The life journey

Kembara Kehidupan

Posts Tagged ‘Pangour’

Vietnam 2019 ~ Ho Chi Minh City > Da Lat > Nha Trang

Posted by hamydy on 7, February 2019

Nha Trang
Trip ke Vietnam kali ini selama 4 Hari yang santai tapi padat 31 Jan – 3 Feb 2019. Trip dari Ho Chi Minh City ke Da Lat dan ke Nha Trang. Kami semua 7 orang Trip bujang tiada shooping. Disebabkan tarikh ni kena pada tarikh Perayaan Tahun Baru Cina (TET Festival) di Vietnam, jadi booking perlu lebih awal terutama tiket bas dan juga sewa van. Semua urusan dibuat online. Memang mudah dan senang.

Setelah beli tiket flight KL – Ho Chi Minh City dan Nha Trang – KL, saya mula buat booking Van dan juga beli tiket Bas. Untuk booking Van di Dalat saya booking melalui online iaitu di “https://www.dalattrip.com/” Syarikat Dalattrip.com ni memang dipercayai. Saya sudah 2 kali booking melalui mereka yang pertama pada tahun 2012 dan yang kedua adalah 2019. Boleh chat di website dia jika nak tanya apa2, sangat membantu. Setelah booking saya buat 50% deposit. Harga saya dapat 160 USD untuk Da Lat – Nha Trang.

Tiket Bus
Untuk Tiket bus saya beli Bus Phuong Trang (Bas Oren) online di https://futabus.vn . Jika booking di website pilih Bahasa English untuk memudahkan booking. Anda boleh juga chat di FB Futa Bus ini jika anda keliru. Pengalaman saya ketika beli adalah , setiap kali masuk ke payment window payment error. Setelah cuba beberapa kali masih error, so saya pun chat di FB Futa bus, so kebetulan ada TET festival so dia suruh klik link yang ada TET festival then baru la dapat beli. tiket lebih mahal dari biasa. Kalau biasa dapat RM40, tetapi disebabkan TET festival saya dapat tiket RM69. Setelah dapat buat payment kita akan dapat email booking number kita. Untuk beli tiket bus ini anda jangan gopoh, perlu study sedikit lokasi pickup dan bus stand. Sebabnya jadual dan pikcup bus ni berbeza2 mengikut lokasi. Jika anda menginap berhampiran Ben Thanh Market, terdapat kaunter Futa Bus berdekatan di 272 Đường Đề Thám. Memandangkan saya cari tiket bus jam 11.00 mlm maka saya perlu naik dari Bến Xe Miền Đông Bus Station. Jangan salah beli dan salah pergi station. Disebabkan TET Festival tiket tak boleh cansel so kena beli betul2.

Pakej
Untuk trip santai ini saya tidak booking mana2 pakej travel. Kalau ke Vietnam tak perlu pun ambil pakej dari Malaysia jika anda tidak ramai. Di sepanjang lorong Nguyễn An Ninh atau juga di panggil dengan jolokkan “Malaysia Street” ni terdapat dua buat syarikat agen tour iaitu AAmin Travel dan Bismillah Travel so anda boleh booking terus dengan mereka. Siap guide pun boleh cakap melayu. Jika anda tidak ramai boleh la walk in tempah, tapi jika anda ramai 10-20 orang maka sebaiknya anda booking mereka sebelum datang. Nanti saya share contact mereka.

Hotel
Untuk trip ini kami cuma booking Hotel sahaja melalui Agoda, Kami menginap di Luxe Hotel tidak jauh dari Nguyễn An Ninh. Kalau nak senang booking hotel di lorong ini la Nguyễn An Ninh tapi bila malam sangat sibuk dengan orang menjual. Jadi kami ambil Luxe Hotel supaya tidak terasa sesak. manakala di Nha Trang pula kami tempah Hotel Suncity yang terletak berdekatan dengan pantai dan menara Lotus. Hotel kami ambil bilik 4 orang, so 2 bilik sahaja.
Nha Trang Nha Trang
Day 1 – 31 Jan 2019 – Ho Chi Minh City
Penerbangan dari kuala lumpur jam 7.50am dan sampai di Ho Chi Minh City sekitar jam 10.30am. Dari Airport ke Bến Thành ada 3 cara, pertama naik teksi airport (Mahal 250k-300K), kedua naik Grab (murah sedikit 100k) dan ketiga naik Bus Airport (sangat Murah 5k). Keluar airport akan nampak bus yang tulis Bến Thành. Tapi kami 7 orang ambil Grab 7 Sitter terus ke hotel. Sampai di hotel lepas cek in kami keluar makan di Restoran D’Serai. Makan kat restoran D’SeraI ni harganya mahal juga, restoran ni terletak di lorong Thủ Khoa Huân. Mencari Makanan halal di bandar saigon kini sudah menjadi mudah kerana terdapat banyak restoran halal di sekitar pasar ben than. Selepas makan kami berjalan untuk melihat Water Puppet Show yang terletak di Nguyen Thi Minh Khai Street.
Nha Trang Nha Trang
Puppet show ni mahal juga harganya seorang RM40, Menarik persembahannya tapi boring kerana tidak paham bahasa vietnam. Kalau dia buat dalam bahasa English mungkin tak rasa boring. Selepas melihat Puppet Show kami berjalan pulang ke area Bến Thành untuk sedikit shooping di pasar malam. Kalau shooping dalam pasar Bến Thành to kalau tak pandai kena cekik la harga. Semua orang tau kat dalam tu mahal, kalau kat luar boleh dapat lagi murah. So bila malam “Malaysia Street” tu nampak meriah dengan orang ramai yang membeli belah. Untuk makan malam kami makan di restoran Mansur di “Malaysia Street”. Kami ambil pakej ke Chu Chi Tunnel dengan AAmin Travel untuk hari esoknya. Pakej boleh bayar dalam Ringgit Malaysia. Bayar pakel Chu chi tunnel RM50 dan pakej makan tengahari RM25. Jadi untuk jimat duit Dong kami semua bayar pakej dengan duit RM.
Nha Trang Nha Trang
Day 2 – 1 Feb 2019 – Ho Chi Minh City
Selepas sarapan jam 7.50am kami dijemput dengan Van Aamin Travel ke jalan Nguyễn An Ninh untuk naik bus bersama pelancong malaysia yang lain. Dalam 8.30am bus bertolak, destinasi pertama bus berhenti adalah di pusat kraftangan. Disini pusat kraftangan membuat hiasan menggunakan kulit telur itik. Ada juga pelancong yang shooping kat sini. Seterusnya bus bergerak terus ke Chu Chi Tunnel. Sampai di Tunnel guide kami orang vietnam nama Kevin boleh berbahasa melayu telah uruskan tiket masuk. Di Chu Chi Tunnel ni bagi yang pertama kali pasti teruja. disebabkan kevin ni boleh cakap melayu jadi dia dapat bercerita info dalam chu chi tunnel dengan jelas dan kita pun paham. selesai melawat tunnel kami tiba di kawasan padang sasar. katsini kita bole membeli peluru untuk menembak. peluru dijual dalam set 10 biji. harga sekitar kalau tak silap 27USD. Selepas menembak baru kami masuk terowong kena jalan itik kat dalam tu, Siapa yang takut sempit dan ada masalah kesihatan tidak dibenarkan masuk. Kami masuk terowong yang paling pendek sahaja. Selesai lawatan terowong pengunjung dijamukan dengan air teh dan ubi kayu. Sebelum pulang kami singgah di Restoran Ahmad Kamaludin berdekatan dengan Chu Chi tunnel untuk makan tengahari. Disebabkan dah tempah awal jadi kami sampai makanan dah siap. Selepas makan kami meneruskan perjalanan pulang dan singgah di Pusat Borong Linda yang terkenal. Harga memang murah. Ada yang meniaga di Malaysia boleh beli secara borong dengan Pusat Borong Linda. Selesai shooping di sini bus hantar kami pulang ke Bến Thành. Kami meneruskan aktiviti jejalan sambil shooping sekitar Bến Thành. Sekitar jam 9.30 malam kami mengambil Grab untuk ke Bến Xe Miền Đông Bus Station. Sampai di station bus saya mengambil tiket di syarikat bas Phuong Trang (Futa Bus) Tunjuk sahaja nombor booking nanti dia bagi tiket. Jam 11.00 malam bus bergerak ke Dalat. Dalam perjalanan bus ada berhenti untuk rehat seketika.
Nha Trang Nha Trang
Nha Trang Nha Trang
Day 3 – 2 Feb 2019 – Da Lat – Nha Trang
Sampai di Da Lat bus Station jam 5.00am. lebih awal dari jangkaan ingat sampai jam 6.00am. So sampai awal kami lepak saja dalam terminal bus tu. Jam 7.00am baru driver van (Dalattrip.com) datang jemput kami. Pertama sekali dia bawa kami sarapan, driver ni kebetulan kali ini dapat yang tak pandai english, so dia bawa kami ke pekan Dalat, di pekan kami mencari restoran halal, susah jumpa so kami masuk ke restoran 100% vegetarian, jadi dapatla makan mee. Selepas saranpan kami bergerak ke Air Terjun Pangour, perjalanan keluar dari dalat mengambil masa sekitar 1 jam.
Nha Trang Nha Trang
Nha Trang Nha Trang
Sampai di air terjun kami spen masa sekitar 2 jam dan kemudiannya pulang semula ke Da Lat untuk makan tengahari di Restoran Halal Fatimah. Di restoran ini kami bertemu dengan 3 group pelancong dari Malaysia yang turut makan disini. Saya berkenalan dengan driver Dalat Muslim yang boleh bercakap melayu, nanti saya share contact. Makan di restoran Fatimah ni harganya ok murah. Selepas makan kami meneruskan perjalanan ke Nha Trang.
Nha Trang Nha Trang
Perjalanan ke Nha Trang mengambil masa 3-4 jam, jalan melalui kawasan gunung. pemandangan cantik bercampur cuak takut van terlajak jatuh gaung. Tapi driver kami nama Mr Hung ok, bawa slow sahaja. Akhirnya kami sampai di Nha Trang sekitar jam 5.00pm. Lepas cek in hotel kami keluar makan. hotel kami ambil Suncity hotel yang berdekatan dengan Tower Incense (Tower Lotus). Ok juga hotel ni ada swimmpoll di tingkat Rooftop. Di Nha trang kalau google ada beberapa kedai halal. kami makan di restoran EDEN ( Kedai pak arab) di jalan Tôn Đản. Selepas makan kami jalan2 di pantai dan shooping di Nha Trang Night Market. Di Nha Trang ni terkenal juga dengan street food yang menjual seafood. Ada yang jual Lobster dan ketam di tepi jalan. Harga nak kata murah sangat tidak la, tapi murah sedikit dari yang jual kat restoran. Banyak restoran seafood. Jika anda hendak cuba carilah seafood yang hanya jual seafood sahaja. Restoran seafood halal saya tidak jumpa, kalau ada yang jumpa bole share di komen.
Nha Trang Nha Trang
Day 4 – 3 Feb 2019 – Nha Trang
Sebelah pagi sekitar 6.00am turun ke pantai, bagi yang hendak mandi laut pun bole. Suasana di kawasan pantai dan dataran Tower Lotus agak meriah dengan orang yang mandi dan juga yang bersenam. Kami sarapan jam 8.00am dan selepas sarapan jam 9.30am kami ambil teksi dari hotel ke Airport. Perjalanan mengambil masa 30minit. Sebenarnya kami tidak sempat explore Nha Trang sebab kesuntukan masa. Terdapat banyak tempat menarik di Nha Trang ini. Antaranya aktiviti air dan pulau. Next time la nampaknya.

Begitulah trip ringkas dan santai kami

sekian

<<Sila Klik gambar untuk qualiti imej yg lebih jelas>>

Tentative
Day 1 – 31 Jan 2019 – Ho Chi Minh City
– Dari Airport naik Grab
– Puppet Show
– Shooping
– Night Market

Day 2 – 1 Feb 2019 – Ho Chi Minh City
– Chu Chi Tunnel
– Shooping
– Dari hotel naik Grab ke Bus Stop
– Sleeping Night Bus to Da Lat

Day 3 – 2 Feb 2019 – Da Lat
– Van (Dalattrip.com) pickup
– Sarapan
– Air Terjun Pangour
– Makan Tengahari Dalat (Restoran Fatimah)
– Bergerak ke Nha Trang
– Makan Malam di Restoran Halal EDEN
– Night Market

Day 4 – 3 Feb 2019 – Nha Trang
– Pagi lepak pantai
– Ambil teksi hotel ke Airport
– 12.05pm – Pulang ke KL

Contact

Sewa Van Dalat
Web : https://www.dalattrip.com/
✆ Daily online time: 09:00AM – 08:00PM
✆ Info & Tour support: +84 263 3516 888
✆ Transport support: +84 263 3517 888
✉ Email: contact@dalattrip.com

Restoran Halal Dalat
Fatimah Restaurant HALAL Dalat
18-24 Nguyễn Du, Phường 9,
Thành phố Đà Lạt, Lâm Đồng

Guide Dalat – Cakap Melayu
Mr Rashid (+84 90 963 41 05)
Mr Ismail (+84 166 835 2733)

FUTA Bus Lines: Phương Trang
Web : https://futabus.vn/en

Pakej Tour Ground
Nha Trang
AAmin Tour
Tel : +84 974001756
Email : mr.tuan1191@gmail.com
FB : aaminn Tour & Travel
Pakej Aamin Tour seperti berikut:
– Cu Chi tunnel RM50
– Shooping di Kilang – RM42
– Tour Kapal Saigon Malam – RM44
– Sungai Mekong – RM55
– Floating Market – RM63

BISMILLAH TOURS AND TRAVEL
51 Nguyen An Ninh Street, Ben Thanh Ward,District 1,Ho Chi Minh City,VietNam
Whatsapp / Mobile : (+84) 938 42 68 59 ( Mr Chau )
Email: bismillahvn@gmail.com
http://www.bismillahtour.com

Kos Trip Bujang dan santai

Kos Asas – Commitment
Flight = KL-HCM : RM139, Nha Trang – KL : RM229 /pax
Hotel = HCM : 1 Bilik (4orang) : RM257, Nha Trang 1 Bilik (4orang) : RM111
Van = Dalat – Nha Trang : 160USD/van
Tiket Bus = HCM – Dalat : RM69

Kos Pilihan
Cu Chi + Makan : RM50 + RM25 /pax
Puppet Show : RM40/pax

Kos Tambahan – Shooping
Yang ini ikut buget sendiri

Advertisements

Posted in Melancong | Tagged: , , , , | Leave a Comment »