The life journey

Kembara Kehidupan

Posts Tagged ‘pakej mendaki gunung kinabalu’

Kekosongan Tempat Mendaki Gunung Kinabalu 2011

Posted by hamydy on 24, January 2011

Berikut adalah kekosongan pakej yang ada

sesiapa yang berminat call saya 013 2383464

2D1N Mount Kinabalu Climbing (21-22 Feb 2011, 2 pax)………. Rm670 per pax Sudah Penuh
3D2N Mount Kinabalu Climbing (15-17 March 2011, 2 pax)…… Rm750 per pax Sudah Penuh
2D1N Mount Kinabalu Climbing (09-10 March 2011, 3 pax)…… Rm665 per pax Sudah Penuh
3D2N Mount Kinabalu Climbing (12-14 May 2011, 7 pax)…… Rm750 per pax Sudah Penuh
3D2N Mount Kinabalu Climbing (22-24 May 2011, 7 pax)…… Rm750 per pax Sudah Penuh
3D2N Mount Kinabalu Climbing (27-29 May May 2011, 4 pax)…… Rm750 per pax Sudah Penuh
3D2N Mount Kinabalu Climbing (22-24 Jun 2011, 6 pax)…… Rm750 per pax


Gambar saya bersama Pendaki Solo Malaysia yang ketika itu sedang melakukan misi 50kali sempena 50tahun Merdeka.

Gambar saya bersama Pendaki Solo Malaysia di suatu event di hotel kat Kuala Lumpur 2010

Posted in Cuti2 Malaysia, Pendakian Gunung | Tagged: , , , , , | 10 Comments »

SABAH PARKS Mount Kinabalu Climbing Fees

Posted by hamydy on 23, August 2010

Berikut dibawah ini adalah email yang saya terima hasil pertanyaan kepada pihak suteraharbour pada 23 Ogos 2010

——————————————————————————————————

RE: SHR Website Enquiry – General Enquiries from Abd hamydy Abd Hamid

Monday, 23 August, 2010 5:27 AM
From: “SSL – Siti Nirwanna” <sslpresv1@suteraharbour.com.my>
To: hamydy@yahoo.com
Cc: “S&M – Janet Kinjau” <janet.k@suteraharbour.com.my>, “SSL – Petronella Tambunan” <petronella.t@suteraharbour.com.my>
Message contains attachments
2 Files (86KB)

Dear Mr. Abd Hamydy,

Warmest greeting from Sutera Sanctuary Lodges.

Bulan June 2011, hanya akan di buka pada 1st January 2011 untuk penempahan ( 6 bulan sebelum ). Dan hanya 3 hari 2 malam minimum package ( package ‘C’ & ‘D’ ) sahaja akan dibuka untuk tempahan awal.

Dengan ini saya sertakan juga harga penginapan pada tahun 2011 dan Sabah Park climbing fees untuk rujukan.

Thank You
Siti Nirwanna
Guest Service Officer,
Sutera Sanctuary Lodges,
Sutera Harbour Resorts
Level 1, The Pacific Sutera Hotel
88100 Kota Kinabalu
Sabah, Malaysia.

General: +60 88 303 900 – EXT ‘2’
Fax: +60 88 317 540 / +60 88 310 118

E-mail   : sslpresv1@suteraharbour.com.my

Website : www.suteraharbour.com

—————————————————————————————————————————-

Dibawah ini adalah Fees yang dikenakan untuk mendaki gunung kinabalu

SABAH PARKS Mount Kinabalu Climbing Fees

(Effective 1st September 2008)

ENTRANCE FEE

Malaysian Non-Malaysian

RM 3.00 per person (Adult)                                               RM 15.00 per person (Adult)

RM 1.00 per person (Below 18 years)                            RM 10.00 per person (Below 18 years)

CLIMBING PERMIT

Malaysian Non-Malaysian

RM 30.00 per person (Adult)                                             RM 100.00 per person (Adult)

RM 12.00 per person (Below 18 years)                          RM 40.00 per person (Below 18 years)

CLIMBING INSURANCE RM 7.00 per person

TRANSPORTATION (OPTIONAL)

Via Timpohon Gate

1 – 4 persons (1 Mt. Guide)                                 RM 16.50 per way

5 persons & Above (1 Mt. Guide)                    RM 4.00 per person

Via Mesilau Trail

1 – 6 persons (1 Mt. Guide)                                RM 85.00 per way

7 persons & Above (1 Mt. Guide)                     RM 15.00 per person

MOUNTAIN GUIDE FEE

Total Climbers Timpohon / Peak / Timpohon Timpohon / Peak / Mesilau Mesilau / Peak / Mesilau
1 – 3 Climbers RM 85.00 per trip RM 95.00 per trip RM 95.00 per trip
4 – 6 Climbers RM 100.00 per trip RM 115.00 per trip RM 120.00 per trip

PORTER FEE (OPTIONAL)

Timpohon / Timpohon Mesilau / Timpohon Mesilau / Mesilau
To Laban Rata RM 80.00 / trip (10 kg) RM 90.00 / trip (10 kg) RM 102.00 / trip (10 kg)
To Sayat-sayat RM 94.00 / trip (10 kg) RM 100.00 / trip (10 kg) RM 114.00 / trip (10 kg)
To Summit RM 102.00 / trip (10 kg) RM 114.00 / trip (10 kg) RM 124.00 / trip (10 kg)
  • Maximum weight is 10 Kgs and additional weight will be charged base on daily rate Per Kg.

CERTIFICATE (OPTIONAL)

Summit RM 10.00
Laban Rata RM 1.00
Summit (via Mesilau Trail) RM 2.00

EXTENSION OF STAY

If you plan to stay longer than the usual one night stay at either Laban Rata Resthouse, Gunting Lagadan Hut, Waras Hut or Panar Laban Hut,  kindly note that an additional 50% from the published Guide and/or Porter Fee will be charged for every additional night.  In accordance with the Sabah Parks Rules & Regulations, all climbers must be accompanied by a mountain guide at all times while ascending and descending Mount Kinabalu.

THINGS TO BRING

  • Suitable walking shoes/warm clothing/wind breaker/long sleeve shirts/change of clothes
  • Drinking water/high energy food (chocolates, nuts, raisins, glucose)
  • Headache tablets/sun block/lip gloss/deep heat lotion/plasters/insect repellent
  • Binoculars/camera/water proof bag for camera/torchlight
  • Extra socks/towel/gloves/hat mask/tissue paper/toilet roll

SPECIAL NOTE

It is recommended that all climbers should have themselves medically checked before attempting any mountain climb.  If you have a history of suffering from the following ailments, it is highly recommended that you should refrain from climbing: Hypertension, Diabetes, Palpitation, Arthritis, Heart Disease, Severe Anemia, Peptic Ulcers, Epileptic Fits, Obesity (Overweight), Chronic Asthma, Muscular Cramps, Hepatitis (Jaundice); or any other disease which may hamper the climber.

~ ALL FEES ARE TO BE PAID IN CASH UPON ARRIVAL AT KINABALU PARK ~

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , , , , | 5 Comments »

Gunung Kinabalu March 2009

Posted by hamydy on 20, March 2009

gunting-lagadan-hut1

 

Trip ke Gunung Kinabalu kali ini merupakan kali ke3 aku anjurkan.

seramai 10 semuanya yang pergi. Pada mulanya ramai yang mendaftarkan nama pada aku dalam 20 orang, tetapi apabila Kinabalu park keluarkan harga baru yang agak meletop, terus ramai yang tarik diri. So tinggal je 10.

So nak citer banyak pun, ramai yang dah biasa pergi. Trip sebelum ini pun aku dah post kat sini. cuma apa yang aku nak share kat sini adalah maklumat perjalanan dan penginapan yang aku dapat untuk dikongsi bersama kawan2 lain yang ingin kesana.


Tempahan : Aku buat tempahan terus ke kinabalu park(Sutera Sanctuary Lodges) melalui

Email:  sswisma@suteraharbour.com.my, sslgillian@suteraharbour.com.my, ssl_reservation@suteraharbour.com.my

web: http://www.suterasanctuarylodges.com


Penginapan dan Pengangkutan : Dengan Lavender Lodge, Hotel ini boleh terus uruskan pengangkutan kita pergi dan balik ke kinabalu park serta ambik dan hantar ke Airport. Cuma bayar sekali je kat dia dah termasuk penginapan dan pengangkutan. pengangkutan dia cas cuma RM600 pergi dan balik dari hotel ke kinabalu park. Ambik dan hantar ke Airport free (tapi syarat menginap hotel sekurang2nya 2 malam)


Komen aku tentang Lavender Lodge. Tempat ni selesa dan menarik. Pekerja dan bos dia juga peramah. Sarapan pagi berupa roti, kopi dan teh turut disediakan. Wifi free jika ada labtop sendiri, jika guna pc dia cas 3 sejam. Harga berpatutan murah.

Selepas check out, mereka benarkan kita letak bag dan juga mandi so tak perlu sewa bilik semata2 untuk letak bag.


Contact Lavender Lodge

Address 1st-3rd Floor, No.6, Jalan Laiman Diki,

Kg. Air, Kota Kinabalu, Sabah.

Tel: (6088) 217 119

Fax : (6088) 218 077

Email : lavend07@streamyx.com (Danial Soo) dia punya bos

http://www.lavenderlodge.com.my


Kenderaan (Jika nak direct) : aldy_streetmover@yahoo.com (Tel: 013 8519904 – aldy) kalau call aldy Cuma mention nama aku (hamydy) nanti dia boleh bagi diskaun.

komen trip kali ini: Cuaca tidak menyebelahi kami. sepanjang perjalanan naik dan turun hujan. Kabus tebal, Harapan untuk mengambil gambar yang banyak tidak tercapai.


 

ONTACT
Sutera Sanctuary Lodges
G 15, Ground Floor, Wisma Sabah
8000 Kota Kinabalu Sabah
tel : 088 243629
Fax: 088 259552
Email : info@suterasanctuarylodges.com
Web : : http://www.suterasanctuarylodges.com

email untuk tempahan : sswisma@suteraharbour.com.my, sslgillian@suteraharbour.com.my, ssl_reservation@suteraharbour.com.my

1. Harga Yuran Mendaki Gunung Kinabalu

2. Harga Pakej penginapan Mendaki kinabalu

 


 

 

Untuk mengetahui kos dan juga tentative program mendaki kinabalu yang ini pembaca boleh melayari post saya yang sebelum ini di

https://hamydy.wordpress.com/2008/11/28/gunung-kinabalu-2009-2/

 


Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | 14 Comments »

Gunung Kinabalu 2009

Posted by hamydy on 28, November 2008

Kepada semua pendaki
Tiket Penerbangan sudah boleh ditempah merujuk jadual dibawah:

Penerbangan Air Asia

Tarikh Bertolak Jumaat 13 March 2009
Berlepas – 09.25pm (KL)
Sampai – 11.55pm
No Pesawat – AK 5112

Tarikh Pulang Isnin 16 March 2009
Berlepas – 09.15m (KK)
Sampai – 11.55pm
No Pesawat AK 5121

**bagi yang ingin pulang pada Tarikh yang berbeza, maka penerbangan pulang adalah terpulang pada masing2.

Tentative Program

Jumaat 13 March 2009
08.00pm Berkumpul di LCCT
09.25pm Berlepas ke KK
11.55pm Tiba di KK terus menginap di hotel

Sabtu 14 March 2009
07.00am Bertolak ke Kinabalu Park
10.00am Mula mendaki ke Laban Rata
03.00pm Dijangka tiba di Laban Rata
09.00pm Tidur

Ahad 15 March 2009
02.00am Mendaki ke Puncak
05.00am Dijangka tiba di puncak- melihat matahari terbit
09.00am Mula mendaki turun
02.00pm dijangka tiba di kinabalu park
terus ke Hot Spring
08.00pm check in hotel
09.00pm makan malam di tepi laut

Isnin 16 March 2009
08.00am selepas sarapan bertolak ke pulau manukan, mamutik dan sapi
snorkeling sampai puas
01.00pm pulang ke kk membeli belah
Pasar philipine (mutiara, ikan masin, cenderahati)
05.00pm Balik ke hotel bersiap untuk pulang
08.00pm Berkumpul di Airport
09.15pm Berlepas pulang ke KL
11.55pm sampai di KL

Selasa 17 March 2009
sudah mula kerja atau ada yang masih bercuti.

Senarai nama peserta yang telah berjaya dibuat tempahan
1. Mohd Arif Alias
2. Samsuddin Yalla
3. Mohd Fadlin Mender
4. Abd Hamydy  Abd Hamid
5. Mohd Syukor  Abd Hamid
6. Nor Bin Muslim
7. Syafiq Taffuddin Hamid
8. Mohd Alif
9. Dr. Arif Bin Hamid
10. Nor Aiwa Samad

Pembayaran
Semua 10 tempat telah dibuat pembayaran.

