The life journey

Kembara Kehidupan

Posts Tagged ‘Gunung Santubong’

Gunung Santubong 2014

Posted by hamydy on 2, May 2014

Gunung Santubong

Gunung Santubong
Trip Mendaki Gunung Santubong kali ini merupakan trip kali kedua. Gunung Santubong terletak di daerah Santubong. Gunung ini berketinggian 810 m (2,657 ft) dari paras laut dengan panjang trek 3060m. Jika anda berpeluang mendapat tiket promo Air Asia ke Kuching pada hujung minggu jangan dilepaskan peluang. Trip 3h2m ini seperti percutian hujung minggu sahaja. Tiket promo Air Asia saya dapat cuma RM0.00 sahaja, Cuma perlu bayar tax sahaja so total + Tax pergi balik hanya RM55. Saya pergi Jumaat malam dan pulang Ahad malam. Tidak perlu pun ambik cuti, cuma Sabtu Ahad sahaja.

Ok untuk trip ini saya akan update lebih detail berkaitan pendakian Gunung Santubong. Ramai tertanya-tanya saya macamana hendak ke mendaki Gunung Santubong. Sebenarnya tidak la susah pun dari segi transport dan hendak kesana. Ada pula yang bertanya tentang tempat penginapan yang senang untuk mudah ke sana. Pada saya, anda boleh memilih penginapan di Kuching Waterfront atau terus menginap di hotel atau chalet di kawasan Pantai Damai.

Penginapan
Saya selalu pilih menginap di Tune Hotel WaterFront sebab mudah dan murah. Tune Hotel ini betul-betul dekat dengan WaterFront. Ada juga lodge atau hostel buget yang lain, pilihan bergantung pada harga dan juga lokasi yang menyenangkan anda. Terdapat juga chalet dan hotel murah di kawasan Pantai Damai resort jika anda memilih hendak relaks kat sana.

Pengangkutan Awam
Pengangkutan awam seperti Bas Awam memang agak susah jika kita tidak tahu jadualnya. So masa di Tune Hotel, kita boleh dapatkan jadual Bas yang disediakan dikaunter. Tetapi petugas Tune selalu pesan yang jadual tu tak berapa tepat sangat, maksud dia jika dalam jadual tulis jam 8.00am, bas mungkin akan sampai terawal atau terlewat sedikit. Tapi ikut pengalaman saya jika kita tunggu di Stesen Bas, saya dapati bas tiba ikut masa Cuma mula gerak saja yang bergantung kepada driver. Jadi jadual bus tu penting anda dapatkan supaya mudah untuk rujukan anda.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Transport untuk ke Gunung Santubong setakat ini cuma boleh pergi dengan Carted Van (Shuttle Bus) dan Teksi sahaja atau pun sewa transport di kaunter dalam Tune Hotel . Bas yang ada hanya sampai ke Kampung Santubong dan bas ini tidak melalui Bukit Puteri dan Damai Resort. Untuk carted van (Shuttle Bus) anda boleh dapatkan perkhidmatan ini di kaunter Hotel Grand Margherita Kuching. Van paling awal adalah jam 7.00am untuk pekerja sahaja, jika anda seorang diri boleh la minta ehsan untuk tumpang jika van tu tak penuh. Van carted untuk pelanggan Cuma bermula jam 9.15am. Kaunter hotel ni buka 24jam tapi petugas yang menguruskan Van Carted ni tutup sekitar jam 9.00 malam. Jadi untuk selamat jika anda ramai adalah dicadangkan booking awal sehari sebelumnya. Atau anda boleh minta no telefon bos carted van tu dari petugas hotel untuk booking jika kaunter carted van sudah tutup, Atau jika anda berkumpulan ramai anda boleh carted 1 van, jadi dia mungkin boleh ikut jadual kita jika kita mau pegi lebih awal dari jam 9.00am.

Bayaran yang dikenakan cuma RM12 sehala, jadi untuk pergi balik adalah RM24. Masa booking anda perlu memilih waktu pulang siap2 ikut jadual yang mereka sediakan. Van last dari Damai adalah pada 5.15pm. Jadi jika anda bertolak jam 9.15am adalah baiknya anda minta dia jemput jam 5.15pm. Ambil no telefon driver, jika tetiba anda laju dan sempat sampai turun jam 3.15pm anda boleh call tanya jika ada kosong untuk pulang ke Kuching. Kita boleh minta dia turunkan atau jemput kita di Bukit Puteri, Santubung National Park Gate, Damai Resort, atau Restoran Seafood asalkan ia di satu jalan yang sama. Shuttle Bus ini juga sampai ke Kampung Budaya Sarawak. Detail contact dan jadual adalah seperti pic di bawah ini.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Syarikat Shuttle Bus ini adalah Syarikat Perkhidmatan Pengangkutan Setia Kawan, FB = Perkhidmatan Pengangkutan Setia Kawan, Bosnya Mr Halik 019-8251619 dan kaunter hotel Grand Margherita 082423111. Selain Hotel Grand Magarita Shuttle Bus ini juga jemput dari hotel Hilton, Pullman, Harbour View dan Singgahsana Lodge.

Gunung Santubong

Pintu Masuk Gunung Santubong
Terdapat 4 pintu masuk (3 lama dan 1 baru) antaranya ialah melalui Bukit Puteri, Restoran Seafood (Green Paradise Seafood Café) dan Kampung Budaya Sarawak. Manakala Taman Negara Santubong baru dibuat awal Januari 2014, pintu masuk ini bersambung kepada trail yang sedia ada. Setakat ini saya hanya masuk melalui pintu Bukit Puteri dan Taman Negara. Jadi saya tidak dapat nak ceritakan detail bagaimana hendak masuk melalui pintu yang berdekatan dengan Sarawak Cultural Village dan juga melalui Restoran Green Paradise Seafood.

Gunung Santubong

Trail Gunung Santubong
Setakat ini Cuma ada 3 trail (2 Trail Jungle Trekking dan 1 Trail Summit) yang sedia ada dan dibuat oleh orang kampong, iaitu Trail Bukit Puteri, Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café) dan Trail Kampung Budaya Sarawak. Bagi Trail Kampung Budaya Sarawak, trail ini akan bercantum dengan Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café) dan kemudiannya trail ini akan bertemu dan bercantunm pula dengan Trail Bukit Puteri dan seterusnya menuju ke Puncak Gunung.

Mesti anda tertanya trail mana nak ikut kan. OK nak cepat dan mudah adalah Trail Bukit Puteri, kerana ia trail paling pendek. Manakala pilihan kedua adalah Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café). Jika hendak lagi mencabar boleh la mencuba Trail Kampung Budaya Sarawak. Ramai juga berpendapat dan juga memberi cadangan jika suka buat Jungle trekking boleh la masuk ikut Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café) dan Trail Kampung Budaya Sarawak sbb trail-trail ini panjang dan melalui waterfall dan treknya naik turun bukit dan dapat menghayati keindahan hutan.

Pada pendapat saya pendakian sebenar bermula apabila anda sampai ke persimpangan antara Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café) dengan Trail Bukit Puteri.

Pintu Masuk Taman Negara Santubong (National Park)
Disebabkan saya menggunakan perkhidmatan Van (Shuttle Bus) ini pemandu van memaklumkan yang saya perlu daftar diri di National Park dan dia turunkan saya disini jadi mau tak mahu saya terpaksa masuk melalui pintu ini. Pihak National Park baru sahaja menempatkan pondoknya disini sejak Januari 2014. Kehadiran Pihak Taman Negara ini telah menimbulkan konflik dengan pihak orang kampung yang selama ini menguruskan trek pendakian dari segi pondok,tali, tangga dan juga tempat rehat.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Bayaran Masuk
Oleh sebab saya masuk melalui Pintu Taman Negara, dikenakan bayaran Permit sebanyak RM10 untuk Malaysia dan RM20 untuk Warga Asing. Manakala dari Pintu Bukit Puteri bayaran dikenakan sebanyak RM8 untuk semua pendaki dan dari Pintu Masuk Restoran Seafood saya kurang pasti harga dikenakan berapa, menurut blog yang saya baca bayaran juga RM8 ( RM3+ RM5 untuk Parking). Kalau anda masuk melalui Pintu Taman Negara dan keluar ikut Pintu Bukit Puteri pun bole tiada masalah dan tidak akan dikenakan bayaran selagi anda menunjukkan resit tiket yang telah dibayar.

Ok berbalik pada trip saya, saya sampi di pintu Taman Negara jam 9.50am. Setelah mendaftar dan membayar permit saya mula trekking masuk jam 10.00am. Cekpoint pertama yang saya jumpa adalah Cekpoint C (Trail Restoran Seafood) dan kita Cuma perlu ikut trek ke Cekpoint F dan seterusnya ikut Cekpoint F1 sehingga ke cekpoint F15 untuk sampai ke Puncak.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Setelah sampai di Cekpoint F pendakian mula mendaki bukit kecil dan ada terdapat tali sokongan. Trek tidak la mencabar sangat naik turun naik turun sahaja. Seterusnya setelah melepasi Cekpoint F4 anda akan tiba di Waterfall. Di waterfall ini ada sebuah pondok untuk berehat. Waterfall ini tak la cantik sangat masa saya sampai, mungkin sebab sekarang ni musim panas airnya kurang.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Simpang Bukit Puteri
Setelah melepasi Cek Point F6 anda akan bertemu dengan persimpangan Trail Bukit Puteri. Kat sini ada bangku untuk anda berehat. Papan tanda di simpang ini mengatakan anda perlukan 2jam 30minit untuk sampai puncak dari simpang ini. Saya sampai di simpang ini jam 12.07pm. Ini bermakna saya telah mengambil masa 2 jam (10.00am-12.07pm) untuk sampai dari Pintu Masuk Taman Negara. Bermula persimpangan ini anda akan mula mendaki laluan trail yang banyak berakar dan curam. Disini la saya katakan pendakian sebenar mula bermula :D.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Cekpoint F9
Bermula cekpoint F9 ini anda akan mula jumpa banyak tangga bertali sehingga sampai ke cekpoint F15 ke puncak. Ada panjang ada pendek dan ada yang senang dan ada yang susah. Disini dicadangkan supaya anda memakai sarung tangan supaya kulit tapak tangan anda tidak cedera atau melecet ketika memegang dan menarik tali pada tangga kayu ini. Di tangga bertali ini pendaki perlu melepasi seorang demi seorang sebagai langkah keselamatan. Ada Cekpoint yang ada meja dan bangku untuk berehat dan melihat view.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Cekpoint F15

Sampai sahaja di Cekpoint 15 anda akan jumpa Plat Besi pada batu yang menceritahan tentang sejarah Gunung Santubong. Menurut yang tercatat di plat besi itu bahawa Datuk Merpati yang berasal dari Johor telah menjumpai gunung Santubung sekitar Kurun k1 10-14 semasa zaman pemerintahan kerajaan Majapahit. Di cekpoint ini juga terdapat ukiran muka manusia pada batu. Ukiran ini tidak kelihatan semasa kita melalui cekpoint F15 ini, menyebabkan ramai pengunjung tidak perasan ataupun lupa untuk mencari dan bergambar dengan batu ini. Termasuklah saya 😀 dah dua kali pergi, asyik lupa saja setiap kali sampai kat cekpoint F15 ni sbb teruja nak terus ke puncak. Oleh itu saya nasihatkan anda jangan lepaskan peluang untuk mencari ukiran muka manusia ini di sebalik batu sebelah cekpoint F15 ini. Setelah jumpa ukiran batu ini barulah anda teruskan perjalanan ke puncak yang hanya mendatar beberapa meter sahaja untuk sampai ke pondok di Puncaknya.

Gunung Santubong Gunung Santubong
Gunung Santubong Gunung Santubong

Puncak Gunung Santubong

Saya sampai di puncak pada 2.30pm ngam-ngam 2jam 30minit dari simpang Bukit Puteri. Sebenarnya setelah anda naik ke cekpoint F15 tu dah dikira anda sampai puncak. Cuma anda perlu berjalan beberapa meter lagi ke pondok landmark puncak. Disini terdapat sebuah pondok rehat dan Papan Tanda Puncak, tapi kali ini saya saya lihat pondok dan papan tanda seperti sudah lama tidak diuruskan tidak cantik seperti tahun 2011 yang lalu . Kecik sahaja kawasannya, dan disini anda boleh melihat pemandangan ke arah Bandaraya Kuching dan Laut. Terdapat sebuah perigi di puncak. Saya tidak pasti perigi ini digali oleh manusia atau sudah semulajadi ada. Sebenarnya ia lebih kepada lubang tadahan air sahaja, sebabnya tak mungkin mata air boleh sampai ke puncak. Saya lihat air dalam lubang ini keruh dan tidak sesuai digunakan.

Perjalanan Turun

Saya berehat 30minit untuk makan tengahari berbekalkan roti sandwish dan ikan tuna. Tepat jam 3.00pm saya terus bergerak turun dengan segera untuk mengejar transport Shuttle Bus yang telah ditempah untuk jemput saya di Pintu Masuk Bukit Puteri pada jam 5.15pm. Saya Cuma ada masa 2jam sahaja untuk sampai ke bawah.

Gunung Santubong Gunung Santubong

Saya sampai di Pintu Masuk Bukit Puteri tepat jam 4.45pm. Lega rasanya, di pintu masuk Bukit Puteri ini ada pondok kaunter tiket oleh orang kampung. Kat sini ada jual air manis dan mineral. Kaunter ini tutup sekitar 5.00-5.30pm. Sekitar 5.20pm Shuttle Bus tiba dan bawa pulang ke Kuching.

Sekian…

Ringkasan Kos Mendaki Gunung Santubong
1. Shuttle Bus = RM24
2. Permit = RM10

Tips untuk pendakian
1. Sila bawa air yang secukupnya kerana anda mudah rasa kehausan. Sekurang2nya 3liter (2botol besar 1.5liter) + 2 botol air Isotonik (100plus, Revives, Gatorade). Saya suka bawa Gatorade sebab ia kurang gas dan lubang botol besar mudah minum.
2. Makanan seperti roti, coklat, gula2 perlu bawa sebagai bekalan.
3. Sarung tangan – sebab perlu memegang banyak tali ketika memanjat
4. Rain Coat – Jika hujan
5. Insect Repellent – Berguna jika anda masuk dari Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café) dan Trail Kampung Budaya Sarawak kerana anda trekking laluan berhutan.
6. Masa mula mendaki sebaiknya sebelum 11.00am. jika lewat anda mungkin sampai bawah 6.oopm dan hari sudah gelap. Jika dapat lagi awal lagi bagus.
7. Purata masa pendakian selesai jika masuk ikut Trail Restoran Seafood (Green Paradise Café) dan keluar ikut Trail Bukit Puteri adalah 6 jam.
8. Pakaian boleh berseluar pendek dan baju T jenis dry fit, jangan pakai cotton sebab peluh akan bertakung dalam baju cotton.
9. Tiada kemudahan Tandas sepanjang pendakian.. jadi paham2 la kalau nak buang air. Sila bawa tisu basah.
10. Jangan hilangkan resit Shuttle Bus dan tiket masuk.

Tentative

Day 1 : 25 April 2014 – Jumaat
08.20pm – Berlepas ke Kuching
10.00pm – Tiba di Kuching dan naik teksi berkupon RM26 ke Tune Hotel
10.45pm – Jalan-jalan minum di gerai-gerai Water Front
12.00pm – Tido

Day 2 : 26 April 2014 – Sabtu
05.30am – Bangun siap2
06.15am – Berjalan kaki ke Stesen Bus Petra Jaya Transport
06.45am – Sarapan di gerai berhampiran stesen bus
07.10am – Bus bergerak ke Bako
08.20am – Tiba di Jeti Bako (Permit Taman Negara RM10, Boat RM15)
08.30am – Mula menaiki boat
08.48am – Tiba di pantai Taman Negara Bako ke HQ Park lapor kehadiran
09.30am – Sewa boat ke Batu Landmark Bako RM35 satu boat.
09.45am – Pusing batu dan bergambar dan mendarat di pantai berdekatan Batu. Dari Trail Pandan Kecil ke Trail Pandan Besar kemudian ke Tajor Waterfall kemudian ke Tanjung Assam dan pulang ke HQ Park.
03.30pm – Tiba di HQ Park lapor diri untuk boat pulang. Boat last jam 4.00pm
04.00pm – Berangkat pulang ke Jetty Bako
04.30pm – Sampai di Jeti Bako tunggu bus last jam 5.00pm
05.00pm – Bus last dari kucing tiba, selepas semua penumpang naik bas terus gerak.
06.00pm – Sampai Kuching Waterfront bergambar dgn patung Kucing
07.15pm – Naik boat tambang ke seberang jalan2 Tambang Boat siang RM0.50, Orang luar RM1, Malam semua RM1
09.30pm – Ke hotel Grand Margherita ambil no tel van dan booking van
10.00pm – Makan seafood di TOP SPOT.. kebanyakkan kedai tutup jam 10.00pm so kena awal sikit untuk lebih banyak pilihan.
12.00pm – Tido

Day 3 : 27 April 2014 – Sabtu
07.30am – Bersap2
08.00am – Booking Airport Transfer di Tune Hotel dan seterusnya Sarapan di Mac Donalds
08.45am – Tunggu Shuttle Bus di Hotel Grand Margherita
09.15am – Naik Shuttle Bus ke Santubong
10.00am – Mula Mendaki Gunung Santubung masuk ikut Pintu Taman Negara
12.07pm – Sampai simpang Bukit Puteri
02.30pm – Sampai Puncak
04.45pm – Sampai Pintu Masuk Bukit Puteri
05.20pm – Bertolak pulang ke Waterfront Kuching
06.00pm – Sampai di Waterfront, Naik boat ke seberang untuk makan dan beli kek Lapis.
08.00pm – Siap di Hotel
08.30pm – Last Airport Transfer dari Tune Hotel ke Airport – booking sehari sebelum RM10 seorang.
09.00pm – Sampai Airport rehat dan tunggu Boarding
10.20pm – Berlepas pulang ke Kuala Lumpur
12.05am – Tiba di LCCT 12.30am – Bus Aerobus ke KL sentral
01.30am – tiba Kl Sentral ambil teksi pulang ke rumah.
07.00am – Bertolak ke Tempat Kerja

** Entri ke Taman Negara Bako dalam entri seterusnya 😀

Brosur Jadual Bus dan Peta Pekan Kuching dan Bako : Sila Download TQ 🙂

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , | 18 Comments »

Gunung Santubong Sarawak 2011

Posted by hamydy on 18, October 2011


Gunung Santubong Sarawak
Pengalaman mendaki Gunung Santubong pada saya memberikan pengalaman baru.Gunung Santubong terletak di daerah Santubong. Gunung ini berketinggian 810 m (2,657 ft) dari paras laut dengan panjang trek 3060m. Laluan masuk melalui trek Bukit Puteri dan di tepi Laut. Terdapat 3 trek untuk mendaki Gunung Santubong iaitu melalui Bukit Puteri, Melalui Damai Resort dan Melalui Kampung Budaya Sarawak. Jika melalui trek Kampung Budaya Sarawak dan Damai Resort anda akan bertemu di Cek point F1, Melalui laluan ini anda akan melalui Air Terjun yang cantik. terdapat 2 lokasi air terjun iaitu satu melalui Damai Resort dan lagi satu jika melalui Kampung Budaya Sarawak. Jika melalui trek Kampung Budaya anda akan melalui jambatan gantung. Jadi ketiga-tiga trek ini mempunyai keunikan yang tersendiri. Ketiga-tiga trek ini akan bertemu di cekpoin F7.

Tempoh masa pendakian, Jika melalui Bukit Puteri jangka masa jika group kecil 2-3 orang cuma memerlukan masa 2 jam sahaja bagi orang biasa. Jika anda athlete mungkin lebih cepat. Turun pula mengambil masa 1jam30minit sahaja. Tapi group saya seramai 14 orng dengan 3 orng kanak2 yang berusia 10thn dan 11thn mengambil masa  3 jam untuk naik dan 3 jam untuk turun. Kelewatan adalah disebabkan perlu berhati2 semasa menaiki tangga gantung pada batu dan semasa turun. Tambahan pula ada yang kurang stamina dan perlu berehat banyak kali.


 Trek  Pendakian
Trek pendakian ke gunung Santubong tidak susah kerana laluannya jelas dan tiada simpang2 yang mengelirukan, tambahan pula ada papan tanda sepanjang laluan. Jadi anda tidak akan sesat jika melalui trek tersebut. Hanya satu laluan sahaja menuju kepuncak dan turun. Cuma di F7 merupakan pertemuan 3 laluan masuk iaitu melalui Bukit Puteri, Damai Resor dan Kampung Budaya Sarawak. Dari F7 ke puncak cuma satu laluan sahaja. Jika anda melalui Bukit Puteri, Cekpoint pertama anda adalah F7, dan trek ini lebih cepat berbanding trek yang lain. Dari kaki Bukit Puteri menuju ke F7 laluan tidak sukar dan agak landai dan sedikit berbukit.  Selepas melalui F7 anda akan mula melalui bentuk muka bumi yang menegak dan curam. Laluan ini telah tersedia tali dan juga tangga gantung bagi memudahkan pendakian. Trek ini sebenarnya pada saya agak berbahaya ketika mendaki tangga gantung kerana kecuramannya pada sudut 90 darjah. Jadi sebagai langkah keselamatan para pendaki tidak digalakkan mendaki ketika hujan untuk mengelakan tergelincir. Dan para pendaki harus memegang tali dan tangga dengan baik dan kuat.
 

 
Kemudahan
Trek laluan masuk melalui Bukit Puteri tidak mempunyai sebarang kemudahan seperti toilet, gerai makan atau pun pintu gerbang. Yang ada cuma Papan tanda Gunung Santubong. Laluan Masuk ini cuma tepi jalan dan bersebelahan dengan pantai. Jadi para pendaki dinasihatkan supaya menapau makanan siap2 untuk ke puncak dan juga sarapan siap2 sebelum mula mendaki. Serta tidak lupa juga untuk ke tandas siap2 sebelum tiba ke kaki Bukit Puteri. Tiada toilet disediakan sepanjang trek sehingga ke puncak. Sepanjang trek ini pada setiap cekpoint terdapat pondok dan bangku atau kerusi untuk berehat. Hanya terdapat 2 pondok sahaja iaitu pada Cekpoint F12 dan Puncak, pada cekpoint lain disediakan tempat rehat seperti bangku dan meja.

Guide dan Bayaran Mendaki
Mengikut pengalaman saya jika melalui Trek Bukit Puteri setakat ini tiada bayaran yang dikenakan untuk masuk atau pun bayaran guide ia percuma. Bagi trek melalui Damai resort dan Kampung Budaya Sarawak saya tidak pasti ada bayaran atau tidak.  Biasanya kumpulan pendaki yang melebihi 5orang, mereka biasa melantik seseorang yang sudah biasa dengan trek dan selalu naik santubong sebagai guide dan juga untuk menjaga keselamatan mereka. Group saya seramai 14 org  pun kami lantik salah seorang rakan yang biasa dengan trek tersebut untuk jadi guide dan lead walaupun tak berbayar. Ini penting kerana apabila seseorang itu dilantik menjadi guide, lead atau sweeper maka beliau akan bertanggungjawap untuk memastikan pendakian kita selamat walaupun kita tidak bayar dia. Ramai yang kata trek senang tak perlu ambil guide atau bayar guide, tapi sebenarnya apabila kita tidak lantik salah seorang rakan kita jadi guide, maka kita akan mudah untuk buat hal sendiri, berjalan sendiri dan tidak pedulikan rakan2 yg lain. Jadi sekurang -kurangnya untuk keselamatan lantik la sesiapa jd guide, lead atau sweeper jika berkumpulan, Rasul pun ada cakap “Jika kamu bertiga lantik la seorang menjadi ketua“. Saya selalu amalkan petua ini bagi memastikan keselamatan.

Telaga (Takungan Air) di Puncak
Sumber Air
Tiada sumber air sepanjang trek bermula dari cekpoint F7, jika hendak champing biasanya orang akan champing di kawasan air terjun. Ada juga pendaki yang bermalam di puncak. Di puncak terdapat 2 telaga buatan, tak pasti samaada di buat atau semula jadi. Telaga tersebut cuma lubang takungan air dan bukan mata air telaga. jadi kualiti air dalam telaga tu juga diragui kebersihan sbb ia air bertakung. Terdapat berudu katak didalamnya, tambahan pulak tidak boleh dipastikan sama ada ia tercemar atau tidak oleh pendaki yang tidak beretika membuang air didalamnya. So untuk keselamatan bawa la air secukupnya jika hendak bermalam di atas.



Puncak Gunung
Puncak Gunung Santubong lapang dan dapat melihat pemandangan bandaraya Kuching. Sedikit terbatas oleh pokok2 renek tetapi masih boleh melihat pemandangan bandaraya dan laut. Kebiasaan pendaki akan membawa Binocular (Teropong) untuk melihat2 pemandangan. Di Puncak terdapat sebuat pondok dan tempat BBQ serta Takungan air. Jika hendak champing rasanya boleh muat sekitar 20orng jika khemah 4org. Jika buka Flysheet yang besar mungkin boleh buat lebih dari 20 org.

Tepi Laut
Memandangkan trek Bukit Puteri di tepi laut, maka para pendaki boleh bersantai atau mandi laut setelah turun dari mendaki. Tetapi sepanjang pengalaman sy tiada lagi yang turun mandi laut kat tepi pantai tu, pengunjung lebih tertarik untuk mandi di air terjun berbanding laut. So anda bolehla berehat dan layan sun set tepi pantai.

OK Tammat Part 1. untuk mengetahui lebih lanjut Tentative dan Trip perjalanan saya di Kuching nantikan Part 2 tak lama lagi.. bila free la sy up.. 😀

Bagaimana Hendak Ke Santubong dari Kucing
Jika anda menginap di Kucing depan Waterfront terdapat transport untuk ke Santubong dan mengambil masa cuma 45minit sahaja. Sebenarnya mana-mana Shuttle Bus yang menuju ke Damai Resort anda boleh tempah. Ok jika anda tinggal di mana2 hotel dekat dengan waterfront terdapat kemudahan Shuttle Bus ini. Nama BUS tapi sebenarnya VAN. Saya ambil Shuttle Bus ini depan Hotel Grand Magarita, Masuk dalam hotel tu ada kaunter dan buat bayaran. Maklumkan pada petugas kaunter yang anda akan turun di kaki Gunung Santubung dan minta dijemput pulang di tempat tersebut jugak. Anda kena maklumkan waktu pulang pukul berapa merujuk kepada jadual yang disediakan. Jika Group anda ramai anda kena tempah Shuttle Bus khas untuk group anda sahaja. Jika anda datang ke Kucing sehari sebelum mendaki seeloknya anda tempah siap2 Shuttle Bus tersebut untuk esok. Jika anda walk in dan ramai mungkin ambil masa untuk dia arrange Shuttle Bus untuk anda untuk hari yang sama. Paling penting anda jangan hilangkan resit bayaran Shuttle Bus tersebut sbbnya jika hendak pulang anda tiada resit tersebut, mungkin mereka tidak bagi anda naik. So simpan baik2 resit tersebut. Harga RM12 sehala jika ambil return lagi murah cuma RM20. Ada 2 lokasi menunggu syarikat Shuttle Bus (Damai Beach Resort) yang sy naik ini iaitu di Hotel Grand Margerita dan Hotel Riverside Majestic. Ada lagi syarikat lain yang ada perkhidmatan Shuttle Bus ini. Tapi info yang sy tahu cuma yang ini, jadi kalau kawan2 pembaca blog yang lain tau boleh la share dgn saya di ruangan komen. Jika merujuk jadual yang saya ambil ini waktu paling awal dalam jadual tersebut adalah 9.10am. Tapi Shuttle Bus ini sudah ada dari jam 7.00am lagi, tapi biasanya sudah di tempah oleh orang yang bekerja di Damai Resort. Disebabkan saya tidak ramai dan Van tersebut tidak penuh maka mereka benarkan jugak sy naik pada jam 7.15pagi. So dalam Van tersebut sy sama2 dengan pekerja dari Damai Resort. So saya sampai di kaki Gunung Santubung trek bukit Puteri jam 8.00pagi. Lihat Tentative


Tentative Pendakian
15 Okt 2011
06.00pagi – Sarapan Pagi + Tapau
07.00pagi – Ambil Shuttle Bus depan Hotel Grand Margerita
07.15pagi – Bertolak
08.00pagi – Sampai di Kaki Gunung Santubong (Trek Bukit Puteri)
08.00pagi – Mula Senaman dan tunggu rakan2 yang lain tiba
08.40pagi – Mula Mendaki
11.30pagi – Sampai Puncak rehat, makan dan bergambar
12.30thr – Mula Turun
03.00pm – Semua tiba di bawah.
03.30pm – Rehat dan santai di tepi laut
05.15pm – Menaiki Shuttle Bus ke Kuching

Map Trek Gunung Santubong

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , , , | 16 Comments »