The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for July 29th, 2012

Backpacker ~ Tips Bergambar

Posted by hamydy on 29, July 2012


Tips Bergambar
Entri ringkas ini saja saya buat memandangkan ramai jer yang asyik tanya saya kalau Backpacker seorang diri macamana hendak bergambar supaya gambar kita ada dalam foto tak la semua gambar pemandangan dan banggunan :D. Sebenarnya mudah saja dan jangan malu dan segan. Berikut adalah sedikit pengalaman yang saya ingin kongsikan. pic diatas ni adalah contoh gajet yang saya sering bawa jika ber Backpacker. Camera Dlsr, Camera Compact, Smart Phone dan 1 camera cap ayam.

Mintak Orang Ambilkan
Cara ni jangan segan dan malu. Biasanya sebelum kita mintak tolong dari orang ramai yang berhampiran kita tu, pertama sekali kita kena la jugak pilih, kita tengok gaya orang tu, kalau nampak yakin dia ramah dan tak buta camera barulah kita minta tolong dia. lagi satu pastikan camera kita di set pada seting auto, kalau tak sure tak jadi. lagi satu kalau mintak orang ramai ambilkan jangan anggap komposisi yang kita nak tu dia tau. Biasanya dia ambik ikut sedap dia janji nampak muka kita. Kita mungkin nak nampak sedikit sigh board atau latar belakang yang menunjukkan tempat tersebut. Selaluya tak jadi la. Jadi untuk mengelakkan masalah ini saya selalunya akan snap dahulu komposisi yang saya nak lepas tu saya tunjuk pada orang tersebut macam mana nak tangkap foto saya. Biasa nya cara ini berkesan. Jadi jangan lupa beritahu macamana yang kita nak..tapi jgn mintak banyak2 dan pelik2 kang marah pulak dia. selalunya kita akan target 2 kali shoot sahaja jangan lebih, tapi kalau orang tersebut ok dan ramah dan sendiri nak shoot pic kita beberapa kali kita layan ajer dan ucap terima kasih banyak2 kat dia.



Guna Tripod
guna tripod adalah kaedah paling terbaik dan boleh merakan dengan cara yang kita inginkan. Namun cara ini tidak berkesan jika kita berana di laluan pejalan kaki dimana ramai orang lalu lanlang. Tripod boleh terdapat pelbagai saiz dan bentuk. bagi saya yang suka travel saya tidak suka bawa tripod besar Cukup la Mini tripod yang fleksibel. Ada satu lagi Monopod yang jarang kita jumpa, Biasanya orang akan pegang camera dengan tangan dan snop foto sendiri, tapi cara ni membuatkan muka kita nampak dominan (Besar) sedangkan latar belakang yang kita nak tu tak nampak. Jadi penggunaan monopod ini membantu, ia dipasangkan pada camera dan boleh dipajangkan pastu setkan selftimer dan pegang hulu dan ambil gambar, carani pun ok cuma kita mungkin akan nampak gambar tripod dalam pic kita tu..

Ini adalah Tripod Mini Flexibel yang saya suka. Ia boleh dibentuk dan boleh di letak di pelbagai permukaan yang tak rata sekali pun tergantung, pada tiang, pada pintu dan sebagainya ikut kretiviti kita.

Sekian..

Posted in Melancong | Tagged: | Leave a Comment »

Backpacker ~ Batam Indonesia

Posted by hamydy on 29, July 2012


Batam 2012
Trip Batam lagi kali ini saya buat disebabkan atas permintaan rakan2 saya. Semua kawan2 saya ni belum pernah ke Batam. Jadi mereka teruja hendak kesana, walaupun Batam dan Johor tidak jauh tapi mereka tidak pernah pun pergi sebelum ini. Trip 3h2m memang menarik dan happening. Mulanya saya dan rakan2 cuma plan reunion sambil bakar kambing di PD tapi last2 minit tukar distinasi kerana PD tu dah selalu pergi.

Kami bertolak pada hari khamis malam sekitar 11.00pm dari kuala Lumpur dan sampai di JB 2.30am. Memang laju kawan2 saya bawa. Sampai di JB kami singgah minum di Restoran Mamak dan tukar matawang Indonesia di Pengurup wang yang buka 24 jam di Meldrum Walk.  Tempat ni happening , dimana hujung minggu sampi pagi pun ada kedai yang masih buka. Dikatangan Singaporean selalu lepak minum kat sini.

Setelah itu kami singgah tidur di rumah nenek Sarul di JB. Bangun pagi sarapan dah disediakan oleh ibunya ( TQ ibu sarul). Selepas Solat jumaat kami di jamukan oleh nasi beriani yang cukup sedap lagi enak berlauk KAMBING…yang dimasak sendiri oleh ayah Sarul. Memang sodap, kalau buka restoran sure laku punya. Bapa dia hidang kambing punya la banyak sorang 2 ketul pun tak habis. Apa2 pun TQ bapa Sarul..Memang terangkat punya sodap. Sekitar jam 4.30pm kami pun berangkat ke Terminal Ferry di The ZON.

Tiket Ferry Sehala RM80 dah termasuk tax. Agak mahal jugak. Ada orang ckp beli satu-satu, iaitu sehala pergi then bila balik beli pulak lagi jimat. tapi rasanya sama jer, sebab kalau belu pergi balik harga dalam RM120 tapi tak termasuk tax dan bayaran kat terminal ferry kat batam, bila di total lebih kurang jugak la harganya.

Menaiki Ferry boleh tahan jugak la lamanya sekitar 1 jam 30 minit rasanya. Masa ferry melalui selat antara Singapore dan Johor dia bergerak perlahan mungkin sebab faktor keselamatan ataupun undang2 perairan. Kami memilih untuk duduk atas bumbung untuk menikmati pemandangan dan juga untuk melihat sempadan singapore. Kelihatan juga Pulau Batu Putih yang menjadi rebutan. Duduk di atas memberi kan kami kelebihan untuk bergambar dan jugak melihat kapal terbang yang mendarat rendah ke singapore.

Kami tiba di Batam pun sudah malam.  Sampai saja di Batam supir yang kami tempah sudah pun siap sedia menunggu kami. Kami tidak booking hotel pun sebelum datang. Kami walk in sahaja. Tapi cara ni agak bahaya sebabnya jika cuti sekolah alamatnya semua hotel di tengah pekan sudah penuh. Sebab kami datang hari jumaat makanya hotel masing banyak yang ada kekosongan. Kami mintak supir bawakkan kami ke hotel yang mudah untuk kami kemana2 hanya dengan jalan kaki untuk g shoping dan juga makan.

Tentative Perjalanan

Khamis 5 July 2012
11.00pm – Bertolak ke JB dengan Kereta

Jumaat 6 July 2012
02.30am – Sampai JB, Minum dan tukar Matawang Indonesia
04.00am – Lepak Umat Nenek Sarul
08.00am – Sarapan
08.30am – Tengok barang alat ganti kereta di sebuah kilang kereta potong.
04.30pm – Mula bertolak ke Terminal Ferry The Zon dengan teksi.
06.00pm – Menaiki Ferry ke Batam
08.00pm – Sampai di Batam
09.00pm – Cek in Hotel
09.30pm – Makan Malam Ayam Bakar Rujak- ( Restoran Dapur Unik)
11.00pm – Jalan2 tengok hiburan malam di Bandar Batam
01.00am – Balik Tido

Sabtu 7 July 2012
09.00am – Sarapan
10.00am – Shoping
12.00pm – Makan Tengah hari di Restoran Nasi Padang
01.00pm – Betolak Melawat Jambatan Barelang
02.00pm – Sesi bergambar sakan di Jambatan Barelang
03.00pm – Melawat port memancing dan juga Restoran sea food terapung beberapa kilometer dari Jembatan Barelang
04.00pm – Hilangkan dahaga di Restoran Ladang Buah Naga
06.00pm – Shoping di Factory Outlet
08.00pm – Shoping di Nagoya
11.00pm – Makan Malam di Restoran Bebek Penyet ( Itik Penyet)
12.00pm – Cekin Hotel
01.00am – Jalan2 tengok hiburan malam di Bandar Batam
02.00am – Balik Tido

Ahad 8 July 2012
09.00am – Sarapan
10.00am – Shoping last kat Batam Center
12.00thr – Naik Ferry
02.00pm – Sampai JB
03.00pm – Singgah Tido di rumah nenek Sarul
08.00pm – Jalan2 di Dangga Bay JB
11.00pm – Bertolak balik ke KL dengan kereta
11.00pm – Sampai KL
02.00am – Sampai KL Balik Umah Tido

 

Untuk transport anda boleh rujuk blog ini http://mvhtourbatam.blogspot.com/2013/04/minibus-and-car-rent-at-batam-indonesia.html

….akan Bersambung….

Posted in Jalan2 Cari Makan, Melancong | Tagged: , | Leave a Comment »