The life journey

Kembara Kehidupan

Kuching Sarawak 2011

Posted by hamydy on 9, January 2011

Kuching Water Front


Pasar Satok

Taman Negara Bako

Pada 7-9 Januari 2011 saya berpeluang pergi ke Kuching. Tidak pernah datang dan ini merupakan kali pertama. Trip solo ini hanya mengambil masa hujung minggu sahaja. Tiket ni dah beli lama dah sejak thn 2010 lagi masa AirAsia buat promosi. kalau tak silap tiket cuma RM0.00 sahaja. campur tax rasanya tak sampai 50 pun. Trip solo ni cuma perlu beg kecil sahaja. Semasa tiba di kucing dan jalan2 kat waterfront kita akan jumpa beberapa group pelancong dari semenanjung. Ringan2 kan lah bersembang dan bertanya, kerana jika anda seorang anda boleh join mereka dan anda jimat kos.

Saya sudah biasa travel jadi tiada masalah bagi saya jika travel seorang. yang penting bagi saya kamera dan tripod saya wajib bawa, kalau tak bawa tripod susahla bila nak ambik gambar sendiri.

Untuk trip 2 hari ke Kuching ini iaitu sabtu dan ahad. Tak sempat kalau nak pergi banyak tempat. Jadi saya pilih tempat yang tak menarik terlebih dahulu. jadi sy buat perancangan ker TAMAN NEGARA BAKO dan SARAWAK CULTURE VILLAGE.

Berikut adalah tentative perjalanan saya

Tentative Perjalanan

7 Jan 2011
06.00pm – Tiba di LCCT
07.40pm – Berlepas ke Kuching dengan pesawat Airasia
09.25pm – Tiba di lapangan terbang kucing.
10.00pm – Teksi berkupon ke Tune Hotel (RM24 satu teksi)
10.30pm – Cek in Hotel
10.45pm – Jalan kaki sekitar waterfont
11.00pm – Makan Malam di gerai sekitar waterfont
12.00pm – Balik ke hotel Tido (Tune hotel : murah dan jimat)

8 Jan 2011
08.00am – Sarapan pagi di Restoran Planet Sambal
08.30am – Berjalan dan begambar di tugu Kucing depan Pakson
09.00am – Dapat kereta Pesona dihantar ke hotel
09.00am – Sambung jalan depan waterfront – naik sampan tambang ke seberang dan bergambar
……………– Tambang sampan = RM0.50
09.30am – Bergerak menuju ke Taman Negara Bako
10.30am – Tiba di Jeti ke Taman Negara Bako
……………– Permit = RM10 seorang
……………– Boat = RM94 sebuah boat max 6 orang
11.00am – Tiba di Taman Negara Bako
……………– Bergambar sekitar pantai
……………– Pendaftaran di Opis
11.15am  – Mula Trekking ke Teluk Pandan
…………..– ada banyak trek berbeza jarak. pilih jer mana nak gi
01.00pm – Tiba i puncak bukit ( separuh jalan ke teluk pandan) hujan lebat.
…………….– Terpaksa berhenti dan berteduh
02.00pm – Patah balik – sbb kesuntukkan masa
……………– Bergambar dan memerhati monyet ( Orang Belanda = Monyet hidung besar)
02.45pm – Tiba Opis pendaftaran – daftar keluar
03.00pm – Menaiki boat pulang ke jetty dan pulang ke kuching
04.00pm – Singgah di Dewan Bandaraya Kuching (Banggunan atas bukit) – bergambar
05.00pm – Makan di Pasar Satok – ronda2 dan shoping cenderamata, Kek Lapis Sarawak
10.00pm – Pergi ke Waterfront – jalan2 dan bergambar (waterfront tutup jam 11)
11.00pm – Makan Malam dan lepak tengok live band pup sebelah TOP SPOT
12.00pm – Balik ke Hotel (Tune hotel : murah dan jimat)

9 Jan 2011
05.30am – Cekout hotel
06.00am – Bertolak ke Kampung Budaya Sarawak (Santubong)
07.00am – Sarapan di Kampung Santubong Homestay
08.30am – Singgah di Golf Club – ronda2 dan bergambar
09.00am – Tiba di gate kampung Budaya Sarawak
……………– Pendaftaran Masuk = RM60 seorang
……………– Melawat rumah budaya dan bergambar
11.00am – Persembahan tarian kebudayaan
01.00pm – Makan tengahari (RM60 tidak termasuk makan..so kena beli makanan kat cafe kat dalam)
02.00pm – Sambung melawat rumah budaya
04.00pm – Tamat lawatan (kampung budaya buka dari jam 9.00am-4.00pm)
04.15pm  – Singgah santai di tepi sungai Air Terjun
04.30pm – Bertolak Pulang ke Kuching
05.30pm – Tiba di Kuching singgah makan Seafood kat TOPSPOT
07.00pm – Bertolak ke Airport Kuching
08.30pm – Tiba di Airport Kuching
09.50pm – Berlepas pulang ke Kuala Lumpur

Tiada Contact atau pun travel agen. dan tak perlu pun bagi yang suka gembel. apa yang penting apabila buat trip anda perlu buat tentatif perjalanan supaya anda tahu kemana hendak pergi dan sebagainya.

….akan bersambung… pic kg budaya dan taman negara bako…

3 Responses to “Kuching Sarawak 2011”

  1. typejelah said

    mana dapat kereta sewa tu.. boleh bagi kawan no kereta sewa tu..

  2. En @ N said

    xnak naik santubong ke?trek dye best

    alang2 dh sampai swak try la naik…hope next trip

  3. cikilut said

    salam..
    saya pun nak nombor kereta sewa boleh?
    lagi satu..berape kadar sewa tune hotel semlm?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: