The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for August, 2011

KL – Singapore – Batam 2011

Posted by hamydy on 26, August 2011


Singapore
Pengalaman Berpuasa diperantauan di dua buat negara sekali gus memang pengalaman baru bagi saya. Memandangkan singapore dan batam tak jauh, maka alang2 dah sampai singapore saya langsung terus ke Batam. Dibulan puasa bagi mengelakkan dihidrasi yang teruk saya mengamalkan meminum air 100plus setelah berbuka dan semasa sahur. berjalan di Singapore walaupun dibulan puasa, kita boleh elakkan untuk rasa dahaga dengan bergerak menaiki train bawah tanah. setiap destinasi adalah dalam banggunan jadi kurang pendedahan pada panas.

 

———————————————————————————————————————
Pulau Batam Indonesia

Batam
Batam merupakan sebuah pulau yang hampir dengan Singapore. Pulau Batam ini amat terkenal dikalangan orang Malaysia dan Singapore sebagai “Pasar Jodoh”, Benar atau tidak saya kurang pasti. kata orang hiburan dandut popular di sana dikalangan lelaki Malaysia sekitar umur 40-60. Saya datang ke Pulau batam tengahhari jalan2 kejap jam 3.00pm sudah hendak pulang ke singapore jadi saya tidak sempat pun melawat tempat2 yang menjadi tumpuan pengunjung seperti yang di gambarkan. Menurut pemandu saya jika malam baru “happening” katanya. Jadi kesempatan melawat beberapa jam tersebut saya menaiki motosikal (Ojek) ke Jambatan utama di Batam (Trade Mark) dan pusing2 melihat pekan2 kecil di Batam. Boleh dikatakan terdapat banyak jugak pusat membeli belah ada yang besar dan ada yang kecil.

Antara Tempat yang menarik untuk dilawati di batam seperti berikut:

Tempat untuk dilawati
Indonesia Miniature Park
Thoa Pek Kong Temple
Duta Maitreya ( Kuil Terbesar di Asia)

Tempat Hiburan
Go-Kart Circuit Centre
Flying Fox
Golden Tourist Shop
Kilang Batik
Pasar Kering Bengkong
Kedai POLO
Batam Shoping Mall
Pusat Urut ( Massage)

Berikut adalah Tentative Ringkas Perjalanan Saya

Hari Pertama (Sabtu)
06.00am – Berlepas dari LCCT
07.00am – Tiba di Changi Airport Terminal 2 untuk ke terminal utama perlu naik sky train
08.00am – Melawat sekitar Airport Changi
09.00am – Menaiki Train ke Kawasan Kampung Melayu stesen EW7 Eunos
Berjalan kaki sepanjang Geylang Road
kawasan ini terkenal sebagai pusat jualan masyarakat melayu, bila bulan ramadan
kawasan ini penuh dengan peniaga dan disinari lampu diwaktu malam.
12.00pm – Check In Backpaker Hotel (Ideal Backpaker) USD 20 semalam dekat dgn stesen Kallang
01.00pm – Naik train ke Tanjung Pagar – ronda kawasan yang dahulunya milik KTMB
02.00pm – Naik Train ke Harbour Front – untuk pergi Sentosa Island
03.00pm – melawat Universal Studio dan Vivocity
05.00pm – Sampai di Sentosa Island jalan2 lepak dan santai di pantai
07.00pm – lepak untuk berbuka puasa di sebuah surau bersama rakyat Singapore, Bangladesh dan India
07.14pm – Buka puasa bersama
08.00pm – menaiki train pulang ke stesen Kallang (Backpacker hotel)
10.00pm – night walk sekitar pekan cina – happening jugak banyak hiburan dan restoran cina.
12.00pm – Balik Tido

Hari Kedua (Ahad)
04.00am – Sahur kat restoran mamak belakang hotel backpaker (buka 24 jam)
06.00am – naik train ke Harbour Front
07.00am – ronda di habour front dan beli tiket ke batam di terminal ferry
09.00am – naik ferry ke Batam
09.45am – Tiba di Batam (Batam Center)
10.00am – Melawat Barelang Bridge – tengok2 dan ambil gambar pemandangan
12.00pm – Melawat Pekan Nagoya
01.00pm – Balik ke Batam Center
02.00pm – Shoping kat Batam Center Mall
03.00pm – Bertolak ke Singapore
03.45pm – Tiba di Singapore
04.30pm – Melawat Malayan dan Marina Park
06.00pm – Bertolak ke Airport Changgi
07.00pm – Lepak dan Buka puasa
09.00pm – Pulang Ke Malaysia LCCT

Contact/ Info

Ideal Backpacker Hotel
 
Saya cadangkan hotel backpaker ini kerana ia terletak dekat sangat dengan stesen train Kallang dan dibelakang nya ada restoran mamak Imam yang buka 24 jam. cuma jalan kaki sahaja untuk ke stesen train. dan pada waktu malam jika hendak berjalan shoping di kampung melayu naik train satu stesen sahaja ke eunos atau jalan kaki sahaja sepanjang Geylang Road tu. Makan di Restoran mamak tu harga dia macam kita makan kat restoran mamak di Malaysia cuma cuma rasa lebih mahal kerana dalam dolar singapore. contohnya saya makan nasi dalam daun pisang seperti gambar dibawah (Ayam+sayur+papadom dan teh ais) harganya 8 usd singapore.
 
Hotel Backpacker ini selesa ada aircond, satu bilik muat 4 orang (katil double decker) kalau nak bilik singgle atau twin memang tak ada tapi jika anda berdua sahaja saya syorkan ambik hotel disebelah ideal backpaker yang berharga sekitar usd60 semalam. Jika anda seorang atau berdua dan tak kisah berkongsi bilik maka ok ja lebih jimat. cuma jika ada bawak barangan berharga kena bawa la setiap kali ke bilik air.

Hotel Idea backpacker menyediakan bilik air diluar bilik, ada TV dalam bilik, peti sejuk, water heater, dan perkhidmatan wifi percuma. Di kaunter pendaftaran terdapat sebuat PC yang menyediakan internet percuma, tapi kena bergilir guna la.
  

Info ke Batam
 
 
Tiket pergi balik, tiket balik boleh guna bila2 expired setahun.
Terdapat beberapa syarikat ferry di kaunter tiket habour front tersebut. harga ada sikit perbezaan. jenis ferry juga berbeza2 contohnya seprti Batam Fast, Wave Master, Penguin dan Falcon. Sebelum beli tiket pilih la dulu destinasi yang hendak dituju, Batam central, Sekupang, Nagoya,
Contact hotel di Singapura

 

Maps LRT dan MRT Di Singapore Kilk untuk Download LRT MRT Singapore

Maklumat lain dan brosur yang saya ambil semasa di Singapore dan Batam sila klik untuk Download singapore batam

Advertisements

Posted in Melancong | Tagged: , | 1 Comment »

Restoran Ayam Penyet AP Sri Permaisuri

Posted by hamydy on 15, August 2011

Restoran Ayam Penyet AP, Bandar Sri Permaisuri
Restoran ini terletak di bahagian hujung banggunan sebaris dengan showroom produa. Boleh tahan ramai jugak yang datang berbuka puasa disini. Semua meja penuh. Disebabkan pengunjung sampai serentak sekitar jam 6.45pm-7.00pm maka hidangan makanan menjadi lambat. sehinggakan selepas berbuka pun masih ada yang dapat tempahan lewat. dan restoran ini tidak menyediakan kurma kepada pelanggan untuk berbuka terlebih dahulu yang disediakan cuma air mineral sahaja.

Komen saya menu ayam penyek kat Restoran Ayam Penyet AP ni pun sedap jugak. Dan ada juga menu dalam bentuk set dan ala carte.

Untuk Buat Tempahan berbuka puasa sila hubungi no berikut : 016-6186952

sekian terima kasih
 

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , | Leave a Comment »

Restoran Ayam Penyet Ekpress Kelana Jaya

Posted by hamydy on 15, August 2011


Restoran Ayam Penyet : Ayam Penyet Ekpress Kelana Jaya
Restoran ayam penyet ini berlainan dengan Restoran Ayam Penyet bezanya pada perkataan EKPRESS tu. so jagan tersalah kedai pulak. Jalan2 Shoping di kawasan GIANT kelana Jaya terus singgah berbuka puasa di restoran Ayam Penyet Ekpress ini. Saya perna mencuba ayam penyet di restoran Wong Solo.

Kelainan yang dapat saya rasa di restoran ini adalah sambalnya.. Memang betul2 penas KAW punya. saya cicah sikit2 jer sbb tak tahan sangat pedasnya tak macm ayam Penyet kat Wong Solo saya masih boleh tahan pedas.

Restoran ini terletak di dalam Komplek Giant Kelana Jaya. Kawasan shot lot yang besar dan terdapat pelbagai lagi makanan segera disitu seperti Pizza hut, Star Buck , Food Court (Ada Playground) dan pelbagai lagi kedai.

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , | Leave a Comment »

Restoran Tastes of Kelantan Sri Permaisuri

Posted by hamydy on 15, August 2011


Restoran Tastes of Kelantan Sri Permaisuri
Majlis berbuka puasa bagi kakitangan saya pada tahun ini 2011 memilih Restoran Taste of Kelantan ini sebagai destinasi pilihan berbuka puasa pada tahun ini. Kenapa memilih restoran ini, sebenarnya restoran ini tidak sibuk dan selesa. Jika pergi restoran2 lain sekitar sri permaisuri ini penuh sesak dan hidangan lambat dihidang. Jadi kami memilih restoran ini bagi memudahkan kakitangan untuk datang dan menjamu selera.

Restoran ini tidak la Power sangat. tapi saya sudah beberapa kali makan di restoran ini. Menu dan masakan memang ikut selera saya dan saya rasa ok sedap aja. tak tahula tekak orang lain. Layanan juga mesra dan ramah. Saya buat tempahan jam 5.00pm dan jam 7.00pm kami datang makan berbuka puasa.

Menu yang dipilih pulak seperti:
Tomyam Campur
Kailan Ikan Masi
Kangkung Belacan
Udang Tepung
Daging Masak Merah
Buah Tembikai
Buah Kurma
Ikan Bawal Masak 3 Rasa
Minuman pelbagai sejuk dan panas

Kos yang dikenakan juga murah. Bayangkan Hidangan untuk 14 orang makan cuma berjumlah RM191.00 sahaja. Makan memang puas dan kenyang.

     

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Restoran Mamak Hajris Q-Bistro Sri Permaisuri

Posted by hamydy on 15, August 2011

Restoran Q-Bistro Bandar Sri Permaisuri memang tidak asing lagi bagi warga Bandar Tun Razak dan Bandar Sri Permaisuri. Restoran mamak ini menyediakan masakan mamak nasi kandar. Internet percuma, Power cabel Rm1 sejam. Sebenarnya rangkaian Restoran Hajris ini terdapat banyak cawangan di sekitar bandar sri permaisuri ini. Satu tokej nama lain2, anatanya seperti:

1. Restoran Hajris Bistro – Belakang JPJ
2. Restoran Hajris Utama – Sebelah MayBank
3. Restoran Hajris – Blok D Penara
4. Restoran Q-Bistro – Sebelah Restoran Kayu Nasi Kandar Penang.

Makanan biasa la mamak. cuma lokasi Q-Bistro ni saya rasa selesa sedikit berbanding hajris yang lain sekitar sri permaisuri. parking memang susah sikit time penuh kena paking jauh. tak pun pusing dua kali untung ada yang keluar dapat la.

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Ayam Golek Mek-Q Pantai Dalam

Posted by hamydy on 7, August 2011


 

Ayam Golek Mek Q memang tidak asing lagi bagi kawasan Pantai dalam. Apabila tiba bulan puasa resoran ini menjadi tumpuan ramai. sehinggakan orang ramai yang ingin membeli bungkus terpaksa berbaris panjang. Tinjauan saya kedalam restoran pada jam 7.00am penuh sesak dengan orang ramai.

Bersebelahan selang satu gerai dari  restoran ini ada terdapat gerai nasi lemak panas ayam berempah (Warung Rindu) yang buka sepanjang malam. Nasi lemak panas daun pisang ini dijual sebungkus RM1 dan ayam goreng di bungkus asing. Gerai nasi lemak ini dibuka setiap hari dari petang  sehingga pagi, dan bulan puasa sehingga sahur.

 

Tak jauh dari tempat ini terdapat Bazar Ramadan yang terletak di kawasan shot lot Bazar ria Pantai Dalam. Bazar ini sesak dengan kunjungan orang ramai. Masa jalan2 terserempak dengan Pelakon popular Rosyam Nor bersama anak sedang mencari juadah berbuka puasa.

Gambar akan saya update kemudian jika berkunjung lagi ketempat tersebut.

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , | 8 Comments »

Restoran Wong Solo Masakan Indonesia

Posted by hamydy on 2, August 2011


Restoran Wong Solo di Bandar Sri Permaisuri.
Rasanya baru lagi dibukan mungkin baru 2-3 bulan. Minggu lepas sempat saya merasa makan di restoran tersebut, ramai orang yang datang. Saya nak komen banyak tentang masakan di sini tak dapat la sbb saya cuma sempat rasa cuma satu menu sahaja iaitu nasi ayam. Saya tengok banyak lagi menu2 lain. Boleh cuba lain kali. Setakat nasi ayam yang saya rasa tu kira ok la, not bad, sedap jugak. Suatu kelainan dari nasi ayam kita. Nasi putihnya rasa lain sebab menggunakan beras yang mahal rasanya sbb rasa nak macam pulut tapi bukan pulut. Tempe dan tauhu dicantum sekali sedap jugak. Sambal belacan dan terus pun sedap. Mungkin ada pembaca blog yang permah banyak kali makan kat restoran ini boleh bagi komen dan cadangan menu  apa patut saya cuba.. silakan.

Disebabkan tak plan nak masuk blog jadi tak banyak pic yang sempat saya ambik bagi menunjukkan suasana kedai ini. Kedai ini menggunakan 2 lot kedai. Ruang selesa dan cantik. Layanan pelayan juga baik dan mesra (rasanya warga indonesia) ada juga yang comel 😀 .

Tempat makan dibahgikan kepada 2 bahagian di tengah terdapat meja makan berkerusi manakala di bahagian tepi kiri dan kanan pelanggan boleh menjamu selara secara duduk bersila meja kecil.

17/08/2011

Terima kasih kepada pembaca blog saya yang tersilap menghubungi saya untuk tempahan berbuka puasa di restoran Wong Solo. Saya terpaksa letak statement ni memandangkan setiap hari saya dihujani dengan panggilan telefon dan juga sms untuk buat tempahan di restoran wong solo ini.

harap maaf : no yang pembaca dial tu no saya. no tel restoran ada saya letakkan dalam gambar diatas iaitu

 

Bandar Sri Permaisuri : 03-91711143
Pusat komersial seksyen 7 Shah Alam : 03-55232894
Bandar Baru Bangi Seksyen 9 : 03-89253414
Taman Dagang Ampang : 03-42701947/2062
Jalan Raja Alang Kampung Baru : 03-26911680

harap para pembaca tidak lagi tersalah menghubungi saya.

maaf jika para pembaca tersalah faham. sekian terima kasih

 

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »