The life journey

Kembara Kehidupan

Backpacker – Bandung 2012

Posted by hamydy on 18, October 2012


Bandung 2012
Ini kali kedua kunjungan saya ke Bandung. Kali ini saya buat Trip 3h3m.

Booking Hotel
Sekarang dengan ada Online, booking hotel menjadi mudah. Antara laman web yang sering menjadi pilihan saya ketika membuat tempahan hotel adalah Agoda.com dan Booking.com. Kekadang kita boleh dapat harga bilik yang lebih murah dari hari biasa kerana promosi yang dibuat oleh Agoda dan Booking.com.

Setelah membuat booking melalui laman web ini, adalah digalakkan supaya anda dapat menghubungi hotel tersebut secara direct dengan mem Forward kan Vaucer tempahan atau konformasi booking yang diterima dari Booking.com atau Agoda kepada pihak hotel tersebut. Jika email kita dibalas oleh pihak hotel tersebut, maka boleh la kita senang hati kerana pihak hotel tersebut telah menerima maklumat booking kita.

Ini adalah bagi mengelakkan timbul masalah yang disebabkan server atau pertindihan booking antara online dan juga tanpa online. Pernah sekali terjadi kawan saya membuat tempahan melalui Agoda untuk penginapan di sebuah hotel di Ipoh, tetapi apabila tiba kesana didapati booking tidak ada. Setelah di periksa dan menghubungi Agoda didapati rupanya terdapat sedikit gangguan teknikal server yang menyebabkan booking tersebut tidak sampai kepada pihak hotel.


Unique Guest House – Penginapan Malam Pertama
Memandangkan penerbangan ke Bandung lewat malam dan sampi sekitar jam 1.00am, jadi saya menginap di sebuah hotel buget yang hanya berharga RM55 semalam. Hotel ini saya cadangkan sebagai transit jika sampai lewat malam. Hotel ini terletak di tengah kota. Tuala disediakan tetapi perlu disewa. Bilik pun bersih dan kemas. Toilet agak kecil dan muat2 sahaja. Pekerja hotel sangat peramah dan mesra. Sarapan pagi disediakan iaitu mee segera dan air kopi dan teh segera.


Retanata Home-Stay – Penginapan Malam Kedua dan Ketiga
Home Stay ini terletak diluar dari kota, namun ia hampir dengan kawasan membeli belah seperti Rumah Mode, Fasion World dan lain-lain lagi. Home Stay ini terletak kedalam sikit dari jalan utama. Jadi suasananya lebih aman dan damai kerana tidak kedengaran kesesakkan lalu lintas.

Sarapan pagi disediakan, menu agak berat dan mengenyangkan. Berbeza dengan hotel buget lain yang hanya menyediakan roti sahaja. Bilik tak banyak, Cuma ada 2-3 bilik sahaja untuk family (boleh duduk ramai) selebihnya bilik2. Pekerja Home Stay sangat peramah dan sedia membantu. Menginap di Home Stay ini anda akan dapat rasa suasana seperti tinggal di sebuah kediaman sendiri, tidak seperti tinggal di Hotel. Ini kerana suasana kawasan sekitar hotel ini seperti sebuah kediaman,

Jika menginap disini, jika anda perlukan teksi mudah sahaja minta pekerja hotel tolong panggilkan. Jika tidak anda perlu jalan keluar ke jalan besar untuk mencari teksi. Jika buat tempahan disini adalah baiknya anda mohon transfer dan pick up sekali semasa buat booking. Ini kerana mudah untuk kita pergi dan pulang nanti.

Kemudahan yang disediakan oleh Home Stay ini seperti Wifi, Air panas dan sejuk. Namun anda digalakkan membawa sendiri minuman 3in1 sendiri kerana ia tidak sediakan. Sarapan yang disediakan simple tapi berat. Boleh kenyang samppai tengahari. dua hari saya menginap disini saya disajikan sarapan nasi berlauk dan roti. Memang best relaks jer.

Persekitaran Kota Bandung
Kota Bandung antara bandar yang tersibuk di Indonesia. Kesesakkan lalu lintas yang ternyata boleh buat kita rasa stress. Kalau di Kuala Lumpur Trafik Jam kita lebih tersusun, tetapi kalau di Kota Bandung Trafik Jamnya nampak berserabut atau dalam bahasa Indonesianya “Macet”. Jika waktu puncak kesesakkan yang di alami boleh menyebabkan kita mengambil masa hampir satu jam jika dari hotel hendak ke Airport.

Suhu di Bandung lebih sejuk dari Malaysia, jadi tak hairan la kalau kita nampak ramai warga Kota Bandung memakai jaket dan sweater, sejuknya tidakla seperti di genting, tapi lebih sejuk dari Kuala Lumpur. Walaupun panas matahari kita rasa tetapi udaranya masih tidak bahang dan tidak panas. jika waktu mendung atau malam atau di awal pagi memang terasa sejuk dinginya. lebih2 lagi kalau kita berkunjung ke kawasan tanah tinggi seperti kawasan gunung berapi Tangkupan Perahu dan sebagainya.

Pengangkutan
Pengangkutan utama adalah Angkutan Kota, iaitu van yang dijadikan bus. Caj menaiki Angkutan kota ini juga murah dan senang. Terdapat juga teksi dan Bus Besar, Biasanya bus besar yang kita nampak membawa pelancong, atau sewa khas dan juga untuk destinasi yang jauh.

Tempat Wisata
Terdapat banyak tempat yang boleh kita lawati ketika di Bandung.
…akan bersambung….

Tempat Shoping
Bandung boleh dikatakan juga sebagai syurga membeli belah. Sebabnya ramai warga Malaysia yang kerap kali ke Bandung untuk membeli belah. Terdapat banyak butik2 yang menawarkan pakaian berjenama dengan harga yang murah.

Jalan Cihampelas …akan bersambung….

Pasar Baru Tread Center
Kompleks membeli belah Pasar Baru. Satu-satunya mall yang paling ramai dikunjungi orang. Di Pasar Baru ini kita boleh mendapatkan barang2 yang biasa seperti Telekung, Tudung, Kain, Tshirt, Kasut, Beg Tangan, dan berbagai lagi dengan harga yang murah. Bak kata orang semua ada. Terdapat banyak tingkat, kalau tak silap saya 7-10 tingkat rasanya. Tingkat yang atas sekali terdapat Medan Selera. Jika shoping2 penat dan lapar boleh berehat makan dan minum sebentar di medan selera tersebut sebelum sambung shoping. Di Pasar Baru ini kebanyakkan kedai menjual barang yang sama. mungkin sedikit berbeza dari segi harga dan juga design. Oleh itu di cadangkan supaya anda berpusing window shoping terlebih dahulu bermula tingkat paling bawah sehingga lah ke tingkat paling atas satu persatu, bila turun baru buat keputusan hendak beli di kedai yang mana dan mula la tawar menawar. Di tingkat paling bawah iaitu basement kalau tak silap saya ia ala-ala pasar basah sikit, ada jual makan mentah dan kuih. Di hadapan Pasar Baru ini ternyata kesesakkan lalu lintasnya memang teruk.

Tentative
Hari Pertama – Khamis – 11/10/2012
11.25pm – Berlepas dari LCCT
01.25am – Tiba di Bandung
02.00am – Tiba di Uniqe Guest house – Pick up diuruskan oleh pihak hotel

Hari Kedua – Jumaat – 12/10/2012
07.00am – Bertolak ke Tangkupan Perahu – Carted Van
09.00am – tiba di Tangkupan Perahu – Layan view
02.00pm – Tiba di Kampung Daun – Restoran
06.00pm – Mula Shoping disekitar jalan Cihampelas
10.00pm – Balik Hotel (Retanata Home Stay)

Hari Ketiga – Sabtu – 13/10/2012
09.00am – Selepas sarapan, keluar untuk shoping. Menaiki Angkutan Kota.
10.00pm – Makan di Restoran Sinta Satay

Hari keempat – Ahad – 14/10/2012
12.00thr – Cek Out dan menuju ke Airport
01.55pm – Berlepas pulang ke KL

Bersambung…..

4 Responses to “Backpacker – Bandung 2012”

  1. fiza said

    what a coincidence!??!?? sya dok google: hotel murah dibandung–and guess what?? i found my old fren !!!

  2. syahirah said

    boleh sy dpt contact awk x? sebab sy nak tau awak ke takuban perahu naik apa ye? carted van tu berapa? mcm mana nak dapat ye? ni email sy…please email pada sy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: