The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for April, 2009

Bagan Lalang

Posted by hamydy on 26, April 2009

bagan lalang5bagan lalang1bagan lalang3bagan lalang6bagan lalang2bagan lalang4

Pantai Bagan Lalang yang terletak di Sepang sekarang makin popular sejak terbinanya Sepang Gold Cost (Chalet terapung ala2 pokok palma macam kat dubai tu). Pantai bagan lalang ni telah aku terokai sejak 2001 lagi. Tapi masa tu aktiviti utama memancing  dan menangkap ketam (masa waktu bulan mengambang penuh dan air surut isi ketam penuh).

Bab mandi ni aku kurang sebab air laut pantai bagan lalang tu tak la cantik sangat. tapi ramai jugak yang mandi manda kat situ. Selain riadah dan memancing kat situ aku selalu jugak makan kat restoran ikan bakar (restoran yang terapung tepi pantai tu)

Perjalanan dari kuala lumpur ke pantai bagan lalang mengambil masa hampir 1 jam.  Ada dua cara untuk kesana, pertama sekali jalan kampung ikut bangi , dengkil, putrajaya…tapi jalan ni aku tak biasa so tak tau la nak terang. Jalan yang selalu aku guna melalui lebuhraya seremban pastu exit nilai, dari nilai terus ke pekan sepang pastu jumpa pekan Sg Pelek  pastu baru jumpa simpang ke kiri ke pantai bagan lalang.

Di pantai bagan lalang ni banyak jugak chalet2 murah, hotel Sri Malaysia juga ada. Maklumat chalet belom ada..tengokla bila free nanti aku masukkan.

Posted in Jom Piknik | Tagged: | 6 Comments »

Sungai Gabai

Posted by hamydy on 20, April 2009

gabai6gabai5p4110149gabai

Kawasan bahagian atas Air Terjun Sg Gabai (letih jugak naik tangga sambil bawa semua barang tu)

Dengan rakan Msc berkelah sempena sem akhir pada 11 April 2009

Air terjun Sg Gabai ini ada 2 kawasan yang selalu dikunjungi orang ramai. Bahagain bawah dan bahagian atas. Jika bahagian atas, terpaksa menaiki anak tangga yang agak tinggi. Letih jugak bagi yang tak biasa. Air terjun yang tinggi hanya di bahagian bawah iaitu lebih kurang setinggi 7 tingkat. tapi luas kawasannya agak terhad. Bagi bahagian atas pulak air terjun tidak tinggi, yang menariknya bahagian atas ni adalah ia ada gelongsur semula jadi, walaupun tak tinggi tapi boleh nampak la org ramai macam histeria bila main gelongsor tu. Lagi satu luas kawasan dia agak besar, ramai yang buat camp site dan BBQ kat situ. kat bahagian atas ni kemudahan seperti toilet dan bilik salin ada disediakan.

 

Air terjun Sungai Gabai

Terletak di daerah Hulu Langat,SelangorMalaysia. Kawasan rekreasi ini sangat tinggi, kira-kira 50 meter, bercerun curam dan licin. Oleh itu berbahaya kepada pengunjung. Bahagian bawahnya tidak cukup lebar dan dalam dan boleh mendatangkan kecederaan bagi mereka yang menggelongsor dari atas.

Pihak Jabatan Hutan telah membina tangga-tanga dan wakaf istirehat untuk kemudahan pengunjung. Jalan raya dan tempat parkir kereta serta gerai beli-belah disediakan dengan bayaran minimum.Sumber :http://ms.wikipedia.org/wiki/Air_Terjun_Sungai_Gabai

selangor_sungai_gabai_waterfalls

Bahagian Bawah Air Terjun Sg Gabai

Posted in Jom Piknik | Tagged: | Leave a Comment »