The life journey

Kembara Kehidupan

Backpacker – Korea

Posted by hamydy on 3, August 2012

Post kali ini khas saya buat bagi memberi sedikit info kepada pembaca blog saya. Rentetan dari pertanyaan, SMS, email dan panggilan telefon yang saya terima dari seluruh Malaysia bertanyakan info dan pengalaman saya melawat Korea. Maka saya pun mengambil kesempatan ini menulis semula trip saya ke Korea pada Mac 2011.

Dalam Post saya yang lepas tidak banyak saya tulis pengalaman saya memandangkan ketika itu saya agak sibuk.

https://hamydy.wordpress.com/2011/03/14/korea-2011/

Berikut Adalah Senarai Penginapan Murah “Backpacker” di Korea. Ada yang murah dan ada yang sederhana.

1. Guest house in korea

2. Backpacker Sinside.com

3. Seoul Backpackers

4. HostelZ   :Web yang ada list semua hotel buget di Korea.

5. http://www.staykorea.co.kr/english/index.html

6. http://www.hostelseoulkorea.com/

Sekian

7 Responses to “Backpacker – Korea”

  1. Sue said

    Salam Hamydy, agak2 ada x nk organize trip g Korea???

    • hamydy said

      Wsalam Sue
      Memang Ada perancangan trip ke Korea cara backpacker untuk tahun depan 2013. dah ada pun beberapa orang yang akan ikut saya. tarikh tidak tetap lagi, kami cuma tunggu promo air asia sahaja, duit flight dah pun stanby. dapat jer tiket promo terus beli.

  2. Siti said

    daripada pengalaman U berapa full bajet yg di perlukan? tqvm

    • hamydy said

      salam siti
      terima kasih kerana komen.

      sebenarnya kalau nak tanya brapa buget tu susah sikit. saya nak jawab. sebab setiap buget bergantung pada tentative perjalanan jenis tempat yang dilawati, jenis penginapan dan jenis transport.

      Ada trip Santai, Trip Backpacker dan Trip Pakej

      jadi trip macamana anda hendak

      *kalau ikut trip backpacker
      – menggunakan transport awam (Bus, Train, kalau teksi tu last choice)
      – sanggup jalan kaki
      – hotel buget yang paling murah hanya untuk tido, Hostel, Dorm
      – makan di gerai2
      * cara ini memang boleh jimat banyak
      * RM1000 pun dah cukup.

      Jadi nasihat saya adalah..

      siti list kan tempat yang hendak dilawati.
      then dari situ baru boleh kirakan buget

      sekian terima kasih.

      Trip yang saya pegi ni Trip santai so mahal sikit la Total = RM1800
      https://hamydy.wordpress.com/2011/03/14/korea-2011/

      Termasuk
      – Hotel 5 bintang
      – Sewa Van dan Guide
      – Tiket masuk
      – Makan

  3. Siti said

    rm3380 nami island, everland theme park, shoping 2 3 tpt pusat ginseng jade klau pegi jeju island tambah rm300-400 lg, travel 7 atau 8 hari harga included return flight tp tak tau flight apa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: