The life journey

Kembara Kehidupan

Posts Tagged ‘Jeram’

Memancing Di Pulau Angsa

Posted by hamydy on 19, December 2010


Trip memancing ke pulau angsa.
Pulau angsa atau boleh juga dikenali sebagai rumah api terletak di dalam negeri selangor. Perjalanan kesana kalau dari KL mengambil masa tidak sampai 2 jam bergantung kepada kesesakan jalan. Biasanya jika travel malam ia tidak sibuk dan cepat sampai.

Dari KL saya mudah melalui lebuhraya persekutuan terus ke arah klang. Tiba di Klang ikut tanda arah menghala ke Kapar. Seterusnya jalan yersebut akan membawa anda ke kuala selangor. Jeram merupakan daerah sebelum kuala selangor. Kami bertolak dari Kuala Lumpur jam 9.15pm dan tiba di pangkalan jeram (Medan ikan bakar Jeram) jam 10.30pm. untuk menaiki boat ke pulau Angsa anda perlu memastikan waktu air pasang terlebih dahulu. biasanya orang boat akan membawa kita apabila air mula pasang.

Menaiki Boat ke Pulau angsa mengambil masa 30 minit dari pangkalan jeram (Pangkalan bersebelahan dengan medan ikan bakar jeram). Untuk ke Pulau Angsa anda boleh menaiki mana2 boat yang menawarkan perkhidmatan penghantaran. Terdapat beberapa orang yang menawarkan perkhidmatan menghantar . Ada yang mengenakan bayaran mengikut bilangan orang dan ada yang mengenakan bayaran sebiji boat. anatara bayaran cas perkhidmatan boat antaranya RM250 sebiji boat pergi-balik maksimum 6 orang. dan ada penghantaran mengikut perkepala iaitu RM35 minimum 4 orang sebiji boat.

Inilah adalah Boatman yang saya gunakan untuk ke pulau Jemur dan Pulau Angsa. Nama Boatman ini adalah Saroni, Orang tempatan biasa memanggil beliau dengan panggilan “WAK” ,dan beliau gagap bila bercakap, so cakap jgn laju2. Saya sudah 3 kali termasuk trip ini menggunakan perkhidmatan wak untuk pergi ke pulau Jemur (Pangkalan Penyelidikan Unisel) dan Pulau angsa. Pulau Angsa merupakan trip kali pertama. Cas boat yang dikenakan adalah RM250 pergi balik. Beliau juga menyediakan perkhidmatan menjual Udang hidup dan pumpun.

Pulau Angsa
Pulau Angsa terdapat Rumah Api yang masih berfungsi dengan baik. Di pulau tersebut terdapat chalet yang telah ditinggalkan oleh pemiliknya setelah sebahagian dari chalet itu terbakar. jika di lihat dari segi struktur dan binaan yang masih tinggal chalet tersebut merupakan chalet yang best dan lengkap dengan pelbagai kemudahan. Kami turut dimaklumkan bahawa chalet tersebut merupakan tempat singgahan Sultan Selangor. Dan penjaga pulau tersebut turut menunjukkan bekas bilik singgahan Sultan Selangor. Bayaran RM10 seorang dikenakan untuk memancing diatas tinggalan chalet tersebut. Bayaran dibuat kepada penjaga pulau tersebut. Saya pun tidak pasti sama ada penjaga tersebut bekerja dgn jabatan laut ataupun orang tempatan. Menurut beliau mereka hanya bertiga sahaja menjaga rumah api dan chalet tersebut dan pulang ke darat setiap 2 minggu.


Rumah Api

Chalet yang terbiar dan masih boleh digunakan


Chalet yang terbakar dan rosak

Sebahagian chalet yang ditinggalkan terdapat juga bilik yang masih boleh digunakan dan ia berkunci. tetapi bilik tersebut tiada kemudahan toilet yang sempurna seperti bekalan air yang bersih. Oleh itu setiap kali menggunakan tandas anda perlu menggunakan bekalan air hujan yang telah di takung. Chalet yang boleh digunakan tersebut boleh di sewa dengan bayaran RM30 ( Tak pasti pulak sama ada semalam adatau sepanjang berada di pulau). Bagi chalet yang telah rusak dan pecah, toilet memang tidak dapat digunakan terus hanya boleh jadi tempat berteduh sahaja jika berlaku hujan ribut. Bekalan air yang bersih digalakkan dibawa sendiri oleh anda. Tiada bekalan makanan di pulau ini oleh itu kita perlu membawa peralatan memasak dan bekalan makanan yang mencukupi sepanjang berada di pulau tersebut. Kemudahan Elektrik disediakan, oleh itu anda tidak perlu risau bila malam, kerana terdapat lampu, malah anda boleh menggunakan peralatan elektik sendiri seperti Rice Cooker, Cas handphone dan juga menggunakan laptop.

Lokasi Memancing
Untuk memancing anda boleh memilih mana2 lokasi yang terdapat di pulau dan chalet tersebut. Jika air surut anda boleh mengelingi disekitar pulau tersebut dengan berjalan diatas batu. Jika air pasang pulak tempat yang paling sesuai adalah sekitar lokasi chalet tersebut. Terdapat kawasan chalet yang hanya tinggal bentuk simen konkrit sahaja, tiada tempat berteduh juga boleh dijadikan lokasi untuk memancing, tetapi kena la berhati-hati ketika meniti  tiang2 konkrit tersebut.



Hasil tangkapan sepanjang 2 hari 1 malam di pulau angsa tidak memberangsangkan. Sedikit kecewa tambah lagi salah seorang kawan yang ikut adalah pemancing baru yang belum pernah memancing di laut. Aktiviti ikan hanya dirasai ketika malamnya sahaja ketika air tengah pasang penuh. Hanya ikan gelama banyak diperolehi. Pada siang esoknya langsung tiada aktiviti ang menarik. Jadi pada tengaharinya ramai pemancing ambil kesempatan untuk tido.

Pada sebelah petang ketika air pasang penuh pulau angsa mula dikunjungi oleh pemancing lain yang ingin bermalam sehingga hari ahad, Kumpulan ini datang dengan family yang besar habis semua chalet yang elok mereka tempah ( ada 3 je pun chalet yang elok tu).

Hasil temubual dengan pemancing2 lain, saya mendapati bahawa mereka adalah kerap datang dan menurut mereka aktiviti yang paling baik ketika air pasang penuh semasa bulan penuh. Kebanyakkan mereka menggunakan kaedah casting.

Perjalanan pulang sebelum air surut, kami bertolak pulang sekitar jam 4.30pm. Perhatian sekiranya anda menggunakan perkhidmatan boatman tersebut dikawasan jeram pastikan anda yang tidak pandai berenang membawa sendiri LIFEJAKET kerana mereka tidak menyediakan life jaket untuk kita. kali pertama saya menggunakan perkhidmatan beliau cuak jugak, masa kat atas boat tu bila di tanya dia tiada life jaket, tambahan hujan ribut pulak ketika itu.. fuuhhh gabra .. mada tu tong polestrin jadi harapan..

ok itu sahaja coretan kisah trip memancing di Pulau Angsa.. Sudi baca sudi-sudilah bagi komen dan pandangan.

Posted in Memancing | Tagged: , , , , | 17 Comments »

Memancing di Jeram 23 Okt 2010

Posted by hamydy on 28, October 2010

Lokasi Memancing di kawasan Pulau Botak Jeram. Dikawasan ini terdapat 2-3 buah pulau yang boleh kita mendarat untuk aktiviti memancing. cuma pulau yang sy pergi ini mempunyai pengkalan. menurut tekong boat, tempat ini merupakan pengkalan pusat pengajian tinggi buat kajian, tapi tidak pasti dari U mana. kemudahan yang terdapat di pulau ini adalah seperti tandas dan 2 buah chalet. kawasan pengkalan berbumbung boleh dijadikan tempat berteduh.

Waktu paling sesuai untuk memancing adalah ketika air pasang. jika air surut pengkalan ini kering sehinggakan kita boleh berjalan dibawah pengkalan tersebut.

Tiada kos untuk bermalam di pulau ini. kos yang diperlukan hanya kos boat sahaja. Untuk pergi ke pulau ini atau pulau2 berdekatan anda boleh menghubungi tekong boat seperti berikut:

1. Wak Sandi 012 9194421 Beliau juga mempunyai kelong berdekatan dgn pulau ini. Kos satu boat pergi balik antara RM100-150 termasuk umpan ( Bergantung pada umpan apa yang kita pesan seperti udang hidup)

Kawasan pulau ini paling banyak tangkapan ikan gelama, kalau bernasib baik kita akan dapat siakap ketika air pasang. Berdasarkan pengalaman saya memancing pertama kali kat pulau ini ikan paling banyak sy dapat adalah gelama. ikan2 lain seperti ikan duri, bawal juga ada, Ikan siakap sy dapat lihat dgn jelas naik ketika air pasang, cuma tak mengena sahaja. Bagi memancing ikan kerapu, penduduk kampung disiti biasa menggunakan pancing buluh yang panjang dan pancing di celah2 batu ketika air pasang. Menurut hasil temuramah pemancing yang kerap datang ke pulau ini , beliau pernah mendapat ikan siakap seberat 12 kilo ketika memancing di pulai ini ketika air pasang besar.

Sebelum anda pergi kesana pastikan anda call terlebih dahulu tekong boat untuk pastikan waktu air pasang surut. tekong hanya menghantar ketika air pasang, kalau surut sampan tidak boleh masuk dekat.

Walaupun trip pertama ini kami blom dapat ikan2 yang di tunggu..maka kami mungkin akan datang semula lain kali.

Selain dari pulau2 botak ini terdapat Pulau Angsa yang tak jauh dari pulau ini, Menurut tekong Pulau Angsa adalah pulau yang lengkap dgn kemudahan chalet dan restoran, Penginapan paling murah RM60 semalam. Kos untuk ke Pulau Angsa adalah lebih kurang RM250 sebuah boat tidak melebihi 6 orang.

Posted in Memancing | Tagged: | Leave a Comment »