The life journey

Kembara Kehidupan

Posts Tagged ‘Kinabalu’

Mt Kinabalu 3-4 May 2019 ~ Via Timpohon

Posted by hamydy on 10, May 2019

Kinabalu 2019
Mt Kinabalu 2019
Trip mendaki Gunung Kinabalu 2019 kali ini di sertai oleh 9 orang peserta semuanya. Trip ini sebenarnya tidak dirancang sebabnya semasa trip 2018 yang lalu saya beritahu untuk stop penganjuran trip kononnya nak pencen. Tapi tewas juga. Awalnya atas permintaan rakan sekerja saya 5 orang yang pertama kali hendak pergi, jadi saya iyakan jugak buat trip ini dan di sertai juga oleh 3 orang rakan yang sama-sama pernah mendaki Kinabalu pada tahun 2014 dan 2011. Jadi saya mohon maaf kepada pembaca blog saya yang lain yang ada bertanya tentang trip 2019. Trip 2019 memang saya tak open kat blog saya. Ini special kes 😀

Day 1 : 2 May 2019 : Khamis
Untuk trip yang ini tiada tour dilakukan. Kami sewa kereta dan memandu sendiri ke kundasang. Ada yang sampai flight awal sempat la melawat Desa Catle dan pasar malam kundasang. Manakala saya dan 3 orang rakan memilih penerbangan tengahari, Sampai jam 3.00pm di KK tunggu kereta sewa sampai di airport dan seterusnya memandu ke kundasang. Di kundasang kami berkumpul makan malam di restauran Puteri Nabalu.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2019
Crystal Hill R – Kundasang – View Gunung Kinabalu – Kredit Gambar : Booking.com
Chalet ini terletak di luar sedikit Pekan Kundasang, Jarak dengan Entrance Kinabalu Park 7.7km (15minit). Chalet ni memang antara yang menarik kerana ada pemandangan gunung.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2019
J Residence – Dekat dengan Kinabalu Park Entrance – Kredit Gambar : Booking.com
Chalet ini antara yang paling dekat dengan Kinabalu Park Entrance, Jarak cuma 450m (1minit). Chalet ini tiada cafe. Terdapat chalet lain juga yang terdekat, antaranya Tahubang Lodge yang terletak dihadapan Kinabalu Park Entrance. Tahubang Lodge ini Chaletnya kecil, bilik terhad dan ada Restoran sebelahnya iaitu Restoran Panataran. Anda boleh sarapan di restoran ini jika untuk buget sebelum mendaki. Jika Bufet di Balsam Cafe dalam Kinabalu Park untuk sarapan RM50 seorang. Saya pernah menginap Tahubang Lodge ni masa trip 2017.

Saya dan 3 rakan menginap di Chalet J Residence yang terletak berdekatan dengan Kinabalu Park Entrance. Manakala rakan sekerja saya yang 5 orang menginap di chalet Crystal Hill R di Kundasang. 
Kinabalu 2019
Day 2 : 3 May 2019 : Jumaat
Memandangkan kami mendaki dari timpohon, maka tidak la terlalu terkejar2. Kami berjanji berkumpul di Kinabalu Park jam 8.00am. Sebelum itu jam 6.00am semua sudah bangun siap2 dan cari sarapan. Masing2 sarapan di chalet masing2. selepas sarapan kami parking kereta di kinabalu Park. Parking dalam Kinabalu park agak terhad, jika datang awal bole parking, Atau bole parkin dekawasan parking sebelah enterance kinabalu park. Kawasan luas dan banyak parking, kawasan ini selamat untuk parking kereta. Setelah selesai urusan permit kami menaiki bus KOKTAS untuk ke timpohon gate.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2019
Di Timpohon Gate seperti biasa guide akan beri taklimat. Selepas taklimat kami buat senaman regangan dan mula mendaki. Trekking ke Laban Rata dari timpohon Gate semua pendaki tiada masalah. disebabkan kami cuma 9 orang, Guide kami yang bernama Jasidi dan Cikgu cakap jalan sama-sama supaya dapat bergambar sama-sama. Setelah taklimat kami mula mendaki jam 9.30am. Timpohon Gate telah dibuka semula, pada tahun 2018 saya datang tutup kerana ada tanah runtuh dikawasan air terjun Carson.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2019
Trekking permulaan KM1 – KM3 memang terasa cabaran bertangga. Letih jugak bagi yang tidak biasa. Walaupun banyak yang bertangga terdapat juga beberapa meter trek yang mendatar antaranya  di KM 2 dan KM 3. Jadi tidak la terus menerus melalui tangga.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Sepanjang perjalanan kami menghadapi hujan gerimis yang sekerat2. ada diantara kami yang tidak memakai baju hujan dan ada yang menggunakan baju hujan, manakala guide pula seperti biasa menggunakan payung. Di KM 4 kami semua berhenti rehat makan tengahari seperti biasa. Seterusnya meneruskan trekking ke Laban Rata. Kami semua sampai di Laban Rata jam 4.00pm. Sebelum itu kami berhenti bergambar dihadapan Chalet Waras Hut yang baru, sambil menunggu kawan2 yang lain sampai. Dan ramai2 bergerak ke Laban Rata. Tiba di Laban rata kami bergambar di mercu tanda PanaLaban. Sudah puas bergambar baru masuk ke Laban Rata Rest House untuk makan. Semasa di restauran salah seorang rakan kami sudah mula menunjukkan tanda2 AMS, beliau terasa pening. Setiba di chalet beliau muntah-muntah.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Kami semua menginap di Lemaing Hut, saya dapati di belakang Laban Rata Rest House sudah ada chalet baru yang dibuka. Semasa kami tiba kami dimaklumkan bahawa sumber air adalah terhad, ini kerana di Puncak Kinabalu telah lama kemarau tiada hujan. Jadi semasa di Chalet ada yang tidak mandi kerana air terlalu perlahan dan ada masa tiada air kerana di tutup bagi penjimatan. Setelah bersihkan diri dan berkemas, solat , semua mula tidur dan merehatkan badan.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Day 3 : 4 May 2019 : Sabtu
Jam 12.00am sudah ada yang bangun, ada yang tidak dapat tidur, ada yang tidur berdengkur. Bagi rakan yang kena AMS ubat sudah tidak berkesan, kerana ubat perlu diambil 2 hari sebelum naik. Jadi beliau agak kesian kerana pening dan sakit kepala. Apa yang boleh dibantu ketika itu adalah ubat tahan sakit dan ubat pening untuk mengurangkan sakit. Beliau masih tidak mampu untuk sama-sama keluar sarapan jadi beliau tidak dapat turut serta. Sarapan tengah malam jam 2.00am dan Kami bersiap sedia untuk mendaki ke puncak jam 2.30am. Perjalanan secara perlahan2 mengikut guide.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Perjalanan ke sayat-sayat berjalan dengan lancar, kami ikut sahaja rentak guide tidak terlalu laju dan tidak terlalu perlahan. Kami sampai di Sayat-Sayat Cek Point jam 4.30am, ada yang sampai 4.20am, Yang sampai sayat-sayat 7 orang sahaja, lagi seorang telah berpatah balik sebelum tangga last ke sayat-sayat. Kami tunggu juga beliau sehingga jam 4.50am apa bila guide Cikgu sampai bagitau kata beliau patah balik..maka kami meneruskan perjalanan ke puncak.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Kami semua 7 orang sampai di KM8 sama2 dan berhenti bergambar beberapa minit. Selepas KM 8, masing-masing mendaki ke puncak dengan kelajuan masing-masing. Ketika ini suasana sudah cerah dan tidak lagi memerlukan head lamp, Ketika ini sudah ramai pendaki lain yang mulai turun dari puncak.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Kami semua sampai di puncak jam 7.10am, setelah bergambar kami turun dari puncak. Untungnya ketika ini adalah kami sahaja yang berada di puncak, sedangkan pendaki lain sudah mula turun, jadi dapat la kami bergambar tanpa tunggu giliran.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Seterusnya kami turun semula ke KM8 untuk bergambar Group sambil menukar pakaian Raya. Masing2 bergambar sakan. guide pun sporting, tunggu sahaja dia sambil tolong jadi cameraman untuk group photo…Guide Jas memang terbaik.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Seterusnya kami semua perlahan2 turun ke laban rata Resthouse, kami tidak terkejar-kejar kerana beg telah kami pack dan tinggalkan di Laban Rata Rest house. So bila turun terus sahaja ke restaurant untuk makan dan tidak lagi ke chalet. Sampai di restaurant makanan masih ada dan tutup jam 10.30am. kami sampai jam 10.00am so sempat la makan dan ambil makanan sebelum mereka kemas. Sekitar jam 11.30am kami semua mulai turun ke Timpohon Gate dengan kelajuan masing-masing. Semasa turun ada beberapa kali juga hujan sekerat-sekerat. Kami sampai di Timpohon gate sekitar jam 3.30pm dan menaiki bus ke Kinabalu Park HQ untuk ambil sijil. Salah seorang dari kami terjatuh semasa turun jadi beliau sedikit lambat sampai ke Kinabalu Park HQ sekitar jam 5.00pm.
Gunung Kinabalu 2018 Gunung Kinabalu 2018
Kami buat majlis penyampaian sijil dan medal kepada peserta bagi meraikan kejayaan trip mendaki kali ini. Jam 5.30pm kami bertolak pulang ke Kota Kinabalu, sampai di di KK sekitar jam 8.00pm. Di Kota Kinabalu kami menginap di Ang Hotel (Jarak dengan Pasar Philipine 850m 11minit jalan kaki).dan Promenade Service Apartment (Jarak dengan Pasar Philipine 750m 10minit jalan kaki).
Kinabalu 2019
Day 4 : 5 May 2019 : Khamis
Day 4 Ahad kami dah pulang ke Kuala Lumpur, Ada yang pulang tengahari dan ada yang pulang penerbangan malam.
Sekian
Terima kasih kepada semua yang terlibat.

6 May 2019 sudah Berpuasa – Selamat Berpuasa kepasa Semua Pembaca saya.

Klik untuk lihat Galeri Gambar 

Berikut saya ingin kongsikan contact kereta sewa yang bagus servisnya

Nama Syarikat : Juta One Auto Car Rental Service
Contact : En Azmi
No Tel : +60 14-953 3515
https://www.facebook.com/keretasewabajetkotakinabalusabah/

**Saya booking Bezza, tapi disebabkan penyewa sebelum saya extend, maka en Azmi gantikan dengan Tayota Vios (Model Baru) 🙂 Memang Terbaik

Kereta di hantar oleh En Dedek, kemudiannya En Azmi sendiri datang berjumpa saya. Servis terbaik dari mereka.
Gunung Kinabalu 2018

Video Pendakian Gunung Kinabalu 2019

Advertisements

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , | Leave a Comment »

32 Seat Mt Kinabalu via Timpohon 21-23 May 2013

Posted by hamydy on 6, September 2012

Saya ada 32 seat mendaki Mt Kinabalu pada tarikh 21-23 May 2013. Ada group ni cansel. Nak release sayang.. Siapa nak boleh contact saya secepat mungkin sebab booking ni expired pada 10 Sept 2012.

Detail:

Kos keseluruhan : RM750

– 3h2m
– Transport masa di KK
– Urusan pendaftaran, permit, guide, insurance, sijil

Deposit Sebelum 10 Sept 2012 : RM300 untuk confirm.

* booking via timpohon, jika majoriti nak tukar ke mesilau, sedikit caj tambahan akan dikenakan kerana Mountain guide mesilau berbeza harga dengan timpohon. kalau tak silap beza dalam RM20-30.

Kepada yang berminat sila email butiran berikut pada saya beserta dengan bayaran deposit

Nama Penuh
No IC
No Tel

Maybank Akaun saya : 164137435448 ( May Bank) sila email slip bayaran
Nama : Abdul Hamydy Abdul Hamid

Untuk Trip ini saya uruskan sendiri tanpa agen.

Update 11 Sept 2012

Booking Dah Expired – Group ini sudah dibatalkan

Posted in Melancong, Pendakian Gunung | Tagged: , , | 2 Comments »

Malaysia Brunei Mt Kinabalu Challenge 9-11 Dis 2011

Posted by hamydy on 14, December 2011

Inilah Peserta Mt Kinabalu Malaysia dan Brunei yang mendaki pada Trip 9-11 Disember 2011. Seramai 13 orang peserta dari Brunei dan 8 orang peserta dari Semenanjung Malaysia. Saya namakan trip ni sebagai
Malaysia Brunei Mt Kinabalu 11.12.11 Chalenge 2011.

Laporan selanjutnya akan saya update kemudian. agak bz sikit selepas bercuti ni, nak selesaikan banyak perkara. Harap pembaca semua dapat bersabar,

sekian terima kasih.

20 Dis 2011
Selepas 10 hari berlalu barulah saya sempat untuk update laporan Trip 9-11 Dis 2011 yang lalu.

Kota Kinabalu (8 Dis 2011)
Saya dan 7 lagi pendaki bertolak ke Kota Kinabalu pada 8 Dis 2011, Penerbangan jam 6.00 dan 7.00 Petang. Saya cikgu zaidan dan cikgu faizan satu pesawat manakala Cik Robiatul, aiman sofea, hanis dan siti azwan satu pesawat jam 7.00mlm. Kami sampai agak sedikit delay ke KK. Sampai di KK ssekitar jam 10.00pm sudah ada pemandu yang menunggu dengan kad nama tertera Selamat Datang Group Hamydy.

Setelah semuanya sampai 7 Orang kami semua dibawa ke Penginapan Borneo Backpacker kat KK. Selepas Check in kami keluar mencari makan ada restoran mamak yang bertentangan dengan Borneo Backpacker iaitu Azlina Sulawesi bersebelahan dengan Sensi Backpacker. Penginapan di Borneo Backpacker memang selesa, bersih dan aman. Sekitar borneo backpacker terdapat beberapa backpacker lain yang menawarkan kharga dari RM23-RM25 satu bed semalam. Cuma Borneo Backpacker setakat ini harga nya RM20 satu bed semalam. untuk maklumat lanjut pasal Borneo Backpacker akan saya ulas dalam post lain khas tentang Borneo Backpacker.
 
 
Makan tengah malam di Azlina Sulewesi. Restoran Mamak yang paling hampir dengan Borneo Backpacker. Roci canai teh tarik semua ada. Buka pun sampai lewat malam jugak. Jadi tiada masalah bab makan jika datang lewat ke KK.
 
 
 
Esok paginya 9 Disember 2012 kami keluar sarapan pagi di Pasar Besar, Seterusnya berjalan2 sekitar pasar filipine (pasar Kraftangan) sambil layan pemandangan Waterfront. Sambil tu Pasar Filipine baru sedang hendak beroperasi so banyak kedai yang belum buka. ada beberapa kedai yang sudah buka kami singgah melihat2 Kraftangan seperti mutiara, T-Shirt dan sebagainya. Seterusnya kami pulang ke hotel Backpacker sambil menunggu Pn Fadhilah sampai dari Airport.

Perjalanan Ke Kundasang (9 Dis 2011)
Perjalanan ke kundasang memang bagus kerana cuaca baik. Kami bertolak dari KK sekitar jam 10.00 pagi. Dalam perjalanan kami sebenarnya dapat singgah di Poring Hot Spring dan Kanopi Walk. Terima kasih kepada pemandu kami En Rudy kerana sudi singgah. Sebelum tu kami melepasi Kinabalu Park dan singgah di Pekan Kundasang untuk makan tengahari. Suasana sudah terasa sejuk. Kawasan ini masih dalam pembinaan jalan namun masih banyak aktiviti perniagaan yang dijalankan.
 

Poring Hot Spring dan Kanopy Walk
Untuk sampai ke Poring Hot Spring dan Kanopy Walk kita akan melalui pekan Ranau. Jika tidak berhenti makan di kundasang, Boleh juga berhenti di pekan ranau kerana banyak restoran aneka pilihan berbanding pekan kundasang yang terhad restoranya. Di Poring Hot Sping kami tidak mandi cuma main air dan cuci mata sahaja. Memang ramai pengunjung yang berkelah sempena cuti sekolah. sampai penuh sesak kena ambil turn lagi kalau nak mandi dalam kolam individu tu. kolam besar boleh jer terjun ramai2. Kami terus menaiki kanopi Walk. Banyak yg sedang diabaik pulih. tapi masih boleh naik la. masa nak naik terpaksa beratur lama kerana ramai orang dan tak tahan bila tgk pelancong dari China yang gayat dan berpatah balik..menambahkan lagi lambat.. :D.

 
 

Bersambung…22 Dis 2012

Kinabalu Park
Setelah puas menaiki kanopi Walk, kami terus bergerak ke Kinabalu park. Ketika sampai di Kinabalu Park baru jam 5.00pm dan terus cek in Rock Hostel. Jadi sementara tunggu Balsam Cafe dibuka untuk Dinner, kami bersiar2 sekitar Kinabalu Park HQ.

 
 
Jam 6.00pm kami lapan orang menjamu selera di Balsam Cafe. Makanan yang dihidangkan secara Buffet. Macam2 ada semua sedap2 belaka, dari makanan biasa hinggalah ke western. Yang bestnya ada daging kambing dgn sos lada hitam.. makan sekenyang2nya, abis jer ada top up. Sambil makan sebenarnya sambil menunggu kedatangan Group Hj Shouef dari Brunei Darul Salam yang travel menggunakan bas dari Brunei di jangka sampai Jam 7.00pm.

Ketibaan Group Hj Shouef dari Brunei
Lebih kurang jam 8.00pm sedang saya sedang menunggu di Balsam Cafe saya dikejutkan oleh panggilan telefon oleh pihak Kinabalu Park mengatakan Group dari Brunei telah sampai. Kebetulan Cafe pun sudah hendak tutup. Jadi makan malam di bungkus untuk Group Brunei.

Group Hj Shouef datang dengan menaiki Bas Sewa. Bas tersebut mengalami sedikit masalah teknikal ketika mendaki jadi slow. itu sebab berlaku kelewatan. Total rombongan yang datang melebihi 13 orang kalau tak silap 20 lebih. yang mendaki seramai 13 orang dan yang selebihnya kebanyakan wanita cuma datang bercuti2 di sabah.  Selesai punggah beg pakaian semua group Brunei cek in di Rock Hostel. Sementara tu ramai-ramai menjamu selera dinner yang di tapau di ruang tamu Rock Hostel.

Sehingga jam 1.00am masih ada lagi Group Brunei yang masih belum tido. Mereka lepak minum kopi dan berbual. Tetiba saya dikejutkan kerana salah satu bilik telah tertinggak kunci didalam. Kopek punya kopek menggunakan card tapi masih tak dapat buka, Akhirnya solutionnya ialah tidur di bilik lain. Kebetulan pulak setiap katil ada 2 tilam. So dapat la tidur. Keesokkan paginya sekitar jam 5.00am sy berjaya hubungi petugas Kinabalu Park dan kunci spare dihantar dan bilik pun dapat dibuka.

Mula Mendaki (10 Dis 2011)
Kami semua mula bangun dan bersiap sekitar jam 6.00am semua sudah siap sedia, di sabah jam 6.00am sudah hendak cerah. Kami sempat bergambar Group di hadapan Rock Hostel dengan berlatarbelakang kan Gunung Kinabalu yang bakal di daki. setelah itu kami berjalan kaki menuju ke Balsam Cafe bagi permulaan memanaskan badan. Beg pakaian di bawa oleh Pemandu.

Setelah semua selesai sarapan, kami berkumpul di hadapan Kinabalu Park HQ, bagi mengasingkan beg-beg yang hendak di simpan di Stor dengan kadar bayaran RM10 bagi satu beg (tak kira kecik ker besar) jadi nak jimat beg2 kecik kami sumbat dalam beg besar supaya jadi satu beg. Beg2 lain yang hendak di bawa naik kami upah Portal untuk bawa beg, Upah 1kg adalah RM8, Jadi beg yang digalas cuma beg pack kecil sahaja bawa minuman dan makanan tapau (Pack Lunch). Buat apa bawa beg berat2 kan buat lenguh lenguh dan sakit badan jer.. kuar duit sikit upah portal. Naik pun boleh lenggang.

Bersambung……

Posted in Pendakian Gunung, Sukan | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Gunung Kinabalu 14 May 2011

Posted by hamydy on 16, May 2011



Puncak Gunung Kinabalu sekali lagi berjaya ditawan pada 14 May 2011.
Aktiviti menarik dan lain dari pendaki lain adalah sesi fotografi berpakaian baju raya di puncak Gunung Kinabalu telah menarik perhatian para pendaki lain.

Tahniah kepada ahli2 yang telah berjaya mendaki ke puncak

Tahniah kepada group Md Amin Md Yassin kerana telah berjaya kepuncak

Tentative Trip

12 May 2011 – Day 1
10.00am – Group En Md Amin (3 org) tiba di KK – Dari Johor (mereka round2 kk dgn driver)
05.00pm – Group En Md Amin check in hotel di Mesilau
07.00pm – Group 1 ( 2 org) sampai KK – Air Asia
08.00pm – Group 2 ( 4 org) sampai KK – Air Asia
09.00pm – Group 3 ( 3 org) sampai KK – termasuk saya – FireFlyz
10.00pm – Singgah makan di restoran di tempat diberi nama “Putra Jaya”
12.00pm – Tiba di Hotel di Mesilau check in dan tido
12.00pm – Lagi 3 orng yg tidak mendaki check in di Epal Hotel area Karamunsing

13 May 2011 – Day 2
06.00am – sudah siap sedia untuk sarapan
08.00am – siap sedia untuk mendaki (taklimat dan senaman)
08.45am – Mula mendaki melalui Mesilau Gate
05.00pm – Semua 9 orng pendaki tiba dan sampai di LABAN RATA
05.15pm – setelah rehat semua menjamu makan malam dengan hidangan yang panas dan sedap
06.00pm – Check in hotel ( chalet Laban Rata 6 org dan di Chalet Gunting Lagadan 3 org)
08.00pm – semua para pendaki mula tido

14 May 2011 – Day 3
01.00am – Mula bangun dan siapkan diri dan kelengkapan
02.00am – Sarapan pagi (kasi tenaga mau mendaki)
02.30am – Setelah taklimat kami mula mendaki melalui gate Gunting Lagadan
06.00am – Sampai di puncak setelah mendaki 2.5km
06.00am – layan sunrise – cuaca cantik view sangat menarik
07.00am – Shooting baju raya di Landmark gunung Kinabalu. Cuaca dan view sangat cantik (6 0rg terlibat )
09.00am – Tiba di Laban Rata – paking dan sarapan lagi
11.00am – Mula mendaki turun melalui laluan Timpohon
03.00pm – Ahli pertama sampai
04.00pm – Kesemua ahli 9 org tiba di Timpohon Gate – bertolak ke HQ Kinabalu Park
04.30pm – Terima sijil dan dapat tapau Makanan ( Balsam Cafe tutup jam 4.30, jd jika lewat dia bagi tapau)
05.00pm – selepas melihat2 pemandangan sekitar HQ bertolak pulang ke KK
05.00pm – Bertemu 3 orng yang tidak mendaki di Kinabalu Park HQ ( mereka datang dgn Avanza + 4 0rg kawan sabah)
07.00pm – Tiba di Tanjung Aru First Beach – untuk makan malam
08.00pm – Group En Md Amin check in di hotel Borneo Backpacker
09.00pm – Check in hotel di Borneo Global Backpaker dan bertemu lagi 3 org yang tidak mendaki.
10.00pm – Separuh tido dan separuh kuar jalan di Pasar Malam Kg Air dan minum di Medan

15 May 2011 – Day 4
07.00am – Separuh ahli pergi shoping dan sarapan di Sunday Market dan Pasar Filiphine
02.00pm – Semua sekali dijemput oleh driver ke Centre Point – Lunch dan Shoping
04.00pm – Shoping di Pasar Filiphine
06.00pm – Dinner di Tanjung Aru 2nd Beach
08.00pm – Bertolak ke Airport ( Terminal 1 dan Terminal 2)
12.00pm – Tiba di KL

Group En Md Amin – Pulang ke Johor pada 17 May 2011

Tentative Group Yg tidak mendaki (3 org)

12 May 2011 – Day 1
10.00pm – Bermalam di Epal Hotel di kawasan Karamunsing

13 May 2011 – Day 2
– Sarapan dan pergi snorkling di Pulau Manukan
– Tengahari lunch seafoof kt Gayang..
– Petang melawat Ranau
– Bermalam di Mount Kinabalu Heritage Resort & Spa (Cantik tempat ni, view gunung Kinabalu)

14 May 2011 – Day 3
– Berjalan sekitar Ranau
– Kundasang
– Ladang lembu di Desa Cattel (Sabah) sdn Bhd
– Poring
– Kinabalu Park + Bertemu kami 9 orang yang baru turun di Timpohon

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | 7 Comments »

Gunung Datuk Pendakian Malam 23 April 2011

Posted by hamydy on 5, April 2011


Gambar Pelajar Politeknik Seberang Prai semasa Program pendakian pada 26 Feb 2011 https://hamydy.wordpress.com/2011/02/18/pendakian-gunung-datuk-vs-meneroka-gua-batu-maloi/

Penyertaan

1. Terbuka kapada semua yang berminat
2. Wajib kepada Peserta Kinabalu seperti berikut. (sebagai latihan sebelum ke kinabalu)

No Tarikh Nama Bil Pax Note
1 30 May-1 june 2011 Mr Sharin Ahamad 2 Pax .
2 27-29 May 2011 Mr. Mohd Norazmin 1 Pax .
3 27-29 May 2011 Ms Adibah Hanani 2 Pax .
4 22-24 May 2011 Group 2 (Hamydy) 8 pax .
5 12-14 May 2011 Group 1 (Hamydy) 6 Pax .
6 12-14 May 2011 Md Amin Md Yassin 3 Pax .


Day 1 (23 April 2011)
10.00mlm – Berkumpul di Tapak rekreasi gunung datuk
10.30mlm – Pendaftaran (Permit mendaki RM6)(Permit khemah RM6)
11.00mlm – Mula Mendaki

Day 2 (24 April 2011)
02.00pagi – Dijangka Tiba di Campsite
03.00pagi – Tidur (Boleh pasang khemah atau tidur dlm sleeping bag saja)
06.00pagi – Bangun siap sedia dan sarapan.
06.30pagi – Naik ke Puncak tunggu matahari terbit.
07.00pagi – Bergambar
07.30pagi – Mula turun
09.00pagi – Dijangka tiba di Tapak Rekreasi Gunung Datuk..daftar balik

Peralatan yang perlu dibawa

Personal
1. Head Lamp
2. Sleeping bag dan alas (mater)
3. Rain Coat
4. Sweater – waktu pagi semasa menunggu matahari terbit suhu sejuk jadi perlu bawa
5. makanan ringan dan bekalan untuk sarapan
6. minuman 1.5 liter

Tempat Tidur (Boleh pilih mana yang suka)
1. Khemah 2 person (jika hendak tidur dlm khemah)
2. flysheet dan ground sheet (bagi yang hendak tido terbuka)
3. Hammok (tempat nak gantung terhad)

Perhatian
Sepanjang perjalanan pendakian ke puncak tiada bekalan air dan tandas oleh itu sebelum mendaki semua peserta digalakkan buang air terlebih dahulu di kemudahan toilet yang terdapat di tapak rekreasi gunung datuk.

Jika dalam perjalanan terasa hendak buang air kecil ( boleh buang di dalam belukar)

Sila sms ke 013-2383464 type Gdatuk dan diikuti perkara dibawah
1.Nama
2.IC
3.Waris
4.No Tel Waris

Penyertaan Tiada Limit..
Kenderaan dan Makanan dan Khemah adalah tanggung jawab sendiri
Bagi yang bawa keluarga
Terdapat penginapan (Chalet) disediakan di tapak reakreasi gunung datuk

Senarai Nama OHM
1. OHM00103 – Abdul Hamydy Abdul Hamid
2. OHM00116 – Hazni Hanim Mohamed Thani
3. OHM00110 – Muhammad Khaidir Hashim
4. OHM00164 –
5. OHM00127 – Siti Nurain Kadir

Senarai nama yang telah mendaftar secara SMS
1. Syamsiah bt Faruok – 6/4/2011
2. Siti Nor Hani bt Mohd Noor Nordin – 1/4/2011
3. Mohd Nurikhwan Mazlan – 7/4/2011
4. Mohd Ariff Md Malik – 7/4/2011
5. Mohd Heidi Buyong Abd Rahman 7/4/2011
6. Norazurah Jalil
7. Ruhaya abd hamid – 19/4/2011
8. Farah hanis juhari – 19/4/2011
9. Nurfarhan shariff – 19/4/2011
10. Nadiah Saad@robean 20/4/2011
11. Fariza bt Zabidi 21/4/2011
12. RAHIM BIN MUHAMAD 21/4/2011
13. CHE MOHD NIZAM ISMAIL 21/4/2011
14. Azurawati Amran 22/4/2011
15. Nurhayati Taib

Senarai nam Line Up dari Wholesale-Mart Business Point Sdn Bhd (WMBP) 22/april/2011

1 Abdul Aziz bin Ammar
2 Ahmad Asri bin Ammar
3 Alimah bte Ammar
4 Amirullah bin Ahmad
5 Anuar bin Rostani
6 Asliza bte Saidin
7 Azamri bin Sabtu
8 Farahida bte Saidin
9 Fatimah bte Asmad
10 Hazmin bin Ghazali
11 Hazrul Fiqri bin Bakar
12 Julia Hanhayani
13 Jumaah bte Jaafar
14 Khairul Azhar bin Mohd Saad
15 Mahadi bin Abd Karim
16 Mahazu bin Ibrahim
17 Marmiyah bte Aripin
18 Maseliza bte Mohd Dawar
19 Masrura bte Naim
20 Mastura bte Mohd Dawar
21 Md. Haizal bin Md. Zan
22 Mohaliful bin Ameri
23 Mohamad Abdul Fadzi Abdul Halim
24 Mohamad Daniel Lim bin Abdullah
25 Mohamed Redzuan bin Mohamed
26 Mohammad Fadzly bin Mohammad Hisham
27 Mohammad Marzuki bin Marikan
28 Mohd Abd Wahab bin Abd Halim
29 Mohd Hasrul bin Tamizi
30 Mohd Rifaee bin Abdul Hamid
31 Mohd Saifuddin bin Abdullah
32 Mohd Shah Rilzan bin Mohd Rashid
33 Muhamat Azizi bin Azizan
34 Muhammad Dakhil bin Yazid
35 Mustaqim bin Huzaim
36 Norhisyam bin Jamhari
37 Norlizah bte Mohamad
38 Nurul Fatihah bte Che Harun
39 Nurwana Ealiya bte Mukhtar
40 Ririn Suryanti Sari bte Yunus
41 Salmiah bte Dollah
42 Siti Norvaizurah Rahmat
43 Suhardi bin Seman
44 Zahari bin Mohd Yasin
45 Zuraina bte Zaini
46 Zuraini bte Zaini

Maklumat lanjut boleh rujuk entri pendakian malam di link berikut

Posted in Uncategorized | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

SABAH PARKS Mount Kinabalu Climbing Fees

Posted by hamydy on 23, August 2010

Berikut dibawah ini adalah email yang saya terima hasil pertanyaan kepada pihak suteraharbour pada 23 Ogos 2010

——————————————————————————————————

RE: SHR Website Enquiry – General Enquiries from Abd hamydy Abd Hamid

Monday, 23 August, 2010 5:27 AM
From: “SSL – Siti Nirwanna” <sslpresv1@suteraharbour.com.my>
To: hamydy@yahoo.com
Cc: “S&M – Janet Kinjau” <janet.k@suteraharbour.com.my>, “SSL – Petronella Tambunan” <petronella.t@suteraharbour.com.my>
Message contains attachments
2 Files (86KB)

Dear Mr. Abd Hamydy,

Warmest greeting from Sutera Sanctuary Lodges.

Bulan June 2011, hanya akan di buka pada 1st January 2011 untuk penempahan ( 6 bulan sebelum ). Dan hanya 3 hari 2 malam minimum package ( package ‘C’ & ‘D’ ) sahaja akan dibuka untuk tempahan awal.

Dengan ini saya sertakan juga harga penginapan pada tahun 2011 dan Sabah Park climbing fees untuk rujukan.

Thank You
Siti Nirwanna
Guest Service Officer,
Sutera Sanctuary Lodges,
Sutera Harbour Resorts
Level 1, The Pacific Sutera Hotel
88100 Kota Kinabalu
Sabah, Malaysia.

General: +60 88 303 900 – EXT ‘2’
Fax: +60 88 317 540 / +60 88 310 118

E-mail   : sslpresv1@suteraharbour.com.my

Website : www.suteraharbour.com

—————————————————————————————————————————-

Dibawah ini adalah Fees yang dikenakan untuk mendaki gunung kinabalu

SABAH PARKS Mount Kinabalu Climbing Fees

(Effective 1st September 2008)

ENTRANCE FEE

Malaysian Non-Malaysian

RM 3.00 per person (Adult)                                               RM 15.00 per person (Adult)

RM 1.00 per person (Below 18 years)                            RM 10.00 per person (Below 18 years)

CLIMBING PERMIT

Malaysian Non-Malaysian

RM 30.00 per person (Adult)                                             RM 100.00 per person (Adult)

RM 12.00 per person (Below 18 years)                          RM 40.00 per person (Below 18 years)

CLIMBING INSURANCE RM 7.00 per person

TRANSPORTATION (OPTIONAL)

Via Timpohon Gate

1 – 4 persons (1 Mt. Guide)                                 RM 16.50 per way

5 persons & Above (1 Mt. Guide)                    RM 4.00 per person

Via Mesilau Trail

1 – 6 persons (1 Mt. Guide)                                RM 85.00 per way

7 persons & Above (1 Mt. Guide)                     RM 15.00 per person

MOUNTAIN GUIDE FEE

Total Climbers Timpohon / Peak / Timpohon Timpohon / Peak / Mesilau Mesilau / Peak / Mesilau
1 – 3 Climbers RM 85.00 per trip RM 95.00 per trip RM 95.00 per trip
4 – 6 Climbers RM 100.00 per trip RM 115.00 per trip RM 120.00 per trip

PORTER FEE (OPTIONAL)

Timpohon / Timpohon Mesilau / Timpohon Mesilau / Mesilau
To Laban Rata RM 80.00 / trip (10 kg) RM 90.00 / trip (10 kg) RM 102.00 / trip (10 kg)
To Sayat-sayat RM 94.00 / trip (10 kg) RM 100.00 / trip (10 kg) RM 114.00 / trip (10 kg)
To Summit RM 102.00 / trip (10 kg) RM 114.00 / trip (10 kg) RM 124.00 / trip (10 kg)
  • Maximum weight is 10 Kgs and additional weight will be charged base on daily rate Per Kg.

CERTIFICATE (OPTIONAL)

Summit RM 10.00
Laban Rata RM 1.00
Summit (via Mesilau Trail) RM 2.00

EXTENSION OF STAY

If you plan to stay longer than the usual one night stay at either Laban Rata Resthouse, Gunting Lagadan Hut, Waras Hut or Panar Laban Hut,  kindly note that an additional 50% from the published Guide and/or Porter Fee will be charged for every additional night.  In accordance with the Sabah Parks Rules & Regulations, all climbers must be accompanied by a mountain guide at all times while ascending and descending Mount Kinabalu.

THINGS TO BRING

  • Suitable walking shoes/warm clothing/wind breaker/long sleeve shirts/change of clothes
  • Drinking water/high energy food (chocolates, nuts, raisins, glucose)
  • Headache tablets/sun block/lip gloss/deep heat lotion/plasters/insect repellent
  • Binoculars/camera/water proof bag for camera/torchlight
  • Extra socks/towel/gloves/hat mask/tissue paper/toilet roll

SPECIAL NOTE

It is recommended that all climbers should have themselves medically checked before attempting any mountain climb.  If you have a history of suffering from the following ailments, it is highly recommended that you should refrain from climbing: Hypertension, Diabetes, Palpitation, Arthritis, Heart Disease, Severe Anemia, Peptic Ulcers, Epileptic Fits, Obesity (Overweight), Chronic Asthma, Muscular Cramps, Hepatitis (Jaundice); or any other disease which may hamper the climber.

~ ALL FEES ARE TO BE PAID IN CASH UPON ARRIVAL AT KINABALU PARK ~

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , , , , | 5 Comments »

Via Ferrata Gunung Kinabalu

Posted by hamydy on 22, July 2009

009

Via Ferrata merupakan salah satu tarikan tambahan di gunung kinabalu. Via Ferrata kinabalu merupakan yang tertinggi di dunia dan yang pertama di asia. Kita boleh lihat trek via ferrata ini dengan jelas jika berada di laban rata. Via ferrata ini sebenarnya dalam bahasa itali bermaksud “Iron Road” iaitu jalan besi. pertama sekali di buat adalah sebagai salah satu jalan merentasi batu2 gunung semasa perang, selepas perang ia menjadi tarikan pelancongan. Sekali pandang nampak mengujakan. apa pun aku nak try jugak via ferrata suatu hari nanti bila ada kesempatan.

Terdapat 3 aktiviti via ferrata iaitu
1. walk the torq – 2jam perjalanan
2. Low peak circuit – 4-5jam perjalanan
3.The Preamble – 4-5jam perjalanan

Untuk Maklumat lanjut boleh la lawati laman web rasmi via ferrata kinabalu seperti dibawah
Web : http://www.mountaintorq.com

OFFICE
Mountain Torq Sdn Bhd
Unit 3-49 Asia City Complex 3rd Floor
Jalan Asia City,
88000 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
T +60 88 268 126 / 251 730
F +60 88 269 126

ENQUIRY via EMAILS
For enquiries on our services and other information, please click here.

Sumber gambar dari : http://www.mountaintorq.com/pg1_viaferrata.html

006

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , | Leave a Comment »

Kos Mendaki Gunung Kinabalu Meningkat

Posted by hamydy on 17, October 2008

Kos untuk mendaki Gunung Kinabalu telah meningkat. Boleh dikatakan berganda jugak la. Aku jadi mendaki gunung kinabalu kali kedua tahun depan 2009. Oleh sebab rancangan ini telah dibuat awal sebelum semakan harga 2009 keluar, maka rancangan di teruskan walaupun kosnya telah meningkat. kalau tahun lepas 2007 cuma bayar chalet di laban rata (RM40 semalam di gunting lagadan hut) tanpa makan. tapi kos sekarang seperti berikut:

Gunting Lagadan Hut x 1pax = RM290
Termasuk
1 x Pkg Accommodation (LR)
1 x Pkg Packed Lunch from Balsam C
1 x Pkg Dinner at LR
1 x Pkg Breakfast at LR
1 x Pkg Lunch at Balsam Rest at KP

Setelah ditambah kos asas mendaki (permit, insuran, guide…) kos total sekitar RM500

itu belum termasuk sewa van, hotel dan tiket flight. kira2 dalam RM1000 jugak la habis. Tapi tidak perlu risau kita bukan sekali gus kena bayar RM1000.

Ini cara aku buat planing
Step 1
mula2..6 bulan sebelum tarikh dirancang, buat tempahan tempat dulu, kena awal sebab selalu je penuh. so bayar tempahan chalet di laban rata. ini dalam RM300-350 (2009 la). tempahan boleh melalui telefon atau email jer pon boleh. bayaran Bank in jer ke akaun mereka.

Step 2
Survey tiket Air asia pada tarikh yang di tempah. cari tiket best price punya. jika ada terus beli. boleh jugak survey tiket dulu sebelum tempah di kinabalu. tapi kekadang tiket dapat murah ..tarikh pulak penuh.so pandai2 la

Step 3
1 atau 2 bulan sebelum bertolak, baru booking hotel murah dan van. biasnya hotel murah dan van ni tak perlu risau, memang banyak dan senang dapat. jika pergi 2-3 orang tidak perlu sewa van, naik teksi atau bas pun dah cukup.

step 4
tiba masa bertolak la….

kepada sesiapa yang berminat boleh tempah terus dari no berikut
088 245742 mintak sambungkan ke bahagian reservation mendaki.

ok itu saja tips.

Kemaskini terbaru : 16 Sept 2009
Sila Muat Turun Senarai Harga Pakej Penginapan Mendaki dan Senarai Yuran mendaki di bawah ini.

1. Harga Pakej Penginapan Mendaki kinabalu
2. Harga Yuran Mendaki Gunung Kinabalu

**harus ingat yuram mendaki dan pakej menginap di laban rata adalah berbeza so kena bayar dua2 la. yuran mendaki dibayar semasa hendak mendaki, manakala pakej penginapan perlu di tempah dan bayar lebih awal.

Jika ada pembaca blog saya ini mendapat senarai terkini yang berbeza dari yang saya ada harap dapat maklumkan pada saya. sekian.

CONTACT
Sutera Sanctuary Lodges
G 15, Ground Floor, Wisma Sabah
8000 Kota Kinabalu Sabah
tel : 088 243629
Fax: 088 259552
Email : info@suterasanctuarylodges.com
Web : : http://www.suterasanctuarylodges.com

email untuk tempahan : sswisma@suteraharbour.com.my, sslgillian@suteraharbour.com.my, ssl_reservation@suteraharbour.com.my

 

 

Kepada pembaca2 blog saya dan pelawat2 yang budiman (4/11/2010)

sy mohon maaf sekiranya lambat membalas komen anda atau pun terlepas pandang untuk balas komen anda disebabkan aktiviti yang sering sibuk..

harap maklum

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , , | 297 Comments »

Gunung Kinabalu 2007

Posted by hamydy on 16, April 2008

Xpdc Gunung Kinabalu (4095m)

Sabah7-11 Ogos 2007

Akhirnya hajat aku nak mendaki gunung kinabalu tercapai jugak kali. Program kali ini mendapat sambutan yang banyak aku terima, tetapi terpaksa aku hadkan kepada 11 orang sahaja kerana tempahan penginapan di Laban Rata yang aku berjaya tempah hanya 11 tempat sahaja.

Info Gunung

Gunung Kinabalu, Sabah. (13,455′)

Gunung tertinggi di Malaysia ini menjadi kebanggaan rakyat Sabah khususnya. Gunung ini diwartakan Taman Negara dan juga diiktiraf sebagai Warisan Dunia (World Heritage) mempunyai keunikan tersendiri.

Pendaki dikehendaki mendaftar dan mendapat permit mendaki di HQ Kinabalu Park. Waktu mula mendaki dibuka jam 8:30pagi – 12:30tgh. Kebiasaannya pendaki akan mendaki melalui Timpohon Gate. Pendaki juga boleh membuat pilihan melalui Mersilau trail, di Kundasang. Bagaimanapun sejarah pendakian Gunting Lagadan dan Sir Hugh Low bukanlah melalui kedua-dua trail ini. Setiap Checkpoint dibina pondok untuk berehat serta ada kemudahan tandas dan air.

Hut (Waras, Panar Laban, Laban Rata, Gunting Lagadan, Burlington)
Hut-hut diatas adalah antara asrama untuk pendaki bermalam. Setiap satu hut terletak berdekatan walaupun di ketinggian berbeza. Paling rendah Waras Hut (3243.7m), Burlington Hut (3270.9m), Laban Rata (3272.7m), Panar Laban (3314.3m) dan paling tinggi Gunting Lagadan Hut (3323.5m). Beberapa kemudahan asas telah disediakan seperti katil, gebah/sleeping beg, bantal, dapur memasak, periuk-miuk, pinggan mangkuk, tandas dan bilik mandi. Satu Restoren ada ditempatkan di Laban Rata.

Sumber : Apip Embi, Eryn, Paei & Kinabalu Park http://www.ogkl.com.my/infoGUNUNG/infoKinabalu.htm

Hari Pertama 7/08/07 (Selasa)

06.00pm  -Berkumpul di Stesen kl Sentral

-Naik Bas LCCT express

08.00pm -Boarding

09.15pm -Berlepas ke KK

11.45pm -Tiba di KK

12.00am -Check in Hotel Inanam

Hari Kedua 8/08/07 (Rabu)

08.00am  -Sarapan dan bertolak ke Taman Negara Kinabalu

11.00am  -Sampai Taman Negara

-Melawat hot spring, kanopi,

06.00pm- -Check in chalet Taman Negara

Hari Ketiga 9/08/07 (Khamis)

07.00am  -Mula mendaki

12.00am  -Tiba di Laban Rata dan bermalam di chalet

Hari Keempat 10/08/07 (Jumaat)

02.00am  -Mendaki ke puncak

-Melihat matahari terbit

-Mendaki turun ke Laban Rata

06.00pm -Tiba di KK

-Makan Malam di Pasar Philipine

-Bermalam di Hotel Backpaker

Hari Kelima 11/08/07 (Sabtu)

07.00am  -Selepas sarapan terus ke Jeti

-Berlayar ke Pulau Manukan, Pulau Sapi da Pulau Mamutik

-Aktiviti Snorkeling

12.00pm  -Balik ke KK

01.00pm -Makan dan Shoping di Pasar Philipine

06.00pm  -Bertolak ke Lapangan Terbang

20.05pm  -Berlepas ke Kuala Lumpur

22.35pm -Sampai di Kuala Lumpur

CONTACT

Sutera Sanctuary Lodges

G 15, Ground Floor, Wisma Sabah

8000 Kota Kinabalu Sabah

tel : 088 243629

Fax: 088 259552

Email : info@suterasanctuarylodges.com

Web : : www.suterasanctuarylodges.com

Bayaran Mendaki

Individual Fee

Entrance Fee                                                                           Rm3.00

Accommodation (Kinabalu Park)                              Rm46.00

Accommodation (Kinabalu Park)                              Rm46.00

Climbing Permit                                                        Rm30.00

Climbing Insurance                                                  Rm7.00

Transportation (PHQ to Timpohon Gate)                 Rm8.00

Certificate (Optional)                                                                 Rm10.00

Group Payment

Mountain Guide Fee

Timpohon Gate/Peak/Timpohon Gate

1-3 cimbers                              Rm70.00 return trip

4-6 cimbers                              Rm74.00 return trip

7-8 cimbers                              Rm80.00 return trip

Porter Fee (Optional)

Timpohon Gate/Peak/Timpohon Gate

To Laban Rata        Rm60.00 return trip (10kg)

To Sayat-sayat        Rm80.00 return trip (10kg)

To Summit Rm88.00 return trip (10kg)

***Ini semua harga pada masa itu la, sekarang mungkin dah naik.

Van Sewa

Andaras Rent Car Sdn. Bhd.

Lot G-03, Wisma Sabah,

88864 Kota Kinabalu

Tel : +60 88211866 / 252280

Fax : +60 88216010

Email : arackk@steamyx.com

Web : http://www.freewebs.com/adaras-rent-a-car

** harga yang aku dapat masa tu Rm250 sehala, hantar dan ambik ke kinabalu park.

Hotel

Hotel Inanam

1st-2nd Floor, Lot 40A

Inanam Baru, Kota Kinabalu Sabah

Tel : 60 088 436627

Harga Sebilik hanya Rm20 sahaja

*aku tak rekemen hotel ni next time, nama je Hotel tapi sebenarnya macam rumah tumpangan itu sebab murah. Pastu jauh pulak dengan KK.

Kinabalu Backpackers Lodge

Lot 4, Lorong Dewan, 88000

Kota Kinabalu Sabah

Tel : 6088 253 385

Email : info@kinabalubackpaker.com

Web :  www.kinabalubackpaker.com

*chalet yang ini ok, dalam KK dekat je kalau nak jalan kaki ke pasar Philipine dan ke Jeti

harga Rm20 per kepala untuk Dorm. Satu Dorm boleh muat 7 org. Selesa dan ada free internet. Kat area chalet ni terdapat banyak chalet2 backpacker

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 5 Comments »