The life journey

Kembara Kehidupan

Bukit Tabur West dan Bukit Tabur East

Posted by hamydy on 31, October 2011


Bukit Tabur West
29 Oktober 2011. Bukit Tabur West terletak disebalah kiri Empangan Klang gate. Trek masuk adalah sebelah Gate Empangan Klang Gate. Biasanya jika anda tiba di pintu empangan klang gate ini seawal jam 6.30 pagi sudah ada beberapa kereta parking dan beberapa orang sedang siap sedia untuk mendaki. jika anda lewat sekitar 7.30pagi akan banyak kereta mula paking sudah semakin ramai orang datang.
 
Trekking melalui Tabur West ini tidak susah cuma ia panjang sedikit. puncak pertama tidak tinggi oleh itu dari puncak pertama hinggalah ke puncak terakhir anda cuma melalui rabung sahaja iaitu trekking dari puncak ke puncak so tidak penat. Di sepanjang puncak ada tempat kita boleh view Kota Kuala Lumpur dan UIA.

Trek bukit tabur West ini tidak susah, permulaan kita akan mendaki sekitar 30minit untuk sampai ke puncak yang pertama. di puncak ini pendaki sudah boleh menikmati pemandangan matahari terbit. jika hendak lebih cantik bergambar di puncak ketiga di kawasan rabung batu. kawasan ini tidak terhalang oleh pokok2 jadi view lebih jelas. tapi agak bahaya dan tidak boleh ramai2.

AWAS
Kawasan Tabur West ini telah banyak berlaku insiden maut dimana pendaki tergelincir jatuh. Walaupun treknya senang dan tidak susah, disebabkan tidak berwaspada dan menjaga keselamatan, pendaki yang lalai dan mengabaikan keselamatan telah menyebabkan tergelincir terjatuh. Memandangkan ia bahaya saya amat mencadangkan supaya para pendaki yang tidak biasa atau pertama kali supaya melantik guide atau mendaki bersama rakan yang sudah biasa mendaki di bukit tabur. Cuba lihat amoi kat bawah ni walaupun sudah pesan laluan yang beliau lalui tu bahaya boleh tergelincir jatuh, beliau masih tetap hendak melalui laluan tersebut. Pendaki yang degil macam ni la yang selalu menghadapi masalah tergelincir. Apa2 pun keselamatan yg diutamakan.
 
Trekking turun melalui kawasan kebun. kawasan ini agak becah jika hujan dan ada pacat. so jika anda mendaki selepas hujan saya tidak galakkan anda turun melalui kebun ini. Tetapi jika anda ramai dan baru dicadangkan untuk turun ikut kebun.

Tempoh Masa
Tempoh masa mendaki Bukit Tabur West dari mula naik dan turun ikut kebun mengambil masa sekitar 3 jam secara normal. Kalau pendaki yang tegar mungkin sekejap sahaja. bagi yang santai2 dan bergambar sekitar 3 jam la. Tapi jika patah balik ikut laluan naik mungkin masa jadi lebih cepat.


Tabur East
Tabur East terletak sebelah kanan Empangan klang Gate. Kalau dari pintu Pagar Empangan Klang Gate tu kita perlu turun tangga ke sungai dan melintasi sungai jke seberang dan ikut paip besar sampai kehujung ada trek masuk. Tetapi jika empangan tersebut lepas air jangan melintas sungai tersebut kerana air mengalir kuat dan boleh bagaya terjatuh dan di bawa air. So kalau empangan dibuka anda perlu pergi keseberang melalui jalan raya ( menaiki kereta dan mota ker) tapi dekat sahaja kalau naik kereta dalam 10 minit sahaja.

 
Bukit Tabur East lebih singkat pendakiannya, tetapi terus menegak mendaki. Jika orang normal ambil masa 1jam 45minit dan masa turun pulak sekitar 45minit sahaja. Disebabkan ia terus menegak mendaki jadi kepada yang tidak biasa mendaki boleh terasa semputnya dan leguh kaki.
 
View
Dari Bukit Tabus East ini anda akan jelas nampak empangan Klang Gate dimana jika anda di Tabur West empangan ini tidak jelas dan nampak jauh. Tetapi di sini anda nampak jelas air empangan yang terjun. view Kuala Lumpur juga jelas. tapi rasanya kalau dari Tabur West lebih jelas berbanding Tabur East. Melalui Tabur East ni pendaki akan terjumpa dengan Batu2 Kristal yang terbentuk hasil lulu hawa. Bagi penggemar cincin mesti akan tertarik dengan bentuk batu kristal ini. kawasan yang terbentuk batu kristal ini tak banyak cuma beberapa tempat sepanjang pendakian ke puncak anda akan terjumpa.
 
Trek
Trek tidak susah cuma mendaki menegak sahaja, kurang laluan berbatu seperti Tabur West. Walaupun begitu risiko bahaya tetap ada disebabkan ia menegak dan curam. jadi perlulah berhati2.
 

Nampaknya itu sahaja la cerita Bukit Tabur dari saya. Kalau nak baca lanjut post saya sebelum ini pun ada cerita tentang bukit Tabur West.

Pendakian ke Bukit Tabur ni adalah sebahagian daripada latihan Pre Mt Kinabalu yang akan sy pergi pada 9-11 Dis 2011 ini bersama2 dengan group Guru-guru dari Semenanjung dan dari Brunei.


Batu Cave
Seterusnya selepas saya turun dari Bukit Tabur East dan West saya meneruskan latihan kaki dengan jogging tangga batu cave. Batu Cave tak jauh dari bukit Tabur. Jadi kalau buat latihan kalau tidak penyudahnya di Batu Cave rasanya tidak puas dan lengkap. Bayaran masuk paking cuma RM2 sahaja. Kalau hujung minggu memang ramai yang datang termasuk pelancong2.
 
Ketinggian atau bilangan anak tangga Batu Cave adalah sebanyak 273 anak tangga dimana setiap 17 anak tangga ada tempat singgah. So total ada 16 tempat singgah.Ada 3 lane laluan naik turun dan yang tengah kebiasanya untuk penganut hindu yang sedang melakukan upacara. tapi kalau tiada upacara sy tgk ketiga2 lane tu sama jer naik turun. jadi kalau nak puas naik la 4 atau 5 kali atau lebih. disebabkan saya baru turun dari bukit Tabur saya sempat buat 4 kali naik sahaja. so total anak tangga saya lalui ialah 2184 anak tangga… fuhh Banyakkan.. tapi itu baru sikit. ada orang 10 kali naik pun masaih ok.

3 Responses to “Bukit Tabur West dan Bukit Tabur East”

  1. Sham said

    Salam Hamidy.

    Bila naik Bkt Tabur ni? Saya baru jer naik Bkt Tabur West ari Sabtu lepas 29/10. Semasa mendaki tu ada saya nampak orang sedang mendaki Bt Tabur East. Orang itu pakai baju merah gak. Hamidy kah itew? Heheh

    • hamydy said

      Wsalam Sham

      Yup memang saya naik sabtu 29 okt 2011. kenapa tak tegur. kalau dah baju merah macam gambar diatas saya la siapa lagi. sy mula naik jam 6.30am. berapa ramai naik aritu.

      • Sham said

        Ohh ala ya ka miss kalu tak bole berkenal kenalan. Saya 8 org naik pukol 9pagi. Masa tu dok tgok la ada orang baju merah dok naik sebelah sane. Kalu Midy nampak group saya saja masa tu. Ada jugak sorang mamat dlm group saya pakai baju merah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: