The life journey

Kembara Kehidupan

Air Terjun Pangour – Dalat Vietnam

Posted by hamydy on 6, November 2012


Air Terjun Pangour Dalat Vietnam
Trip pertama ke Vietnam. Air terjun ini sememangnya cantik, ia bertingkat2. Air terjun ini kurang popular dikalangan pelancong asing tapi sangat di kunjungi oleh penduduk tempatan untuk aktiviti riadah dan berkelah.

Cara hendak ke Air terjun ini ialah jika anda dari Ho Chi Min anda perlu menaiki Bas Tidur yang menuju ke Dalat selama 5 – 9 jam perjalanan.

 

Dari Kuala Lumpur saya menaiki penerbangan petang iaitu jam 7.00pm ke Ho Chi Min City. Sampai sahaja di lapangan terbang saya terus ambil teksi untuk ke stesen bus. Stesen bus ini beroperasi sehingga jam 1am. Sampai sahaja saya terus beli tiket jam 11.00pm. Harga tiket adalah 210,000.00 (210k) untuk sehala. jadi pergi balik 420k Dong. Ini merupakan pengalaman pertama saya menaiki bus tidur (bas yang mempunyai seat tidur). memang best bus ni kalau ada satu kat Malaysia pun bagus. Perjalanan pergi mengambil masa 9 jam, ini disebabkan jalan yang kurang baik.

Sampai di Pekan Dalat saya di jemput oleh pemandu pelancung yang sudah tempah melalui Online. tempah pemandu pelancung dengan van kapasiti 11 0rang. harga van adalah sekitar rm600 satu hari. Pakej dah termasuk dalam RM600 tu. itenary yang termasuk dalam pakej tersebut adalah menaiki cabel car ( tiket cabel car 50k tidak termasuk), lawatan ke landskap tokong, lawatan ke rumah peninggalan France, kampung Ayam, Kampung Cendawan dan air terjun Dalat (tiket 20k termasuk).

Tour Habis Sekitar jam 7.00pm. selepas itu sementara menunggu bus jam 11.00mlm untuk pulang ke Ho Chi Min kami jalan2 dahulu di pekan Dalat.Pekan Dalat merupakan kawasan tanah tinggi. jadi ia sejuk seperti Cameron Highland. waktu siang kurang sejuk berbanding bila malam.Pemandu pelancong fasih berbahasa english. Beliau membawa kami makan di restoran Vegitarien.

Tentative
3 Nov 2012
07.00pm – KL – Ho Chi Min
11.00pm – Sleeping Bus ke Dalat

4 Nov 2012
08.00am – Tiba di Pekan Dalat
08.15am – Booking Tiket balik ke Ho Chi Min City
08.30am – Jumpa Pemandu Pelanncong dan pergi sarapan di Restoran Vegitarien
09.30am – Menaiki Cabel Car merentasi Hutan Pokok Pine dan melihat Panorama Pekan Dalat
10.00am – Melawat Tokong tertua di Dalat dan Budha pertama
11.00am – Melawat panorama landskap yang indah
12.00am – Melawat Kampung Ayam – Tanaman Kopi
01.00pm – Makan di Restoran Vegitarien – Makanan halal susah dapat
02.00pm – Melawat air Terjun Pangour
04.00pm – Melawat Kampung penanaman Cendawan
06.00pm – Melawat Rumah peninggalan Francis
08.00pm – Tour Tamat – Bersiar2 di pekan dalat
09.00pm – Window shoping di Night Market Dalat
11.00pm – Naik Bus ke Ho Chi Minh City

5 Nov 2012
05.00am – Sampai di Ho Chi Minh City cari hostel backpacker
06.00am – Cek in Saigon Backpacker
10.00am – Ronda Pasar Ben than dan cari daytrip agen ke Chi ci Tunner
08.00pm – Sambung shoping – cari beg

6 Nov 2012
09.00am – Menaiki bus pendek untuk Trip Chu chi Tunner
10.00am – Singgah di Kilang Kraftangan
10.30am – Masuk ke Chu chi tunner
– Tonton Tayangan Video dan taklimat
– Melawat kawasan chu chi tunner dan bergambar dalam lubang
– masuk tunner sepanjang 60 meter

04.00pm – balik dan singgah di kedai kopi
05.00pm – Program Tamat
08.00pm – sambung Shoping

7 Nov 2012
08.00am – last shoping
12.00thr – bergerak ke Airport untuk ke Kuala Lumpur

Tamat

5 Responses to “Air Terjun Pangour – Dalat Vietnam”

  1. sugnanie said

    Sy baru balik dr vietnam. G chu chi tunnel dan menyusuri sg mekong best juga. Ada dgr ttg Dalat tp masa terhad tu yg xsampi kesana

    • hamydy said

      hi su
      next time boleh g dapat pulak. view kat dalat memang cantik. walaupun saya pergi sehari sahaja, tapi view memang best. tak sempat survey apa lagi yang best kat dalat. net time boleh cuba lagi.

      thank fo comment

  2. Areef said

    salam… wah, best air terjun tu… cantik! bas tu pun menarik…

  3. Acik Noni said

    baru sempat membaca catatan perjalanan ini. terlalu ringkas. tak puas membacanya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: