The life journey

Kembara Kehidupan

Pasar Borong Selangor

Posted by hamydy on 14, May 2014

Pasar Borong Selangor

Pasar Borong Selangor
“Kompleks Pasar Borong Selangor yang terletak di Seri Kembangan siap dibina pada Mac 2001 dengan kos RM25.28 juta dan mula beroperasi pada Mei 2001. Pengurusan pasar borong ini menjadi aktiviti utama PKPS Agro Industries Sdn Bhd (PAISB), subsidiari milik penuh Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS).

Pada peringkat awal operasi pasar borong tidak mendapat sambutan petani dan nelayan kerana kurang pengunjung serta kawasan persekitarannya belum membangun menyebabkan PAISB menyewakan lot perniagaan pasar borong kepada sesiapa yang berminat untuk menanggung kos operasi.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2010, daripada 229 lot perniagaan yang disewakan, 124 lot atau 54.1 peratus dikendalikan pekerja warga asing seperti Myanmar, Bangladesh dan Indonesia, 61 lot (26.7 peratus) oleh warga tempatan manakala 44 lot (19.2 peratus) ditutup atau tidak berniaga.
Read more: http://sa-melayu.blogspot.com/2011/10/laporan-audit-2010-pasar-borong.html#ixzz31bnnsgVL

Ok berbalik kepada lawatan saya di pasar Borong Selangor memang seperti dalam laporan Audit 2010, memang masih terdapat warga asing yang menjual ikan dan juga sayur. Tapi saya tidak la nak mengulas perkara ini. Dalam entri ini saya nak kongsikan serba sedikit berkaitan Pasar Borong Selangor ini.

Saya pun bukan la pengunjung tetap ke pasar Borong ini, ada la beberapa kali saya datang kesini pada hujung minggu membeli bahan mentah. Pada awal pembukaan saya pernah datang sekitar tahun 2002, pada masa itu tidak banyak kawasan perumahan yang berhampiran so memang kurang meriah. Tapi sekarang sudah meriah cuma mungkin tak cukup meriah kot😀.

Ok la pada hujung minggu kalau saya tiada aktiviti dan terasa rajin nak masak saya datang la membeli bahan mentah disini sambil cuci mata. Pasar Borong selangor terletak di Seri Kembangan dan berhampiran dengan Taman Perumahan seperti Taman Equine dan bersebelahan Taman Pinggiran Putra.

Harga yang ditawarkan, hmmm saya pun tak pandai nak tengok mahal ker murah sebab bukan selalu pun masak. Tapi yang penting banyak pilihan dan boleh cari yang segar. So tak banyak yang boleh saya ceritakan pasal pasar borong ni jadi saya kongsikan gambar2 yang saya ambil masa kunjungan saya. harap anda semua yang juga boleh turut shoping di pasar borong ini.

Banggunan Utama Komplek Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor

Shop Lot di sekeliling Komplek Pasar Borong
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor

Clay City Trading
Pasar Borong Selangor
Apa yang menarik dengan Clay City trading ini adalah terdapat pelbagai barangan untuk rumah dan alat kelengkapan peniaga kecil. saya survey harga, saya dapati sesetengah barang tidak la terlalu murah, ada barangan yang hampir sama harga seperti di Giant. Tetapi disebabkan semua kelengkapan ada kat sini kira senang la untuk nak beli. Jika beli borong harga lebih murah sbb dapat diskaun berbanding beli satu-satu.
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor
Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor

Lokasi
Koordinat : 2.984977,101.670503
Alamat : Kompleks Pasar Borong Selangor Pasar Borong Selangor, Jalan Besar, 47100 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia

Sekian

One Response to “Pasar Borong Selangor”

  1. encik boy said

    Memang betul kata penulis kedai ni bnyak sangat pilihan.Saya antara yang kerap singgah di claycity ni…pendapat saya kebanyakan barang yang dijual kalau betul berminat ,nak minta diskaun boleh tanya pada pekerja ,dorang ni sentiasa sedia membantu,kalau da kerap kesini harga lagi boleh tawar lebih murah dari harga yang ditawarkan..kebanyakan harga tu biasa nya mengikut harga pasaran sesuatu barang..klau nak banding memang boleh diskaun..so jgn malu2 nak tawar kalau da sampai Sini…dan yang paling saya suka disini ialah kebanyakan alat2 elektrIk atau gas kalau beli kat sini,perkhiddmatan lepas jual slpas tamat waranti boleh dibaiki atau di servis kat sini dengan rundingan harga yg berpatutan dan setakat ni sy berpuas hati..sekian penulis

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: