The life journey

Kembara Kehidupan

Agen COWAY


Assalamualaikum semua pembaca blog saya.
Makluman semua sekarang saya merupakan Agen Coway secara Partime. Saya memang suka buat part time sale ni. Tapi tidak la Hardcore. Sebelum ini saya buat telco, agen ALTEL, ONEXOX dan Topup, ok juga merasa juga saya mcmana buat sale simkad dan jual topup. Tahun2 sebelum tu saya pernah Join Amway, CNI, Zymtech sempat juga la buat sale dan naik pentas ambik anugerah. Sebenarnya semua benda2 ni adalah berkaitan dengan sale. Ada sale ada komisyen, rajin buat sale banyakla komisyen. Ada yang buat fulltime sebagai mata pencarian dan ada yang buat partime untuk komisyen. Sebelum saya pilih COWAY ni saya ada jugak mendengar penerangan dari teman saya En Shukri (sama2 mendaki kinabalu) yang buat Unit Trust. Tapi saya pilih untuk cuba COWAY dahulu.

Ok saya ceritakan serba sedikit berkaitan COWAY ini

Sekarang ni Trend setiap rumah mesti ada penapis air tak kisah la bran apa COWAY, CUCKOO, AMWAY ke CNI ke MAGIC ker. yang penting setiap rumah rata-rata pasti akan ada penapis air.

Dalam Coway anda boleh buat secara Fulltime dan Part Time. Berikut saya kongsikan secara ringkas komisyen yang kita bole dapat.

Full Time
– Gaji Basic RM800 + Komisyen setiap sale unit sekitar RM200++ dan komisyen bulanan
– Syarat = 3 sale sebulan dan kena tumb jari (Masuk pejabat) 3 kali seminggu

Contoh : katakan cuma sale minimum cukup syarat
Katakanla anda cuma buat minimum 3 sale sahaja setiap bulan, jadi kira2 macam ni
Sale RM250 x 3 = RM750
Bulanan komisyen = RM6 x 3 = RM18 (Dapat setiap bulan sehingga habis kontrak pelangan)
Layak dapat Basic = RM800
So gaji anda = RM800 + RM750 + RM18 = RM1568.00

Part Time
– Komisyen setiap sale unit sekitar RM200++ dan komisyen bulanan

Contohnya :  katakan cuma buat 3 sale
– Sale RM250 x 3 = RM750
– Bulanan komisyen = RM6 x 3 = RM18
So gaji anda = RM750 + RM18 = RM768

Part Time kalau setiap bulan dapat extra RM500-600 kira ok la buat partime ni bole buat belanja dapur atau buat beli tiket pergi melancong 🙂

Cara Kerja
1. Pertama sekali anda perlu kenal produk yang ada, baca dan fahami fungsi2 setiap produk. Kebaikan , kekurangan dan selling point.
2. Selalu baca dan update promosi2 yang Coway buat
3. Promosi dan beritahu saudara mara dan kawan2 anda
4. Bole join booth yang disediakan oleh Manager anda.
5. Closed sale, isi borang dan keyin dalam system

Seterusnya pihak syarikat akan uruskan dari segi pemasangan, servis, teknikal dan juga servis pelanggan. Kita habis kat submit sale sahaja. untuk hubungan dengan pelanggan, kita buat la semakkan apabila syarikat sudah pasang dan bertanya fedback pada pelanggan.

Mudah saja kan. Semasa perjumpaan Bisnes Talk di pejabat COWAY saya jumpa ramai partimer yang boleh buat sale paling sikit satu unit satu minggu. Pakcik pencen pun bole buat sale secara part time. So bole ja cuba untuk cari side income, duit poket.

Maklumat lanjut produk bole lihat di laman web COWAY
https://www.coway.com.my/

Register Agen
– Buat masa ini 2-3 bulan ini, tiada yuran register, kalau sebelum ini dalam RM200 kalau nak jadi agen
– Free register, kalau lepas register dapat buat satu sale, maka akan dapat Beg dan ID card COWAY

Jika anda berminat untuk beli penapis air atau udata atau berminat untuk jadi Agen boleh la contact saya
Tel : 013-2383464 (Hamydy)

 

Ini secara Ringkas Insentif dan Komisyen

A) HP (part time)
Akan dibayar SALES COMISSION 15% bagi setiap jualan yang telah di buat setiap bulan.
Akan dibayar BONUS COMISSION dari 3% sehingga 11% berdasarkan jumlah jualan yang telah di buat setiap bulan.

B) Neo Pro (full time)
Akan dibayar SALES COMISSION 15% & BONUS COMMISION 11%
+ TERMASUK +
INSENTIF tambahan iaitu :
+1+Elaun Prestasi Jualan Bulanan, tambahan dari RM300 ke RM2500
+2+Bonus Prestasi Jualan Mingguan, tambahan dari RM500 ke RM2000
+3+Bonus Prestasi Bulanan, tambahan RM1000
+4+Bonus Prestasi Suku Tahunan, tambahan RM2000
+5+Bonus Prestasi Tahunan, tambahan RM5000
+6+Hadiah pelancongan keluar negara 2 kali setahun
+7+ Bonus Team Building 2%

Berikut adalah Promosi yang ada sekarang ini


 
%d bloggers like this: