The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for May, 2009

Air Terjun Gunung Ledang Resort

Posted by hamydy on 25, May 2009

P5230294P5220195

Air Terjun Gunung Ledang Resort Tangkak. Merupakan salah satu tempat riadah yang sangat glamour. pelbagai orang dari seluruh malaysia dan juga orang asing terutamanya warga Singapore antara yang kerap datang. Jika ingin bermalam boleh menggunakan perkhidmatan penginapan yang disediakan oleh pihak Gunung Ledang Resort, selain itu banyak kursus2 badan kerajaan diadakan di resort ini.

P5220197P5220264

Kawasan air terjun bersih dan menyamankan.

.P5220237P5220259

Kolam Puteri (gambar aku berdiri tu) (Puteri Waterfall) Kolam ini dikatakan tempat dimana puteri gunung ledang turun mandi manda sewaktu bulan mengambang muncul. Menurut seorang tua yang ditemui ditepi kolam itu kebetulan pada masa itu, dia menceritakan kebiasaannya puteri turun semasa musim bunga. Dimana ketiga itu kita dapat lihat kawasan itu kelihatan pohon2 berbunga. Dan jika pada masa itu adalah  bulan mengambang, maka kita berpeluang untuk melihat puteri gunung ledang beserta dayang2nya mandi..(pada yang bertuah jer).

ini maklumat terbaru yang diperolehi semasa aku ke Gunung Ledang Resort menghadiri kursus

no tel renjer : 019-7772057
Guide RM140 utk 10org
Yuran RM13 seorang
Deposit Sampah RM100

Menurut renjer tu dia kata..Tidak Boleh camping di gunung ledang. balik hari sahaja dibenarkan.(daypack). Tapi kalau nak camping kat camsite kat sana kena deal dengan Guide la baru dapat.

Untuk mandi manda dan camping kat Gunung ledang resort
Permit : Rm10 seorang (boleh camping sehingga kawasan kolam puteri)
Trek Mendaki melalui gunung ledang resort telah ditutup. So boleh ikut melalui pintu B.

Maklumat Gunung Ledang Resort Sdn. Bhd.
Batu 28, Jalan Segamat, 84020 sagil, tangkak Johor.
Tel : 06 9772888  Fax: 06 9773555
Email : ledang@tm.net.my

Alamat di Singapore
200 Turft Club Road, #01-61A Turf City Singapore 287994
Tel : 64625891 fax : 64625892
email : ophir55@singnet.com.sg
Website : http://ledang.com

Advertisements

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , | 2 Comments »

Rumah Boat Tasik Kenyir

Posted by hamydy on 19, May 2009

kenyir

Ini Gambar trip yang baru jer lepas member aku pegi. Memancing kat Tasik Kenyir dengan menaiki rumah boat. Kalau nak memancing semata2 memang la tak best. sebab tasik tu besar dan dalam. Tapi kalau pegi enjoy..tu yang best tu. kalau dapat ikan toman besar tu kira rezekila.

Rumah boat ni boleh bergerak ke lokasi2 pot ikan yang best2.  Rumah pun dua tingkat, segala kemudahan semua ada, tv pun ada. nak masak semua peralatan lengkap. cuma bahan mentah kena bawak sendiri la.

Membe aku ckp dia habis dalam tak sampai RM200 untuk 2 hari tu. tapi kos sebenar nanti aku semak  semula. Maksimum kapasiti rumah boat tu boleh muat sampai 22orng. so skrg ni tengah kumpul kengkawan la nak pegi lagi sebulan dua lagi. tarikh tak tau lagi.

ok untuk trip 3hari 2malam rumah boat ni harganya RM1800 line up 18-20org.

—————————————————————————————————————————————————

Update terkini 7 June 2010

Asalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca dan pengunjung blog saya. Saya rasa agak sedih sebab post rumah boat yang sy buat ini pada asalnya bertujuan untuk berkongsi informasi sekarang dah jadi tempat gaduh sebabnya.

1. Komen yang salah atau yang tidak puas hati

2. Fitnah

Untuk makluman semua sy sebolehnya tidak mahu terlibat dengan masalah anda semua yang bergaduh.

diharap jika anda tidak berpuashati dengan mana2 pengusaha rumah bot harap dapat terus salurkan masalah anda pada mereka supaya ada penambahbaikkan.

Untuk makluman jugak selepas ini jika ada komen2 yang tidak elok kemungkinan sy “tidak akan aprove” kan….

Ada komen2 sebelum ini yang telah sy “aprove”  telah sy  “tak Aprove” kan semula  bagi mengelakkan timbul masalah lagi. harap maaf dan harap maklum  pada yang komen.

sekian terima kasih.


Posted in Memancing | Tagged: , | 21 Comments »

Empangan Tekala

Posted by hamydy on 16, May 2009

DSC00977 DSC00978DSC01001 DSC00992

Empangan Tekala yang terletak di hulu langat merupakan pot pancing yang ramai jugak peminatnya. Ramai yang memancing di kawasan tasik ataupun kawasan tebing berbatu yang jauh dari kawasan empangan. Kawasan empangan ini adalah kawasan larangan. Jadi tak ramai yang berani datang kesini. Namun bagi pemancing ikan toman, kawasan yang paling hampir dengan empangan merupakan kawasan yang paling banyak terdapat ikan toman.

Pada 4 Januari 2009 yang lepas aku mencuba kawasan empangan ini dengan adik aku yang sudah biasa memancing ikan toman. Umpan berupa hati ayam. jika menggunakan umpan hidup seperti anak keli. Bagi umpan hati ayam, ikan toman yang dapat tidak la besar seperti menggunakan umpan anak keli hidup, namun itu pun dah dikira ok.

Untuk memancing anak toman ni kita kena pandai lehat kumpulan ia bergerak. kalau tiada maka berjam-jam la tunggu. Bayangkan dari 10.00 pagi hingga 4.00 petang cuma dua kali sahaja kami berjaya mengesan kumpulan anak toman ini, pertama pada jam 11.00pagi dan kedua semasa jam 3.00 petang. Semasa kumpulan anak toman ini berjaya dikesan dengan kelihatan buih2 kecil yang banyak maka ketika itula senang umpan disambar. Letak jer umpan terus disambar. pada masa ini letakkan semua pancing yang ada dan bertindak dengan cepat.

Hasilnya kami berjaya mendapat lebih kurang 20 ekor ikan toman yang bersaiz sederhana.

Kenangan Ngeri ketika Memancing Di Empangan Tekala Ulu Langat

Selepas jam 4.00 petang ketika kami sedang asyik memancing tetiba kedengaran deruman bunyi ekzos motosikal. Bila kami toleh kami dapati ada 2 biji motosikal menghala datang kearah kami. Motosikal tersebut berhenti kira2 50 meter dari tempat kami memancing. Saya lihat seorang lelaki turun dari motosikal membawa selaras senapang. Muka dan bentuk fizikal lelaki tersebut dan 2 lagi rakannya seperti orang tempatan atau orang asli. masing2 membawa selaras senapang, Mereka mendekati kami, tiba2 mereka bertanya..” banyak dapat ikan?” saya pun jawab ” boleh la tahan”.

Org asli tu pun berkata..”kami datang nak tembak ikan”.. oo rupa-rupanya  senapang yang mereka bawa tu senapang ikan. hahahaa saja bat suspen. Sy tg mereka mula masuk dalam air dan  menyelam tak jauh dari tempat saya memancing iaitu kira2 100 meter.

Tetiba terdengan mereka menjerit dan keluar dari air.. “mayat!!!…Mayat!!!…Mayat!!!.. saya pun meninggalkan pancing dan menghampiri orang asli. Mereka menerangkan kepada saya keadaan mayat tersebut. Kemudian mereka membawa saya melihat lokasi mayat tersebut. Saya dapati mayat tersebut sudah berbau busuk dan terdampat di tepi tasik. Setelah berjaya mengambil gambar saya pun beredar pulang ketempat memancing.

Kebetulan ketika itu datang lagi 2 orang pemancing baru. Salah seorang bernama Mohamad. orang asli pun berkata telepon polis. tetiba mohamad berkata dia ada no rakan cop. so dia pun call polis. orang asli yang jumpa mayat terus beredar pulang.

setelah beberapa minit polis peronda tiba. dia bertanya siapa yang call. si mohamad jawab yang dia yang call polis. so polis tersebut menasihatkan kami supaya hanya mohamad sahaja yang dibenarkan bercakap. Lebih kurang jam 5 lebih anggota polis yang lain pun datang dengan trak dan boat.

Antara wartawan yang  datang awal ditempat kejadian adalah bernama, nan yang siang pau. setelah sekian lama baru la tempat tersebut di datangi oleh ramai orang dan wartawan yang lain. Pihak polis terpaksa buat garisan polis untuk mengelakkan orang ramai datang terlalu hampir.

setelah di soal siasat oleh inspektor saya dan adik dibenarkan pulang. mana kala Mohamad dan rakannya diminta beri keterangan di balai polis yang terdekat.

Ikan toman yang saya dan adik tangkap akhirnya kami beri pada mohamad dan rakan2. tak jadi nak bawak balik bila teringakan mayat tersebut.

Menurut penjaga empangan yang juga turut berada disitu, katanya beliau sudah banyak kali melihat kes bunuh dan buang mayat kat empangan ini. biasanya kalau mayat tersebut hanyut ketengah tasik, mayat tersebut akan hilang di makan ikan.

ngeri jugak bila dengar cerita beliau. oleh itu lokasi yang kami memancing ini biasanya waktu malam tiada org yang datang memancing. Bahaya. siang hari boleh la.

itula pengalaman memancing yang jumpa mayat.

Posted in Memancing | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Candat Sotong Kuala Terengganu

Posted by hamydy on 14, May 2009

kt1kt2

Trip Mencandat Sotong dan memancing ke kuala terengganu pada 1-2 may 2009. Trip ini disertai seramai 8 orang. Untuk mendapatkan boat agak sukar kerana tarikh kami pergi ini hampir dengan tarikh pesta candat sotong Terengganu 2009. Nasib baik la member aku ada Pak Mertua dia orang situ, maka dapatla tempah boat. Untuk boat nelayan yang biasa ni maksimun pemancing hanya dibenarkan 8 orang sahaja oleh pihak maritim. kena lebih lesen boat tu boleh ditarik.

Disebabkan member aku tu keluarga mertuanya orang kuala terengganu, maka boleh dikatakan setiap tahun kalau dia balik kampung jika kena waktunya bergantung pada cuacala pasti dia akan ajak memancing laut atau pun candat sotong.

kt6kt7

Menaiki boat di “pangkalan keropok losong” kat pangkalan ni banyak boat2 yang membawa kaki memancing berlabuh. Dan jika kena pada waktunya kita boleh lihat pangkalan ini sesak dengan kaki pancing. Kebiasaanya kaki pancing akan naik kelaut selepas asar dan pulang ke darat selepas zohor. Dari pangkalan ini kita boleh lihat masjid kristal dengan jelas.

Semasa dilautan ombak dan ribut besar memang melanda kami. Ramai jugak yang mabuk laut, tapi sorang saja yang teruk sampai muntah2. Tip kalau nak elak muntah teruk ialah jangan makan terlalu kenyang sebelum menaiki boat, disamping tu ambil la ubat tahan pening dan muntah.

kt8kt9kt10

Mencandat sotong bukan lah mudah seperti kebanyakan orang cakap. Jika tak tahu teknik yang betul boleh jadi rugi. dalam 8org kami cuma 2 org saja yang betul2 pandai, so mereka la yang paling banyak dapat candat sotong.

kebiasaannya harga tempahan boat boleh mencecah sehingga RM1500 semalam jika orang luar. tapi jika kenal sesiapa orang tempatan dan tempah melalui kenalan harga boleh dapat kurang dari rm1000. So trip kami ni kira yang murah la kami dapat kami cuma berbelanja RM200 seorang untuk boat, minyak kereta, tol dan makan untuk 2 malam.

Posted in Memancing | Tagged: | Leave a Comment »