The life journey

Kembara Kehidupan

Posts Tagged ‘Restoran Masakan Arab’

Restoran Masakan Arab ~ Restoran Half Moon

Posted by hamydy on 3, July 2014

Restoran Half Moon
Restoran Masakan Arab ~ Restoran Half Moon
Jalan-jalan cari makan Bulan Puasa kali ini membawa saya ke sebuah lagi restoran masakan arab di Seri Kembangan. Restoran ini pun banyak jadi buah mulut orang. Kalau berbuka puasa di sini memang penuh orang. Jadi bagi mengelakkan kesesakkan saya datang sedikit lewat iaitu selepas solat Magrib. Saya berbuka puasa dahulu di dengan kurma, sekeping murtabak dan air semasa dalam perjalanan. Saya sampai sekitar jam 8.00pm dan sudah ada meja 1-2 yang kosong. Restoran ini ada 2 lot kedai yang bertentangan, lebih selesa makan di lot yang bertentangan dan bersebelahan kedai runcit arab. Kat sini cuma ada meja makan dan bilik surau sahaja. Lot kedai utama semua masakan dimasak disitu.
Restoran Half Moon Restoran Half Moon
Hasil bacaan dari blog-blog, mengatakan Restoran ini dimiliki oleh wanita malaysia yang berkahwin dengan lelaki arab Yaman. Semasa kunjungan saya, memang ramai orang arab makan kat sini tambah lagi orang kita yang makan kat sini. Saya terjumpa juga 3 pasangan suami isteri kawen campur wanita melayu dan lelaki arab. Ermmm nampaknya ramai jugak wanita melayu kita yang kawen dengan Pak Arab.
Restoran Half Moon Restoran Half Moon
Ok berbalik kepada kunjungan saya. Memandangkan hidangan nasi arab ni banyak, sepinggan nasi pun dah kenyang giler. Maka saya tak oder banyak menu. Kali ini saya mencuba menu lain pulak, menu biasa seperti Kabsah, Mandy, Haneth, Madghut dan Royal dah biasa saya cuba di restoran arab lain, kebanyakkan rasanya hampir sama kecuali tektur daging sahaja berbeza.

Jadi kali ini saya mencuba menu berikut:

1. Oqda Lamb & Hummus & Rice = RM15
2. Mixed Grilled = RM24
3. Roti Arab sekeping = RM2
4. Kopi Arab = RM2
5. Barbican = RM2.50
Restoran Half Moon Restoran Half Moon
Sementara menunggu hidangan dimasak, pengunjung dihidangkan soup panas yg di perah dengan limau nipis sebagai pembuka selera. Sedap juga Soup ini anda boleh cuba. Set Oqda Lamb & Hummus & Rice di makan dengan sambal arab memang sedap. Mixed Grilled pula ada lah campuran Kambing, Ayam dan daging sedap jugak. Satu pinggan pun dah kenyang, saya makan separuh sahaja bakinya saya tapau bawa pulang. Jangan risau jika anda tidak habis makan sbb ada bekas plastik disediakan untuk di bungkus pulang.. cuma minta petugas restoran untuk tapaukan. Makan masakan arab ni kalau tak minum air spakling tak sah iaitu Barbican yang ada beberapa perisa.

Antara Menu2 seperti berikut:
Restoran Half Moon Restoran Half Moon
Restoran Half Moon Restoran Half Moon

Pasar Mini Arab Corner
Sebelah Restoran ini ada Kedai Runcit yang menjual barangan dari tanah arab. Seperti Air Barbican, Pelbagai jenis Minyak Zaitun, Jeruk, Keju, dan pelbagai lagi.. kedai runcit ini kecil sahaja anda boleh cuba la.
Restoran Half Moon Restoran Half Moon
Restoran Half Moon Restoran Half Moon

Restoran Half Moon ini juga menerima tempahan untuk Banquets, Catering dan Buffet.

Alamat Restoran Seperti Berikut

Restoran Half Moon
Middle Eastern Restaurant and Diner
9-1, Jln SP 2/8, Tmn Serdang Perdana (btw South City Plaza & East Lake View Condo),
43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
H/P : 019-254 9675, 017-632 5861, 017-218 0495
Tel : 03-8941 4730

Koordinat : 3.031366, 101.707220

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , , , , , | Leave a Comment »

Restoran Masakan Arab ~ Al Diafah

Posted by hamydy on 19, November 2013

Al Diafah
Restoran Arab ~ Al Diafah Sri Petaling
Jalan-jalan cari makan saya kali ini singgah di Restoran Makanan Arab. Sudah agak lama saya tidak makan masakan arab. Kebetulan pergi ke Sri Petaling maka saya tergerak untuk mencuba restoran ini. Tak banyak yang saya tahu berkenaan dengan restoran ini. Restoran ini terletak di banggunan lot kedai empat tingkat. Ground Flour merupakan kedai yang menjual barangan dan makanan dari arab milik restoran ini juga. di tinggkat atas (tingkat !) merupakan restorannya, restoran ini besar dan cantik dekorasi arabnya. Memang agak terpesona jika santai makan disini.

Al Diafah Al Diafah

Saya cuma mencuba Lamb Mandy dan Hommus. Lamb Mandi di hidang dengan nasi dan sambal dan acar timun dan tomato, Yang menarik pasal Lamb Mandi ni, isi kambingnya lembut dan terasa sedikit rempah, tak seperti sesetengah Lamb Mandi di tempat lain yang rasa agak tawar, Nasi yang di hidang memang lembut dan berasnya panjang-panjang. Memang kenyang kalau seorang makan. Hommus pula adalah krim yang di hidang dengan 2keping roti arab yang nipis makan dan cicah dengan hommus. Memang sedap.

Al Diafah Al Diafah

komen menu lain saya tak dapat nak berikan kerana saya tak cuba. namun saya mencadangkan restoran ini jika pembaca blog ingin mencuba. Harga boleh tahan mahal jugak. Saya cuba Lamb Mandi dan Hommus pun dah total RM44. Harga minuman juga mahal. Mungkin standard restoran Arab di kawasan ini. Mahal2 pun saya lihat ramai jugak pengunjung cina yang makan selain Pengunjung melayu, india dan pengunjung Arab. Komen saya setakat dua menu yang telah saya cuma boleh saya katakan ia sedap.

Sekian

Contact
Restoran Al Diafah Sri Petaling
no 43&45, Jalan Radin Anum 57000 Sri Petaling
Tel : 03-9059 6237
web : http://www.aldiafah.com.my

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , | Leave a Comment »

Restoran Arab – Hannoon Al Arab

Posted by hamydy on 5, August 2012


Restoran Hannoon Al Arab
Jalan-jalan cari makan Masakan arab kali ini membawa saya ke sebuah Restoran masakan arab yang menarik iaitu Restoran Hannoon Al Arab yang terletak di Setia Alam. Pemilik restoran ini adalah warga arab yang berkahwin dengan orang Malaysia. Restoran ini baru sahaja di datangi oleh Crew JJCM yang di hostkan oleh pelakon Iqram Dinzly dan akan keluar ke TV pada 26 Ogos 2012.

 
Terdapat pelbagai menu masakan arab yang lazat dan enak. Kunjungan saya berbuka puasa di restoran ini di sambut mesra oleh Isteri Pemilik Restoran tersebut iaitu Kak Nieta. Orang nya peramah dan mesra. Banyak menu yang dia cadang untuk saya cuba..tapi perut saya satu jer..:D so mana yang mampu jer la. Seperti biasa kalau masuk restoran arab saya akan mencuba menu KAMBING la apa lagi. walaupun banyak lagi menu yang ada. Di restoran ini saya mencuba Lamb Mendy, Lamb Haneeth dan Chicken Haneeth. Kambingnya memang lembut dan rasa enak.

Saya mencuba Greek Salad yang mengandungi lettuce, tomato, timun, lemon juice dan minyak zaiton. Terima kasih juga pd Kak Nieta kerana sudi bagi rasa menu masakan keluarganya iaitu sejenis masakan yang terdiri dari buah terung. Memang sedap. Suasana di restoran ini juga selesa dan ringkas.

 
Pada bulan puasa ini restoran ini dibuka dari jam 4.30pm (take away) sehinggalah jam 4.00am (sahur) . Jika hari biasa restoran ini dibuka jam 11.00 pagi hingga 11.00 malam. Untuk berbuka puasa restoran ini ada juga menyediakan Buffet dan juga ala carte. Kena la call dulu tanya. Setelah kenyang berbuka dengan menu kambing yang sedap tu. Saya lepak santai di sebuah sofa yang disediakan sambil minum Teh Arab dan juga Kopi Arab.

Sebelum pulang saya sempat merakam gambar kenangan bersama pemilik restoran ini yang berbaju kemeja putih di tengah  dan juga pemilik Restoran Gate of Yemen yang berbaju hitam, yang kebetulan datang melawat pemilik Restoran Hannoon Al Arab ini. Pemilik Restoran Gate Of Yemen yang terletak di Sri Kembangan juga berkahwin dengan wanita tempatan Melayu. Dia juga turut jemput saya untuk mencuba restoran mereka di Sri Kembangan. Nama pemilik restoran ini adalah Dr Naeem Hannoon dan Isterinya Pn Anita Kamaruddin. Dr Naeem Hannoon adalah Doktor sains bidang kejuruteraan, kalau tak silap pensyarah di salah sebuah kolej di ibukota.

Alamat Restoran ini Seperti Berikut

Restoran Hannoon Al Arab
49-1-1, Jalan Setia Prima U13/A,
Setia Alam, 40170,
Shah Alam, Selangor.
Opening hours: 11am~11pm (daily)
Call for details : 03-33423058/016-6850312

Web : http://hannoonalarab.blogspot.com/

FB : http://www.facebook.com/anita.kamaruddin

Peta : Sumber dari Web http://hannoonalarab.blogspot.com/

Directions to Hannoon ~ Before Meru. Giant and Klang Sentral on the left side.  Make a u-turn as if you re going back to Klang,  Hannoon on the left side.  Facing the main road.  Every Saturday, there ll be a night market / Pasar Malam there too.
Menu
 

Sekian

Video JJCM TV3

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , | Leave a Comment »