The life journey

Kembara Kehidupan

Archive for May 25th, 2011

Gunung Kinabalu 24 May 2011

Posted by hamydy on 25, May 2011


Tentative Trip

21 May 2011 – Day 1
03.00am – Bertolak Ke LCCT dengan Bus dari KL Central
04.00am – Tiba di LCCT
05.00am – Jumpa Nik Azman, Nazrul, Izwan, Hanim, Khaidir dan Hamydy
06.00am – Boarding
06.45am – Berlepas Ke KK
07.50am – Cikgu Idris dan Mohd Arif Berlepas ke KK
09.20am – Tiba di KK
10.25am – Tiba di KK
11.00am – Cek In hotel Borneo global Backpacker
12.00am – Bertolak ke Jeselton untuk Snorkeling
12.10pm – Pulau Manukan
02.00pm – Pulau Mamutik
04.00pm – Pulau Sapi
05.00pm – Pasar Filipine – Makan Malam – Ikan Bakar
08.00pm – Balik ke Backpacker Hotel – lepak – tidur – ada yang keluar jalan
09.00pm – Layan Maharaja Lawak kat Phone BlackBerry Nazrul..ramaii2

22 May 2011 – Day 2
06.00am – sudah siap sedia untuk sarapan
07.00am – Sarapan pagi di Mamak
08.00am – Menaiki Bas Mini (RM50sen) ke terminal bus
08.15am – Menaiki Bas ke Pasar Filipine
08.15am – Shoping2 beli T-Shirt dan sebagainya
09.30am – Jalan2 sekitar waterfront
10.00am – Transport (Van) datang jemput kami di depan pasar filiphine
10.10am – Singgah ke hotel ambil beg dan check out
10.30am – Bertolak ke Kundasang
12.30pm – Singgah Lunch di Pekan Ranau
01.00pm – Singgah di Fish Masage … Terapi ikan kelah yang jinak
02.00pm – Singgah di Canopi Walk
03.00pm – Mandi Manda di Poring hot Spring
06.00pm – Bertolak ke Kinabalu Park
07.00pm – Dinner di Balsam Restorant
08.00pm – Check In Hotel : Rock House
10.00pm – Ice Breaking : Sesi Suai Kenal antara Pendaki
12.00pm – semua mula tido

23 May 2011 – Day 3
06.00am – sudah siap sedia untuk sarapan
08.00am – siap sedia untuk mendaki (taklimat dan senaman)
08.00am – Mula mendaki melalui Timpohon Gate
02.30pm – Semua 8 orng pendaki tiba dan sampai di LABAN RATA
05.15pm – setelah rehat semua menjamu makan malam dengan hidangan yang panas dan sedap
06.00pm – Check in hotel chalet Laban Rata
08.00pm – semua para pendaki mula tido

24 May 2011 – Day 4
01.00am – Mula bangun dan siapkan diri dan kelengkapan
02.00am – Sarapan pagi (kasi tenaga mau mendaki)
02.30am – Setelah taklimat kami mula mendaki melalui gate Gunting Lagadan
04.30am – Izwan orang pertama sampai dengan sekumpulan mat salleh
06.00am – Semua 7 orang sampai
05.30am – layan sunrise – cuaca cantik view sangat menarik – sunrise tak jelas awan pecah
07.00am – Shooting baju raya dan baju malaysia di Landmark gunung Kinabalu.
09.00am – Tiba di Laban Rata – paking dan sarapan lagi
11.00am – Mula mendaki turun melalui laluan Timpohon
02.00pm – Ahli pertama sampai
02.30pm – Kesemua ahli 8 org tiba di Timpohon Gate – bertolak ke HQ Kinabalu Park
03.30pm – Terima sijil dan dan lunch di Balsam Café
04.00pm – Bertolak pulang ke KK
04.15pm – Singgah di Pekan Nabalu intai2 Kraftangan
04.45pm – Singgah di Jambatan Tamparulli
06.00pm – Tiba di Tanjung Aru mandi manda dan tukar pakaian
07.00pm – Bertolak ke Airport
07.30pm – Cikgu Idris dan Modh Arif sambung bermalam 1 malam di Borneo Global Backpacker
09.25pm – Berlepas pulang ke Kuala Lumpur
11.25pm – Sampai LCCT

**********ada yang balik sendiri dengan kereta, ada yang naik bus ke kl sentral dan ada pula yang balik dgn ERL, Saya ikut Pok Nik naik ERL, sampai jer kat LCCT saya ikut pok nik terus ke BUS ERL ke Salak Selatan, Harga tiket Rm10.25 (Bus+ERL ke Tasik Selatan) ERL paling Akhir adalah 1.30am. Jd kami sampai kat stesen ERL salak selatan jam 1.00am kebetulan ERL jam 1.10am tiba. Menaiki ERL ke tasik selatan sekitar 30 minit sahaja. sampai di tasik selatan tumpang pok nik balik umah kat batu 9. ERL ni mudah dan senang. Boleh cuba, first time naik ERL ni selalu naik bus air ke kl sentral jer pastu nak kena ambik teksi ..perghh kalau dah kul satu ..cas mahal la apa lagi. tapi dgn ERL sy dah jimat banyak, keta boleh paking kat tasik selatan.

25 May 2011 – Day 5
08.00am – Cikgu Idris dan Modh Arif sambung cuti jalan2 di Kota Kinabalu
06.00pm – Bertolak Balik ke Kuala Lumpur.

Tahniah kepada semua ahli2 yang telah berjaya mendaki ke puncak.

Tahniah kepada Cikgu Idris kerana telah berjaya kepuncak dan semoga berjaya juga dalam rangcangan SEJUTA IMPIAN

Advertisements

Posted in Pendakian Gunung | Tagged: | 6 Comments »