The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for April, 2011

Gunung Datuk Group WholeSale Mart Business Point Sdn Bhd

Posted by hamydy on 25, April 2011


Pendakian Malam Gunung Datuk pada 23 April 2011 merupakan program yang sangat berjaja. Dengan penyertaan peserta yang terbanyak setakat ini iaitu sebanyak 84 penyertaan yang berekod ada beberapa orang yang datang terus pun ada. Memandangkan penyertaan yang sangat banyak dan menggalakkan ini maka saya terpaksa memohon bantuan kawan2 saya dari OHM untuk menjadi Guide pada malam tersebut. Apabila bergerak dalam group yang besar dan di waktu malam khidmad guide sangat diperlukan bagi memastikan kelancaran program tersebut. Ucapan terima kasih kepada en Garfu, En Shaiful dan En Nazrul kerana sudi menjadi guide.

Lebih kurang jam 10.00malam hampir semua peserta telah tiba ke kem rekreasi gunung Datuk. Ramai tertanya2 nak daftar dan dimana en Hamydy :).. Maaf terlewat sedikit disebabkan masalah yang tidak dapat dielakkan. Dalam perjalanan saya singgah di exit tol Pedas mengambil Group UKM yang tidak tahu jalan untuk ke Gunung Datuk. Sekitar jam 10.45mlm saya bersama group UKM tiba dan kami erupakan group terakhir sampai.

Setibanya disana kelihatan group WholeSale Mart Business Point Sdn Bhd (WSMBPSB) dah siap sedia. Setelah semuanya siap sedia taklimat ringkas dan sesi memperkenalkan guide telah diadakan, latihan pemanasan badan dilakukan kemudian diiringi oleh bacaan doa oleh wakil WSMBPSB. Group WholeSale Mart Business Point Sdn Bhd disertai sendiri bersama CEO nya iaitu en Danial Lim.

Pendakian bermula jam 12.00malam seperti yang telah dirancangkan.

46 orang dari Group WholeSale Mart Business Point Sdn Bhd
10 orang group En Nik Azman Putrajaya
7 orang group Cikgu Idris
9 orang group UKM
3 orang group MICF
9 orang group OHM termasuk guide

Tahniah dan terima kasih kepada group WholeSale Mart Business Point Sdn Bhd atas penyertaan paling ramai.

kepada guide2 hebat : Garfu, Epul, Nazrul…Terima Kasih tanpa bantuan anda tak mungkin program ini berjaya.

tak lupa juga kepada Penaja Nasi Lemak Teh Tarik untuk sarapan pagi iaitu CIk Ain…

Advertisements

Posted in Uncategorized | 2 Comments »

My Online Shop

Posted by hamydy on 22, April 2011


Dengan ini mempersembahkan logo terbaru untuk kedai online saya. Website kedai online ini masih dalam pembinaan belom siap lagi. Tapi nak intro logo terlebih dahulu. Kat kedai online ni saya cuba untuk jual beberapa kategori barangan antaranya Produk kesihatan dan kecantikan, Pakaian dan kain, Barangan terpakai, Pakej Percutian dan mendaki.

Banner Rasmi saya – Sudah Ready

Posted in Ruangan Perniagaan | 1 Comment »

Pudu Raya kini sudah Cantik

Posted by hamydy on 21, April 2011

 
Pudu Raya kini berwajah baru. dikesempatan hujung minggu  sempat saya singgah melihat pudu raya yang telah mula beroperasi. Sememangnya nampak baru. Ruang menunggu dan berjalan nampak lebih luas dan kini ia beraircond.

 
Kaunter tiket tidak terlalu padat dan tersesun cantik, Laluan ke platform Bas juga telah dibuat cantik ada yang ada ekskalator dan ada tangga biasa.

 
 
Ruangan menunggu juga lebih banyak dan bertingkat. kebabyakan gerai sudah tiada dan di ganti dengan gerai yang lebih cantik.

Posted in Uncategorized | Tagged: | Leave a Comment »

Gunung Nuang April 2011

Posted by hamydy on 10, April 2011

Gunung Nuang merupakan salah sebuah gunung yang terkenal di negeri Selangor. Gunung nuang juga merupakan gunung tempat latihan dan persiapan yang glamour bagi para pendaki yang ingin atau dalam perancangan untuk mendaki Gunung Kinabalu. Gunung nuang berketinggian 4898 kaki dari paras laut.

Struktur dan muka bumi gunung ini membuatkan ia sesuai sebagai tempat latihan memandangkan trek nya yang mencabar dan menguji daya ketahanan fizikal dan mental. Pendakian ke Gunung Nuang merupakan kali kelima saya mendaki dan kali ke dua sampai kepuncak. Biasanya saya hanya sampai ke kem LOLO sahaja menikmati keindahan alam dan mandi di sungai yang jernih dan segar.

Pendakian bermula seawal pagi sekitar jam 7.00pagi. Group saya kali ini seramai 11 orang. Mengikut perancangan asal kami akan memulakan pendakian pada jam 7.00pagi, namun disebabkan berlaku sedikit masalah teknikal kepada separuh lagi rakan saya semasa dalam perjalanan mereka maka kami agak lewat memulakan pendakian iaitu sekitar 10.45pagi.

 
Memulakan Pendakian, sebelum memulakan pendakian anda dikehendaki untuk melaporkan group anda dibalai polis yang berdekatan. Mudah sahaja Print kan 2 salinan senarai nama berserta ic, no telepon waris, alamat dan tarikh program naik dan turun. Satu salinan diberikan di Balai Polis yang berdekatan iaitu di batu 14 dan satu salinan lagi di pondok renjer semasa membayar permit mendaki. Sekiranya group anda kecil maka anda Cuma perlu mendaftar di buku pendaftaran di pondok renjer semasa membayar permit mendaki. Bayaran permit mendaki yang dikenakan hanya RM1 sahaja dan ia merupakan antara bayaran permit mendaki yang termurah di negeri Selangor.

Untuk membuat pendakian secara ‘day pack’ anda perlulah mengambil kira faktor masa. Untuk Daypack pendaki seharusnya mula mendaki tidak lewat dari jam 7.00pagi atau sekitar jam 6.30pagi. Ini kerana jika anda terlalu lewat memulakan pendakian maka anda akan menghadapi kesukaran kerana terpaksa mendaki turun dalam keadaan gelap kerana telah menjelang malam. Biasanya para pendaki yang melakukan pendakian secara daypack akan turun sekitar jam 4 dan 5 petang sekiranya mereka mula mendaki sekitar jam 7.00pagi.

Setelah kesemua ahli kumpulan saya tiba dan berkumpul, kami mula melakukan repacking barang-barang dan ration (makanan) yang hendak di bawa naik memandangkan kami akan bermalam satu malam di kem LOLO. Repacking ini penting bagi mengagihkan makana dan barang-barang supaya masing-masing dapat sama2 membawa berat makanan dan barang dengan sama rata. Setelah repacking kami tetap buat sedikit taklimat bagi mengingatkan sesame kami, contohnya berhenti rehat, keadaan muka bumi dan kemudahan yang ada sepanjang pendakian. Kaedah ini dapat member sedikit gambaran kepada org yang pertama kali mendaki dan juga kepada mereka yang telah lama tidak mendaki. Kemudiannya kami melakukan sedikit senaman merengangkan badan.

Berikut adalah tentative perjalanan kami

Hari Pertama : 2/4/2011 : Sabtu
07.00 am – Berkumpul di Pondok renjer
10.00 am – Ketibaan ahli kumpulan yang menghadapi masalah dalam perjalanan
10.15 am – Repacking dan agihan makanan dan barangan
10.30 am – Taklimat dan stretching
10.45 am – Memulakan Pendakian
12.28 pm – Tiba di punca air pertama (merentasi sungai)
12.53 pm – Tiba di Kem LoLo..rehat dan makan
02.00 pm – Memulakan pendakian ke puncak
04.00 pm – Tiba di Kem Pacat
05.00 pm – Tiba di Puncak Kasih
05.50 pm – Tiba di Puncak Gunung Nuang
06.30 pm – Mula mendaki turun
09.00 pm – Tiba di kem Lolo …mandi, makan dan berehat

Hari Kedua : 3/4/2011 : Ahad
08.00 am – Mula membuat sarapan
10.00 am – Sarapan beramai-ramai
11.00 am – Mula mengemas dan membersihkan tapak perkhemahan
12.00 pm – mula mendaki turun
02.30 pm – tiba di pokdok renjer ..berkumpul dan daftar keluar

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 8 Comments »

Kidney Run 20 Mach 2011

Posted by hamydy on 6, April 2011

Kidney Run 20 March 2011
Larian pertama bagi tahun 2011 yang saya join. Biasanya kebanyakan larian akan dibuat pada hari sabtu atau ahad. Jadi ramailah yang turut serta.

Selain hadiah menarik yang ditawarkan, peserta berpeluang melakukan pemeriksaan percuma yang disediakan terutama apa bila ia melibatkan larian kesedaran kesihatan. Semasa tamat lariam saya berpeluang melakukan pemeriksaan hemoglobin darah yang diberikan percuma.

Di tapak pesta larian Kidney ini juga turut ada jualan kasut sport larian, game untuk dewasa dan kanak-kanak dan juga persembahan nyanyian dan silap mata.

Jika anda berminat untuk aktiviti kecergasan ini boleh la selalu buka web site berikut:

1. The Olympic Council Of Malaysia
2. Blog cari Runner

Keratan Akbar Harian Metro 21.03.2011. lelaki yang berbaju biru diantara huruf A dan R dgn nombor A120..itulah saya 🙂

Posted in Uncategorized | Tagged: , , | Leave a Comment »

Gunung Datuk Pendakian Malam 23 April 2011

Posted by hamydy on 5, April 2011


Gambar Pelajar Politeknik Seberang Prai semasa Program pendakian pada 26 Feb 2011 https://hamydy.wordpress.com/2011/02/18/pendakian-gunung-datuk-vs-meneroka-gua-batu-maloi/

Penyertaan

1. Terbuka kapada semua yang berminat
2. Wajib kepada Peserta Kinabalu seperti berikut. (sebagai latihan sebelum ke kinabalu)

No Tarikh Nama Bil Pax Note
1 30 May-1 june 2011 Mr Sharin Ahamad 2 Pax .
2 27-29 May 2011 Mr. Mohd Norazmin 1 Pax .
3 27-29 May 2011 Ms Adibah Hanani 2 Pax .
4 22-24 May 2011 Group 2 (Hamydy) 8 pax .
5 12-14 May 2011 Group 1 (Hamydy) 6 Pax .
6 12-14 May 2011 Md Amin Md Yassin 3 Pax .


Day 1 (23 April 2011)
10.00mlm – Berkumpul di Tapak rekreasi gunung datuk
10.30mlm – Pendaftaran (Permit mendaki RM6)(Permit khemah RM6)
11.00mlm – Mula Mendaki

Day 2 (24 April 2011)
02.00pagi – Dijangka Tiba di Campsite
03.00pagi – Tidur (Boleh pasang khemah atau tidur dlm sleeping bag saja)
06.00pagi – Bangun siap sedia dan sarapan.
06.30pagi – Naik ke Puncak tunggu matahari terbit.
07.00pagi – Bergambar
07.30pagi – Mula turun
09.00pagi – Dijangka tiba di Tapak Rekreasi Gunung Datuk..daftar balik

Peralatan yang perlu dibawa

Personal
1. Head Lamp
2. Sleeping bag dan alas (mater)
3. Rain Coat
4. Sweater – waktu pagi semasa menunggu matahari terbit suhu sejuk jadi perlu bawa
5. makanan ringan dan bekalan untuk sarapan
6. minuman 1.5 liter

Tempat Tidur (Boleh pilih mana yang suka)
1. Khemah 2 person (jika hendak tidur dlm khemah)
2. flysheet dan ground sheet (bagi yang hendak tido terbuka)
3. Hammok (tempat nak gantung terhad)

Perhatian
Sepanjang perjalanan pendakian ke puncak tiada bekalan air dan tandas oleh itu sebelum mendaki semua peserta digalakkan buang air terlebih dahulu di kemudahan toilet yang terdapat di tapak rekreasi gunung datuk.

Jika dalam perjalanan terasa hendak buang air kecil ( boleh buang di dalam belukar)

Sila sms ke 013-2383464 type Gdatuk dan diikuti perkara dibawah
1.Nama
2.IC
3.Waris
4.No Tel Waris

Penyertaan Tiada Limit..
Kenderaan dan Makanan dan Khemah adalah tanggung jawab sendiri
Bagi yang bawa keluarga
Terdapat penginapan (Chalet) disediakan di tapak reakreasi gunung datuk

Senarai Nama OHM
1. OHM00103 – Abdul Hamydy Abdul Hamid
2. OHM00116 – Hazni Hanim Mohamed Thani
3. OHM00110 – Muhammad Khaidir Hashim
4. OHM00164 –
5. OHM00127 – Siti Nurain Kadir

Senarai nama yang telah mendaftar secara SMS
1. Syamsiah bt Faruok – 6/4/2011
2. Siti Nor Hani bt Mohd Noor Nordin – 1/4/2011
3. Mohd Nurikhwan Mazlan – 7/4/2011
4. Mohd Ariff Md Malik – 7/4/2011
5. Mohd Heidi Buyong Abd Rahman 7/4/2011
6. Norazurah Jalil
7. Ruhaya abd hamid – 19/4/2011
8. Farah hanis juhari – 19/4/2011
9. Nurfarhan shariff – 19/4/2011
10. Nadiah Saad@robean 20/4/2011
11. Fariza bt Zabidi 21/4/2011
12. RAHIM BIN MUHAMAD 21/4/2011
13. CHE MOHD NIZAM ISMAIL 21/4/2011
14. Azurawati Amran 22/4/2011
15. Nurhayati Taib

Senarai nam Line Up dari Wholesale-Mart Business Point Sdn Bhd (WMBP) 22/april/2011

1 Abdul Aziz bin Ammar
2 Ahmad Asri bin Ammar
3 Alimah bte Ammar
4 Amirullah bin Ahmad
5 Anuar bin Rostani
6 Asliza bte Saidin
7 Azamri bin Sabtu
8 Farahida bte Saidin
9 Fatimah bte Asmad
10 Hazmin bin Ghazali
11 Hazrul Fiqri bin Bakar
12 Julia Hanhayani
13 Jumaah bte Jaafar
14 Khairul Azhar bin Mohd Saad
15 Mahadi bin Abd Karim
16 Mahazu bin Ibrahim
17 Marmiyah bte Aripin
18 Maseliza bte Mohd Dawar
19 Masrura bte Naim
20 Mastura bte Mohd Dawar
21 Md. Haizal bin Md. Zan
22 Mohaliful bin Ameri
23 Mohamad Abdul Fadzi Abdul Halim
24 Mohamad Daniel Lim bin Abdullah
25 Mohamed Redzuan bin Mohamed
26 Mohammad Fadzly bin Mohammad Hisham
27 Mohammad Marzuki bin Marikan
28 Mohd Abd Wahab bin Abd Halim
29 Mohd Hasrul bin Tamizi
30 Mohd Rifaee bin Abdul Hamid
31 Mohd Saifuddin bin Abdullah
32 Mohd Shah Rilzan bin Mohd Rashid
33 Muhamat Azizi bin Azizan
34 Muhammad Dakhil bin Yazid
35 Mustaqim bin Huzaim
36 Norhisyam bin Jamhari
37 Norlizah bte Mohamad
38 Nurul Fatihah bte Che Harun
39 Nurwana Ealiya bte Mukhtar
40 Ririn Suryanti Sari bte Yunus
41 Salmiah bte Dollah
42 Siti Norvaizurah Rahmat
43 Suhardi bin Seman
44 Zahari bin Mohd Yasin
45 Zuraina bte Zaini
46 Zuraini bte Zaini

Maklumat lanjut boleh rujuk entri pendakian malam di link berikut

Posted in Uncategorized | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »