The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for the ‘Melancong’ Category

Melancong luar negara

Annapurna Base Camp 2015

Posted by hamydy on 11, February 2019

Annapurna Base Camp 2015
Annapurna Base Champ 2015
“Pertama sekali saya mohon maaf, entry ni lambat posting, dah pergi 2015, 2019 baru post”.
Trip Annapurna Base camp ini di rancang sejak 2014 lagi. Selepas dapat tiket percuma dari Air Asia dalam peraduan “Air Asia Travel Wish”. Asalnya tiket pada jun 2015, tetapi disebabkan ada bencana gempa bumi dan penerbangan dibatalkan maka air asia hubungi saya untuk berikan option refund atau tukar date baru. So saya pilih date baru pada 29 November – 14 Disember 2015.

Pengurusan dan perancangan untuk ke ABC ini tidak susah, semua orang boleh pergi solo atau berkumpulan. Selamat dan mudah perjalanannya. Setelah confirm tiket flight barulah cari agen2 trekking ground di nepal. Boleh cari melalui google atau lebih baik adalah hasil rekomendasi dari kawan2 atau dari blog yang pernah guna servis mereka.

Saya cari beberapa agen hasil maklumat dari beberapa kawan saya yang pernah pergi, so saya mula email minta Qoutation dari guide dan agen yang saya dapat. Then bila itenarinya kena dengan kehendak saya baru saya pilih. Perlu ingat jangan hanya lihat pada harga, yang penting pada itenari yang dia tawarkan kepada kita. Sebagai contoh saya dapat 650USD untuk 14 hari (10hari trekking) ground dari airport to airport full pakage. Ada yang bagi 550usd hanya trekking 7 hari, ada yang tanpa porter dan ada yang cuma guide. So kena bijak pilih ikut itenari yang kita nak.

Ada juga yang buat cara backpacker atau redah dan terjah, cara ini kalau bukan peak season bole la buat, tapi kalau peak season kena booking awal sebab dikuatiri sesetengah chalet di Trek ABC yang glamour penuh. Ada tiga cara untuk mendaki ABC.

    1. Pakej Ground Agen
      Booking terus dengan agen, semua diuruskan oleh agen permit dan booking penginapan di atas trek gunung. Cara ini bagus bagi menjamin penginapan kita di atas trek gunung jika peak season.
    2. Guide atau Porter sahaja
      Guide dan Porter boleh cari di pekan Pokhara. Cara ini lebih murah sedikit, Bayaran guide ikut hari iaitu sekitar 2000NPR per hari(kena nego makan tidur include atau kita kena tanggung), kalau 4-5 orang bole kongsi 1 guide. Cara ini juga bole jamin penginapan kita di trek gunung kerana guide biasanya mempunyai contact penginapan dan dia bole boking untuk kita. Cara ini kita bayar upah guide sahaja, yang selebihnya kita bayar sendiri untuk makan dan penginapan.
    3. Tanpa Guide
      Tidak ambil guide dan urus permit sendiri dan trekking sendiri. Cara ini banyak juga pendaki barat buat, orang Malaysia pun ada juga yang buat. lebih murah, bayar makan dan penginapan sahaja. Cara ini tidak dapat jamin penginapan jika peak season.

Cara DIY dapatkan Guide dan permit dan Bus
– Permit – 3000NPR – diambil di pekan Thamel, dengan cara pergi ke Nepal Tourism Board
– Guide – dari Pekan Pokhara – sekitar 2000NPR per hari
– Bus Thamel ke Pokhara – Naik Tourism Bus 12USD
– Bus Pokhara ke Nayapul – Trip ABC 10 Hari – Poonhill
– Bus Pokhara ke (Syauli Bazar/Siwai/Ghandruk) – 900NPR – Trip ABC 7 Hari – Skip Poonhill

Berkenaan Starting Point
Nayapul – jika anda ingin trekking ke poonhill dan ABC
Siwai, Ghandruk, Kyume, Landruk – kalau nak skip poonhill

Persediaan Latihan
Trekking ABC tidak susah kerana kita trekking menaik melalui satu kampung ke satu kampung, ada trekking 7 hari dan ada 10 hari mengikut laluan yang dipilih. Trekking sehari sekitar 7-8 jam sehari, biasanya mula mendaki sekitar jam 8.00am, berhenti lunch jam 12.00 atau 1.00pm dan sampai di penginapan sekitar jam 5.00pm. Trek banyak bertangga dan naik turun tetapi semakin meningkat ketinggian. Oleh itu latihan yang paling utama adalah latihan stamina. Latihan kaki juga perlu supaya kita tidak mudah lenguh kaki atau sakit kaki. Ada juga pendaki yang saya jumpa yang hanya buat latihan berlari sahaja seperti berlari 10km sehari. Kalau di KL paling senang buat latihan di Bukit Gasing secara endurance. Hutan Bukit gasing walaupun kecil tetapi ia terdiri dari beberapa bukit yang mempunyai kecerunan berbeza oleh itu jika dibuat latihan di bukit gasing secara enduran 4-5 jam sehari pasti cukup.

Persediaan Peralatan dan Kelengkapan
Persediaan pakaian adalah bergantung kepada tarikh yang anda pilih sama ada musim sejuk, panas atau luruh. Biasanya pakaian sejuk seperti Down Jaket dan Sleeping Bag bole di sewa di Pekan Thamel dan pekan Pokhara, ada banyak kedai yang menawarkan perkhidmatan sewa. Jadi yang perlu di beli adalah pakaian dalam panas seperti inner thermal. Trip saya November -Disember adalah permulaan musim sejuk, jadi sebelah malam dan awal pagi memang sangat sejuk. Tetapi semasa trekking masih boleh pakai winbreaker sebab tidak terlalu sejuk dan semasa trekking badan kita akan berpeluh. Tidak perlu bawa pakaian yang banyak. Sebaiknya semasa trekking pakai Tshirt Dryfit dan tukar setiap 2-3 hari. Seluar trekking 2-3 pasang yang sama sepanjang trekking + satu spare. Bila malam baru tukar baju bersih untuk tidur.

Memandangkan saya ambil porter, jadi saya bawa 2 bag. Satu bag 50L (pakaian & peralatan peribadi) untuk porter bawa dan satu lagi bagpack 20L untuk bawa sendiri ( isi Air dan makanan ringan, coklat sepanjang trekking)

Item yang dibawa dari Malaysia
– Baju sejuk
– inner thermal
– Glove
– Powerbank
– Body warmer patch (Beli kat Sport Direct or Outdoor, beli pocket saiz, bila kat ABC sejuk masuk dalam baju)
– Kasut hiking ringan & tahan sejuk ini berguna jika kat ABC, kalau awal2 hiking kasut sport biasa pun ok.

Item yang disewa di Nepal
– Down Jaket
– Sleeping Bag
– Tongkat kayu (beli kat kampung kat starting point)

Hari Pertama di Khatmandu – 29.11.2015
Saya ambil pakej Full Ground Pakej ( Airport to Airport + sightseeing), So sampai di airport sudah ada Guide datang pickup menaiki van ke hotel (Hotel Pilgrims). Guide yang datang pickup tu adalah Guide Trekking ke ABC. Sebenarnya agen boleh je bagi City Guide yang datang pickup, tapi dia bagi Mount Guide datang pickup kita dapat bertanya kepada beliau untuk double cek peralatan yang dibawa incase jika perlu beli tambahan di pekan thamel. Sampai di hotel beliau ada memberi penerangan dan info berkaitan restoran Halal yang berdekatan. Owner syarikat juga turut datang berjumpa. Selain Hotel Pilgrims ini saya dapati terdapat banyak lagi hotel2 sekitar ini yang lebih murah ada yang sekitar RM30-RM50 sahaja. Semuanya bergantung kepada buget masing2.
Anapurna 2015 Penang Hill 2018
Hari Kedua di Khatmandu (Pekan Thamel) – 30.11.2015
Hari kedua selepas sarapan saya keluar jejalan sekitar hotel sementara menunggu pickup untuk sightseeing. Kawasan Hotel Pilgrims ni tidak la sibuk sangat, tapi keluar sedikit dari lorong hotel ni dah sangat sibuk. Kira tenang kejap la stay kat sini. Berikut adalah 3 lokasi sightseeing

        • Pashupatinath temple – Bouddhanath stupa – pilgrimage sites
        • Monkey temple – Swoyambhunath Stupa
        • Durbar Square – Unique architectures and Kumari (living goddess)
        • Patan – Ashoka Stupas

Sejarah Monarki diceritakan oleh Guide City
“Pada tahun 2001, Putera Mahkota Dipendra telah membunuh 11 kerabat di Raja, termasuk Raja (Raja Birendra ) dan Permaisuri dan kemudian mengaku dirinya sebagai Raja. Tetapi beberapa hari kemudian beliau didapati mati dengan kesan tembakkan. Gyanendra Shah adik Raja Birendra kemudiannya menaiki takhta. Pada tahun 2006 berlaku pergolakan antara Institusi raja dan kerajaan. Akhirnya pada 28 May 2008 secara rasminya Raja Gyanendra Shah turun takhta dan Nepal menjadi Republik.”

Trip sightseeing ini mengambil masa sehari juga. Petang selepas habis sightseeing saya ronda2 kedai2 sekitar hotel mencari restoran halal dan juga barang-barang keperluan tambahan. Boleh dikatakan anda akan terlihat kelibat rakyat Malaysia sekitar pekan thamel. Ramai juga rakyat Malaysia yang datang sini sama ada melancong atau mendaki. Walaupun guide sudah bagi beberapa lokasi kedai makan yg halal tetapi bila saya explore rupanya banyak lagi kedai makan yg halal di kawasan tersebut.

Hari Ketiga (Kathmandu to Pokhara) – 01.12.2015
Hari ketiga barulah bermula ekspidisi. Seawal pagi sudah bangun dan sarapan. Barang2 sudah pack dari semalam sebelum tido. Jam 7.00am guide dah sampai dan terus angkat beg berjalan kaki ke lokasi bas. Sampai di lokasi bas dah ramai pendaki dan juga yang ingin travel ke Pokhara sedang loading beg kedalam bus. Lepas loading beg terus naik bus. Perjalanan ke pekan Pokhara memang mengambil masa yang lama. Kebetulan waktu ini ada krisis, so bus terpaksa berbaris panjang dan lama untuk mendapatkan petrol. Selepas setel di pekan Thamel baru la rasa lancar perjalanan. Sepanjang perjalanan ke pekan Pokhara bus ada berhenti 2-3 kali untuk toilet dan juga makan. Bus tiba di pekan Pokhara sekitar jam 4.00pm. Selepas chekin hotel baru keluar cari makan sekitar dan ada restoran Halal. Maaf lupa nama restouran tersebut.

Hari Keempat (Nayapool – Tikhe Dhunga) – 02.12.2015
Selepas sarapan pagi maka siap-siapkan barang dan beg tunggu guide dan porter datang pickup menaiki kereta ke Pekan Nayapool. Sampai pekan Nayapool sekitar jam 12.00 tengahari dan berhenti makan di sebuah gerai sambil siapkan beg untuk porter bawa, sambil tu beli tongkat kayu dekat kedai-kedai tersebut. Selepas semua siap bergerak melepasi pekan Nayapool, ramai orang kat sini, kedai2 pun banyak, last tempat nak shooping peralatan. Seterusnya trekking hingga ke Birethanti untuk checkpoint pertama, lepas tunjuk permit baru bole meneruskan perjalanan ke Tikhe Dhunga untuk bermalam di Green View Guest House. Perjalanan hari pertama agak relaks.

Hari Kelima (Ghorepani) – 03.12.2015
Selepas sarapan pagi jam 8.00am baru mula trekking dan melalui Ulere sekitar jam 10.00am. Selepas melepasi Ulere baru singgah singgah makan tengahari ham 1.30pm sebuah cafe kampung. Selepas makan tengahari trekking semula melepasi Banthanti sekitar jam 3.30pm dan akhirnya sampai di Ghorepani jam 5.30pm untuk bermalam. Di Ghorepani ni malam dan terasa sejuk, tapi saya masih boleh pakai sweater biasa sahaja dengan glove wool. lepas makan malam lepak di cafe sampai cafe tutup kerana di cafe ada pemanas. Kat sini tidur cuma pakai selimut sahaja dan stokin masih OK time ni tak sejuk sangat.

Annapurna Base Camp 2015
Hari Keenam (Poonhill – Tadapani) – 04.12.2015
Jam 4.00am dah mula trekking untuk ke Poonhill, masa ni suhu sejuk terasa seperti naik Kinabalu ( Laban Rata ke Puncak). Trekking pun rasa macam naik puncak Kinabalu. Sampai puncak Poonhill sekitar jam 6.00am sempat lihat sunrise. View memang superb cantik dengan kelihatan warna keemasan sepanjang puncak Banjaran Himalayan. Aktiviti wajib kat sini adalah minum kopi sambil menghayati pemandangan indah. Guide saya memang ada bawa kopi satu thermos, dan ada juga penduduk yang jual kopi disini. Selepas sejam 30 minit lepak di puncak poonhill sekitar 7.30am baru turun semula ke chalet di Ghorepani untuk sarapan dan meneruskan trekking ke Tadapani melalui Deurali dan berhenti lunch di Benthanti jam 2.30pm kat sebuah cafe betul2 di tepi sungai dengan view yang menarik. Seterusnya tiba ke Tadapani sekitar jam 5.00pm. View sunset dari Tadapani pun superb jugak. Memang cantik. kat sini bila dah jam 6.00pm dah terasa sejuk. seperti biasa lepas makan malam lepak di cafe sampai cafe tutup kerana di cafe ada pemanas. Kat sini masih tidur cuma pakai selimut dan stokin masih OK.

Annapurna Base Camp 2015
Hari Ketujuh (Chhomrong) – 05.12.2015
Sebelum sarapan duduk luar chalet layan view sunrise, sejuk tapi view cantik. Selepas sarapan baru teruskan trekking ke Chhomrong.  Sampai di Chhomrong sekitar 6.00pm.

Hari Kelapan (Himalaya) – 06.12.2015
Sebelum sarapan duduk luar chalet layan view sunrise, sejuk tapi view cantik. Selepas sarapan baru teruskan trekking ke Himalaya.  Trekking ke Himalaya akan melalui Sinuwa, Bamboo dan Dovan. Saya singgah makan tengahari di Bamboo jam 12.45pm. Apabila memasuki Kawasan Himalaya ni dah start pantang  orang kampung sini tidak boleh makan Daging, so kat sini kalau kita ada bawa daging serunding atau Brahim ker adalah di elakkan untuk makan di cafe kerana boleh buat penduduk marah kerana tidak hormat budaya dan kepercayaan mereka. Saya sampai di Himalaya jam 5.00pm dan bermalam disini.

Hari Sembilan (ABC) – 07.12.2015
Semasa di Himalaya, Guide ada memberi cadangan setelah melihat rentak trekking dan kesihatan saya. Beliau mencadangkan untuk skip MBC ( Machhapuchhre Base Camp) untuk terus bermalam di ABC. Alasan beliau jika cuaca tidak cantik kita masih bole stay 2 malam di ABC. Kalau ikut tentatif saya akan bermalam di MBC satu malam dan esoknya akan ke ABC. Oleh kerana hendak skip MBC saya perlu bergerak lebih awal dan sedikit laju (Jam 7.00am dah gerak). Dari Himalaya saya terus trekking melalui Deurali dan berhenti makan tengahari di MBC pada jam 2.00pm. Setelah makan cepat2  terus trekking ke ABC. Perjalanan ke ABC agak memenatkan kerana altitut dah tinggi memang semput tambahan baru lepas makan. Saya sampai di ABC jam 5.30pm (Akhirnya). Sebenarnya dari MBC dah dekat dengan ABC semasa trekking dari MBC kita dah boleh nampak sayup2 ABC cuma penat jer. Selepas bergambar di Papan Tanda terus masuk chalet. Time ni memang dah terasa sejuk. Selepas makan malam guide suruh keluar lihat bintang yang jelas kelihatan dan bergambar. Oleh kerana sejuk dan tak tahan saya cuma keluar sekejap menonggak ke langit. Memang sangat cantik dapat lihat bintang2 dengan jelas tanpa ada awan. Di ABC saya baru mula tidur dalam sleeping beg dan pakai baju tebal Down Jaket kerana sejuk. Ketika ini la saya gunakan Body warmer patch untuk cepat panaskan badan.

Hari Sepuluh (ABC – Bamboo) – 08.12.2015
Paginya seawal 7.00am, sebelum sarapan saya keluar menuju ke puncak ABC tempat orang ramai bergambar. Masa ni ramai pendaki berkumpul dan bergambar. Kawasan ABC ni ketika saya sampai tiada hujan salji namun sudah diliputi ais salji yang tidak tebal. Selepas bergambar barulah sarapan dan mula packing barang untuk turun. Semasa turun saya dah ada extra 1 hari kerana skip MBC dan cuaca elok di ABC. Berhenti makan tengahari di Himalaya dan  sampai di Bamboo sekitar jam 6.00pm, sudah lewat dan gelap.

Hari Sebelas (Bamboo – Jhinu Danda) – 09.12.2015
Jam 8.00am baru mula turun. Dari Bamboo ke Jhinu ni trek bertangga terasa sedikit perit kerana ketika ini kaki dah mula terasa sakit di kawasan tapak kaki dan pergelangan kaki disebabkan saya pakai boot hiking high cut. Saya lihat ada juga pendaki yang menukar pakai kasut trekking biasa yang ringan dan lowcut. Sebenarnya sepanjang trekking dari awal hingga ke ABC trek memang banyak bertangga dari satu kampung ke satu kampung. Tetapi mungkin semasa turun kaki dah lemah dan dah terasa sakit. Sampai di Jhinu Danda sekitar 6.30pm. Selepas makan malam guide bertanya sekiranya berminat untuk mandi hot spring yang jaraknya 30minit turun. Tapi disebabkan dah terlalu penat dan kaki sakit saya tak jadi pergi mandi di hot spring tersebut. Pada pikiran saya tentu lebih penat setelah mandi kerana perlu mendaki naik semula, kalau turun 30minit naik pasti sejam. di Jhinu Danda agak meriah dengan pendaki sebab disini tempat kebanyakkan mat saleh lepak dan mandi hot spring selepas hiking ABC, agak rugi bagi saya tidak turut serta tapi kaki dah sakit apa bole buat. Jadi selepas makan malam saya tidur awal untuk rehat secukupnya untuk perjalanan esoknya.

Hari Dua belas (Jhinu Danda – Nayapul) – 10.12.2015
Dari Jhinu turun agak pacak, ramai penduduk nepal naik dari sini kira shortcut untuk hantar suply. tapi kita tak boleh naik dari sini la takut kena AMS. Trekking ke Ghandruk singgah di Kyume untuk lunch dan akhirnya tiba di Ghandruk sekitar jam 11.30am. Rasa lega sangat sbb sampai disini tambah lagi nampak bus. Kat sini selain tunggu bus anda boleh juga naik charted jeep harga lebih mahal dari bus. Guide saya cepat2 booking tiket dan seat disini supaya saya tidak perlu menunggu lama atau terlepas bus ke bus yang berikutnya. Bila saya sampai disini guide dah lebih awal sampai untuk beli tiket. Menaiki bus 12.00pm ke Nayapul seperti mimpi ngeri orang kata kerana jalan bus ni memang teruk dan ada masa tepi lereng yang kita nampak cerun. Terpikir dalam hati kalau terbabas terus jatuh gaung ni. Bus sampai di Birethanti jam 1.00pm untuk pemeriksaan permit dan pasport. Selepas selesai pemeriksaan bus bergerak ke Nayapul. Di nayapul saya menunggu bus untuk pulang ke Pokhara. Sebelum menaiki bus makan dahulu. Akhirnya bus sampai ke Pokhara sekitar jam 4.00pm.

Hari Tiga belas (Pokhara) – 11.12.2015
Saya dapat extra 1 hari di Pokhara kerana saya skit satu malam di MBC. Satu hari di pokhara ni saya jus relaks sahaja. Selepas sarapan pagi di hotel saya keluar berjalan di pekan pokhara dan melihat tasik. Kalau kat tasik bole sewa pakej boat tapi saya tak ambik pun. Anda boleh juga sewa basikal dan berbasikal sekitar pekan pokhara.

Hari Empat belas (Pokhara – Thamel) – 12.12.2015
Selepas sarapan saya menuju ke bustop untuk menaiki bus pulang ke pekan Thamel. Tempoh perjalanan sama seperti saya datang. urusan tiket bus semua diuruskan oleh guide saya.

Hari Lima belas (Thamel) – 13.12.2015
Selepas sarapan. Free and easy sekitar pekan thamel. pulang ke Malaysia.

Begitulah Trip ABC 2015

Sekian

Berikut adalah Itenary yang diberi oleh pihak Agent

Itenary

Day 01:Arrival day in Kathmandu (1,300m/4,264 ft)
Welcome to Himalayan country of Nepal.Upon your arrival at the Tribhuvan intl. airport our representative welcomes you and assists to transfer in your hotel in Kathmandu. After time to get refreshed, evening you’ll meet and transfer for welcome dinner in one of the typical Nepalese restaurant in the heart of Kathmandu and briefing about your trip and overnight at Hotel.

Day 02: Kathmandu valley sightseeing & T trek preparation (1,300m/4,264 ft)
After breakfast the day will start to our guided trip to cultural world heritage sites in Kathmandu valley; the pilgrimage sites of Hindus temple Pashupatinath, the world biggest Bouddhanath stupa and visit Swoyambhunath Stupa also known as monkey temple. After exploring the surrounding areas visit historical Kathmandu Durbar Square with temple, unique architectures and Kumari (living goddess). Evening pre-trip discussion and introduce with our fellow trekking staff for your adventure trip.

Day 03: Drive from Kathmandu to Pokhara valley (823m/2,700ft), 5-6 hrs drive
Early morning drive by tourist bus to Pokhara through the beautiful Nepalese countryside to reach the Pokhara lakeside and transfer to the hotel and rest of the time explore the surrounding lakeside areas and overnight at hotel.

Day 04: Drive to Nayapul and trek to Tikhedhunga (1,577m/5,173 ft), 1 hr drive and 4 hrs walk
Today after breakfast our trekking guide will take you for an hour drive to Naya Pul and commence our trek to Birethanti, a large and prosperous town beside the Modi River. We head up the main trail to Sudami where we climb gradually up the side of the valley, reaching Hile (1495m) before pushing on to Tikhe Dhunga.

Day 05:Trek to Ghorepani (2,850m/9,350ft). 5-6 hrs walk
After breakfast we prepare for the long uphill and start with steeply ascends on the long stone steps to Ulleri village with the amazing landscape and the Himalayan scenery. We spend a pleasant day’s trekking through rhododendron and oak forests. The scenery gives you inner power to climb up these steps and immerse you to walk more. After few hours of walking with several breaks in between reaching at Ghorepani, we can enjoy the fantastic views of Dhaulagiri and Annapurna Himalayan range.

Day 06: Poon hill hike and trek to Tadapani (2540m/8332ft), 6-7 hrs walk
An early morning start for 40 minutes hike up to Poon hill (3210m/10530ft), the route offers the glimpse of the pleasant rhododendron forest. This brilliant viewpoint provides us an unobstructed sunrise over the high Himalayas and the wide range of panoramic scenery from the far western Himalaya of Dolpo, Mt. Dhaulagiri, and Annapurna including Mt. Machhapuchre (Fish Tail) and all the way to Manasalu. After a great time return back to Ghorepani for breakfast and continue trek to Tadapani for overnight.

Day 07: Trek to Chhomrong (2,210m/7,249 ft), 5-6 hrs walk
Dropping down from Tadapani to the Kimrong Khola offers good views of the upper Modi valley. After crossing the suspension bridge the trail follows up to the Gurjung village for your lunch stop. Further trek leads uphill for half an hour we then arrive in the village of Chhomrong (2210m) which lies tucked at the very base of Himal Chuli. Chhomrong is the biggest Gurung settlement in this valley.

Day 08: Trek to Dovan (2,600m/8,528 ft), 5-6 hrs walk
After breakfast our trail descent to the Chhomrong Khola and then the trail leads us to a small place of Sinuwa hill. After that the trek enters the upper Modi Khola valley. After lunch we continue our trek going down to Bamboo through an uninhabited forest area to Dovan for overnight stay.

Day 09: Trek to Machhapuchre Base Camp (MBC- 3,700m/12,139ft), 4-5 hrs walk
After your breakfast our day start for the route climbs to Himalaya Hotel (2840m). On the way we can explore the Hinku cave, where from the trail crosses a ravine and major avalanche track just further till Deurali (3,000m/9,840 ft) for lunch. After lunch the trail continues into the Machhapuchre Base Camp for overnight stay with the closest view of the Machhapuchre along Annapurna I and Gangapurna.

Day 10:Trek to Annapurna Base Camp (ABC- 4130m/13550ft) 3 hrs walk
After breakfast this day lead you in the heart of the Sanctuary at the Annapurna Base Camp for overnight stay. The trail follows uphill for few hours passing a few roofless shepherds huts along the side of a moraine and this area is windy and often snowbound. This is superb scenery of the Himalaya and can be seen rarely this amazing panoramic view of snow capped mountains surrounding you. Full day you have time to explore and relax at the base camp as per your interest.

Day 11: Annapurna Base Camp to Bamboo (2,300m/7,544 ft), 5- hrs walk
Today wake up with the glimpse of sunrise over Mt Annapurna I and after a great time retrace the journey back to Bamboo for the overnight. As you know that here as well few guest house settled for the purposes of tourism service. You can rest and relax at the evening with a good memorable view of the many snow capped peaks and enjoy the dinner.

Day 12: Trek to Jhinu Danda (1,780m/5,859 ft), 5-6 hrs walk
After breakfast our trail leads to the Khuldi Ghar and retract to Sinuwa hill continuous trek up to the Chhomrong. After lunch the trek steeply descend towards the Jhinu for overnight stay. You may have chance to visit natural hot spring down to the stream and enjoy the hot bath.

Day 13: Trek to Pokhara (823m/2,700ft), 6-7 hrs walk & 1 hr drive
This will be a long day walk follows the river Modi most of the way reaching at Landruk village from here the route follow the down hill path leading back to Syauli Bazaar. The walk is pleasant most of the way following the Modi River until Birethanthi and an easy trek to Nayapul. Our adventure ends here and we drive back to Pokhara for the overnight.

Day 14: Drive from Pokhara to Kathmandu (1,300m/4,264 ft), 5-6 hrs drive
Early morning drive by tourist bus to Pokhara through the beautiful Nepalese countryside to reach the Kathmandu. On arrival at Kathmandu guide will transfer to the hotel and rest of the time relax or explore the surrounding areas and overnight at hotel.

Day 15:Departure from Kathmandu
Today is free or last minute shopping for souvenirs or gift to your family, friends or relatives for you until your departure flight/drive or to commence any extra trips or activities you may have booked with us. If departing, you’ll be transferred to the International Airport for your departure flight to your onwards destination.

Trip Cost : 650usd$ per-person

Cost Inclusive :

  • Airport arrival and departure by private vehicle
  • 2 star accommodation  and pokharain Kathmandu on Bb plan.
  • Sightseeing trip with city tour guide in Kathmandu .
  • Kathmandu to Pokhara & return by regular tourist bus
  • Pokhara to Nayapul & return by private vehicle
  • Meal on full board (breakfast, lunch, dinner, tea & coffee) basis during the trek
  • Accommodation on teahouse/lodge during the trek
  • Trek leader (English speaking, First Aid and eco trained), Sherpa helper and all payments
  • Annapurna Conservation entry fee and permit
  • Down jacket and four seasonal sleeping bag
  • Exclusive medical kit bag
  • All government and local taxes.

Cost Exclusive :

  • Excess baggage charges
  • Lunch and dinner in city
  • Travel and rescue insurance
  • Personal expenses e.g. phone calls,hot shower,battery re-charge laundry, bar bills & extra porters
  • Tips for driver, guides and porters.
  • All necessary monument entry fees for sightseeing

 

Shankar Pandey
Adventure Magic Treks & Expedition(p).Ltd
http://www.adventuremagictreks.com
info@adventuremagictreks.com
Tel:00977-1-4410361,4412061
Cel:977-9841570317
Skype;adventure.magic,
P.O.B;24495,
Bhagawotistan,Thamel,Kathmandu,Nepal

Direct dengan Guide Ganesh
Sekiranya anda tidak ramai dan ingin direct dengan guide, anda boleh juga terus hubungi Mr Ganish Niraula di FB beliau. Cuma jika beliau lambat reply maybe beliau sedang bawa group. Antara group besar yang pernah guna khidmat Ganesh adalah Group TM. Trip ABC dan EBC saya guna khidmat Ganesh. So far memang terbaik dari beliau sebagai guide dan menjaga keselamatan kami dan juga melancarkan urusan.

https://www.facebook.com/ganesh.niraula1
Ganesh

Selain Ganesh dan Shanker terdapat juga Agen yang agak Famous di kalangan pendaki Malaysia, nama beliau ialah Salingram Arya. Dia ni ada compeni sendiri. Dulu2 dia pernah bekerja di Malaysia so dia boleh cakap melayu. Ramai juga pendaki Malaysia yang ambil pakej dari beliau untuk ABC dan EBC. Bole cuba contact beliau jika ingin cuba servis beliau seperti berikut:

FB : https://www.facebook.com/saligram
Ganesh

Advertisements

Posted in Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , , | Leave a Comment »

Vietnam 2019 ~ Ho Chi Minh City > Da Lat > Nha Trang

Posted by hamydy on 7, February 2019

Nha Trang
Trip ke Vietnam kali ini selama 4 Hari yang santai tapi padat 31 Jan – 3 Feb 2019. Trip dari Ho Chi Minh City ke Da Lat dan ke Nha Trang. Kami semua 7 orang Trip bujang tiada shooping. Disebabkan tarikh ni kena pada tarikh Perayaan Tahun Baru Cina (TET Festival) di Vietnam, jadi booking perlu lebih awal terutama tiket bas dan juga sewa van. Semua urusan dibuat online. Memang mudah dan senang.

Setelah beli tiket flight KL – Ho Chi Minh City dan Nha Trang – KL, saya mula buat booking Van dan juga beli tiket Bas. Untuk booking Van di Dalat saya booking melalui online iaitu di “https://www.dalattrip.com/” Syarikat Dalattrip.com ni memang dipercayai. Saya sudah 2 kali booking melalui mereka yang pertama pada tahun 2012 dan yang kedua adalah 2019. Boleh chat di website dia jika nak tanya apa2, sangat membantu. Setelah booking saya buat 50% deposit. Harga saya dapat 160 USD untuk Da Lat – Nha Trang.

Tiket Bus
Untuk Tiket bus saya beli Bus Phuong Trang (Bas Oren) online di https://futabus.vn . Jika booking di website pilih Bahasa English untuk memudahkan booking. Anda boleh juga chat di FB Futa Bus ini jika anda keliru. Pengalaman saya ketika beli adalah , setiap kali masuk ke payment window payment error. Setelah cuba beberapa kali masih error, so saya pun chat di FB Futa bus, so kebetulan ada TET festival so dia suruh klik link yang ada TET festival then baru la dapat beli. tiket lebih mahal dari biasa. Kalau biasa dapat RM40, tetapi disebabkan TET festival saya dapat tiket RM69. Setelah dapat buat payment kita akan dapat email booking number kita. Untuk beli tiket bus ini anda jangan gopoh, perlu study sedikit lokasi pickup dan bus stand. Sebabnya jadual dan pikcup bus ni berbeza2 mengikut lokasi. Jika anda menginap berhampiran Ben Thanh Market, terdapat kaunter Futa Bus berdekatan di 272 Đường Đề Thám. Memandangkan saya cari tiket bus jam 11.00 mlm maka saya perlu naik dari Bến Xe Miền Đông Bus Station. Jangan salah beli dan salah pergi station. Disebabkan TET Festival tiket tak boleh cansel so kena beli betul2.

Pakej
Untuk trip santai ini saya tidak booking mana2 pakej travel. Kalau ke Vietnam tak perlu pun ambil pakej dari Malaysia jika anda tidak ramai. Di sepanjang lorong Nguyễn An Ninh atau juga di panggil dengan jolokkan “Malaysia Street” ni terdapat dua buat syarikat agen tour iaitu AAmin Travel dan Bismillah Travel so anda boleh booking terus dengan mereka. Siap guide pun boleh cakap melayu. Jika anda tidak ramai boleh la walk in tempah, tapi jika anda ramai 10-20 orang maka sebaiknya anda booking mereka sebelum datang. Nanti saya share contact mereka.

Hotel
Untuk trip ini kami cuma booking Hotel sahaja melalui Agoda, Kami menginap di Luxe Hotel tidak jauh dari Nguyễn An Ninh. Kalau nak senang booking hotel di lorong ini la Nguyễn An Ninh tapi bila malam sangat sibuk dengan orang menjual. Jadi kami ambil Luxe Hotel supaya tidak terasa sesak. manakala di Nha Trang pula kami tempah Hotel Suncity yang terletak berdekatan dengan pantai dan menara Lotus. Hotel kami ambil bilik 4 orang, so 2 bilik sahaja.
Nha Trang Nha Trang
Day 1 – 31 Jan 2019 – Ho Chi Minh City
Penerbangan dari kuala lumpur jam 7.50am dan sampai di Ho Chi Minh City sekitar jam 10.30am. Dari Airport ke Bến Thành ada 3 cara, pertama naik teksi airport (Mahal 250k-300K), kedua naik Grab (murah sedikit 100k) dan ketiga naik Bus Airport (sangat Murah 5k). Keluar airport akan nampak bus yang tulis Bến Thành. Tapi kami 7 orang ambil Grab 7 Sitter terus ke hotel. Sampai di hotel lepas cek in kami keluar makan di Restoran D’Serai. Makan kat restoran D’SeraI ni harganya mahal juga, restoran ni terletak di lorong Thủ Khoa Huân. Mencari Makanan halal di bandar saigon kini sudah menjadi mudah kerana terdapat banyak restoran halal di sekitar pasar ben than. Selepas makan kami berjalan untuk melihat Water Puppet Show yang terletak di Nguyen Thi Minh Khai Street.
Nha Trang Nha Trang
Puppet show ni mahal juga harganya seorang RM40, Menarik persembahannya tapi boring kerana tidak paham bahasa vietnam. Kalau dia buat dalam bahasa English mungkin tak rasa boring. Selepas melihat Puppet Show kami berjalan pulang ke area Bến Thành untuk sedikit shooping di pasar malam. Kalau shooping dalam pasar Bến Thành to kalau tak pandai kena cekik la harga. Semua orang tau kat dalam tu mahal, kalau kat luar boleh dapat lagi murah. So bila malam “Malaysia Street” tu nampak meriah dengan orang ramai yang membeli belah. Untuk makan malam kami makan di restoran Mansur di “Malaysia Street”. Kami ambil pakej ke Chu Chi Tunnel dengan AAmin Travel untuk hari esoknya. Pakej boleh bayar dalam Ringgit Malaysia. Bayar pakel Chu chi tunnel RM50 dan pakej makan tengahari RM25. Jadi untuk jimat duit Dong kami semua bayar pakej dengan duit RM.
Nha Trang Nha Trang
Day 2 – 1 Feb 2019 – Ho Chi Minh City
Selepas sarapan jam 7.50am kami dijemput dengan Van Aamin Travel ke jalan Nguyễn An Ninh untuk naik bus bersama pelancong malaysia yang lain. Dalam 8.30am bus bertolak, destinasi pertama bus berhenti adalah di pusat kraftangan. Disini pusat kraftangan membuat hiasan menggunakan kulit telur itik. Ada juga pelancong yang shooping kat sini. Seterusnya bus bergerak terus ke Chu Chi Tunnel. Sampai di Tunnel guide kami orang vietnam nama Kevin boleh berbahasa melayu telah uruskan tiket masuk. Di Chu Chi Tunnel ni bagi yang pertama kali pasti teruja. disebabkan kevin ni boleh cakap melayu jadi dia dapat bercerita info dalam chu chi tunnel dengan jelas dan kita pun paham. selesai melawat tunnel kami tiba di kawasan padang sasar. katsini kita bole membeli peluru untuk menembak. peluru dijual dalam set 10 biji. harga sekitar kalau tak silap 27USD. Selepas menembak baru kami masuk terowong kena jalan itik kat dalam tu, Siapa yang takut sempit dan ada masalah kesihatan tidak dibenarkan masuk. Kami masuk terowong yang paling pendek sahaja. Selesai lawatan terowong pengunjung dijamukan dengan air teh dan ubi kayu. Sebelum pulang kami singgah di Restoran Ahmad Kamaludin berdekatan dengan Chu Chi tunnel untuk makan tengahari. Disebabkan dah tempah awal jadi kami sampai makanan dah siap. Selepas makan kami meneruskan perjalanan pulang dan singgah di Pusat Borong Linda yang terkenal. Harga memang murah. Ada yang meniaga di Malaysia boleh beli secara borong dengan Pusat Borong Linda. Selesai shooping di sini bus hantar kami pulang ke Bến Thành. Kami meneruskan aktiviti jejalan sambil shooping sekitar Bến Thành. Sekitar jam 9.30 malam kami mengambil Grab untuk ke Bến Xe Miền Đông Bus Station. Sampai di station bus saya mengambil tiket di syarikat bas Phuong Trang (Futa Bus) Tunjuk sahaja nombor booking nanti dia bagi tiket. Jam 11.00 malam bus bergerak ke Dalat. Dalam perjalanan bus ada berhenti untuk rehat seketika.
Nha Trang Nha Trang
Nha Trang Nha Trang
Day 3 – 2 Feb 2019 – Da Lat – Nha Trang
Sampai di Da Lat bus Station jam 5.00am. lebih awal dari jangkaan ingat sampai jam 6.00am. So sampai awal kami lepak saja dalam terminal bus tu. Jam 7.00am baru driver van (Dalattrip.com) datang jemput kami. Pertama sekali dia bawa kami sarapan, driver ni kebetulan kali ini dapat yang tak pandai english, so dia bawa kami ke pekan Dalat, di pekan kami mencari restoran halal, susah jumpa so kami masuk ke restoran 100% vegetarian, jadi dapatla makan mee. Selepas saranpan kami bergerak ke Air Terjun Pangour, perjalanan keluar dari dalat mengambil masa sekitar 1 jam.
Nha Trang Nha Trang
Nha Trang Nha Trang
Sampai di air terjun kami spen masa sekitar 2 jam dan kemudiannya pulang semula ke Da Lat untuk makan tengahari di Restoran Halal Fatimah. Di restoran ini kami bertemu dengan 3 group pelancong dari Malaysia yang turut makan disini. Saya berkenalan dengan driver Dalat Muslim yang boleh bercakap melayu, nanti saya share contact. Makan di restoran Fatimah ni harganya ok murah. Selepas makan kami meneruskan perjalanan ke Nha Trang.
Nha Trang Nha Trang
Perjalanan ke Nha Trang mengambil masa 3-4 jam, jalan melalui kawasan gunung. pemandangan cantik bercampur cuak takut van terlajak jatuh gaung. Tapi driver kami nama Mr Hung ok, bawa slow sahaja. Akhirnya kami sampai di Nha Trang sekitar jam 5.00pm. Lepas cek in hotel kami keluar makan. hotel kami ambil Suncity hotel yang berdekatan dengan Tower Incense (Tower Lotus). Ok juga hotel ni ada swimmpoll di tingkat Rooftop. Di Nha trang kalau google ada beberapa kedai halal. kami makan di restoran EDEN ( Kedai pak arab) di jalan Tôn Đản. Selepas makan kami jalan2 di pantai dan shooping di Nha Trang Night Market. Di Nha Trang ni terkenal juga dengan street food yang menjual seafood. Ada yang jual Lobster dan ketam di tepi jalan. Harga nak kata murah sangat tidak la, tapi murah sedikit dari yang jual kat restoran. Banyak restoran seafood. Jika anda hendak cuba carilah seafood yang hanya jual seafood sahaja. Restoran seafood halal saya tidak jumpa, kalau ada yang jumpa bole share di komen.
Nha Trang Nha Trang
Day 4 – 3 Feb 2019 – Nha Trang
Sebelah pagi sekitar 6.00am turun ke pantai, bagi yang hendak mandi laut pun bole. Suasana di kawasan pantai dan dataran Tower Lotus agak meriah dengan orang yang mandi dan juga yang bersenam. Kami sarapan jam 8.00am dan selepas sarapan jam 9.30am kami ambil teksi dari hotel ke Airport. Perjalanan mengambil masa 30minit. Sebenarnya kami tidak sempat explore Nha Trang sebab kesuntukan masa. Terdapat banyak tempat menarik di Nha Trang ini. Antaranya aktiviti air dan pulau. Next time la nampaknya.

Begitulah trip ringkas dan santai kami

sekian

<<Sila Klik gambar untuk qualiti imej yg lebih jelas>>

Tentative
Day 1 – 31 Jan 2019 – Ho Chi Minh City
– Dari Airport naik Grab
– Puppet Show
– Shooping
– Night Market

Day 2 – 1 Feb 2019 – Ho Chi Minh City
– Chu Chi Tunnel
– Shooping
– Dari hotel naik Grab ke Bus Stop
– Sleeping Night Bus to Da Lat

Day 3 – 2 Feb 2019 – Da Lat
– Van (Dalattrip.com) pickup
– Sarapan
– Air Terjun Pangour
– Makan Tengahari Dalat (Restoran Fatimah)
– Bergerak ke Nha Trang
– Makan Malam di Restoran Halal EDEN
– Night Market

Day 4 – 3 Feb 2019 – Nha Trang
– Pagi lepak pantai
– Ambil teksi hotel ke Airport
– 12.05pm – Pulang ke KL

Contact

Sewa Van Dalat
Web : https://www.dalattrip.com/
✆ Daily online time: 09:00AM – 08:00PM
✆ Info & Tour support: +84 263 3516 888
✆ Transport support: +84 263 3517 888
✉ Email: contact@dalattrip.com

Restoran Halal Dalat
Fatimah Restaurant HALAL Dalat
18-24 Nguyễn Du, Phường 9,
Thành phố Đà Lạt, Lâm Đồng

Guide Dalat – Cakap Melayu
Mr Rashid (+84 90 963 41 05)
Mr Ismail (+84 166 835 2733)

FUTA Bus Lines: Phương Trang
Web : https://futabus.vn/en

Pakej Tour Ground
Nha Trang
AAmin Tour
Tel : +84 974001756
Email : mr.tuan1191@gmail.com
FB : aaminn Tour & Travel
Pakej Aamin Tour seperti berikut:
– Cu Chi tunnel RM50
– Shooping di Kilang – RM42
– Tour Kapal Saigon Malam – RM44
– Sungai Mekong – RM55
– Floating Market – RM63

BISMILLAH TOURS AND TRAVEL
51 Nguyen An Ninh Street, Ben Thanh Ward,District 1,Ho Chi Minh City,VietNam
Whatsapp / Mobile : (+84) 938 42 68 59 ( Mr Chau )
Email: bismillahvn@gmail.com
http://www.bismillahtour.com

Kos Trip Bujang dan santai

Kos Asas – Commitment
Flight = KL-HCM : RM139, Nha Trang – KL : RM229 /pax
Hotel = HCM : 1 Bilik (4orang) : RM257, Nha Trang 1 Bilik (4orang) : RM111
Van = Dalat – Nha Trang : 160USD/van
Tiket Bus = HCM – Dalat : RM69

Kos Pilihan
Cu Chi + Makan : RM50 + RM25 /pax
Puppet Show : RM40/pax

Kos Tambahan – Shooping
Yang ini ikut buget sendiri

Posted in Melancong | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Mt Kinabalu 13-14 May 2017 ~ Via Timpohon

Posted by hamydy on 21, August 2017

Gunung Kinabalu 2017
Mt Kinabalu 2017
Trip mendaki Gunung Kinabalu 2017 kali ini di sertai oleh 12 peserta orang semuanya. Sebenarnya saya dapat seat 20 orang, tapi semasa konfirm booking, yang sempat bayar cuma 12 orang. So bakinya saya return balik. Booking saya buat sejak Ogos 2016 lagi. Trip kali ini tentative hampir sama dengan trip sebelum ini iaitu 5h4m. Peserta terdiri daripada 7 orang lelaki dan 5 orang perempuan dan diantaranya 4 orang sudah pernah mendaki sebelum ini dan juga pernah mendaki bersama saya pada tahun 2015.

Hari Pertama : Khamis – 11 May 2017
Penginapan backpacker disediakan. Para peserta datang berbeza waktu. Ada yang sampai pagi, Petang dan juga lewat malam. Ada juga yang memilih menginap di Hotel. Transport Airport ke Backpacker, ramai menggunakan perkhidmatan Uber dengan bayaran sekitar RM10. Lebih murah dari teksi airport. Jika anda sorang dan sampai awal dan tidak terburu-buru boleh naik bus airport dengan bayaran RM5. Tapi jika anda berdua atau bertiga lebih baik naik uber yang caj dalam RM10 sahaja.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Bus Airport
Perkhidmatan Airport Bus ni untuk ke pusat bandar Kota Kinabalu dengan beberapa hentian station. Kebetulan Borneo Backpacker berdekatan dengan station Padang Merdeka dan di laluan yang sama, so bole minta driver bus untuk turunkan di Borneo Backpacker.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Borneo Backpacker Sabah
Backpacker ini memang selesa dan dekat dengan pasar filipine. Maklumat lanjut berkenaan dengan Backpacker Hostel ini boleh la di baca di entri saya yang lepas di link berikut: https://hamydy.wordpress.com/2012/08/02/backpacker-borneo-backpackers-sabah/. Tahun 2015 Borneo Backpacker ini telah diambil alih oleh pengurusan syarikat yang baru. Syarikat Sticky Rice Travel Sdn Bhd telah mengambil alih Borneobackpacker dan juga kedai kopi di bawahnya. Web site borneobackpacker juga telah bertukar wajah baru di alamat http://www.borneobackpackers.com/.

Hari pertama peserta dengan aktiviti sendiri, ada yang sewa kereta dan jenjalan sampai kundasang, ada yang shoping pasar filipine dan ada yang rehat sahaja.

Hari Kedua : Jumaat – 12 May 2017
Pada hari kedua seawal 6.00am kami semua telah bersiap sedia menunggu transport datang. Kami mula gerak ke Kundasang sekitar jam 7.00am dan singgah pickup Cikgu Awal dan Huzam di Tune Hotel 1 Borneo. Kemudian singgah sarapan (tempat baru Lupa nama tempat ni) tapi kali ini bukan Putrajaya yang selalu singgah.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Kami singgah di Pekan Nabalu untuk bergambar. Pemandangan bagus dan dapat merakam gambar yang bagus jugak. Sini memang port tempat bergambar bagi para pelancong yang datang ke kundasang. Kami tidak singgah lama disini dan tidak juga shoping kerana mahu meneruskan perjalanan ke Kinabalu Park.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Sampai di Kinabalu Park, sementara buat pendaftaran ada yang mengambil peluang bergambar sekitar kinabalu park. Selesai mendaftar kami check in di Tahubang Lodge untuk letak Bag. Tahubang Lodge ni terletak seberang jalan dihadapan pintu masuk Kinabalu Park. Sebelum ini saya biasa booking chalet dalam kinabalu park, tapi kali ini cuba yang lain pula. seterusnya kami bertolak ke Kundasang untuk makan tengahari dan menunaikan Solat Jumaat di Masjid Jamek Kundasang. Masjid Jamek Kundasang ini terletak di atas bukit boleh jalan kaki sahaja dari pekan kundasang ini. Kami Lunch di Pekan kundasang bersebelahan dengan War Memory terdapat kedai makan yang famous dengan Chicken Wing bakar, so kami pun tidak melepaskan peluang untuk mencuba.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Seterusnya perjalanan diteruskan ke Kampung Marakau untuk melihat ikan kelah. Plan asal hendak ke Sg Maroli tetapi disebabkan jarak dan masa maka Kg Marakau dipilih kerana lebih dekat. Ternakan ikan kelah di sini tidak sebesar dan sebanyak seperti Santuari Ikan Kelah di Sg Maroli tapi ok la boleh merasa bagi makan dan pegang ikan kelah yang jinak-jinak.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Kami menghabiskan masa lebih kurang 1 jam bagi makan dan bergambar. Destinasi seterusnya adalah Poring Hot Spring. Di sini tiada peserta yang mandi, sebaliknya cuma merendam kaki sahaja dan bergambar.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Seterusnya kami meneruskan perjalanan ke Desa Dairy Farm. Malangnya kami sampai jam 4.30pm dan Gate telah ditutup. Jadi kami cuma bergambar di luar sahaja. Desa Dairy Farm Buka 8.00am-5.00pm, tapi masuk sebelum 4.30pm. so kena datang awal sikit next time :(.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Makan Malam kami di Restoran Puteri Nabalu didalam Nabalu Kundasang Lodge. Kawasan Lodge ni agak besar selain restoran dan ia turut menyediakan perkhidmatan Lodge, Meeting Room dan function room dan event. Makan malan adalah Seafood Stimboat. Harga yang ditawarkan tidak la terlalu mahal dan makanan pun sedap. Tapi sebelum makan kami singah shopping bazar tepi di kundasang, melihat buah-buahan dan sayuran yang segar2.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Setelah makan Malam kami pulang ke Tahubang Lodge, rehat sambil packing barang2 dan buat sesi taklimat ringkas sambil agihan Tshirt program.

Hari Ketiga : Sabtu – 13 May 2017
Jam 6.00am kami semua dah siap sedia, bergerak ke Kinabalu Park untuk tinggalkan beg di HQ Park dan seterusnya sarapan pagi di Balsam Cafe. Setelah sarapan kami tunggu guide dan juga porter untuk timbang beg. Semua dah siap tunggu bas untuk ke Timpohon Gate. Sampai di timpohon gate kami dengar sesi taklimat yang diberikan oleh guide. setelah selesai taklimat kami buat sesi regangan badan dan seterusnya memulakan pendakian.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Diawal pendakian masing-masing masih berkumpulan sehinggalah mencapai KM 3-4 masing2 sudah berpecah dengan kelajuan masing-masing. Peserta paling awal sampai ke laban rata sekitar 2.30pm dan paling lambat sampai dalam group ini adalah 6.00pm. Nane antara yang terawal sampai ke Laban Rata mengejar untuk join Via Ferata, Malangnya apabila beliau sampai di Pendant Hut, Pakej Short Via Ferata telah penuh.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Kami semua menginap di Lemaing Hut, setelah makan malam masing-masing mula berehat dan tido. Lemaing Hut ni Dorm Besar dan campur, walaupun campur peserta tiada masalah kerana nak tukar baju dan mandi dilakukan di toilet, katil untuk tido sahaja dari jam 8.00pm-1.00am, disebabkan sejuk semua peserta berselimut. Terdapat toilet dan Bilik mandi, ada dapur dan sinki, dapur boleh untuk masak air.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Hari Keempat : Ahad – 14 May 2017
Jam 1.00am dah ada peserta yang bangun siap sedia untuk ke Cafe Laban Rata Resthouse untuk sarapan. Kali ini saya tewas dengan AMS, tak tahu kenapa, biasanya saya kena symtom AMS dengan sakit kepala. Tapi kali ini saya kena pening yang teruk. Nak melangkah pun terasa dunia yang bergoyang :D. Lagi seorang kena AMS adalah Nur Dalila, beliau pun sama tak sangka, sbb 2 tahun semasa mendaki Kinabalu beliau sampai ke Puncak. So dua orang sahaja yang tak naik pagi tu.

Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017
Gunung Kinabalu 2017 Gunung Kinabalu 2017

Setelah semua dah sarapan, guide bagi taklimat ringkas dan seterusnya memulakan pendakian melalui jalan baru yang berhampiran dengan Lemaing Hut. Kalau dulu jalan masuk sebelah Gunting Lagadan Hut. Pertengahan Jalan sebelum sempat Check Point Abg Azmi pun tewas juga kerana masalah penghadaman, jadi beliau berpatah balik. Selebihnya meneruskan perjalanan dan melepasi Check Point Sayat-Sayat.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2017

Peserta yang paling awal sampai Puncak dalam group ini adalah Hamyzy dan Nane Tahniah !!!. Saya kat laban rata tido jer. Keadaan cuaca sepanjang pendakian ke puncak hujan sedikit renyai2 tipis dan berangin.

sekitar 9.00am kesemua peserta group ini sudah selamat kembali ke Lemaing Hut dan bersiap2 untuk check out dan sarapan di Laban Rata Resthouse cafe. Sekitar 11.00am kami semua sudah beransur turun dengan kelajuan masing2. Cikgu Awal dan Cikgu Huzam perlu sampai ke Kinabalu Park Awal kerana kejar Flight Jam 9.00pm.

 Gunung Kinabalu 2017  Gunung Kinabalu 2017

Sekitar jam 5.00pm semua peserta sudah pun tiba di Kinabalu Park HQ dan menerima sijil masing-masing. satu Avanza bergerak dahulu untuk hantar Cikgu Awal dan Cikgu Huzam terus ke Airport. Tiba di KK ada yang menginap di Backpacker dan ada yang menginap di Hotel dan ada yang pulang ke kampung Kota Belut (En Sablidi). Sesi makan malam dan penutup program di buat di Gerai Seafood tepi Pasar Filipine.

Gunung Kinabalu 2017

Hari Kelima : Isnin – 15 May 2017
Hari kelima ini aktiviti free n easy, kali ini tiada yang kepulau, semua rehat di hostel sahaja. selesai sarapan peserta masing2 bergerak ke pasar filipine untuk shopping. Ada yang pulang Flight tengahari dan ada yang pulang petang.

 Gunung Kinabalu 2017  Gunung Kinabalu 2017

Begitulah cerita trip mendaki kali ini. harap terhibur membacanya.

Tentative Program

Day 1 : Khamis – 11 May 2017
– Free & Easy
– Check In Borneo Backpacker

Day 2 : Jumaat – 12 May 2017 – Tour
06.00am – Transport telah sampai di Backpacker
07.00am – Mula bertolak dan singgah di Tune Hotel 1Borneo untuk pickup 2 peserta yang menginap disitu, kemudian singgah sarapan di pertengahan jalan.
09.20am – Singah di Pekan Nabalu untuk bergambar, seterusnya meneruskan perjalanan ke Kinabalu Park
10.30am – Singah di Kinabalu Park untuk Pendaftaran
11.30am – Singah di Pekan Kundasang untuk Makan Tengahari dan juga Solat Jumaat
12.30pm – Solat Jumaat di Jamek Kundasang
02.15pm – Melawat ikan Kelah di Sg Kg Marakau
03.15pm – Melawat Poring Hot Spring
04.30pm – Melawat Desa Dairy Farm Mesilau – Tidak sempat masuk kerana tutup 4.30pm, so bergambar di luar sahaja
08.00pm – Makan malam Seafood di Restoran Puteri Nabalu Kundasang
09.00pm – Cek In di Tahubang Chalet di hadapan Kinabalu Park
10.00pm – Taklimat dan sesi suai kenal dan agihan Tshirt Program
10.30pm – Packing barang2 yang hendak bagi portal dan yang hendak disimpan di Kinabalu Park
*Beg simpan di Kinabalu Park HQ = RM10 satu beg
*Portal dari Mesilau = RM12 untuk 1 KG

Day 2 : Sabtu – 13 May 2017
05.00am – Bangun Solat subuh
06.00am – Simpan beg di kinabalu park
06.30am – Sarapan pagi di Balsam Cafe Kinabalu Park
07.00am – Timbang beg untuk bagi portal dan Naik bas ke Timpohon Gate
08.30am – Taklimat oleh Guide dan Mula Mendaki
03.00pm – Peserta pertama dalam group ini sampai di Laban Rata
06.15pm – Peserta terakhir dalam group ini yang sampai laban rata
05.00pm – Makan malam dan cek in chalet Lemaing Hut
08.00pm – wajib tido

Day 3 : Ahad – 14 May 2017
01.00am – Bangun dan siap2 untuk mendaki
01.30am – Sarapan
02.30am – Mula Mendaki ke puncak ( Jarak 2.8km)
05.00am – Mesti melepasi Sayat-sayat Cekpoint sebelum jam 5.00am atau anda tidak dibenarkan naik.
07.00am – Sampai Peak bergambar
08.00am – Berkumpul di KM8 gambar duit seringgit bergambar baju raya dengan pantas
08.30am – Bergerak turun ke Laban Rata Rest House
10.00am – Sarapan dan Cek Out
11.00am – Bergerak turun ke Timpohon Gate
03.00pm – Dijangka tiba di Timpohon Gate
04.00pm – Ambil sijil dan tunggu Beg dari Portal dan ambil beg di HQ
05.00pm – Bergerak pulang ke Kota Kinabalu/ yang balik kl ( Terus akan hantar ke Airport)
08.00pm – Cek in Borneo Backpacker
09.00pm – Makan malam di Pasar Malam (Makan Seafood tepi laut)
– Majlis Perpisahan dan program berakhir

Day 4 : Isnin – 15 May 2017
Free & Easy, Peserta rehat dan shopping di pasar Filipine.

untuk Melihat Galeri Gambar trip ini sila klik capaian link ini https://kinabalufoto.wordpress.com/2017/07/07/mt-kinabalu-13-14-may-2017-timpohon/

Video Pendakian Mt Kinabalu 2017

Posted in Cuti2 Malaysia, Melancong, Pendakian Gunung | 2 Comments »

Bromo Borobudur 2015

Posted by hamydy on 20, December 2016

Trip Bromo Borobudur 2015
Trip Bromo Borobudur merupakan trip singkat yang melibat Surabaya dan Yogjakarta, Tiket Penerbangan kami dapat sangat murah semasa promo Air Asia iaitu KL – Surabaya (RM79.00 beli 13 nov 2014) dan Jogyakarta – KL (RM35.29 beli 13 nov 2014). Murah kan Total return cuma RM114.29. Naik trek ETS ke Padang besar sehala pun dah RM80, ini naik flight lagi :).

Trip ini di pecahkan kepada 3. Total 13 orang peserta ke Bromo selepas Bromo kami berpecah kepada Jogja dan Malang Batu. Bila habis di Jogja kami berpecah dua pula satu pulang terus ke kl dan satu lagi sambung ke jakarta bandung. Detail perjalanan kami seperti berikut:

Day 1 : 17/10/2015 – Sabtu
Kami semua buat janji bertemu di KLIA2. Masing2 masih belum kenal ahli-ahli lain. Selepas Boarding dan di ruang menunggu barulah kami semua berkenalan secara ringkas dengan ahli2 lain, ada 4 orang dari Penang selebihnya semua dari KL. Semua kenal dalam group whatsap sahaja sebelum ini. Kami 11 orang berlepas ke Surabaya dengan Pesawat QZ321 pada jam 10.05am. Ada peserta yang beli tiket 6.45am tapi di delaykan ke flight yang sama jam 10.05am. Manakala lagi 2 orang telah berlepas ke Surabaya sehari sebelumnya.

Tiba di Airport Surabaya, kami menggunakan Wifi gratis Airport untuk berkomunikasi secara whatsap. Supir pun memang sudah menunggu ketibaan kami kerana flight tidak delay. Kami menaiki Mini Bus dan Avanza. Kami dibawa terus makan tengahari di sebuah restoran nasi campur yang murah. Makanan juga ok.

Selepas makan kami meneruskan perjalanan dan singgah di kawasan perniagaan kulit Tanggulangin iaitu di Mall Permata Tanggulangi. Kawasan ni memang banyak butik2 dan kedai taylor kulit, tapi kami masuk mall ini kerana lebih besar. Harga kat mall ni ok la boleh tahan jigak ada yang murah dan ada yang biasa. Ada pelbagai barangan disini. Dalam ramai-ramai kami ada jugak yang membeli yang lain cuci mata sahaja sbb plan nak shooping hari last trip di Jogja. Seterusnya kami bergerak ke Bromo Dalam perjalanan kami singgah di sebuah gerai Telco untuk beli Simcard SIMPATI untuk internet.

Kami sampai di Hotel Bromo Permai sekitar 6.00pm. Selepas Cek in kami keluar untuk makan2 di kedai luar hotel, cafe Hotel juga ada jual makanan sehingga jam 9.30pm, tapi kami saja nak mencuba makanan local seperti bakso, nasi goreng dan lain2 lagi. Selepas makan kami pun berehat di bilik masing2.

Day 2 : 18/10/2015 – Ahad
Sekitar jam 2.00am kami semua sudah siap bangun. Juga sudah pesan wakeup call pada petugas hotel, tepat jam 2.00am memang diketuk pintu bilik. Setelah siap-siap menunggu jip didepan hotel kami sempat bergambar dahulu. Kami 13 orang naik 3 buah jip yang bertutup. Jip ni maksimum penumpang 5 orang. Persiapan kena sediakan jaket, glove dan mask. Suhu sejuk masa malam dan pagi sahaja.

Kami meentasi padang pasir kawah gunung berapi dan menaiki puncak penanjakan. Kena awal jika lewat jeep parking jauh dengan puncak. Kami sampai tidak la lewat tapi parking agak jauh kerana sudah penuh jeep parking di hadapan. So kena berjalan kaki. Bagi yang malas berjalan dan tak kisah pasal duit boleh naik Ojek Moto, ada saja penduduk yang ofer naik motor untuk hantar sampai ke puncak dengan bayaran 60ribu rupiah. Boleh tawar2 sehingga dapat murah jika hendak. Kalau boleh ambik sehala sahaja bagi yang malas bejalan, sebabnya biasanya bila turun driver jeep ini akan cuba naik sampai keatas bila ada kosong.

Kami sampai di Puncak Penanjakkan sekitar jam 4.00am. Suhu memang sejuk la, kena pakai jaket dan sarung tangan. Masa ni dah ramai orang berada di puncak penanjakkan untuk menunggu sunrise. Sekitar jam 4.30 – 5.00am matahari terbit, tetapi nasib tak berapa baik sbb sedikit berkabus jadi kurang jelas kelihatan matahari tu. Selepas matahari terbit dan suasana mulai cerah, para pengunjung mulai bergambar berlatarbelakangkan Gunung Bromo dan Gunung Semeru. Kami pun tak ketinggalan bergambar. Selesai bergambar kami tidak terus turun ke jip, sebaliknya kami singgah di gerai2 sepanjang ke puncak penanjakan untuk minum teh panas dan makan pisang goreng panas. Selepas makan baru kami turun ke jeep.

Jeep membawa kami turun ke savanah padang pasir hitam. Kata orang pasir berbisik, sebab bila angin bertiup bunyinya seperti ia seakan-akan berbisik kepada kita. Kami berhenti di tengah untuk bergambar dan seterusnya menaiki semula jeep ke tempat parking jeep untuk mendaki Gunung Bromo. Sampai sahaja di parking sudah di serbu oleh pemilik kuda yang ofer untuk naik kuda. Masa ini tawar menawar berlaku dan ada beberapa orang yang menaiki kuda sehingga ke tangga gunung Bromo. Bagi yang pertama kali datang, saya nasihatkan supaya menaiki kuda, sebab ia suatu pengalaman yang jarang kita dapat, harga pun tidak mahal sekitar 100ribu sahaja, ikut tawar menawar yang anda dapat. Lagipun bagi yang semput memang la terasa penat berjalan tambah debu pasir yang berterbangan. Jadi kena pakai mask.

….Bersambung… 😦

Tentatif

Day 1 : 17/10/2015 – Sabtu
10.05am – Berlepas ke Surabaya
12.00pm – Tiba di Surabaya
01.00pm – Terus Transport ke Bromo
06.00pm – Cek in Hotel Bromo Permai
08.00pm – Shoping and minum sekitar Hotel Bromo Permai
09.00pm – Lepas Dinner Terus Tidur

Day 2 : 18/10/2015 – Ahad
02.00am – Siap sedia menunggu Jeep
02.30am – Bertolak ke Puncak Penanjakkan
04.00am – Sampai Puncak Penanjakkan cari port untuk lihat sun rise
05.30am – Layan Sunrise, Solat Subuh
07.00am – Minum teh dan Pisang goreng panas di puncak penanjakkan
08.00am – Bertolak ke Gunung Bromo
08.30am – Layan Gunung Bromo
10.00am – Balik ke Hotel Sarapan dan mandi
12.00pm – Cek Out dan bertolak ke air Terjun Madakaripura (Berpecah satu van ke Malang Batu)
05.00pm – Bertolak pulang ke Jogjakarta
06.00pm – Berhenti makan malam di Probolinggo

Day 3 : 19/10/2015 – Isnin
04.00am – Sampai di Jogyakarta, singgah mandi dan solat beberapa km dari Borobudur
08.00am – Tiba dan beli tiket Borobudur
12.00pm – Cek in hotel di Jalan Malioboro
01.00pm – Taman Sari dan Masjid
03.00pm – Shoping dan jenjalan di Malioboro

Day 4 : 20/10/2015 – Selasa
09.00am – Candi Prambanan
11.00pm – Ratu Boko
02.00pm – Terus ke Airport
05.15pm – Berlepas Pulang ke Kuala Lumpur

Anggaran Kos
Pakej Bromo (Tiket Masuk, Jeep, Transport dan Hotel) = RM300
Pakej Borobudur (Tiket Masuk, Hotel, Van) = RM370

Posted in Backpacker, Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , | Leave a Comment »

Bandung Jakarta 4H3M

Posted by hamydy on 20, December 2016

Bandung Jakarta 2016
Bandung Jakarta 4H3M
Trip santai shoping ini telah di rancang sejak tahun lepas lagi 2015 dengan kesempatan promo air asia. Tiket pergi Kuala Lumpur ke Bandung dapat RM74 campur tax dan insuran jadilah RM122, manakala tiket pulang dari Jakarta Kuala Lumpur dapat RM18 campur tax, insuran dan ludgage jadilah RM115. So total RM237 untuk Return. Semua peserta 10 orang dan semua mendapat tiket harga yang sama.

Trip kali ini adalah terdiri daripada peserta rombongan yang sama dari trip yang lepas Jakarta Bandung 2014, cuma tambahan 2 orang peserta baru. Memandangkan ini trip santai shoping sahaja jadi itenarinya tidak banyak ke wisata, cuma ke Kawah Putih sahaja. Berikut adalah kisahnya..

Hari Pertama
Penerbangan Kuala Lumpur ke Bandung seawal jam 6.40am, jadi ada para peserta yang telah datang awal ke KLIA2 sejak jam 3.00am, selebihnya ada yang tiba jam 5.00am. Penerbangan dengan pesawat Air Asia berjalan lancar tiada kelewatan dan tiba di Bandung jam 8.05am waktu Indonesia.

Sampai di Airport sudah ada supir yang tunggu dan jemput iaitu Pak Arofah dan Randy. Kami naik van 12 Seater. Destinasi pertama apabila sampai adalah ke Kawah Putih. Pak Arofah guide dan Randy supir, memang peramah Pak Arofah ni dan tak lokek bercerita tentang Indonesia.

Singah Makan
Kami singgah makan di sebuah restoran masakkan sunda di Rumah Makan Saung Gawit yang terletak sudah hampir dengan Kawah Putih. Restoran suasana kampung dengan binaan restoran ini daripada buluh. Selepas makan barulah kami ke Kawah Putih. Sampai di Pintu masuk beli tiket dan naik ke puncak dengan van sendiri dengan bayaran 600ribu.
Bandung Jakarta 2016 Bandung Jakarta 2016
Dari tempat parking ke dasar kawah putih tidak jauh jalan kaki sekitar 10minit sudah sampai ke dasar dimana terdapat tasik. bau belerang tidak kuat jadi tiada yang memakai mask. setelah bergambar sakan kami pun turun dari Kawah Putih ke entering gate untuk minum teh panas yang diberi percuma.

Setelah selesai melawat kawah putih maka bermula la misi shoopig santai kami. Toko pertama kami singgah apabila sampai di kota bandung adalah toko kain ela namanya D’Fasion. Banggunannya 5 tingkat kalau tak silap saya. Kat sini terdapat pelbagai kain ela yang menarik2, memang ramai juga pengunjung. Dalam group kami tiada yang beli kerana tidak kena dengan citarasa.

Seterusnya kami bergerak pula ke Toko Tiga. Toko ini memang antara yang menjadi sebutan pelancong.

…….bersambung ..Maaf ya… 😦

Tentative

Hari Pertama : Jumaat 11.03.2014
06.40am – Berlepas KL- Bandung
08.05am – Tiba di Bandung
11.00am – Singgah Makan
12.00pm – Tiba Kawah Putih
04.00pm – Toko Kain Ela – D’Fasion
05.00pm – Toko Tiga – Jeans
06.30pm – Collector Parfum Jln Pasirkaliki no 148 – Shooping Perfume bau Ori
09.30pm – Kambing Bakar Cairo – Jalan Cihampelas
11.00pm – Hotel Rorompok Jalan Riau

Hari Kedua : Sabtu 12.03.2014
07.00am – Sarapan di Hotel
08.30am – Naik Angkutan Kota ke Pasar Baru – Charted 1 Angkutan muat 9 orang 50ribu
09.00am – Sampai Pasar baru belom buka – tapi sudah ada beberapa kedai yang buka, masuk juga
01.00pm – Berhenti lunch di Food Court Pasar Baru
03.00pm – Naik Angkutan ke Jalan Cihampelas – Charted 1 Angkutan muat 9 orang 50ribu
04.00pm – Shoping di Jalan Cihampelas
06.00pm – Makan2 di ChiWalk (Cihampelas Walk)
08.00pm – Makan di Kambing Bakar Cairo – Jalan Cihampelas
09.30pm – Hotel Rorompok Jalan Riau

Hari Ketiga : Ahad 13.03.2014
07.00am – Sarapan di Hotel
08.00am – ke Pasar Baru, ada peserta tertinggal barangan shoping di kedai – kedai masih simpan 🙂
09.00am – Bergerak ke Jakarta
12.30pm – Tanah Abang
04.00pm – Thamrin City
07.00pm – Hotel Wisma 9 Jalan Kebun Kacang
09.00pm – Makan di Restoran Sate Senayan
11.00pm – Minum di Hard Rock Cafe Jakarta
12.00pm – Hotel Wisma 9 Jalan Kebun Kacang

Hari Keempat : Isnin 14.03.2014
07.00am – Sarapan di Hotel
08.00am – Dataran Monas
10.00am – Tanah Abang
01.00pm – Pasar Senen – Jam
03.00pm – Magga Dua
04.00pm – Gerak Ke Airport
05.00pm – Sampai Airport
08.25pm – Berlepas pulang ke KL
11.30pm – Sampai Kuala Lumpur

Total Kos
Hotel + Van untuk 4h3m = RM360 seorang
Flight = RM237 Return (KL-Bandung, Jakarta-KL)
Masuk Kawah Putih = 600ribu untuk 9 Orang dengan van sendiri

Supir
Nama : Edi
Tel : +62 853 2089 9973
FB : Cahya Edi Permana

Posted in Melancong | Tagged: , , | Leave a Comment »

Bangkok Thailand ~ 4H3M

Posted by hamydy on 24, October 2015

Bangkok 2015
Trip Bangkok 4H3M
Trip kali ini merupakan trip santai bersama kawan-kawan. Tiada perancangan sangat. Tiket Flight beli sejak 2014 lagi dapat dalam RM250 pergi balik. Hotel pula booking melalui Agoda dapat harga RM120 semalam. Kami tidak booking apa2 pakej.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Day 1
Hari pertama sampai ke Bangkok dari Airport Don Mueang, kami naik bus ke stesen BTS terdekat iaitu Stesen Mo Chit. Bus ini memang ulang alik dari Airport Don Mueang ke Stesen BTS Mo Chit. Memang mudah bayaran pun murah cuma 30 baht sahaja. Sampai di Stesen BTS Mo Chit, sebelum beli tiket melalui mesin kita tukar duit syiling dahulu. Ada maps Train di kaunter BTS, bole ambik untuk rujukan. Kami beli tiket ke Stesen Phra Khanong kerana Hotel kami terletak berdekatan stesen tersebut.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Hotel Hope Land Executive Residence
Hotel ini tempah melalui Agoda dapat harga RM120 semalam. Hotel nampak gempak macam mahal tapi harga murah sahaja. Hotel ni ada kemudahan Swimming pool, jakuzi, sauna dan gym. Kalau menginap disini memang boleh guna semua kemudahan ini. Makanan tidak halal, jadi kami pilih makanan yg boleh dimakan seperti roti bakar, salad, nasi putih, telur masin dan conflake sahaja. Cukup la untuk sarapan. Semasa menunggu cek in hotel ini ada welcome drink, semua pakat2 minum teh dan makan biskut yang disediakan.

Selepas Chekin, kami ke kaunter sebelah kaunter reception hotel untuk tempah transport. Biasanya semua hotel ada kaunter travel didalamnya yang membolehkan pelancong tempah pakej atau transport. Kami cuma tempah transport untuk sehari sahaja untuk esoknya, kami tempah Van dengan bayaran 1600 Baht sehari.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Untuk makan malam kami naik BTS ke Siam Center Mall, di food court mall tersebut ada jual makanan halal. Food Court tersebut nama The Fifth Food Avenue. Harga boleh tahan jugak la sekitar 120 – 200 Baht sekali makan. Food Cour ini menggunakan sistem kad, topup kad dan bole membeli makanan, jika ada baki boleh refund. Selepas makan kami naik BTS Stesen Sala Daeng untuk Jalan-jalan di Patpong Night Market.

Patpong Night Market
Hari minggu memang meriah, tapi sayangnya hujan ketika kami sampai jadi nak jalan lama2 tidak selesa, sempat masuk Patpong Night Market sebelum hujan lebat. Seterusnya kami buat keputusan pulang ke hotel.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Day 2
Hari kedua kami sarapan awal jam 6.00am. Dan mula jam 8.00am. Perjalanan ke Damnoen Saduak floating market ni memang jauh dua jam perjalanan kesana. Sekitar jam 10am kami sampai di salah satu agen boat. Terdapat banyak agen Boat dan pakej. Hotel bawa kami ke agen dia la. Sampai di premis agen kami deal harga. Kami ambik pakej boat floating market dan naik gajah dengan harga 1300 Baht seorang untuk tempoh 2 jam. Selepas bayar kami pun naik boat.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Naik Gajah
Mula-mula naik boat mereka bawa kami ke tempat naik Gajah. Setiap gajah boleh naik 2 orang. Gajah ini akan pusing kebun kelapa dan masuk dalam air. Masa lebih kurang 30-40 minit jugak, bergantung kepada Gajah ada slow dan ada yg laju. Nanti masa nak abis gembala gajah akan jual souvenir. Selesai naik gajah nanti boleh beli gambar kenangan yang mereka ambil semasa kita naik, harga sekeping dalam 200 Baht siap frame.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Damnoen Saduak Floating market
Terdapat banyak Floating market di Bangkok, Damnoen Saduak Floating market ini antara yang terkenal dan terbesar. Jika nak happening kena datang awal iaitu seawal jam 6.00am, kerana antara jam 6.00am – 9.00am adalah masa paling sibuk dan ramai pengunjung dan peniaga. Tekong boat mula membawa kami henti-henti disetiap kedai di tepi sungai. macam2 ada, ada peniaga yang buka kedai tepi sungai dan ada juga peniaga yang menjual dari atas boat. kami tak shoping 🙂 tapi lebih kepada makan2. Kena pandai cari yang halal, tapi tak susah ada saja peniaga muslim.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Rose Garden
Selesai Damnoen Saduak Floating market kami meneruskan perjalanan ke Rose Garden. Rose Garden ini sebenarnya adalah Cultural Village.. ingatkan taman bunga rose hahaha. Kami sampai jam 3.00pm, tiket masuk 600 baht seorang. Kalau nak datang pastikan timing betul betul kerana show ada waktu tertentu. Untuk sesi petang Show bermula 3.30pm, jika sampai awal bole la shoping2 sikit kedai souvinior yang terdapat disini dan bergambar landskap yang cantik.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Cultural Village Show ni berkaitan kehidupan orang thai. Ada tarian, ada perkahwinan dan ada muay thai, memang terhibur jugak la menonton. Selesai menonton show ini ada lagi satu show iaitu persembahan gajah. Kisah kehidupan gajah dlm masyarakat thai seperti aktiviti pembalakkan. Selesai show gajah, kalau anda hendak bergambar dengan gajah pun boleh, pegang duit dan angkat tangan, nanti gajah tu akan datang pada anda :). Selesai show kami terus pulang ke hotel.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Malamnya kami makan malam di Siam Paragon Mall yang bersebelahan Siam Center. makan kat food court ada beberapa gerai dan restoran halal. Harga standard restoran la sekitar 100-200 baht. Kalau ada yang nak tukar duit pun boleh sbb ada money changer kat sini. Ada andata kami yang tukar lagi duit 🙂
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Day 3
Hari ketiga kami tidak kemana2 cuma buat keputusan untuk lepak sahaja di Hotel. Jadi pada pagi tu selepas sarapan jam 9.00am kami mula mencuba kemudahan Gym hotel, keluarkan peluh selepas ini kami mandi manda di swimming pool. Selepas mandi kami mencuba Jakuzi dan juga sauna.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Sekitar jam 3.00pm baru kami selesai dan siap2 untuk keluar makan. Kami Naik BTS ke Stesen Saphan Taksin ( Stesen Chao Phraya River Cruise). Sampai di stesen river cruise ini kami meneliti pakej yang ada. Sehali naik 40 baht, kalau sehari pass adalah 140 baht, Jika naik dari pagi untung ambik pass sehari tapi memandangkan kami cuma ingin pergi Asiatique The riverfront. So kami bayar 40 Baht untuk cruise sehingga ke last station sambil lihat pemandangan dan bayar lagi 40 baht untuk pulang dan turun ke Asiatique The riverfront. Sekitar jam 6.00pm kami dah berada di Asiatique The riverfront untuk makan malam di sebuah restoran India muslim. Makan boleh tahan jugak la standard makan dalam 100-200 Baht seorang.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Selepas makan kami pusing2 Asiatique The riverfront dan naik Eye of Chao Phraya dengan harga seorang 300 baht. Kat mesia tak naik pulak kat bangkok naik pula.. :). Ok jugak boleh tengok pemandangan sekitar, ada juga yang gayat. dia pusing 3 round ok la.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Selepas tu sekitar jam 9.00pm kami Naik BTS ke Stesen Sala Daeng – Jalan-jalan di Patpong Night Market. Malam ni tak hujan jadi kami dapat jalan2 lama kat sini, semua pakat2 beli tshirt dengan skill tawar menawar memasing. Selepas penat shopping kami pulang ke Hotel menaiki Tuk Tuk.

Day 4
Hari last kami relaks juga lepas sarapan jam 12.00thr baru kami cek out. Naik BTS ke stesen BTS Mo Chit untuk ke Pasar Chatuchak. Pasar ini buka hanya weekend, tapi ada mall yang buka kat sini, so kami shopping kat mall Jatujak Mall yang terletak bersebelahan Chatuchak Weekend Market ini.
Bangkok 2015 Bangkok 2015
Lepas shopping dan makan di Mall Jatujak (Ada restoran halal) lebih kurang 5.00pm kami menaiki bus Airport. Naik bus No A1 atau A2 ke Airport Don Mueang International Airport dengan tambang cuma 30 baht sahaja , tunggu di stesen bus di area stesen BTS Mo Chit. Bus akan stop terus di pintu masuk pelepasan Airport. Sekitar 08.00pm kami Berlepas ke Kuala Lumpur.

Sekian Tammat 🙂

Itenari
Day 1 : 10/10/2015 : Sabtu
12.15pm – ERL TBS ke KLIA2
03.30pm – Berlepas ke Bangkok
05.30pm – Sampai Bangkok (Waktu Tempatan 4.30pm)

05.00pm – Naik Bus ke BTS Mo Chit (Tambang 30 Baht)
06.00pm – Naik BTS dari Stesen Mo Chit ke Phra Khanong (Tambang 30 Baht)
06.30pm – Check in hotel Hope Land Executive Residence
07.30pm – Deal harga transport untuk ke Floating Market esoknya (Kaunter sebelah kaunter hotel)
08.00pm – Naik BTS ke Siam Center, Makan Malam di Siam Center Mall (Ada Food Court Halal)
10.00pm – Naik BTS ke Stesen Sala Daeng – Jalan-jalan di Patpong Night Market
12.00pm – Naik BTS (Last Train) ke Stesen Phra Khanong

Day 2 : 11/10/2015 : Ahad
06.00am – Sarapan
08.00am – Bertolak ke Damnoen Saduak floating market
10.00am – Sampai di Jetty Deal harga Pakej Boat ( 1300 Baht seorang untuk Naik Gajah dan Floating Market utk 2 jam)
10.30am – Naik boat ke tempat Gajah dan seterusnya ke floating Market.
12.30pm – Selesai Pakej Damnoen Saduak floating market dan naik gajah
01.00pm – Bertolak ke Rose Garden
03.00pm – Sampai di Rose Garden (Cultural Village) – 600 Baht seorang
03.30pm – Show bermula Culture Show
04.30pm – Show Gajah
05.00pm – Rose Garden tutup dan bertolak pulang ke hotel
08.00pm – Naik BTS ke Siam Center, Makan Malam di Siam Paragon Mall (Ada Food Court Halal)

Day 3 : 12/10/2015 : Isnin
08.00am – Sarapan
09.00am – Guna kemudahan Gym Hotel
10.00am – Swimming Pool
12.00am – Jakuzi
01.00pm – Sauna
03.00pm – Naik BTS ke Stesen Saphan Taksin ( Stesen Chao Phraya River Cruise)
03.30pm – Beli tiket Sehala 40 baht ( Jika pass sehari 140 baht lebih untung dan jimat)
04.00pm – Naik Cruise sehingga ke hentian terakhir patah balik turun ke Asiatique The riverfront (80 Baht dua hala)
06.00pm – Makan di Asiatique The riverfront ( Restoran India Muslim)
09.00pm – Naik BTS ke Stesen Sala Daeng – Jalan-jalan di Patpong Night Market

Day 4 : 13/10/2015 : Selasa
08.00am – Sarapan
12.00pm – Chek Out
01.00pm – Naik BTS Mo Chit
01.30pm – Chatuchak Weekend Market buka cuma sabtu ahad. Jd kami ke Jatujak Mall Sebelahnya untuk shoping
05.00pm – Naik bus No A1 atau A2 ke Airport Don Mueang International Airport
08.00pm – Berlepas ke Kuala Lumpur

Tips dan Panduan

Perbelanjaan
– Untuk 4 hari kami bawa 5000 Baht sahaja
– Cukup untuk perbelanjaan seperti Itenari kami
– Kami cuma sewa Van sehari sahaja selebihnya kami naik BTS sahaja
– Bus Airport ke stesen BTS Mo Chit sehala 30 baht
– Tambang Tren BTS antara 20-50 Baht sahaja bergantung stesen
– Hotel RM120/semalam share 2 orang jadi RM60 ja semalam – Cari dlm agoda flash promo
– Tiket Flight RM250 retun
– Van 1600 Baht sehari (8.00am-8.00pm) share 7 orang
– Rose Garden (Cultural Village) 600 baht seorang
– Pakej Floating market, naik gajah 1300 Baht seorang

Makan
– Makan tak susah cuma kena mencari restoran halal sahaja.
– Gerai muslim juga ada tapi tak banyak
– Dalam mall pasti ada 1-2 restoran halal

Hiburan
– Ada show Muay Thai – Bayaran agak mahal jd kami tak tengok
– Show-show lain juga ada seperti tarian tiang dan sebagainya – Hati2 jika tidak pandai, takut kena tipu ( Pau bayar lebih), Kami tak tengok jd tak tau berapa bayarannya.
– Massage kat kedai2 yang betul, jangan panggil ke bilik dan jangan bgtau no bilik, nanti dia datang dengan bapak ayam paksa kita ambik.
– Kalau lelaki Jalan di Patpong Night Market, akan ada org follow kita promot supaya tengok show dewasa, jangan rimas dan tenang, cakap sahaja tidak mahu dan terus berjalan buat bodo, 2-3 kali dia promot kita tak mau dia akan berlalu pergi.

Keselamatan
– Selamat untuk pergi Bangkok walaupun wanita 2-3 orang
– Semasa di Airport sentiasa pastikan beg kita tidak dibiarkan tanpa pengawasan untuk elakkan pengedar dadah seludup dlm beg kita
– Kalau tak pandai jgn masuk pusat hiburan dewasa

Transportation
– Nak jimat guna BTS – last tren jam 12mlm
– Kalau nak guna teksi pastikan dia guna meter
– Bas dan ferry juga murah
– Kalau nak pergi Wat Pho dan Grand Palace boleh naik BTS dan Ferry lagi jimat

Massage
– 3 jenis massage yang patut anda cuba bila di thailand- harga jgn lebih 250 baht
– Body Oil aroma Massage
– Thai Massage – nak yang origenal bole cuba kat Wat Pho
– Foot Massage – last day – biasanya untuk kesegaran kaki

Posted in Melancong | Tagged: , , , | 2 Comments »

Thailand ~ Sadao & Hatyai ~ Daytrip

Posted by hamydy on 3, August 2015

Sadao
Thailand ~ Sadao & Hatyai
Kesempatan pulang ke kampung kali ini saya ambil kesempatan untuk masuk Thailand menggunakan jalan Darat. Dari Alor Setar ke Sempadan Bukit Kayu Hitam melalui Hiway Utara Selatan cuma ambil masa 30 minit sahaja. Untuk masuk sempadan kena datang awal bagi mengelakkan kesesakkan di Pintu border tambah lagi jika musim cuti atau perayaan.
Hatyai Hatyai
Insuran Kereta Thailand
Saya masuk Thailand melalui jalan darat menggunakan kereta. Jadi hendak bawa masuk kereta Malaysia kita perlu buat insuran kereta Thailand. Sampai sahaja pekan Bukit Kayu hitam anda akan dapat lihat banyak signboard Insuran Kereta ini. Boleh buat di mana2 sahaja. Harga Insuran Kereta Thailand ini boleh beli ikut tempoh masa seperti Minggu, Bulan dan Tahun. Kalau nak masuk 2-3 hari biasa ambik insuran seminggu sahaja. Harga untuk Insuran kereta Thailand tempoh seminggu RM15 sahaja. Nak buat insuran kereta siam ni sekejap sahaja.
Hatyai Hatyai
Sebelum proses insuran perlu ada beberapa dokument, Geran Asal, Salinan Geran (kalau masih kat Bank), Salinan Insuran Roadtax malaysia, Surat kebenaran owner jika bukan kereta sendiri (Boleh tulis tangan atau type sebaiknya dalam English pastu pergi cop kat emigresen.

Ini Contoh Draf Surat – Digalakkan Tulis dalam English ya
———————–
Nama Tuan Kereta
Alamat

Pejabat Immigresen
Bukit Kayu Hitam
06050 Bukit Kayu Hitam
Kedah Darul Aman​​

Tuan,

KEBENARAN UNTUK MEMBAWA KERETA MALAYSIA KE THAILAND (Nombor Pendaftaran)

Saya xxxxx ( No IC ) dengan ini mengaku memberikan kebenaran kereta saya nombor pendaftaran xxxx kepada xxxx(Nama orang yang bawa) (No IC ) untuk memandu ke Thailand untuk tempoh ( Tarikh masuk dan pulang).

2. Berikut adalah Spesifikasi kereta;
Jenama :
Model :
Tahun pendaftaran:
Nombor pendaftaran Malaysia :
No. Classic :

Yang benar ,
________________
(XXXXX)

Borang Visa
Sesetengah kaunter Insuran Kereta Thailand ini ada perkhidmatan isi borang visa masuk, bayaran RM1 sahaja, nak senang kalau kita ramai2 bagi jer semua pasport atau border pass kat dia, nanti dia scan dan siap print kat borang tu, mudah tak perlu susah2 nak tulis.

Setelah urusan Insuran kereta thailand siap dan kad visa sudah ada, Periksa terlebih dahulu kereta kita supaya tidak ada barang terlarang didalam kereta seperti pistol, parang, pisau dan sebagainya yang haram. Bila semua ok baru lah memandu masuk ke sempadan.
Hatyai Hatyai
Sempadan Malaysia
Di sempadan Malaysia tak perlu keluar kereta, duk jer dalam kereta, nanti bagi semua pasport kat kaunter dan buka tingkap kereta untuk dia lihat muka2 kita. Pastu dah bole cross sempadan. Jika kereta tidak banyak memang sekejap sahaja merentasi sempadan Malaysia.

Hatyai Hatyai

Sempadan Thailand ~ Sadao
Sampai di sempadan Thailand kita kena keluar kereta dan Parking. Selepas tu pergi beratur cop Pasport atau Border Pass, Yang bawa kereta pergi kaunter endosment kereta beratur untuk proses dan akan dapat satu dokument dalam bahasa thai. Semasa beratur hendak cop pasport sila sediakan RM1 atau RM2, Nanti pegawai Emigresen thailand akan mintak. Saya tidak pasti itu bayaran apa tapi memang semua orang dia minta, ada pegawai emigresen yang mintak rm2, Letak dahulu RM1 dalam pasport, bila dia mintak RM2 baru tambah. Nanti dah siap cop pasport baru ambik kereta dan cros emigresen. Kat sini dia akan mintak kita tunjuk dokument kereta yang kita endosment tadi. Lepas tu dah masuk Thailand.
Hatyai Hatyai
Pekan Sadao
Pekan Sadao atau juga dikenali sebagai pekan Danok oleh orang kedah. Pekan ni memang betul-betul terletak selepas sempadan thailand. Masa saya lalu memang sibuk pekan ni tambah lagi mereka tengah upgrade jalan. Kat pekan ni pun macam2 ada ramai jugak yang membeli belah disini. Biasanya orang Alor Setar selalu jugak cross sempadan ke pekan Danok ni untuk makan-makan. Antara yang Femes kat sini adalah daging Bakar. Gerai nya terletak tak jauh dari sempadan. Kalau makan-makan di Pekan Danok ni kita tidak perlu risau kerana di pekan ini banyak Orang Muslim, jadi banyak jer makanan halal dan mereka pun boleh cakap melayu.

Saya tidak singgah di pekan Danok sebaliknya selepas cross sempadan saya terus melalui Pekan Danok untuk ke Hatyai. Perjalanan ke Hatyai dari pekan Danok mengambil masa hampir sejam sekitar 40minit sahaja, dengan kelajuan biasa.
Hatyai Hatyai
Pekan Hatyai
Sampai di Pekan Hatyai kami, mencari parking berhampiran Kim Yong Market. Pusing2 guna GPS dapat juga parking belakang lorong sebab banyak jugak jalan yang sehala. Bayaran parking cuma 50bath lebih kurang RM5 sekali parking. Pasar ni biasa saja memang sesak dengan pengunjung. Dari Parking kami berjalan kaki dalam 5 minit untuk ke pasar. Dari situ saya berjalan cuci mata dan sikit shopping dari satu blok ke satu blok, bermula dari Kim Yong Market dan keluar ke banggunan lain.

Hatyai Hatyai
Spare Part Moto
Dekat pasar kami tanya driver Tuk Tuk lokasi kedai part moto lama. Tanya punya tanya salah seorang Tuk Tuk ni tau, jadi kami naik la tuk Tuk ni dengan bayaran 200 bath pergi dan pulang. Sebenarnya tak jauh pun kalau berjalan kaki sekitar 10minit sahaja, huhuhu 🙂 . Tapi sebab tak tau naik Tuk Tuk senang. So dia bawa kami pusing ke beberapa kedai moto dan Part moto akhirnya kami sampai di lokasi yang dicari. Kedai part moto lama seperti Honda 70, Honda 60 dan beberapa model. Harga tidak la mahal sangat. Adik saya cari barang2 ni untuk make up moto antik dia supaya jadi cantik.
Hatyai Hatyai
Kedai ni terletak di Phetkasem Road, Kedai part ni terletak di lorong belakang TMB Bank. Nama kedai ni M.MITR Spareparts LTD (7.010415, 100.470205). Tokey kedai ni pandai cakap english jadi mudah untuk kami beli part. Nak senang print satu gambar moto dan kita tunjukkan part yang kita nak lagi senang dia cari. Kedai ni susah betul dia bagi kurang, semua harga tetap. Tapi kalau nak bandingkan harga kat Malaysia ia jauh lebih murah.

Hatyai Hatyai

Hatyai Hatyai
Selepas selesai beli barang moto tuk-tuk hantar kami pulang semula ke tempat kami mula naik tuk-tuk iaitu berdekatan dengan Kim Yong Market, kami jalan2 shopping sekitar jalan Soi Pra Sneha 2. Kawasan ni ada dijual barangan dan pakaian ala askar. Pistol, senapang angin dan ballbereng juga ada dijual disini. Masalahnya kalau beli kita nak bawa balik mesia yang tidak lepas. Sebenarnya ada perkhidmatan membawa senapang ni keluar sempadan kalau tak silap saya. Kena bayar upah pada penunggang moto yang biasa buat kerja ini. Biasanya kalau kat sempadan ada kaki2 mcm ni. Semua kena main ulur duit sahaja.
Hatyai Hatyai
Daging Bakar – Pekan Danok
Selepas shoping-shopping sikit2 kami bergerak pulang ke sempadan. Sampai di Pekan Danok (Sadao) Kami singgah makan daging bakar yang terkenal tu. Kebetulan gerai yang menjadi bualan ramai telah habis menu daging bakarnya, so kami makan di gerai sebelahnya. First time rasa daging bakar ni memang sedap jugak. Rata2 pengunjung yang makan kat sini semuanya oder daging bakar. Selain daging bakar ada juga menu lain. So biasanya gerai2 ini menjadi port makan orang yang nak cross sempadan, baik pulang atau baru sampai.
Hatyai Hatyai
Kesesakkan di Sempadan.
Kami parking kereta jauh sedikit dari border dan pergi cop pasport, selepas itu baru naik kereta melintasi boarder. Kami mula cross jam 8.00pm dan berjaya melepasi sempadan dan Masuk Malaysia jam 12.00pm. Cuak kejap sebab pintu sempadan tutup jam 12.00malam. Kalau tak sempat terpaksalah tidur kat sempadan dan cross semula jam 6.00am esoknya. Biasanya kesesakkan ni disebabkan Bas2 Pelancong. Jadi kalau boleh kita cop pasport cepat2 sebalum ketibaan Bas-Bas pelancong ni :). Ramai tu rombongan cik kiah ke Hatyai. 🙂

Begitulah Trip Sehari ke Hatyai menggunakan Kereta

Sekian

Tentative

20 Julai 2015 – Isnin
09.30am – Sarapan di Pekan Bukit Kayu Hitam
10.00am – Buat Insuran Kereta Thailand
12.30am – Cros Sempadan Malaysia
01.00pm – Tiba di Sempadan Thailand untuk cop pasport
01.30pm – Berjaya melepasi sempadan
02.30pm – Masuk pekan Hatyai pusing
03.00pm – Parking kereta berdekatan Kim Yong Market
03.50pm – Sampai di kedai moto M.MITR Spareparts LTD.
04.30pm – Sambung Shopping di jalan Soi Pra Sneha 2.
06.50pm – Sampai Pekan Danok singgah makan Daging Bakar
08.00pm – Bergerak ke Sempadan
12.15am – Melepasi sempadan masuk Malaysia.

Tips
Jika hendak bawa kereta pastikan dokument dan geran kereta ada, jika geran pada bank, salinan pun ok. Jika bukan owner pastikan buat surat kebenaran.

Pastikan kereta kita bebas dari benda terlarang sebelum merentasi sempadan baik masa masuk atau pulang. Sentiasa cek kereta supaya tidak jadi mangsa orang tumpang dadah dan pistol.

Pastikan ada GPS untuk senang bergerak. Bawa kereta kena bagi laluan kepada kenderaan yang lebih kecil dari kereta seperti pejalan kaki, motosikal dan basikal.

Posted in Jalan2 Cari Makan, Melancong | Tagged: , , , | 3 Comments »

Bangkok ~ Thailand

Posted by hamydy on 26, June 2015

Bangkok
Bangkok 3h2m
Trip pendek ke Bangkok ini merupakan trip pertama saya ke Bangkok. Sebelum ini belum pernah pun ke Bangkok walaupun selalu ada tiket promo air asia. Trip ke Bangkok ini saya tidak plan apa2 sangat dan tak google info kat blog sangat pun. Kebetulan saya ada kawan di Bangkok orang Thailand.

Booking Hotel
Jika kita google atau tanya orang yang biasa ke Bangkok kebanyakkan akan cakap stay area Jalan Sukhumvit, sebab situ kawasan pelancong dan dekat dengan MRT dan sebagainya. Tapi jika kita buat sikit pembacaan sebenarnya terdapat beberapa kawasan yang menjadi tumpuan pelancong untuk menginap, antaranya seperti area Jalan Sukhumvit, jalan Thanon Surawong (Patpong Night Market), Witthayu Rd (Suan-Lum Night Bazaar), Jalan Silom dan beberapa lagi.

Day 1 : 19/06/2015 Jumaat
Saya berlepasa dari KLIA2 sekitar jam 10.00am dan sampai sekitar 11.30am waktu Thailand, Perjalanan mengambil masa 2 jam 30 minit. Sampai di Airport Dang Mueng saya ambil teksi bermeter yang terletak di hujung sebelah kanan dan kaunter teksi ini warna kuning. Sampai di kaunter bagi alamat lengkap hotel beserta nama jalan dan lorong dan juga no telefon hotel kepada petugas kaunter. Seterusnya dia akan panggil driver teksi untuk kita. Saya diberi satu borang komen dan di cop dan ditulis nama driver dan nama teksi rasanya dlm tulisan thai :). Teksi ini ikut Hiway jadi pastikan anda ada duit kecil sekitar 100 Bath kerana bayaran tol 70 bath kita kena bayar sendiri. Seterusnya saya sampai ke hotel di Jalan Sukhumvit soi 18 dengan bayaran 230 Bath sahaja.
Bangkok Bangkok
Selepas cek in hotel saya rehat kejap dan seterusnya keluar berjalan kaki sehingga ke Station BTS Asok yang bersambung dengan Shopping mall Terminal 21. Saya layan jalan disini sambil menggunakan Wifi Free. Daftar wifi di kaunter informasi dengan menggunakan pasport dan kita diberi user name dan kata laluan yang boleh digunakan selama 1 tahun secara percuma setiap kali ke mall ini. Mal ini besar dan ok jugak la ada food court di tingkat atas, terdapat hanya satu gerai halai di food court ini nama Basmillah kalau tak silap. KFC juga tidak halal info ini saya dapat dari pekerja kaunter informasi yang kebetulan muslim melayu thailand. Dia boleh bercakap melayu stay siam. Dia bagitau saya dan dia cakap kalau nak banyak kedai halal pergi area Nana yang tak jauh dari mall ini. Dari jejantas MRT ke Terminal 21 ni kita boleh lihat pemandangan kesesakkan jalan di kawasan ini.
Bangkok Bangkok
Sekitar 6.30pm saya balik hotel mandi dan segarkan diri sebelum bergerak semula ke Terminal 21 untuk menaiki Subway station Sukhumvit untuk ke Esplanade turun di Station National Cultural Village keluar gate no 3. Jumpa kawan saya di Esplanade. Nama beliau Samartan, orang thailand. Lepak makan dengan dia mencuba makanan local. Memang sedikit susah untuk cari makanan halal, banyak gerai yang saya pergi semua ada pork, last2 jumpa satu kedai yang tiada pork, oder makanan laut seperti sotong, ikan dan udang. Masakkan dari daerah utara thailand. Masakkan ini memang pedas dan sedap…meleleh air mata dan air liur..sambil makan saya berbincang tentang plan untuk esoknya.
Bangkok Bangkok
Selepas makan kami bergerak ke Esplanade semula dan pergi ke Train Night Market Ratchada yang terletak di belakang Esplanade. Kawasan Night Market ini besar jugak dan sama macam Down Town kat Malaysia, macam2 ada kat sini dari barangan baru, barangan lama dan juga tempat minum dan gerai makan. Tapi gerai makan susah nak jumpa halal. Saya pusing2 sehingga jam 10.30pm dan seterusnya bergerak pulang ke hotel. Saya menaiki Subway manakala kawan saya menaiki bas.
Bangkok Bangkok
Hotel Rembrandt Bangkok
Saya menginap di hotel ini yang terletak di Jalan Sukhumvit soi 18. Hotel ni boleh tahan jugak besar, harga pun bukan budget tapi tidak la mahal sangat. Sesekali nak merasa selesa sedikit apa salahnya. Kawasan hotel ini banyak komuniti india, kerana ada beberapa restoran india. dan kebetulan malam saya menginap ada majlis keraian kaum india, tidak pasti pulak saya majlis apa. Hotel ni memang selesa dan best jugak. Harga semalam RM295. Huhu mahal jugak kan kalau yang nak budget. Pemandangan dari hotel juga menarik dan dapat melihat sungai walaupun jauh.

Day 2 : 20/06/2015 Sabtu
Jam 9.00am saya menunggu kawan saya di Shopping mall Terminal 21, saya lepak sini sambil menggunakan wifi free :). Mall belum lagi dibuka jadi kelihatan ramai orang menyandar di tepi mall sambil menggunakan smartphone untuk wifi free :).
Bangkok
Floating Market
Trip ke Floating Market. Terdapat beberapa tempat floating market sekitar Bangkok ada yang jauh dan ada yang dekat antaranya Damnoen Saduak Floating Market (ini yang paling popular), Amphawa Floating Market, Talin Chan Floating Market, Khlong Lat Mayom Floating Market, Bang Nam Pheung Floating Market dan beberapa lagi. Setelah berbincang kami memilih untuk ke Klong Lad Mayom Floating Market. Floating market ini saiz sederhana dan dekat dengan rumah kawan saya lagi seorang, Kebetulan beliau free dan berbesar hati untuk membawa saya ke sana. Dari Terminal 21 Mall saya menaiki BTS ke Wongwian Yai BTS station.
Bangkok Bangkok
Sampai di Wongwian Yai BTS station lagi seorang kawan saya yang bernama Jay sudah sampai untuk jemput saya ke Klong Lad Mayom Floating Market yang merupakan kampung halaman Jay. Menaiki Honda Jazz melalui kawasan kampung mengambil masa sekitar 20minit. Tiada transport awam untuk ke Floating Market ini, cara terbaik adalah menggunakan teksi dari Wongwian Yai BTS station, menurut kawan saya tambang teksi cuma sekitar tidak lebih 100bath sahaja. Klong Lad Mayom Floating Market ini terletak di kawasan Taling chan dan kawasan ini terkenal dengan Talingchan Market. jadi biasanya pelawat akan melawat kedua-dua tempat ini baru lengkap jika datang ke kawasan ini.
Bangkok Bangkok
Perlu datang awal kerana menjelang tengahari pengunjung sudah berkurangan. Klong Lad Mayom Floating Market ini adalah kombinasi pasar tepi sungai dan juga peniaga di atas boat. Klong Lad Mayom Floating Market menjual pelbagai makanan ada yang halal dan ada yang tidak, jadi kena pandai pilih dan bertanya. Tak semua peniaga pandai bertutur english.
Bangkok Bangkok
kat sini cuma terdapat beberapa sampan sewa dan juga sampan panjang untuk cruise kawasan kampung. Saya menaiki sampan tanpa engin menyusuri market dan melawat kawasan kampung dan kebun lotus dengan bayaran hanya 20 bath sahaja dengan mengambil masa 30minit. Jika naik sampan panjang untuk Cruise ambil masa 1jam 30minit, Cruise ini akan stop 2-3 tempat untuk lawatan seperti tempel dan ia pergi lagi jauh. Sebab kesuntukkan masa kami cuma naik sampan sahaja.

Selesai pusing Klong Lad Mayom Floating Market saya bergerak ke Grand Palace di hantar oleh kawan saya Jay.Sekitar 2.00pm sampai di Grand Palace. Lepak sekejap di sebuah cafe PUFA milik keluarga diraja Thailand pekena aircond 🙂 menunggu ketibaan kawan lagi seorang, Panas kot tunggu kat luar :). Sekitar 2.30pm macam tu baru saya masuk ke Grand Palace.

Bangkok
Grand Palace
Memang ramai pengunjung kat sini. Saya Masuk melalui pintu utama dan melepasi laman Palace, selepas itu kat dalam baru ada pintu lain yang bertiket. Untuk masuk kedalam pengunjung perlu berpakaian sopan menutup aurat. Tidak boleh seluar pendek, lengan pendek dan seksi, kat sini juga ada disediakan perkhidmatan sewa pakaian dan beli pakaian menutup aurat, kalau cuma masuk di kawasalan laman Palace masih ok kalau seksi. Kalau kat Malaysia masuk pejabat kerajaan kena pakai sopan pun nak dijadikan isu politik.
Bangkok Bangkok
Saya tidak jadi masuk kedalam palace kerana di kaunter tiket saya lihat tutup jam 3.30pm. Jadi dari pintu utama sudah tidak dibenarkan masuk ke dalam oleh pengawal, yang mana sudah kat dalam dan sudah beli tiket masuk kedalam boleh keluar sehingga jam 5.00pm. Jadi sekitar Laman Palace ada jugak tempat pameran yang tidak berbayar, jadi saya melawat muzium barangan raja-raja Thailand. Menurut cerita dan infomasi yang ada disitu dahulunya Malaysia (Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu dan Melaka adalah wilayah dibawah naungan Kerajaan Siam. Disebabkan tidak mahu di jajah oleh kuasa barat seperti Penjajah Britih dan Eropah maka sebahagian wilayah di bawah naungan kerajaan Siam ini telah diberikan kepada penjajah contohnya Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu dan Melaka diserahkan kepada British, manakala Cambodia, Loas diberkan kepada France. Dalam muzium ini banyak barangan kebersaran seperti pedang, cincin, mahkota dan perhaisan badan raja-raja siam juga terdapat tembikar dan matawang lama seperti matawang kedah lama.
Bangkok
Wat Pho
Setelah pusing2 sekitar kawasan Laman yang free ini saya bergerak keluar dari Grand Palace menuju ke Wat Pho. Bayaran masuk ke Wat Pho ni 100 bath dapat free air satu, kanak-kanak bawah 120cm free. Apa ada dalam Wat Pho ini…ermm. kat sini ada beberapa benda boleh kita lawat yang pertama Reclining Buddha (Buddha Baring), Phra Ubotsot, Deretan Patung Budha, senibuna dan beberapa temple .
Bangkok Bangkok
Reclining Buddha
Patung Buddha besar sedang baring mengiring yang di salut dengan lapisan emas berkilauan. Nak masuk ke tempat ini kena pakai sopan tidak boleh seksi seluar pendek dan lengan pendek. Pelancong yang pakai seksi diberi jubah untuk di tutup badan dan diberi beg kasut untuk meletak kasut. Saya buat satu pusingan masuk dari laluan depan Buddha dan keluar melalui laluan belakang Buddha. Seterusnya jangan lepaskan peluang bergambar dengan latar belakang pagida temple yang sangat unit ukiran dan senibinanya.

Phra Ubosot
Selain Buddha baring terdapat lagi patung Buddha lain antaranya adalah Buddha duduk dalam temple Ubosot. Tempel ini masih digunakan untuk penganut Buddha sembahyang, saya tengok dari luar sahaja. Setelah melihat dari luar pintu bilik sembahyang saya bergambar sekitar kawasan tersebut. Seterusnya bergerak ke tempat massage sambil melalui kawasan yang menempatkan banyak patung2 Buddha.
Bangkok Bangkok
Original Thai Massage
School for traditional medicine and massage. Ini merupakan sekolah khas tradisonal yang mengajar ilmu massage thai yang asli. Jadi kalau datang ke Wat Pho ini jagna lepaskan peluang merasa massage ini. Harga sedikit mahal berbanding yang kat luar, saya ambil 30 minit sahaja dengan bayaran 200 bath untuk Thai Body Massage. Kalau kat luar boleh dapat 200 bath untuk 1 jam. Sebelum ini saya pernah merasa Thai body massage kat luar ternyata ia berbeza, bila cuba Thai body massage di wat pho barula saya tau yang kat luar tu cuma ala kadar sahaja untuk relaks. Bermula dari kaki, dan berakhir di bahu dan tangan dan kepala. Selesai massage walaupun cuma 30 minit terasa kesegaran badan. Setelah abis massage pelanggan di beri minum teh china. Selepas massage saya bergegas keluar menuju ke jetty memandangkan hari nak hujan. Kalau di Bangkok perlu bawa payung pendek untuk cuaca hujan yang sering turun waktu petang pada bulan jun.
Bangkok Bangkok
Ferry Chao Phraya
Kami memilih untuk pulang ke hotel menggunakan ferry menyusuri sungai Chao Phraya. Asalkan anda tahu direction dan tempat stop yang hendak dituju. Bayaran cuma hanya 15 bath sahaja sekali naik boleh stop kat mana-mana stop yang anda suka. So saya dari Wat Pho menaiki ferry ke hentian jetty Mandarin Oriental kerana ia yang paling dekat dengan jalan ke Talai Hotel yang terletak di jalan Thanon Surawong.
Bangkok Bangkok
Talai Suites Hotel
Saya memilih Talai hotel di jalan Thanon Surawong ini kerana ia berdekatan dengan Lorong Patpong yang terkenal dengan Night Market dan juga hiburan. Yang bagusnya Hotel Talai ini ialah ia terletak bertentangan dengan lorong Thanon Thaniya yang menuju ke MRT (BTS Sala Daeng Station). Harga cuma RM156 satu malam. Ada hotel lain yang lebih murah sekitar RM60-100 sekitar lorong Wall Street, lorong Patpong, tapi disebabkan review yang tak berapa baik maka tak jadi saya booking kawasan itu. Jadi sebelum booking baca dahulu komen dan review dari pengunjung sebelum itu. Hotel Talai Suitesini boleh la dikatakan budget hotel. Bilik bersih dan selesa serta signal wifi yang baik. Tiada lif jadi saya minta tinkat paling rendah yang dia ada, huhu dapat tingkat satu ok la kan. Selepas mandi dan tukar pakaian kami mula bergerak ke ASIATIQUE THE RIVERFRONT di jalan Charoen Krung.
Bangkok
ASIATIQUE THE RIVERFRONT
Kami menaiki teksi sahaja kerana tidak jauh dan tambang tidak mahal tak sampai 100 bath. Sebelum naik teksi sila tanya dahulu pakai meter atau tidak, nak jiimat naik teksi yang pakai meter sahaja. Sampai ASIATIQUE THE RIVERFRONT sekitar 8.30pm, Perut dah lapar kami cari tempat makan terlebih dahulu yang halal. Huhuhu memang susah last last jumpA kedai seafood, nasib baik kawan saya tu orang thailand jadi saya suh dia yang bertanya. Kami makan nasi lauk ikan, tomyam campur, dan sayur kangkung. Ok jugak walaupun mahal sedikit.
Bangkok Bangkok
Setelah makan perut dah kenyang apa lagi jalan2 la tengok kawasan sekitar. ASIATIQUE ni asalnya adalah sebuah warehouse yang besar. Tetapi setelah lama terbiar ia dibeli oleh hartawan Chang dan menukarkan tempat ini menjadi ASIATIQUE THE RIVERFRONT sebuat tempat makan dan tarikkan membeli belah dan bersantai di tepi sungai chao phraya. Kawasan ini memang happening ramai orang. Ada kemudahan cruise percuma menyusuri sungai chao phraya, tapi ramai pulang yang beratur nak naik. Sekitar jam 10.30pm kami pulang ke hotel menaiki teksi dengan bayaran cuma 70 bath sahaja.
Bangkok Bangkok
Patpong Night Market
Night market ini memang terkenal di kawasan ini. Macam2 boleh kita beli di sini. Selain Night Market kawasan sekitar penuh dengan tempat berhibur. Ada berbagai2 pertunjukkan dari perempuan, pondan, lesbian dan gay. Tidak digalakkan untuk masuk melihat jika anda tidak pernah masuk ke tempat2 begini. Hasil bacaan blog ramai yang kena tipu supaya berbelanja minum didalamnya. Saya pusing night market ni terasa best pulak. Peniaga2 tidak pulak memaksa kita beli dan tarik tangan kita so kita boleh la shopping dengan aman.

Day 3 : 21/06/2015 Sabtu
Sekitar jam 9.30am saya bergerak ke MRT BTS Sala Daeng Station untuk ke Pasar Chatuchak Weekend Market yang terletak di berhampiran MRT stesen Mo Chit. Tidak susah nak kesana yang penting anda ada peta MRT dan itu sudah cukup untuk jadi panduan. Peta ini boleh diambil di stesen2 MRT.
Bangkok
Pasar Chatuchak Weekend Market
Pasar Chatuchak ni memang antara pasar yang terkenal di Bangkok. Kalau tak pergi tidak sah. Kawasannya besar dan macam2 ada dijual disini. Pelbagai jenis makanan dan juga barangan dijual disi. Saya berjalan pusing2 sehingga jam 3.30pm. Memang tak cukup masa nak melawat satu2 gerai. bagi kaki shopping memang haven la kat sini. Shopping kat sini pun aman kerana tiada yang memaksa kita beli tambahan pula ada ramai polis pelancong disini. Tapi kat sini banyak signboard yang bagi amaran supaya berhati2 dengan penyeluk saku.
Bangkok Bangkok
Dalam banyak2 gerai makan saya hanya terjumpa satu gerai muslim, nama gerai ini Saman Islam, itupun setelah kawan thai saya bertanya pada peniaga. Gerai ini terletak di tengah pasar berdekatan dengan menara jam, saya singgah untuk ambil gambar kedai tu sebagai rujukan akan datang kepada pembaca blog saya. Tengok harga macam mahal sahaja, tapi kalau situ sahaja boleh makan apa boleh buat. Sepinggan hidangan sekitar 200 bath macam RM20 sepinggan. huhuhu mahal tu. Terdapat gerai2 lain di bahagian luar pasar ini tapi kena pandai cari yang halal.

Selesai shopping saya rehat di Taman bersebelahan Pasar Chatuchak, kat sini kita boleh lihat ramai orang duduk bersantai sambil makan makanan yang di beli di pasar. Sekitar jam 4.00pm saya menaiki teksi menuju ke Airport Dang Mueng dengan harga 170 Bath tanpa melalui tol hiway. jika anda kesuntukan masa guna hiway lagi cepat.
Begitulah trip ringkas saya ke Bangkok
Sekian

Tentative

Day 1 : 19/06/2015 Jumaat
10.00am – Berlepas dari KLIA2 ke Bangkok
11.30am – Tiba di Dang Mueng (Waktu Bangkok)
12.00am – Ambil teksi Bermeter ke Hotel Rembrandt Bangkok di Jalan Sukhumvit 18 – 230 Bath
01.00pm – Cek in Hotel
02.00pm – Jalan sekitar Jalan Sukhumvit menuju ke Terminal 21 (Shopping Mall)
07.00pm – Jumpa kawan di Esplanade (Naik MRT)
08.00pm – Makan
08.30pm – Jalan di Night Market di belakang Esplanade (Train Night Market Ratchada)
10.30pm – Pulang ke Hotel dengan MRT

Day 2 : 20/06/2015 Sabtu
09.00am – Tunggu kawan di Terminal 21
10.00am – Tiba di MRT di jemput kawan naik honda Jazz ke Floating Market
10.30am – Tiba di Floating Market Klong Lad Mayom, Taling chan Area, koordinat 13.762042, 100.415927
02.00pm – Grand Palace, Wat Po
05.00pm – Naik Ferry di hujung jalan Thai Wang selepas Wat Po menyusuri Sungai chao phraya ke Hotel – 15 Bath
06.00pm – Turun di jetty Mandarin Oriental dan berjalan ke hotel Talai di Thanon Surawong
08.00pm – Naik Teksi ke ASIATIQUE THE RIVERFRONT di jalan Charoen Krung
08.30pm – Sampai jalan2 cari makan dan bergambar
10.30pm – Naik Teksi ke Hotel – 70 Bath
11.00pm – Shopping di Patpong Night Market

Day 3 : 21/06/2015 Sabtu
09.30am – Naik BTS Sala Daeng Station ke stesen Mo Chit (Chatuchak Weekend Market)
10.00am – Sampai di Chatuchak Weekend Market – Shopping
03.30pm – Rehat di Park Queen Sirikit Park
04.00pm – Naik Teksi ke Airport Dang Mueng – 170 Bath
04.30pm – Sampai Airport

Perbelanjaan

Hotel
Hotel Rembrandt Bangkok (Jalan Sukhumvit 18) : RM295
Hotel Talai Suites (Berdekatan Patpong Night Market) : RM156

Teksi
Airport Dang Mueng – Hotel Rembrandt Bangkok : 230 Bath + 70 Bath tol
Chatuchak Weekend Market – Airport Dang Mueng : 170 Bath (tak ikut hiway)

Ferry
Sungai chao phraya : 15 Bath

MRT
sekitar 20-40 Bath ke sesuatu Station

Tiket Masuk
Grand Palace : 500 Bath – Tapi saya tak masuk istana..kat luar sahaja tengok musium
Wat Pho : 100 Bath free air.
Massage di Wat Pho : 200 Bath 30minit (Full Body Thai Massage)

Floating Market Klong Lad Mayom
Masuk free
Sampan : 20 Bath
Cruise : 60 Bath – tapi saya tak naik.

Tips
Sentiasa membawa pasport semasa berjalan di Bangkok, sebabnya bila2 masa kita boleh di tahan untuk pemeriksaan. Ada juga mat salleh kena tahan dan di minta buat ujian air kencing. Jika kita tak bawa dokumen perjalanan di kuatiri mereka akan menyusahkan kita dan menyebabkan masa travel kita terjejas. Jika di tahan bagi kerjasama tetapi jangan tanda tangan apa2 selagi tidak ada bantuan dari pihak kedutaan.

Sepanjang saya di Bangkok saya tidak ada masalah dengan pihak polis. ini cuma langkah berjaga sahaja.

Makanan halal memang susah nak cari. Memang ada cuma susah nak jumpa jika kita tidak biasa. paling senang jumpa restoran indian. saya senang sebab ada kawan thai yang tolong carikan. kalau yang tiada kenalan harap baca blog lokasi makanan halal.

Posted in Backpacker, Melancong | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Vietnam ~ Shopping2 di Saigon

Posted by hamydy on 8, June 2015


Trip Shopping Vietnam
Trip Shopping2 Vietnam kali ini saya buat suka2 sebab berjaya mendapat tiket flight promo Air Asia yang murah la jugak dengan return RM354 termasuk luggage 20kg . Trip pendek 3h2m ini cara santai dan relaks sahaja. Trip 3h2m ni memang santai sahaja. Peserta yang join cuma 6 orang sahaja, tapi last minit sorang tarik diri kerana keluarga kemalangan. Jadi kami berlima sahaja. Semua buat janji bertemu di Airport sekitar jam 5.00am. Flight mengikut jadual dan tidak delay. Penumpang majoriti rakyat Malaysia :). Berikut adalah coretan perjalanan kami.

Day 1 ~ Sabtu
Seawal jam 4.30am sudah mula menaiki bus dari KL Sentral ke KLIA2, so kalau naik kul 4.30am jangka sampai ke KLIA2 sekitar jam 5.30am. Jadi kami ada 1 jam 30 minit sebelum berlepas jam 7.00am, Kami masuk boarding jam 6.00am. Ramai jugak orang penerbangan pagi, biasanya ke vietnam pergi orang tak ambik luggage jadi ta perlu la beratur panjang nak drop bag :).  Alhamdulillah flight tidak delay, on time saja lebih kuran jam 7.00am kami bertolak.

Airport Ho Chi Minh City
Sampai di airport jam 8.00am waktu Vietnam. Kami tercari-cari teksi untuk ke hotel, ada beberapa kaunter teksi, harga sekitar 200-300 ribu dong, biasanya orang yang biasa ke vietnam akan cuba tawar harga sampai 200-250 ribu Dong untuk sampai ke hotel area Bến Thành Market. Kami naik teksi MPV sebab 5 orang jadi harga kami dapat 300 ribu Dong, Kalau naik teksi kereta biasa boleh dapat dlm 200 ribu Dong. Ting-tong kami sampai hotel jam 9.00am.
(Sumber Booking.com)
Hotel
Kami tempah LE LE Hotel jauh sikit dari Bến Thành Market (Jalan Kaki 10 minit sahaja) Hotel berdekatan dengan lorong Bùi Viện yang happening dan banyak backpacker di sini. Hotel ini terletak di jalan utama Pham Ngu Lao St Bersebelahan Dragon Palace Hotel. Booking melalui booking.com sampai baru bayar. LE LE Hotel dan Dragon Palace Hotel owner yang sama. Hotel ini ok la selesa walaupun tak mewah tapi ok la kalau nak buat 3h2m. Kalau penat2 boleh massage kat Dragon Palace Hotel.

Cu Chi Tunnel Tour
Disebabkan kami datang awal jadi kami tidak boleh cek in lagi, jadi kami letak beg dahulu dan berbincang day tour ke Cu Chi Tunnel yang kami tanya di meja tour agen depan kaunter reception hotel. Sebenarnya kalau nak survey half day tour pakej ni banyak jer kaunter-kaunter agen dekat setiap hotel dan juga di kawasan tersebut. Harga biasanya sekitar 6usd-10usd. Kami tak servey sebab harga agen kat hotel lebih kurang sahaja. Bincang punya bincang last-last kami ambil private car yang harganya 40usd setelah tawar menawar. Sebab nak cepat dan tidak mahu join rombongan dan tak nak singgah kedai kraftangan :). Kekurangan cara ini adalah kami tiada guide dan harga mahal sedikit tapi kami punya masa sendiri 🙂 dan cepat.

Sekitar 10.30 kami bergerak ke Cu Chi Tunnel menaiki jeep Ford Everest. Memang selesa la kami 5 orang sahaja. Sekitar 12.30pm kami sampai di Cu Chi Tunnel, bayar tiket masuk 90ribu Dong dan masuk tanpa ada guide 😦 , tapi kami tumpang2 la dengar citer dari group lain, selebihnya nak bergambar sahaja.


Mula-mula selepas beli tiket masuk kita biasanya kita akan masuk melalui terowong besar ada pemeriksaan tiket di tengah nya, selepas itu kita dah memasuki kawasan cu chi tunnel, Tour bermula dengan menonton video sejarah di dalam pondok bawah tanah. Selepas menonton kami ikut guide group lain tumpang dengar sikit2 selebihnya kami bergambar sahaja. Biasanya guide akan bawa melihat lubang dan cara masuk lubang, perangkap2 yang digunakan semasa perang, melihat lubang masuk dan lubang asap dapur, melihat kereta kebal tinggalan perang dan seterusnya ke padang sasar tempat menembak. Biasanya ramai jugak pelancong mencuba menembak. Ada pelbagai senjata boleh pilih dengan membeli peluru hidup minimum 10 biji.

Untuk trip kali ini saya tak menembak, just singgah tengok2 dan meneruskan langkah melihat demo membuat paper rice (Kepingan seperti kulit popiah yang digunakan dalam hidangan), pondok ni terletak sebelah padang sasar tu. Selepas itu kami terus ke Terowong.

Kalau tak cuba masuk terowong memang tak sah, ada pendek ada panjang, kalau tak silap ada 5 meter, 10 meter dan 15 meter. Kami buat yang pendek saja 10 meter itu pun dah lengoh kaki dan paha nak krem sebab duk jalan itik kat dalam tu, kalau nak lagi selesa merangkak la baru tak lenguh peha. Penamat tour ini adalah dengan singgah di pondok yang menghidangkan teh dan ubi kayu percuma. Rehat sekejap kat sini selepas itu baru bergerak keluar sekitar 2.45pm.

Makan Tengahari
Kami makan di restoran halal yang berdekatan dengan cu chi tunnel, kalau kita menghala ke cu chi tunnel kita akan nampak restoran ini di sebelah kanan dalam 100 meter sebelum cu chi tunnel. Nama restoran ini Quan An Lukman Kamarudin. Restoran ini baru buka dan peniaganya boleh berbahasa melayu. Di restoran ini ada disediakan surau. Dalam gambar saya bergambar dengan pemilik restoran iaitu en Kamarudin peramah orangnya. Kami oder beberapa lauk dan sayur makan dengan nasi putih. Masakkan ok sedap jugak la bagi yang tengah kelaparan. Kami makan sampai kenyang sebab selepas ni nak mula jalan2 shopping :).

Shopping Time
Kami minta driver hantar kami terus di Pasar Bến Thành Market sekitar jam 6.00pm, selepas tunjuk beberapa kawasan membeli belah pada kawan2 kami mula berpecah untuk mencari barang-barang ikut minat dan keperluan sendiri. Dan janji berkumpul semula di Restoran Halal Hj Osman di jalan Nguyen An Ninh sekitar jam 8.00pm untuk makan malam.

Pasar Malam
Selepas makan malam kami sambung shopping di pasar malam sebelah Pasar Bến Thành Market. Pasar malam ini mula dibuka sekitar 8.00mlm di sebelah kiri dan kanan Pasar Bến Thành Market setelah Pasar Bến Thành Market ditutup. Banyak juga barangan yang dijual seperti pakaian, beg dan juga makanan gerai. Makanan ada yang halal dan ada yang tidak, kena pandai pilih gerai muslim. Bisanyanya orang tawar menawar 70% diskaun, jika dapat jangan pula tak beli. Sekitar jam 11.00pm kami bergerak pulang ke Hotel. Ingat jangan terlalu lewat sangat pulang ke Hotel lewat malam sebab ada sejarah orang kena ragut ketika melalui jalan yang sunyi dan gelap.

Day 2 ~ Ahad
Hari kedua, selepas sarapan sekitar jam 10.00am kami mula keluar shooping secara berpecah. Ada yang ke shoplot sekitar Pasar Bến Thành Market dan ada yang shopping dalam Pasar Bến Thành Market, manakala saya keluar mencari beg outdoor. Biasanya orang Malaysia banyak akan shopping di Malaysian Street /Nguyen An Ninh Street. Jalan ini juga dapat jolokkan Malaysian Street kerana banyak orang Malaysia shooping kat sini dan banyak juga restoran halal kat sini. Berikut saya sharekan gambar kedai2 di kawasan ini.



Berikut adalah list shop lot yang ada di kawasan ini
– Fina Collection
– Hjh Basiroh
– Wy Rine (Ramlah) Collection
– Champa Collection
– Abd Rozack Collection
– Jamilah Collection
– Rokiah Collection

** kedai mana yang bagus itu bergantung kepada yang pandai survey dan pandai tawar. Saya tak pandai sangat.so saya survey beberapa kedai sahaja dan beli beberapa pakaian yang berminat. Kalau nak borong pakai atau jual-jual suka-suka bole la beli disini. Tapi biasanya peniaga kat Malaysia yang betul2 berniaga selalunya belu terus dari kilang dan pembekal utama disini untuk dapat harga lebih murah dan untuk jimat kos mereka pos sahaja.

Restoran Halal
Terdapat beberapa restoran halal sekitar Pasar Bến Thành Market, Ada juga yang pemiliknya rakyat Malaysia. Biasanya makan kat restoran ini agak mahal sedikit la kalau convert duit Ringgit sekitar RM12-15 untuk sepinggan nasi goreng. So apa boleh buat kalau nak selesa makan dengan hawa dingin dan ada wifi restoran begini la jawabnya. Nak murah ada jugak warung2 halal cuma tak banyak dan menu terhad.

Berikut adalah list Restoran yang ada di kawasan ini (jalan Nguyen An Ninh)
– Restoran Hjh Basiroh
– Restoran Hj Osman
– Restoran Salima
– Restoran Warung 1 Malaysia
– Restoran Aysah


Kami berpecah shooping sehingga jam 5.00pm dan pulang ke hotel kerana salah seorang teman saya Juliaty pulang hari Ahad petang. Macam tak caya pulak dia datang 2hari 1 malam sahaja, Sabtu pagi sampai, Ahad petang dah pulang ke Malaysia. Dapat juga dia shopping dan tour cu chi tunnel 🙂 . So tempah teksi dari hotel sahaja. Selepas ucap selamat pulang pada Juliaty. Kami sambung shopping.

Barangan Sport
Kami cari barangan sukan di jalan Huyền Trân Công Chúa, Kawasan ni ada deretan kedai yang jual semua barangan sport dari kasut, baju sukan, alatan sukan dan macam2 lagi. Tapi kebanyakkan kasut sukan bukan gred A, kualiti biasa2 sahaja walaupun di cap jenama terkenal seperti adidas dan nike. Tapi murah la. So kalau nak shoping kawasan ini biasanya orang beli alatan sukan seperti raket tennis, kasut roda dan macam2 kecuali kasut tu kurang sikit la. Kebanyakkan barangan tiruan kat vietnam ni, ada juga yang origenal kalau masuk butik yang ori. Tapi biasanya orang cari yang gred A sebab kualiti dan meterial yang digunakan adalah sama dengan yang ori. Selepas jalan di kawasan ini kami pulang ke area Pasar Bến Thành Market untuk Makan malam di restoran Halal Saigon Seri Penang di jalan Lưu Văn Lang (Milik Dato Helmi Jaafar). ok jugak la makan kat sini, ramai orang Malaysia makan kat sini terutama yang ambil pakej agen dari Malaysia. Selepas makan kami sambung cuci mata di Pasar Malam di sekitar luar Pasar Bến Thành Market. Balik ke hotel sekitar jam 11.00mlm.

Massage
Selepas rehat dan bersihkan diri, kami cadang ambil massage untuk hilangkan lenguh2 badan dan kaki, kira untuk menyegarkan badan semula la. Ambil pakej massage di Dragon Palace Hotel hotel sebelah Le Le Hotel. Di tingkat satu memang khas tempat Massage, harga Full Body Massage adalah 250 000 untuk 90 minit (RM45). Lepas massage terus balik hotel tido.

Day 3 ~ Isnin
Sarapan pagi awal, Makan Roti bakar dan kopi dan teh sahaja sebab hotel ni serve makanan tak halal. Lepas makan kami mula packing barang2 yang di Shopping sepaya ngam masuk beg 🙂 . Selepas cek out kami letak beg di tempat beg dan keluar makan tengahari di Restoran Serai di jalan Thủ Khoa Huân dan seterusnya sambung shopping. Kami berjalan sehingga ke Saigon Square dan beberapa butik santai2 sambil mengintai apa2 yang boleh di shopping 🙂 .

Bag Deuter
Saya mencari beg deuter kualiti Gred A yang mirip Origenal. Hari sabtu dan ahad ada juga saya mencari beg di kedai yang pernah saya beli di jalan luu van lang tapi kedai tu sudah tiada stok tersebut, banyak yang dia jual cuma kualiti Gred B sahaja. Gred A (Meterial dan kualiti jahitan sama macam ori) dan Gred B (Meterial sahaja sama tapi kualiti jahitan tidak sama). Nasib baik saya dapat jumpa kenalan saya Sarah orang vietnam yang masih bekerja di Pasar Bến Thành Market. Dia bawa saya ke kedai tersebut, ternyata kedai tersebut ada stok beberapa biji beg Gred A. Kalau di tanya ada ori ke tidak, dia jawab semua beg dia ori, Jadi terpulang kepada kita untuk memilih bag dan melihat sendiri secara detail meterial dan kualiti jahitan. Kalau yang biasa beli beg ori pasti bila pegang sahaja dia sudah tahu. Tapi bagi yang tak biasa saya nasihatkan sebelum datang ke Vietnam pergila ke butik ori kat Kuala Lumpur untuk melihat sendiri beg ori macam maca, pegang, rasa dan tengok meterial dan detail beg tersebut dan mesti la kena ingat. So bila kat vietnam senang la cari. Beg kualiti Gred A ni tak banyak disimpan oleh kedai so kena mencari jugak la. Saya dapat beli Beg Deuter 40+10liter dengan harga RM130 puas hati jugak la dapat beg. Kedai ini No 8 terletak di Jalan Phan Bội Châu (8 Phan Bội Châu). Nama kedai công ty cờ phần thương mai dịch vụ bên thành, panjang nama rasanya yang depan tu nama dia công ty cờ phần thưong mai.

Sekitar jam 5.00pm kami semua sudah kembali ke hotel , Rehat di ruang lobi di sofa sambil menunggu teksi yang kami tempah dari hotel jam 5.30pm. Kalau nak murah teksi boleh tahan di jalan teksi Vinatsun Teksi lain tak boleh caya sangat dia ketuk kita. Teksi Vinatsun ni pakai meter. Teksi yang hotel tempah ni bukan vinatsun tapi sebab tempah terus dari hotel kita bayar kat hotel sahaja. Mahal sikit dari yang Teksi Vinatsun tapi ok la tak payah nak tahan2. Tunggu je di hotel.

Sampai di Airport kami cepat2 ke tempat Drop Luggage, kalau lambat nanti berbaris panjang. Sampai di kaunter drop bag walaupun belum buka tetapi saya lihat dah berbaris trolly yang penuh dengan beg tersusun. Sampai parking trolly berbaris dan kami duduk di kerusi menunggu ia buka. Bila buka baru pergi ke trolly masing2. Kat sini semua orang Malaysia sahaja. Ramai betul orang kita ke Vietnam ni. Jam 9.00mlm kami berlepas pulang ke Kuala Lumpur. Sampai di kuala lumpur tiada yang kena pemeriksaan kastam 🙂 .

Begitulah sedikit sebanyak coretan trip 3h2m santai shopping di Vietnam. Terima kasih saya ucapkan kepada rakan-rakan yang turut serta menjayakan trip pendek ini iaitu Mohd Hilal, Juliaty, Azura dan Hafiza

Sekian

Tentative
11/4/2015 ~ Sabtu
04.00am – Naik bus dari KL Sentral
07.00am – Berlepas ke Ho Chi Minh City (Saigon) dari KLIA2
09.00am – Sampai di Chi Minh City (Waktu Vietnam baru jam 8.00am)
09.00am – Bergerak ke Hotel, letak beg dan diskus tour ke Chu Chi tunnel, kat hotel ada kaunter tour
10.30am – Ada 2 option ( Naik private car atau tour ikut group naik bus). Kami ambik private car sebab nak cepat.
12.30pm – Sampai Chu Chi Tunnel
02.45pm – Keluar dari Chu Chi Tunnel
03.00pm – Singgah makan di restoran Halal tidak jauh dari Chu Chi Tunnel
04.00pm – Bertolak pulang ke Chi Minh City
06.00pm – Drop di Pasar Ben thanh – Saya tunjukkan lokasi untuk shopping pada kawan2 sekitar pasar.
06.30pm – Kami berpecah supaya setiap orang dapat cari barang2 mengikut selera masing2
08.00pm – Janji Berjumpa di restoran Halal Hj Osman di jalan Nguyen An Ninh
09.00pm – Sambung shopping di Pasar Malam
11.00pm – Pulang ke Hotel

12/4/2015 ~ Ahad
07.00am – Sarapan Roti bakar dan kopi jer ( Sbb hotel ni tak serve makanan halal)
09.00am – Group berpecah satu ke Ben Thanh Market dan satu ke Jalan Bui Vien belakang hotel ( Cari outdoor Gear)
05.00pm – Janji jumpa di Hotel, salah seorang peserta sudah nak balik KL, Flight jam 8.00pm
06.00pm – kami sambung shooping ke kawasan Sport area
08.00pm – Makan malam di restoran Halal Saigon Seri Penang di jalan luu van lang (Milik Dato Helmi Jaafar)
09.00pm – Sambung shopping di Pasar Malam Ben Thanh.
11.00pm – Balik Hotel
12.00pm – Full Body Massage 250 000 untuk 90 minit (RM45) Ambik di hotel

13/4/2015 ~ Isnin
08.00am – Sarapan Roti bakar dan kopi jer (Sbb hotel ni tak serve makanan halal)
09.00am – Packing Barang2 Shopping
10.00am – sambung lepak dan rehat santai sehingga kul 12,00pm untuk chek out
12.00pm – Cek out, Tempah teksi dan simpan beg di reception dan sambung shopping
01.00pm – Makan Tengahari di Restoran halal Serai di jalan Thu Khoa Huan
02.00pm – Sambung Shopping
05.00pm – Sampai hotel & repacking
05.30pm – Bertolak ke Airport
09.00pm – Bertolak pulang ke Kuala Lumpur

Perbelanjaan

Teksi
Airport ke Hotel = 300 000 (Ada kaunter lain boleh dapat 200 000)
Hotel ke Airport = 300 000 Tempah dari Hotel. Kalau kat luar bermeter Vinatsun boleh dapat sekitar 180 000 – 200 000

Chu Chi Tunnel
Tiket Masuk : 110 ribu Dong (90k+20K)
Transport : Private Car 40usd
Kalau Tour naik minibus : 6-10usd seorang

Hotel
RM120 untuk 2 malam (Bilik Double) – Tempah di Booking.com

Flight
Air Asia – Promo RM354 (Return+luggage 20kg)
AK520 7.05am 11.04.2015
AK525 9.10pm 13.04.2015

Tips
Memandangkan Saigon ni sudah jadi tempat kebiasaan orang Malaysia yang pergi bercuti sambil shopping maka tak banyak tip yang boleh saya bagi, sebab dah jadi biasa, kalau baca blog memang banyak yang share. Boleh buat trip pendek sahaja 3h2m atau 2h1m. Kalau nak explore kawasan lain seperti hanoi, dalat atau Na Trang tu kita lain la. Ini saya citer jika ke Saigon sahaja. Jadi berikut adalah tip ringkas bagi yang pertama kali hendak ke sana.

Hotel
Kalau boleh pilih la hotel yang paling dekat dengan kawasan Pasar Bến Thành Market di jalan jalan Nguyen An Ninh sebab banyak restoran halal di kawasan ini dan berdekatan dengan tempat shopping.

Tour dan Pakej
Tour ke Cu Chi Tunnel boleh survey dahulu di kaunter agen di hotel then survey kawasan sekitar untuk cari yang murah sekitar jika ada. Biasanya tour 6-10usd (Join Group Naik minibus) tiket masuk bayar sendiri. Ada juga pakej lain seperti puppet show dan juga river cruise semuatu boleh ambik di kaunter agen yang banyak terdapat.

Matawang
Nak berbelanja boleh guna Dong, USD dan juga Ringgit. Duit RINGGIT biasanya kawasan Pasar Bến Thành Market di jalan Nguyen An Ninh ni mereka terima. Kalau Tour pakej biasa mereka pun terima dalam USD. Saya banyak pakai Dong dan Ringgit sahaja.

Keselamatan
Ada juga kes ragut jika pulang lewat malam di jalan yang sunyi. Jadi kena juga berhati2 jangan ambil mudah. Jangan simpan semua duit dalam sampul dan keluarkan semasa berbelanja kerana ia akan menarik perhatian peragut. Pasport saya tinggal di hotel sahaja bagi mereka simpan dan saya bawa yang fotocopy dan juga kad hotel.

 

Berikut Contact untuk yang hendak servis penghantaran
Phuc Tam Trans & Services JSC
75 Ho Van Hue
St Ward 9
Phu Nhuan Dist
Ho Chi Minh City Vietnam
Tel : (84-8) 39 974 003
website : www.phuctamtrans.com

Sila Download Brosur PDF – Phuc Tam Trans & Services JSC

Posted in Melancong | Tagged: , , , , | 15 Comments »

Paris ~ France 2015

Posted by hamydy on 4, May 2015


Sehari di Paris
Salam kepada pembaca saya yang menunggu coretan perjalanan saya di UK dan Euro, Entri Sehari di Paris ini saya postkan dahulu kerana intri ini pendek sahaja. Kenapa sehari di Paris, sebenarnya memang saya cuma sempat berjalan sehari suntuk sahaja di Paris. Berikut adalah coretan perjalanan saya.

27 April 2014
Saya telah berada di Coach Station London sejak jam 6.00pm. Coach Station ni bersebelahan dengan Victoria Station. Tiket bas ke Paris saya beli semasa berada di Manchester. Saya beli tiket Bas Euroline, Beli di Kaunter lebih mahal dari beli online. Kalau online cuma 58£ (pound sterling) untuk 2 orang, tapi sebab beli kat kaunter harga jadi 68£ + 10£ fee = 78£ untuk 2 orang. So better beli lebih awal melalui online 😦 . Tiket bus jam 10.30pm, so satu jam sebelum dah kena cek in kat kaunter dengan pasport. So jam 9.30pm saya dah tunggu depan kaunter untuk cek in. Kaunter ni terletak kat belakang gate 19 kalau tak silap saya. Jangan lewat cek in sbb kalau lewat kaunter tutup dan anda tidak dibenarkan naik bus. Semasa cek in anda akan diberikan tag nama untuk di letakkan pada bag.

Semasa duk tunggu saya juga sempat terserempak dengan 2 family melayu dari Malaysia, Satu family 3 orang ni naik bus Mega Bus ke Amsterdam dan lagi satu family (6 orang) ni naik bus Euroline ke Paris jam 9.30pm. Jam 10.00 camtu penumpang sudah di benarkan naik bus. Bus selesa dan ada wifi, tapi wifi kekadang tak stabil. Naik bus saja saya dah layan nak tido.

Eurotunnel
Bas akan berhenti di Eurotunnel untuk pemeriksaan pasport. Kena keluar bus ke emigresen untuk scan pasport dan naik semula bus. Kemudian bus akan pergi ke tempat train, akan stop lagi pemeriksaan pasport oleh polis atas bas. Selepas tu bas menunggu giliran menaiki Train untuk merentasi Selat English.

Tunnel ini terletak di Eurotunnel UK Terminal, Ashford Road, Folkestone, Kent CT18 8XX United Kingdom. Kalau tengok map terletak di kawasan Newington. So untuk seberang selat English ni ada dua cara. Semasa beli tiket bus ada kat brosur tu ikut kapal atau ikut tunnel. Lebih kurang ja masanya cuma naik train cepat sedikit. Yang buat jadi sama adalah masa menunggu. Saya merasa kagum kejap melihat bas yang besar naik ke gerabak train. Dan saya sempat lihat suasana dalam berabak semasa bas memasuki gerabak.

Sampai seberang sana seingat saya takde cek pasport pun, sedar2 dah kat jalan raya dalam bus..nyenyak tido..Terminal tunnel di France di Fréthun bersebelahan kawasan Calais bus kalau tak silap melalui Calais dan Dunkirk seterusnya melalui hiway yang bersebelahan dengan sempadan Belgium. So kalau nak masuk Belgium dan Amsterdam dah dekat dah..

28 April 2014
Bus bergerak ke Paris dan ada stop 2 kali kalau tak silap saya turunkan penumpang, ada yang turun ke Airport. Saya stay jer dalam bus sehingga ke Paris. Bus euroline berhenti di Station Euroline Gallieni. Sampai saja saya ambik beg dan ke kaunter tiket Train yang terletak didalam Station ini juga. First saya jumpa mesin layan diri beli tiket… Duit besar 100€ (euro), so saya pun keluar la dari station cari kedai atau restoran yang boleh tukar duit, ternyata kedai belum buka dan ada kedai kopi kecil tidak mahu tukar. So jalan-jalan jumpa stesen minyak, sibbaik dia mau tukar huhu itupun dia tak cakap english.. saya cakap english dia cakap France macam ayam itik, tapi dia tukar jugak la duit saya tu..so bagi balas jasa dia saya beli la kopi satu :). Dah dapat duit kecil senang la hati nak gerak. Duit 100€ ni memang besar bagi mereka, so ada baiknya kalau dapat tukar sebelum sampai ke Paris.

Saya balik ke Station Gallieni ke kaunter train dan beli tiket terus ke Station yang berdekatan dengan Hotel. Sebelum tu dah study dan ambik map train paris, tengok station mana yang paling dekat dengan hotel dan berapa kali tukar train. Tiket train tak ingat berapa kalau tak silap saya tak sampai 10€ sorang.

Hotel Eiffel Petit Louvre
Saya tempah hotel ini melalui Booking.com, yang ini ok la murah sedikit, dan dekat dengan menara Eiffel tapi berjalan kaki dalam 10 minit. Stesen paling dekat betul2 sebelah hotel adalah Station Dupleix, dua station sebelum sampai station Bir-Hakeim dan station Champ de Mar. Jika hendak ke Menara Eiffel maka station Champ de Mar adalah stationnya. Sampai di Hotel saya tidak boleh cek in lagi sebab terlalu awal so letak bag di store, sib baik petugas hotel cakap english. Nama hotel Hotel Eiffel Petit Louvre tapi sign bord hotel ni perkataan Eiffel dia ganti dengan gambar Eiffel Tower. Terkonfius kejap saya masa nak masuk hotel tu. Lepas letak beg saya pun bergerak ke Menara Eiffel dengan berjalan kaki sahaja.

Eiffel Tower
Memang best la bagi yang pertama kali sampai kat Eiffel Tower ni. Teruja sedikit sebab sampai kat salah satu mercu tanda Paris. Memang ramai orang kat sini. Ramai jugak yang beratur hendak naik menara. saya jalan2 sekitar sahaja dan ke arah taman untuk bergambar menara. Jangan terkejut pulak bila sampai disini kerana peniaga jalanan yang menjual souvinior boleh cakap melayu beberapa patah. Bayangkan punya la banyak pelancong Malaysia dan Indonesia yang berkunjung sampaikan mereka boleh bercakap melayu beberapa patah. Bila saya berjalan penjaja jalanan ini akan tegur … Malaysia Indonesia? dan siap ofer souvinior dalam bahasa melayu seperti ” lima barang satu pound”. Anda juga boleh terserempak dengan kumpulan orang Malaysia dan Indonesia disini. Ramai juga plencong dari china yang datang dlm rombongan tour bas.

Kawasan taman ni besar jugak, kalau nak bergambar latar belakang menara kena jalan sedikit ke ke taman. Kawasan padang bertutup dengan pagar, hanya dibuka pada waktu petang. Bila watu petang memang ramai yang lepak duduk kat padang menghadap menara. Memang meriah. Bila sebelah malam pulak ramai berada is sebelah jambatan untuk bergambar dengan Menara yang dipasang lampu yang cantik. Semasa berada di  kawasan menara Eiffel Tower ini pelancong dinasihatkan supaya jangan tinggalkan beg tanpa di pegang kerana kawasan ini terkenal dengan penyeluk saku. Jangan letak beg pada kerusi tanpa pegang.


Jalan-jalan menuju ke Musee Du Louvre
Dari menara Eiffel Tower saya berjalan kaki untuk ke Lokasi berikutnya iaitu Musee Du Louvre dengan bergerak ke arah Ecole militaire, Disini saya dapat melalui empat banggunan tarikkan iaitu Ecole militaire,  Musee De L’armee,  Assemblee Nationale Palais Bourdon dan Palace De La Concorde, berjalan perlahan2 sambil bergambar. Suhu sejuk jadi susah untuk kita berpeluh dengan cepat. Jalan kaki ok selamat cuma jangan masuk lorong-lorong kecil yang tiada orang lalu sahaj sahaja.


Selepas melalui Assemblee Nationale Palais Bourdon Dari sini saya lintas sungai dan jumpa Palace De La Concorde (Menara kecil ditengah bulatan) so dari sini saya pun menuju ke Musee Du Louvre melalui taman yang besar dan cantik iaitu Jardin Des Tuileries. Kalau musim bunga dan musim tulip memang banyak bunga tulip di tanam di Jardin Des Tuileries ni. saya sempat jugak tengok dan relaks di taman ini sambil minum kopi. Terdapat 2 bulatan kolam dalam taman ini. Bulatan kolam ini di penuhi dengan kerusi dan orang ramai duduk santai mengelingi kolam ini sambil relaks. Dari taman ini kita jalan-jalan sambil menghayati pemandangan taman menuju ke arah Musee Du Louvre.

inilah Musee Du Louvre, dengan Landmark piramid kaca. Didalamnya sebuah musium, saya lihat ramai yang beratur. Saya sekadar bergambar di sekitar luar sahaja malas nak masuk sebab ramai dan masa terhad. Saya lepak kejap ambik gambar dan sambil duduk di kawasan ini.

Jalan-jalan menuju ke Arc De Triomphe Etoile
So lepas bergambar saya pun berjalan kaki semula menuju ke Arc De Triomphe Etoile. Memang jauh la jalan kaki dari Musee Du Louvre ke Arc De Triomphe Etoile tapi ok la bole tengok2 sekitar jalan Avenue Des Champs yang memang happening ramai orang jalan kaki kat sini.


Sepanjang jalan Avenue des Champs-Élysées menghampiri ke arah Arc De Triomphe Etoile memang meriah, kawasan ini banyak butik2 jenama terkenal seperti LV, Mark & Spencer, H&M dan pelbagai lagi, memang kelihatan banyak orang shopping di kawasan ini.

Ini lah menara Arc De Triomphe Etoile yang terletak di tengah-tengah bulatan jalan yang besar. Memang sesak dengan kereta dan orang bergambar. Sampai Arc De Triomphe Etoile saya bergambar beberapa keping dan meneruskan perjalanan.

Jalan-jalan menuju ke Palais De Chaillot
Dari Arc De Triomphe Etoile saya berjalan kaki menuju ke hotel melalui Palais De Chaillot, kawasan ini pun menarik sebab dia seberang sungai dan bertentang dengan menara Eiffel Tower. Saya tidak pergi sampai ke banggunan tersebut cuma tgk dari jauh sahaja, tapi kat sini memang saya lihat ramai yang bersantai lepak. So bergambar kejap dari atas jambatan dan bergerak pulang ke Hotel.

Ini la rupa bilik Hotel Eiffel Petit Louvreyang saya tempah, tidak la besar tapi selesa jugak. untuk dua orang dan hanya satu malam kira ok la, ada lagi yang lebih besar tapi lebih mahal la. Bilik tiada aircond tetapi ada pemanas.

Sampai di hotel cek in dan rehat sebentar. Sekitar jam 8.00pm saya keluar semula lepak di menara Eiffel Tower lepak sambil minum kopi dan menunggu sunset. Selepas bergambar sunset dan suasana malam dari atas jambatan..kami pulang semula ke hotel dan singgah makan malam di sebuah restoran iran halal yang terletak tidak jauh dari hotel.

29 April 2014
Flight pulang ke KL jam 1.30pm. Cek out dari hotel jam 8.00am dan ke Station Dupleix beli tiket ke airport CDG harga 10€. Airport jauh jugak dalam 1 jam perjalanan. Sampai di Airport lepak kejap dan pergi ke kaunter Air France untuk drop Bag. Kat sini buat sendiri, print boarding Pass dan print sticker bag lekat sendiri dan drop bag kat mesin. Bagi yang bawa backpack yang banyak tali2 perlu ambik beg plastik yang disediakan, masukkan beg dalam plastik tersebut dan baru Drop bag. Bes plasti itu untuk elakkan tali-tali beg yang berjuntai tu terlekat pada sistem bagasi.

Selepas drop bag saya pergi Claim Vat, pergi kastam cop resit dan pergi kaunter claim isi borang. Ada dua jenis resit ada yang boleh terus dapat dan ada yang refun masuk kad kredit.

Jam 1.30pm saya pun berlepas pulang ke Malaysia dengan menaiki pesawat Air France yang Transit 3 jam di Manchester, kemudiannya menaiki Pesawat KLM ke Ansterdam, Transit 1 jam di Amsterdam dah sampai KLIA pada jam 2.30pm 30 April 2015. Alhamdulillah.

Tentative
Day 11 : 27.4.2015 – Isnin
06.00pm – Tiba di Coach Station London (Bersebelahan Victoria Station)
09.30pm – Cek in di kaunter
10.30pm – Bus to Paris

Day 12 : 28.4.2015 – Selasa
08.00am – Tiba di Station Bus Gallieni
08.45am – Lepas tukar duit naik train ke hotel
09.30am – Sampai hotel letak beg rehat kejap dan ke Eiffel Tower dan day tour
06.00pm – Cek in Hotel
08.00pm – Ke Eiffel Tower layan sun set

Day 13 : 29.4.2015 – Khamis
08.00am – Cek Out Hotel
09.30am – Sampai Airport CDG
01.30pm – Berlepas Pulang Transit di Manchester dan Amsterdam

Kos

Bus Euroline
London – Paris = 39£

Hotel
RM275 satu malam

Train
Hotel – Airport = 10€
Station Bus Gallieni – Hotel = dalam 4€
Pastikan anda ambil peta laluan train di kaunter tiket train bagi memudahkan anda bergerak.

Makanan
Harga makanan macam kat Malaysia juga bezanya dalam euro. contohnya kalau beli sandwish atau roti harga dalam 3-4€, kalau kat fast food dalam 7-8€ dan kalau kat restoran yang lawa sikit satu hidangan nasi beriani dalam 15€. Kalau di convert ke duit malaysia memang la mahal. So kat sana kalau nak berjimat makan cari la yang harga sekitar 4-5€.

Souvinior
Kalau nak beli keychain yang bentuk Eiffel Tower beli kat penjaja jalanan sahaja kerana dia jual 5 keychain = 1€ , kalau kat kedai tak dapat. kalau magnet terpaksa jugak la beli kat kedai harga biasa 4 = 10€. semua souvinior ini adalah made in China. susah nak jumpa barang souvinior yang made in france.

Tips
Paris terkenal dengan penyeluk saku, kalau boleh bag terus tinggal kat hotel dan bila berjalan lenggang jangan bawa beg sendang. Jaga wallet dan jangan berasak2 di tempat ramai orang. Jangan benarkan orang paris tolong ambil gambar kita kerana ada banyak kes juga dia bawa lari hp dan kamera pelancong.

Penginapan cari yang berdekatan dengan Eiffel Tower dan berdekatan dengan station Train. Pastikan anda ada duit kecil sekitar 50€ atau 20€ sbb 100€ tu besar.

Menaiki pengangkutan awam memang senang cuma perlu duit kecil aja. Dapatkan peta train dan peta laluan bus untuk memudahkan anda bergerak. Berjalan kaki memang selamat di sana cuma perlu berjaga dengan penyeluk saku sahaja. Selebihnya saya rasa selamat jer jalan kaki. Jika anda malas berjalan kaki anda boleh beli kad untuk sewa basikal. Basikal awam banyak di tepi jalan jika ada kad tersebut cuma sentuh pada kunci dan basikal boleh guna. dan stesen basikal ni banyak jer, boleh pulangkan di mana2 stesen.

itu sahaja dahulu trip sehari di Paris. Coretan di Manchester dan London saya sambung kemudian.

Sekian

Posted in Backpacker, Melancong | Tagged: , | 19 Comments »