The life journey

Kembara Kehidupan

Penginapan di Singapore

Posted by hamydy on 7, October 2014

Memandangkan ramai yang bertanya kepada saya tentang penginapan di Singapore. Maka entri ini khas saya buatkan dengan menghimpun kan semua penginapan yang pernah saya menginap di singapura buat panduan dan rujukan pembaca blog semuanya. Walaupun masih banyak lagi penginapan yang ada di Singapore, tetapi entri ini khas merujuk penginapan yang pernah saya booking sahaja.

Le Hotel ~ Carpenter Street
Singapore Singapore
Le Hotel di Carpenter Street
Saya memilih menginap di hotel buget kali ini berbanding menginap di Hostel Backpacker seperti sebelum ini. Ini kerana saya inginkan privasi dengan memilih bilik single. kalau hostel susah dapat bilik single. Saya buat carian di Agoda dan terjumpa hotel LE HOTEL ini. Terletak berhampiran dengan stesen MRT Clarke Quay dan berhampiran sungai Marina Park. So kalau nak ke Marina Park tempat Air Pancut kepala Singa tu boleh jalan kaki sahaja sepanjang sungai tu, tak jauh sangat pun jalan2 cuci mata dah sampai.
Singapore Singapore
Saya pilih bilik single. Biliknya kecil dan sesuai untuk seorang, terdapat juga bilik2 lain yang standard bilik hotel. Untuk bilik single ni toilet dan shower kat luar. Saya cadangkan jika anda memilih menginap di hotel ini anda pilih duduk level 2 kerana bilik air sebelah sahaja bilik single anda, berbanding jika anda menginap di level 1, anda kena naik level 2 untuk mandi. Hotel ni selesa dan bersih, aman dan tenang. Pekerjanya boleh cakap melayu. Ada hotel kita ingat pekerjanya melayu tetapi rupanya Filipina, so english sahaja dia paham. Bilik single saya dapat dengan harga RM180 semalam…mahal jugak tu, tapi tak banyak hotel buget yang bawah RM200 berdekatan dengan MRT dan Marina Park, yang ada cuma Hostel, kalau hostel anda boleh dapat sekitar RM50-60 semalam untuk katil dalam Dorm. Untuk ke Marina Bay anda cuma berjalan kaki menyusuri sungai sahaja.

Singapore SingaporeSingapore Singapore

Tempat Makan yang berdekatan Le Hotel
Terdapat kedai mamak dan restoran nasi padang yang berdekatan. Nama restoran mamak ni Shah Alam yang terletak di Jalan Circular. Cuma jalan kaki sahaja ke lorong ni, memang happening lorong ni banyak kedai makan bar dan pub.

 

Backpacker Cozy Corner Guesthouse ~ North Bridge Rd

Backpacker Cozy Corner Guesthouse ~ North Bridge Rd
Inilah backpacker yang saya menginap Cozy Backpacker yang terletak di North Bridge Rd. Kawasan hotel ini tidak jauh dengan Bugis Junction.  Bawah hotel ni ada restoran mamak Muslim. jadi kalau nak makan tak susah la. Hotel ni pun ok dan selesa bagi backpacker. Ramai jugak foreiner yang menginap kat sini.

Signboard hotel ni kecil jadi anda mungkin terlepas pandang. Jadi nak senang anda rujuk banggunan tu. Sebelah kedai Seng Huat tu la Cozy Backpacker.

Bilik dan koridor pun selesa dan bersih.

Antara kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan adalah seperti PC Internet, Wifi dan sarapan pagi. Biasanya backpacker bilik airnya di luar. Toilet dan Bilik air setiap tingkat ada jadi tak susah.

 

Ideal Backpacker Hostel~Geylang Road
 
Ideal Backpacker Hostel~Geylang Road
Saya cadangkan hotel backpaker ini kerana ia terletak dekat sangat dengan stesen train Kallang dan dibelakang nya ada restoran mamak Imam yang buka 24 jam. cuma jalan kaki sahaja untuk ke stesen train. dan pada waktu malam jika hendak berjalan shoping di kampung melayu naik train satu stesen sahaja ke eunos atau jalan kaki sahaja sepanjang Geylang Road tu. Makan di Restoran mamak tu harga dia macam kita makan kat restoran mamak di Malaysia cuma cuma rasa lebih mahal kerana dalam dolar singapore. contohnya saya makan nasi dalam daun pisang seperti gambar dibawah (Ayam+sayur+papadom dan teh ais) harganya 8 usd singapore.
 
Hotel Backpacker ini selesa ada aircond, satu bilik muat 4 orang (katil double decker) kalau nak bilik singgle atau twin memang tak ada tapi jika anda berdua sahaja saya syorkan ambik hotel disebelah ideal backpaker yang berharga sekitar usd60 semalam. Jika anda seorang atau berdua dan tak kisah berkongsi bilik maka ok ja lebih jimat. cuma jika ada bawak barangan berharga kena bawa la setiap kali ke bilik air.

Hotel Idea backpacker menyediakan bilik air diluar bilik, ada TV dalam bilik, peti sejuk, water heater, dan perkhidmatan wifi percuma. Di kaunter pendaftaran terdapat sebuat PC yang menyediakan internet percuma, tapi kena bergilir guna la.
  

 

 Peninsula Excelsior Hotel Singapore ~ Hill Street
 
Hotel ini terletak di Jalan Hill Street, Hotel ni ada dua Tower. Biasanya hotel ini antara hotel yang menjadi tarikkan pengunjung, harga murah sikit la tapi kalau dlm Ringgit kira mahal jugak la. Hotel ni pun dekat dengan Marina Bay, dan dekat dengan lokasi trek F1, jika setiap kali ada F1 memang penuh hotel ini dan harga lebih mahal dari biasa. Kalau menginap di Hotel ini semasa F1 dapat la lihat F1 dari bilik hotel. Harga kalau dalam Sing Dolar sekitar 200-300SGD.
 
Bersebelahan hotel ini ada Digital mall iaitu Funan Digital Mall, kalau nak gajet murah boleh naik ke tingkat atas sekali ke Pusat Digital Chalengger.Dihadapan dan bersebelahan hotel ini juga ada mall yang turut menawarkan barangan dengan harga yang berpatutan, ala-ala pertama komplek.

Tempat Makan
Di kaki lima Funan Digital Mall ini ada foodcourt kecil dan ada satu gerai masakan padang Indonesia. So anda boleh makan makanan halal disini.

 

Park Sovereign Hotel ~ Albert St
 
Hotel yang terletak di Albert St ini memang menjadi hotel tumpuan bagi yang ingin mengidap berdekatan dengan Bugis Street. Hotel ini terletak dengan kawasan Albert St ini sangat happening dan penuh dengan penjaja dari pagi sehingga petang. Pelbagai barangan dijual dengan harga murah ikut matawang Singapore la. Harga tidak la murah sangat iaitu sekitar RM300++ satu malam. Boleh tahan. Bilik Kecik sahaja. tapi selesa macam Tune Hotel saja dan tiada sarapan.
 
Kat Albert Street ni gerai2 menjual pelbagai benda seperti downtown, memang meriah tambah lagi jika ada perayaan. Di Albert Street ini juga terdapat Digital Mall, kat dalam mall ni pelbagai barangan electonik dijual, aksesori telefon, labtop dan sebagainya.
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Singapore 2014 ~ 1 Day Trip Singapore 2014 ~ 1 Day Trip
Gerai Makan
Kat sini ada Medan Selera (Hawker), sekali tengok macam gerai makanan cina, tapi ada satu baris di tepi terdapat satu baris gerai muslim. Ada gerai Indonesia, gerai melayu dan jugak mamak. Jadi kalau nak sarapan atau makan boleh la makan kat sini. Saya makan kat Gerai SUZANA, ambil nasi campur Nasi putih sayur kacang dan ayam goreng dengan air teh o ais baru 5 dollar, murah jugak.

Beach Hotel ~ Beach Road

Beach hotel terletak berhampiran dengan Bugis Junction dan MRT Bugis exit Bus Stop. Jika anda menaiki bus expres dari KL terus ke Singapore (Beach Road) maka senang la untuk ke hotel ini. Jalan kaki dalam 10 minit sahaja dari tempat bus berhenti.

Beach Hotel ini boleh dikatakan budget hotel juga, sesuai untuk group jika anda datang dengan family 3-4 orang boleh booking family room. Saya booking dalam Booking.com sahaja last minit ini sahaja yang murah dan berdekatan dengan Bugis MRT. Hotel selesa dan ada wifi. OK la untuk satu malam sahaja. Kaunter tingkat 2, so kalau bilik anda tingkat 3, kalau anda masuk lebih muatan pun takde yang cek 🙂.

2 Responses to “Penginapan di Singapore”

  1. Hani NJ said

    Salam,
    Info yg sgt berguna…Le Hotel ada cawangan kat KK juga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: