The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for June, 2012

Rekreasi Sg Kedondong

Posted by hamydy on 18, June 2012


Tapak Rekreasi Sg Kedondong
Tapak Rekreasi ni merupakan tempat baru yang saya pergi. Ini pun hasil tunjuk ajar salah seorang pembaca blog saya. Saya pun tak pernah tau tepat ini. Kawasan Sg Kedongdong ni terletak atas lagi dari Hulu Yam, Jalan lama kalau hendak menuju ke genting.
Kawasan rekreasi ini terletak berhampiran jalan utama sahaja. terdapat beberapa kemudahan asas yang disediakan seperti tandas awam, pondok dan tempat pakir serta kawasan untuk berkhemah. Terdapat juga kedai makan dan kedai menjual pelampong.


Setakat ni tiada lagi bayaran yang dikenakan, cuma tandas sahaja iaitu 30 sen. Cuba banyak pengunjung yang datang sini tidak menjaga kebersihan. sampah dibuang begitu sahaja, walaupun kemudahan tong sampah disediakan. bukan nak kata kat remaja dan kanak2 sahaja, kekadang ibu bapa yang dah tua dan berumur pun sama. Pampes anak yang mengandungi najis tu dicampak jer macam tu di tepi sungai dan pokok. So macammana la tak membawa penyakit. Lgi satu sampah sarap mengundang tikus, bila tikus dah kencing dan bawa kuman dah boleh bawa maut. So kepada pembaca blog jaga la alam sekitar. Tingkah laku kita ni menjadi ikutan anak2..so berfikir sebelum bertindak.

Yang menariknya kawasan Sg Kedondong ni ialah ia tak dalam. so kanak2 boleh mandi manda. cuma ada satu kawasan tu yang seperti kolam besar dan dalam. ramai yang main terjun dari atas batu. kawasan ini sangat bahaya dikuatiri lemas jika yang tidak pandai berenang.

 


kalau dari Kuala Lumpur kejap jer nak kesini. saya bertolak jam 9.000m dan sampai sekitar jam 10.00am. Mandi manda dan makan sehingga jam 12.00 tengahari kemudiannya siap2 balik KL.
Begitulah sedikit sebanyak yang boleh saya citerkan tentang tempat ini.

Posted in Cuti2 Malaysia, Jom Piknik | Tagged: , | 1 Comment »

Cuci-Cuci Zoo Negara ~ Volunteer 2012

Posted by hamydy on 15, June 2012


Pic credit to Nazril Yen

Program Cuci-cuci Zoo Malaysia
Program ini berlangsung satu hari suntuk pada 10 Jun 2012. Seramai hampir 80org sukarelawan yang terlibat. Program ini dianjurkan oleh Kelab Cuci-Cuci Malaysia. Iklan tentang program ini dibuat dalam pelbagai hebahan blog, FB dan sebagainya.

Antara group dan kelab yang turut menjayakan program ini seperti Kelab Orang Hutan Malaysia (KOHM), Group AmBank, NGO, Rumah Kasih dan dengan kerjasama Pihak Zoo Negara.

Kami semua mula berkumpul seawal jam 7.30am. Setelah masuk melalui pintu B, kami dieri taklimat dan penyerahan T-Shirt oleh Kelab Cuci-Cuci Malaysia selaku penganjur. Kemudian taklimat diberikan oleh pegawai ZOO Negara. Setelah itu kami dipecahkan kepada beberapa kumpulan dan mengikut penyelia masing-masing. Antara kandang yang dibersihkan seperti kandang Burung, kandang landak, kandang rusa dan pelbagai lagi. Selain membersihkan kandang aktiviti seperti memberi makan dan penyediaan makan turut diberi peluang kepada sukarela.

Antara kelebihan menjadi sukarela Zoo Negara ini adalah antaranya dapat masuk Zoo percuma, boleh masuk dan pegang haiwan yang jinak dengan lebih dekat dalam kandang dimana pengunjung biasa tak dapat buat. dapat beri makan pada haiwan. Semasa rehat dapat melawat haiwan2 lain. Dan dapat diskaun bagi sesetengah produk jualan yang ada dalam Zoo seperti Madu Lebah.

 

Mengambil gambar semasa dalam kandang, dapur, sangkar adalah dilarang sama sekali oleh penyelia. jadi gambar dari luar sahaja yang ada, itupun diambil oleh salah seorang rakan saya yang menyertai program ini sebagai juru gambar. Dia tidak masuk dalam kandang so dia shoot dari luar menggunakan camera yang power. 😀 Thanks pada Yen.

TENTATIF Seperti Berikut: :

Tarikh : 10/06/2012

07.00am – 08.00am – Berkumpul dan sarapan di perkarangan Zoo Negara
08.00am – Pendaftaran dan briefing oleh Penjaga Zoo
08.15am – 10.00 am – Zoo Clean-Up
10.00am – 10.20am – Rehat
10.20am – 12.00pm – continue Zoo Clean-Up
12.00am – 01.00pm – Makan Tengahari (disediakan)
02.00pm – 04.30pm – continue Zoo Clean-Up
04.45pm – 06.00pm – Amazing Zoo Race

——————————————————————-

NOTA KAKI :

Aktiviti – Membantu Penjaga Zoo menjalankan tugas berikut :
– Memberi makan kpd binatang
– Membersihkankan kandang binatang
– Membantu menanam pokok (jika perlu)
– untuk volunteer, tiket masuk adalah percuma
– min umur peserta is 16 tahun.




Sekian

Posted in Cuti2 Malaysia, Riadah Santai | Tagged: | 2 Comments »