The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for August, 2012

Line Clear Nasi Kandar Penang

Posted by hamydy on 25, August 2012


Line Clear Nasi Kandar
Nasi Kandar Line Clear, nak cakap rastoran tak nampak macam premis, kalau kata gerai pun betul jugak sebab i terletak di lorong antara dua bangunan. Nasi kandar Line Clear ni antara restoran Nasi Kandar yang famous di Penang, terdapat beberapa lagi nasi kandar yang famous antaranya Nasi Kandar Beratur, Restoran Hameediyah Tandoori dan beberapa lagi yang saya tak ingat.

Singgah Makan Pasembur Padang Kota

Sebelum ini dalam entri yang lepas 11, July 2011 saya ada menceritakan tentang Restoran Hameediyah Tandoori. jadi kali ini saya buat entry pasal Nasi Kandar Line Clear pulak. Jalan-jalan ke penang kali ini secara daypack hanya untuk jalan2 cari makan. Saya masuk Penang menggunakan perkhidmatan Ferry sekitar jam 6.00pm, Sampai di Penang saya singgah dulu pekena Pasembor di Medan Selera Padang Kota. Walau pun sedia maklum harga pasembor kat situ mahal, tapi sesekali kalau masuk Penang kira OK la, kawan2 saya yang duk penang pun tak makan pasembor kat situ, mereka lebih suka ajak saya makan kat tempat lain. Tapi bagi kita orang luar sesekali nak makan kira ok la. Medan selera Padang Kota ini sangat meriah dengan pengunjung nampak kecoh dengan pengunjung membuat oder dan juga penjual yang memanggil pelanggan. Medan selera ini terbahagi dua bahagian satu bahagian terdapat majoriti peniaga cina, ada juga terselit satu dua peniaga islam. Lagi satu bahagian pula terdiri majoriti peniaga muslim, ada melayu ada india muslim.

Tips kalau tak nak harga pasembor mahal, kurangkan ambil seafood macam ketam udang dan sotong, benda-benda ni yang membuatkan harga pasembor jadi mahal. tapi kalau sesekali nak makan apa salahnya. sebab kalau kita orang luar kat mana lagi nak cari pasembor kat penang kan kalau tak kat padang kota. Lain la kalau kita selalu pergi Penang dan dah terra kat sana. Untuk entri ini walaupun tajuknya nasi kandar Line Clear saya rasa tak salah saya selitkan Pasembor kat sini ya 🙂 .


Lokasi
Lokasi restoran Nasi Kandar Line Clear ni tak susah kalau anda tahu jalan, sebabnya banyak jalan sehala di penang jadi kalau silap pusing kena la pusing semula untuk masuk simpang restoran tu. Restoran ini terletak di Jalan Penang (Penang Road). Nak citer susah jadi saya bagi land mark yang berdekatan. Cari hotel BayView dan Citytel kalau jumpa hotel ni maka tak jauh la restoran ni. Selain itu pusat hiburan Disko Club SOHO juga berdekatan, jika anda jumpa SOHO maka tak jauh la, anda perlu perlahan dan tanya orang lorong nak masuk atau anda bawa keta pelahan untuk tgk sign board restoran ini. kalau bawa slow tengah malam boleh la kalau awal2 keta banyak jugak. Restoran ini tidak la jauh dari Banggunan Komtar. so kalau anda tersasar jauh dari komtar maka salah jalan la tu.

Komen saya tentang makanan kat sini, Bagi saya yang bukan hantu nasi kandar kira ok la sedap ikut tekak saya. Sebab kat Penang ada banyak restoran nasi kandar, so sebelum anda kata ia sedap anda kena la cuba restoran2 yang lain jugak, barulah anda dapat bezakan kesedapannya. Restoran ni beroperasi sampai 2-3 pagi kalau tak silap saya.

rasanya itu sahaja yang dapat saya ceritakan tentang Restoran nasi kandar Line Clear ni, nak tau lebih kena la sendiri g sana rasa yer

sekian

Posted in Cuti2 Malaysia, Jalan2 Cari Makan, Riadah Santai | Tagged: , , | 1 Comment »

Selamat Hari Raya Aldilfitri 2012

Posted by hamydy on 18, August 2012

Salam semua pembaca blog saya. Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Semoga Lebaran kali ini memberikan kita lebih makna.

Selamat Bercuti dan bergembira bersama keluarga.

Posted in Agrotek, Backpacker, Blogroll, Cuti2 Malaysia, Fotografi, Jalan2 Cari Makan, Jom Piknik, Jurnal Kehamilan, Kesihatan, Koleksi Buku Lelong, Melancong, Memancing, Multimedia ICT, Pendakian Gunung, Riadah Santai, Ruangan Perniagaan, Sajak Nusantara, Sukan, tiada | Tagged: , , | 2 Comments »

Restoran Arab – Hannoon Al Arab

Posted by hamydy on 5, August 2012


Restoran Hannoon Al Arab
Jalan-jalan cari makan Masakan arab kali ini membawa saya ke sebuah Restoran masakan arab yang menarik iaitu Restoran Hannoon Al Arab yang terletak di Setia Alam. Pemilik restoran ini adalah warga arab yang berkahwin dengan orang Malaysia. Restoran ini baru sahaja di datangi oleh Crew JJCM yang di hostkan oleh pelakon Iqram Dinzly dan akan keluar ke TV pada 26 Ogos 2012.

 
Terdapat pelbagai menu masakan arab yang lazat dan enak. Kunjungan saya berbuka puasa di restoran ini di sambut mesra oleh Isteri Pemilik Restoran tersebut iaitu Kak Nieta. Orang nya peramah dan mesra. Banyak menu yang dia cadang untuk saya cuba..tapi perut saya satu jer..:D so mana yang mampu jer la. Seperti biasa kalau masuk restoran arab saya akan mencuba menu KAMBING la apa lagi. walaupun banyak lagi menu yang ada. Di restoran ini saya mencuba Lamb Mendy, Lamb Haneeth dan Chicken Haneeth. Kambingnya memang lembut dan rasa enak.

Saya mencuba Greek Salad yang mengandungi lettuce, tomato, timun, lemon juice dan minyak zaiton. Terima kasih juga pd Kak Nieta kerana sudi bagi rasa menu masakan keluarganya iaitu sejenis masakan yang terdiri dari buah terung. Memang sedap. Suasana di restoran ini juga selesa dan ringkas.

 
Pada bulan puasa ini restoran ini dibuka dari jam 4.30pm (take away) sehinggalah jam 4.00am (sahur) . Jika hari biasa restoran ini dibuka jam 11.00 pagi hingga 11.00 malam. Untuk berbuka puasa restoran ini ada juga menyediakan Buffet dan juga ala carte. Kena la call dulu tanya. Setelah kenyang berbuka dengan menu kambing yang sedap tu. Saya lepak santai di sebuah sofa yang disediakan sambil minum Teh Arab dan juga Kopi Arab.

Sebelum pulang saya sempat merakam gambar kenangan bersama pemilik restoran ini yang berbaju kemeja putih di tengah  dan juga pemilik Restoran Gate of Yemen yang berbaju hitam, yang kebetulan datang melawat pemilik Restoran Hannoon Al Arab ini. Pemilik Restoran Gate Of Yemen yang terletak di Sri Kembangan juga berkahwin dengan wanita tempatan Melayu. Dia juga turut jemput saya untuk mencuba restoran mereka di Sri Kembangan. Nama pemilik restoran ini adalah Dr Naeem Hannoon dan Isterinya Pn Anita Kamaruddin. Dr Naeem Hannoon adalah Doktor sains bidang kejuruteraan, kalau tak silap pensyarah di salah sebuah kolej di ibukota.

Alamat Restoran ini Seperti Berikut

Restoran Hannoon Al Arab
49-1-1, Jalan Setia Prima U13/A,
Setia Alam, 40170,
Shah Alam, Selangor.
Opening hours: 11am~11pm (daily)
Call for details : 03-33423058/016-6850312

Web : http://hannoonalarab.blogspot.com/

FB : http://www.facebook.com/anita.kamaruddin

Peta : Sumber dari Web http://hannoonalarab.blogspot.com/

Directions to Hannoon ~ Before Meru. Giant and Klang Sentral on the left side.  Make a u-turn as if you re going back to Klang,  Hannoon on the left side.  Facing the main road.  Every Saturday, there ll be a night market / Pasar Malam there too.
Menu
 

Sekian

Video JJCM TV3

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , | Leave a Comment »

Bali Indonesia – Jun 2012

Posted by hamydy on 4, August 2012


Bali Indonesia 28 jun – 2 Julai 2012
Trip ke bali kali ini sangat mendapat sambutan dan telah berjalan dengan lancarnya. Trip santai dan tanpa travel agen ini memberikan keseronokkan yang tersendiri kepada yang mengikutinya. Seramai 16 orang yang telah mendaftar, tetapi yang sampai cuma 14 orang sahaja. lagi 2 tu pasangan suami istri yang terpaksa membatalkan percutian disaat akhir walaupun sudah bayar tiket penerbangan dan juga hotel kerana baru disahkan hamil dan atas nasihat doktor untuk mengelakkan keguguran dan sebagainya. Trip yang murah pada kiraan saya kerana kami mendapat banyak kelebihan seperti dapat harga tiket Promo yang beharga RM50 sehala. dan Tune Hotel yang ada promotion.

 
Penginapan – Tune Hotel Kuta
kami semua 12 orang memilih Tune Hotel Kuta sepanjang penginapan di Bali. Senang jer, tempah online sahaja dan kebetulan ada promo. Manakala Lagi satu pasangan tersalah tempah Tune Hotel di Legian. Bilik selesa dan murah. Memangla banyak yang kena beli asing seperti sabun, towel,aircond dan lain2. Tetapi setiap bilik ada kipas, jadi bagi yang hendak buget dan jimat ambil kipas pun dah ok. Ada 2 jenis bilik iaitu Single dan Double. Saya cadangkan Hotel Tune Kuta ni sebab dari hotel ni kita jalan kaki jer nak ke tempat makan dan juga pantai. Memang dekat sangat dengan shoping mall, jalan kaki sahaja. Kalau anda tersalah tempah Tune Hotel Legian, maka jauh tu dengan pusat membelih belah, kena pula jika jalan jem lagi la jauh jadinya walaupun kalau anda berjalan kaki dari legian ke kuta dalam 30 minit sahaja.


Makanan
Jika anda di Bali, Makanan halal sudah senang di jumpai. Bagi kami yang menginap di Tune Hotel Kuta, terdapat beberapa restoran kecil masakan nasi padang yang terletak bersebelahan sahaja, jalan kaki sikit tak sampai 5 minit dah sampai. Makanan murah dan sedap jugakla. Jika ingin makan makanan segera terdapat beberapa restoran makanan segera yang berhampiran dengan Tune Hotel Kuta ni antaranya seperti KFC dan Mac Donald. Jadi kami dapat jimat dengan makan di gerai masakan padang ini. Jika anda rajin berjalan anda mungkin dapat jumpa lagi banyak gerai makan muslin ,asakan padang dan juga masakan jawa.


Pantai Kuta
Pantai Kuta dan Pantai Legian bersambung. Jadi kalau dari Tune Hotel Kuta tu pantai Kuta la paling hampir. Aktiviti santai di pantai kuta memang best. Kebetulan 2 rakan saya ni sport man jadi mereka mengambil kesempatan untuk joging sepanjang pantai Kuta sehingga ke kawasan yang hampir dengan Airport dan ke hujung pantai Legian. Pantai panjang bersih dan ramai orang yang berkunjung. Jika hujung minggu lagi la ramai. Di pantai ini bebas, anda bebas hendak mandi manda dan pakai apa jua pakaian pun berbikini atau pun bogel tiada siapa pedulu pun. Kekadang anda akan terlihat beberapa perempuan mat saleh joging sambil toples. Jadi kami memperuntukan sehari untuk santai-santai di pantai. Bermula dari jam 8.00am selepas sarapan kami dah mula turun ke pantai. Mula2 jalan2 ambil angin lepas tu dah jumpa tempat duduk yang best apa lagi mula la main air. Kami tidak melepaskan peluang untuk main luncur yang mana kalau di Malaysia agak bahaya kerana keadaan ombak dan juga tak pandai berenang. So kalau di Bali ni air cetek tapi ombak tinggi so senang la nak bermain luncur.

Meluncur Ombak
Jika anda ingin mencuba permainan ini boleh la dapatkan di sepanjang pantai. Saya cadangkan anda ambil pakej dengan latihan. Tak mahal pun, Saya sewa Papan Luncur tanpa jurulatih cuma 50ribu main sampai puas. Tapi kalau anda tambah sikit duit sekitar 150ribu anda akan akan di ajar selama sejam. Dalam sejam tu anda dah mampu untuk berdiri atas papan luncur tu. lepas latihan sejam anda boleh main lagi sejam.

 
 
Jalan2 Sekitar Kuta
Jalan-jalan sekitar Kuta juga menarik, shoping mall, Hard rock cafe semua berdekatan sahaja. Jika waktu malam anda boleh melepak sambil minum layan Live Band di banyak cafe2 yang terletak di depan pantai. Antara shooping Mall yang berdekatan adalah seperti Matahari, selain shooping mall ada juga pelbagai shop lot yang menawarkan barangan berjenama. Gerai2 kraftangan juga banyak terdapat di sepanjang laluan hendak ke pantai bersebelahan dengan shop lot. Jika anda betul2 nak shoping kraftangan dengan banyak maka anda kena pergi ke gedung yang memang khas menjual kraftangan ini. Gedung ni terletak jauh dari pekan Kuta kena menaiki teksi.
TENTATIVE
Hari Pertama : 28 Jun 2012 : Khamis
04.00pm – Berkumpul di LCCT
06.00pm – Bertolak ke Bali
09.00pm – Tiba di Denpasar Bali
10.00pm – Check in Hotel Tune Kuta
11.00pm – Makan di Restoran Nasi Padang
12.00pm – Lepak di Hard Rock Café / Night Walk

Hari Kedua: 29 Jun 2012 : Jumaat
08.00am – Sarapan
09.00am – Melihat persembahan Barong dan Keris Dance
11.00am – Singgah shoping di Gedung kraftangan kayu dan logam perak
12.00am – Menuju ke Kintamani
01.00pm – Singgah di Ubud, melihat pemandangan sawah padi berteres di lereng bukit
02.00pm – Sampai di Kintamani. Lunch di Restoran yang View Gunung Berapi Kintamani.
03.00pm – Singgah di Ladang Kopi
04.00pm – Singgah di Pura Tirtha Empul
08.00pm – Diner
10.00pm – Lepak di Hard Rock Café / Night Walk

Hari Ketiga : 30 Jun 2012 : Sabtu
08.00am – Sarapan pagi
09.00am – Jalan-jalan di pantai
09.30am – Mandi laut dan main Surfing
12.00am – Balik Rehat
01.00pm – Lunch
02.00pm – Jalan-jalan Shoping
08.00pm – Diner
10.00pm – Lepak di Hard Rock Café / Night Walk

Hari Keempat : 1 Julai 2012 : Ahad
08.00am – Sarapan
09.00pm – Bedugul Trip
10.00am – Singgah di Gedung Batik dan Gedung POLO
11.00pm – Jalan-jalan di Bedugul
12.00pm – Lunch
02.00pm – Tanah Lot Trip
06.00pm – Shoping di gedung kraftagan (Souvinior) di Agung Bali
08.00pm – Dinner
12.00pm – Balik Tidur

Hari Kelima : 2 Julai 2012 : Isnin
12.30am – Lepak di Hard Rock Café menonton Final Euro 2012
03.30am – Sempat tengok 1 goal..pastu Bertolak ke Airport
04.00am – Berkumpul di Airport Denpasar Bali
06.00am – Bertolak ke Kuala Lumpur
09.00am – Tiba di LCCT Sepang
05.00pm – Ada 4 orng Flight petang.

bersambung….

Posted in Melancong | 1 Comment »

Backpacker – Korea

Posted by hamydy on 3, August 2012

Post kali ini khas saya buat bagi memberi sedikit info kepada pembaca blog saya. Rentetan dari pertanyaan, SMS, email dan panggilan telefon yang saya terima dari seluruh Malaysia bertanyakan info dan pengalaman saya melawat Korea. Maka saya pun mengambil kesempatan ini menulis semula trip saya ke Korea pada Mac 2011.

Dalam Post saya yang lepas tidak banyak saya tulis pengalaman saya memandangkan ketika itu saya agak sibuk.

https://hamydy.wordpress.com/2011/03/14/korea-2011/

Berikut Adalah Senarai Penginapan Murah “Backpacker” di Korea. Ada yang murah dan ada yang sederhana.

1. Guest house in korea

2. Backpacker Sinside.com

3. Seoul Backpackers

4. HostelZ   :Web yang ada list semua hotel buget di Korea.

5. http://www.staykorea.co.kr/english/index.html

6. http://www.hostelseoulkorea.com/

Sekian

Posted in Melancong | 7 Comments »

Backpacker – Borneo Backpackers Sabah

Posted by hamydy on 2, August 2012


Borneo Backpackers Kota Kinabalu Sabah
Backpacker lodge yang sering menjadi pilihan saya jika setiap kali membuat trip pendakian Mt Kinabalu. Terdapat beberapa lagi backpacker lodge yang saya pernah menginap. Tapi untuk entry kali ini saya citerkan satu2 dahulu. Backpacker ini terletak memang tak jauh dengan Jeselton dan Pasar kraftangan. jalan2 kaki jer.

Bagi saya setakat ini setelah beberapa kali menginap di backpacker ini saya rasa ia selesa dan murah. yang penting ia berdekatan dengan kedai2 makan dan shoping.

Ruang  Santai
Ruang ini menempatkan dua buah sofa, rak buku dan tempat untuk gosok baju (Ironing)dan sebelah balkony. Diruang ini juga terdapat 2 buah komputer yang menyediakan perkhidmatan internet percuma. Anda boleh guna seberapa lama pun dan sampai tengah malam, tapi kalau ada orang menunggu anda kena la bagi giliran. Biasanya pengunjung tidak la guna komputer ni lama2, sekadar update FB, Upload gambar, cek in flight dan membaca email. Terdapat novel2 dan majalah di ruang rak buku. Backpacker ini terkenal dikalangan pelancong asing. oleh itu kita kena booking awal untuk dapatkan tempat.

Terdapat juga di sebelahnya ruang meja untuk menulis dan minum atau makan kerana ada mini dapur yang membolehkan kita mebeli makanan segera seperti air tin dan mee segera dan boleh terus di masak.

Dihadapan Kaunter reception terdapat ruang santai untuk melihat TV. Ada astro disini. walaupun tak besar boleh memuatkan sekitar 10 disini dan boleh baring2 sambil layan TV.


Sarapan Pagi
Sarapan pagi disediakan. tapi kita kena buat sendiri la. yang disediakan adalah roti dan mentega dan jem serta minuman panas yang kena bancuh sendiri. Selain itu terdapat juga peti ais yang disediakan dan kita boleh meletakkan minuman kita didalam dan pastikan berlabel. Cikgu Zaidan sedang buat sarapan tu. tetiba jadi Model
 
Bilik Tidur
Kamar tidur yang disediakan adalah Dorm dan juga private room. Bagi private room (utk 2 orang) bilik ini tidak banyak yang ada cuma beberapa sahaja. Yang banyak ada adalah Dorm. Dorm yang disediakan ada yang 4 katil, 6 katil dan ada 8 katil. Bilik dorm selesa dan bersih. setiap tingkat ada bili air dan toilet. Dorm untuk perempuan juga disediakan. Jadi tidak perlulah nak kongsi dorm jika anda datang berlainan jantina. Tapi jika anda cuma seorang anda akan masuk ke dorm yang dan berkongsi dengan yang sama jantina la.

Tandas Dan Bilik Air
Kemudahan Tandas dan Bilik mandi juga selesa. walaupun berkongsi tempat..tapi tidak la perlu masuk berdua yer..:D. kalau seorang masuk bilik air seorang lagi boleh masuk tandas dulu. Setiap level ada tandas dan bilik mandi. Tapi nak lagi selesa Sabun mandi, tuala, shampu dan berus gigi dan ubat gigi kena la bawa sendiri. kat sini tidak disediakan. Jika terlupa bawa pergi aje ke 7-11 yang terletak tak jauh dari lodge ini.



Roof Top
Tingkat atas banggunan backpacker ini memang terbuka dan ada meja dan bangku disediakan bagi pelanggan yang merokok. Didalam backpacker tidak dibenarkan merokok, jadi roof top ini di sediakan bagi pelanggan yang ingin merokok dan jugak rehat sambil melihat pemandangan sekeliling dari atas banggunan. Terdapat kemudahan mesin basuh dan juga tikar untuk pelanggan berjemur. Terdapat juga ampaian bagi pelanggan yang menginap untuk menyidai pakaian.

Apa yang berdekatan?


Jika anda lapar kedai mamak yang paling hampir adalah Restoran Azlina Sulewesi. Restoran ini buka sampai lewat pagi. Dari sini anda boleh berjalan kaki ke Pasar Kraftangan (Pasar Filipine) Pasar Ikan Masin dan juga Pasar Malam Sinsuran. Selain itu anda boleh berjalan kaki untuk ke Jeselton.

Contact Backpacker ini seperti berikut:

Borneo Backpackers Sdn. Bhd.
No. 24 Lorong Dewan, 88801
Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.
Tel: 60 88 234 009    Fax: 60 88 233 688
E-mail: info@borneobackpackers.com
Website: www.borneobackpackers.com

Nama staff yang sudah biasa dengan saya ialah Edith dan Nani, kalau mention nama saya pada Edith sure dia kenal.

Sekian..

Posted in Backpacker | Tagged: , , , | Leave a Comment »

IFTAR Santai di Padang

Posted by hamydy on 1, August 2012


IFTAR di Padang
Cara berbuka puasa seperti ini sudah menjadi kebiasaan bagi warga kota terutamanya yang tinggal berhampiran dengan padang2 yang mempunyai pemandangan yang menarik. Selain padang kawasan pantai juga menjadi tumpuan. Tempat santai berbuka kali ini adalah di Padang sebelah Masjid Shah Alam.

Jika anda melalui kawasan ini seawal jam 6.00pm, memang tiada apa2 pun, nak nampak orang yang bawa makanan untuk berbuka pun susah. Biasanya orang akan mula datang dengan serentak sekitar jam 7.00om. Selesai jer berbuka puasa sekitar 15minit anda akan dapati semua pengunjung mula beredar balik rumah dan ada yang beredar ke Masjid untuk Solat Magrib.

Biasanya Hujung minggu sahaja orang ramai. saya dimaklumkan jika hari bekerja ada jugak tapi tak banyak. Hujung minggu menjadi pilihan kerana keluarga akan bawa anak2 dan berbuka seperti ala2 piknik. Jika datang awal kanak2 berpeluang bermain bola, badminton dan sebagainya. Selain itu kekadang ada jer progam ibadah yang dibuat dekat tasik bagi menarik pera pengunjung untuk mendengar tazkiroh2

Sekian

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: | Leave a Comment »