The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for the ‘Melancong’ Category

Melancong luar negara

Bangkok ~ Thailand

Posted by hamydy on 26, June 2015

Bangkok
Bangkok 3h2m
Trip pendek ke Bangkok ini merupakan trip pertama saya ke Bangkok. Sebelum ini belum pernah pun ke Bangkok walaupun selalu ada tiket promo air asia. Trip ke Bangkok ini saya tidak plan apa2 sangat dan tak google info kat blog sangat pun. Kebetulan saya ada kawan di Bangkok orang Thailand.

Booking Hotel
Jika kita google atau tanya orang yang biasa ke Bangkok kebanyakkan akan cakap stay area Jalan Sukhumvit, sebab situ kawasan pelancong dan dekat dengan MRT dan sebagainya. Tapi jika kita buat sikit pembacaan sebenarnya terdapat beberapa kawasan yang menjadi tumpuan pelancong untuk menginap, antaranya seperti area Jalan Sukhumvit, jalan Thanon Surawong (Patpong Night Market), Witthayu Rd (Suan-Lum Night Bazaar), Jalan Silom dan beberapa lagi.

Day 1 : 19/06/2015 Jumaat
Saya berlepasa dari KLIA2 sekitar jam 10.00am dan sampai sekitar 11.30am waktu Thailand, Perjalanan mengambil masa 2 jam 30 minit. Sampai di Airport Dang Mueng saya ambil teksi bermeter yang terletak di hujung sebelah kanan dan kaunter teksi ini warna kuning. Sampai di kaunter bagi alamat lengkap hotel beserta nama jalan dan lorong dan juga no telefon hotel kepada petugas kaunter. Seterusnya dia akan panggil driver teksi untuk kita. Saya diberi satu borang komen dan di cop dan ditulis nama driver dan nama teksi rasanya dlm tulisan thai :). Teksi ini ikut Hiway jadi pastikan anda ada duit kecil sekitar 100 Bath kerana bayaran tol 70 bath kita kena bayar sendiri. Seterusnya saya sampai ke hotel di Jalan Sukhumvit soi 18 dengan bayaran 230 Bath sahaja.
Bangkok Bangkok
Selepas cek in hotel saya rehat kejap dan seterusnya keluar berjalan kaki sehingga ke Station BTS Asok yang bersambung dengan Shopping mall Terminal 21. Saya layan jalan disini sambil menggunakan Wifi Free. Daftar wifi di kaunter informasi dengan menggunakan pasport dan kita diberi user name dan kata laluan yang boleh digunakan selama 1 tahun secara percuma setiap kali ke mall ini. Mal ini besar dan ok jugak la ada food court di tingkat atas, terdapat hanya satu gerai halai di food court ini nama Basmillah kalau tak silap. KFC juga tidak halal info ini saya dapat dari pekerja kaunter informasi yang kebetulan muslim melayu thailand. Dia boleh bercakap melayu stay siam. Dia bagitau saya dan dia cakap kalau nak banyak kedai halal pergi area Nana yang tak jauh dari mall ini. Dari jejantas MRT ke Terminal 21 ni kita boleh lihat pemandangan kesesakkan jalan di kawasan ini.
Bangkok Bangkok
Sekitar 6.30pm saya balik hotel mandi dan segarkan diri sebelum bergerak semula ke Terminal 21 untuk menaiki Subway station Sukhumvit untuk ke Esplanade turun di Station National Cultural Village keluar gate no 3. Jumpa kawan saya di Esplanade. Nama beliau Samartan, orang thailand. Lepak makan dengan dia mencuba makanan local. Memang sedikit susah untuk cari makanan halal, banyak gerai yang saya pergi semua ada pork, last2 jumpa satu kedai yang tiada pork, oder makanan laut seperti sotong, ikan dan udang. Masakkan dari daerah utara thailand. Masakkan ini memang pedas dan sedap…meleleh air mata dan air liur..sambil makan saya berbincang tentang plan untuk esoknya.
Bangkok Bangkok
Selepas makan kami bergerak ke Esplanade semula dan pergi ke Train Night Market Ratchada yang terletak di belakang Esplanade. Kawasan Night Market ini besar jugak dan sama macam Down Town kat Malaysia, macam2 ada kat sini dari barangan baru, barangan lama dan juga tempat minum dan gerai makan. Tapi gerai makan susah nak jumpa halal. Saya pusing2 sehingga jam 10.30pm dan seterusnya bergerak pulang ke hotel. Saya menaiki Subway manakala kawan saya menaiki bas.
Bangkok Bangkok
Hotel Rembrandt Bangkok
Saya menginap di hotel ini yang terletak di Jalan Sukhumvit soi 18. Hotel ni boleh tahan jugak besar, harga pun bukan budget tapi tidak la mahal sangat. Sesekali nak merasa selesa sedikit apa salahnya. Kawasan hotel ini banyak komuniti india, kerana ada beberapa restoran india. dan kebetulan malam saya menginap ada majlis keraian kaum india, tidak pasti pulak saya majlis apa. Hotel ni memang selesa dan best jugak. Harga semalam RM295. Huhu mahal jugak kan kalau yang nak budget. Pemandangan dari hotel juga menarik dan dapat melihat sungai walaupun jauh.

Day 2 : 20/06/2015 Sabtu
Jam 9.00am saya menunggu kawan saya di Shopping mall Terminal 21, saya lepak sini sambil menggunakan wifi free :). Mall belum lagi dibuka jadi kelihatan ramai orang menyandar di tepi mall sambil menggunakan smartphone untuk wifi free :).
Bangkok
Floating Market
Trip ke Floating Market. Terdapat beberapa tempat floating market sekitar Bangkok ada yang jauh dan ada yang dekat antaranya Damnoen Saduak Floating Market (ini yang paling popular), Amphawa Floating Market, Talin Chan Floating Market, Khlong Lat Mayom Floating Market, Bang Nam Pheung Floating Market dan beberapa lagi. Setelah berbincang kami memilih untuk ke Klong Lad Mayom Floating Market. Floating market ini saiz sederhana dan dekat dengan rumah kawan saya lagi seorang, Kebetulan beliau free dan berbesar hati untuk membawa saya ke sana. Dari Terminal 21 Mall saya menaiki BTS ke Wongwian Yai BTS station.
Bangkok Bangkok
Sampai di Wongwian Yai BTS station lagi seorang kawan saya yang bernama Jay sudah sampai untuk jemput saya ke Klong Lad Mayom Floating Market yang merupakan kampung halaman Jay. Menaiki Honda Jazz melalui kawasan kampung mengambil masa sekitar 20minit. Tiada transport awam untuk ke Floating Market ini, cara terbaik adalah menggunakan teksi dari Wongwian Yai BTS station, menurut kawan saya tambang teksi cuma sekitar tidak lebih 100bath sahaja. Klong Lad Mayom Floating Market ini terletak di kawasan Taling chan dan kawasan ini terkenal dengan Talingchan Market. jadi biasanya pelawat akan melawat kedua-dua tempat ini baru lengkap jika datang ke kawasan ini.
Bangkok Bangkok
Perlu datang awal kerana menjelang tengahari pengunjung sudah berkurangan. Klong Lad Mayom Floating Market ini adalah kombinasi pasar tepi sungai dan juga peniaga di atas boat. Klong Lad Mayom Floating Market menjual pelbagai makanan ada yang halal dan ada yang tidak, jadi kena pandai pilih dan bertanya. Tak semua peniaga pandai bertutur english.
Bangkok Bangkok
kat sini cuma terdapat beberapa sampan sewa dan juga sampan panjang untuk cruise kawasan kampung. Saya menaiki sampan tanpa engin menyusuri market dan melawat kawasan kampung dan kebun lotus dengan bayaran hanya 20 bath sahaja dengan mengambil masa 30minit. Jika naik sampan panjang untuk Cruise ambil masa 1jam 30minit, Cruise ini akan stop 2-3 tempat untuk lawatan seperti tempel dan ia pergi lagi jauh. Sebab kesuntukkan masa kami cuma naik sampan sahaja.

Selesai pusing Klong Lad Mayom Floating Market saya bergerak ke Grand Palace di hantar oleh kawan saya Jay.Sekitar 2.00pm sampai di Grand Palace. Lepak sekejap di sebuah cafe PUFA milik keluarga diraja Thailand pekena aircond :) menunggu ketibaan kawan lagi seorang, Panas kot tunggu kat luar :). Sekitar 2.30pm macam tu baru saya masuk ke Grand Palace.

Bangkok
Grand Palace
Memang ramai pengunjung kat sini. Saya Masuk melalui pintu utama dan melepasi laman Palace, selepas itu kat dalam baru ada pintu lain yang bertiket. Untuk masuk kedalam pengunjung perlu berpakaian sopan menutup aurat. Tidak boleh seluar pendek, lengan pendek dan seksi, kat sini juga ada disediakan perkhidmatan sewa pakaian dan beli pakaian menutup aurat, kalau cuma masuk di kawasalan laman Palace masih ok kalau seksi. Kalau kat Malaysia masuk pejabat kerajaan kena pakai sopan pun nak dijadikan isu politik.
Bangkok Bangkok
Saya tidak jadi masuk kedalam palace kerana di kaunter tiket saya lihat tutup jam 3.30pm. Jadi dari pintu utama sudah tidak dibenarkan masuk ke dalam oleh pengawal, yang mana sudah kat dalam dan sudah beli tiket masuk kedalam boleh keluar sehingga jam 5.00pm. Jadi sekitar Laman Palace ada jugak tempat pameran yang tidak berbayar, jadi saya melawat muzium barangan raja-raja Thailand. Menurut cerita dan infomasi yang ada disitu dahulunya Malaysia (Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu dan Melaka adalah wilayah dibawah naungan Kerajaan Siam. Disebabkan tidak mahu di jajah oleh kuasa barat seperti Penjajah Britih dan Eropah maka sebahagian wilayah di bawah naungan kerajaan Siam ini telah diberikan kepada penjajah contohnya Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu dan Melaka diserahkan kepada British, manakala Cambodia, Loas diberkan kepada France. Dalam muzium ini banyak barangan kebersaran seperti pedang, cincin, mahkota dan perhaisan badan raja-raja siam juga terdapat tembikar dan matawang lama seperti matawang kedah lama.
Bangkok
Wat Pho
Setelah pusing2 sekitar kawasan Laman yang free ini saya bergerak keluar dari Grand Palace menuju ke Wat Pho. Bayaran masuk ke Wat Pho ni 100 bath dapat free air satu, kanak-kanak bawah 120cm free. Apa ada dalam Wat Pho ini…ermm. kat sini ada beberapa benda boleh kita lawat yang pertama Reclining Buddha (Buddha Baring), Phra Ubotsot, Deretan Patung Budha, senibuna dan beberapa temple .
Bangkok Bangkok
Reclining Buddha
Patung Buddha besar sedang baring mengiring yang di salut dengan lapisan emas berkilauan. Nak masuk ke tempat ini kena pakai sopan tidak boleh seksi seluar pendek dan lengan pendek. Pelancong yang pakai seksi diberi jubah untuk di tutup badan dan diberi beg kasut untuk meletak kasut. Saya buat satu pusingan masuk dari laluan depan Buddha dan keluar melalui laluan belakang Buddha. Seterusnya jangan lepaskan peluang bergambar dengan latar belakang pagida temple yang sangat unit ukiran dan senibinanya.

Phra Ubosot
Selain Buddha baring terdapat lagi patung Buddha lain antaranya adalah Buddha duduk dalam temple Ubosot. Tempel ini masih digunakan untuk penganut Buddha sembahyang, saya tengok dari luar sahaja. Setelah melihat dari luar pintu bilik sembahyang saya bergambar sekitar kawasan tersebut. Seterusnya bergerak ke tempat massage sambil melalui kawasan yang menempatkan banyak patung2 Buddha.
Bangkok Bangkok
Original Thai Massage
School for traditional medicine and massage. Ini merupakan sekolah khas tradisonal yang mengajar ilmu massage thai yang asli. Jadi kalau datang ke Wat Pho ini jagna lepaskan peluang merasa massage ini. Harga sedikit mahal berbanding yang kat luar, saya ambil 30 minit sahaja dengan bayaran 200 bath untuk Thai Body Massage. Kalau kat luar boleh dapat 200 bath untuk 1 jam. Sebelum ini saya pernah merasa Thai body massage kat luar ternyata ia berbeza, bila cuba Thai body massage di wat pho barula saya tau yang kat luar tu cuma ala kadar sahaja untuk relaks. Bermula dari kaki, dan berakhir di bahu dan tangan dan kepala. Selesai massage walaupun cuma 30 minit terasa kesegaran badan. Setelah abis massage pelanggan di beri minum teh china. Selepas massage saya bergegas keluar menuju ke jetty memandangkan hari nak hujan. Kalau di Bangkok perlu bawa payung pendek untuk cuaca hujan yang sering turun waktu petang pada bulan jun.
Bangkok Bangkok
Ferry Chao Phraya
Kami memilih untuk pulang ke hotel menggunakan ferry menyusuri sungai Chao Phraya. Asalkan anda tahu direction dan tempat stop yang hendak dituju. Bayaran cuma hanya 15 bath sahaja sekali naik boleh stop kat mana-mana stop yang anda suka. So saya dari Wat Pho menaiki ferry ke hentian jetty Mandarin Oriental kerana ia yang paling dekat dengan jalan ke Talai Hotel yang terletak di jalan Thanon Surawong.
Bangkok Bangkok
Talai Suites Hotel
Saya memilih Talai hotel di jalan Thanon Surawong ini kerana ia berdekatan dengan Lorong Patpong yang terkenal dengan Night Market dan juga hiburan. Yang bagusnya Hotel Talai ini ialah ia terletak bertentangan dengan lorong Thanon Thaniya yang menuju ke MRT (BTS Sala Daeng Station). Harga cuma RM156 satu malam. Ada hotel lain yang lebih murah sekitar RM60-100 sekitar lorong Wall Street, lorong Patpong, tapi disebabkan review yang tak berapa baik maka tak jadi saya booking kawasan itu. Jadi sebelum booking baca dahulu komen dan review dari pengunjung sebelum itu. Hotel Talai Suitesini boleh la dikatakan budget hotel. Bilik bersih dan selesa serta signal wifi yang baik. Tiada lif jadi saya minta tinkat paling rendah yang dia ada, huhu dapat tingkat satu ok la kan. Selepas mandi dan tukar pakaian kami mula bergerak ke ASIATIQUE THE RIVERFRONT di jalan Charoen Krung.
Bangkok
ASIATIQUE THE RIVERFRONT
Kami menaiki teksi sahaja kerana tidak jauh dan tambang tidak mahal tak sampai 100 bath. Sebelum naik teksi sila tanya dahulu pakai meter atau tidak, nak jiimat naik teksi yang pakai meter sahaja. Sampai ASIATIQUE THE RIVERFRONT sekitar 8.30pm, Perut dah lapar kami cari tempat makan terlebih dahulu yang halal. Huhuhu memang susah last last jumpA kedai seafood, nasib baik kawan saya tu orang thailand jadi saya suh dia yang bertanya. Kami makan nasi lauk ikan, tomyam campur, dan sayur kangkung. Ok jugak walaupun mahal sedikit.
Bangkok Bangkok
Setelah makan perut dah kenyang apa lagi jalan2 la tengok kawasan sekitar. ASIATIQUE ni asalnya adalah sebuah warehouse yang besar. Tetapi setelah lama terbiar ia dibeli oleh hartawan Chang dan menukarkan tempat ini menjadi ASIATIQUE THE RIVERFRONT sebuat tempat makan dan tarikkan membeli belah dan bersantai di tepi sungai chao phraya. Kawasan ini memang happening ramai orang. Ada kemudahan cruise percuma menyusuri sungai chao phraya, tapi ramai pulang yang beratur nak naik. Sekitar jam 10.30pm kami pulang ke hotel menaiki teksi dengan bayaran cuma 70 bath sahaja.
Bangkok Bangkok
Patpong Night Market
Night market ini memang terkenal di kawasan ini. Macam2 boleh kita beli di sini. Selain Night Market kawasan sekitar penuh dengan tempat berhibur. Ada berbagai2 pertunjukkan dari perempuan, pondan, lesbian dan gay. Tidak digalakkan untuk masuk melihat jika anda tidak pernah masuk ke tempat2 begini. Hasil bacaan blog ramai yang kena tipu supaya berbelanja minum didalamnya. Saya pusing night market ni terasa best pulak. Peniaga2 tidak pulak memaksa kita beli dan tarik tangan kita so kita boleh la shopping dengan aman.

Day 3 : 21/06/2015 Sabtu
Sekitar jam 9.30am saya bergerak ke MRT BTS Sala Daeng Station untuk ke Pasar Chatuchak Weekend Market yang terletak di berhampiran MRT stesen Mo Chit. Tidak susah nak kesana yang penting anda ada peta MRT dan itu sudah cukup untuk jadi panduan. Peta ini boleh diambil di stesen2 MRT.
Bangkok
Pasar Chatuchak Weekend Market
Pasar Chatuchak ni memang antara pasar yang terkenal di Bangkok. Kalau tak pergi tidak sah. Kawasannya besar dan macam2 ada dijual disini. Pelbagai jenis makanan dan juga barangan dijual disi. Saya berjalan pusing2 sehingga jam 3.30pm. Memang tak cukup masa nak melawat satu2 gerai. bagi kaki shopping memang haven la kat sini. Shopping kat sini pun aman kerana tiada yang memaksa kita beli tambahan pula ada ramai polis pelancong disini. Tapi kat sini banyak signboard yang bagi amaran supaya berhati2 dengan penyeluk saku.
Bangkok Bangkok
Dalam banyak2 gerai makan saya hanya terjumpa satu gerai muslim, nama gerai ini Saman Islam, itupun setelah kawan thai saya bertanya pada peniaga. Gerai ini terletak di tengah pasar berdekatan dengan menara jam, saya singgah untuk ambil gambar kedai tu sebagai rujukan akan datang kepada pembaca blog saya. Tengok harga macam mahal sahaja, tapi kalau situ sahaja boleh makan apa boleh buat. Sepinggan hidangan sekitar 200 bath macam RM20 sepinggan. huhuhu mahal tu. Terdapat gerai2 lain di bahagian luar pasar ini tapi kena pandai cari yang halal.

Selesai shopping saya rehat di Taman bersebelahan Pasar Chatuchak, kat sini kita boleh lihat ramai orang duduk bersantai sambil makan makanan yang di beli di pasar. Sekitar jam 4.00pm saya menaiki teksi menuju ke Airport Dang Mueng dengan harga 170 Bath tanpa melalui tol hiway. jika anda kesuntukan masa guna hiway lagi cepat.
Begitulah trip ringkas saya ke Bangkok
Sekian

Tentative

Day 1 : 19/06/2015 Jumaat
10.00am – Berlepas dari KLIA2 ke Bangkok
11.30am – Tiba di Dang Mueng (Waktu Bangkok)
12.00am – Ambil teksi Bermeter ke Hotel Rembrandt Bangkok di Jalan Sukhumvit 18 – 230 Bath
01.00pm – Cek in Hotel
02.00pm – Jalan sekitar Jalan Sukhumvit menuju ke Terminal 21 (Shopping Mall)
07.00pm – Jumpa kawan di Esplanade (Naik MRT)
08.00pm – Makan
08.30pm – Jalan di Night Market di belakang Esplanade (Train Night Market Ratchada)
10.30pm – Pulang ke Hotel dengan MRT

Day 2 : 20/06/2015 Sabtu
09.00am – Tunggu kawan di Terminal 21
10.00am – Tiba di MRT di jemput kawan naik honda Jazz ke Floating Market
10.30am – Tiba di Floating Market Klong Lad Mayom, Taling chan Area, koordinat 13.762042, 100.415927
02.00pm – Grand Palace, Wat Po
05.00pm – Naik Ferry di hujung jalan Thai Wang selepas Wat Po menyusuri Sungai chao phraya ke Hotel – 15 Bath
06.00pm – Turun di jetty Mandarin Oriental dan berjalan ke hotel Talai di Thanon Surawong
08.00pm – Naik Teksi ke ASIATIQUE THE RIVERFRONT di jalan Charoen Krung
08.30pm – Sampai jalan2 cari makan dan bergambar
10.30pm – Naik Teksi ke Hotel – 70 Bath
11.00pm – Shopping di Patpong Night Market

Day 3 : 21/06/2015 Sabtu
09.30am – Naik BTS Sala Daeng Station ke stesen Mo Chit (Chatuchak Weekend Market)
10.00am – Sampai di Chatuchak Weekend Market – Shopping
03.30pm – Rehat di Park Queen Sirikit Park
04.00pm – Naik Teksi ke Airport Dang Mueng – 170 Bath
04.30pm – Sampai Airport

Perbelanjaan

Hotel
Hotel Rembrandt Bangkok (Jalan Sukhumvit 18) : RM295
Hotel Talai Suites (Berdekatan Patpong Night Market) : RM156

Teksi
Airport Dang Mueng – Hotel Rembrandt Bangkok : 230 Bath + 70 Bath tol
Chatuchak Weekend Market – Airport Dang Mueng : 170 Bath (tak ikut hiway)

Ferry
Sungai chao phraya : 15 Bath

MRT
sekitar 20-40 Bath ke sesuatu Station

Tiket Masuk
Grand Palace : 500 Bath – Tapi saya tak masuk istana..kat luar sahaja tengok musium
Wat Pho : 100 Bath free air.
Massage di Wat Pho : 200 Bath 30minit (Full Body Thai Massage)

Floating Market Klong Lad Mayom
Masuk free
Sampan : 20 Bath
Cruise : 60 Bath – tapi saya tak naik.

Tips
Sentiasa membawa pasport semasa berjalan di Bangkok, sebabnya bila2 masa kita boleh di tahan untuk pemeriksaan. Ada juga mat salleh kena tahan dan di minta buat ujian air kencing. Jika kita tak bawa dokumen perjalanan di kuatiri mereka akan menyusahkan kita dan menyebabkan masa travel kita terjejas. Jika di tahan bagi kerjasama tetapi jangan tanda tangan apa2 selagi tidak ada bantuan dari pihak kedutaan.

Sepanjang saya di Bangkok saya tidak ada masalah dengan pihak polis. ini cuma langkah berjaga sahaja.

Makanan halal memang susah nak cari. Memang ada cuma susah nak jumpa jika kita tidak biasa. paling senang jumpa restoran indian. saya senang sebab ada kawan thai yang tolong carikan. kalau yang tiada kenalan harap baca blog lokasi makanan halal.

Posted in Backpacker, Melancong | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Vietnam ~ Shopping2 di Saigon

Posted by hamydy on 8, June 2015


Trip Shopping Vietnam
Trip Shopping2 Vietnam kali ini saya buat suka2 sebab berjaya mendapat tiket flight promo Air Asia yang murah la jugak dengan return RM354 termasuk luggage 20kg . Trip pendek 3h2m ini cara santai dan relaks sahaja. Trip 3h2m ni memang santai sahaja. Peserta yang join cuma 6 orang sahaja, tapi last minit sorang tarik diri kerana keluarga kemalangan. Jadi kami berlima sahaja. Semua buat janji bertemu di Airport sekitar jam 5.00am. Flight mengikut jadual dan tidak delay. Penumpang majoriti rakyat Malaysia :). Berikut adalah coretan perjalanan kami.

Day 1 ~ Sabtu
Seawal jam 4.30am sudah mula menaiki bus dari KL Sentral ke KLIA2, so kalau naik kul 4.30am jangka sampai ke KLIA2 sekitar jam 5.30am. Jadi kami ada 1 jam 30 minit sebelum berlepas jam 7.00am, Kami masuk boarding jam 6.00am. Ramai jugak orang penerbangan pagi, biasanya ke vietnam pergi orang tak ambik luggage jadi ta perlu la beratur panjang nak drop bag :).  Alhamdulillah flight tidak delay, on time saja lebih kuran jam 7.00am kami bertolak.

Airport Ho Chi Minh City
Sampai di airport jam 8.00am waktu Vietnam. Kami tercari-cari teksi untuk ke hotel, ada beberapa kaunter teksi, harga sekitar 200-300 ribu dong, biasanya orang yang biasa ke vietnam akan cuba tawar harga sampai 200-250 ribu Dong untuk sampai ke hotel area Bến Thành Market. Kami naik teksi MPV sebab 5 orang jadi harga kami dapat 300 ribu Dong, Kalau naik teksi kereta biasa boleh dapat dlm 200 ribu Dong. Ting-tong kami sampai hotel jam 9.00am.
(Sumber Booking.com)
Hotel
Kami tempah LE LE Hotel jauh sikit dari Bến Thành Market (Jalan Kaki 10 minit sahaja) Hotel berdekatan dengan lorong Bùi Viện yang happening dan banyak backpacker di sini. Hotel ini terletak di jalan utama Pham Ngu Lao St Bersebelahan Dragon Palace Hotel. Booking melalui booking.com sampai baru bayar. LE LE Hotel dan Dragon Palace Hotel owner yang sama. Hotel ini ok la selesa walaupun tak mewah tapi ok la kalau nak buat 3h2m. Kalau penat2 boleh massage kat Dragon Palace Hotel.

Cu Chi Tunnel Tour
Disebabkan kami datang awal jadi kami tidak boleh cek in lagi, jadi kami letak beg dahulu dan berbincang day tour ke Cu Chi Tunnel yang kami tanya di meja tour agen depan kaunter reception hotel. Sebenarnya kalau nak survey half day tour pakej ni banyak jer kaunter-kaunter agen dekat setiap hotel dan juga di kawasan tersebut. Harga biasanya sekitar 6usd-10usd. Kami tak servey sebab harga agen kat hotel lebih kurang sahaja. Bincang punya bincang last-last kami ambil private car yang harganya 40usd setelah tawar menawar. Sebab nak cepat dan tidak mahu join rombongan dan tak nak singgah kedai kraftangan :). Kekurangan cara ini adalah kami tiada guide dan harga mahal sedikit tapi kami punya masa sendiri :) dan cepat.

Sekitar 10.30 kami bergerak ke Cu Chi Tunnel menaiki jeep Ford Everest. Memang selesa la kami 5 orang sahaja. Sekitar 12.30pm kami sampai di Cu Chi Tunnel, bayar tiket masuk 90ribu Dong dan masuk tanpa ada guide :( , tapi kami tumpang2 la dengar citer dari group lain, selebihnya nak bergambar sahaja.


Mula-mula selepas beli tiket masuk kita biasanya kita akan masuk melalui terowong besar ada pemeriksaan tiket di tengah nya, selepas itu kita dah memasuki kawasan cu chi tunnel, Tour bermula dengan menonton video sejarah di dalam pondok bawah tanah. Selepas menonton kami ikut guide group lain tumpang dengar sikit2 selebihnya kami bergambar sahaja. Biasanya guide akan bawa melihat lubang dan cara masuk lubang, perangkap2 yang digunakan semasa perang, melihat lubang masuk dan lubang asap dapur, melihat kereta kebal tinggalan perang dan seterusnya ke padang sasar tempat menembak. Biasanya ramai jugak pelancong mencuba menembak. Ada pelbagai senjata boleh pilih dengan membeli peluru hidup minimum 10 biji.

Untuk trip kali ini saya tak menembak, just singgah tengok2 dan meneruskan langkah melihat demo membuat paper rice (Kepingan seperti kulit popiah yang digunakan dalam hidangan), pondok ni terletak sebelah padang sasar tu. Selepas itu kami terus ke Terowong.

Kalau tak cuba masuk terowong memang tak sah, ada pendek ada panjang, kalau tak silap ada 5 meter, 10 meter dan 15 meter. Kami buat yang pendek saja 10 meter itu pun dah lengoh kaki dan paha nak krem sebab duk jalan itik kat dalam tu, kalau nak lagi selesa merangkak la baru tak lenguh peha. Penamat tour ini adalah dengan singgah di pondok yang menghidangkan teh dan ubi kayu percuma. Rehat sekejap kat sini selepas itu baru bergerak keluar sekitar 2.45pm.

Makan Tengahari
Kami makan di restoran halal yang berdekatan dengan cu chi tunnel, kalau kita menghala ke cu chi tunnel kita akan nampak restoran ini di sebelah kanan dalam 100 meter sebelum cu chi tunnel. Nama restoran ini Quan An Lukman Kamarudin. Restoran ini baru buka dan peniaganya boleh berbahasa melayu. Di restoran ini ada disediakan surau. Dalam gambar saya bergambar dengan pemilik restoran iaitu en Kamarudin peramah orangnya. Kami oder beberapa lauk dan sayur makan dengan nasi putih. Masakkan ok sedap jugak la bagi yang tengah kelaparan. Kami makan sampai kenyang sebab selepas ni nak mula jalan2 shopping :).

Shopping Time
Kami minta driver hantar kami terus di Pasar Bến Thành Market sekitar jam 6.00pm, selepas tunjuk beberapa kawasan membeli belah pada kawan2 kami mula berpecah untuk mencari barang-barang ikut minat dan keperluan sendiri. Dan janji berkumpul semula di Restoran Halal Hj Osman di jalan Nguyen An Ninh sekitar jam 8.00pm untuk makan malam.

Pasar Malam
Selepas makan malam kami sambung shopping di pasar malam sebelah Pasar Bến Thành Market. Pasar malam ini mula dibuka sekitar 8.00mlm di sebelah kiri dan kanan Pasar Bến Thành Market setelah Pasar Bến Thành Market ditutup. Banyak juga barangan yang dijual seperti pakaian, beg dan juga makanan gerai. Makanan ada yang halal dan ada yang tidak, kena pandai pilih gerai muslim. Bisanyanya orang tawar menawar 70% diskaun, jika dapat jangan pula tak beli. Sekitar jam 11.00pm kami bergerak pulang ke Hotel. Ingat jangan terlalu lewat sangat pulang ke Hotel lewat malam sebab ada sejarah orang kena ragut ketika melalui jalan yang sunyi dan gelap.

Day 2 ~ Ahad
Hari kedua, selepas sarapan sekitar jam 10.00am kami mula keluar shooping secara berpecah. Ada yang ke shoplot sekitar Pasar Bến Thành Market dan ada yang shopping dalam Pasar Bến Thành Market, manakala saya keluar mencari beg outdoor. Biasanya orang Malaysia banyak akan shopping di Malaysian Street /Nguyen An Ninh Street. Jalan ini juga dapat jolokkan Malaysian Street kerana banyak orang Malaysia shooping kat sini dan banyak juga restoran halal kat sini. Berikut saya sharekan gambar kedai2 di kawasan ini.



Berikut adalah list shop lot yang ada di kawasan ini
– Fina Collection
– Hjh Basiroh
– Wy Rine (Ramlah) Collection
– Champa Collection
– Abd Rozack Collection
– Jamilah Collection
– Rokiah Collection

** kedai mana yang bagus itu bergantung kepada yang pandai survey dan pandai tawar. Saya tak pandai sangat.so saya survey beberapa kedai sahaja dan beli beberapa pakaian yang berminat. Kalau nak borong pakai atau jual-jual suka-suka bole la beli disini. Tapi biasanya peniaga kat Malaysia yang betul2 berniaga selalunya belu terus dari kilang dan pembekal utama disini untuk dapat harga lebih murah dan untuk jimat kos mereka pos sahaja.

Restoran Halal
Terdapat beberapa restoran halal sekitar Pasar Bến Thành Market, Ada juga yang pemiliknya rakyat Malaysia. Biasanya makan kat restoran ini agak mahal sedikit la kalau convert duit Ringgit sekitar RM12-15 untuk sepinggan nasi goreng. So apa boleh buat kalau nak selesa makan dengan hawa dingin dan ada wifi restoran begini la jawabnya. Nak murah ada jugak warung2 halal cuma tak banyak dan menu terhad.

Berikut adalah list Restoran yang ada di kawasan ini (jalan Nguyen An Ninh)
– Restoran Hjh Basiroh
– Restoran Hj Osman
– Restoran Salima
– Restoran Warung 1 Malaysia
– Restoran Aysah


Kami berpecah shooping sehingga jam 5.00pm dan pulang ke hotel kerana salah seorang teman saya Juliaty pulang hari Ahad petang. Macam tak caya pulak dia datang 2hari 1 malam sahaja, Sabtu pagi sampai, Ahad petang dah pulang ke Malaysia. Dapat juga dia shopping dan tour cu chi tunnel :) . So tempah teksi dari hotel sahaja. Selepas ucap selamat pulang pada Juliaty. Kami sambung shopping.

Barangan Sport
Kami cari barangan sukan di jalan Huyền Trân Công Chúa, Kawasan ni ada deretan kedai yang jual semua barangan sport dari kasut, baju sukan, alatan sukan dan macam2 lagi. Tapi kebanyakkan kasut sukan bukan gred A, kualiti biasa2 sahaja walaupun di cap jenama terkenal seperti adidas dan nike. Tapi murah la. So kalau nak shoping kawasan ini biasanya orang beli alatan sukan seperti raket tennis, kasut roda dan macam2 kecuali kasut tu kurang sikit la. Kebanyakkan barangan tiruan kat vietnam ni, ada juga yang origenal kalau masuk butik yang ori. Tapi biasanya orang cari yang gred A sebab kualiti dan meterial yang digunakan adalah sama dengan yang ori. Selepas jalan di kawasan ini kami pulang ke area Pasar Bến Thành Market untuk Makan malam di restoran Halal Saigon Seri Penang di jalan Lưu Văn Lang (Milik Dato Helmi Jaafar). ok jugak la makan kat sini, ramai orang Malaysia makan kat sini terutama yang ambil pakej agen dari Malaysia. Selepas makan kami sambung cuci mata di Pasar Malam di sekitar luar Pasar Bến Thành Market. Balik ke hotel sekitar jam 11.00mlm.

Massage
Selepas rehat dan bersihkan diri, kami cadang ambil massage untuk hilangkan lenguh2 badan dan kaki, kira untuk menyegarkan badan semula la. Ambil pakej massage di Dragon Palace Hotel hotel sebelah Le Le Hotel. Di tingkat satu memang khas tempat Massage, harga Full Body Massage adalah 250 000 untuk 90 minit (RM45). Lepas massage terus balik hotel tido.

Day 3 ~ Isnin
Sarapan pagi awal, Makan Roti bakar dan kopi dan teh sahaja sebab hotel ni serve makanan tak halal. Lepas makan kami mula packing barang2 yang di Shopping sepaya ngam masuk beg :) . Selepas cek out kami letak beg di tempat beg dan keluar makan tengahari di Restoran Serai di jalan Thủ Khoa Huân dan seterusnya sambung shopping. Kami berjalan sehingga ke Saigon Square dan beberapa butik santai2 sambil mengintai apa2 yang boleh di shopping :) .

Bag Deuter
Saya mencari beg deuter kualiti Gred A yang mirip Origenal. Hari sabtu dan ahad ada juga saya mencari beg di kedai yang pernah saya beli di jalan luu van lang tapi kedai tu sudah tiada stok tersebut, banyak yang dia jual cuma kualiti Gred B sahaja. Gred A (Meterial dan kualiti jahitan sama macam ori) dan Gred B (Meterial sahaja sama tapi kualiti jahitan tidak sama). Nasib baik saya dapat jumpa kenalan saya Sarah orang vietnam yang masih bekerja di Pasar Bến Thành Market. Dia bawa saya ke kedai tersebut, ternyata kedai tersebut ada stok beberapa biji beg Gred A. Kalau di tanya ada ori ke tidak, dia jawab semua beg dia ori, Jadi terpulang kepada kita untuk memilih bag dan melihat sendiri secara detail meterial dan kualiti jahitan. Kalau yang biasa beli beg ori pasti bila pegang sahaja dia sudah tahu. Tapi bagi yang tak biasa saya nasihatkan sebelum datang ke Vietnam pergila ke butik ori kat Kuala Lumpur untuk melihat sendiri beg ori macam maca, pegang, rasa dan tengok meterial dan detail beg tersebut dan mesti la kena ingat. So bila kat vietnam senang la cari. Beg kualiti Gred A ni tak banyak disimpan oleh kedai so kena mencari jugak la. Saya dapat beli Beg Deuter 40+10liter dengan harga RM130 puas hati jugak la dapat beg. Kedai ini No 8 terletak di Jalan Phan Bội Châu (8 Phan Bội Châu). Nama kedai công ty cờ phần thương mai dịch vụ bên thành, panjang nama rasanya yang depan tu nama dia công ty cờ phần thưong mai.

Sekitar jam 5.00pm kami semua sudah kembali ke hotel , Rehat di ruang lobi di sofa sambil menunggu teksi yang kami tempah dari hotel jam 5.30pm. Kalau nak murah teksi boleh tahan di jalan teksi Vinatsun Teksi lain tak boleh caya sangat dia ketuk kita. Teksi Vinatsun ni pakai meter. Teksi yang hotel tempah ni bukan vinatsun tapi sebab tempah terus dari hotel kita bayar kat hotel sahaja. Mahal sikit dari yang Teksi Vinatsun tapi ok la tak payah nak tahan2. Tunggu je di hotel.

Sampai di Airport kami cepat2 ke tempat Drop Luggage, kalau lambat nanti berbaris panjang. Sampai di kaunter drop bag walaupun belum buka tetapi saya lihat dah berbaris trolly yang penuh dengan beg tersusun. Sampai parking trolly berbaris dan kami duduk di kerusi menunggu ia buka. Bila buka baru pergi ke trolly masing2. Kat sini semua orang Malaysia sahaja. Ramai betul orang kita ke Vietnam ni. Jam 9.00mlm kami berlepas pulang ke Kuala Lumpur. Sampai di kuala lumpur tiada yang kena pemeriksaan kastam :) .

Begitulah sedikit sebanyak coretan trip 3h2m santai shopping di Vietnam. Terima kasih saya ucapkan kepada rakan-rakan yang turut serta menjayakan trip pendek ini iaitu Mohd Hilal, Juliaty, Azura dan Hafiza

Sekian

Tentative
11/4/2015 ~ Sabtu
04.00am – Naik bus dari KL Sentral
07.00am – Berlepas ke Ho Chi Minh City (Saigon) dari KLIA2
09.00am – Sampai di Chi Minh City (Waktu Vietnam baru jam 8.00am)
09.00am – Bergerak ke Hotel, letak beg dan diskus tour ke Chu Chi tunnel, kat hotel ada kaunter tour
10.30am – Ada 2 option ( Naik private car atau tour ikut group naik bus). Kami ambik private car sebab nak cepat.
12.30pm – Sampai Chu Chi Tunnel
02.45pm – Keluar dari Chu Chi Tunnel
03.00pm – Singgah makan di restoran Halal tidak jauh dari Chu Chi Tunnel
04.00pm – Bertolak pulang ke Chi Minh City
06.00pm – Drop di Pasar Ben thanh – Saya tunjukkan lokasi untuk shopping pada kawan2 sekitar pasar.
06.30pm – Kami berpecah supaya setiap orang dapat cari barang2 mengikut selera masing2
08.00pm – Janji Berjumpa di restoran Halal Hj Osman di jalan Nguyen An Ninh
09.00pm – Sambung shopping di Pasar Malam
11.00pm – Pulang ke Hotel

12/4/2015 ~ Ahad
07.00am – Sarapan Roti bakar dan kopi jer ( Sbb hotel ni tak serve makanan halal)
09.00am – Group berpecah satu ke Ben Thanh Market dan satu ke Jalan Bui Vien belakang hotel ( Cari outdoor Gear)
05.00pm – Janji jumpa di Hotel, salah seorang peserta sudah nak balik KL, Flight jam 8.00pm
06.00pm – kami sambung shooping ke kawasan Sport area
08.00pm – Makan malam di restoran Halal Saigon Seri Penang di jalan luu van lang (Milik Dato Helmi Jaafar)
09.00pm – Sambung shopping di Pasar Malam Ben Thanh.
11.00pm – Balik Hotel
12.00pm – Full Body Massage 250 000 untuk 90 minit (RM45) Ambik di hotel

13/4/2015 ~ Isnin
08.00am – Sarapan Roti bakar dan kopi jer (Sbb hotel ni tak serve makanan halal)
09.00am – Packing Barang2 Shopping
10.00am – sambung lepak dan rehat santai sehingga kul 12,00pm untuk chek out
12.00pm – Cek out, Tempah teksi dan simpan beg di reception dan sambung shopping
01.00pm – Makan Tengahari di Restoran halal Serai di jalan Thu Khoa Huan
02.00pm – Sambung Shopping
05.00pm – Sampai hotel & repacking
05.30pm – Bertolak ke Airport
09.00pm – Bertolak pulang ke Kuala Lumpur

Perbelanjaan

Teksi
Airport ke Hotel = 300 000 (Ada kaunter lain boleh dapat 200 000)
Hotel ke Airport = 300 000 Tempah dari Hotel. Kalau kat luar bermeter Vinatsun boleh dapat sekitar 180 000 – 200 000

Chu Chi Tunnel
Tiket Masuk : 110 ribu Dong (90k+20K)
Transport : Private Car 40usd
Kalau Tour naik minibus : 6-10usd seorang

Hotel
RM120 untuk 2 malam (Bilik Double) – Tempah di Booking.com

Flight
Air Asia – Promo RM354 (Return+luggage 20kg)
AK520 7.05am 11.04.2015
AK525 9.10pm 13.04.2015

Tips
Memandangkan Saigon ni sudah jadi tempat kebiasaan orang Malaysia yang pergi bercuti sambil shopping maka tak banyak tip yang boleh saya bagi, sebab dah jadi biasa, kalau baca blog memang banyak yang share. Boleh buat trip pendek sahaja 3h2m atau 2h1m. Kalau nak explore kawasan lain seperti hanoi, dalat atau Na Trang tu kita lain la. Ini saya citer jika ke Saigon sahaja. Jadi berikut adalah tip ringkas bagi yang pertama kali hendak ke sana.

Hotel
Kalau boleh pilih la hotel yang paling dekat dengan kawasan Pasar Bến Thành Market di jalan jalan Nguyen An Ninh sebab banyak restoran halal di kawasan ini dan berdekatan dengan tempat shopping.

Tour dan Pakej
Tour ke Cu Chi Tunnel boleh survey dahulu di kaunter agen di hotel then survey kawasan sekitar untuk cari yang murah sekitar jika ada. Biasanya tour 6-10usd (Join Group Naik minibus) tiket masuk bayar sendiri. Ada juga pakej lain seperti puppet show dan juga river cruise semuatu boleh ambik di kaunter agen yang banyak terdapat.

Matawang
Nak berbelanja boleh guna Dong, USD dan juga Ringgit. Duit RINGGIT biasanya kawasan Pasar Bến Thành Market di jalan Nguyen An Ninh ni mereka terima. Kalau Tour pakej biasa mereka pun terima dalam USD. Saya banyak pakai Dong dan Ringgit sahaja.

Keselamatan
Ada juga kes ragut jika pulang lewat malam di jalan yang sunyi. Jadi kena juga berhati2 jangan ambil mudah. Jangan simpan semua duit dalam sampul dan keluarkan semasa berbelanja kerana ia akan menarik perhatian peragut. Pasport saya tinggal di hotel sahaja bagi mereka simpan dan saya bawa yang fotocopy dan juga kad hotel.

 

Berikut Contact untuk yang hendak servis penghantaran
Phuc Tam Trans & Services JSC
75 Ho Van Hue
St Ward 9
Phu Nhuan Dist
Ho Chi Minh City Vietnam
Tel : (84-8) 39 974 003
website : www.phuctamtrans.com

Sila Download Brosur PDF – Phuc Tam Trans & Services JSC

Posted in Melancong | Tagged: , , , , | 5 Comments »

Paris ~ France 2015

Posted by hamydy on 4, May 2015


Sehari di Paris
Salam kepada pembaca saya yang menunggu coretan perjalanan saya di UK dan Euro, Entri Sehari di Paris ini saya postkan dahulu kerana intri ini pendek sahaja. Kenapa sehari di Paris, sebenarnya memang saya cuma sempat berjalan sehari suntuk sahaja di Paris. Berikut adalah coretan perjalanan saya.

27 April 2014
Saya telah berada di Coach Station London sejak jam 6.00pm. Coach Station ni bersebelahan dengan Victoria Station. Tiket bas ke Paris saya beli semasa berada di Manchester. Saya beli tiket Bas Euroline, Beli di Kaunter lebih mahal dari beli online. Kalau online cuma 58£ (pound sterling) untuk 2 orang, tapi sebab beli kat kaunter harga jadi 68£ + 10£ fee = 78£ untuk 2 orang. So better beli lebih awal melalui online :( . Tiket bus jam 10.30pm, so satu jam sebelum dah kena cek in kat kaunter dengan pasport. So jam 9.30pm saya dah tunggu depan kaunter untuk cek in. Kaunter ni terletak kat belakang gate 19 kalau tak silap saya. Jangan lewat cek in sbb kalau lewat kaunter tutup dan anda tidak dibenarkan naik bus. Semasa cek in anda akan diberikan tag nama untuk di letakkan pada bag.

Semasa duk tunggu saya juga sempat terserempak dengan 2 family melayu dari Malaysia, Satu family #orang) ni naik bus Mega Bus ke Amsterdam dan lagi satu family (6 orang) ni naik Euroline jam 9.30pm. Jam 10.00 camtu penumpang sudah di benarkan naik bus. Bus selesa dan ada wifi, tapi wifi kekadang tak stabil. Naik bus saja saya dah layan nak tido.

Eurotunnel
Bas akan berhenti di Eurotunnel untuk pemeriksaan pasport. Kena keluar bus ke emigresen untuk scan pasport dan naik semula bus. Kemudian bus akan pergi ke tempat train, akan stop lagi pemeriksaan pasport oleh polis atas bas. Selepas tu bas menunggu giliran menaiki Train untuk merentasi Selat English.

Tunnel ini terletak di Eurotunnel UK Terminal, Ashford Road, Folkestone, Kent CT18 8XX United Kingdom. Kalau tengok map terletak di kawasan Newington. So untuk seberang selat English ni ada dua cara. Semasa beli tiket bus ada kat brosur tu ikut kapal atau ikut tunnel. Lebih kurang ja masanya cuma naik train cepat sedikit. Yang buat jadi sama adalah masa menunggu. Saya merasa kagum kejap melihat bas yang besar naik ke gerabak train. Dan saya sempat lihat suasana dalam berabak semasa bas memasuki gerabak.

Sampai seberang sana seingat saya takde cek pasport pun, sedar2 dah kat jalan raya dalam bus..nyenyak tido..Terminal tunnel di France di Fréthun bersebelahan kawasan Calais bus kalau tak silap melalui Calais dan Dunkirk seterusnya melalui hiway yang bersebelahan dengan sempadan Belgium. So kalau nak masuk Belgium dan Amsterdam dah dekat dah..

28 April 2014
Bus bergerak ke Paris dan ada stop 2 kali kalau tak silap saya turunkan penumpang, ada yang turun ke Airport. Saya stay jer dalam bus sehingga ke Paris. Bus euroline berhenti di Station Euroline Gallieni. Sampai saja saya ambik beg dan ke kaunter tiket Train yang terletak didalam Station ini juga. First saya jumpa mesin layan diri beli tiket… Duit besar 100€ (euro), so saya pun keluar la dari station cari kedai atau restoran yang boleh tukar duit, ternyata kedai belum buka dan ada kedai kopi kecil tidak mahu tukar. So jalan-jalan jumpa stesen minyak, sibbaik dia mau tukar huhu itupun dia tak cakap english.. saya cakap english dia cakap France macam ayam itik, tapi dia tukar jugak la duit saya tu..so bagi balas jasa dia saya beli la kopi satu :). Dah dapat duit kecil senang la hati nak gerak. Duit 100€ ni memang besar bagi mereka, so ada baiknya kalau dapat tukar sebelum sampai ke Paris.

Saya balik ke Station Gallieni ke kaunter train dan beli tiket terus ke Station yang berdekatan dengan Hotel. Sebelum tu dah study dan ambik map train paris, tengok station mana yang paling dekat dengan hotel dan berapa kali tukar train. Tiket train tak ingat berapa kalau tak silap saya tak sampai 10€ sorang.

Hotel Eiffel Petit Louvre
Saya tempah hotel ini melalui Booking.com, yang ini ok la murah sedikit, dan dekat dengan menara Eiffel tapi berjalan kaki dalam 10 minit. Stesen paling dekat betul2 sebelah hotel adalah Station Dupleix, dua station sebelum sampai station Bir-Hakeim dan station Champ de Mar. Jika hendak ke Menara Eiffel maka station Champ de Mar adalah stationnya. Sampai di Hotel saya tidak boleh cek in lagi sebab terlalu awal so letak bag di store, sib baik petugas hotel cakap english. Nama hotel Hotel Eiffel Petit Louvre tapi sign bord hotel ni perkataan Eiffel dia ganti dengan gambar Eiffel Tower. Terkonfius kejap saya masa nak masuk hotel tu. Lepas letak beg saya pun bergerak ke Menara Eiffel dengan berjalan kaki sahaja.

Eiffel Tower
Memang best la bagi yang pertama kali sampai kat Eiffel Tower ni. Teruja sedikit sebab sampai kat salah satu mercu tanda Paris. Memang ramai orang kat sini. Ramai jugak yang beratur hendak naik menara. saya jalan2 sekitar sahaja dan ke arah taman untuk bergambar menara. Jangan terkejut pulak bila sampai disini kerana peniaga jalanan yang menjual souvinior boleh cakap melayu beberapa patah. Bayangkan punya la banyak pelancong Malaysia dan Indonesia yang berkunjung sampaikan mereka boleh bercakap melayu beberapa patah. Bila saya berjalan penjaja jalanan ini akan tegur … Malaysia Indonesia? dan siap ofer souvinior dalam bahasa melayu seperti ” lima barang satu pound”. Anda juga boleh terserempak dengan kumpulan orang Malaysia dan Indonesia disini. Ramai juga plencong dari china yang datang dlm rombongan tour bas.

Kawasan taman ni besar jugak, kalau nak bergambar latar belakang menara kena jalan sedikit ke ke taman. Kawasan padang bertutup dengan pagar, hanya dibuka pada waktu petang. Bila watu petang memang ramai yang lepak duduk kat padang menghadap menara. Memang meriah. Bila sebelah malam pulak ramai berada is sebelah jambatan untuk bergambar dengan Menara yang dipasang lampu yang cantik. Semasa berada di  kawasan menara Eiffel Tower ini pelancong dinasihatkan supaya jangan tinggalkan beg tanpa di pegang kerana kawasan ini terkenal dengan penyeluk saku. Jangan letak beg pada kerusi tanpa pegang.


Jalan-jalan menuju ke Musee Du Louvre
Dari menara Eiffel Tower saya berjalan kaki untuk ke Lokasi berikutnya iaitu Musee Du Louvre dengan bergerak ke arah Ecole militaire, Disini saya dapat melalui empat banggunan tarikkan iaitu Ecole militaire,  Musee De L’armee,  Assemblee Nationale Palais Bourdon dan Palace De La Concorde, berjalan perlahan2 sambil bergambar. Suhu sejuk jadi susah untuk kita berpeluh dengan cepat. Jalan kaki ok selamat cuma jangan masuk lorong-lorong kecil yang tiada orang lalu sahaj sahaja.


Selepas melalui Assemblee Nationale Palais Bourdon Dari sini saya lintas sungai dan jumpa Palace De La Concorde (Menara kecil ditengah bulatan) so dari sini saya pun menuju ke Musee Du Louvre melalui taman yang besar dan cantik iaitu Jardin Des Tuileries. Kalau musim bunga dan musim tulip memang banyak bunga tulip di tanam di Jardin Des Tuileries ni. saya sempat jugak tengok dan relaks di taman ini sambil minum kopi. Terdapat 2 bulatan kolam dalam taman ini. Bulatan kolam ini di penuhi dengan kerusi dan orang ramai duduk santai mengelingi kolam ini sambil relaks. Dari taman ini kita jalan-jalan sambil menghayati pemandangan taman menuju ke arah Musee Du Louvre.

inilah Musee Du Louvre, dengan Landmark piramid kaca. Didalamnya sebuah musium, saya lihat ramai yang beratur. Saya sekadar bergambar di sekitar luar sahaja malas nak masuk sebab ramai dan masa terhad. Saya lepak kejap ambik gambar dan sambil duduk di kawasan ini.

Jalan-jalan menuju ke Arc De Triomphe Etoile
So lepas bergambar saya pun berjalan kaki semula menuju ke Arc De Triomphe Etoile. Memang jauh la jalan kaki dari Musee Du Louvre ke Arc De Triomphe Etoile tapi ok la bole tengok2 sekitar jalan Avenue Des Champs yang memang happening ramai orang jalan kaki kat sini.


Sepanjang jalan Avenue des Champs-Élysées menghampiri ke arah Arc De Triomphe Etoile memang meriah, kawasan ini banyak butik2 jenama terkenal seperti LV, Mark & Spencer, H&M dan pelbagai lagi, memang kelihatan banyak orang shopping di kawasan ini.

Ini lah menara Arc De Triomphe Etoile yang terletak di tengah-tengah bulatan jalan yang besar. Memang sesak dengan kereta dan orang bergambar. Sampai Arc De Triomphe Etoile saya bergambar beberapa keping dan meneruskan perjalanan.

Jalan-jalan menuju ke Palais De Chaillot
Dari Arc De Triomphe Etoile saya berjalan kaki menuju ke hotel melalui Palais De Chaillot, kawasan ini pun menarik sebab dia seberang sungai dan bertentang dengan menara Eiffel Tower. Saya tidak pergi sampai ke banggunan tersebut cuma tgk dari jauh sahaja, tapi kat sini memang saya lihat ramai yang bersantai lepak. So bergambar kejap dari atas jambatan dan bergerak pulang ke Hotel.

Ini la rupa bilik Hotel Eiffel Petit Louvreyang saya tempah, tidak la besar tapi selesa jugak. untuk dua orang dan hanya satu malam kira ok la, ada lagi yang lebih besar tapi lebih mahal la. Bilik tiada aircond tetapi ada pemanas.

Sampai di hotel cek in dan rehat sebentar. Sekitar jam 8.00pm saya keluar semula lepak di menara Eiffel Tower lepak sambil minum kopi dan menunggu sunset. Selepas bergambar sunset dan suasana malam dari atas jambatan..kami pulang semula ke hotel dan singgah makan malam di sebuah restoran iran halal yang terletak tidak jauh dari hotel.

29 April 2014
Flight pulang ke KL jam 1.30pm. Cek out dari hotel jam 8.00am dan ke Station Dupleix beli tiket ke airport CDG harga 10€. Airport jauh jugak dalam 1 jam perjalanan. Sampai di Airport lepak kejap dan pergi ke kaunter Air France untuk drop Bag. Kat sini buat sendiri, print boarding Pass dan print sticker bag lekat sendiri dan drop bag kat mesin. Bagi yang bawa backpack yang banyak tali2 perlu ambik beg plastik yang disediakan, masukkan beg dalam plastik tersebut dan baru Drop bag. Bes plasti itu untuk elakkan tali-tali beg yang berjuntai tu terlekat pada sistem bagasi.

Selepas drop bag saya pergi Claim Vat, pergi kastam cop resit dan pergi kaunter claim isi borang. Ada dua jenis resit ada yang boleh terus dapat dan ada yang refun masuk kad kredit.

Jam 1.30pm saya pun berlepas pulang ke Malaysia dengan menaiki pesawat Air France yang Transit 3 jam di Manchester, kemudiannya menaiki Pesawat KLM ke Ansterdam, Transit 1 jam di Amsterdam dah sampai KLIA pada jam 2.30pm 30 April 2015. Alhamdulillah.

Tentative
Day 11 : 27.4.2015 – Isnin
06.00pm – Tiba di Coach Station London (Bersebelahan Victoria Station)
09.30pm – Cek in di kaunter
10.30pm – Bus to Paris

Day 12 : 28.4.2015 – Selasa
08.00am – Tiba di Station Bus Gallieni
08.45am – Lepas tukar duit naik train ke hotel
09.30am – Sampai hotel letak beg rehat kejap dan ke Eiffel Tower dan day tour
06.00pm – Cek in Hotel
08.00pm – Ke Eiffel Tower layan sun set

Day 13 : 29.4.2015 – Khamis
08.00am – Cek Out Hotel
09.30am – Sampai Airport CDG
01.30pm – Berlepas Pulang Transit di Manchester dan Amsterdam

Kos

Bus Euroline
London – Paris = 39£

Hotel
RM275 satu malam

Train
Hotel – Airport = 10€
Station Bus Gallieni – Hotel = dalam 4€
Pastikan anda ambil peta laluan train di kaunter tiket train bagi memudahkan anda bergerak.

Makanan
Harga makanan macam kat Malaysia juga bezanya dalam euro. contohnya kalau beli sandwish atau roti harga dalam 3-4€, kalau kat fast food dalam 7-8€ dan kalau kat restoran yang lawa sikit satu hidangan nasi beriani dalam 15€. Kalau di convert ke duit malaysia memang la mahal. So kat sana kalau nak berjimat makan cari la yang harga sekitar 4-5€.

Souvinior
Kalau nak beli keychain yang bentuk Eiffel Tower beli kat penjaja jalanan sahaja kerana dia jual 5 keychain = 1€ , kalau kat kedai tak dapat. kalau magnet terpaksa jugak la beli kat kedai harga biasa 4 = 10€. semua souvinior ini adalah made in China. susah nak jumpa barang souvinior yang made in france.

Tips
Paris terkenal dengan penyeluk saku, kalau boleh bag terus tinggal kat hotel dan bila berjalan lenggang jangan bawa beg sendang. Jaga wallet dan jangan berasak2 di tempat ramai orang. Jangan benarkan orang paris tolong ambil gambar kita kerana ada banyak kes juga dia bawa lari hp dan kamera pelancong.

Penginapan cari yang berdekatan dengan Eiffel Tower dan berdekatan dengan station Train. Pastikan anda ada duit kecil sekitar 50€ atau 20€ sbb 100€ tu besar.

Menaiki pengangkutan awam memang senang cuma perlu duit kecil aja. Dapatkan peta train dan peta laluan bus untuk memudahkan anda bergerak. Berjalan kaki memang selamat di sana cuma perlu berjaga dengan penyeluk saku sahaja. Selebihnya saya rasa selamat jer jalan kaki. Jika anda malas berjalan kaki anda boleh beli kad untuk sewa basikal. Basikal awam banyak di tepi jalan jika ada kad tersebut cuma sentuh pada kunci dan basikal boleh guna. dan stesen basikal ni banyak jer, boleh pulangkan di mana2 stesen.

itu sahaja dahulu trip sehari di Paris. Coretan di Manchester dan London saya sambung kemudian.

Sekian

Posted in Backpacker, Melancong | Tagged: , | 19 Comments »

Singapore Travel by Bus

Posted by hamydy on 28, December 2014


Entri Singapore Travel by Bus ini saya buatkan khas bagi menjawab pertanyaan dari pembaca blog saya yang banyak bertanya dalam entri-entri Singapore sebelum ini. Mungkin setengah orang kata senang sahaja untuk kesana, tapi bagi yang pertama kali dan ingin travel seorang diri mungkin dia tertanya2 dan mencari maklumat untuk ke Singapore. Oleh itu harap entri ini “Singapore Travel by Bus” ini dapat membantu anda.

Cara untuk ke Singapore
Terdapat beberapa cara untuk ke singapore. Anda boleh memilih cara-cara ini bergantung kepada masa dan buget kewangan anda. Lihat mana yang lebih murah dan senang.

Flight
Jika harga tiket flight murah dan berbaloi dengan buget anda, maka flight lebih mudah dan cepat, Beli return tiket lebih senang dan jimat masa. Saya pernah dapat tiket RM00.00 dari Air Asia cuma bayar airport tax sahaja return sebanyak sekitar RM100. So jimat masa dan Murah.

Kenderaan Peribadi (Kereta dan Motosikal)
Menaiki kereta juga boleh, jika anda bercadang menaiki kereta ke singapore pastikan anda membawa geran kereta. Cuba anda cek syarat dan peraturan, maaf saya tidak pernah menaiki kereta jadi saya tiada pengalaman dan info. Ramai juga yang menaiki motosikal terutama yang bekerja di Singapore.

Keretapi
Menaiki keretapi saya belum pernah cuba, Untuk semak tiket dan beli online anda boleh layari web https://intranet.ktmb.com.my @ http://www.ktmb.com.my/. Anda boleh semak harga tiket dan jenis tempat duduk, jika anda ingin travel malam dan selesa ambil la seat tidur harga tiket sekitar RM40-46, Seat biasa RM34 dan Cabin RM88-139.

Bus
Terdapat beberapa cara untuk ke singapore menaiki bus, anda boleh menaiki bus expres terus ke singapore atau pun ekpress ke Larkin dan kemudiannya masuk singapore menggunakan bus awam. Berikut adalah caranya

Bus Express KL (TBS) – Singapore (Beach Road)
Harga Tiket
KL – Singapore = RM45-50
Singapore – KL = 30-35SGD (RM75-90)
* Return Bus setakat ini tidak boleh di beli di Kaunter TBS

Bus Express KL (TBS) – Johor Bahru (Terminal Bus Larkin)
KL – Larkin = RM35-40
Larkin – KL = RM35-40
* Return Bus boleh dibeli di di Kaunter TBS tetapi tidak semua syarikat bus ada Returns di kaunter TBS, Antara yang ada seperti syarikat Konsartium. Kalau syarikat lain kena beli di kaunter syarikat tersebut. Di TBS ada juga beberapa kaunter syarikat bus yang tidak berkongsi kaunter TBS.

Bus Awam : Terminal Bus Larkin – Singapore (Bugis Bus Terminal)
Larkin – Bugis Bus Terminal = RM2-3 (bergantung kepada Bus, ada 2 syarikat bus SBS dan Singapore Express)
Bugis Bus Terminal – Larkin = 3SGD-3.50SGD (Bergantung kepada syarikat Bus)

Berikut adalah Foto Terminal Bus
 

Terminal Bas Selatan (TBS) Tasik Selatan.
Terdapat beberapa cara untuk membeli tiket di TBS ini. Antaranya kaunter tiket TBS, Kaunter tiket beberapa syarikat bus di TBS, Mesin tiket layan diri dan juga ONline(https://eticketing.tbsbts.com.my @ http://www.tbsbts.com.my) Di TBS ni banyak kemudahan yang ada dan selesa, Terdapat Parking kereta dengan bayaran RM3 sehari, Motel, Restoran, Tandas, Locker simpanan beg RM5 sehari dan juga gerai2.



Terminal Bus Larkin Johor
Terdapat 3 terminal untuk ke Singapore iaitu 12,13,14. Ada yang terus ke Terminal Bugis, Ada yang ke MRT Kranji.
Sampai di Stesen Bus Larkin tunggu Bus SBS Transit, Bus No 170, bus ni paling awal masuk Singapore sekitar jam 5.30am. Bus no 170 ini sampai ke Stesen bus Bugis, dekat dengan Bugis Street dan MRT Bugis. Jika dekat Emigresen anda telah tertinggal bus tak apa, anda naik mana-mana bus dr syarikat yang sama tidak perlu bayar. Kalau di woodland ada bus ke Stesen MRT Kranji, so boleh naik MRRT ke stesyen Bugis. Terminal Bus Larkin ini terdapat kemudahan yang lengkap, ada gerai, restoran, medan selera, Money Changer dan juga tandas awam. Jadi kalau anda sampai awal sekitar jam 4.00am, jangan risau anda selamat dan sedah ada restoran mamak yang sudah buka.



Terminal Bus Bugis (Singapore)
Ini lah Stesen Bus yang berdekatan dengan Stesen MRT Bugis. Terdapat 3 jenis bus di stesen ini, Bus SBS, Causeway Link (Bus Kuning) dan Singapore Johor Express (Bus Merah). So kena tanya betul2 bus yang mana ke Larkin dan yang mana ke JB. Dari stesen bus ni kita jalan dalam 2-3minit jumpa la Stesen MRT Bugis..jalan lagi ke kawasan Bugis Street, kat sini banyak hotel backpacker yang murah.

Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Beach Road Bus Station Singapore
Hanya satu syarikat bus sahaja yang ada perjalanan tengah malam ke TBS iaitu syarikat StarMart Express, Syarikat lain rata-rata ke TBS sekitar jam 3.00pm dan 5.00pm. Tapi kalau anda hendak turun di Time Square KL dan Bukit Bintang memang ada banyak bus tengah malam dari Beach Road di semua kaunter syarikat bus. Bus dari Beach Road Singapore ke TBS KL paling last jam 11.00pm, so saya sampai TBS cepat juga dalam 3.30am sbb bus pulang melalui jambatan kedua Gelang Patah.

Trip Cuti Christmas 2014
Berbalik pada trip saya. Kali ini saya ke USS (Universal Studio Singgapore) menggunakan pengankutan awam sahaja. Saya ambil kesempatan Cuti Christmas. Saya beli tiket dari TBS ke Beach Road Singapore (RM50) Bus Eltabina. Kemudiannya beli bus pulang dari Larkin ke TBS RM38 Bus Konsortium. Kalau beli bus pulang dari Beach Road ke TBS harga lebih mahal sekitar 30-35 SGD bersamaan RM75-95.

Bertolak tepat jam 11.00pm dan sampai di Imigresen JB CIQ jam 3.30am. Cop pasport beg besar tak perlu bawa jika anda naik bus express, tapi kalau naik bus awam setiap kali turun bus anda kena bawa beg la. Bus express biasanya akan tunggu kita. Seterusnya selepas cek pasport naik bus ke Woodland. Sampai di Imigresen Woodland anda kena bawa beg untuk di scan.

Semasa beratur pastikan anda tidak beratus di hadapan warga asing yang memegang dokument visa, jika tidak anda turut lambat. hendak dijadikan cerita saya tidak perasan yang di hadapan saya warga asing yang memegang visa. Bila sudah beratur dan sudah pertengahan baru saya perasan…huhuhuhu jadi la lambat sebab pegawai imigresen tu semak satu2 dokumen orang tu.. akibatnya saya mengambil masa satu jam beratur dan menyebabkan saya tertinggal bus express. So jangan tinggal apa2 dalam bus, sbb anda tidak pasti apa akan berlaku.

so bila dah tertinggal bus, saya pun menunggu bus SBS yang ke MRT Kranji, Saya tunggu juga bus yang ke Terminal Bus Bugis, tapi bus ke MRT Bugis datang dulu so naik la bus ke MRT Kranji. Sampai di MRT Kranji saya naik MRT ke Stesen MRT Bugis.

MRT Bugis ini ada banyak exit antaranya exit di Bugis Juntion, Exit Victoria Street, exit Rochor Road, dan ada exit ke Bus Stop. Tapi semua dekat2 kita perlu tahu exit mana yang dekat dan mudah untuk kita. Saya menginap di Beach Hotel so exit MRT Bus Stop B12 yang dekat :). Ikutnya kalau saya tidak terlepas Bus Express masa di Woodland tu saya dah sampai ke Beach Road jalan kaki sahaja ke Beach Hotel. Sampai di MRT Bugis saya pergi ke hotel untuk letak beg dan meneruskan perjalanan ke USS.

Naik MRT Bugis ke Stesen Outram dan tukar train ke Stesen HarbourFront (Vivocity). Beli tiket MRT saya galakkan anda beli pergi balik kerana anda akan jimat masa tidak perlu beratur jika kebetulan ramai orang semasa pulang. Tiket kertas MRT ini boleh digunakan banyak kali dan dapat diskaun jika guna lebih dari 3 kali. Sampai di Vivocity saya makan kenyang2 di medan selera halal dalam vivocity.


Transport dari Vivocity – USS
Terdapat 3 cara untuk ke USS @ Sentosa, iaitu melalui MONorail, Cabel Car dan juga Bus RWS8. Saya suka naik bus kerana tidak perlu beratur panjang dan kekerapan juga banyak. Monorail 4SGD, Bus 2SGD, bayaran pergi sahaja balik free.

USS
Dari parking bus anda perlu naik escalator ke tingkat atas untuk masuk ke USS, Tiket masuk USS ini anda boleh dapatkan dengan beberapa cara, antaranya melalui ONline dan Kaunter. Bole semak website terlebih dahulu kerana kekadang ada promotion yang tidak dijangka. kalau beli online anda tidak perlu beratur panjang tengah panas. Saya kebetulan tidak beli online kali ini jadi saya pun kena beratur, semasa beratur ada promosi membership so saya ke kaunter promosi membership, saya jimat kerana dengan join membership dapat free express tiket untuk 5 atraction (kebetulan ada promosi, sib baik juga tak beli online :).

Ini contoh tiket USS yang saya beli dengan promo Membership Card RWSinvites, dapat express tiket untuk 5 Attraction iaitu Jurasic Park, Mummies, Transfomer, Madagascar dan Shrek. Jimat masa dan berbaloi.


Begitula serba sedikit info perjalanan ke USS dengan menaiki BUS.

Perjalanan Pulang dari Singapore
Selepas cekout hotel jam 12.00 tengahari, saya bergerak Terminal Bus Bugis. MRT Bugis ini ada banyak exit antaranya exit di Bugis Juntion, Exit Victoria Street, exit Rochor Road, dan ada exit ke Bus Stop. Tapi semua dekat2 kita perlu tahu exit mana yang dekat dan mudah untuk kita. Saya menginap di Beach Hotel so exit MRT Bus Stop B12 yang dekat :). Ikutnya kalau saya tidak terlepas Bus Express masa di Woodland tu saya dah sampai ke Beach Road jalan kaki sahaja ke Beach Hotel.

Saya menunggu bus di Terminal Bus Bugis. Saya tanya juga petugas tiket bus yang mana ke Terminal Larkin, so beratur dan beli tiket bus yang berharga 3SGD. Saya cadangkan anda beratur naik bas Causeway Link (Bus Kuning) sebab saya lihat kekerapan dia lebih berbanding bas lain, cuma harganya mahal sikit iaitu 3.30SGD. Tapi kalau tak ramai org yang beratur, anda pilih bas mana yang sampai dulu la.

Sampai di Woodland selepas cop pasport saya turun ke pakirbas…Ramai pulak yang beratur, konfius pulak saya nak beratur line yang mana masing2 panjang sahaja. kalau hal ini berlaku pada anda pastikan anda ingat syarikat bus yang anda naik so anda cari dan beratur untuk bus tersebut tak perlu bayar. jika anda naik bus syarikat lain anda cuma perlu bayar tambang semula. So saya dapat naik bus dari syarikat yang sama.

Sampai di Larkin makan di Medan selera tingkat atas, banyak pilihan nasi campur. Bus Konsortium jam 4.00pm ampai di TBS sekitar jam 9.00pm. Bayar tiket Parking cuma RM6 sahaja untuk 3 hari, tapi jika ikut jam saya tak sampai pun lagi 3 hari :).

Sekian

Tentative Perjalanan

Day 1 : 24.12.2014 : Khamis
11.00pm – TBS Bus ELTABINA

Day 2 : 25.12.2014 : Jumaat
03.45am – Sampai di CIQ JB Cek Pasport
04.15am – Sampai di Woodland Cop Pasport
05.30am – Baru selesai – Kena tinggal Bus ELTABINA sbb lambat sangat, Solat dahulu.
06.00am – Naik bus ke MRT Kranji
06.15am – Naik MRT ke Stesen MRT Bugis
06.45am – Sampai di MRT Bugis exit ke Bugis Junction untuk sarapan di McDonald :)
07.15am – Bergerak ke Hotel untuk tinggalkan beg, Sampai di Hotel cuci muka dan gosok gigi.
07.45am – Bergerak ke Vivocity
08.30am – Di Vivocity cuci mata dan jejalan, dan makan di Medan Selera Halal
09.00am – Naik tingkat atas kononnya nak naik Monorail, sekali ramai orang pula.
09.15pm – Naik Bus RWS8 2 SGD sahaja.
10.00am – Beli tiket USS dan masuk
09.30pm – Persembahan Bunga Api dalam USS (Acara Penutup)
10.00pm – Beratur menunggu Bus
10.30pm – Naik bus ke Vivocity
10.45pm – Sampai Vivocity terus ke MRT
11.30pm – Sampai ke Hotel

Day 3 : 26.12.2014 : Sabtu
12.00pm – Cek Out
01.00pm – Naik bus ke Woodland
03.00pm – Tiba di Terminal Larkin
04.00pm – Naik Bus ke TBS

Perbelanjaan
Tiket USS = 74 SGD
Bus TBS ke Beach Road Singapore = M50
Bus Larkin ke TBS = RM38
Terminal Bus Bugis ke Larkin = 3SGD
Hotel = 150 SGD

Penginapan Beach Hotel

Beach Hotel ini boleh dikatakan budget hotel juga, sesuai untuk group jika anda datang dengan family 3-4 orang boleh booking family room. Saya booking dalam Booking.com sahaja last minit ini sahaja yang murah dan berdekatan dengan Bugis MRT. Hotel selesa dan ada wifi. OK la untuk satu malam sahaja. Kaunter tingkat 2, so kalau bilik anda tingkat 3, kalau anda masuk lebih muatan pun takde yang cek :).

Posted in Backpacker, Melancong | Tagged: , , , | 3 Comments »

Phuket Thailand ~ 3H2M

Posted by hamydy on 2, November 2014

Phuket
Phuket Thailand ~ 3H2M
Trip singkat hujung minggu ke Phuket ini last minit punya plan. Tetiba jer :D. Bila tetiba jer buat plan, maka tiket flight tidak la dapat murah, dapat harga biasa jer. Trip edisi redah ni cuma dibuat dalam masa 2 minggu sahaja, lepas beli tiket flight baru cari hotel murah. Tentative pun saya tak buat, sbb pikirkan cuma 2 hari sahaja nak relaks2 dan island hooping jer pun.
Phuket Phuket
Hari Pertama ~ 17 okt 2014
Sampai di Phuket International Airport pun dah petang sekitar 6.00pm, Lepak2 kejap ambik peta dan info barulah saya cari transport ke hotel. Transport mudah dari airport ke Pantai Patong adalah melalui teksi (mahal jugak) dan juga Mini Bus .. murah la sikit :) . Tiket mini bus ini adalah 180 Baht (RM18) seorang, dia hantar sampai ke hotel. Jadi kena bagi alamat hotel tu pada dia. Lepas beli tiket tunggu kat luar. Mini bus ni VAN jer, so van penuh baru jalan.

Dalam perjalanan minibus ini akan singgah di sebuah Syarikat Travel Agen, Aduih memang tak syok la. dah la jauh dan ambik masa nak ke hotel dia boleh singgah kat travel agen pulak. So setiap orang akan di panggil duduk kat meja, dia mintak tiket kita, so dia mula promote transport balik ke Airport dan juga pakej2 island hooping dan sebagainya. Bagi yang tak tau dan pertama kali pasti termakan pujuk rayu mereka. Sebenarnya tak perlu pun ambik dengan travel agen tu, sebab di Pantai Patong terdapat banyak lagi agen travel yang kita boleh survey harga dan pilih yang paling murah. So saya tak ambik mana-mana pakej jadi cepat la saya masuk semula dalam van :) . Lepas semuanya naik van baru lah diteruskan perjalanan ke hotel, Kebetulan sampai waktu petang time orang balik kerja jadi jalan jem sikit la. Sekitar hampir 2 jam baru sampai di hotel.
Phuket Phuket
(Sumber gambar: http://www.agoda.com/en-gb/aspery-hotel/hotel/phuket-th.html)
Aspery Hotel
Hotel ni terletak di Haad Patong Road (Hatpatong Alley street), memang tak jauh dengan pantai cuma 3 minit berjalan kaki sahaja. Hatpatong Alley street ni tak happening pun biasa sahaja, jadi tenang dan aman untuk relaks. Jika anda suka Hard Rock Cafe maka cari la hotel yang berdekatan dengan jalan Ruamjai Road. Dan jika anda suka happening dan bising boleh la cari penginapan sekitar Bangla Road. Hotel Aspery ini kira ok jugak, Bersih dan selesa.Harga hotel saya dapat melalui Agoda ialah MYR 221.86 untuk 2 malam beserta sarapan pagi. Hotel Aspery ini di bawahnya ada restoran dan perkhidmatan Massage kaki, badan.
Phuket Phuket
Restoran Hotel Aspery ini tidak halal kerana ia ada menghidangkan babi, jadi kalau anda hendak sarapan cukup la sekadar roti baker dan mentega, selebihnya diragui jika ia berkongsi kuali yang sama atau minyak babi.Gambar hotel Aspery ni saya ambil dalam Agoda jer http://www.agoda.com (Sumber gambar : http://www.agoda.com/en-gb/aspery-hotel/hotel/phuket-th.html)

Phuket Phuket
Makan Seafood
So apa saya buat ialah selepas daftar masuk, mandi dan bersiap, maka saya keluar mencari restoran halal tak jauh pun dari hotel ada deretan gerai2 seafood dan ada gerai muslim dan halal. Jadi makan malam disitu la. Kita boleh jumpa Ramai jugak pelancong Malaysia yang makan kat sini, makanan pun ok juga bole la, tomyam dia memang sedap.
Phuket Phuket
Selepas makan malam saya berjalan kaki melihat2 gerai2 berdekatan yang ada menjual lukisan, t-shirt dan berbagai-bagai lagi, selain itu saya turut survey2 restoran halal. Selepas balik hotel saya mencuba Thai Oil Body Masage. Hampir setiap hotel ada kaunter masage di lobi hotel. Harga Massage Oil ni 350 baht (Rm35) untuk sejam. Memang relaks, lepas masage petugas ckp jangan mandi cuma lap sahaja bekas minyak dengan towel supaya badan terasa aroma minyak masage tu semasa tidur.

Phuket Phuket
Pakej Tour
Di bawah Hotel Aspery ada satu kaunter kecil tour agen, dia tutup sekitar 9.30pm, jadi selepas daftar masuk hotel saya duduk bersembang dengan agen tu untuk memilih tour yang sesuai. Pilih punya pilih akhirnya saya memutuskan untuk ambik pakej Pulau James Bond ( 5 pulau, 3 Kayak, 2 kali berenang, Lunch, minum, buah, dan snek) dengan harga 1000 Baht (RM100) seorang, ok la tak mahal sangat. Memandangkan esok nya tour seawal 8.00am dan kaunter hanya buka jam 9.00am maka saya nasihatkan anda booking sehari sebelumnya bagi mengelakkan trip penuh atau tidak sempat. Pakej 5 pulau ini seperti berikut:

1. James Bond Island
2. Panak Island
3. Kaew cave – Panak Island – Kayak
4. Hong Island – Kayak
5. Naka Island

Dalam pakej dia cakap 5 pulau sebenarnya cuma 4 pulau sahaja sebab kaew cave di Panak Island. Lagi satu ia bergantung pada masa juga, kalau masa cukup dapat la pergi semua pulau dalam pakejnya.

Phuket Phuket
Hari Kedua ~ 18 Okt 2014
Selepas sarapan, roti Bakar dan mentega banyak2 :), saya menunggu ketibaan van yang datang Sekitar 8.00am. Van ini pergi ambil beberapa lagi peserta pakej di hotel seterusnya van terus ke Terminal Ferry PA Khlok Thalang. Van berhenti di sebuah gerai serbanika seperti pakaian mandi, beg kalis air dan lain2. Sementara menunggu boat ready atau pun bilangan penumpang cukup maka peserta di minta menunggu di kedai tersebut yang ada keudahan tandas dan gerai minuman. Setiap peserta diberikan gelang tali berwarna di tangan. ini bagi memastikan anda tidak tersalah naik ferry dan tersalah pakej. Bila dah cukup barulah kami di bawa berjalan kaki terus ke ferry, ada beberapa ferry yang berlainan pakej, cuma tunjuk gelang pada tangan dan naik ferry. Jangan anda tersilap ferry sahaja sudah la.
Phuket Phuket
Phuket Phuket
Ferry
Ferry pakej Island Hooping ni besar dan 2 tingkat. Di tingkat bawah ada Toilet dan juga Dapur untuk masak makan tengahari. Ferry yang saya naik ini pekerjanya adalah muslim, so senang hati la makan. Semua peserta duduk di tingkat atas di tengan ada meja yang siap terhidang minuman, biskut dan juga buah-buah seperti Duku, Tembikai, Pisang. Perjalanan agak jauh jugak kalau tak silap sekitar sejam lebih.

Phuket Phuket
Panak Island – Berkayak
Pulau pertama yang singgah adalah Pulau Panak.  Sampai di pulau ni kami menggunakan kayak untuk masuk gua. Setiap kayak boleh memuatkan 3 orang + 1 jurukayak  so total 4. Kalau dapat naik sorang pun ok jugak. ada bahagian ketika melalui dalam gua yang gelap ini anda perlu baring pada kayak untuk melepasi lubang gua yang rendah. Agak seronok juga la.Terdapat beberapa gua seperti Bat cave,Mangrove cave, Mud cave, Ice Cream cave, Shell cave and Pirate cave, semua gua2 ini boleh di masuki bergantung kepada paras air dan masa yang ada. Saya pun tak pasti gua mana yang juru kayak ni bawa kerana dia pun tak boleh berbahasa English. Just enjoy jer la mana gua yang dia masuk. :) . Bayaran Tips di cadangkan oleh petugas ferry adalah sebanyak 100 baht untuk jurukayak yang kita rasa bagi servis yang baik kepada kita. Nak bagi tak bagi tu terpulang pada anda tapi kalau bagi minimum 100 baht.
Phuket Phuket
Phuket Phuket
Setelah melalui gua yang gelap untuk pengunjung akan sampai kawasan tengah pulau. Kawasan tengah ni terdapat satu pokok bakau yang unik, kayak akan buat satu pusingan mengelingi pokok tersebut, ada yang tidak melepaskan peluang bergambar di pokok tersebut. Kawasan ini airnya cetek sekitar paras dada dan pinggang sahaja, kalau nak mandi kurang sesuai kerana dasar berselut. Setelah pulang ke ferry kami di bawa ke pulau berikutnya iaitu Hong Island.
Phuket Phuket
Lunch
Dalam perjalanan ke Hong Island kami dihidangkan dengan makan tengahari (Masakan Halal). Menu lunch sangat sedap la, tengah2 lapar ni kan. Petugas ferry menghidangkan lauk seperti Ikan Segar Goreng sos, Ayam Goreng, Sup Ayam, Sotong, udang, Kentang Goreng, onion Ring, Sayur, dan buah pencuci mulut. Memang kenyang la makan boleh tambah lagi.

Phuket Phuket
Hong Island
Di Hong Island ni kami berkayak lagi. Kali ini pemandu kayak bawa kami celah-celah batu untuk menuju ke sebelah sana. Kayak dibawa memasuki gua menuju ke kawasan sebelahnya. kawasan ini ada pelancong yang turun di pantai untuk bergambar. Suasana juga cantik di kawasan ini. Kawasan-kawasan gua ini ada juga tempat yang cantik dengan pemandangan stalactite dan stalagmites, ada kawasan dimana pelancong turut terjun mandi.
Phuket Phuket
Saya diberi kesempatan untuk berkayak sendiri oleh jurukayak, saya berkayak pelahan-lahan sambil melihat pemandangan kawasan pulau tersebut serta berfoto. Kami berkayak pusing pulau tersebut sehingga kembali ke Ferry.
Phuket Phuket
Phuket Phuket
Sampai di di ferry saya lihat masih ramai yang belum sampai jadi saya mengambil kesempatan untuk berenang. Ramai jer pelancong yang pandai berenang terjun dan mandi di kawasan ini. Kebiasaan pelancong barat memang pakai bikini jer :) . Setelah semua pelancong naik ke Ferry maka ferry mula bergerak menuju ke pulau Seterusnya iaitu Pulau James Bond.

Phuket Phuket
James Bond Island
Pulau James Bond ini nama asalnya ialah Khao Phing Kan, pada 1974 pulau ini di pilih sebagai lokasi filem James Bond yang bertajuk “The Man with the Golden Gun” yang dilakonkan oleh pelakon Roger Moore. Semenjak itu pulau ini menjadi polular. Ikon yang menarik di pulau ini adalah Ko Tapu iaitu satu pulau batu kapur besar yang ketinggian 20 metres (66 ft). Sejak 1998, Batu Besar ini (Ko Tapu) tidak lagi dibenarkan dihampiri oleh boat-boat pelancong bagi mengelakkan kesan hakisan yang boleh menyebabkannya runtuh.Jadi untuk bergambar pelancong boleh bergambar dari tepi pantai sahaja.
Phuket Phuket
Dipulau ini terdapat beberapa gua dan pantai yang menarik. ada pengunjung yang mandi manda dan ada yang cuma meneroka gua-gua daan lokasi bekas pengambaraan filem. Jika kita ambil pakej sebenarnya masa agak terhad, group saya cuma dapat masa sekitar 40minit sahaja. Kat sini terdapat gerai2 yang menjual cenderamata juga.
Phuket Phuket
Ferry-ferry tidak lagi dibenarkan menghampiri pulau ini jadi pelancong akan dipindahkan ke boat kecil dari ferry untuk mendarat ke pulau ini. Setelah selesai melawat pulau ini kami bergerak ke pulau yang terakhir iaitu Naka Island.
Phuket Phuket
Naka Beach (Naka Island)
Di pantai naka ini kami berhenti untuk mandi laut. Ferry berhenti di kawasan pantai dan pelancong terus terjun mandi kerana kawasan pantai yang cetek. Ada yang mandi dan ada beberapa orang yang berkayang menggunakan kayak spare dalam ferry. Di pantai pulau ini kelihatan banyak juga kawanan monyet, Setelah mandi laut pelancong akan diberikan paip air untuk mandi dengan air tawar untuk buang air masin padan badan, kerana selepas ini tiada lagi mandi laut dan program sudah tamat. Maaf tiada gambar yang sempat saya ambil kat sini.

Phuket Phuket
Bagi makan Helang
Setelah selesai mandi ferry akan bergerak untuk pulang ke terminal, semasa dalam perjanan petugas ferry akan memberi makan burung helang sengan menuip wisel dan mencampakkan makanan ke dalam laut. Memang banyak burung helang kepala putih ni datang makan.
Phuket Phuket
Pelancong turut juga disajikan dengan buah-buahan seperti tembikai dan buah nenas sebagai penutup tour semasa perjalanan pulang. Masa diambil hampir satu jam jugak nak ke Jety Terminal. ramai pelancong sudah keletihan masing-masing duduk dan rehat ada yang tertidur :D.

Dari Terminal ferry kami di hantar pulang ke hotel masing-masing sampai sekitar jam 8.00mlm, Sebelah malamnya pulak setelah mandi dan bersihkan diri saya keluar makan malam di restoran seafood. Makan puas2 seafood yang murah. Selepas saya mencuba pula Thai Massage Hardcore kareopraktik (light, medium, hard) Abis satu badan di kepak-kepak, Harga 250 Baht (RM25) satu jam. Harga dapat lagi murah kerana saya kuar cari massage yang luar hotel. kalau yang kat lobi hotel biasanya mahal. Lepas massage saya terus pulang ke hotel, abis sakit-sakit badan tapi badan rasa sedan. Kalau kat Malaysia pusat massage ni tak ori thai massage. So kat thailand anda bole la mencuba.

Phuket Phuket

Hari Ketiga ~ 19 Okt 2014 – Bangla Road
Selepas Sarapan, saya tempah teksi ke Airport dari agen tour kat hotel (180 Baht seorang). Selepas itu saya berjalan ke pantai melalui Bangla Road, Sebenarnya boleh jer dari hotel terus ke pantai tapi seaja nak tgk suasana di Bangla Road yang jadi bualan orang ramai.
Phuket Phuket
Suasana di Bangla Road memang happening saya lihat banyak pub. Cuma tiada orang kerana masih pagi dan belum dibuka, Tapi kedai2 di bangla road sudah buka.
Phuket Phuket
Saya terus ke pantai Patong melalui jalan ini. Sampai di pantai jalan-jalan menyusuri pantai dan akhirnya jumpa lokasi yang sesuai saya pun mandi laut. Memang ramai orang kat pantai ni. Ada Mat Salleh berjemur dan juga sukan air seperti Paragliding. Selepas mandi laut jam sudah 12.00tengahari, saya pulang ke hotel untuk cek out. Ketika ini hujan pulak turun lebat.

Phuket Phuket
Phuket Phuket
Selepas chek out saya cari makan tengahari seterusnya kuar jejalan lagi ke China Town. Dikawasan china town ni banyak gerai-gerai yang menjual t-shirt souvenir, antara tshirt yang terkenal adalah yang bertulis perkataan “same same but different” . Selepas itu jalan2 lagi cari massage kaki. Massage kaki murah sahaja 200 Baht (RM20) untuk sejam, bila habis massage kaki dia bagi percuma masassge bahu, leher dan tangan.. kira berbaloi jugak la.

Phuket Phuket
Sticky Rice Mango
Sebelum berangkat pulang saya singgah di sebuah restoran mencari makanan yang popular iaitu Sticky rice Manggo (Pulut dengan mangga) makanan faveret kat sini. Makanan ni simple jer. Kalau kat Malaysia kita dah biasa makan pulut dengan durian dan santan. Kat sini kita boleh nampak penduduknya seringkali makan pulut dan manggo ni. Di deretan kedai seafood tu ada satu restoran halal yang jual Sticky rice Manggo. Ok jugak la rasanya, yang penting buah mango manis dan sedap baru sticky mango ni sedap :).

Phuket Phuket
Airport
Van ke Airport sampai dah tunggu jam 5.00pm, OTW ke Airport van pickup lagi penumpang lain yang telah menempah di hotel sekitar pantai Patong. Sekitar 5.30pm baru betul2 bergerak ke Airport. Sampai Airport Sekitar 7.00pm, Cek Dokumen lepas tu makan malam. Kat dalam ni ada kedai souvenir Phuket jika nak abiskan duit bhat, Ada peringatan tidak dibenarkan membawa buah durian :D. Tepat 9.40pm flight pun berangkat ke Kuala Lumpur.

Sekian

Tentative
Day 1 : 17 Oktober 2014 – Jumaat
06.00pm – Bergerak ke Hotel dari Airport
08.00pm – Sampai Hotel Check In
09.00pm – Booking Tour Pakej di kaunter di hotel dan Makan Malam
10.00pm – Oil Thai Body Massage Harga 350 Baht

Day 2 : 18 Oktober 2014 – Sabtu
08.00am – Naik Van dan pickup penumpang
09.00am – Tunggu naik Ferry sambil shoping
10.00am – Naik ferry
11.30am – Kayak – Panak Island
12.20pm – Lunch
12.45pm – Kayak – Hong Island
02.00pm – Pulau James Bond
03.45pm – Mandi di Pantai Naka
04.15pm – Bagi makan Burung Helang
05.00pm – Minum Petang (Makan Buah Tembikai dan Nenas) OTW pulang
05.30pm – Sampai di Jetty Terminal
07.00pm – Sampai ke Hotel
08.00pm – Dinner di Seafood
09.00pm – Cuba Thai Massage Hardcore (light, medium, hard) Abis satu badan di kepak-kepak, Harga 250 Baht (RM25) satu jam.
10.00pm – lepak2 tgk gerai2

Day 3 : 19 Oktober 2014 – Ahad
09.00am – Sarapan, Lepas sarapan tempah teksi ke Airport dari agen tour kat hotel (180 Baht seorang)
10.00am – Jalan2 di Bangla Road dan Pantai Patong
11.00am – Mandi Laut di Pantai Patong
12.30pm – Bergerak pulang ke Hotel
02.00pm – Lunch
03.00pm – China Town dan Massage Kaki, Harga 200 Baht (RM20) abis kaki dia akan massage bahu, tangan dan leher free.
04.00pm – OTW balik hotel singgah makan Sticky rice Manggo (Pulut dengan mangga) makanan faveret kat sini.
05.00pm – Van ke Airport sampai, OTW ke Airport dia pickup lagi penumpang lain.
07.00pm – Sampai Airport, Makan2 dulu
08.00pm – Masuk
09.00pm – Berlepas Pulang ke KL

Perbelanjaan Asas
Hotel – RM221.86 untuk 2 malam
Teksi Airport – Hotel = 180 baht (RM18)
Teksi Hotel  – Airport = 180 baht (RM18)
Pakej Island Hooping = 1000 baht (RM100)

Perbelanjaan Sampingan :)
1. Thai Oil Body Massage 1 jam = 350 baht (RM35) – kalau cari kat luar hotel boleh dapat RM25-30 jer
2. Thai Body Massage 1 jam = 250 baht (RM25)
3. Foot Masage 1 jam = 200 baht (RM20)

Tips
1. Kalau buat trip singkat ke Phuket tak perlu ambil pakej dari Malaysia, boleh cari disana.
2. Kalau naik minibus dari airport ke hotel ada van akan singgah tour agen, tak perlu pun ambik pakej dari mereka kerana di pantai Patong pun banyak boleh survey harga.
3. Perlu booking Transport pulang ke Airport awal supaya tidak full last minit.
4. Pantai Patong dengan airport agak jauh, jadi pilih time transport yang sesuai.
5. Booking Tour pakej sehari sebelum di hotel atau di mana2 kaunter sepanjang Patong
6. Kebanyakkan penduduk lokal boleh faham english walaupun ada yang tidak boleh.
7. Pastikan anda melihat ramalan cuaca, elakkan musim hujan, tak best :(
8. Money Changer yang makin dekat dengan pantai lebih murah berbanding yg berdekatan hotel atau Airport.
9. Jika pergi Tour Island hopping bawa waterproof bag untuk bawa handphone dan camera
10. Jika pergi Tour Island hopping bawa sama duit sebab ada tempat shoping dan juga bayaran tips.

Peringatan
Memandangkan Thailand antara negara yang menjadi destinasi drug trafficking, oleh itu jangan sesekali tinggal beg atau bagasi anda di airport tanpa pengawasan dikuatiri ada penjenayah yang letak dadah dalam beg kita. Lagi satu jangan baik sangat nak tumpangkan bagasi kita kepada orang yang tidak kenal semasa drop luggage. Biasanya sebelum pergi ke Airport saya akan periksa semua poket beg saya supaya selamat.

Kualiti Gambar

Saya mohon maaf pada pembaca kerana kebelakangan ini kualiti gambar dalam blog saya kurang cantik. ini kerana saya sekarang lebih selesa travel ke tempat yang melibatkan mandi laut dan pulau-pulau menggunakan camera phone dan compact sahaja. Saya tidak lagi membawa camera DSLR :). Tapi kalau tempat2 lain ada juga saya bawa DSLR saya. Mahon maaf bab tu :)

Posted in Melancong | Tagged: , , , , , | 6 Comments »

Majalah Halal Pavilion : Vol 1 Sept 2014

Posted by hamydy on 23, October 2014

Majalah Halal Pavilion : Vol 1, Sept2014

Majalah Halal Pavilion : Vol 1, Sept2014 Majalah Halal Pavilion : Vol 1, Sept2014
Gambar Asal dari Entri : Air Terjun Gunung Ledang Resort,
Sebelahnya adalah gambar yang ada dalam majalah dengan watermark kecil sumber dari www.hamydy.wordpress.com :)

Terima kasih kepada Syarikat SUDU EMAS MANAGEMENT & SERVICES SDN BHD yang sudi menghubungi saya dan menggunakan Gambar dari blog saya untuk Majalah keluaran pertama Halal Pavilion TQ TQ

Majalah Halal Pavilion
Majalah Halal Pavilion yang saya dapat ini merupakan Volume Pertama. Majalah ini setebal 48 mukasurat dijual dengan harga RM5 Semenanjung Malaysia dan RM8 Sabah Sarawak. Majalah ini membincangkan 4 perkara iaitu Pelancongan , Makanan, Gaya Hidup dan Budaya.

Antara preview yang boleh saya kongsikan dalam majalah ini antaranya adalah terdapat 6 orang Ustaz yang terlibat dalam penyumbang artikel.Dalam artikel perlancongan keluaran ini banyak menekankan tempat2 menarik sekitar Johor seperti Pantai Desaru, Pulau-pulau di Mersing, Taman Negara Endah Rompin, Taman Negara Tanjung Piai, Air Terjun Kota Tinggi, Air Terjun Gunung Ledang, Dangga Bay, Kota Tinggi dan beberapa lagi tempat menarik sekitar Johor.

Makanan tempatan Johor turut di muatkan di dalam majalah ini antaranya seperti Mi Siput, Laksa Johor, Asam Pedas, Rojak Petis dan bebarapa lagi. Selain itu tips makanan halal dari segi kod komersial turut dinyatakan.

Direktori Halal
Majalah ini turut menceritakan tentang bagaimana kita untuk memeriksa status halal sesuatu produk. Caranya taipkan http://www.halal.gov.my dan seterusnya pergi ke menu pengguna dan boleh memeriksa status halal produk keluaran syarikat tersebut.

Aplikasi Halal
Bagi pengguna smartphone anda boleh memuat turun aplikasi yang dibangunkan oleh MAMPU iaitu myJakim , aplikasi ini memudahkan kita memeriksa status halal sesuatu produk.

Ok itu sahaja yang sempat saya kongsikan bersama pembaca, selebihnya kena dapatkan sendiri dan membacanya

Sekian

Contact
Halal Pavilion Magazine
Web : http://www.halalpavilion.com
Email : halalpavilion1@gmail.com
Alamat : 13-2, Jalan Sisi, 84000 Muar, Johor, Malaysia

Posted in Cuti2 Malaysia, Jalan2 Cari Makan, Melancong | Tagged: , | 8 Comments »

Malaysia Agrobazaar ~ Singapore

Posted by hamydy on 8, October 2014

Malaysia Agro Bazar
Malaysia Agrobazaar Singapore ~ Sultan Gate
Trip singkat saya ke Kota Singa sempat juga saya melawat Malaysia Agrobazar yang terletak di jalan Sultan Gate. Bazar ini memang menarik kerana menjual pelbagai barangan produk IKS malaysia yang kebanyakkannya kita tak pernah pun jumpa kat Malaysia.
Malaysia Agro Bazar Malaysia Agro Bazar
Didalam kedai ini ada juga Cafe, jika anda ingin minum teh tarik dan cempedak goreng pun ada. So kalau nak lepak2 sambil makan boleh la mencuba kek dan juga beberapa buahan goreng dan juga kuih muih.
Malaysia Agro Bazar Malaysia Agro Bazar
Dalam Bazar ini juga menjual makanan segera, seperti bubur segera, mee segera, rendang, krepek, sambal bilis dan sebagainya yang kita jarang2 jumpa kat Malaysia, kerana kebanyakkan jenama ini khusus untuk eksport sahaja.
Malaysia Agro Bazar Malaysia Agro Bazar
Dalam Bazar ini juga turut menjual pelbagai buah-buahan dan sayur yang di import dari Malaysia. Pekerja terdiri dari kalangan orang Malaysia dan separuhnya warga Singapore.

Anda Patut cuba.

Alamat
Agrobazaar Malaysia,
Lot 37 – 43, Sultan Gate, Singapore 198485.
Tel: +65-5391 9841
Fax: +65-6391 9842
Website : http://www.agrobazaarmalaysia.com.sg/

Posted in Jalan2 Cari Makan, Melancong | Tagged: , | Leave a Comment »

Penginapan di Singapore

Posted by hamydy on 7, October 2014

Memandangkan ramai yang bertanya kepada saya tentang penginapan di Singapore. Maka entri ini khas saya buatkan dengan menghimpun kan semua penginapan yang pernah saya menginap di singapura buat panduan dan rujukan pembaca blog semuanya. Walaupun masih banyak lagi penginapan yang ada di Singapore, tetapi entri ini khas merujuk penginapan yang pernah saya booking sahaja.

Le Hotel ~ Carpenter Street
Singapore Singapore
Le Hotel di Carpenter Street
Saya memilih menginap di hotel buget kali ini berbanding menginap di Hostel Backpacker seperti sebelum ini. Ini kerana saya inginkan privasi dengan memilih bilik single. kalau hostel susah dapat bilik single. Saya buat carian di Agoda dan terjumpa hotel LE HOTEL ini. Terletak berhampiran dengan stesen MRT Clarke Quay dan berhampiran sungai Marina Park. So kalau nak ke Marina Park tempat Air Pancut kepala Singa tu boleh jalan kaki sahaja sepanjang sungai tu, tak jauh sangat pun jalan2 cuci mata dah sampai.
Singapore Singapore
Saya pilih bilik single. Biliknya kecil dan sesuai untuk seorang, terdapat juga bilik2 lain yang standard bilik hotel. Untuk bilik single ni toilet dan shower kat luar. Saya cadangkan jika anda memilih menginap di hotel ini anda pilih duduk level 2 kerana bilik air sebelah sahaja bilik single anda, berbanding jika anda menginap di level 1, anda kena naik level 2 untuk mandi. Hotel ni selesa dan bersih, aman dan tenang. Pekerjanya boleh cakap melayu. Ada hotel kita ingat pekerjanya melayu tetapi rupanya Filipina, so english sahaja dia paham. Bilik single saya dapat dengan harga RM180 semalam…mahal jugak tu, tapi tak banyak hotel buget yang bawah RM200 berdekatan dengan MRT dan Marina Park, yang ada cuma Hostel, kalau hostel anda boleh dapat sekitar RM50-60 semalam untuk katil dalam Dorm. Untuk ke Marina Bay anda cuma berjalan kaki menyusuri sungai sahaja.

Singapore SingaporeSingapore Singapore

Tempat Makan yang berdekatan Le Hotel
Terdapat kedai mamak dan restoran nasi padang yang berdekatan. Nama restoran mamak ni Shah Alam yang terletak di Jalan Circular. Cuma jalan kaki sahaja ke lorong ni, memang happening lorong ni banyak kedai makan bar dan pub.

 

Backpacker Cozy Corner Guesthouse ~ North Bridge Rd

Backpacker Cozy Corner Guesthouse ~ North Bridge Rd
Inilah backpacker yang saya menginap Cozy Backpacker yang terletak di North Bridge Rd. Kawasan hotel ini tidak jauh dengan Bugis Junction.  Bawah hotel ni ada restoran mamak Muslim. jadi kalau nak makan tak susah la. Hotel ni pun ok dan selesa bagi backpacker. Ramai jugak foreiner yang menginap kat sini.

Signboard hotel ni kecil jadi anda mungkin terlepas pandang. Jadi nak senang anda rujuk banggunan tu. Sebelah kedai Seng Huat tu la Cozy Backpacker.

Bilik dan koridor pun selesa dan bersih.

Antara kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan adalah seperti PC Internet, Wifi dan sarapan pagi. Biasanya backpacker bilik airnya di luar. Toilet dan Bilik air setiap tingkat ada jadi tak susah.

 

Ideal Backpacker Hostel~Geylang Road
 
Ideal Backpacker Hostel~Geylang Road
Saya cadangkan hotel backpaker ini kerana ia terletak dekat sangat dengan stesen train Kallang dan dibelakang nya ada restoran mamak Imam yang buka 24 jam. cuma jalan kaki sahaja untuk ke stesen train. dan pada waktu malam jika hendak berjalan shoping di kampung melayu naik train satu stesen sahaja ke eunos atau jalan kaki sahaja sepanjang Geylang Road tu. Makan di Restoran mamak tu harga dia macam kita makan kat restoran mamak di Malaysia cuma cuma rasa lebih mahal kerana dalam dolar singapore. contohnya saya makan nasi dalam daun pisang seperti gambar dibawah (Ayam+sayur+papadom dan teh ais) harganya 8 usd singapore.
 
Hotel Backpacker ini selesa ada aircond, satu bilik muat 4 orang (katil double decker) kalau nak bilik singgle atau twin memang tak ada tapi jika anda berdua sahaja saya syorkan ambik hotel disebelah ideal backpaker yang berharga sekitar usd60 semalam. Jika anda seorang atau berdua dan tak kisah berkongsi bilik maka ok ja lebih jimat. cuma jika ada bawak barangan berharga kena bawa la setiap kali ke bilik air.

Hotel Idea backpacker menyediakan bilik air diluar bilik, ada TV dalam bilik, peti sejuk, water heater, dan perkhidmatan wifi percuma. Di kaunter pendaftaran terdapat sebuat PC yang menyediakan internet percuma, tapi kena bergilir guna la.
  

 

 Peninsula Excelsior Hotel Singapore ~ Hill Street
 
Hotel ini terletak di Jalan Hill Street, Hotel ni ada dua Tower. Biasanya hotel ini antara hotel yang menjadi tarikkan pengunjung, harga murah sikit la tapi kalau dlm Ringgit kira mahal jugak la. Hotel ni pun dekat dengan Marina Bay, dan dekat dengan lokasi trek F1, jika setiap kali ada F1 memang penuh hotel ini dan harga lebih mahal dari biasa. Kalau menginap di Hotel ini semasa F1 dapat la lihat F1 dari bilik hotel. Harga kalau dalam Sing Dolar sekitar 200-300SGD.
 
Bersebelahan hotel ini ada Digital mall iaitu Funan Digital Mall, kalau nak gajet murah boleh naik ke tingkat atas sekali ke Pusat Digital Chalengger.Dihadapan dan bersebelahan hotel ini juga ada mall yang turut menawarkan barangan dengan harga yang berpatutan, ala-ala pertama komplek.

Tempat Makan
Di kaki lima Funan Digital Mall ini ada foodcourt kecil dan ada satu gerai masakan padang Indonesia. So anda boleh makan makanan halal disini.

 

Park Sovereign Hotel ~ Albert St
 
Hotel yang terletak di Albert St ini memang menjadi hotel tumpuan bagi yang ingin mengidap berdekatan dengan Bugis Street. Hotel ini terletak dengan kawasan Albert St ini sangat happening dan penuh dengan penjaja dari pagi sehingga petang. Pelbagai barangan dijual dengan harga murah ikut matawang Singapore la. Harga tidak la murah sangat iaitu sekitar RM300++ satu malam. Boleh tahan. Bilik Kecik sahaja. tapi selesa macam Tune Hotel saja dan tiada sarapan.
 
Kat Albert Street ni gerai2 menjual pelbagai benda seperti downtown, memang meriah tambah lagi jika ada perayaan. Di Albert Street ini juga terdapat Digital Mall, kat dalam mall ni pelbagai barangan electonik dijual, aksesori telefon, labtop dan sebagainya.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Gerai Makan
Kat sini ada Medan Selera (Hawker), sekali tengok macam gerai makanan cina, tapi ada satu baris di tepi terdapat satu baris gerai muslim. Ada gerai Indonesia, gerai melayu dan jugak mamak. Jadi kalau nak sarapan atau makan boleh la makan kat sini. Saya makan kat Gerai SUZANA, ambil nasi campur Nasi putih sayur kacang dan ayam goreng dengan air teh o ais baru 5 dollar, murah jugak.

Beach Hotel ~ Beach Road

Beach hotel terletak berhampiran dengan Bugis Junction dan MRT Bugis exit Bus Stop. Jika anda menaiki bus expres dari KL terus ke Singapore (Beach Road) maka senang la untuk ke hotel ini. Jalan kaki dalam 10 minit sahaja dari tempat bus berhenti.

Beach Hotel ini boleh dikatakan budget hotel juga, sesuai untuk group jika anda datang dengan family 3-4 orang boleh booking family room. Saya booking dalam Booking.com sahaja last minit ini sahaja yang murah dan berdekatan dengan Bugis MRT. Hotel selesa dan ada wifi. OK la untuk satu malam sahaja. Kaunter tingkat 2, so kalau bilik anda tingkat 3, kalau anda masuk lebih muatan pun takde yang cek :).

Posted in Backpacker, Melancong | Tagged: , , | 2 Comments »

Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu

Posted by hamydy on 18, September 2014

Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Trip ke Bali Indonesia bersama kengkawan ini telah dirancang sejak pulang dari Trip Jakarta Bandung 2013 lagi https://hamydy.wordpress.com/2013/10/14/jakarta-bandung-2013-4h3m/

Setelah pulang dari trip Jakarta Bandung kami mula melihat tiket Promo Air Asia dan juga promo Hotel murah. Trip Bali ini masih Trip santai dan makan. Tidak terkejar sangat tempat lawatan atau wisata. Kami relaks sahaja, kalau sempat pergi kalau tak sempat kami relaks dan lepak sahaja. Kupasan lanjut boleh baca seterusnya.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Tiket Air Asia
Tiket Air Asia Kuala Lumpur ke Bali Indonesia telah berjaya di beli pada 24 Apr 2014, dengan harga RM332 Return ( Tiket RM200 + Tax RM132)..Murah kan.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Hotel
Hotel tempah melalui AGODA. Kami tempah Hotel Kuta Central Park, Dapat RM195 untuk 3 malam… murahkan.. tips nya bila kita buka AGODA ada Flash kat list hotel tu, Kalau ada Falsh tu maksudnya promo murah sangat dan perlu terus beli, kalau kita buka lagi sekali kekadang falsh tu tiada dan harga jadi normal semula. Bagi yang selalu booking guna AGODA tentu paham maksud saya ini. hotel ini di kawasan Legian. Kawasan Legian ni malam memang happening berbanding kuta, walaupun jauh nak ke Hard Rock Cafe.

Day 1 – 11.09.2014
Kami bertolak dari KLIA2 sekitar 3.45pm dan sampai di Bali sekitar 6.40pm flight tidak delay. Sampai sahaja di Denpasar Ngurah Rai Airport kami di jemput oleh Supir Pak Hadi menaiki MiniBus ke hotel. Perjalanan ke hotel jalan agak Macet (jem). Samapi di hotel kami rehat sebentar dan kemudiannya keluar makan di Rumah Makan muslim yang terletak tidak jauh dari hotel. Rumah Makan Pak Adi ini juga enak, ada yang pesan ayam penyek dan sebagainya, Harga juga murah. Selepas makan ramai yang sudah penat kekenyangan jadi terus pulang ke Hotel untuk berehat dan tidur.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Day 2 – 12.09.2014
Sarapan disediakan oleh pihak Hotel dan halal. kami sarapan sekitar jam 8.00-9.00am. Makanan simple dan sedikit variaty. Tapi tak la sedap sangat, kira ok la. Selepas sarapan kami santai sahaja di tepi swimming pool mandi-manda. Dah nama trip santai dan makan, jadi relaks sahaja. Selepas mandi manda sekitar jam 12.00tengahari kami menggunakan perkhidmatan shutter van percuma yang disediakan oleh pihak hotel. Shutter van ini percuma dan ada jadual untuk drop ke lokasi tertentu sekitar kuta dan legian, jadi cuma booking dahulu seatnya.

Kami memilih untuk drop di lokasi Mall Beach Walk, Mall yang terbesar dihadapan pantai Kuta. Sampai sahaja kami berjalan ke food court tingkat atas. Kat food Court ni anda perlu memilih gerai yang halal, ada gerai yang menjual babi, jadi pilih dahulu dan tanya penjualnya halal atau tidak, jangan malu2.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Lepas makan kami pun mula berjalan sambil membeli belah, kami membeli singlet yang famous kat kat Bali, kat pantai ni pelangcong memang biasa memakai singlet sahaja dan berseluar pendek. Kalau tak pakai singlet ni macam tak join suasana Bali. Jadi kalau anda pergi ke Bali boleh la cuba gaya singlet ini ramai2 :D .
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Kami berjalan sekitar jalan pantai Kuta dan ke Hard Rock Shop untuk beli tshirt. Setelah petang dan penah berjalan mencuci mata kami pun pulang ke hotel dengan berjalan kaki. Sebelum sampai hotel sempat kami singgah urut kaki. Maklumlah banyak berjalan kaki kena la Massage. Murah sahaja massage kaki ni sejam cuma RM24 saja. Selepas massage kaki kami pergi makan di Rumah Makan Pak Adi yang tak jauh dari Hotel dan pulang ke hotel berehat

Day 3 – 13.09.2014
Hari ketiga baru kami memilih untuk sewa minibus untuk tour, kami memilih tour ke selatan iaitu ke arah Nusa Dua dan Uluwatu, Jimbaran, dan Pantai Panbawa. Disebabkan jalan yang jem jadi anda tidak boleh buat 2 trip, utara-selatan sebab memang tak sempat. So kalau ke selatan selatan sahaja dan kalau ke utara ke utara sahaja.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Pantai Panbawa
Kawasan pantai Panbawa ini terkenal dengan sukan air, seperti Para Gliding air, dan juga dari sini boleh sewa bot ke pulau penyu. Kami sampai di pantai ini tengok-tengok sahaja sebab tiada pun antara kami yang berminat nak main sukan air ini. Jadi kami seterusnya bergerak ke Nusa Dua Resort.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Nusa Dua Resort
Kawasan Resort Nusa Dua ini besar, menurut supir ini kira macam kawasan tempat Honeymoon la, sebab landscape yang cantik di tambah lagi pantai nya yang cantik juga, kat sini semua pengunjung yang berjemur pakai bikini two pieces sahaja..cuci mata la.. jgn lupa sek mata gelap..cover line :D. di Nusa Dua ni kami cuma lepak minum air sahaja sambil menikmati keindahan alam.. relaks2 jer bro. Lepas itu kami ke Pusat Ole-Ole Krisna.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Pusat Ole-Ole Krisna
Pusat Ole-Ole Krisna ni boleh tahan jugak besarnya. Semua ada dan harga pun murah berbanding yang kita lihat di jalan kuta atau jalan legian, Oleh itu saya cadangkan kalau hendak shoping Ole-ole anda mesti shoping di Pusat Ole-ole seperti ini. Ada banyak pusat ole-ole seperti ini. Tapi yang ini antara yang sering pelancong sebut-sebut la kalau dari kawasan Selatan. Setelah abis shoping baru kami ke Uluwatu Temple, Sebelum itu kami singgah makan di restoran dihadapan Pusat Ole-ole Krisna ini.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Uluwatu Temple
Uluwatu tempel ini adalah tempel kecil di tebing gaung yang mehadap lautan. Memang tinggi walaupun tempel ini kecil tapi kawasannya agak besar dan luas. Disini pengunjung perlu memakai sarung. Dan perlu berhati2 dengan monyet kat sini kerana mereka pandai mencuri spek mata hitam kita. Dan kami lihat sendiri bagaimana pengunjung yang kena ragut spek mata hitam dengan monyet2 ini.. haha monyet pun pandai bergaya.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Uluwatu Temple ini bagus datang sebelah petang, tempat ini sudah famous untuk melihat persembahan Kechak Dance, Dulu kat Tanah Lot famous, tapi sekarang kat Tanah Lot sudah tiada lagi persembahan Tarian Kechak ini sebab pengunjung lebih dekat ke uluwatu berbanding Tanah Lot. Sampai sahaja anda perlu segera beli tiket masuk untuk melihat tarian kechak, Tiket masuk temple dan Tiket Persembahan Tarian Kechak di jual berasinggan, jika hendak lihat tarian kechak kena beli cepat sebab tempat adalah terhad.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Setelah melihat2 tempel dan tebing laut, kami bergerak ke tempat persembahan mengambil tempat duduk. Memang ramai pengunjung, Tarian Kechak bermula saat matahari mulai terbenam. Memang unik tarian ini di selit sedikit humor buat pengunjung bisa ketawa. Setelah habis persembahan jangan ketinggalan untuk bergambar dengan pelakon2nya seperti Puteri Sinta, Beruk Hanuman.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Selepas habis persembahan kami meneruskan perjalanan pulang ke Hotel dan kami melalui di Jimbaran, Mulanya kami hendak makan seafood di Jimbaran, memandangkan harganya yang cekik darah dan mahal kami mengambil keputusan pulang kehotel sahaja. Sampai di hotel kami bersihkan diri dan minta supir drop di kawasan Kuta kerana ada yang masih hendak beli pergi Hard Rock Cafe.

Kami makan malam di sebuah restoran di Jalan Kuta, Makan biasa saja selepas makan barulah kami ke Hard Rock Shop dan Cafe, Lepak minum air sampai habis persembahan sekitar jam 1.00am baru kami pulang.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Kami berjalan kaki dari Jalan Legian ke Hotel, kat sini kami lihat memang happening, dengan kedai makan, Pub dan Disko. Gerai-gerai survinior juga banyak tapi dah tutup sekitar 12.00mlm. Dan malam semakin ramai pengunjung yang kelihatan. Dulu2 saya di pesan jangan masuk kelab2 yang majoriti Mat Salleh selepas insiden Bom Bali. Ada cafe yang ada live band yang open boleh nampak dari luar, cafe macam ni tak padat orang jadi anda boleh duduk dan pesan minuman sambil dengar lagu. Kat sini ada cafe atau pub dengan tema lagu masing2 so bergantu pada musik apa yang anda minat. Ada rege, ada diskotik, ada techno, ada balada, ada jazz dan sebagainya.

Bagusnya kalau sewa moto lagi senang, tapi sbb nak berjalan2 melihat suasana kami memilih untuk jalan kaki sahaja.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Day 4 – 14.09.2014
Selepas sarapan sekitar jam 9.00am kami macam biasa la mandi swiming pool la, bergambar dalam air sampai kembang jari. Sekitar jam 12.00 tengahhari kami Cek Out. Beg kami simpan di hotel, kami berjalan kaki ke stesen bus kota, naik Van yang dihias cantik untuk pelancong, anda boleh memilih destinasi mana anda hendak pergi sekitar kuta, dia akan bawa. kami minta bus ini turunkan kami di Kuta Discovery Mall. Dari kuta discovery mall ini kami jejalan ke Street Art yang menjual pelbagai sovinior.
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Seterusnya kami lagi sekali berjalan sehingga ke Beach Walk Mall, untuk makan tengahari (lewat juga makan). Kat sini ada yang masih nak shoping. Sekitar 5.00pm kami naik teksi (Van Sapu) pulang ke hotel.

Jam 6.00pm Supir Pak Hadi sudah siap tunggu untuk hantar kami ke Airport. Dan penerbangan pulang ke Kuala Lumpur pada jam 9.30pm. Begitulah trip riadah santai kami di Bali.

Sekian

Rumusan Kos Asas
Tiket Flight = RM332 Return Air Asia
Hotel Kuta Central Park = RM195 (3 malam)
Transport = 450 000 rp (1 Day Trip)

Tiket Wisata
Uluwatu Temple = 20ribu
Kechak Dance = 100ribu

Tentative

Day 1 – 11.09.2014
03.45pm – Berlepas KLIA2
06.40pm – Tiba Denpasar
08.00pm – ke hotel dan makan dan tidor

Day 2 – 12.09.2014
08.00am – sarapan
10.00am – mandi Swimming pool
12.00pm – Mall Beach Walk and Kuta
08.00pm – Massage Kaki, Makan dan Pulang Hotel

Day 3 – 13.09.2014
08.00am – sarapan
10.30am – Tour ke selatan guna mini bus
Pantai Panbawa, Nusa Dua, Pusat Ole-ole Krisna, Uluwatu dan Kechak Dance.
10.00pm – Hard Rock Cafe, Legian Street dan Kuta Street

Day 4 – 14.09.2014
08.00am – sarapan
10.00am – mandi Swimming pool
12.00pm – Cek out
01.00pm – Naik bus ke Kuta Discovery, Kuta Art Street dan Kuta Discovery
06.00pm – Bertolak ke Airport
09.30pm – Berlepas pulang ke KL

Sekian

Supir
Bali Sept 2014 ~ Liburan Hujung Minggu
Pak Hadi (Adinata)

Contact
Nama : Adinata
Tel : +6281 338 570 361
FB : Adi Transport Bali
Email : adinata1979@gmail.com

Peramah dan Servis bagus. Saya suka nak syorkan dia kepada anda semua.

Posted in Melancong | Tagged: , , , | 2 Comments »

Singapore 2014 ~ 1 Day Trip

Posted by hamydy on 17, September 2014

Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Trip sehari ke Singapore sempena cuti 16 September 2014 adalah plan singkat. Balik kerja terus pergi ke TBS, ambil tiket bus KL TBS – Singgapore Beach Road dengan harga RM45, kalau boleh ambil waktu perjalanan tengah malam supaya sampai di singapore awal pagi untuk jimatkan penginapan hotel. Ada dua cara untuk naik bus, pertama bus direct ke Singapore dan keduanya bus ke Larkin. Jika bus ke KL-Larkin, kita kena naik bus awam syarikat SBS yang akan berhenti di Stesen Bus berdekatan dengan Bugis MRT di Singapore. Cara bijak dan jimat masa adalah bus direct ke singapore la better.

Sampai di Emigresen Tambak Johor CIQ, kita kena turun bus untuk cek pasport, waktu ini beg tak perlu lagi bawa masuk pun, tinggal di dalam bas sahaja. Apabila sampai di emigresen Woodland Singapore, driver bus akan cakap bawa pasport dan beg. So kat sini beg kena masuk mesin scaner macam biasa. anda kena cepat dan jangan buang masa. biasanya bus akan tunggu kita selepas emigresen.

Seterusnya bus sampai Singapore dan berhenti di Beach Road depan banggunan yang ada kaunter tiket bus. Bus ini hanya berhenti tepi jalan sahaja, mulanya saya ingat bus station ker apa, tapi bukan. Maknanya kat sini bukan stesen bus macam puduraya atau TBS, ia lebih kepada bus stop sahaja. dimana bus berhenti turunkan penumpang dari KL dan ambil penumpang baru untuk ke KL.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Little India
Saya berjalan kaki sahaja untuk ke Little India (Jalan Kerbau) saja jejalan cuci mata. Kat sini memang semuanya peniaga-peniaga india. Terdapat pelbagai kedai pakaian aksesori dan juga restoran india. Ramai juga yang jalan kat sini.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Albert Street
daripada Little India saya terus berjalan ke Albert Street, kat sini ada Medan Selera (Hawker), sekali tengok macam gerai makanan cina, tapi ada satu baris di tepi terdapat satu baris gerai muslim. Ada gerai Indonesia, gerai melayu dan jugak mamak. Jadi kalau nak sarapan atau makan boleh la makan kat sini. Saya makan kat Gerai SUZANA, ambil nasi campur Nasi putih sayur kacang dan ayam goreng dengan air teh o ais baru 5 dollar, murah jugak. Pastu jalan kat Albert Street ni ada gerai2 tepi jalan yang jual pelbagai benda seperti downtown, memang meriah tambah lagi kalau ada perayaan. Di Albert Street ini juga terdapat Digital Mall, kat dapam mall ni pelbagai barangan electonik dijual, aksesori telefon, labtop dan sebagainya.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Bugis Street
Selepas melalui Abert Street anda akan jumpa Bugis Street, Kat sini macam petaling street di KL la rupanya. tapi dia besar dan 2 tingkat. Biasanya ramai pelancong datang beli ole-ole singapore kat sini la. masuk sahaja boleh jumpa ramai orang Malaysia, Indonesia. Pelbagai barangan dijual, tshirt, Magnet, jam, mainan dan macam-macam. Kalau anda lapar saya tak jumpa pula restoran muslim kat sini, paling dekat anda makan kat Burger King sebelah Bugis Street sahaja. Selepas Bugis Street saya jejalan melawat banggunan bersejarah dan sebagainya, saya tak naik bus atau pun MRT jalan kaki sahaja, kira senaman la jugak. Tapi kalau nak ke destinasi yang jauh boleh naik bus atau MRT. Bugis Street ni sebenarnya tak jauh pun dengan tempat Marina Park jalan kaki sahaja, tapi peluh la jugak dalam 30-60 minit.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Beach Road Bus Station
Sebelah petang saya berjalan semula ke Beach Road ke kaunter tiket untuk beli tiket bus pulang ke KL TBS. Hanya satu syarikat bus sahaja yang ada perjalanan tengah malam ke TBS iaitu syarikat StarMart Express, Syarikat lain rata-rata ke TBS sekitar jam 3.00pm dan 5.00pm. Tapi kalau anda hendak turun di Time Square KL dan Bukit Bintang memang ada banyak bus tengah malam dari Beach Road di semua kaunter syarikat bus. disebabkan saya Pakir moto di TBS, jadi semestinya saya naik bus ke TBS kan. Bus dari Beach Road Singapore ke TBS KL paling last jam 11.00pm, so saya sampai TBS cepat juga dalam 3.30am sbb bus pulang melalui jambatan kedua Gelang Patah.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Medan Selera Beach Road
Selepas dah dapat tiket, kalau lapar boleh makan di Food Court 4 tingkat di seberang kaunter bus tu, Nama tempat ni adalah Beach Road Garden, Banyak juga gerai muslim kat sini. Saya makan nasi ayam cuma 3.5 dollar sahaja. Kat sini yang famus adalah sub tulang kambing, rupanya bukan macam sup tulang kat malaysia, supnya warna merah. sebab dah kenyang makan nasi ayam jadi saya tak sempat merasa sup tulang ni.. ermm maybe lain kali la.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Arab Street
Selepas makan saya jalan kaki ke Arab Street, wah happening jugak kat sini bila malam. tempat lepak ramai orang, berdekatan dgn sebuah masjid lama yang besar. Arab Street tak jauh pun dari Beach road ni. kat sini saya abiskan masa dgn minum teh tarik. ok jugak teh tariknya macam kat mamak di Malaysia. Terdapat juga AgroBazar Malaysia, malam dah tutup so saya tak pasti apa yang di jual disitu.

Sekitar 10.30pm saya bergerak semula ke Bus Stop Beach Road. Naik bus jam 11.00malam dan samapi TBS jam 3.30am.

Sekian.

Perbelanjaan
Tiket bus TBS KL – Beach Road = RM45
Tiket Bus Beach Road Singapore – TBS KL = 20SGD promo (Biasa antara 30-35 SGD)
Makan – 2 kali makan, (Lunch 5 dollar Singgapore, Dinner 4.50 dollar Singgapore)
Minum-minum = dalam 2-3 dollar Singgapore.

Tips Jimat = Bawa bekal roti dan milo atau kopi 3in1  :D , pastu kemana2 jalan kaki sahaja. :)

Tips Bergambar = Sila bawa mini Tripod dan juga minta tolong pelancong lain ambilkan.. :), Kalau minta tolong orang local cam ganggu dia aja, so kalau nampak pelancong sdang bergambar minta dia tolong :D

Tips Keselamatan
Singapore sangat selamat, walaupun berjalan seorang diri lelaki atau perempuan. Ada banyak cctv. Walaupun berjalan waktu 3-4am pun selamat. Tidak perlu risau peragut atau mat rempit, memang tiada.
– Singapore negara banyak peraturan – jadi sila patuhi peraturan yer, kang masalah pulak, jangan buang sampah sesuka hati.

kalau kat singapore bergaduh kat public dua-dua yang bergaduh tu masuk lokap dan kena sebat tak kira siapa yang salah.

bagusnya kalau KL selamat macam singapore kan.

Posted in Backpacker, Cuti2 Malaysia, Melancong | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 187 other followers