The life journey

Kembara Kehidupan

Posts Tagged ‘Fotografi’

Kursus Fotografi dan Grafik 25-27 Dis 2009

Posted by hamydy on 8, December 2009

sila klik gambar untuk melihat saiz besar dan download borang.

Kelab FotoHUKM dengan ini menganjurkan Kursus Multimedia Digital (Fotografi & Grafik) Kursus yang dikan diadakan di Sungai Siput Perak ini merupakan suatu program yang penuh dengan keseronokan disamping menambah ilmu fotografi dan Grafik. Jadi kepada peminat-peminat fotografi dan grafik jangan lepaskan peluang ini.

Maklumat lanjut sila hubungi hamydy : 031 2383464 ext 5921 atau terus berhubung dengan Pak Nan, Aien, shikin dari Unit Multimedia Blok pendidikan Tarikh Tutup penyertaan 19 Dis 2009 Sila download borang dari poster diatas.

Bagi staff PPUKM anda boleh hantar terus pada unit Multimedia (Pak Nan, Shikin, Aien), Hamydy (Mikrobiologi) bagi peserta luar anda boleh Fax pada 03 91737336 (attn Hamydy)

Pembayaran boleh dibuat terus kepada Pak Nan, Shikin, Aien (Unit Multimedia), Hamydy (Mikrobiologi) atau bagi peserta luar sila bank in kan pada akaun Maybank164137435448 (Abd Hamydy) (email : hamydy@yahoo.com)

Tentative Program

Jumaat 25/Dis/2009 
4.00pm – Bertolak dari HUKM
*bagi peserta yang luarkawasan dan terdekat dgn resort boleh terus jumpa di Intan Suraya Resort.
8.00pm – Sesi Suai Kenal

Sabtu 26/Dis/2009
8.00 – 11.30am – Kuliah 1 (Fotografi) Kuliah 2 (Grafik)
11.30 – 5.00pm – Tugasan Shooting Pekan Kuala Kangsar Menaiki bot ke kampung (Shooting dari atas boot dan kampung)
8.00-10.00pm – Menyiapkan tugasan untuk Presentation

Ahad 27/Dis/2009
8.00-12.00th – Presentation dan Penilaian
1.00pm – Bertolak pulang

Peralatan yang disediakan oleh Kelab untuk aktiviti kumpulan
1. 4 unit labtop
2. 4 unit camera DSLR

***Bagi peserta yang mempunyai labtop dan camera sendiri anda digalakkan membawa bersama.

Sila booking nama anda terlebih dahulu untuk tempat (sila email,SMS atau call). Penyertaan akhir diberi keutamaan kepada yang telah membuat pembayaran.

email senifoto : fotohukm@gmail.com
link website :
seni foto :  http://fotohukm.blogspot.com/2009/11/kursus-multimedia-digital-fotografi.html
                      http://kelabsenibudaya.wordpress.com/2009/12/01/kursus-multimedia-digital-fotografi-grafik/

Advertisements

Posted in Fotografi | Tagged: , , , , , | Leave a Comment »

Fotografi Murah

Posted by hamydy on 12, May 2008

Tempahan fotografi perkahwinan murah pada masa kina adalah mustahil untuk kita perolehi, tambahan lagi kalau kina hendakkan hasil yang berkualiti dengan harga yang murah. Ramai pelanggan tidak faham dan tahu selok-belok dunia fotografi ini. Disini saya bincangkan bagaimana kita boleh dapat pakej yang murah untuk fotografi perkahwinan. Perkara2 berikut perlu di pertimbangkan jika ingin buget fotografi:

1. Siapa jurugambar (profesional, amatur, kenalan)

2. Output atau hasil (hardcopy, editing atau tanpa editing,ataupun cucian biasa)

3. Masa event (akad nikah, sanding)

4. Mengikut berapa roll atau ikut jam

Semua perkara2 diatas ini memainkan peranan penting dalam penentuan harga pakej. sebenarnya jika jurugambar itu kenakan cas yang murah pada pelanggan, dia sebenarnya tidak berapa mendapat untung jika dibandingkan masa yang dia habiskan untuk pre proses dan post proses. So biasanya kos jurugambar ini di cover oleh produk atau hasil end projeknya.

Disini saya ada satu tip yang boleh digunakan jika kita nak Fotografi murah, caranya mudah sahaja iaitu tempah jurugambar untuk shoot gambar sahaja kemudian mintak dia burn kedalam CD gambar2 kita itu. Jadi kita cuma bayar upah dia shoot sahaja, hasil CD itu kita boleh dapat hari itu juga jika jurugambar itu membawa Notebooknya (komputer riba) kali. Langkah keduanya ialah kita kena tahu serba sedikit tentang Adobe Photoshop untuk edit dan Crop gambar, then kita cuci gambar yang kita nak sahaja. Kemudian kita beli album yang murah ataupun kekadang kita dapat hadiah album gambar so boleh juga guna.

Saya lebih suka cara ini, sebabnya saya tak perlu pening kepala atau malam2 mengadap komputer nak edit gambar dan nak hantar cuci ke kedai satu hal. so untuk pelanggan saya semua saya buat cara ini. so kerja boleh beres dalam masa satu hari dan duit pun dapat dalam satu hari.

Setakat ini saya dah ambik banyak gambar kahwin untuk yang mahukan buget murah ni, setakat ini tiada komplain dan mereka berpuas hati. Tapi biasanya sebelum pelanggan saya tempah khidmat saya awal2 lagi saya dah cakap cara dan hasil saya kerja , jika mereka setuju then baru saya ambik.

Posted in Fotografi | Tagged: , , | Leave a Comment »