The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for April, 2012

Singapore USS Batam 2012

Posted by hamydy on 30, April 2012



Singapore USS Batam 2012
28-29 April 2012. Trip Backpacker kali ini yang disertai 16 orang telah berjaya dengan jayanya. Asalnya yang telah mendaftar dan telah membeli tiket penerbangan adalah seramai 22 Orang. Namun last minit kesemua 6 orang tersebut tidak dapat join kerana kekangan tugas yang tak dapat dielakkan.

27 April 2012, sudah ada dikalangan ahli2 yang telah mula bergerak ke LCCT sekitar jam 12 tengah malam bagi megelakkan kelewatan. Ada juga yang menaiki ERL. Ada juga yang menaiki bus dari KL Sentral sekitar jam 2.00am. Dan ada yang datang sekitar jam 5.00am. Kebanyakan kami hanya bertemu ketika hendak boarding sahaja.

Terdapat 2 penerbangan, satu jam 6.15am dan lagi satu jam 7.45am. Saya dan 8orang menaiki penerbangan jam 6.15am, manakala lagi 7orang menaiki penerbangan jam 7.45am. Pesawat yang saya naiki jam 6.15am ada sedikit  teknikal dan berlepas lewat 30minit.

Sekitar jam 7.30am kami yang menaiki pesawat jam 6.15am pun sampai. Sampai saja diterminal ada ja yang baru nak isi borang imigresen, agaknya masa dalam flight tido kot :D. So ambil masa lagi. So yang lain rasa happy saja sbb first time jejak kaki kat Singapore, dan ada pulak yang First time keluar negara. Setelah melepasi Imigresen kami mula mencari lokasi Sky Train untuk ke MRT. Dari Sky Train ia akan bawa kita ke terminal dimana MRT terletak. Sky Train free jer tak perlu tiket. Sampai di MRT kami pakat2 beli tiket MRT ke Kallang station tempt dimana penginapan kami Ideal Backpacker.Dari MRT Changi Airport kami beli tiket ke KALLANG EW10 train ni ken buat pertukaran di station Tanah Merah dan ambil train menghala ke Joo Koon, Dari Tanah Merah tarain ini akan melalui Kallang. Sampai di Station Kallang kami pergi untuk cek in backpacker dahulu walaupun belum boleh cek in. Kami Tinggalkan beg di stor Backpacker dan maklumkan kepada petugas kaunter yang kami akan balik sekitar jam 11.00pm. Memandangkan 4 orang yang tidak dapat datang telah booking bilik, saya tidak dapat untuk canselkan kerana saya telah booking Dorm untuk 5 orang satu bilik bagi perempuan dan Dorm 6 orang sebilik bagi lelaki. jadi kalau saya cansel org yang tidak datang, bilik tersebut tetap saya kena bayar full. Tapi Sib baik rakan yang tidak dapat datang telah pun membayar full payment bilik. jadi tiada masalah bilik lgi la. Petugas tersebut maklumkan jika saya cansel booking tersebut..sudah tiada dorm lain yang boleh di adjust kerana semua bilik/dorm pada hari itu telah full booking.



Selepas selesai cek in kami singgah sarapan di Restoran Mamak Imam. Sambil makan sambil tunggu group lagi 7 orang yang menaiki penerbangan jam 7.45am. Risau jugak saya takut mereka tersesat sbb lama sangat. Rupanya mereka pergi ke terminal satu dahulu untuk cek in flight pulang. jam 9.30 baru mereka sampai selepas cek in tunggu mereka sarapan dulu. kami semua dah cukup korum 16 orang mula bergerak ke USS. Dari Kallang station beli tiket MRT ke Harbour Front NE1, Pertukaran train di Outram Park untuk menuju ke Harbour Front.

Tips : Jangan lupa ambil Map lalua train pada petugas kaunter. kena mintak dgn dia sbb map MRT tu tidak ada display camtu jer. Map kecik tu sangat membantu.

Setelah sampai di Habour Front kami menaiki bus untuk ke sentosa Island, Selain bus anda boleh naik Train dan Sky Kabel car. Harga tiket bus kalau tak silap saya 2-3 dolar. Balik free.
Saya akan update lagi ……selepas ini….

Advertisements

Posted in Melancong | Tagged: , , , | 5 Comments »

Ikan Bawal Goreng Bandar Perda

Posted by hamydy on 26, April 2012

Ikan Bawal Goreng

Bandar Perda Bukit Mertajam Pulau Pinang memang tidak asing lagi dengan menu ikan bawal goreng ini. Jalan2 cari makan kali ini saya ingin mencuba ikan bawal goreng yang pernah saya makan beberapa tahun yang lepas. Ketika itu secara kebetulan datang penang member bawa makan kat situ. So trip kali ini saya cuba mengingat kembali lokasi yang saya pernah datang. Jumpa juga tempat ni. Saya singgah makan di kedai hujung yang nampak maca best. Kedai Bawal goreng dengan Nasi lemak. Kat sini ada beberapa kedai yang juga menjual ikan bawal goreng ini. mengikut kata orang ramai, antara kedai yang mendapat sambutan adalah antaranya adalah Wan Zai Bawal Goreng.

Bersambung…..

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , | 1 Comment »

Gunung Datuk Pendakian Malam 13 April 2012

Posted by hamydy on 15, April 2012


Gunung Datuk
Gunung Datuk Pendakian malam kali ini telah berlangsung pada 13 April 2012. Seramai 12 orang semuanya berjaya sampai ke Tapak Rekreasi Gunung Datuk untuk mendaki. Dan kesemua 12 peserta semuanya berjaya sampai ke puncak Gunung Datuk dengan berjaya. Ada 6 orang yang last minit tak dapat hadir atas sebab kesihatan. Pendakian Malam Gunung Datuk kali ini adalah sebagai latihan Pre Kinabalu untuk peserta April 2012 dan juga May 2012. Peserta kinabalu yang dapat hadir cuma 3 orang termasuk saya iaitu Adibah dan Hafis group kinabalu May 2012. Bagi group 22 April 2012, tiada wakil yang dapat hadir kerana faktor masa dan kekangan tugas dan cuti. Apa2 pun saya harap peserta kiabalu yang lain yang tidak dapat sertai latihan ini dapat elakukan latihan sendiri bagi memantapkan stamina masing-masing.

Rata-rata bertolak dari umah sekitar jam 8.00pm. Ada yang dari Kajang, Bangi, Shah Alam, Sg Buluh dan Melaka. Semua peserta siap dan sampai ke Tapak Rekreasi Gunung Datuk 10.00am dan yang terakhir sampai jam 11.30pm. Setelah semua siap sedia dan sedikit Rengangan Memanaskan Badan dilakukan kami memulakan pendakian sekitar jam 12.00 tengah malam dengan diiringi bacaan doa oleh Abang Najib dari Bangi.
 
Sekitar 1.30am kami sampai di pondok roboh berehat sebentar. Kak Asmaa sikit semput kerana dah lama tidak bersenam, tetapi masih bersemangat. Beliau dan Suaminya Abg Zairul akan mendaki kinabalu pada Oktober 2012.

Kami semua sampai di Puncak Base champ sekitar jam 3.00am. Angin tidak bertiup terasa sedikit panas dan baik kerana semua tidak bawa khemah hanya tido atas batu dan lapik tikar. Sekitar jam 5.00am tetiba ada sedikit angin dan gerimis membuatkan peserta terasa sejuk. tapi cuma sekejap sahaja. Tidak macam sebelum ini saya datang angin memang bertiup kencang dari tengah malam sehingga la pagi memang terasa sangat sejuk. Sekitar jam 6.30am semua sudah bangun dan bersiap. Tiba2 jan 7.00am hujan turun dan kami semua berlindung di bawah gua batu. Bila hujan sedikit reda kami nula menaiki tangga yang pertama untuk group foto. cadangnya tidak naik ke tangga kedua sbb faktor keselamatan kerana kuatir licin.

Uncle Zainul dan wife, hafiz dan afiq turun lebih awal kerana ada urusan kena balik cepat. yang lain masih cuba hendak naik kepuncak tangga kedua. Setelah beberapa minit hujan berhenti dan batu sudah tidak lagi licin maka setelah di periksa keselamatan maka kami teruskan naik kepuncak.
 
 

Akan Bersambung ………

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 6 Comments »

Gunung Datuk Pendakian Malam 13 April 2012

Posted by hamydy on 10, April 2012

Untuk Makluman:

Bagi yang tak tau jalan dan hendak sama2  gerak berikut adalah jadual saya

8.00pm – Berkumpul kat Sri Permaisuri – Area kedai makan Q Bistro
8.15pm – Mula bertolak
9.15pm – hentian Rehat Seremban – Berkumpul
10.30pm – Exit Tol Pedas/Linggi – Berkumpul
10.45pm – Terus ke Tapak Rekreasi Gunung Datuk

Senarai yang Telah Daftar

No Nama Gunung
1. Abd Hamydy Abd Hamid Datuk, Tabur West
2. Adibah Binti Jamian Datuk
3. Hafiza Wati Binti Jusoh Tabur West
4. Nur Asmawati Binti A.Shaary Datuk
5. Marlina Ibrahim Datuk
6. Nurul Adela Bt Bukhari Datuk
7. Mohd Najib Bin Zainal Abidin Datuk
8. Noor Azura Binti Mat Isa Tabur West
9. Andrita Kassim Datuk
10. Mohd Hafis bin Khairulah Datuk
11. Afiq Ruslan bin Roslan Datuk
12. Hizbullah Ishamuddin Datuk
13. ZAIRUL AMIR MOHD KASSIM Datuk
14. ASMAA MEO AHMAD Datuk

Tentative
13.04.2012
11.00pm – Berkumpul di Tapak Rekreasi Gunung Datuk
11.30pm – Mula Mendaki

14.04.2012
04.00am – Sampai Puncak – Rehat dan Tido
06.00am – Bangun dan Naik Kepuncak Batu dan layan Sunrise
07.00am – Mula mendaki Turun
09.00am – Tiba di Bawah
10.00am – Pulang dan jika ada yang masih berminat boleh sambung ke Gunung Angsi melalui bukit putus

15.04.2012 – Bukit Tabur – Jika ada yang berminat
06.00am – Berkumpul di Gerai Taman Melawati
06.15am – Berkumpul di Trek Masuk Tabur West
06.30am – Mula Mendaki
07.00am – Layan Sunrise
09.00am – Sampai bawah dan pulang

Berikut adalah Peta

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | Leave a Comment »

Kekosongan Tempat Gunung Kinabalu

Posted by hamydy on 10, April 2012

1. 6-8 oktober 2012 – 2 Kosong – RM830 (3H2M)
2. 16-18 september 2012 – 4 Kosong – RM830 (3H2M)

Pakej Termasuk

Day 1
Arrive in Kota Kinabalu. Meet at KK Airport/ hotels and transfer to Kundasang. Stop at Pekan Nabalu if time permit. Upon arrive, check-in at dormitory room at Kinabalu Park; Rock Hostel. Free at leisure.
*Dinner at KP

Day 2
Breakfast at Balsam Restaurant. Register of mount climbing at Park HQ. Meet the mountain guide and transfer to Timpohon Gate for starting mount climbing via Timpohon Trail. Upon arrive in Laban Rata, check-in at Laban Rata Resthouse (dorm non heater). Overnight at Laban Rata.
*Breakfast at KP, Packed Lunch, Dinner at Laban Rata.

Day 3
At 02.00am, wake up & pack up. 02.30am, hike up to Low’s Peak. Upon arrive, catch the sunrise & take some pictures for memory. After that, descend to Laban Rata. Check-out & breakfast. Further descend to Timpohon Gate. Proceed to Kinabalu Park for collect the climbing certificate. End of program *Early supper, Breakfast, Lunch

Item Include:
1 night stay at dormitory room at Kinabalu Park hostels
1 night stay at dormitory non heated at mountain resthouse
Transportation
Meals as stated (2 Breakfast, 1 Packed Lunch, 1 Lunch, 2 Dinner, 1 Early Supper)
Climbing Permit, Climbing Certificate, Climbing Insurance
Mountain Guide
Tour/ program as stated

Excludes:
Personal expenses, porter fee, air fare, tip & donations, rental item and other not mentioned above.

Other Fee:
Luggage Store at Kinabalu Park @ RM10.00 per bag
Walking Stick @ RM10.00 per stick

Rental Item at Laban Rata:
Head Torch Light @ RM20.00 per unit
Jacket @ RM20.00 per unit
Sleeping Bag @ RM20.00 per unit
Blanket @ RM20.00 per unit

Things To Bring (Mount Climbing):-
– Suitable walking shoes / warm clothing / wind breaker / long sleeve shirts / change of clothes.
– Drinking water / high energy food (chocolates, nuts, raisins, glucose).
– Headache tablets / sun block / lip gloss / deep heat lotion / plasters / insect repellent.
– Binoculars / camera / water proof bag for camera / torchlight.
– Extra socks / towel / gloves / hat mask / tissue paper / toilet roll.

Posted in Pendakian Gunung | Leave a Comment »

Private Tour Guide

Posted by hamydy on 10, April 2012


Pada 5-8 April 2012 saya jadi Private Tour Guide pada seorang pelancong dari Thailand iaitu Samart Thongkhanan. Beliau berasal dari daerah yang berhampiran dengan Hatyai dan beliau bekerja di Bangkok. Trip ini merupakan kali pertama beliau datang ke Malaysia. Saya telah dihubungi sejak sebulan yang lepas. Pada hari pertama beliau datang sudah petang dan sy berjaya dapatkan sebuah hotel buget dengan harga RM60 satu malam di kawasan Bukit Bintang. hotel tersebut selesa dan ada Aircond serta Tuala, Nama hotel tersebut adalah Sabrina Hotel. Terdapat juga hostel dengan Dorm di kawasan Bukit bintang dengan harga RM30 satu malam.

Pada 6 April 2012 – Beliau jalan sendiri sekitar Kuala Lumpur iaitu KLCC, Bukit Bintang, Pudu Raya dan China Town, Mana kala Batu Cave dan Putrajaya ada CoAgent syarikat beliau iaitu Miss Stella tolong bawakan.

Memandangkan Beliau suka makan makanan laut, maka saya pikir2 yang terdekat dan dan best adalah Bagan lalang. Jadi pada malam 6 April saya pun bawa beliau ke Bagan Lalang sampai sana sekitar jam 12.00tengah malam dan nasib kurang baik restoran tepi muara dan hujung sekali baru sahaja tutup, jadi tak sempat untuk oder. Jadi kami berpindah ke gerai yang pertama di persimpangan jalan untuk makan seafood. Kami makan di restoran Bagan Lalang Sea View, Restoran ni tutup lewat. Setelah selesai makan saya carikan chalet sekitar Pantai Bagan Lalang dan dapat Chalet Family Room dengan harga RM100 satu malam.


Keesokkan harinya 7 April 2012, saya bawa beliau melawat Sepang Gold Cost. Dan sarapan dengan Nasi Lemak, nasi lemak merupakan kali pertama beliau makan. Sepang Gold Cost memang canting dan mengambil sedikit masa untuk dihayati didalamnya.

 

Akan Bersambung……..

Posted in Cuti2 Malaysia, Melancong | Tagged: , , , | 1 Comment »

Gunung Irau Cameron Highland

Posted by hamydy on 10, April 2012


Gunung Irau Cameron Highland
Latihan Pre Kinabalu kali ini dilakukan di Gunung Irau Cameron Highland pada 1 April 2012. Peserta yang turut serta adalah Group Hawa (Kinabalu 12-14 April 2012) dan sebahagian group Jun 2013. Tak ramai yang turut serta trip kali ini cuma 7 orang sahaja. Ketinggian Gunung Irau cuma 2110 meter atas paras laut sahaja. Suhu memang agak sejuk.

Dari kiri Saya, Fatimah, Maria, Zulia, Hawa, Lutfi dan Mus.

Hawa, Maria, Lutfi dan Mus akan mendaki Gunung Kinabalu pada 12-14 April 2012. Gunung Irau merupakan sebahagian dari latihan mereka. Sebelum mereka ke KK pada 12 April 2012 mereka sempat lagi mengadakan latihan mendaki Gunung Datuk pada 8 April 2012.

Perjalanan ke Gunung Irau bermula pada 31 Mac 2012 hari sabtu, Berkumpul dan sarapan di KL seawal jam 6.00am. Setelah sarapan sekitar jam 8.00pagi kami mula bertolak ke Pahang. Dalam perjalanan kami singgah di Tapah untuk rehat sebentar dan kemudian meneruskan perjalanan. Exit Cameron Highland dan kemudian melalui jalan kampung yang bengkang bengkok. Dan kemudian singgah sebentar di Lata Iskandar untuk menghayati air terjun pada jam sekitar 10.00am. Kemudian kami tiba di pekan Tanah Rata jam sekitar 11.00 tengahhari untuk Singgah Makan. Seterusnya kami singgah lagi sekali di Pekan Berincang untuk membel keperluan terakhir seperti Bekalan Air dan Juga makanan ringan seperti roti dan coklat. Kami singgah solat di masjid pekan Brincang. Untuk menjimatkan masa dan tenaga, makan malam kam tapau siap2 di pekan Brincang. beli dari gerai yang telah tersedia ada. Untuk memastikan makanan tersebut tahan dan tidak basi kami bungkus asing2 iaitu nasi asing , lauk asing dan sayur asing.

Perjalanan ke pintu masuk Gunung Irau akan melalui kawasan ladang teh yang besar, iaitu Ladang teh Boh. Dimana laluan melalui lereng bukit dan jalan yang sempit. jika ada kenderaan lain dari arah bertentangan maka terpaksa perlahan dan beri laluan.

…akan Bersambung…

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , | 2 Comments »