The life journey

Kembara Kehidupan

Posts Tagged ‘gunung datuk’

Latihan Pre Mt Kinabalu 2014 ~ Gunung Datuk Rembau

Posted by hamydy on 20, October 2013

Datuk
Pada 12 Oktober 2013 yang lalu telah berlangsung program pertama sesi latihan Pre Mt Kinabalu 2014. Seramai 14 orang semuanya telah mendaftarkan diri untuk mendaki gunung datuk secara DayPack.

Ada yang datang dari Bangi, Johor, Kuala Lumpur dan Shah Alam. Program di rancang seminggu sebelumnya. Program ini adalah sebahagian latihan persediaan untuk mendaki Gunung Kinabalu bagi trip 13-15 Jun 2014. Dalam 14 orang ini 1 orang adalah peserta untuk trip 29-31 Oktober 2013 yang turut serta untuk latihan, manakala 11 lagi adalah peserta trip 13-15 Jun 2014, dan lagi 2 orang adalah bukan peserta Mt Kinabalu.

Sekitar jam 7.30am Semua berkumpul di Tapak Rekreasi Gunung Datuk dan membuat pendaftaran permit mendaki yang berharga RM5 seorang, Peserta rata-rata bergerak dari tempat masing2 sekitar jam 5.00am. Perjalanan dari Kuala Lumpur mengambil masa 2 jam ( termasuk berhenti sarapan).
Datuk Datuk
Tepat jam 8.00am, taklimat ringkas diberikan dan kemudiannya sesi pemanasan badan di jalankan dan dipimpin oleh En Siva. Sekitar 8.30am kami memulakan pendakian. Diawal pendakian semuanya berjalan lancar dan sekitar 45minit pertama salah seorang peserta terpaksa di hantar turun kerana pening2 mungkin tidak cukup stamina. Laluan menuju ke cek point 1 iaitu Pondok Roboh treknya agak curam dan banyak akar. Jadi kena hati-hati ketika melangkah supaya kaki tidak terkehel :D.
Datuk Datuk
Kami sampai di Cek Point Pondok Roboh dalam masa 1 jam. Sebenarnya boleh buat lagi laju, sekitar 30 minit, tetapi memandangkan ada peserta yang baru dan blom ada stamina maka kami ambil masa 1 jam. Sampai di cekpoin ini kami rehat dan minum air dan makan sedikit coklat. sambil tunggu kawan2 yang lain sampai. Seterusnya perjalanan diteruskan.
Datuk Datuk
Trek dari Pondok Romoh ke Cek Poin 2 iaitu Base Champ tidak berapa curam, ada part yang sedikit landai. Pengalaman kali ini di trek ini agak best kerana kelihatan berkabusdan sedikit sejuk. mungkin sbb cuaca hujan sebelumnya. Suasana pemandangan nampak cam best yer.

Seterusnya kami sampai ke Cek Pont kedua dalam masa 1 jam. Sampai kami rehat dan tunggu semua rakan2 sampai barulah kami naik ke puncak. Di Cek point 2 ini la tempat orang champing dan bermalam. Tetapi disebabkan faktor keselamatan dan cuaca, difahamkan pihak pengurusan Gunung Datuk buat masa ini tidak benarkan pengunjung bermalam. Ada yang dapat naik pepagi untuk lihat sunrise adalah bergantung kepada budi bicara mereka.
Datuk Datuk
Setelah semua sampai maka kami pun mendaki ke puncak. Puncak Gunung Datuk berbatu besar. Terdapat tangga besi disediakan. Namun faktor keselamatan perlu diambil perhatian, naik dengan teliti dan satu-satu. Tidak dibenarkan naik kepuncak dengan sweater besar dan longar kerana sekiranya angin kuat badan boleh melayang atau tak seimbang. oleh itu pakai sweater yang ketat sikit atau pun masa nak ke puncak jangan pakai atau masuk dalam beg.
Datuk Datuk
Puncak Gunung Datuk tidak besar, naik perlu hati-hati dan dengan kawalan keselamatan yang ketat oleh rakan2. Keluasan puncak berbatu ini tidak besar dan boleh memuatkan kira2 30 orang dalam satu masa. Sekiranya hujan dan berpetir pengunjung hendaklah turun dengan segera. Terdapat beberapa kes pendaki di sambar petir. Jika hujan dan berpetir cepat2 matikan telefon dan cabut bateri bagi mengelakkan sambaran petir. Di puncak terdapat lekuk tapak kaki. Mitos mengatakan tapak kaki tersebut milik Datuk Panglima Hang Tuah.
Datuk Datuk
Kami sarapan di puncak sambil menikmati pemandangan. Kurang bernasib baik kerana cuaca berkabus dan tiada view yang dapat kami rakam, hanya putih sahaja sekeliling kami. selesai sarapan kami mula turun.
Datuk Datuk
Kami selamat sampai ke Tapak Rekreasi Gunung Datuk sekitar 1.30pm, setelah bersihkan diri dan masing-masing pulang ke destinasi masing2.

Sekian.

Sumber Foto dari Rakan2 TQ 😀

Line Up – Trip KK 13-15 Jun 2014
1. Hamydy
2. Koh Siu Teen
3. Nor Ziana Sarbini
4. NORLIYANA HANISA JAAFAR
5. Ifzuan Bin Mazlan
6. Khairul Hafizi Bin Mohd Dalam
7. HAFIZA WATI BINTI JUSOH
8. Tinagar
9. Norsahida binti Mustafa Kamarudin
10. Nur Atiqah binti Nordin
11. Nurhazwani binti Tumin

Line Up – Trip KK 29-31 Oktober 2013
12. Nor Hafizah Ali

Line up biasa
13.Sivalingam
14.Fadly

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 1 Comment »

Gunung Datuk ~ Pendakian Pagi

Posted by hamydy on 20, January 2013

Gunung Datuk

Gunung Datuk ~ Pendakian Pagi
Latihan Pre-Kinabalu 2013 kali ini membawa saya ke Gunung Datuk lagi kali yang dah tak terkira. Plan yang agak singkat ini berjaya juga dibuat memandangkan stamina dan latihan perlu dikekalkan supaya fit untuk ke Mt Kinabalu. Mulanya hendang dibuat pendakian tengah malam memandangkan cara ini lebih jimat masa, tetapi pendakian malam buat masa ini tidak dibenarkan memandangkan keadaan ribut dan petir yang sering berlaku. Menurut penjaga pendakian malam akan dibenarkan semula apabila musim ribut ini telah tiada.

Memang benar kata2 penjaga, ketika saya sampai di kawasan tapak rekreasi gunung datuk memang terasa pukulan angin yang kencang. Dari Kuala Lumpur kami bertolak sekitar jam 1.oo pagi dan sampai di Tapak Rekreasi gunung Datuk sekitar jam 4.00pagi betolak secara santai sahaja. Ada kawan yang telah sampai awal iaitu sekitar jam 12.00 malam. Kami tido sekejap sehingga waktu subuh. Sekitar jam 7.30 pagi barula kami mula mendaki.

gunung datuk Gunung Datuk

Seramai 8 orang peserta yang berjaya menyertai progam last minit ini. 6 orang darinya merupakan peserta yang akan mendaki gunung kinabalu. 4 orang dari 8 peserta ini merupakan ahli KOHM iaitu Saya, Khaidir, Ina Omar dan Jaz. Tetapi yang mendaki cuma 7 orang , seorang tidak mendaki kerana kaki sakit iaitu Kak Ila.

Sepanjang trek terdapat satu pokok tumbang. rasanya baru tumbang masa tengah malam ketika ribut. Pendakian ke CP1 (Pondok Roboh) mengambil masa sekitar 45 minit. Kami rehat sekejap sarapan dan minum dan sambung semula perjalanan. Dari pondok CP1 ke CP2 (Base Champ) kami ambil masa lebih kurang 45 minit jugak. Sampai di base camp kami mula merasai pukulan ribut dan angin yang kencang, bergoyang badan bila ditiup angin, dan udara memang terasa sejuk.

Seterusnya kami mula mendaki kepuncak, pukulan angin yang kencang membuatkan kami mengambil langkah yang lebih berhati2 dengan tidak memakai sweater dan membawa beg, sweater dan beg kami letak di batu dan mendaki tangga dengan berhati. Bayangkan angin yang kencang tu boleh menyebabkan kita hilang imbangan dan jatuh ketika melalui batu yang curam dan mendaki tangga.

Gunung Datuk Gunung Datuk

Akhirnya sekitar jam 10.00 pagi dah penuh orang yang berkumpul di atas batu. Dan semua selamat. Ada seorang budak perempuan yang turut mendaki bersama ibu bapanya. Semasa di puncak ketika angin bertiup kencang telah menerbangkan topi salah seorang pendaki hingga jatuh ketebing batu, beliau dengan berani pelahan2 pergi ambil walaupun ramai yang menasihatkan supaya jagan ambil. topi dengan nyawa mana lagi penting kan. Tapi beliau selamat juga mengambil topi beliau. Pada saya, ia sangat berisiko kerana angin ketika itu sangat kencang.

Sekitar jam 11.00 pagi kami mula bergerak turun dari base camp setelah selesai makan dan berehat. Kami sampai ke Tapak Rekreasi sekitar 12.30 tengahari ambil masa 1jam 30 minit. Patutnya turun lebih laju tetapi di gunung datuk kita tak boleh turun dengan laju ketika melalui kawasan yang berakar. Bila melalui kawasan berakar perlula turun berhati-hati bagi mengelakkan kaki kita tercedera terseliuh, biar lambat sikit asalkan kita selamat.

Setelah siap membersihkan diri dan mandi kami bula bergerak pulang ke Kuala lumpur, sebelum itu kami singgah makan tengahari di medan selera Cendol Madu. Memang sedapla tengah2 panas pekena cendol. Medan selera cendol madu ni menjadi tempat wajib kami singgah makan tengahari dan pekena cendol setiap kali pulang dari Gunung Datuk.

Sekian

Tentative

19 Jan 2013
06.00am – bangun dan siapkan diri – Solat dan Sarapan
07.30am – Mula mendaki setelah mendaftarkan diri dan membayar Permit
08.45am – Sampai di pondok Roboh CP1
09.15am – sambung pendakian
10.00am – Sampai di BaseCamp
10.10am – Rehat atas batu pertama
10.30am – Berada di puncak
11.00am – Mula bergerak turun
12.30th – Tiba di Tapak Rekreasi Gunung Datuk
01.00pm – Berangkat pulang

Tammat

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | Leave a Comment »

Gunung Datuk Pendakian Malam 13 April 2012

Posted by hamydy on 10, April 2012

Untuk Makluman:

Bagi yang tak tau jalan dan hendak sama2  gerak berikut adalah jadual saya

8.00pm – Berkumpul kat Sri Permaisuri – Area kedai makan Q Bistro
8.15pm – Mula bertolak
9.15pm – hentian Rehat Seremban – Berkumpul
10.30pm – Exit Tol Pedas/Linggi – Berkumpul
10.45pm – Terus ke Tapak Rekreasi Gunung Datuk

Senarai yang Telah Daftar

No Nama Gunung
1. Abd Hamydy Abd Hamid Datuk, Tabur West
2. Adibah Binti Jamian Datuk
3. Hafiza Wati Binti Jusoh Tabur West
4. Nur Asmawati Binti A.Shaary Datuk
5. Marlina Ibrahim Datuk
6. Nurul Adela Bt Bukhari Datuk
7. Mohd Najib Bin Zainal Abidin Datuk
8. Noor Azura Binti Mat Isa Tabur West
9. Andrita Kassim Datuk
10. Mohd Hafis bin Khairulah Datuk
11. Afiq Ruslan bin Roslan Datuk
12. Hizbullah Ishamuddin Datuk
13. ZAIRUL AMIR MOHD KASSIM Datuk
14. ASMAA MEO AHMAD Datuk

Tentative
13.04.2012
11.00pm – Berkumpul di Tapak Rekreasi Gunung Datuk
11.30pm – Mula Mendaki

14.04.2012
04.00am – Sampai Puncak – Rehat dan Tido
06.00am – Bangun dan Naik Kepuncak Batu dan layan Sunrise
07.00am – Mula mendaki Turun
09.00am – Tiba di Bawah
10.00am – Pulang dan jika ada yang masih berminat boleh sambung ke Gunung Angsi melalui bukit putus

15.04.2012 – Bukit Tabur – Jika ada yang berminat
06.00am – Berkumpul di Gerai Taman Melawati
06.15am – Berkumpul di Trek Masuk Tabur West
06.30am – Mula Mendaki
07.00am – Layan Sunrise
09.00am – Sampai bawah dan pulang

Berikut adalah Peta

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | Leave a Comment »

Gunung Datuk Pendakian Malam 25 Nov 2011

Posted by hamydy on 1, December 2011


Gunung Datuk 25 Nov 2012
Trip Pendakian Malam Gunung Datuk kali ini adalah terdiri seramai 17 orang peserta. Saya dibantu oleh 4 orang rakan dari kelab Orang Hutan Malaya (Yang Berbaju Merah) sebagai guide yang lengkap dengan walkie talkie  pada pendakian malam tersebut. Pendakian ini turut disertai oleh 5 orang peserta Gunung Kinabalu 9-11 Disember 2011. Dan 2 orang pembaca blog saya iaitu En Hezuan dan Cik Zulia.

Seperti biasa sebelum pendakian, sesi taklimat ringkat dan senaman regangan dilakukan. Kami mula bergerak dengan diiringi bacaan doa selamat oleh guide Sweeper (En Syed). Mula mendaki jam 12.30pagi. Tersasar dari jadual asal kerana 4 orang rakan saya tiba lewat disebabkan ada masalah teknikal yang tidak dapat dielakkan.

Hezuan (Baju Biru) salah seorang pembaca blog saya yang datang dari Johor Bahru semata2 untuk join Gunung Datuk.

Ditengah berbaju merah rambut panjang adalah Tuan Syed dari OHM.  Kecil2 je orangnya tetapi kuat, beliau membantu saya menjadi salah sorang guide (Sweeper).

Diawal Pendakian sudah ada peserta yang ada masalah kaki. Gambar berikutnya peserta sedang memasang khemah. Pic oleh Hezuan. Tak banyak gambar semasa mendaki malam diambil sbb ketiadaan cahaya. so selepas ini kita layan gambar puncak dan semasa turun sahaja yer.

Puncak

Memang cantik pemandangan di puncak gunung datuk, tambahan pulak cuaca elok dan langit cerah. memang best.

Group Kinabalu 9-11 Dis 2011                                         Group Rabiatul Adawiyah dan anak buah

Group Zulia dari PJ                                                              Inilah Group OHM merangkap Guide

Menurut lagenda ini dikatakan tapak kaki kanan Datuk Panglima Hang Tuah hulubalang Melaka. Beliau dikatakan melompat dari Gunung Ledang dan singgah memijak puncak gunung datuk untuk melompat ke tempat lain. Itu sebab Gunung ini dinamakan Gunung Datuk.

Begini la rupanya jika hendak mendaki kepuncak. amat bahaya dan bergantung pada kekuatan tangga besi yang sudah lama dan karat  dan juga tali yang sudah lama (Bila la pihak yang terbabit nak tukar). gambar diambil ketika peserta hendak turun.  Jadi untuk langkah keselamatan pendaki dikendaki turun satu2 dan perlahan2. Tiupan angin yang kencang juga diambil kira jika hendak turun, jika terlalu kencang sangat bahaya.

Aksi terlarang ini adalah amat bahaya sekali. Peserta dan pembaca blog saya harap jangan di tiru aksi ini. saya buat aksi ini setelah mengambil kira faktor keselamatan, tiupan angin dan sudah stanby rakan2 saya untuk menjaga pendaratan saya.

Base Champ
 
Para pendaki sudah mula bersiap2 mengemas khemah dan buat sarapan. Group zulia kempunan roti gardenia kerana tikus gunung lebih dulu sarapan sebelum mereka sempat sarapan, tapi nasib baik ada bekalan lain yang masih ada.

Sarapan Terbaik Dari Guide Ina,  Sup Cendawan Cicah Roti.  Air Milo Panas dibuat oleh Guide Syed.  Memang sodap.. panas2 makan ketika angin bertiup sejuk dan dingin.

Bergambar Group kenangan, satu dengan banner hamydy.wordpress.com dan lagi satu dengan banner OHM.  Saya jer yang tiada dalam gambar sbb jadi fotografer 😀 .

Pendakian turun bermula dengan melalui kawasan Pokok Besar dan Batu Besar. Ramai peserta tertanya2 kawasan inikah mereka lalui semalam sebab dalam gelap langsung tidak perasan kawasan batu besar dan pokok besar ini.

Berhenti rehat dikawasan Cek Point Pondok Roboh. Tempat ini dipanggil pondok roboh kerana dahulunya memang terdapat dua buah pondok yang cantik sebagai tempat berteduh dan rehat. tetapi lama kelamaan pondok ini telah roboh dan tidak dibina baru. Kawasan pondok roboh ini adalah tempat semua pendaki berhenti sekejap sebelum meneruskan perjalanan. Pondok Roboh ni adalah separuh perjalanan atau pertengahan trek. Kebiasaan pendaki yang fit dan sudah biasa cuma akan berhenti sekali sahaja sepanjang perjalanan pendakian disini barulah boleh sampai puncak dalam masa satu jam pendakian. Tetapi kalau bawa biginer yang banyak kali buat hentian maka masa diambil boleh sampai 3 jam perjalanan.

Laluan turun melalui kawasan agak curam menggunakan tali dan kawasan berakar yang memerlukan pendaki berhati2 ketika memijak dan melangkah bagi mengelakkan terseliuh dan jatuh sersepak akar. Kawasan ini jika ramai sedang naik dalam suatu masa boleh jadi lambat.
 
Akhirnya semua pendaki berjaya sampai di kaki gunung di kawasan Tapak Rekreasi gunung Datuk. Kawasan ini ada chalet yang boleh disewa dan merupakan kawasan riada dan mandi manda pengunjung.

Ini adalah antara chalet dan pondok yang boleh digunakan dan disewa di tapak rekreasi gunung datuk.

Keriangan dan kepuasan mendaki terpancar di muka setiap peserta kerana telah berjaya mendaki Gunung Datuk. Semua peserta gembira dan bersalam-salaman sebelum pulang ke destinasi masing2.

Terima kasih semua. Sekalung penghargaan dan terima kasih kepada rakan-rakan OHM saya yang sudi membantu menjadi Guide.

Jumpa lagi di Trip seterusnya.

Sebelum tu kita layan dilu pic dari Bro Hezuan

Solat Subuh atas puncak

Layan Sunrise

Berikut adalah Senarai Pendaki Yang Hadir:

1. Zulia Jainon
2. Fatimah Mokhtar
3. Siti Misnizawati Miksun
4. Azurahani Ab Aziz

5. Robiatul Adawiah Ohn
6. Siti Azwan Mohd Aini
7. Aiman Sofiah Razlan
8. Nurul Aiman Ilyani Razlan
9. Mohd Naztil Syah Najib

10. Mohd Hezuan Bachok Ali
11. Noor Faizan Mohamad Azmi
12. Hashim Muda

Guide
13. Abdul Hamydy Abdul Hamid
14. Muhammad Khaidir Hashim
15. Nurul Azlina Omar
16. Syed Ahmad Zulfadhli
17. Mohd Faiz Md Ghagus

Guide
Khidmat Guide tidak disediakan jika anda dalan kuantiti kurang dari 5 orang. Jika anda dalam kumpulan yang besar adalah dinasihatkan untuk mengambil khidmat guide dari mana2 kelab yang biasa membawa orang naik ke Gunung Datuk tambahan lagi jika waktu malam. Khidmat guide yang ada lesen “Natural Guide” biasanya sekitar Rm100-150 sehari. Bagi guide yang tiada lesen Guide ( Orang kampung, pendaki aktif yang sudah banyak kali naik gunung datuk) adalah pada hasil rundingan dan biasanya lebih murah dari Guide yang berlesen.  Bezanya antara Guide Berlesen dan guide tidak berlesen adalah dari segi ilmu hutan. Kalau Guide berlesen mereka perlu melalui pelbagai ujian dan  peperiksaan sebelum lulus dan mendapat lesen guide, mereka mempelajari pelbagai ilmu survivor, ilmu hutan, keselamatan dan lain2 lagi. Guide tak berlesen sebenarnya boleh dipanggil sebagai penunjuk arah, mereka ada lah orang yang selalu dan biasa melalui trek tersebut, mereka juga akan memastikan keselamatan group terjaga dan bergerak dalam kumpulan.

Ini adalah contoh resit dan bayaran yang dikenakan oleh pihak koperasi yang menjaga Taman Reakreasi Gunung Datuk. Boleh call En Rahman (013 2364446) jika ada pertanyaan tentang keadaan cuaca  dan laluan trek sama ada tutup atau buka sebelum anda bercadang untuk kesana.

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: , | 3 Comments »

Gunung Datuk Pendakian Malam 25 Nov 2011

Posted by hamydy on 17, November 2011

Gunung Datuk Pendakian Malam kali ini adalah sebagai latihan Pre Kinabalu untuk Group yang akan mendaki pada 9-11 Dis 2011. Turut disertai oleh peserta yang akan mendaki pada 18-20 May 2012. Penyertaan pendakian malam AGunung Datuk ini adalah terbuka, sesiapa sahaja boleh join.

Tarikh seperti berikut : 25 Nov 2011 Malam

 

Kepada yang berminat hendak join sama2 pendakian ini, Boleh la berikan saya butiran berikut: secara email atau sms.

Nama :
No Tel :
Tempat tunggu : (Lokasi hentian RnR anda hendak tunggu jika hendak sekali bergerak)

Jika SMS : Type ” Datuk ..Nama penuh.. Lokasi”

Penganjuran kali ini open, jadi keselamatan adalah tanggungjawab sendiri. sila pastikan anda membawa keperluan yang mencukupi. anda dikehendaki tiba di Tapak Reakreasi Gunung Datuk sebelum jam 10.30malam pada 25 Nov 2011. Setelah tiba anda rehat buat persiapan sambil tunggu ahli2 lain datang. Pendakian akan bermula sekitar jam 11-12 Malam.

Keperluan yang perlu anda bawa:
1. Head Lamp
2. Sweater
3. Rain Cot
4. Khemah atau Fly Sheet/ Ground Sheet, jika tidak hujan anda boleh tidur berlapik tikar sahaja
5. Air 1.2 liter x 2
6. Makanan untuk sarapan

Bayaran:
Tiada Kutipan, anda terus daftar dan bayar pada renjer untuk permit masuk dan permit khemah jika bawa.

Tentative Program
25 Nov 2011
08.00pm – Mula bertolak dari Kuala Lumpur
10.30pm – Dijangka tiba hutan rekreasi
11.00pm – Persiapan – Toilet makan dan sebagainya
11.30pm – Mula Mendaki

26 Nov 2011
04.00am – Tiba di Base champ puncak
04.30am – Tido
06.00am – Bangun sarapan solat
06.30am – Naik ke puncak batu
07.30am – mulai turun dari base camp
11.00am – Dijangka tiba di tapak rekreasi gunung datuk
02.00pm – dijangka sampai KL

Peserta :
1. Abdul Hamydy Bin Abdul Hamid
2. Noor Faizan Binti Mohamad Azmi
3. Mohd Zaidan Mohd Nor
4. Aiman sofiah bt razlan
5. Hanis hannani bt shamsul kamal
6. Siti azwan bt mohd aini
7. Robiatul adawiah bt ohn
8. Awaludin Bin Ahmad
9. Norethanom
10. Mohd Hezuan Bin Bachok – Dari JB
11. Ina Omar
12. Ina Omar (Kawan)
13. Ina Omar (kawan)
14. Zulia
15. Zulia (Kawan)

Lokasi Menunggu

Hentian Nilai : Robiatul & Geng : 8.30pm

Hentian Seremban : Zulia & Geng  : 9.00pm

Terus ke Tapak Rekreasi Gunung Datuk : Mohd Hezuan : 10pm

Hentian Tempat bertemu : Hentian Nilai atau selepas exit Pedas Linggi siapa yang tunggu di hentian ini sila maklumkan kepada saya

To Get There
Gunung Datuk is about 1½ hours drive from KL. To go there, get onto the North-South Expressway and head South for Rembau, Negeri Sembilan. Take Exit 223 (Pedas/Linggi). Immediately after the toll, take a left turn at the T-junction.
Go all the way along the road until you reach a round-about. If you follow the signboards along the way, you will be directed to take the 12 o’clock exit to Pedas town.

However, a much shorter and quicker route is to take the 3-o’clock exit (you’ll by-pass Pedas). Continue along the road until you come to the traffic lights at the end of the road. Take a right turn. Keep going forward (you will soon pass another set of traffic lights) until you see a signboad indicating a left turn to Gunung Datuk. Take the left turn and move on for about About 4km. There will be a junction to the left. This road goes through a rubber estate. Not long along the road, there is a fork; take the left turn. Go all the way and you’ll come to Gunung Datuk’s base camp. Sumber : http://www.mchwen.com/mountains/Mount%20Info/G%20Datuk/G%20Datuk.html

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 2 Comments »

Gunung Datuk Pendakian Malam 23 April 2011

Posted by hamydy on 5, April 2011


Gambar Pelajar Politeknik Seberang Prai semasa Program pendakian pada 26 Feb 2011 https://hamydy.wordpress.com/2011/02/18/pendakian-gunung-datuk-vs-meneroka-gua-batu-maloi/

Penyertaan

1. Terbuka kapada semua yang berminat
2. Wajib kepada Peserta Kinabalu seperti berikut. (sebagai latihan sebelum ke kinabalu)

No Tarikh Nama Bil Pax Note
1 30 May-1 june 2011 Mr Sharin Ahamad 2 Pax .
2 27-29 May 2011 Mr. Mohd Norazmin 1 Pax .
3 27-29 May 2011 Ms Adibah Hanani 2 Pax .
4 22-24 May 2011 Group 2 (Hamydy) 8 pax .
5 12-14 May 2011 Group 1 (Hamydy) 6 Pax .
6 12-14 May 2011 Md Amin Md Yassin 3 Pax .


Day 1 (23 April 2011)
10.00mlm – Berkumpul di Tapak rekreasi gunung datuk
10.30mlm – Pendaftaran (Permit mendaki RM6)(Permit khemah RM6)
11.00mlm – Mula Mendaki

Day 2 (24 April 2011)
02.00pagi – Dijangka Tiba di Campsite
03.00pagi – Tidur (Boleh pasang khemah atau tidur dlm sleeping bag saja)
06.00pagi – Bangun siap sedia dan sarapan.
06.30pagi – Naik ke Puncak tunggu matahari terbit.
07.00pagi – Bergambar
07.30pagi – Mula turun
09.00pagi – Dijangka tiba di Tapak Rekreasi Gunung Datuk..daftar balik

Peralatan yang perlu dibawa

Personal
1. Head Lamp
2. Sleeping bag dan alas (mater)
3. Rain Coat
4. Sweater – waktu pagi semasa menunggu matahari terbit suhu sejuk jadi perlu bawa
5. makanan ringan dan bekalan untuk sarapan
6. minuman 1.5 liter

Tempat Tidur (Boleh pilih mana yang suka)
1. Khemah 2 person (jika hendak tidur dlm khemah)
2. flysheet dan ground sheet (bagi yang hendak tido terbuka)
3. Hammok (tempat nak gantung terhad)

Perhatian
Sepanjang perjalanan pendakian ke puncak tiada bekalan air dan tandas oleh itu sebelum mendaki semua peserta digalakkan buang air terlebih dahulu di kemudahan toilet yang terdapat di tapak rekreasi gunung datuk.

Jika dalam perjalanan terasa hendak buang air kecil ( boleh buang di dalam belukar)

Sila sms ke 013-2383464 type Gdatuk dan diikuti perkara dibawah
1.Nama
2.IC
3.Waris
4.No Tel Waris

Penyertaan Tiada Limit..
Kenderaan dan Makanan dan Khemah adalah tanggung jawab sendiri
Bagi yang bawa keluarga
Terdapat penginapan (Chalet) disediakan di tapak reakreasi gunung datuk

Senarai Nama OHM
1. OHM00103 – Abdul Hamydy Abdul Hamid
2. OHM00116 – Hazni Hanim Mohamed Thani
3. OHM00110 – Muhammad Khaidir Hashim
4. OHM00164 –
5. OHM00127 – Siti Nurain Kadir

Senarai nama yang telah mendaftar secara SMS
1. Syamsiah bt Faruok – 6/4/2011
2. Siti Nor Hani bt Mohd Noor Nordin – 1/4/2011
3. Mohd Nurikhwan Mazlan – 7/4/2011
4. Mohd Ariff Md Malik – 7/4/2011
5. Mohd Heidi Buyong Abd Rahman 7/4/2011
6. Norazurah Jalil
7. Ruhaya abd hamid – 19/4/2011
8. Farah hanis juhari – 19/4/2011
9. Nurfarhan shariff – 19/4/2011
10. Nadiah Saad@robean 20/4/2011
11. Fariza bt Zabidi 21/4/2011
12. RAHIM BIN MUHAMAD 21/4/2011
13. CHE MOHD NIZAM ISMAIL 21/4/2011
14. Azurawati Amran 22/4/2011
15. Nurhayati Taib

Senarai nam Line Up dari Wholesale-Mart Business Point Sdn Bhd (WMBP) 22/april/2011

1 Abdul Aziz bin Ammar
2 Ahmad Asri bin Ammar
3 Alimah bte Ammar
4 Amirullah bin Ahmad
5 Anuar bin Rostani
6 Asliza bte Saidin
7 Azamri bin Sabtu
8 Farahida bte Saidin
9 Fatimah bte Asmad
10 Hazmin bin Ghazali
11 Hazrul Fiqri bin Bakar
12 Julia Hanhayani
13 Jumaah bte Jaafar
14 Khairul Azhar bin Mohd Saad
15 Mahadi bin Abd Karim
16 Mahazu bin Ibrahim
17 Marmiyah bte Aripin
18 Maseliza bte Mohd Dawar
19 Masrura bte Naim
20 Mastura bte Mohd Dawar
21 Md. Haizal bin Md. Zan
22 Mohaliful bin Ameri
23 Mohamad Abdul Fadzi Abdul Halim
24 Mohamad Daniel Lim bin Abdullah
25 Mohamed Redzuan bin Mohamed
26 Mohammad Fadzly bin Mohammad Hisham
27 Mohammad Marzuki bin Marikan
28 Mohd Abd Wahab bin Abd Halim
29 Mohd Hasrul bin Tamizi
30 Mohd Rifaee bin Abdul Hamid
31 Mohd Saifuddin bin Abdullah
32 Mohd Shah Rilzan bin Mohd Rashid
33 Muhamat Azizi bin Azizan
34 Muhammad Dakhil bin Yazid
35 Mustaqim bin Huzaim
36 Norhisyam bin Jamhari
37 Norlizah bte Mohamad
38 Nurul Fatihah bte Che Harun
39 Nurwana Ealiya bte Mukhtar
40 Ririn Suryanti Sari bte Yunus
41 Salmiah bte Dollah
42 Siti Norvaizurah Rahmat
43 Suhardi bin Seman
44 Zahari bin Mohd Yasin
45 Zuraina bte Zaini
46 Zuraini bte Zaini

Maklumat lanjut boleh rujuk entri pendakian malam di link berikut

Posted in Uncategorized | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Pendakian Gunung Datuk Vs Meneroka Gua Batu Maloi

Posted by hamydy on 18, February 2011

Peserta                   : Pelajar Politeknik Seberang Perai (PSP)
Bilangan Peserta    : 29 Orang Pelajar dan 6 orang  Guru Pengiring
Tarikh                      : 26-27 Feb 2010

TENTATIF (Asal)

26 Feb 2011- Hari pertama (Sabtu)
07.00pg – Tiba di Hutan Hutan Rekreasi Gunung Datuk
08.00pg – Pendaftaran / Taklimat Aktiviti / Persiapan Untuk Pendakian
09.30pg – Pendakian Bermula
10.30pg – Jangkaan tiba di ‘Check Point’ Pondok Tumbang
12.30pg – Jangkaan tiba di puncak Gunung Datuk / Santai / Bergambar
02.00ptg – Persiapan turun / bergerak turun dari puncak
04.30ptg – Jangkaan tiba di Hutan Simpan Gunung Datuk
05.30ptg – Bertolak ke Hutan Rekreasi Gua Batu Maloi
06.00ptg – Jangkaan tiba di Hutan Rekreasi Gua Batu Maloi / Mendirikan khemah / Santai
09.00mlm – Taklimat Aktiviti Meneroka Gua Batu Maloi / Berehat

27 Feb 2011 – Hari Kedua (Ahad)
09.00pg – Aktiviti Meneroka Gua Batu Maloi
12.00pg – Merobohkan khemah & persiapan balik.
01.00ptg – Bersurai.

Terima kasih kepada Pelajar Politeknik Seberang Perai (PSP) kerana menggunakan khidmat saya. insyallah sy buat yang terbaik untuk anda.

Laporan Lengkap

Berikut dibawah ini adalah Petikan Laporan dari Laman Web Orang Hutan Malaya  http://oranghutanmalaya.blogspot.com/ di link laporan http://aktivitiluaroranghutanmalaya.blogspot.com/2011/03/rs-bersama-psp.html

Friday, March 4, 2011

Riadah Santai adalah merupakan sebuah aktiviti riadah yang berbentuk santai atau rileks yang dijalankan bertujuan memupuk minat peserta terhadap aktiviti luar @ outdoor. Dan pada 26 hingga 2 Feb 2011, sebuah lagi aktiviti Riadah Santai (RS) dijalankan bersama-sama pelajar Politeknik Seberang Perai, Pulau Pinang atau lebih tepat lagi bersama ahli Kelab Kembara, PSP seramai 29 orang pelajar serta 6 orang pensyarah pengiring. Manakala ahli OHM yang terlibat adalah seramai 7 orang (hamydy, sazini, ninie, jai, rusman, zaidi & garfu).
Aktiviti bermula di Hutan Rekreasi Gunung Datuk. Seawal jam 6.00pagi lagi, ahli OHM yang terlibat sudah mula berkumpul di lokasi kawasan tempat letak kereta awam sambil melayan sarapan pagi tajaan McD iaitu “Family Breakfast Box” (..nyum..nyumm..). Lebih kurang jam 8.30pg, pelajar mula tiba..difahamkan, mereka bertolak daripada Seberang Perai jam 10.00mlm. (kesian beb, fenin kena goncang dengan bas pun belum ilang lagi hihi). Setelah menukar pakaian untuk pendakian, bro hamydy mula menyerahkan borang deklarasi kepada semua peserta untuk diisi. Kemudian satu taklimat ringkas diberikan untuk tujuan keselamatan.
Lebih kurang jam 9.30pg, pendakian bermula (terlewat 30 minit dari jadual asal) dengan pergerakkan yang agak “slow” tapi “steady”. Apabila tiba di pertengahan bukit curam yang pertama, tiba-tiba pendakian dihentikan kerana “organizer” iaitu cik nurul husna mengalami kecederaan pada pergelangan kaki. Rupanya beliau sebelum ini pernah mengalami kemalangan yang mengakibatkan pergelangan kakinya terkehel. Bagi mengelakkan kecederaan yang dialaminya lebih serius, kami mengarahkan beliau turun dengan diiringi oleh bro jai dan 2 orang student senior. Pendakian diteruskan oleh peserta lain, dan lebih kurang 45 minit pendakian, kami tiba di lokasi pondok tumbang untuk berehat.
Selepas puas berehat, pendakian diteruskan dengan melalui laluan yang agak landai dan sedikit menaik. Mungkin disebabkan tidak cukup rehat akibat perjalanan yang jauh daripada Pulau Pinang ke Negeri Sembilan, disepanjang pendakian terdapat beberapa pelajar mengalami kepeningan namun masalah itu dapat diatasi seleapas mereka ini diberikan limau & oren untuk dimakan serta hidu. Lebih kurang 1 jam sebelum tiba ke puncak, cik ninie yang sepatutnya menjadi runner mula mendaki beriringan dengan sweeper (garfu) hahahaha.. kaki krem katanya (kui kui kui…makan oren beb ^^) dan beberapa kali Flanil menjadi mangsa sapuan cik ninie (ahaks).
Akhirnya, lebih kurang jam 12 tengahari, kami tiba ke campsite puncak gunung dan berehat sambil menunggu giliran untuk mendaki batuan puncak. (orang ramai giler beb, terpaksa ambil nombor giliran) Selepas berehat dan lunch ala kadar, kami memulakan pendakian batuan puncak. Laluan yang agak sedikit bahaya itu didaki degan penuh hati-hati dan dengan permerhatian guide pengiring. (tak semua peserta naik ke puncak batu..sebab gayat hihi). Kat puncak batuan, peserta tidak melepaskan peluang untuk bergambar serta menghayati permandang yang menakjubkan seluas mata memandang sehingga ke Selat Melaka dari puncak batuan Gunung Datuk.
Jam 2 petang, selepas bergambar beramai-ramai bersama banner OHM, peserta mula bergerak turun. (laju giler diorang nih). Lebih kurang setengah jam, muka masing-masing dah tak reti nak senyum dah..lapar campur penat (hahaha) dan sebelum tiba ke kawasan Pondok Tumbang, seorang peserta mula pitam dan kepeningan serta muntah angin. (nasib baik ada minyak yu yee cap limau..”terima kasih minyak yu yee“ ^^ ). Kat sini juga tiba-tiba “Kak Limah” muncul dan mengakibatkan semua yang ada termasuk pensyarah pengiring pecah perut dibuatnya (hahahaha jangan mare ye Kak Limah).
Alhamdulillah, lebih kurang jam 4 petang, semua peserta selamat turun. Ingatkan sampai je bawah terus boleh naik bas untuk ke Hutan Rekreasi Gua Batu Maloi, tup tup bas pulak takde.. ishh semua peserta muke kembali mencuka sebab kena jalan kaki dari lokasi hutan rekreasi hingga ke jalan raya luar (jauh gak tu beb..kesian hiks), tapi apa ada hal kan?? Lagikan trek Gunung Datuk boleh ditawan inikan pulak jalan raya . Sebaik sahaja sampai ke jalan raya luar, bas masih tidak kelihatan..haisshhh! Tak puas hati punya pasal, gerai air tebu kat sebelah yang jadi mangsa..apa lagi..tersenyum lebar la touke air tebu tuh hihi..masyukkk.
Bas yang ditunggu akhirnya tiba, rupanya abang drebar bas pegi isi minyak katanya..OK la tuh. Peserta kemudiannya bergerak ke lokasi Hutan Simpan Gua Batu Maloi dengan mengekori kereta garfu. Manakala 2 orang peserta (yang terkehel & yang muntah) di bawa ke Hospital Tampin oleh cik nini & jai, bro mydy & sazini dengan 2 buah kereta yang berasingan untuk mendapatkan rawatan yang lebih lanjut.
Setibanya di Batu Maloi, sedikit taklimat diberikan. Seterusnya peserta mula memasang khemah dan memasak untuk makan malam. Bagi ahli OHM yang hadir, kami di‘surprise’kan dengan berita ada orang nak sponsor makan malam. (Wahhh! KFC ke?? McD ke?? Pizza Hut ke??? tak sabar nih). Lebih kurang 8.30mlm makan malam sampai.. Disponsor oleh OHM00127-Nur_Mawar_Ku rupanya. Nasi Putih, Rendang Ayam, Sayur Campur & Kicap yang dimasak sendri oleh beliau memang sedap beb! (sampai jilat jari tau..terharu nih.. ^^). Terima kasih tak terhingga untuk beliau diatas kesudian menyediakan juadah makan malam untuk kitorang yang kepenatan ini. (macam tau2 je kitorang ni penat nak masak hiks). Jam lebih kurang 9.00 malam, taklimat mengenai aktiviti gua diberikan oleh rusman. Peserta mendengar dengan penuh minat, sampaikan ada yang mintak untuk diteruskan lagi cerita tentang OHM serta Gua. (tak penat ke dik? ^^) Lepas tu… titon laa..zzzz.
Hari kedua, peserta mula bangun dan memulakan aktiviti menyediakan sarapan pagi. Tup tup kami sekali lagi di’surprise’kan oleh Nur_Mawar_Ku, kali ni Roti Canai 14 keping dengan air Teh panas…WAHHHHH! (Kenyang beb!) Terima kasih lagi sekali yek ^^ (..jeng..jeng..jenggg.. ntah ntah lunch nanti pun ada orang sponsor gak..ekeke ^^).
Jam lebih kurang 9.00pagi, aktiviti menjelajah Gua Batu Maloi bermula dengan rusman memberikan sedikit taklimat dan susun atur peserta di dalam satu barisan supaya mudah untuk guide memantau keselamatan dan kelancaran semasa di dalam gua. Sewaktu aktiviti berlangsung, peserta asyik tersengeh je bila lens kamera di halakan kearah mereka.. Muka masing-masing ceria je bila menghadapi cabaran demi cabaran di dalam gua tersebut. Sesekali headlamp dan lampu suluh dinyalakan apabila melalui laluan yang agak gelap. Sesekali lampu suluh terpaksa di gigit apabila melalui laluan air di paras leher.. Dan macam-macam lagi cabaran terpaksa dilalui oleh kesemua peserta untuk tiba ke CP 12. Merangkak, menjalar, menyelit, menyelam, memanjat, gelunsur dan lain-lain lagi teknik yang perlu dibuat bagi melepasi cabaran-cabaran yang terdapat di dalam Gua Batu Maloi.
Setibanya di CP 6, penerangan mengenai Gua diberikan oleh rusman sebagai infomasi kepada semua peserta. Sebelum tiba di CP 12 iaitu pintu keluar, peserta menempuhi beberapa lokasi yang menarik yang terdapat di dalam gua tersebut, antaranya air terjun, jeram serta jakuzzi yang sememangnya takkan dilupakan sampai bila-bila.
Akhirnya, selepas 3 jam menjelajah Gua Batu Maloi, peserta tiba di CP12 dan bergambar kenangan beramai-ramai sebelum meneruskan perjalanan balik ke campsite. Selepas lunch, semua peserta bersurai dengan kepuasan yang tak terhingga. Bagi ahli OHM, aktiviti seterusnya adalah menjamu selera di Gerai Cendol Madu, Rembau sebelum masing-masing dengan haluan sendiri ^^.
Tahniah kepada semua peserta kerana menjayakan aktiviti RS pada kali ini. Semoga berjumpa lagi… ariosss ^^
Posted by Orang Hutan Malaya at 7:08 PM 0 comments

Posted in Uncategorized | Tagged: , , , | 2 Comments »

Gunung Datok (Pendakian Malam)

Posted by hamydy on 11, January 2011

Pendakian (Malam) Gunung Datok

RS – Pendakian (Malam) Gunung Datok

Program : Pendakian (Malam) Gunung Datok
Lokasi : Hutan Rekreasi Gunung Datok, Rembau
Tarikh : 15 Hingga 16 Jan 2010 (Sabtu dan Ahad)
Masa : 11.30mlm (Sebarang perubahan akan dimaklumkan kemudian)
Bayaran : RM 6.00/seorang (Permit Mendaki & Kos Pengurusan)
Penyertaan : Terbuka kepada semua yang berminat

Tentatif :
15 Jan 2011 (Sabtu)
11.30pm – Berkumpul di kaki Gunung Datuk (Hutan Rekreasi Gunung Datok)
11.45pm – Pendaftaran / Taklimat Ringkas / Suaikenal

16 Jan 2011 (Ahad)
00.00am – Pendakian malam bermula
03.00am – (Jangkaan) – Tiba di tapak perkhemahan puncak gunung
07.00am – Menghayati Permandangan Matahari Terbit + Bergambar
08.00am – Perjalanan Turun & Jungle Clean Up (JC)
10.00am – (Jangkaan) – Tiba di Kaki Gunung Datok
10.30am – Bertolak ke Kolam Air Panas (Kampung Gadek)
11.00am – Mandi manda dan bersurai.

Peralatan Yang Perlu Dibawa :
1. Bag Pikul (daypack)
2. Lampu Kepala (headlamp) – wajib
3. Air Mineral secukupnya – kt puncak tkde sumber air
4. Makanan Ringan (Coklat / Roti / Biskut dll) & Sarapan pagi – tanggungan sendiri
5. Sleeping Bag / ground sheet / Baju Tebal – kat puncak sejuk & berangin
6. Baju Hujan – Jika perlu
7. Minyak Panas – Jika Perlu
8. Beg Plastik Sampah (hitam / biru)
9. Kamera – jika ada
10. Pakaian Riadah / Pakaian Mendaki yg sesuai & Berkasut

Person In Charge (P.I.C) : hamydy – 013 2383464

Berminat untuk turut serta, nyatakan No Keahlian – bagi ahli OHM atau; SMS taip : DATOK(Nama)(No K/P)(Nama org yg boleh dihubungi sekiranya kecemasan)(Hubungan)(No Telefon org tersebut) kepada P.I.C bagi yang bukan ahli.

1 OHM00103
2 OHM00007
3 OHM00001
4 OHM00009
5 OHM00110
6 OHM00116
7 OHM00124
8 OHM00122
9 OHM00149
10 OHM00136
11 OHM00066
12 OHM00121
13 OHM00033
14 OHM00035
15 OHM00039
16 OHM00030
17 OHM00120
18 OHM00133
19 Siti Hajar Bt Saffian
20 Mohd Khairi B Abdul Hamid
21 Mohd Firdaus B Ahmad Hamim
22 Armansah B Kembo
23 Nuratiqah bt Muhd Arif
24 Ahmad Faizal B Ahmad Razlan
25 Fitry Agus Bt Zainuddin
26 Mohd Faizal B Samat
27 Noraliza Bt Awang – UiTM
28 Nurul Nazua Binti Osman – UiTM
29 Sharull Hazwanny Binti Supeno – UiTM
30 Siti Sarah Binti Baharuddin – UiTM
31 Nurul Syazwani Binti Anuar – UiTM
32 Nor Fadilah Binti Isa – UiTM
33 Nazrin Binti Ab Karim – UiTM
34 Siti Fasihah Binti Fuad – UiTM
35 Nurul Fadhlina Binti Razali – UiTM
36 Mohd Ridhwan Bin Latip – UiTM

Berikut adalah Laporan dari laman web Orang Hutan Malaya

http://aktivitiluaroranghutanmalaya.blogspot.com/2011/01/rs-pendakian-malam-gunung-datok.html

RS – Pendakian (Malam) Gunung Datok

-peserta yang terlibat-

Alhamdulillah, akhirnya aktiviti Riadah Santai Pendakian (mlm) Gng Datok berakhir dengan senyuman kepuasan yang tak lekang dibibir semua peserta yang seramai 42 orang termasuk seorang peserta paling muda, adik Sofia (8 tahun) iaitu anak kepada bro Faizal Hariri. Aktiviti yang dijadualkan bermula jam 11.30mlm itu terpaksa di mulakan setengah jam lebih lewat disebabkan Mesyuarat AJK yang diharidi mereka di Kem PPBD Batu Maloi tamat agak lewat. Organizer / Gogo untuk aktiviti RS kali ini iaitu Bro Mydy & Cik Awie agak resah sedikit memandangkan di Batu Maloi tiada liputan talian Celcom. Resah kerana khuatir panggilan telefon daripada peserta tidak dapat diterima. (Iklan MAXIS kejap.. hihi) Apapun sebaik sahaja selesai Mesyuarat AJK, beliau & rakan-rakan yang lain terus bergegas ke lokasi Hutan Rekreasi Gunung Datuk yang mengambil masa lebih kurang 20 minit perjalanan bagi membuat urusan pendaftaran peserta dan lain-lain yang berkaitan.

-dilokasi pondok runtuh-
Jam lebih kurang 00.00am, semua peserta sudah tiba dan bersiap untuk memulakan pendakian malam. Sebelum pendakian senaman pemanas badan dilakukan dengan diketuai oleh bro aliph, kemudian diikuti sedikit taklimat diberikan oleh bro Garfu, bro Mydy dan bacaan doa diketuai bro Dink DUnk. Lebih kurang jam 00.20am pendakian bermula dengan bro Mydy selaku ‘leader’, bro Syed, ‘runner’ & bro Aliph bertugas sebagai ‘sweeper’. Alhamdulillah pendakian berjalan agak lancar dengan kerjasama semua peserta yang terdiri daripada ahli OHM, pelajar UiTM Shah Alam, Pelajar BMI, otai-otai OG dan lain-lain. Namun sesekali (kerap sebenarnya hihi), pendakian terhenti atau arahan ‘take 5’ diberikan bagi memberi peluang kepada peserta-peserta ‘1st timer’ untuk menghirup oksigen (Fadilah ok?? hihi) walaupun sememangnya disepanjang masa pendakian angin bertiup agak kencang dan tidak berhenti-henti. 

-take 5-
Lebih kurang jam 1.45am, ‘last man’ aka ‘sweeper’ tiba di kawasan pondok tumbang menandakan semua peserta telahpun tiba di situ. Maka berakhirlah trek ‘mencanak’ atau curam untuk dilalui oleh peserta. Seterusnya trek agak landai hingga ke puncak gunung. Kemudian setibanya di kawasan batu besar lebih kurang jam 3.45am, peserta dikumpulkan bagi memastikan jumlah kesemua 40 orang peserta cukup dan selamat. Sedikit taklimat diberikan oleh bro Mydy sebelum semua peserta dibenarkan untuk memasuki ke kawasan tapak perkhemahan puncak gunung. Peserta diarahkan supaya tidak membuat bising bagi menghormati perserta daripada kumpulan lain yang tiba terlebih awal dan sedang berehat. 

-sejuk sangat-
Kemudian, setibanya di tapak perkhemahan puncak gunung, semua peserta mula mencari lokasi untuk berehat. Pada ketika itu angin dingin bertiup lagi kencang daripada sebelumnya. Namun, Kawasan tersebut agak penuh, dan peserta terpaksa berasak-asak untuk baring dan berehat di atas batu, celah batu, atas tanah, celah khemah, bergayut kat pokok, celah pokok, belakang batu, belakang pokok, bawah kanvas dan lain-lain bagi mengelakkan diri daripada laluan angin akibat kedinginan. Bagi peserta yang membawa khemah tidak menjadi masalah untuk berehat (fuh selesa beb!) Tetapi bagi peserta yang tiada khemah, pengalaman tersebut adalah pengalaman sekali sepanjang hayat untuk dikenang sampai bila-bila, betapa azabnya menunggu hari cerah, kan? hihi. Sesekali kedengaran gigi diorang berlaga-laga agak kuat dari luar khemah dan sesekali bunyi suara orang mengigil akibat tak tahan sejuk (bestnya duk dalam khemah…lalala). 

-bestnye ada khemah-
Jam 7.00am peserta mula bangun (ada yang tak dapat tidur pun kan..hiks) dan bersiap untuk naik ke puncak Gunung. Namun, cuaca agak berkabus dan peserta tidak berpeluang untuk menghayati permandangan matahari terbit dari puncak Gunung Datuk. Apa pun, kepada peserta yang pertama kali menjejakkan kaki ke situ, permandangan dari puncak sememangnya amat mengagumkan. Dan dikesempatan ini sememangnya tidak dilepaskan oleh juruphoto-juruphoto pro dan amatur (aku la tuh haha). 

-aksi juruphoto-
Setelah puas bergambar dam menghayati permandangan, semua peserta mula berkemas dan bersiap untuk turun. Taklimat ringkas diberikan lagi sekali oleh bro Mydy supaya pergerakkan berjalan lancar. Sebagai sumbangan kepada alam, peserta menjalankan aktiviti khidmat komuniti’Jungle Cleanup’ secara sukarela di sepanjang trek turun bagi mengutip sampah sarap yang ditinggalkan oleh pengunjung dan pelancong sebelum ini. Dan, Juara ‘sampah’ akhirnya dimenangi oleh bro Wayar Putus & bro Hilmi a.k.a Kuali (rejected HACC hahaha) di atas ‘kecemerlangan’ mereka mengutip botol-botol mineral dan plastik pembungkus makanan paling banyak (hahahaha ^^). Tahniah dan terima kasih kepada semua peserta kerana menjayakan aktiviti ‘Jungle Cleanup’ tersebut.
-matahari terbit..berkabus-

Akhirnya, lebih kurang jam 11.30am semua peserta selamat tiba di kawasan parking Hutan Simpan Gunung Datok. Sebelum bersurai, Ucapan Penghargaan diberikan oleh bro Mydy & bro Zainul a.k.a Uncle a.k.a Bendahari OHM di atas penglibatan para peserta di dalam aktiviti RS pada kali ini. Kemudian sebagai kenangan, peserta bergambar beramai-ramai bersama sampah-sampah yang berjaya dikutip. Peserta kemudiannya bersurai, ada yang meneruskan aktiviti berendam di kolam air panas Kg Gadek, ada yang bertolak ke Batu Maloi untuk aktiviti meneroka gua dan ada yang terus balik rumah untuk zzzzzz… Sehingga berjumpa lagi…Arios amigos ^^

-misi ‘RS Pendakian (malam) Gunung Datok’ selesai-

:: p/s : sila tinggalkan komen ye
Posted by Orang Hutan Malaya at 6:50 AM 2 comments

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 3 Comments »