The life journey

Kembara Kehidupan

Broga Hill

Posted by hamydy on 1, November 2010

Jun 2009 (Terbakar)                                                           September 2009

February 2010 (Terbakar lagi)                                        Oktober 2010

Raya September 2009

Bukit Broga memang tidak asing lagi di kawasan semenyih. bukit ini mula dikenali dan dikunjungi oleh ramai orang. Bukit ini tidak la terlalu tinggi hanya hampir 30minit pendakian bermula dari tempat pakir kereta di ladang kelapa sawit. Sebelum tempat ini menjadi kunjungan ramai, tempat ini merupakan tempat kunjungan warga tua terutama bangsa cina untuk senaman. Mereka akan mula mendaki seawal pagi sekitar jam 6.00pagi dan turun sekitar 7.00 pagi setelah selesai melakukan senaman tai chi diatas puncak bukit sambil menghidup udara pagi. Pada waktu petang kebiasanya mereka akan mula mendaki sekitar jam 5.00pm dan turun sekitar 6.30petang.

Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Bukit Broga ini mengambil masa tidak sampai 60minit, bergantung kepada kelajuan kereta. Cara untuk kesana mudah sahaja iaitu melalui kajang, semenyih kemudian anda ikut sahaja papan tanda arah ke broga. Anda akan melalui University Notingham cawangan semenyih Malaysia. Setelah melepasi University Notingham anda akan berjumpa ladang ternakan Arnab. di hadapan ladang ternakan arnab ( Rabbit Fun Land) itu terdapat ladang kelapa sawit, itulah tempatnya pakir kereta untuk masuk kedalam. pemilik tanah tersebut mengenakan bayaran pakir RM2.

Sudah tiba di pakir tersebut anda hanya perlu ikut trek yang sedia ada atau pun ikut pengunjung lain untuk  mendaki.

Entry berkaitan Broga Hill yang saya tulis

1. Broga Hill 2014 – Bersama Tamu dr Jakarta
2. Broga Hill 2013 – Gunung Tok Wan
3. Broga Hill 2012 – New Year 2012 (Bermalam)
4. Broga Hill 2011 Broga Hill 2012 – Fotografi
5. Broga Hill 2011 – Gunung Tok Wan (Bermalam) New Year 2011
6. Broga Hill 2011
7. Broga Hill 2011
8. Broga Hill 2010

8 Responses to “Broga Hill”

  1. kucit said

    igtkan gambar tu kat oversea…rupanya kat malaysia…tp mmg cantikla pemandangan dia…

    • hamydy said

      Kucit

      tempat ni memang cantik. cuma 1 jam perjalanan dari kuala lumpur. mendaki pun tidak penat cuma tak sampai 30 minit pun.

      tempat treking waktu pagi dan petang.

  2. […] https://hamydy.wordpress.com/2010/11/01/broga-hill/ […]

  3. mmg chantek lah…
    huh….dulu gat kat over the sea…
    rupenye kat malaysia jerp:)
    heheh kene pegi ni..sumday;))

  4. chantek….
    gat dekat over the sea
    rupenye kat malaysia
    jer…SUBHANA ALLAH

  5. miss Iena said

    cantik sangat tempat nie .
    tempat nie sesuai tak untuk adakan camping ?

    • hamydy said

      terima kasih singgah di blog saya

      tempat ni boleh champing di puncak broga, puncak broga ada pokok dan batu so terlindung sedikit dari pukulan angin. Buang air senang sbb dekat dengan hutan dan terlindung.

      puncak 1,2,3 terlalu open, boleh jugak tapi terdedah jika ada hujan ribut, terlalu open kalau nak buat toilet ke buang air ker susah la terutama pompuan.

      Tiada punca air – jadi kena bawa air

      Nasihat saya
      kalau nak champing kena mendaki malam sekitar jam 12 tengah malam. jadi champing sampai jam 6pagi then dah boleh balik.

      harap ini membantu. sekian terima kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: