The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for May 18th, 2014

Bukit Gasing ~ F&N Treasure Hunt

Posted by hamydy on 18, May 2014

F&N Treasure Hunt Bukit Gasing
F&N Treasure Hunt
18 May 2014 saya telah terlibat sebagai salah seorang Urusetia untuk Program F&N Treasure Hunt. Program khas bagi kakitangan F&N ini telah diadakan di Bukit Gasing. Sebanyak 6 cek point telah di sediakan untuk peserta F&N Treasure Hunt ini. Peserta Treasure Hunt ini dibahagikan kepada 7 kumpulan semuanya. Di setiap cek point terdapat tugasan yang akan diberikan untuk dilengkapkan.
F&N Treasure Hunt Bukit Gasing F&N Treasure Hunt Bukit Gasing
F&N Treasure Hunt Bukit Gasing F&N Treasure Hunt Bukit Gasing
Cek point ini melalui trail-trail ringkas iaitu melalui menara pandang, Taman Rekreasi dan juga melalui laluan utama. Setelah habis keenam cekpoint peserta berkumpul di lokasi taman permainan kanak-kanak berhampiran pintu gerbang bukit gasing untuk sarapan dan juga melalkukan tugasan berkumpulan terakhir.
F&N Treasure Hunt Bukit Gasing F&N Treasure Hunt Bukit Gasing
F&N Treasure Hunt Bukit Gasing F&N Treasure Hunt Bukit Gasing
Progam ini tamat sekitar 11.30am dengan acara penyampaian hadiah kepada kumpulan yang berjaya. Memang seronok terlibat dengan kakitangan F&N ini semuanya memberikan kerjasama berkumpulan yang baik dan sporting. Terima kasih.

Sekian

Tugasan Paling Susah
Imej 3D yang perlu mencari Ibu Burung bagi makan 3 ekor anak. Kejulingkan mata untuk tengok pic ini. Dah balik umah tenung dalam PC baru saya berjaya nampak.
F&N Treasure Hunt Bukit Gasing

Ok la sebab ramai yang telah whatsap saya bertanya dimana imej burung bagi makan anak maka saya tunjukkan lebih kurang gambarnya seperti di bawah. Apa yang kita nampak adalah bentuk imej burung bagi makan dengan warna seperti background cuma kita akan nampak dia timbul. seperti dibawah. Kita cuma nampak bentuk sahaja dan bukannya gambar burung.
F&N Treasure Hunt Bukit Gasing
Memang susah nak buat fokus mata supaya juling tanpa melihat pada satu2 warna. jika anda terfokus pada satu2 warna maka susah nak nampak bentuk. dan jangan cari bentuk burung apa anda kena buat adalah tengok ditengah2 foto sambil juling2 kan mata anda atau lihat seolah2 anda lihat menembusi foto tersebut barulah anda akan lihat.

satu hari saya duk tenung benda ni, bila dapat sahaja lihat bentuk burung dan anaknya dalam sarang maka sangatlah gembira.. saya ambil masa lama juga untuk betulkan kembali penglihatan saya… :D, mana tak semua saya nampak dua..so dinasihatkan selepas anda berjaya lihat bentuk burung ..anda pejamkan mata beberapa minit dan selepas itu cuba baca perkataan pada buku.

ok selamat mencuba..

Posted in Riadah Santai, Sukan | Tagged: , | 1 Comment »

Cuci-Cuci Zoo Negara 2014

Posted by hamydy on 18, May 2014

Zoo Negara
Zoo Negara Volunteer
Pada 17 May 2014 yang lepas saya lagi sekali ke Zoo Negara untuk aktiviti program sukarelawan zoo negara. Untuk trip ini saya anjurkan sendiri untuk group kerja saya. Seramai 18 orang semuanya group kerja saya yang terlibat.

Program Sukarelawan Zoo Negara ” Zoo Negara Volunteer”
Program ini boleh disertai oleh semua orang yang berumur 16 tahun keatas. Untuk sertai senang sahaja, apa anda perlu buat adalah dengan menghubungi zoo negara bahagian “Education Department” untuk mendaftarkan diri pada tarikh yang anda suka mengikut kekosongan yang ada. Satu hari sekitar 80 orang sukarelawan dibenarkan, jadi anda perlu call terlebih dahulu bagi memastikan anda dapat tempat.

Anda boleh hubungi no 603-4108 3422       (Education Department) dan Maklumat boleh di capai di laman web Zoo Negara http://www.zoonegaramalaysia.my/volunteerprogram.html . Borang boleh di muat turun di link berikut http://www.zoonegaramalaysia.my/education/pdf/volunteer_form2014_03.pdf . Terdapat dua sesi Anda boleh memilih untuk tugasan sukarelawan separuh hari atau sepanjang hari.

Bayaran
Bayaran yang dikenakan sebagai sukarelawan cuma RM10 bagi kali pertama. Bayaran ini sah selama setahun. Ini bermakna anda boleh datang menjadi sukarelawan sebanyak kali yang anda suka selama setahun tanpa bayaran. Bayaran masuk biasa bagi MyKad untuk melawat Zoo Negara adalah RM30 bagi 13 tahun keatas, RM6 bagi kanak-kanak 6-12 tahun dan warga tua RM10. bagi warga asing RM50 dewasa, RM20 kanak-kanak dan RM40 warga tua.
Zoo Negara Zoo Negara
Ok berbalik kepada trip saya. Peserta mestilah berada tepat jam 8.00am di depan pejabat Education Department untuk mendengar taklimat dan arahan dari pihak zoo negara. Jika anda lewat anda mungkin tidak dibenarkan untuk melakukan aktiviti. Peserta di berikan kumpulan dan kemudiannya diserahkan kepada beberapa penjaga zoo untuk tugasan tertentu mengikut kandang haiwan yang telah ditetapkan. Saya dan group dapat kandang Zirafah dan Kandang Gajah.
Zoo Negara Zoo Negara
Zoo Negara Zoo Negara
Antara tugasan yang dilakukan seperti membersihkan kandang, bagi mandi haiwan dan juga memberi makan haiwan. Tugasan kekadang bergantung kepada kandang yang anda dapat, ada kandang memerlukan kerja yang banyak dan juga sedikit memenatkan tapi enjoy. Ada juga tugasan ringan jika anda dapat kandang yang kurang aktiviti pembersihan. Group saya hanya membuat aktiviti sukarelawan untuk separuh hari sahaja iaitu 8.00am-12.30pm. Petugas sukarelawan tidak dibernarkan mengambil gambar didalam kandang dan juga apa yang dibuat dalam dan belakang kandang, jadi setiap kumpulan sukarelawan dibenarkan melantik seorang jurugambar dan juga ketua bagi mengawasi kumpulannya dan merakam gambar ahli dari luar kandang. Peserta juga diberi sedikit masa untuk melawat haiwan jika mahu sebelum menamatkan program. Kami berhenti pada jam 12.00 tengahari dan diberi masa melawat haiwan sehingga tamat program pada 12.30pm.

Sebelum beredar kami di beri taklimat dan ucapan terima kasih oleh pegawai zoo negara dan kami di alu-alukan untuk terus memberikan khidmat sukarelawan ini di masa akan datang.

Berikut adalah antara pic sempat di rakan oleh rakan2 saya.
Zoo Negara Zoo Negara
Zoo Negara Zoo Negara
Zoo Negara Zoo Negara

Sekian

Posted in Riadah Santai | Tagged: , | Leave a Comment »