The life journey

Kembara Kehidupan

Posts Tagged ‘mendaki gunung kinabalu’

Mt Kinabalu 9-10 May 2015 ~ Via Mesilau

Posted by hamydy on 20, December 2016

Gunung Kinabalu 2015
Mt Kinabalu 2015
Trip mendaki Gunung Kinabalu 2015 kali ini di sertai oleh 30 peserta orang semuanya. Sebenarnya yang telah mendaftar semasa saya mula buka pendaftaran sejak 4 Jun 2014 adalah melebihi 100 orang, tetapi saya hanya dapat 30 seat sahaja. Jadi terpaksalah pilih ikut sistem siapa cepat dia dapat semasa buat deposit. Selepas dah penuh 30 pun saya masih mendapat permintaan, tetapi terpaksa saya tolak.

Untuk trip kali ini saya tidak sempat menganjurkan siri latihan mendaki persediaan mendaki gunung kinabalu seperti sebelumnya kerana jadual yang agak padat dan sibuk. Mohon maaf sekali lagi kepada peserta. Peserta kali ini ada dari Utara (Kedah Penang), kuala lumpur, Johor, Sabah dan Sarawak. Peserta terdiri daripada 15 orang lelaki dan 15 orang perempuan dan diantaranya 6 orang sudah pernah mendaki sebelum ini dan juga pernah mendaki bersama saya pada tahun 2013.

7 May 2014
Kebanyakan peserta telah bertolak ke Kota Kinabalu pada 7 May 2015, ada yang penerbangan pagi, tengahari petang dan malam menggunakan pesawat Air Asia, Malindo dan juga MAS, Saya sendiri mencuba pesawat Malindo kali ini. Menarik juga sebab harga yang saya dapat RM200 sudah termasuk bagasi, pilihan tempat duduk, snek dan hiburan. Semua peserta yang sampai terus ke Borneo Backpacker Hostel yang terletak di Jalan Dewan ada yang menggunakan teksi dan ada yang menggunakan bus.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Ok saya ceritakan trip saya lalui, satu flight dengan saya ialah Nane dan Nasrul kami menaiki pesawat Malinndo jam 12.45 tengahari, asalnya flight 3.45pm tapi Malindo awalkan. Naik pesawat Malindo jangan lupa bawa cabel USB untuk carge handphone dan earfone sebab pada seat ada screen yang kita boleh layan tgk movie, lagu, dan games. Sampai sahaja di Airport Kota Kinabalu mulanya cadang nak ambik teksi ke Backpacker, tapi terlihat ada kemudahan transport baru iaitu Bus Airport.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Bus Airport
Perkhidmatan Airport Bus ni masih baru dan menyenangkan hanya RM5 sahaja untuk ke pusat bandar Kota Kinabalu dengan beberapa hentian station. Kebetulan Borneo Backpacker berdekatan dengan station Padang Merdeka dan di laluan yang sama, so saya pun minta driver bus untuk turunkan kami di Borneo Backpacker. Sampai di Backpacker ternyata sudah ramai yang sampai dan masing2 pun sudah free n easy jalan2 di kawasan sekitar. ketika ini kami masih tidak mengenali para peserta secara keseluruhannya hanya berhubung melalui group whatsap sahaja selama ini.

Pada sebelah malam ada yang keluar makan seafood dan ada yang hanya lepak di backpacker sahaja. Sekitar jam 10.00 malam group dari penang dan kedah pun sampai, mereka adalah kawan2 Fazly (Palie) dan Abdullah (Pak Lah). Mereka sampai, lepas letak beg saja mereka terus ke Gerai Seafood.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Borneo Backpacker Sabah
Backpacker ini memang selesa dan dekat dengan pasar filipine. Maklumat lanjut berkenaan dengan Backpacker Hostel ini boleh la di baca di entri saya yang lepas di link berikut: https://hamydy.wordpress.com/2012/08/02/backpacker-borneo-backpackers-sabah/. Tahun 2015 Borneo Backpacker ini telah diambil alih oleh pengurusan syarikat yang baru. Syarikat Sticky Rice Travel Sdn Bhd telah mengambil alih Borneobackpacker dan juga kedai kopi di bawahnya. Web site borneobackpacker juga telah bertukar wajah baru di alamat http://www.borneobackpackers.com/.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
8 May 2015
Sekitar jam 8.00am kebanyakkan peserta sudah siap untuk sarapan di backpacker. Ketika ini la kami mula berkenalan dan bertegur-tegur sambil minum kopi dan makan roti bakar, Seterusnya ada yang keluar untuk shoping di sekitar Pasar Filipine dan yang masih membuat persiapan packing. Sekitar 10.00am lagi 4 orang peserta dari kuala lumpur tiba menjadikan kami semua lengkap 30 orang.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Seterusnya kami simpan bag yang tidak dibawa di stor backpacker dan mula berkumpul dan membuat semakkan nama dan kedatangan untuk memastikan tiada yang tertinggal dan seterusnya bertolak sekitar jam 11.00am. Kami singgah makan tengahari di Petra Jaya, di sini terdapat dua buah restoran masakan nasi campur dan sebuah pasaraya Giant Mini, kat sini lah kami membeli keperluan seperti minuman, coklat dan sebagainya sebelum meneruskan perjalanan ke Taman Negara Kinabalu.

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

Kinabalu Park
Perjalanan jauh berliku-liku, ada peserta yang tido dan ada peserta yang menghayati keindahan panorama hutan tropika. Sekitar 2.30pm kami sampai di Kinabalu Perk HQ, sementara saya buat pendaftaran dan ambil permit, peserta yang lain mengambil masa untuk bergambar dan bersiar di kawasan Kinabalu Park HQ.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Setelah nama disemak dari segi ejaan dan panjang, Harus ingat bagi yang mempunyai nama yang panjang perlu ditanya adakah nama tersebut semuanya muat dalam sijil, jika tidak muat maka dipendekkan nama seperti buang perkataan BIN, Binti, A/P, Muhammad pendekkan jadi MUHD kerana sijil muat sekitar 39 huruf (termasuk space bar) sahaja. Setelah urusan permit sudah selesai sekitar 3.30pm, kami meneruskan perjalanan ke Desa Catle Farm Mesilau.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Desa Catle Farm
Trip ke Desa Catle sudah termasuk dalam pakej cuma tiket masuk RM5 sahaja dibayar sendiri. Kami sampai di Desa Catle sekitar 4.00pm, suasana dan cuaca baik, kawasan bersuhu sejuk dan dingin. Desa catle ini menjadi tumpuan pengunjung kerana kawasan ladang lembu dengan padang rumput luas seolah-olah seperti di New Zeland. Ramai yang datang sini untuk bergambar dengan berlatar belakangkan Gunung Kinabalu, Kami kurang bernasib baik untuk dapat latarbelakang gunung kinabalu kerana keadaan berkabus di pergunungan.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Singgah di Desa Catle ini jangan lepaskan peluang untuk makan Ais Cream dan juga minum kopi panas sambil menghayati pemandangan. Kawasan Desa Catle ini sebenarnya sudah hampir dengan Mesilau Nasional Park. Jadi jika kita mendaki dari Mesilau jangan lepaskan peluang untuk singgah di sini semasa perjalanan ke Mesilau National Park. Seterusnya kami bertolak ke Mesilau Nasional Park untuk Cek In Chalet.

Mesilau National Park
Penginapan di Mesilau kali ini berbeza sedikit. Kalau sebelum ini saya selalu dapat Bishop Chalet, tapi kali ini dapat Croker Ranger Chalet dan St John Chalet. Satu chalet muat untuk 8 orang. Croker Ranger chalet ni ada 4 bilik dan satu ruang tamu yang lengkap dengan sofa dan astro dan setiap bilik ada toilet dan tempat mandi. yang paling best adalah St John Chalet, dua tingkat dan ada 3 bilik, setiap bilik muat 2 orang, ruang tamu besar dan ada astro, rasa macam duk kat umah pulak.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Sesi Suai Kenal – Ice Breaking
Makan malam 6.00pm di cafe , Selepas makan malam sekitar jam 8.00 , kami mula berkumpul di St John Chalet untuk sesi suai kenal dan sedikit taklimat pengenalan dan persediaan. Dalam taklimat ini saya tekankan supaya membawa item yang diperlukan sahaja dan tinggalkan item yang tidak diperlukan di Kinabalu Park (Satu beg RM10).
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Barang yang hendak bagi portal bawa di packing ke bag lain, Jadi yang perlu ada pada setiap peserta ketika mendaki adalah bag pack kecik yang memuatkan baju hujan, glove, air dan makanan ringan, serta bekal yang diberi. Camera dan Hp wajib dibawa oleh setiap peserta kerana setiap peserta mungkin akan terpisah jarak mengikut keupayaan masing-masing, jadi camera mesti ada sendiri untuk bergambar kenangan tak kisah la selfie atau selftimer atau mintak pendaki lain atau guide ambilkan. Ini penting kerana kita tidak tahu keadaan cuaca semasa perjalanan naik dan turun adakah clear atau hujan. Semasa di Laban rata nanti peserta juga dinasihatkan supaya memaklumkan kawan2 dan juga guide jika mengalami symtom AMS seperti pening dan sakit kepala atau demam. Biasanya jika kena AMS peserta dinasihatkan untuk tidak meneruskan pendakian ke puncak. Barang-barang yang tidak diperlukan atau tidak mahu dibawa naik keesokkan harinya boleh di packing dan dihantar ke pejabat Mesilau National Park untuk dihantar ke Kinabalu Park dengan caj RM10 untuk satu beg. Setelah selesai taklimat peserta semua kembali ke dorm masing-masing untuk berehat dan tido.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Bagi peserta yang tidak boleh tido awal, ada yang masih melepak sambil minum kopi dan makan meggi. Makan meggi panas-panas ketika suasana sejuk ni memang terasa best. Di Chalet ini ada disediakan pinggan dan mug, peti sejuk, Dapur atau Hot kettle untuk masak air.

9 May 2015
Jam 6.30am semua sudah berkumpul di Cafe membawa beg masing2. pada jam 6.40am kaunter dibuka untuk perkhidmatan simpanan beg ke Kinabalu park. Peserta meletakkan beg dan membuat bayaran RM10 untuk satu beg. Beg ini akan di hantar ke Kinabalu Park HQ untuk disimpan disana kerana semasa turun kita akan melalui Timpohon. Selesai letak beg semua peserta mula menjamu selera sarapan pagi. Selesai sarapan semua dibekalkan dengan lunch Pack yang berupa sandwish, epal dan air sebotol. Jam 8.00am semua peserta sudah berkumpul di hadapan Gate Mesilau, Kami buat senaman regangan yang di pimpin oleh En Sazali. Selesai buat senaman regangan barulah guide kami sampai. Peserta juga diserahkan Tag Nama Permit Mendaki dan dinasihatkan supaya tidak menghilangkan tag ini dan hendaklah dipakai setiap masa.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Timbang Beg ~ Porter
Beg-beg yang hendak bagi porter mula di susun dan di timbang satu persatu. Selesai timbang bag dan buat bayaran RM12 untuk 1 kg berat,  kami berkumpul di di satu tempat untuk sesi taklimat oleh Guide. Guide semuanya 6 orang dan tambahan 2 orang porter, ketua guide namanya Jaidi, abang kepada guide Kamaluddin yang saya guna sebelum ini. Guide kami bagi tshirt warna kuning dan peserta memakai tshirt warna pink.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Selesai taklimat kami memulakan langkah dengan diiringi doa yang di pimpin oleh En Sazali, kemudiannya kami mula laporkan nama dan tandatangan di gate sebelum melangkah masuk memulakan pendakian sekitar jam 8.45am. Permulaan pendakian semua peserta sangat bersemangat dan teruja.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM1 – Menaik
Permulaan pendakian semua peserta sangat bersemangat. Bermula dari 0km ke KM0.5 dan ke km1, trek tidak sukar mendatar dan ada sedikit menaik dan ada tangga-tangga kecil dan pendek. Tidak sukar mendaki dan peserta masih berada dalam satu kumpulan. Selepas KM0.5 peserta akan dapat melihat pemandangan gunung kinabalu dan bergambar. Yang menariknya jika melalui mesilau ini adalah anda dapat lihat banyak view yang cantik berbanding jika anda melalui Timpohon yang tiada view sehingga KM4. Saya sering mengingatkan peserta supaya KM1-KM3 peserta dapat bergerak sedikit laju supaya dapat curi masa. Digalakkan supaya kita cuba buat 1km dalam masa maksimum 1 jam sahaja, dengan itu kita boleh sampai ke Laban Rata dalam masa 8jam maksimum. Jadi jika kita curi masa pada KM1-KM3 so kita ada sedikit masa di KM-KM yang terakhir yang mana kita mungkin sedikit penat dan pelahan.

KM2 – Menurun – Pondok Schima – Pondok Bambu
Selepas anda melepasi papan tanda KM1, anda akan berjumpa pondok yang pertama iaitu Pondok Schima. Biasanya peserta akan target untuk rehat seketika (take 5) di pondok ini sambil bergambar kerana terdapat view yang cantik berlatar belakangkan Gunung Kinabalu. Peserta tidak digalakkan berhenti lama atau duduk di pondok ini kerana baru 1km tidak la penat sangat. Selepas melalui pondok ini anda akan bergerak menuruni bukit seterusnya trek mendatar sehingga anda bertemu dengan Papan tanda KM1.5, kemudiannya trek mula menurun lagi sehingga anda bertemu dengan pondok seterusnya iaitu Pondok Bambu. Di pondok ini tiada view pemandangan jadi kebanyakkan peserta tidak berhenti. Di pondok ini ada kemudahan tandas dan air paip. Selepas melepasi pondok ini trek masih menurun dan ada sedikit tangga dan masih menurun sehingga anda bertemu dengan papan tanda KM2. Semasa hampir dengan KM2 salah seorang peserta Eizam mula tercungap, kerana tidak biasa mendaki, beliau rehat sebentar manakala peserta lain meneruskan perjalanan.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM3 – Menurun
Setelah melepasi papan tanda KM2 trek menurun dan mula mendatar seterusnya kembali menurun sehingga jumpa papan tanda KM2.5. Seterusnya anda akan jumpa batu besar, batu besar ini menandakan anda akan berjumpa dengan kawasan air terjun (Waterfall) yang pertama.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014

Di waterfall ini ada satu jambatan kayu yang pendek, disini kebanyakan pendaki berhenti untuk bergambar dan ada yang menyegarkan muka dengan air sungai yang bersih dan sejuk sebelum meneruskan perjalanan. Kebanyakkan peserta kali ini tidak berhenti lama disini. Seterusnya selepas melalui waterfall ini anda akan bertemu dengan Papan Tanda KM3. Di sini peserta sudah tidak lagi dalam kumpulan, peserta telah terbahagi kepad 3 kumpulan, kumpulan yang laju, sederhana dan pelahan.

KM4 – Menaik – Pondok Nepenthes – Jambatan Gantung Kipuyut
Seterusnya setelah melepasi papan tanda KM3 anda akan bertemu dengan pondok ketiga iaitu Pondok Nepenthes sebaik sahaja melepasi pondok ini anda akan menurun lagi dan kemudiannya sedikit mendatar dan bertemu dengan sebuah sungai dengan Jambatan Gantung, Jambatan gantung ini dinamakan Jambatan Gantung Kipuyut. Tahun 2013 saya datang masih ada papan tanda nama jambatan ini tapi tahun 2015 saya lihat sudah tiada papan tanda ini dan telah jatuh diletakkan di suatu sudut. Sungai di jambatan gantung ini juga memberikan pemandangan yang menarik, ramai peserta tidak melepaskan peluang bergambar disini.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014

Setelah melepasi sungai dan jambatan gantung ini trek mula mendaki sedikit dan anda akan bertemu jambatan kayu pendek merentasi sungai, selepas itu terdapat tangga pada KM3.5 dan trek ini mula terus mendaki dan beberapa tangga sehinggala anda bertemu dengan pondak keempat iaitu Pondok Tikalod.  Seterusnya selepas melalui pondok ini anda akan jumpa papan tanda KM4.

KM5 – Menaik – Pondok Lompoyou
Selepas melalui papan tanda KM4 kebanyakkan peserta sudah mulai jauh antara satu sama lain dan tidak lagi berkumpulan. Masing-masing dengan kelajuan tersendiri. Ada yang sudah jauh kedepan dan ada yang perlahan di belakang. Semua peserta tidak perlu risau kerana ada salah seorang guide akan menjadi guide untuk orang yang paling belakang. Sebaik sahaja melalui papan tanda KM4 peserta mula mendaki dan tiada lagi trek mendatar dan menurun dan akan jumpa beberapa tangga dan ada yang panjang, laluan di trek ini pun tiada view dengan kiri kanan hutan. Selepas melepasi KM4.5 rasanya anda akan bertemu dengan pondok kelima iaitu Pondok Lompoyou. Biasanya di pondok ini menjadi kebiasaan pendaki berhenti untuk makan bekalan sandwich yang diberi. Di pondok ini anda akan dapat view pemandangan yang cantik dan berada atas bukit. Seterusnya dari pondok ini tak jauh anda akan bertemu dengan kawasan lapang yang dikatakan sebagai HeliPad. Ramai juga yang berhenti di Helipad berbanding dengan Pondok Lompoyou ni kerana view lagi menarik. Dikawasan Helipad ini sebenarnya anda berada di atas rabung gunung dimana kiri dan kanan anda adalah cerun. Jadi view keliling dengan 360 darjah. Disini anda kan lihat pokok- pokok diselaputi sejenis lumut, kawasan ini anda akan mula terasa sejuk dan dingin. Seterusnya anda akan melalui sedikit mendatar di atas rabung yang kecil dan dihadapan anda akan lihat sebuah lagi bukit yang hendak di daki. Sebaik sahaja melepasi rabung ini anda akan mula jumpa tangga yang agak tinggi.

KM6 – Menurun – Pondok Magnolia
Seterusnya kita akan menaiki tangga yang tinggi dan panjang jugak sebelum berjumpa pondok keenam iaitu Pondok Magnolia yang baru dan ada view. Pondok lama lagi kehadapan dan tiada view, Pondok Magnolia yang lama sudah di runtuhkan, disebabkan pondok ini di tepi cerun dan keadaan tanah yang sentiasa basah dan berair serta berlumut menyebabkan tiada pendaki yang hendak rehat dan jadi usang, mungkin ini sebabnya pihak kinabalu park buatkan pondok yang baru yang ada view. Selepas pondok ini trek mula menurun dan akan landai sebelum berjumpa persimpangan trek Mesilau Timpohon. Di persimpangan ini ada sedikit lapang kawasannya, menjadi kebiasangan pendaki berhenti sekejap sambil menikmati beri-beri merah yang tumbuh liar disini. Disimpang ini anda akan anda akan Jumpa Papan Tanda KM6. Kebetulan trip kali ini saya lihat beri-beri merah tiada banyak mungkin bukan musinnya. Semasa perjalanan ke persimpangan mesilau timpohon ini hujan mula turun, tetapi tidak lebat sangat, ada yang menggunakan rain cot dan ada yang menggunakan payung. Saya menggunakan payung sahaja sebab hujan tak lebat. Group dah terpisah jauh, saya berada di kelompok belakang, sudah 2 group di hadapan
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM7 – Menaik – Pondok Vilosa
Sebaik sahaja anda bertemu dengan KM6 anda jangan terkejut kerana anda kan jumpa papan tanda 4km. sebenarnya bermula dari simpang papan tanda adalah dari Timpohon. Jarak Gate Timpohon ke Laban Rata adalah 6KM, jadi papan tanda adalah ikut timpohon. Bermula di simpang ini juga anda akan terus mendaki lagi 2km untuk sampai ke Laban Rata. Dari sini trek bertangga dari batu-batu, dan pohok pun sudah mula renek serta terasa dingin. Disini anda akan jumpa peserta dari Timpohon sama ada naik dan turun, tetapi kebanyakkan yang turun la. Anda akan melepasi Papan tanda timpohon KM4.5 yang bermaksud anda sudah KM6.5 dari mesilau. Trek masih menaik dan anda akan jumpa tangga kayu, selepas tangga kayu ini anda akan jumpa kawasan batu lapang , kebiasaannya ramai juga bergambar disini. Atas sikit dari diri anda akan jumpa Pondok Vilosa kat sini terdapat tandas dan jika tidak berkabus anda boleh bergambar berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu. Seterusnya anda naik lagi dan anda akan jumpa Papan Tanda KM5 yang bermaksud ada dari mesilau sudah KM7.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
KM8 – Menaik – Taman Bonsai – Pondok Paka
Sebaik sahaja anda melepasi papan tanda KM5, anda akan melihat pemandangan seperti taman bonsai. Memang cantik. Lebih cantik lagi jika tiada kabus atau tidak berhujan. Semasa saya melalui kawasan ini ia berkabus dan menutupi pemandangan Gunung Kinabalu. Trek makin menaik dengan batu-batu dan anda akan lihat kebanyakkan pokok diselaputi lumut yang panjang2. Selepas melalui kawasan ini anda akan memasuki kawasan seperti hutan semula tiada pemandangan selepas memasuki kawasan ini anda akan bertemu dengan Pondok Paka. Kalau dah jumpa pondok paka ni berbakna anda sudah dekat la. Ada tandas di Pondok ini dan juga air bukit. Saya tak galakkan anda minum air bukit yang di tadah ini jika perut anda sensitif. Seterusnya setelah melepasi pondok ini anda akan bertemu pula dengan papan tanda KM5.5 yang bermaksud anda sudah KM7.5 dari mesilau dan hanya tinggal 500m sahaja lagi untuk sampai ke Laban Rata.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Waras Hut
Dari Papan tanda KM5.5 ini anda akan jumpa chalet pertama iaitu Chalet Waras Hut. Ramai yang kata terasa macam tak waras untuk 500m ni, sebab dah penat dan mental. Tapi sebaik sahaja jumpa Waras Hut ni kebanyakkan pendaki berasa sangat lega. Biasanya ramai akan rehat seketika di sini sebelum melangkah terus ke Laban Rata Rest House. Kiranya kumpul tenaga dan one shot terus ke Laban rata. Laban rata cuma dibelakang Waras Hut sahaja. Sebelum jumpa Cafe Laban Rata Resthouse anda akan jumpa kawasan lapang untuk Helipad. Sampai di Laban Rata kira dah mencapai KM8 dari mesilau dan KM6 dari Timpohon. Kalau dari Timpohon anda boleh sampai di laban rata sekitar jam 1pm-2pm. Tapi kalau dari Mesilau kebiasaannya pendaki sampai sekitar jam 4pm -jam 5pm.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Laban Rata
Laban Rata Resthouse cafe dibuka sekitar jam 4.00pm. Ramai peserta group ini sampai sekitar 4.00pm – 4.30pm. Alhamdulillah kami semua dapat penginapan di Laban Rata Rest House. Makan di Laban Rata cafe ni memang sedap, sentiasa ada menu kambing (my Faveret ni). Antara peserta group saya yang paling awal sampai sekitar jam 3.00pm, selebihnya sekitar jam 4.00pm dan 5.00pm. Saya agak tersasar, saya sampai sekitar jam 6.15pm bersama Shikin dan suaminya Zakaria, sama sama penat dan slow kami. Selepas makan dan rehat maka yang lain2 mula bergerak ke chalet. Disebabkan kami ganjil 15 lelaki dan 15 perempuan, maka salah satu dorm tu terpaksa bercampur. Biasanya kalau kita group kecil 3-4 orang pun akan bercampur jugak kat sini, kerana kat sini tidak di khususkan dorm lelaki atau perempuan. Tapi bilik air ada lelaki dan perempuan, jadi kalau nak tukar baju atau bersihkan diri peserta akan buat di bilik air, dorm tu tempat tidur sahaja. Jadi yang perempuan tidak perlu risau jika tetiba terpaksa mix. Sepanjang pengalaman saya perkara ini tidak menjadi isu pun.

Saya, shikin dan zakaria masih berada di cafe makan pelahan2 ketika ini jam sudah hampir jam 7.00pm dan masih ada 4 orang lagi yang belum sampai iaitu Hashimah,Eizham, Erhan dan Erliyani. Saya dan beberapa orang kawan tapaukan makanan kepada mereka dan minta salah seorang guide yang telah sampai untuk turun hantarkan makanan kepada mereka. Saya terharu dengan kesungguhan guide yang sanggup turun semula untuk hantar makanan walaupun beliau juga turut menjadi porter.

Sekitar 7.00pm Hasimahwati sampai, Beliau sempat makan sebelum dapur di tutup. Seterusnya setelah semua beredar ke bilik masing2 saya masih menunggu kawan yang belum sampai di cafe. Dalam 8.15pm barulah saya nampak kelibat Eizham sampai dengan penuh kepenatan dengan hanya memakai baju hujan (Rain Coat) sahaja sebagai pembekal haba di kala kesejukan dalam perjalanan. Saya buatkan Air gula suam kosong beberapa cawan untuk beliau. Dapur dah tutup jadi air manis sudah tiada. Air gula kosong ini dapat juga recover tenaga Eizham. Setelah berehat dan beliau pelahan2 makan makanan yang di tapau.

Sekitar jam 9.00pm saya dan Eizham mula beredar ke bilik setelah mendapat berita yang Erhan dan Erliyani di jaga oleh guide dan sudah 1km ke Laban Rata. Sekitar 9.30pm barulah Erhan dan Erliyani sampai ke laban rata. Bila semuanya sudah sampai baru la rasa lega dan boleh tidur. Kami semua cuba tidur dan rehatkan badan dengan masa yang agak terhad sebab jam 12.00 tengah malam sudah mau bangun. Ada beberapa orang yang tidak sempat tidur.

10 May 2015
Sekitar jam 12.00 tengah malam kami semua mula bangun, siapkan diri untuk mendaki. Sekitar jam 1.00am kami dah tunggu di cafe untuk sarapan. Lambat jugak cafe buka, sambil tunggu dan melihat tukang masak masak. Sekitar hampir jam 2.00am semua pendaki mula beratur dan mengambil makanan.

Kejutan Hari Jadi
Selepas makan kami buat Kejutan sambutan hari jadi salah seorang peserta group kami tanpa beliau ketahui. Paklah dan palie membawa pinggan diisi dengan cocopie dan lilin kearah meja pendaki perempuan sambil menyanyikan lagu “selamat hari jadi” sampai di meja orang yang diraikan iaitu Mursyida. Tapi malangnya beliau tiada di meja kerana ke toilet…huhuhu malu kejap Parklah 🙂 semua orang pandang…kejutan tidak menjadi. Terima kasih kepada kawan2 pendaki yang sangat perihatin dan bersemangat setia kawan berkumpulan. Akhirnya cocopie di tapau ke puncak gunung :). Tidak dapat nak tunggu mursyida yang lama sangat kat toilet sebab 2.30am kami sudah mau mula mendaki. Beliau pun tak tau yang kami nak buat kejutan :).

Setelah semuanya berkumpul di hadapan pintu cafe, kami mendengar taklimat dari guide seterusnya bacaan doa dipinpin oleh En Sazali sebelum kami memulakan langkah. Memandangkan Marzuria (Chia) akan buat Via Ferata, maka seorang guide lead chia dahulu kehadapan. Seterusnya kami semua melangkah menuju ke Gunting Lagadan, Gate masuk ke trek Summit.

Sebaik sahaja melepasi Gunting Lagadan trek terus mendaki dan bertangga yang banyak sehingga ke tali pertama. Memang semput kejap la kat tangga-tangga ni tapi ikut petua jika kita tidak larat, kita jalan pelahan2 tapi jangan berhenti duduk atau tido. Dalam kegelapan bersuluhkan lampu head lamp kami melangkah, mula mula di hadapan kemudian sedikit2 di potong pendaki lain. Ketika ini ramai antara kami sudah terpisah. Saya bergerak sedikit pelahan tetapi saya tidak berhenti.
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Tali pertama
Setelah mendaki banyak anak tangga kayu anda akan jumpa tempat tali pertama di KM6.5. Sampai di kawasan tali pertama semua orang berbaris, part ni memang curam dan perlu pegang tali dengan kuat, Disini sudah tiada pokok dan mula mendaki batu curam. Di tali pertama ini agak curam dan anda perlu memanjat menggunakan tali. Disini pastikan tangan anda bebas untuk memegang tali, jika ada camera atau tongkat sila masukkan pada beg dan berikan perhatian yang penuh. So mesti ingat keselamatan diutamakan dahulu. Semasa awal pagi dalam keadaan masih gelap kita tidak akan terasa sangat gayat sebab curam.

Km7 – Cek Point Sayat-Sayat
Pendaki mendaki dengan memegang tali sehingga sampai ke Sighboard KM7 barulah trek kembali rata sehingga jumpa Sayat-Sayat Cek Point. Saya sampai di Cek point Sayat-Sayat sekitar jam 4.45am, Saya dapati semua peserta group saya telah melepasi Sayat-sayat alhamdulillah. Saya yang paling last dalam group saya.

Saya pun tak larat sangat, rasa cepat penat, jadi saya berjalan 10 langkah dan stop 30saat. saya tidak duduk dan tidak baring untuk mengelakkan rasa malas timbul. Saya mendaki lagi sehingga sampai ke sighboard Mountain Torgh, kat sini saya take 2-3minit rehat. Kat sini saya bertemu dengan group Mr Zein Wong. Mereka pun kepenatan sambil duduk berehat. Saya tolong ambil gambar mereka dan kat sini sudah mula sunrise.

Group Zein Wong
Setelah bergambar group Zein Wong seramai 4 orang ini mengambil keputusan untuk turun, mereka dah giveup. Saya cuba pujuk mereka supaya sampai ke KM8 tempat sighboard duit seringgit tempat orang ramai bergambar. Saya dapat yakinkan mereka dan motivasikan mereka supaya teruskan perjalanan.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Dalam perjalanan saya Terjumpa dengan Chia yang sudah bergerak turun kerana mengejar masa untuk buat via ferata. Tak sampai berapa lama jumpa pulak Palie juga turun awal, Palie tidak kejar via ferata, sebaliknya dia kejar toilet.. 🙂 patutla laju semacam. Apa pun tahniah buat chia dan palie sebab sudah berjaya sampai puncak. Saya meneruskan perjalanan sehingga sampai ke KM8.

KM8
Sampai di KM8 rehat kejap dan manakala Group Zein Wong pun turut sampai. Gembira mereka sebab berjaya sampai kat situ. Bergambar kejap dan saya mengambil keputusan untuk menerukan perjalanan ke puncak. Dalam perjalanan seorang demi seorang saya bertembung dengan pendaki group saya yang bergerak turun. Saya pasing banner putih saya pada Nane untuk bergambar group di KM8.

Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015

KM8.5
Dari kawasan ini jika sudah cerah kita akan dapat lihat puncak Gunung Kinabalu iaitu Low Peak yang sudah tidak jauh. So kita bergerak sehingga jumpa papan tanda kecil atas batu KM8.5. So tinggal 300meter sahaja lagi. Selepas papan tanda ini kita akan nampak Bukit Low Peak. Perlu mendaki untuk sampai ke Puncak Low Peak yang ada Papan Tanda Puncak.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Puncak Low’S Peak
Guide kami sangat bagus, mereka tidak halang saya untuk terus ke puncak, sebaliknya bagi semangat untuk saya sampai puncak. Saya menuju ke puncak dengan pelahan-lahan. Sampai di puncak saya lihat ada satu group pendaki Filipina. Mereka adalah group last dengan saya di puncak. Group Filipina ni sempat menyambut Besday rakan mereka secara kejutan di puncak gunung kinabalu. Di puncak cuaca tidak berapa sejuk sebab sudah jam 8.00am. Selepas bergambar dengan mintak mereka ambilkan, saya mula bergerak turun.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Dari puncak saya lihat group pendaki saya sedang bergambar group dan bergambar dengan baju raya masing2 di KM8. Semua sangat teruja, bergambar sakan sebab cuaca yang baik. Biasanya setiap kali trip saya akan buat fotoshoot baju raya kat sini semasa turun dari Low’s Peak.

Laban Rata
Sekitar jam 11.00am saya sampai di Laban Rata bersama pasangan suami isteri Shikin dan Zakaria. Sampai di Cafe sempat lagi kami makan. Manakala peserta lain sudah bersiapsedia untuk turun. Selepas rehat dan makan barulah saya, shikin dan zakaria bergerak turun.

Timpohon
Sekitar jam 3.00pm Beberapa peserta telah sampai di Timpohon Gate. Menunggu cukup 10 orang untuk gerak dengan van yang telah siap menunggu. Van pertama gerak ke Kinabalu Park dan sempat makan di cafe, Van kedua mula gerak sekitar 4.30pm sempat makan tapau :(. Van ketiga mula gerak dari Timpohon Gate 6.30pm. Sampai di Kinabalu Park HQ dah dekat kul 7.00pm tunggu bag dari porter dan begerak pulang ke KK. Kami selaku van terakhir hanya makan tapau dalam perjalanan. huhuhu memang lapar dan keletihan tapi rasa syukur sebab semua berjaya menamatkan pendakian dengan baik.

Sampai di KK Borneo Backpacker jam 9.00pm, group yang dah sampai awal sudah siap bersihkan diri dan ready untuk keluar makan. Memandangkan esoknya kami punya free and easy yang tidak sama jadi memutuskan untuk buat majlis perpisahan dan penyerahan sijil malam ini jugak. Sekitar jam 9.45pm semua peserta telah berkumpul di ruang tamu borneo backpacker. Sedikit ucapan terima kasih dan penghargaan kepada yang berjaya dan juga penyerahan sijil. Ucapan perpisahan buat Kak Mazlina, En Sazali, Shikin dan Zakaria menginap di hotel lain. Ucapan tahniah buat peserta yang pertama sampi ke puncak Low’s Peak iaitu Lidiah.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Makan Malam Sea Food
Sekitar 10.30pm kami sudah berada di tepi laut (Waterfront). Berjalan sekitar gerai2 seafood ini mencari gerai yang sedap.. huhuhu tapi kami pun tak tau mana yang sedap, jadi pusing2 kami singgah di gerai yang ramai orang sahaja. Rasanya harga dari satu gerai dengan yang lain lebih kurang sahaja. Kami tempah beberapa menu yang melibatkan ketam, ikan dan sotong untuk menu seperti bakar, masak pedas dan tiga rasa, rasa masakkan ok jugakla not bad la. Selepas makan kami pulang ke Backpacker tido.

11 May 2015
Harini free and easy, jadi peserta bebas buat aktiviti, ada yang hendak shopping, ada yang hendak ke pulau dan ada yang nak rehat sahaja. Group penang paklah and the geng memilih untuk aktiviti pulau. Untuk aktiviti pulau mudah sahaja cuma pergi ke Jeselton cari pakej boat untuk ke pulau. Bole carted satu boat dan boleh juga bayar perperson. Boleh pilih 1 pulau , 2 pulau atau 4 pulau.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Ada peserta yang pulang ke semenanjung dan kuching penerbangan pagi, tengahari petang dan malam, ada juga yang pulang keesokkan harinya.
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Begitulah kesudahan trip pendakian kami. Terima kasih kepada semua peserta yang menyertai trip kinabalu kali ini, walaupun kami cuma kenal semasa trip sahaja namun selepas itu kami telah menjadi perkenalan baru. 🙂
Gunung Kinabalu 2015 Gunung Kinabalu 2015
Contact Borneo Backpacker
Sticky Rice Travel Sdn Bhd
58 Jalan Pantai, 3-A 3rd Floor
(Hainan Association Building)
Kota Kinabalu 88000 SABAH

Office : +6088.251.654
Mobile : +6016.8201.839

http://www.stickyricetravel.com
http://www.borneobackpackers.com/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Berikut adalah kisah Marzuria dan Via Feratanya… coretan ini di tulis sendiri oleh beliau 🙂

Kisah Marzuria dan Via Ferata

Pengalaman kali ke-2 sampai ke puncak Gunung Kinabalu bagi saya mendebarkan kerana saya mudah tercabar dari segi mental disebabkan ‘pernah sampai’ maka, perasaan malas dan tidak bermotivasi sering menghantui saya kali ini. Namun, perancangan tahun 2014 bersama seorang rakan iaitu Dr.Malinna Binti Jusoh yang juga mendaki Gunung Kinabalu buat kali ke-2 pada kali ini membuatkan saya bersemangat tinggi. Kami bertolak dari Mesilau tepat jam 8:50 pagi dan mesti sampai di Laban Rata sebelum atau pada jam 3 petang untuk pendaftaran via ferrata.

Alhamdulillah, berkat kesungguhan dan sokongan dari admin Hamydywordpress iaitu En. Abdul Hamydy selaku ketua rombongan yang mendaki gunung Kinabalu buat kali ke-9 (saya sangat kagum dengan kekuatan mental beliau), saya tiba di Laban Rata tepat jam 2:50 petang. Walau pun agak sedih kerana rakan saya, Dr.Malinna tidak dapat tiba di Laban Rata seperti yang dirancangkan, saya teruskan juga rancangan untuk mendaftar aktiviti via ferrata yang diuruskan oleh Mountain Torq di Pendant Hut.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Saya perhatikan ramai pendaki dari luar negara yang berminat untuk mengikuti aktiviti via ferrata tersebut. Terasa sangat terpinggir di bumi sendiri dan semangat untuk mengikuti aktiviti berkobar-kobar apabila dilayan dengan sangat baik oleh krew Mountain Torq. Tepat jam 4 petang, taklimat tentang aktiviti via ferrata diadakan dan dikendalikan oleh James (krew mountain Torq) dan sesi praktikal turut dijalankan oleh Liow (krew Mountain Torq).

Kinabalu 2014

Sebenarnya aktiviti via ferrata ini terbahagi kepada 2 laluan, iaitu laluan pendek (Walk the Torq) dan laluan yang panjang (Low’s Peak Circuit). Untuk mencuba buat kali pertama, saya memilih untuk mengalami pengalaman laluan pendek dahulu (sebab saya tak tahu tahap gayat yang saya miliki).

Kinabalu 2014
Kinabalu 2014

Laluan warna merah ialah laluan yang panjang (Low’s Peak Circuit) dan laluan warna kuning ialah laluan yang pendek (Walk the torq). Laluan warna biru ialah laluan pendaki dari Laban Rata ke puncak gunung Kinabalu.

Dalam sesi taklimat tersebut, pendaki yang mengikuti aktiviti via ferrata dikehendaki tiba di puncak pada atau sebelum jam 6:15 pagi  dan mesti tiba di check point via ferrata pada atau sebelum jam 8 pagi. Sekiranya pendaki tidak dapat berada di check point mengikut masa yang ditetapkan, bayaran yang telah dijelaskan tidak akan dipulangkan. Bayaran hanya akan dipulangkan sekiranya aktiviti tidak dapat diteruskan disebabkan faktor cuaca atau masalah teknikal yang dihadapi oleh pihak Mountain Torq itu sendiri.

Apa yang membimbangkan saya ialah masa. Adakah saya dapat mencapai masa seperti yang disarankan oleh krew Mountain Torq? Kerisauan saya terjawab apabila James mencadangkan supaya pendakian ke puncak perlu saya teruskan tanpa pasukan, yang mana seorang jurupandu (guide) akan menemani saya seorang dan menjayakan misi saya tersebut  (terasa seperti VIP pula!).

Bertemankan seorang jurupandu yang selalu mengingatkan saya tentang masa, saya dapat mendahului pendaki-pendaki lain dan dapat tiba di Sayat-sayat Hut jam 4:10 pagi dan sampai ke puncak jam 6:15 pagi. Selepas sesi mengambil gambar selesai, saya terus turun ke Sayat-sayat Hut untuk mendaftar diri untuk aktiviti Walk the Torq. Saya sampai awal iaitu jam 7 pagi (tanpa kelam kabut sebab turun lebih laju daripada mendaki). Selesai mengalas perut dengan roti dan air, saya dan pendaki-pendaki yang telah bersiap sedia dengan brain bucket (helmet) dan juga harness (tali keselamatan) turun ke check point Walk the Torq.

Kinabalu 2014

Sebelum melakukan aktiviti tersebut, peserta diberi pilihan sama ada mahu memakai baju sejuk atau tidak kerana sepanjang aktiviti selama lebih kurang 2 jam ini, peserta memang berada di bawah matahari terik tetapi suasana dingin. Mujurlah saya hanya memakai windbreaker dan 3 helai baju di dalam, maka tidaklah terlalu berpeluh. Sekiranya peserta tidak mahu menggunakan baju sejuk yang tebal, maka bolehlah diserahkan kepada jurupandu (guide) masing-masing untuk dibawa ke chalet di Laban Rata. Beg air dan kudapan seperti roti, gula-gula atau coklat juga disarankan bawa bersama semasa aktiviti Walk the Torq ini kerana dalam masa 2 jam lebih memang kita akan keletihan dan kelesuan setelah penat mendaki dan turun dari puncak gunung Kinabalu pagi tadi.

Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014 Kinabalu 2014
Kinabalu 2014

Untuk melakukan aktiviti ini, pada mulanya saya agak risau kerana tiada kawan dan tiada kumpulan. Saya keseorangan dan saya dikagumi oleh peserta lain kerana berani menyertai walau pun keseorangan. Namun begitu, satu kumpulan (kapasiti untuk 1 tali panjang dan seorang krew) ialah seramai 8 orang. Saya bergabung dengan 4 orang sekumpulan dari Singapura dan 3 orang Cina sekumpulan dari Puchong (oh, Malaysian rupanya! Ingatkan dari Hong Kong). Hehehe. Saya kira, saya seorang sahaja orang muda sebab 7 orang lagi semuanya berpangkat uncle dan aunty. Huhuhu….jadi pergerakan saya agak terhad sebab 3 orang di hadapan saya amat laju dan 4 orang di belakang saya amat perlahan. Saya dalam dilema di tengah-tengah, terpaksa menjerit pada uncle Sie Sie Yong dari Puchong “Hold On, Hold On…Wait uncle, wait!”. Keadaan tali di antara orang depan dan orang belakang tidak boleh terlalu tegang. Bersabar je lah sebab bukan kenalan kita. Kalau kenalan kita, boleh la jerit dari depan sampai belakang tanpa segan silu.

Kinabalu 2014Kinabalu 2014

Sampai sahaja ke check point terakhir, semua orang kelaparan, nasib baik betul-betul 2 jam masa yang diambil oleh kumpulan kami (mula jam 9 pagi, tamat tepat jam 11 pagi). Semua peserta ke Pendant Hut untuk sarapan sebelum turun ke Timpohon gate. Sijil yang saya terima kali ni sangat istimewa, 3 keping sijil (via Mesilau, sampai puncak dan Walk the Torq). Sijil Walk the Torq boleh terus ambil dari pejabat Mountain Torq, bertentangan dengan HQ Kinabalu Park. Kesimpulannya, tidak lah menakutkan sangat Walk the Torq ni, sebab laluan tidak mencabar, hanya curam-curam yang ‘suam-suam kuku’ sahaja. Lain kali saya akan ke laluan yang panjang pula, untuk merasai cabaran yang lebih sukar. Disarankan kepada sesiapa yang ingin mengikuti aktiviti via ferrata ini, eloklah naik melalui Timpohon supaya dapat sampai di Laban Rata sebelum atau pada jam 3 petang.

Sekian….

—————————————————————–

Update Berkenaan Via Ferata : 17/04/2017

Web Site : http://mountaintorq.com/contactbooking/enquiries/
Harga 2017 untuk Aktivi
1. Walk The Torg = RM680 (Laluan Pendek)
2. Low Peak Circuit = RM900 (laluan Panjang)

Contact Mountain Torq
Visit Us
Mountain Torq Sdn Bhd
Suite #01-03/04,
Level 2 Menara MAA,
6 Lorong Api Api 1,
88000 Kota Kinabalu,
Sabah, Malaysia
T +60 88 268 126
Office hours Mon to Fri 9am to 5pm GMT +8.

Advertisements

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | 1 Comment »

Mt Kinabalu 2013 Challenge ~ Via Mesilau

Posted by hamydy on 3, August 2013

Kinabalu

Gunung Kinabalu ~ Via Mesilau 2013
Program pendakian gunung kinabalu kali ini melibatkan 33 orang peserta seluruh Malaysia. Peserta dari Kedah, Perak, Selangor, Kuala Lumpur dan Labuan. Program ini dirancang dan dibuat booking sejak Ogos 2012 lagi. Program ini bermula pada 30 May 2013 dan tamat pada 3 Jun 2013.

Program dengan kerjasama antara http://www.hamydy.worpress.com dan http://www.oranghutanmalaysia.com telah berlangsung dengan jayanya. Seramai 12 orang adalah peserta dari kelab dan selebihnya terbuka dimana kebanyakan adalah cikgu dan pensyarah.

Hari Pertama
Para peserta mula tiba di Kota Kinabalu pada 30 May 2013 dan ada sebahagiannya pada 31 May 2013. Peserta yang tiba pada 30 May 2013 telah disediakan penginapan di Hostel Backpacker ( Borneo Backpacker) ada juga yang memilih menginap sendiri dengan pasangan masing-masing di hotel yang berlainan. Setelah semua peserta tiba kami mula bertolak ke Kinabalu Park untuk pendaftaran sekitar jam 12.00 tengahari.  kami singgah makan tengahari di kawasan bernama  Putra Jaya, kawasan kedai dan gerai makan.

Dalam perjalanan kami singgah di Rumah Terbalik, tapi kali ini pengurusan rumah terbalik telah mengenakan caj jika hendak masuk dan bergambar di kawasan luar rumah. Sebelum ini jika masuk dalam rumah sahaja dikenakan bayaran. Sekarang mereka telah meletakkan pagar yang tinggi jadi jika hendak ambil gambar dari luar pagar sudah tak nampak rumah terbalik tu. Untuk bergambar kalau tak silap RM5 dan jika masuk kedalam rumah RM10 rasanya. Memandangkan tidak boleh bergambar maka kami semua meneruskan perjalanan ke Pekan Nabalu untuk bergambar latar belakang Gunung Kinabalu.

Kinabalu

Setelah tiba Pekan Nabalu, kami mula bergambar pemandangan gunung walaupun sikit kurang bernasib baik kerana gunung di litupi awan dan kabus. Di pekan Nabalu ada pasar kraftangan, dan anda boleh shoping disini. kami singgah sekejap

Setibanya di Kinabalu Park, kami mula membuat pendaftaran dan juga menjelaskan bayaran2 tertentu seperti bayaran guide. sementara peserta lain mengambil kesempatan untuk bergambar.

Kinabalu Kinabalu

Selesai pendaftaran dan mengambil Tag permit, kami meneruskan perjalanan ke Dairy Cattle Farm, tempat ternakan lembu yang kelihatan seperti Switzerland. Kami sempat melihat bagaimana susu lembu diperah dan membeli produk tenusu dan juga kraf. ramai pengunjung yang datang. tiket masuk cuma RM4 sahaja,

Mesilau National Park
Sampai di Mesilau National Park kami terus ambil kunci bilik dan cek in. Makan malam disediakan. Suasana di mesilau memang sejuk. Selepas makan malam kami pun berehat di bilik masing-masing. Sebelum semua mula tidur sekitar jam 9.00 malam kami adakan sesi ice breaking dan sesi suai kenal. Selesai sesi suai kenal maka diadakan taklimat ringkas berkaitan pendakian gunung kinabalu.

Hari kedua
Kami bangun seawal jam 6.00am, membuat persiapan dan seterusnya sarapan pagi. Jam 7.00am kami sudah mula berkumpul di depan gate Mesilau sambil bergambar dan juga menunggu ketibaan Guide2 Gunung. Setelah guide kami sampai, peserta yang ingin ambil porter mula menimbang beg masing2. Harga untuk 1kg adalah RM10, ada juga yang ambil portal peribadi dengan bayaran RM80 tak termasuk berat beg. Portal peribadi akan berjalan sebelah tuannya. kalau portal biasa, biasanya mereka berjalan belakang sekali.

Kinabalu kinabalu

Kami mula mendaki setelah dibuat regangan memanaskan badan serta dengan dibimbing bacaan doa oleh ketua guide iaitu en Kamaluddin. Permulaan mendaki semua peserta teruja dan masih bergerak dalam kumpulan, sesi berfoto sepanjang perjalanan km1, km2 dan seterusnya. Trek mesilau bermula dengan trek hutan yang indah diselami dengan kabus nipis. Treknya yang menaik dan menurun tiada tangga di permulaan.

KM 1
Permulaan trek memang santai, trek hutan tiada bertangga, selepas jumpa Signboard O.5km baru jumpa sikit trek bertangga kemuan kembali trek hutan. Setelah jumpa  Signboard 1km kita sudah boleh nampak view yang cantik. dan akan jumpa pondok pertama ( Pondok Schima)

KM 2
Laluan ke KM2 kita kembali trek hutan  dan akan jumpa Signboard 1.5km dan seterusnya akan jumpa pondok ke dua (Pondok Bambu) kat sini kita boleh jumpa tandas. Kemudian kita melalui trek hutan sehingga jumpa Signboard 2km.

KM 3
Setelah melalui Signboard 2km kita mula menurun melalui trek sedikit bertangga dan kembali landai. Di laluan ini kita akan jumpa titi kayu pendek, ada air sungai mengalir cetek yang jernih dan sejuk. laluan ini kita akan jumpa sedikit berbatu. Selepas jumpa Signboard 2.5km kita jumpa lagi titi kayu pendek dan mula melalui suasana hutan yang nampak menarik dan cantik ditambah dengan kabus nipis. Memang memberikan suasana aman dan tenang, hilang semua keletihan :D.

Selepas melalui Signboard 3km dan pondok ketiga (Pondok Nepenthes) kita akan melalui titi kaju yang besar yang merentasi sungai yang mempunyai  air terjun yang cantik. Kami tidak melepaskan peluang untuk bergambar di sini, ada yang membasuh muka dan ada yang berani meminum air sungai yang jernih dan segar itu. Bagi orang bandar yang tak biasa minum air mentah amat tidak digalakkan minum. Seterusnya kita akan jumpa jambatan gantung ( Jambatan Gantung Kipuyut) merentasi sungai yang  cantik pemandangannya. Selepas jumpa Signboard 3.5km kita akan jumpa trek sikit bertangga menuju ke pondok keempat (Pondok Tikalod). Selepas jumpa pondok ini kita akan melalui Tangga kayu yang agak tinggi sebelum sampai ke pondok kelima ( Pondok Lompoyou). Biasanya kat pondok Lompoyou ni para pendaki berehat untuk makan makanan yang di tapau oleh pihak kinabalu park. Di pondok ini kita dapat lihat view yang cantik dan kawasan agak lapang.

KM 4-5
Selepas melalui Pondok Lompoyou kita akan mula jumpa beberapa tangga kayu diselang seli trek bertangga. Seterusnya kita akan berjumpa pondok keenam (Pondok Magnolia). Pondok ini kelihatan berlumut jarang orang berhenti di pondok ini kerana tiada tandas. Selepas pondok ini trek mula menurun dan akan landai sebelum berjumpa persimpangan trek Mesilau Timpohon. Di persimpangan ini ada sedikit lapang kawasannya, menjadi kebiasangan pendaki berhenti sekejap sambil menikmati beri-beri merah yang tumbuh liar disini.

KM 5-8
Seterusnya trek mula menaik dan bertangga dan akan jumpa Signboard 4.5km dan sudah kelihatan view yang cantik. Seterusnya perjalanan diteruskan sehingga jumpa Signboard 5.0km, kalau ikutnya kita sudah berjalan 7km, cuma di persimpangan mesilau dan timpohon Signboard ikut Signboard Timpohon yang hanya 6km ke laban rata. So setelah jumpa Signboard 5km bermakna kita cuma 1km sahaja ke laban rata. Kita akan melalui pondok ke tujuh ( Pondok Villosa. Depan pondok ini terdapat batu besar tempat ramai pendaki bergambar.

Melalui Signboard 5km kita akan melalui kawasan taman bonsai yang sungguh indah berlatar belakangkan gunung kinabalu jika tidak berkabus. Seterusnya pada Signboard 5.5km kami melalui pondok yang ke lapan pondok yang terakhir iaitu pondok ke lapan ( Pondok Paka). Pendakian mula makin menaik menuju ke Chalet pertama iaitu Waras Hut. Setelah jumpa Waras Hut pendaki akan berasa sangat lega dan gembira kerana dibelakang Waras Hut tersebut adalah Laban Rata Rest House yang ada cafe.

Kami kebanyakkannya sampai di Laban Rata Rest House sekitar 5.00pm. Jika ikut kebiasaan 8jam dan patut sampai sekitar jam 4.00pm. tapi ada peserta yang muda dalam group kami berjaya sampai jam 4.00pm dan peserta yang paling lambat sekitar jam 7.30pm.

Kinabalu Kinabalu
Kinabalu Kinabalu

Setelah makan malam dan bergambar di laban rata. kami mula cek in chalet. seramai 30 orang peserta menginap di Chalet Gunting Lagadan. Peserta perlu mendaki anak tangga kayu sekitar 15 minit untuk ke Chalet Gunting Lagadan. Lagi 3 orang peserta menginap di Laban Rata Rest House. Sekitar jam 8-9.00pm semua pendaki mula mengambil masa untuk tidur kerana perlu bangun pada jam 12.30am untuk sarapan dan memulakan pendakian ke puncak. Bagi peserta yang menginap di Chalet Gunting Lagadan mereka perlu turun ke Laban Rata Rest House untuk sarapan. Jangan berharap kepada guide untuk tapaukan kita makanan (Teh dan Roti) kerana mereka bergantung pada pihak dapur laban rata kalau ada makanan dan mereka masak awal maka ada la, kalau tak tak ada la, walaupun mereka cuba nak tapau untuk kita. So saya lebih suka pendaki turun makan supaya dapat panaskan badan dan dapat makan untuk berikan tenaga.

Hari ketiga
Sekitar jam 2.30am kami mula berkumpul di Gunting Lagadan untuk penerangan akhir daripada ketua Guide kami. Setelah bacaan doa kami mula mendaki dengan melalui Gate gunting Lagadan. Diawal pendakian sudah terasa penatnya kerana menaiki tangga kayu dan juga suasana yang sejuk dan kurang oksigen. Salah seorang peserta group kami mengalami AMS dan terpaksa turun semula ke Chalet Gunting Lagaadan.

Pendakian makin mencabar apabila tiba ke lokasi pendakian menggunakan tali yang pertama, di kawasan ini curam sikit. Pendaki perlu memegang tali sehingga melepasi curam ini. Setelah melepasi curam ini kami bertemu dengan Signboard 7.0km seterusnya kami melepasi Cek Point puncak iaitu Sayat-Sayat. Di cekpoint ini semua pendaki dikehendaki mempamirkan permit masing-masing. Pendaki yang gagal menunjukkan permit akan menghadapi kemungkinan tidak dibenarkan melepasi gate sayat-sayat. Anda perlu sampai ke Sayat-Sayat sebelum jam 5.00am untuk membolehkan anda melepasi Gate Sayat-sayat, jika lewat tidak dibenarkan, semua 32peserta. Tali sebagai panduan memang terdapat sepanjang trek sehingga ke puncak. Diwaktu pagi tengah gelap2 pendaki mesti memegang tali dan berjalan mengikut tali sebagai langkah keselamatan dan mengelakkan kita tersasar laluan yang boleh menyebakkan terjatuh.

di KM8 kita melalui Signboard 8km yang berlatar belakang puncak seperti yang ada pada duit RM1. dikawasan ini sudah landai untuk menuju kepuncak. Sebelum sampai puncak kita akan jumpa Signboard 8.5km dan mula mendaki menaiki puncak.

Kinabalu Kinabalu
kinabalu Kinabalu
Kinabalu Kinabalu

Kami sampai di puncak sekitar jam 6-7am, tak sempat untuk melihat sunrise di puncak, namun semua dapat melihat sunrise ketika perjalanan ke puncak. Puncak sangat kecil dan ada Signboard tempat pendaki bergambar.

Jam 8.00am para pendaki mula turun semula ke Chalet untuk cek out dan makan. Pendaki tidak digalakkan turun selepas jam 8.00am kerana jika kita turun selepas jam 8.00am kita akan lewat untuk cekout dan jika lewat cekout kita akan didenda RM100. Waktu akhir cekout adalah sebelum jam 10.30am.

Kinabalu
Selepas selesai cekout dan makan kami semua mula turun dari laban rata sekitar jam 11.00am. Pendakian turun mengikut kelajuan masing dan tidak perlu terlalu lambat untuk mengelakkan otot kaki lemah. Kami semua sampai di Timpohon Gate sekitar jam 3.30pm dan yang terakhir sampai sekitar jam 6.00pm. Setelah makan dan mengambil sijil kami bertolak semula ke Kota Kinabalu (Penginapan Backpacker)

Setelah sampai di Hostel kami membersihkan diri dan bersiap2 untuk makan malam di pasar malam sebelah Pasar Filipine.

Hari Keempat
Pagi-pagi selepas sarapan kami mula menuju ke Jeselton untuk trip snorkeling ke pulau Manukan , Mamutik dan Sapi. Sampai di jeti terminal kami pecah 2 group, 1 group hendak terus snorkeling di pulau mamutik dan sapi dan satu lagi group nak island hopping sambil snorkeling di pulau manukan, mamutik dan sapi. Jadi di jeti terminal kami survey harga boat dari kaunter yang terdapat disitu, mula mintak kurang dan sebagainya, setelah dapat harga yang kami suka barula buat deal.

Kinabalu Kinabalu

Kami meehatkan badan dengan snorkeling dan Island hooping.

Akhir kata saya mengucapkan tahniah kepada semua peserta yang telah berjaya dalam ekspidisi kali ini dan semoga berjumpa lagi.

Sekian

Senarai Peserta
Ahli Kelab KOHM
1.ABDUL HAMYDY BIN ABDUL HAMID
2.NURUL AZLINA BT OMAR
3.MUHAMMAD KHAIDIR BIN HASHIM
4.ZAINUL RIZAL BIN JAMIL
5.NOR AZIZAH BINTI AHMAD
6.ZELA AZNI BINTI NAHIZAN
7.AFIQAH BINTI NOOH
8.SYED AHMAD ZULFADHLI BIN SAIYID SHAIFUDDIN
9.SHARIFAH KHAIRUN NISAA’ BINTI SAIYID SHAIFUDDIN
10.NUR FARHIYAH BINTI BASIR
11.SHALIZA BINTI NASRUDDIN
12.ESAH NINI BINTI TAJUDDIN

Bukan Ahli Kelab – Mendaftar dengan http://www.hamydy.wordpress.com
13.YANG ADLINA ZULKIFLY
14.ZULAFANDI ZULKIFLY
15.MAHANI BINTI BAHARY
16.MARLINA IBRAHIM
17.ANDRITA KASSIM
18.MOHD FADZLY BIN ISMAIL
19.MARZURIA BINTI MOHAMAD
20.MALINNA BINTI JUSOH
21.ABDULLAH AZHAR BIN ZOLKIFLY
22.MOHAMMAD AMIRUDDIN BIN OTHMAN
23.NOOR AZURA BINTI MAT ISA
24.MOHAMAD ZAIDAN B MOHAMAD NOR
25.SAHARA BT ABDUL RAZAK
26.SHARUN NIZAM ABDUL MANAN
27.AHMAD ZAHURI B DAHALAN
28.NURILAZWA BT SAAD@HAMID
29.MOHD QIAMUDDIN B MOHD HASHIM
30.MUHAMMAD IQBAL B MOHD QIAMUDDIN
31.ROZITA BT HUSSIEN
32.NUR HAYATI BINTI SAJUDI
33.JENEFER BT MOIN

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , | 2 Comments »

SABAH PARKS Mount Kinabalu Climbing Fees

Posted by hamydy on 23, August 2010

Berikut dibawah ini adalah email yang saya terima hasil pertanyaan kepada pihak suteraharbour pada 23 Ogos 2010

——————————————————————————————————

RE: SHR Website Enquiry – General Enquiries from Abd hamydy Abd Hamid

Monday, 23 August, 2010 5:27 AM
From: “SSL – Siti Nirwanna” <sslpresv1@suteraharbour.com.my>
To: hamydy@yahoo.com
Cc: “S&M – Janet Kinjau” <janet.k@suteraharbour.com.my>, “SSL – Petronella Tambunan” <petronella.t@suteraharbour.com.my>
Message contains attachments
2 Files (86KB)

Dear Mr. Abd Hamydy,

Warmest greeting from Sutera Sanctuary Lodges.

Bulan June 2011, hanya akan di buka pada 1st January 2011 untuk penempahan ( 6 bulan sebelum ). Dan hanya 3 hari 2 malam minimum package ( package ‘C’ & ‘D’ ) sahaja akan dibuka untuk tempahan awal.

Dengan ini saya sertakan juga harga penginapan pada tahun 2011 dan Sabah Park climbing fees untuk rujukan.

Thank You
Siti Nirwanna
Guest Service Officer,
Sutera Sanctuary Lodges,
Sutera Harbour Resorts
Level 1, The Pacific Sutera Hotel
88100 Kota Kinabalu
Sabah, Malaysia.

General: +60 88 303 900 – EXT ‘2’
Fax: +60 88 317 540 / +60 88 310 118

E-mail   : sslpresv1@suteraharbour.com.my

Website : www.suteraharbour.com

—————————————————————————————————————————-

Dibawah ini adalah Fees yang dikenakan untuk mendaki gunung kinabalu

SABAH PARKS Mount Kinabalu Climbing Fees

(Effective 1st September 2008)

ENTRANCE FEE

Malaysian Non-Malaysian

RM 3.00 per person (Adult)                                               RM 15.00 per person (Adult)

RM 1.00 per person (Below 18 years)                            RM 10.00 per person (Below 18 years)

CLIMBING PERMIT

Malaysian Non-Malaysian

RM 30.00 per person (Adult)                                             RM 100.00 per person (Adult)

RM 12.00 per person (Below 18 years)                          RM 40.00 per person (Below 18 years)

CLIMBING INSURANCE RM 7.00 per person

TRANSPORTATION (OPTIONAL)

Via Timpohon Gate

1 – 4 persons (1 Mt. Guide)                                 RM 16.50 per way

5 persons & Above (1 Mt. Guide)                    RM 4.00 per person

Via Mesilau Trail

1 – 6 persons (1 Mt. Guide)                                RM 85.00 per way

7 persons & Above (1 Mt. Guide)                     RM 15.00 per person

MOUNTAIN GUIDE FEE

Total Climbers Timpohon / Peak / Timpohon Timpohon / Peak / Mesilau Mesilau / Peak / Mesilau
1 – 3 Climbers RM 85.00 per trip RM 95.00 per trip RM 95.00 per trip
4 – 6 Climbers RM 100.00 per trip RM 115.00 per trip RM 120.00 per trip

PORTER FEE (OPTIONAL)

Timpohon / Timpohon Mesilau / Timpohon Mesilau / Mesilau
To Laban Rata RM 80.00 / trip (10 kg) RM 90.00 / trip (10 kg) RM 102.00 / trip (10 kg)
To Sayat-sayat RM 94.00 / trip (10 kg) RM 100.00 / trip (10 kg) RM 114.00 / trip (10 kg)
To Summit RM 102.00 / trip (10 kg) RM 114.00 / trip (10 kg) RM 124.00 / trip (10 kg)
  • Maximum weight is 10 Kgs and additional weight will be charged base on daily rate Per Kg.

CERTIFICATE (OPTIONAL)

Summit RM 10.00
Laban Rata RM 1.00
Summit (via Mesilau Trail) RM 2.00

EXTENSION OF STAY

If you plan to stay longer than the usual one night stay at either Laban Rata Resthouse, Gunting Lagadan Hut, Waras Hut or Panar Laban Hut,  kindly note that an additional 50% from the published Guide and/or Porter Fee will be charged for every additional night.  In accordance with the Sabah Parks Rules & Regulations, all climbers must be accompanied by a mountain guide at all times while ascending and descending Mount Kinabalu.

THINGS TO BRING

  • Suitable walking shoes/warm clothing/wind breaker/long sleeve shirts/change of clothes
  • Drinking water/high energy food (chocolates, nuts, raisins, glucose)
  • Headache tablets/sun block/lip gloss/deep heat lotion/plasters/insect repellent
  • Binoculars/camera/water proof bag for camera/torchlight
  • Extra socks/towel/gloves/hat mask/tissue paper/toilet roll

SPECIAL NOTE

It is recommended that all climbers should have themselves medically checked before attempting any mountain climb.  If you have a history of suffering from the following ailments, it is highly recommended that you should refrain from climbing: Hypertension, Diabetes, Palpitation, Arthritis, Heart Disease, Severe Anemia, Peptic Ulcers, Epileptic Fits, Obesity (Overweight), Chronic Asthma, Muscular Cramps, Hepatitis (Jaundice); or any other disease which may hamper the climber.

~ ALL FEES ARE TO BE PAID IN CASH UPON ARRIVAL AT KINABALU PARK ~

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , , , , | 5 Comments »

Kos Mendaki Gunung Kinabalu Meningkat

Posted by hamydy on 17, October 2008

Kos untuk mendaki Gunung Kinabalu telah meningkat. Boleh dikatakan berganda jugak la. Aku jadi mendaki gunung kinabalu kali kedua tahun depan 2009. Oleh sebab rancangan ini telah dibuat awal sebelum semakan harga 2009 keluar, maka rancangan di teruskan walaupun kosnya telah meningkat. kalau tahun lepas 2007 cuma bayar chalet di laban rata (RM40 semalam di gunting lagadan hut) tanpa makan. tapi kos sekarang seperti berikut:

Gunting Lagadan Hut x 1pax = RM290
Termasuk
1 x Pkg Accommodation (LR)
1 x Pkg Packed Lunch from Balsam C
1 x Pkg Dinner at LR
1 x Pkg Breakfast at LR
1 x Pkg Lunch at Balsam Rest at KP

Setelah ditambah kos asas mendaki (permit, insuran, guide…) kos total sekitar RM500

itu belum termasuk sewa van, hotel dan tiket flight. kira2 dalam RM1000 jugak la habis. Tapi tidak perlu risau kita bukan sekali gus kena bayar RM1000.

Ini cara aku buat planing
Step 1
mula2..6 bulan sebelum tarikh dirancang, buat tempahan tempat dulu, kena awal sebab selalu je penuh. so bayar tempahan chalet di laban rata. ini dalam RM300-350 (2009 la). tempahan boleh melalui telefon atau email jer pon boleh. bayaran Bank in jer ke akaun mereka.

Step 2
Survey tiket Air asia pada tarikh yang di tempah. cari tiket best price punya. jika ada terus beli. boleh jugak survey tiket dulu sebelum tempah di kinabalu. tapi kekadang tiket dapat murah ..tarikh pulak penuh.so pandai2 la

Step 3
1 atau 2 bulan sebelum bertolak, baru booking hotel murah dan van. biasnya hotel murah dan van ni tak perlu risau, memang banyak dan senang dapat. jika pergi 2-3 orang tidak perlu sewa van, naik teksi atau bas pun dah cukup.

step 4
tiba masa bertolak la….

kepada sesiapa yang berminat boleh tempah terus dari no berikut
088 245742 mintak sambungkan ke bahagian reservation mendaki.

ok itu saja tips.

Kemaskini terbaru : 16 Sept 2009
Sila Muat Turun Senarai Harga Pakej Penginapan Mendaki dan Senarai Yuran mendaki di bawah ini.

1. Harga Pakej Penginapan Mendaki kinabalu
2. Harga Yuran Mendaki Gunung Kinabalu

**harus ingat yuram mendaki dan pakej menginap di laban rata adalah berbeza so kena bayar dua2 la. yuran mendaki dibayar semasa hendak mendaki, manakala pakej penginapan perlu di tempah dan bayar lebih awal.

Jika ada pembaca blog saya ini mendapat senarai terkini yang berbeza dari yang saya ada harap dapat maklumkan pada saya. sekian.

CONTACT
Sutera Sanctuary Lodges
G 15, Ground Floor, Wisma Sabah
8000 Kota Kinabalu Sabah
tel : 088 243629
Fax: 088 259552
Email : info@suterasanctuarylodges.com
Web : : http://www.suterasanctuarylodges.com

email untuk tempahan : sswisma@suteraharbour.com.my, sslgillian@suteraharbour.com.my, ssl_reservation@suteraharbour.com.my

 

 

Kepada pembaca2 blog saya dan pelawat2 yang budiman (4/11/2010)

sy mohon maaf sekiranya lambat membalas komen anda atau pun terlepas pandang untuk balas komen anda disebabkan aktiviti yang sering sibuk..

harap maklum

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , , | 297 Comments »