The life journey

Kembara Kehidupan

Pantai Kerachut Penang

Posted by hamydy on 12, May 2013

Pantai Kerachut

Pantai Kerachut Penang
Peluang pulang ke kampung untuk membuang undi, saya tak lepaskan peluang untuk singgah ke Penang. Memandangkan tiket banyak dah habis jadi saya mengambil keputusan pulang dari Penang. Tiket pula malam jadi siangnya saya buat last minit trip ke Pantai Kerachut. Dah lama nak pergi pantai tu. Hendak pergi ke pantai tu kena trekking bukit2 jadi sesuai juga buat saya yang hendak pergi kinabalu hujung bulan ini.

Pantai Kerachut Pantai Kerachut

Pantai Kerachut ini terletak dalam kawasan taman Negara Penang. Tiada bayaran masuk dikenakan, anda perlu mendaftarkan diri sahaja di buku pendaftaran sebelum masuk. Terdapat beberapa trek dan destinasi, saya hanya pilih untuk ke Pantai Kerachut sahaja. Semasa daftar kita akan diberikan map trail sebagai panduan. Terdapat 7 lokasi singgahan di trek taman negara ni iaitu Pantai Pasir Pandak (483m), Sungai Tukun (934m), Pantai Teluk Aling (1647.2), Teluk Duyung@Monkey Beach (3396.2m), Rumah Api (4668.2), Teluk Kampi (4901m) dan Pantai Kerachut (3405m).

Pantai Kerachut Pantai Kerachut
Pantai Kerachut Pantai Kerachut

Trek ke Pantai Kerachut mencabar jugak la..maksud saya kalau yang tak biasa exercise tercungap2 jugak la. kalau tak silap saya seingat saya kena melalui 2 bukit dan treknya juga panjang. Perjalanan untuk sampai ke Pantai mengambil masa 1 jam 30 minit dan jarak 3405m. Trek ada menaik dan menurun ada sedikit bertangga dan laluannya bersih. Ramai pengunjung menjadikan Trek-trek ini sebagai tempat untuk exercise pada sebelah pagi dan petang. sebelum sampai ke pantai anda akan merentasi sebuah jambatan gantung yang sederhana panjang.

Pantai Kerachut Pantai Kerachut
Pantai Kerachut Pantai Kerachut

Pantai Kerachut memang cantik, lokasi pantai ini yang tidak tercemar membuatkannya masih kekal cantik dan bersih. Pasir pantai yang putih dan halus seperti manik, memang membuatkan kita terpesona. Di pantai ini juga merupakan tempat singgahan penyu. Terdapat beberapoa kemudahan yang disediakan disini seperti Dewan aktiviti, Tandas dan lokasi untuk perkhemahan. Terdapat juga sebuah jetty di sini yang menjadi tumpuan kaki pancing.

Pantai Kerachut Pantai Kerachut
Pantai Kerachut Pantai Kerachut
Pantai Kerachut Pantai Kerachut
Pantai Kerachut Pantai Kerachut
Sekian

7 Responses to “Pantai Kerachut Penang”

  1. siti hawa said

    cantik tempat…. kalau ada rezeki ke penang… rugi kalau tak ke sini…. terima kasih atas segala info…

  2. ayusan said

    monkey beach x p ka midi.. boleh mandi manda di situ dan boleh teruskan trekking ke muka head light house

  3. Niesa Muhammad said

    Salam. Trek nak ke Pantai Kerachut ni mudah dan ada signboard ya ? Cadang nak hiking/trekking dengan kawan tapi berdua jer. Rindu nak masuk hutan🙂

    • hamydy said

      hi Niesa
      betul tu, trek senang dan tak susah. boleh sihatkan badan. Masuk hutan pastu jumpa pantai.. memang best tu

      • Niesa Muhammad said

        Yeay. Sebab tak pernah pergi tu kena tanya dulu hehehe. Last hiking ke lata naning, gunung rajah sebulan lepas. Rindu. Nak release tension pun ye gak. Anyway, thanks bro !😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: