The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for December, 2011

Sate Tulang Senawang

Posted by hamydy on 29, December 2011


Sate Tulang Senawang
Mungkin ada yang pernah makan dan mungkin ada yang baru tau. Saya pun baru tau jer ni. itu pun kawan2 yang sama2 mendaki Gunung Angsi yang ajak. Selepas turun dari Gunung Angsi kami ramai2 singgah makan di Senawang untuk mencuba Sate Tulang. Kat area kedai2 pekan Senawang ni ada beberapa kedai lain yang menjual satey, satey Hj Samuri pun ada berdekatan. Nak kata kedai mana yang best sy kurang pasti. ikut selera masing2. Kedai yang kami masuk ni adalah Restoran Mak Teh. Gerai satey yang ada kanopi merah depan restoran tu. Dekat dengan parking, dan lot hujung.

 
Istimewanya satey ni adalah pada potongan ayam yang di cucuk pada buluh satey. Ayam yang di potong ketul2, satu cucuk ada dalam 4-5 ketul. Tidak macam satey ayam biasa yang cuma dicucuk isi sahaja. Satey tulang ni di cucuk dengan tulang2 sekali. Jadi bila hendak makan, kena gigit sikit2 atau cabut seketul2 makan dgn tangan. Kalau dapat 5 cucuk pun rasa sudah kenyang. kalau tak silap harga secucuk dalam RM1, tak pasti harga sebab kawan mendaki yang dari senawang yang belanja.. saya ucap TQ kat dia. Kami oder 30 cucuk pun susah nak abis. 😀

Kepada yang ingin mencuba boleh la pergi sana jika berdekatan, kat Area KL sy tak pasti pulak kat mana ada, kalau pembaca blog ada maklumat boleh la share kat sini.

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , | 3 Comments »

Gunung Angsi 26 Dis 2011

Posted by hamydy on 27, December 2011


Gunung Angsi
26 Disember 2011. Seramai 20 Orang peserta telah berjaya mendaki sehingga ke puncak Gunung Angsi. Pendakian bermula di Hutan Lipur Ulu Bendul dan berakhir turun melalui trek Bukit Putus..

Turut serta dalam pendakian ini adalah Cik Andrita Kassim (Tengah berbaju hitam) peserta pendakian Gunung Kinabalu akan datang pada 24-25 Februari 2012,  Pendakian ini adalah sebagai sebahagian dari latihan beliau untuk mendaki gunung kinabalu nanti. Semoga beliau berjaya sampai ke puncak kinabalu pada 24-25 Feb 2012 nanti bersama lagi 2 orang kawan beliau.

Bersambung….

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 6 Comments »

Hutan Lipur Lenggeng

Posted by hamydy on 27, December 2011


HUTAN LIPUR LENGGENG
24 Disember 2012
Saya dan beberapa orang kawan Kelab telah pergi melawat Hutan lipur Lenggeng (Lawatan Tapak). Lawatan ini bertujuan untuk mempopularkan semula tempat ini dengan aktiviti-aktiviti kelab. Tinjauan kami mendapati hutan lipur ini dibina lengkap dengan kemudahan asas, cuma sekarang tidak mendapat sambutan dan menyebabkan kemudahan-kemudahan yang dibina dahulu menjadi usang dan terbiar.

Lawatan tapak ini juga turut disertai oleh Presiden dan AJK tertinggi Kelab. Setibanya di lokasi kami memeriksa peta lokasi Hutan Lipur Lenggeng. Penerangan tentang lokasi dibuat oleh En Rusman yang sudah biasa dengan tempat ini.


Semua ahli2 kelab mula membuat tinjauan, merentasi air sungai yang jernih tetapi airnya sungainya kecil dan terdapat pondok-pondok istirehat yang masih elok serta laluan bertangga.


Setelah selesai meninjau lokasi perkhelahan dan air sungai kami mula meninjau kemudahan lain yang disediakan, antaranya kawasan tapak perkhemahan yang sudah tidak digunakan, tempat permainan kanak2 yang tidak digunakan, tandas, bilik operasi semuanya masih kukuh tetapi sudah tiada penyelenggaraan.


Seterusnya kami meninjau kawasan di menara Peninjau yang masih kukuh. kami naik ke tingkat 3 sambil berkumpul dan melontarkan idea untuk aktiviti yang boleh dilakukan untuk mempopularkan semula kawasan ini.


Kami mendapati kawasan ini bukan tidak di selenggara langsung, tetapi tidak secara keseluruhannyala. Terdapat kawasan dimana rumput baru di potong dan terdapat sampah yang tidak di pungut bertabur. Kawasan ini tidak di kunjungi oleh haiwan seperti kera atau monyet jadi tiada ganguan kera. mungkin juga disebabkan tidak ramai dan tiada pengunjung maka sampah tidak banyak oleh itu kurang mengundang haiwan tersebut untuk datang. Hasil tinjauan di sungai, mendapati air masih jernih dan tidak tercemar. sampah pun sangat kurang cuma beberapa tempat sahaja iaitu satu pondok berdekatan dengan sungai dan berdekatan dengan menara tinjau.

Setelah hampir 2jam membuat tinjauan dan berbincang kami pun pulang ke destinasi masing2.

Berikut adalah Petikan dari Laman Portal Rasmi Majlis Perbandaran Nilai (http://www.mpn.gov.my/hutan_mendom)

HUTAN LIPUR LENGGENG

Hutan Lipur Lenggeng terletak di kompartmen 22, Hutan Simpan Lenggeng dan dibawah Majlis Perbandaran Nilai. Kawasan ini sesuai untuk beristirehat, berkelah dan bermandi-manda serta melakukan aktiviti riadah yang lain. Keistimewaan kawasan ini adalah terdapatnya jeram-jeram dan kolam-kolam kecil semulajadi serta hidupan dan tumbuhan alam semulajadi yang unik dan menarik seperti paku-pakis, pelbagai jenis orkid liar, serangga dan unggas menyerikan suasana persekitaran dan mampu memberikan satu kenangan dan pengalaman yang menyeronokkan. Susunan batu-batan yang menarik di persekitarannya dan disulami dengan tumbuh-tumbuhan asal dari berbagai jenis tentu sekali mempesonakan setiap pengunjung. Kepelbagaian pokok-pokok hutan yang berusia ratusan tahun amat sesuai bagi para pengkaji dan pencinta flora untuk berkunjung kesini. Kawasan Hutan Lipur Lenggeng ini terletak dibawah tanggungjawab Jabatan Hutan Negeri Sembilan.

Kemudahan
Untuk keselesaan dan kemudahan kawasan hutan lipur ini menyediakan kemudahan-kemudahan seperti tempat letak kereta, pondok dan bangku untuk berehat serta tapak perkhemahan. Bagi yang berani dan gemar kepada cabaran, denai dan rentasan hutan juga disediakan bagi menguji kecekalan minda dan fizikal.

Lokasi
Untuk sampai ke Hutan Lipur Lenggeng mengambil masa kira-kira 30 minit dari Mantin melalui pekan Lenggeng dan 20 minit dari Pekan Pantai. Jika datang dari Seremban, pengunjung perlu menggunakan jalan menuju ke Jelebu dan selepas Pekan Pantai ambil simpang menuju ke Pekan Lenggeng.

Maklumat Lanjut :-
Jabatan Hutan Negeri Sembilan.
Tingkat 4, Blok C,
Wisma Negeri,
70646 Seremban.
Tel : 06- 765 9849

Posted in Cuti2 Malaysia, Jom Piknik, Riadah Santai | 4 Comments »

Malaysia Brunei Mt Kinabalu Challenge 9-11 Dis 2011

Posted by hamydy on 14, December 2011

Inilah Peserta Mt Kinabalu Malaysia dan Brunei yang mendaki pada Trip 9-11 Disember 2011. Seramai 13 orang peserta dari Brunei dan 8 orang peserta dari Semenanjung Malaysia. Saya namakan trip ni sebagai
Malaysia Brunei Mt Kinabalu 11.12.11 Chalenge 2011.

Laporan selanjutnya akan saya update kemudian. agak bz sikit selepas bercuti ni, nak selesaikan banyak perkara. Harap pembaca semua dapat bersabar,

sekian terima kasih.

20 Dis 2011
Selepas 10 hari berlalu barulah saya sempat untuk update laporan Trip 9-11 Dis 2011 yang lalu.

Kota Kinabalu (8 Dis 2011)
Saya dan 7 lagi pendaki bertolak ke Kota Kinabalu pada 8 Dis 2011, Penerbangan jam 6.00 dan 7.00 Petang. Saya cikgu zaidan dan cikgu faizan satu pesawat manakala Cik Robiatul, aiman sofea, hanis dan siti azwan satu pesawat jam 7.00mlm. Kami sampai agak sedikit delay ke KK. Sampai di KK ssekitar jam 10.00pm sudah ada pemandu yang menunggu dengan kad nama tertera Selamat Datang Group Hamydy.

Setelah semuanya sampai 7 Orang kami semua dibawa ke Penginapan Borneo Backpacker kat KK. Selepas Check in kami keluar mencari makan ada restoran mamak yang bertentangan dengan Borneo Backpacker iaitu Azlina Sulawesi bersebelahan dengan Sensi Backpacker. Penginapan di Borneo Backpacker memang selesa, bersih dan aman. Sekitar borneo backpacker terdapat beberapa backpacker lain yang menawarkan kharga dari RM23-RM25 satu bed semalam. Cuma Borneo Backpacker setakat ini harga nya RM20 satu bed semalam. untuk maklumat lanjut pasal Borneo Backpacker akan saya ulas dalam post lain khas tentang Borneo Backpacker.
 
 
Makan tengah malam di Azlina Sulewesi. Restoran Mamak yang paling hampir dengan Borneo Backpacker. Roci canai teh tarik semua ada. Buka pun sampai lewat malam jugak. Jadi tiada masalah bab makan jika datang lewat ke KK.
 
 
 
Esok paginya 9 Disember 2012 kami keluar sarapan pagi di Pasar Besar, Seterusnya berjalan2 sekitar pasar filipine (pasar Kraftangan) sambil layan pemandangan Waterfront. Sambil tu Pasar Filipine baru sedang hendak beroperasi so banyak kedai yang belum buka. ada beberapa kedai yang sudah buka kami singgah melihat2 Kraftangan seperti mutiara, T-Shirt dan sebagainya. Seterusnya kami pulang ke hotel Backpacker sambil menunggu Pn Fadhilah sampai dari Airport.

Perjalanan Ke Kundasang (9 Dis 2011)
Perjalanan ke kundasang memang bagus kerana cuaca baik. Kami bertolak dari KK sekitar jam 10.00 pagi. Dalam perjalanan kami sebenarnya dapat singgah di Poring Hot Spring dan Kanopi Walk. Terima kasih kepada pemandu kami En Rudy kerana sudi singgah. Sebelum tu kami melepasi Kinabalu Park dan singgah di Pekan Kundasang untuk makan tengahari. Suasana sudah terasa sejuk. Kawasan ini masih dalam pembinaan jalan namun masih banyak aktiviti perniagaan yang dijalankan.
 

Poring Hot Spring dan Kanopy Walk
Untuk sampai ke Poring Hot Spring dan Kanopy Walk kita akan melalui pekan Ranau. Jika tidak berhenti makan di kundasang, Boleh juga berhenti di pekan ranau kerana banyak restoran aneka pilihan berbanding pekan kundasang yang terhad restoranya. Di Poring Hot Sping kami tidak mandi cuma main air dan cuci mata sahaja. Memang ramai pengunjung yang berkelah sempena cuti sekolah. sampai penuh sesak kena ambil turn lagi kalau nak mandi dalam kolam individu tu. kolam besar boleh jer terjun ramai2. Kami terus menaiki kanopi Walk. Banyak yg sedang diabaik pulih. tapi masih boleh naik la. masa nak naik terpaksa beratur lama kerana ramai orang dan tak tahan bila tgk pelancong dari China yang gayat dan berpatah balik..menambahkan lagi lambat.. :D.

 
 

Bersambung…22 Dis 2012

Kinabalu Park
Setelah puas menaiki kanopi Walk, kami terus bergerak ke Kinabalu park. Ketika sampai di Kinabalu Park baru jam 5.00pm dan terus cek in Rock Hostel. Jadi sementara tunggu Balsam Cafe dibuka untuk Dinner, kami bersiar2 sekitar Kinabalu Park HQ.

 
 
Jam 6.00pm kami lapan orang menjamu selera di Balsam Cafe. Makanan yang dihidangkan secara Buffet. Macam2 ada semua sedap2 belaka, dari makanan biasa hinggalah ke western. Yang bestnya ada daging kambing dgn sos lada hitam.. makan sekenyang2nya, abis jer ada top up. Sambil makan sebenarnya sambil menunggu kedatangan Group Hj Shouef dari Brunei Darul Salam yang travel menggunakan bas dari Brunei di jangka sampai Jam 7.00pm.

Ketibaan Group Hj Shouef dari Brunei
Lebih kurang jam 8.00pm sedang saya sedang menunggu di Balsam Cafe saya dikejutkan oleh panggilan telefon oleh pihak Kinabalu Park mengatakan Group dari Brunei telah sampai. Kebetulan Cafe pun sudah hendak tutup. Jadi makan malam di bungkus untuk Group Brunei.

Group Hj Shouef datang dengan menaiki Bas Sewa. Bas tersebut mengalami sedikit masalah teknikal ketika mendaki jadi slow. itu sebab berlaku kelewatan. Total rombongan yang datang melebihi 13 orang kalau tak silap 20 lebih. yang mendaki seramai 13 orang dan yang selebihnya kebanyakan wanita cuma datang bercuti2 di sabah.  Selesai punggah beg pakaian semua group Brunei cek in di Rock Hostel. Sementara tu ramai-ramai menjamu selera dinner yang di tapau di ruang tamu Rock Hostel.

Sehingga jam 1.00am masih ada lagi Group Brunei yang masih belum tido. Mereka lepak minum kopi dan berbual. Tetiba saya dikejutkan kerana salah satu bilik telah tertinggak kunci didalam. Kopek punya kopek menggunakan card tapi masih tak dapat buka, Akhirnya solutionnya ialah tidur di bilik lain. Kebetulan pulak setiap katil ada 2 tilam. So dapat la tidur. Keesokkan paginya sekitar jam 5.00am sy berjaya hubungi petugas Kinabalu Park dan kunci spare dihantar dan bilik pun dapat dibuka.

Mula Mendaki (10 Dis 2011)
Kami semua mula bangun dan bersiap sekitar jam 6.00am semua sudah siap sedia, di sabah jam 6.00am sudah hendak cerah. Kami sempat bergambar Group di hadapan Rock Hostel dengan berlatarbelakang kan Gunung Kinabalu yang bakal di daki. setelah itu kami berjalan kaki menuju ke Balsam Cafe bagi permulaan memanaskan badan. Beg pakaian di bawa oleh Pemandu.

Setelah semua selesai sarapan, kami berkumpul di hadapan Kinabalu Park HQ, bagi mengasingkan beg-beg yang hendak di simpan di Stor dengan kadar bayaran RM10 bagi satu beg (tak kira kecik ker besar) jadi nak jimat beg2 kecik kami sumbat dalam beg besar supaya jadi satu beg. Beg2 lain yang hendak di bawa naik kami upah Portal untuk bawa beg, Upah 1kg adalah RM8, Jadi beg yang digalas cuma beg pack kecil sahaja bawa minuman dan makanan tapau (Pack Lunch). Buat apa bawa beg berat2 kan buat lenguh lenguh dan sakit badan jer.. kuar duit sikit upah portal. Naik pun boleh lenggang.

Bersambung……

Posted in Pendakian Gunung, Sukan | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Langkawi Disember 2011

Posted by hamydy on 5, December 2011


Langkawi Disember 2011. Musim Cuti sekolah dan kebetulan ada LIMA 2011 bermula 5 Dis 2011. Lama2 sekali balik kampung memang seronok. Tapi kalau balik time cuti sekolah dan kebetulan ada LIMA.. almaklumlah harga semua naik. Motel yang harga RM45 bila cuti sekolah dah jadi RM90, bila ada LIMA sahaja harga jadi RM150. Kalau pandai cari ada jugak motel yang harga tetap, tapi kebanyakannya memang naik la. Harga makanan pun ada jugak yang naik. Pernah sekali masa LIMA yang awal2 dulu Roti Canai harganya RM2 sekeping.

Tak banyak yang hendak sy kongsi dengan pembaca .. sbb sy balik kampung dalam masa sama ada kenduri saudara. Cuma beberapa keping sahaja gambar pemandangan yang sempat sy ambil untuk dikongsi dengan para pembaca.

 
Saya berkongsi sedikit gambar pemandangan yang diambil semasa jalan2 di Dataran Lang. Taman Lagenda yang ditutup sebelum ini telah dibuka untuk orang ramai. tapi sudah tidak macam mula2 dia dibuka. kini ia cuma seperti taman orng beriadah sahaja. kelihatan orang tempatan berbasikal dan joging didalamnya. Sebelum ini terbiar dah jadi seperti hutan saja. tapi skrang dah boleh masuk jalan2 tengok pemandangan. Tiada bayaran dikenakan.

Kampung saya dengan jetty kuah dekat sahaja. jalan kaki tak sampai 10 minit. Dahulunya ia adalah pantai, bila di tambak buat taman dan Dataran Lang,  so pantai tempat saya bermain dulu2  sudah tiada.

Rasanya itu sahaja yang dapat saya kongsi bersama dengan pembaca semua.

Kat bawah ni ada Brosur Motel yang sempat saya ambil.

Untuk dapatkan Brosur penuh PDF sila klik link berikut untuk Download

1. Dsa Motel

2. Seri Pulau Motel

Perkhidmatan Kereta Sewa

1. Paksu Zally : 014-7416379

Posted in Cuti2 Malaysia, Melancong, Riadah Santai | Tagged: | Leave a Comment »

Gunung Datuk Pendakian Malam 25 Nov 2011

Posted by hamydy on 1, December 2011


Gunung Datuk 25 Nov 2012
Trip Pendakian Malam Gunung Datuk kali ini adalah terdiri seramai 17 orang peserta. Saya dibantu oleh 4 orang rakan dari kelab Orang Hutan Malaya (Yang Berbaju Merah) sebagai guide yang lengkap dengan walkie talkie  pada pendakian malam tersebut. Pendakian ini turut disertai oleh 5 orang peserta Gunung Kinabalu 9-11 Disember 2011. Dan 2 orang pembaca blog saya iaitu En Hezuan dan Cik Zulia.

Seperti biasa sebelum pendakian, sesi taklimat ringkat dan senaman regangan dilakukan. Kami mula bergerak dengan diiringi bacaan doa selamat oleh guide Sweeper (En Syed). Mula mendaki jam 12.30pagi. Tersasar dari jadual asal kerana 4 orang rakan saya tiba lewat disebabkan ada masalah teknikal yang tidak dapat dielakkan.

Hezuan (Baju Biru) salah seorang pembaca blog saya yang datang dari Johor Bahru semata2 untuk join Gunung Datuk.

Ditengah berbaju merah rambut panjang adalah Tuan Syed dari OHM.  Kecil2 je orangnya tetapi kuat, beliau membantu saya menjadi salah sorang guide (Sweeper).

Diawal Pendakian sudah ada peserta yang ada masalah kaki. Gambar berikutnya peserta sedang memasang khemah. Pic oleh Hezuan. Tak banyak gambar semasa mendaki malam diambil sbb ketiadaan cahaya. so selepas ini kita layan gambar puncak dan semasa turun sahaja yer.

Puncak

Memang cantik pemandangan di puncak gunung datuk, tambahan pulak cuaca elok dan langit cerah. memang best.

Group Kinabalu 9-11 Dis 2011                                         Group Rabiatul Adawiyah dan anak buah

Group Zulia dari PJ                                                              Inilah Group OHM merangkap Guide

Menurut lagenda ini dikatakan tapak kaki kanan Datuk Panglima Hang Tuah hulubalang Melaka. Beliau dikatakan melompat dari Gunung Ledang dan singgah memijak puncak gunung datuk untuk melompat ke tempat lain. Itu sebab Gunung ini dinamakan Gunung Datuk.

Begini la rupanya jika hendak mendaki kepuncak. amat bahaya dan bergantung pada kekuatan tangga besi yang sudah lama dan karat  dan juga tali yang sudah lama (Bila la pihak yang terbabit nak tukar). gambar diambil ketika peserta hendak turun.  Jadi untuk langkah keselamatan pendaki dikendaki turun satu2 dan perlahan2. Tiupan angin yang kencang juga diambil kira jika hendak turun, jika terlalu kencang sangat bahaya.

Aksi terlarang ini adalah amat bahaya sekali. Peserta dan pembaca blog saya harap jangan di tiru aksi ini. saya buat aksi ini setelah mengambil kira faktor keselamatan, tiupan angin dan sudah stanby rakan2 saya untuk menjaga pendaratan saya.

Base Champ
 
Para pendaki sudah mula bersiap2 mengemas khemah dan buat sarapan. Group zulia kempunan roti gardenia kerana tikus gunung lebih dulu sarapan sebelum mereka sempat sarapan, tapi nasib baik ada bekalan lain yang masih ada.

Sarapan Terbaik Dari Guide Ina,  Sup Cendawan Cicah Roti.  Air Milo Panas dibuat oleh Guide Syed.  Memang sodap.. panas2 makan ketika angin bertiup sejuk dan dingin.

Bergambar Group kenangan, satu dengan banner hamydy.wordpress.com dan lagi satu dengan banner OHM.  Saya jer yang tiada dalam gambar sbb jadi fotografer 😀 .

Pendakian turun bermula dengan melalui kawasan Pokok Besar dan Batu Besar. Ramai peserta tertanya2 kawasan inikah mereka lalui semalam sebab dalam gelap langsung tidak perasan kawasan batu besar dan pokok besar ini.

Berhenti rehat dikawasan Cek Point Pondok Roboh. Tempat ini dipanggil pondok roboh kerana dahulunya memang terdapat dua buah pondok yang cantik sebagai tempat berteduh dan rehat. tetapi lama kelamaan pondok ini telah roboh dan tidak dibina baru. Kawasan pondok roboh ini adalah tempat semua pendaki berhenti sekejap sebelum meneruskan perjalanan. Pondok Roboh ni adalah separuh perjalanan atau pertengahan trek. Kebiasaan pendaki yang fit dan sudah biasa cuma akan berhenti sekali sahaja sepanjang perjalanan pendakian disini barulah boleh sampai puncak dalam masa satu jam pendakian. Tetapi kalau bawa biginer yang banyak kali buat hentian maka masa diambil boleh sampai 3 jam perjalanan.

Laluan turun melalui kawasan agak curam menggunakan tali dan kawasan berakar yang memerlukan pendaki berhati2 ketika memijak dan melangkah bagi mengelakkan terseliuh dan jatuh sersepak akar. Kawasan ini jika ramai sedang naik dalam suatu masa boleh jadi lambat.
 
Akhirnya semua pendaki berjaya sampai di kaki gunung di kawasan Tapak Rekreasi gunung Datuk. Kawasan ini ada chalet yang boleh disewa dan merupakan kawasan riada dan mandi manda pengunjung.

Ini adalah antara chalet dan pondok yang boleh digunakan dan disewa di tapak rekreasi gunung datuk.

Keriangan dan kepuasan mendaki terpancar di muka setiap peserta kerana telah berjaya mendaki Gunung Datuk. Semua peserta gembira dan bersalam-salaman sebelum pulang ke destinasi masing2.

Terima kasih semua. Sekalung penghargaan dan terima kasih kepada rakan-rakan OHM saya yang sudi membantu menjadi Guide.

Jumpa lagi di Trip seterusnya.

Sebelum tu kita layan dilu pic dari Bro Hezuan

Solat Subuh atas puncak

Layan Sunrise

Berikut adalah Senarai Pendaki Yang Hadir:

1. Zulia Jainon
2. Fatimah Mokhtar
3. Siti Misnizawati Miksun
4. Azurahani Ab Aziz

5. Robiatul Adawiah Ohn
6. Siti Azwan Mohd Aini
7. Aiman Sofiah Razlan
8. Nurul Aiman Ilyani Razlan
9. Mohd Naztil Syah Najib

10. Mohd Hezuan Bachok Ali
11. Noor Faizan Mohamad Azmi
12. Hashim Muda

Guide
13. Abdul Hamydy Abdul Hamid
14. Muhammad Khaidir Hashim
15. Nurul Azlina Omar
16. Syed Ahmad Zulfadhli
17. Mohd Faiz Md Ghagus

Guide
Khidmat Guide tidak disediakan jika anda dalan kuantiti kurang dari 5 orang. Jika anda dalam kumpulan yang besar adalah dinasihatkan untuk mengambil khidmat guide dari mana2 kelab yang biasa membawa orang naik ke Gunung Datuk tambahan lagi jika waktu malam. Khidmat guide yang ada lesen “Natural Guide” biasanya sekitar Rm100-150 sehari. Bagi guide yang tiada lesen Guide ( Orang kampung, pendaki aktif yang sudah banyak kali naik gunung datuk) adalah pada hasil rundingan dan biasanya lebih murah dari Guide yang berlesen.  Bezanya antara Guide Berlesen dan guide tidak berlesen adalah dari segi ilmu hutan. Kalau Guide berlesen mereka perlu melalui pelbagai ujian dan  peperiksaan sebelum lulus dan mendapat lesen guide, mereka mempelajari pelbagai ilmu survivor, ilmu hutan, keselamatan dan lain2 lagi. Guide tak berlesen sebenarnya boleh dipanggil sebagai penunjuk arah, mereka ada lah orang yang selalu dan biasa melalui trek tersebut, mereka juga akan memastikan keselamatan group terjaga dan bergerak dalam kumpulan.

Ini adalah contoh resit dan bayaran yang dikenakan oleh pihak koperasi yang menjaga Taman Reakreasi Gunung Datuk. Boleh call En Rahman (013 2364446) jika ada pertanyaan tentang keadaan cuaca  dan laluan trek sama ada tutup atau buka sebelum anda bercadang untuk kesana.

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , | 3 Comments »