The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for the ‘Ruangan Perniagaan’ Category

Perniagaan Maya

Kedai Buku Online Stormreaders

Posted by hamydy on 24, August 2014

stormreaders
Kedai Buku Online Stormreaders
Entri kali ini berkenaan dengan Kedai Buku Online. Surfing2 di internet saya telah terjumpa kedai buku online dari Syarikat Stormreaders. Sebenarnya banyak lagi kedai-kedai buku online kalau kita google. Kedai buku ini banyak menjual buku-buku berunsur Islamic. Saya rasa menarik untuk dikongsi bersama pembaca. Dengan Pembelian online ini anda boleh mendapatkan buku yang di beli secara POS dan juga secara ambil sendiri di stokis2 yang berhampiran. Selain buku-buku syarikat ini juga turut menjual produk-produk kesihatan berasaskan herba-herba.
stormreaders stormreaders
Saya juga pernah singgah di premis utama kedai buku ini yang terletak di alamat berikut:

STORMREADERS NETWORK SDN. BHD
11A, Jalan PJU 10/10B, Saujana Damansara PJU 10,
Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, 47830, Malaysia
Tel: 03-6141 8684/ 85
TALIAN BEBAS TOL : 1-800-88-4787
Faks: 03-6141 8655

Cara hendak membeli
Cara pembelian online ini mudah sahaja pertama sekali anda klik ke link Kedai Buku Stormreaders selepas itu anda boleh la mencari buku2 yang anda minati dan klik icon beli. Selepas dah pilih semua buku then barulah buat proses pembayaran, jika anda pertama kali anda perlu register akaun (free) untuk memudahkan anda membuat pembelian akan datang dan juga untuk menyemak pembelian anda.
stormreaders
Setelah pendaftaran di buat anda boleh menyemak senarai belian, Semak maklumat penghantaran, semak maklumat pembayaran dan seterusnya membuat pembayaran secara Bank In, online dan juga Kad Kredit. Walaupun proses pembelian ini ada beberapa step tapi ia la susah sangat.
stormreaders stormreaders
Setelah dah semak maklumat penghantaran, maklumat pembayaran anda boleh terus buat pembayaran mengikut cara yang anda pilih. Setelah pembayaran dibuat anda akan mendapat resit pengesahan. dan pembelian suda berjaya :). Anda juga boleh login dan lihat semula status tempahan anda di web tersebut.

stormreaders

Saya juga turut mendaftarkan diri sebagai penjual buku Online dari Syarikat Stormreaders ni,

 

Berikut adalah Contoh Buku-buku yang dijual

Dibawah ini adalah contoh-contoh buku yang ada dijual di Store buku online saya. Sila klik mana-mana buku dibawah untuk terus ke laman Store Buku Online saya atau boleh klik link dibawah:

http://www.stormreaders.net/abdulhamydy


TBTP1016 R03-080 Al-Quran Tawafuq Satu Bukti Mukjizat
Telaga Biru

RM90.00  

TBBK1282 R02-025 Jana Duit Dengan Membayar Hutang
Anuar Haniff & Dr. Mohd Nizal Haniff

RM14.00  

VKBK1019 R06-035 Kembara Ustaz Isu 13
Visi Kreatif Team

RM5.00  

SRGQ1029 – SC – Majalah GenQ Isu 29
Mix Artist

RM7.00  

TBMU1021 – SC – Majalah Al-Ustaz Isu 21
Mix Artist

RM9.00  

TBMJ1063 – SC – Majalah Solusi Isu 63
Mix Artist

RM10.00  

MBSG1002 R20-017 Syifa Gold : Pure Honey 500mg
Syifa Gold
Out of Stock
RM40.00  

MRDVD1003 R24-084 30 Min Bersama Ust Don – Wudhu’ & Taharah
Ust Don

RM19.90  

MRDVD1002 R24-083 30 Min Bersama Ust Don – Wudhu’ & Tayamum
Ust Don

RM19.90  

MRDVD1001 R24-085 30 Min Bersama Ust Don – Air Mutlak
Ust Don

RM19.90  

TBBK1026A R02-033 300 Hadis Bimbingan (Edisi Kemas Kini )
Dr Hj Zahazan Mohamed & Ahmad Hassan Mohd Nazam

RM26.00  

TBBK1263 R02-029 Sabil Al-Muhtadin Solat-solat Sunat
Dr Zulkifli Mohammad Al-Bakri & Mohammad Haidzir Hussin

RM20.00  

TBBK1269 R01-081 Surah Yasin Dengan Panduan Wakaf & Ibtida
Telaga biru

RM6.00  

TBAQ1003 R03-083 Al-Quran Wakaf Ibtida Berserta Bimbingan Tajwid
Telaga Biru

RM95.00  

TBBK1142A R01-052 Ringkasan Riyadhus Solihin – Edisi Kemaskini
Syeikh Yusuf bin Ismail An-Nabhani

RM50.00  

NRKM1001 R20-001 Khall Manna 25sx10ML
Nr Bashirah

RM90.00  

Posted in Ruangan Perniagaan | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Pasar Borong Selangor

Posted by hamydy on 14, May 2014

Pasar Borong Selangor

Pasar Borong Selangor
“Kompleks Pasar Borong Selangor yang terletak di Seri Kembangan siap dibina pada Mac 2001 dengan kos RM25.28 juta dan mula beroperasi pada Mei 2001. Pengurusan pasar borong ini menjadi aktiviti utama PKPS Agro Industries Sdn Bhd (PAISB), subsidiari milik penuh Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS).

Pada peringkat awal operasi pasar borong tidak mendapat sambutan petani dan nelayan kerana kurang pengunjung serta kawasan persekitarannya belum membangun menyebabkan PAISB menyewakan lot perniagaan pasar borong kepada sesiapa yang berminat untuk menanggung kos operasi.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2010, daripada 229 lot perniagaan yang disewakan, 124 lot atau 54.1 peratus dikendalikan pekerja warga asing seperti Myanmar, Bangladesh dan Indonesia, 61 lot (26.7 peratus) oleh warga tempatan manakala 44 lot (19.2 peratus) ditutup atau tidak berniaga.
Read more: http://sa-melayu.blogspot.com/2011/10/laporan-audit-2010-pasar-borong.html#ixzz31bnnsgVL

Ok berbalik kepada lawatan saya di pasar Borong Selangor memang seperti dalam laporan Audit 2010, memang masih terdapat warga asing yang menjual ikan dan juga sayur. Tapi saya tidak la nak mengulas perkara ini. Dalam entri ini saya nak kongsikan serba sedikit berkaitan Pasar Borong Selangor ini.

Saya pun bukan la pengunjung tetap ke pasar Borong ini, ada la beberapa kali saya datang kesini pada hujung minggu membeli bahan mentah. Pada awal pembukaan saya pernah datang sekitar tahun 2002, pada masa itu tidak banyak kawasan perumahan yang berhampiran so memang kurang meriah. Tapi sekarang sudah meriah cuma mungkin tak cukup meriah kot :D.

Ok la pada hujung minggu kalau saya tiada aktiviti dan terasa rajin nak masak saya datang la membeli bahan mentah disini sambil cuci mata. Pasar Borong selangor terletak di Seri Kembangan dan berhampiran dengan Taman Perumahan seperti Taman Equine dan bersebelahan Taman Pinggiran Putra.

Harga yang ditawarkan, hmmm saya pun tak pandai nak tengok mahal ker murah sebab bukan selalu pun masak. Tapi yang penting banyak pilihan dan boleh cari yang segar. So tak banyak yang boleh saya ceritakan pasal pasar borong ni jadi saya kongsikan gambar2 yang saya ambil masa kunjungan saya. harap anda semua yang juga boleh turut shoping di pasar borong ini.

Banggunan Utama Komplek Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor

Shop Lot di sekeliling Komplek Pasar Borong
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor

Clay City Trading
Pasar Borong Selangor
Apa yang menarik dengan Clay City trading ini adalah terdapat pelbagai barangan untuk rumah dan alat kelengkapan peniaga kecil. saya survey harga, saya dapati sesetengah barang tidak la terlalu murah, ada barangan yang hampir sama harga seperti di Giant. Tetapi disebabkan semua kelengkapan ada kat sini kira senang la untuk nak beli. Jika beli borong harga lebih murah sbb dapat diskaun berbanding beli satu-satu.
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor

Lokasi
Koordinat : 2.984977,101.670503
Alamat : Kompleks Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor, Jalan Besar, 47100 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia

Sekian

Posted in Ruangan Perniagaan | Tagged: | 1 Comment »

Borong Fabric Vietnam 2013

Posted by hamydy on 4, August 2013

Borong Vietnam

Trip Borong Fabric Vietnam kali ini saya buat sempena Bulan Ramadan 2013, kerana kebetulan mendapat tapak meniaga di Bazar Malam Ramadan di Wangsa Maju. Trip pendek 3h2m di minggu pertama bulan puasa memberikan pengalaman yang berbeza.

Saya dengan seorang rakan kongsi telah berbincang tentang trip borong ini dan membuat perancangan 2-3 hari tentang jenis2 fabric yang ingin kami borong. Setelah mendapat idea kami menempah penerbangan MAS. kalau harga MAS dan Air Asia lebih kurang better ambik MAS kerana MAS dah free luggage dan dapat makan free. Kami pergi hanya sehelai sepinggan sahaja. masing2 cuma bawa beg kecil dengan 2 pasang baju sahaja. Sangat simple.

Borong Vietnam

Hari Pertama – Jumaat – 19 julai 2013
Selepas kerja hari jumaat saya berangkat ke KLIA penerbangan jam 7.00pm. Sampai di airport kami menaiki teksi ke hotel berdekatan dengan Pasar Bent Than. Hati2 jangan tertipu dengan pemandu teksi yang meminta bayaran paking, ada dua jenis teksi satu harga dia bagi dah siap dengan duit paking airport dan lagi satu tanpa bayaran parking airport. Kalau teksi yang tanpa bayaran parking ni, pemandu teksi tu akan minta, kalau yang menipu tu dia mintak sampai 100ribu dong, padahal cuma 10ribu dong sahaja.

Sampai di hotel cek in dan keluar meninjau kedai2 fabric dan kedai makan muslim. Restoran muslim di kawasan pasar Bent Than agak mahal, kalau di convert duit Malaysia sekali makan dalam belas2 ringgit hanya untuk nasi goreng dan air. Jadi kalau nak murah boleh makan kat gerai2 kecil tepi banggunan yang muslim.

Hari Kedua – Sabtu – 20 Julai 2013
Jika anda hendak borong jangan borong di dalam Pasar Bent Than kerana harga disitu sangat mahal, hanya jika anda pandai tawar sahaja boleh. Jadi untuk senang dan mudah anda cari kedai lot yang berhampiran, kedai2 ini jual lebih murah berbanding yang terdapat di Pasar Benthan, cuma harganya tetap dan kalau kurang pun sikit sangat. Jika kita sudah jadi regular customernya mungkin baru dia bagi murah sedikit. Kedai2 lot ini anda boleh cari kain pasang, telekong, baju kurung, tudung dan sebagainya. Biasanya jika anda mencari baju sedondong untuk dipakai sempena kenduri atau raya selalunya orang Malaysia shoping kat sini la lebih murah.

Borong Vietnam

Kalau anda hendak tahu di bulan Ramadan ni kalau kat vietnam ni anda rasa macam kat Malaysia sahaja, ramai jer orang kita yang datang shoping. Sampaikan peniaga-peniaga disana sudah pandai bercakap Melayu. Sembang2 dengan peniaga mereka bagitau bahawa jika hendak borong untuk berniaga di Malaysia biasanya pemborong datang sebelum bulan Ramadan borong sakan. Jadi kebanyakan fabric yang cantik2 sudah habis diambil. Contoh seperti Mydin dan Tudung Fareeda mereka tempah di vietnam dan ambil 2-3 bulan sebelum puasa.

Sambil minum di gerai saya sempat mendapatkan maklumat dengan bersembang dengan Orang Malaysia yang sering memborong. Selalunya orang Malaysia ni kalau kat sana sombong dan tidak mahu berkongsi maklumat yang mereka dapat. Jadi kebetulan seorang kakak ni baik hati bagi maklumat. Menurutnya jika orang yang hendak berniaga, biasanya mereka ini akan datang Vietnam borong kain, mereka pilih kain yang berkualiti dan murah. Selepas itu mereka akan hantar kain2 tersebut kepada tukang jahit yang ada kilang. Selepas itu baju2 ini di hantar pulak untuk upah menjahit manik, Oleh kerana upah murah jadi kos untuk satu baju menjadi murah, jadi di Malaysia baju tersebut dijual 3 kali ganda. Contohnya kalau kat butik jual baju kurong Vietnam yang bermanik sekitar RM150-RM200, sebenarnya kos nya sekitar RM60 sahaja di Vietnam. Tapi ok la sebab dicampur dengan kos tenaga, hotel, flight maka harga RM150 tu kira ok la.

Borong Vietnam

Memandangkan saya baru pertama kali buat kerja borong ni so saya tiada contact kat mana nak cari kain murah, kat mana nak tempah baju murah dan kat mana nak jahit manik murah. Jika anda dah biasa dan dah tahu contact2 ini maka lagi mudah dan murah. Biasanya orang kita yang berniaga ni kedekut, dia tak akan cakap kat mana dia tempah murah. Jadi kena pergi selalu la baru tahu. Ada juga orang kita yang jadi guide, dia ni tau la kat mana semua tu.

Hari kedua ni saya menghabiskan masa sepanjang hari untuk mencari baju kurong yang sesuai dan mengikut trend, telekong pun ada beberapa jenis ada yang sutera, jahitan tangan dan jenis cotton. Kain-kain pasang juga saya beli. Setelah semuanya siap dibeli dan di bawa pulang ke hotel, maka baru la buat repacking.

Borong Vietnam

Sebelah malamnya setelah berbuka puasa saya berjalan kaki ke Hard Rock Cafe Ho Chi Min untuk membeli tshirt yang di kirim oleh rakan2. Berjalan kaki sekitar 15minit sampai la ke Hard Rock Cafe ni. kalau Google guna google map, dia bagi lokasi lama jauh sedikit, Jadi cara mudah hendak ke sana dengan teksi la kan :D, tapi kalau nak jalan kaki dari Pasar Bent Than kita cari Saigon Square. bila jumpa Saigon Square sudah tak berapa jauh.

Matawang
Jika anda pergi shooping kat sini, tidak perlu tukar banyak matawang Dong, tukar sikit buat naik teksi dan masa kat airport atau pun untuk hotel. Jika hendak shoping boleh guna duit Ringgit. Lagi satu masa di airport masa tiba duit jangan di masukkan beg dan dalam sampul jika banyak. masuk saja dalam Walet. Sebabnya bila scan nampak macam banyak dan dia akan suruh kita buka. Sekitar Pasar Bent than hampir semuanya menerima Ringgit Malaysia.

Hari Ketiga – Ahad – 21 Julai 2013
Memandangkan flight pulang petang maka pagi sampai tengahari saya mencari lagi bahan2 yang boleh dijual di gerai kat malaysia nanti, antaranya yang di cari seperti Alas meja dan juga Beg luggage. Setelah beli beg, bawa balik hotel dan mula repacking. Kakak yang saya jumpa pesan supaya dibuka semua plastik2 dan packing tanpa plastik. Ini kerana, menurutnya ketika di imbasan kastam kat Malaysia jika tidak dibuka plastik akan nampak berpetak2 dalam imbasan tersebut , maka kastam akan mintak kita buka beg. Hendaklah beli beg luggage jangan sesekali guna beg plastik borong atau kotak jika hendak elak kastam Malaysia. Dan lagi satu jangan pulang flight malam ke Malaysia.

Borong Vietnam

Setelah repacking, saya berjaya memasukkan semua hasil borong kedalam 2 buah Beg. Disusun dengan padat dan rapi. Sekitar jam 4.00pm saya dah mula bergerak ke Airport.

Di airport selepas timbang dan melepasi scan, Alhamdulillah tiada masalah semua lepas. Sampai sahaja di Malaysia apabila melalui kastam, pihak kastam langsung tidak meriksa beg selepas melepasi scan. Saya tengok yang mana guna bek plastik borong dan kotak kena periksa dan dibuka oleh kastam.
Borong Vietnam
Sampai sahaja di balai ketibaan sudah ada yang tunggu untuk membeli mereka adalah Kawan2 yang bekerja di Airport. Selebihnya saya bawa masuk gerai untuk berniaga di Bazar Ramadan.

Borong Vietnam

Suatu pengalaman baru bagi saya. Edisi Redah dan Borong 😀

Sekian

Update 13.10.2014

Memandangkan Ramai yang tertanya2 berkenaan perkhidmatan penghantaran barangan (POS), maka disini saya lampirkan contact yang sempat saya dapatkan semasa saya di sana. Saya tidak pernah guna perkhidmatan ini tapi ramai orang guna katanya.

Phuc Tam Trans & Services JSC
75 Ho Van Hue
St Ward 9
Phu Nhuan Dist
Ho Chi Minh City Vietnam
Tel : (84-8) 39 974 003
website : www.phuctamtrans.com

Sila Download Brosur PDF – Phuc Tam Trans & Services JSC

Posted in Backpacker, Melancong, Ruangan Perniagaan | Tagged: , , , | 22 Comments »

Selamat Hari Raya Aldilfitri 2012

Posted by hamydy on 18, August 2012

Salam semua pembaca blog saya. Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Semoga Lebaran kali ini memberikan kita lebih makna.

Selamat Bercuti dan bergembira bersama keluarga.

Posted in Agrotek, Backpacker, Blogroll, Cuti2 Malaysia, Fotografi, Jalan2 Cari Makan, Jom Piknik, Jurnal Kehamilan, Kesihatan, Koleksi Buku Lelong, Melancong, Memancing, Multimedia ICT, Pendakian Gunung, Riadah Santai, Ruangan Perniagaan, Sajak Nusantara, Sukan, tiada | Tagged: , , | 2 Comments »

My Online Shop

Posted by hamydy on 22, April 2011


Dengan ini mempersembahkan logo terbaru untuk kedai online saya. Website kedai online ini masih dalam pembinaan belom siap lagi. Tapi nak intro logo terlebih dahulu. Kat kedai online ni saya cuba untuk jual beberapa kategori barangan antaranya Produk kesihatan dan kecantikan, Pakaian dan kain, Barangan terpakai, Pakej Percutian dan mendaki.

Banner Rasmi saya – Sudah Ready

Posted in Ruangan Perniagaan | 1 Comment »

Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sudah Bergelar Usahawan Bioteknologi

Posted by hamydy on 19, February 2011

Peluang keemasan kepada peminat perniagaan bioteknologi. Sesuatu yang luar biasa kenapa Angkasawan Malaysia memilih syarikat ini.

http://enzyme2u.wordpress.com/

Perniagaan yang boleh dilakukan dirumah dan online. Produk kesihatan yang diiktiraf dan terbukti berkesan dalam membantu masalah Kencing Manis, Darah Tinggi, Mati Pucuk  dan  Kecantikan.

Posted in Kesihatan, Ruangan Perniagaan | Tagged: , , , , , , , | Leave a Comment »

Lukisan Online

Posted by hamydy on 6, February 2011

Berikut adalah laman blog salah seorang pengunjung blog saya. Saya lihat lukisan2nya sangat cantik dan unik. Lukisan ini dijual secara online. Jika berminat lewatilah laman blog beliau http://tokolukisan.com/

Posted in Ruangan Perniagaan | Tagged: | 2 Comments »

Statistik Terkini Pengunjung Blog Saya

Posted by hamydy on 1, December 2010

Saya menghargai kunjungan dan komen2 anda di laman blog saya. semoga saya semakin rajin menulis blog selalu.

terima kasih kepada peminat dan pengunjung blog saya. terima kasih..terima kasih…terima kasih

Posted in Agrotek, Blogroll, Cuti2 Malaysia, Fotografi, Jalan2 Cari Makan, Jom Piknik, Jurnal Kehamilan, Kayak, Kesihatan, Koleksi Buku Lelong, Melancong, Memancing, Multimedia ICT, Pendakian Gunung, Ruangan Perniagaan, Sajak Nusantara | Leave a Comment »

SambalKing @ Carboot Sale UPM

Posted by hamydy on 29, October 2010

Car boot sale di UPM setiap bulan hari kedua selepas gaji. Datang la beramai2. Stok sentiasa habis

Maklumat lanjut di http://sambalking.blogspot.com/2010/10/sambal-king-car-boot-sale-upm.html

Posted in Jalan2 Cari Makan, Ruangan Perniagaan | Tagged: , , , , | 4 Comments »

Penapis Air CNI WaterLife

Posted by hamydy on 5, June 2010

Jika anda tinggal berhampiran mana2 stokis CNI. Anda boleh menggunakan no keahlian sy untuk membeli penapis air ini dgn harga ahli. Cuma berikan no ahli sy pada petugas kaunter dan sebutkan nama saya dan anda boleh membeli sendiri.

Nama : Abd Hamydy

No Ahli : 877524

Berikut Adalah Senarai Pengurus Agensi INTAN JUTAWAN (MDAM)

 
 
 
Rangking Dalam CNI (My Gynecology Tree)

1. CNI ENTERPRISE

2. MDAM TAN SEAH CHEW

3. MDAM WONG WAI YAN
4. MDAM GEK KENG LEONG @ PEK KENG LEONG

5. MDAM CHING EU BOON

6. MDAM YAP CHOON MOEY

7. MDAM MURAD BIN BASIR
8. DAM MOHD JALAINI BIN BASIR

9. MDAM ROSLAN BIN BASIR
10. DAM SAHAR BIN AHMAD

11. MDAM CHEONG KIM LEONG
12. AM LEE CHUN HOW

13. AM ABD HAMYDY BIN ABD HAMID

Posted in Ruangan Perniagaan | Tagged: , , | Leave a Comment »