akan menemui destinasi utamanya iaitu puncak Gunung Tebu, kemuncak di negeri pantai timur yang paling hampir dengan kawasan laut.Perjalanan diteruskan ke Batu Madrasah, kawasan lapang kira-kira 200m, selepas melewati kawasan puncak. Tempat ini dikatakan mendapat namanya kerana adanya batu besar yang seakan terhampar luas dengan permukaan yang agak rata. Menariknya, tidak berapa jauh dari kawasan ini, pengunjung akan dapat melihat kubur yang tidak bertanda dan masih menjadi misteri terutama kepada penduduk tempatan. Ada yang menganggap kubur ini tempat bersemadi orang halus yang pernah menghuni kawasan gunung ini.

Sesudah bermalam dalam khemah pada ketinggian lebih 1,000m dari aras laut, ekspedisi diteruskan dengan me nempuh Batu Terowong. Perjalanan dari puncak ke batu ini memakan masa kira-kira dua jam setengah berikutan la luannya yang agak mencabar.Di sini, peserta lazimnya akan berehat antara satu dan dua jam untuk makan tengah hari sebelum meneruskan per jalanan ke Sungai Angga yang menjadi tempat bermalam kedua sepanjang kembara lasak ini. Keesokan paginya, awal-awal lagi, peserta meneruskan perjalanan ke Bukit Batu Balai yang lebih mencabar dan ia memakan masa sehingga enam jam.Cabaran lebih sukar apabila menghampiri puncak Bukit Batu Balai pada ketinggian 1,161m. Bagaimanapun, kepuasan jelas terpancar di wajah setiap peserta apabila menjejakkan kaki ke puncak gunung ini. Penamat sempurna kepada ekspedisi penuh mencabar ini adalah “berkubang” di Kolam Air Panas La, sebelum bertolak pulang dengan van atau lori, milik agensi pelancongan.
Sumber :

http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Thursday/Santai/20080703095812/Article/indexv_html

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | 15 Comments »

Bengkel Asas Flash Fotografi & Manipulasi Imej Digital

Posted by hamydy on 7, June 2008

fotografi

Posted in Fotografi | Tagged: | Leave a Comment »

FREE Nikon Photography Talks

Posted by hamydy on 7, June 2008

nikon free

Suatu Berita baik kepada semua pengguna dan peminat Kamera Nikon, Jangan lepaskan peluang ni. Jom pegi beramai2 dapat timba ilmu. ini email yang dihantar oleh nikon kepada pelanggannya.

To all Nikon users,
We will be organising a FREE Nikon photography talks and other fabulous programs at SUNWAY PYRAMID SHOPPING MALL on the followings venue and date. Please find the attachment file for the programs schedule that will be arrange on that day.

Venue: SUNWAY PYRAMID SHOPPING MALL
Old Wing, Concourse Area, LG 2
Date : 5th – 8th June 2008

See you there!

Yours Sincerely,
Nikon ( Malaysia ) Sdn Bhd
Consumer Products Department

Posted in Fotografi | Tagged: , , | Leave a Comment »

Vaucer Percutian Percuma

Posted by hamydy on 1, June 2008

Ini kali kedua aku dapat vaucer percutian percuma, yang pertama dari Sunway Vacation Club, yang kedua pula dari  Prestige Platinum Vacation, tapi kedua-duanya kena dengar bisnes preview selama 1-2 jam. Penat juga mendengar, melayan dan menangkis pujukan mereka ni. Yang pertama Sunway tu memang dia promotkan pakej Membership yang berharga ribu2 jugak la. Kalau org kaki jalan dan melancong dan duit banyak memang berbaloi ambik, tapi kalau macam aku ni maunya rugi. Yang Sunway dapat penginapan percuma 2h1m di hotel Sunway kat Sunway Piramid, Bilik hotel best dan selesa. Tapi tak enjoy sangat pun sebabnya vaucer tu cuma layak pada hari biasa dan cek in jam 4pm dan cekout esoknya jam 11am. Makan kena sendiri la. Tapi mula2 aku dapat call dari agen mereka..ayat punyala manis nak tarik minat orang supaya datang la kan. Aku dapat call mereka kata terpilih dapat percutian ke India, tapi bila sampai kat sana dia buat secara cabutan, kalau tak silap aku la, kalau tak join membership dapat cabutan mana2 hotel sunway kat semenanjung jer, tapi kalau join membership cabutan dia tempat luar negara la. Ada satu family india meja sebelah aku tu join membership, dia buat cabutan dapat g Alaska best tu, tapi berbaloi la sbb dia dah bayar membership belas2 ribu. Macam aku ni g ambik vaucer free jer mana dia nak bagi jauh2, rugi la diorang.  

 

Ok yang kedua ni Prestige Platinum Vacation pun aku dapat call, diaorang cakap aku terpilih vaucer cuti2 malaysia, suruh datang ambik vaucer kononnya la. Tapi aku dah tau dah tektik diaorang nak promot product la apa lagi. Tapi bab vaucer free tu memang betul la mereka tak tipu la biasanya. So aku pun pegila semalam 27 April 08. dah sampai isi borang kedatangan pastu datang orang dia pangil masuk bilik besar, kat situ aku tengok ramai jugak orang, ada banyak meja bulat dan semuanya penuh la. Dengar punya dengar rupanya kali ni dia tak promotekan Membership Club, sebaliknya tawarkan bisnes prepaid. Tau tak mesin prepaid yang pernah kita nampak kat pasaraya ataupun kat kolej universiti. Dari segi perangcangan dan pengiraan produk prepaid tu memang kita boleh dapat untung 2-3ribu sebulan bergantung lokasi mana yang kita pilih untuk diletakkan. Tapi masalahnya nak beli satu mesin tu harganya dalam 53ribu. Bagi yang ada duit dan berani ambil risiko boleh la join bisnes ni. Tapi aku tak berminat.

 

So lama jugak taklimat dia hampir dua jam cuba pujuk aku, last2 aku tak mau jugak. Lepas tu baru dia bagi aku vaucer percutian percuma 2h1m. Yang ni ok sikit sebab dalam vaucer tu boleh pilih mana2 5 negeri yang ada tercatat dalam vaucer tu, langkawi, cameron, johor, terengganu dan melaka. Ok jugak tu, berbaloi la dengar ceramah hampir 2jam kan. 

 

So nasihat aku kalau sesiapa yang dapat call macam ni pergi jer dengar dan collect vaucer, dan kalau rasa mampu dan ada duit serta minat dengan produk yang ditawarkan tu terpulang la  pada anda. ok

Posted in Melancong | Tagged: , , | 3 Comments »