The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for September, 2014

Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu

Posted by hamydy on 18, September 2014

Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Trip ke Bali Indonesia bersama kengkawan ini telah dirancang sejak pulang dari Trip Jakarta Bandung 2013 lagi https://hamydy.wordpress.com/2013/10/14/jakarta-bandung-2013-4h3m/

Setelah pulang dari trip Jakarta Bandung kami mula melihat tiket Promo Air Asia dan juga promo Hotel murah. Trip Bali ini masih Trip santai dan makan. Tidak terkejar sangat tempat lawatan atau wisata. Kami relaks sahaja, kalau sempat pergi kalau tak sempat kami relaks dan lepak sahaja. Kupasan lanjut boleh baca seterusnya.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Tiket Air Asia
Tiket Air Asia Kuala Lumpur ke Bali Indonesia telah berjaya di beli pada 24 Apr 2014, dengan harga RM332 Return ( Tiket RM200 + Tax RM132)..Murah kan.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Hotel
Hotel tempah melalui AGODA. Kami tempah Hotel Kuta Central Park, Dapat RM195 untuk 3 malam… murahkan.. tips nya bila kita buka AGODA ada Flash kat list hotel tu, Kalau ada Falsh tu maksudnya promo murah sangat dan perlu terus beli, kalau kita buka lagi sekali kekadang falsh tu tiada dan harga jadi normal semula. Bagi yang selalu booking guna AGODA tentu paham maksud saya ini. hotel ini di kawasan Legian. Kawasan Legian ni malam memang happening berbanding kuta, walaupun jauh nak ke Hard Rock Cafe.

Day 1 – 11.09.2014
Kami bertolak dari KLIA2 sekitar 3.45pm dan sampai di Bali sekitar 6.40pm flight tidak delay. Sampai sahaja di Denpasar Ngurah Rai Airport kami di jemput oleh Supir Pak Hadi menaiki MiniBus ke hotel. Perjalanan ke hotel jalan agak Macet (jem). Samapi di hotel kami rehat sebentar dan kemudiannya keluar makan di Rumah Makan muslim yang terletak tidak jauh dari hotel. Rumah Makan Pak Adi ini juga enak, ada yang pesan ayam penyek dan sebagainya, Harga juga murah. Selepas makan ramai yang sudah penat kekenyangan jadi terus pulang ke Hotel untuk berehat dan tidur.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Day 2 – 12.09.2014
Sarapan disediakan oleh pihak Hotel dan halal. kami sarapan sekitar jam 8.00-9.00am. Makanan simple dan sedikit variaty. Tapi tak la sedap sangat, kira ok la. Selepas sarapan kami santai sahaja di tepi swimming pool mandi-manda. Dah nama trip santai dan makan, jadi relaks sahaja. Selepas mandi manda sekitar jam 12.00tengahari kami menggunakan perkhidmatan shutter van percuma yang disediakan oleh pihak hotel. Shutter van ini percuma dan ada jadual untuk drop ke lokasi tertentu sekitar kuta dan legian, jadi cuma booking dahulu seatnya.

Kami memilih untuk drop di lokasi Mall Beach Walk, Mall yang terbesar dihadapan pantai Kuta. Sampai sahaja kami berjalan ke food court tingkat atas. Kat food Court ni anda perlu memilih gerai yang halal, ada gerai yang menjual babi, jadi pilih dahulu dan tanya penjualnya halal atau tidak, jangan malu2.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Lepas makan kami pun mula berjalan sambil membeli belah, kami membeli singlet yang famous kat kat Bali, kat pantai ni pelangcong memang biasa memakai singlet sahaja dan berseluar pendek. Kalau tak pakai singlet ni macam tak join suasana Bali. Jadi kalau anda pergi ke Bali boleh la cuba gaya singlet ini ramai2 😀 .
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Kami berjalan sekitar jalan pantai Kuta dan ke Hard Rock Shop untuk beli tshirt. Setelah petang dan penah berjalan mencuci mata kami pun pulang ke hotel dengan berjalan kaki. Sebelum sampai hotel sempat kami singgah urut kaki. Maklumlah banyak berjalan kaki kena la Massage. Murah sahaja massage kaki ni sejam cuma RM24 saja. Selepas massage kaki kami pergi makan di Rumah Makan Pak Adi yang tak jauh dari Hotel dan pulang ke hotel berehat

Day 3 – 13.09.2014
Hari ketiga baru kami memilih untuk sewa minibus untuk tour, kami memilih tour ke selatan iaitu ke arah Nusa Dua dan Uluwatu, Jimbaran, dan Pantai Panbawa. Disebabkan jalan yang jem jadi anda tidak boleh buat 2 trip, utara-selatan sebab memang tak sempat. So kalau ke selatan selatan sahaja dan kalau ke utara ke utara sahaja.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Pantai Panbawa
Kawasan pantai Panbawa ini terkenal dengan sukan air, seperti Para Gliding air, dan juga dari sini boleh sewa bot ke pulau penyu. Kami sampai di pantai ini tengok-tengok sahaja sebab tiada pun antara kami yang berminat nak main sukan air ini. Jadi kami seterusnya bergerak ke Nusa Dua Resort.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Nusa Dua Resort
Kawasan Resort Nusa Dua ini besar, menurut supir ini kira macam kawasan tempat Honeymoon la, sebab landscape yang cantik di tambah lagi pantai nya yang cantik juga, kat sini semua pengunjung yang berjemur pakai bikini two pieces sahaja..cuci mata la.. jgn lupa sek mata gelap..cover line :D. di Nusa Dua ni kami cuma lepak minum air sahaja sambil menikmati keindahan alam.. relaks2 jer bro. Lepas itu kami ke Pusat Ole-Ole Krisna.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Pusat Ole-Ole Krisna
Pusat Ole-Ole Krisna ni boleh tahan jugak besarnya. Semua ada dan harga pun murah berbanding yang kita lihat di jalan kuta atau jalan legian, Oleh itu saya cadangkan kalau hendak shoping Ole-ole anda mesti shoping di Pusat Ole-ole seperti ini. Ada banyak pusat ole-ole seperti ini. Tapi yang ini antara yang sering pelancong sebut-sebut la kalau dari kawasan Selatan. Setelah abis shoping baru kami ke Uluwatu Temple, Sebelum itu kami singgah makan di restoran dihadapan Pusat Ole-ole Krisna ini.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Uluwatu Temple
Uluwatu tempel ini adalah tempel kecil di tebing gaung yang mehadap lautan. Memang tinggi walaupun tempel ini kecil tapi kawasannya agak besar dan luas. Disini pengunjung perlu memakai sarung. Dan perlu berhati2 dengan monyet kat sini kerana mereka pandai mencuri spek mata hitam kita. Dan kami lihat sendiri bagaimana pengunjung yang kena ragut spek mata hitam dengan monyet2 ini.. haha monyet pun pandai bergaya.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Uluwatu Temple ini bagus datang sebelah petang, tempat ini sudah famous untuk melihat persembahan Kechak Dance, Dulu kat Tanah Lot famous, tapi sekarang kat Tanah Lot sudah tiada lagi persembahan Tarian Kechak ini sebab pengunjung lebih dekat ke uluwatu berbanding Tanah Lot. Sampai sahaja anda perlu segera beli tiket masuk untuk melihat tarian kechak, Tiket masuk temple dan Tiket Persembahan Tarian Kechak di jual berasinggan, jika hendak lihat tarian kechak kena beli cepat sebab tempat adalah terhad.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Setelah melihat2 tempel dan tebing laut, kami bergerak ke tempat persembahan mengambil tempat duduk. Memang ramai pengunjung, Tarian Kechak bermula saat matahari mulai terbenam. Memang unik tarian ini di selit sedikit humor buat pengunjung bisa ketawa. Setelah habis persembahan jangan ketinggalan untuk bergambar dengan pelakon2nya seperti Puteri Sinta, Beruk Hanuman.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Selepas habis persembahan kami meneruskan perjalanan pulang ke Hotel dan kami melalui di Jimbaran, Mulanya kami hendak makan seafood di Jimbaran, memandangkan harganya yang cekik darah dan mahal kami mengambil keputusan pulang kehotel sahaja. Sampai di hotel kami bersihkan diri dan minta supir drop di kawasan Kuta kerana ada yang masih hendak beli pergi Hard Rock Cafe.

Kami makan malam di sebuah restoran di Jalan Kuta, Makan biasa saja selepas makan barulah kami ke Hard Rock Shop dan Cafe, Lepak minum air sampai habis persembahan sekitar jam 1.00am baru kami pulang.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Kami berjalan kaki dari Jalan Legian ke Hotel, kat sini kami lihat memang happening, dengan kedai makan, Pub dan Disko. Gerai-gerai survinior juga banyak tapi dah tutup sekitar 12.00mlm. Dan malam semakin ramai pengunjung yang kelihatan. Dulu2 saya di pesan jangan masuk kelab2 yang majoriti Mat Salleh selepas insiden Bom Bali. Ada cafe yang ada live band yang open boleh nampak dari luar, cafe macam ni tak padat orang jadi anda boleh duduk dan pesan minuman sambil dengar lagu. Kat sini ada cafe atau pub dengan tema lagu masing2 so bergantu pada musik apa yang anda minat. Ada rege, ada diskotik, ada techno, ada balada, ada jazz dan sebagainya.

Bagusnya kalau sewa moto lagi senang, tapi sbb nak berjalan2 melihat suasana kami memilih untuk jalan kaki sahaja.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Day 4 – 14.09.2014
Selepas sarapan sekitar jam 9.00am kami macam biasa la mandi swiming pool la, bergambar dalam air sampai kembang jari. Sekitar jam 12.00 tengahhari kami Cek Out. Beg kami simpan di hotel, kami berjalan kaki ke stesen bus kota, naik Van yang dihias cantik untuk pelancong, anda boleh memilih destinasi mana anda hendak pergi sekitar kuta, dia akan bawa. kami minta bus ini turunkan kami di Kuta Discovery Mall. Dari kuta discovery mall ini kami jejalan ke Street Art yang menjual pelbagai sovinior.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Seterusnya kami lagi sekali berjalan sehingga ke Beach Walk Mall, untuk makan tengahari (lewat juga makan). Kat sini ada yang masih nak shoping. Sekitar 5.00pm kami naik teksi (Van Sapu) pulang ke hotel.

Jam 6.00pm Supir Pak Hadi sudah siap tunggu untuk hantar kami ke Airport. Dan penerbangan pulang ke Kuala Lumpur pada jam 9.30pm. Begitulah trip riadah santai kami di Bali.

Sekian

Rumusan Kos Asas
Tiket Flight = RM332 Return Air Asia
Hotel Kuta Central Park = RM195 (3 malam)
Transport = 450 000 rp (1 Day Trip)

Tiket Wisata
Uluwatu Temple = 20ribu
Kechak Dance = 100ribu

Tentative

Day 1 – 11.09.2014
03.45pm – Berlepas KLIA2
06.40pm – Tiba Denpasar
08.00pm – ke hotel dan makan dan tidor

Day 2 – 12.09.2014
08.00am – sarapan
10.00am – mandi Swimming pool
12.00pm – Mall Beach Walk and Kuta
08.00pm – Massage Kaki, Makan dan Pulang Hotel

Day 3 – 13.09.2014
08.00am – sarapan
10.30am – Tour ke selatan guna mini bus
Pantai Panbawa, Nusa Dua, Pusat Ole-ole Krisna, Uluwatu dan Kechak Dance.
10.00pm – Hard Rock Cafe, Legian Street dan Kuta Street

Day 4 – 14.09.2014
08.00am – sarapan
10.00am – mandi Swimming pool
12.00pm – Cek out
01.00pm – Naik bus ke Kuta Discovery, Kuta Art Street dan Kuta Discovery
06.00pm – Bertolak ke Airport
09.30pm – Berlepas pulang ke KL

Sekian

Supir
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Pak Hadi (Adinata)

Contact
Nama : Adinata
Tel : +6281 338 570 361
FB : Adi Transport Bali
Email : adinata1979@gmail.com

Peramah dan Servis bagus. Saya suka nak syorkan dia kepada anda semua.

Advertisements

Posted in Melancong | Tagged: , , , | 2 Comments »

Singapore 2014 ~ 1 Day Trip

Posted by hamydy on 17, September 2014

Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Trip sehari ke Singapore sempena cuti 16 September 2014 adalah plan singkat. Balik kerja terus pergi ke TBS, ambil tiket bus KL TBS – Singgapore Beach Road dengan harga RM45, kalau boleh ambil waktu perjalanan tengah malam supaya sampai di singapore awal pagi untuk jimatkan penginapan hotel. Ada dua cara untuk naik bus, pertama bus direct ke Singapore dan keduanya bus ke Larkin. Jika bus ke KL-Larkin, kita kena naik bus awam syarikat SBS yang akan berhenti di Stesen Bus berdekatan dengan Bugis MRT di Singapore. Cara bijak dan jimat masa adalah bus direct ke singapore la better.

Sampai di Emigresen Tambak Johor CIQ, kita kena turun bus untuk cek pasport, waktu ini beg tak perlu lagi bawa masuk pun, tinggal di dalam bas sahaja. Apabila sampai di emigresen Woodland Singapore, driver bus akan cakap bawa pasport dan beg. So kat sini beg kena masuk mesin scaner macam biasa. anda kena cepat dan jangan buang masa. biasanya bus akan tunggu kita selepas emigresen.

Seterusnya bus sampai Singapore dan berhenti di Beach Road depan banggunan yang ada kaunter tiket bus. Bus ini hanya berhenti tepi jalan sahaja, mulanya saya ingat bus station ker apa, tapi bukan. Maknanya kat sini bukan stesen bus macam puduraya atau TBS, ia lebih kepada bus stop sahaja. dimana bus berhenti turunkan penumpang dari KL dan ambil penumpang baru untuk ke KL.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Little India
Saya berjalan kaki sahaja untuk ke Little India (Jalan Kerbau) saja jejalan cuci mata. Kat sini memang semuanya peniaga-peniaga india. Terdapat pelbagai kedai pakaian aksesori dan juga restoran india. Ramai juga yang jalan kat sini.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Albert Street
daripada Little India saya terus berjalan ke Albert Street, kat sini ada Medan Selera (Hawker), sekali tengok macam gerai makanan cina, tapi ada satu baris di tepi terdapat satu baris gerai muslim. Ada gerai Indonesia, gerai melayu dan jugak mamak. Jadi kalau nak sarapan atau makan boleh la makan kat sini. Saya makan kat Gerai SUZANA, ambil nasi campur Nasi putih sayur kacang dan ayam goreng dengan air teh o ais baru 5 dollar, murah jugak. Pastu jalan kat Albert Street ni ada gerai2 tepi jalan yang jual pelbagai benda seperti downtown, memang meriah tambah lagi kalau ada perayaan. Di Albert Street ini juga terdapat Digital Mall, kat dapam mall ni pelbagai barangan electonik dijual, aksesori telefon, labtop dan sebagainya.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Bugis Street
Selepas melalui Abert Street anda akan jumpa Bugis Street, Kat sini macam petaling street di KL la rupanya. tapi dia besar dan 2 tingkat. Biasanya ramai pelancong datang beli ole-ole singapore kat sini la. masuk sahaja boleh jumpa ramai orang Malaysia, Indonesia. Pelbagai barangan dijual, tshirt, Magnet, jam, mainan dan macam-macam. Kalau anda lapar saya tak jumpa pula restoran muslim kat sini, paling dekat anda makan kat Burger King sebelah Bugis Street sahaja. Selepas Bugis Street saya jejalan melawat banggunan bersejarah dan sebagainya, saya tak naik bus atau pun MRT jalan kaki sahaja, kira senaman la jugak. Tapi kalau nak ke destinasi yang jauh boleh naik bus atau MRT. Bugis Street ni sebenarnya tak jauh pun dengan tempat Marina Park jalan kaki sahaja, tapi peluh la jugak dalam 30-60 minit.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Beach Road Bus Station
Sebelah petang saya berjalan semula ke Beach Road ke kaunter tiket untuk beli tiket bus pulang ke KL TBS. Hanya satu syarikat bus sahaja yang ada perjalanan tengah malam ke TBS iaitu syarikat StarMart Express, Syarikat lain rata-rata ke TBS sekitar jam 3.00pm dan 5.00pm. Tapi kalau anda hendak turun di Time Square KL dan Bukit Bintang memang ada banyak bus tengah malam dari Beach Road di semua kaunter syarikat bus. disebabkan saya Pakir moto di TBS, jadi semestinya saya naik bus ke TBS kan. Bus dari Beach Road Singapore ke TBS KL paling last jam 11.00pm, so saya sampai TBS cepat juga dalam 3.30am sbb bus pulang melalui jambatan kedua Gelang Patah.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Medan Selera Beach Road
Selepas dah dapat tiket, kalau lapar boleh makan di Food Court 4 tingkat di seberang kaunter bus tu, Nama tempat ni adalah Beach Road Garden, Banyak juga gerai muslim kat sini. Saya makan nasi ayam cuma 3.5 dollar sahaja. Kat sini yang famus adalah sub tulang kambing, rupanya bukan macam sup tulang kat malaysia, supnya warna merah. sebab dah kenyang makan nasi ayam jadi saya tak sempat merasa sup tulang ni.. ermm maybe lain kali la.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Arab Street
Selepas makan saya jalan kaki ke Arab Street, wah happening jugak kat sini bila malam. tempat lepak ramai orang, berdekatan dgn sebuah masjid lama yang besar. Arab Street tak jauh pun dari Beach road ni. kat sini saya abiskan masa dgn minum teh tarik. ok jugak teh tariknya macam kat mamak di Malaysia. Terdapat juga AgroBazar Malaysia, malam dah tutup so saya tak pasti apa yang di jual disitu.

Sekitar 10.30pm saya bergerak semula ke Bus Stop Beach Road. Naik bus jam 11.00malam dan samapi TBS jam 3.30am.

Sekian.

Perbelanjaan
Tiket bus TBS KL – Beach Road = RM45
Tiket Bus Beach Road Singapore – TBS KL = 20SGD promo (Biasa antara 30-35 SGD)
Makan – 2 kali makan, (Lunch 5 dollar Singgapore, Dinner 4.50 dollar Singgapore)
Minum-minum = dalam 2-3 dollar Singgapore.

Tips Jimat = Bawa bekal roti dan milo atau kopi 3in1  😀 , pastu kemana2 jalan kaki sahaja. 🙂

Tips Bergambar = Sila bawa mini Tripod dan juga minta tolong pelancong lain ambilkan.. :), Kalau minta tolong orang local cam ganggu dia aja, so kalau nampak pelancong sdang bergambar minta dia tolong 😀

Tips Keselamatan
Singapore sangat selamat, walaupun berjalan seorang diri lelaki atau perempuan. Ada banyak cctv. Walaupun berjalan waktu 3-4am pun selamat. Tidak perlu risau peragut atau mat rempit, memang tiada.
– Singapore negara banyak peraturan – jadi sila patuhi peraturan yer, kang masalah pulak, jangan buang sampah sesuka hati.

kalau kat singapore bergaduh kat public dua-dua yang bergaduh tu masuk lokap dan kena sebat tak kira siapa yang salah.

bagusnya kalau KL selamat macam singapore kan.

Posted in Backpacker, Cuti2 Malaysia, Melancong | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »

Restoran Ahamed Kari Kepala Ikan Stadium Merdeka

Posted by hamydy on 2, September 2014

Restoran Ahamed Kari Kepala Ikan Stadium Merdeka
Restoran Ahamed Kari Kepala Ikan Stadium Merdeka
Jalan-jalan cari makan hujung minggu kali ini membawa saya ke Restoran Ahamed Kari Kepala Ikan Stadium Merdeka yang terletak di Jalan Lumut Kuala Lumpur. Restoran utama di Stadium Merdeka sudah lama di tutup sekitar tahun 2006. Saya google-google juga mencari lokasi restoran ini. Hasil pembacaan blog dan juga FB akhirnya saya berjaya mencari lokasinya yang terletak di Jalan Lumut Kuala Lumpur.

Sejarah Restoran
Setelah sembang-sembang dengan pemilik restoran di Jalan Lumut ini saya mendapat sedikit sebanyak info dari beliau. Menurut beliau Restoran ini mulanya dibuka di bawah pokok di Jalan Imbi Kuala Lumpur sebelum tahun 1996 lagi seterusnya restoran ini mendapat premis di Stadium Merdeka Kuala lumpur. Sebelum Restoran di Stadium Merdeka di tutup kerana kontrak menyewa premis tidak disambung, restoran ini sudah pun membuka cawangan di Jalan Lumut Kuala Lumpur sebelum itu. Jadi tidak hairan la jika anda google di internet ramai mengatakan restoran ini terletak di Stadium Merdeka. Oleh sebab itu nama Restoran ini kekal sebagai Restoran Ahamed Kari Kepala Ikan Stadium Merdeka.
Restoran Ahamed Kari Kepala Ikan Stadium Merdeka Restoran Ahamed Kari Kepala Ikan Stadium Merdeka
Apa yang menarik tentang restoran ini,.. ermm ia masih sama seperti restoran mamak yang lain, restoran tidak la besar sangat. Cuma beza pada kari kepala ikannya sahaja. Semasa kunjungan saya sekitar jam 4.00pm tidak ramai pengunjung, mungkin ramai ketika makan tengahari. Lokasi restoran ini jauh dari jalan utama membuatkanya tidak bising, terletak di belakang Vistana Hotel.

Restoran Ahamed Kari Kepala Ikan Stadium Merdeka Restoran Ahamed Kari Kepala Ikan Stadium Merdeka

Uniknya Restoran ini, ia hanya akan masak kari kepala ikan hanya bila anda Oder. Oleh itu kari kepala ikan yang anda terima memang panas-panas baru di masak, ini menjadikan keenakkan memakan kari kepala ikan bertambah lazat. Saya tidak pasti jenis kepala ikan apa yang di buat kari. Masa saya sampai cuma ada kepala ikan “nyot-nyot”, saya pun tak tau ikan apa mamak tu cakap mcam tu :). Lauk-lauk lain yang biasa dimasak kebanyakan sudah habis, tapi restoran ini boleh masak laun lain ikut permintaan kita jika masih ada. Harga satu kepala ikan yang saya makan RM45, boleh tahan jugak harganya, tak pasti harga ikut saiz ke apa, tapi kepala ikan yang saya dapat tu besar la jugak. Dari segi rasa saya rasa sedap jugak, rasa tersendiri la. nak kata lebih power dari restoran yang lain tak boleh jugak sebab lain restoran lain rasa rempahnya dan cara masaknya. Oleh itu kita kena rasa sendiri la, masing2 ada citarasa yang berbeza.

Lokasi Restoran
Restoran Ahamed Kari Kepala Ikan Stadium Merdeka
No 28, Jalan Lumut
Damai Kompleks 50400
No Tel : 03-40451459

Koordinat : 3.170372, 101.696602

*Belakang Vistana Hotel, Bertentang persimpangan dengan PMB Investment

Sekian.

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , , , , , | 6 Comments »