The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for June, 2015

Bangkok ~ Thailand

Posted by hamydy on 26, June 2015

Bangkok
Bangkok 3h2m
Trip pendek ke Bangkok ini merupakan trip pertama saya ke Bangkok. Sebelum ini belum pernah pun ke Bangkok walaupun selalu ada tiket promo air asia. Trip ke Bangkok ini saya tidak plan apa2 sangat dan tak google info kat blog sangat pun. Kebetulan saya ada kawan di Bangkok orang Thailand.

Booking Hotel
Jika kita google atau tanya orang yang biasa ke Bangkok kebanyakkan akan cakap stay area Jalan Sukhumvit, sebab situ kawasan pelancong dan dekat dengan MRT dan sebagainya. Tapi jika kita buat sikit pembacaan sebenarnya terdapat beberapa kawasan yang menjadi tumpuan pelancong untuk menginap, antaranya seperti area Jalan Sukhumvit, jalan Thanon Surawong (Patpong Night Market), Witthayu Rd (Suan-Lum Night Bazaar), Jalan Silom dan beberapa lagi.

Day 1 : 19/06/2015 Jumaat
Saya berlepasa dari KLIA2 sekitar jam 10.00am dan sampai sekitar 11.30am waktu Thailand, Perjalanan mengambil masa 2 jam 30 minit. Sampai di Airport Dang Mueng saya ambil teksi bermeter yang terletak di hujung sebelah kanan dan kaunter teksi ini warna kuning. Sampai di kaunter bagi alamat lengkap hotel beserta nama jalan dan lorong dan juga no telefon hotel kepada petugas kaunter. Seterusnya dia akan panggil driver teksi untuk kita. Saya diberi satu borang komen dan di cop dan ditulis nama driver dan nama teksi rasanya dlm tulisan thai :). Teksi ini ikut Hiway jadi pastikan anda ada duit kecil sekitar 100 Bath kerana bayaran tol 70 bath kita kena bayar sendiri. Seterusnya saya sampai ke hotel di Jalan Sukhumvit soi 18 dengan bayaran 230 Bath sahaja.
Bangkok Bangkok
Selepas cek in hotel saya rehat kejap dan seterusnya keluar berjalan kaki sehingga ke Station BTS Asok yang bersambung dengan Shopping mall Terminal 21. Saya layan jalan disini sambil menggunakan Wifi Free. Daftar wifi di kaunter informasi dengan menggunakan pasport dan kita diberi user name dan kata laluan yang boleh digunakan selama 1 tahun secara percuma setiap kali ke mall ini. Mal ini besar dan ok jugak la ada food court di tingkat atas, terdapat hanya satu gerai halai di food court ini nama Basmillah kalau tak silap. KFC juga tidak halal info ini saya dapat dari pekerja kaunter informasi yang kebetulan muslim melayu thailand. Dia boleh bercakap melayu stay siam. Dia bagitau saya dan dia cakap kalau nak banyak kedai halal pergi area Nana yang tak jauh dari mall ini. Dari jejantas MRT ke Terminal 21 ni kita boleh lihat pemandangan kesesakkan jalan di kawasan ini.
Bangkok Bangkok
Sekitar 6.30pm saya balik hotel mandi dan segarkan diri sebelum bergerak semula ke Terminal 21 untuk menaiki Subway station Sukhumvit untuk ke Esplanade turun di Station National Cultural Village keluar gate no 3. Jumpa kawan saya di Esplanade. Nama beliau Samartan, orang thailand. Lepak makan dengan dia mencuba makanan local. Memang sedikit susah untuk cari makanan halal, banyak gerai yang saya pergi semua ada pork, last2 jumpa satu kedai yang tiada pork, oder makanan laut seperti sotong, ikan dan udang. Masakkan dari daerah utara thailand. Masakkan ini memang pedas dan sedap…meleleh air mata dan air liur..sambil makan saya berbincang tentang plan untuk esoknya.
Bangkok Bangkok
Selepas makan kami bergerak ke Esplanade semula dan pergi ke Train Night Market Ratchada yang terletak di belakang Esplanade. Kawasan Night Market ini besar jugak dan sama macam Down Town kat Malaysia, macam2 ada kat sini dari barangan baru, barangan lama dan juga tempat minum dan gerai makan. Tapi gerai makan susah nak jumpa halal. Saya pusing2 sehingga jam 10.30pm dan seterusnya bergerak pulang ke hotel. Saya menaiki Subway manakala kawan saya menaiki bas.
Bangkok Bangkok
Hotel Rembrandt Bangkok
Saya menginap di hotel ini yang terletak di Jalan Sukhumvit soi 18. Hotel ni boleh tahan jugak besar, harga pun bukan budget tapi tidak la mahal sangat. Sesekali nak merasa selesa sedikit apa salahnya. Kawasan hotel ini banyak komuniti india, kerana ada beberapa restoran india. dan kebetulan malam saya menginap ada majlis keraian kaum india, tidak pasti pulak saya majlis apa. Hotel ni memang selesa dan best jugak. Harga semalam RM295. Huhu mahal jugak kan kalau yang nak budget. Pemandangan dari hotel juga menarik dan dapat melihat sungai walaupun jauh.

Day 2 : 20/06/2015 Sabtu
Jam 9.00am saya menunggu kawan saya di Shopping mall Terminal 21, saya lepak sini sambil menggunakan wifi free :). Mall belum lagi dibuka jadi kelihatan ramai orang menyandar di tepi mall sambil menggunakan smartphone untuk wifi free :).
Bangkok
Floating Market
Trip ke Floating Market. Terdapat beberapa tempat floating market sekitar Bangkok ada yang jauh dan ada yang dekat antaranya Damnoen Saduak Floating Market (ini yang paling popular), Amphawa Floating Market, Talin Chan Floating Market, Khlong Lat Mayom Floating Market, Bang Nam Pheung Floating Market dan beberapa lagi. Setelah berbincang kami memilih untuk ke Klong Lad Mayom Floating Market. Floating market ini saiz sederhana dan dekat dengan rumah kawan saya lagi seorang, Kebetulan beliau free dan berbesar hati untuk membawa saya ke sana. Dari Terminal 21 Mall saya menaiki BTS ke Wongwian Yai BTS station.
Bangkok Bangkok
Sampai di Wongwian Yai BTS station lagi seorang kawan saya yang bernama Jay sudah sampai untuk jemput saya ke Klong Lad Mayom Floating Market yang merupakan kampung halaman Jay. Menaiki Honda Jazz melalui kawasan kampung mengambil masa sekitar 20minit. Tiada transport awam untuk ke Floating Market ini, cara terbaik adalah menggunakan teksi dari Wongwian Yai BTS station, menurut kawan saya tambang teksi cuma sekitar tidak lebih 100bath sahaja. Klong Lad Mayom Floating Market ini terletak di kawasan Taling chan dan kawasan ini terkenal dengan Talingchan Market. jadi biasanya pelawat akan melawat kedua-dua tempat ini baru lengkap jika datang ke kawasan ini.
Bangkok Bangkok
Perlu datang awal kerana menjelang tengahari pengunjung sudah berkurangan. Klong Lad Mayom Floating Market ini adalah kombinasi pasar tepi sungai dan juga peniaga di atas boat. Klong Lad Mayom Floating Market menjual pelbagai makanan ada yang halal dan ada yang tidak, jadi kena pandai pilih dan bertanya. Tak semua peniaga pandai bertutur english.
Bangkok Bangkok
kat sini cuma terdapat beberapa sampan sewa dan juga sampan panjang untuk cruise kawasan kampung. Saya menaiki sampan tanpa engin menyusuri market dan melawat kawasan kampung dan kebun lotus dengan bayaran hanya 20 bath sahaja dengan mengambil masa 30minit. Jika naik sampan panjang untuk Cruise ambil masa 1jam 30minit, Cruise ini akan stop 2-3 tempat untuk lawatan seperti tempel dan ia pergi lagi jauh. Sebab kesuntukkan masa kami cuma naik sampan sahaja.

Selesai pusing Klong Lad Mayom Floating Market saya bergerak ke Grand Palace di hantar oleh kawan saya Jay.Sekitar 2.00pm sampai di Grand Palace. Lepak sekejap di sebuah cafe PUFA milik keluarga diraja Thailand pekena aircond 🙂 menunggu ketibaan kawan lagi seorang, Panas kot tunggu kat luar :). Sekitar 2.30pm macam tu baru saya masuk ke Grand Palace.

Bangkok
Grand Palace
Memang ramai pengunjung kat sini. Saya Masuk melalui pintu utama dan melepasi laman Palace, selepas itu kat dalam baru ada pintu lain yang bertiket. Untuk masuk kedalam pengunjung perlu berpakaian sopan menutup aurat. Tidak boleh seluar pendek, lengan pendek dan seksi, kat sini juga ada disediakan perkhidmatan sewa pakaian dan beli pakaian menutup aurat, kalau cuma masuk di kawasalan laman Palace masih ok kalau seksi. Kalau kat Malaysia masuk pejabat kerajaan kena pakai sopan pun nak dijadikan isu politik.
Bangkok Bangkok
Saya tidak jadi masuk kedalam palace kerana di kaunter tiket saya lihat tutup jam 3.30pm. Jadi dari pintu utama sudah tidak dibenarkan masuk ke dalam oleh pengawal, yang mana sudah kat dalam dan sudah beli tiket masuk kedalam boleh keluar sehingga jam 5.00pm. Jadi sekitar Laman Palace ada jugak tempat pameran yang tidak berbayar, jadi saya melawat muzium barangan raja-raja Thailand. Menurut cerita dan infomasi yang ada disitu dahulunya Malaysia (Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu dan Melaka adalah wilayah dibawah naungan Kerajaan Siam. Disebabkan tidak mahu di jajah oleh kuasa barat seperti Penjajah Britih dan Eropah maka sebahagian wilayah di bawah naungan kerajaan Siam ini telah diberikan kepada penjajah contohnya Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu dan Melaka diserahkan kepada British, manakala Cambodia, Loas diberkan kepada France. Dalam muzium ini banyak barangan kebersaran seperti pedang, cincin, mahkota dan perhaisan badan raja-raja siam juga terdapat tembikar dan matawang lama seperti matawang kedah lama.
Bangkok
Wat Pho
Setelah pusing2 sekitar kawasan Laman yang free ini saya bergerak keluar dari Grand Palace menuju ke Wat Pho. Bayaran masuk ke Wat Pho ni 100 bath dapat free air satu, kanak-kanak bawah 120cm free. Apa ada dalam Wat Pho ini…ermm. kat sini ada beberapa benda boleh kita lawat yang pertama Reclining Buddha (Buddha Baring), Phra Ubotsot, Deretan Patung Budha, senibuna dan beberapa temple .
Bangkok Bangkok
Reclining Buddha
Patung Buddha besar sedang baring mengiring yang di salut dengan lapisan emas berkilauan. Nak masuk ke tempat ini kena pakai sopan tidak boleh seksi seluar pendek dan lengan pendek. Pelancong yang pakai seksi diberi jubah untuk di tutup badan dan diberi beg kasut untuk meletak kasut. Saya buat satu pusingan masuk dari laluan depan Buddha dan keluar melalui laluan belakang Buddha. Seterusnya jangan lepaskan peluang bergambar dengan latar belakang pagida temple yang sangat unit ukiran dan senibinanya.

Phra Ubosot
Selain Buddha baring terdapat lagi patung Buddha lain antaranya adalah Buddha duduk dalam temple Ubosot. Tempel ini masih digunakan untuk penganut Buddha sembahyang, saya tengok dari luar sahaja. Setelah melihat dari luar pintu bilik sembahyang saya bergambar sekitar kawasan tersebut. Seterusnya bergerak ke tempat massage sambil melalui kawasan yang menempatkan banyak patung2 Buddha.
Bangkok Bangkok
Original Thai Massage
School for traditional medicine and massage. Ini merupakan sekolah khas tradisonal yang mengajar ilmu massage thai yang asli. Jadi kalau datang ke Wat Pho ini jagna lepaskan peluang merasa massage ini. Harga sedikit mahal berbanding yang kat luar, saya ambil 30 minit sahaja dengan bayaran 200 bath untuk Thai Body Massage. Kalau kat luar boleh dapat 200 bath untuk 1 jam. Sebelum ini saya pernah merasa Thai body massage kat luar ternyata ia berbeza, bila cuba Thai body massage di wat pho barula saya tau yang kat luar tu cuma ala kadar sahaja untuk relaks. Bermula dari kaki, dan berakhir di bahu dan tangan dan kepala. Selesai massage walaupun cuma 30 minit terasa kesegaran badan. Setelah abis massage pelanggan di beri minum teh china. Selepas massage saya bergegas keluar menuju ke jetty memandangkan hari nak hujan. Kalau di Bangkok perlu bawa payung pendek untuk cuaca hujan yang sering turun waktu petang pada bulan jun.
Bangkok Bangkok
Ferry Chao Phraya
Kami memilih untuk pulang ke hotel menggunakan ferry menyusuri sungai Chao Phraya. Asalkan anda tahu direction dan tempat stop yang hendak dituju. Bayaran cuma hanya 15 bath sahaja sekali naik boleh stop kat mana-mana stop yang anda suka. So saya dari Wat Pho menaiki ferry ke hentian jetty Mandarin Oriental kerana ia yang paling dekat dengan jalan ke Talai Hotel yang terletak di jalan Thanon Surawong.
Bangkok Bangkok
Talai Suites Hotel
Saya memilih Talai hotel di jalan Thanon Surawong ini kerana ia berdekatan dengan Lorong Patpong yang terkenal dengan Night Market dan juga hiburan. Yang bagusnya Hotel Talai ini ialah ia terletak bertentangan dengan lorong Thanon Thaniya yang menuju ke MRT (BTS Sala Daeng Station). Harga cuma RM156 satu malam. Ada hotel lain yang lebih murah sekitar RM60-100 sekitar lorong Wall Street, lorong Patpong, tapi disebabkan review yang tak berapa baik maka tak jadi saya booking kawasan itu. Jadi sebelum booking baca dahulu komen dan review dari pengunjung sebelum itu. Hotel Talai Suitesini boleh la dikatakan budget hotel. Bilik bersih dan selesa serta signal wifi yang baik. Tiada lif jadi saya minta tinkat paling rendah yang dia ada, huhu dapat tingkat satu ok la kan. Selepas mandi dan tukar pakaian kami mula bergerak ke ASIATIQUE THE RIVERFRONT di jalan Charoen Krung.
Bangkok
ASIATIQUE THE RIVERFRONT
Kami menaiki teksi sahaja kerana tidak jauh dan tambang tidak mahal tak sampai 100 bath. Sebelum naik teksi sila tanya dahulu pakai meter atau tidak, nak jiimat naik teksi yang pakai meter sahaja. Sampai ASIATIQUE THE RIVERFRONT sekitar 8.30pm, Perut dah lapar kami cari tempat makan terlebih dahulu yang halal. Huhuhu memang susah last last jumpA kedai seafood, nasib baik kawan saya tu orang thailand jadi saya suh dia yang bertanya. Kami makan nasi lauk ikan, tomyam campur, dan sayur kangkung. Ok jugak walaupun mahal sedikit.
Bangkok Bangkok
Setelah makan perut dah kenyang apa lagi jalan2 la tengok kawasan sekitar. ASIATIQUE ni asalnya adalah sebuah warehouse yang besar. Tetapi setelah lama terbiar ia dibeli oleh hartawan Chang dan menukarkan tempat ini menjadi ASIATIQUE THE RIVERFRONT sebuat tempat makan dan tarikkan membeli belah dan bersantai di tepi sungai chao phraya. Kawasan ini memang happening ramai orang. Ada kemudahan cruise percuma menyusuri sungai chao phraya, tapi ramai pulang yang beratur nak naik. Sekitar jam 10.30pm kami pulang ke hotel menaiki teksi dengan bayaran cuma 70 bath sahaja.
Bangkok Bangkok
Patpong Night Market
Night market ini memang terkenal di kawasan ini. Macam2 boleh kita beli di sini. Selain Night Market kawasan sekitar penuh dengan tempat berhibur. Ada berbagai2 pertunjukkan dari perempuan, pondan, lesbian dan gay. Tidak digalakkan untuk masuk melihat jika anda tidak pernah masuk ke tempat2 begini. Hasil bacaan blog ramai yang kena tipu supaya berbelanja minum didalamnya. Saya pusing night market ni terasa best pulak. Peniaga2 tidak pulak memaksa kita beli dan tarik tangan kita so kita boleh la shopping dengan aman.

Day 3 : 21/06/2015 Sabtu
Sekitar jam 9.30am saya bergerak ke MRT BTS Sala Daeng Station untuk ke Pasar Chatuchak Weekend Market yang terletak di berhampiran MRT stesen Mo Chit. Tidak susah nak kesana yang penting anda ada peta MRT dan itu sudah cukup untuk jadi panduan. Peta ini boleh diambil di stesen2 MRT.
Bangkok
Pasar Chatuchak Weekend Market
Pasar Chatuchak ni memang antara pasar yang terkenal di Bangkok. Kalau tak pergi tidak sah. Kawasannya besar dan macam2 ada dijual disini. Pelbagai jenis makanan dan juga barangan dijual disi. Saya berjalan pusing2 sehingga jam 3.30pm. Memang tak cukup masa nak melawat satu2 gerai. bagi kaki shopping memang haven la kat sini. Shopping kat sini pun aman kerana tiada yang memaksa kita beli tambahan pula ada ramai polis pelancong disini. Tapi kat sini banyak signboard yang bagi amaran supaya berhati2 dengan penyeluk saku.
Bangkok Bangkok
Dalam banyak2 gerai makan saya hanya terjumpa satu gerai muslim, nama gerai ini Saman Islam, itupun setelah kawan thai saya bertanya pada peniaga. Gerai ini terletak di tengah pasar berdekatan dengan menara jam, saya singgah untuk ambil gambar kedai tu sebagai rujukan akan datang kepada pembaca blog saya. Tengok harga macam mahal sahaja, tapi kalau situ sahaja boleh makan apa boleh buat. Sepinggan hidangan sekitar 200 bath macam RM20 sepinggan. huhuhu mahal tu. Terdapat gerai2 lain di bahagian luar pasar ini tapi kena pandai cari yang halal.

Selesai shopping saya rehat di Taman bersebelahan Pasar Chatuchak, kat sini kita boleh lihat ramai orang duduk bersantai sambil makan makanan yang di beli di pasar. Sekitar jam 4.00pm saya menaiki teksi menuju ke Airport Dang Mueng dengan harga 170 Bath tanpa melalui tol hiway. jika anda kesuntukan masa guna hiway lagi cepat.
Begitulah trip ringkas saya ke Bangkok
Sekian

Tentative

Day 1 : 19/06/2015 Jumaat
10.00am – Berlepas dari KLIA2 ke Bangkok
11.30am – Tiba di Dang Mueng (Waktu Bangkok)
12.00am – Ambil teksi Bermeter ke Hotel Rembrandt Bangkok di Jalan Sukhumvit 18 – 230 Bath
01.00pm – Cek in Hotel
02.00pm – Jalan sekitar Jalan Sukhumvit menuju ke Terminal 21 (Shopping Mall)
07.00pm – Jumpa kawan di Esplanade (Naik MRT)
08.00pm – Makan
08.30pm – Jalan di Night Market di belakang Esplanade (Train Night Market Ratchada)
10.30pm – Pulang ke Hotel dengan MRT

Day 2 : 20/06/2015 Sabtu
09.00am – Tunggu kawan di Terminal 21
10.00am – Tiba di MRT di jemput kawan naik honda Jazz ke Floating Market
10.30am – Tiba di Floating Market Klong Lad Mayom, Taling chan Area, koordinat 13.762042, 100.415927
02.00pm – Grand Palace, Wat Po
05.00pm – Naik Ferry di hujung jalan Thai Wang selepas Wat Po menyusuri Sungai chao phraya ke Hotel – 15 Bath
06.00pm – Turun di jetty Mandarin Oriental dan berjalan ke hotel Talai di Thanon Surawong
08.00pm – Naik Teksi ke ASIATIQUE THE RIVERFRONT di jalan Charoen Krung
08.30pm – Sampai jalan2 cari makan dan bergambar
10.30pm – Naik Teksi ke Hotel – 70 Bath
11.00pm – Shopping di Patpong Night Market

Day 3 : 21/06/2015 Sabtu
09.30am – Naik BTS Sala Daeng Station ke stesen Mo Chit (Chatuchak Weekend Market)
10.00am – Sampai di Chatuchak Weekend Market – Shopping
03.30pm – Rehat di Park Queen Sirikit Park
04.00pm – Naik Teksi ke Airport Dang Mueng – 170 Bath
04.30pm – Sampai Airport

Perbelanjaan

Hotel
Hotel Rembrandt Bangkok (Jalan Sukhumvit 18) : RM295
Hotel Talai Suites (Berdekatan Patpong Night Market) : RM156

Teksi
Airport Dang Mueng – Hotel Rembrandt Bangkok : 230 Bath + 70 Bath tol
Chatuchak Weekend Market – Airport Dang Mueng : 170 Bath (tak ikut hiway)

Ferry
Sungai chao phraya : 15 Bath

MRT
sekitar 20-40 Bath ke sesuatu Station

Tiket Masuk
Grand Palace : 500 Bath – Tapi saya tak masuk istana..kat luar sahaja tengok musium
Wat Pho : 100 Bath free air.
Massage di Wat Pho : 200 Bath 30minit (Full Body Thai Massage)

Floating Market Klong Lad Mayom
Masuk free
Sampan : 20 Bath
Cruise : 60 Bath – tapi saya tak naik.

Tips
Sentiasa membawa pasport semasa berjalan di Bangkok, sebabnya bila2 masa kita boleh di tahan untuk pemeriksaan. Ada juga mat salleh kena tahan dan di minta buat ujian air kencing. Jika kita tak bawa dokumen perjalanan di kuatiri mereka akan menyusahkan kita dan menyebabkan masa travel kita terjejas. Jika di tahan bagi kerjasama tetapi jangan tanda tangan apa2 selagi tidak ada bantuan dari pihak kedutaan.

Sepanjang saya di Bangkok saya tidak ada masalah dengan pihak polis. ini cuma langkah berjaga sahaja.

Makanan halal memang susah nak cari. Memang ada cuma susah nak jumpa jika kita tidak biasa. paling senang jumpa restoran indian. saya senang sebab ada kawan thai yang tolong carikan. kalau yang tiada kenalan harap baca blog lokasi makanan halal.

Advertisements

Posted in Backpacker, Melancong | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Bukit Gasing ~ Latihan Kecergasan

Posted by hamydy on 10, June 2015

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Bukit Gasing ~ Latihan Kecergasan
Trip Bukit Gasing kali ini khas anjuran Kelab Rekreasi PPUKM Cheras. Kelab telah buat perancangan untuk mengalakkan aktiviti kecergasan hujung minggu ni sebagai aktiviti bulanan pada setiap sabtu ketiga setiap bulan. Lokasi adalah bukit-bukit sekitar Kuala Lumpur dan Selangor yang memerlukan masa yang pendek untuk pergi dan trekking.

Antara bukit-bukit yang boleh kita trekking bagi mengeluarkan peluh antaranya seperti Bukit Gasing, Bukit Saga, Bukit Apek, Bukit Puchong, Bukit Broga dan beberapa lagi yang berdekatan.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Para peserta berkumpul di PPUKM sekitar jam 6.30am dan mula bergerak sekitar 7.15am. Parking kereta di Pusat Komuniti Lembah Pantai yang terletak selepas Pantai Hill Park. Sekitar 7.45am selepas sedikit taklimat kami mula mendaki trek bukit gasing masuk ke trek Bukit Abu Bakar. Masuk melalui Pantai Hill Park ni selesa kerana parking kereta yang banyak dan tidak sesak berbanding masuk ikut main entrance di jalan gasing. Lagi satu kalau masuk ikut sini boleh buat trek pendek iaitu trek jambatan gantung dan bukit abu bakar.

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Pemulaan masuk kalau kita lihat dihadapan pusat komuniti ni ada projek pembinaan Kondo yang sudah siap. So masuk memelalui denai bersebelahan U turn.  Masuk sahaja ke laluan denai  ini anda akan jumpa simpang dengan 2 buah Bangku, sebelah kiri adalah ke menara pandang dan sebelah kanan ke Bukit Abu Bakar dan Jambatan Gantung.

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Adalah di cadangkan supaya anda melalui laluan ke Jambatan gantung terlebih dahulu supaya anda mendapat kesan mendaki 2 buah bukit. Selepas melalui jambatan gantung anda akan mendaki satu bukit kecil tidak la terlalu curam sangat. Setelah itu anda akan menurun sehingga jumpa kesan sungai kecil, kekadang ada air jika tidak kering. Selepas sungai kecil itu barulah permulaan mendaki bukit abu bakar yang sememangnya curam lebih kurang 45-55 darjah. Setelah sampai di puncak Bukit Abu Bakar anda akan menurun ke simpang yang mula2 anda sampai jika dari pantai hillpark td. Sampai di puncak bukit abu bakar kami rehat sekejap sebab ada yang semput mendaki bukit ni :D. Sedihnya di puncak ni kami lihat banyak pokok sudah kering dan mati, menurut maklumat dari pendaki tetap bukit gasing katanya bukit gasing yang sempadan kuala lumpur ini telah dijual kepada pemaju, hasil kesan pembinaan tu menyebabkan kehijauan bukit gasing ini makin berkurangan. Harap komuniti bukit gasing ni dapat membuat sesuatu :).

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Semasa di kawasan jambatan gantung kami terserempak dengan komuniti bukit gasing yang sedang melakukan kerja-kerja pembaikan trek, kami turut membantu secara sukarela membawa batu bata ke point berikutnya A dan B melalui jambatan gantung dan dapat  mendaki 2 buah bukit :), Best jugak berpeluh para peserta.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark

Seterusnya turun dari Bukut Abu Bakar kami meneruskan trekking melalui trek yang diberi nama “Highway”. Kenapa disebut highway sebab i trek yang panjang terus ke main entrance. Di pertengahan trek ini ada satu signboard peta trek Bukit Gasing. Kat sini berhenti sekejap sambil buat taklimat berkaitan trek bagi yang pertama kali datang.

Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Seterusnya trekking diteruskan sehingga ke Main entrance yang keluar ke Jalan Gasing kawasan perumahan. Jalan gasing ni dah kawasan Selangor. Sampai di pintu masuk kami dapati ada event menanam pokok yang di buat oleh kelab bukit gasing. Dah terlambat kami nak join aktiviti ni, jadi kalau ada orang ramai nak join aktiviti amal memulihara bukit gasing ni boleh la join Kelab Sahabat Bukit Gasing ni, selalu jugak mereka buat aktiviti. Web Site http://www.friendsofbukitgasing.com.my  Tel o3-79546603.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark
Setelah bergambar di pintu masuk treking diteruskan ke menara pandang (Watchtower). Menaiki trek Watchtower ini kita akan dapat satu bukit yang banyak tangga dan agak menegak jugak. Semput jugak bagi yang tak biasa. Sampai di Watchtower kami rehat sekejap dan makan roti. Kebetulan semasa di Watchtower  ada seorang makcik yang mengalami masalah kesihatan, kebetulan dalam group kami ada seorang MA iaitu sarah. Beliau telah memberi bantuan kepada makcik tersebut…Gud Job Sarah..
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Gasing
Selesai di Watchtower kami meneruskan trekking melalui trek Bunglow lama yang terbiar. Bunglow lama yang nampak scary ini dah lama terbiar rasanya bunglow ini di bina zaman british dahulu dimana kawasan ini dahulunya sebahagiannya adalah estet. Tidak banyak yang diketahui asal usul bunglow lama ini. Trek ini memang mencabar sebab menegak dan bertangga.. memang menyengat la kaki lalu trek ini. kat trek ini kita dah dapat 1 bukit. selepas trek bunglow ini kami menerus trekking ke persimpangan trek Abu Bakar.
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Gasing
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Gasing
Bukit Gasing ~ Via Pantai HillPark Gasing

Akhirnya program tamat sekitar jam 9.50am apabila kami sampai di simpang masuk dari Pantai Hill Park. Peserta kembali ke parking dan bersurai.

Rumusan program kecergasan selama 2 jam ini, kami berjaya mendaki 4 buah bukit iaitu Bukit Abu Bakar, Bukit Jambatan Gantung, Bukit Menara Pandang dan Bukit Bunglow Lama. Walaupun sekejap tapi peserta semua dapat berpeluh. Bagi yang pertama kali ambil masa 2jam jika yang sudah biasa dengan trek biasa bole buat satu jam sahaja.

Sekian

Tentatif
Day 1 : 13 Jun 2015 ~ Sabtu
06.30am – Berkumpul di HUKM (PPUKM)
07.15am – Bergerak ke Pantai Hill Park
07.45am – Mula trekking dari Parking Pusat Komuniti Lembah Pantai
09.50am – Program Tammat

Tips dan Panduan
1. Sila gunakan Insect Repellent – untuk mencegah nyamuk ketika musim nyamuk banyak. Sebagai pencegahan.
2. Tongkat jika perlu
3. Air, Roti, gula2

Peringatan

1. Jangan trekking jika waktu sunyi dan tiada orang dan jangan melalui trail yang jarang orang lalu jika berseorangan dan lewat petang atau lewat tengahari. Sebagai Langkah keselamatan. Biasanya waktu paling ramai orang adalah sekitar jam 6.00am-9.00am dan 4.00pm-6.30pm.

Anda boleh baca entri bukit gasing untuk trail2 lain di entri berikut

1. https://hamydy.wordpress.com/2013/05/26/bukit-gasing-latihan-pre-mt-kinabalu/
2. https://hamydy.wordpress.com/2012/10/11/latihan-pre-kinabalu-bukit-gasing/
3. https://hamydy.wordpress.com/2011/11/27/bukit-gasing-27-nov-2011/
4. https://hamydy.wordpress.com/2011/02/02/bukit-gasing/

Posted in Riadah Santai | Tagged: | 6 Comments »

Vietnam ~ Shopping2 di Saigon

Posted by hamydy on 8, June 2015


Trip Shopping Vietnam
Trip Shopping2 Vietnam kali ini saya buat suka2 sebab berjaya mendapat tiket flight promo Air Asia yang murah la jugak dengan return RM354 termasuk luggage 20kg . Trip pendek 3h2m ini cara santai dan relaks sahaja. Trip 3h2m ni memang santai sahaja. Peserta yang join cuma 6 orang sahaja, tapi last minit sorang tarik diri kerana keluarga kemalangan. Jadi kami berlima sahaja. Semua buat janji bertemu di Airport sekitar jam 5.00am. Flight mengikut jadual dan tidak delay. Penumpang majoriti rakyat Malaysia :). Berikut adalah coretan perjalanan kami.

Day 1 ~ Sabtu
Seawal jam 4.30am sudah mula menaiki bus dari KL Sentral ke KLIA2, so kalau naik kul 4.30am jangka sampai ke KLIA2 sekitar jam 5.30am. Jadi kami ada 1 jam 30 minit sebelum berlepas jam 7.00am, Kami masuk boarding jam 6.00am. Ramai jugak orang penerbangan pagi, biasanya ke vietnam pergi orang tak ambik luggage jadi ta perlu la beratur panjang nak drop bag :).  Alhamdulillah flight tidak delay, on time saja lebih kuran jam 7.00am kami bertolak.

Airport Ho Chi Minh City
Sampai di airport jam 8.00am waktu Vietnam. Kami tercari-cari teksi untuk ke hotel, ada beberapa kaunter teksi, harga sekitar 200-300 ribu dong, biasanya orang yang biasa ke vietnam akan cuba tawar harga sampai 200-250 ribu Dong untuk sampai ke hotel area Bến Thành Market. Kami naik teksi MPV sebab 5 orang jadi harga kami dapat 300 ribu Dong, Kalau naik teksi kereta biasa boleh dapat dlm 200 ribu Dong. Ting-tong kami sampai hotel jam 9.00am.
(Sumber Booking.com)
Hotel
Kami tempah LE LE Hotel jauh sikit dari Bến Thành Market (Jalan Kaki 10 minit sahaja) Hotel berdekatan dengan lorong Bùi Viện yang happening dan banyak backpacker di sini. Hotel ini terletak di jalan utama Pham Ngu Lao St Bersebelahan Dragon Palace Hotel. Booking melalui booking.com sampai baru bayar. LE LE Hotel dan Dragon Palace Hotel owner yang sama. Hotel ini ok la selesa walaupun tak mewah tapi ok la kalau nak buat 3h2m. Kalau penat2 boleh massage kat Dragon Palace Hotel.

Cu Chi Tunnel Tour
Disebabkan kami datang awal jadi kami tidak boleh cek in lagi, jadi kami letak beg dahulu dan berbincang day tour ke Cu Chi Tunnel yang kami tanya di meja tour agen depan kaunter reception hotel. Sebenarnya kalau nak survey half day tour pakej ni banyak jer kaunter-kaunter agen dekat setiap hotel dan juga di kawasan tersebut. Harga biasanya sekitar 6usd-10usd. Kami tak servey sebab harga agen kat hotel lebih kurang sahaja. Bincang punya bincang last-last kami ambil private car yang harganya 40usd setelah tawar menawar. Sebab nak cepat dan tidak mahu join rombongan dan tak nak singgah kedai kraftangan :). Kekurangan cara ini adalah kami tiada guide dan harga mahal sedikit tapi kami punya masa sendiri 🙂 dan cepat.

Sekitar 10.30 kami bergerak ke Cu Chi Tunnel menaiki jeep Ford Everest. Memang selesa la kami 5 orang sahaja. Sekitar 12.30pm kami sampai di Cu Chi Tunnel, bayar tiket masuk 90ribu Dong dan masuk tanpa ada guide 😦 , tapi kami tumpang2 la dengar citer dari group lain, selebihnya nak bergambar sahaja.


Mula-mula selepas beli tiket masuk kita biasanya kita akan masuk melalui terowong besar ada pemeriksaan tiket di tengah nya, selepas itu kita dah memasuki kawasan cu chi tunnel, Tour bermula dengan menonton video sejarah di dalam pondok bawah tanah. Selepas menonton kami ikut guide group lain tumpang dengar sikit2 selebihnya kami bergambar sahaja. Biasanya guide akan bawa melihat lubang dan cara masuk lubang, perangkap2 yang digunakan semasa perang, melihat lubang masuk dan lubang asap dapur, melihat kereta kebal tinggalan perang dan seterusnya ke padang sasar tempat menembak. Biasanya ramai jugak pelancong mencuba menembak. Ada pelbagai senjata boleh pilih dengan membeli peluru hidup minimum 10 biji.

Untuk trip kali ini saya tak menembak, just singgah tengok2 dan meneruskan langkah melihat demo membuat paper rice (Kepingan seperti kulit popiah yang digunakan dalam hidangan), pondok ni terletak sebelah padang sasar tu. Selepas itu kami terus ke Terowong.

Kalau tak cuba masuk terowong memang tak sah, ada pendek ada panjang, kalau tak silap ada 5 meter, 10 meter dan 15 meter. Kami buat yang pendek saja 10 meter itu pun dah lengoh kaki dan paha nak krem sebab duk jalan itik kat dalam tu, kalau nak lagi selesa merangkak la baru tak lenguh peha. Penamat tour ini adalah dengan singgah di pondok yang menghidangkan teh dan ubi kayu percuma. Rehat sekejap kat sini selepas itu baru bergerak keluar sekitar 2.45pm.

Makan Tengahari
Kami makan di restoran halal yang berdekatan dengan cu chi tunnel, kalau kita menghala ke cu chi tunnel kita akan nampak restoran ini di sebelah kanan dalam 100 meter sebelum cu chi tunnel. Nama restoran ini Quan An Lukman Kamarudin. Restoran ini baru buka dan peniaganya boleh berbahasa melayu. Di restoran ini ada disediakan surau. Dalam gambar saya bergambar dengan pemilik restoran iaitu en Kamarudin peramah orangnya. Kami oder beberapa lauk dan sayur makan dengan nasi putih. Masakkan ok sedap jugak la bagi yang tengah kelaparan. Kami makan sampai kenyang sebab selepas ni nak mula jalan2 shopping :).

Shopping Time
Kami minta driver hantar kami terus di Pasar Bến Thành Market sekitar jam 6.00pm, selepas tunjuk beberapa kawasan membeli belah pada kawan2 kami mula berpecah untuk mencari barang-barang ikut minat dan keperluan sendiri. Dan janji berkumpul semula di Restoran Halal Hj Osman di jalan Nguyen An Ninh sekitar jam 8.00pm untuk makan malam.

Pasar Malam
Selepas makan malam kami sambung shopping di pasar malam sebelah Pasar Bến Thành Market. Pasar malam ini mula dibuka sekitar 8.00mlm di sebelah kiri dan kanan Pasar Bến Thành Market setelah Pasar Bến Thành Market ditutup. Banyak juga barangan yang dijual seperti pakaian, beg dan juga makanan gerai. Makanan ada yang halal dan ada yang tidak, kena pandai pilih gerai muslim. Bisanyanya orang tawar menawar 70% diskaun, jika dapat jangan pula tak beli. Sekitar jam 11.00pm kami bergerak pulang ke Hotel. Ingat jangan terlalu lewat sangat pulang ke Hotel lewat malam sebab ada sejarah orang kena ragut ketika melalui jalan yang sunyi dan gelap.

Day 2 ~ Ahad
Hari kedua, selepas sarapan sekitar jam 10.00am kami mula keluar shooping secara berpecah. Ada yang ke shoplot sekitar Pasar Bến Thành Market dan ada yang shopping dalam Pasar Bến Thành Market, manakala saya keluar mencari beg outdoor. Biasanya orang Malaysia banyak akan shopping di Malaysian Street /Nguyen An Ninh Street. Jalan ini juga dapat jolokkan Malaysian Street kerana banyak orang Malaysia shooping kat sini dan banyak juga restoran halal kat sini. Berikut saya sharekan gambar kedai2 di kawasan ini.



Berikut adalah list shop lot yang ada di kawasan ini
– Fina Collection
– Hjh Basiroh
– Wy Rine (Ramlah) Collection
– Champa Collection
– Abd Rozack Collection
– Jamilah Collection
– Rokiah Collection

** kedai mana yang bagus itu bergantung kepada yang pandai survey dan pandai tawar. Saya tak pandai sangat.so saya survey beberapa kedai sahaja dan beli beberapa pakaian yang berminat. Kalau nak borong pakai atau jual-jual suka-suka bole la beli disini. Tapi biasanya peniaga kat Malaysia yang betul2 berniaga selalunya belu terus dari kilang dan pembekal utama disini untuk dapat harga lebih murah dan untuk jimat kos mereka pos sahaja.

Restoran Halal
Terdapat beberapa restoran halal sekitar Pasar Bến Thành Market, Ada juga yang pemiliknya rakyat Malaysia. Biasanya makan kat restoran ini agak mahal sedikit la kalau convert duit Ringgit sekitar RM12-15 untuk sepinggan nasi goreng. So apa boleh buat kalau nak selesa makan dengan hawa dingin dan ada wifi restoran begini la jawabnya. Nak murah ada jugak warung2 halal cuma tak banyak dan menu terhad.

Berikut adalah list Restoran yang ada di kawasan ini (jalan Nguyen An Ninh)
– Restoran Hjh Basiroh
– Restoran Hj Osman
– Restoran Salima
– Restoran Warung 1 Malaysia
– Restoran Aysah


Kami berpecah shooping sehingga jam 5.00pm dan pulang ke hotel kerana salah seorang teman saya Juliaty pulang hari Ahad petang. Macam tak caya pulak dia datang 2hari 1 malam sahaja, Sabtu pagi sampai, Ahad petang dah pulang ke Malaysia. Dapat juga dia shopping dan tour cu chi tunnel 🙂 . So tempah teksi dari hotel sahaja. Selepas ucap selamat pulang pada Juliaty. Kami sambung shopping.

Barangan Sport
Kami cari barangan sukan di jalan Huyền Trân Công Chúa, Kawasan ni ada deretan kedai yang jual semua barangan sport dari kasut, baju sukan, alatan sukan dan macam2 lagi. Tapi kebanyakkan kasut sukan bukan gred A, kualiti biasa2 sahaja walaupun di cap jenama terkenal seperti adidas dan nike. Tapi murah la. So kalau nak shoping kawasan ini biasanya orang beli alatan sukan seperti raket tennis, kasut roda dan macam2 kecuali kasut tu kurang sikit la. Kebanyakkan barangan tiruan kat vietnam ni, ada juga yang origenal kalau masuk butik yang ori. Tapi biasanya orang cari yang gred A sebab kualiti dan meterial yang digunakan adalah sama dengan yang ori. Selepas jalan di kawasan ini kami pulang ke area Pasar Bến Thành Market untuk Makan malam di restoran Halal Saigon Seri Penang di jalan Lưu Văn Lang (Milik Dato Helmi Jaafar). ok jugak la makan kat sini, ramai orang Malaysia makan kat sini terutama yang ambil pakej agen dari Malaysia. Selepas makan kami sambung cuci mata di Pasar Malam di sekitar luar Pasar Bến Thành Market. Balik ke hotel sekitar jam 11.00mlm.

Massage
Selepas rehat dan bersihkan diri, kami cadang ambil massage untuk hilangkan lenguh2 badan dan kaki, kira untuk menyegarkan badan semula la. Ambil pakej massage di Dragon Palace Hotel hotel sebelah Le Le Hotel. Di tingkat satu memang khas tempat Massage, harga Full Body Massage adalah 250 000 untuk 90 minit (RM45). Lepas massage terus balik hotel tido.

Day 3 ~ Isnin
Sarapan pagi awal, Makan Roti bakar dan kopi dan teh sahaja sebab hotel ni serve makanan tak halal. Lepas makan kami mula packing barang2 yang di Shopping sepaya ngam masuk beg 🙂 . Selepas cek out kami letak beg di tempat beg dan keluar makan tengahari di Restoran Serai di jalan Thủ Khoa Huân dan seterusnya sambung shopping. Kami berjalan sehingga ke Saigon Square dan beberapa butik santai2 sambil mengintai apa2 yang boleh di shopping 🙂 .

Bag Deuter
Saya mencari beg deuter kualiti Gred A yang mirip Origenal. Hari sabtu dan ahad ada juga saya mencari beg di kedai yang pernah saya beli di jalan luu van lang tapi kedai tu sudah tiada stok tersebut, banyak yang dia jual cuma kualiti Gred B sahaja. Gred A (Meterial dan kualiti jahitan sama macam ori) dan Gred B (Meterial sahaja sama tapi kualiti jahitan tidak sama). Nasib baik saya dapat jumpa kenalan saya Sarah orang vietnam yang masih bekerja di Pasar Bến Thành Market. Dia bawa saya ke kedai tersebut, ternyata kedai tersebut ada stok beberapa biji beg Gred A. Kalau di tanya ada ori ke tidak, dia jawab semua beg dia ori, Jadi terpulang kepada kita untuk memilih bag dan melihat sendiri secara detail meterial dan kualiti jahitan. Kalau yang biasa beli beg ori pasti bila pegang sahaja dia sudah tahu. Tapi bagi yang tak biasa saya nasihatkan sebelum datang ke Vietnam pergila ke butik ori kat Kuala Lumpur untuk melihat sendiri beg ori macam maca, pegang, rasa dan tengok meterial dan detail beg tersebut dan mesti la kena ingat. So bila kat vietnam senang la cari. Beg kualiti Gred A ni tak banyak disimpan oleh kedai so kena mencari jugak la. Saya dapat beli Beg Deuter 40+10liter dengan harga RM130 puas hati jugak la dapat beg. Kedai ini No 8 terletak di Jalan Phan Bội Châu (8 Phan Bội Châu). Nama kedai công ty cờ phần thương mai dịch vụ bên thành, panjang nama rasanya yang depan tu nama dia công ty cờ phần thưong mai.

Sekitar jam 5.00pm kami semua sudah kembali ke hotel , Rehat di ruang lobi di sofa sambil menunggu teksi yang kami tempah dari hotel jam 5.30pm. Kalau nak murah teksi boleh tahan di jalan teksi Vinatsun Teksi lain tak boleh caya sangat dia ketuk kita. Teksi Vinatsun ni pakai meter. Teksi yang hotel tempah ni bukan vinatsun tapi sebab tempah terus dari hotel kita bayar kat hotel sahaja. Mahal sikit dari yang Teksi Vinatsun tapi ok la tak payah nak tahan2. Tunggu je di hotel.

Sampai di Airport kami cepat2 ke tempat Drop Luggage, kalau lambat nanti berbaris panjang. Sampai di kaunter drop bag walaupun belum buka tetapi saya lihat dah berbaris trolly yang penuh dengan beg tersusun. Sampai parking trolly berbaris dan kami duduk di kerusi menunggu ia buka. Bila buka baru pergi ke trolly masing2. Kat sini semua orang Malaysia sahaja. Ramai betul orang kita ke Vietnam ni. Jam 9.00mlm kami berlepas pulang ke Kuala Lumpur. Sampai di kuala lumpur tiada yang kena pemeriksaan kastam 🙂 .

Begitulah sedikit sebanyak coretan trip 3h2m santai shopping di Vietnam. Terima kasih saya ucapkan kepada rakan-rakan yang turut serta menjayakan trip pendek ini iaitu Mohd Hilal, Juliaty, Azura dan Hafiza

Sekian

Tentative
11/4/2015 ~ Sabtu
04.00am – Naik bus dari KL Sentral
07.00am – Berlepas ke Ho Chi Minh City (Saigon) dari KLIA2
09.00am – Sampai di Chi Minh City (Waktu Vietnam baru jam 8.00am)
09.00am – Bergerak ke Hotel, letak beg dan diskus tour ke Chu Chi tunnel, kat hotel ada kaunter tour
10.30am – Ada 2 option ( Naik private car atau tour ikut group naik bus). Kami ambik private car sebab nak cepat.
12.30pm – Sampai Chu Chi Tunnel
02.45pm – Keluar dari Chu Chi Tunnel
03.00pm – Singgah makan di restoran Halal tidak jauh dari Chu Chi Tunnel
04.00pm – Bertolak pulang ke Chi Minh City
06.00pm – Drop di Pasar Ben thanh – Saya tunjukkan lokasi untuk shopping pada kawan2 sekitar pasar.
06.30pm – Kami berpecah supaya setiap orang dapat cari barang2 mengikut selera masing2
08.00pm – Janji Berjumpa di restoran Halal Hj Osman di jalan Nguyen An Ninh
09.00pm – Sambung shopping di Pasar Malam
11.00pm – Pulang ke Hotel

12/4/2015 ~ Ahad
07.00am – Sarapan Roti bakar dan kopi jer ( Sbb hotel ni tak serve makanan halal)
09.00am – Group berpecah satu ke Ben Thanh Market dan satu ke Jalan Bui Vien belakang hotel ( Cari outdoor Gear)
05.00pm – Janji jumpa di Hotel, salah seorang peserta sudah nak balik KL, Flight jam 8.00pm
06.00pm – kami sambung shooping ke kawasan Sport area
08.00pm – Makan malam di restoran Halal Saigon Seri Penang di jalan luu van lang (Milik Dato Helmi Jaafar)
09.00pm – Sambung shopping di Pasar Malam Ben Thanh.
11.00pm – Balik Hotel
12.00pm – Full Body Massage 250 000 untuk 90 minit (RM45) Ambik di hotel

13/4/2015 ~ Isnin
08.00am – Sarapan Roti bakar dan kopi jer (Sbb hotel ni tak serve makanan halal)
09.00am – Packing Barang2 Shopping
10.00am – sambung lepak dan rehat santai sehingga kul 12,00pm untuk chek out
12.00pm – Cek out, Tempah teksi dan simpan beg di reception dan sambung shopping
01.00pm – Makan Tengahari di Restoran halal Serai di jalan Thu Khoa Huan
02.00pm – Sambung Shopping
05.00pm – Sampai hotel & repacking
05.30pm – Bertolak ke Airport
09.00pm – Bertolak pulang ke Kuala Lumpur

Perbelanjaan

Teksi
Airport ke Hotel = 300 000 (Ada kaunter lain boleh dapat 200 000)
Hotel ke Airport = 300 000 Tempah dari Hotel. Kalau kat luar bermeter Vinatsun boleh dapat sekitar 180 000 – 200 000

Chu Chi Tunnel
Tiket Masuk : 110 ribu Dong (90k+20K)
Transport : Private Car 40usd
Kalau Tour naik minibus : 6-10usd seorang

Hotel
RM120 untuk 2 malam (Bilik Double) – Tempah di Booking.com

Flight
Air Asia – Promo RM354 (Return+luggage 20kg)
AK520 7.05am 11.04.2015
AK525 9.10pm 13.04.2015

Tips
Memandangkan Saigon ni sudah jadi tempat kebiasaan orang Malaysia yang pergi bercuti sambil shopping maka tak banyak tip yang boleh saya bagi, sebab dah jadi biasa, kalau baca blog memang banyak yang share. Boleh buat trip pendek sahaja 3h2m atau 2h1m. Kalau nak explore kawasan lain seperti hanoi, dalat atau Na Trang tu kita lain la. Ini saya citer jika ke Saigon sahaja. Jadi berikut adalah tip ringkas bagi yang pertama kali hendak ke sana.

Hotel
Kalau boleh pilih la hotel yang paling dekat dengan kawasan Pasar Bến Thành Market di jalan jalan Nguyen An Ninh sebab banyak restoran halal di kawasan ini dan berdekatan dengan tempat shopping.

Tour dan Pakej
Tour ke Cu Chi Tunnel boleh survey dahulu di kaunter agen di hotel then survey kawasan sekitar untuk cari yang murah sekitar jika ada. Biasanya tour 6-10usd (Join Group Naik minibus) tiket masuk bayar sendiri. Ada juga pakej lain seperti puppet show dan juga river cruise semuatu boleh ambik di kaunter agen yang banyak terdapat.

Matawang
Nak berbelanja boleh guna Dong, USD dan juga Ringgit. Duit RINGGIT biasanya kawasan Pasar Bến Thành Market di jalan Nguyen An Ninh ni mereka terima. Kalau Tour pakej biasa mereka pun terima dalam USD. Saya banyak pakai Dong dan Ringgit sahaja.

Keselamatan
Ada juga kes ragut jika pulang lewat malam di jalan yang sunyi. Jadi kena juga berhati2 jangan ambil mudah. Jangan simpan semua duit dalam sampul dan keluarkan semasa berbelanja kerana ia akan menarik perhatian peragut. Pasport saya tinggal di hotel sahaja bagi mereka simpan dan saya bawa yang fotocopy dan juga kad hotel.

 

Berikut Contact untuk yang hendak servis penghantaran
Phuc Tam Trans & Services JSC
75 Ho Van Hue
St Ward 9
Phu Nhuan Dist
Ho Chi Minh City Vietnam
Tel : (84-8) 39 974 003
website : www.phuctamtrans.com

Sila Download Brosur PDF – Phuc Tam Trans & Services JSC

Posted in Melancong | Tagged: , , , , | 15 Comments »