The life journey

Kembara Kehidupan

Posts Tagged ‘ikan bakar’

Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan ~ Klang

Posted by hamydy on 13, January 2013

muara ikan bakar
Medan Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan Klang
Sudah beberapa lama saya tak ke muara ikan bakar Tanjung Harapan. Lokasi tempat makan ini merupakan salah satu tempat yang popular dikalangan peminat makanan laut. Malam minggu pemang penuh. orang ramai mula memenuhi restoran ini sekitar 7.30malam. Lokasi restoran yang terletak betul2 ditepi laut menjadikan restoran ini lebih menarik dan santai sambil melihat pemandangan kapal2 laut seperti kapal kontena dan kapal tongkang yang besar serta boat2 kecil yang lalu lalang.
Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan KlangIMG-20130112-00265
Muara ikan bakar tanjung harapan klangMuara ikan bakar tanjung harapan klang
Setelah anda masuk sahaja restoran ini anda akan nampak lihat satu kawasan yang terdapat banyak makanan laut dan ramai orang sedang beratur memilih ikan dan sebagainya. Anda boleh booking meja dahulu atau terus pilih makanan laut dahulu jika orang belum ramai. Meja memang banyak dan kawasan nya memang besar, cuma lokasi terbuka dan di tepi laut biasanya selalu dibooking orang awal yang selebihnya yang berbumbung. Restoran ini juga selesa kerana terdapat kipas di hampir semua kawasan dan juga terdapat kemudahan asas seperti surau dan juga tandas.

Tips: Jika anda jika anda telah memilih ikan dan makanan laut, ambil la gambar sebelum serahkan kepada petugas, ini bagi memastikan anda tak keliru atau marah jika pesanan anda tertukar atau lain bila makanan tersebut dah dihindang nanti mungkin semasa proses memasak sesetengah makanan laut akan mengecut dan nampak sikit. Setelah anda dah beri makanan laut tersebut kepada petugas, setelah setengah jam (30 minit) menunggu anda patut tanya pelayan supaya menyemak pesanan anda takut ada yang terlepas pandang dan lewat. Ini penting supaya anda tidak tertunggu2 lebih dari sejam dan timbul perasaan marah pada diri anda.

Apabila makin lewat sekitar jam 10.00 malam anda dapati restoran ini dah penuh sesak dengan pengunjung dan semua meja penuh. hari lain tak pasti sbb saya selalu datang hari hujung minggu sahaja :D.
muara tanjung harapan Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan
Apa yang menarik terdapat sepanjang tebing Muara
Disepanjang tebing laut dan berhampiran dengan restoran ini anda akan kelihatan banyak gerai penjaja yang menjual mainan kanak2, mainan berlampu dan sebagainya. 😀 kalau anda datang bersama anak2 abisla kalau melalui gerai2 ni sure ada yang sangut terbeli mainan pada anak2 anda. Selain itu jika anda berjalan sehingga ke dataran yang terdapat replika kapal laut sekitar jam 5.00 petang sehingga 7.00 petang, anda akan dapati kawasan tersebut juga meriah dengan orang ramai yang datang bersiar dan bersantai melihat pemandangan serta ramai juga kaki pancing yang memancing disini. Berhampiran dengan replika kapal laut ini juga terdapat gerai makan kecil dan juga kemudahan tandas. Selalu juga di depan replika kapal ini di buat aktiviti dan program seperti konsert live band.
muara tanjung harapan  Muara Ikan Bakar Tanjung HarapanMuara Ikan Bakar Tanjung Harapan Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan
Apa yang kurang menarik
Lokasi ni menjadi tumpuan orang ramai, tetapi kalau anda lihat sampah banyak dalam laut di tebing muara ini. Ramai pengunjung tidak berdisplin dan tiada kesedaran. Sudah la duduk piknik tepi tebing muara ni makan-makan, memang best la kan, lepas tu selesai makan sampah seperti botol minuman, bekas polestren dan sisa makanan dia campak jer dalam laut tu sedangkan tong sampah banyak jer disediakan oleh pihak berkuasa tempatan. Air laut tebing muara tu memang la tak boleh mandi, rendam kaki pun jangan, airnya kotor. Bila malam pulak lokasi ini menjadi lokasi remaja muda mudi berdating. Saya harap sangat pengunjung menjaga kebersihan kawasan ini setiap kali berkunjung.

Lokasi dan Info Restoran

Restoran Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan Klang

Sekian

Advertisements

Posted in Cuti2 Malaysia, Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , , , , | 2 Comments »

Ikan Bawal Goreng Bandar Perda

Posted by hamydy on 26, April 2012

Ikan Bawal Goreng

Bandar Perda Bukit Mertajam Pulau Pinang memang tidak asing lagi dengan menu ikan bawal goreng ini. Jalan2 cari makan kali ini saya ingin mencuba ikan bawal goreng yang pernah saya makan beberapa tahun yang lepas. Ketika itu secara kebetulan datang penang member bawa makan kat situ. So trip kali ini saya cuba mengingat kembali lokasi yang saya pernah datang. Jumpa juga tempat ni. Saya singgah makan di kedai hujung yang nampak maca best. Kedai Bawal goreng dengan Nasi lemak. Kat sini ada beberapa kedai yang juga menjual ikan bawal goreng ini. mengikut kata orang ramai, antara kedai yang mendapat sambutan adalah antaranya adalah Wan Zai Bawal Goreng.

Bersambung…..

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , | 1 Comment »

Ikan Bakar Bagan Lalang

Posted by hamydy on 30, January 2008

Restoran ikan bakar ini antara tempat yang aku selalu pegi makan sejak beberapa tahun since 2001 lagi. kat pantai Bagan Lalang Sepang ni ada banyak restoran seafood, tapi Restoran ni lain sikit sebab ia terapung betul2 tepi kuala, cuma satu jer restoran yang terapung kat sini. kalau nak tengok ia terapung semasa air pasang la.kemudahan yang ada kat restoran ni seperti Astro dan toilet. sebelum kita order kita kena pilih dulu ikan , kerang, ketam, sotong, pepahat dan bayak lagi untuk dimasak mengikut citarasa kita. yang paling aku suka ialah pepahat masak pedas.

bab harga aku rasa ok je, taktau la mahal ke murah sebab aku tak pernah pun

cuba restoran lain yang ada kat situ.kawasan pantai bagan lalang sekarang ni dah mula terkenal kerana telah ada banyak projek pembangunan di kawasan itu. antaranya yang paling high class ialah Sepang Goldcost la ala2 chalet terapung pokok

Palma seperti di Dubai.Bagan Lalang ni biasanyak jadi port aku kalau pergi memancing, sama ada memancing di sungai kawasan itu mahupun pergi kekelong Mamod. Dulu berhampiran restoran itu terdapat satu jeti kecil berpondok, ini tempat aku selalu memancing la. nak kata banyak ikan tak la tetapi kekadang tu boleh la dapat ikan kalau air pasang dan kena masanya.

Kalau anda nak cuba makan kat restoran ni pada hujung minggu ada baiknya call dulu dan tempah makanan yang hendak dimakan, sebabnya hujung minggu ramai dan kekadang terpaksa tunggu agak lama, bayangkan kalau datang dari Kuala Lumpur, perjalanan ke sana dah mengambil masa hampir 2 jam, bila sampai perut dah lapar pastu makanan lambat sampai …huuu tersiksa wooo. tapi kalau datang awal dan org tak ramai boleh la pilih2 ikan ker pilih aper ker.

nampaknya itu aje yang dapat aku komen pasai restoran ni ..yang lain tu kena rasa sendiri la…

maklumat lanjut klik links restoran ni www.hmsribagan.com (**links ini sudah tiada** tak tahu kenapa)

Update terbaru : 16 Sept 2009

Blog : http://hmsribagan2.blogspot.com

Website : http://hmsribagan.net/index.html (sudah tiada link ini)

Peta Lokasi : http://hmsribagan.net/lokasi-sribagan.html (sudah tiada link ini)

Menu Masakan (Sila klik untuk besarkan)

menu1

menu2

Galeri Gambar Restoran


Update : 6/12/2010
Nampaknya pemilik blog restoran ini telah jumpa blog saya dan telah meletakkan link blog saya dalam websitenya seperti gambar dibawah ini. TQ

Posted in Jalan2 Cari Makan | Tagged: , , , , | 21 Comments »