The life journey

Kembara Kehidupan

Posts Tagged ‘kos mendaki gunung kinabalu’

Kekosongan Tempat Mendaki Gunung Kinabalu 2011

Posted by hamydy on 24, January 2011

Berikut adalah kekosongan pakej yang ada

sesiapa yang berminat call saya 013 2383464

2D1N Mount Kinabalu Climbing (21-22 Feb 2011, 2 pax)………. Rm670 per pax Sudah Penuh
3D2N Mount Kinabalu Climbing (15-17 March 2011, 2 pax)…… Rm750 per pax Sudah Penuh
2D1N Mount Kinabalu Climbing (09-10 March 2011, 3 pax)…… Rm665 per pax Sudah Penuh
3D2N Mount Kinabalu Climbing (12-14 May 2011, 7 pax)…… Rm750 per pax Sudah Penuh
3D2N Mount Kinabalu Climbing (22-24 May 2011, 7 pax)…… Rm750 per pax Sudah Penuh
3D2N Mount Kinabalu Climbing (27-29 May May 2011, 4 pax)…… Rm750 per pax Sudah Penuh
3D2N Mount Kinabalu Climbing (22-24 Jun 2011, 6 pax)…… Rm750 per pax


Gambar saya bersama Pendaki Solo Malaysia yang ketika itu sedang melakukan misi 50kali sempena 50tahun Merdeka.

Gambar saya bersama Pendaki Solo Malaysia di suatu event di hotel kat Kuala Lumpur 2010

Posted in Cuti2 Malaysia, Pendakian Gunung | Tagged: , , , , , | 10 Comments »

SABAH PARKS Mount Kinabalu Climbing Fees

Posted by hamydy on 23, August 2010

Berikut dibawah ini adalah email yang saya terima hasil pertanyaan kepada pihak suteraharbour pada 23 Ogos 2010

——————————————————————————————————

RE: SHR Website Enquiry – General Enquiries from Abd hamydy Abd Hamid

Monday, 23 August, 2010 5:27 AM
From: “SSL – Siti Nirwanna” <sslpresv1@suteraharbour.com.my>
To: hamydy@yahoo.com
Cc: “S&M – Janet Kinjau” <janet.k@suteraharbour.com.my>, “SSL – Petronella Tambunan” <petronella.t@suteraharbour.com.my>
Message contains attachments
2 Files (86KB)

Dear Mr. Abd Hamydy,

Warmest greeting from Sutera Sanctuary Lodges.

Bulan June 2011, hanya akan di buka pada 1st January 2011 untuk penempahan ( 6 bulan sebelum ). Dan hanya 3 hari 2 malam minimum package ( package ‘C’ & ‘D’ ) sahaja akan dibuka untuk tempahan awal.

Dengan ini saya sertakan juga harga penginapan pada tahun 2011 dan Sabah Park climbing fees untuk rujukan.

Thank You
Siti Nirwanna
Guest Service Officer,
Sutera Sanctuary Lodges,
Sutera Harbour Resorts
Level 1, The Pacific Sutera Hotel
88100 Kota Kinabalu
Sabah, Malaysia.

General: +60 88 303 900 – EXT ‘2’
Fax: +60 88 317 540 / +60 88 310 118

E-mail   : sslpresv1@suteraharbour.com.my

Website : www.suteraharbour.com

—————————————————————————————————————————-

Dibawah ini adalah Fees yang dikenakan untuk mendaki gunung kinabalu

SABAH PARKS Mount Kinabalu Climbing Fees

(Effective 1st September 2008)

ENTRANCE FEE

Malaysian Non-Malaysian

RM 3.00 per person (Adult)                                               RM 15.00 per person (Adult)

RM 1.00 per person (Below 18 years)                            RM 10.00 per person (Below 18 years)

CLIMBING PERMIT

Malaysian Non-Malaysian

RM 30.00 per person (Adult)                                             RM 100.00 per person (Adult)

RM 12.00 per person (Below 18 years)                          RM 40.00 per person (Below 18 years)

CLIMBING INSURANCE RM 7.00 per person

TRANSPORTATION (OPTIONAL)

Via Timpohon Gate

1 – 4 persons (1 Mt. Guide)                                 RM 16.50 per way

5 persons & Above (1 Mt. Guide)                    RM 4.00 per person

Via Mesilau Trail

1 – 6 persons (1 Mt. Guide)                                RM 85.00 per way

7 persons & Above (1 Mt. Guide)                     RM 15.00 per person

MOUNTAIN GUIDE FEE

Total Climbers Timpohon / Peak / Timpohon Timpohon / Peak / Mesilau Mesilau / Peak / Mesilau
1 – 3 Climbers RM 85.00 per trip RM 95.00 per trip RM 95.00 per trip
4 – 6 Climbers RM 100.00 per trip RM 115.00 per trip RM 120.00 per trip

PORTER FEE (OPTIONAL)

Timpohon / Timpohon Mesilau / Timpohon Mesilau / Mesilau
To Laban Rata RM 80.00 / trip (10 kg) RM 90.00 / trip (10 kg) RM 102.00 / trip (10 kg)
To Sayat-sayat RM 94.00 / trip (10 kg) RM 100.00 / trip (10 kg) RM 114.00 / trip (10 kg)
To Summit RM 102.00 / trip (10 kg) RM 114.00 / trip (10 kg) RM 124.00 / trip (10 kg)
  • Maximum weight is 10 Kgs and additional weight will be charged base on daily rate Per Kg.

CERTIFICATE (OPTIONAL)

Summit RM 10.00
Laban Rata RM 1.00
Summit (via Mesilau Trail) RM 2.00

EXTENSION OF STAY

If you plan to stay longer than the usual one night stay at either Laban Rata Resthouse, Gunting Lagadan Hut, Waras Hut or Panar Laban Hut,  kindly note that an additional 50% from the published Guide and/or Porter Fee will be charged for every additional night.  In accordance with the Sabah Parks Rules & Regulations, all climbers must be accompanied by a mountain guide at all times while ascending and descending Mount Kinabalu.

THINGS TO BRING

  • Suitable walking shoes/warm clothing/wind breaker/long sleeve shirts/change of clothes
  • Drinking water/high energy food (chocolates, nuts, raisins, glucose)
  • Headache tablets/sun block/lip gloss/deep heat lotion/plasters/insect repellent
  • Binoculars/camera/water proof bag for camera/torchlight
  • Extra socks/towel/gloves/hat mask/tissue paper/toilet roll

SPECIAL NOTE

It is recommended that all climbers should have themselves medically checked before attempting any mountain climb.  If you have a history of suffering from the following ailments, it is highly recommended that you should refrain from climbing: Hypertension, Diabetes, Palpitation, Arthritis, Heart Disease, Severe Anemia, Peptic Ulcers, Epileptic Fits, Obesity (Overweight), Chronic Asthma, Muscular Cramps, Hepatitis (Jaundice); or any other disease which may hamper the climber.

~ ALL FEES ARE TO BE PAID IN CASH UPON ARRIVAL AT KINABALU PARK ~

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , , , , | 5 Comments »

Gunung Kinabalu March 2009

Posted by hamydy on 20, March 2009

gunting-lagadan-hut1

 

Trip ke Gunung Kinabalu kali ini merupakan kali ke3 aku anjurkan.

seramai 10 semuanya yang pergi. Pada mulanya ramai yang mendaftarkan nama pada aku dalam 20 orang, tetapi apabila Kinabalu park keluarkan harga baru yang agak meletop, terus ramai yang tarik diri. So tinggal je 10.

So nak citer banyak pun, ramai yang dah biasa pergi. Trip sebelum ini pun aku dah post kat sini. cuma apa yang aku nak share kat sini adalah maklumat perjalanan dan penginapan yang aku dapat untuk dikongsi bersama kawan2 lain yang ingin kesana.


Tempahan : Aku buat tempahan terus ke kinabalu park(Sutera Sanctuary Lodges) melalui

Email:  sswisma@suteraharbour.com.my, sslgillian@suteraharbour.com.my, ssl_reservation@suteraharbour.com.my

web: http://www.suterasanctuarylodges.com


Penginapan dan Pengangkutan : Dengan Lavender Lodge, Hotel ini boleh terus uruskan pengangkutan kita pergi dan balik ke kinabalu park serta ambik dan hantar ke Airport. Cuma bayar sekali je kat dia dah termasuk penginapan dan pengangkutan. pengangkutan dia cas cuma RM600 pergi dan balik dari hotel ke kinabalu park. Ambik dan hantar ke Airport free (tapi syarat menginap hotel sekurang2nya 2 malam)


Komen aku tentang Lavender Lodge. Tempat ni selesa dan menarik. Pekerja dan bos dia juga peramah. Sarapan pagi berupa roti, kopi dan teh turut disediakan. Wifi free jika ada labtop sendiri, jika guna pc dia cas 3 sejam. Harga berpatutan murah.

Selepas check out, mereka benarkan kita letak bag dan juga mandi so tak perlu sewa bilik semata2 untuk letak bag.


Contact Lavender Lodge

Address 1st-3rd Floor, No.6, Jalan Laiman Diki,

Kg. Air, Kota Kinabalu, Sabah.

Tel: (6088) 217 119

Fax : (6088) 218 077

Email : lavend07@streamyx.com (Danial Soo) dia punya bos

http://www.lavenderlodge.com.my


Kenderaan (Jika nak direct) : aldy_streetmover@yahoo.com (Tel: 013 8519904 – aldy) kalau call aldy Cuma mention nama aku (hamydy) nanti dia boleh bagi diskaun.

komen trip kali ini: Cuaca tidak menyebelahi kami. sepanjang perjalanan naik dan turun hujan. Kabus tebal, Harapan untuk mengambil gambar yang banyak tidak tercapai.


 

ONTACT
Sutera Sanctuary Lodges
G 15, Ground Floor, Wisma Sabah
8000 Kota Kinabalu Sabah
tel : 088 243629
Fax: 088 259552
Email : info@suterasanctuarylodges.com
Web : : http://www.suterasanctuarylodges.com

email untuk tempahan : sswisma@suteraharbour.com.my, sslgillian@suteraharbour.com.my, ssl_reservation@suteraharbour.com.my

1. Harga Yuran Mendaki Gunung Kinabalu

2. Harga Pakej penginapan Mendaki kinabalu

 


 

 

Untuk mengetahui kos dan juga tentative program mendaki kinabalu yang ini pembaca boleh melayari post saya yang sebelum ini di

https://hamydy.wordpress.com/2008/11/28/gunung-kinabalu-2009-2/

 


Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | 14 Comments »

Kos Mendaki Gunung Kinabalu Meningkat

Posted by hamydy on 17, October 2008

Kos untuk mendaki Gunung Kinabalu telah meningkat. Boleh dikatakan berganda jugak la. Aku jadi mendaki gunung kinabalu kali kedua tahun depan 2009. Oleh sebab rancangan ini telah dibuat awal sebelum semakan harga 2009 keluar, maka rancangan di teruskan walaupun kosnya telah meningkat. kalau tahun lepas 2007 cuma bayar chalet di laban rata (RM40 semalam di gunting lagadan hut) tanpa makan. tapi kos sekarang seperti berikut:

Gunting Lagadan Hut x 1pax = RM290
Termasuk
1 x Pkg Accommodation (LR)
1 x Pkg Packed Lunch from Balsam C
1 x Pkg Dinner at LR
1 x Pkg Breakfast at LR
1 x Pkg Lunch at Balsam Rest at KP

Setelah ditambah kos asas mendaki (permit, insuran, guide…) kos total sekitar RM500

itu belum termasuk sewa van, hotel dan tiket flight. kira2 dalam RM1000 jugak la habis. Tapi tidak perlu risau kita bukan sekali gus kena bayar RM1000.

Ini cara aku buat planing
Step 1
mula2..6 bulan sebelum tarikh dirancang, buat tempahan tempat dulu, kena awal sebab selalu je penuh. so bayar tempahan chalet di laban rata. ini dalam RM300-350 (2009 la). tempahan boleh melalui telefon atau email jer pon boleh. bayaran Bank in jer ke akaun mereka.

Step 2
Survey tiket Air asia pada tarikh yang di tempah. cari tiket best price punya. jika ada terus beli. boleh jugak survey tiket dulu sebelum tempah di kinabalu. tapi kekadang tiket dapat murah ..tarikh pulak penuh.so pandai2 la

Step 3
1 atau 2 bulan sebelum bertolak, baru booking hotel murah dan van. biasnya hotel murah dan van ni tak perlu risau, memang banyak dan senang dapat. jika pergi 2-3 orang tidak perlu sewa van, naik teksi atau bas pun dah cukup.

step 4
tiba masa bertolak la….

kepada sesiapa yang berminat boleh tempah terus dari no berikut
088 245742 mintak sambungkan ke bahagian reservation mendaki.

ok itu saja tips.

Kemaskini terbaru : 16 Sept 2009
Sila Muat Turun Senarai Harga Pakej Penginapan Mendaki dan Senarai Yuran mendaki di bawah ini.

1. Harga Pakej Penginapan Mendaki kinabalu
2. Harga Yuran Mendaki Gunung Kinabalu

**harus ingat yuram mendaki dan pakej menginap di laban rata adalah berbeza so kena bayar dua2 la. yuran mendaki dibayar semasa hendak mendaki, manakala pakej penginapan perlu di tempah dan bayar lebih awal.

Jika ada pembaca blog saya ini mendapat senarai terkini yang berbeza dari yang saya ada harap dapat maklumkan pada saya. sekian.

CONTACT
Sutera Sanctuary Lodges
G 15, Ground Floor, Wisma Sabah
8000 Kota Kinabalu Sabah
tel : 088 243629
Fax: 088 259552
Email : info@suterasanctuarylodges.com
Web : : http://www.suterasanctuarylodges.com

email untuk tempahan : sswisma@suteraharbour.com.my, sslgillian@suteraharbour.com.my, ssl_reservation@suteraharbour.com.my

 

 

Kepada pembaca2 blog saya dan pelawat2 yang budiman (4/11/2010)

sy mohon maaf sekiranya lambat membalas komen anda atau pun terlepas pandang untuk balas komen anda disebabkan aktiviti yang sering sibuk..

harap maklum

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , , | 297 Comments »