The life journey

Kembara Kehidupan

Posts Tagged ‘Batam’

Backpacker ~ Batam Indonesia

Posted by hamydy on 29, July 2012


Batam 2012
Trip Batam lagi kali ini saya buat disebabkan atas permintaan rakan2 saya. Semua kawan2 saya ni belum pernah ke Batam. Jadi mereka teruja hendak kesana, walaupun Batam dan Johor tidak jauh tapi mereka tidak pernah pun pergi sebelum ini. Trip 3h2m memang menarik dan happening. Mulanya saya dan rakan2 cuma plan reunion sambil bakar kambing di PD tapi last2 minit tukar distinasi kerana PD tu dah selalu pergi.

Kami bertolak pada hari khamis malam sekitar 11.00pm dari kuala Lumpur dan sampai di JB 2.30am. Memang laju kawan2 saya bawa. Sampai di JB kami singgah minum di Restoran Mamak dan tukar matawang Indonesia di Pengurup wang yang buka 24 jam di Meldrum Walk.  Tempat ni happening , dimana hujung minggu sampi pagi pun ada kedai yang masih buka. Dikatangan Singaporean selalu lepak minum kat sini.

Setelah itu kami singgah tidur di rumah nenek Sarul di JB. Bangun pagi sarapan dah disediakan oleh ibunya ( TQ ibu sarul). Selepas Solat jumaat kami di jamukan oleh nasi beriani yang cukup sedap lagi enak berlauk KAMBING…yang dimasak sendiri oleh ayah Sarul. Memang sodap, kalau buka restoran sure laku punya. Bapa dia hidang kambing punya la banyak sorang 2 ketul pun tak habis. Apa2 pun TQ bapa Sarul..Memang terangkat punya sodap. Sekitar jam 4.30pm kami pun berangkat ke Terminal Ferry di The ZON.

Tiket Ferry Sehala RM80 dah termasuk tax. Agak mahal jugak. Ada orang ckp beli satu-satu, iaitu sehala pergi then bila balik beli pulak lagi jimat. tapi rasanya sama jer, sebab kalau belu pergi balik harga dalam RM120 tapi tak termasuk tax dan bayaran kat terminal ferry kat batam, bila di total lebih kurang jugak la harganya.

Menaiki Ferry boleh tahan jugak la lamanya sekitar 1 jam 30 minit rasanya. Masa ferry melalui selat antara Singapore dan Johor dia bergerak perlahan mungkin sebab faktor keselamatan ataupun undang2 perairan. Kami memilih untuk duduk atas bumbung untuk menikmati pemandangan dan juga untuk melihat sempadan singapore. Kelihatan juga Pulau Batu Putih yang menjadi rebutan. Duduk di atas memberi kan kami kelebihan untuk bergambar dan jugak melihat kapal terbang yang mendarat rendah ke singapore.

Kami tiba di Batam pun sudah malam.  Sampai saja di Batam supir yang kami tempah sudah pun siap sedia menunggu kami. Kami tidak booking hotel pun sebelum datang. Kami walk in sahaja. Tapi cara ni agak bahaya sebabnya jika cuti sekolah alamatnya semua hotel di tengah pekan sudah penuh. Sebab kami datang hari jumaat makanya hotel masing banyak yang ada kekosongan. Kami mintak supir bawakkan kami ke hotel yang mudah untuk kami kemana2 hanya dengan jalan kaki untuk g shoping dan juga makan.

Tentative Perjalanan

Khamis 5 July 2012
11.00pm – Bertolak ke JB dengan Kereta

Jumaat 6 July 2012
02.30am – Sampai JB, Minum dan tukar Matawang Indonesia
04.00am – Lepak Umat Nenek Sarul
08.00am – Sarapan
08.30am – Tengok barang alat ganti kereta di sebuah kilang kereta potong.
04.30pm – Mula bertolak ke Terminal Ferry The Zon dengan teksi.
06.00pm – Menaiki Ferry ke Batam
08.00pm – Sampai di Batam
09.00pm – Cek in Hotel
09.30pm – Makan Malam Ayam Bakar Rujak- ( Restoran Dapur Unik)
11.00pm – Jalan2 tengok hiburan malam di Bandar Batam
01.00am – Balik Tido

Sabtu 7 July 2012
09.00am – Sarapan
10.00am – Shoping
12.00pm – Makan Tengah hari di Restoran Nasi Padang
01.00pm – Betolak Melawat Jambatan Barelang
02.00pm – Sesi bergambar sakan di Jambatan Barelang
03.00pm – Melawat port memancing dan juga Restoran sea food terapung beberapa kilometer dari Jembatan Barelang
04.00pm – Hilangkan dahaga di Restoran Ladang Buah Naga
06.00pm – Shoping di Factory Outlet
08.00pm – Shoping di Nagoya
11.00pm – Makan Malam di Restoran Bebek Penyet ( Itik Penyet)
12.00pm – Cekin Hotel
01.00am – Jalan2 tengok hiburan malam di Bandar Batam
02.00am – Balik Tido

Ahad 8 July 2012
09.00am – Sarapan
10.00am – Shoping last kat Batam Center
12.00thr – Naik Ferry
02.00pm – Sampai JB
03.00pm – Singgah Tido di rumah nenek Sarul
08.00pm – Jalan2 di Dangga Bay JB
11.00pm – Bertolak balik ke KL dengan kereta
11.00pm – Sampai KL
02.00am – Sampai KL Balik Umah Tido

 

Untuk transport anda boleh rujuk blog ini http://mvhtourbatam.blogspot.com/2013/04/minibus-and-car-rent-at-batam-indonesia.html

….akan Bersambung….

Posted in Jalan2 Cari Makan, Melancong | Tagged: , | Leave a Comment »

Singapore USS Batam 2012

Posted by hamydy on 30, April 2012



Singapore USS Batam 2012
28-29 April 2012. Trip Backpacker kali ini yang disertai 16 orang telah berjaya dengan jayanya. Asalnya yang telah mendaftar dan telah membeli tiket penerbangan adalah seramai 22 Orang. Namun last minit kesemua 6 orang tersebut tidak dapat join kerana kekangan tugas yang tak dapat dielakkan.

27 April 2012, sudah ada dikalangan ahli2 yang telah mula bergerak ke LCCT sekitar jam 12 tengah malam bagi megelakkan kelewatan. Ada juga yang menaiki ERL. Ada juga yang menaiki bus dari KL Sentral sekitar jam 2.00am. Dan ada yang datang sekitar jam 5.00am. Kebanyakan kami hanya bertemu ketika hendak boarding sahaja.

Terdapat 2 penerbangan, satu jam 6.15am dan lagi satu jam 7.45am. Saya dan 8orang menaiki penerbangan jam 6.15am, manakala lagi 7orang menaiki penerbangan jam 7.45am. Pesawat yang saya naiki jam 6.15am ada sedikit  teknikal dan berlepas lewat 30minit.

Sekitar jam 7.30am kami yang menaiki pesawat jam 6.15am pun sampai. Sampai saja diterminal ada ja yang baru nak isi borang imigresen, agaknya masa dalam flight tido kot :D. So ambil masa lagi. So yang lain rasa happy saja sbb first time jejak kaki kat Singapore, dan ada pulak yang First time keluar negara. Setelah melepasi Imigresen kami mula mencari lokasi Sky Train untuk ke MRT. Dari Sky Train ia akan bawa kita ke terminal dimana MRT terletak. Sky Train free jer tak perlu tiket. Sampai di MRT kami pakat2 beli tiket MRT ke Kallang station tempt dimana penginapan kami Ideal Backpacker.Dari MRT Changi Airport kami beli tiket ke KALLANG EW10 train ni ken buat pertukaran di station Tanah Merah dan ambil train menghala ke Joo Koon, Dari Tanah Merah tarain ini akan melalui Kallang. Sampai di Station Kallang kami pergi untuk cek in backpacker dahulu walaupun belum boleh cek in. Kami Tinggalkan beg di stor Backpacker dan maklumkan kepada petugas kaunter yang kami akan balik sekitar jam 11.00pm. Memandangkan 4 orang yang tidak dapat datang telah booking bilik, saya tidak dapat untuk canselkan kerana saya telah booking Dorm untuk 5 orang satu bilik bagi perempuan dan Dorm 6 orang sebilik bagi lelaki. jadi kalau saya cansel org yang tidak datang, bilik tersebut tetap saya kena bayar full. Tapi Sib baik rakan yang tidak dapat datang telah pun membayar full payment bilik. jadi tiada masalah bilik lgi la. Petugas tersebut maklumkan jika saya cansel booking tersebut..sudah tiada dorm lain yang boleh di adjust kerana semua bilik/dorm pada hari itu telah full booking.



Selepas selesai cek in kami singgah sarapan di Restoran Mamak Imam. Sambil makan sambil tunggu group lagi 7 orang yang menaiki penerbangan jam 7.45am. Risau jugak saya takut mereka tersesat sbb lama sangat. Rupanya mereka pergi ke terminal satu dahulu untuk cek in flight pulang. jam 9.30 baru mereka sampai selepas cek in tunggu mereka sarapan dulu. kami semua dah cukup korum 16 orang mula bergerak ke USS. Dari Kallang station beli tiket MRT ke Harbour Front NE1, Pertukaran train di Outram Park untuk menuju ke Harbour Front.

Tips : Jangan lupa ambil Map lalua train pada petugas kaunter. kena mintak dgn dia sbb map MRT tu tidak ada display camtu jer. Map kecik tu sangat membantu.

Setelah sampai di Habour Front kami menaiki bus untuk ke sentosa Island, Selain bus anda boleh naik Train dan Sky Kabel car. Harga tiket bus kalau tak silap saya 2-3 dolar. Balik free.
Saya akan update lagi ……selepas ini….

Posted in Melancong | Tagged: , , , | 5 Comments »

Backpacker 2012

Posted by hamydy on 13, September 2011

Hasil Permintaan rakan-rakan Blogger dan rakan-rakan kerja maka saya pun membuka trip backpacker saya kepada orang ramai yang berminat hendak join trip saya. Sebelum ini trip backpacker sy buat secara solo atau 2-3 orang sahaja kemana-mana destinasi bergantung pada tiket murah.

berikut adalah Trip 2012

Kuala Lumpur – Singapore – Batam 28-29 April 2012

Berikut adalah Senarai Nama yang telah confirm pergi dan sudah beli tiket flight

1. Abd Hamydy
2. Nik Azman
3. Izwan
4. Raja Hafis
5. Hafizah
6. Zalia
7. Azimah
8. Zalikha
9. Maslini
10. Mekadina (KIV)
11. Alif (KIV)

Tentative

28 April 2012 – Sabtu
06.15am – Berlepas ke Singapore dgn Pesawat Airasia
07.15am – Tiba di Changgi Airport (Singapore)- Round2
08.00am – Naik MRT ke Sentosa Island
08.15am – Singgah Cek in Backpacker Hotel
08.30am – Sambung naik Train ke Sentosa Island
09.00am – Sampai sentosa Island round2 pantai
10.00am – Masuk Universal Studio – enjoy sampai malam
10.00pm – Keluar dari Universal Studio
11.00pm – Balik ke Backpacker Hotel
11.30pm – Jalan2 kaki sekitar Pekan – tgk aktiviti malam ( Macam2 ada)
02.00am – kalau dah ngantuk baru balik tido :D

29 April 2012 – Ahad
07.00am – Bertolak ke Habour Front, Vivo City
09.00am – Beli tiket ke Batam
10.00am – Berlepas Ke Batam
11.00am – Sampai ke Batam
11.30am – Jalan2 kat Nagoya – Shoping Sakan
04.00pm – Bertolak balik ke Singapore
05.00pm – Sampai ke singapore – terus ke Sentosa Island
09.00pm – Naik MRT ke Changgi Airport
11.00pm – Berlepas Pulang ke Kuala Lumpur
12.00pm – Tiba di KL
01.00pm – Sampai Rumah
07.00am – Masuk keje..

Kos Belanja
Saya cuma kenakan 1 kos sahaja
1. Backpacker Hotel = 20SGD = RM40

Kos Sendiri
1. Tiket Penerbangan
2. Tiket Masuk Universal Studio = 72 SGD
3. Tiket Ferry ke BATAM = 38 SGD
4. Train MRT = 10 SGD dah cukup rasanya
5. Makan = ikut perut masing2 harga makanan lebih kurang kat Mesia cuma dia dalam SGD la. so kalau makan 20 SGD maknanya RM40 la.
6. Duit Shoping – itu ikut buget sendiri la.

https://hamydy.wordpress.com/backpacker-2012/

Posted in Melancong | Tagged: , | Leave a Comment »

KL – Singapore – Batam 2011

Posted by hamydy on 26, August 2011


Singapore
Pengalaman Berpuasa diperantauan di dua buat negara sekali gus memang pengalaman baru bagi saya. Memandangkan singapore dan batam tak jauh, maka alang2 dah sampai singapore saya langsung terus ke Batam. Dibulan puasa bagi mengelakkan dihidrasi yang teruk saya mengamalkan meminum air 100plus setelah berbuka dan semasa sahur. berjalan di Singapore walaupun dibulan puasa, kita boleh elakkan untuk rasa dahaga dengan bergerak menaiki train bawah tanah. setiap destinasi adalah dalam banggunan jadi kurang pendedahan pada panas.

 

———————————————————————————————————————
Pulau Batam Indonesia

Batam
Batam merupakan sebuah pulau yang hampir dengan Singapore. Pulau Batam ini amat terkenal dikalangan orang Malaysia dan Singapore sebagai “Pasar Jodoh”, Benar atau tidak saya kurang pasti. kata orang hiburan dandut popular di sana dikalangan lelaki Malaysia sekitar umur 40-60. Saya datang ke Pulau batam tengahhari jalan2 kejap jam 3.00pm sudah hendak pulang ke singapore jadi saya tidak sempat pun melawat tempat2 yang menjadi tumpuan pengunjung seperti yang di gambarkan. Menurut pemandu saya jika malam baru “happening” katanya. Jadi kesempatan melawat beberapa jam tersebut saya menaiki motosikal (Ojek) ke Jambatan utama di Batam (Trade Mark) dan pusing2 melihat pekan2 kecil di Batam. Boleh dikatakan terdapat banyak jugak pusat membeli belah ada yang besar dan ada yang kecil.

Antara Tempat yang menarik untuk dilawati di batam seperti berikut:

Tempat untuk dilawati
Indonesia Miniature Park
Thoa Pek Kong Temple
Duta Maitreya ( Kuil Terbesar di Asia)

Tempat Hiburan
Go-Kart Circuit Centre
Flying Fox
Golden Tourist Shop
Kilang Batik
Pasar Kering Bengkong
Kedai POLO
Batam Shoping Mall
Pusat Urut ( Massage)

Berikut adalah Tentative Ringkas Perjalanan Saya

Hari Pertama (Sabtu)
06.00am – Berlepas dari LCCT
07.00am – Tiba di Changi Airport Terminal 2 untuk ke terminal utama perlu naik sky train
08.00am – Melawat sekitar Airport Changi
09.00am – Menaiki Train ke Kawasan Kampung Melayu stesen EW7 Eunos
Berjalan kaki sepanjang Geylang Road
kawasan ini terkenal sebagai pusat jualan masyarakat melayu, bila bulan ramadan
kawasan ini penuh dengan peniaga dan disinari lampu diwaktu malam.
12.00pm – Check In Backpaker Hotel (Ideal Backpaker) USD 20 semalam dekat dgn stesen Kallang
01.00pm – Naik train ke Tanjung Pagar – ronda kawasan yang dahulunya milik KTMB
02.00pm – Naik Train ke Harbour Front – untuk pergi Sentosa Island
03.00pm – melawat Universal Studio dan Vivocity
05.00pm – Sampai di Sentosa Island jalan2 lepak dan santai di pantai
07.00pm – lepak untuk berbuka puasa di sebuah surau bersama rakyat Singapore, Bangladesh dan India
07.14pm – Buka puasa bersama
08.00pm – menaiki train pulang ke stesen Kallang (Backpacker hotel)
10.00pm – night walk sekitar pekan cina – happening jugak banyak hiburan dan restoran cina.
12.00pm – Balik Tido

Hari Kedua (Ahad)
04.00am – Sahur kat restoran mamak belakang hotel backpaker (buka 24 jam)
06.00am – naik train ke Harbour Front
07.00am – ronda di habour front dan beli tiket ke batam di terminal ferry
09.00am – naik ferry ke Batam
09.45am – Tiba di Batam (Batam Center)
10.00am – Melawat Barelang Bridge – tengok2 dan ambil gambar pemandangan
12.00pm – Melawat Pekan Nagoya
01.00pm – Balik ke Batam Center
02.00pm – Shoping kat Batam Center Mall
03.00pm – Bertolak ke Singapore
03.45pm – Tiba di Singapore
04.30pm – Melawat Malayan dan Marina Park
06.00pm – Bertolak ke Airport Changgi
07.00pm – Lepak dan Buka puasa
09.00pm – Pulang Ke Malaysia LCCT

Contact/ Info

Ideal Backpacker Hotel
 
Saya cadangkan hotel backpaker ini kerana ia terletak dekat sangat dengan stesen train Kallang dan dibelakang nya ada restoran mamak Imam yang buka 24 jam. cuma jalan kaki sahaja untuk ke stesen train. dan pada waktu malam jika hendak berjalan shoping di kampung melayu naik train satu stesen sahaja ke eunos atau jalan kaki sahaja sepanjang Geylang Road tu. Makan di Restoran mamak tu harga dia macam kita makan kat restoran mamak di Malaysia cuma cuma rasa lebih mahal kerana dalam dolar singapore. contohnya saya makan nasi dalam daun pisang seperti gambar dibawah (Ayam+sayur+papadom dan teh ais) harganya 8 usd singapore.
 
Hotel Backpacker ini selesa ada aircond, satu bilik muat 4 orang (katil double decker) kalau nak bilik singgle atau twin memang tak ada tapi jika anda berdua sahaja saya syorkan ambik hotel disebelah ideal backpaker yang berharga sekitar usd60 semalam. Jika anda seorang atau berdua dan tak kisah berkongsi bilik maka ok ja lebih jimat. cuma jika ada bawak barangan berharga kena bawa la setiap kali ke bilik air.

Hotel Idea backpacker menyediakan bilik air diluar bilik, ada TV dalam bilik, peti sejuk, water heater, dan perkhidmatan wifi percuma. Di kaunter pendaftaran terdapat sebuat PC yang menyediakan internet percuma, tapi kena bergilir guna la.
  

Info ke Batam
 
 
Tiket pergi balik, tiket balik boleh guna bila2 expired setahun.
Terdapat beberapa syarikat ferry di kaunter tiket habour front tersebut. harga ada sikit perbezaan. jenis ferry juga berbeza2 contohnya seprti Batam Fast, Wave Master, Penguin dan Falcon. Sebelum beli tiket pilih la dulu destinasi yang hendak dituju, Batam central, Sekupang, Nagoya,
Contact hotel di Singapura

 

Maps LRT dan MRT Di Singapore Kilk untuk Download LRT MRT Singapore

Maklumat lain dan brosur yang saya ambil semasa di Singapore dan Batam sila klik untuk Download singapore batam

Posted in Melancong | Tagged: , | 1 Comment »