Latihan Kecergasan
Diharap setiap peserta dapat melakukan latihan kecergasan sendiri sekurang2nya sebulan sebelum tarikh bertolak untuk mengelakkan semput.

latihan seperti
1. joging sekurang2nya 3 kali seminggu
2. Latihan kaki (turun naik tangga) sekurang2nya sekali seminggu, kalau tiada tempat tangga HUKM pun boleh mula dari tingkat bawah naik ke tingkat atas sekali.

Peralatan
Memandangkan kita dapat di Gunting Lagadan Hut (Non Heated Dorm) maka peralatan berikut hendaklah dibawa:

1. Sarung Tangan (sangat mustahak semasa di puncak..sejuk)
2. Baju sejuk (waktu malam sejuk)
3. Sleeping Bag (waktu malam sejuk)
4. Wind Breaker (untuk kurangkan pukulan angin semasa mendaki ke puncak)
5. Kasut (yang sesuai dan tidak licin)
6. Kamera (penting ni… Disana banyak View yang cantik2)
7. Seluar Pendek (untuk Snorkeling)
8. Lotion Sun Burn (bagi yang menjaga kulit muka ketika snorkeling)
9. Lampu suluh kepala (head lamp) sbb mendaki kepuncak awal pagi 2.00am

Memandangkan ada peserta yang pertama kali akan pergi dan ada yang bertanyakan budget keseluruhan berapa. maka saya buatkan anggaran kos

Anggaran Kos

*Kos mendaki RM510
Day 2 – 1 night Laban Rata RM290
RM220 ( Insuran,Permit, Lesen, Guide, Park Fee, sijil and etc.)
**collection RM350 so baki RM160 sebelum bertolak

Van : RM800
Dari Hotel – Kinabalu Park
Dari Kinabalu Park – Hot Poring – Hotel –
So dalam RM80 per person
**collection sebelum bertolak

Teksi : Airport – KK hotel city – Airport
x sure berapa anggaran RM10 per person
Jika Hotel ada Airport PickUp lagi jimat

Boat
ke Pulau manukan, sapi, mamutik
Anggaran dalam RM15-20.
bergantung pada rundingan dengan pemandu boat. Di Jeti nanti

Dormitory
Day 1 & day 3
(Bunk Bed) per person RM25 x 2 day
Sendiri ikut group bilik

Tiket Flight Return (Airasia)
***Beli sendiri

Anggaran Total Kos +/- RM1047 (termasuk Flight)

Duit belanja, makan dan Shoping Masing2 budget la, lain perut lain citarasanya

**Untuk makluman semua KOS yang saya uruskan hanyalah kos mendaki RM510
Kos2 lain saya akan buat collection sebelum bertolak ataupun di sana nanti, Saya buat begini bagi mengelakkan kerugian sekiranya ada peserta yang last minit tarik diri ataupun tukar rancangan.

harap maklum

jika ada sebarang kemuskilan, jgn segan untuk bertanya pada saya. sekian wassalam

Dibawah ni adalah senarai harga dan pakej yang di tawarkan oleh pihak kinabalu park
sabah-park-mt-kinabalu-climbing-fees-new1
kinabalu2

Berikut adalah maklumat hotel dan kenderaan yang saya gunakan:

1. Penginapan di KK
hotel kinabalu backpacker (http://kinabalubackpackers.com)
RM 22/pax/night untuk dormitory
RM 66/night – private room 2 orang.

2. Kenderaan sewa
Adaras Rent Car Sdn. Bhd (www.freewebs.com/adaras-rent-a-car)
Kia Pregio Van 10 seater
Min 8 HRS RM 350.00
Min 3 HRS RM 200.00
KKIA toCITY Hotel TRSF Per way RM 100.00

CONTACT
Sutera Sanctuary Lodges
G 15, Ground Floor, Wisma Sabah
8000 Kota Kinabalu Sabah
tel : 088 243629
Fax: 088 259552
Email : info@suterasanctuarylodges.com
Web : : http://www.suterasanctuarylodges.com

email untuk tempahan : sswisma@suteraharbour.com.my, sslgillian@suteraharbour.com.my, ssl_reservation@suteraharbour.com.my

Senarai harga
Harga Yuran Mendaki Gunung Kinabalu
Harga Pakej Penginapan Mendaki kinabalu

Kepada pembaca blog untuk melihat gambar2 ekspedisi trip ini boleh la melayari post dibawah ini..

https://hamydy.wordpress.com/2009/03/20/gunung-kinabalu-march-2009/

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , | 18 Comments »